Политическа система и политически партии

Гергана Цветкова

 

През есента на 1989 година в комунистическия блок на Европа промяната е вече във въздуха. Всъщност на много места тя вече е започнала: в СССР Михаил Горбачов е обявил плана си за гласност и перестройка, в Полша е основано опозиционното движение „Солидарност“ и за почти всички е ясно, че комунистическата идеология се е провалила.

 

В България за официален старт на прехода към демокрация се приема датата 10 ноември 1989, когато Централният комитет на Българската комунистическа партия (БКП) освобождава Тодор Живков от поста Генерален секретар на партията, който той е заемал над 30 години. Това е силен удар за Живков, който всъщност престава да бъде държавен глава, а неговото място е заето от Петър Младенов. Така започва бавният и труден път на страната към демократични практики, пазарна икономика, членство в НАТО и Европейския съюз (ЕС), както и към преодоляване на наследството на миналото. Но докато началото на прехода лесно се позиционира във времето, същото не може да се каже за края му.

 

Според мнозина изследователи и специалисти, българският преход още не е завършил – това е и мнението, споделяно от мен. Причината е проста – преходът към либерална демократична система би приключил единствено когато е установена такава система. В момента в България тя отсъства и страната ни не би могла да бъде наречена консолидирана демокрация.

 

целият текст на работата