10 май 1991

СОФИЯ, 10 МАЙ 1991 ГОДИНА                                                  БРОЙ 91 /366/

СОФИЯ, 10 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕТО НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ОБЩОБЪЛГАРСКИЯ СЪЮЗ "МАКЕДОНИЯ" КЪМ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.


ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

ПРЕДИ 88 ГОДИНИ, НА 4 МАЙ, ЗАГИНА ЛЕГЕНДАРНИЯТ АПОСТОЛ НА СВОБОДАТА НА МАКЕДОНИЯ И ОДРИНСКО - ГЕОРГИ /ГОЦЕ/ ДЕЛЧЕВ, ЗАВЕЩАЛ НА ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ ХУМАННАТА ЦЕЛ: "...ДА СЕ БОРИМ ЗА АВТОНОМИЯТА НА МАКЕДОНИЯ И ОДРИНСКО, ЗА ДА ГИ ЗАПАЗИМ В ТЯХНАТА ЦЯЛОСТ КАТО ЕДИН ЕТАП ЗА БЪДЕЩОТО ИМ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ОБЩОТО БЪЛГАРСКО ОТЕЧЕСТВО."

В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 47 ГОДИНИ, С ВСИЧКИТЕ СРЕДСТВА НА ТОТАЛИТАРИЗМА, ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ СЕ ВНУШАВА, ЧЕ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ НЕ Е С БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНОСТ, А С "МАКЕДОНСКА". ПО СЪЩИЯ НАЧИН СЕ МАРОДЕРСТВА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА ХИЛЯДИТЕ ГЕРОИ ОТДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДАТА НА МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ XIX И XX В.

ОТ ГОДИНА И ПОЛОВИНА, ВЪЗПОЛЗВАЙКИ СЕ ОТ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРОЦЕСИ, В БЪЛГАРИЯ СЕ ПОЯВИ ГРУПА ОТ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, СУБСИДИРАНИ ОТВЪН, САМОНАЗОВАЛИ СЕ, ПО УТВЪРДЕНИЯ ВЕЧЕ СТИЛ, С ИМЕТО "ИЛИНДЕН". ТАЗИ ГРУПА ОТКРИТО ДЕЙСТВА И ПРОПОВЯДВА НАЦИОНАЛЕН СЕПАРАТИЗЪМ СРЕД БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В ПИРИНСКИЯ КРАЙ.

ПО ПОВОД ГОДИШНИНАТА ОТ ГИБЕЛТА НА НЕЗАБРАВИМИЯ БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛРЕВОЛЮЦИОНЕР ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ОБЩОБЪЛГАРСКИЯТ СЪЮЗ "МАКЕДОНИЯ" СЕ ОБРЪЩА КЪМ НАРОДНИТЕ ИЗБРАНИЦИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ДА ПОДГОТВЯТ ЗАКОНИ В БЪДЕЩАТА КОНСТИТУЦИЯ, КОИТО ДА ГАРАНТИРАТ НАЦИОНАЛНАТА ЧЕСТ НА БЪЛГАРИТЕ И ДА САНКЦИОНИРАТ ВСЕКИ, КОЙТО БИ ДРЪЗНАЛ ДА СВЕТОТАТСТВА С ПАМЕТТА НА НАЙ-ИЗТЪКНАТИТЕ ДЕЙЦИ, СЪБИТИЯ И ИМЕНА ОТ ОБЩОБЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ.

СОФИЯ, 3 МАЙ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 10 МАЙ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПОЛИТИЧЕСКО СТАНОВИЩЕ "БЪЛГАРИЯ! НЕ СЕ ВРЪЩАЙ НАЗАД!" НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА-З".


В ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ, ИЗПОЛЗВАЙКИ ПЕРИОДА НА ХАОС [И]  НЕОРИЕНТИРАНОСТ СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 Г., СЕ ПРОМЪКНАХА, НЕ БЕЗ ПОМОЩТА НА БКП, РЕДИЦА ПАРТИИ ОТ ЧЕТИРИДЕСЕТТЕ ГОДИНИ. НАРЕД С ИМЕТО СИ ТЕ ИЗБУЯХА В ОБЩЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ И С ЦЯЛ ПРЕВЕС ОТ ОСТАРЕЛИ ПРИНЦИПИ, СХВАЩАНИЯ И ИДЕИ. ПРЕВЗЕМАЙКИ ЧУВСТВЕНАТА ЗОНА НА НАРОДНОТО НЕДОВОЛСТВО ОТ ТОТАЛИТАРИЗМА, ВЪПРОСНИТЕ ОТЕЧЕСТВЕНОФРОНТОВСКИ ОРГАНИЗАЦИИ СЕ САМООБЯВИХА ЗА ЕДИНСТВЕНИ НОСИТЕЛИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА, ТЕРМИН, КОЙТО ЯСНО НЕ РАЗБИРАТ В КОНКРЕТНОТО МУ ПРИЛОЖЕНИЕ.

ВЪПРОСЪТ СТАВА СЕРИОЗЕН ЗА НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА, ЧЕ ТЕХНИТЕ РЪКОВОДСТВА НАЛАГАТ МЕТОДИ И СХОЛАСТИЧНИ ВИЖДАНИЯ, С КОЕТО ВРЪЩАТ ОБСТАНОВКА И ФОРМИ, ПРИСЪЩИ ЗА СТРАНАТА НИ В ОТДАВНА ОТМИНАЛ ПЕРИОД. ОПИТЪТ ДА СЕ ТЪРСИ СПАСЕНИЕ В ДАЛЕЧНИТЕ ГОДИНИ НА ЕДНА ИСТОРИЯ ПО СЪЩЕСТВО Е ОБРЕЧЕН НА НЕУСПЕХ. СЪВРЕМЕННОТО МОДЕРНО И ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО Е НАЛОЖИЛО ПРЕДИ ВСИЧКО И СЪВРЕМЕНЕН НАЧИН НА МИСЛЕНЕ И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ЖИВОТА. В НЕГО ИСТОРИЯТА, РЕЛИГИЯТА И ВСЯКА ДРУГА ОБЛАСТ ИМАТ ОПРЕДЕЛЕН ДИАПАЗОН ОТ ЕЖЕДНЕВНОТО БИТИЕ НА ГРАЖДАНИНА. ЗАСИЛВАНЕТО НА ВСЕКИ ОТ ТЕЗИ ФАКТОРИ ОТКЛОНЯВА ЧОВЕКА ОТ РЕАЛНОСТТА И ФАНАТИЗИРА ДУШЕВНИЯ МУ СВЯТ. ТОВА РАЗРУШАВА БАЛАНСА НА ЛИЧНОСТТА И ТОЙ ГУБИ САМОСТОЯТЕЛНОСТТА СИ И ТВОРЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ, ПРАВЕЙКИ ГО ПОДАТЛИВ НА СПЕКУЛАЦИИ И КОРИСТНИ ИЗМАМИ.

ПРЕНАСЯЙКИ МЕХАНИЧНО ЗАСИЛЕНИ ФАКТОРИ ОТ СРЕДАТА НА XX ВЕК, ВЪПРОСНИТЕ ПАРТИИ - БЗНС "НИКОЛА ПЕТКОВ", БСДП НА ДЕРТЛИЕВ И ДР., ПОРАЗЯВАТ ЧИСТОТАТА И ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА РАЗГРЪЩАНЕ, ОСОБЕНО НА МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ. СПРЕНИ В РАЗВИТИЕТО СИ ПРЕЗ 1945-1947 Г., ДНЕС ТЕ ИСКАТ ДА НАВАКСАТ НЕИЗЖИВЕНИЯ ТОГАВАШЕН ПЕРИОД. В ТОВА НЕ БИ СЕ КРИЛО НИЩО ЛОШО, АКО ТЕЗИ ПАРТИИ НЕ СЕ ОПИТВАТ ДА ДАДАТ ИЗЦЯЛО ОБЛИКА НА СЪВРЕМЕННАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ПРОМЯНА В БЪЛГАРИЯ. СЪС СТИЛА НА ПАРЕН ЛОКОМОТИВ СЕ АКЦЕНТИРА ОСОБЕНО ОПАСНО В ЗАМЯНАТА НА ЕДНА УТОПИЯ С НАДНОРМАЛНА РЕЛИГИОЗНОСТ ИЛИ С НОВ КУЛТ СПРЯМО ОТЖИВЕЛИ ТРАДИЦИИ И ПОЧИНАЛИ ВОДАЧИ.

НЕЗАВИСИМО ОТ СТОЙНОСТТА НА ЛИДЕРИТЕ ИМ И КУМИРИТЕ, ОСТАВА ФАКТЪТ ЗА ОТКЛОНЯВАНЕ НА ХОРАТА ОТ ИЗИСКВАНЕТО НА ВРЕМЕТО, ОТ ЦЯЛОСТНИЯ ДУХ НА ПРОМЯНА, ВОДЕЩА НАПРЕД, КАКТО И ОТ ПРАГМАТИЧНОСТТА НА СОБСТВЕНОТО РАЗВИТИЕ И САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ. СЪВРЕМЕННОТО ОБЩЕСТВО ОТХВЪРЛЯ ПРЕХВАЛАТА И ФАНАТИЧНОСТТА, ИЗИСКВА ПОВИШЕНА РЕАЛИСТИЧНОСТ И ЦЕЛЕУСТРЕМЕНОСТ В ПОСОКА НА ЛИЧНОТО И ОБЩЕСТВЕНОТО ЕЖЕДНЕВИЕ В НЕОТЛОЖНИТЕ МУ ПРОБЛЕМИ, С ЧИЕТО РЕШАВАНЕ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЕМЕ ПО-СЕРИОЗНО И С ПОВЕЧЕ УСИЛИЕ. ИМЕННО ТЕЗИ ПАРТИИ, ЗА КОИТО ЯВНО ТРЯБВА ДА ЧАКАМЕ МНОГО ВРЕМЕ ДА НАДЖИВЕЯТ СЕБЕ СИ, НЕ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАТ ВОДЕЩА РОЛЯ В БЪЛГАРИЯ И ДА ПРЕВЪРНАТ ОТНОВО ГРАЖДАНИТЕ В АМОРФНА МАСА, ПЛАСТ И Т.Н.

СЪВРЕМИЕТО, АКО ТЪРСИМ РАЗВИТИЕ, ТРЯБВА ДА СЪБЕРЕ КОМПОНЕНТИ НА ТОЛЕРАНТНОСТ, ПРОГРЕСИВНОСТ, ЧОВЕЧНОСТ И ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ИНДИВИДА ОТ ОБРЕМЕНЕНИЕТО НА МИНАЛОТО. ТО ИЗИСКВА ПО-СУРОВА, ПО-ПЕРСПЕКТИВНА И СЪЩЕВРЕМЕННО ПО-КРИТИЧНА ОЦЕНКА НА ОБСТОЯТЕЛСТВА И ВЪЗМОЖНОСТИ. ИЗИСКВА ВЯРА В СОБСТВЕНИТЕ СИЛИ. С ДВЕ ДУМИ - НОВО СВЕТОУСЕЩАНЕ И НОВИ КАЧЕСТВА. ЕДНА БЪРЗА ПРЕОЦЕНКА И ТОЧНО МЯСТО НА ВСЯКА ЖИТЕЙСКА СТОЙНОСТ.

СОФИЯ, 7 МАЙ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 10 МАЙ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТА НА ВТОРАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ПАРТИЯТА НА 28 АПРИЛ 1991 ГОДИНА.


ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ КАТЕГОРИЧНО ПОДДЪРЖА СВОЕТО УЧАСТИЕ В СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, ПОТВЪРЖДАВА ЛИБЕРАЛНИЯ ХАРАКТЕР НА СВОЯТА ПРОГРАМА И ПОЛИТИЧЕСКА ОРИЕНТАЦИЯ И ЖЕЛАНИЕТО СИ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С ВСИЧКИ ЛИБЕРАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРСКАТА ОПОЗИЦИЯ. ТЯ ОБЯВЯВА, ЧЕ Е ЗА НЕЗАБАВНО ВРЪЩАНЕ В ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА ЦЯЛОТО ИМУЩЕСТВО НА БКП-БСП И ДРУГИТЕ Й САТЕЛИТНИ ОРГАНИЗАЦИИ.

ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ ПОДКРЕПЯ ТРУДНАТА ДЕЙНОСТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И СМЯТА, ЧЕ ИЗБОРИТЕ ЗА НОВ ПАРЛАМЕНТ СА РЕШАВАЩА КРАЧКА В ПРОЦЕСА ЗА СМЯНА НА СИСТЕМАТА.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 10 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ КРЪГ, ПОДПИСАНА ОТ ОСЕМ ОРГАНИЗАЦИИ - АКАДЕМИЧЕН МЛАДЕЖКИ ЕКОЛОГИЧЕСКИ КЛУБ, ДВИЖЕНИЕ "ЗА ДЕМОКРАТИЗЪМ В АРХИТЕКТУРНАТА НАУКА", НАЦИОНАЛЕН НАУЧЕН ЕКСПЕДИЦИОНЕН КЛУБ - ЮНЕСКО, СЪЮЗ НА СЕЛСКАТА МЛАДЕЖ, БЪЛГАРСКА СРЕДНОШКОЛСКА ФЕДЕРАЦИЯ, БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧНА МЛАДЕЖ, ФЕДЕРАЦИЯ НА АНАРХИСТИЧНАТА МЛАДЕЖ И ФЕДЕРАЦИЯ НА МЛАДЕЖКИТЕ ПАТРИОТИЧНИ СЪЮЗИ "МЛАДА БЪЛГАРИЯ".


НИЕ, ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА НЕОБВЪРЗАНИТЕ С ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ МЛАДЕЖКИ ОРГАНИЗАЦИИ, УЧАСТВАЛИ В ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ КОНСУЛТАЦИИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНА МЛАДЕЖКА СТРУКТУРА В БЪЛГАРИЯ /МАРТ - МАЙ 1991 ГОДИНА/:

- КАТО НЕ ОДОБРЯВАМЕ ЗАДКУЛИСНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА НЯКОИ МЛАДЕЖКИ ОРГАНИЗАЦИИ, ДОВЕЛИ ДО СЪЗДАВАНЕТО НА КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ НА ЛЕВИТЕ МЛАДЕЖКИ ОРГАНИЗАЦИИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ /СЪВЕТ/ ВЪВ ВАРНА, ОЦЕНЯВАЙКИ ДВЕТЕ МЛАДЕЖКИ ФОРМАЦИИ КАТО ТЯСНО ПАРТИЙНИ МЛАДЕЖКИ КООРДИНАЦИОННИ ЦЕНТРОВЕ, САТЕЛИТИ НА ДВЕТЕ ОСНОВНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ;

- КАТО СМЯТАМЕ, ЧЕ ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ ВЗРИВЯВАТ ПРОЦЕСА НА ДИАЛОГ МЕЖДУ БЪЛГАРСКИТЕ МЛАДЕЖКИ ОРГАНИЗАЦИИ, ЗАДЪЛБОЧАВАТ КРИЗАТА В МЛАДЕЖКОТО ДВИЖЕНИЕ И ОБСЛУЖВАТ ЕДИНСТВЕНО ТЯСНО ПАРТИЙНИ ИНТЕРЕСИ;

- КАТО ИЗРАЗЯВАМЕ НАШЕТО ЖЕЛАНИЕ И ИНТЕРЕС ДА РАБОТИМ ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА И СОЦИАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА МЛАДЕЖТА БЕЗ ОГЛЕД НА ПОЛИТИЧЕСКИ, РЕЛИГИОЗНИ И ИДЕЙНИ РАЗЛИЧИЯ,

З А Я В Я В А М Е

СЪЗДАВАМЕ НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ КРЪГ, ОТВОРЕН ЗА СВОБОДНО УЧАСТИЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖКИ ОРГАНИЗАЦИИ БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНИ УСЛОВИЯ ЗА ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДА ПОСТАВЯТ СВОЯТА ДЕЙНОСТ В СЛУЖБА НА БЛАГОТО НА МЛАДЕЖТА.

НАЦИОНАЛНИЯТ МЛАДЕЖКИ КРЪГ СЕ ОСНОВАВА НА СЛЕДНИТЕ ПРИНЦИПИ:

- ДОБРОВОЛНО УЧАСТИЕ НА МЛАДЕЖКИ СЪЮЗИ, КОИТО СА РАВНОПОСТАВЕНИ И Е ГАРАНТИРАНА ТЯХНАТА САМОСТОЯТЕЛНОСТ И НЕЗАВИСИМОСТ;
- СЪТРУДНИЧЕСТВО ПРИ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ТЕХНИТЕ ОБЩИ ИНТЕРЕСИ ПРЕД ОБЩЕСТВЕНОСТТА И ДЪРЖАВАТА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА МЛАДЕЖКИТЕ ДЕЙНОСТИ И В СЛУЖБА НА БЛАГОТО НА МЛАДЕЖТА;
- СВОБОДАТА, ДЕМОКРАЦИЯТА, ЗАЩИТАТА НА ПРАВОТО НА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ НА МЛАДЕЖТА;
- ВЗАИМНО УВАЖЕНИЕ ПА ЧЛЕНОВЕТЕ НЕЗАВИСИМО ОТ ТЕХНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ, РЕЛИГИОЗНИ, ИДЕЙНИ И ДРУГИ РАЗЛИЧИЯ.

ОБЯВЯВАМЕ СЕ ЗА:

- НЕЗАБАВНО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА РАБОТАТА И ОБНАРОДВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ НА АНКЕТНАТА КОМИСИЯ ЗА ИМУЩЕСТВОТО НА ДКМС;
- ЗАПОЧВАНЕ НА КОНСУЛТАЦИИ С ПРАВИТЕЛСТВОТО И КОМИСИЯТА ПО МЛАДЕЖТА КЪМ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПЕШНИ МЕРКИ ПО НЕОТЛОЖНИТЕ МЛАДЕЖКИ ПРОБЛЕМИ.

НАЦИОНАЛНИЯТ МЛАДЕЖКИ КРЪГ ПРИЗОВАВА МЛАДЕЖКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, КОИТО СА ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ОТ УЧАСТИЕ И ОБЩИ ДЕЙСТВИЯ, ДА ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ В ОБСЪЖДАНЕТО И ПРИЕМАНЕТО НА УСТАВА НА НАЦИОНАЛНИЯ МЛАДЕЖКИ КРЪГ, КОЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 14 МАЙ 1991 ГОДИНА /ВТОРНИК/ ОТ 14.00 ЧАСА В СГРАДАТА НА БУЛ. "АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ" N 11.

ПОДПИСАЛИ:

ЗА АКАДЕМИЧЕН МЛАДЕЖКИ ЕКОЛОГИЧЕСКИ КЛУБ: МАРИНА БОГДАНОВА
ЗА СЪЮЗ НА СЕЛСКАТА МЛАДЕЖ: ВАЛЕНТИНА УЗУНОВА
ЗА ДВИЖЕНИЕ "ЗА ДЕМОКРАТИЗЪМ В АРХИТЕКТУРНАТА НАУКА": КОСТА САНДЕВ    
ЗА БЪЛГАРСКА СРЕДНОШКОЛСКА ФЕДЕРАЦИЯ: РОСИЦА ДОЙЧЕВА
ЗА НАЦИОНАЛЕН НАУЧЕН ЕКСПЕДИЦИОНЕН КЛУБ - ЮНЕСКО: НИКОЛАЙ ИВАНОВ
ЗА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧНА МЛАДЕЖ: ИВАН АТАНАСОВ
ЗА ФЕДЕРАЦИЯ НА АНАРХИСТИЧНАТА МЛАДЕЖ: /П/ С ОСОБЕНО МНЕНИЕ
ЗА ФЕДЕРАЦИЯ НА МЛАДЕЖКИТЕ ПАТРИОТИЧНИ СЪЮЗИ "МЛАДА БЪЛГАРИЯ": ДАНИЕЛ СТОЯНОВ

СОФИЯ, 6 МАЙ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 10 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА АНАРХИСТИЧНАТА МЛАДЕЖ, ПОДПИСАНА ОТ КООРДИНАТОРИТЕ НА ФЕДЕРАЦИЯТА Г. НИКОВ, М. ЗЯПКОВА, П. ПЕТРОВ, Н. ДОНЕВА И Л. ХАНДЖИЕВ.


ОТ ИМЕТО НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА АНАРХИСТИЧНАТА МЛАДЕЖ СМЕ УПЪЛНОМОЩЕНИ ДА ЗАЯВИМ, ЧЕ:

1/ НЕ Е ВЗЕМАНО РЕШЕНИЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОАЛИЦИЯ С ДРУГИ МЛАДЕЖКИ ОРГАНИЗАЦИИ. ПОДПИСЪТ ПОД УЧРЕДИТЕЛНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ МЛАДЕЖКИ КРЪГ /НМК/ Е ПЛОД НА НЕДОРАЗУМЕНИЕ ОТ СТРАНА НА ПЪЛНОМОЩНИКА Л. РАДКОВ.

2/ ПРЕДВИД НЕЗАВИСИМОСТТА, НО И НЕОБВЪРЗАНОСТТА НА НАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ КАТО ИДЕЕН ПРИНЦИП И КАТО ПРИБАВКА - НЕСЪВМЕСТИМОСТТА НА НАШИТЕ ИДЕИ С НЯКОИ ОТ СЪУЧРЕДИТЕЛИТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ МЛАДЕЖКИ КРЪГ, ФЕДЕРАЦИЯТА НА АНАРХИСТИЧНАТА МЛАДЕЖ ДЕКЛАРИРА, ЧЕ ОТТЕГЛЯ ПОДПИСА СИ ПОД УЧРЕДИТЕЛНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ. НЕГОВОТО ПОЛАГАНЕ Е ПЛОД НА НЕДОРАЗУМЕНИЕ.

СОФИЯ, 9 МАЙ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*   *   *

СОФИЯ, 10 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СТАНОВИЩЕТО НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БКП/ ЗА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ОБЕДИНЕН ЛЯВ НАРОДЕН ФРОНТ.


ВЕЛИКИЯТ СИН НА НАШИЯ НАРОД ГЕОРГИ ДИМИТРОВ НА 1 МАЙ 1936 ГОД. В ТРУДА СИ "ЕДИННИЯТ ФРОНТ И БОРБАТА ЗА МИР" РАЗОБЛИЧИ ПОПЪЛЗНОВЕНИЯТА НА МЕЖДУНАРОДНАТА РЕАКЦИЯ И ФАШИЗМА КЪМ РАЗДЕЛЕНИЕТО НА СВЕТА, ИЗОБЛИЧИ СТРЕМЕЖИТЕ НА ХИТЛЕР И НА МУСОЛИНИ КЪМ РАЗПАЛВАНЕТО НА ВОЙНАТА ЗА СВЕТОВНО ГОСПОДСТВО.

ОЩЕ ТОГАВА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ ПРЕДУПРЕЖДАВА, ЧЕ ОСНОВНАТА ПРИЧИНА НА ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКАТА ВОЙНА СЕ ЗАКЛЮЧАВА, КАКТО Е ИЗВЕСТНО, В САМИЯ КАПИТАЛИЗЪМ, В НЕГОВИТЕ ЗАВОЕВАТЕЛНИ СТРЕМЕЖИ. НО И В СЕГАШНАТА МЕЖДУНАРОДНА ОБСТАНОВКА ПОДСТРЕКАТЕЛ НА НАДИГАЩАТА СЕ МАФИЯ ЗА РЕВАНШ Е ФАШИЗМЪТ, ТОЗИ БРОНИРАН ЮМРУК НА НАЙ-АГРЕСИВНИТЕ И ВОИНСТВАЩИ СИЛИ НА ИМПЕРИАЛИЗМА.

ТАКА БЕШЕ В 1936 ГОД., ТАКА Е И ДНЕС. ГЛАВНАТА ОПАСНОСТ ПРОТИВ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ЗАВОЕВАНИЯ НА ТРУДОВИЯ НИ НАРОД, КАКТО И ЗА РЕСТАВРАЦИЯТА НА КАПИТАЛИЗМА ИДВА ОТ НЕОФАШИСТКИТЕ СИЛИ, КОИТО С ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ НАДИГАТ ГЛАВИ ЗА РЕВАНШ. ЕТО ЗАЩО ДНЕС СЕ НУЖДАЯТ ВСИЧКИ ЛЯВООРИЕНТИРАНИ СИЛИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ОБЕДИНЕН ЛЯВ НАРОДЕН ФРОНТ, ПРОТИВ НЕОФАШИЗМА И ПРОТИВ КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯТА В СТРЕМЕЖА ИМ ДА РЕСТАВРИРАТ КАПИТАЛИЗМА.

ВСИЧКИ ЛЯВООРИЕНТИРАНИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ ПРОБУДЯТ ОТ ЛЕТАРГИЯТА, ДА ПРЕОДОЛЕЯТ СТРЕМЕЖИТЕ СИ ЗА ПОГОЛОВНО ОТРИЧАНЕ НА ВСИЧКО ПОЛОЖИТЕЛНО, ПОСТИГНАТО С ГРАДИВНИЯ ТРУД НА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА И СЕЛЯНИТЕ И ДА ПРЕСТАНАТ С ВЗАИМНИТЕ ОБВИНЕНИЯ И КЛЕВЕТИ, С КОИТО УЛЕСНЯВАТ КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯТА И НЕОФАШИЗМА ЗА УСКОРЯВАНЕ НА КРЪСТОНОСНИЯ ИМ ПОХОД ЗА ПО-СКОРОШНОТО РЕСТАВРИРАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА.

КРЪСТОНОСНИЯТ ПОХОД НА РЕВИЗИОНИЗМА И НА ФАШИЗМА ЗАПОЧНА ПРЕЗ 1948 ГОДИНА И ТРИУМФАЛНО ПРЕМИНА ПРЕЗ 1956 Г., ЗА ДА ТЪРЖЕСТВУВА В РЕДИЦА ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ ДНЕС.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ МЕЖДУНАРОДНИЯТ ПРОЛЕТАРИАТ НЕ УСПЯ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ТОЗИ ПОХОД И ДА ПОПРЕЧИ НА ПОБЕДОНОСНИЯ ИМ ТРИУМФ.

КЪДЕ ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРСЯТ КОРЕНИТЕ НА НАШИТЕ НЕУСПЕХИ? ПО ТОЗИ ВЪПРОС СМЕ СЕ СПИРАЛИ И СМЕ ПРАВИЛИ АНАЛИЗИ НЕ ЕДИН ПЪТ, НО И СЕГА ТРЯБВА ДА ИЗТЪКНЕМ, ЧЕ ПЪРВОПРИЧИНАТА СЕ СЪСТОИ В АВТОРИТАРНИЯ РЕЖИМ НА ТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА, КОЯТО ПОДЧИНИ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ КАТО ПИОНКА ДА СЛУЖИ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ОТДЕЛНИТЕ КОРУМПИРАНИ ЛИЧНОСТИ, ВМЕСТО ТЕ - ЛИЧНОСТИТЕ, ДА СЛУЖАТ НА ПАРТИЯТА. ЕТО ТУК С КОРЕНЯТ И ПРИЧИНИТЕ ЗА ВСИЧКИ ЗЛИНИ, КОИТО НИ ПОСТИГНАХА И ВМЕСТО ТЕЗИ ВИНОВНИЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ ДА НАПУСНАТ ДОБРОВОЛНО ИСТОРИЧЕСКАТА АРЕНА И ДА СЕ ОТТЕГЛЯТ ОТ ПАРТИЙНА И ДЪРЖАВНА РАБОТА, ТЕ ПРЕДПОЧЕТОХА ДА СМЕНЯТ ИМЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, С ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕЛ НЕ ДА СПАСЯТ СИСТЕМАТА, А ДА СМЕНЯТ СЪЩАТА И ДА ОТИДАТ КАТО КАПИТАЛИСТИ В КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯ СВЯТ. ВСИЧКО ТОВА ДОЙДЕ В РЕЗУЛТАТ НА ДЕФОРМАЦИИТЕ, ИЗВРАЩЕНИЯТА И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ТЕЗИ, КОИТО ОГРАБВАХА НАРОДНОТО ИМУЩЕСТВО ГОДИНИ НАРЕД И НАРОДЪТ НЕ СЛУЧАЙНО ГИ НАРИЧАШЕ ЧЕРВЕНА БУРЖОАЗИЯ. ВСИЧКО ДОЙДЕ ОТ НЕСПРАВЕДЛИВОСТИТЕ, ОТ КОРУПЦИЯТА, ОТ СТРЕМЕЖИТЕ ЗА НАТРУПВАНЕ НА НЕСМЕТНИ БОГАТСТВА ПО НЕЧЕСТЕН ПЪТ НА ЕДИНИЯ ПОЛЮС, А НА ДРУГИЯ - ГЛАД И МИЗЕРИЯ, И НИЩЕТА.

ВИНА ЗА ТЕЗИ НЕЩАСТИЯ НЯМАТ НИТО НАРОДЪТ, НИТО КОМУНИСТИТЕ КАТО ЦЯЛО, ЗАЩОТО КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ Е БИЛА НА ВЛАСТ.

ВИНА ИМАТ ОТДЕЛНИ ЛИЧНОСТИ ОТ ПАРТИЙНАТА И ДЪРЖАВНАТА ЙЕРАРХИЯ КОИТО БЯХА ПРЕВЪРНАЛИ ПАРТИЯТА В СВОЯ ПРИСЛУЖНИЦА ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПРЕСТЪПНИТЕ ИМ ЗАМИСЛИ. БЕЗ СЪМНЕНИЕ Е, ЧЕ ТЕЗИ ЛИЧНОСТИ НАНЕСОХА НЕЗАЛИЧИМИ ВРЕДИ НА НАЙ-ХУМАННОТО, НА НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНОТО И НА НАЙ-СПРАВЕДЛИВОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ОБЩЕСТВО.

ВЪПРЕКИ НЕСПОЛУКИТЕ НА НАС СЕ ПАДА ОТГОВОРНОСТТА, КОЯТО ПОЕМАМЕ ПРЕД НАРОДА И ПРЕД ИСТОРИЯТА, ЗА СПАСЯВАНЕТО И ЗА ГАРАНТИРАНЕТО НА МИРНИЯ ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАЦИЯТА, ЗА ПРЕПРЕЧВАНЕТО ПЪТЯ НА КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯТА.

ДНЕС ПОВЕЧЕ ОТ КОГАТО И ДА БИЛО САМО ПРОЛЕТАРИАТЪТ, РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА И СЕЛЯНИТЕ, ОБЕДИНЯВАЙКИ СВОИТЕ РЕДОВЕ, МОГАТ ДА СТАНАТ ОРГАНИЗАТОРИ НА ОБЕДИНЕНИЯ ЛЯВ НАРОДЕН ФРОНТ, ДА БЪДАТ НЕГОВА РЪКОВОДНА СИЛА.

В ТОВА СЕ ЗАКЛЮЧАВА ОСНОВНАТА ЗАДАЧА ЗА ДАВАНЕ НА СЪКРУШИТЕЛЕН ОТПОР НА ТЪМНИТЕ РЕАКЦИОННИ СИЛИ, ГРУПИРАНИ В СДС И В ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИИ, ДВИЖЕНИЯ И СЪЮЗИ, КОИТО ПОТРИВАТ РЪЦЕ И СЕ ГОТВЯТ ЗА ЛОВ НА ВЕЩИЦИ ОТ РЕДОВЕТЕ НА БКП, БСП, БЗНС, БРСДП И ДР.

ГЕОРГИ ДИМИТРОВ НИ УЧИ, ЧЕ "В СТРАНИТЕ, КЪДЕТО ФАШИЗМЪТ Е НА ВЛАСТ, РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА, ПОСТАВЯЙКИ В ЦЕНТЪРА НА БОРБАТА ПРОТИВ ФАШИСТКАТА ДИКТАТУРА РАЗОБЛИЧАВАНЕТО НА ШОВИНИСТИЧЕСКАТА ДЕМАГОГИЯ И ПОДГОТОВКАТА НА ВОЙНАТА, ОБЕДИНЯВА ВСИЧКИ СИЛИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕТО НА КАТАСТРОФАТА, В КОЯТО ФАШИЗМЪТ СЕ ГОТВИ ДА ХВЪРЛИ НАРОДА. БОРЕЙКИ СЕ ПРОТИВ ВЛАСТТА НА ФАШИЗМА И НЕГОВАТА ВОЕННА АГРЕСИЯ, ПРОЛЕТАРИАТЪТ НА ШИРОКИТЕ НАРОДНИ МАСИ В ГЕРМАНИЯ, ИТАЛИЯ И В ДРУГИ ФАШИСТКИ СТРАНИ ДЕЙСТВА НЕ САМО В ИМЕТО НА СВОЕТО СОБСТВЕНО СПАСЕНИЕ, НО И В ИНТЕРЕСА НА МИРА, В ИНТЕРЕСА НА ВСИЧКИ НАРОДИ, НА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО."

ПО-НАТАТЪК Г. ДИМИТРОВ ПИШЕ: "ЯВЯВАЙКИ СЕ БЕЗЗАВЕТЕН ПРИВЪРЖЕНИК НА АКТИВНАТА ЗАЩИТА НА СВОЯ НАРОД И СВОЯТА СТРАНА ОТ ФАШИСТКО ПОРОБВАНЕ, РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА Е ДЛЪЖНА ДА ОБВЪРЗВА ПО НАЙ-ТЕСЕН НАЧИН ВЪПРОСИТЕ С ОТБРАНАТА НА СВОЯТА СТРАНА С ИСКАНИЯТА ЗА РАЗШИРЯВАНЕ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРАВА НА РАБОТНИЦИТЕ И СЕЛЯНИТЕ И ЗАЩИТАТА НА ТЕХНИТЕ ЖИЗНЕНИ ИНТЕРЕСИ." ЕТО ТОВА СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ОТСТОЯВАМЕ И ДА ЗАЩИТАВАМЕ. В КРАЙНА СМЕТКА НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ПРЕОДОЛЕЕМ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИ ПРИСТРАСТИЯ, БЕЗ ДА ПРАВИМ ИДЕОЛОГИЧЕСКИ КОМПРОМИСИ, НО ДА ПРЕСТАНЕМ С ДЕМАГОГИЯТА, ФАЛША И ЛИЦЕМЕРИЕТО, БОРЕЙКИ СЕ САМО ЗА ВЛАСТ, КАКТО ТОВА ПОКАЗАХА ЛИДЕРИ НА ОПОЗИЦИЯТА, ПРИ КОЯТО НЯМА НИКАКВО ПОКРИТИЕ МЕЖДУ ДУМИТЕ И ДЕЛАТА ИМ. ЦЕЛТА ИМ БИЛА ЕДНА - ДА СЕ ДОБЕРАТ ДО ВЛАСТТА, СЛЕД КОЕТО ДА РАЗГРОМЯТ ВСИЧКО ПРОГРЕСИВНО И ДА ЗАПОЧНАТ ЛОВ НА ВЕЩИЦИ.

"САМО ПРОЛЕТАРСКАТА ВЛАСТ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ОСИГУРИ НАДЕЖДНАТА ОТБРАНА НА СТРАНАТА И НЕЙНАТА НЕЗАВИСИМОСТ. ЕТО ЗАЩО СЕГА Е ПОВЕЧЕ ОТ НЕОБХОДИМО ОБЕДИНЯВАНЕТО НА ВСИЧКИ ЛЕВИ СИЛИ В ЛЯВА КОАЛИЦИЯ ЗА ПЪЛНА ИЗБОРНА ПОБЕДА И ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО НА ОБЕДИНЕНИЯ ЛЯВ НАРОДЕН ФРОНТ. ЗА ЦЕЛТА СЕ НАЛАГА ПО СПЕШНОСТ ДА СЪЗДАДЕМ ШИРОК ЛЯВ НАРОДЕН ФРОНТ, КОЙТО ДА ПРЕСЕЧЕ ПЪТЯ НА РЕВАНШИЗМА, ФАШИЗМА И КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯТА. НЕ НАПРАВИМ ЛИ ТОВА ДНЕС, УТРЕ ЩЕ БЪДЕ КЪСНО. ФАШИЗМЪТ И КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯТА, КОЯТО НЯКОИ Я НАРИЧАТ "НЕЖНА РЕВОЛЮЦИЯ", СА В НАСТЪПЛЕНИЕ. ТЕ НЯМА ДА ПОЖАЛЯТ НИТО КОМУНИСТИТЕ,
НИТО СОЦИАЛИСТИТЕ, НИТО ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ, НИТО СОЦИАЛДЕМОКРАТИ, НИТО ЧЕСТНИТЕ БЕЗПАРТИЙНИ. НЕ НИ ОСТАВА НИЩО ДРУГО, ОСВЕН ДА ПРИВЕДЕМ УКАЗАНИЯТА НА Г. ДИМИТРОВ В ДЕЙСТВИЕ, А ТЕ СА:

ПЪРВО. ДА ВЪЗСТАНОВИМ И ДА УКРЕПИМ МЕЖДУНАРОДНАТА ПРОЛЕТАРСКА СОЛИДАРНОСТ ЗА ЗАЩИТА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА НАЙ-ШИРОКИТЕ ТРУДЕЩИ СЕ МАСИ.

ВТОРО. ВСЕСТРАННИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С ПЪРВАТА ПРОЛЕТАРСКА ДЪРЖАВА - ВЕЛИКИЯ СССР. КРАЙНО ВРЕМЕ Е И ТОВА ВСЕКИ ТРЯБВА МНОГО ДОБРЕ ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ АНТИСЪВЕТИЗМЪТ ПОД КАКВАТО И ФОРМА ДА СЕ ПРОЯВЯВА ЩЕ ВОДИ КЪМ ГИБЕЛ СТРАНАТА И НАРОДА НИ.

ТРЕТО. ПЪЛНО РАЗОБЛИЧАВАНЕ НА АНТИНАРОДНАТА ПОЛИТИКА НА ОПОЗИЦИОННИТЕ СИЛИ, КОИТО СЕ СТРЕМЯТ ДА ВЪРНАТ НАЦИОНАЛИЗИРАНИТЕ ФАБРИКИ, ЗАВОДИ И ЗЕМИ НА КАПИТАЛИСТИТЕ. ТОВА НЕ Е НИЩО ДРУГО, ОСВЕН ОТКРИТА КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯ!

ЧЕТВЪРТО. ДЕЙНОСТ, ПОСВЕТЕНА ЕДИНСТВЕНО НА ЩАСТИЕТО И ПРОСПЕРИТЕТА НА ТРУДОВИЯ НАРОД, ПРОТИВ КАКВАТО И ДА БИЛО ЕКСПЛОАТАЦИЯ И ДИСКРИМИНАЦИЯ, ЗА ЕДНАКВИ ПРАВА И СВОБОДИ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОЛ, РЕЛИГИЯ, НАРОДНОСТ, ПРИ СТОГО ЗАЧИТАНЕ ЗАКОНИТЕ И СУВЕРЕНИТЕТА НА СТРАНАТА НИ.

БОРБАТА ПРОТИВ НЕОФАШИЗМА И КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯТА ДНЕС НЕ Е НИЩО ДРУГО, ОСВЕН БОРБА ЗА МИРНИЯ ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ, БОРБА ЗА ЗАПАЗВАНЕТО НА ГРАЖДАНСКИЯ МИР, ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НА НАРОДА НИ, ПРИ НАЙ-СТРОГО СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ И КОНСТИТУЦИЯТА НИ.

ЕТО ТОВА Е ПОВЕЛЯТА НА ВРЕМЕТО, В КОЕТО ЖИВЕЕМ. ПОВЕЧЕ ОТ НАЛОЖИТЕЛНО Е ДА СЕ УСКОРИ СЪЗДАВАНЕТО НА ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА, НА ВСИЧКИ ТРУДОВИ ХОРА, НА ЦЕЛИЯ НАРОД ЗА ЩАСТЛИВОТО МУ БЪДЕЩЕ.

БОРБАТА ЗА МИР - ТОВА Е БОРБАТА ПРОТИВ ФАШИЗМА, БОРБА ПРОТИВ РЕСТАВРАЦИЯТА НА КАПИТАЛИЗМА, БОРБА ЗА ПОБЕДАТА НА СОЦИАЛИЗМА И КОМУНИЗМА В ЦЯЛ СВЯТ, КОЕТО ЩЕ Е НЕИЗБЕЖЕН ФАКТ НА XXI ВЕК.

НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАВЯ, ЧЕ ЕДИНСТВОТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ БЕЗ УПОРИТА БОРБА НА ВСИЧКИ НИ ПРОТИВ ОТКРИТИТЕ И ПРОТИВ ВСЕ ОЩЕСКРИТИТЕ ВРАГОВЕ НА ПРОГРЕСА И НАПРЕДЪКА.

"НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАВЯ, ЧЕ БОРЕЙКИ СЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО И УПОРИТО ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЕДИННИЯ НАРОДЕН ФРОНТ, КОМУНИСТИТЕ НЕ ВОДЯТ ПОЛИТИКА НА БЕЗПРИНЦИПЕН БЛОК, А ПРИНЦИПИАЛНА ПОЛИТИКА" - Г.ДИМИТРОВ.

"ТУК ТРЯБВА ЯСНО ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ ЕДИНСТВОТО НА ПРОЛЕТАРИАТА ЩЕ БЪДЕ ТОЛКОВА ПО-СКОРО ОСЪЩЕСТВЕНО, В СЪЗДАВАНЕТО И В УКРЕПВАНЕТО НА ЕДИННИЯ НАРОДЕН ФРОНТ ЩЕ ИМАМЕ ТОЛКОВА ПО-ГОЛЕМИ УСПЕХИ, КОЛКОТО ПО-СИЛНИ БЪДАТ В КОЛИЧЕСТВЕНО, ОРГАНИЗАЦИОННО, ИДЕОЛОГИЧЕСКО ОТНОШЕНИЕ САМИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАРТИИ, КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ТЕ ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ С ДОВЕРИЕТО И ПОДКРЕПАТА НА НАЙ-ДОБРИТЕ, НАПРЕДНИЧАВИТЕ ЕЛЕМЕНТИ НА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА И НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ МАСИ. ЗАЩОТО КОМУНИСТИТЕ СА НАЙ-РЕШИТЕЛНИТЕ И ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ БОРЦИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО ЕДИНСТВОТО НА РАБОТНИЦИТЕ И СЕЛЯНИТЕ, НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТЕ ДО ДНЕС НЕ СА БИЛИ ФАКТИЧЕСКИ НА ВЛАСТ, ЗА КОЕТО НОСИИ ВИНА ЕДИНСТВЕНО ЖИВКОВИСТКАТА ТОТАЛИТАРНА СИСТЕМА.

ВЕРНИ СИНОВЕ НА СВОЯТА КЛАСА, ЗАЩИТНИЦИ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА СВОЯ НАРОД, СВОБОДНИ ОТ ВСЯКАКВИ ВРЪЗКИ И ЗАВИСИМОСТ ОТ БУРЖОАЗИЯТА, ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ ДО КРАЙ ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИ, КОМУНИСТИТЕ НАЙ-ДОБРЕ ОТ ВСИЧКИ ЩЕ МОГАТ ДА ИЗИГРАЯТ РОЛЯТА НА ОБЕДИНЯВАЩО ЗВЕНО В РЕДОВЕТЕ НА САМИЯ ПРОЛЕТАРИАТ, А ТАКА СЪЩО И МЕЖДУ ВСИЧКИ АНТИФАШИСТКИ СИЛИ -ПАРТИИ, ОРГАНИЗАЦИИ И ГРУПИ НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ, НА СЕЛЯНИТЕ И НА ПРОГРЕСИВНАТА ХУМАНИТАРНА И НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ, НА СЛУЖЕЩИТЕ В БОРБАТА ПРОТИВ ФАШИЗМА И КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯТА.

СЛЕДОВАТЕЛНО, ЗА ДА СЕ ПОСТИГНЕ ПЪЛЕН УСПЕХ В БОРБАТА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА, Е НЕОБХОДИМО ЕЖЕДНЕВНО И НЕУМОРНО ДА СЕ РАБОТИ ЗА ЗАСИЛВАНЕТО И УКРЕПВАНЕТО НА ДОВЕРИЕТО МЕЖДУ ВСИЧКИ ЛЯВООРИЕНТИРАНИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ ПРИ СПАЗВАНЕ НА САМОСТОЯТЕЛНОСТТА И ИДЕЙНИТЕ СИ ПРИНЦИПНИ ПОЗИЦИИ, СЪГЛАСНО ПРОГРАМНИТЕ ДОКУМЕНТИ НА ОТДЕЛНИТЕ ПАРТИИ, АКО НЕ ИСКАМЕ ДА СТАНЕМ ЖЕРТВИ НА НАДИГАЩАТА ГЛАВА КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯ И НЕОФАШИЗЪМ. ТЕ НЯМА ДА ПОЖАЛЯТ НИКОГО ОТ НАС, АКО НЕ ПРЕСЕЧЕМ ПЪТЯ ИМ, ДОКАТО НЕ Е СТАНАЛО КЪСНО.

БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ИЗПЪЛНИ СВОЯ ПАТРИОТИЧЕН ДЪЛГ И НА 9 АПРИЛ 1991 ГОД. ПОКАНИ БСП С ВСИЧКИТЕ Й ФРАКЦИИ, БЗНС, ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, СЪЮЗА НА БЕЗПАРТИЙНИТЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ, СЪЮЗА НА ИНВАЛИДИТЕ, ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ, ЕКОГЛАСНОСТ, ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ, СЪЮЗА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ, МАРКСИСТКА АЛТЕРНАТИВА, МАРКСИСТКА ПЛАТФОРМА, ПАРТИИТЕ НА ТРУДА, СЪЮЗА НА БОРЦИТЕ ПРОТИВ ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА, БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, СЪЮЗА НА ВЕТЕРАНИТЕ, СЪЮЗА НА ЗАПАСНИТЕ ОФИЦЕРИ, СТАРШИНИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ, ТРУДОВИТЕ КООПЕРАЦИИ, РЪКОВОДСТВОТО НА ТКЗС, ЦКС И ВСИЧКИ ДРУГИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ, КОИТО СЕ СМЯТАТ ЗА ЛЕВИ И АНТИФАШИСТКИ И АНТИКАПИТАЛИСТИЧЕСКИ.

ПРЕДВИД НА ТОВА, ЧЕ МОЖЕ БИ ВРЕМЕТО БЕШЕ КЪСО И ПОКАНЕНИТЕ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ НЕ СА ИМАЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ОБСЪДЯТ НАПРАВЕНОТО ИМ ОТ БКП ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗЛИЗАНЕ СЪС СВОЕ СТАНОВИЩЕ, НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ СЛЕДВАЩАТА СРЕЩА ДА ПРОВЕДЕМ НА 29 АПРИЛ 1991 ГОД. ОТ 17 ЧАСА НА УЛ. "СТРАНДЖА" N 33, В СОФИЯ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 10 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО-ХАРАКТЕРИСТИКА НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРОФСЪЮЗ "БИЗНЕС", УЧРЕДЕН НА 10 ОКТОМВРИ 1989 Г. В СОФИЯ.


 СЪЩНОСТ И ОБХВАТ

НАЦИОНАЛНИЯТ ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪЮЗ "БИЗНЕС" Е СДРУЖЕНИЕ С ПРОФЕСИОНАЛНИ ЦЕЛИ, ОРГАНИЗИРАЩО НА ДОБРОВОЛНИ НАЧАЛА РАБОТНИЦИТЕ [И] СЛУЖИТЕЛИТЕ, БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, РАБОТЕЩИ В СТРАНАТА ИЛИ В ЧУЖБИНА В СИСТЕМАТА НА ТУРИЗМА, ХОТЕЛИЕРСТВОТО, РЕСТОРАНТЬОРСТВОТО, ГОТВАРСТВОТО, БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ ЗАЕМАТ РАБОТНИ МЕСТА В СТОЛОВЕ, КУХНИ, ВЕДОМСТВА ИЛИ ФИРМИ. В НЕГО МОГАТ ДА ЧЛЕНУВАТ НЕРАБОТЕЩИ СПЕЦИАЛИСТИ, ПРОФИЛИРАНИ В ГОРНИТЕ ДЕЙНОСТИ, КАКТО И СЛУЖИТЕЛИ В ТЕХНИЧЕСКИ СЛУЖБИ, СВЪРЗАНИ С ТЕЗИ ПРОФЕСИОНАЛНИ БРАНШОВЕ.

ЧЛЕНОВЕ НА СЪЮЗА МОГАТ ДА БЪДАТ И ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ, РАБОТЕЩИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ В ИЗБРОЕНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ СФЕРИ, ДОКОЛКОТО ОСОБЕНИТЕ РАЗПОРЕДБИ НА ЗАКОНИТЕ НЕ ПОСТАВЯТ ДРУГО.


ПРОФСЪЮЗНИ ЦЕЛИ

ПРОФСЪЮЗЪТ ВОДИ БОРБА ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА И ЗАКОННИТЕ ИНТЕРЕСИ НА СЪЮЗНИТЕ ЧЛЕНОВЕ И ДРУГИТЕ ТРУДЕЩИ СИ В СИСТЕМАТА НА ХРАНЕНЕТО, ТЪРГОВИЯТА, ТУРИЗМА, РЕСТОРАНТЬОРСТВОТО - ВЪВ ВРЪЗКА С ТРУДОВАТА ИМ ЗАЕТОСТ, УСЛОВИЯТА НА ТРУД, ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО, СОЦИАЛНОТО ИМ ОСИГУРЯВАНЕ И АДМИНИСТРАТИВНИ, ГРАЖДАНСКИ ПРОИЗВОДСТВА, ОБРАЗУВАНИ СРЕЩУ ТЯХ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОФЕСИОНАЛНАТА ИМ ДЕЙНОСТ.

ПРОФСЪЮЗЪТ РАБОТИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ НА ЧЛЕНОВЕТЕ СИ, ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ОТНОШЕНИЯ С ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ОСНОВАТА НА ВИСОКОКАЧЕСТВЕН ПРОДУКТ С ТЪРСЕНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ И АДЕКВАТНА СТОЙНОСТ, ОТГОВАРЯЩА НА ОВЕЩЕСТВЯВАНИЯ ТРУД И ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ.

ПРОФСЪЮЗЪТ ЩЕ СЪДЕЙСТВА НА ВСИЧКИ ОРГАНИ НА ДЬРЖАВНАТА ВЛАСТ И УПРАВЛЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ТАКИВА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ, КАСАЕЩИ ТРУДОВАТА ДЕЙНОСТ НА ЧЛЕНОВЕТЕ МУ, КОИТО ЩЕ УТВЪРДЯТ СВОБОДНИЯ ПАЗАРЕН МЕХАНИЗЪМ, КОНКУРЕНЦИЯТА И ПРАВОТО НА ИЗБОР НА ПОТРЕБИТЕЛЯ И ЩЕ ПРОТИВОДЕЙСТВА НА ПРИЛОЖЕНИЕТО НА ТАКИВА ЗАКОНОВИ И ПОДЗАКОНОВИ АКТОВЕ, КОИТО СПЪВАТ РАЗВИТИЕТО НА ТУРИЗМА, ХРАНЕНЕТО, ХОТЕЛИЕРСТВОТО И ТЪРГОВИЯТА И ОГРАНИЧАВАТ ЧАСТНАТА ИНИЦИАТИВА В ТЕЗИ СФЕРИ.

ПРОФСЪЮЗЪТ ЩЕ ТЪРСИ КОНТАКТИ И ЩЕ СЪТРУДНИЧИ С ДРУГИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ В СТРАНАТА И В ЧУЖБИНА, ЗАЩИТАВАЩИ ТРУДЕЩИТЕ СЕ В АНАЛОГИЧНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ БРАНШОВЕ В СЪОТВЕТНИТЕ СТРАНИ, С ОГЛЕД РАЗМЯНА НА ИНФОРМАЦИЯ И ОБМЯНА НА ОПИТ.


ОСНОВНИ СРЕДСТВА ЗА ПОСТИГАНЕ НА ПРОФСЪЮЗНИТЕ ЦЕЛИ

1. ПРОФСЪЮЗЪТ ЩЕ ВОДИ ПРЕГОВОРИ С РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ОРГАНИТЕ НАДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ТРУДОВАТА ЗАЕТОСТ, ТРУДОВОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, УСЛОВИЯТА НА ТРУД И СОЦИАЛНОТО ОСИГУРЯВАНЕ.

2. СЪЮЗЪТ ЩЕ ОБСЪЖДА ПРОЕКТОНОРМАТИВНИ АКТОВЕ И ЩЕ ПРАВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПРЕД ВНОСИТЕЛИТЕ ИМ, ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ИЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО.

3. ПРОФСЪЮЗЪТ ЩЕ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНИ СРЕЩИ С ДРУГИ СРОДНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ СДРУЖЕНИЯ ПО ВЪПРОСИ, КАСАЕЩИ НЕГОВАТА ДЕЙНОСТ И ЩЕ ЧЛЕНУВА В МЕЖДУНАРОДНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ КОНФЕРЕНЦИИ С ОГЛЕД СЪЗДАВАНЕ МЕЖДУНАРОДНИ ВРЪЗКИ И АВТОРИТЕТ И ОБОГАТЯВАНЕ НА ПРОФСЪЮЗНИЯ И ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ОПИТ.

4. ЩЕ ИЗПОЛЗВА СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ И ЩЕ РАБОТИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СВОЙ ВЕСТНИК ИЛИ ДРУГ ПЕЧАТЕН ОРГАН ЗА РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ СВЕДЕНИЯ ЗА СЪЮЗНАТА ДЕЙНОСТ, НОВОСТИ В ОБЛАСТТА НА ТУРИЗМА, РЕСТОРАНТЬОРСТВОТО, ХРАНЕНЕТО И ОБСЛУЖВАЩИТЕ СФЕРИ И СВЕТОВНИЯ ОПИТ В ТЕЗИ НАПРАВЛЕНИЯ, КАКТО И ДРУГИ СЪОБЩЕНИЯ.

5. ЩЕ ТЪРСИ ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПАРЛАМЕНТА ЗА ПОДГОТВЕНИТЕ НОРМАТИВНИ АКТОВЕ, РЕГЛАМЕНТИРАЩИ ДЕЙНОСТИТЕ В СИСТЕМАТА НА ТЪРГОВИЯТА, ТУРИЗМА, РЕСТОРАНТЬОРСТВОТО, ХРАНЕНЕТО И ГОТВАРСТВОТО.

6. ЩЕ ОРГАНИЗИРА МИТИНГИ, КОНФЕРЕНЦИИ И СРЕЩИ И КВАЛИФИКАЦИОННИ КУРСОВЕ ЗА ПОВИШАВАНЕ НИВОТО НА ПОЗНАНИЕ НА СЪЮЗНИТЕ ЧЛЕНОВЕ.

7. ПРИ МАСОВА БЕЗРАБОТИЦА НА СЪЮЗНИТЕ ЧЛЕНОВЕ ИЛИ ПОПАДАНЕТО ИМ ПОД ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ, ПРИ РЕПРЕСИИ СРЕЩУ СЪЮЗНИ ЧЛЕНОВЕ И НЕГОВИТЕ РЪКОВОДНИ ОРГАНИ, КАКТО И ПРИ ВЛОШАВАНЕ УСЛОВИЯТА НА ТРУД, КАТО КРАЙНА МЯРКА ЩЕ БЪДАТ ОРГАНИЗИРАНИ И ПРОВЕЖДАНИ СТАЧКИ.

СТАЧКИТЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ПРОВЕЖДАНИ БЕЗ ЗНАНИЕТО НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ПРОФСЪЮЗА И БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПРЕГОВОРИ СЪС СЪОТВЕТНИТЕ ЗВЕНА ОТ ДЪРЖАВНАТА СТРУКТУРА ИЛИ РАБОТОДАТЕЛИТЕ, НА КОИТО ДА БЪДАТ ИЗЛОЖЕНИ ИСКАНИЯТА НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ.

ПРОФСЪЮЗЪТ МОЖЕ ДА ВЗЕМА ОТНОШЕНИЕ ПО НЯКОИ ВЪПРОСИ И В ДЕКЛАРАЦИИ!

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 10 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПРОГРАМАТА /ЧАСТ ПЪРВА/ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /РЕВОЛЮЦИОННА/ - БКП /Р/.


 I. ВСТЪПЛЕНИЕ

РАКЪТ В ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, НАЧАЛОТО НА 70-ТЕ ГОДИНИ.
НЕОБХОДИМОСТ ОТ СЪЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ. ОТ ЛЯВОСЕКТАНСТВО КЪМ ОБЩОДЕЛСТВО В КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ. БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /РЕВОЛЮЦИОННА/ - ПАРТИЯ НА НОВО ПОКОЛЕНИЕ КОМУНИСТИ, БОЕВИ АВАНГАРД НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ - РАБОТНИЦИ, СЕЛЯНИ И ИНТЕЛИГЕНТИ.


ДЕВЕТОСЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ СЛОЖИ НАЧАЛОТО НА ПРЕЛОМА В МАТЕРИАЛНИЯ И ДУХОВНИЯ ЖИВОТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ТРУДНОСТИТЕ ПО ПЪТЯ НА ПРОВЕЖДАНЕ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ СПЛОТИХА РАБОТНИЦИ, СЕЛЯНИ И ИНТЕЛИГЕНТИ. ЕНТУСИАЗМЪТ, ХАРАКТЕРЕН ЗА ВРЕМЕТО СЛЕД ВОЙНАТА, ПРОДЪЛЖИ С ДЕЙСТВЕНА СИЛА И В НАЧАЛОТО НА 50-ТЕ ГОДИНИ. НАЧЕНА СЕ ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ НА СТРАНАТА, УКРЕПНАХА ТКЗС, УСПЕШНО СЕ РАЗВИ ЛЕКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ, ПОГЛЕДИТЕ СЕ НАСОЧИХА КЪМ ПОЛАГАНЕ ОПИТИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ТЕЖКО МАШИНОСТРОЕНЕ. В ТЕЗИ ТРУДНИ ЗА СТРАНАТА ГОДИНИ ШИРОКИТЕ НАРОДНИ МАСИ СЕ ОБЕДИНИХА ОКОЛО КОМУНИСТИТЕ, КОИТО НЕ ЖАЛЕХА СИЛИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ДЕСЕТИЛЕТИЯ МЕЧТАНО СПРАВЕДЛИВО ОБЩЕСТВО.

ВЪВ ВРЕМЕ, КОГАТО РАБОТНИЦИ И СЕЛЯНИ ОТДЕЛЯХА ОТ ЗАЛЪКА СИ, ЗА ДА ПРОХОДИ МЛАДАТА НАРОДНОДЕМОКРАТИЧНА РЕПУБЛИКА И ПОБЕДЯТ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ НА РАВЕНСТВО И БРАТСТВО МЕЖДУ ЧЛЕНОВЕТЕ НА НОВОТО ОБЩЕСТВО, В ДЕЙСТВИЯТА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ СЕ НАБЛЮДАВАТ ПЪРВИТЕ ИЗВРАЩЕНИЯ. ЧАСТ ОТ ПАРТИЙНИТЕ РАБОТНИЦИ НАЛАГАТ ИНКВИЗИТОРСКИ МЕТОДИ ПРИ СЪБИРАНЕ НА НАРЯДИ, ГРУБО И ПО НАЧИН ПОЗОРЯЩ БКП ПРОВЕЖДАТ КОЛЕКТИВИЗАЦИЯТА В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО. ПАРТИЙНИТЕ ЕМИСАРИ В ЧЕСТИ СЛУЧАИ СА ПОЗНАТИ НА НАСЕЛЕНИЕТО - ТОВА СА ХОРА, ВМЪКНАЛИ СЕ В ПАРТИЯТА НЕПОСРЕДСТВЕНО ПРЕДИ 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г., ПРЕДУГАЖДАЩИ РАЗВОЯ НА СЪБИТИЯТА И ЦЕЛЯЩИ ОБЛАГИ ОТ НОВАТ ВЛАСТ. РЪКОВОДСТВОТО НА ПАРТИЯТА ПОДЛОЖИ НА НАЙ-ОСТРА КРИТИКА И НАКАЗАТЕЛНО ПРЕСЛЕДВАНЕ ПЪРВО ОСМОСЕПТЕМВРИЙЦИТЕ ОТ БКП И ОНИЯ САМОЗАБРАВИЛИ СЕ КОМУНИСТИ, КОИТО ИЗВЪРШВАХА НАСИЛИЕ СРЕЩУ НАРОДА И ОПОРОЧАВАХА ИМЕТО НА ПАРТИЯТА. ЗАРЪКАТА "ВРАГ НОМЕР ЕДНО - ЧОВЕКЪТ С ПАРТИЕН БИЛЕТ!" БЕШЕ НАСОЧЕНА НЕ СРЕЩУ РЕДОВИЯ КОМУНИСТ, А СРЕЩУ ПАРТИЙНИЯ РЪКОВОДИТЕЛ, НА КОГОТО НЕ БЕ ПОЗВОЛЕНО ДА ИЗВРАЩАВА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ИДЕАЛ И РУШИ ДОВЕРИЕТО НА НАРОДА КЪМ БКП.

УСЛОЖНЕНИЯТА В МЕЖДУНАРОДНАТА ОБСТАНОВКА, БЛОКАДНИЯТ ПОЯС ОКОЛО БЪЛГАРИЯ И ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКИЯТ НАТИСК ОКАЗАХА СЪЩЕСТВЕНО ВЛИЯНИЕ ОКОЛО ПРЕОСМИСЛЯНЕТО, ОТ СТРАНА НА РЪКОВОДСТВОТО НА БКП, НА ВИЖДАНИЯТА ЗА ПО-НАТАТЪШНО РАЗВИТИЕ НА СТРАНАТА; КЪМ ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ ДЕЙНОСТТА НА ПАРТИЙНИ РЪКОВОДИТЕЛИ ПРЕЗ 50-ТЕ ГОДИНИ. АПРИЛСКИЯТ ПЛЕНУМ НА ЦК ДАДЕ ЖИВИТЕЛНА СИЛА НА ПРОМЯНА КЪМ ИЗВЕСТНА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ - ПЪТ КЪМ ТВОРЧЕСКА СВОБОДА И СЪЗИДАТЕЛНО НАЧАЛО. СЛЕД ПОБЕДАТА НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧНА ПОДЕМ В ИКОНОМИКАТА. НАЧЕНА СЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ПО МАЩАБИ ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ НА СТРАНАТА. ШЕСТДЕСЕТТЕ ГОДИНИ БЯХА ГОДИНИ НА ПРЕЛОМА - БЪЛГАРИЯ ОТ СТРАНА АГРАРНА СЕ ПРЕВЪРНА В ПРОМИШЛЕНО-СЕЛСКОСТОПАНСКА ДЪРЖАВА. ПОСТИГНА СЕ ДЕЙСТВИТЕЛЕН ВЪЗХОД В ОБЛАСТТА НА НАУКАТА, ОБРАЗОВАНИЕТО, ИКОНОМИКАТА, СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО.

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ВСЕ ОЩЕ НОСЕХА ПЪРВОРОДНАТА СИЛА НА САМОСТОЯТЕЛНИ И НЕЗАВИСИМИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, ОБЕДИНЕНИ ОКОЛО ЦЕЛИТЕ НА БКП ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА СОЦИАЛИЗМА В СТРАНАТА.

НАЧАЛОТО НА 70-ТЕ ГОДИНИ БЕЛЕЖИ ИКОНОМИЧЕСКИ ВЪЗХОД НА НР БЪЛГАРИЯ И СЪЩЕВРЕМЕННО Е СЪПРОВОДЕНО С ПРОТИЧАНЕ НА РУШИТЕЛНИ ПРОЦЕСИ В ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, НАЙ-ВЕЧЕ В БКП, КОЯТО СТАВА И РЕШИТЕЛЕН ФАКТОР В РЪКОВОДСТВОТО НА ДЪРЖАВАТА. МАСОВИЗИРАТ СЕ ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ. МАСОВОСТТА, КАТО РАКОВО ОБРАЗУВАНИЕ, СПОСОБСТВА ЗА ЗАГНЕЗДЯВАНЕ НА БЮРОКРАТИЗМА И КАРИЕРИЗМА В ЯДРОТО НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ. НАСТЪПИ ОТЛИВ ОТ РЕВОЛЮЦИОННИЯ ЕНТУСИАЗЪМ. РЕШЕНИЯТА ОТГОРЕ, КОЛКОТО И ПРАВИЛНИ ДА БЯХА, СЕ ИЗКРИВЯВАХА ДОЛУ - ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ, НАЙ-ВЕЧЕ ОТ ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ КАТО ПРЕКИ РАБОТНИЦИ ПО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАВЕНИ ОТ ЦЯЛАТА ПАРТИЯ ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ. ДОПУСНА СЕ ПОВТОРЕНИЕ НА ПАРТИЙНИ И ДЪРЖАВНИ ПОСТОВЕ. НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ - СЕКРЕТАРИ НА ЗАВОДСКИ И СТОПАНСКИ ПАРТИЙНИ ОРГАНИЗАЦИИ НАЛАГАХА ДИКТАТ ВЪРХУ ДИРЕКТОРИ И РЪКОВОДИТЕЛИ НА СТОПАНСКИ ЕДИНИЦИ, КОЕТО ДОВЕДЕ ДО ЗНАЧИТЕЛНИ ЗАГУБИ В МАТЕРИАЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО И НА ДОВЕРИЕТО НА НАРОДА КЪМ БКП. ДОПУСНА СЕ СЪЩО ТАКА ДЪРЖАВНИ СТРУКТУРИ КАТО МВР, УЧИЛИЩЕТО, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ДР. ДА ПОПАДНАТ ПОД УПРАВЛЕНИЕТО НА МЕСТНИ  /ОКРЪЖНИ, ГРАДСКИ/ СЕКРЕТАРИ НА БКП.

В УСЛОВИЯТА НА ИЗВРАЩЕНИЯ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ИДЕАЛ И НА ТЕОРИЯТА В ПРАКТИКАТА, ПРЕЗ 1976 Г. ВЪЗНИКНА ИДЕЯ СРЕД МЛАДЕЖИ ЗА ОСНОВАВАНЕ НА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ, КАТО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ HА РАЗЛАГАЩИЯ СЕ ДКМС. ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 1980 Г. СЕ ПРИСТЪПИ КЪМ ОРГАНИЗИРАНЕ НА ПАРТИЯ. СЪСТОЯЛИЯТ СЕ НА 8 МАРТ 1981 Г. ПЪРВИ КОНГРЕС СЛОЖИ НАЧАЛОТО НА ФАКТИЧЕСКА ВТОРА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ ПОД НАИМЕНОВАНИЕТО БЪЛГАРСКА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ. ПАРТИЯТА СИ ПОСТАВЯШЕ ЗА ЦЕЛИ ПОЛИТИЧЕСКА ВЛАСТ И РЕВОЛЮЦИОНИЗИРАНЕ НА ОБЩЕСТВОТО, ПРАКТИЧЕСКО УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ; РАЗГЛЕЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС И ПРЕДЛАГАНЕ ПЪТ КЪМ РАЗРЕШАВАНЕТО МУ; ОБЕДИНЯВАНЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ И РАБОТНИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ В ЧЕТВЪРТИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ; И ЗА КРАЙНА ЦЕЛ - ПОСТОЯННО УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА ОБЩЕСТВОТО.

С ИЗЛИЗАНЕТО НА БРОЙ ПЪРВИ НА НЕЛЕГАЛНИЯ ВЕСТНИК "БОРБА" - ПЕЧАТЕН ОРГАН НА ПАРТИЯТА, СЕ ЦЕЛЕШЕ ДА СЕ НАПРАВИ ОПИТ ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА БРМП. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ "ПАРТИЙЦИТЕ" ОТ БКП НЕ МИСЛЕХА ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ПРИВИЛЕГИИТЕ СИ И СМАЗАХА ДУХОВНО ОПИТА НА МЛАДИТЕ ЗА РЕВОЛЮЦИОННА ПРОМЯНА - ПРОМЯНА НЕ КЪМ СВАЛЯНЕ ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА НА СОЦИАЛИЗМА, А КЪМ НЕЙНОТО ОБОГАТЯВАНЕ И ИЗЧИСТВАНЕ ОТ ОМЪРСЕНИТЕ ХОРА.

В ГОДИНИТЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИ ВЪЗХОД, СЪПРОВОДЕН С ИЗВРАЩЕНИЯ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ИДЕАЛ - ГЛАВНА ДВИЖЕЩА СИЛА НА РУШИТЕЛНИТЕ ПРОЦЕСИ В БКП БЕШЕ ЛЯВОСЕКТАНТСКОТО ТЕЧЕНИЕ, СКРИТО ЗАД УСПЕХИТЕ НА ТРУДОВИЯ НАРОД, ЗАД ЛЕНИНСКА ФРАЗЕОЛОГИЯ. ЛЯВОСЕКТАНТИТЕ НА ДЕЛО СЕ РАЗМИНАВАХА С ЛЕНИНСКИТЕ ПРИНЦИПИ НА ПАРТИЕН ЖИВОТ И РЪКОВОДСТВО. ТЕ СМЯТАХА ПАРТИЯТА ЗА СВОЯ, А ТРУДОВИЯ НАРОД - ЗА РОБ НА ЛИЧНИТЕ ИМ СТРЕМЕЖИ ЗА ВЛАСТ. ВЕРЕН НА СВОЯ УСЕТ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ, НАРОДЪТ НЕГОДУВАШЕ СРЕЩУ ИЗВРАЩЕНИЯТА В ПАРТИЯТА, А ЛЯВОСЕКТАНТИТЕ НАРИЧАШЕ "ПАРТИЙЦИ". "ПАРТИЙЦИТЕ" НАНЕСОХА ДЪЛБОКА РАНА НА КОМУНИСТИЧЕСКОТО ДВИЖЕНИЕ. С ДЕЙСТВИЯТА СИ - НАМЕСА В ДЬРЖАВНАТА ВЛАСТ И ДИКТАТ НА РЕШЕНИЯ НА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ, КОРУПЦИЯ И ПОГАЗВАНЕ НА ЛЕНИНСКИТЕ ПРИНЦИПИ И НОРМИ - ТЕ СПОСОБСТВАХА ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НАРИЦАТЕЛНО ИМЕ НА НАЗВАНИЕТО "КОМУНИСТ". БАВНО, НО МЕТОДИЧНО ЛЯВОСЕКТАНТИТЕ ВЪРВЯХА КЪМ СВОЯ ДЕСЕТИ НОЕМВРИ, КОГАТО ПОЛОЖИХА НАЧАЛОТО НА ЕДНА ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНА И ОТЛИЧНО СКРОЕНА ПСЕВДОДЕМОКРАТИЧНА ПРОМЯНА. В ДЪЛБОКАТА СИ СЪЩНОСТ ТОВА БЕ ОПИТ ЗА КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯ. ЗА ДА СЪХРАНЯТ ПОЛИТИЧЕСКАТА СИ ВЛАСТ /РАЗГЛЕЖДАНА КАТО ЛИЧНА, НЕ ПОЛИТИЧЕСКА ВЛАСТ НА ПАРТИЯ/, ДЕСЕТОНОЕМВРИЙЦИТЕ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО СЕ ОТРЕКОХА ОТ ЛЕНИН, ОТ ЛЕНИНСКОТО УЧЕНИЕ ЗА КЛАСИТЕ И КЛАСОВАТА БОРБА, ОТ БЛАГОЕВО-ДИМИТРОВСКАТА СЪЩНОСТ НА БКП И ВЪЗПРИЕХА ИДЕЯ - ТВЪРДЕ НЕЯСНА, МЪГЛИВА И ОТНЕСЕНА КЪМ ЗАПАДНИ ОБЩЕСТВА - ИДЕЯТА ЗА "ДЕМОКРАТИЧЕН СОЦИАЛИЗЪМ". КАЧЕСТВЕНОТО ПРЕРАЖДАНЕ НА ЛЕВОСЕКТАНТИТЕ В ОБЩОДЕЛЦИ БЕ ПРЕДИЗВИКАНО НЕ САМО ОТ ПРЕИМЕНОВАНЕТО НА ПАРТИЯТА В СОЦИАЛИСТИЧЕСКА, ТО Е ПО-ДЪЛБОКО, ПО-РАЗГРАНИЧАВАЩО - ИЗОСТАВЯНЕТО НА БЛАГОЕВО-ДИМИТРОВСКИТЕ ИДЕИ И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА САКЪЗОВОТО "ОБЩОДЕЛСТВО" - ТРАКТОВКИ ЗА ХУМАНЕН ДЕМОКРАТИЗЪМ" НА СОЦИАЛИЗМА, ЗА ВЪЗМОЖНОСТТА НАЦИОНАЛНАТА ИКОНОМИКА ДА НАПРАВИ СКОК, КАТО СЕ ОПИРА НА ДРЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО, НА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ. СКЪСВАНЕТО С ЛЕНИНСКАТА ИДЕОЛОГИЯ НАЙ-ЯРКО БЕ ЗАСВИДЕТЕЛСТВАНО С ВЪЗПРИЕМАНЕ И ДОПУСКАНЕ ОТ СТРАНА НА НОВИТЕ "ОБЩОДЕЛЦИ" НА НАЕМНИЯ ТРУД, КОЕТО В СЪЩНОСТТА СИ Е ПОГАЗВАНЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА И НА КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, КОЯТО ИЗКЛЮЧВА ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ЧОВЕК ОТ ЧОВЕКА.

ТОВА, ЧЕ "НОВООБЩОДЕЛЦИТЕ" СА СКЛОННИ ДА УЗАКОНЯТ ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ЧОВЕКА ОТ ЧОВЕКА, ГИ ПРАВИ ПОЛИТИЧЕСКИ МЪРТВИ - КАТО ПАРТИЯ, КАТО УПРАВЛЯВАЩИ В ЕДНО СПРАВЕДЛИВО ОБЩЕСТВО, ПЪК ДОРИ И ТО ДА Е "ДЕМОКРАТИЧНО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО".

ГРУБИТЕ ГРЕШКИ В ОБЛАСТТА НА ИКОНОМИКАТА, ВЪНШНАТА И ВЪТРЕШНАТА ПОЛИТИКА - РАЗЕДИНЕНИЕТО В ОБЩЕСТВОТО И ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО МУ, ОТКАЗЪТ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ ОТ РЪКОВОДНАТА РОЛЯ НА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА В УСЛОВИЯ НА ИЗГРАЖДАНЕ НА МАТЕРИАЛНО-ТЕХНИЧЕСКАТА БАЗА НА СОЦИАЛИЗМА, ГРУБОТО ПРЕНЕБРЕГВАНЕ НА НАУЧНИТЕ ПОСТАНОВКИ ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС, ТЯСНО ПАРТИЙНИТЕ ИНТЕРЕСИ, КЪДЕТО ПРЕОБЛАДАВАТ ЛИЧНИТЕ - СА ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ, КОИТО ПОРАЖДАТ НЕОБХОДИМОСТТА В ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА СТРАНАТА ДА СЕ ВКЛЮЧИ БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /РЕВОЛЮЦИОННА/ КАТО БОЕВИ АВАНГАРД НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ - РАБОТНИЦИ, СЕЛЯНИ И ИНТЕЛИГЕНТИ, ПАРТИЯ НА НОВО ПОКОЛЕНИЕ КОМУНИСТИ - ПРИЕМНИК НА БРМП И ИДЕЕН ПРОДЪЛЖИТЕЛ НА БЛАГОЕВО-ДИМИТРОВСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ; ПАРТИЯ, ВЪОРЪЖЕНА С НАЙ-ДОБРОТО, НАЙ-ЦЕННОСТНО ОТ ИДЕОЛОГИЯТА НА НАУЧНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ; ПАРТИЯ ОТ ЛЕНИНСКИ ТИП.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР": СТЕФАН ГОСПОДИНОВ

РЕДАКТОР: НИНА ГАВРИЛОВА

10:49:23    10-05-1991