11 юни 1993

София, 11 юни 1993 година
        Брой 112 /899/

Главен редактор: Стефан Господинов


София, 11 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КМЕТОВЕ И ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТИ, ИЗБРАНИ СЪС СИНЯТА БЮЛЕТИНА, ПО ПОВОД НА ГЛАДНАТА СТАЧКА НА ДЕПУТАТА ЕДВИН СУГАРЕВ. Документът е адресиран до Народното събрание, до президента на Републиката и до председателя на Министерския съвет.


Ние, кметовете и председателите на сините общини в България, подкрепяме моралния акт на Едвин Сугарев и неговите обвинения срещу президента.

Но въпросът ни е:

Може ли акт на висок морал да бъде противопоставен на хора без морал? Нашият отговор е - НЕ.

Президентът одобри поправката в Закона за земята, извършена от прокомунистическото мнозинство в парламента, и с това нанесе удар срещу мечтата на българина да бъде отново собственик на своя имот и господар на съдбата си.

Антинародният бюджет, предложен от кабинета на президентския съветник Беров, лиши детски градини, училища и болници дори от необходимия минимум за тяхното съществуване.

Лъжата и подмяната на демократичните принципи в България обезсмислят работата ни.

Ето защо ние заявяваме, че:

Отказваме да прилагаме поправките към Закона за земята.

Предприемаме масови акции на граждански протест под наслов:
"ЕДИН НАРОД СРЕЩУ ЛЪЖАТА".

Отправяме обръщение към побратимените с нас градове по света да се солидаризират с действията ни в защита на демокрацията.

Няма да позволим на лъжата и страхът да пуснат отново корени в нашите души и в душите на децата ни.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 11 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НЕЗАВИСИМО СДРУЖЕНИЕ "ЕКОГЛАСНОСТ" - ВЕЛИКО ТЪРНОВО, И ДИРЕКТОР НА ВЕСТНИК "СИНЬО ВРЕМЕ" ВАСИЛ БЕНЧЕВ ДО ОБЯВИЛИЯ ГЛАДНА СТАЧКА ДЕПУТАТ ОТ СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ЕДВИН СУГАРЕВ.


Г-Н СУГАРЕВ,

Протестното ти действие щеше да изглежда по-героично, ако бе гладувал срещу живковия режим, който не ти позволяваше да издаваш свободно самиздатското си списание. Бих повярвал на саможертвената ти постъпка, ако се беше възпротивил срещу противоконституционните действия на СДС и срещу страхливата търновска прокуратура /Лазаров, Ванев, Кузманов/, направлявана от Татарчев, при опита им да спрат вестник "Синьо време" през м. февруари 1992 г. Щях да те разбирам сега може би по-добре, ако не гледаше безучастно, а дори и враждебно на деветнадесетдневната ми гладна стачка и се беше застъпил за свободата на печата.

Не мисля, че това, което правиш, е достойно за уважение.

Велико Търново, 10 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 11 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА АСОЦИАЦИЯТА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИНДИКАТИ ПО ПОВОД НА ГЛАДНАТА СТАЧКА НА ДЕПУТАТА ЕДВИН СУГАРЕВ. Документът е адресиран до Народното събрание, до президента на Републиката, до Националния координационен съвет на Съюза на демократичните сили, до Съвета на Европа и до средства за масово осведомяване.


Обвиненията на Едвин Сугарев, отправени към президента Желев, са и наши обвинения. Моралната позиция на Едвин е и наша позиция. Прекланяме се пред саможертвата в името на бъдещето на децата ни! Животът на Едвин е и в наши ръце. Готови сме да го защитим!

Неморално е президентът Желев да зема поста, спечелен с нашите гласове.

Неморално е да се подменя волята на избирателите.

Престъпно е съглашателството срещу хората, спечелили изборите в тази страна.

Преструктуриран чрез заговори и задкулисни сделки, парламентът не е в състояние да приема необходимите за страната закони. Той не може да упражнява контрол над правителството, водещо ни към икономическа и социална разруха. Господа депутати, избрани със синята бюлетина, напуснете парламента! В него вие вече не можете да защитите нашите интереси.

Ние, членовете на АДС, и семействата ни, най-болезнено изпитваме на собствения си гръб катастрофалните последици на перестройката, на желевизма, лукановщината, беровщината и тренчевизма, на стопанския, политическия, правния и моралния хаос и упадък.

Координационният съвет на Асоциацията на демикратичните сили /КС на АДС/ призовава всички свои структури към активни действия за достойно човешко съществуване - мечта, която ни изведе на улиците през зимата на 1989 година.

Обръщаме се към НКС на СДС да поеме отговорността и организацията на общонароден протест срещу лъжата и лицемерието в защита на справедливата кауза, за която Едвин Сугарев отдава живота си. Време за губене няма! Достатъчно пропиляхме!

Призоваваме всички да излязат отново на улицата. Повече не може да се търпи! Мачкат ни! Лъжат ни! Манипулират ни! Отнемат основните ни човеши права, а ние търпим! Позволихме малцина да правят с нас всичко, което пожелаят! Надявахме се на неясни перспективи! Очаквахме друг да реши нашите проблеми. Време е търпението да премине в справедлив гняв! Нека се върнем отново на датата 14 декември 1989 година, когато ни спряха! Време е да направим онова, което дълго отлагахме!

София, 10 юни 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АДС:

Иван Таушанов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 11 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НАРОДНАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ, УЧРЕДЕНА НА 24 МАЙ 1993Г. В РУСЕ.


БЪЛГАРИ,

Времето на емоциите свърши. На всички стана ясно, че нашата изстрадала държава е пред прага на своето окончателно разграбване. Омаяни от популистки лозунги, насъсквани от компромати, в плен на вождистките стремежи на всевъзможни претенденти, объркани и озлобени, ние сме превърнати в безправна безимотна маса, без переспектива за физическо оцеляване.

В пъстрата палитра на многобройните партии и всевъзможни сдружения, създадени по поръчка на наши и чужди гости, съвсем случайно липсва най-старата и най-българската партия - Партията на възрожденците и строителите на Третата българска държава - големите родолюбци: Константин Стоилов, Иван Вазов, Константин Величков, Иван Евстатиев Гешов, Стефан Бобчев, Михаил Маджаров, Теодор Теодоров, Борис Вазов, Атанас Буров и много други светли личности, доказали на дело способностите на българския дух, устремен към изконните ценности на човешката цивилизация.

Именно такива личности поеха кормилото на България броени дни преди нахлуването на силите на злото, за да понесат челния удар на настъпващата комунистическа хидра, която потопи в полувековна нощ изстрадалото ни Отечество.

Настъпи моментът, в който всеки родолюбив българин не може да не потърси спасителния път, пътя на консолидация и неумолима воля за възстановяване на своята единствена България.

Нека всеки от нас да намери в глъбините на сърцето си светлия възрожденски дух, единствено способен да ни изведе на спасителния друм към едно ново възраждане и просперитет на скъпото ни Отечество.

Съобщаваме на всички, които милеят за съдбата на България, че днес, 24 май 1993 г., в Русе се създаде Инициативен комитет за възстановяване на Народната партия на България, която си поставя като първа и основна задача - консолидирането на всички родолюбиви българи в Общонароден блок, съставен от: Съюза на демократичните сили, Българския земеделски народен съюз, Съюза за Търновска конституция, Съюз "Царство България", както и всички партии и сдружения, които заявяват своята принадлежност към каузата за възстановяване и просперитет на българската държава.

Народната партия на България се обявява за:

Незабавно законово уреждане възстановяването на собствеността на селяните и гражданите в нейния пълен и реален размер.

Пълно и безвъзмездно компенсиране на положения честен труд през периода на комунистическата експлоатация.

Бързи и ефикасни мерки за спасяване на икономиката.

Незабавно отменяне на комунистическия Указ N 56, узаконил разграбването собственоста на народа.

Пълна ревизия на банковото и застрахователно дело в България.

Безрезервна поддръжка на политиката на приобщаване на България към Европейската общност.

Обръщаме се към всички слоеве на населението, към всички, които осъзнават България като свое Отечество, да отдадат всичките си сили за реализирането на тия цели.

Изпращайте вашите мнения и препоръки, както и заявки за участие в Учредителното събрание на Народната партия на България, датата и мястото на провеждането на което ще ви съобщим по късно.

Седалище на комитета: 7000 Русе, ул. "Константин Величков" - 7, секретар - Антон Панайотов Николаев.

Русе, 24 май 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 11 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОПРОВЕРЖЕНИЕ "ДЕСЕТ РЕДА - ПЕТ ДЕЗИНФОРМАЦИИ" НА ГРУПА ЧЛЕНОВЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА ОФИЦЕРСКА ЛЕГИЯ "РАКОВСКИ" ПО ПОВОД НА ПУБЛИКАЦИЯ НА В. "ДУМА".


За пореден път в. "Дума" преиначава факти, размества причина и следствие, манипулира информация за дейността на Българската офицерска легия "Раковски”. И всичко това в кратка дописка от Русе, публикувана в броя от 7 юни под заглавието "Приближени на генерал Люцканов напускат легия "Раковски".

Не е вярно, че напускаме легията. Оттегляме се от ръководството й. От това ръководство. Оттегляме се не защото сме приближени на ген. Люцканов, а защото не сме съгласни с някои тенденции и лични амбиции в ръководството, което сме заявили още през миналата година, далеч преди да избухне скандалът около случая "ген. Люцканов”. В писмените си оставки подробно сме изложили мотивите за своята постъпка.

Не е точна фразата "между тях е и досегашният ръководител на легията капитан II ранг Васил Данов". Досегашният и сегашен ръководител майор Руси Гочев остава на поста си. Подадоха оставка говорителят на организацията Васил Данов, федеративният секретар за Министерството на отбраната /МО/ подп. Николай Личев, председателят на Комисията по националната сигурност полк. Тодор Енев и членът на Конфедеративния съвет майор Владимир Тошев.

Останалите неща, публикувани в петнайсетина реда на дописката, отговарят на истината. За което покорно благодарим!

За жалост в. "Дума" многократно и твърде елементарно боядисва само в синьо или в червено темите "армия" и "легия Раковски". Два пъти бе тиражирана малоумната версия за преврат, подготвян от командването на Сухопътните войски. При министерстването на Д. Джуров официозът не ни забелязваше. При ген. Мутафчиев ни се скара, че "разединяваме офицерството" и не слушаме мъдрия генералитет. А при министрите Луджев и Сталийски ни похвалиха, че сме защитили от посичане българското офицерство. Кога както уйдисва на редакционните стратези и на конюнктурната им политика. Без да ги е еня за истината и за мнението на засегнатите офицери. Което си е за ваша сметка, уважаеми другари.

Надяваме се, че до два-три дни скромното ни опровержение ще намери място върху страниците на флагмана на партийния печат, за да не търсим други маяци на истината. Защото имаме и служебни задължения.

Подали оставка от Конфедеративния съвет не като приближени на ген. Люцканов:

ПОЛКОВНИК Т. Енев  

ПОДПОЛКОВНИК Н. Личев  

КАПИТАН II РАНГ В. Данов

МАЙОР ИНЖ. Вл. Тошев

София, 8 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 11 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД ПОСЕЩЕНИЕТО НА ДИРЕКТОРА НА ЦЕНТРАЛНО РАЗУЗНАВАТЕЛНО УПРАВЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ. Документът е адресиран до средствата за масова информация.


Секратариатът на Централния комитет на Българската комунистическа партия /ЦК на БКП/ протестира против инкогнитото организиране на посещението на шефа на ЦРУ Джеймс Улси в Република България, което съвпадна с посещението на английския министър на външните работи. Още по-шокираща беше едночасовата тайна строго секретна среща на Улси с президента Желю Желев на четири очи.

Ако е вярно това, което пише на 7 юни 1993 г. вестник "Дума", че Балканският щаб на ЦРУ се мести от Белград в София, по чие решение и съгласие е станало това? Желю Желев трябва да знае, че той не е всевластен господар в България, за да прави каквото му хрумне и каквото той пожелае. Той трябва да знае, че има парламент, правителство, политически партии и български народ. Неговото желание и издокарване пред задокеанските му господари не е желание на българския народ. Както е избран, така може да бъде отзован от народа като президент.

Омръзна на народа ни да хрантути всевластни господари и тирани.

Никой няма право да предопределя съдбата на трудовия ни народ без негово съгласие.

Българският народ е против прикачването на България за колесницата на задокеанските експлоататори. Той е против пълното табу за истинската подривна политика и дейност, която се провежда против интересите на България и българския народ от "демократите", в чиято дейност няма никаква демократичност.

ПЪРВИ СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП:

Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 11 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО /ЧАСТ ВТОРА/ ОТ НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ЕДВИН СУГАРЕВ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ПО ПОВОД НА МОТИВИТЕ МУ ЗА ОБЯВЯВАНЕТО НА ГЛАДНА СТАЧКА. Документът е адресиран и до председателя на Националния координационен съвет на Съюза на демократичните сили, до председателя на Парламентарната група на СДС, до председателя на Народното събрание, до председателя на Министерския съвет и до всички средства за масова информация.


Вие пръв заговорихте за "нежна революция", но още преди да заговорите, й подрязахте крилете на 14 декември 1989 г., когато десетки хиляди хора обкръжиха Народното събрание, в което дебелоглави комунисти отказваха да ревизират чл.1 от тогавашната конституция, регламентиращ пълния монопол на БКП във властта. Тогава ситуацията бе абсолютно идентична с тази на "Вацлавски намести", само че за разлика от Хавел Вие не останахте с хората, а от балкона на Студентския дом ги призовавахте да се разотидат /точно същото правеше и Петър Младенов отсреща - от стъпалата на Народното събрание!/.

Тогава и Ви освиркаха за пръв път и с основание - поставихте се в ролята не на опонент, а на слуга на десетоноемврийските герои. По-късно се оказа, че тази роля Ви отива. Може би затова всички сметнаха за нормално поведението Ви в друг един идентичен случай: когато вече като Президент собственоръчно раздигахте барикадите пред университета по време на стачката срещу Лукановото правителство, докато в същото време Вашият добър приятел Александър Каракачанов се канеше да изпрати столичната полиция срещу демонстрантите. Защо бяхте толкова разстроен тогава, г-н Президент? С какво по-точно Ви беше излъгал Луканов?

Спомняте ли си политическия фарс, наречен Кръгла маса, г-н Президент! Там Вие доведохте двама никому неизвестни преди това господа: Димитър Луджев и Стоян Ганев. Общото между тух бе агентурното им минало, но и още нещо - те ИСКАХА ДА РАЗРУШАТ СДС И ЗНАЕХА КАК ДА ГО НАПРАВЯТ. Бившият асистент от школата в Симеоново даде идеята за Велико народно събрание, благодарение на което България се сподоби с комунистическа конституция и остана без насъщните за икономиката й закони; той бе и вторият след Дертлиев инициатор на идеята за референдум непосредствено преди изборите - една безкрайно опасна за СДС идея, да не говорим за активното мероприятие с жълтия плик, разиграно под диктовката на Бриго Аспарухов. Що се отнася до сътрудника на ПГУ Димитър Луджев, там нещата варираха в широките граници между тъмни оръжейни сделки и сложните операции по т.нар.

"преструктуриране на парламентарното пространство".

Тези двама господа подготвяха концепциите, защитавани от СДС, те водеха и т.нар. "контактни групи" за срещи с комунистите. Някой случайно да е виждал протоколите от тези срещи? И още един въпрос, който вече съм Ви задавал, г-н Президент: тогава Вие категорично се възпротивихте от страна на СДС да седне и Ахмед Доган, и то след като отсреща вече седеше Минчо Минчев. В перспектива това доведе до регистриране на ДПС със самостоятелна листа и до загуба на неколстотин хиляди гласа в първите избори. Кой изобщо вземаше решенията на Кръглата маса? Защо допуснахте тоталното размиване на БКП между цял куп фиктивни политически партньори като ОКЗНИ, Съюза на жените и прочее измишльотини, когато ставаше дума за бъдещето на страната? На какво се надявахте, когато без всякакви реални структури приехте изборите да бъдат само след два месеца? Или още тогава на някое потайно заседание на "контактните групи" е било решено, че те ще бъдат проиграни?

Спомняте ли си нощта срещу 11 юни, г-н Президент? Спомняте ли си страданието, сълзите, гнева на хилядите хора, които се събраха тази нощ пред НДК? Изнурените и съсипани лица на хората, които цял месец се бяха блъскали по избирателните райони, активистите, които налягаха на уличното платно на "Раковска" и не искаха да станат оттам? Спомняте ли си огромния митинг на другия ден, когато комунистите се бяха изпокрили в миша дупка. Тази нощ Вие нарекохте изборите "изцяло опорочени и манипулирани". За един ден променихте мнението си и те станаха "законни" и "демократични".

Защо, г-н Президент? Кой и какво Ви обеща през тази нощ? Защо разубедихге американските наблюдатели, които бяха готови да оспорят тази "законност"? Та Вие ли не знаехте колко прав бяхте в първия случай и колко жестоко излъгахте във втория! Какво Ви даде право да формулирате признаването на изборите като "законни" в документ, подписан лично от Вас, но изпратен до ЦИК като становище на НКС? Кога и как НКС е вземал подобно решение?! Защо обещахте от името на СДС да се въздържате от публикации, поставящи под съмнение законността на изборите?

Вие знаехте много добре, че изборите са опорочени. Най-малкото защото сам участвахте в тяхното опорочаване. Защото тъкмо Вие в компанията на Александър Лилов, Андрей Луканов, Виктор Вълков, Гиньо Ганев и шефовете на ЦИК взехте решение при втория тур да не участват избирателите от чужбина, с което драстично нарушихте избирателния закон и конституцията. И защо прекалено добре Ви бе известно, че правителството на Луканов не е спазило номенклатурата на изборните книжа, че се гласува с прозрачни пликове и при нарушаване на изборната тайна, че в страната е проведена огромна кампания за подкупване и сплашване на избиратели, че списъците и изборните резултати се подправят и подменят, че самото предаване на протоколите е някаква пиеса на абсурда... Защо тогава не само се съгласихте да признаете изборите, но и наложихте цензура върху всякакви публикации, свързани с тях? Как стана така, че данните за половин милион фантомни гласове бяха допуснати в "Демокрация" с цяла година закъснение? Защо тъй щедро възнаградихте ЦИК, като направихте сина на нейния председател посланик в Германия, а главното действащо лице - нейния секретар Димитър Попов - министър-председател на България? Какво стана със стотиците и хиляди протести на членове на избирателните комисии от цялата страна, изпращани на Вашия добър приятел Петко Симеонов, и скрити и отмъкнати пак от него? Как стана така, че копията от всички протоколи бяха получени от Вашия шофьор Креснички, който ги скри така, че никой от СДС да няма достъп до тях - и от благодарност за това ли после го направихте заместник-шеф на Националната служба за охрана?

Днес вече е ясно,че изборите тогава бяха тотално фалшифицирани и манипулирани, че цели сто мандата са дадени при груби нарушения на избирателния закон, че през 1990 г. най-вероятно не БСП, а СДС е спечелил изборите. Лудост беше от наша страна при това положение да се съгласяваме с изборния резултат и да влизаме в парламента. Това стана реалност единствено благодарение на Вашето съгласие. И това съгласие струваше на България повече от година пропиляно време, през което комунистите прикриха следите от престъпленията си, а техните фирми натрупаха огромен спекулативен капитал. Това бе и периодът, който практически легитимира БСП като нормална политическа сила. За награда Вие получихте своя първи президентски мандат, а България изгуби своето бъдеще.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 11 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
УСТАВ /ЧАСТ ТРЕТА - ПОСЛЕДНА/ НА НАРОДНИЯ ПРОФСЪЮЗ "ЕДИНСТВО". Документът е приет на Първия редовен конгрес на синдиката през март 1991 г. в София.


ЛАВА V
ИМУЩЕСТВА И СРЕДСТВА

Член 59. Имуществото на НП "Единство" е обществено достояние. То се натрупва и умножава на базата на:
/1/. Членския внос и неговото диференцирано използване от долу на горе в структурата.
/2/. От печалбата при стопанско-кооперативна производствена дейност, разнородни фирмени дейности във и извън страната, банкови операции и други законосъобразни социално-икономически инициативи.
/3/. От дарения и спонсорство на държавни и кооперативни фирми и частни лица.
/4/. От печатни издания, рекламна дейност и др.
/5/. От културно-духовна, спортна и други дейности.
/6/. Когато профсъюзът осигурява сам внос на чужди капитали в твърда валута, суровини и помощни материали с оглед да осигури работа на членовете си в частни, обществено-кооперативни и държавни фирми, получава по договор с работодателите определен процент от печалбата. Част от нея остава за клубовете и дружествата чрез двустранни договори.
/7/. Когато профсъюзът чрез авторитета на името и международните си връзки помогне на частни, кооперативни и държавни фирми да възвърнат и придобият собствени средства, блокирани по различни причини във вътрешни и международни държавни банкови сдружения, получава пряк процент от възстановената сума, договорен с ръководството на заинтересованата фирма. В тези случаи НП "Единство" се намесва и извършва услугата, защитавайки интересите на своите членове от съответните колективи.

Член 60. Средствата се формират по фондове и се използват по специален правилник, утвърден от НРС.


ГЛАВА VI
СОБСТВЕНА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ

Член 61. /1/. По решение на НРС и Председателството могат да се образуват синдикално-кооперативни предприятия, стопански фирми и фирмени магазини, посреднически бюра в страната и зад граница с оглед създаване на нови работни места.
/2/. Председателството взема решение за обособяване на отделни фирми и кооперативни предприятия в самостоятелни юридически лица.
/3/. Когато предприятието, кооперативно-производственото сдружение, фирмата не са самостоятелно юридическо лице, се вписват в специален фирмен регистър на НП "Единство".
/4/. Имуществата на предприятията, фирмите, производствените звена и т.н. са имущество на НП "Единство".
/5/. Предприятия, фирми, кооперативно-производствени структури на НП "Единство" правят отчисления към НРС в проценти по договореност в съответствие със законите.
/6/. Издава вестник и списание. Те се ръководят от един директор.


ГЛАВА VII
СДРУЖЕНИЯ

Член 62. Народният профсъюз "Единство" може да се сдружава с други синдикални обединения, фирми, сдружения на договорна основа с временен или продължителен характер на извънполитическа основа.

Член 63. Народният профсъюз "Единство" може да членува в международни синдикални сдружения, както и да влиза в двустранни връзки с профсъюзи на други страни и държави.

 
ГЛАВА VIII
ПРОФСЪЮЗНА ЗАЩИТА

Член 64. Народният профсъюз "Единство" има право да представлява и защитава членовете си пред държавни органи, съдилища, арбитражи, пропагандни институции и други.

Член 65. НП "Единство" заема обществено-политическо отношение при следните случаи:
/1/. Когато бъде политически нападнат, клеветен, обругаван.
/2/. Когато цялостно се засегнат социално-икономическите интереси на неговите членове.
/3/. Когато се призовава към опасно разединение и конфронтация на нацията.


ГЛАВА IX
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Член 66. /1/. НП "Единство" притежава собствен печат, щемпел и символи. Символите се утвърждават от Конгреса.
/2/. Членството в НП "Единство" се удостоверява с членска карта.

Член 67. Всички общински, околийски и областни /окръжни/ сдружения на НП "Единство" придобиват автоматично юридическо право на самостоятелност за региона и се представляват от специално упълномощено лице от Председателството на Централата. Когато е изградена система от регионални дружества, обединени в сдружения, и те съвкупно надхвърлят 34 хиляди членове, чрез избор /регионална конференция/ се избира ръководство, което го представлява пред държавните органи и служби на региона. Стурктурата и щатът се утвърждават от Председателството на НП "Единство”. И в двата случая упълномощените /избраните/ лица ползват кръглия печат с обозначеност: "Общински /Околийски, Областен/ ръководен съвет на НП "Единство".

Чл. 68. Когато клубове и дружества от един отрасъл /подотрасъл/, образуват национално браншово сдружение, структурата и щатът им се разработват и утвърждават от Председателството.

Чл. 69. В НРС, ТРС и СПЕ могат да се кооптират членове от редовно избраните председатели на клубове, дружества и сдружения или проявили се активисти. Това да става по изключение.

Чл. 70. Не се допуска самоволност в създаване на други паралелни структури освен тези, упоменати в настоящия Уства.

Чл. 71. Клубовете, дружествата и сдруженията са в правото си да взимат решения за социално подпомагане на свои членове.

Чл. 72. Въпросите, които не са утвърдени с този Устав, се решават от Националния ръководен съвет с квалифицирано мнозинство от две трети.

Настоящият Устав на НП "Единство" е утвърден единодушно от Първия редовен конгрес и обуславя цялостната му дейност както пред членовете, така и пред държавните органи и власти.

/Пресслужба "Куриер"/


11:00:00
11.06.1993 г.

Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                           Любомир Йорданов
Технически изпълнители: Галина Дамянова
                                           Тинка Христова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1993г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!