13 октомври 1993


София, 13 октомври 1993 година
Брой 200 /987/


София, 13 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ И ЦЕНТРАЛНАТА КОНТРОЛНО-РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ НA НOBA СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С РЕШЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НA ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.


Във връзка с решението на Националния координационен съвет на Съюза на демократичните сили /НКС на СДС/ от 5 октомври 1993 г. и предявените от страна на коалиционните партньори претенции към някои изявления на членове на Нова социалдемократическа партия /СДП/ на свое заседание Политическият съвет /ПС/ прие следното становище:

ПС изразява своя протест срешу приложената от НКС процедура за замразяване членството на Нова СДП не по политически причини, при която на партията не беше дадена възможност да вземе съответно решение по проблема. ПС на Нова СДП напомня, че демократичността на процедурата е атрибут на демокрацията.

Предвид това, че говорителят на Нова СДП е допуснал в свои изявления емоционална невъздържаност и некоректен тон, излизайки вън от рамките на политическите си функции, чрез което е поставил в уязвима позиция принципни становища на партията, в бъдеще ПС на Нова СДП ще се ангажира единствено с писмени становища, изготвени съгласно устава.

Изхождайки от посочените причини, ПС оттегля г-н Иван Ценов от състава на своите представители в НКС на СДС в съответствие с решенията на Петата национална конференция на СДС за прекратяване на груби междуличностни нападки до предстоящата редовна конференция на Нова СДП.

ПС на Нова СДП напомня, че не нейни представители са инициализирали станалия вече практика процес на подхвърляне на обидни и клеветнически нападки между коалиционни партньори в масмедиите. Като взема решение за оттегляне на г-н Ценов от състава на своите представители в НКС на СДС, воден от съзнанието за отговорността на всяка организация от СДС за политическото му бъдеще, ПС на Нова СДП приканва НКС да предприеме същата санкция - замразяване членството в коалицията - към други формации в съюза, чиито лидери не само нарушават т.4 от решенията на Петата национална конференция на СДС, а в определени случаи грубо погазват принципи на политиката на съюза.

ПС на Нова СДП подчертава, че като се разграничава от тона и изразните средства, употребени от говорителя му в някои изявления, остава с непроменена принципна позиция за необходимостта от равносметка и персонална отговорност за действията на СДС както като управляваща коалиция, така и като опозиционна сила.

Нова СДП е неотделима част от СДС и като такава ще продължи да отстоява концепцията си за един силен съюз, способен да спечели политическата власт на следващите парламентарни избори, като от това й твърдо намерение няма да я отклонят каквито и да било провокативни действия, насочени срещу нея.

ПС на Нова СДП настоява поради отстраняването на единствената причина за замразяването на членството на партията, НКС незабавно да отмени своето решение.

София, 11 октомври 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПС НА НОВА СДП: В.Михайлов

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦКРК НА НОВА СДП: К.Захариев

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 13 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ РЪКОВОДСТВОТО НA СЪЮЗА НA СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РУСИЯ БОРИС ЕЛЦИН ПО ПОВОД НА ВЛИЗАНЕТО НА СЪВЕТСКИ ВОЙСКИ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД 5 СЕПТЕМВРИ 1944 Г. Документът е адресиран и до председателя на Народното събрание Александър Йорданов, и до президента на Република България д-р Желю Желев.


ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Обръщаме се към Вас като държавен глава на страната, която днес в качеството си на субект на международното право е приемник на бившия СССР, с настоятелното искане официално и публично да декларирате, че на 5 септември 1944 г. СССР е започнал с нищо неоправдана агресия и окупация на независимата и суверенната държава България, завършила с установяването за десетилетия напред на болшевишка диктатура над нашия народ.

Това действие на СССР и неговата армия тогава има агресивна същност, защото:

1. Макар и формален съюзник на Германия, България не участва пряко във войната срещу СССР - нито един български войник не бе изпратен на фронта срещу СССР.

2. През цялото време на Втората световна война /дори и след нападението на Германия над СССР/ България поддържаше лоялни дипломатически отношения със СССР и те не бяха накърнявани с нищо.

3. До 5 септември 1944 г. новото демократично българско правителство начело с премиера К. Муравиев, поело властта на 2 септември 1944 г., беше вече денонсирало голяма част от договорените преди ангажименти на България към Германия.

С агресията на СССР срещу България стана възможен и антиконституционният акт на 9 септември 1944 г., с който започва потъпкването на легитимността на българската държавност, довело до трагични резултати, включително и до насилствената смяна на формата на държавно управление под маската на един иначе уж "народен" референдум.

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
Съюзът на свободните демократи /ССД/ е легитимистка обществено-политическа формация в България, която заедно с други като нея се бори за възстановяването на легитимността на българската държавност по законен път чрез възстановяването на Търновската конституция. Ние сме убедени, че една Ваша категорична позиция от името на Русия в духа, за който настояваме, ще подпомогне изключително истинското и реално демократизиране на България, а ще легитимира допълнително и Вас, и Русия като последователни радетели на демокрацията.

А тя, демокрацията, г-н Президент, е неделима! Не можеш да бъдеш например демократ в родината си, а в отношението към други страни да пренебрегваш тежките последствия от имперската политика на комунистическите си предшественици, които Вие основателно и остро заклеймихте. Освен това едно Ваше публично осъждане на съветската агресия и окупация на България през 1944 г. ще съдейства много за възстановяване и на добрите отношения и взаимното сътрудничество между нашите два народа.

Като изразяваме уважението си към Вас, г-н Президент, и подкрепата ни за Вашата безкомпромисна борба за необратимост на демократичния процес в Русия, очакваме

Вашия отговор.

София, 8 октомври 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ:

проф. Иван Калчев

/Прeсслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 13 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЪКОВОДСТВАТА НA ПАРТИЯ НA ТРУДА И НA БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "ВРАБЧА-1” /ДИМИТЪР ГИЧЕВ/ ПО ПОВОД НA ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СЪБИТИЯ В РУСИЯ.


Политическите изпълнителни органи на Партия на труда - Изпълнителният политически съвет и Постоянният политически състав и мнозинството от Управителния съвет и Постоянния състав на БЗНС "Врабча-1" /Димитър Гичев/, които от дълго време работят в много тясно взаимодействие в рамките на Съюза за Търновска конституция, осъждат злодейския метеж на комунистическите сили в Москва в първите дни на тазгодишния месец октомври.

Тези ужасяващи събития още един път показаха, както и след августовския комунистически пуч в бившия СССР през 1991 г., каква страшна обществена опасност представляват лъжесоциалистическите партии, пребоядисали се и прикрили зловещото си тоталитарно минало във всички посткомунистически държави.

За бъдещето на България такава заплаха се крие в съществуването на бившата комунистическа партия, сега помпозно нарекла се социалистическа, която отново развя дрипавите червени от пролятата невинна кръв знамена на септември от 1923 г. и 1944 г. Животът недвусмислено показа, че комунистите нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили. За тях терорът и предателството са останали най-сигурните оръжия в политическата борба.

Затова повече от необходимо е да се подкрепят с всички мирни политически средства неуморните усилия на ръководството на Съюза на демократичните сили /СДС/ за спиране на опасните процеси на рекомунизация, за сваляне на прокомунистическото правителство на Беров, за истинска свобода и демокрация. Ние ще вървим заедно със СДС до пълната победа над комунистическото минало.

София, 4 октомври 1993 г.

/Прeсслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 13 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ДЕЙСТВИЯ НА СЛУЖИТЕЛ ОТ ПОСОЛСТВОТО НA СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Документът е адресиран до председателя на 36-то Народно събрание, до президента на Република България, до председателя на Министерския съвет и до средствата за масова информация.


В очакване на извинение от посолството на САЩ в София по повод поведението в Якоруда на г-н Стивън Войен, втори секретар на политико-икономическия отдел на същото посолство, ние съзнателно задържахме нашата реакция относно изнесеното в откритото писмо на учителя Живко Сахатчиев. За съжаление в писмото - отговор на почитаемото посолство до г-н Стефан Продев, няма следа от извинение, а само високомерно назидание и поучение.

Днес България преживява един от най-тежките си периоди след Освобождението от турско иго. Никога българската нация не е била така застрашена от деморализация, разединение и турцизиране. Благодарение на националното предателство на политици и партии една антиконституционна и антибългарска партия, създадена на етническа и верска основа, развива в огромни размери пантюркистка и панислямска политика в пълен ущърб на българските национални интереси.

Изнесеното в писмото на г-н Живко Сахатчиев подкрепя това наше твърдение с конкретни факти, аналогични и за други райони на страната. Движението за права и свободи /ДПС/ упорито прилага характерните за "сивите вълци" методи и средства за упражняване на постоянно насилие върху хората, за формиране тяхното етническо и национално съзнание. Българското Народно събрание официално потвърди, че в селища от Благоевградски окръг се извършва турцизация на българи с мюсюлманско вероизповедание.

В такова тежко за българската нация време високопоставени служители на посолството на САЩ в София посещават селища и подстрекават местните лидери на ДПС към действия, застрашаващи единството и националната сигурност на България. Подкрепата, която г-н Стивън Войен е оказал на актива на ДПС в Якоруда, е равносилна на вмешателство във вътрешните работи на една суверенна държава, което е в пълно противоречие с всички международни закони. Изнесеното от учителя Сахатчиев не се оспорва от посолството на САЩ. Тези действия не подкрепят уверенията на американското посолство, че храни приятелски чувства към българския народ.

При посочените обстоятелства ние сме длъжни да се обърнем към Народното събрание, президентството и правителството с настоятелно искане да бъдат предприети установените от дипломатическата практика действия, които да неутрализират в бъдеще прояви на антидържавна дейност от чуждестранни представители, акредитирани в нашата страна.

Намесата на отговорни служители от посолството на САЩ поощрява и най-новите претенции на ДПС за признаване на статут на национално малцинство за турското население в България; налагането на решения, свързани с подмяната на българската топонимия и на българските държавни символи по места с турско-ислямски символи и турски национално-държавни знаци; репресирането на българските учители и други специалисти, работили и работещи в селища с преобладаващо мюсюлманско население.

Всичко това ни задължава отново да настояваме за строго спазване на конституцията и произтичащите от нея закони от изпълнителната власт, за строг контрол и съответстващи строги мерки срещу техните нарушители от органите на реда, прокуратурата и съдебната власт.

Ние предупреждаваме, че ако държавните институции не вземат необходимите мерки, ще застанем начело на народното недоволство и нарастващия с дни протест срещу опасността от турцизация и надигащия се пантюркистки реваншизъм, като използваме всички позволени от закона средства, за да защитим националните ни интереси и националната ни сигурност.

Ние вярваме в благоразумието и във все още живото национално чувство у днешните ни държавници и управници, както и в непокорството на българския национален дух.

София, 30 сeптeмври 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БНРП: д-р Иван Георгиев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 13 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА СИНДИКАТИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПО ПОВОД НА СЪСТОЯНИЕТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В СТРАНАТА.


Федерацията на синдикатите в здравеопазването счита, че системата на здравеопазването в България е пред разпадане, като основната причина за това е продължаващото бездействие на законодателната и изпълнителната власт. Във връзка с това

ЗАЯВЯВАМЕ:

1. Категорично отхвърляме не само исканото от министър Стоян Александров 10-процентно съкращаване на фонд "Работна заплата", а изобщо всякакви съкращения на бюджета за здравеопазването.

2. Настояваме Министерският съвет /МС/ спешно да актуализира държавния бюджет за 1993 г. не с оглед осигуряване на минимални разходи съгласно мерките на Министерството на здравеопазването /MЗ/, а актуализиране с оглед осигуряване на оптимални разходи. В проекта за 1994 г. да се гарантират в частта, отнасяща се за здравеопазването, средства за пълно осигуряване здравето на нацията.

3. Настояваме незабавно да бъде изплатена предвидената в ПМС нр.150 индексация на работната заплата и да бъде потърсена административна отговорност от органите за местно самоуправление, неизпълнили това постановление.

4. Настояваме за спешно внасяне в пленарната зала на Закон за здравното осигуряване в пакет с основните закони за здравеопазването. Ако в проектите не бъдат отразени предложените от експертите на федерацията на синдикатите в здравеопазването /ФСЗ/ принципни положения, ще поискаме оставката на отговорните лица от екипа на MЗ.

5. Изцяло подкрепяме исканията на Съюза на фармацевтите в България по съдържанието на Закона за аптеките и лекарствените средства в хуманната медицина, тъй като считаме, че по този начин ще бъдат най-пълно защитени интересите на потребителите на лекарства.

6. Настояваме MЗ да престане да бъде пасивен наблюдател и регистратор на краха на здравеопазването и социалната несигурност на здравните специалисти и да посочи конкретно институциите и лицата, виновни за това състояние.

ПРЕДУПРЕЖДАВАМЕ, че ако се пристъпи към съкращаване на бюджета за здравеопазването и в едноседмичен срок не се започне изпълнението на изложените в настоящата декларация искания, ще обявим стачна готовност, последвана от национални стачни действия.

София, 1 октомври 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 13 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
АНАЛИЗ /ЧАСТ ВТОРА/ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА ПРЕЗ ПЕРИОДА 5 ЮНИ - 2 ОКТОМВРИ 1993 Г. НA УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НA БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ПРОЧЕТЕН ОТ ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР АНАСТАСИЯ ДИМИТРОВА-МОЗЕР НA ЗАСЕДАНИЕ, СЪСТОЯЛО СЕ НA 2-3 ОКТОМВРИ 1993 Г. В СОФИЯ.


БСП иска по този начин да си запази и икономическата, и политическата власт по селата, за да може да я използва особено по време на предстоящите избори. Със същата цел БСП чрез това правителство и парламент подмени и началниците на националните средства за масова информация, за да си прави каквото иска, когато настъпи предизборната ситуация. Политическата обстановка през лятото и сега продължава да се влошава. БСП вече привърши рекомунизацията на МВР и с всички сили се е насочила към съдебната власт и особено нейните върховни органи. А демокрация без независима съдебна власт няма. Това е нейната опора и надеждата за справедливост на всеки гражданин. Когато и тази опора почервенее, това значи, че завоят назад е окончателен. БЗНС изпита на гърба си подобно беззаконие.

БСП е надигнала глава и вместо покаяние за разрухата на държавата, тя отново манипулира, заблуждава хората, опорочава наченките на реформата и дестабилизира положението. България е в криза и всички го признават. Причина за това е един отдавна неефективен парламент и едно правителство, което вече доказа, че не е нито съставено от експерти, нито има волята и капацитета да извърши приватизацията и да продължи реформата. То няма да върне земята, а ще върне ТКЗС. То няма да намали социалното напрежение, а ше продължи да го увеличава с плачевното състояние на здравеопазването, образованието, ниските изкупни цени, високата престъпност.

За нас този парламент и това правителство бяха обречени на неуспех още в началото, защото хората, идеолози на тоталитарното време, не могат и нямат намерение да провеждат демократични реформи. Затова ние се обявихме за предсрочни парламентарни избори и още нещо, ние успяхме да поставим този въпрос в центъра на вниманието на нашето общество. В изпълнение на тази цел ние проведохме редица срещи консултации с почти всички политически формации, за да изясним взаимно становищата си по този въпрос. Почти всички говориха, че са за избори, но никой не заставаше на по-конкретни позиции - как и кога. Освен това политическият диалог беше изчезнал от речника на нашите общественици. А той трябва да бъде водещо начало в едно демократично общество. Ние се опитахме да проведем една среща-диалог преди лятната ваканция на парламента, защото според нас, предвид пакостната политика на болшинството в парламента, колкото по-скоро станат изборите, толкова по-бързо ше спрат неговите покушения срещу демокрацията. Идеята беше в края на тази среща-диалог да изработим един документ с подписите на парламентарни и извънпарламентарни сили, на синдикати и движения, които имат съществена роля в обществото ни и от които зависи провеждането на предсрочни избори. От публикуваните документи в нашия вестник вие сте добре запознати с подробностите. Ние проведохме разговори с Демократическата партия, Радикалдемократическата партия, ОХДЦ, ХДС, със синдикатите, ДПС, БСДП и с Нов съюз за демокрация. Почти всички проявиха интерес към тази среща-диалог. Но впоследствие някои от тях като БСДП и СДС промениха становищата си и срещата не се състоя. Това обаче не намалява правотата на идеята и подхода. Не всяка добра инициатива успява веднага, но ако тя е добра, поставя едно начало, което не отмира, а с времето набира сили. Вие знаете, че идеята за нуждата от диалог все повече се налага. За диалог започнаха да говорят всички - от Ал.Йорданов до президента. Д-р Желев излезе категорично с това становище, заявявайки, че липсата на диалог и политиката на конфронтация и отлюспване е довела нашия политически живот до печалното състояние, в което се намира в момента. Той призна също, че в страната има рекомунизация и защити частния собственик и неговите права. Това беше и си остава нашето становище. Ние ще продължим по този път, защото той е прав. Нека само припомним колко време отне идеята за диалог между палестинците и Израел, но тя победи и сега дава надежда за мир в този изстрадал регион.

Положението в СДС е още един пример за пагубното действие на политиката на конфронтация. Тази коалиция страда от сериозни вътрешни конфликти, от липсата на разбиране на идеята за солидарност в името на демокрацията в България. Там още се играят дребни игрички, но те са игри със съдбата на България и трябва да бъдат прекратени.

/ Пресслужба "Куриер"/


10:30:00
13.10.1993 г.


Редактори: Нина Гаврилова
                    Любомир Йорданов - деж. ред.
Технически изпълнители: Павлина Стефанова
                                           Маргарита Анева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Copyright © Пресслужба “Куриер”, 1993 г. Всички права запазени. При препечатвапе или използване на материали от този бюлетин позоваването па Пресслужба “Куриер” е задължително!