14 юни 1993

София, 14 юни 1993 година
        Брой 113 /900/

Главен редактор: Стефан Господинов


София, 14 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.


СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

Обръщам се към вас в този сериозен и труден за страната ни момент, когато се осъществява план за разрушаване на конституционния ред и демократичните институции в България.

Този план от дълго време ни беше "обещаван" от лидерите на СДС. Като се уплашиха от отговорността да управляват страната и позорно дезертираха от изпълнителната власт, днес те се опитват да се оправдават пред своите избиратели. Затова разказват лъжливи приказки за пъклени предателства, заговори, преврати, компромати, клинове, КГБ-та, ДС-та и пр. и превръщат своята обърканост и безпомощност в извор на политическо напрежение.

На тях им трябва виновник. Виновник за това, че загубиха изпълнителната власт, загубиха парламентарното мнозинство, взривиха самата парламентарна група на СДС и се превърнаха в парламентарна опозиция, от която вече практически нищо не зависи. По този начин те излъгаха и предадоха надеждите на два милиона избиратели, които ходеха по митингите и гласуваха със синята бюлетина. Тази безпомощност и гузна съвест са в основата на тяхната днешна истерия.

Фактите показаха, че сегашните лидери на СДС не само не могат да управляват държава, но не могат да бъдат и конструктивна опозиция в парламента. И затова пристъпват към най-отчаяни действия.

Планът, който сега е пуснат в ход, е съвсем прост: оставка на президента; оставка на вицепрезидента; оставка на председателя на Народното събрание; сваляне на правителството; разтуряне на парламента; предизвикване не само на политическа, но и на конституционна криза; хаос и анархия и всичко е с една крайна цел: разрушаването на парламентарната демокрация в България, за да бъде тя тласната към диктатура!

Средствата за осъществяването на този план вече за никого не са тайна: улични демонстрации; палатки; подвеждане на "сините кметове" да се обявят срещу законността и конституционния ред; съзнателно блокиране на работата на Народното събрание, а оттам - и на реформите, и пр. - дискредитиране на страната пред външния свят.

В реализацията на този план те не се посвениха да включат и дори игра с един човешки живот. Недостойна и мръсна политическа игра!

На какво разчита този план? На естественото социално недоволство на народа в преход, на негодуванието на хората от лишенията и мизерията, които те са принудени да понасят в същото време, когато довчерашните властници днес стават милионери, когато червената номенклатура легитимира финансовата си власт, на недоволството от слабата и неефективна борба с престъпността и корупцията, на несигурността и страха от насилие, които предишният режим насаждаше в продължение на десетилетия. НКС явно иска да оглави социалното недоволство, за да го хвърли срещу държавните институции. В тази игра е поставено на карта всичко, което постигнахме през последните три години: краят на политическата система на комунизма; създаването на парламентарна демокрация; началото на икономическата реформа; възстановяването на частната собственост; развитието на частния бизнес и частната инициатива; утвърждаването на правовата държава.

Всичко, което ние постигнахме по един напълно демократичен начин! Без насилие, без репресивно законодателство, без кръв, без реваншизъм!

СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,
Този план ще се провали. Неговите създатели са забравили, че историята никога не се повтаря, особено когато обществото е обладано от порива за демократични промени.

Палатките, които сега са пред президентството, не са палатките от 1990 година. Защото днес в страната съществуват законни, демократично избрани парламент, президент и правителство. И защото за тези години хората поумняха достатъчно много, за да могат да различават действителната борба за демокрация от митингаджийските пушилки.

Аз бях избран от близо три милиона български граждани. Днес аз чувствам подкрепата не само на мнозинството от тези, които ме избраха - аз чувствам подкрепата и на онези, които се убедиха, че аз съм и ще бъда президент на България, а не на една или друга политическа сила. Не е случайно, че острието на този план е насочено срещу президента. В очите на мнозина една моя оставка щеше да повлече срутването на цялата демократична постройка. Беше отчетен дори един много личен момент: скръбта, която сполетя моето семейство.

Това, което искам да кажа на Едвин Сугарев, е, че смъртта не е аргумент, особено когато преследва съмнителни цели. Тя няма да го направи герой, защото почтеният политик използва живота си да служи на другите, а не да прави политически шантажи.

СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,
Този план на противниците на демокрацията е просто обречен на неуспех. За тези повече от три години ние видяхме кървавата драма в бивша Югославия. И едва ли е необходимо да се убеждаваме, че конфронтацията ражда конфронтация, омразата - омраза, насилието - насилие, че гражданската война и разрушенията не водят до никъде. А точно това ни предлагат тия, които превърнаха СДС - светлата надежда на българския народ за демокрация - в машина за насъскване на хората едни срещу други, за омраза и унищожение, за разделяне и противопоставяне на големи части от нашия народ. А тъкмо от това ние нямаме нужда. Ние имаме нужда от друго: от сигурност за своя живот и собственост, за своята чест и достойнство - за което аз говорих пред Народното събрание. Имаме нужда от икономическо съживяване. Имаме нужда отново да се научим да живеем заедно.

В името на тези прости неща аз се обръщам към всички вас, граждани на България. Нейната съдба сега е във ваши ръце.

Обръщам се към кметовете и общинските съветници, към депутатите и министрите, към всеки един от вас. Нека запазим у нас парламентарната демокрация, колкото и несъвършена да е тя! Нека запазим стабилността на демократичните институции! Да запазим демократичното начало, което изстрадахме през тези три години и което аз ще предам след края на моя мандат на следващия демократично избран президент на Република България!

В името на всичко това аз няма да отстъпя пред политическия шантаж, откъдето и да идва той!

В защита на всичко това аз ще използвам всички права, които ми дава Конституцията на Република България.

И накрая:
Искам да кажа на всички, които в момента гладуват - за или против, спрете! Не се решават така нещата в едно демократично общество.

София, 13 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 14 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА ОБРЪЩЕНИЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.


Президентът на републиката заяви, че смята да продължи да бъде президент, като използва за това ВСИЧКИТЕ си конституционни права. Намеквайки по този начин и за употреба на извънредни правомощия, той отправи открита заплаха към българските избиратели, които тези дни мирно протестират срещу подмяната на тяхната воля.

Прикривайки се зад лозунги за ред и за стабилност на институциите, президентът открито заплаши хората с насилие.

Криво е разбирането за демокрация, според което избирателите нямат право да реагират с мирни протести на машинациите и лъжата в политиката. Днес хората защитават именно парламентарната демокрация, а не нейния фалшификат.

На президента му се привиждат чужди планове за дестабилизация и хаос. А хаосът е предизвикан от самия него.

Президентът не се посвени да говори за първото демократично българско правителство така, сякаш то само, а не вдъхновеното и манипулирано от самия него ново парламентарно мнозинство гласува свалянето му.

Президентът си присвои правото да определя кога хората могат да желаят демокрация и кога не. Това не е нищо друго освен първа стъпка към ТИРАНИЯ.

Съюзът на демократичните сили иска демокрация и ред, основани на реалния вот на избирателите. Само институции, съобразени с него, могат да бъдат стабилни.

Съюзът на демократичните сили иска да се вкарат в ход естествени демократични процедури, които се свеждат до вота на избирателите. И този път резултатът от тях да не бъде подменян.

София, 13 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 14 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА МЕСТНИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН ЦЕНТЪР - ПЛОВДИВ, ПО ПОВОД НА ГОДИШНИНАТА ОТ ИЗБОРИТЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ /ЮНИ 1990 Г./


Днес се навършват три години от първите свободни и демократични избори в България от десетилетия насам. Това е сериозен повод за една равносметка на постигнатото, пропуснатото и загубеното в този период.

Днес повече от всякога ни боли, че онова, в името на което ние, създателите на СДС в Пловдив, тръгнахме още от края на 1989 г., което изграждахме в първите месеци на 1990 г., когато все още абсолютната власт бе в ръцете на всесилната някога БКП, сега безвъзвратно е пропиляно.

Фалшът, лъжата и политическата демагогия постепенно взеха връх и постепенно изтласкаха от СДС всичко онова, което не се съгласяваше с безумието и истериката. Пукнатини след пукнатини разрушаваха СДС.

Първата сериозна пукнатина в СДС се появи, когато БЗНС "Никола Петков" нанесе първия си удар - провалянето на кандидата на СДС за президент на Република България, тогава д-р Петър Дертлиев.

Втората пукнатина се появи в резултат на различията в подхода по свалянето на правителството на Луканов и по съставяне на правителството на Димитър Попов.

Третата и окончателната пукнатина, която разцепи СДС, беше, и досега сме убедени в това, налудничавата идея на групата на 39-те за гладна стачка - наш специфично български феномен в парламентарния живот. Тя изведе на повърхността онези среди, които се появиха далеч по-късно със свои определени апетити. Едно е ясно, повече от 60 години липса на традиции в демократичното управление е дало своето отражение.

Ние няма да преповтаряме онова, което многократно сме заявявали, когато на нашите пресконференции сме критикували действията на СДС от октомври 1991 година насам. На всички е ясен невероятният провал на тази ползваща се някога с голямо доверие политическа сила. Сега на границата на отчаянието, преди да се саморазруши напълно, тя предприема отчаян и невероятно нечистоплътен акт на политически шантаж, какъвто е така наречената "гладна стачка" на Едвин Сугарев.

Ние сме на прага на сериозни събития. Свидетели сме на отвратителен опит за взривяване на стабилността на държавните институции. Посяга се по недостоен начин върху президента на републиката, като всъщност зад личността се атакува самата институция.

Ние смятаме, че на действията на вече претърпели пълно политическо фиаско политици трябва да се даде решителен отпор.

Пловдив, 11 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 14 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪВЕТ НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ "СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" ПО ПОВОД НА ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЛАВЯНСКИ УНИВЕРСИТЕТ. Документът е адресиран до Народното събрание, до Комисията по образованието към НС, до Министерския съвет и до Министерството на образованието, науката и културата.


През есента на 1991 г. Факултетният съвет на Факултета по славянски филологии единодушно прие обръщение във връзка с така наречения Славянски университет. Обръщението бе внесено в Академичния съвет и също бе прието единодушно. По този начин университетът изрази категоричното си становище пред българското общество - прави се опит за създаване на ВУЗ без оценката на компетентните национални институции, изземват се цели научни области, узурпира се названието "славянски", като се спекулира със статута на университет, без той да е признат от когото и да било. Подобни реакции изрази в печата и академичната общност на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Въпреки всичко проект за закон за утвърждаване и даване на статут на висше учебно заведение на "Славянски университет" е внесен в комисията на Народното събрание.

Искаме да заявим още веднъж и категорично:

Прави се опит зад прикритието на национални ценности, които всички българи уважават, да бъдат подведени и заблудени Народното събрание и цялата общественост. Като мотиви за предложението се поднасят тезиси, които не обясняват нито необходимостта от подобен университет, нито неговите цели, нито неговата специфика, а всъщност прикриват истинските намерения на вносителите. Самото название "славянски" е камуфлаж и кодово название, защото нито славистиката заема основно място сред дисциплините, които се предвиждат, нито се планира да се привличат студенти от различни славянски страни. Не може да има славянска политология, славянски бизнес, славянски мениджмънт и т.н., да не говорим за ислямска култура и религия.

Може обаче да има политически и идеологически ориентирани подобни дисциплини и изглежда, това ще бъде спецификата на новия университет. Прави се опит да се дублират много от специалностите, изучавани в СУ "Св. Климент Охридски" и в други висши учебни заведения на страната, т.е. да се дублира една немалка част от системата на висшето ни образование. Славистиката и дори славянството се използват като параван за други цели, а статутът на българистиката рязко се понижава в този замисъл. Твърди се, че средствата за подобна изключително крупна операция са обезпечени, и то сега, когато нашите ВУЗ-ове нямат средства дори за най-насъщни нужди.

Настояваме Народното събрание да изясни произхода на обещаван ите средства.

Проектираният Славянски университет практически няма преподаватели. Най-изявените учени категорично отказаха да участват в подобно начинание. Последва приласкаване на аутсайдерите и опити за "купуване" на зле платените ни научни кадри. Предполага се, че ще се работи с чужди лектори, но в света няма университет, който да съществува благодарение на гост-лектори. Спекулира се с имена на чужди институти и чужди учени, които са подведени и не знаят за какво става дума. Позовават се на съгласието на наши провинциални висши и полувисши учебни заведения, които се чустват застрашени в новата обстановка. но дори и тяхното съгласие при проверка се оказва съмнително.

Този начин на набиране на кадри ощетява националния ни интерес в нова насока - лесни дипломи, ниско равнище на учебния процес, ерозия и обезкръвяване на елитни учебни заведения.

Настояваме Народното събрание да не обръща внимание на подобни подмолни, тайно подготвени и завоалирано поднесени начинания, а да се заеме със Закона за висшето образование и със Закона за акредитацията на ВУЗ и ПВУЗ.

Нека да се има предвид, че ние, преподавателите и студентите, няма да допуснем спекула с националните интереси, с интересите на българската наука и висшето образование и съзнателното засилване на хаоса, в който сме принудени да работим.

РЕКТОР: Проф. д-р Иван Лалов

София, 2 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 14 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЛИТИЧЕСКИ ДОГОВОР, ПОДПИСАН ОТ ПЕТНАДЕСЕТ МОНАРХИЧЕСКИ И ЛЕГИТИМИСТКИ ОРГАНИЗАЦИИ НА 5 ЮНИ 1993 Г. В СОФИЯ.


Днес, 5 юни 1993 г., в град София председателите на:

1. Дружество "Просветление" - д-р Д.Иванов
    Коалиция "Царство България" - М.Мицев:
2. Конституционен съюз - инж Н.Бучков
3. Консервативна партия - инж.И.Едисонов
4. Роялистки клуб "Антим I" - Е.Кръстева
5. Монархическо дружество "Просветление" - Враца, Е.Ребърковска
6. Русенски съюз "Царство България" - Г.Бакърджиев
    Съюз на свободните демократи - проф. Ив.Калчев:
7. Партия на свободните демократи - К.Дуков
8. Форум на свободните демократи - проф. И.Калчев
    Съюз за Търновска конституция - Д.Попов
9. БЗНС "Врабча-1" - Й.Дупаринов
10. БЗНС "Врабча-1" /Димитър Гичев/ - В.Божинов
11. Българска народна партия - Д.Бранков
12. Български съюз за Европейска федерация - А.Николов
13. Партия на свободата и прогреса - И.Георгиев
14. Партия на труда - И.Велков
15. Движение за обновление на Българската православна църква - д-р Б.Милошев
Регистрирани по Закона за политическите партии и по Закона за лицата и семейството /ЗПП и ЗЛС/, сериозно загрижени от:
- разрухата на българската икономика;
- постоянно нарастващата безработица;
- блокирането на стопанските реформи и на растящата инфлация;
- ужасяващата престъпност и корупция;
- демографския срив на българската нация;
- задълбочаващата се нищета на преобладаваща част от народа;
- упадъка на нравствените ценности и добродетели на българина;
- политическата немощ на управляващите републикански институции.

ТВЪРДО РЕШЕНИ ДА СЕ:

- възстанови Търновската конституция с всички държавноправни последици - суверенитет, държавен глава, човешки права, свещена и неприкосновена частна собственост, с което да се сложи край на чуждото комунистическо управление в България, установено с държавния преврат и съветската окупация на страната на 9 септември 1944 г.,

СЕ СЪГЛАСИХА ЕДИНОДУШНО ДА СКЛЮЧАТ ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ ДОГОВОР ЗА ОБЕДИНЕНИЕ НА СВОИТЕ УСИЛИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА АЛТЕРНАТИВА НА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ И СЪВМЕСТНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ С ЦЕЛ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ.

1. Горепосочените организации създават това обединение с цел общо участие в бъдещи избори за Народно събрание.

2. В обединението могат да членуват всички организации, които преследват тази цел, и са регистрирани по ЗПП, СЛС и Закона за задълженията и договорите /ЗЗД/.

3. Всички, членуващи в обединението организации са равнопоставени.

4. Решенията на обединението се вземат с пълно единодушие и са задължителни за неговите членове.

5. Нови членове на обединението се приемат с пълно единодушие.

6. В зависимост от необходимостта обединението ще създаде работни органи и Правилник за своята дейност.

7. Обединението създава Контактна група в състав: Маргарит Мицев, проф. Иван Калчев, Иван Георгиев, инж.Иван Едисонов, Владимир Никифоров, д-р Димитър Иванов и Васил Божинов, която да осъществява разширяване на състава на обединението и да го представлява пред обществеността.

Този договор е безсрочен и е сключен съгласно Закона за задълженията и договорите.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 14 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРИЗИВ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО МОНАРХИЧЕСКО ЛЕГИТИМИСТКО ОБЕДИНЕНИЕ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕ НА ИСТОРИЧЕСКИ ЗА БЪЛГАРИЯ ГОДИШНИНИ.


В чест на националните исторически годишнини:

Хиляда и сто години от възшествието на Симеон Велики на българския царски трон и началото на Симеоновия век на разцвет на културата и политическата мощ на българската държава

Сто и петнайсет години от влизането в сила на Търновската конституция като основен закон за държавно управление

Осемдесет и пет години от обявяване на България за независимо българско царство от цар Фердинанд


Сто години от рождението на цар Борис III, 75 години от възшествието Му на българския престол и 50 години от трагичната Му смърт за България

Петдесет години от възшествието на сегашния български цар Негово величество цар Симеон II на трона на 13-вековната българска династия

ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ РОДОЛЮБИВИ БЪЛГАРИ В СТРАНАТА И ИЗВЪН НЕЯ, НАРЕД С РОДОЛЮБИВАТА БЪЛГАРСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ ЗА ОБЕДИНЕНИ ПАМЕТНИ ЧЕСТВАНИЯ

Български родолюбци!

Потомци на древен народ, ние ревностно пазим в сърцата си заветната обич към майка България.

Тринадесет века кръстопътният жребий изписва съдбата на тази земя. Мъдростта на Великия хан - праотец завеща силата и вечността на българския дух, на българското племе. Със съдбовни и мъдри слова хан Кубрат завеща на България ЕДИНЕНИЕ.

И тази велика повеля през тринайсетвековното царство България бе пътеводна звезда за народ и владетел, "закон Божи" за опазване на целостта и могъществото на българската държава.

Към райския кът на земята с благозвучното име България неведнъж са посягали змееви лапи, за да късат от райските ябълки. Но с цената на хули, безчинства и жертви, коленичили единствено само пред Бога в едно нечувано противоборство над тъмните сили, Българският род изписа с кръвта си велика история...

Благословено си, българско племе!

Духът-обединител простря бащина длан над своя народ, за да запише в своята история възхода на I-то, ІІ-то и ІІІ-то българско царство. България имаше своето достойно място в семейството на цивилизованите европейски народи.

България имаше своето величие, но имаше и своето падение. Свещената българска територия бе окупирана от болшевишко военно нашествие. Престъпният акт на 9-и септември 1944 г. и незаконният референдум натрапиха на българския народ родоотстьпното подчинение на чужди имперски интереси. Жестоко и богохулно бе прогонено царското семейство. Бе прокуден законният български цар. Търновската конституция беше потъпкана. Осиротяла и измамена, България беше низвергната. Достойнството на българския народ бе поругано.

Пътят на безнравствието беше отприщен...

Половин век в България властва диктатурата на комунизма и това я разнищи. Кремълската дворцова камарила въртеше палката на насилието. Българският народ - партийци и безпартийни, безочливо бе експлоатиран. "Социалистическото съревнование" впрягаше цеховете и площадите в безумен антинароден комунистически шоу-парад. Без дъх и без пот, в безмисловни усилия българският народ бе просто роботизиран...

Перестройката завъртя стрелката на лицемерието. На 10 ноември 1989 г. бе представен безплатно за "народните маси" политически бал и гротесков театър. Сега, облечена в дрипи, изродената демокрация се крие зад цветни декори полуусмихната, полуразплакана. Правителството, заквасено с болшевизъм, безсрамно играе с народа на плутокрация.

Нищите духом ни управляват! Докога?!

Ние казваме: "Стига на духовната мизерия, на безпътната безработица, на препускащата инфлация!"

Ние казваме: "Стига! Искаме ОСВОБОЖДЕНИЕ от нищетата и срама, от гнусната безчовечност, от жестокото безразличие, от маската на комунизма, заклеймила калта по лицето ни."

Ние казваме: "Стига!!! Земята, която тринадесет века ни храни, повече от всякога жадува да бъде обичана!"

България чака своите силни мъже да я измъкнат от бездната и от разрухата. България чака родолюбивите си чада да протегнат ръцете си и да я прегърнат, защото тринадесет века България има своя род и език, България има своята историческа памет, България има своя истински син в Мадрид с неуморно човешко сърце за народа си. България има лице за света.

Български родолюбци! В небосклона на СВЯТО ПРЕРАЖДАНЕ ГРЕЕ ЗВЕЗДНИЯТ МИГ НА БЪЛГАРИЯ. Нека всички да вдигнем високо глава! Нека всички отворим сърцето си!

Верни чада на майка България, Господ Бог ни протяга ръка за ЕДИНЕНИЕ. Нека бъде Волята Божия, защото в Неговата власт е ТВОРЕНИЕТО! Окрилени, нека пазим МИГА НА НАДЕЖДАТА!

Нека екне звънът на камбаните, за да чуят по целия свят!

Да живее България!

Да пребъде во веки веков родът български!...

София, 1 юни 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОНТАКТНАТА ГРУПА: Богдан Пеев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 14 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО /ЧАСТ ТРЕТА/ ОТ НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ЕДВИН СУГАРЕВ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ПО ПОВОД НА МОТИВИТЕ МУ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ГЛАДНА СТАЧКА. Документът е адресиран и до председателя на Националния координационен съвет на Съюза на демократичните сили, до председателя на Парламентарната група на СДС, до председателя на Народното събрание, до председателя на Министерския съвет и до всички средства за масова информация.


Някой някога все пак би трябвало да обясни ЗАЩО ВИЕ БЯХТЕ ПО-ПРИЕМЛИВИЯТ И ПО-УДОБЕН ЗА КОМУНИСТИТЕ КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ, ОТКОЛКОТО Д-Р ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ. Поне доколкото ми е известно, пазарлъкът с тях бе воден без присъствието на неудобни свидетели. Във всеки случай Драгомир Драганов още преди две години изплю камъчето за седемте приети от Вас условия, като твърдеше, че притежава и стенограма от тогавашния разговор - после и публикува своите твърдения. Поне за две от тях съм сигурен, че са били достатъчно настойчиво изисквани, тъй като стриктно се придържахте към тях: ДА НЕ БЪДЕ ТЪРСЕНА СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ОТ ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА КАТАСТРОФА И ДА БЪДЕ НАПРАВЕНО ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ЗА ФОРМИРАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО НА ШИРОКА КОАЛИЦИОННА ОСНОВА. На 11 юни Вие заявихте: "В никакъв случай коалиционно правителство.” Веднага след като Ви избраха за президент, дойдохте да ни агитирате точно за обратното.

Още тогава Вие започнахте да си присвоявате права, които нито конституцията, нито законът Ви позволяваха.

Вие вероятно сте единственият президент, който решаваше политическите си проблеми и управляваше страната си чрез досиета. Когато Луканов бе свален и когато комунистите имаха повече от два пъти по-нисък рейтинг от СДС, някой трябваше да нанесе ответен удар, за да възстанови статуквото, да елиминира възможността СДС да наложи свой премиер и да закрепи идиотското ВНС. ТОЗИ НЯКОЙ СЕ ОКАЗАХТЕ ВИЕ - И КАТО ОСНОВЕН ИНСТРУМЕНТ ВИ ПОСЛУЖИ АГЕНТУРНОТО ДОСИЕ НА ПЕТЪР БЕРОН - което между впрочем никой освен Вас не е виждал и до ден-днешен. От този прецедент се размота после спиралата на досиетата, която разяде Парламентарния съюз и принуди двамата му основни лидери - Петър Дертлиев и Милан Дренчев - да бъдат послушни и да работят активно срещу синята кауза. Какво всъщност Ви накара не само да поискате досието на Берон, но и да използвате малокалибрения доносник д-р Тренчев, за да омаскарите СДС тъкмо когато комунистите насъщно се нуждаеха от това? Преди месеци Вие ми отговорихте, че досието на Берон е единственото, което сте изисквали от архивите на МВР в качеството си на човек, който отговаря за националната сигурност на страната.

Съжалявам, ТОВА СЪЩО Е ЛЪЖА. Няма да се спирам върху изявленията на офицера, който твърдеше, че заедно с досието на Берон Ви бил донесъл и това на д-р Тренчев. Но си спомням отлично една лична среща с Вас през април 1992 г., на която заявихте дословно, че "и Доган, и по-голямата част от парламентарната му група са бивши сътрудници на Държавна сигурност". Спомням си и това, че група лидери бяха ходили при Вас с дълъг списък от имена и с молба да посочите кой според Вас е "чист", за да може евентуално да бъде посочен като заместник на Берон. Без колебание Вие бяхте посочили две имена: на Филип Димитров и на Александър Йорданов. /После, когато Стоян Ганев размахваше жълтия плик, забравихте за тези свои гаранции и гузно премълчавахте тази долна манипулация с надеждата Филип да бъде бастисан!/. И е излишно да се правите на наивен - знаете много добре, че нито предишната, нито пък тази конституция Ви дава каквито и да било права да мишкувате из архивите на ДС и да ги използвате за политически вендети.

В резултат на всичко това се стигна до едно от най-големите предателства срещу българската демокрация: ОФ-кабинетът на Димитър Попов. И тогава, както и сега, българският народ получи като новогодишен подарък едно правителство, чиято функция се изчерпваше с това да прикрие неспособността на комунистите да поемат отговорност за управлението на страната. И тогава, както и сега, Вие имахте последната дума по отношение на това кой именно да бъде премиер. Длъжен съм да отбележа, че редовите депутати на СДС научиха за Вашия избор едва когато Димитър Попов влезе в пленарната зала: преговорите се водеха от неколцина верни вам лидери. Тогава попаднахме под управлението на човек, издал смъртна присъда на един нещастник, строшил паметната плоча на Людмила Живкова. Сега пък ни управлява човек, свидетелствал услужливо пред ДС против свой колега, обвинен в шпионаж - разбира се, без всякакви основания. Разлика никаква. Правителството тогава бе мислено като програмно, служебно, експертно и какво ли не, но Вие за една нощ го превърнахте в коалиционно, осигурявайки вицепремиерския пост за своя добър приятел Димитър Луджев - и то като наблюдаващ силовите министерства - т.е. сферата, в която бяха вашите основни интереси. Сега правителството е отново коалиционно, но Вие си измивате ръцете, обявявайки го за ничие.

Спомняте ли си за гладната стачка на 39-те, г-н Президент? Те напуснаха парламента, защото за разлика от много Ваши приятели се вслушаха в гласа на своите избиратели. Защото неспазването на сроковете, фиксирани в Политическото спораузмение и демагогското му "актуализиране" от страна на Политическия консултативен съвет под лично Ваша егида бе поредният отказ да се отговори на реалните демократични процеси. Защото комунистите, а не България се нуждаеха от ВНС и калпавата му конституция, защото им бе нужно време, за да се подготвят за избори, за да доразцепят СДС, за да доразиграят подлия фарс с досиетата. Редом с тях и Вие направихте всичко възможно да го съхраните.

Оттогава намразихте напусналите, оттогава те са и Вашите лични политически врагове. Причината: още тогава застанахте зад онези депутати, които отказаха да изпълнят решенията на издигналата ги политическа сила, взети на най-широкия възможен форум. Вашето и тяхното мислене бе еднакво, и Вие, и те имахте афинитет към отечественофронтовските формули на управление, към КОЛАБОРАЦИЯ С КОМУНИСТИТЕ. И Вие им съдействахте, доколкото можехте. На сутринта след Втората национална конференция на СДС Вие извикахте Филип Димитров и се опитахте да го задържите достатъчно дълго, знаейки много добре, че Вашият добър приятел Петко Симеонов по това време се опитва да осъществи планирания през нощта преврат.

Тогава, по време на гладната стачка, в самия ден на приемане на конституцията, полицията би депутати край Народното събрание. И тогава, както и сега, Вие бяхте на страната на полицията, а не на своите политически съмишленици. Спомняте ли си заседанието на 16-и юли, в което участваха представените в парламента политически сили? Тогава Вие нарекохте приемането на конституцията "крупен факт". Да, такъв беше. С много тежки последствия за българския народ обаче. И тогава категорично подкрепихте действията на министър Данов. Стенограмата на това заседание е НАЙ-ДОЛНИЯТ И ПОЗОРЕН ДОКУМЕНТ ЗА ПОЛИТИЧЕСКО ПРЕДАТЕЛСТВО, който съм чел някога!

Не друг, а Вие задържахте тогава депутатите на СДС в парламента. Знам това, защото съм говорил лично с част от тях. По този начин станахте инициатор за образуването на две фантомни СДС-та, които пропиляха към един милион гласа, дадени против комунизма, на следващите избори. Усилията им да конкурират СДС, разбира се, пропаднаха. Не друг, а Вие ги превърнахте в политически трупове! Смайващо е, че след това отново се опитвахте да лъжете. Пред целия НКС на СДС вие заявихте, че НА ДВА ПЪТИ СТЕ МОЛИЛИ Д-Р ДЕРТЛИЕВ ДА ПРИЗОВЕ ВСИЧКИ ДА НАПУСНАТ ПАРЛАМЕНТА. Ако бях на мястото на доктора, щях да Ви дам под съд за клевета.


/Пресслужба "Куриер"/


11:00
14.06.1993 г.

Редактори: Нина Гаврилова
                           Любомир Йорданов - деж. ред.
Технически изпълнители: Цвета Любомирова
                                           Галина Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1993г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!