15 декември 1994


София, 15 декември 1994 година
Брой 246 /1291/


София, 15 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА КОАЛИЦИЯ НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА КОРОНОВАНА ДЕМОКРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ", ПРОЧЕТЕНО ПО БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО НА 19 НОЕМВРИ 1994 Г.


СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

Няма нищо по-силно от една идея, на която е дошло времето. Тираничните сили оскверниха народностната идея, заложена в символите на СДС. Днес тази идея се възражда въз вековните традиции на българската корона. Като неудържима вълна тя ще помете остатъците от мракобесието и ще разчисти пътя на нова България. Тътенът на тази вълна тревожи сьня на гузните. Тя звучи като камбанен звън от глъбините на вековете. Комунистите твърдят, че са построили 10 Българии. Да си ги вземат, ние си искаме нашата, единствената.

Дългоочакваната нова сила - носител на нови идеи и нови хора, е вече на политическата сцена. Нарича се Национално движение за коронована демокрация "Царство България". Движението обединява над 90 на сто от участващите в изборите формации, заявили недвусмислено волята си за обявяване на действието на Търновската конституция и заемането на престола от Н.В. цар Симеон II.

Останалите по-малко от 10 на сто се разпределят между Съюза на монархистите, няколко лични формации и Федерация "Царство България", оглавявана от отдавна известния със злоупотребяването с личните символи на царя Христо Куртев. Процесът на пречистване и консолидация на монархическите сили получи ускорение в кампанията. Монархистите излизат на изборите с 4 самостоятелни бюлетини, СДС и съмишленици - с 8, а социалистите с 9. Коментарът е излишен.

Пилоните на движението са:
1. Най-висшият идеал - България.
2. Стратегията на вековната българска държавност.
3. Търновската конституция.
4. Уникалната програма за прехода "План-пазар".
5. Наличието на предпоставки за превръщането на прехода в героично дело на цялата нация.
6. Излъчващата сила и достолепие личност на Н.В. цар Симеон II.

Основните положения на програмата "План-пазар" са изложени в предизборната платформа на движението и ще станат достояние на целия народ. Програмата няма политически цвят. Тя канализира действията, премахва объркаността и решава проблемите на възможно най-ниска социална цена.

Досега само ние сме сложили на масата на изборите програма за прехода и за управлението на страната. Останалото е в сферата на добрите намерения.

18 декември ще отвори поредната страница от най-новата ни история и ще отлети в бездната на времето. Ще останат зимата, проблемите и надеждата.

Кураж и воля за промяна, скъпи братя и сестри! Крайната победа е близка.

Крайният победител е България.

Ние вярваме в България и можем да я възродим!

Нашата бюлетина е: бяла с три хоризонтални ленти - черна, червена и черна.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 15 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА БЪЛГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Документът е прочетен по Българско национално радио от председателя на организацията Ангел Цонев във времето, отделено за предизборни диспути.


ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

След като престъпната група на десетоноемврийците узурпира властта и натрапи на народа конституция, като не предостави никаква възможност пред гражданите на републиката да я обсъдят и приемат чрез референдум - в мнозинството от българския народ се всели духът на оскърбление, съкрушение и обезверение.

Целенасочено, вече шеста година, държавата се тласка към гибелна пропаст, разграбва се държавното имущество, в услуга на чужди интереси националната ни икономика се унищожава.

В основата на планомерната държавна децентрализация и денационализация са същите ония хора, които след 1980 г. наченаха рушителни мероприятия в услуга на чужди държавни интереси и доведоха страната до икономическа катастрофа.

Българският народ, който с въодушевление прие осъществената политическа промяна, остана излъган и забравен, поради което мнозинството от гражданите на републиката отхвърлиха доверието към парламента. Вследствие на това на 18 декември 1994 г. е възможно протестът на българския народ да бъде изразен чрез неявяване пред избирателните урни, по-точно очакванията са да гласуват по-малко от 50 % от избирателите.

След като незаконно действащата конституция не дава права на граждани или политически партии да сезират Конституционния съд на Република България, а в случая от морални съображения това не може да стори президентът на Република България и служебното правителство - единствената възможност за възбуждане дейността на Конституционния съд оставате вие - главният блюстител на закона и конституцията.

Водени от чувството си за дълг пред народа и държавата, най-горещо ви молим да сезирате Конституционния съд на Република България, за да получи цялото общество отговор на тревогата:

- Конституционният съд да се изкаже по конститупионносъобразността на въвеждането от д-р Желев на пряко президентско управление в Република България за срок от една година при условие, че на 18 декември 1994 г. гласуват по-малко от 50 % от избирателите и при задължителна декларация от д-р Желев, че ще предложи на всенародно обсъждане три законопроекта за конституция - конституционно-монархически, социалдемократически и социалистически проект; ще определи деня на допитване /6 август 1995 г./; ще подготви и проведе на 15 октомври 1995 г. избори за народни представители, кметове и общински съветници по модерен избирателен закон, изработен от него, по силата на правата, произтичащи от прякото президентско управление.

ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

Надеждата на милиони българи е отправена към вас.

Държавата е в опасност, нацията има нужда от защитник: Това сте вие!

Смелост и дързост, господин Татарчев!

Младежта на България е с вас.

Зад нас е България и нямаме право да отстъпваме нито крачка назад!

София, 28 ноември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА БЪЛГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ: Ангел Цонев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 15 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРИЗИВ НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА ОБНОВЕНА БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ КЪМ ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАРТИИ, КЪМ ВСИЧКИ ЛЕВИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ В СТРАНАТА ДА ПОДКРЕПЯТ В ИЗБОРИТЕ НА 18 ДЕКЕМВРИ 1994 Г. КОАЛИЦИЯТА БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ", ПОЛИТИЧЕСКИ КЛУБ "ЕКОГЛАСНОСТ".


Централният комитет на Обновена Българска комунистическа партия е обезпокоен от факта, че някои от комунистическите партии и други леви партии и движения регистрираха в Централната избирателна комисия /ЦИК/ свои листи за участие в предсрочните парламентарни избори за НС.

За съжаление не е отчетен фактът, че по този начин се нанася удар върху евентуалната внушителна победа на левицата - Българска социалистическа партия /БСП/ и коалиция и на практика се подпомагат реакционните сили и реставраторските такива.

Голямото желание за популярност пред обществеността няма покритие и е политически неиздържано.

Нажежената международна и вътрешна обстановка с тотално настъпващия неофашизъм и войнстващ капитализъм не ни позволяват да правим груби грешки при вземане на политически решения.

Ето защо ЦК на Обновена БКП в изпълнение на решението на своя пленум, проведен на 20 ноември 1994 г., призовава всички комунистически формации, всички леви партии и движения да се откажат от партийните си пристрастия и съблазнителни увлечения и да подкрепят червената бюлетина.

Това е единственото разумно решение в момента за всяка партия и движение, които претендират, че са леви и че мислят отговорно за съдбата на България и за благоденствието на българския народ.

ПЪРВИ СЕКРЕТАР НА ЦК НА ОБНОВЕНА БКП: Гено Влахов

София, 12 декември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 15 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА СЪЮЗА НА РЕПРЕСИРАНИТЕ КОМУНИСТИ И СЪМИШЛЕНИЦИ ДО 10 НОЕМВРИ 1989 Г. КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ ДА ГЛАСУВАТ С ЧЕРВЕНАТА БЮЛЕТИНА НА 18 ДЕКЕМВРИ 1994 Г.


Скъпи съотечественици,

Парламентарните избори на 18 декември 1994 г. са съдбовни, защото на тях ще решим накъде ще тръгне България - към развитие или към упадък.

На изборите милионите патриоти от коалицията Българска социалистическа партия /БСП/, Български земеделски народен съюз /БЗНС/ "Ал. Стамболийски", Политически клуб /ПК/ "Екогласност" ще си кажат думата за истинско народовластие, за отстраняване на антинародната политика на ретроградните сили след 1989 г., донесла разорение и страдание на огромното мнозинство от народа.

Ние ви призоваваме да гласувате против разрушителите, които:
- отрекоха всичко, съградено за 45 години от народа при социализма;
- разрушиха и разграбиха грамадната част от националното богатство - селското стопанство, промишлеността и производството;
- потъпкаха жизнените интереси на народа, създадоха безработицата и хаоса в страната;
- посегнаха на най-важните социални придобивки на всички хора;
- унищожиха националното достойнство и култура на българина;
- убиха надеждата за по-добър живот и по-справедливо общество.

Хората на физическия и умствения труд от града и селото виждат в коалицията на БСП единствената политическа сила, която изразява техните интереси и притежава реални възможности да ги защити.

Гласувайте с червената бюлетина за:
- Власт на хората на труда, за ефективно държавно управление, което да спре разрухата, спекулата и престъпността, да спаси България.
- Възстановяване и подпомагане на селското стопанство, на промишлеността и производството, на традиционните външни пазари за изход от кризата, за съкращаване и ликвидиране на безработицата.
- Недопускане разграбване на националното богатство.
- Развитие на националната икономика съобразно социалните, научно-техническите и природосъобразните закономерности и изисквания.
- Ефективен контрол на търговията и финансово-валутната система, стабилизиране курса на лева, преодоляване на инфлацията.
- Реално и справедливо социално осигуряване, безплатно образование и здравеопазване, защита на майките и децата, справедлива пенсионна политика.
- Укрепване и развитие на интелектуалния потенциал за изграждане на България.
- Гарантиране на личната сигурност и възвръщане националното достойнство на българина.
- Отстояване на националните добродетели и култура на българския народ.
- Провеждане на реалистична и независима външна политика в защита на националните интереси и сигурност на Република България.

Гласувайте с червената бюлетина за нова спасителна политика на България.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СРКС: Ив. Велчев

София, 14 декември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 15 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
МЕМОРАНДУМ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СДРУЖЕНИЕ "ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА ЗА СВОБОДНИ И ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ" ПО ПОВОД НА ДОГОВОРА МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И МАТЕМАТИЧЕСКИ КОЛЕКТИВ "ИЗБОРИ ’91" ЗА КОМПЮТЪРНА ОБРАБОТКА НА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ.


Сдружение "Гражданска инициатива за свободни и демократични избори" /ГИСДИ/ в съответствие със задълженията си на обществен гарант на изборите разгледа горепосочения договор и констатира:

1. Договорът е написан едностранно, като се защитават само интересите на математическия колектив. Не са защитени интересите на държавата и гласоподавателите - данъкоплатци. В договора практически няма гаранции за навременното му и точно изпълнение. Единствената неустойка за закъснение според т. VI.6.3 е сумата от 10 % от стойността на възнаграждението на колектива, т.е. около 175 хил. лв., което на фона на общата сума на договора от 25 млн. лв. е смешно. Не се фиксира колко е максимално възможното закъснение - може да бъде и 1, 3 или 12 дни или месеца, и дали при просрочването му договорът може да се прекрати, както и каква ще е неустойката в този случай. Няма никакви санкции за неточно пресмятане на резултатите от изборите. Всичко това е много тревожно предвид голямата обществена опасност на едно евентуално съмнение в точността на резултатите на изборите.

2. Цената на договора е изключително завишена. По наше мнение поне 5-6 пъти. Прави впечатление изключително големият брой хора, които евентуално ще се занимават с въвеждането на данните - 788, както и въобще големият брой заети в изчисленията - 1015 души. Като се има предвид, че ще се въвеждат около 12 600 протокола, което при около 60 числа в протокол прави 756 000 числа. Средният брой цифри в тези числа е около 2, т.е. има да се въвеждат 1 512 000 цифри. Това прави по 1919 цифри на оператор, дори при двукратно въвеждане е 3838 цифри. Просто казано, на оператор се пада да въведе по една, максимум две машинописни страници, за което ще получи сумата от 650 лв. на ден, за 8 дни работа - 5200 лв. Това представлява около 1000 пъти завишаване на средната цена на подобна дейност. Аналогично е положението с отговорниците /персонал с неизяснени, но очевидно много важни функции/ - 109 души, които получават по 950 лв. на ден, за 30 дни - 28 500 лв. на човек. Ако има нужда от такъв персонал, какво ще прави той 30 дена и каква отговорност ще поеме за верността на данните, след като в договора няма такава? Има някаква категория специалисти, 32-ма на брой, отново с неизяснени функции, на които ще се плаща по 15 000 лв. на месец, и така два месеца, без да е ясно какви са тези специалисти и какъв род дейност ще консултират. И разбира се, основният състав на колектива от 23 души, които ще получат по 3 месечни заплати от по 25 000 лв. После въобще дейността по този договор се характеризира с най-големия брой началници, срещан от нас досега, и с рекордни за страната ни заплати, сравнени с тези на министър-председателя и президента.

3. Почти всички цени на консумативи, както и количеството им, са изключително завишени - само за пример - ще се закупуват 2000 3" дискети по 170 лв. единична цена. Такава цена няма. Най-скъпите възможни дискети са на цени 120-130 лв. Да не говорим за бройката. При положение че общата информация, с която се работи, е около 1,5 МБ, което се събира на една дискета, без да се компресира - тук отново преосигуряването е минимум 2000 пъти. Същото важи и за другите дискети, хартията, ленти и касети за матрични и лазерни принтери и въобще консумативите. Очевидно математическият колектив си е поставил за цел да осигури нуждите си от консумативи поне до следващите избори.

4. При така сключения договор, както може да се очаква, няма гаранции, че горепосочените силно раздути разходи ще се спазят. Разбира се, може да се назначат 100-200 души, да им се плати значително по-малко и за по-кратък срок, да се закупят много по-малко и по-евтини консумативи и цялата икономия да отиде за сметка на математическия колектив, а рискът от несвършената работа да остане за възложителя по договора - ЦИК.

5. Предвижда се отново да се издаде бюлетин с резултатите от изборите, което ние приветстваме, но цената на предпечатната поготовка - 700 000 лв. /по над 1200 лв. на страница при наличие на вече въведените от операторите данни/, и на издателските услуги - 410 000 лв. за един доста нисък тираж, е отново според нас изключително завишена.

6. В договора има и непредвидени разходи /въпреки че преоснгуряването е, както се вижда, в пъти/ и те са в размер на 20 % от стойността на договора - 4 157 220 лв. Интересното е, че те се "изплащат при доказана необходимост и с отчетни документи", но участват в общата сума, от която 60 % се превежда авансово до 10 дена от сключването на договора, т.е. очевидно е сигурно, че и тя ще се усвои, което не е за учудване при възприетия в договора подход.

7. Има и други интересни пера - 400 000 лв. групова застраховка на участниците в компютърната обработка /интересно от какво/, режийните разноски за телефон и факс са общо 1 500 000 лв., а 635 580 лв. са отделени за финансово и правно обслужване. Последното вероятно е заслужено предвид сумата на договора и обосновката му. Хората, успели да наложат такъв договор на отговорна държавна организация, заслужават това заплащане.

Въпросът ни е какво заслужават държавните служители, подписали договора.

София, 7 декември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 15 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ВЪЗВАНИЕ /ЧАСТ ВТОРА/ "РОМ ЗА РОМА" НА ПРЕДИЗБОРНИЯ ЩАБ НА РОМИТЕ В ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ.


Гласувайки под девиза "Ром за рома", ние целим:
- Да издигнем свои ромски кандидати за депутати като преки представители на ромското население в 37-то Народно събрание.
- Да защитим със законните средства на парламентаризма своите най-неотложни права и свободи, между които, на първо място, правото си на труд, човешко достойнство и социална сигурност.
- Да включим свои представители в законодателната, изпълнителната и съдебната власт, които да се ангажират пряко с решаването на най-острите социални, жилищни и културно-образователни проблеми на ромското население в България.
- Да съдействаме с всички законни средства за премахване на етническото недоверие, проявите на етническа или верска нетърпимост и омраза, на национализъм и ксенофобия, които ни обричат на всеобща гибел.
- Да излъчим и възпитаме достойни политически лидери, които да представят ромските интереси в системата на демократичното общество и събудят искрата на политическото съзнание на рома със своя пример и дело.
- Да дадем свой принос в политическата култура на новото време, консолидирайки се не само с демократичните политически сили в България и Европа, но и със своите прогресивни ромски събратя от цял свят.

За право на труд и човешко достойнство на всеки ром.

Драстичният преход към пазарна икономика в България, грубият монетаризъм и проявите на управленски произвол на една псевдодемократическа върхушка след 1989 г., безогледните преструктурирания на производствени предприятия, заводи, фабрики и цехове изхвърлиха огромната част от трудовото ромско население на пътя. В ред отрасли, между които текстилната, химическата, консервнопреработвателната индустрия, строителството и пр., в които се трудеха хиляди роми, макар с по-ниска квалификация и ниско платени, практически бе извършена икономическа сегрегация.

Над 300 000 ромски работници първи загубиха и продължават да губят своите постоянни работни места. Борсите на труда се препълниха с роми, при това млади и в най-активна трудова възраст. Мнозинството от нашите братя и сестри не са в състояние да решат сами острия проблем с безработицата, с преквалификацията си. Практическата изолация от системата на труда се превърна в единствена "пазарна привилегия" на ромите в България. Същата участ постигна и над 100 000 ощетени от произвола на ликвидацията безимотни и малоимотни ромски труженици. Хиляди ромски семейства в селата и големите градове на България са лишени от възможността за елементарно препитание чрез честен труд като животновъди, тютюноработници, селскостопански производители.

Непосилните опити на мнозина роми да създадат свой собствен частен или фамилен бизнес, да оцелеят с честен труд в "джунглата" на нерегулирания пазарен преход, завършва с масови фалити или с несигурното и унизително амбулантно съществуване. Повечето от дребните и средни ромски предприемачи платиха и продължават да плащат скъпа дан на ширещия се рекет, престъпността и бюрократичното изнудвачество. Апатията и отчаянието вземат застрашителни размери и са на път да убият всякаква трудова мотивация и инициатива. Застрашени са и са на път да бъдат погубени надеждата и естественият стремеж на хиляди роми към личен прогрес и нормално съществуване със средствата на честен и достоен труд.

Ето защо ние се обявяваме в защита на своето право на труд и човешко достойнство чрез неотложната парламентарна законодателна дейност на 37-то Обикновено народно събрание, което да изкове заедно с наше пряко участие приоритетни закони и законодателни решения, с които:

- Да се осигури постоянна заетост и незабавно връщане на работа на поне половината от близо 400 000 безработни роми и глави на семейства чрез възстановяването на прибързано закрити и "преструктурирани" вече държавни предприятия, цехове и фабрики.

- Да се гарантират постоянни работни места на минимум 1/3 от активното ромско население за следващите най-малко 3 години, като част от приватизационните изисквания от страна на държавата към инвеститори и кандидати за покупката на по-големи и технологично ефективни индустриални обекти.

- Да се приеме програма за незабавно оземляване на безимотни и малоимотни ромски селскостопански работници чрез покупка с отсрочено плащане или отдаване под аренда на общински и други запустели земи от поземления държавен фонд за 30 и повече години напред.

- Да се предостави безвъзмездно или под приемливи арендни форми и условия ползването на държавен селскостопански инвентар от по-многолюдни ромски родове, "задруги" и колективни ромски производители.

- Да се гарантира законово участието на ромски производствени кооперации и сдружения в привилегированото откупуване на дялове и акции на фабрики, цехове и производствени мощности, особено при приватизацията на обекти в текстилната, химическата, консервнопреработвателната и др. индустрии, в които е вграден трудът на поколения роми.

- Да се насърчат от страна на държавата създадени вече ромски частни и семейни предприемачески фирми и производствени предприятия по линия на средносрочното и дългосрочното кредитиране при разумни и приемливи условия.

- Да се насърчи и стимулира възстановяването и разкриването на нови работни места за ромите в традиционни отрасли на услугите като чистотата, градоустройството и др., като се насърчи създаването на ромски кооперации със смесено държавно и частно участие.

- Да се формират специални фондове с държавно и смесено участие за краткосрочно и средносрочно икономическо развитие на регионите с компактно ромско население в България.

- Да се отреди постоянен дял за ромски работници от квотите за износ на работна сила в страните от Западна Европа, Русия, Общността на независимите държави /ОНД/ и Близкия изток, както и по линия на новите крупни проекти за развитие на инфраструктурата на Балканско-Черноморския регион, инвестиционни проекти и др.

- Да се създаде единна национална система за квалификация и преквалификация на ромите съобразно средносрочни и дългосрочни стратегии за преструктуриране на икономиката на България.

- Да се гарантира ефективното използване и инвестиране на отпускани специално за подобряване на икономическото положение на ромите средства по линия на международни помощи от страните - членки на Европейската общност /ЕО/, чуждестранни спонсори или благотворителни дружества с пряко участие и контрол от страна на наши ромски представители.

/Пресслужба "Куриер"/


14:40:00    
15.12.1994 година


Редактори: Нина Гаврилова
                    Цанка Стойчева - деж. ред.
Технически изпълнител: Мария Станкова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!