16 септември 1991

София, 16 септември 1991 година
        Брой 181 (456)

Ръководител Пресслужба "Куриер"

Стефан Господинов


София, 16 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОТЕСТНО ПИСМО НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ (ДПС) ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ, ДО ПОСОЛСТВАТА НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ И НА СТРАНИТЕ-ЧЛЕНКИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ, КАКТО И ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ.
Документът е подписан от лидера на движението Ахмед Доган.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

На 13 октомври 1991 г. в Рупублика България ще се проведат избори за нов парламент и за местни органи на властта.

Някои от сега управляващите политически партии се опитват да създадат пречки за широкото и демократично участие на всички граждани в изборите. Подобен подход бе възприет още с приемането на Закона за изборите, в който бяха включени текстове, ограничаващи правото на глас на около 500 000 граждани на България, емигрирали в чужбина.

През последната седмица с активното участие на Парламентарната група на БСП в Народното събрание се правят опити за произволно тълкуване на избирателния закон, на закона за политическите партии и на Конституцията на Република България. Целта на БСП е да се елиминира Движението за права и свободи, като се обяви за нелегитимно, и му се забрани да участва в предстоящите избори. Без основание се прави опит да му се отнема правото на политическа партия и да участва в политическия живот на страната - право, което му беше признато със съдебно решение след основаването му още през 1990 година.

Заявяваме, че ако правителствените органи в България, Върховният съд или парламентът отнемат правото на участие на Движението за права и свободи в изборите, ПРАВО, КОЕТО МУ Е ДАДЕНО С РЕШЕНИЕ N 41 ОТ 11 СЕПТЕМВРИ 1991 ГОДИНА НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ, ще БОЙКОТИРАМЕ изборите и ще ги считаме за нелегитимни.

Молим да подкрепите нашата борба за демокрация с човешки права и свободи.

София, 14 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦС НА ДПС: А. ДОГАН

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 16 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЕ "ЕРА-3" ВЪВ ВРЪЗКА С РЕШЕНИЕТО НА ПРЕДИЗБОРНАТА КОАЛИЦИЯ НАЧЕЛО С БСП ЗА ОТПАДАНЕ НА СЪЮЗА.


Свидетели сме на безпрецедентен случай спрямо законите и моралната постановка в политическия живот на България. След покана за коалиция от страна на БСП ръководителите на Съюз "ЕРА-3" изпълниха волята на избирателите си и влязоха в предизборния съюз на БСП, поемайки риска за отговорността на подобна постъпка. Кандидатурата на председателя на Съюза беше приета много добре от местните органи и жители в гр. Враца, а от комитетите ни в страната бяха включени много членове на Съюза "ЕРА-3". Едностранчиво в нощта на 12 септември 1991 г. /преди последния срок/ в разрез със законите БСП смени чрез съобщения по факс заверените вече кандидатури и се отказа от подписите на споразумението. Централната избирателна комисия е започнала също незаконно да заверява нови списъци/.

Действието на Висшия съвет на БСП се извършва под предлог за несъгласие на част от ръководството му. Истината е друга. Разигравала се е игра по Живков-начин с другите политически сили, без да се отчита силното желание на редовите членове. Висшият съвет и неговите прослойки работят под диктовката на Андрей Луканов и налагат своето виждане. Централната избирателна комисия е на път отново да изложи България, пряко конституцията. Обръщаме се към членовете на БСП добреда помислят за кого гласуват - за същите хора от времето на Живков, със старите им долни постъпки.

Съюз "ЕРА-3" се извинява на своите комитети и членове, за уронения авторитет предвид подмяната на регистрираните им вече имена в списъците. За нас вече е невъзможно технически да ги заверим самостоятелно.

Демократическата партия в България в знак на солидарност също напусна коалицията.

София, 13 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Славомир Цанков           
СЕКРЕТАР: Добри Добрев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПРОТЕСТНО ПИСМО НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ НА ЛЕВИТЕ МЛАДЕЖКИ ОРГАНИЗАЦИИ /БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ, БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТСКИ СЪЮЗ, СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ И ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА МЛАДЕЖ/ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОВОКАЦИОННИ ДЕЙСТВИЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ В МИТИНГА, СВИКАН ОТ ВЕСТНИЦИТЕ "ПОДКРЕПА" И "ДЕМОКРАЦИЯ" НА 12 СЕПТЕМВРИ 1991 ГОДИНА.


Консултативният съвет на левите младежки организации енергично протестира срещу поведението на изявилите се подпалвачи и техните слуги и съмишленици. Миналата година огънят на безсилието и злобата обхвана Партийния дом в центъра на столицата, а на 12 септември 1991 г. на тъмносиния митинг, организиран от вестниците "Подкрепа", "Демокрация", същият огън изгори червеното знаме. Какво тържество на сатанинското злорадство и каква трагикомедия! С изгорени знамена в ръка ли ще вървим към изборите?

Не! Не! И пак не!

Ние казваме "не" на тероризма, "не" на вандалщината, "не" на провокациите!

С протегнатата ръка и с вяра в доброто начало у човека ще победим злобата и агресията, обхванала тъмносините редици. И нека никой не симисли, че ще оставим да ни изгорят знамената! Напротив! Ще ги вдигнем още по-високо, за да не бъдат осквернявани от безчестни ръце!

София, 13 септември 1991 г.

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ НА ЛЕВИТЕ МЛАДЕЖКИ ОРГАНИЗАЦИИ

ЗА БЪЛГАРСКИЯ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ
МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ: Г. Димитров

ЗА БЪЛГАРСКИЯ СТУДЕНТСКИ СЪЮЗ: В. Владимиров

ЗА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ МЛАДЕЖКИ
СЪЮЗ: Ю.Борисов

ЗА ФЕДЕРАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА
СОЦИАЛИСТИЧЕСКА МЛАДЕЖ: Ф. Косев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ ЗАПАСА ПО ПОВОД РЕШЕНИЕТО НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ДА РЕГИСТРИРА ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБОРИТЕ НА 13 ОКТОМВРИ 1991 ГОДИНА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ (ДПС).


Централният съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса изразява своето недоумение и голяма тревога от решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да регистрира Движението за права и свободи (ДПС) за самостоятелно участие в предстоящите избори, въпреки решението на Софийския градски съд, потвърдено и от Върховния съд, с което бе отказана регистрацията на партията Права и свободи с лидер АХМЕД ДОГАН. Това решение на ЦИК представлява грубо нарушение на Конституцията на Република България, на избирателния закон и на закона за политическите партии. С това си решение ЦИК се поставя неправомерно над върховния законодателен орган на страната - Великото народно събрание. С него се дава възможност за участие в изборите на една антиконституционна партия, създадена на религиозна и етническа основа, която преследва сепаратистки и пантюркистки цели. Това решение е в разрез с националните интереси на нашата страна. Прилагането му крие голяма опасност за националната сигурност и териториалната цялост на страната, за бъдещето на българската държавност. Вместо до единение, то може да доведе до още по-голямо разединение на българската нация, до засилване на етническото напрежение и до дестабилизиране на обстановката в страната, до масов бойкот, отлагане или проваляне на изборите.

Централният съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса призовава Народното събрание, президента, правителството и всички политически сили да проявяват държавническа мъдрост и историческа отговорност пред нацията. В съответствие с Конституцията на Република България, с новия избирателен закон и със закона за политическите партии да не се допусне Движението за права и свободи, което е по същество партия на религиозна и етническа основа, да излезе със самостоятелна листа в предстоящите избори за Народно събрание и за местни органи на властта.

София, 13 септември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА РЕГИСТРИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (МАРКСИСТИ) СЪС СОБСТВЕНА БЮЛЕТИНА ЗА ИЗБОРИТЕ.


С недоумение научаваме от средствата за масово осведомяване, че БКП (марксисти) е регистрирала собствена бюлетина, бяла с една червена черта, за участие в предстоящите избори. Това е станало зад гърба на ръководството на БКП и е в грубо нарушение на договореностите между БКП и БКП (м) относно участието им в предстоящите избори.

Очевидно нечия нечиста ръка дърпа юздите на БКП (м) и я насочва в посока да разединява левите и демократичните сили, за да бъде осуетено по-нататъшното развитие на реформата и укрепването на демократичните процеси у нас.

Секретариатът на ЦК на БКП решително се разграничава от това некоректно поведение на ръководството на БКП (м) и потвърждава своето решение - в предстоящите избори БКП да не излиза със самостоятелна бюлетина, а да подкрепи бюлетината на БСП.

Това решение не е продиктувано от някакви сделки и договорености с БСП, а от факта, че предизборната платформа на БСП е най-близко до платформата на БКП.

Ето защо ние още един път се обръщаме най-отговорно към членовете на БКП, към нейните привърженици и симпатизанти и към всички комунисти в предстоящите избори да изразят своя вот на доверие с червената бюлетина.

София, 12 септември 1991 г.

ПЪРВИ СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП: Гено Влахов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА "ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА БЪЛГАРИЯ" (ЧАСТ ПЪРВА) НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (СДС).


В края на XX век светът се отърсва от кошмара на комунизма. Нашият избор е:

- ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА, ЗА СОЦИАЛНАТА СИГУРНОСТ, ЗА СМЯНАТА НА ИКОНОМИЧЕСКАТА И ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА, за всичко, което се съдържа в мечтата за ДОСТОЕН ЖИВОТ.

Свободни граждани на България,
Приятели на демокрацията,

Две години минаха в мъчителни опити за промяна, в голи обещания за "сполука".

ТАКА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ! Приобщаването ни към ценностите насъвременната цивилизация е исторически необходимо и затова НОВИТЕ ИЗБОРИ СА РЕШИТЕЛНИ ЗА СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ.

Радикалната икономическа и социалнополитическа реформа, която всички честни и обичащи Родината си хора желаят, може да бъде осъществена само от силите на демокрацията, от Съюза на демократичните сили.

Нашата воля за смяна на системата идва от вътрешната ни убеденост в съвременните хуманни ценности и идеали, идва от многообразието на позиции и подходи в нашия демократичен съюз. ЗА БЪЛГАРИЯ политическата коалиция СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ е символ на надеждата, ИСТИНСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ НА МИЛИОНИ ЧЕСТНИ БЪЛГАРИ за демокрация, за социална справедливост, за спасение и ВЪЗРАЖДАНЕ НА НАШЕТО МИЛО ОТЕЧЕСТВО.

Съюзът на демократичните сили съзнава своята историческа отговорност:

- БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЗАВИСИ ОТ БЪДЕЩЕТО НА ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН независимо от неговите партийни или религиозни възгледи и убеждения.
- БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЗАВИСИ ОТ ЖИТЕЙСКИЯ УСПЕХ НА ВСИЧКИ НЕЙНИ ГРАЖДАНИ.
- СИГУРНОСТТА И СПОКОЙСТВИЕТО в нашите домове и семейства, БОГАТСТВОТО И СВОБОДАТА в избора на отделната личност представляват гаранция и за сигурността и спокойствието, за демократичното развитие и за хуманнитеценности на цялото ни общество, на България.

Днес хората в България имат много общи проблеми. Необходими СА ОБЩИ И ЗАДРУЖНИ УСИЛИЯ НА ВСИЧКИ ДЕМОКРАТИЧНИ сили за спасение на страната. Същевременно българските граждани имат своите КОНКРЕТНИ, ЖИТЕЙСКИ (МАТЕРИАЛНИ И ДУХОВНИ) ПРОБЛЕМИ, ЧИЕТО РЕШАВАНЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВРЪЩА В ПУСТИНЕН МИРАЖ, А ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЦЕЛ И СЪЩНОСТ, НЕПОСРЕДСТВЕНА РЕАЛНОСТ НА ПРОМЯНАТА.

Нашата предизборна ПРОГРАМА цели създаването на стабилно и проспериращр гражданско общество, в което всички граждани ще могат да решат своите индивидуални проблеми. Защото за нас ЦЕННОСТИТЕ НА ОТДЕЛНАТА ЛИЧНОСТ представляват и ЦЕННОСТИ НА ОБЩЕСТВОТО. Развитието на демокртичния процес в България ще създаде възможност на всички хора да проявят своята дълбока морална и социална същност, напълно да реализират своя творчески и интелектуален потенциал.

Нашата ПРОГРАМА е насочена с уважение и приятелство към всяко българско СЕМЕЙСТВО. Защото ние знаем, че ЦЕННОСТИТЕ НА СЕМЕЙСТВОТО представляват и ЦЕННОСТИ НА ОБЩЕСТВОТО, НА БЪЛГАРИЯ. Ние вярваме, че всичко добро и хубаво, което се е създало в българското семейство, през вековете, ще се превърне в ЦЕННОСТ НА НАШЕТО СЪВРЕМИЕ, в социалн практика.

За нас ЛИЧНОСТТА И СЕМЕЙСТВОТО са основните стълбове на бъдеща България, на нашата нормална и справедлива държава - част от голямото европейско семейство на свободните и проспериращи държави.

ПРОГРАМАТА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ Е КОНКРЕТНА ОСНОВА ЗА ПРАКТИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ НА БЪДЕЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО. Ценностите, които изповядваме, са дълбоко народностните, но и модерните ценности на днешния свят:

СВОБОДНИ И ЗАМОЖНИ ЛИЧНОСТИ
СТАБИЛНО И ЩАСТЛИВО СЕМЕЙСТВО ДЪРЖАВА НА НАЦИОНАЛНОТО ДОСТОЙНСТВО

ПРИВАТИЗАЦИЯТА - ПЪТ КЪМ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА И ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО

Във всяка нормална държава ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е ВСЕОБЩО ЧОВЕШКО ПРАВО. Развитието на икономическата реформа у нас категорично потвърди: не е възможна нормално функционираща пазарна икономика БЕЗ ДОМИНИРАЩА В НЕЯ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ в различните й форми на съществуване - акционерна, кооперативна, семейна. Няма друго средство, което е в състояние да спре спада, да оживи и направи конкурентоспособна нашата икономика освен РАДИКАЛНАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ. Необходим е закон за приватизацията, който да регламентира цялостно процеса и да даде тласък на неговото развитие.

Ние имаме този закон и трябва да спрем неконтролируемата кражба на държавното имущество от стопанската номенклатура, спекулата и грабежа, дирижирани от онези среди, които са заинтересувани да дискредитират в очите на широката общественост процеса на приватизация да забавят икономическата реформа.

В българските условия приватизацията изисква и политическа промяна  отстраняване на БСП от лостовете на икономическата и политическата власт.

СДС има ЯСНА КОНЦЕПЦИЯ ЗА НАЧИНИТЕ, ТЕМПОВЕТЕ И СТРАТЕГИЯТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА. Приватизацията ще доведе до:

- създаване на собственици, способни да повишат ефективността на нашата икономика;
- финансово равновесие;
- изграждане на капиталов пазар и възможности за чужди инвестиции припълно гарантиране на националните интереси.

Приватизацията ще протича в СТРОГО ОПРЕДЕЛЕНИ ЗАКОНОВИ РАМКИ, при пълна откритост и максимална информираност на обществото. Тези рамки ще осигурят справедлив БАЛАНС между управлението на приватизационния процес от съответните държавни органи и възможността ПРЕДПРИЕМЧИВИТЕ СТОПАНСКИ РЪКОВОДИТЕЛИ И ПРОИЗВОДСТВЕНИТЕ КОЛЕКТИВИ да излизат със СОБСТВЕНИ ИНИЦИАТИВИ ЗА ПРИВАТИЗИРАНЕ.

СДС Е ЗА ГАРАНТИРАНЕ ПРЕДИМСТВОТО НА РАБОТНИЦИТЕ, СЛУЖИТЕЛИТЕ И ПЕНСИОНИРАЩИТЕ СЕ В ПРОЦЕСА НА ПРИВАТИЗАЦИЯ. Това означава:

- осигуряване на еднакви възможности за различните форми на приватизация;
- приблизително еднакъв обем отстъпки в цената при купуване на акциите и дяловете независимо от отрасъла на икономиката;
- възможност за придобиване на държавно имущество на изплащане.

СДС е за БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДЯЛОВЕ, АКЦИИ И ПАРИЧНИ ПОСТЪПЛЕНИЯ от приватизацията на фондовете в бъдещата съвременна система за социално осигуряване.

Нашата цел е - СЪЗДАВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ПРИВАТИЗАЦИОННИЯ ПРОЦЕС НА НАЙ-ШИРОКИ СЛОЕВЕ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

СДС Е ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ПРИВАТИЗАЦИОННИ КРЕДИТИ ПРИ МИНИМАЛНИ ЛИХВИ.

Преди и успоредно с приватизацията СДС е за връщане (реституция) на собствеността на гражданите и техните наследници:

- на лишените от собственост при национализацията, от закона за едрата и покрита градска собственост и от постановление N 60 от 1975 г.

СДС е за реална РЕСТИТУЦИЯ, ако обектите все още съществуват, и за справедливо обезщетение в останалите случаи.

СДС категорично се обявява против всеобщото безплатно раздаване на държавно имущество под формата на приватизационни бонове, защото това не отговаря на интересите на работещите в предприятията и създава безконтролни възможности за незаслужено спекулативно забогатяване по пътя на вкарването на безплатните приватизационни бонове в черния пазар. Ето защо СДС преценява този приватизационен подход като неподходящ и икономически нецелесъобразен. Неговите привърженици преследват чисто демагогски цели и на практика убиват пазарния дух на реформата.

СДС е за конфискация на незаконно придобитото имущество на правоприемниците на БКП и всички останали казионни организации, както и на имуществото на всички техни фирми, включително и на частните фирми, трансформирали партийно имущество. СДС ще настоява и за финансова проверка на всички частни фирми, образувани след 1986 г., закоито има достатъчно основания да се предполага, че са придобили държавно имущество по незаконен начин.

Съюзът на демократичните сили желае чрез връщането на собствеността и ПРИВАТИЗАЦИЯТА да върне САМОЧУВСТВИЕТО И ДОСТОЙНСТВОТО на българските граждани.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

 ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ ОКТОМВРИ’91

София, 16 септември - Следва предоставеният за разпространение изключително от Пресслужба "Куриер" пълен текст на:
РЕШЕНИЯ НР. 21, 22, КАКТО И ОТ НР. 31 ДО НР.57 ВКЛЮЧИТЕЛНО НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ (ЦИК).

Забележка: Навсякъде в текста съкращението ЗИНПОСК да се чете - Закон за избиране на народни представители, общински съветници и кметове.

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ НР. 21

ОТНОСНО: Уведомяване на партии и коалиции за представяне на нови искания за изборни бюлетини Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Да бъдат уведомени по телефона Български земеделски народен съюз (единен), коалицията, състояща се от Българска социалдемократическа партия и Политически клуб "Екогласност" (Съюз на демократичните сили - център) и коалицията, състояща се от Демократическа партия -консервативен сговор, Зелената партия в България и Федерацията на клубовете за гласност и демокрация (Съюз на демократичните сили - либерали), незабавно да представят ново искане за изборна бюлетина.

7 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов   
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 22

ОТНОСНО: Регистрация за участието в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г.


Постъпила е молба от ръководството на Организацията на сърдечно болните и социално слабите граждани в България, за да бъде регистрирана за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г.

Молбата е заведена в регистъра на ЦИК под N 26 на 4 септември 1991 г.

Към молбата е приложен заверен препис от решението на Софийския градски съд - фирмено отделение по фирмено дело N 2749 от 1990 г. с решение, по което организацията е регистрирана по реда на параграф 3 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за политическитепартии.

Движението се представлява от председателя Петър Тодоров Колев и секретаря Иванка Георгиева Колева.

Иска се регистриране на бюлетина за изборите - бяла с три ивици - синя, жълта, синя. Заявеният цвят е първи по време в регистъра на ЦИК.

Централната избирателна комисия прие, че молбата е основателна, тъй като са спазени изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК.

По изложените съображения и на основание чл. 34, ал. 1, т. 3 на ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

регистрира Организацията на сърдечно болните и социално слабите граждани в България за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с три ивици - синя, жълта, синя.

7 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 31

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба от Политически форум "Преображение" чрез неговия председател Сийка Петрова Георгиева да бъде регистриран за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13октомври 1991 г. Молбата е заведена в регистъра на ЦИК под N 23 от 4 септември 1991 г. Към нея е приложен заверен препис от решението на съда за регистрацията му. Поддържа се искане за регистриране оранжев цвят на изборната бюлетина.

Централната избирателна комисия намира, че молбата е основателна, тъй като са спазени изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК.

По изложените съображения и на основание чл. 34, ал. 1 точка 3 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия:

РЕШИ:

Регистрира Политически форум "Преображение" за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - оранжев.

11 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ HP. 32

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба от Християнрадикалната партия чрез нейния председател Тотю Иванов Петров да бъде регистрирана за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13октомври 1991 г. Молбата е заведена в регистъра на ЦИК под N 28 от 5 септември 1991 г. Към нея са приложени удостоверение и заверен препис от съдебното решение за регистрация на партията в съда. Поддържа се искане за регистриране на бял цвят на изборната бюлетина с една оранжева ивица.

Централната избирателна комисия намира, че молбата е основателна, тъй като са спазени изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК.

По изложените съображения и на основание чл. 34, ал. 1 точка 3 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Регистрира Християнрадикална партия за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с една оранжева ивица.

11 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов      
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 33

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба от Български земеделски народен съюз (единен) чрез секретаря му Ценко Величков Барев да бъде регистриран за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13октомври 1991 г. Молбата е заведена в регистъра на ЦИК под N 3 от 23 август 1991 г. Към нея е приложен заверен препис от съдебното решение за регистрацията на партията в съда. Поддържа се искане за регистриране на бял цвят на изборната бюлетина с три ивици - зелена, оранжева, зелена.

Централната избирателна комисия намира, че молбата е основателна, тъй като са спазени изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК.

По изложените съображения и на основание чл. 34, ал. 1, точка 3 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Регистрира Български земеделски народен съюз (единен) за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял със зелена, оранжева и зелена ивици.

11 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов     
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ HP. 34

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба под N 34 от Българска работническа социалдемократическа партия чрез нейния секретар Манол Димитров, с която се зявява напускането на Предизборния съюз на БСП от партията исе иска самостоятелна регистрация за участие в изборите. Към молбата са приложени заверен препис от съдебното решение за вписване на партията в регистъра на СГС, образци от подписите на лицата, представляващи партията, и печат. Уточнен е цвят на изборната бюлетина - бял с две червени ивици.

Централната избирателна комисия намира, че са спазени изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК и като се съобрази, че с отделно решение е отразена промяната в Предизборния съюз на БСП,

 Р Е Ш И:

Регистрира Българската работническа социалдемократическа партия за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с две червени ивици.

11 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов   
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 35

ОТНОСНО: Регистрацията на партии и коалиции


С решение на ЦИК от 9 септември 1991 г. е регистрирана за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. коалицията "Предизборен съюз на Българската социалистическа партия, Българската либерална партия, Демократическапартия в България, Отечествената партия на труда, партията Християнскоженско движение, Християнрепубликанската партия, Българската работническа социалдемократическа партия, Народно-либералната партия "Стефан Стамболов", Социалистическия младежки съюз и Федерацията на българската социалистическа младеж".

Във връзка с направената регистрация са постъпили две молби:

1. На Съюза на демократичните партии и движения "ЕРА-3" - за присъединяването му към регистрираната коалиция, като се прилагат заверен препис от съдебното решение за регистрацията му, протокол за присъединяването му към коалицията, подписан от председателя СлавомирЦанков, и протокол, подписан от участващите в коалицията партии, за съгласието си за присъединяването на Съюза на демократичните партии идвижения "ЕРА-3" към коалицията;

2. На Българската работническа социалдемократическа партия за напускането й на регистрираната коалиция.

Централната избирателна комисия намира, че и двете молби са основателни, тъй като са спазени изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК.

Поради изложените съображения Централната избирателна комисия

РЕШИ:

регистрира промени в коалицията "Предизборен съюз на Българската социалистическа партия, Българската либерална партия, Демократическатапартия в България, Отечествената партия на труда, партията Християнско женско движение, Християнрепубликанската партия, Българската работническа социалдемократическа партия, Народно-либералната партия "Стефан Стамболов", Социалистическия младежки съюз и Федерацията на българската социалистическа младеж", както следва:

1. присъединяването на Съюза на демократичните партии и движения "ЕРА-3" към коалицията и

2. напускането на Българската работническа социалдемократическа партияна коалицията.

За участието си в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. наименованието на коалицията е "Предизборен съюз на Българската социалистическа партия, Българската либерална партия, Демократическата партия в България, Отечествената партия на труда, партията Християнско женско движение, Християнрепубликанската партия, Народно-либералната партия "Стефан Стамболов", Социалистическия младежки съюз, Федерацията на българската социалистическа младеж, Съюза на демократичните партии и движения "ЕРА-3" с цвят на изборната бюлетина - червен.

11 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов   
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 36

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба под N 35 от Българската комунистическа партия (марксисти) чрез председателя Борис Петков да бъде допусната до участие в изборите на 13 октомври 1991 г. Към молбата са приложени заверен препис от решението на съда за регистрация, образци от подписите на лицата, представляващи партията, и печат. Тъй като искането за регистриране на червен цвят на бюлетината следва да се отхвърли, защото този цвят е предоставен с предходно решение на ЦИК на Предизборния съюз на БСП, следва да се уважи алтернативното искане забяла изборна бюлетина с една червена ивица.

Тъй като са спазени изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК, Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Регистрира Българска комунистическа партия (марксисти) за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с една червена ивица.

11 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов       
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ HP. 37

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба от Коалицията за Търновска констутиция "Свобода" чрез председателите на коалиращите се партии Димитър Бранков - председател на Българската народна партия, Димитър Попов и Владимир Никифоров - съпредседатели на Българския съюз за европейска федерация, Иван Едисонов - председател на Консервативната партия, Веселин Кошев - председател на Либерално-демократическа партия, Иван Георгиев - председател на Партията на свободата и прогреса, да бъде регистрирана за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. Молбата е заведена в регистъра на ЦИК под N 13 от 27 август 1991 г. Към нея са приложени заверени преписи отсъдебните решения за регистрация на партиите в съда на всяка една от коалиращите се партии, решение за създаване на коалицията, подписано от ръководствата на съответните партии, образец от подписа на представляващия коалицията пред ЦИК Иван Едисонов. Поддържа се искане за регистриране на бял цвят на изборната бюлетина с три сини ивици.

Централната избирателна комисия намира, че молбата е основателна, тъй като са спазени изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК.

Поради изложените съображения и на основание чл. 34, ал. 1, точка 3 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Регистрира Коалицията за Търновска конституция "Свобода" за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с три сини ивици.

11 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов     
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 38

ОТНОСНО: Регистрация за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г.


Постъпила е молба от Движение "Безпартийни за демокрация" чрез председателя й Кузман Георгиев Кузманов, да бъде регистрирана за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г.

Молбата е заведена в регистъра на ЦИК под N 27 на 4 септември 1991 г.

Към молбата е приложен заверен препис от решението на Софийския градски съд - Фирмено отделение, по фирмено дело N 2057 от 1990 г.

Иска се регистрация на изборна бюлетина - бяла с една сива лента.

Централната избирателна комисия прие, че молбата е основателна, тъй като са спазени изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК.

Молителят е регистриран по реда на параграф 3 от предходните и заключителни разпоредби от Закона за политическите партии.

Движението се представлява от председателя Кузман Георгиев Кузманов.

Заявеният цвят на бюлетина е първи по време, заявен в регистъра на ЦИК.

По изложените съображения и на основание чл. 34, ал. 1, т. 3 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

регистрира Движение "Безпартийни за демокрация" за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на избирателната бюлетина - бяла с една сива лента.

11 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов         
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 39

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба от коалиция, състояща се от Българска социалдемократическа партия и Политически клуб "Екогласност", чрез представляващите коалицията д-р Петър Дертлиев и Борис Колев, за регистрация за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. Поддържа се искане за регистриране на коалицията с наименование "Съюз на демократичните сили" и за син цвят на изборната бюлетина. Молбата е заведена в регистъра на ЦИК под N 4 на 23 август 1991 г.

Централната избирателна комисия намира, че молбата за регистрация не може да бъде уважена, тъй като с Решение N 16 от 7 септември 1991 г. на ЦИК е регистрирана коалиция с наименование "Съюз на демократичнитесили" и със син цвят на изборната бюлетина.

Съгласно Решение N 21 от 7 септември 1991 г. на ЦИК коалицията е била уведомена да представи ново искане за изборна бюлетина, което не е постъпило до 11 септември 1991 г.

По изложените съображения и на основание чл. 34, ал. 1, точка 3, изречение второ от ЗИНПОСК и чл. 41, ал. 3 от ЗИНПОСК във връзка с чл.8, ал. 1 от Закона за политическите партии Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

Отказва да регистрира за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. коалицията, състояща се от Българска социлдемократическа партия и Политически клуб "Екогласност" с наименование "Съюз на демократичните сили" и със син цвят на изборната бюлетина.

11 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов     
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 40

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба от коалиция, състояща се от Демократическа партия - консервативен сговор, Зелена партия в България, Федерация на клубовете за гласност и демокрация, чрез съпредседателите Александър Каракачанов и Петко Симеонов за регистрация за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. поддържа се искане за регистриране на коалицията с наименование "Съюз на демократичните сили" и за син цвят на изборната бюлетина. Молбата е заведена в регистъра на ЦИК под N 2 от 23 август 1991 г.

Централната избирателна комисия намира, че молбата за регистрация не може да бъде уважена, тъй като с Решение N 16 от 7 септември 1991 г. на ЦИК е регистрирана коалиция с наименование "Съюз на демократичните сили" и със син цвят на изборната бюлетина.

Съгласно Решение N 21 от 7 септември 1991 на ЦИК коалицията е била уведомена да представи ново искане за изборна бюлетина, което не е постъпило до 11 септември 1991 г.

По изложените съображения и на основание чл. 34, ал. 1, точка 3, изречение второ от ЗИНПОСК и чл. 41, ал. 3 от ЗИНПОСК във връзка с чл.8, ал. 1 от Закона за политическите партии Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Отказва да регистрира за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. коалицията, състояща се от Демократическа партия - консервативен сговор, Зелена партия в България, Федерацията на клубовете за гласност и демокрация, с наименование "Съюз на демократичните сили" и със син цвят на изборната бюлетина.

11 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 41

ОТНОСНО: Регистриране на политически партии и киалиции за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г.


Постъпила е молба от Централния съвет на Движение за права и свободи, за да бъде регистрирано за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г.

Молбата е заведена в регистъра на ЦИК под N 12 на 27 август 1991 г.

Към молбата е приложен препис от решение на Софийския градски съд - фирмено отделение, по фирмено дело N 2574/1990 г., с което решение Движението за права и свободи е било регистрирано на основание чл. 6 и чл. 7 от Закона за политическите партии и вписано в регистрите по реда на чл. 9 и 10 от същия закон. Движението се представлява от председателя Меди Доганов Доганов.

Иска се регистриране за участие в изборите на бяла бюлетина с една розова линия. Искането за този цвят е първо по регистъра на ЦИК.

Централната избирателна комисия намира, че молбата е основателна, тъй като са спазени изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК, а относно бюлетината искането е регистрирано първо.

По изложените съображения и на основание чл. 34, ал. 1, т. 3 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

регистрира "Движение за права и свободи" за участие в изборите за народни представители, обшински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с една розова линия.

11 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов         
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ N 42

ОТНОСНО: Участието на независими кандидати в коалиции с партии

На основание чл. 34 ал. 1 т. 1 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Независимите кандидати могат да участват в коалиция с партии след регистрирането им по чл. 41 ал. 5 от ЗИНПОСК. За целта е необходимо формирането на Инициативен комитет от 5 до 7 избиратели, регистриран пред съответната районна комисия и списък с подписите на 2000 избиратели от съответния избирателен район, който да съдържа трите имена, точния адрес, единния граждански номер и подписа на лицата. Само след така извършената регистрация независимите кандидати могат да се включат в коалиция с политически партии. Независимите кандидати могат да участват само в една коалиция.

12 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 43

ОТНОСНО: Кандидати за народни представители, общински съветници и кметове


На основание чл. 34, ал. 1, точка 1 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

1. Кандидат за общински съветник не може да бъде едновременно и кандидат за народен представител, както и кандидат за кмет.

2. Когато общинската избирателна комисия установи, че едно лице едновременно е кандидат за общински съветник и за кмет, тя трябва да откаже регистрацията за общински съветник, а ако е направена, да яанулира.

3. Районната избирателна комисия е длъжна да уведоми общинската избирателна комисия, на чиято територия е адресно регистриран съответният кандидат за народен представител, за регистрирането му като кандидат за народен представител. Когато общинската избирателна комисия установи, че същото лице е кандидат за общински съветник, тя трябваа да откаже регистрацията, а ако тя е направена - да я анулира.

4. Кандидат за кмет на община не може да бъде едновременно и кандидат за кмет в населено място.

5. Когато общинската избирателна комисия установи, че едно лице е едновременно кандидат за кмет на община и кмет в населено място, тя трябва да откаже регистрацията за кмет на населено място, а ако е направена - да я анулира.

10 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов          
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 44

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба от Българска бизнес-партия под N 32 в регистъра на ЦИК да бъде допусната до участие в изборите на 13 октомври 1991 г. Къммолбата са приложени заверен препис от решението за съдебна регистрация на партията, образец от подписа на председателя Александър Гергинов, който я представлява, и печат на партията. Зявява се бял цвят на бюлетината с една черна и една жълта ивици.

ЦИК намира, че са спазени всички изисквания на чл. 47 от ЗИНПОСК, поради което

РЕШИ:

Регистрира Българска бизнес-партия за участие в изборите за народни представители, народни съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с една черна и една жълта ивици.

11 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 45

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба от Партия на свободните демократи - Център чрез нейния председател Христо Александров Сантулов да бъде регистрирана заучастие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. Молбата е заведена в регистъра на ЦИК под N 37 на 12 септември 1991 г. Към нея е приложен заверен препис отсъдебното решение за регистрацията на партията в съда. Поддържа се искане за регистриране на бял цвят на изборната бюлетина с една жълта и една синя ивици.

ЦИК намира, че молбата е основателна, тъй като са спазени изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК.

По изложените съображения и на основание чл. 34, ал. 1, т. 3 от ЗИНПОСК ЦИК

РЕШИ:

регистрира Партия на свободните демократи-Център за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с една жълта и една синя ивици.

12 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 46

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба от БЗНС "Никола Петков" чрез главния му секретар Милан Дренчев да бъде допуснат до участие в изборите на 13 октомври 1991 г. Молбата е заведена в регистъра на ЦИК под N 20. Към нея е приложен заверен препис от решението за съдебна регистрация на съюза, образец от подписа на главния секретар и печат на съюза. Заявява се зелен цвят на изборната бюлетина, а евентуално е уточнена бяла бюлетина с две сини ивици. Поради предимството по чл. 34, ал. 1, т. 3, изр. З зелената бюлетина е предоставена на Либерална партия - гр. Перник. Затова следва да се уважи алтернативното искане относно цвета на бюлетината.

ЦИК намира, че са спазени изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК, поради което

РЕШИ:

Регистрира Български земеделски народен съюз "Никола Петков" за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина: бял с двесини ивици.

11 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 47

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба от Независима демократична партия чрез нейния председател Петър Николов Гогов да бъде регистрирана за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г.

Молбата е заведена в регистъра на ЦИК под N 36 от 11 септември 1991 г. Към нея е приложен заверен препис от съдебното решение за регистрация на партията в съда. Поддържа се искане за регистриране на бял цвят на изборната бюлетина с една черна ивица.

ЦИК намира, че молбата е основателна, тъй като са спазени изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК.

По изложените съображения и на основание чл. 34, ал. 1, т. 3 от ЗИНПОСК ЦИК

РЕШИ:

Регистрира Независима демократична партия за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с една черна ивица.

12 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов         
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 48

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба от Българска работническо-селска партия - Варна, да бъде допусната до участие в изборите на 13 октомври 1991 г. с бяла изборна бюлетина с две пресечени червена и зелена ивици. Към молбата е приложено решение за съдебна регистрация на партията, образци от подписите на председателя Станчо Станчев и секретаря Васил Жеков, както и печат на партията. Спазени са изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК. Следва да се възприеме предложението за цветни ленти на бюлетината в поредност червена и зелена, но поставени по начина, указан в чл. 71, ал. 3 от ЗИНПОСК.

По изложените съображения Централната изибрателна комисия

РЕШИ:

Регистрира Българска работническо-селска партия - гр. Варна, за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с една червена и една зелена ивици.

11 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младеж Данаилов    
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 49

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба от Християнрадикалдемократическа партия чрез нейния председател Лиляна Манолова Петкова да бъде регистрирана за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 година.

Молбата е заведена в регистъра на ЦИК под N 31 от 10 септември 1991 година. Към нея е приложен заверен препис от съдебното решение за регистрация на партията в съда, както и удостоверение. Поддържа се искане за регистриране на бяла бюлетина с една жълта ивица.

Централната избирателна комисия намира, че молбата е основателна, тъй като са спазени изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК.

По изложените съображения и на основание чл. 34, ал. 1, т. 3 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Регистрира Християнрадикалдемократическата партия за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с една жълта ивица.

12 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 50

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба от Политически клуб "Конституционен форум" да бъде регистриран за участие в изборите на 13 октомври 1991 г. Към молбата е приложено заверено съдебно решение за регистрация на политическата партия, образци от подписите на председателя на партията Огнян Аспарухов и Стефан Дойнов, представляващи политическия клуб, и партиен печат. Заявен е оранжев цвят на изборната бюлетина с две алтернативи: бяла с две сини ивици и бяла с една синя и една оранжева ивици. Първите две възможности са изчерпани с представянето на съответните бюлетини на партии, регистрирани с предходен номер по регистъра на ЦИК. Затова следва да се уважи искането по третата алтернатива.

Централната избирателна комисия намира, че са спазени условията на чл.47 от ЗИНПОСК, поради което

РЕШИ:

Регистрира партия Политическия клуб "Конституционен форум" за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с една синя и една оранжева ивици.

11 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 51

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


На 12 септември 1991 г. в ЦИК е постъпило искане от ръководителите на Българската социалдемократическа партия - Петър Дертлиев, Политически клуб "Екогласност" - Борис Колев, и Демократическа партия - гр. Пловдив - Илия Кожухаров, да бъде допусната до участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. изборна коалиция с наименование - Съюз на демократичните сили - център. Предлага се определяне на цвят на изборната бюлетина - бял с една синя ивица. Приложени са доказателства За съгласието на трите партии за сключване на изборна коалиция и образци от подписите на представителите на отделните партии и техните печати. Коалицията се представлява от Петър Антонов Дертлиев. В ЦИК са представени и заверени преписи от решенията на съда за регистриране на коалиращите се партии, като тази на БСДП и ПК "Екогласност” се намират към преписка, регистрирана под нр 4 в регистъра на ЦИК.

Като прецени, че са спазени изискванията на чл.47 от ЗИНПОСК, Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Регистрира изборна коалиция между Българска социалдемократическа партия, Политически клуб "Екогласност” и Демократическата партия - гр.Пловдив, под наименование ”Съюз на демократичните сили - център" за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с една синя ивица. Коалицията се представлява от Петър Антонов Дертлиев.

12 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов      
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 52

ОТНОСНО: Определяне състава на Общинската избирателна комисия - Долни Дъбник


Централната избирателна комисия, като взе предвид предложението на Временния изпълнителен комитет, изготвено след консултации с политическите партии и на основание чл.ЗО, ал.1 от ЗИНПОСК,

РЕШИ:

Определя състав на Общинската избирателна комисия - Долни Дъбник, за избиране на народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г., както следва: Председател - Юлиян Стоянов Иванов; заместник-председатели - Тодор Тодоров Гетов и Нино Горанов Нинов; Секретар - Генка Луканова Тодорова; Членове - Мария Цонева Русева, Цеца Дикова Ангелова, Верка Любенова Тодорова, Димитър Върбанов Редевенски и Пенко Маринов Пенков; Резерви - Марийка Велчева Грозева и Марин Йотов Иванов.

12 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов        
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 53

ОТНОСНО: Отказа за регистрация като независим кандидат за народен представител на ГИНЬО ГОЧЕВ ГАНЕВ за избори за Народно събрание във Втори многомандатен избирателен район - БУРГАСКИ


С Протоколно решение нр. 1, т.З, Районната избирателна комисия /РИК/ на Втори многомандатен избирателен район - Бургаски, взето на 10 септември 1991 г. е отказала да регистрира кандидатурата на ГИНЬО ГОЧЕВ ГАНЕВ от гр. София като независим кандидат за народен представител по съображение, че изготвените списъци, съдържащи изискуемите минимум подписи на избиратели от района не е извършено от регистриран пред районната избирателна комисия на Втори многомандатен избирателен район - Бургаски, Инициативен комитет.

Гиньо Ганев е обжалвал решението за отказ и моли то да бъде отменено и се постанови регистрирането му като независим кандидат за народен представител.

В този смисъл е и възражението на Инициативният комитет за събиране на подписи за регистриране на същия кандидат.

Централната избирателна комисия намира, че жалбата и възражението са основателни. В чл.41, ал.5 от ЗИНПОСК не е изрично указано, че регистрирането на Инициативния комитет за издигане кандидатура на независим кандидат за народен представител не може да става едновременно с представяне на списъка на необходимия брой избиратели от района, издигнали кандидатурата пред районната избирателна комисия. Щом като в закона не съществува такова ограничение, РИК неправилно е отказала едновременната регистрация на Инициативния комитет и на кандидата.

Установено е от представените документи, че Инициативният комитет е правилно съставен с оглед изискванията на чл.41, ал.5 от ЗИНПОСК. Събрани са и необходимите подписи на избирателя от избирателния район съгласно същия закон.

При това положение и на основание чл.4б от ЗИНПОСК, решението на РИК следва да бъде отменено и искането за регистрирането на Гиньо Ганев като независим кандидат за народен представител уважено, поради коетоЦИК

РЕШИ:

Отменя решението, взето с Протокол нр. 1 т.З от 10 септември 1991 г. на РИК на Втори многомандатен избирателен район - Бургаски, вместо което постановява:

Регистрира като независим кандидат за народен представител във Втори многомандатен избирателен район - Бургаски в изборите за Народно събрание на 13 октомври 1991 г. Гиньо Гочев Ганев от гр. София, бул. "България" нр 52.

12 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов        
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 54

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


На 12 септември 1991 г. под нр 2 от 23 август 1991 г. в ЦИК е постъпила молба да бъде допусната за участие в изборите на 13 октомври 1991 г. за народни представители, общински съветници и кметове коалиция "Съюз на демократичните сили - либерали", състояща се от Демократическа партия - Консервативен сговор, Зелена партия и Федерацията на клубовете за гласност и демокрация. Приложено е споразумение за образуване на изборната коалиция, подписано от председателите на коалиращите се организации - Стефан Стоянов, Александър Каракачанов и Петко Симеонов. Представени са преписи от съдебните решения за регистрация по Закона за политическите партии, образци от подписите на лицата, които ще представляват коалицията - Петко Симеонов и Александър Каракачанов, и печат на коалицията. Предлага се регистриране на цвят на изборната бюлетина - бял с три жълти ивици.

Централната избирателна комисия намира, че са спазени условията на чл.47 от ЗИНПОСК, поради което

РЕШИ:

Регистрира изборна коалиция между Демократическа партия - Консервативен сговор, Зелена партия и Федерация на клубовете за гласност и демокрация под наименование "Съюз на демократичните сили - либерали" за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с три жълти ивици.

12 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 55

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба под нр 16 от 28 август 1991 г. в регистъра на ЦИК от Българска революционна младежка партия - гр. Варна, чрез председателя Ангел Цонев да бъде допусната до изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. Приложени са препис от решението за съдебна регистрация на партията, образци от печата и подписа на председателя. Иска се регистриране на изборна бюлетина - бяла с две сини и една червена ивица.

Централната избирателна комисия намира, че са спазени изискванията на чл.47 от ЗИНПОСК, поради което

РЕШИ:

Регистрира Българска революционна младежка партия - гр. Варна, за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с две сини и една червена ивица.

12 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов         
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 56

ОТНОСНО: Отпечатване на белите бюлетини с една до три цветни ивици съгласно чл.41 ал.З от ЗИНПОСК.


За отпечатване на белите бюлетини с една до три цветни ивици съгласно чл.41, ал.З от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

1. Ширините на ивиците да бъдат 0,5 см /5 милиметра/.
2. Разстоянието между ивиците да бъде 0,5 см /5 милиметра/.
3. Разстоянието от най-долната ивица до задния край на бюлетината да бъде 0,5 см /5 милиметра/.

12 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов         
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 57

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба от ръководството на Партията на собствениците в България, подписана от председателя на Централния координационен съвет на партията ДИМИТЪР ТОДОРОВ. Към молбата са приложени заверен препис от решението за регистрация на партията и спесимент от подписа на председателя на партията. Поддържа се искане за цвят на бюлетината  бяла с една зелена и две сини ивици.

Централната избирателна комисия намира, че молбата е основателна, тъй като са спазени изискванията на чл.47 от ЗИНПОСК, а исканият цвят на бюлетината е първи по време заявен в регистъра на ЦИК.

Поради изложените съображения Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Регистрира Партията на собствениците в България за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на бюлетината - бял с една зелена и две сини ивици.

13 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов      
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


16.09.1991 г.
13.00 ч.

Редактор: Нина Гаврилова
Технически изпълнител: Емилия Генадиева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1991 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!