16 декември 1994


София, 16 декември 1994 година
Брой 247 /1292/


София, 16 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА СЪЮЗА НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ, ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ИВАН КАЛЧЕВ НА 19 НОЕМВРИ 1994 Г. ПО БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО.


Съюзът на свободните демократи /ССД/ като партия на интелектуалците и на младежта, на хора, които мислят със собствените си глави, а не крещят еуфорично и безпаметно по митинги, реши да участва самостоятелно в изборите два дни преди крайния срок за регистрация, след като се провалиха усилията ни да обединим в единна коалиция монархическите и легитимистките формации. Сега в изборите участват повече от 3 бюлетини, с които се застъпва монархическата идея, като взаимно се нападат и оплюват. Това е смешно и жалко, комунистите си свършиха добре работата да разединят привържениците на монархическата институция /една част от тях пък се продадоха на лидерите на СДС/ и ССД не можеше да се съгласи да вземе участие в такава политическа комедия.

Ние, свободните демократи, не си правим никакви илюзии и решихме да се явим на изборите сами по-скоро за да можем по телевизията и радиото, колкото и драстично да е нарушен принципът на равнопоставеност на партиите и коалициите, да кажем на постоянно лъгания български народ някои прости истини. Защото ние иначе нямаме пари, коли, техника и други възможности да правим срещи-коктейли, да разлепваме пищни плакати и други подобни неща - попитайте се с чии пари правят това другите. С ограбените от вас пари, драги избиратели!

Ние, свободните демократи, чрез своя вестник, наричан със симпатия от читателите "черния" "Ден", цели четири години и половина се борим за възстановяване на Търновската конституция, с всички произтичащи от това политически и правни последици, и на съпътстващия я пакет от закони - напр. Законът за изтребване на разбойниците при съответно осъвременяване би ни свършил днес много хубава работа в борбата с връхлетялата ни напаст: невижданата престъпност. За нас е повече от ясно, че предстоящите избори са една добре организирана конспирация и резултатът от тях предварително е известен. Изборите ще бъдат спечелени от антинародния съюз на върхушките на БСП и СДС, за да продължи разграбването и досъсипването на България.

Изборите ще възпроизведат гибелния за страната ни двуполюсен модел в още по-уродлива форма и ще конституират един още по-негоден парламент от досегашния. Ние, свободните демократи, предупреждаваме, че парламент от старите муцуни - политически шмекери, бакали и гешефтари, не обещава нищо добро за България. За нас изборите предварително са нечестни и резултатът от тях - морално нелегитимен. Избирателният закон е порочен, ЦИК, естествено, го спазва, изпълнявайки политически поръчки, и така допълнително опорочава изборите. ССД отсега предупреждава европейската и световната общественост, че тези избори не трябва да бъдат признати за свободни и демократични. Пълен абсурд е да се говори за парламентарни и извънпарламентарни сили тогава, когато няма парламент!

Като част от т.нар. извънпарламентарни сили ССД за разлика от повечето други формации тук не претендира да бъде спасител на нацията и не употребява излишно и с патриотарски патос името на България. Ние сме християни и спазваме стриктно втората от десетте Божи заповеди: Не вземай името на Бога напразно /за нас в случая има знак на равенство между Бог и България/. Ние не обещаваме, а искаме, ако гласувате за нас, да ви направим равностойни съучастници в политиката за измъкването на родината ни от кризата. Нашата бюлетина е бяла с две черни отвесни ивици с надпис "Съюз на свободните демократи". С тази бюлетина ние искаме да дадем шанс на всички, които са против комунизма и против неговото връщане под формата на разни социализми, което ни предлага нагло неблаговолилата да се извини на народа за 45-годишния терор над него БСП /к/. С тази бюлетина ние искаме да дадем шанс и на онези, които са дълбоко и основателно разочаровани от политиката на лидерите на СДС, компрометирали чистата демократична кауза.

С нашата бюлетина ние даваме шанс и на всички, които не биха отишли до урните на 18 декември. Те сега има за кого да гласуват.

Ние, свободните демократи, сме част от действителната, спонтанно възникнала опозиция на комунизма и на неговите многобройни мутанти. Ние не сме в сценария, не сме режисирани от никого и това личи от цялостната ни дейност досега и от огромните пречки, които издигат пред нас властимащите от двата основни цвята за нашите изяви. Защо напр. СДС чак сега се сети да иска отмяна на т.нар. "народен съд" и на референдума от 1946 г. - може би за да използва монархистите като електорален пълнеж. Ние, свободните демократи, бяхме тези, които първи издигнахме тези искания, заради което навремето бяхме остро критикувани и впоследствие изпъдени от СДС на самовлюбения и набеден политик Филип Димитров.

Трогателно е днес сътрудничеството на това СДС с БСП по раздухването на националистическата карта - за всичко, изглежда, виновно е ДПС и Доган. Добре се знае обаче, че национализмът и патриотарството са последните убежища на комунизма, негови най-уродливи проявления, които, ако вземат връх у нас, ще ни докарат ни повече, ни по-малко една Босна.

Ние, свободните демократи, сме за съд на всички грабители и разрушители на България - комунисти и нови "демократи", за създаване на средна класа като социално-икономическа основа на демократичното гражданско общество. Вместо широка и производителна средна класа у нас е създаден тесен слой, чиито капитали извират от разрухата на икономиката и от нещастието на българския народ. На практика в българското общество се извършва процес на социална трансформация на държавно-политическата бюрокрация от управляваща в собственическа класа. Ние сме за незабавно прекратяване на трансформирането на капитала в богатство, предприемане на мерки за ефективно инвестиране на замразения капитал, което ще спомогне за нарастване на заетостта и намаление на безработицата. Ние сме за правно-икономическа защита на дребните и средните собственици, капитали и акционери чрез специален закон.

Във външнополитически аспект ние, свободните демократи, сме разтревожени от засилените напоследък въжделения и тенденции да се сближава тясно България пак с Русия - ние първи и единствени досега поискахме от руския президент Елцин да се извини на България за агресията срещу нея и за последвалата я окупация през септември 1944 г., но той си мълчи, а сега сме изумени, че руският патриарх пожелава успех на БСП в изборите. Може би и Максим ще побърза да стори същото.

Същият този Максим, чийто синод реши тези дни да не кани папата в България. А уж все говорим за отиване в Европа. Светият отец няма нужда от посещение в България, а България има нужда от него - така той на българска земя ще изтрие "българската следа" в покушението срещу него и ще повиши неимоверно много моралния кредит на нашата родина. Светият отец папата е първият духовен водач в света, наместникът на Христа на земята и негово посещение в България ще е чест за нея и велика благодат. В ССД членуват немалко българи католици, ние сме в идеен план европейски ориентирана партия, твърди застъпници сме на диалога между църквите и отявлени противници на православния фундаментализъм. Затуй призовавам специално българите католици и всички българи от неправославно вероизповедание да гласуват за нас.

Ние, свободните демократи, не сме популисти и демагози, но пред лицето на острите социални проблеми казваме: Гласувайте за нас, жители на София, които искате да имате вода и виновниците за днешната трагедия - комунисти и всякакви други техни следовници начело с кмета Янчулев да идат в затвора; гласувайте за нас, български турци, които искате да си продадете събрания тютюн, от който вие и децата ви преживявате; гласувайте за нас, български селяни, които искате да ликвидираме ликвидационните съвети и да възстановим истинската собственост на земята и плодното българско земеделие; гласувайте за нас, български студенти, учени, преподаватели, дейци на културата и изкуството, които искате науката, образованието и изкуството да бъдат мерило за достойната ви участ и за нашия напредък. Нека за нас да гласуват всички българи - патриоти, конто милеят за отечеството си, - здрави и болни, които искат съвременно здравеопазване. Нека за нас да гласуват всички ония, конто искат пълна пререгистрацня на фирми и банки, за да се установи произходът на капиталите, и ако те са нечисти и изпирани пари, собствениците на такива фирми и банки да отидат по най-бързия начин там, където им е мястото.

Гласувайте за Съюза на свободните демократи - бяла бюлетина с две черни отвесни ивици! Гласувайте за свободата и истинската демокрация.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 16 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА СЪРДЕЧНОБОЛНИТЕ И СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ ГРАЖДАНИ В БЪЛГАРИЯ, ПРОЧЕТЕНО ПО БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО НА 19 НОЕМВРИ 1994 Г.


СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

Нашата организация е непартийна. Ние не се борим за власт и облаги. Ние се борим за здраве, живот и завръщане в производството и на работните ни места.

В България има над 2 000 000 сърдечноболни. Този бич не щади нито българи, турци, роми, евреи и др., независимо дали са сини, червени, оранжеви или зелени.

Ние сме на първо място в света по починали от сърдечни заболявания.

Нашето здравеопазване се намира в изключително тежко състояние. Липсват достатъчно лечебни заведения. Липсват съвременни апаратури. Изключително е остра нуждата от медикаменти, с изключително високи цени. Необходим е държавен контрол при ценообразуването на лекарствата.

Няма достатъчно кръв и плазма. Отлагат се операции.

Умират хора.

Социално слабите са 85 %. Загиват от глад, студ и липса на лекарства, самоубиват се млади и възрастни хора.

Ние се борим за:

1. Закон за национална здравноосигурителна система. Развитие на всички форми на здравеопазването: държавно, кооперативно и частно. Премахване на бюрократичната и унизителна система за изплащане на безплатните лекарства.

2. Осигуряване на безплатни лекарства и лечение на всички болни. Отмяна на наредба N 2 за безплатните лекарства.

3. Закон за общественото осигуряване. Увеличаване на размера на ниските заплати, пенсиите, семейните добавки и помощите на социално слабите. Заплащане на труда на лекарите по достойнство.

4. Данъчни облекчения за фирмите дарители в социалната област.

5. По-добри условия на живот и предпазване от заболявания.

6. Закон за екологизацията и опазване на околната среда. Създаване на екологически комплекси и селища, като се привлекат чужди инвестиции.

7. Закон за борба с шума и вибрациите.

8. Борба срещу инфлацията, спекулата и разхищенията.

9. Създаване на закон за икономия на горива и енергия, внедряване на изобретенията и рационализациите във всички области на живота.

10. Закон за изплащане на външния дълг и създаване на "Фонд национално спасение".

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 16 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КОАЛИЦИЯТА БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ" И ПОЛИТИЧЕСКИ КЛУБ "ЕКОГЛАСНОСТ" ПО ВЪПРОСА ЗА СПАЗВАНЕТО НА КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРИНЦИПИ И ЗАКОННОСТТА В ПОСЛЕДНИТЕ ПРЕДИЗБОРНИ ДНИ.


До изборите на 18 декември 1994 г. остават броени дни. Досега въпреки някои прояви на нетолерантност и конфронтационен подход предизборното състезание протича, общо взето, в спокойна обществена обстановка. Коалицията Българска социалистическа партия /БСП/, Български земеделски народен съюз "БЗНС" "Ал. Стамболийски" и Политически клуб /ПК/ "Екогласност" смята, че провеждането на изборите при нормални обществени условия е особено важно за бъдещето на демокрацията и за политическата стабилност в България.

Наред с това са налице симптоми, че някои среди и най-вече нашият опонент, изправени пред вероятността да загубят предстоящите избори, могат да предприемат в последните дни остри провокации срещу общественото спокойствие и ред в страната. Тези провокации могат да намерят израз в опити да бъде нарушена законността и да бъдат предизвикани инциденти и сблъсъци в изборния ден и след него, в безскрупулно и голословно охулване на конкурентните политически сили и най-вече на БСП, в скалъпването и огласяването на клевети срещу водещи политически фигури. Такива действия биха представлявали грубо предизвикателство към стремежа на българското общество да излезе от тези избори със стабилизирана демократична политическа система и с ясни ориентири за бъдещото развитие на България.

Коалицията БСП, БЗНС "Ал. Стамболийски" и ПК "Екогласност" призовава гражданите на страната, своите членове и симпатизанти, членовете и симпатизантите на другите политически сили да запазят спокойствие срещу подобни провокации и да осигурят със своето поведение твърда защита на конституционните принципи и законността. Ние и занапред ще водим предизборната борба в дух на толерантност и уважение към правовия ред.

Ние, социалистите, земеделците и еколозите, се обръщаме към всички политически сили, които са регистрирани за участие в изборите, и на първо място към ръководството на СДС с апел в заключителните дни на кампанията да се проявява толерантност и въздържаност, да се уважава желанието на българските граждани за провеждането на демократични и честни избори, да не се поощряват прояви на екстремизъм и политическа бруталност. Само такова поведение на участниците в предизборното състезание може да допринесе за утвърждаване по време на изборите и след тях на демократична политическа култура и цивилизовани норми на общественото поведение в България. От това бихме спечелили всички.

София, 15 декември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 16 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО ПИСМО НА КОНСТИТУЦИОНЕН ФОРУМ ДО ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА ПОСТОЯННОТО ПРИСЪСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ ПО ПОВОД НА РЕШЕНИЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ФОРУМЪТ ДА ПОДКРЕПИ КАНДИДАТИТЕ НА БЗНС ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В 37-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


УВАЖАЕМА Г-ЖА МОЗЕР,

На заседание на Националния съвет на Конституционен форум, проведено на 12 ноември 1994 г., беше взето решение нашата организация да се яви на престоящите избори с независими кандидати за народни представители в изборите за 37-о Народно събрание. Това наше решение беше взето в знак на протест срещу дискриминационния избирателен закон, непроменен от политическите сили в предишния парламент.

За съжаление дискриминацията по отношение на извънпарламентарните партии продължи и спрямо техните независими кандидати за народни представители, които бяха отхвърлени от Централната избирателна комисия в разрез с всякакви законови основания. Поради тази причина националното ръководство взе решение сдруженията на Конституционен форум в страната да подкрепят кандидатите на Народния съюз, тъй като сме убедени, че вашата коалиция е реален представител на политическата демокрация.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: проф. д-р Николай Генчев

София, 15 декември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 16 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КОНСТИТУЦИОНЕН ФОРУМ ПО ПОВОД НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА 37-О НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


Изборите за 37-о Народно събрание са съдбоносен момент в най-новата история на България.

Те са решителни, защото опитът за нормален демократичен преход от тоталитаризъм към свободно гражданско общество у нас се провали. Този провал се дължи на натрапения от международните финансови институции и политически централи погрешен код, обслужван с прислужннческо старание от водещите политически сили в България.

Оформилият се двуполюсен политически модел, балансиран от една чужда на интересите на България етническа партия, остави страната без реална изпълнителна власт и без солидни държавни институции в разпореждането на партокрацията, която, толерирайки безвластието, разграби националното богатство и срути икономиката и културата на страната.

Силите, овладели парламента - главни виновници за новата национална катастрофа, решиха да увековечат своята власт. Буквално в последния ден на Великото народно събрание през 1991 г. те приеха най-реакционния избирателен закон, който България е виждала от Освобождението до Втората световна война. По този начин те лишиха българския избирател от правото сам да издига, избира и контролира народното представителство, което попадна изцяло под опеката на партийните централи, разпореждащи се безконтролно със съдбините на България.

И когато се видя, че образуваният по този закон на предните избори парламент не успя да функционира нормално като върховна власт, което доведе страната до всестранна криза, партийните централи и президентът на републиката започнаха да увещават гражданите, че следващите законодателни избори ще се проведат по нов закон, в който ще бъде застъпен и мажоритарен принцип. След две години демагогия и лъжи обаче контролиращите парламента сили и д-р Желев изведнъж заявиха, че "време за нов закон няма" и преминаха към действия, целящи отново да изнудят народната воля.

В тази обстановка ръководството на Конституционен форум остро протестира срещу узурпаторите на политическата власт и реши да участва на предстоящите избори с независими мажоритарни кандидати. Но и този жест на Конституционен форум и на група независими интелектуалци беше прекършен от насилнически действия. Съставената от политическите мастодонти ЦИК, назначена от президента, анулира по незаконен начин 3/4 от кандидатурите на независимите кандидати. Така бе зачеркната дори и малката възможност за свободна волеизява на част от българските избиратели.

Същата избирателна комисия извърши и цяла серия други преднамерени нарушения на закона. Тя раздаде цветните бюлетини на тези, които бяха угодни на нейните началници, лиши малките политически партии и коалиции от достъп до електронните медии.

Всичките действия на ЦИК са насочени към възпроизвеждане на двуполюсния модел и към запазване на властта в ръцете на същите лица, които опропастиха отечеството.

Граждани на България, часът е решителен! Вижте опасностите, които идват. Възпроизвеждането на стария парламент, дори и гарниран с няколко десни или леви сателити, ще довърши България.

Не оставяйте да дойдат отново на власт тези, които докараха страната до пропаст. Оставете корумпираната политическа класа да изгасне сама на своя отровен корен, за да бъде България свободна, силна и честита.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: проф. д-р Николай Генчев

София, 12 декември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 16 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА КОРОНОВАНА ДЕМОКРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" КЪМ НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА ОБРЪЩЕНИЕТО НА НКС НА СДС КЪМ МОНАРХИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ПУБЛИКУВАНО ВЪВ ВЕСТНИК "ДЕМОКРАЦИЯ" НА 9 ДЕКЕМВРИ 1994 Г. Документът е адресиран до в. "Демокрация" и до средства за масово осведомяване.


ДАМИ И ГОСПОДА,

Националното движение за коронована демокрация "Царство България" обединява партии, дружества и клубове на легитимистка основа и възприе с предизборната си платформа националната програма "Стабилна икономика", първият етап от която е програмата за прехода "План-пазар".

Легитимистката основа на Движението за коронована демокрация се състои в признаване върховенството на учредителната власт на народа, осъществена с приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г. Съгласно член 4 от Търновската конституция България е монархия, наследствена и конституцнонна, с народно представителство. Българският държавен герб е златен коронован лъв на тъмночервено поле с царска корона над полето - чл. 21. Легитимен държавен глава е Негово величество цар Симеон II.

Правното действие на Търновската конституция продължава и досега, тъй като не е отменена по предвидения в нея ред. От това би трябвало да последва не отмяна на Закона за народния съд и референдума от 1946 г., а обявяването на тяхната нищожност поради противоречието им с конституцията. Нищожни са и редица други противоконституционни актове, между които Законът за трудовата поземлена собственост от 1946 г. и конституциите от 1947, 1971 и 1991 г.

Изградената на легитимистка основа програма за прехода "План-пазар" преурежда възможно най-справедливо икономическите и социални последици от фактическото действие на всички закони, противоречащи на Търновската конституция.

Дами и господа от Националния координационен съвет на Съюза на демократичните сили /НКС на СДС/, надяваме се разбирате, че ние не сме просто "привърженици на Търновската конституция", нито само "монархисти" и в такъв смисъл не сме адресати на вашето обръщение. Но сме длъжни да ви обясним, че това, което наричате "една осъвременена форма" на Търновската конституция, може да бъде резултат на внесени в съответствие със самата нея изменения от Велико народно събрание, свикано по предвидения в нея ред. Такива изменения могат да бъдат предприети, след като бъде обявено възстановяването на действието на Търновската конституция, което може да направи всяко Обикновено народно събрание.

В предизборната си платформа заявихме, че ще работим с всеки, независимо от партийната му принадлежност, за осъществяване на програмата "План-пазар". Сега се обръщаме към вас, за да ви предложим да заемете категорично легитимистката позиция и да направите публично споразумение с всички желаещи на предложената от нас икономическа основа, включително и с Българската социалистическа партия /БСП/, ако тя се съгласи и го подпише. Досегашните ви споразумения с БСП за избиране на президент и вицепрезидент през 1990 г., за коалиционно правителство на Димитър Попов, за несправедливата и бавна приватизация и други подобни, са сериозни предизвикателства към поставената от вас дилема "комунизъм или демокрация". Опитът ви от тях би трябвало да ви поучи.

Националното движение за коронована демокрация "Царство България" ви призовава в името на висшия идеал България към публично съгласие върху предназначена за целия народ национална програма за прехода "План-пазар", предпоставяща обявяването на възстановяването на действието на Търновската конституция и заемането на престола от Негово величество цар Симеон II, който е отлично подготвен за функциите си на върховен стратег, произтичащи от конституцията, и способен да изиграе своята помирителна роля.

Вярваме в България и можем!

София, 12 декември 1994 г.

Политически формации от коалицията Национално движения за коронована демокрация "Царство България":

Конституционен съюз

Българска народна партия

Движение за връщане на Н.В. цар Симеон II

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 16 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ЗАЩИТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА И СОЦИАЛНАТА СПРАВЕДЛИВОСТ КЪМ СИМПАТИЗАНТИТЕ И СЪМИШЛЕНИЦИТЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА ПО ПОВОД НА ИЗБОРИТЕ ЗА 37-О ОБИКНОВЕНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


Както е добре известно, Движението за защита на демокрацията и социалната справедливост не участва в значимите за бъдещето на България избори за 37-о Обикновено народно събрание. Това неучастие не е обусловено от политическа пасивност или липса на ясно и вече доказано от практиката виждане на социално-икономическото и политическото състояние на страната. Напротив, още с основаването си и цялата си активна дейност във времето, когато малцина чувстваха надвисналата над страната опасност, ние бяхме мотивирани от разбирането: "Натрапеният на България модел на обществено развитие от външни сили доведе страната до пълна стопанска разруха, до социална и духовна деградация, до изгубване на нейната икономическа, политическа и държавна независимост. При този    полуколониален обществен модел всички български правителства са принудени да водят такава политика, каквато им се диктува от международната финансова олигархия чрез Международния валутен фонд, международните банкови централи и други финансови групировки. Сега у нас цялото обществено развитие е подчинено на възникващата компрадорска буржоазия, на реституционния и спекулативен капитал.

Националният капитал е поставен в подчинено положение, а промишленото и селскостопанското производство, цялата наша икономика са пряко зависими от интересите на външни икономически сили. Изгубил всякакви национални черти, подчинен на чужди икономически интереси, "дивият капитализъм" в България се превърна не само в социално-икономическа, но и в национална трагедия. Този обществен модел не е български, той бе наложен на всички бивши социалистически страни, за да се разруши и подчини тяхната икономика."

Днес, както е видно от предизборните изяви на почти всички политически сили, тази констатация не само не се оспорва, но и практически е неоспорима. Нещо повече, има потвърждения от чужди информационни източници, че се подготвя неоколониализацията не само на страни от третия свят, но и на страните от Централна и Източна Европа.

Водени от такова разбиране за съдбата на страната ни, движението предприе многомесечни усилия за създаването на единна лява формация, която да изпълни патриотичната си мисия. Водени бяха преговори с десетки партии и движения, които не се противопоставяха на мотивите за единодействие, но явно недооцениха драматичната опасност от липсата на мощна лява формация. Едни предпочетоха безрезервно да подкрепят левоцентристки блокове и формации, без да предявят никакви свои идейни искания, които да подпомогнат процеса на намиране на ляв изход от трагедията. Други излязоха със самостоятелна, макар и невзрачна, обречена на политически провал, изборна изява. Трети демонстрираха високомерие и липса на политически реализъм. Нашето виждане е, че предизборната борба за 37-о Народно събрание ще даде старт за нов етап в борбата на нашия народ за свобода, демокрация, социална справедливост и национална независимост. Формирането на истинска лява политическа коалиция е закономерен и неизбежен процес в общественото ни развитие.

Ние сме убедени, че най-близо до нашите принципи е платформата на Българската социалистическа партия /БСП/. БСП е основната политическа сила в България, без която е невъзможно изграждането на една мощна лява политическа формация. Ето защо ние призоваваме нашите симпатизанти и съмишленици да гласуват за БСП и коалиция с червената бюлетина.

София, 14 декември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 16 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ОТ КАНДИДАТА ЗА НЕЗАВИСИМ НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ В 37-ТО ОБИКНОВЕНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЯНКО КОЖУХАРОВ, АНУЛИРАН ОТ ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ. Документът е адресиран до Българската национална телевизия, Българското национално радио, Българската телеграфна агенция и до чуждестранните посолства в София.


ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО,

Тази година Централната избирателна комисия /ЦИК/ анулира регистрацията на 21 от общо 29 независими кандидати за народни представители в 37-то Обикновено народно събрание.

В тази връзка мой граждански дълг е да Ви уведомя за нарушенията, извършени от ЦИК, а именно:

1. Отказано е на кандидатите да бъде извършена проверка на подписките им в тяхно присъствие или в присъствието на представители на инициативните комитети, издигнали кандидатурите им.

2. Данните, изтъкнати в Решенията на ЦИК за анулиране на регистрациите на независимите кандидати, в болшинството си не отговарят на истината.

3. ЦИК е извършила нарушения на чл. 43, ал. 2 от Закона за избиране на народни представители, общински съветници и кметове /ЗИНПОСК/.

4. ЦИК действа дискриминационно спрямо инициативните комитети за издигане на кандидатурите на независими кандидати за народни представители, нарушавайки сроковете по чл. 43, ал. 2 от ЗИНПОСК, също и чл. 46, ал. 3 от ЗИНПОСК.

5. ЦИК незаконосъобразно извършва "проверки" на подписките само на база ЕГН, който не е фактор в основното гражданско законодателство на Република България по отношение индивидуализацията на физическите лица.

6. Буди учудване и фактът, че при обжалванията Върховният съд на Република България стандартно преповтаря "мотивите" на ЦИК и не разглежда възраженията по същество, което на практика е отказ от правосъдие.

С тези си действия ЦИК незаконосъобразно е анулирала регистрациите на 21 независими кандидати за народни представители и е лишила от практически избирателни права инициативните им комитети, евентуалните нови кандидати на последните, както и техните потенциални избиратели.

При това положение повече от очевидна е тенденциозната и дискриминационна политика на назначената от вас Централна избирателна комисия, целяща определено елиминирането на независими народни представители в бъдещото 37-о Обикновено народно събрание /НС/, което без съмнение е от полза не само на Съюза на демократичните сили /СДС/, но и на Българската социалистическа партия /БСП/, но също така без съмнение не е в полза на националните интереси и на интересите на народа.

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,
Поради цитираните нарушени избирателни права на значителна част от гласоподавателите считам за свой граждански дълг да се обърна с настоящото към Вас с призив:

Насрочените за 18 декември 1994 г. парламентарни избори в Република България да бъдат пренасрочени за друга дата, позволяваща отстраняването на цитираните тук нарушения на ЦИК и дискриминирането на определена част избиратели.

Ползвам се от случая да уверя Вас лично и семейството Ви в моите най-добри пожелания.

С уважение: Я. Кожухаров

София, 13 декември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 16 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА ПУБЛИКАЦИЯ НА В. "ДЕМОКРАЦИЯ" ОТ 13 ДЕКЕМВРИ 1994 Г.


Вестник "Демокрация" няколко пъти публикува изявленията на един крадец, некадърник и лъжец, който подвежда симпатизантите на Съюза на демократичните сили /СДС/, за да прикрие собствените си криминални деяния, професионалната си и организационна некадърност.

Става дума за лицето Петър Драгулев, извършил кражба на имущество от редакцията на в. "Тракия" /компютър, принтери, пишещи машини и др./, уличен с данни за престъпление по член. 144, ал. 3 от Наказателния кодекс /заплахи за убийство/, подозиран в злоупотреба с финансовите средства на Издателска къща /ИК/ "Тракия".

На заседание на Върховния изпълнителен комитет на Съюза на тракийските дружества и Общото събрание на ИК "Тракия" той бе освободен от длъжностите "подпредседател на Върховния изпълнителен комитет на Съюза на тракийските дружества", "подпредседател и член на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества" и "управител на ИК "Тракия". Мотивите са: извършената кражба, неправомерните му действия извън неговите служебни правомощия /уволняване на служители, заемащи изборни длъжности/, отказът му да предостави на финансовата ревизия на ИК "Тракия" документацията, скандалните му опити да изтегли големи суми от блокираните сметки на издателството в "Софиябанк".

Всички свои криминални деяния и несъответстващите на служебните му правомощия действия лицето Петър Драгулев представя като политически. Така той търси съчувствието на СДС и за да го получи, прибягва към нелепи политически инсинуации и обвинения. В броя на в. "Демокрация" от 13 декември 1994 г. на него му е предоставено място за следното изявление: "Днес тракийци и македонци трябва да бъдат заедно със синята бюлетина, защото само СДС е политическата сила, която може да спре реставрацията на червения болшевизъм в България." С тези думи той всъщност изплюва камъчето под езика си, защото те са в грубо противоречие с устава на организацията, която се самоопределя като "независимо, непартийно обществено-патриотично сдружение". Политическата агитация на лицето Петър Драгулев противоречат и в официалната декларация на съюза по повод на парламентарните избори. Декларацията е публикувана. В нея се казва: "Тракийският проблем може да бъде решен единствено с усилията на всички политически сили, защото този проблем не е теснопартиен, а е от национално значение и се нуждае от разбирането, от подкрепата и градивните действия на цялото българско общество. Ето защо Съюзът на тракийските дружества в България няма да влиза в предизборни съюзи с политически партии и коалиции. Ние призоваваме нашите членове да гласуват по съвест, като подкрепят представителите на партии и организации, защитаващи националните интереси."

Заради тази принципна позиция е същественият конфликт на лицето Петър Драгулев с тракийците. Почти същите са и причините за неговия конфликт с други организации. Например със Съюза на репресираните, в чието предизборно разцепление той взе дейно участие с настояването си, че репресираните трябвало да бъдат в първите редици на СДС. Или с Асоциацията на демократичните синдикати, на чийто неотдавнашен конгрес опитите му да завземе властта със същата цел също се провалиха. Впрочем за последните пет години лицето Петър Драгулев бе изхвърлено още от Конфедераиия на труда /КТ/ "Подкрепа" и от Българския земеделски народен съюз /БЗНС/ - Мозер. Пет обществени организации обиколи той пъргаво и безогледно, та белким някой го предложи за някои избори в някоя парламентарна листа. Не би! Криминалните му наклонности, професионалната му и организационна некадърност са в поразително несъответствие с лидерските му амбиции. Пред очите на много хора се изгради един типичен политически лумпен. В политиканските си напъни лицето Петър Драгулев достига до шизофренични състояния. Освен към ръководните деятели на тракийската организация той отправя закани за убийство и към бившите си вече колеги от Министерството на околната среда, назовавайки ги едновременно мръсни монархисти", "мръсни комунисти" и "мръсни фашисти"... От това ведомство той е уволнен дисциплннарно.

За съжаление в. "Демокрация" дава възможност на лицето Петър Драгулев да разпространява нови лъжи, нови клевети. В цитираната публикация от 13 декември на уводно място под заглавие "БСП изпълнява предизборните си закани срещу тракийците" е постигнат връх в това отношение. Във връзка с тази публикация заявяваме следното:

1. Безскрупулна е лъжата, че сегашното ръководство е предложило на БСП ликвидирането на Съюза на тракийските дружества в България /СТДБ/. Всеизвестно е, че Костадин Карамитрев, Стайко Трифонов, Георги Димитров, Манол Михайлов и представители на 18 тракийски дружества възстановиха тракийската организация през 1990 година. Къде беше тогава "знайният внук"? Той се появи в тракийските среди през 1992 г. с очевидното поръчение да разцепи тракийската организация. Не успя. Не успя и с личната си мисия - да застави Съюза на тракийските дружества да подпише споразумение със СДС за изборите. И тогава му остана само лъжата, клеветата срещу ръководството на тракийската организация, в които замесва и гласувалия за неговото освобождаване Добри Каракирков, подпредседател на съюза.

2. Лицето Петър Драгулев кощунства със светлия образ на Капитан Петко войвода като твърди, че средствата за паметника му са отклонени за предизборна кампания на Българската социалистическа партия /БСП/. 80 % от стойността на паметника /което възлиза на 600 хил. лева/ представлява дарение от 2 гранитни блока от по 25 тона, върху които вече е изваян образът на героя. Тежко на тази партия, която с двата гранитни блока ще си финансира предизборната кампания...

3. Груба лъжа е твърдението му, че в сградата на съюза има щурмова група на БСП за 24 избирателен район. Истина е обаче, че след кражбата, извършена от лицето Петър Драгулев, сградата се охранява /и ще се охранява и след изборите/. Но за това ръководството бе принудено с единствената цел да опази имуществото на съюза от нови кражби на лицето Петър Драгулев.

4. Лъжа е, че банковата сметка на ИК "Тракия" в "Софиябанк" е блокирана от щаба на Жан Виденов. Сметката е блокирана по решение на Общото събрание на издателската къща въз основа на необходимите законни документи, предоставени на ръководството на банката. Лицето Петър Драгулев единодушно, със саморъчните подписи на членовете на Общото събрание, е уволнено от длъжността управител и поради обстоятелството, че от сметката липсват близо 150 хиляди лева. Опитът му с подправени документи да изтегли на 12 декември 1994 г. 100 хиляди лева за лично ползване показва навременността за блокирането на сметката. Тъй като ръководството на банката спази законите в страната, той и него охули с клевети и лъжи.

5. Чиста измислица е, че облигациите на съюза са регистрирани на имената на частни лица в Държавна спестовна каса /ДСК/. В съответствие с писмото на министър Вучева облигациите на съюза не следва да се регистрират, а данните за тях трябва да се депозират в Министерството на финансите, което е направено на 5 декември 1994 г.

6. Известно е, че Великото народно събрание /ВНС/ прие поправки към Закона за земята за изоставените земеделски земи в Тракия през 1944 г. Този закон бе отменен обаче през 1992 г. с гласовете именно на СДС и Движението за права и свободи /ДПС/.

7. Най-голяма лъжа е, че Съюзът на тракийските дружества не прави нищо за изплащане на облигациите на тракийци. Тази негова активна дейност е известна на всички политици, държавници и депутати. И ако все пак нещо е постигнато, то се дължи на Съюза на тракийските дружества.

По отношение на контактите на Съюза на тракийските дружества ще добавим, че през 1993 г. и 1994 г. ръководството на съюза се е срещало с най-висши държавни дейци, ръководители на партии и организации, депутати и министри - Желю Желев, Александър Йорданов, Йордан Школагерски, Петър Дертлиев, Жорж Ганчев, Анастасия Мозер, Христо Бисеров, Петко Симеонов, Александър Каракачанов, Жан Виденов, Константин Тренчев и много други. На тези срещи са разяснявани тракийската кауза и нерешените социални въпроси на бежанците. Тези срещи ще продължават и в бъдеще.

Съюзът на тракийските дружества в България използва случая да уведоми инстанции, ведомства, организации, че лицето Петър Драгулев не представлява тракийската организация по никакъв повод и при никакви обстоятелства. Срещу лицето Петър Драгулев е заведена искова молба за извършената кражба, а Градската прокуратура е разпоредила да се предприемат незабавни мерки за преустановяване на заплахите за убийство, които той отправя от свое име и от името на несъществуващ комитет за свободата на тракийци.

София, 14 декември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: К. Карамитрев

СЕКРЕТАР: Г. Димитров

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 16 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ВЪЗВАНИЕ /ЧАСТ ТРЕТА/ "РОМ ЗА РОМА" НА ПРЕДИЗБОРНИЯ ЩАБ НА РОМИТЕ В ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ.


Социална, жилищна политика и здравеопазване

Пословичната мизерия, в която живеят мнозинството от ромите в България, липсата на елементарни хигиенни условия за стотици хиляди ромски семейства, струпани в гетата на големите градове или в села и паланки, е истински срам за всяка цивилизована държава. Безогледната индустриализация, бездушието на бюрократизма от близкото минало, но и горчиво настояще, липсата на каквато и да било държавна жилищна политика, която да отчита потребностите на ромското население през последните 30 и повече години, доведоха до остри социални проблеми.

Ранната смъртност, високата заболеваемост, високата детска смъртност, престъпността, проституцията, потенциалната угроза от масови епидемии, социална агресия и постоянният стрес станаха мрачен символ на ромския "начин на живот". Животът на стотици хиляди роми днес е истински ад, а неговите кръгове наистина са неизброими.

Ето защо ние се обявяваме:

- За незабавно привременно удовлетворяване на най-острите жилищни нужди на ромското население по линия на предоставяне при нормиран наем на една част от незаетия държавен и ведомствен жилищен фонд - почивни домове, неизползвани бази на държавни предприятия, в които са се трудили десетилетия ромски работници.

- За изграждане на общо държавна програма за премахване на ромските гета в големите градове по пътя на кооперативно строителство, субсидирано дългосрочно от държавата и реализирано от държавни, частни и смесени дружества в облекчено изплащане на специално предназначени за ромското население жилищни кредити.

- За незабавно разкриване на медицински пунктове и здравни служби в ромските квартали и махали и въвеждането на система за безплатно снабдяване с лекарства от държавния резерв и други хуманитарни източници, предназначени за инвалиди, възрастни, многодетни майки и сираци.

- За цялостно хигиенизиране и благоустройство на крайградските ромски квартали със средства, предоставени от държавата и общините на ромски строителни фирми, специалисти от чистотата и др., което да стартира още през пролетта на 1995 г.

- За формирането на специални фондове за привременно и трайно решаване на най-остри жилищни проблеми на многодетни семейства и многолюдни ромски родове в големите градове и квартали.

- За решително изменение на системата за социални помощи по линия на държавата, както и принципите за разпределение на тези бюджетни средства, които да се включат в специално изграден централен фонд за ромска взаимопомощ и се разходват под контрола на регионите с компактно ромско население.


Просвета, образование и култура за нас и нашите деца

Ние се обявяваме срещу пословичната образователна и културна изолация на ромите в България, наследена от годините на тоталитаризма. За нас това е първопричина за повечето от най-острите социални проблеми на ромите, бариера пред възможността ни да участваме равностойно на пазара на труда с квалифицирани знания и умения. Делът на ромите, заети през последните 12 години в сферата на образованието и просветата, е бил едва 0,7 наето. В здравеопазването и социалното осигуряване са били ангажирани не повече от 0,8 на сто от ромите в България. Нашите представители в сферата на науката, културата и изкуството възлизат на нищожните 0,4 на сто. В същото време близо всеки трети от заетите в промишлеността, строителството, селското и горското стопанство е бил ром. На практика преобладаващата част от ромите в България са били системно лишавани от законното си право на социален растеж, от достъпа до по-престижни и платени сфери на икономическия и обществен живот.

Огромен творчески потенциал сред младото поколение роми продължава да се пропилява най-безогледно и цинично. В действителност е нарушен естественият процес на социално и личностно възпроизводство на мнозинството от ромите в България, възпрепятства се социалната стратификация и развитието ни като пълноценни граждани на обществото. На това унизително положение следва да се сложи решителен край чрез принципно нов подход към една справедлива и последователно демократична образователна и културна политика, които да се обърнат с лице към днешните и утрешни образователни, културни и духовни потребности на ромите в България.

Националните медии остават чужди и недостижимн за изявата на таланта и изкуството на десетки ромски певци, пазители на националния ни фолклор, поети, танцьори, малобройни, но достойни представители на ромската интелигенция. В същото време самобитната ромска култура е застрашена от обезличаване и загуба на нашия идентитет под влиянието на чужди културни инвазии. Само една диференцирана образователна и културна политика сред ромското население, провеждана от най-подготвени специалисти - учители, възпитатели, майстори-занаятчии, както и създаването на висококвалифицирани ромски специалисти в образованието и културата, могат да ни изведат от бездната на една бездуховност и безпросветност, които обричат ромския народ на истинска гибел.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ ’94


ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ N 474

София, 12 декември 1994 г.

ОТНОСНО: Съдържанието на телевизионен клип на Съюз "Справедливост", в който е представен текст за озвучаване, противоречащ на разпоредбите на конституцията, ЗИНПОСК и абзац девети на решение на Великото народно събрание /ВНС/ за достъпа до националниате средства за масово осведомяване по време на предизборната кампания.


На основание чл. 34, ал. 1, точка 1 от ЗИНПОСК Решение на ВНС /ДВ, бр. 71/1991 г./ и Решение N 234 на Централната избирателна комисия /ЦИК/

РЕШИ:

Намира за недопустими първите две изречения от текста, представен за озвучаване в телевизионния клип на Съюз "Справедливост", в който се твърди, че: "... се готвят най-бруталните и криминални избори за 37-то Народно събрание. Комунистическо-антибългарската олигархия, представена от протежетата на БКП - БСП, СДС, ДАР на живковиста Александър Томов, Патриотичния съюз, Нов съюз за демокрация /НСД/ и другите коалиции от агентурната комунистическа мозайка - средища на колективна комунистическа измама и безотговорност...". В противоречие с Конституцията на Република България е използваното обръщение в текста "поданици", както и изразът "Н.В. цар Симеон II - законният държавен глава".

Поради горните обстоятелства Централната избирателна комисия не допуска до излъчване по Българска национална телевизия клипа на Съюз "Справедливост" в представения от председателя на съюза г-н Огнян Цеков вид с текст за озвучаване, противоречащ на правилата за провеждане на предизборната кампания и Конституцията на Република България.

Настоящото решение подлежи на обжалване в 3-дневен срок от съобщаването му пред Върховния съд на Република България.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 475

София, 12 декември 1994 г.

ОТНОСНО: Жалба от Общински съвет на БСП - гр. Ловеч, срещу Решение N 4 от 1 декември 1994 г. на Районна избирателна комисия - Ловеч.


На основание чл. 34, ал. 1, точка 2 от ЗИНПОСК Решение на ВНС /ДВ, бр. 71/1991 г./ и Решение N 234 на Централната избирателна комисия /ЦИК/ от 15 ноември 1994 г. Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Намира подадената жалба от Общински съвет на БСП - Ловеч, срещу Решение N 4 на РИК - Ловеч, за частично основателна в частта по отношение използването на държавните радиовъзли.

Поради това отменя Решение N 4 на РИК - Ловеч, в частта му, отнасяща се за използването на държавните радиовъзли.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 476

София, 12 декември 1994 г.

ОТНОСНО: Обжалване отказ за регистрация на кандидатска листа на политическа партия от РИК.


Постъпила е жалба от Димитър Марковски, национален координатор на Свободната кооперативна партия /СКП/ срещу решението, взето с протокол N 6 от 21 ноември 1994 г. на РИК на 2 Многомандатен избирателен район - Бургас, с което се отказва регистрацията на кандидатската листа на Свободна кооперативна партия в този избирателен район. Моли Централната избирателна комисия да отмени решението на РИК - Бургас, като постанови ново, с което регистрира кандидатската листа на партията във 2 Многомандатен избирателен район - Бургас, за изборите за народни представители на 18 декември 1994 г.

Жалбата е неоснователна. Видно от предложението за регистрацията на кандидатската листа на Свободната кооперативна партия във 2 Многомандатен избирателен район - Бургас, същата не е подписана от представляващия партията и не е посочено неговото име. Въпреки дадените указания от РИК за отстраняване на този недостатък на предложението това не е направено до 18 ноември 1994 г., поради което правилно е отказана регистрацията на кандидатската листа на партията в този избирателен район поради нарушение на чл. 45, ал. 1, т. 1 от ЗИНПОСК.

Предвид гореизложеното, на основание чл. 34, ал. 1, т.2 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Потвърждава отказа на Районна избирателна комисия на 2 Многомандатен избирателен район - Бургас, взет с решение от 21 ноември 1994 г. за регистрация на кандидатската листа на Свободната кооперативна партия, включваща кандидатите за народни представители Енчо Тодоров Павлов, Румен Михайлов Павлов и Атанас Иванов Попов за изборите на 18 декември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/

* * *

РЕШЕНИЕ N 477

София, 12 декември 1994 г.

ОТНОСНО: Обжалване отказа за регистрация на кандидатската листа на политическа партия от PИK.

 

Постъпила е жалба от председателя на Свободна демократическа партия срещу решението, взето е протокол N 6 от 21 ноември 1994 г. на РИК на 2 Многомандатен избирателен район - Бургас, с което се отказва регистрацията на кандидатската листа на Свободна демократическа партия в този избирателен район. Моли Централната избирателна комисия да отмени решението на РИК - Бургас, като постанови ново, с което регистрира кандидатската листа на партията във 2 Многомандатен избирателен район - Бургас, за изборите за народни представители на 18 декември 1994 г.

Жалбата е неоснователна. Видно от предложението за регистрация на кандидатската листа на Свободна демократична партия във 2 Многомандатен избирателен район - Бургас, същата не е била подписана от представляващия партията и не е посочено неговото име. Въпреки дадените указания от РИК за отстраняване на този недостатък на предложението, това не е направено до 18 ноември 1994 г., а впоследствие след постановяване на решението за отказ на регистрация на кандидатската листа на партията е положен подпис от председателя й на 30 ноември 1994 г. Затова правилно е отказана регистрацията на кандидатската листа на партията в този избирателен район поради нарушение на чл. 45, ал. 1, т. 1 от ЗИНПОСК, поради което решението на РИК - Бургас, следва да се потвърди.

Предвид гореизложеното на основание чл. 34, ал. 1, т. 2 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Потвърждава решението, взето с протокол N 6 от 21 ноември 1994 г., с което Районната избирателна комисия на 2 Многомандатен избирателен район - Бургас, е отказала регистрацията на кандидатската листа на Свободна демократическа партия, включваща кандидатите за народни представители Петър Йорданов Петров, Георги Асенов Янкулов и Владимир Илиев Пчеларов, за изборите на 18 декември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 479

София, 13 декември 1994 г.

ОТНОСНО: Приемане на програмното осигуряване на компютърна обработка на резултатите от изборите за народни представители на 18 декември 1994 г.


На основание чл. 34, ал. 1, точка 5, чл. 86, ал. 1, чл. 29, ал. 3 от ЗИНПОСК, точка 3.2.л); 3.2.м); точка 3.3.б) и точка 3.3.в) от договора, сключен на 21 ноември 1994 г. между Централната избирателна комисия /ЦИК/ и колектив с ръководител професор Камен Ганчев Иванов, както и въз основа на дадения протокол с положително експертно мнение от назначената от Централната избирателна комисия експертна група, Централната избирателна комисия

РЕШИ:

1. Приема представения програмен продукт. Упълномощава ръководството на Централната избирателна комисия заедно с двама представители на работната група към ЦИК - Никола Цонков и Богдан Цанев, на 14 декември 1994 г. в 10,00 ч. да състави и подпише приемателно-предавателен протокол по реда, предвиден в раздел V, точка 5.2. от договора между математическия колектив и ЦИК.

2. Горният протокол се подписва от страна на упълномощените представители на ЦИК при представяне от страна на изпълнителя на 3 комплекта от:

а/ комплект дистрибутивни дискети, съдържащи:
- дистрибутивна дискета "Програм";
- дистрибутивна дискета "Систем";
- дискета да данни "Аутдейт 1";
- дискета за данни "Аутдейт 2";

б/ експлоатационната документация за горното програмно осигуряване, за инсталирането му и за операторската работа с него;

в/ опис на съдържанието на всички дискети, на броя и наименованието им в комплекта; списък на файловете върху всяка от тях, както и датата, часа на създаването и размера им.

3. Трите комплекта дискети с програмния продукт по предходните две точки следва да бъдат пакетирани поотделно и поставени в един общ плик, външно подпечатан с печат на ЦИК и подписан от упълномощените представители на изпълнителя и възложителя.

4. Трите комплекта дискети, описани в предходните точки, се съхраняват в касата на председателя на ЦИК.

5. Приема инструкция за организацията на работата в изчислителните пунктове към РИК с направените в нея допълнения и представляваща неразделна част от приетите с Решение N 320 от 23 ноември 1994 г. на ЦИК методически указания.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 481

София, 14 декември 1994 г.

ОТНОСНО: Обявяване на недействителност и заличаване на регистрацията на кандидат за народен представител.


С Решение N 361 от 25 ноември 1994 г. на Централната избирателна комисия е обявена за недействителна регистрацията на кандидата за народен представител Йосиф Димитров Крапчев от кандидатската листа на Съюз на монархическите сили "Царство България" в 23 Многомандатен избирателен район - София.

С молба от 28 ноември 1994 г. Йосиф Димитров Крапчев заявява, че оттегля съгласието си да бъде регистриран като кандидат в листата на Народния съюз - БЗНС, ДП, в 23 Многомандатен избирателен район.

Централната избирателна комисия след направената справка констатира, че Йосиф Димитров Крапчев е регистриран от Съюз на монархическите сили "Царство България" и в 26 Многомандатен избирателен район - София по предложение на тази изборна коалиция от 17 ноември 1994 г.

Централната избирателна комисия е обявила недействителността на регистрацията ка Йосиф Димитров Крапчев в кандидатската листа на Съюз на монархическите сили "Царство България" в 23 Многомандатен избирателен район - София, на основание на чл. 43, ал 1 от ЗИНПОСК, тъй като кандидат за народен представител може да бъде регистриран само от една партия или коалиция, а в случая това е станало от две коалиции - Народен съюз - БЗНС, ДП, и Съюз на монархическите сили "Царство България", като е била обявена за недействителна последната по време. Кандидатът за народен представител Йосиф Димитров Крапчев е предложен от Съюза на монархическите сили "Царство България" и в 26 Многомандатен избирателен район - София, където следва регистрацията му да се обяви за недействителна. Това обстоятелство не може да се промени от факта, че той е подал молба, с която оттегля съгласието си да се кандидатира в листата на Народен съюз - БЗНС, ДП, тъй като това е станало след решението на ЦИК, с което е анулирана регистрацията МУ в кандидатската листа на Съюз на монархическите сили "Царство България".

С оглед направеното заявление, с което кандидатът за народен представител оттегля съгласието си да бъде регистриран в листата на коалицията Народен съюз - БЗНС, ДП, той следва да бъде заличен и от тази кандидатска листа в 23 Многомандатен избирателен район - София.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 34, ал. 1, точка 4 от ЗИНПОСК Централата избирателна комисия

РЕШИ:

Обявява за недействителна регистрацията на кандидата за народен представител Йосиф Димитров Крапчев в кандидатската листа на Съюз на монархическите сили "Царство България" в 26 Многомандатен избирателен район - София.

Заличава регистрацията на кандидата за народен представител Йосиф Димитров Крапчев в кандидатската листа на коалицията Народен съюз - БЗНС, ДП, в 23 Многомандатен избирателен район - София, за изборите на 18 декември 1994 г.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния съд на Република България в тридневен срок от съобщението.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер”/


* * *

РЕШЕНИЕ N 483

София, 14 декември 1994 г.

ОТНОСНО: Получаването и обработването на изборните резултати от чужбина.


На основание чл. 34, ал. 1, точка 1 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

1. След приключване на изборния ден, след преброяване на бюлетините и съставяне на секционния протокол секционните избирателни комисии в чужбина задължително попълват изборните данни в утвърдена от ЦИК Протокол-грама по образец.

2. Протокол-грамата се изпраща задължително и във възможно най-кратки срокове в съответните дипломатически или консулски представителства в чужбина. Това става съобразно съществуващите възможности по факс, телекс или лично. По възможност Протокол-грамите се изпращат и директно в ЦИК. Факсът на ЦИК е 870779, а телексът 24120.

3. Дипломатическите или консулските представителства в чужбина предават по радиовръзката чрез МВнР до ЦИК съставените от СИК Протокол-грами. Секционните избирателни комисии изчакват потвърждаването на Протокол-грамите от ЦИК. Протокол-грамите, изпращани от дипломатическите или консулските представителства, се подписват от техния ръководител. Там, където няма радиовръзка, Протокол-грамите се предават чрез телекс или чрез факс до ЦИК и до МВнР. Факсът на ЦИК е 870779, а телексът 24120 - за връзки с чужбина.

4. Централната избирателна комисия ще получава информация за обработка на данните от гласуването в чужбина най-късно до 07.00 часа българско време на 20 декември 1994 г. /вторник/. Получените по-късно данни няма да се вземат предвид при отчитане на изборните резултати.

5. Получените Протокол-грами в ЦИК се заверяват с подпис на упълномощен член на ЦИК и се подпечатват с нейния печат на всяка страница. Номерът на секцията се изписва на всяка страница. Прави се ксерокопие на Протокол-грамата, което също се подписва и подпечатва на всяка страница.

6. Оригиналите на Протокол-грамите се събират в ЦИК по многомандатни избирателни райони - Перник, Хасково, Добрич и Габрово. Същите се предават от член на ЦИК с протокол на съответните районни избирателни комисии по местонахождението им. След получаването на тези данни Районните избирателни комисии съставят районните протоколи за отчитане на изборните резултати и ги предават по установения ред в ЦИК.

7. Ксерокопията се използват за повторна обработка от математическия колектив в ЦИК.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


17:40:00
16.12.1994 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Цанка Стойчева
Технически изпълнител: Мария Станкова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!