16 юни 1993

София, 16 юни 1993 година
        Брой 115 /902/

Главен редактор: Стефан Господинов


София, 16 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, ВЗЕТО НА РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ, СЪСТОЯЛО СЕ НА 15 ЮНИ 1993 Г. В СОФИЯ, ПО ВЪПРОСА ЗА ПАРЛАМЕНТАРНОТО ПРИСЪСТВИЕ.


След като анализира политичската ситуация в страната, Националният координационен съвет на Съюза на демократичните сили /НКС на СДС/ реши, че избраният курс към предсрочни парламентарни избори може да бъде доведен до успешен край, ако на този етап борбата за това се води едновременно със всички законни средства вътре и извън парламента. Напускането на парламента е възможен и допустим способ за действие, но извършено в неподходящ момент, то би лишило СДС от важен механизъм за влияние върху политическите събития, което би затруднило вземането на правилни решения. Това би довело до значително намаляване на достъпа до националните медии и ограничаване на възможностите на СДС да разяснява целите и политическите си позиции. Означава намаляване международното влияние на съюза, което той поддържа по парламентарен път. Означава в крайна сметка и превръщането на комунистическото мнозинство в парламента в абсолютно. С други думи, напускането на парламента от СДС в този момент го поставя във вътрешна и международна изолация. На това разчитат комунистите и техните слуги в парламента. Те се надяват, че ще се намерят и нови послушници, които да вземат местата на част от напусналите депутати, за да укрепят комунистическото мнозинство, с което в отсъствие на депутатите от СДС по лесно и безотговорно ще променят важни закони, без никой да им пречи.

Това Съюзът на демократичните сили в настоящия момент не бива да допусне. Ето защо НКС призовава своите депутати да бъдат единни, да не се поддават на емоции и да не напускат парламента именно сега. Тази стъпка ще бъде предприета тогава, когато ще ни доведе до желания от всички нас резултат.

София, 15 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРТИЯ "НОВА БЪЛГАРИЯ" ПО ПОВОД НА ПРОТЕСТА НА ДЕПУТАТА ЕДВИН СУГАРЕВ


Партия "Нова България" категорично осъжда политическия и морален натиск върху президента чрез гладната стачка на г-н Едвин Сугарев. Използването на подобни форми на политическо поведение и шантаж, още повече от депутати, е срам за България и петно върху идеята за демокрация и правова държава. Това се казва в декларация на партията, получена в БТА.

Партия "Нова България", вярна на принципите на конституционализма и политическата отговорност, безрезервно подкрепя институцията на държавния глава и нейния независим, суверенен характер. В същото време обръщаме внимание, че в днешната ситуация има отражение и неясната, двусмислена позиция на д-р Желю Желев при предишни сходни политически прояви и неконституционни действия вътре и извън страната.

Партия "Нова България" категорично настоява за ясна и еднозначна позиция от страна на вицепрезидента по създалата се ситуация и за обяснение за досегашното демонстративно неуважение към държавния глава.

Партия "Нова България" подкрепя президента в неговите усилия за отпор срещу политическата агресия и напомня, че всеки опит за придаване императивен характер на президентския мандат е пряко посегателство срещу Конституцията на Република България.

София, 14 юни 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ "НОВА БЪЛГАРИЯ": Стефан Николов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА СРЕЩА НА ПОЛИТИЧЕСКИ И ПРОФСЪЮЗНИ ФОРМАЦИИ С ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.


На 14 юни 1993 г. /понеделник/ в резиденция "Бояна" се проведе среща на формации, подкрепящи конституционните институции в страната, с президента на републиката. Участие в срещата са взели Диана Дамянова, Стефан Николов, Николай Генчев, д-р Константин Тренчев, Бойко Пройчев, Димо Димов, Николай Василев, Мустафа Шерифе, Асен Мичковски, Петко Симеонов, Светлана Шаренкова, Емилия Масларова. От страна на БСДП присъстваха д-р Петър Дертлиев, Стефан Радославов и Петър Корнажев. Срещата е проведена по искане на съответните партии и организации. Обсъдена е била актуалната политическа ситуация у нас. Координацията на всички действия в защита на демократично избраните републикански институции е възложена на Българската социалдемократическа партия.

София, 16 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА ВМРО - СЪЮЗ НА МАКЕДОНСКИТЕ ДРУЖЕСТВА, ПО ПОВОД НА НАМЕРЕНИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЛАВЯНСКИ УНИВЕРСИТЕТ В БЪЛГАРИЯ.


По повод на лансирания проект за изграждане на Славянски университет в България ВМРО - Съюз на македонските дружества, заявява:

Включването в програмите на проектоуниверситета изучаването на някакъв си "македонски език" демонстрира не само абсолютната некомпетентност на авторите на проекта. Нещо повече, дори самото лансиране на идеята, че в България може да се изучава като отделен език скопско-велешкия български диалект, е директна атака срещу българската държава и нация.

ВМРО-СМД счита за напълно оправдани опасенията, че Славянският университет е замислен да бъде проводник на чужди влияния. Още преди да бъде узаконено това висше училище, излизат наяве намеренията на неговите инициатори да работят против националните интереси на страната.

ВМРО-СМД призовава честните депутати от всички парламентарни групи да не допуснат създаването на един такъв откровенно антибългарски инструмент.

Смятаме, че появилите се в печата сигнали за финансиране на проекта за Славянски университет с парите на чужда разузнавателна централа се нуждаят от старателно разследване от страна на компетентните органи на сигурността и прокуратурата.

От своя страна ВМРО заявява, че с цената на всичко няма да допусне в демократична България да се пропагандират антибългарските идеи на болшевишкия Коминтерн.

София, 14 юни 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Т. Бояджиев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕ "ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА" В СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА ПРОТЕСТА НА ДЕПУТАТА ЕДВИН СУГАРЕВ.


Управителният съвет на Движение "Гражданска инициатива" /ДГИ/ в СДС, разгледа на заседание писмото на г-н Едвин Сугарев, от което станаха известни нови факти за задкулисната и двулична дейност на избрания със синята бюлетина президент д-р Желю Желев.

В нормалните държави за много по-малки грешки нормалните политици подават оставка и се оттеглят, запазвайки известно достойнство. Очевидно имаме работа с държавен глава, който нито разбира за какво Едвин Сугарев е готов да предложи живота си за честта на България, нито има разбиране за значението на думата достойнство.

Настояваме президентът Желев да подаде веднага оставка и да се спаси животът на големия българин Едвин Сугарев!

София, 14 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЕГИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ЗА НОВА ПОЛИТИКА - ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ, В ПОДКРЕПА НА ПОЗИЦИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ИЗРАЗЕНА В ОБРЪЩЕНИЕТО КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА 13 ЮНИ 1993 Г. Документът е подкрепен от Клубовете за нова политика в Сандански, Петрич, Симитли, Гоце Делчев, Разлог, Банско и Гърмен.


Регионалният център за нова политика в Пиринска Македония, в който членуват почти всички основатели на Съюза на демократичните сили /СДС/ и опозицията, заедно с населението на най-синия и антикомунистически окръг в страната, разочаровани от недалновидната политическа линия и късогледство на сегашното ръководство на СДС, се обявяваме категорично против действащия вече план за дестабилизация на държавата, осъществяван от Филип Димитров, Стефан Савов, Едвин Сугарев и компания. В сегашния политически момент и усложнената международна обстановка на Балканите действията на СДС и неговите водачи са по същество предателство към националните интереси на Родината, опит да бъдат въвлечени хората в сблъсъци с непредвидими последици, от които полза могат да имат само сили, вражески настроени към страната. Имайки предвид всичко това, Регионалният център за нова политика в Пиринска Македония категорично заявява:
* заставаме твърдо зад позицията на президента на Република България д-р Желю Желев, изразена от него в Обръщението му към нацията от 13 юни 1993 г.;
* настояваме Министерският съвет и Министерството на вътрешните работи да вземат всички необходими и предвидени в закона мерки за осигуряване на спокойствието и реда в столицата;
* призоваваме всички демократични и антиреставраторски сили към сплотяване за защита на президента и законно избаните демократични институции в страната.

В заключение Регионалният център за нова политика се обръща към ръководството на СДС и към неговия председател Филип Димитров да бъдат прекратени всички безобразия в най-кратък срок, а ако това не стане, ще организираме поход на хората от Пиринска Македония до столицата в подкрепа на президента на Република България, за последиците от който не се наемаме да носим отговорност. Трябва да е ясно на ръководството на СДС, че президентът д-р Желю Желев се ползва с огромен авторитет сред изстрадалите хора от Пиринска Македония и че те ще намерят средства и начини, за да го защитят от налудничавите и параноични претенции на шепа самозабравили се лумпенполитици.

Благоевград, 14 юни 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЦНП: гл.ас. Людмил Георгиев, к.с.н.

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 16 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА СИНДИКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ КЪМ ПОЛИТИЦИТЕ И ДЪРЖАВНИЦИТЕ ПО ПОВОД НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА.


Работещите в образователната система с безпокойство следят опасния развой на политическата конфронтация.

За нормалната работа на българското училище са необходими граждански мир, законност, икономическа стабилност.

Ето защо ние се обръщаме към всички политически партии, Народното събрание, президентството и изпълнителната власт:

Спрете конфронтацията!

Подайте си ръка в името на бъдещето на нашата страна!

Дайте възможност на българските учители да работят спокойно за обучението и възпитанието на децата ни!


        София, 14 юни 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СБУ:

Ив. Йорданов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА УЧИТЕЛСКИ СИНДИКАТ "ПОДКРЕПА" ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ПРОФ. ЛЮБЕН БЕРОВ ВЪВ ВРЪЗКА С НЕУДОВЛЕТВОРЕНИ ИСКАНИЯ.


ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Уведомяваме Ви, че започналите на 28 май 1993 г. преговори по исканията, залегнали в стачната декларация на Учителския синдикат /УС/ "Подкрепа" от 11 май 1993 г. до момента не са претърпели съществено развитие въпреки нашето желание за тяхното продължаване и за подписване на двустранно споразумение по поставените искания. За голямо съжаление втора среща не се състоя. Бюджетът за отрасъл "Образование” на второ четене бе гласуван в неудовлетворителни за учителите параметри въпреки провежданата пред парламента щафетна гладна стачка от учители от София и страната.

Това е още едно доказателство за несериозно отношение от страна на политиците към проблемите на българската просвета.

В тази връзка по решение на Националния стачен комитет /НСК/ на УС "Подкрепа" Ви уведомяваме, че ако не по-късно от 16 юни 1993 г. /сряда/ стачните преговори не продължат с оторизираните от Вас представители на МТСГ, МФ и МОНК по точки 1 и 4, ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕМ БЕЗСРОЧНИ ЕФЕКТИВНИ СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ ПО СМИСЪЛА НА ЗАКОНА ЗА УРЕЖДАНЕ НА КОЛЕКТИВНИТЕ ТРУДОВИ СПОРОВЕ.

Напомняме, че цялата отговорност за последствията - евентуално незавършване на учебната година и непровеждане на изпитите в гимназиите и техникумите - ще носи настоящото правителство и Вие като премиер на България.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НСК НА УС "ПОДКРЕПА":

Людмил Митев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО /ЧАСТ ПЕТА/ ОТ НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ЕДВИН СУГАРЕВ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ПО ПОВОД НА МОТИВИТЕ МУ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ГЛАДНА СТАЧКА. Документът е адресиран и до председателя на Националния координационен съвет на Съюза на демократичните сили, до председателя на Парламентарната група на СДС, до председателя на Народното събрание, до председателя на Министерския съвет и до всички средства за масова информация.


Трябва ли да Ви кажа защо не изпълнихте заплахите си, г-н Президент? Както и защо случаят бе надлежно потулен и замъглен, а когато СДС поиска яснота по него, ЛИЧНО ВИЕ ИЗПРАТИХТЕ АНИ КРУЛЕВА ДА ПЛЕЩИ НЕЛЕПИ ЛЪЖИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА /Вашият говорител й осигури регламентирано за президентски изказвания време/ - като например това, че такъв списък няма, че доколкото някой се е мъчил да го състави, то това е ставало лично по нареждане на Филип Димитров; че самият списък е публикуван отдавна: като че ли е толкова трудно да се сравнят списъците в "Дебати" и "Репортер 7", за да лъсне тази инспирирана лично от Вас дебела лъжа! Много е просто, г-н Президент. Вие поставихте ситуацията на кантара и си направихте сметката, че един уплашен човек може да бъде много по-полезен от един политически лидер, бастисан за национално предателство. Тогава Вие разбрахте /или НЯКОЙ Ви обясни/ какво мощно оръжие държите в ръцете си. Разбрахте, че ако скандалът бъде потулен и премълчан, ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В НЕГО СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ЗОМБИРАНИ СЪЩЕСТВА, ПОДВЛАСТНИ ЕДИНСТВЕНО НА ВАШАТА ВОЛЯ. И те наистина станаха козове от Вашата игра: и Доган, и Стоян Ганев, а може би и Луджев. Защото примерно фактът, че лицето Х е било сътрудник на ПГУ на ДС, подготвян за легендиране зад граница - какъвто е случаят с Ахмед Доган, е наистина добра възможност той да бъда "държан"; ала винаги съществува и възможността той да вдигне рамене и да каже: е, и какво от това, както между впрочем направиха не един и двама депутати от ДПС. Съвсем друго е, ако лицето X знае, че над врата му виси гилотината на обвинението в държавна измяна. Тогава наистина той се превръща в безотказна маша във Вашите ръце, става способен да изпълнява политически поръчки, дори когато са насочени против собствените му интереси. Няма и не може да има друго обяснение за шокиращите обрати в поведението на Стоян Ганев и Ахмед Доган: те просто танцуваха под ръцете Ви, впримчени в угрозата на "оня списък" - и се самоликвидираха като политици, за да изпълнят Вашите политически поръчки.

Вие твърде дълго мълчахте и премълчавахте, г-н Президент, Вие, който винаги сте били тъй чувствителен към спазването на законите, уважението към институциите, националните интереси и съгласия, и прочее, и прочее. Вие, който успяхте да упражните правото си на вето дори по въпроса кой именно да съхранява държавния печат, не казахте нито дума, когато д-р Тренчев окупира Бистрица. А това беше драстично нарушение на закона. Неговото послание бе следното: аз, д-р Тренчев, съм над законите, над обществените норми, над правителството, над всичко. По-късно на същия този психопат му скимна да иска министерски глави. С основание: мафитското лоби, което днес управлява България, вече протягаше ръце към нужните му министерства. Спомняте ли си за едно заседание на парламентарната група тогава, на което присъстваше правителството и Вие с д-р Тренчев - двамата президенти? Тогава аз зададох и на двама ви един и същ въпрос: ще подкрепяте ли ТОВА правителство и ТОВА парламентарно мнозинство? Тренчев отговори утвърдително, Вие също, макар и в условно наклонение. Разбира се, излъгахте и двамата.

А после продължихте да мълчите. Мълчахте, когато се вдигаха чисто политически стачки, насочени не към работодателите, а директно срещу правителството и целящи не някакви рамкови споразумения, а чисто и просто свалянето на нашия кабинет. Мълчахте по време на миньорската стачка, когато анархосиндикалистите вкараха в подземните галерии жени и деца. Мълчахте по време на транспортната стачка в София, чийто чисто политически подтекст беше повече от прозрачен. Мълчахте по време на учителската стачка, проведена против правителството с благословията на самия негов вицепремиер Николай Василев. Мълчахте, когато долнопробни вестници печатаха невероятни лъжи, включително и за това как правителството замисляло преврат срещу Вас и в заговора била включена еди-коя си танкова бригада. Мълчахте, когато клеветяха по най-долен начин достойни хора, чийто единствен грях бе, че жертваха времето си за бъдещето на България. Вашето публично мълчание беше така наситено, че не бе трудно да се чуе задкулисният Ви шепот - с всички, които биха могли да направят нещо против СДС.

А когато говорехте, най-често казвахте неща, твърде чужди на истината. Можехте да премълчите граждански неподчинения, политичесхи стачки, най-подли инсинуации. Но когато Филип Димитров поиска оставката на Луджев, Вие заявихте публично, че това бил "единственият Ви приятел в правителството" и че ако трябвало да съставите служебен кабинет, не бихте се поколебали да му предложите премиерския пост. Съзнавате ли всъщност какво значи ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ ДА КАЖЕ ТОВА В УСЛОВИЯТА НА ПРЕДСТОЯЩА ПРАВИТЕЛСТВЕНА КРИЗА?

Говорехте и за по-общи неща. Например за национално съгласие. Преди Вас за такова говореха Петър Младенов и Александър Лилов. Съветвахте ни да затворим страницата на историята, сочехте ни за пример Испания. Забравяхте обаче, че страницата не е прочетена, че единственият начин да бъде забравено масовото престъпление, насилието над националната съдба, минава през прага на разкаянието. Да сте забелязвали нещо подобно у онези, с които ни съветвахте да се прегърнем? Как си го преставяхте това национално съгласие, когато убийци като Мирчо Спасов и Газдов се разходжаха на свобода, когато тези, които с лека ръка бяха готови дори да зачеркнат националната ни идентичност, не им минаваше и през ум да се почувстват виновни, когато престъпници като Луканов и компания, обрекли за десетки години напред страната ни на мизерия, ореваваха всички световни общности за това, че били нарушени гражданските им права, като им била търсена отговорност? Забравяхте и простичкия факт, че единствената възможна форма на национално съгласие в една цивилизована страна се гради върху спазването на обществения договор и законодателно установените норми - и че отвъд това всяко изискване тези и онези да мислят в една посока е или демагогия, или насилие.

Лошото обаче е другаде. Т.нар. "национално съгласие" не бе просто наивистичен политически жест от Ваша страна. То бе чисто и просто посочване на СДС като злокобно опасна общност, която не желае да го приеме за разлика от всички останали. С него Вие чисто и просто повторихте пропагандния трик, използван от БСП и в двете предизборни кампании. И още - националното съгласие, интерпретирано не толкова като повик, колкото като укор спрямо СДС, бе достатъчно ясен сигнал, че всеки, който иска да предложи услугите си в борбата срещу синята коалиция, ще срещне в лицето на президента и неговата свита разбиране и съпричастност.

Достатъчно прецизно избрахте момента, в който можехте вече да си позволите да покажете истинското си лице. Всички бяха успели да се съюзят срещу нас, когато дадохте пресконференцията си в Бояна. И Вие бяхте успели да се съюзите с тях: дотогава разговаряхте усилено с Тренчев, с Доган, с групичката около Луджев, с БСП. Само не и с политическата сила, посочила Ви за президент. С нас имахте само няколко протоколни срещи, в които ловко заобикаляхте проблемите, които очаквахме да разрешите, и отминавахте с недомлъвки неизпълнените обещания. Никога не споменахте нито за "опасна конфронтация на СДС с всичко и всички", нито за каквито и да било други наши грехове. Това предпочетохте да го кажете пред специално подбрани за целта журналисти - пред тези, които бяха превърнали своите вестници в машина за сваляне на правителството, бълваща все по-очевидни и нагли лъжи. Нравствени уроди като Тошо Тошев и Петьо Блъсков се оказаха Вашите най-удобни душеприказчици - и как ли би могло да не бъдат такива, след като всичко бе достатъчно добре нагласено и техните въпроси съдържаха в себе си необходимите отговори: чакаше се само Вашето да, за да започне тоталната аката на всички срещу СДС!

Тогава ВИЕ ИЗЛЪГАХТЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ, Г-Н ПРЕЗИДЕНТ. Чиста лъжа бе Вашето твърдение, че правителството на СДС се било конфронтирало с всички. Беше точно обратното и Вие го знаехте. Твърдяхте това след над петдесет стачки срещу същото това правителство, сред стотиците селски бунтове, инспирирани от комунистите и свързани с откровено насилие и убийства, да, УБИЙСТВА, които Вие отминахте също с мълчание; след най-драстичната вестникарска война, позната в нашата история и водена от т.нар. "честни частници", натрупали капитал в големите перачници за червени пари, безбожна спекула, укриване на данъци и далавери с държавно имущество; след злополучния и осъществен под свиреп политически натиск "ремонт" на кабинета; след многократните опити законодателната власт да бъде използвана за чисто корпоративни интереси - при това свързани с прецеденти като случая Мичковски, който се опита да наложи претенциите на Кредитна и Първа частна банка в самия Закон за банките и кредитното дело - и който на практика блокира приватизацията, измествайки правителствения законопроект със своя собствен. КОЙ СРЕЩУ КОГО СЕ КОНФРОНТИРА, Г-Н ПРЕЗИДЕНТ? Трябва ли да Ви повторя думите на Иван Костов, че това беше най-унижаваното българско правителство?

/Пресслужба "Куриер"/

 

11:15:00
        16.06.1993 г.

Редактори: Нина Гаврилова
                           Любомир Йорданов - деж. ред.
        Технически изпълнител: Славка Кочева
        Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1993г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!