17 септември 1991


София, 17 септември 1991 година
Брой 182 (457)

Ръководител Пресслужба "Куриер”

Стефан Господинов

 

София, 17 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ИЗБОРНА КОАЛИЦИЯ "СЪЮЗ НА
ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ - ЛИБЕРАЛИ" (ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ,  ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ - КОНСЕРВАТИВЕН СГОВОР И ФЕДЕРАЦИЯ НА КЛУБОВЕТЕ ЗА ГЛАСНОСТ И ДЕМОКРАЦИЯ), ОТПРАВЕНО ПО БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 15 СЕПТЕМВРИ 1991 ГОДИНА ОТ ЛИДЕРА НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ АЛЕКСАНДЪР КАРАКАЧАНОВ.


БЪЛГАРИНО, ТИ, КОЙТО ИМАШ САМОЧУВСТВИЕ!

Ти, който можеш сам да съградиш бъдещето си. Ти, който искаш сам да ръководиш съдбата си. Ти, който въпреки комунизма съхрани достойнството си. Ние, СДС-Либерали се обръщаме към тебе, защото си като нас. Ние останахме в парламента и гласувахме конституция, първата демократична конституция в бившата Източна Европа. В бъдещия парламент ние ще гласуваме закони, които ще осигурят правото ти да бъдеш спокоен. Защото ние, СДС-Либерали, искаме същите прости неща, които искаш и ти: гаранции за живота ти, за здравето на децата ти, за собствеността ти - гаранции от закона, а не от революцията. Ние избираме толерантността вместо противопоставянето, избираме диалога вместо охулването, избираме спокойствието вместо бурята, умереността вместо героизма.

Избери ги и ти!

Ние искаме политика, която сближава хората, вместо да ги разделя. Искаме власт, която оставя човека сам да подрежда живота си. Искаме всеки да уважава правото на другия. Искаме България без комунизъм, а не - без комунисти.

Поискай ги и ти!

Защото свободният човек е толерантен. А противникът не ни е враг.

България днес има нужда от твоя разум, от твоята толерантност, от твоята отговорност. Както ти имаш нужда от разума, толерантността, отговорността на другия до тебе. България - това сте ти и другият.

Българино, когато застанеш пред бюлетините, пълни с обещания, спомни си, че ние ти обещаваме законност и спокойствие. Избери бюлетината на СДС-ЛИБЕРАЛИ - бялата бюлетина, пресечена от три жълти ивици. И ти ще успееш. Ние вярваме в тебе.

София, 15 септември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 17 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ "ЕДИНСТВЕНАТА ГАРАНЦИЯ ЗА МИРА В
БЪЛГАРИЯ Е ЛИКВИДИРАНЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА" НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ФИЛИП ДИМИТРОВ, ОТПРАВЕНО ПО БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 15 СЕПТЕМВРИ 1991 ГОДИНА.


СКЪПИ СЪНАРОДНИКО,

Днес комунизмът в цял свят си отива. Но това не прави твоя избор по-малко важен.

Ние всички знаем колко тежка е кризата, в която се намира България. Последната година разсея много илюзии. Вече е ясно, че от кризата може да се излезе само с бързи и енергични действия.

Твърде дълго тези, които съсипваха страната ни, плашеха с напрежение, с размирици. Продължават да го правят и сега. Нашите ръце са чисти и голи. Ние не само бяхме за мир. Ние гарантирахме мира. Мира отстояваме и сега.

Имитацията на смяната на системата в страни като Съветския съюз, Румъния, Албания и Югославия породи огромно напрежение. В Съветския съюз комунистическите сили се опитаха да извършат преврат. В Югославия поведоха гражданска война. Единствената гаранция за мира в България, за живота и спокойствието на всички български граждани е ликвидирането на комунистическата система чрез вашия глас на предстоящите избори. В страните, в които това стана, няма насилие. Има напредък и по-добър живот. Затова искам да повторя думите на обичаната ни Блага Димитрова: Изправени сме не пред обикновени избори, а пред съдбоносен избор.

Ти ще решиш дали България ще продължава да се лута и да се измъчва, или бързо ще създаде нормална икономика,  такава, че всеки и в града, и в селото да печели от труда си. От теб и от твоя глас зависи дали нашите майки и бащи ще доживеят спокойни и осигурени старини. И от теб зависи дали нашите деца ще се  подготвят за живота, както и другите европейски деца.

Въпросът не е само България да влезе в Европа. Въпросът е Европа и светът да влязат в България. Естествено, че ни е трудно да се справим сами. Естествено, че се нуждаем от помощ. Но първо трябва да си помогнем сами, за да ни помогнат и другите. Днес светът още ни гледа с недоверие, защото имаме парламентарно мнозинство от комунистическата партия, а това, че все пак се интересува от нас и започна да ни уважава, се дължи на факта, че президентът ни е от СДС, и защото оценява усилията на икономическия ни екип. Но необходимо е правителство на демократичните сили. Нашата цел е да приравним България към икономическите, политическите и европейски стандарти. Ние можем да започнем бързо приобщаване към европейската икономика.  Вече обявихме, че настояваме за политическо участие на европейските институции при решаването на балканските проблеми, включително и на нашите собствени.

Но всичко това има смисъл само за да бъдете ти и твоето семейство защитени от насилие и освободени от недоимъка.

България има нужда от твоя избор. Той ще определи съдбата й.

Затова гласувай, за да отречеш безотговорността, своеволието и грабителството. Гласувай, за да премахнеш опасността от преврати или кръвопролития, за да избегнеш бедността и изолацията. Гласувай, за да стане България държава свободна, мирна и с гарантирана сигурност. Подай гласа си, за да ни повярва светът.

Но при това не забравяй и още нещо: България се нуждае не само от едно демократично мнозинство в парламента. Тя се нуждае и от силно демократично правителство.

За да сложи край на беззаконието и престъпността.

За да бъдат мерките му наистина решителни и ефикасни.

За да няма имитации и протакане.

За да няма безкрайни компромиси и бавни, половинчати и мъчителни реформи.

И за да има мир в страната и във всеки дом.

В много от бюлетините сигурно ще има по нещо привлекателно. Но ако наистина желаеш да прескочим над бездната, вземи в ръката си синята бюлетина на Съюза на демократичните сили. Колкото повече хора направят като теб, толкова по-скоро България ще стане нормална държава.

София, 15 септември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 17 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНА ПЛАТФОРМА'91 "ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ" (ЧАСТ
ПЪРВА) НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ (БСДП).


България е изправена пред тежки изпитания. Намирането на бърз и разумен изход от дълбоката икономическа, политическа и нравствена криза е единствената гаранция за бъдещето на нацията.

БСДП предлага предизборната си платформа, водена от желанието да даде своя принос и да поеме своята отговорност за извеждане на страната от националната катастрофа. Партия на практическия подход, БСДП вижда изхода в решаването на конкретните икономически, политически и социални проблеми, пред които сме изправени днес.

НАШИТЕ ЦЕЛИ СА:

НАЦИОНАЛНА НЕЗАВИСИМОСТ, ВЪТРЕШЕН РЕД,
        СПОКОЙСТВИЕ И СИГУРНОСТ НА ГРАЖДАНИТЕ;
        СТОПАНСТВО, ОРИЕНТИРАНО КЪМ ЧОВЕКА,
        СПРАВЕДЛИВА ИКОНОМИЧЕСКА РЕФОРМА;
        СОЦИАЛНА ЗАЩИТА ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН;
        ДУХОВНО ВЪЗРАЖДАНЕ НА НАЦИЯТА;
        МИР НА ГРАНИЦИТЕ, МИР В СТРАНАТА.

Изправени сме пред избор: Бъдеще с демокрация, ред и сигурност или безвластие, водещо към нова диктатура?

Пътят към демокрацията ще бъде успешен само при отказ от употреба на извънпарламентарни силови средства. Насилието и заплахите за насилие над отделния човек, групи или организации са несъвместими с духа на демокрацията. Само зачитането на чуждото мнение, желанието за взаимно разбирателство и готовността за разумен компромис могат да сложат край на дълбоката политическа и икономическа криза. БСДП е категоричен противник на политическите крайности. Нейното естествено място е политическият център. НИЕ ТРЯБВА ДА ПРЕОДОЛЕЕМ РАЗЕДИНЕНИЕТО НА НАЦИЯТА В ИМЕТО На БЪЛГАРИЯ!

ЗА НАС ДЕМОКРАЦИЯТА Е РЕД, ОСНОВАН НА ЗАКОННОСТТА. Правата и свободите на гражданите не са възможни в условията на хаос и анархия. Те раждат единствено произвол и насилие. Наша основна задача е осигуряването на спокойствието и сигурността на гражданите.

УКРЕПВАНЕТО НА АВТОРИТЕТА НА ИНСТИТУЦИИТЕ НА НОВАТА ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА е главно условие за успеха на политическата реформа. БСДП ще настоява за преструктуриране и съкращаване на държавната администрациядо разумни размери и ще се бори за издигане на авторитета на нейните служители.

РАСТЯЩАТА престъпност и корупция трябва да бъдат овладяни и премахнати. БСДП ще изисква от органите на реда и сигурността, на съда и прокуратурата, както и на контролните финансови органи строго прилагане на закона.

РАЗВИХРИЛОТО СЕ РАЗГРАБВАНЕ НА ДЪРЖАВНОТО ИМУЩЕСТВО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ НАЦИЯТА. БСДП ще продължи да настоява за най-строги наказания завсички които участват в това разграбване. Ние ще предложим законопроект, забраняващ заемането на какъвто и да е пост в държавната администрация за уличени в корупция чиновници.

БСДП ЩЕ НАСТОЯВА ЗА ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ НА ВСИЧКИ ФИРМИ СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДОКАЗВАНЕ ПРОИЗХОДА НА ИМУЩЕСТВАТА ИМ.

ОГРАБЕНОТО ОТ НАРОДА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВЪРНАТО НА НАРОДА!

БСДП ще продължи усилията си за изясняване на вината на конкретните лица и институции за националната катастрофа и ще настоява за търсене на съдебната им отговорност. Фирмите и имуществото на БКП/БСП да бъдат предадени на държавата. БСДП ще изисква разследване на произхода на парите и имуществата на всички частни фирми на бившите номенклатурни кадри. Личната едра недвижима собственост, придобита в тоталитарния период, трябва да бъде обложена с еднократен прогресивен данък, а набраните от данъка средства да бъдат използвани за фондове за социално подпомагане. ИЗНЕСЕНОТО ЗАД ГРАНИЦА НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО ДА СЕ ВЪРНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

БСДП ще направи всичко необходимо за УКРЕПВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ. Нужни са усилия за създаването на професионална армия на доброволна основа и действена полиция в служба на обществото. Социалдемократите са за висок авторитет на въоръжените сили, за запазване и гарантиране на личната чест и достойството на хората на войския дълг, както и на служителите, осигуряващи обществения ред и спокойствието на българските граждани.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 17 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА "ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НД БЪЛГАРИЯ" (ЧАСТ
ВТОРА) НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (СДС).


ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО - ВЪЗРАЖДАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ СТОПАНИН

След десетилетия безумна социалистическа гигантомания и насилие върху традиционните ни стопански добродетели днес СДС предлага ВЪЗВРЪЩАНЕ КЪМ ЦЕННОСТИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО.

СЕМЕЙНАТА ФЕРМА, СЕМЕЙНИЯТ РЕСТОРАНТ ИЛИ ХОТЕЛ, СЕМЕЙНОТО АТЕЛИЕ ЗА УСЛУГИ, СЕМЕЙНАТА РАБОТИЛНИЦА ИЛИ ГАРАЖ, СВОБОДНАТА КООПЕРАЦИЯ НА ИНИЦИАТИВНИТЕ ЧАСТНИ СОБСТВЕНИЦИ - всичко това е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА на мащабната безработица, на нравственото опустошение от липсата на възможности и перспектива.

Дребното семейно предприемачество е също така и алтернатива на дефицита и монополния диктат. СДС се обявява за създаване на ЗАКОНОВИ ГАРАНЦИИ за развитието на дребното предприемачество, за ДАНЪЧНИ И КРЕДИТНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ. СДС се ангажира с по-нататъшното укрепване на ФОНДА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ДРЕБНИЯ БИЗНЕС, с насърчаване дейността на различните обединения на ДРЕБНИЯ И СЕМЕЙНИЯ БИЗНЕС, както и със съдействие за разширяване на техните МЕЖДУНАРОДНИ КОНТАКТИ.


ЗЕМЯТА - НА ЗАКОННИТЕ СОБСТВЕНИЦИ

Има сили, които се опитват С ЦЕНАТА НА ВСИЧКО да запазят структурата на ТКЗС. Масово се разпродават на безценица или се разграбват от номенклатурните ръководители на село машини, стопански инвентар и добитък. Приетият Закон за собствеността и ползването на земеделските земи съдържа в основата си редица ОГРАНИЧЕНИЯ, които са в разрез с демократичните принципи на реформата и пазарното стопанство. Цинично се злоупотребява с традиционното за селянина чувство за собственост. Масово се плашат хората, че няма да могат сами да обработват земята си. Спекулира се с моментната липса на селскостопанска техника. Практически БСП спря връщането на земята на нейните собственици. Без земя останаха и всички, които желаят да я притежават и обработват.

Това доведе до засилване на социалното напрежение в селата и недоверие в развитието на демократичните процеси в селското стопанство.

НАША ПЪРВОСТЕПЕННА ЗАДАЧА Е:

ДА ВЪЗВЪРНЕМ ДОСТОЙНСТВОТО И ДОБРОТО ИМЕ НА БЪЛГАРСКИЯ СЕЛЯНИН, ПРОСЛАВИЛ СЕ ПО СВЕТА С КАЧЕСТВОТО НА СВОЯ ТРУД.

Първо условие за съживяване на българското село е:

- НЕЗАБАВНОТО ПРЕМАХВАНЕ НА ТЕЖКИТЕ И ИЗКУСТВЕНО ЗАДЪРЖАЩИ АДМИНИСТРАТИВНИ ПРОЦЕДУРИ ЗА ВРЪЩАНЕ НА ЗЕМЯТА И ОЗЕМЛЯВАНЕ НА ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ. СДС е за истински пазар на земята, за истинска цена на земята. САМО ТАКА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЯ МОГАТ ДА ПОЧУВСТВАТ СИЛАТА НА СВОЯТА СОБСТВЕНОСТ.

Необходимо е:

- Да се ликвидират насилствено наложените стопански форми (ТКЗС, КЗС и ДЗС).
- Имуществото им да бъде реално разпределено на всички
селски стопани.
- Задължения на бившите ТКЗС към държавата да се
опростят.

СДС Е ЗА ЕДНОЛИЧНОТО СЕЛСКО СТОПАНСТВО и за ЗЕМЕДЕЛСКАТА КООПЕРАЦИЯ.

Но за това е необходимо да се демонополизират, децентрализират и приватизират изкупвателните организации, складовата база, производствените и преработващите предприятия, както и външнотърговските организации, търгуващи със селскостопанска продукция, инвентар и машини.

СДС е за ДАНЪЧНО И КРЕДИТНО ПОДПОМАГАНЕ НА СЕЛСКОСТОПАНСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ЗА СИСТЕМА НА ПОДДЪРЖАНЕ НА ИЗКУПНИТЕ ЦЕНИ НА СЕЛСКОСТОПАНСКАТА ПРОДУКЦИЯ.

ОСНОВНА ГРИЖА на СДС в областта на подпомагането на селското стопанство ще бъде СТИМУЛИРАНЕТО НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА СЕЛСКОСТОПАНСКАТА ТЕХНИКА. Ползвайки се  с доверието на големите международни финансови организации, ние ще направим всичко възможно да насочим значителна част от международната финансова помощ и кредити за техническо и технологично осигуряване на българското селско стопанство и неговата истинска опора - българския фермер.

Съюзът на демократичните сили е за възраждане и многостранно развитие на българското село, за отварянето му към Европа и към света.

Това означава:

- Достъп на българската селскостопанска продукция до европейския пазар;
- Изграждане на верига за селски и аграрен туризъм в
България;
- Включване на България в европейския агротуристически
пазар.

Това ще доведе до:

- Развитие и възпроизводство на селските къщи и домакинства;
- Повишаване доходите на стопаните;
- Подобряване на селската и регионалната инфраструктура;
- Разширяване пазара на селскостопанската продукция;
- Установяване на модерни форми на земеделие и
животновъдство;
- Обмен на опит, машини и технологии.

Българският селянин ще бъде заможен, ще може да се ползва спокойно от придобивките на цивилизацията. Българското селско стопанство ще бъде печелившо. ЗЕМЯТА, КОЯТО ХРАНИ БЪЛГАРИЯ, ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБРАБОТВА САМО С ОБИЧТА НА СВОИТЕ ДЕЦА! Ние вярваме във възраждането на християнските ценности, културната специфика и ТРАДИЦИОННИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ НА СЕЛСКОТО СЕМЕЙСТВО.


ДАНЪЦИТЕ - ПО-МАЛКИ И ПО-ЛЕКИ

На нашата икономика е нужна съвременна данъчна система, която да не пречи на стопанската инициатива.

СДС е за използване на данъчните облекчения като средство за подпомагане развитието на частния сектор.

СДС е за прогресивно данъчно облагане на личните доходи, но така, че да не лишава от стимули творчески активните и печеливши слоеве от населението. Съюзът на демократичните сили е за това необлагаемият подоходен минимум да бъде равен на социалния минимум и да се изменя заедно с него.

СДС е за данъчни облекчения в зависимост от броя на децата в семейството и за инвалидите.

Ние предлагаме:

- Данкът върху оборота да бъде заменен с данък върху добавената стойност.

Неразделна част от въвеждането на съвременната данъчна система е укрепването на данъчната дисциплина - основен стълб на всяка пазарна икономика. За това ни е нужна добре организирана данъчна администрация и строго прилагане на законите.


АНТИИНФЛАЦИОННА ПОЛИТИКА

СДС е против увеличаването на цените, против инфлацията, за нормални и стабилни цени. Умелата антиинфлационна политика не е пречка, а е предпоставка за създаване на условия за оживление на икономиката. От успеха на борбата с инфлацията ще зависи и намаляването на лихвените проценти. Това ще стане чрез приватизация, демонополизация и конкуренция.

СДС е за бързото доизграждане на модерна двустепенна банкова система:

- Национална банка, която със своята парично-кредитна политика ще бди за стабилността на лева;
- Търговски банки, които чрез предоставянето на кредити
ще стимулират българските предприемачи.

Величината на лихвения процент не трябва да се формира от нечие административно решение, а само от паричния пазар и лихвената политика на централната банка. Сърцевината на антиинфлационната борба е активната бюджетна политика. СДС подкрепя ограничаването на преразпределителните функции на държавния бюджет и се обявява за решително съкращаване на бюджетния дефицит, като покриването на жизненоважните разходи се осигурява чрез преразпределението и разумното им степенуване.

СДС ще отстоява принципа за отделянето на общинските бюджети от държавния бюджет. Ние сме за държавна подкрепа за нуждаещите се общинии крайграничните райони.

Нормалното функциониране на пазара е невъзможно без свободно ценообразуване. Правителството трябва да въздейства върху формирането на цените единствено на жизненоважните стоки и услуги.


ОЖИВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА

Основно средство за преодоляване на икономическия спад е ускоряването на приватизационния процес, чрез който да започнат да се осъществяват структурните промени и демонополизацията на българската икономика. СДС е за кадрови промени в ръководствата на стопанските единици. Ние сме за способни ръководители, независимо от партийната принадлежност.

СДС е за закриване на нерентабилните производства и предприятия, както и на тези, които не отговарят на съвременните екологични стандарти и не подлежат на преоборудване. Но това означава: предварително разработване на отраслови и регионални програми за пренасочване на освобождаваната работна сила.

Приватизационният процес може да протича по начин, който да съхрани оптималния брой на работните места и да стимулира създаването на нови. Това трябва да се подпомага чрез данъчни облекчения за всяко открито ново работно място.

СДС предвижда и други мерки за съживяване и стимулиране на производството. Прегледът на дълговете на фирмите ще продължи. На част от тях задълженията ще бъдат разсрочени, на други - опростени. Преодоляването на финансовите затруднения на българските предприятия ще бъде търсено по пътя на сдружаването им с чуждестранни партньори, както и чрез размяната на дълг срещу собственост.

В краткосрочен план от изключителна важност за оживяването на българската икономика е отпускането на кредити от  международните финансови институции.  Единствено СДС може да спечели тяхното доверие и да осигури ефективното използване на предоставената кредитна помощ.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 17 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА ВМРО - МАКЕДОНСКО ДРУЖЕСТВО "ВАРДАР" В
БЛАГОЕВГРАД ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ТРИСТРАННАТА СРЕЩА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ГЪРЦИЯ, БЪЛГАРИЯ И ЮГОСЛАВИЯ.


УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Нееднократно концепции и постановки на ВМРО - Съюз на македонските дружества, свързани с балканската политика на Република България, са били игнорирани от официални държавни органи, в това число и от оглавяваното от Вас правителство. Основателността на тези концепции се доказваше от последвалото ги развитие на политическата обстановка на Балканите и в света. Констатираме този факт, надявайки се, че настоящият документ няма да бъде лишен от вниманието Ви.

Конкретният повод да се обърнем към Вас е предизвикалото недоумение и основателна тревога съобщение за планираната за 19 септември 1991 г. официална среща между държавни и правителствени ръководители на България, Сърбия и Гърция. Във връзка с това държим да насочим Вашето внимание към няколко особено важни според нас положения.

Обстановката в разпадащото се изкуствено творение, наречено Югославия, а и на Балканите претърпя допълнителни изменения в резултат на проведения на 8 септември 1991 г. в Република Македония референдум. Категорично изявената воля на народа на Република Македония за независимост и насроченото за 18 септември 1991 г. обявяване на суверенитета й правят от републиката равноправен партньор в подобни срещи.

Позициите на страните-участнички в планираната за 19 септември среща по отношение на референдума и резултатите от него са недостатъчно ясни и до голяма степен противоречиви.

И трите страни граничат с Република Македония.

Кризата в Югославия отнема нови и нови жертви и правителството на Република Сърбия носи отговорност за продължаващите  кръвопролития.

Тези съображения подкрепят категоричната ни позиция, че Република България би могла да участва в предстоящата среща само при евентуално участие и на Република Македония или при официално поет от българска страна ангажимент да подкрепи суверенитета й на въпросния форум.

В противен случай тази среща заплашва да се превърне в широкомащабна провокация, даваща възможност българското правителство да бъде обвинено в колаборационизъм с подпалвача на югославската криза - сърбокомунистическия режим на Слободан Милошевич, и Гърция, заела откровено негативна позиция във връзка с независимостта на Република Македония.

Убедени сме, че участието в среща със страни, които не признават правото на Република Македония на независимост и суверенитет без достатъчно твърда и категорична позиция по този въпрос, би било сериозен удар за интересите на България и стабилизацията на обстановката в региона.

Благоевград, 13 септември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 17 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА
КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (БКП).


Българската телеграфна агенция би трябвало да служи изключително за разпространение в ефира и в печата на истината, такава, каквато е, а не да дезинформира и да манипулира обществеността с невярна информация. Господин Господинов знае много добре кои партии са легитимни и кои не са. За съжаление досега се пускат информации по БТА на хора, които нямат нищо общо с БКП, с което се нанасят вреди на Българската комунистическа партия. С тази си дейност БТА нарушава Закона за политическите партии и избирателния закон. Така например вестник "Демокрация - 91" в броя си от 14 септември 1991 год. дезинформира и манипулира читателите, че БКП ще подкрепи БСП, което не отговаря на истината. Секретариатът на ЦК на БКП не е взимал такова решение, а Гено Влахов няма нищо общо с ЦК на БКП и с БКП изобщо. За груби нарушения на устава на БКП, за фракционна и разколническа дейност на 9 февруари 1991 год. Гено Влахов беше изключен от редовете на БКП от Централната контролно-ревизионна комисия на първия й пленум.

Платформата на БКП не е близка до платформата на БСП. Двете платформи нямат нищо общо помежду си. Платформата на БКП още не е публикувана, така че господин Гено Влахов нито е запознат с нея, нито е упълномощен от някого да говори за нея. Ако Гено Влахов и другите фалшификатори бяха легитимни, то те щяха да бъдат регистрирани за участие в изборите, а не БКП с първи секретар Владимир Спасов. А какво се получи: БКП с първи секретар Владимир Спасов е регистрирана с бяла бюлетина с три червени ивици, но ЦК на БКП обжалва това решение на ЦИК пред Върховния съд, където да бъде решено червената бюлетина да бъде дадена на стогодишната БКП. БСП няма право на червена бюлетина, тъй като БСП прие осем други десни партии, които нямат нищо общо с комунистическите символи. Второ - в целия свят е всеизвестно, че комунистите ги наричат червени, червеният цвят и червеното знаме са техни неподменими символи. Трето - БКП законно продължава традициите на комунистическото движение в България и с право продължава да ползва всички досегашни партийни символи.

Протестираме против досегашната дезинформация и манипулация на БТА.

София, 16 септември 1991 г.

ПЪРВИ СЕКРЕТАР: Вл. Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 17 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ТРАКИЙСКИТЕ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНИ
ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА В РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ.


Съюзът на тракийските културно-просветни дружества в България изразява от името на 600 хиляди българи, бежанци от Източна и Западна Тракия и техните потомци, подкрепата си за независимостта и суверенитета на Република Македония, изразени с единодушния вот на нейното население.

В края на миналия и началото на XX век българите от Тракия и Македония водиха под ръководството на Македоно-Одринската революционна организация съвместна борба за своето освобождение от турско робство. Затова ние още повече съчувстваме на населението на Република Македония да живее свободна.

Осъждаме какъвто и да е опит да се накърни волята на Република Македония. Смятаме, че народите сами трябва да решават своята съдба и държавно устройство, както и всички спорни въпроси по демократичен път. Поучени от горчивото минало, сега балканските страни трябва да живеят в мир и разбирателство в духа на общоевропейския процес на интеграция. Всяко насилие над свободно изразената воля на балканските народи крие опасността да върне нашия благодатен полуостров в печалното време, когато носеше прозвището "барутен погреб".

Сега трябва да гледаме напред към бъдещето на общочовешките ценности, а не назад към шовинистичните раздори и взаимно изтребителни катаклизми.

София, септември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 17 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНОТО ДВИЖЕНИЕ
"ЕКОГЛАСНОСТ" ПО ПОВОД НА ПРЕДИЗБОРНОТО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, НАПРАВЕНО ОТ ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ.


По време на своето първо телевизионно предизборно изказване г-н Дертлиев неколкократно обяви, че се намира в коалиция с една от най-уважаваните организации у нас - "Екогласност".

Длъжни сме да заявим, че въпросният г-н Дертлиев не е в коалиция с "Екогласност", а с няколко души, напуснали или изключени от "Екогласност" за действия, противоречащи на нейните цели. Тези хора не само че не представляват "уважавана от целия народ организация", но най-вероятно не представляват никого освен себе си.

Г-н Дертлиев знае много добре това и неговото изказване не се дължи на грешка, а е съзнателен опит да бъдат заблудени избирателите и да се спечелят гласове чрез използване на чужд политически капитал, което на обикновен език се нарича лъжа. Впрочем на него не му остават много други възможности, тъй като и самият той възглавява само остатъци от Българската социалдемократическа партия.

Националното движение "Екогласност" е в коалиция със Съюза на демократичните сили, отстоява неговите принципи и ще се противопостави с всички средства срещу използването на доброто му име от политиканстващи лица за нечисти цели.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Едвин Сугарев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ ОКТОМВРИ’91

София, септември - Следва предоставеният за разпространение изключително от Пресслужба "Куриер" пълен текст на:

РЕШЕНИЯ N 58 ДО N 73 ВКЛЮЧИТЕЛНО (РЕШЕНИЕ N 60 ПОВТАРЯ РЕШЕНИЕ N 58) НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ (ЦИК).

Забележка: Навсякъде в текста съкращението ЗИНПОСК да се чете - Закон за избиране на народни представители, общински съветници и кметове.


ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ HP. 58

ОТНОСНО: Регистрация за участие в изборите на народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 година


Постъпило е искане от Националната партия на труда, частните собственици, производителите и творците чрез представляващия партията ЕЛЕНКО ВИДЕНОВ ТОДОРОВ - председател на партията, за регистриране за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 година. Приложен е заверен препис от съдебното решение за регистриране на партията и образец от подписа на представляващия я. Уточнено е искането за цвят на изборната бюлетина: бяла с една зелена, една червена и една зелена ивица. Централната избирателна комисия намира, че са спазени изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК. Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Регистрира Националната партия на труда, частните собственици, производителите и творците за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина: бяла с една зелена, една червена, една зелена ивица.

13 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов         
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 59

ОТНОСНО: Промени в регистрацията на партии и коалиции


С Решение N 24 от 9 септември 1991 г. на ЦИК е регистрирана за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. коалицията Предизборен съюз на Българската социалистическа партия, Българската либерална партия, Демократическата партия в България, Отечествената партия на труда, партията Християнско женско движение,  Християнрепубликанската партия, Българската работническа социалдемократическа партия, Народно-либералната партия "Стефан Стамболов", Социалистическия младежки съюз и Федерацията на българската социалистическа младеж.

С Решение N 35 от 11 септември 1991 г. ЦИК е регистрирала две промени в направената регистрация - присъединяването към коалицията на Съюза на демократичните партии и движения "ЕРА-3" и напускането й от Българската работническа социалдемократическа партия.

След регистриране на промените е постъпила молба, подписана от представляващия коалицията АЛЕКСАНДЪР ЛИЛОВ за отпадане от състава на предизборния съюз на Съюза на демократичните партии и движения "ЕРА-3"и на Демократическата партия в България. Към молбата са приложени декларация от Демократическата партия в България за напускане на предизборния съюз, подписана от председателя К. Георгиев, и протокол, подписан от упълномощените представители на партиите-учредителки, за съгласието им за напускане на коалицията от Демократическата партия в България и за отпадането от нея на Съюза на демократическите партии и движения "ЕРА-3" поради възникнали разногласия при определянето на общи позиции по предизборната дейност на съюза.

Централната избирателна комисия намира, че молбата е основателна, тъй като са налице условията на чл. 47 от ЗИНПОСК и на т. 2 от Решение N 7 на ЦИК от 28 август 1991 година. Поради изложените съображения Централната избирателна комисия

РЕШИ:

регистрира промени в коалицията Предизборен съюз на Българската социалистическа партия, Българската либерална партия, Демократическата партия в България, Отечествената партия на труда, партията Християнско женско движение, Християнрепубликанската партия, Народно-либералнатапартия "Стефан Стамболов", Социалистическия младежки съюз и Федерацията на българската социалистическа младеж, както следва:

1. Напускането на Демократическата партия в България на коалицията въз основа на направената от нея декларация и съгласието на партиите-учредителки на коалицията.

2. Отпадането на Съюза на демократическите партии и движения "ЕРА-З" от коалицията въз основа на отказ на партиите-учредителки на коалицията.

За участие в изборите за народни представители, общински съветници икметове на 13 октомври 1991 г. наименованието на коалицията е Предизборен съюз на Българската социалистическа партия, Българската либерална партия, Отечествената партия на труда, Партията християнско женско движение, Християнрепубликанската партия, Народно-либералната партия "Стефан Стамболов", Социалистическия младежки съюз и Федерацията на българската соцалистическа младеж с цвят на изборната бюлетина - ЧЕРВЕН.

13 септемви 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов               
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 61

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпило е искане под N 29 в регистъра на ЦИК от ръководителите на Българската отечествена партия - Пловдив и партия Български национален съюз "Нова демокрация" да бъде регистрирана пред ЦИК изборна коалиция под наименование Български национален съюз за участие в изборите на 13октомври 1991 г. Представено е споразумението между двете партии за образуване на коалицията. Приложени са съдебните решения за регистрация на партиите, образци от подписите на представителите им и печатите. Уточнено е искане за цвят на изборната бюлетина - бял със зелена, жълта и зелена ивици.

Централната избирателна комисия намира, че са спазени изискванията начл. 47 от ЗИНПОСК, поради което и на основание чл. 34, ал. 1, точка 3

РЕШИ:

Регистрира изборна коалиция между Българска отечествена партия - Пловдив и партия Български национален съюз "Нова демокрация" под наименование Български национален съюз за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял със зелена, жълта и зелена ивици.

13 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов            
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ HP. 62

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба от политическа партия Български бизнес блок да бъде допусната до участие в изборите на 13 октомври 1991 г. Към молбата са приложени заверен препис от съдебното решение за регистриране на партията, образци от подписа на председателя, който я представлява, и печата. Уточнено е искане на цвят на бюлетината: бял с три черни ивици.

Централната избирателна комисия намира, че са спазени изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК, поради което

РЕШИ:

Регистрира партия Български бизнес блок за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина: бял с три черни ивици.

13 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 63

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпило е искане от Нова християндемократическа партия чрез изпълнителното й бюро, което я представлява, да бъде допусната до участие в изборите на 13 октомври 1991 г. Приложен е заверен препис от съдебното решение за регистриране на партията, образци от подписите на представителите й и печата. Уточнено е искане за цвят на изборната бюлетина: бял с две жълти ивици.

Централна избирателна комисия намира, че са спазени изискванията на чл. 47 от ЗИНПОСК.

РЕШИ:

Регистрира Нова християндемократическа партия за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина: бял с две жълти ивици.

13 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 64

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Всички районни избирателни комисии изпращат на основание чл. 43, ал. 2 от ЗИНПОСК в срок от 24 часа след приключване на регистрацията в Централната избирателна комисия заверени с подписите на председателя и секретаря на съответната районна избирателна комисия преписи от регистъра по приложение N 15 от Указ N 262 на президента на Република България (ДВ, бр. 72/3 септември 1991 г.).

13 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 65

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба от Свободна демократическа партия чрез нейния председател Димитър Крумов Димитров за участие в изборите на 13 октомври 1991 г. Молбата е заведена в регистъра на ЦИК под N 43 от 13 септември 1991 г. в 12.30 часа. Към молбата е приложен заверен препис от съдебното решение за регистриране на партията в съда и удостоверение. Поддържа се искане за регистриране на изборна бюлетина с бял цвят с две оранжеви ивици.

Поради това Централната избирателна комисия счита, че са налице основанията за регистриране на партията за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове съгласно чл. 47 отЗИНПОСК.

По изложените съображения и на основание чл. 34, ал. 1, точка 3 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Регистрира Свободна демократическа партия за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с две оранжеви ивици.

13 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 66

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпила е молба от Обединен демократичен съюз "Партия за справедливост" от нейния председател Йосиф Захариев Йосифов за регистриране на съюза за участие в изборите на 13 октомври 1991 г. Молбата е заведена в регистъра на ЦИК под N 40 от 12 септември 1991 година. Приложено към нея е решение от съда за регистрация на партията, надлежно заверено. Поддържа се искане за регистриране на изборна бюлетина с бял цвят с три розови ивици.

Централната избирателна комисия намира искането за основателно и на основание чл. 47 във връзка с чл. 34, ал. 1, точка 3 от ЗИНПОСК

РЕШИ:

регистрира Обединен демократичен съюз "Партия за справедливост" за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с три розови ивици.

13 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 67

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпило е заявление от Дружество "Просветление" и от Конституционен съюз - гр. Пловдив, чрез техните председатели за регистриране на коалиция Конфедерация "Царство България" за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. Заявлението е заведено в регистъра на ЦИК под N 42 от 12 септември 1991 г. Към него са приложени два преписа от съдебните решения за регистрация на партиите в съда, споразумение за създаване на коалиция за участие в изборите, подписано от председателите на партиите, които едновременно ще представляват коалицията, поддържа се искане за регистриране на изборна бюлетина - бяла с една червена и една синя ивица.

Централната избирателна комисия намира, че са налице основанията зарегистрация на коалицията и на основание чл. 47 във връзка с чл. 34,ал. 1, точка 3 от ЗИНПОСК

РЕШИ:

Регистрира коалиция Конфедерация "Царство България", съставена от Дружество "Просветление" и Конституционен съюз - гр. Пловдив, за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. с цвят на изборната бюлетина - бял с една червена и една синя ивица.

13 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 68

ОТНОСНО: Регистрацията на партиите и коалициите


Постъпило е искане, регистрирано под N 24 от 4 септември 1991 г. в ЦИК, от Независимото Дружество "Обновление" за защита правата на лишените от свобода да бъде допуснато до участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г. В представения препис от решението за вписване на дружеството като политическа партия по гр.д. N 4476/1990 г. на СГС е отбелязано, че дружеството се представлява от Управителен съвет начело с председателя Цветомир Димитров Белчев. Последният не е подписал молбата за регистрация, която е нередовна по смисъла на чл. 47 във връзка с чл.45, ал. 1, точка 1, предложение 1 от ЗИНПОСК. Въпреки дадените указания нередовността не е отстранена, като в молбата е вписано, че председателят е извън страната, което не е подкрепено с доказателства.

Тъй като не са спазени всички изисквания на чл. 47 във връзка с чл. 45от ЗИНПОСК, Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Отказва регистрация на Независимо дружество "Обновление" за защита правата на лишените от свобода за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г.    

13 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР.69

ОТНОСНО: Регистрация за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 година


Под N 44 в 18.30 ч. в Централната избирателна комисия е постъпила молба от Съюза на антикомунистите в българия да бъдат допуснати до участие в изборите на 13 октомври 1991 година. Към молбата не е приложен препис от решението за вписване в регистъра на политическите партии на молителя. Представено е удостоверение, от което е видно, че само е налице висящо производство по молба за регистрация, подадена днес, на 13 септември 1991 година. Очевидно е, че не са изпълнени условията по чл. 47 от ЗИНПОСК, поради което Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Отказва регистрация на Съюза на антикомунистите в България за участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 година.

14 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 70

ОТНОСНО: Промяна в цвета на изборната бюлетина


С преходно решение на ЦИК е определена дебелината от 5 мм на цветните ивици върху изборните бюлетини, съобразно текста на чл. 71, ал. 3 отЗИНПОСК, разположени в долния край на бюлетината. Същият текст на закона е изменен със Закон за изменение и допълнение на ЗИНПОСК, влязъл в сила на 13 септември 1991 г. (ДВ, бр. 76 от 1991 г.). В срока по чл. 47, вр. чл. 45, ал. 2 ЗИНПОСК от новата редакция на закона се е възползвал БЗНС - Никола Петков, като се предлагат варианти за промяна на цвета на определените ивици и тяхното местоположение върху изборната бюлетина. Централната избирателна комисия намира, че промяната на чл. 71, ал. 3 от ЗИНПОСК не дава основание за промяна на цвета на вече определените ивици. Основателно е искането обаче за промяна на местоположението на ивиците вместо хоризонтално - отвесно вляво от текста на бюлетината.

По изложените съображения Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Одобрява предложението на БЗНС - Никола Петков определените две сини ивици върху изборната бюлетина да бъдат разположени отвесно по дължината на бюлетината вляво от текста.

14 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов      
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 71

ОТНОСНО: промяна в цвета на изборната бюлетина


С преходно решение на ЦИК е определена дебелината от 5 мм на цветните ивици върху изборните бюлетини съобразно текста на чл. 71, ал. 3 от ЗИНПОСК, разположени в долния край на бюлетината. Същият законов текст е изменен със Закон за изменение и допълнение на ЗИНПОСК, влязъл в сила на 13 септември 1991 г. (ДВ, бр. 76 от 1991 г.). В срока по чл.47 вр. 45 ал. 2 от ЗИНПОСК от новата редакция на закона се е възползвала СДС-либерали, която моли ЦИК да промени разположението на определените ивици - не хоризонтални, а отвесно по дължината на бюлетината, като две от ивиците се разположат на двата края на бюлетината, а една по средата. Централната избирателна комисия намира, че искането е своевременно и законосъобразно, поради което

РЕШИ:

Одобрява предложението на СДС-либерали жълтите ивици върху изборната бюлетина да бъдат разположени не хоризонтално в долния й край, а отвесно по дължина на изборната бюлетина, както следва: две от ивиците от двете страни на разстояние 5 мм от края и една ивица в средата на бюлетината.

14 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов         
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 72

ОТНОСНО: Определяне на организация, която да извърши компютъризирана обработка на резултатите от изборите.


На редовно заседание в петък, 13 септември 1991 г., от 14.00 часа Централната избирателна комисия се запозна с постъпилите до момента материали по конкурса за компютъризирана обработка на резултатите от изборите за Народно събрание и за местни органи на властта на 13 октомври 1991 г., обявен от Министерски съвет. Разгледани бяха постъпили писма от Министерски съвет, заповед на МС N Р-199/30 август 1991 г., протокол за работата на назначената според горната заповед комисия и приложенията към протокола, текстовете на класираните на първите три места предложения и доклада на работна група на ЦИК в състав: В. Чалъков, Н. Вълчанов, H. Цонков и П. Петков. Тази работна група проведе на 12 септември 1991 г. от 14 00 часа интервю с ръководителите на колективите на първите три предложения.

Състоя се обсъждане на изложените съображения в доклада на работната група. Въз основа на горното Централната избирателна комисия

РЕШИ:

1. Възлага на колектив от сътрудници на Института по математика към БАН, преподаватели от факултета по математика и информатика при Софийския университет и членове на Съюза на математиците в България с ръководители чл. кор. Петър Кендеров и проф. Камен Иванов да осъществи компютъризирана обработка на резултатите от изборите за Народно събрание и за местни органи на властта на 13 октомври 1991 година. Ръководството на колектива да представи на ЦИК до 17 септември 1991 г.проект за техническо задание, подробен план-график и план-сметка за изпълнение на задачите.

2. Определя В. Чалъков, Г. Минкова, Н. Вълчанов, Н. Цонков и П. Петковда представляват ЦИК в преговорите за сключване на договор за компютъризирана обработка на резултатите от изборите за Народно събрание и за местни органи на властта между ЦИК и колектива по т. 1. Натоварва изброените членове на ЦИК да установят контакти с Министерския съвет относно административната страна на процедурата посключване на договора.

14 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦИК: Младен Данаилов
СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ НР. 73

ОТНОСНО: Отмяна на отказ на районна избирателна комисия за регистрацияна кандидатски листи и тяхната регистрация
 

Постъпила е жалба от Свободната кооперативна партия, подписана от Васил Игнатов Киров - главен координатор на партията, против отказа на Районната избирателна комисия (РИК) в пети многомандатен избирателен район - Видин, за регистриране на кандидатската листа на партията за участие в изборите за народни представители на 13 октомври 1991 година. Към жалбата са приложени в Протокол N 3 от 13 септември 1991 г. на РИК - Видин, в който е отразено решението за отказ на направената регистрация, както и заявления по приложение N 11 от Указ N 262 на Президента на Републиката (ДВ, бр. 72 от 3 септември 1991 г.), и предложение на Централното ръководство на Свободната кооперативна партия за регистриране кандидатската листа, подписано от главния координатор Васил Киров и подпечатано с печата на партията.

Централната избирателна комисия намира, че жалбата е основателна, тъй като са спазени изискванията на чл. 45, ал. 1 от ЗИНПОСК - т.е. налице е предложение на Централното ръководство на партията и заявления на съответните кандидати. От приложените документи не може да се направи извод за основателността на отказа на РИК - Видин, поради липсата на печат на направеното предложение и липсата на заявления, представени в оригинал. Всички тези документи са приложени към жалбата, не е от значение, че направените заявления не са направени в предварително изготвените за тези цел формуляри.

Поради изложените съображения Централната избирателна комисия

РЕШИ:

1. Отменя на основание чл. 36, ал. 2 във връзка с чл. 46, ал. 2 от ЗИНПОСК решението на РИК - Видин, с което е отказано регистрирането на кандидатската листа на Свободната кооперативна партия за участие в изборите за народни представители на 13 октомври 1991 година.

2. На основание чл. 36, ал. 2 във връзка с чл. 45, ал. 1 от ЗИНПОСК регистрира кандидатската листа на Свободната кооперативна партия в Пети многомандатен избирателен рабон - Видин, за участие в изборите за народни представители на 13 октомври 1991 г. в следния състав и поредност:

1. ВАСИЛ ИГНАТОВ КИРОВ
        2. ИВАН ВАСИЛЕВ КАМЕНОВ
        3. БОСИЛКО МИЛОТИНОВ АНТОВ
        4. СТОЙКО НИКОЛОВ СТОЙКОВ
        5. МАТЕЙ ИВАНОВ МАТЕЕВ
        6. ИВАН ЙОРДАНОВ ИВАНОВ

14 септември 1991 г.
        16.00 часа

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Данаилов             
        СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


13:25:36    
17.09.1991 г.    


Редактор: Нина Гаврилова
Технически изпълнител: Емилия Генадиева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1991 г. Всички права запазени. При препечатване или използуване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!