18 септември 1991

София, 18 септември 1991 година

        Брой 183 (458)

Ръководител Пресслужба "Куриер"

Стефан Господинов


София, 18 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНОТО ОБРЪЩЕНИЕ "ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ" НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - ЕДИНЕН, ОГЛАСЕНО ПО НАЦИОНАЛНОТО РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ ОТ СЪЮЗНИЯ СЕКРЕТАР ЦЕНКО БАРЕВ.


СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,
БРАТЯ И СЕСТРИ,

На 13 октомври българският народ и България са изправени пред съдбовен избор. От този избор ще зависи бъдещето на нашата родина.

Четиридесет и пет годишното безотговорно и престъпно управление на комунистическата партия доведе страната до пълна икономическа разруха, до политическа и духовна криза.

Днес всеки един от нас чувства жестоко и болезнено последиците от практическите действия на тази чужда на българския народ идеология, наложена с щиковете на една чужда сила.

Днес недоимъкът и лишенията са гост в почти всеки български дом. Няма семейство, което да не понася ударите на скъпотията и на растящата безработица. Хората губят вяра в утрешния ден, младежта - нашето бъдеще - напуска страната.

В същото време бившата комунистическа върхушка запазва своите икономически привилегии и богатства. Безскрупулни спекуланти под прикритието на партийни фирми се обогатяват за сметка на обикновения българин.

В това драматично време за страната и народа Българският земеделски народен съюз - единен, верен на своите дълбоко демократични идеи и принципи, предлага предизборна програма, която е и програма за управление на България.

Основната цел, която си поставяме заедно с всички демократични опозиционни сили, е да бъде ликвидирана властта на Българската комунистическа партия, да се извърши коренна смяна на досегашната тоталитарна система.

Ние сме за търсене на отговорност от виновниците за националната катастрофа, за конфискация на имуществата на партийно-политическите организации и фирми, създадени с държавни средства.

Ние предлагаме конкретни стъпки за осъществяване на реална икономическа реформа, за нов радикален закон за земята, за ускоряването на процеса на приватизация, като бъдат оземлени не само бившите собственици, но и тези, които не са притежавали земя, а искат да я обработват.

Ние поемаме политическата отговорност:

- да се гарантира прехраната на народа;
- да се намали безработицата;
- да се подобри положението на социално слабите слоеве от населението;
- да се ограничат престъпността, спекулата и беззаконието;
- да се гарантира сигурността и равноправието на всеки български гражданин пред закона;
- да се спаси българската духовност и култура.

С една дума, БЗНС-единен е за изграждането на една истинска народовластническа и преуспяваща България!

България, в която всеки да бъде свободен и на основата на неприкосновената частна собственост да може свободно да създава блага за семейството си и за обществото.

България, която ще бъде неразделна част от демократична Европа и света!

Скъпи братя и сестри,
ние ви призоваваме в предстоящите избори да подкрепите кандидатите и програмата на БЗНС-единен, тази политическа сила, която никога не е отделлла своята съдба от съдбата на народа.

Гласувайки с бюлетината на БЗНС-единен, вие ще кажете решително "НЕ” на комунизма и "ДА" на народовластието и свободата!

Изборният успех на Българския земеделски народен съюз - единен в съюз с Конституционния форум е гаранция за спасението на България!

Да живее България!
Да живее българският народ!

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 18 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО СЛОВО "НИЕ ВИ ОБЕЩАВАМЕ ЧЕСТЕН ТРУД И ЧЕСТНА БОРБА" НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - НИКОЛА ПЕТКОВ, ПРОИЗНЕСЕНО ОТ ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА СЪЮЗА МИЛАН ДРЕНЧЕВ ПО БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ.


УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ, МНОГОУВАЖАЕМИ ИЗБИРАТЕЛИ!

Само след 28 дни вие ще бъдете призовани към урните да дадете вашия глас, да кажете тежката си дума кой и как да ви управлява.

Българският народ, който днес е в окаяно положение, ще трябва на тази дата да даде своя глас срещу системата, която докара страната до катастрофа, системата, която няма място в нашия живот.

Много са причините, за да се стигне до това положение. Но една от най-важните е системата, която беше натрапена от болшевишка Русия. Българинът загуби свободолюбивия си дух, своята чест и достойнство. Нашето общество нямаше възможност да издига из своите среди политици, които да защитават неговите интереси.

Българският земеделски народен съюз винаги е бил на страната на народа. БЗНС е водил винаги героични борби. Той се бори срещу ненавистните комунистически идеи.

БЗНС пръв се организира и издигна своя глас на протест срещу настъпващата болшевишка тирания. БЗНС, със секретар Никола Петков в 1945 година, оглави всенародната борба.

БЗНС-Н. ПЕТКОВ ВИНАГИ Е БИЛ И СЕГА ЩЕ БЪДЕ

в първите редици за народни правдини. Гаранцията за това е, че никога с нищо не е изневерил и не се е поколебал да даде всички ония жертви, които животът и борбата са поискали.

Скъпи съидейници!
Вие, които пренесохте земеделските идеи през най-тежките години на 45-годишната диктатура, вие, които ще носите раните по телата и в душитеси, знаете, че се намериха хора, които да оспорват вашето присъствие в бъдещия парламент. По места окръжните координационни съвети, в чийто състав са и членове на бивши и настоящи комунистически партии, при обсъждането кой как да бъде представен в изборните листи направиха всичко възможно само и само вашите представители да не бъдат на избираеми места. Това ставаше повсеместно. Това е един заговор, заговор на всички, които са противници на БЗНС-Н. Петков. Такива факти идваха един след друг на заседанието на Управителния съвет и те ни накараха да вземем решението за излизане със самостоятелна избирателна листа. Не можем да си позволим да бъдем унижавани. Оше повече да ни унижават тия, в чиито джобове още стоят червените партийни книжки.

Ние ще участваме в предизборната борба със самостоятелна листа. Това обаче не значи, че ние ще се откажем от общата борба срещу общия противник - БСП/БКП. Ние ще бъдем коректни в нашата агитация. Но ако ни предизвикат, ние никога няма да останем незащитени.

Българки и българи!

Тежки са дните, които ни очакват. Ние не ви обещаваме сияйни върхове.

НИЕ ВИ ОБЕЩАВАМЕ ЧЕСТЕН ТРУД И ЧЕСТНА БОРБА

Ще бъдем единни в подкрепата на тия хора, които с труда си си изкарват прехраната. Ще искаме техният труд да бъде свободен, продуктите от тоя труд да бъдат свободни - всеки да разполага с тях, както намери за добре.

Земеделци от селата, земеделци от градовете!

Вие винаги сте виждали, винаги сте знаели, че единственият и най-добър ваш защитник е БЗНС-Н. Петков. Не се поддавайте на интриги, на клевети. Не се поддавайте на лъжи, на всевъзможни заблуди. Истинският ваш защитник пак ще бъде БЗНС-Н. Петков. Ако вие гласувате за други, вие ще гласувате за хора, които най-малко познават вашите земеделски неволи. Ще ви призовават да гласувате и за друг някакъв земеделски съюз, който се нарича "БЗНС-единен”. Ако гласувате за него, знайте, че гласувате за БКП, защото той през 45-те години властваше наравно и наравно е отговорен с комунистическата партия. Ако дадете гласа си за него, как ще търсим отговорност от БКП? С гласа си ще оправдаете тяхното минало.

Граждани на България, млади и стари!

Проникнете се от съзнанието, че на 13 октомври ще нанесете решителния удар на една отречена от времето система. Вие сте длъжни да направите това! Нека тази система отиде в най-черните страници на българската история! Нека тя никога не застрашава свободния живот на нашата държава и на нашия народ!

Вие ще гласувате за този, за когото СЪРЦЕТО И РАЗУМЪТ ВИ ДИКТУВАТ

Но ние ви призоваваме да гласувате за БЗНС-Н.Петков. Това е организацията, която не изневери на народа си повече от 45 години, носеше през тях кръста на Голгота, осея земята ни с кости.

През всичките тия години нашият народ беше обърнал очи и уши към БЗНС-Н.Петков.

Ако гласувате с бюлетината на БЗНС-Н. Петков, вие ще гласувате за свободата, за демокрацията, за просперитета на българския народ.

Напред към урните! Към победа - за свобода и демокрация!

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 18 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНА ПЛАТФОРМА’91 "ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ" (ЧАСТ ВТОРА) НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ (БСДП).


БСДП Е КАТЕГОРИЧЕН ПРОТИВНИК НА ВСЕКИ ОПИТ ЗА РАЗДЕЛЯНЕ НА НАЦИЯТА НАЕТНИЧЕСКА И РЕЛИГИОЗНА ОСНОВА. Ние виждаме решаването на етническите проблеми - тежко наследство от комунистическото минало - единствено на основата на възприетите в света демократични принципи и гаранциите на човешките права и свободи. БСДП ще се бори решително срещу всички и всякакви прояви както на етнически сепаратизъм, така и на краен национализъм. Ние оценяваме като престъпление против народа опитите етническите конфликти и националният въпрос да се превърнат в арена на предизборни страсти и амбиции. Те могат само да ни отклонят от решаването на жизненоважните проблеми, пред които е изправена днес България.

БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН ВЪПРОС МОЖЕ ДА БЪДЕ РЕШЕН В РАМКИТЕ НА ОБЩОЕВРОПЕЙСКИЯ ПРОЦЕС. Мирът на Балканите е главно условие за влизането ни в общоевропейския дом. БСДП ще работи за балансирана външна политика, отстояваща националните интереси.

СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ СА БИЛИ, СА И ВИНАГИ ЩЕ БЪДАТ ПРИНЦИПНИ ПРОТИВНИЦИ НА ВСИЧКИ ОПИТИ ЗА ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ХОРА ПОРАДИ ТЕХНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ УБЕЖДЕНИЯ. Борбата на БСДП за отстраняване на БКП/БСП от властта не означава борба срещу отделния комунист-социалист, а срещу остатъците от тоталитарната комунистическа система.

НАША ИСТОРИЧЕСКА ЦЕЛ Е ДА СЪХРАНИМ И ПРЕДАДЕМ НА БЪДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ СВОБОДНА, НЕЗАВИСИМА И ЕДИННА БЪЛГАРИЯ.

ОЦЕЛЯВАНЕ И СТОПАНСКИ НАПРЕДЪК

Всяко забавяне или спиране на стопанската реформа е опасно. Бързият преход към пазарно стопанство е единствената възможност за преодоляване на тежките последици от разпадането на централизираната държавна икономика. Въпреки това БСДП НЕ МОЖЕ ДА ПРИЕМЕ НАЧИНА НА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА РЕФОРМА от сегашния правителствен екип. Механичното прилагане на монетарни методи не само блокира българската икономика, но и доведе до пълното обедняване на значителни слоеве от българския народ. Инфлацията стопи спестяванията на средния българин и го лиши от възможността да участва в приватизацията. Създалата се икономическа ситуация облагодетелства единствено комунистическата номенклатура и спекулантската мафия.

БСДП НЕ ПРИЕМА БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ "ЗАДЕН ДВОР" НА ЕВРОПА. Ние отхвърляме идеята националното богатство да се концентрира в ръцете на малка група богаташи, които според някои политически сили щели да изведат страната от кризата. За разлика от тях ние не желаем да се грижим основно за големите богатства. НАШАТА ЦЕЛ Е ИКОНОМИКА В ПОЛЗА НА ВСИЧКИ! БСДП ще работи за създаването на широка средна класа от собственици - главно условие за излизане от икономическата катастрофа. В този процес ще се разчита на индустриалната интелигенция на България.

БСДП Е ЗА СПРАВЕДЛИВА ПРИВАТИЗАЦИЯ. Тя ще настоява всеки българин да има шанс в прехода към пазарна икономика. Ние ще отстояваме идеята си за безвъзмездно предоставяне на приватизационни бонове, с които всеки български гражданин да получи част от тъй наречената "общонародна собственост". Държавното имущество е плод от труда на няколко поколения българи и БСДП ще се бори срещу всички опити то да бъде заграбено от номенклатурата и спекулантите.

РЕШАВАЩ ГЛАС В ПРОЦЕСА НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА ТРЯБВА ДА ИМАТ ТРУДОВИТЕ ХОРА. Без тяхното участие и контрол приватизацията е недопустима. БСДП настоява за задължително предоставяне на работниците на определен процент от собствеността чрез преференциални акции. Само по този начинте се превръщат в истински съсобственици, заинтересувани от съдбата на предприятията, от качеството на произвежданата продукция, от реализираната печалба. Гласът на работниците в управлението на предприятията трябва да бъде чут.

БСДП ВИЖДА ИЗХОД ОТ ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА В ТРИ ОСНОВНИ НАПРАВЛЕНИЯ:

- бърза приватизация в селското стопанство, промишлеността и търговията;
- насърчаване на дребния и средния частен бизнес и кооперацията;
- техническо и екотехнологично обновяване на едрите държавни предприятия.

Ние сме за активна държавна подкрепа за прохождащата частна и кооперативна инициатива в земеделието, промишлеността и търговията. Частният сектор трябва да получи значителни данъчни и кредитни облекчения. БСДП се стреми към създаване на мощни стимули за насочване на чуждите инвестиции предимно в едрите предприятия и в основните отрасли на производството. Само така българската икономика може да бъде преструктурирана и свързана с международния пазар.

СВОБОДНАТА ЧАСТНА ИНИЦИАТИВА Е ПРАВО НА ВСЕКИ. БСДП е за възстановяването на частната собственост, отнета от хиляди производители - промишленици, търговци, земеделски стопани, с репресивните актове на комунистическата власт. Там, където това не е възможно и поражда социални конфликти, да се приложи справедлива компенсация.
СВОБОДАТА НА СТОПАНСКАТА ИНИЦИАТИВА НЕ ОЗНАЧАВА ЛИПСА НАКОНТРОЛ. БСДП е за строг данъчен контрол и изграждане на нова данъчна система, основана върху преките прогресивни данъци. Данъчното бреме нe трябва да се носи от хората с ниски доходи. НАШАТА ЦЕЛ Е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, ОБЪРНАТА КЪМ ЧОВЕКА.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 18 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА "ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА БЪЛГАРИЯ" (ЧАСТ ТРЕТА) НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (СДС).


КАК ДА ПРЕВЪРНЕМ БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА В НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ СВЕТОВНОТО СТОПАНСТВО

Отварянето на българската икономика към света трябва да се затвърди чрез създаване на стабилна нормативна уредба по отношение на външната търговия. Тя трябва да ограничи прякото вмешателство на държавата във външноикономическия обмен. СДС смята за важна задача въвеждането на митническа система, съобразена със съвременните световни изисквания.

СДС е за системата за държавно гарантиране на извършвания на кредит български износ. На конкурсна основа ще се отпускат кредити при облекчени условия за развитие на конкурентоспособен експортен потенциал.

Преструктурирането на българските външноикономически връзки трябва да доведе до намаляване на ненормалното, непочиващо на никаква икономическа логика, прекомерно обвързване на страната ни със съветската икономика. В същото време е абсолютно необходимо да съхраним нашите позиции на пазарите в отделните републики. Тези позиции могат да се използват и като мост за западните търговци и инвеститори.

СДС ще положи всички усилия за защита на българските капиталовложения на територията на бившия СССР.

СДС ще насърчава формирането на свободни икономически и митнически зони на територията на страната и преди всичко в нейните погранични райони. От особена важност за България са чуждестранните инвестиции (при облекчен регистрационен режим) в тези области, за които не ни достигат финансови ресурси и технологии. С най-голяма сила това се отнася за ангажирането на чуждия капитал за:

- Доизграждане на националния автомагистрален пръстен;
- Създаване на националните телекомуникационни мрежи;
- Изграждане на модерни летищни комплекси;
- Изграждане на инфраструктурата на българските свободни икономически зони.

СДС е единствената политическа сила, която е в състояние да управлява огромния външен дълг на страната, оставен ни като престъпно наследство от комунистическото управление. Това означава:

- добри перспективи пред дълговете ни, разсрочване, преструктуриранеили опростяване;
- откриване и връщане на изтеклите от страната по незаконен начин финансови средства;
- български инвестиции в чужбина.


НОРМАЛЕН ПАЗАР НА ТРУДА - ВЪЗРАЖДАНЕ НА ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО

Пазарното оценяване на резултатите от труда ще осигури справедливо разпределение на доходите така че по-инициативните, по-образованите и по-работливите ще получават повече.

СДС е за законово регламентиране на механизмите за социално партньорство. А това означава:

- Силни профсъюзи;
- Защитени трудови интереси;
- Социален мир.

СДС е за ново трудово законодателство, което да гарантира високо минимално равнище на трудовите права на работника. Колективните и индивидуалните трудови договори ще се превърнат в основен регулатор на трудовите отношения. Работната заплата ще позволи нормален живот на работника и неговото семейство.

СДС е за гарантирано участие на работниците в управлението на предприятията независимо от формите на собственост.

СДС е за модерна система за квалификация и преквалификация на работниците, която да позволи бързото адаптиране на работната сила към новите изисквания на производството.


СЕМЕЙСТВОТО - РАДОСТ И ГРИЖА ЗА БЪЛГАРИЯ

Нашата родина е и нашето голямо семейство. Българската нация е оцеляла, защото винаги е успявала да превърне ЦЕННОСТИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО В ЦЕННОСТИ НА НАЦИОНАЛНОТО СЪЗНАНИЕ.

Всичко мило и хубаво, което е ценност за всяко българско семейство, трябва да стане ценност на цялото ни общество, на България. Във всяко българско семейство ние виждаме и ценим УВАЖЕНИЕТО, ОБИЧТА, ГРИЖАТА ЗА СТАРИ И МЛАДИ, РАЗБИРАТЕЛСТВОТО, ДОВЕРИЕТО, ТРУДОЛЮБИЕТО, ПОДРЕДЕНОСТТА И КРАСОТАТА В ДОМА И В ОТНОШЕНИЯТА. Когато ние, българите, заживеем като едно ИСТИНСКО добро семейство, тогава лесно и бързо ще преодолеем трудностите на днешния ден и ще постигнем своето щастие.

Съюзът на демократичните сили предлага много и различни пътища за постигане на един висок материален и духовен стандарт във вашето семейство.


СЕМЕЕН БИЗНЕС И ЖИЗНЕН СТАНДАРТ

Всяко българско семейство може да живее богато и щастливо, ако има своя семеен бизнес. Изберете го сами - акции в промишлеността, селското стопанство, туризма, услугите. Получете рента от своята земя. Продайте или си купете земя. Вие можете да притежавате семейна ферма, магазин, кафене, ресторант, хотел, сервиз за услуги. Вие можете да откриете частно училище, частна детска градина. Вие можете да успеете много бързо в живота, ако имате своята "семейна" фирма.


СЕМЕЙНИЯТ БЮДЖЕТ - ОТ "СМЕТКА ЗА ХЛЯБА" КЪМ "ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН"

При социализма се работеше от сутрин до вечер и след това се чакаше на опашка за автобус и хляб. Парите стигаха само за "насъщния". А светъте голям и прекрасен, привлекателен и разнообразен. Да работиш само и просто за хляба, не си струва. Чрез частния и семеен бизнес ще се създаде такава социална система, в която удоволствието, че живееш, ще доминира над естествените всекидневни проблеми. А това означава:

- Пътешествия в близки и далечни страни, почивка на море и планина, спорт, срещи с истинската култура. По-малката част от семейния доход ще е достатъчна за посрещане на всички материални нужди. По-голямата ще бъде за задоволяване на вашите лични и семейни интереси - почивка, култура, спорт, туризъм, екскурзии.

СДС ви казва - ПАРИ НЕ СЕ ПЕЧЕЛЯТ САМО В "ТРУДОВИЯ КОЛЕКТИВ". Задружни ли сте в семейството, предприемчиви ли сте в работата - ще успеете в семейния бизнес, ще постигнете своите индивидуални и семейни желания.


СИСТЕМАТА ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ - ДОБРИ ДНИ ЗА ВСИЧКИ ХОРА

Съюзът на демократичните сили е за нормално, справедливо и модерно либерално общество. ТОВА ОЗНАЧАВА - МОДЕРНА СИСТЕМА ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ чрез автономни, отделени от държавния бюджет фондове: ПЕНСИОНЕН, ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛЕН, ФОНД ЗА ОСИГУРЯВАНЕ ПРИ ВРЕМЕННА НЕТРУДОСПОСОБНОСТ, ФОНД ЗА ОСИГУРЯВАНЕ ПРИ БЕЗРАБОТИЦА.

ПОСТЪПЛЕНИЯТА, в тези фондове ще се осигуряват от:

- Задължителни вноски на работодателите;
- Доходи от акции и дялови имущества, собственост на фондовете;
- Вноски от държавния бюджет само в краен случай.

За да се попълнят бързо тези фондове, Съюзът на демократичните сили ще настоява за БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДЯЛОВЕ, АКЦИИ И ПАРИЧНИ ПОСТЪПЛЕНИЯ ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА. ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ КОНФИСКУВАНОТО ИМУЩЕСТВО НА БСП И ДРУГИТЕ КАЗИОННИ ОРГАНИЗАЦИИ ЩЕ ОТИДЕ ЗА НУЖДИТЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.


ПРАВО НА ЖИВОТ

НАЙ-ГОЛЯМОТО БОГАТСТВО НА БЪЛГАРИЯ СА ХОРАТА. Днес те умират по-рано, днес те много често боледуват. Днес те живеят нездравословно, трудят се при тежки и вредни условия, хранят се лошо, дишат отровен въздух, пият замърсена вода.

СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ГАРАНТИРА СЪЗДАВАНЕТО НА НОРМАЛНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. А това означава материалното състояние на болния да не бъде препятствие или привилегия за получаване на висококвалифицирана медицинска помощ.

Благодарение на СДС бяха премахнати привилегиите в здравеопазването. Благодарение на нас вече има частна лекарска практика и свободен избор на лекар и стоматолог. Предстои ни:

- БЪРЗА РЕФОРМА В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, за да имаме осигурена навременна и специализирана медицинска помощ. За пенсионерите тя ще бъде практически безплатна. За работещите - ще се плаща от фондовете. За малцината безработни - от фонда за осигуряване срещу безработица.

Кое е важното:

- Лекарите ще бъдат много по-внимателни и сърдечни, защото ще получават високо заплащане от фондовете;
- Гражданите ще се лекуват, а фондовете ще плащат.

Здравните заведения - ОБЩЕСТВЕНИ и ЧАСТНИ - ще получават приходи главно от осигурителните фондове за извършена от тях работа.

Една от най-важните функции на обществената медицинска помощ ще бъде осигуряването на медицинска и социална профилактика на здравето на бременните, майките, децата и учениците, а също така на възрастните иинвалидите.

СДС е за:

- институцията на семейния лекар;
- превръщането на поликлиниката в диагностично-консултативен център.

Особено внимание отделяме на здравеопазването в селата:

- модерни селски здравни служби;
- квалифицирани лекари във всяко село.


В ЗАЩИТА НА ИНВАЛИДИТЕ

Съюзът на демократичните сили предлага бъдещото правителство да разработи ЦЯЛОСТНА ПРОГРАМА В ЗАЩИТА НА ИНВАЛИДИТЕ. Мъката и болката на тези хора е наша обща грижа. Те трябва да бъдат абсолютно здравно осигурени. Те ще имат всички възможности за образование, работа, жилище, транспорт, медицинско обслужване.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 18 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОКАНА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ (БНРП) ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАПАРТИЯ (ВС НА БСП) И ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (НКС НА СДС) ЗА ТЕЛЕВИЗИОНЕН ДИСПУТ ПО ПРЕДИЗБОРНИТЕ ПЛАТФОРМИ. Документът е адресиран до председателите на БСП и СДС и до средствата за масова информация.


Д-р Иван Георгиев, председател на Българската национално-радикална партия БНРП, кани:

1. г-н Александър Лилов, председател на Висшия съвет на БСП, с екип на същата партия,
2. г-н Филип Димитров, лидер на СДС-движение, с екип на същата организация на телевизионен диспут, на който БНРП ще участва с екип, по следните проблеми:

Национална политика и национална сигурност;
Стопанска политика;
Социална политика.

По този начин всички телевизионни зрители ще могат по-реално да преценят преимуществата и недостатъците на всяка платформа. Желателно е диспутът да се проведе поотделно с всяка една от поканените политически сили.

В случай на отказ от ваша страна ще считаме това за слабост на организациите, които ръководите, и за страх от истината пред цялата българска общественост.

София, 17 септември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 18 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЖАЛБА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА-З" ДО ВЪРХОВНИЯ СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С РЕШЕНИЕ НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ЗА УЧАСТИЕТО НА "ЕРА-З" В ПРЕДИЗБОРНИЯ СЪЮЗ (КОАЛИЦИЯ) С БСП.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА СЪДИИ,

Ръководството на БСП ни отправи покана за участие в предизборна коалиция заедно с няколко други партии и движения.

Нашият съюз прие поканата и коалицията бе създадена.

Съобразно изискваниятта на избирателния закон коалицията определи по взаимно споразумение на участниците КОАЛИЦИОННА ЛИСТА И ПОРЕДНОСТ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ в множество избирателни райони на страната.

Одобрените коалиционни листи бяха своевременно регистрирани в избирателните райони.

Самата КОАЛИЦИЯ бе надлежно регистрирана в ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ по реда на чл. 47 от Закона за избиране на народни представители, общински съветници и кметове (ЗИНПОСК).

В общата коалиционна листа са вписани като кандидати за народни представители членове на влизащите в нашия съюз партии.

Всички действия по създаването на коалицията отговарят на изискванията на чл.чл. 43, 44, 45 и 47 от Закона за избиране на народни представители, общински съветници и кметове.

С тези действия и с изпълнените юридически формалности цялата подготвителна фаза за участие в предизборната кампания и самите избори бе приключена.

В последния ден за регистриране на кандидати за народни представители в предстоящите избори, на 13 октомври 1991 година, Централната избирателна комисия е постановила РЕШЕНИЕ, с което регистрира "промени" в коалицията Предизборен съюз на БСП, БЛБ, ДП, ОПТ, ХЖД, ХРП, НЛП, CMC, ФБСМ.

В пункт 2 от това решение е обявено, ме "ОТПАДАНЕТО НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА-3" ОТ КОАЛИЦИЯТА се извършва въз основа на ОТКАЗ на партията-учредителка - БСП.

Това решение ни бе връчено днес, 16 септември 1991 година.

Тези "промени", както се вижда, засягат както състава на самата коалиция, така и кандидатските списъци, в които участват наши представители.

Сега научаваме от това странно "решение", че ЕДНОСТРАННО, без съобщение или допитване до нас, без наше мнение или съгласие, само ЧАСОВЕ ПРЕДИ ДА ИЗТЕЧЕ СРОКЪТ ЗА РЕГИСТРИРАНЕ НА КАНДИДАТСКИ ЛИСТИ, ръководството на БСП се е почувствало овластено ДА НИ ИЗКЛЮЧИ ОТ СЪСТАВА НА КОАЛИЦИЯТА /1/ и да поиска ЗАЛИЧАВАНЕТО НА НАШИТЕ КАНДИДАТИ В КОАЛИЦИОННАТА ЛИСТА във всички избирателни райони на страната /2/.

ЦИК, без да ни уведоми за постъпилото "искане" - "молба" от БСП, без да ни уведоми да дадем свои становища или възражения, незабавно е пристъпила към "решение", с което е уважило молбата.

Това "решение" е напълно ПРОТИВОЗАКОННО и има за резултат съвършено НЕДОПУСТИМ ПРАВЕН ЕФЕКТ И НЕИЗБРОИМИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПОСЛЕДИЦИ. Решението е юридически абсурдно и, можем да кажем, скандално.

Ето съображенията:

1. Съгласно изискванията на Закона за избиране на народни представители, общински съветници и кметове регистрацията на коалицията се извършва пред ЦИК, пред която участниците представят РЕШЕНИЕ за образуването на коалицията /чл. 47/.

2. Съгласно чл. 41, ал. 2 кандидатските листи в избирателните райони се изготвят и предлагат за регистрация от ръководствата на коалицията;

3. Съгласно чл. 43, ал. 3 коалицията е тази, която определя поредността на кандидатите.

4. Съгласно чл. 44 предизборната коалиция излиза с ОБЩА ЛИСТА в отделните избирателни райони и никоя партия-участница в такава коалиция не може да излиза със САМОСТОЯТЕЛНА ЛИСТА.

От тези текстове е ясно, че веднъж постигнато споразумение за коалиция, регистрирано и узаконено по предвидения в закона ред не е възможно само една от партиите в коалицията, едностранно и произволно да "разтуря“ коалицията, да променя кандидатите за народни представители, определени преди това съвместно, нито пък дори да променя тяхната поредност в кандидатските списъци.

Такива правомощия има само КОАЛИЦИЯТА В ЦЯЛОСТ - т.е. подобни права може да упражнят СЪВМЕСТНО членуващите в нея партии. Юридически не е възможно да се приеме, че ВСЯКА ОТДЕЛНА ПАРТИЯ Е ОВЛАСТЕНА ЕДНОСТРАННО ДА ИЗВЪРШВА КАКВИТО И ДА БИЛО ПРОМЕНИ В ПРЕДИЗБОРНИЯ СЪЮЗ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА ДРУГИТЕ УЧАСТНИЦИ В КОАЛИЦИЯТА.

Да се защитава такъв правен резултат е просто абсурдно, защото това означава пълен ПРОИЗВОЛ и води до неизброимо тежки правни и политически последици.

Да се позволи такова "едностранно" действие означава, че всяка партия в една коалиция може дори в последната минута преди изтичането на срока за регистриране на кандидатски листи ДА ЛИШИ ВСИЧКИТЕ СИ СЪЮЗНИЦИ ПО КОАЛИЦИЯ ОТ УЧАСТИЕ В ИЗБОРИТЕ! Този ужасяващ резултат сам по себе си подсказва АБСОЛЮТНАТА НЕДОПУСТИМОСТ на едностранното решение, насочено против интересите и правата на добросъвестните участници в коалицията. Тук не е дори нужно да се привеждат по аналогия принципите на договорното НИ право, според което е съвършенонемислимо един от контрагентите сам да се освободи от задълженията си по договора, който е подписал, и то така, че да увреди своите партньори, причинявайки им непоправими политически, морални или имуществени интереси.

Какво би казал почитаемият Върховен съд, ако по искане на Съюза "Ера-3" ЦИК вземе "решение" да се изключат от коалиционните листи кандидатите на БСП или просто само да се подмени тяхната поредност, предварително съгласувана и приета от цялата коалиция?

Следователно тук не става дума само за ПОЛИТИЧЕСКИ МОРАЛ, а става дума за НАРУШАВАНЕ НА ОСОБЕНО ВАЖНИ ПРАВНИ НОРМИ И ПРИНЦИПИ, които изключват всякакви едностранни акции и решения, взети от само една от коалиралите се партии и насочени против друга от тези партии в коалицията. Особено недопустимо е пък чрез подобно "решение" другите партии да бъдат отстранени от предизборната борба и лишени от правото да участват в самите избори. Тук вече опираме до нарушаване и на Конституционния принцип за политическия плурализъм (чл. 11 от Конституцията на Република България).

Нашето мнение е, че една вече РЕГИСТРИРАНА КОАЛИЦИЯ не може да бъде взривявана своеволно във всеки момент на предизборния период чрез подобни "решения" на ЦИК, издадени по искане само на една отпартиите-участнички в коалицията. Всякаква промяна в коалицията може да се извърши само СЪВМЕСТНО от ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В КОАЛИЦИЯТА.

Една партия би могла да се оттегли от коалицията, в която се е включила, въз основа на собствено политическо решение, но не би могла да изключи или отстрани от коалицията друга партия само по собствено решение.

Още по-недопустимо е това да стане, след като коалицията е надлежно регистрирана, след като има одобрени кандидатски листи и след като тяхната регистрация в избирателните райони е приключила, а цветът на изборната бюлетина е утвърден. Най-малко това е допустимо часове преди изтичането на срока за регистриране на кандидатски листи.

И освен това в Закона за избиране на народни представители, общински съветници и кметове (ЗИНПОСК) липсва нормативен текст, който да дава подобно "право" било на една, било на група партии от една вече създадена коалиция. Подобно "право" не може да създава и ЦИК с каквито и да било свои решения, тъй като това ще означава законодателстване.

Въз основа на посочените доводи, молим да отмените решението на ЦИК от 13 септември 1991 г. за промени в регистрацията на посочения Предизборен съюз на БСП с други партии.

София, 16 септември 1991 г.

С УВАЖЕНИЕ:

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗ "ЕРА-3":
Славомир Цанков

СЕКРЕТАР НА СЪЮЗ "ЕРА-3":
Добри Добрев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 18 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТКРИТО ПИСМО НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ И НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДПС ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА (С КОПИЯ ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И МИНИСТЪРА НА ПРОСВЕТАТА) ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОБЛЕМА ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА ТУРСКИ ЕЗИК В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Съгласно чл. 36, ал. 2 от Конституцията на Република България всеки български гражданин от небългарски произход има право да изучава своя език.

В изпълнение на тази конституционна разпоредба Министерството на просветата със значително закъснение е разпространило до своите филиали в страната писмена инструкция относно изучаването на турски език в българските училища.

С голямо съжаление сме принудени да изразим своето категорично несъгласие с повечето от указанията, съдържащи се в текста.

1. При водените преговори между Министерството на просветата и Ръководството на ДПС през пролетта на 1991 г. се стигна до споразумение изучаването на турски език да става по четири часа седмично в рамките на учебната програма, като задължителен предмет от II до VIII клас, а не както е в текста на инструкцията: "Факултативното обучение за изучаване на турски език като майчин ще се провежда в периода III-VIII клас в предвидените в учебните планове часове за факултативно обучение”.

2. Работната заплата на учителите по турски език следваше да се осигури от държавния бюджет, а не "в рамките на числеността на персонала и средствата за работна заплата на съответните общини".

3. Квалификацията на учителите трябваше да се осъществи през лятото, в продължение на три месеца, а не цифром и словом пет дни от началото наоктомври.

4. Категорично възразяваме изучаването на турски език в българските училища да става под формата на факултативно обучение.

5. Изучаването на турски език следва да става в съгласие с желанието на ученика, както става при избора на изучаване на всеки друг език в българското училище, в рамките на учебната програма.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
Дълбоко съжаляваме, че за пореден път се обръщаме към Вас, с оглед Вашите конституционни прерогативи, да направите необходимото за спазването и прилагането на Конституцията на Република България.

Задължени сме като Движение за права и свободи да Ви уведомим, че цитираната инструкция се посреща с огорчение и недоволство от турското население в България, което може да доведе до нежелателно социално и политическо напрежение при започването на новата учебна година.

Използваме случая да поднесем своите най-искрени уважения към Вас с пожелание за успешна и ползотворна дейност.

София, 6 септември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ OKTOMBPИ'91

София, 18 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРИЛОЖЕНИЕ 1 - състави на районни избирателни комисии - и ПРИЛОЖЕНИЕ 2 - състави на общински избирателни комисии (част трета) към Решение N 12 на Централната избирателна комисия (ЦИК), публикувано в настоящия бюлетин на 9 септември 1991 година.


Приложение N1 към Решение N12 на ЦИК

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ НА ЕДИНАДЕСЕТИ МНОГОМАНДАТЕН ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН - ЛОВЕШКИ

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Жана Иванова Дойнова;
ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Петко Вълчев Петков и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветана Димитрова Ковачева; СЕКРЕТАР: Виолета Иванова Христова; ЧЛЕНОВЕ: Иван Дамянов Тодоров, Илия Лалев Илиев, Димитър Борисов Димитров, Юри Стефанов Тинков, Магдалена Василева Петрова, Ангел Иванов Горанов и Петър Цолов Николов.

*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ЛОВЕЧ

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тихомир Кирилов Мановски; ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Иван Георгиев Недялков и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Иван Минков Стойчев; СЕКРЕТАР: Климент Тодоров Вълчев; ЧЛЕНОВЕ: Цветан Иванов Стефанов, Стефан Илиев Василев, Константин Василев Косев, Марио Димитров Маринов, Васил Трифонов Кипров, Младен Станчев Вичев и Ваня Кръстева Иванова.

*  *  *
Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ТРОЯН

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Радост Георгиева Георгиева; ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Илия Маринов Бойновски и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Венелин Маринов Ангелов; СЕКРЕТАР: Светла Дим. Влаховска-Станчева; ЧЛЕНОВЕ: Ганка Петкова Влаховска, Георги Димитров Панков, Минко Найденов Христов, Минко Дочев Рогачев, Николай Стефанов Вълков, Стефан Петков Добрев и Тодор Христов Попов; РЕЗЕРВНИ ЧЛЕНОВЕ: Илия Колев Байрактаров, Иван Христов Иванов и Катя Стоева Гечева.


*  *  *

Приложение N: 2 към Решение N: 12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ТЕТЕВЕН

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Евгени Николов Попкостов; ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цачо Тодоров Цачев и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Сергей Василев Варджийски; СЕКРЕТАР: Найден Станев Христов; ЧЛЕНОВЕ: Васил Тодоров Василев, Христо Лазаров Иванов, Цветан Пеев Ралински, Роман Тодоров Цветков, Иван Симеонов Митев, Бойко Петков Киров и Стефан Михайлов Динов; РЕЗЕРВНИ ЧЛЕНОВЕ: Веселка Стефанова Симеонова, Добромир Д. Пенков, Цветана Генова Вълова, Красимира Дим. Колева и Лако Христов Лаков.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ЛУКОВИТ

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Стойко Вътов Бърборски; ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Трифон Петков Танчев и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Иван Цветанов Цанков; СЕКРЕТАР: Даниела Цветанова Христова; ЧЛЕНОВЕ: Пелагия Василева Василева, Веселина Върбанова Цолова, Здравка Иванова Калчева, Иванка Бенчева Донева, Георги Петров Кръстев, Тодор Стоянов Маков и Димитър Тодоров Димитров; РЕЗЕРВНИ ЧЛЕНОВЕ: Христо Георгиев Дунчев, Христо Диков Георгиев и Стоян Ангелов Стоянов.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ЯБЛАНИЦА

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Симо Петров Иванов; ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Йорданова Димитрова и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Христо Василев Христо; СЕКРЕТАР: Петър Съйков Петров; ЧЛЕНОВЕ: Виолета Тодорова Цочева, Пенка Цокова Берова и Петко Томов Тодоров; РЕЗЕРВНИ ЧЛЕНОВЕ: Маргарита Петкова Найденова, Йорданка Симеонова Крулева, Диана Генова Петкова и Милена Василева Генова.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - УГЪРЧИН

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Милена Петкова Вълчева; ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Петър Колев Йоновски и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Диляна Петрова Голийкова; СЕКРЕТАР: Симеон Лалев Джахов; ЧЛЕНОВЕ: Катя Дочева Еврева, Елена Атанасова Щрегарска, Васил Василев Райновски, Соня Милкова Габова, Ценко Станчев Сопотски, Стефанка Стоянова Райновска и Надка Петкова Джабарска; РЕЗЕРВНИ ЧЛЕНОВЕ: Илина Христова Саботинова, Никола Стоянов Бамбов, Цанка Иванова Микова, Димитър Илиев Димитров, Величка Николова Игнатова, Марин Георгиев Сирашки, Христо Йочев Кисов, Мариана Николова Койнина и Мильо Йочев Кинтов.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ЛЕТНИЦА

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Васил Николаев Бакалов; ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Веселин Асенов Семов и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Венера Генова Конарова; СЕКРЕТАР: Пенка Димова Ханджиева; ЧЛЕНОВЕ: Бонка Филипова Домусчиева, Николай Петров Гюзелев и Андрей Маринов Генов; РЕЗЕРВНИ ЧЛЕНОВЕ: Недка Тодорова Кюркчиева, Веселин Димитров Тинчев и Стефка Йорданова Домусчиева.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - АПРИЛЦИ

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Михаил Иванов Деспотов; ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Пенко Тотев Петков и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Христо Петков Христов; СЕКРЕТАР: Иванка Георгиева Данева-Пенкова; ЧЛЕНОВЕ: Даню Георгиев Бакърджиев, Данка Георгиева Дамянова и Мария Стоянова Йонкова; РЕЗЕРВНИ ЧЛЕНОВЕ: Павлина Пътова Николова, Мариана Радионова Димитрова в Недка Николова Жабилова.


*  *  *

Приложение N1 към Решение N12 на ЦИК

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ В ПЕТНАДЕСЕТИ МНОГОМАНДАТЕН ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН - ПЛЕВЕНСКИ

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Теодосий Стефанов Симеонов; ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Димитър Благидов Парашкевов и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Иван Трифонов Вълчев; СЕКРЕТАР: Стефан Борисов Младенов; ЧЛЕНОВЕ: Владимир Христов Балабанов, Хараламби Николов Попов, Наташа Георгиева Панчева, Петко Кънчев Петков, Димитър Тодоров Тодоров, Слави Павлов Митев и Димитър Стоянов Куцаров; РЕЗЕРВНИ ЧЛЕНОВЕ: Мариана Симеонова Симеонова, Ангел Димитров Маринов, Лили Минчева Николова, Виолета Илиева Бързакова и Симо Георгиев Гошев.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ПЛЕВЕН

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Кръстю Петков Маринов; ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Петко Александров Младенов и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Авксентий Лазаров Павлов; СЕКРЕТАР: Нино Величков Дилов; ЧЛЕНОВЕ: Борис Стефанов Младенов, Хелвеций Цветков Колев, Дошо Петров Цаков, Митко Панчев Митев, Любен Василков, Любен Христов Павлов и Веселин Анков Цочев; РЕЗЕРВНИ ЧЛЕНОВЕ: Иван Симеонов Попов, Върбан Христов Върбанов, Зоя Георгиева Панчева, Красимир Ананиев и Тодор Николов Дейчев.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тодор Цветанов Нинов; ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Христо Цочев Дешев и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Петър Трифонов Димитров; СЕКРЕТАР: Константин Ставров Наумов; ЧЛЕНОВЕ: Никола Каменов Николов, Атанас Георгиев Бенов, Иванка Данаилова Александрова, Борис Георгиев Захариев, Георги Пеков Георгиев, Иван Пачков Личев и Милчо Стефанов Емануилов; РЕЗЕРВНИ ЧЛЕНОВЕ: Симеон Вълов Христов, Радул Тодоров Радулов и Иван Вълков Доновски.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - НИКОПОЛ

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Борис Тодоров Кожухаров; ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Кирил Кирилов Минчев и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Илия Георгиев Ненов; СЕКРЕТАР: Ангел Стефанов Бенов; ЧЛЕНОВЕ: Петко Д.Петков, Димитър Н. Шамаков, Маргарита Богданова Ралчева, Славчо Ананиев Славков, Георги Петков Балкански, Емилия Асенова Григорова и Борис Илиев Петров; РЕЗЕРВНИ ЧЛЕНОВЕ: Данка Йорданова Багджийска, Лидия Ангелова Младенова, Цветана Горанова Мечкарска и Ганчо Цветанов Славов.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ЛЕВСКИ

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тодорка Стефанова Косева; ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Борис Стефанов Владимиров и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Радослав Йорданов Йорданов; СЕКРЕТАР: Лилия Симеонова Симеонова; ЧЛЕНОВЕ: Александър Иванов Раденцов, Ангел Василев Пенков, Величко Борисов Гърков, Евтим Христов Евтимов, Милка Димитрова Йотова, Петър Пелов Славов и Светла Стефанова Георгиева.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ЧЕРВЕН БРЯГ

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Филип Петков Иванов; ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Асен Иванов Нецов и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Радослав Симеонов Маринов; СЕКРЕТАР: Надка Каменова Милова; ЧЛЕНОВЕ: Добрина Петрова Моновска, Мима Вълкова Христова, Иван Савчев Иванов, Васил Аспарухов Иванов, Веска Маринова Лалова, Сашо Иванов Плючарски и Надежда Антонова Петрова;
РЕЗЕРВНИ ЧЛЕНОВЕ: Бориска Цветанова Гопева и Иван Петков Христов.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - БЕЛЕНЕ

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мария Иванова Спасова; ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Стефан Михайлов Босилков и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Ангел Димитров Гъдуларов; СЕКРЕТАР: Лиляна Атанасова Бонова; ЧЛЕНОВЕ: Стойко Минчев Дочев, Екатерина Михайлова Пейзанова, Парашкев Петров Пироев, Антон Петров Коев и Недялко Йосифов Пътов.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ПЕЛОВО

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Христо Вълчев Гиздашки; ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Кръстина Борисова Горанова и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Стефан Иванов Иванчовски; СЕКРЕТАР: Маргарита Пешева Стоянова; ЧЛЕНОВЕ: Петър Стефанов Доковски, Георги Борисов Трейкяшки, Милчо Йолков Лилков, Георги Тончев Вировски, Петко Христов Мочев, Съта Маринова Иванова и Борис Велчев Велковски.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ПОРДИМ

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Вълчо Вълев; ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Димитър Тунев и ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тодор Тодоров; СЕКРЕТАР: Надежда Митева; ЧЛЕНОВЕ: Денчо Боянов, Лилия Байчева, Весела Романова, Илия Конов и Петко Симеонов.


*  *  *

Приложение N1 към Решение N12 на ЦИК

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ В ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ МНОГОМАНДАТЕН ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН - СЛИВЕНСКИ

Димитър Николов Балджиев - председател; Евгени Петров Данчев - зам.-председател и Павел Николов Павлов - зам.-председател; Станимир Петров Туджаров - секретар; ЧЛЕНОВЕ: Анна Павлова Кожухарова, Бойчо Михов Кръстев, Георги Атанасов Кошничаров, Димитър Петров Димитров, Денчо Тодоров Андонов, Иво Георгиев Коларов и Рада Илгева Тодорова.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - СЛИВЕН

Йордан Николов Михайлов - председател; Димитър Николов Димитров - зам.-председател и Мария Генчева Гиндева - зам.-председател; Маргарита Костова Тарагошева - секретар; ЧЛЕНОВЕ: Анка Тодорова Терзиева, Марин Иванов Маринов, Минчо Данчев Вълев, Панайот Георгиев Хаджииванов, Руско Ангелов Карагогов, София Кънева Груева и Тодор Георгиев Иванов.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - КОТЕЛ

Тодорка Стоянова Цончева - председател; Пламен Илиев Кънчев.- зам.-председател и Илия Иванов Бояджиев - зам.-председател; Пенчо Радилов Радилов - секретар; ЧЛЕНОВЕ: Нели Николаева Милчева, Недялка Михайлова Устабашиева, Християна Денчева Денчева, Веска Христова Банчева, Петър Иванов Григоров, Станка Иванова Абаджиева и Донка Андонова Андонова.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ТВЪРДИЦА

Тодор Петров Азманов - председател; Пенка Петрова Тонева - зам.-председател и Катя Колева Дойчева - зам.-председател; Иван Светиев Туджаров - секретар; ЧЛЕНОВЕ: Мария Костова Манчева, Калинка Йорданова Денкова и Донка Петрова Азманова.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - НОВА ЗАГОРА

Николай Динев Сурчев - председател; Румянка Димитрова Русева - зам.-председател и Олга Антонова Димитрова - зам.-председател; Никола Тодоров Василевски - секретар; ЧЛЕНОВЕ: Иван Динев Иванов, Станка Кънева Иванова, Илко Маринов Илиев, Гинчо Георгиев Парлапанов, Пейчо Георгиев Пейчев, Ботьо Йорданов Гълъбов и Бойчо Христов Бойчев.


*  *  *

Приложение N1 към Решение N12 на ЦИК

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ В ТРИДЕСЕТ И ПЪРВИ МНОГОМАНДАТЕН ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН - ЯМБОЛСКИ

Любка Койчева Ташева - председател; Радка Балчева Господинова - зам.-председател и Славка Кузманова Славова - зам.председател; Георги Кирилов Попов - секретар; ЧЛЕНОВЕ: Георги Вълчев Тодоров, Видю Георгиев Иванов, Йордан Койчев Йорданов, Иван Георгиев Добрев, Стоян Динков Стоянов, Минка Атанасова Стойкова и Рупен Апиг Манавян.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ЯМБОЛ

Иван Добрев Добрев - председател; Стойо Денев Михалев - зам.-председател и Миньо Димитров Кръстев - зам.-председател; Рени Георгиева Русева - секретар; ЧЛЕНОВЕ: Атанас Николов Атанасов, Димитър Янков Кафалиев, Пенка Демирева Юрукова, Косьо Стоянов Косев, Димо Жеков Трудолюбов, Живко Йорданов Касъров и Лазарина Георгиева Карабаджакова.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ "ТУНДЖА" - ЯМБОЛ

Тодор Ценов Диков - председател; Стоян Петков Пенев - зам.-председател и Борислав Димитров Димитров - зам.-председател; Жельо Иванов Желев - секретар;
ЧЛЕНОВЕ: Мариана Георгиева Димитрова, Ружа Вълчева Иванова, Пенка Атанасова Димитрова, Слав Димитров Славов, Минка Русева Иванова, Марин Георгиев Маринов и Люба Величкова Митева.


*  *  *

Приложение N: 2 към Решение N: 12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ЕЛХОВО

Иван Николов Ангелов - председател; Ангел Христов Попов - зам.-председател и Минчо Викторов Спасов - зам.-председател; Катя Ангелова Добрева - секретар; ЧЛЕНОВЕ: Христо Димитров Ганев, Атанас Петров Орманов, Донка Калчева Карастоянова, Желязко Димитров Колев, Димитър Божилов Генчев, Станка Димова Георгиева и Цанка Георгиева Гагъмова.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - СТРАЛДЖА

Елена Атанасова Стойкова - председател; Иван Ставрев Янев - зам.-председател и Стоян Пенев Стоянов - зам.-председател; Мария Толева Иванова - секретар; ЧЛЕНОВЕ: Димо Атанасов Стойков, Георги Кръстев Костадинов, Пенка Митева Георгиева, Мима Стайкова Панайотова, Веска Димитрова Митева, Пеньо Стефанов Атанасов и Георги Бойчев Йорданов.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - БОЛЯРОВО

Димитър Николов Праматаров - председател; Георги Янев Гочев - зам.-председател и Здравко Димов Атанасов - зам.-председател; София Димитрова Минева - секретар; ЧЛЕНОВЕ: Васил Иванов Динков, Мата Тодорова Илиева, Васил Иванов Гаджуров, Янко Стоянов Вернов и Пенка Русева Палова.


*  *  *

Приложение N1 към Решение N12 на ЦИК

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ
ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТИ ХАСКОВСКИ МНОГОМАНДАТЕН ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН

Цветан Стоянов Илиев - председател; Димитър Николов Колев - зам.-председател и Иван Райков Петков - зам.-председател; Кичка Петрова Господинова - секретар; членове: Татяна Стоянова Пальова, Николай Иванов Ванчев, Георги Ангелов Иванов, Георги Милев Янев, Костадин Христов Полихронов, Марио Иванов Чолаков и Мария Георгиева Шаренкова; резерви: Жак Несим Лило, Яна Манолова Манолова, Стойчо Христов Митрев, Силвия Миткова Хаджиева, Марин Райчев Марашев и Димитър Славчев Димитров.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ХАСКОВО

Иван Тодоров Черешев - председател; Йордан Янков Терзиев - зам.-председател и Дамян Христозов Бисеров - зам.-председател; Катя Велчева Велчева - секретар; членове: Веска Георгиева Запрянова, Паун Николов Сотиров, Димитър Кирков Митрев, Катя Славова Иванова, Хасан Велинов Хюсеинов, Надка Славова Бодурова и Николай Иванов Ванчев; резерви: Тодор Минков Димов.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ДИМИТРОВГРАД

Даниел Славов Славов - председател, Славейко Славов Радев - зам.-председател и Емил Михайлов Драгостинов - зам.-председател; Петя Желева Мургова-Стоименова - секретар; членове; Стоян Борисов Харалампиев, Петър Георгиев Сираков, Данте Иванов Нинов, Леко Кръстев Сталев, Христо Иванов Запрянов, Невена Йорданова Димитрова и Ангел Траянов Русинов; резерви: Иванка Василева Иванова, Руска Ангелова Арнаудова и Тодорка Иванова Колева.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ИВАЙЛОВГРАД

Анеса Георгиева Бебелекова - председател; Кръстю Иванов Кръстев - зам.-председател и Зоя Алекова Накова - зам.-председател; Димитър Иванов Бодуров - секретар; членове: Василка Найденова Бостанджиева, Марина Георгиева Налбантова, Василка Атанасова Попова, Димо Петров Тодоров, Димо Николов Долапчиев, Георги Стефанов Теохаров и Любка Славова Димитрова; резерви: Златка Георгиева Чанкова, Атанас Петров Янакиев и Иван Атанасов Норалиев.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - МАДЖАРОВО
Тотка Димитрова Иванова - председател; Гео
рги Борисов Ангелов - зам.-председател и Хубен Димитров Хубенов - зам.-председател; Станка Димитрова Петрова - секретар; членове: Борис Георгиев Лотев, Людмил Николов Иванов и Руска Кирилова Трифонова; резерви: Христо Д. Христов и Димитър Трифонов Димитров.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - МИНЕРАЛНИ БАНИ

Иван Крумов Павлов - председател; Иван Пенчев Иванов - зам.председател и Петя Христова Николова - зам.-председател; Васил Колев Георгиев - секретар; членове: Георги Ангелов Георгиев, Дора Стоянова Бояджиева, Сефтин Сашев Иванов, Ружди Раим Рамадан, Юордан Атанасов Райков, Марин Райчев Димитров и Семат Ибрям Идриз.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - СВИЛЕНГРАД

Тодор Димитров Стамболиев - председател; Мими Николава Манчова - зам.-председател и Михаил Иванов Терцев - зам.-председател; Петинка Костадинова Капасъзова - секретар; членове: Валентин Славов Лозев, Крастина Христова Дянкова, Минка Христова Стоева, Росица Димитрова Делибозова, Борис Йорданов Стоянов, Вълкан Любенов Митев и Георги Николов Таушанов; резерви: Жечко Христов Попов, Стоян Петров Узунов, Златин Дойчев Стамов, Георги Стоянов Карапеев и Сийка Милчева Желева


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ЛЮБИМЕЦ

Тодор Димитров Хаджидимитров - председател; Лилия Борисова Бонева - зам.-председател в Златка Илиева Димова - зам.-председател; Никола Георгиев Драгов - секретар; членове: Тодор Петров Хущинаров, Христина Георгиева Борисова, Емил Цветанов Михайлов, Мара Георгиева Браткова, Недялка Христова Василева, Асен Костов Генев и Петронка Пашинова Балашева.

*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ТОПОЛОВГРАД

Жасмина Крумова Младенова - председател; Мария Георгиева Минчева - зам.-председател и Кръстьо Илиев Тодоров - зам.-председател; Петко Георгиев Илиев - секретар; членове: Георги Петков Гешев, Мария Георгиева Герджикова, Иван Митев Коралов, Атанас Димитров Елков, Младен Георгиев Савов, Георги Панев Стойчев и Радка Тодорова Ангелова; резерви: Христо Иванов Зайков, Динка Димитрова Пехливанова, Атанас Иванов Башаев, Борис Атанасов Борисов, Христина Тодорова Каракашева, Мария Иванова Митева и Васил Борисов Нанчев.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ В ОБЩИНА ХАРМАНЛИ

Мирчо Янев Варналиев - председател; Веселин Янков Василев - зам.-председател и Неделчо Лозев Даскалов - зам.-председател; Здравко Златев Зюмбюлев - секретар; членове: Стефан Андонов Атанасов, Богдан Кирилов Иванов, Атанас Нанев Желев, Георги Желязков Нидялков и Митко Иванов Иванов; резерви: Иванка Крумова Бойчева, Атанас Гатев Атанасов, Владимир Ефтимов Каменов, Георги Кирилов Атанасов и Димитър Тодоров Иванов.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - СИМЕОНОВГРАД

Тончо Георгиев Карагеоргиев - председател; Цветанка Ламбева Добчева - зам.-председател и Валентин Радев Митев - зам.-председател; Таня Маринова Чакърова - секретар; членове: Добчо Петров Чакъров, Златка Динчева Телева, Златка Кирилова Фетфова, Димитър Иванов Даскалов, Велко Костадинов Симеонов, Велчо Велчев Каменски и Радка Запрянова Коларова; резерви: Иван Колев Кунчев, Йонка Михайлова Андонова и Митко Ангелов Палазов.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - СТАМБОЛОВО
Андрей Николов Сапунджиев - председател; Марин Талев Фиданов - зам.-председател и Латун Делчев Арабаджиев - зам.председател;
Атанаска Жечева Ванчева - секретар; членове: Златка Тодорова Добрева, Веско Пилев Ленков, Лиляна Делчева Гочева, Недялко Александров Христов и Коста Тенев Янев; резерви: Петър Недков Пешев и Илиян Адамов Исаев.


*  *  *

Приложение N1 към Решение N12 на ЦИК

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ
XXVII СТАРОЗАГОРСКИ МНОГОМАНДАТЕН ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН

Михаил Желев Михайлов - председател; Кольо Кънчев Колев - зам.-председател и Зоя Иванова Цветкова - зам.-председател; Динка Денева Драганова - секретар; членове: Ваня Николова Бухчева, Димитър Йорданов Хаджипетров, Иван Димитров Вълчев, Иван Маринов Ванков, Иван Пеев Иванов, Йордан Георгиев Бинев и Митко Стефанов Ковачев; резерви: Веселина Иванова Христова, Михо Кънчев Грозев, Добромир Георгиев Ганев, Янка Панева Христова и Симан Димитров Симанов.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - СТАРА ЗАГОРА

Веселина Иванова Андреева - председател; Вълчо Цанков Вълчев - зам.-председател и Анна Петкова Сливкова - зам.-председател; Валентина Илиева Михова - секретар; членове: Ботьо Димитров Чалъмов, Огнян Николов Велчев, Таня Тотева Белчева, Тома Димитров Рибаров, Христо Кирилов Минев, Василка Петкова Мишова и Христо Панайотов Василев; резерви: Мария Тончева Коева, Руска Димова Кацарова, Желязко Георгиев Желязков, Маргарита Димитрова Байчева, Денчо Недялков Младенов, Татяна Танева Андреева, Динко Илиев Минчев, Димитър Драганов Желязков и Христо Мурджев.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ В ОБЩИНА БРАТЯ ДАСКАЛОВИ

Петко Иванов Петков - председател; Георги Михов Троев - зам.-председател и Никола Ив. Николов - зам.-председател; Стефан Ем. Стефанов - секретар; членове: Елена Сл. Казакова, Нефизе Дж. Манат, Иван Н. Петров, Калинка Т. Христова и Бонка Г. Колева; резерви: Мария П. Троева, Иван Хр. Добрев и Георги Хр. Стоев.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ В ОБЩИНА ГЪЛЪБОВО

Иван Господинов Бекяров - председател; Петко Господинов Иванов - зам.-председател и Стоян Иванов Гайдарджиев - зам.-председател; Величка Христова Ангелова - секретар; членове: Гиньо Христов Петков, Тенчо Илчев Пачаманов, Радка Костова Колева, Гочо Тенев Минчев, Кольо Славов Генов, Господин Кирев Дучев и Мата Иванова Ненчева; резерви: Георги Николов Станков, Димитър Стамов Касъров, Господин Христов Георгиев и Райко Влаев Греков.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - КАЗАНЛЪК

Росица Тенева Буркова - председател; Григор Теофилов Григоров - зам.-председател и Петранка Йорданова Куцарова - зам.-председател; Иван Атанасов Иванов - секретар; членове: Пенка Борисова Палазова, Ана Димитрова Динева, Иван Атанасов Паликарев, Тодор Колев Караиванов, Недялка Михайлова Радева, Александра Костадинова Бозукова и Кирил Иванов Кирилов; резерви: Евгени Пенчев Джурков, Анета Цветанова Миткова-Славова, Гюлчан Шасан Ислям и Янка Петкова Ташева.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ В ОБЩИНА МЪГЛИЖ

Митьо Иванов Димитров - председател; Иван Неделчев Ялъмов - зам.-председател и Веселин Димитров Виделов - зам.-председател; Любен Димитров Андреев - секретар; членове: Пенка Тошева Димитрова, Маргарита Господинова Готева, Димка Кънчева Стоева, Тодор Вангелов Димитров, Стефка Стоянова Колаксъзова, Дечо Манев Иванов и Стоян Димов Неделчев.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ В ОБЩИНА ОПАН

Магдалена Славова Панева - председател; Ангел Вълев Ангелов - зам.-председател и Тильо Мартинов Тильов - зам.-председател; Биляна Стоянова Токучева - секретар; членове: Ганчо Тенев Гочев, Никола Тодоров Колев, Дияна Илиева Запрянова, Веска Христова Гергинекова, Мария Василева Спасова и Теньо Генов Токучев; резерви: Пейко Митев Славов, Славка Вълева Спасова, Бистра Любенова Митева и Недялка Господинова Митева.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ В ОБЩИНА ПАВЕЛ БАНЯ

Йорданка Ненова Енева - председател; Апостол Костов Апостолов - зам.-председател и Владимир Митев Владимиров - зам.-председател; Капка Атанасова Щикова - секретар; членове: Кольо Христов Пъдев, Василка Благоева Тодорова, Георги Данаилов Господинов, Кясим Мехмед Мюмюн, Кубрат Исперихов Чулаков, Делчо Гогов Георгиев и Нено Илиев Ненов; резерви: Мария Христова Чолпанова, Люлсюм Ахмед Куршум, Ахмед Куршум, Руси Илиев Русев и Бялка Христова Пъдева.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ В ОБЩИНА РАДНЕВО

Деньо Димитров Денев - председател; Михаил Бонев Димов - зам.-председател и Цонка Динчева Кирева - зам.-председател; Георги Желязков Сидеров - секретар; членове: Диньо Кънев Минчев, Господин Димитров Русев, Героги Нейков Бинев, Николина Георгиева Гурбалова, Нино Канев Нейков, Светозар Георгиев Киров, Георги Николов Стоянов, Любомир Димитров Манолов и Димитър Стратиев Скерлев.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ В ОБЩИНА ЧИРПАН

Илия Петков Кулаксъзов - председател; Александър Нонев Нонев - зам.-председател и Донка Панчева Манева - зам.-председател; Въчко Иванов Тодоров - секретар; членове: Донка Гергинова Стоянова, Димитър Георгиев Томов, Петранка Стайнова Димова, Иван Христов Димитров, Димитър Иванов Къртев, Христо Стойчев Тилев и Стефан Петков Жеков; резерви: Видьо Иванов Видев, Стайко Василев Димов, Пейчо Петков Матев и Грозданка Стоянова Радева.


*  *  *

Приложение N1 към Решение N12 на ЦИК

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ IX КЪРДЖАЛИЙСКИ МНОГОМАНДАТЕН РАЙОН

Георги Анастасов Попов - председател; Слави Тодоров Митрушев - зам.-председател и Никола Иванов Колев - зам.-председател; Павел Колев Павлов - секретар; членове: Христо Симеонов Григоров, Свобода Тодорова Карастамова, Кирил Ангелов Пачаманов, Месроп Татевос Нурадиян, Дора Илиева Върбанова, Пенчо Тенев Запрянов и Мустафа Байрамали Хасан.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - КЪРДЖАЛИ

Цвятко Иванов Коев - председател; Кунка Иванова Терзиева - зам.-председател и Златка Вълчева Дедева - зам.-председател; Илияна Атанасова Славовска - секретар; членове: Щерьо Димитров Щерев, Величка Ангелова Димова, Агоп Крикор Узунбохосян, Такухи Асадур Саркисиян, Лена Василева Донева, Здравка Тодорова Михайлова и Алексей Василев Димитров; резерви: Нина Стойчева Якимова, Ангел Балинов Текелиев, Евгени Върбанов Върбанов, Никола Атанасов Николов и Тодор Иванов Калоянов.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ В ОБЩИНА АРДИНО

Красимир Алексиев Гаджалов - председател; Назиф Мустафов Садетинов - зам.-председател - Иван Ташев Дойновски - зам.-председател; Валери Стоянов Стоянов - секретар; членове: Редясеб Ахмедов Садетов, Ахмед Ибрямов Бабукчиев, Любов Илиева Димитрова, Асен Карамфилов Солакчиев и Назъм Алиев Алиев; резерви: Зюлфия Халилова Мюмюнова, Шериф Шерифов Кълъчев, Васил Христов Солинков и Сафет Еминов Османов.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ДЖЕБЕЛ

Петко Вълчев Лафчев - председател; Мюмюн Ахмедов Ахмедов - зам.-председател и Мустафа Рашит Мюмюн - зам.-председател; Миглена Димитрова Драгиева - секретар; членове: Милена Димитрова Пандезова, Веска Димитрова Даскалова, Хасан Ахмед Рюстен, Джевет Хасан Алиосман, Ратмила Делчева Илиева, Веско Стойков Коджаменов и Кристина Христова Панова.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - КИРКОВО

Здравко Маринов Синабов - председател; Григор Димитров Бръмбаров - зам.-председател и Анжела Светозарова Славова - зам.-председател; Лена Славова Орлова - секретар; членове: Даниела Ценкова Антонова, Венцислав Асенов Бойчев, Светла Димитрова Хаджиева, Любомир Митев Енчев, Вели Мюмюн Хасан, Олег Бисеров Златев и Мустфа Салиев Хорозов.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - КРУМОВГРАД

Христо Асенов Гуглев - председател; Сократ Кирилов Николов - зам.-председател и Цвятко Василев Ганчев - зам.-председател; Юстюнгел Таксим Ахмет - секретар; членове: Иванка Рускова Левичарова, Елка Любенова Георгиева, Яни Николов Парушев, Здравка Лилова Солакова, Радка Георгиева Сотирова, Недко Тодоров Петров и Ръждет Алиосман Юсуф; резерви: Виолета Асенова Бънчева, Кольо Тенчев Колев, Нико Иванов Тончев, Лукрие Ахмед Хюсеин и Яни Николов Парушев.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - МОМЧИЛГРАД

Василка Веселинова Ценова - председател; Борислав Иванов Топузов - зам.-председател и Славко Иванов Трингов - зам.-председател; Трендафил Борисов Трендафилов - секретар; членове: Христо Данчев Харитов, Хасан Хасан Хайрула, Павел Белев Радев, Кирил Иванов Станков, Данка Василева Пашалиева, Шукри Мехмед Мустафа и Неждет Хюсеин Хюсеин.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ В ОБЩИНА ЧЕРНООЧЕНЕ

Мустафа Салиф Аптиш - председател; Николай Емилов Емилов - зам.-председател; Даниела Василева Никол - зам.-председател; Миряна Иванова Велинова - секретар; членове: Съби Райков Момчилов, Шабан Дурмушалиев Алиев, Светла Йосифова Асенова, Кръстю Илиев Илиев и Юлиян Сидеров Северинов; резерви: Виолета Желева Стойкова, Милена Миранова Миленова и Шукрю Хабибов Мехмедов.


*  *  *

Приложение N1 към Решение N12 НА ЦИК

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - РАЗГРАД

Любомир Кръстев Иванов - председател; Марин Йорданов Григоров - зам.-председател и Гинка Илиева Цветкова - зам.-председател; Дияна Пейчева Петрова - секретар; членове: Стефан Димитров Събков, Петър Иванов Петров, Величка Михова Хаджиева, Антония Николова Стоева, Михаил Димитров Бобчев, Александър Илиев Маринов и Здравко Иванов Иванов; резерви: Милена Нанева Нанева, Ангел Димитров Ангелов и Лилия Лефтерова Аристидова.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 НА ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - РАЗГРАД

Иван Димитров Иванов - председател; Васко Димитров Нанев - зам.-председател и Румен Димитров Воденичаров - зам.-председател; Атанас Велчев Атанасов - секретар; членове: Цветозар Бориславов Кърбашев, Стоянка Стоянова Стоянова, Димитър Йосифов Папазов, Симеон Димитров Симов, Лефтер Николаев Лефтеров, Веселина Стоянова Николова и Мирена Емилова Пиринска; резерви: Петър Стоянов Джамбазов, Иван Йовчев Иванов, Анелия Станчева Атанасова и Георги Димитров Георгиев.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ЗАВЕТ

Пенка Милева Неделчева - председател; Алиосман Мехмед Фучеджи - зам.-председател и Иванка Пенчева Чолакова - зам.-председател; Мария Стоянова Иванова - секретар; членове: Вяра Радева Иванова, Абийбула Мустафа Неби, Зия Ахмед Федаил, Спас Илиев Спасов, Ценка Дончева Петрова, Диана Янкова Йорданова и Лазар Великов Стоев; резерви: Симеонка Иванова Пенчева, Светла Юлиянова Паунова, Златка Иванова Иванова, Павлина Георгиева Петрова, Бсат Мехмед Кямил и Цонка Ненова Станчева.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ИСПЕРИХ

Никола Георгиев Атанасов - председател, Валентин Михайлов Василев - зам.-председател и Георги Иванов Пармаков - зам.-председател; Владо Илиев Димитров - секретар; членове: Зоя Петрова Велкова, Петя Николова Раданова, Николай Атанасов Николов, Иван Йовчев Иванов, Надка Маринова Вълева, Олег Николов Георгиев и Валентин Станчев Иванов.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - КУБРАТ

Пламен Василев Барашки - председател; Снежана Петрова Иванова - зам.-председател и Здравко Станчев Георгиев - зам.-председател; Борис Стоянов Бойчев - секретар; членове: Христо Боянов Христов, Тодор Станев Борисов, Муртаза Хюсеинов Кидиков, Мартин Зафиров Асенов и Иван Василев Ненков.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - САМУИЛ

Еюб Мухаремов Еминов - председател; Хюсеин Хасан Карареджеб - зам.-председател и Дафинка Иванова Тошкова - зам.- председател; Атанаска Свиленова Борисова - секретар; членове: Емилия Ефтимова Чавдарова, Милен Рачев Стоянов, Иванка Вутева Петкова, Марин Йорданов Маринов и Стоян Маринов Вълков.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ЦАР КАЛОЯН

Петко Тодоров Терзиев - председател; Пеньо Иванов Димитров - зам.-председател и Тахир Ахмед Мураф - зам.-председател; Денка Петкова Георгиева - секретар; членове: Велико Димов Кушчев, Кольо Радев Колев, Ниязи Мурад Тахир, Стефан Донев Балъкчиев, Иван Тончев Механджиев, Дени Иванов Ватов и Йордан Сандаов Дилов; резерви: Ради Тодоров Терзиев, Милчо Пенев Жеков, Йорданка Господинова Петрова, Цоньо Стоянов Илиев, Милка Пенева Райкова и Младен Алеков Алексиев.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ЛОЗНИЦА

Цветанка Кирилова Генчева - председател; Маргарита Николова Цонева - зам.-председатели Атанас Йорданов Щерев - зам.-председател; Валентина Райчева Колева - секретар; членове: Йордан Колев Колев, Снежана Стоянова Божкова, Симеон Иванов Симеонов, Бранимир Савов Караджов и Кольо Метев Попов; резерви: Стефка Илиева Йонкова, Мария Петрова, Калоян Баданов Дъбев, Емилия Илиева Миланова, Калинка Тодорова Русева и Бинка Драганова Младенова.


*  *  *

Приложение N1 към Решение N12 на ЦИК

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - РУСЕ

Денислав Стоянов Денев - председател; Милена Йорданова Декова - зам.-председател и Борис Николов Панов - зам.-председател; Йонка Стефанова Петрова - секретар; членове: Божидар Тодоров Горанов, Велико Данев Токаджиев, Здравко Димитров Василев, Мария Ченкова Ленова, Стефан Иванов Гунчев, Тодор Стоилов Камбуров и Стефан Иванов Тошков.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - РУСЕ

Владимир Василев Недялков - председател; Тодор Димитров Кръстев - зам.-председател и Юлия Крумова Неделчева - зам.-председател; Албена Иванова Славова - секретар; членове: Владимир Марков Илиев, Венелин Петров Гичев, Данаил Борисов Попов, Диана Николова Маринова, Никола Господинов Николов, Петко Димитров Дюлгеров и Свилен Дечев Георгиев.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - БОРОВО

Иван Маринов Дойчев - председател; Илия Бенков Янков - зам.-председател и Марияна Николова Тодорова - зам.-председател; Маринка Сергева Атанасова - секретар; членове: Велико Тодоров Ангелов, Кольо Ангелов Иванов, Никола Стоянов Митев, Румяна Иванова Котенкова и Стоян Петров Стоянов.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - БЯЛА

Александър Митев Донев - председател; Николина Николаева Христова - зам.-председател и Петко Иванов Петров - зам.-председател; Милка Иванова Димитрова - секретар; членове: Васил Серафимов Йорданов, Грета Мипова Рацова, Марийка Кирилова Ганева, Пенка Димитрова Харалампиева, Пламен Здравков Харалампиев, Радостинка Костадинова Кюркчиева и Сидер Станчев Сидеров.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ДВЕ МОГИЛИ

Георги Иванов Георгиев - председател; Георги Йорданов Янков - зам.- председател и Георги Тодоров Желев - зам.-председател; Станка Христова Калинова - секретар; членове: Вейсел Юсеинов Вейселов, Иваничка Йорданова Петкова, Милко Георгиев Христов, Невяна Иванова Димитрова, Пенка Василева Иванова, Роман Кръстев Билчев и Феим Галибов Юсеинов.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ИВАНОВО

Йордан Димитров Йорданов - председател; Данка Димитрова Желязкова - зам.-председател и Дончо Георгиев Колев - зам.-председател; Славка Янкова Маринова - секретар; членове: Бистра Тодорова Иванова, Виолета Христова Трифонова, Йордан Илиев Балтаджиев, Латинка Йорданова Трифонова, Недялка Димитрова Господинова, Райко Петков Калинов и Стоянка Ганчева Стоянова.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ВЕТОВО

Мартин Цветков Петров - председател; Иван Симеонов Симеонов - зам.-председател и Лютви Мехмедов Гайтанов - зам.-председател; Пеньо Тотев Пенев - секретар; членове: Ерджан Юмеров Ахмедов, Хасан Ибрямов Сатъев, Вилдан Исмаилова Сармаджиева, Илия Петров Станчев, Иван Цонев Попов, Гинка Илиева Христова и Емил Красимиров Чавдаров; резерви: Емил Иванов Кадишев, Младен Трифонов Станев, Куна Пенева Маринова, Нели Кънева Стойкова и Красимира Петрова Стойчева.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - СЛИВО ПОЛЕ

Петър Илиев Петров - председател; Петко Иванов Димитров - зам.-председател и Иван Петров Тонев - зам.-председател, Емилия Ясенова Хъмкова - секретар; членове: Мехмед Мехмедов Делиюмеров, Йордан Тодоров Станчев, Стефан Стоилов Димитров, Мария Ангелова Флорова и Цветанка Неделчева Георгиева.


*  *  *

Приложение N2 към Решение N12 на ЦИК

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ЦЕНОВО

Валери Георгиев Ковачев - председател; Боянка Стефанова Сидерова - зам.-председател и Андрей Георгиев Андреев - зам.-председател; Зорка Кръстева Ковачева - секретар; членове: Борис Цветанов Борисов, Величко Димитров Петков, Донка Енчева Ангелова, Денка Христова Филипова, Любка Петкова Петрова, Петър Стоянов Попов и Сашо Якимов Костов.

/Пресслужба "Куриер"/


13:32:25    
18.09.1991 г.

Редактор: Нина Гаврилова
Технически изпълнител: Емилия Генадиева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1991 г. Всички права запазение или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!