18 ноември 1993


София, 18 ноември 1993 година
Брой 226 /1014/


София, 18 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ВЪПРОСА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СТАРОТО ПАРЛАМЕНТАРНО МНОЗИНСТВО И ЗА СЪСТАВЯНЕ НА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО.


Партиите от Съюза на демократичните сили /СДС/ поемат политическа отговорност за действията на своите депутати по отношение на лансираната от президента теза за възстановяване на старото парламентарно мнозинство и за съставяне на ново правителство. Всеки, който подкрепя тази теза, на практика пренебрегва решенията на V национална конференция и уронва престижа и доверието в коалицията. СДС потвърждава своето решение, че в рамките на този парламент участието или подкрепата на каквото и да било правителство е немислимо и е най-краткият път за изчерпване кредита на доверие на избирателите и разпадане на коалицията.

СДС е единствената политическа сила, способна да поеме отговорност за управлението на страната, но това може да стане само след нови парламентарни избори при наличието на стабилно парламентарно мнозинство. Искането за възстановяване на старото мнозинство с Движението за права и свободи /ДПС/ и Нов съюз за демокрация /НСД/ е прозрачен политически капан, който би превърнал синята коалиция в изкупителна жертва за греховете, натрупани от комунистическото правителство на Беров.

СДС сваля политическото си доверие от всеки свой представител, който поддържа тази идея или води явни или тайни преговори с цел осъществяването й. Партии от СДС, които допуснат техни представители да участват в състава на нов кабинет в рамките на този парламент или го подкрепят със своя вот, са длъжни незабавно да се разграничат политически от тях, или да напуснат коалицията.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 18 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА СИМЕОН II КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ОГЛАСЕНО НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПОВОД НА ПЕТДЕСЕТГОДИШНИНАТА ОТ ПРОВЪЗГЛАСЯВАНЕТО МУ ЗА ЦАР НА БЪЛГАРИТЕ


ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ!

Преди половин век Шестата извънредна сесия на XXV Народно събрание, действайки според член 34 от Търновската конституция, ме провъзгласи за Цар на българите .

Петдесетгодишно доблестно съхраняване на едно тежко историческо завещание, постоянно опазване престижа на Короната и една непрекъсната отдаденост на Родината не е нито често, нито случайно явление. Малко са тези, които са работили безкористно толкова много години наред като мен в името на един идеал без всякаква материална облага, жертвайки най-добрите си години, въпреки безнадеждността на тогавашната световна обстановка. Това е факт, който никой не може да ми оспори!

На 10 ноември се навършиха четири години от падането на тоталитарната система, през които съм полагал непрекъснати и всеотдайни усилия, повечето сам, без екип от сътрудници, без финансова подкрепа отникъде, запазвайки пълната си независимост.

Коронованата демокрация, която аз ви предлагам, драги българки и българи, съвсем няма за цел диференциране на обществото на основа на безрезултатния дебат между монархисти и републиканци, а еднакъв шанс и възможност за всеки, който милее за доброто на България, за всеки, който иска да допринесе за създаването на нов модерен образ на страната ни и за съкращаването на продължителния вътрешен кризисен период. Твърдо убеден съм обаче, че за да изпълни цялостната си общополезна роля, Короната трябва преди всичко да обединява, а не да разделя!

Преимуществата на една парламентарна монархия са доказани напълно в страните, които са короновани демокрации и са приложими на практика в България, още повече че у нас не е позната републиканската традиция. Принуден съм да се повтарям, но поради изопачената пропаганда и примитивните предразсъдъци много хора все още не са разбрали, че за гражданите на най-развитите демокрации - не "демагокрации" - дори през XXI век кралят ще продължава да бъде гарант за политическа стабилност, суверенитет, а и бариера срещу узурпаторите на властта като превратаджии или диктатори. Трябва да знаете, че една демократична страна може да се превърне еднакво лесно от царство в република и обратното без сътресенията, които някои умишлено предвещават. Освен това както при републиката, така и при царството правителствата и партиите на власт се менят според свободно изразеното желание на избирателите.

Чувствам, че много хора не схващат или не искат да приемат и друго нещо: съществуват личности, които съвсем не се изкушават от властта и чиито действия са обусловени от един идеал, а не от користни подбуди! През целия си живот съм имал една-единствена амбиция и тя е добруването на България и на моя Народ. За мен моите съграждани имат сърце и душа, а не представляват само една електорална маса. Не се стремя да спечеля вашите гласове, а да ви разбера и да постигна чрез взаимно доверие необходимия спасителен национален консенсус и по този начин да осигурим заедно нашето бъдеще и това на идните поколения.

Изкуственото разделяне на обществото на "леви" и "десни" на фона на тежката световна икономическа обстановка е пълна отживелица, с която само губим ценно време и енергия. Днес критериите за благополучие са икономическият просперитет, наличието на честни предприемачи и съвестни държавни служители. Трябва да бъдат създадени условия за повишаване на националното ни самочувствие, вместо да се поощрява разгарянето на долни страсти и тенденцията към опошляване на всичко. Повече предприемчивост и изпълнителност ще предизвикат създаването на тъй необходимото доверие в бъдещето на България, следователно и на нови работни места. Само тогава ще се отървем от просешкия манталитет, който, изглежда, ни е обхванал, от бизнесманията и от стремежа към светкавично забогатяване. Солидните и честни пари се печелят с труд, постоянство и пестеливост, а това е базата на изграждане на едно стабилно общество. Пасивното чакане на помощ "отнякъде" или само търговски сделки без производство няма да спасят Родината, а разочарованието от липса на резултати нараства!

Свидетели сме на непрекъснати междуособици, лични съперничества, непочтени маневри, алчност, егоизъм, самозабрава, липса на идеали и дори на патриотизъм - нямам предвид демагогския шовинизъм. Както винаги, гледам на нещата обективно и с дълбок реализъм. Атаките против институцията, която представлявам, са жестоки и незаслужени. Монархистите са представяни като хора от друга раса и във възможно най-черна и зловеща светлина. От друга страна, липсата на по-широка активна и открита подкрепа ме кара да мисля, че може би съм изразител на една нежелана от болшинството алтернатива.

На фона на всичко това трябва да призная, че ме обзема безкрайна умора и затова смятам, че е безсмислено да продължавам трескавата си дейност от изминалите четири години, съпроводена от жертви от всякакво естество. От позицията на половинвековната ми родолюбива дейност си запазвам правото на окончателно решение, изхождайки от развитието на нещата, като династическите права остават изцяло в мои ръце.

Приканвам ви още веднъж всички да насочите силите си за постигане на общото благоденствие на страната. Назрял е моментът всеки един от вас да се замисли върху въпроси по-значими от всекидневните битови неуредици и дребни политически разправии. Така, дай Боже, един ден историците да пишат, че Родината е излязла от пропастта благодарение на съвместните усилия и на изключителните заложби на българския Народ!

17 ноември 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 18 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ "ЕКОГЛАСНОСТ" ПО ВЪПРОСА ЗА ПРОМЯНАТА НА ЗАКОНА ЗА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ.


В условията на обща политическа криза и пълна икономическа катастрофа съществуването на агонизиращия и напълно блокиран от действията на прокомунистическото мнозинство парламент е лишено от всякакви основания. Единственият спасителен изход за страната са предсрочните парламентарни избори и всяко тяхно отлагане е пагубно. Усилията на БСП да превърне парламента в конвент, налагайки реставрационни решения и блокирайки напълно насъщната законодателна дейност, са престъпен акт, който повече не може да бъде търпян. "Екогласност” заявява, че ако абсурдният и антиконституционен законопроект за промяна на закона за Висшия съдебен съвет бъде гласуван и на второ четене, ще оттегли своите депутати от цялостната дейност на Народното събрание.

София, 16 ноември 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Едвин Сугарев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 18 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОГРАМА /ЧАСТ ВТОРА/ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ, ПРИЕТА НА ПАРТИЙНА КОНФЕРЕНЦИЯ В СОФИЯ НА 20 ДЕКЕМВРИ 1989 Г. И АКТУАЛИЗИРАНА ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ 1993 Г. БНРП е основана на 1 септември 1955 г.


А. НАЦИОНАЛНA ПРОГРАМА

1. БНРП си поставя за цел да брани съществуването, свободата и независимостта на българската народност, да води борба за национално обединение и народностно единство на всички българи от Мизия с Добруджа, Тракия, Македония и Западните покрайнини. За разлика от партиите, които стоят на нихилистични позиции и използват българския народ като средство за постигането на теснопартийните си цели, за нас самата българщина и благоденствието на българския народ е цел, а всичко друго е само средство за постигането на тази цел. Ако България загине, ние - националистите - не можем да пренесем дейността си в други страни като останалите политически формации, а загиваме заедно с Родината си. Никакви други интереси не могат да стоят над националните. За защита на териториалната цялост на поне това парче земя, останало от великата българска държава, и на националните интереси на народа ни трябва да се създаде модерно въоръжена армия с висок боен дух, базиращ се на националните войнски български традиции, с оптимално социално осигуряване на българските офицери и подофицери. Уместно е да се започне и създаването на професионална армия не от наемници, а подобно на тази, която съществува в САЩ и Израел, както и да се въведе военна християнска служба. БНРП държи да се възстанови денят на храбростта Гергьовден като празник на българската войска, а Арахангеловден - като празник на българската полиция, която да бъде действена, гарантираща съблюдаването на обществения ред, живота, здравето, сигурността, имота и честта на българските граждани. БНРП държи да се отмени мораториумът върху смъртното наказание за особено тежки криминални престъпления.

2. БНРП се бори за протекция на правата, бита, нравите, обичаите и фолклора на всички български етнокултурни общности независимо от местоживеенето им, изхождайки от принципа, че България е отечество на всички българи. Всички лица от български произход, при желание, да придобиват веднага българско гражданство. БНРП е против двойното гражданство, което облагодетелства лица от чужд произход за сметка на българската социална система. Трябва да се сложи край на объркването, апатията и унинието по националния въпрос, породени от нихилизма. БНРП ще се ръководи от общите интереси на българската народност, твърдо ще се застъпва за правата и свободите на българските общества в чужбина, които трябва да бъдат подпомагани морално и материално, а нашата общественост да бъде правилно осветлявана за тях, за политическото и материалното положение и борбите им. БНРП си поставя за цел да върне в пределите на Родината колкото е възможно по-голяма част от българската емиграция. Основна задача в това направление е да се създадат условия за завръщането на бесарабските, таврийските и банатските българи. Те са добри земеделски стопани, но трябва да имат възможност и за професионална изява чрез заемане на подходящи служебни места. БНРП ще работи съвместно с Патриаршията ни, ако тя има намерение да разкрие свои, български диоцези в страните с компактно българско население и чрез своите свещенослужители внедрява идеята сред българите за завръщането им в Отечеството. Това не важи за населението в откъснатите от България земи. То може да се присъедини към метрополията чрез общонароден референдум, заедно със земите, несправедливо и насилствено отнети от България. Особено е положението на потомците на тракийските българи, които са най-онеправданата част от българската нация. Те не са обезвъзмездени за имотите си, останали в Турция и Гърция, не са получили и парите си от бежанския заем. Ангорският договор бе една въпиеща несправедливост към тях, а ограбените им от БКП пари от бежанския заем ги постави в мизерстващо материално положение. Затова час по-скоро справедливите искания на тракийските българи трябва да бъдат взети под внимание от едно истинско национално правителство и български парламент.

3. Дори и в обединена Европа БНРП ще пледира и търси пътища за етническото обединение на всички българи и български земи на базата на исторически факти и аргументи, с които ще се стреми да попречи на денационализацията и потискането на българското самосъзнание. Ние трябва с автентични документи да покажем на хората чия земя обитават, какви са били техните деди и каква огромна историческа роля са играли в развитието на нашето Възраждане, което започна от македонските българи. Трябва да разкрием и какъв принос са имали в пантеона на българските националноосвободителни борби, с какъв чист и самоотвержен български патриотизъм са отдавали живота си за свободата, независимостта и обединението на Мизия, Тракия и Македония в ЕДНА РОДИНА. Време е да прекратим мълчанието си по този въпрос и с гордо вдигната българска глава да предявим историческите си претенции върху нашите земи и население, така както това правят германците, унгарците и други високоцивилизовани народи за своите земи и население. С мълчанието си само потенцираме антибългарските сили в техните домогвания и сриваме националната си чест и достойнство пред очите на световната общественост. България е единствената страна, която отвсякъде граничи със свои земи и население. Въз основа на изтеклия стогодишен срок, през който Северна Добруджа беше преотстъпена на Румъния по Санстефанския договор за сметка на Молдова, БНРП настоява въпросът за Северна Добруджа да бъде поставен пред Международния съд в Хага.

4. БНРП се стреми да поддържа здрави връзки с българите в чужбина. Трябва да се пристъпи към изграждането на просветни центрове, които ще държат будно националното съзнание у сънародниците ни. Трябва да се създадат условия, за да могат те да идват и работят в България. На българите в чужбина трябва да дадем да почувстват, че тук, в България, мислят за тях и живеят с техните грижи и неволи и че те винаги могат да се уповават за каквото и да е, при тежки моменти в живота им, на своите братя по плът и кръв от България, да се почувстват като част от тези свои братя, да заживеят с тяхната съдба и въжделения. За това БНРП настоява от тях да не се изисква задължителна обмяна на валута при посещенията им в България, а в областта на образованието, правото на труд и здравеопазването да се ползват с всички права на български граждани.

5. БНРП е за добри отношения с другите държави, за взаимноизгодни търговски връзки, за независима външна политика, почиваща на принципа: "Добро е това, което е добро за България!" Разкривайки пред българския народ неговото историческо величие, ние трябва заслужено да повдигнем националната му гордост и самочувствие като един от най-достойните в Европа и света.

6. БНРП държи на националното единство на българския народ и ще се бори с всички законни средства срещу всякакви прояви на разединение на българската нация, обосновани на етническа или религиозна основа. Ние считаме, че Националният проблем може да бъде разрешен само чрез въвеждането на Единна именна система за новородените български граждани и експатриране на всички групи с чуждо национално самосъзнание, които застрашават българския национален характер на държавата. За тези, които не приемат Единната именна система, експатрирането трябва да стане на базата на размяна на населения или чрез Изселническа спогодба. В противен случай те ще се ползват със статута на чуждестранни граждани, временно пребиваващи в нашата Родина, нямащи право на участие в обществено-политическия живот на страната ни и на социални придобивки. А на всички свободни работни места с предимство трябва да бъдат назначавани български граждани, с което ще се осигури жизненият минимум на българските семейства, пред представителите на други народности. БНРП се обявява решително против вкарването в България на чужди наемни работници на големи групи, както това беше осъществено с вкарването на виетнамска работна ръка. Ако това се налага, то да се извършва чрез зряло обмисляне и подбор на страната, от която биха дошли наемниците. Често трудът на подобни на виетнамските наемници е неефективен, а такива групи само трасират социално-етническо напрежение и конфликти и създават условия за развитието на международна престъпност. Поради историческите и сега създадени усложнени етнически взаимоотношения у нас между бъпгари-християни и мохамедани то БНРП е решително против използването на турци като гастарбайтери под каквато и да е форма.

7. БНРП е категорично против участието на хора с чуждо национално самосъзнание в обществено-политическия живот на страната. Представители на ДПС, Турската демократическа партия, Мюсюлманската демократическа партия, ОМО "Илинден", Македонската демократическа партия, Влашкия културен съюз, Обединените ромски съюзи, Съюз "Рома" и др. нямат право да бъдат избирани в българското Народно събрание като български депутати, нямат право да участват във висшата изпълнителна власт и да решават българските национални въпроси. Българската земя, национално значимите промишлени и селскостопански обекти не могат да бъдат разпродавани на чужденци или чужди фирми с подставени лица. Ние решително се обявяваме против продажбата от "Дом майка и дете” на деца на нехристиянски семейства или такива с небългарско национално самосъзнание, тъй като считаме такъв акт за съвременно еничарство. Уместно е "Дом майка и дете", както и старческите домове, да минат под патронажа на Българската православна църква.

8. БНРП счита, че от изключителна важност е да се вземат спешни мерки против демографската катастрофа чрез етническа протекция на българската нация. За целта трябва да се подобри битът на българското семейство, като на майките и семействата с три и повече деца да се осигурят необходимите жилищни помещения на нормиран наем, които ще могат, ако желаят, да изплатят и закупят. На майките и семействата с три и повече деца трябва да се осигури и съответният доход, обезпечаващ оптимален жизнен стандарт. При желание майката може да се пенсионира при раждането на четвъртото си дете, като получава пенсия в размер на заплатата си до навършване на пенсионна възраст или необходимите парични средства за поддържане на оптималния жизнен стандарт. Така тя ще има повече време за семейството си, за отглеждането и възпитанието на децата си в духа на българските национални традиции. А онези майки, които не желаят да се пенсионират, да минат на петчасов работен ден.

9. БНРП е за възраждане и развитие на българските национални ценности в областта на литературата, архитектурата, музиката и художествените занаяти, за утвърждаване на християнските добродетели чрез Българската православна църква, за установяване на източноправославието като водеща религия, за въвеждане вероучението в българските училища. БНРП ще организира чествания на тържествени дати, свързани с величави събития в нашата история, и чрез митинги, манифестации и събрания ще държи будна народната памет и ще повдига националното самочувствие на българите и тяхното народностно достолепие като народ, дал много на света. БНРП ще организира народни сборове, на които ще демонстрира здравата национална спойка на всички слоеве от българския народ и народното единство, ще укрепва моралните добродетели като национална свяст, чест и достойнство.

10. БНРП е за запазване и възраждане на българския език, дори и в диалектните му форми, като официален и задължителен за всички български граждани, за съхранение чистотата на българското училище и против въвеждането в него, както и организираното изучаване, на езици, които могат да потенцират създаването на етнокултурни малцинствени общности, изхождайки от принципа, че България е еднонационална държава. Партията държи на националните традиции в областта на литературата и изкуството. "Опростеният" правопис на Оф от 1945 г. разруши единството на българския език и неговите наречия, скъса връзката му със старобългарския език. Стигна се дотам, че българите, живеещи в чужбина, и тези в България използват различен правопис. Създаде се хаос в българската граматика. Къса се и връзката между българите от Македония и източнобългарските райони. Няма единно становище по употребата на променливото "Я", членуването и суфиксните форми на "УВ". За това БНРП държи на възстановяването на историческия български правопис, както и за изпит по български език при постъпване на работа като служещ.

/Пресслужба “Куриер"/


*  *  *

София, 18 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРИНЦИПИ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ /ЧАСТ ВТОРА/, НАПИСАНИ ОТ АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ В ЗАТВОРА И В ИЗГНАНИЧЕСТВО И ИЗДАДЕНИ ОТ БЗНС НА 12 АПРИЛ 1919 Г. В СОфИЯ.


        Вторият принцип

Земледелският съюз е организация чисто земледелска.

Той е представител на земледелското съсловие в България. В неговите редове не могат да бъдат хора от други съсловия и с противни интереси и разбирания на земледелските. Неговият главен обект за дейност е българското село. Естествената интелигенция на съюза е само тази, която изхожда от земледелското съсловие или има непосредствени връзки с него поради еднаквостта на интересите си. Отклонението от този принцип е едно изключение, което никога не може и не бива да става правило. Само конгресът на съюза е властен да определя и да се произнася за необходимостта от подобни отклонения, същият определя и се произнася дали даден член на съюза е изгубил качествата на такъв. Който би поискал вратите на Земледелския съюз да бъдат отворени и за хора от други съсловия, той косвено цели унищожението на самия съюз, защото в такъв случай ще се създаде една политическа партия, каквито вече съществуват, благодарение липсата на съзнание в разните съсловия, благодарение стари предразсъдъци и заблуждения и благодарение коварството на алчната за паразитски живот интелигенция. Дори земледелският конгрес който би възприел подобно подхлъзване да разруши върховния принцип на съюза, справедливо би срещнал протестите на всички земледелски дружби. Тия протести биха се превърнали на едно най-настоятелно искане за немедленото ревизиране на такова решение чрез друг конгрес или чрез повсеместен плебисцит /допитване/ до всички членове на съюза. Най-съществената разлика между земледелския съюз и политическите партии се състои в този принцип. Разклатени ли са вторият и първият принцип, застрашено е самото съществуване на съюза в неговите най-дълбоки и най-жизнени основи.

Съюзна книжнина по въпроса.
1. Устав на Българския земледелски съюз, чл. 1
2. Политически партии или съсловни организации - от Ал. Стамболийски.
3. Где е спасението на българския земледелец - от Д. Драгиев.
4. Земледелският съюз и неговите оръжия за отбрана и победа - от Ал. Стамболийски.
5. Земледелският съюз и неговата интелигенция - от Д. Драгиев.
6. Интелигентните сили в земледелския съюз и партиите - от Ал. Стамболийски.
7. В. "Земледелско Знаме".
8. Земледелските дейци и тяхното изграждане - от Ал. Стамболийски.
9. Съсловните политико-икономически огранизации - от д-р Райко Ив. Даскалов.
10. Земледелският съюз и властта - от Ал. Стамболийски.
11. Сп. "Земледелска мисъл".
12. Земледелският съюз и неговите врагове - от Ал. Стамболийски.
13. Земледелец по занятие и по убеждение - от Ал. Стамболийски.
14. Страници из миналото на земледелския съюз - от Райко Ив. Даскалов.


        Третият припцип

Земледелският съюз е борческа политико-икономическа обществена организация, която взема пряко самостойно и най-живо участие във всички прояви на икономическите и политическите борби.

В тези безспирни борби той намира истинския смисъл на своя живот. Неговото участие в кооперативното дело, в синдикалното, в разните видове чисто икономически земледелски сдружавания, в разните видове избирателни борби, участието му в управлението на общините, окръжията, парламента и пр. е една необходимост, от която той в никой случай не може да се отрече.

Той цели със своите теории и борби не само да докара съвършено ново прегрупирване на политико-обществените сили в България върху основи трайни и стабилни, не само да очисти земледелското съсловие от влиянието на разните политически котерии, но цели и да създаде от последното една здрава и с чрезмерно развит борчески дух политико-обществена организация, която поради количеството и качеството на представлявания от нея обществен слой да бъде истинската изразителка на българската демокрация.

Тази демократична сила в България, бидейки верен страж на правата и свободите на целия български народ, в полето на борбите, които засягат икономическия живот на народа и които се докосват до интересите на града и селото, тя застава безрезервно на страната на интересите на селото. Това за нея е ненарушим жизнен закон.
Земледелският съюз е привърженик на легалните борби, т. е. на борбите в кръга на законите. Ала когато чрез произвол и насилие е заприщен пътят на тези борби, тогава и той не държи сметка в своите средства за борба, като се ръководи от върховния инстинкт на всеки народ за самосъхрана.

Съюзна книжнина по въпроса:
1. Устав на Българския земледелски народен съюз.
2. Правилник за участието му в изборите.
3. Наръчна книга - от Ал. Димитров.
4. Революция и изгнание - от Ал. Стамболийски.
5. Борческата мощ на българските земледелци - от Ал. Стамболийски.
6. Как да работим в народа - от Ал. Стамболийски.
7. Политически партии или съсловни организации - от Ал. Стамболийски.
8. Земледелски съюз и неговото оръжие за отбрана и победа - от Ал. Стамболийски.

/Пресслужба “Куриер"/


16.00.00    
18.11.1993 г.    


Редактор: Нина Гаврилова - деж. ред.
Технически изпълнители: Цвета Любомирова
                                           Славка Кочева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Сopyright © Пресслужба “Куриер”, 1993 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба “Куриер” е задължително!