18 август 1993


София, 18 август 1993 година
Брой 160 /947/


София, 18 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст, на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИ КРЪГ "ЗОРА" ПО ПОВОД НА ПУБЛИКАЦИЯ ВЪВ В. "ДЕМОКРАЦИЯ".


В своя брой от 17 август 1993 вестник "Демокрация", издание на Съюза на демократичните сили, публикува на първа страница бележка на своя главен редактор под наслов "ОТКРИТ ПРИЗИВ ЗА СИЛНА РЪКА". В този документ въпросният господин буквално срива със земята всички опити на отделни лидери на СДС да покажат, че поучен от провала на коалицията си със сепаратисткото Движение за права и свободи, Съюзът най-после е решил да застане на патриотични позиции. Както неведнъж отбелязваха представителите на българските национално-патриотични кръгове, отчайващата интелектуална и национална недостатъчност на сегашното ръководство на СДС и печалният факт, че тези хора бяха и продължават да бъдат манипулирани от сили, враждебни на Отечеството ни, очевидно им пречат да видят истинските размери на ужасната икономическа, политическа и морална криза, в която затъва България, до голяма степен благодарение и на тяхното безотговорно управление. В момент, когато българските патриоти се опитват да обединят всички тези, които милеят за България, независимо от техните политически убеждения, с цел да се окаже необходимият натиск върху правителството за активизиране на неговите действия по преодоляване на пагубните последици от наложените от ООН санкции срещу нашите съседи, господата от в. "Демокрация" не могат да измислят нищо друго, освен да характеризират инициаторите на подобни действия като "комунисти". Във връзка с това бихме искали да обърнем внимание на "демократите" от "Демокрация", че сред подписалите Призива, публикуван във вестник "Зора" и разпространен чрез БТА, има както организации от левицата, така и такива, които несъмнено принадлежат към десния политически спектър. Под този призив също така може да се видят имената на изтъкнати представители на българския интелектуален елит, които са доказали, че стоят над всякакви политически пристрастия. Но това едва ли интересува въпросните господа от въпросния вестник. Те очевидно са възприели максимата на Луи XV "След нас и потоп". Какво от това, че България може би ще престане да съществува след петдесет или сто години. Какво от това, че нацията загива, лишена от възможността да се труди, бавно изтребвана от престъпни банди, оставени да действат безнаказано. Нали господата от вестник "Демокрация" и от Националния координационен съвет на СДС заслужиха със своите действия, помогнали за съсипването на страната, и със своите безотговорни писания, спомагащи за задълбочаване на моралната криза на нацията, стипендиите и помощите, които със щедра ръка получават от своите отвъдокеански покровители.

Ние обаче не можем да гледаме спокойно как загива Отечеството ни. Затова ще продължим да се борим нашата страна да получи достойни компенсации за огромните щети от ембаргото срещу Република Ирак и съседна Югославия. И ако това правителство не се окаже в състояние да ги постигне, нацията е в правото си да поиска неговата смяна. Защото, за разлика от вас, господа от "Демокрация", за българските патриоти България наистина стои над всичко!

София, 17 август 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: М. Минчев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 18 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ НА РАБОТЕЩИТЕ В СО МАТ КЛОН "X. ДИМИТЪР" - СОФИЯ, ПО ПОВОД НА ОБЯВЯВАНЕ НА СТАЧКА. Документът е адресиран до средствата за масово осведомяване.


ДАМИ И ГОСПОДА,

Ние, работниците и служителите от СО МАТ клон "X. Димитър", до 17 август 1993 г. бяхме в подготовка на ефективни стачни действия.

Тази подготовка бе предшествана от протестни действия, като за целта използвахме част от автомобилите, които са изведени на два от централните булеварди - бул. "България" и бул. "Цариградско шосе".

До настоящия момент се надявахме, че министърът на транспорта ще прояви воля и ще подпише заповед за промяна на устава на СО МАТ, така както беше постигнато писмено споразумение между инициативния комитет на клон "X. Димитър" и него.

Вместо това ние получаваме подписана заповед РД 08-298 /17 август 1993 г., която няма нищо общо със споразумението.

Според нас това е незачитане на искания на работниците и служителите от клон "X. Димитър".

Г-н Ерменков прие желанията на управляващия директор г-н Вълканов да продължи да съкращава автомобили и персонал.

Във връзка с това и затова, че г-н Ерменков се отказа от подписаното споразумение с нашите представители на 16.7.93 год., което злепостави институцията министерство, ние преминаваме в ефективни стачни действия от 08,00 часа на 18.08.1993 година.

Каним вас, представителите на средствата за масово осведомяване, да присъствате на събранието на работниците от СО МАТ клон "X. Димитър", което ще се проведе на 18.08.1993 г. от 10,00 часа в салона на гаража.

На тази среща ще получите по-конкретна информация за по-нататъшни действия.

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Младен Цветков

София, 17 август 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

*  *  *

София, 18 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ ПО ПОВОД ИЗЯВЛЕНИЯ НА ПОЛИТИЦИ И ПУБЛИКАЦИИ В СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ.


Ние, ветераните от войните, високо ценим факта, че в условията на дълбока криза и политическа конфронтация Българската армия запази стабилност и единство. Така с вярната си служба на цялата нация тя се утвърди като най-силен гарант на нашата национална сигурност и териториална цялост. Ето защо протестираме срещу тенденциозни изявления на политици, зачестили в последно време, и недостоверни публикации в средствата за масова информация, с които пряко или косвено се накърнява престижът на Българските въоръжени сили.

Ние, фронтоваците, преживели ужасите на войните, отдали младостта си за защита на Родината, не можем безразлично да гледаме на опитите за разрушаване единството на армията. Настояваме: господа, спрете, оставете на мира Министерството на отбраната, Генералния щаб на армията, всички защитници на страната да изпълняват спокойно и доблестно своя войнски патриотичен дълг!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦС НА СВВ:

/акад. Ефрем Каранфилов/

София, 10 август 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 18 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ТРИ ГНЕВНИ ВЪПРОСА" НА СЕКРЕТАРЯ НА СЪЮЗ "АНТИКОМУНИЗЪМ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ" ВОЕМИР МИЛКОВ ПО ПОВОД НА ПРИЕТИЯ В ЧЕХИЯ ЗАКОН ЗА НЕЛЕГИТИМНОСТТА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ.


Повод за написването на тези редове е приемането в Чехия на Закона за нелегитимността на комунистическата партия. Пак в Чехия преди време беше обнародван пълният списък на сътрудниците на тайните служби. Така, по отношение на декомунизацията братята чехи са в положението на хора, които ядат пасти в сладкарница, а ние сме гаврошите, които ги гледат с жадни очи през витрината.

Модерната лява партия, както нахално се именува БКП, постоянно ни убеждава, че нямаме нужда от декомунизация, защото комунизъм в България никога не е имало. Съгласен съм, това нашето си беше чист фашизъм, но комунисти имаше. Грабейки безогледно, те доведоха страната до катастрофа - едно ужасно престъпление, което никой не оспорва. Виновни обаче няма. Следствието бездейства или само се преструва, че търси някаква отговорност.

Ако г-жа Крулева не е в състояние да изпълнява задълженията си, нека има доблестта да си подаде оставката! А ако бездейства съзнателно, тогава да понесе отговорността за прикриване на престъпления, което според закона е равносилно на съучастие...

Вече четвърта година чакаме да научим кои са били щатните и извънщатните сътрудници на тайните служби, които съсипаха живота ни, а сега гризат като къртици корените на едва поникналата демокрация. Вместо да бъдат разобличени и изолирани от политическия живот, тези типове бяха защитени от "преструктурираното" Народно събрание. Гласуваният неотдавна чл. 357 а, ал.1 от НК ни заплашва: "Който разгласи сведения или разпространи документи или други информационни носители на сведения, свързани с дейността на службите за сигурност и полицията по привличане на щатни и извънщатни секретни сътрудници, както и с дейността на тези сътрудници, се наказва с лишаване от свобода до три години."

Излиза, че под ударите на закона ще попаднат не престъпниците, а жертвите.

Господин Корнажев, от името на моите чисти и неопетнени съмишленици от Съюз "Антикомунизъм за демокрация" заявявам, че няма да спазваме този член на Наказателния кодекс. Вместо да прикривате престъпниците, дайте възможност на всеки българин да прочете полицейското си досие, както направиха в бившата ГДР!

И един последен въпрос. Той е към премиера Беров. Ще науча ли някога колко хиляди долара главници и лихви имам да изплащам аз лично, колко ще трябва да изплатят моите деца и колко - моето внуче? Уж говорим за свобода и демокрация, а жизненоважни за народа въпроси продължават да бъдат обвити в тайна. Докога? Вижте как живеят чехите и как светът гледа на тях, пък сравнете с нашето окаяно дередже. Да, но Чехия се декомунизира, а нещастната България отново се комунизира. Не забравяйте обаче, че търпението на народа се изчерпва. Или и ние трябва да минем през кървави междуособици,за да станем най-сетне нормална държава?

София, 13 август 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 18 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАТУТ НА ПОЛИТИЧЕСКА КОАЛИЦИЯ "ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ - ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ", ПРИЕТ НА 24 ЮЛИ 1993 Г. В РУСЕ.


Член 1. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Този статут е неразделна част от договора, сключен на 5 юли 1993 г. между учредителите на ПОЛИТИЧЕСКА КОАЛИЦИЯ "ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ - ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ". За всички спорни въпроси, неуредени с настоящия статут, ще се ползва приоритетно договорът от 5 юли 1993 г.


Член 2. ИМЕ

Името на обединението е ПОЛИТИЧЕСКА КОАЛИЦИЯ "ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ - ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" /наричана по-нататък за краткост коалицията/.


Член 3. ПРАВЕН СТАТУС

Коалицията е доброволно обединение на политически партии, движения, съюзи, клубове и други организации, регистрирани по Закона за политическите партии или Закона за лицата и семейството /чл.2 от договора/, които запазват своята юридическа, политическа, финансова и организационна самостоятелност.


Член 4. СЕДАЛИЩЕ

Седалище на коалицията е град София.


Член 5. СРЕДСТВА

За постигането на основните цели, залегнали в платформата, коалицията си служи с всички правосъобразни средства.


Член 6. ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ

Коалицията осъществява политическа, обществена, културна, просветна, научна, популяризаторска и други позволени от правото дейности за постигане на своите основни цели.


Член 7. ЧЛЕНОВЕ

(1) В коалицията могат да членуват партии, движения, съюзи, клубове и други организации, регистрирани по Закона за политическите партии или Закона за лицата и семейството (чл.2 от договора).

(2) Членове на коалицията не могат да бъдат партии, движения, съюзи, клубове и други формирования с тоталитарно минало или настояще, изповядващи идеи, противоречащи на основните цели, които си поставя коалицията.

(3) Учредителите на коалицията са нейни членове по право.

(4) Присъединяването към коалицията е акт на свободно волеизявление, което се утвърждава от Националния политически съвет с пълен консенсус (чл. 5 от договора).

(5) Отстраняването от коалицията се извършва от Националния политически съвет с пълен консенсус и е изключителна мярка като следствие от действия, несъвместими с Платформата и Статута на коалицията.

(6) Преминаването на една организация от съставляващите коалицията формации в друга такава или като индивидуален член на коалицията се извършва единствено и само с прилагането на чл. 5 от договора.

(7) Замразени или изключени организации от съставляващите коалицията формации губят своето право на глас в Националния политически съвет.


Член 8. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ЧЛЕНОВЕТЕ

(1) Член на коалицията има право:
- да бъде представен в Националния политически съвет от упълномощено според учредителния акт на своята организация лице;
- на един глас в Националния политически съвет;
- да предлага член на своята организация за избиране във висшите органи;
- чрез упълномощено лице да поставя за разглеждане въпроси от общ интерес на коалицията и България.

(2) Член на коалицията е длъжен:
- да работи целенасочено в съответствие с този статут за осъществяване на платформата на коалицията;
- да изпълнява решенията на висшите органи на коалицията.


Член 9. СТРУКТУРА

(1) За структура на коалицията се приемат структурите на съставляващите я организации.

(2) Членовете на коалицията обменят необходима и достатъчна информация за националните си структури при конкретно възникнала обстановка (чл.б от договора).


Член 10. НАЦИОНАЛЕН ПОЛИТИЧЕСКИ СЪВЕТ

(1) Националният политически съвет е върховен орган на коалицията.

(2) Националният политически съвет се състои от председателите на организациите-членове на Коалицията, или от упълномощени техни представители.

(3) Кворумът на заседанията на Националния политически съвет е две трети от представителите на всички членове на коалицията.

(4) Всеки член на коалицията има право на един глас в Националния политически съвет.

(5) Националният политически съвет взема решения по всички въпроси, отнасящи се до дейността на коалицията, с пълен консенсус от присъстващите представители на организациите - членове на коалицията.

(6) Решенията на Националния политически съвет се протоколират и подписват от председателите на организациите - членове на коалицията, или от упълномощени техни представители.

(7) Националният политически съвет създава свои работни органи при необходимост (чл.б от договора).

(8) Националният политически съвет заседава най-малко един път месечно. Той може да се свика и извънредно по искане най-малко на 1/3 от всички членове на коалицията.

(9) Националният политически съвет може да организира национални конференции в зависимост от конкретната обстановка.


Член 11. СЕКРЕТАРИАТ

(1) Секретариатът на коалицията се състои от трима души и има оперативни функции. За своята дейност той се отчита на всяко заседание на Националния политически съвет.

(2) Секретариатът на коалицията действа по пълномощие (конкретни указания) на Националния политически съвет и няма право на самостоятелна инициатива.

(3) Членовете на Секретариата се определят от Националния политически съвет с пълен консенсус.


Член 12. ЕМБЛЕМА

Емблемата на коалицията се състои от коронован изправен лъв в елипсовидна рамка на фон веронез.


Член 13. ПРЕКРАТЯВАНЕ

Коалицията може да бъде прекратена с решение на Националния политически съвет, взето при тайно гласуване с мнозинство 3/4 от всички нейни редовни членове.


Член 14. ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Този статут има временен характер и подлежи на коригиране в зависимост от конкретната обстановка.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 18 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
УСТАВ /ЧАСТ ПЪРВА/ НА СЪЮЗА НА ИНВАЛИДИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТ НА ИЗВЪНРЕДНИЯ КОНГРЕС, СЪСТОЯЛ СЕ НА 19-21 ЮНИ 1992 Г. В СОФИЯ.


ГЛАВА I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл.1. Съюзът на инвалидите в България /СИБ/ е обществена неполитическа организация, която осъществява дейността си съобразно Конституцията на Република България, законите и този устав.

Чл.2. Съюзът е юридическо лице със седалище град София.

Чл.З. съюзът представлява и отстоява интересите на инвалидите пред държавните, обществените и другите органи и организации в страната и чужбина.


ГЛАВА II. ЦЕЛИ И ДЕЙНОСТИ

Чл.4. Съюзът може да развива всякакви разрешени от закона дейности, обезпечаващи финансиране на програми и осъществяващи целите и задачите му.

Чл.5. Основната цел на съюза е интегриране на инвалидите сред обществото.

Чл.6. Съюзът осъществява своите цели, като:
- привлича членове и симпатизанти;
- проучва проблемите на инвалидите и настоява пред съответните оправомощени органи за начините за решаването им, както и за експерти при разработване на различни нормативни документи и за участие в различни комисии;
- разработва програми за образование, квалификация, спортна и рехабилитационна дейност на своите членове и търси начини за финансирането им;
- съдейства пред Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалните грижи /МТСГ/ за повишаване на образованието и квалификацията на инвалидите, за създаване на условия за квалификация, интелектуално-творческа дейност и изява на членовете си;
- работи за подобряване на здравното, социалното, културното и битовото обслужване на своите членове и за изграждане на свои рехабилитационни, културни, спортно-оздравителни центрове и заведения, почивни бази и др.;
- търси начини за задоволяване на специфичните потребности на увредените деца и юноши за тяхното интегриране от ранна възраст в обществото и за постигане на равни позиции;
- работи за преодоляване на архитектурно-строителните и транспортните бариери, за създаване и производство на осъвременени технически средства и съоръжения, облекчаващи живота на инвалидите, за намаляване на условията за травмиране и инвалидизиране на здравите хора;
- осъществява методическа помощ на своите структури с цел обезпечаване на нормативна и информационна база;
- организира консултативна дейност по проблемите на инвалидите;
- подготвя и организира издаването на информационни материали, насочени към издигане социалния статус на инвалидите;
- поддържа контакти с обществени, религиозни и други организации и движения с цел създаване на широка обществена поддръжка при интегрирането на инвалидите в обществото;
- поддържа контакти с международни организации на лица с различни увреждания и други благотворителни организации с цел участие в международни програми и представителство в европейски и световни организации;
- информира членовете на съюза и обществеността за своята дейност, чрез всички средства за масова информация;
- популяризира дейността на съюза и на асоциираните структури.


ГЛАВА III. ЧЛЕНСТВО

Чл. 7. Членуването в съюза може да бъде индивидуално и колективно.

                (1) Индивидуално
т.1. Всяко лице, навършило 16-годишна възраст, с трайни физически увреждания, удостоверени с медицински документ.
т.2. Законните представители на увредените деца и юноши до навършване на 16-годишна възраст.

                (2) Колективно
т.1. Членове на СИБ по право са регистрираните като юридичедески лица регионални дружества на инвалидите, приемащи настоящия Устав.
т.2. Дружествата по т.1 са равноправни и равнопоставени на останалите членове на СИБ.
т.3. Член на съюза на договорна основа може да бъде всяка стопанска или обществена организация, която има отношение към проблемите на инвалидите, приема настоящия Устав и заплаща членски внос съгласно договор, утвърден на Националния съвет.
т.4. Колективен член на съюза може да бъде и специализирано заведение за инвалиди.
т.5. Други юридически лица.

Чл.8. Приемането на членове на съюза се осъществява:

т.1. Индивидуални членове се приемат от основната организация по ред, определен от дружеството или от регистрираните като юридически лица дружества, с изключение на тези по чл.7, ал.2, т.3.

Чл.9. Членуването в съюза се удостоверява с членска книжка по единен образец (на Националния съвет) и с платен членски внос за съответната година.

Чл.10. Всеки член на съюза има право:
- да избира и да бъде избиран в съюзните органи;
- да участва в обсъждане на въпроси на организацията, в която членува;
- да прави предложения, да изказва мнение и да иска отмяна на противоуставни решения на съюзните органи;
- да иска от съюзните органи да представляват и защитават неговите интереси и предложения пред други органи и организации и да търси тяхното съдействие за справедливото решаване на своите проблеми;
- да участва в различни програми на съюза при спазване на определените в тях изисквания;
- да се обръща с всякакви въпроси, предложения и лични молби към който и да е съюзен орган и да получава отговор в законно установения срок.

Чл.11. Всеки член на съюза е длъжен:
- да участва в дейността на съюза;
- да спазва разпоредбите на Устава;
- да работи за единството и престижа на съюза;
- да зачита правата и интересите на другите членове на съюза;
- да плаща редовно членския си внос.

Чл.12. Съюзът се освобождава от тези свои членове, които с поведението си петнят неговото име и авторитет.

Чл.13. Членството в съюза се прекратява при доброволно напускане или изключване.

Чл.14. Редът и условията за прекратяване на членството се определят от Националния съвет и Централната контролно-ревизионна комисия.

/Пресслужба "Куриер"/


11:00:00
18.08.1993 г. 


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Любомир Йорданов
Технически изпълнители: Цвета Христова
                                           Славка Кочева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1993г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!