19 септември 1991

София, 19 септември 1991 година
        Брой 184 (459)

Ръководител Пресслужба "Куриер”

Стефан Господинов


София, 19 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕТО "НАШИЯТ ДЕВИЗ - СВОБОДНИ ГРАЖДАНИ, СПОКОЕН ДОМ И СИГУРНОСТ ЗА ВСИЧКИ" НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ОТПРАВЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРТИЯТА Д-Р ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ ПО БЪЛГАРСКО РАДИО.


Горещото лятно време свърши. Започва горещото изборно лято.

Сега всички обещават какви ли не чудеса. На всички. Както казва Радой Ралин: "Най-лесно се приспива с перспектива."

Време е нашата млада демокрация да престане да вярва на чудесата и да повярва в разума. Да се мерят обещанията с отговора на въпроса: какво можахте и какво направихте?

Ние не обещаваме, ние правим това, което казваме. Блязохме в парламента да направим конституция и я направихме. Обещахме закон за земята - направихме го. Направихме още закон за кооперациите и много други.

Ние искаме мир на границите и мир в страната. Демокрацията - това е ред и законност. Трябва да спрем престъпността и да дадем повече сигурност и спокойствие на българския гражданин. Трябва да сложим край на разграбването на националното богатство.

Най-тежкият проблем сега е икономиката. Отреченият от Запада монетаристичен метод, прилаган от Луканов и Костов, само изяде спестяванията на хората и лиши стотици хиляди от надеждата някога да имат свой дом. СДС-център отхвърля този начин на икономическа реформа.

Кредитите от Международния валутен фонд са представяни едва ли не като благотворителен подарък. Главно от инвестиции, а не от кредити се нуждае страната.

Чрез присвояване на държавна собственост върхушката на комунистите се превръща в новата капиталистическа класа, за да може, когато загуби политическата власт, да господства икономически. Към нея се присламчват спекуланти от всички цветове.

Извършва се нелегална приватизация, т.е. превръщане на обществената собственост в частна без закон за приватизация.

Няма да позволим чакалите да довършат делото на вълците.

И ще върнем всичко заграбено, включително и имуществото на БКП, на българския народ.

Упорито, но разумно и при възможно най-ниска цена трябва да извършим прехода към едно модерно общество. Трябва да създадем нови работни места, да увеличим производството, да овладеем безработицата и инфлацията. Ще поощряваме бизнеса, когато той е организиращ, творчески, а не рушително спекулативен.

Ще спасим България чрез труда и таланта на целия български народ, без разлика на политически убеждения, народност и вяра.

Свободен гражданин, спокоен дом, сигурност за всички - от детето до стареца, - това е нашият девиз.

В опасност е културата - без организирана помощ на обществото и държавата може да стигне до непоправими последици. Ще предотвратим това.

Ще върнем красотата на родната земя, чистотата на нейните реки, бистротата на родното небе.

А понеже сме тръгнали към Европа, най-краткият път е чрез социалдемокрацията - та нали и в Европейския парламент социалдемократите са мнозинство.

И така, с вяра, храбро и упорито да вървим към възобновяване на радостна и свободна България.

/Пресслубжа "Куриер"/


*  *  *

София, 19 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНОТО ОБРЪЩЕНИЕ "НЕКА ИЗБОРИТЕ БЪДАТ СПЕЧЕЛЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ" НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ АЛЕКСАНДЪР ЛИЛОВ, ПРОИЗНЕСЕНО ПО БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 15 СЕПТЕМВРИ 1991 ГОДИНА.


УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНКИ И ГРАЖДАНИ, ДРАГИ ИЗБИРАТЕЛИ НА БСП,

Тези избори се провеждат в тежко време. Животът на почти всички хора, с малко изключения, стана много труден. Производството непрекъснато спада. Икономиката и населението се давят в безработица, спекула, инфлация, увеличаващи се цени. Семейният бюджет, както и държавният са в окаяно положение. Расте политическото и общественото напрежение. Озлоблението и жестокостта придобиха опасни мащаби.

Има, разбира се, и положителни моменти. Не бива да ги омаловажаваме.

Хората са по-свободни. Уредбата на държавата - по-демократична. Свобода на мисълта и словото. Многопартийност. Имаме вече нова демократична конституция.

Най-ценното постижение на България е запазването на гражданския мир. Досега не бе пролята нито капчица кръв. Това е нещо много голямо, безценно и то трябва да бъде запазено.

Нека се поучим от напредналите държави. Преди повече от 130 години американският президент Линкълн погреба заедно в един гроб жертвите на Гражданската война. В наше време Испания и Гърция направиха същото. Тези народи постъпиха мъдро - затвориха страницата на братоубийството. Така трябва да постъпим и ние.

Няма нещо, което Българската социалистическа партия да не е готова да направи, за да бъде запазен гражданският мир у нас.

Но само дотук не може да се спре. От мирния преход трябва само да се започва във всяко нещо, което правим.

Всички трябва да поемем своя дял. Всички партии. Не може вече да гледаме само назад. Може, разбира се, както показва опитът на опозицията. Но това, което ще подобри хала на държавата и живота на хората, е новото, което ще бъде направено днес, градежът, а не продължаване на разрушението.

Ето защо Българската социалистическа партия залага на две неща: нормализирането на политическия живот и даване предимство на позитивната роля, на конструктивния подход в общата работа за решаване на трудните проблеми у нас сега.

Ние се променяме като партия. Не така бързо, както бихме искали. Но се променяме постоянно и непременно ще станем нова модерна лява партия. Никой не може да спре този необратим и нормален процес. Ние сме партията на гражданския мир. Ние сме партията на радикалните, но социално справедливи реформи. Ние сме партията на здравия разум и на компромиса в политиката.

Имаме ясна позитивна предизборна платформа. Прочетете я, уважаеми граждани. Тя не е поредица от общи пожелания. Такива програми са вече овехтяла стока. Нашата е реалистична и конструктивна. Тя може да стане веднага стабилна правителствена и парламентарна политика. Сравнете я с другите платформи и преценете сами коя от тях отговаря на общобългарските и на вашите конкретни днешни проблеми и интереси.

Ние сме за широко коалиционно управление. Ще участваме в изборите в коалиция с други партии. Но няма да допуснем миналогодишната грешка. Ние сме готови да поемем веднага след изборите нашите отговорности.

Нашите кандидати са компетентни, уважавани от хората специалисти и са издигнати не отгоре, а отдолу по демократичен път.

УВАЖАЕМИ ИЗБИРАТЕЛИ,
Нашата платформа е обърната към трудовите хора. Тя защитава техните интереси. За нея няма да гласуват спекулантите, както и онези, за които демокрацията е ново беззаконие, сменило цвета си. За нея няма да гласуват привържениците на други идеи. Това е естествено. Но за нея гласувайте вие, социалисти и симпатизанти на партията, както и вие, които не сте социалисти, но ще намерите в предложената от БСП платформа по-добри от другите решения на вашите собствени проблеми.
Ние не натрапваме нашата платформа, а ви предлагаме да направите своя избор.

Сега е трудно да се ориентира човек в този пир на големите предизборни думи. Ние, социалистите, преболедувахме тази болест и залагаме на реализма и на компетентните алтернативни решения, които предлагаме на трудовия български гражданин: работник, селянин, интелигент, млад или възрастен, здрав или болен.

Сега не са нужни думи, а правилни решения и работа.

Какъвто и избор да направите, УВАЖАЕМИ ИЗБИРАТЕЛЮ - РАЗБИРА СЕ, НИЕ ВИ ПРИЗОВАВАМЕ ДА ИЗБЕРЕТЕ ЧЕРВЕНАТА БЮЛЕТИНА, - нека кажем твърдо "да" на демокрацията и на националното съгласие и твърдо "не" на насилието и разединението.

Нека изборите бъдат спечелени от България - чрез създаването на компетентно и отговорно Народно събрание.

Апелирам към вас: Гласувайте за Българската социалистическа партия - МАКАР ЧЕ ЗАД НЕЯ ИМА 100 ГОДИНИ, ТОВА Е НОВА СИЛА, която може да гарантира гражданския мир, съживяване на производството и националната сигурност.

От тези три неща: мира, производството и сигурността, зависи сега всичко.

Благодаря ви за вниманието.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 19 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО СТАНОВИЩЕ "БАСИ И СМЯНАТА НА СИСТЕМАТА" НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ЗА СТАБИЛНА ИКОНОМИКА.


Социално-икономическите системи, познати в човешката история, могат да се изброят с пръстите на едната ръка. Смените им са свързани с дълги еволюции и жестоки революции. "Великият комунистически експеримент" приключи с пълна катастрофа за близо една трета от населението на планетата. Експериментът приключи, но последствията му дълго след него ще тегнат като дамоклев меч над човечеството.

Да се смени два пъти социално-икономическата система в рамките на един човешки живот е уникален феномен в човешката история. Такъв безпрецедентен преход допреди двадесет години беше просто невъзможен, човечеството не разполагаше с необходимия инструментариум. Вече разполага, но дали ще съумее да го използва както трябва?

Няма еднозначен отговор, някои вече успяват (немците например), други са на път да успеят (унгарци, чехи, поляци), трети застрашително изостават (българи, румънци, албанци), четвърти се разпадат като структури (СССР, Югославия).

Успешният преход от тоталитарно-комунистическа към пазарно-демократична система (за краткост план-пазар) не е нито реформа, нито революция, а една програмирана с най-модерни средства еволюция. Малък е шансът за оцеляване на тези, които не владеят инструментариума на програмираната еволюция. Българите владеят ли го (за немците този въпрос е излишен), или биха ли могли да го овладеят, както например унгарците или чехите? Утвърдителният отговор изисква ясна и точна програма за прехода план-пазар, гарантирана от хора, способни да я реализират. Програмата дойде отвъд океана, както и много други неща, свързани с една глобална стратегия, с която цивилизацията навлиза в третото си хилядолетие. Това е програмата на една от най-мощните институции на най-мощната страна в света, Търговската камара на САЩ, добила популярност като програма "Ран-Ът".

Българската асоциация за стабилна икономика (БАСИ), учредена на първи август 1991 г., е формацията, която, стъпвайки на прагматичните идеи на програмата "Ран - Ът" и отчасти на идеите "Жан Моне-Лионел Столерю", разработи и експериментира в реални условия своята програма "Либерална икономика", която предложи честно и открито на кандидатите да управляват страната в периода на прехода план-пазар. Открито на предложението откликна само Партията Либерален конгрес. Останалите се отнесоха към нея по начина, с който се отнесоха към програмата "Ран-Ът" и концепцията "Моне-Столерю" - пренебрежително мълчание или злоумишлено преиначаване за собствени демагогски цели.

И така, за разлика от предишните избори българските избиратели имат на разположение една истинска програма за прехода план-пазар, програмата "Либерална икономика" на БАСИ. Съгласно правилата на "пазарната игра", открита за народа и за външния свят, програмата очаква своите лоялни конкуренти. Националните средства за масово осведомяване сега трябва да покажат доколко са узрели за правилата на пазара, сега "топката е у тях"! БАСИ разполага не само с модели, реални обекти с точни интереси, но и с екипи, готови да ги реализират за броени дни при широко достъпни условия. Имаме убедителни доказателства, че моделите се възприемат с разбиране и съпричастност от всички, които добросъвестно са притежавали, създавали и възпроизвеждали материални и интелектуални ценности, а това са над 80 % от активното население на страната.

Какво предвижда програмата на БАСИ?

Усилена подготовка за всеобхватен старт на приватизацията, като се използват умело за пробив към пазарното стопанство "недостатъците" на гласуваните закони и разпоредби. Тези пробиви трябва да се разширят бързо и да принудят държавата да свали ръцете си от собствеността на своите граждани. Чрез една мрежа от приватизационни комитети, сформирани от потенциални собственици, бивши, настоящи и бъдещи, покриваща цялата страна в основните сфери на дейност (производство, търговия, услуги, транспорт и др., управлението на самите процеси на приватизацията ще премине от държавата в ръцете на народа. Начинът на създаване, организиране и функциониране на приватизационните комитети е вече в практиката на БАСИ. Всички основни операции по подготовката, стартирането и провеждането на приватизацията са компютърно осигурени и защитени.

За самия старт на приватизацията е необходим закон за раздържавяването, а не за приватизацията. Това важно изискване произтича от същността и характера на приватизацията при нашите условия, а именно освобождаване на собствеността от държавата и предаването й в частни ръце. Влизането на закона за раздържавяването в сила ще бъде и сигнал за старт на приватизацията там, където е завършена подготовката. При наличието на такъв закон няма съществени причини до края на тази година приватизацията да не стартира масово в селското стопанство, търговията и услугите. Натрупаният опит ще улесни старта и в другите стопански сфери.

Важна роля в програмата на БАСИ имат общините, които на базата на влезлия в сила от 1 юли 1991 г. Търговски закон (без изкуствено пришитите членове 61 и 62) са един от главните партньори-съдружници в приватизиращите се обекти. За целта на общините е необходима максимална автономия на територията, която управляват. Сегашното административно деление трябва да се запази поне до приключването на първия етап на приватизацията "Раздържавяване-старт" (към края на 1992 г. по програмата на БАСИ).

Законът за раздържавяването трябва да признае правото на собственост на предприятията върху фондовете, които те са създавали и възпроизвеждали, като ги освободи от дълговете, натрупани по вина на държавата. За тези дългове отговорност трябва да поеме държавата, като притисне за погасяването им преди всичко тези, на които тя е предоставила привилегировано национални богатства. Една пререгистрация на всички фирми, образувани на базата или с участието на фондове, с които държавата е разполагала, както и задължителното имущество атестиране на придобилите такива фондове би било израз на демократичност и на справедливост от страна на държавата. Такова атестиране може да се проведе бързо, мащабно и с гаранции за личното достойнство с помощта на компютърна техника.

Правова държава и законова държава са две различни неща. Мечтата на всеки диктатор е смесването на двете понятия с цел потискане на естествените човешки права с изгодни за режима закони. Фетиширането на законите в периода на прехода е особено опасно, тъй като в много случаи се касае до узаконяване на нещо, което практиката още не е потвърдила. Лансираната упорито напоследък идея да се сведе професионализмът до нормотворчество е капан за разгръщане на предприемачеството. В това отношение трябва да се използва широко опитът на пазарно-демократичните страни. БАСИ разполага с комплект от такива закони, които с чужда помощ могат за кратко време да се приспособят към българските условия.

Заедно с частните стопани (собственици и мениджъри) и с общините предприятията съгласно търговския закон се явяват третият главен съдружник, който на базата на корпоративния (а не на колективния-соцалистически и демодирания-кооперативен) принцип могат още при старта на приватизацията да се трансформират в съвременни холдинги, йерархично структурирани. БАСИ има вече проекти за такива холдинги.

Реституцията, демонополизацията, умерената протекция на националния производител и създаването на стимули за предпочитания на чуждестранните инвеститори към България са имплицитно заложени в самия приватизационен процес в програмата на БАСИ.

Ако се използва аналогията с планетарния модел на атома във физиката, приватизацията е ядрото, а останалите компоненти на прехода план-пазар (данъчна система, парична реформа, зони за свободна търговия, предприятия с чуждестранно участие, социално осигуряване, образование, здравеопазване и другите) гравитират около него на различни орбити, материално и енергетично балансирани.

Една програма, колкото и добре да е замислена и разработена, се превръща в безплодни пожелания, ако в нея не са "генетично" заложени саморазвитието и самоконтролът. За щастие съвременните методи и технически средства предоставят на специалистите достатечно ефикасни средства за тази цел. Прграмата на БАСИ силно залага на тях, а времето ще покаже доколко това е успешно направено.

Ключът на успеха е в ръцете ни. Ще го използуваме ли?

София, септември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 19 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС (ПЛК) ЯНКО ЯНКОВ, ОТПРАВЕНО ПО БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 17 СЕПТЕМВРИ 1991 ГОДИНА.


Казвам се Янко Янков, основател и председател на Партия Либерален Конгрес. Съобщавам това, понеже за телевизията и радиото моето име и името на Партия Либерален Конгрес са табу. Защото:

- на 14 декември 1989 г. разобличих така наречения "мирен преход" на Жельо Желев, т.е. настоях да се отнеме на социалистите шанса да овладеят и икономическата власт в качеството на неокапиталисти;

- на "кръглата маса" се обявих против съглашателската политика на опитомената от социалистите страхлива "опозиция";

- подкрепих през лятото на 1990 г. искането на стачкуващите студенти за разпускане на продажното Велико народно събрание - единствено възможното правилно политическо решение тогава;

- настоявах - практически сам сред депутатите - парламентът да приеме Програмата "Ран-Ът" като основа на прехода към пазарна икономика;

- заклеймих най-голямото предателство в българската история - коалицията между социалистите и СДС през декември 1990 г., която спаси социалистите от неминуем пълен политически и икономически крах, умъртви "синята" идея и превърна СДС от опозиция в съучастник на "стогодишната" партия и виновник по неволя за националната катастрофа;

- не подписах проекта за текст на конституция, понеже Партия Либерален Конгрес признава само Търновската конституция за легитимна в България и защото въпросният текст е конституция на "демократическия" социализъм (с почти тотален държавен монопол, имунитет на репресивния апарат, невъзможност за промени), но и поради престъпленията при провеждането на изборите и при гласуването на текста.

Заради всичко това достъпът до радиото и телевизията на Янко Янков и на Партия Либерален Конгрес е забранен. Използвам днешната възможност да съобщя на българския народ съдържанието на нашата платформа. Тя е квинтесенция на избавителната за България програма на Партия Либерален Конгрес:

КОНКРЕТНИ НЕОТЛОЖНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ИЗБАВЯНЕ НА НАРОДА НИ ОТ ГЛАДНА СМЪРТ, ЗА БЪРЗО СТЪПВАНЕ НА КРАКА И СТАБИЛЕН НАПРЕДЪК, ПРЕВРЪЩАЩИ БЪЛГАРИЯ В ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ

Избиране на либерален парламент с минимално представителство на социалистите-комунисти и техните съюзници.

Назначаване на либерално правителство.

Изнасяне на цялата истина за 47 години социалистически тоталитаризъм.

Задействане на програмата на Партия Либерален Конгрес за избавление на България и за бързия икономически напредък на Отечеството ни.

Възстановяване на единствената легитимна за България Конституция - Търновската, и обновяването й в духа на съвременните либерални идеи.

Конституционно прогласяване на постоянния неутралитет на България, международно договорноправно гарантиран от държавите - постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и от НАТО.

Конституционно обявяване на цялата българска територия за зона за свободна икономическа дейност.

Намаляване на плащаните сумарно данъци до равнището на най-ниските в света (не по-високи от 20%).

Възстановяване със закон на всички граждански и икономически права на живеещите в чужбина наши сънародници.

Възприемане на Програмата "Ран-Ът" (заедно с разработената от Българската асоциация за стабилна икономика (БАСИ) програма "Либерална икономика" като основа на прехода п л а н - п а з а р).

Сключване на комплекс от договори за обширна и всестранна безвъзмездна техническа помощ от развитите западни държави.

Организиране на получаването на необходимия външен стабилизационен заем и привличане десетки милиарди долари частни чужди капитали в българската икономика.

Нормализиране на заплатите в съответствие с равнището на производството, постигнато като резултат от изброените мерки.

Десетгодишен данъчен мораториум за доходите на производителите на селскостопанска продукция и на строителите на жилища за масовия потребител.

Намаляване на цените на основните хранителни стоки.

Признаване правото на дялове на всички работещи и работили в предприятията с принос в създадените фондове.

Незабавно връщане на всички заграбени от държавата БРП(к)БКП/БСП, от кооперациите и от ТКЗС/ДЗС/МТС/АПК след 9 септември 1944 г. имущества със съответна компенсация на собствениците им за нанесените вреди.

Пълно компенсиране на ограбената от партократорите от 9 септември 1944г. до сега част от работната заплата на всички работници и пенсионери, включително и полагалото се на техните наследодатели (с изключение на няколко хиляди души, които са били само на партийна служба и са получавали неправомерни доходи за своя дълбоко вреден за обществото труд).

Изпреварващо ежемесечно увеличаване на пенсиите в строго съответствие с равнището на икономически просперитет на България.

Заемане на държавна служба само съобразно с конкретния обществен принос на кандидата, доказано равнище на грамотност и проверена професионална компетентност.

Недопускане от парламента бюджетните средства за образование, наука икултура да са под равнището на предоставяните за отбрана.

Поетапно премахване на задължителната военна служба и създаване на професионални въоръжени сили с висока боеспособност и гарантиран жизнен стандарт.

Привличане към наказателна отговорност на виновниците за националната катастрофа.

Човеколюбива прошка за всички заблудени от социализма, но чистосърдечно покаяли се чрез делата си (а не на думи) наши съграждани.


БЪЛГАРИЯ - ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ!

Сега вие, скъпи сънародници, знаете, че съществуват Платформа и Програма за конкретни действия, без лозунги и празни обещания. Сравнете ги с няколкото прокламирани набори от лозунги и поредни химери на демократически и други социализми. Решете сами: дали ще продължите да сте население, или на 13 октомври вече ще бъдете Народ.

Обвиняват ме, че съм призовавал към бунт. Всъщност, винаги съм цитирал абзац трети на Всеобщата декларация за правата на човека, приета на 10 декември 1948 г. от Общото събрание на ООН:

"Необходимо е правата на човека да бъдат закриляни от закона така, че той да не бъде принуждаван да прибягва към бунт срещу тиранията и потисничеството като към последен изход."

Към тези думи на Хартата за правата на човека мога да добавя само това:

- Ако народният вот на 13 октомври не пресече пътя на червените социалисти и на сините съглашатели, никой не ще успее да спре страшния гняв на гладните, голите и излъганите само след няколко месеца. Така измаменият народ ще осъществи своето отчаяно право на самоотбрана.

"Демократическият" социализъм на БСП и социалдемокрацията на БСДП имат общ основен и непреодолим античовешки недостатък - те са идеология и практика на преразпределението: всички слагат в общия кюп, от който след това лидерите преразпределят уж по равно, уж по справедливост... "REDIVIDE ЕТ IMPERA" - "ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!" - е техният общ девиз.

Резултатът? След десетилетия теория и практика "демократически социализъм" съседна нам държава агонизира; "демократически социализъм"и "югославски вариант" са двете имена на една и съща политика и практика. Моделът на социалдемокрация - Швеция - отхвърли на изборите на 15 септември 1991 г. социалдемократическия модел.

Изходът? Гласувайте за Партия Либерален Конгрес, която ще ви развърже ръцете за сътворяване на материални и духовни блага в условията на свободна, неутрална, богата, човеколюбива и уважавана България! Пуснете бялата бюлетина с три зелени ленти!

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ - ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ!

17 септември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 19 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, ОТПРАВЕНО ПО БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 17 СЕПТЕМВРИ 1991 ГОДИНА ОТ ЛИДЕРА НА ДВИЖЕНИЕТО АХМЕД ДОГАН.


Родината ни е изправена пред изключително съдбовен избор: дали да продължи по пътя на комунистическия тоталитаризъм, или захвърляйки го в задния двор на историята, веднъж завинаги да тръгне към радикална демократизация на обществото и държавата и да създаде условия за изграждане на свободно демократично общество от свободни и равноправни български граждани.

Движението за права и свободи (ДПС) избира пътя на свободното гражданско общество с гарантирани права и свободи на всички български поданици.

И този избор е окончателен!

Призракът на комунизма създаде лишения, несигурност, терор и време разделно за различните народи, вследствие на което страната ни е изправена пред поредната национална катастрофа. ДПС е за спасяване настраната от всички възможни превъплъщения на комунизма, а следователно и за гарантирането на безусловното и необратимо демократизиране на държавните, стопанските и обществено-политическите структури на Република България.

Ние изхождаме от принципното становище, че демокрацията необходимо предполага задължително спазване и защита правата и свободите на всички български граждани, в т.ч. на малцинствата и културно-религиозните общности.

В случая особено важно е да се гарантират не формалните права и свободи, а да се създадат условия за активна равнопоставеност пред закона на всички български граждани. Не декларативно приети права и свободи на гражданите - поданици, изпълнители, потребители, а реална равнопоставеност при участието в законодателната дейност, държавното управление и правораздаването. Това е единственото условие за материализирането на принципа на равенството в свободното гражданско общество.

Винаги, когато има политическа опасност за властта на комунизма, изкуствено се повдига и подклажда така нареченият национален въпрос.

За ДПС националния въпрос се свежда до реалното спазване на правата и свободите на всички български граждани, включително и на гражданите, принадлежащи към различните малцинства. През последните десетилетия България стана символ на грубо нарушаване правата на човека и на малцинствата в Европа. Това доведе до създаване на междуетническо напрежение в страната, както и до международната политическа и икономическа изолация на Република България.

Първата стъпка за реалното решаване на така наречения национален въпрос е гарантирането на свободата и равенството на всички български граждани.

ДПС е за гарантиране на суверенитета, териториалната цялост и националната сигурност чрез реалното гарантиране на правата и свободите на човека и малцинствата в страната. Единствената вътрешна гаранция за сигурността и стабилното развитие на страната е необратимата демократизация със задължителното спазване на международните договорености за правата на човека, които са еталон за равнопоставеност на всички български граждани.

В Република България всичко това може да бъде постигнато чрез цивилизовано и демократично разрешаване на националния въпрос.

Националният въпрос не се свежда само до междуетнически отношения. Стратегията на цялостното решаване на националния въпрос е гаранция за необратимостта на демократичните промени у нас. Тази стратегия необходимо предполага:

- въвеждането и утвърждаването на пазарната икономика;
- преразглеждане на приоритетите на външната политика;
- постигане на национално съгласие;
- равнопоставеност на културата на отделните етнически и религиозно-културни общности при доминиращата роля на българските национални ценности.

Националният въпрос в своята всеобхватност засяга съдбата и историческите корени на българските малцинства, пръснати по света, отнася се до всеки български гражданин извън пределите на родината. Пътят за решаването му в бъдещето е неразривно свързан с провеждането на национална политика, ориентирана към приобщаването на българските малцинствени групи към майка България и същевременно равнопоставено обърната към другите етнически малцинства в състава на българския народ.

ДПС е за радикална деполитизация на армията, полицията и Националната служба за защита на Конституцията:

- за компетентна и лоялна полиция;
- за създаване на условия за превръщането на българската армия в професионална.

ДПС е за равнопоставено участие на всички български граждани в българската армия и в полицията:

- на български граждани, чиято съвест и религиозни убеждения изключват носенето на оръжие, да се предложи алтернативна гражданска служба.

ДПС е за стабилна и последователна външна политика на Република България по отношение на нейните съседи. Политическата стабилност на Балканите е предпоставка за общоевропейската сигурност.

ДПС счита, че са налице всички необходими условия за придобиване от Република България на статут на неутрална и необвързана държава със задължителната гаранция на Великите сили и ООН, както и чрез подписване на двустранни и многостранни договори за приятелство и сътрудничество с балканските и другите европейски страни.

ДПС е за по-скорошното включване на България във всички европейски политически, икономически и финансови структури.

Като една неутрална, просперираща, демократична и правова държава Република България ще се доближи плътно до развитите европейски страни, придобивайки статута на Швейцария на Балканите.

Ако искате да сте сигурни, че това не е политическа утопия, а реален имного важен за националната ни сигурност път на развитие, гласувайте с бялата бюлетина с една розова ивица, бюлетината на Движение за права и свободи.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 19 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНА ПЛАТФОРМА’91 "ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ" (ЧАСТ ТРЕТА - ПОСЛЕДНА) НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ (БСДП).


ДОСТОЕН ТРУД И ДОСТОЕН ЖИВОТ ЗА ВСЕКИ

ТРУДЪТ Е ОСНОВЕН ИЗТОЧНИК НА БОГАТСТВОТО, ПЪТ КЪМ БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА НАЦИЯТА. БСДП настоява за закон за минимално почасово работно заплащане - условие за стимулиране на индивудалната трудова активност и за защита от безогледна експлоатация. За нас високоплатеният труд е един от основните фактори на здравата икономика.

ЗА НАС СМИСЪЛЪТ НА СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА Е да осигури на всеки българин равни и реални възможности да развива своите физически, интелектуалнии духовни способности, да заработва прехраната си със свободно избрана професия, да получава справедливо възнаграждение за труда си, осигуряващо му добър жизнен стандарт.

СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА е постижение на съвременната цивилизация. Тя осигурява условия за доостойно съществуване на всички свои граждани. За нас социалната държава означава реални гаранции за правото на труд, здравеопазване и образование, без които провъзгласените от конституцията права и свободи са празни думи.

БЕЗРАБОТИЦАТА Е СОЦИАЛНО ЗЛО. ТЯ МОЖЕ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОВЛАДЯНА. Безработицата не е неизбежна. За БСДП борбата срещу безработицата е съществен фактор в борбата срещу бедността, моралната деградация, престъпността и влошеното здравословно състояние на нацията. Ние не сме просто за политика на пълна заетост, а за пълна заетост при качествена и ефективна работа. Временната финансова помощ за безработните е само едно от задълженията на държавата. Необходимо е създаването на ефективна система за разкриване на нови работни места, за пренасочване и преквалификация. Синдикатите трябва да поемат своята роля в изграждането на съвременен пазар на труда. ВСЕКИ БЪЛГАРИН ИМА ПРАВО НА ТРУД, ЧРЕЗ КОЙТО ДА ОСИГУРИ ДОСТОЙНО СЪЩЕСТВУВАНЕ ЗА СЕБЕ СИ И СВОЕТО СЕМЕЙСТВО.

БСДП Е ЗА ДОСТЪПНО ЗА ВСЕКИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. Пациентът има право на качествено медицинско обслужване, а лекарите - на справедливо заплащане за своя висококвалифициран и хуманен труд. Финансирането на здравеопазването трябва да става чрез системата на здравното осигуряване и да се подпомага от държавния бюджет. БСДП е за спешни мерки за нормализиране снабдяването с лекарства. Системата за предоставяне на безплатни лекарства на пенсионерите, инвалидите, децата и хронично болните трябва да бъде запазена.

ЗАЩИТАТА НА СЕМЕЙСТВОТО, ЗАКРИЛАТА НА МАЙЧИНСТВОТО И ГРИЖАТА ЗА ДЕЦАТА са задължение на всяко цивилизовано общество. БСДП е за осигуряване на насърчителни добавки за отглеждане на повече от едно дете. Нужно е ново отношение към инвалидите. Те трябва да се чувстват потребни на обществото и неразделна част от него.

БСДП счита за своя приоритетна задача осигуряването на достойно съществуване на възрастните хора. Ние ще предложим нов закон за пенсиониране, осигуряващ преизчисляване на пенсиите на основата на неколкократно порасналия среден размер на работната заплата.

БСДП ОТСТОЯВА ОБЩОДОСТЪПНОТО БЕЗПЛАТНО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ. Средствата за неговото осигуряване трябва да се поемат изцяло от държавния бюджет. БСДП е за осигуряване на безплатно висше образование за всички кандидати с доказани способности при доход на член от семейството под социалния минимум. Инвестициите в образованието и в учителската професия са инвестиции за бъдещето на нацията.

ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ЖИЛИЩЕ. Проблемите на притежателите на жилищно-спестовни влогове трябва да бъдат справедливо разрешени. Общините са длъжни да осигурят жилищен фонд с достъпни наеми на младите семействаа, на социално слабите, на всеки, който не е в състояние да построи или купи собствено жилище.

Според БСДП страната се нуждае от разработване на национален демографски план, който да обвързва потребностите от жилища с реалните възможности за осигуряване на поминък в съответното населено място.

БЕДНОСТТА И СОЦИАЛНАТА НЕСИГУРНОСТ НЕ МОГАТ ДА ОСИГУРЯТ НАПРЕДЪКА НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО.


ДА ОПАЗИМ ДУХОВНОТО БОГАТСТВО НА НАЦИЯТА

КУЛТУРАТА И ИЗКУСТВОТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАЩИТЕНИ. БСДП е против опитите за пълната им комерсиализация. Това е равнозначно на практическото унищожаване на ценности и таланти. Усилията в тази насока трябва да съчетават държавната подкрепа, спонсорството, обществената и частната инициатива.

БСДП Е ЗА ПРАГМАТИЧНО И РЕАЛИСТИЧНО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАУКА, съобразено с потребностите и възможностите на страната. Ние сме за нормално бюджетно финансиране на фундаменталните и на приложените изследвания с национално значение. С ПОДКРЕПА НА ДЪРЖАВАТА ЗА НАУКАТА БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ЗАЕМЕ СВОЕТО МЯСТО В ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ.

ПРЕОДОЛЯВАНЕТО НА НРАВСТВЕНИЯ УПАДЪК ИЗИСКВА НОВ ПОДХОД КЪМ ВЪЗПИТАНИЕТО НА ПОДРАСТВАЩИТЕ. То трябва да се основава на традиционните народни добродетели, новите демократични ценности и осъвременена образователна система. БСДП СЕ БОРИ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ, ЗА ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ПРЕСТИЖА НА БЪЛГАРСКИЯ УЧИТЕЛ.


ЗАЩИТАТА НА ПРИРОДАТА Е ЧАСТ ОТ КУЛТУРАТА НА НАЦИЯТА. Ние настояваме за бързи мерки по спасяване на най-засегнатите райони и за оздравяванена екологически най-опасните производства. ЗДРАВЕТО НА НАЦИЯТА Е ВИСША ЦЕННОСТ.

ДЛЪЖНИ СМЕ ДА ПРЕДАДЕМ НА НАШИТЕ ДЕЦА ЧИСТА И ЗДРАВА БЪЛГАРИЯ!


* * *

Предизборната платформа на БСДП е съобразена с реалните възможности за развитие и приобщаване на България към обединена Европа. В нея е отчетен опитът на световната социалдемокрация - водещата политическа сила на нашия век. СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ЕВРОПА ОЧАКВА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ!

БЪЛГАРИНО, ТВОЙТО БЪДЕЩЕ И БЪДЕЩЕТО НА ТВОИТЕ ДЕЦА Е В ТВОИ РЪЦЕ. ЗА ПЪРВИ ПЪТ В НОВАТА СИ ИСТОРИЯ БЪЛГАРИЯ ИМА ВЪЗМОЖНОСТТА САМА ДА РЕШИ СВОЯТА СЪДБА. НЕКА ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ.

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 19 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА "ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА БЪЛГАРИЯ" (ЧАСТ ЧЕТВЪРТА) НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (СДС).


45 КВАДРАТНИ МЕТРА НЕ СТИГАТ

За българина домът е свято място. При социализма имаше "успехи в жилищното строителство", но хората с години чакаха за жилище.

СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ е за НОВА ЖИЛИЩНА ПОЛИТИКА. Това означава КРАЙ НА БЕЗЗАКОНИЕТО И ЗЛОУПОТРЕБИТЕ С ДЪРЖАВНИЯ ЖИЛИЩЕН ФОНД.

Специалистите на СДС са изготвили ЗАКОН ЗА ЖИЛИЩНОТО СТРОИТЕЛСТВО, ГАРАНТИРАЩ ЖИЛИЩА ЗА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ СЛОЕВЕ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО и определящ нов режим за разпределение на общинските жилища.

Ние сме за:

- премахване на данъка върху оборота за строителството, продажбата на жилища за гражданите с дългогодишни жилищноспестовни влогове,
- отпускане на кредити при облекчени условия на всички български граждани, които имат свои жилищноспестовни влогове;
- справедлива инвестиционна жилищна политика с компенсиране от бюджета на вложителите;
- СВОБОДНА строителна инициатива и уреждане по законодателен ред на договорите за групов строеж;
- премахване ВМЕШАТЕЛСТВОТО на администрацията при определяне съдружниците на жилищностроителните кооперации;
- широка публичност при отстъпване на право на строеж на граждани върху държавна земя;
- отпускане на специални кредити на собствениците за поддържане на сградния фонд.


СЪДЕБНА ВЛАСТ

Съюзът на демократичните сили е за издигане на авторитета на съдията и прокурора, на тяхното обществено и материално положение.

Ние сме за разширяване правомощията на съдебната власт.

Ние предлагаме:

- съдебна защита на гражданите при определяне, отпускане, възобновяване и прекратяване на пенсиите;
- закриване на Държавния арбитраж, рожба на социалистическото "планово” стопанство;
- премахване на другарските съдилища;
- единен районен съд в София;
- връщане на Съдебната палата на юристите.


СЪВРЕМЕННОТО ОБРАЗОВАНИЕ - КЪМ ЕДИН ОБЕДИНЕН СВЯТ

Съюзът на демократичните сили предлага:

- възраждане на ценните традиции в българското образователно дело. Затова са необходими - общодостъпност и духовно богатство на образованието.

Съюзът на демократичните сили е за:

- стабилно финансиране на образованието;
- модерна материално-техническа база;
- издигане авторитета на университетския преподавател и на учителя като творческа личност, с висок жизнен стандарт и достойно обществено положение;
- многостранност и свобода на учебното съдържание;
- плурализъм на видовете и формите на образование - колежи, СВОБОДНИ университети, частни училища и др.

СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ЩЕ ЗАЩИТАВА ПРИНЦИПА НА БЕЗПЛАТНО ДЪРЖАВНО ОБРАЗОВАНИЕ.

Ние предлагаме нов диференциран механизъм за финансиране на висшето образование.

- безплатно висше образование (стипендии);
- платено висше образование (образователни такси);
- финансиране чрез допълнителни източници - фондации, фирми и др.


БЪЛГАРСКАТА НАУКА - СВОБОДНА И МОДЕРНА

ИСТИНСКИ голяма наука може да има само когато yченият е напълно материално задоволен. Науката няма партиен цвят. Само чрез осигурена с богата информация, съвременна, отлично организирана и високо платена научна дейност българското общество може да бъде спокойно за своето бъдеще. Науката е доминиращ фактор в развитието на днешната цивилизация.

НАУЧНАТА ДЕЙНОСТ трябва да се постави в съответствие с изискванията на ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА. Едновременно с това тя трябва да бъде стимулирана от държавата:

- с пряко финансиране на важни фундаментални и приложни изследвания;
- със средствата на данъчната политика.

БЪЛГАРСКАТА НАУКА СЕ НУЖДАЕ ОТ РАДИКАЛНО СТРУКТУРНО И ИНСТИТУЦИОНАЛНО ОБНОВЛЕНИЕ и от нормални условия за живота на българския учен. Това означава:

- Постепенно пренасяне центъра на изследователския процес във висшите училища и университетите;
- нов закон за Българската академия на науките;
- нова система за атестиране на професионалните качества на учения.


БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА Е НЕОТДЕЛИМА ОТ СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ

Ценностите на българската култура днес са ценности и на демокрацията. Приобщаването на България към СВОБОДНА и ДЕМОКРАТИЧНА Европа ще стане не само по пътя на изграждането на модерна икономика и пазарно стопанство, но и чрез запазване и развитие на интелектуалния потенциал и културната специфика на нацията.

Съюзът на демократичните сили отстоява идеята за пълна свобода на творческата личност. Демократично и свободно общество се гради само от свободни, културни и демократично мислещи и действащи хора.

Културата и човекът, който я твори, не се нуждаят от идеологически наставления и административна опека. Ние сме длъжни да осигурим и защитим:

- духовното многообразие на културата;
- съхраняването на националната традиция;
- обогатяването на българската духовност с модерна авангардна култура, проникната от ценностите на световния културен опит.

Държавата трябва да финансира националните културни институти. Тя трябва да подкрепи всички уникални, специфични културни дейности и творчески прояви.

В условията на местното самоуправление финансовата подкрепа на общините за културните институти е задължителна. СВОБОДНОТО договаряне и спонсорирането са пътят за финансово стабилизиране на културата.


ПЕЧАТЪТ, РАДИОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА - СВОБОДНИ ОТ ВСЯКАКВА ЦЕНЗУРА, НЕЗАВИСИМИ ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ

СВОБОДАТА на печата и пълното му ОСВОБОЖДАВАНЕ от чиновническо опекунство и партийно-административна цензура - това е нашият демократичен идеал.

Националните средства за масово осведомяване са длъжни всекидневно да защитават ИСТИНАТА и обективността. В името на тази цел СДС е за:

- МНОГООБРАЗИЕ ОТ ГЛЕДНИ ТОЧКИ (интерпретации, оценки, коментари) към информационните факти;
- висок професионализъм;
- СВОБОДНО договаряне на заплатите и хонорарите;
- осигуряване на модерна техника и културно-информационна база.

СДС ще съдейства на инициативите за създаване на частни радио- и телевизионни канали (компания) и информационни агенции, за разгръщането на СВОБОДНА конкуренция в информационната сфера.

Всички проблеми на институтите и средствата за масово осведомяване трябва да се решават върху ДЕМОКРАТИЧНА И ТРАЙНА ЗАКОНОВА ОСНОВА.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 19 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ (ЦС НАДПС) ПО ПОВОД НА РЕПОРТАЖ ОТ СУХИНДОЛ, ИЗЛЪЧЕН ОТ БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 17 СЕПТЕМВРИ 1991 ГОДИНА ОТ 23 ЧАСА.


УВАЖАЕМИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

Страната ни е в навечерието на важно политическо събитие - на 13 октомври предстоят да бъдат проведени изборите за народни представители, общински съветници и кметове. Безусловно необходимо е тази изключителна политическа проява да се проведе в условията на граждански мир и спокойствие.

За съжаление през последните месеци някои политически сили чрез средствата за масово осведомяване провеждат целенасочена пропаганда срещу Движението за права и свободи, която може да доведе до нежелано ескалиране на социалното и политическо напрежение в страната.

Като илюстрация на всичко това на 17 септември 1991 г., в 23 часа, Българска телевизия излъчи репортаж, съдържащ провокативни кадри от гр. Сухиндол, дискредитиращи ДПС. Подобен акт и неговото излъчване по телевизията в навечерието на изборите е най-малкото тенденциозен.

ЦС на ДПС се разграничава и осъжда подобни провокативни действия, откъдето и да идват те, и настоява:

1. Прокуратурата и МВР да направят необходимото, за да бъдат своевременно открити и заловени извършителите на тази провокация в гр. Сухиндол и бъдат подведени под съдебна отговорност.

2. В случай че извършителите на грозното и престъпно деяние не бъдат открити в най-кратки срокове, ДПС ще счита, че това е една провокация, извършена от тези, които проведоха т.нар. "възродителен процес" и имат интерес от междуетническо, политическо и социално напрежение в страната.

3. Всички средства за масово осведомяване, особено телевизията, да не излъчват подобни репортажи, докато не бъдат открити извършителите с оглед спазването на обективността на информацията.

В противен случай средствата за масова информация стават проводници на дезинформация с опасни последици от национален мащаб.

4. С оглед постигане на максимална обективност при разследването на подобни провокационни действия, предлагаме да бъде потърсена независима международна експертна помощ.

България е родина на всички ни! Българи и турци винаги са живели в разбирателство и взаимна толерантност. Днес България и българският народ нямат интерес от междуетническа вражда. Всички ние желаем и се борим за реална демокрация, спокойствие, мир и благоденствие. Не с противопоставяне един срещу друг, а с общи усилия ще изведем България от политическата, икономическата и социалната криза.

Съотечественици, да пазим България! Да пазим нашата Родина!

София, 18 септември 1991 година

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 19 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОТЕСТ НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА МАНИПУЛИРАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ В НАЧАЛОТО НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ПО НАЦИОНАЛНОТО РАДИО И НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ. Документът е адресиран до Централната избирателна комисия, до Главна прокуратура и до средства за масово осведомяване.


Съюзът на юристите демократи в българия (СЮД) е дълбоко възмутен от перверзния начин, по който управляващите в България власти стартираха предизборната кампания по Българското радио и Българската телевизия на 14 и 15 септември 1991 г.

В началото говорителите в радиото и телевизията декларираха, че поредността на явяването на партиите и коалициите е резултат на жребий. След това нагло се изказаха единствено представители на партиии коалиции, участващи в правителството: СДС-либерали, СДС-движение, БСП, СДС-център, БЗНС-единен и БЗНС-Никола Петков ("Хоризонт, 19,00 ч. до 19,45 ч., 14 септември 1991 г.). Същият "жребий" се повтори и в телевизията: Ценко Барев (БЗНС-единен), Милан Дренчев (БЗНС-Никола Петков), Александър Каракачанов (СДС-либерали), Филип Димитров (СДС-движение), Петър Дертлиев (СДС-център) и Александър Лилов (БСП) (Българска телевизия, I програма, 20,32 ч. до 21,12 ч. на 15 септември 1991 г.). Както до микрофона на радиото, така и до екрана на телевизията не бе допуснат представител на нито една опозиционна сила. Същевременно на 15 септември 1991 г. в предаването "Неделя 150" кандидат-депутатите Иван Костов и Георги Марков в течение на 45 минути излагаха пространно предизборна платформа и агитираха за себе си и за участващата в коалицията с БСП във всички структури на властта политическа сила, която издига кандидатурите им.

Съюзът на юристите демократи в България (СЮД) обръща внимание на манипулаторите и на органите и институциите, оторизирани да бдят заспазването на Закона за изборите, че за изборите на 13 октомври 1991 г. са регистрирани не 6, а 41 политически партии и коалиции. Безсъвестното и безочливо лъгане на милиони радиослушатели и телевизионни зрители не е невинна шега, а престъпно посегателство срещу активното и пасивното избирателно право на българина. Съгласно чл. 167 от Наказателния кодекс на Република България: "който чрез насилие, ИЗМАМА, заплашване или по друг незаконен начин пречи на някого да осъществи избирателното си право или ДА БЪДЕ ИЗБРАН, се наказва с лишаване от свобода до три години или с поправителен труд."

Съюзът на юристите демократи в България (СЮД) обръща внимание на Централната избирателна комисия и на Главната прокуратура на Република България върху грубите нарушения на упражняващите властта в нашата държава партии и коалиции, които още в първите два дни на предизборната кампания безцеремонно погазиха закона. Настояваме за публично разобличаване и наказване на виновните в съответствие със закона. В противен случай България и светът ще знаят със сигурност, че нашата държава се управлява престъпно и че изборите са фалшифицирани.

София, 16 септември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 19 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ВМРО - СЪЮЗ НА МАКЕДОНСКИТЕ ДРУЖЕСТВА ЗА НЕУЧАСТИЕ В ПРЕДИЗБОРНИ КОАЛИЦИИ.


ВМРО-Съюз на македонските дружества декларира, че не участва в никакви коалиции с политически партии за участие в предстоящите избори.

Съгласно Устава съюзът е общонационална и надпартийна организация.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 19 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ВЪЗРАЖЕНИЕ НА КОАЛИЦИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ - ЛИБЕРАЛИ, АДРЕСИРАНО ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ, ВЪВ ВРЪЗКА С НАРУШЕНИЕ НА РЕШЕНИЕТО ЗА ДОСТЪПА ДО НАЦИОНАЛНИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ. Решението е прието от Великото народно събрание.


УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Съгласно "Решението за достъп до националните средства за масово осведомяване по време на предизборната кампания" възраженията срещу нарушения по него се подават в Централната избирателна комисия. Ето защо се обръщаме към Вас с остър протест срещу начина на разпределение на времето между участниците в първия телевизионен дебат на тема "Пазарната икономика - каква" състояла се на 16 септември 1991 година. Начинът на провеждане на този телевизионен дебат е в противоречие и с договореностите между политическите сили, постигнати на съвместни заседания.

София, 17 септември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


11:06:25
19.09.1991 г.

Редактор: Нина Гаврилова
Технически изпълнител: Емилия Генадиева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1991 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!