19 декември 1994


София, 19 декември 1994 година
Брой 248 /1293/


София, 19 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА ПАРТИЯТА ЖАН ВИДЕНОВ НА 16 ДЕКЕМВРИ 1994 Г.


ДРАГИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

След броени часове трябва заедно да решим каква ще бъде съдбата на България в следващия век. Полуразрушена, изтерзана и ограбена страна? Или икономически развита, демократична и социално справедлива държава?

През последните години България вървеше мъчително по пътя на промените. Пречеха ни по всякакъв начин да излезем от кризата и осъществим прехода. През 1990 г. ни тероризираха с "нежните си революции". През 1991 г. ни натрапиха примитивната си "шокова терапия". През 1992 г. победиха "с малко, но завинаги". След това дезертираха от властта. Две години оттогава саботират, както могат, усилията на страната да излезе от безизходицата, да надживее конфронтацията, да реши проблемите си. Чрез своя син президент, главен прокурор и софийски градоначалник; чрез своя син председател на парламента, на Върховния съд, на Българската академия на науките /БАН/, чрез цялата своя синя номенклатура, насадена във всички власти, институции и ключови постове. Тя проваляше с озлобеност, безотговорност и демагогия стремежа ни към съгласие по най-важните въпроси на нацията.

Така повече не може да продължава. Дойде време за промяна. Тя е възможна само с вашите гласове, с вашето доверие. За социалисти, еколози и земеделци, с червената бюлетина.

Не се съмнявам в изборния успех. Направете го максимално убедителен. Помнете, така можете да гарантирате силната власт, политическата стабилност, надеждната преграда срещу анархията, резултатната правителствена програма, от които България са нуждае.

Вашите очаквания за промяна към по-добро не напразно се свързват с Българската социалистическа партия. Вие разбирате, че сме градивната сила, способна да спре разрухата и да обнови България. Знаете, че имаме идеите, знанията, опита, за да вървим по този път. Нужна е и вашата воля. Колкото по-голям е изборният успех на социалистите, еколозите и земеделците с червената бюлетина, толкова по-добри са шансовете на България за промяна,справедливост и сигурност.

Скъпи приятели от различни слоеве на обществото, с различни убеждения,

Знам - онези, които направиха политическа кариера от разделянето помежду ни - идеологическо, политическо, социално, верско и етническо, днес насаждат в душите ви нови страхове. Давам ви личната си гаранция, че те са безпочвени. Призовавам ви да не им се поддавате. Предлагам ви честно споразумение за бъдещето.

Български предприемачи, преодолейте страха за своя бизнес. Ние гарантираме не само вашите скромни вложения, но и благоприятните условия за стопанската ви инициатива. Ще ви избавим от терора на организираната престъпност и от произвола на корумпираната бюрокрация.

Български земевладелци, преодолейте страха за имота си. Ние ще закрепим час по-скоро пълните ви права върху земята, инвентара, добитъка и организациите за селскостопанско производство, от които зависят доходите ви.

Български държавни служители, преодолейте страха от идеологическия фанатизъм, политическите чистки, войнстващата некомпетентност и шуробаджанащината. Ние ще управляваме със силите на всички честни и достойни, способни и трудолюбиви българи.

Български младежи, преодолейте страха си от връщане назад. Ние ще продължим промяната. Нас, младите хора, няма какво да ни разделя. Наследихме от предишните поколения тежки рани на десетилетията студена и гореща гражданска война, но и една прекрасна страна, която еднакво силно обичаме. Имаме историческия шанс да постигнем помирение с миналото и съгласие с бъдещето. Мечтата ни за цивилизована, процъфтяваща и достойна България е жива. Нашето поколение пое факела на промяната.

Три милиона българи гласувахме през лятото на 1990 г. с червената бюлетина на надеждата. Постигнаха ни разочарования, несгоди, предателства, репресии. През есента на 1991 г. отпуснахме безпомощно ръце. Сега нямаме право на това. България се нуждае от нас повече от всякога.

Драги съотечественици,
Вие гласувате с червената бюлетина не само за земеделци, еколози и социалисти, но и за една по-добра перспектива за България. С този вот печелите не само изборите, но и едно стабилно, ефективно и решително правителство на промяната. Правите верния избор.

С червената бюлетина.

/Пресслужба "Куриер”/


* * *

София, 19 декември - Следва предоставеният за разпространение пълент текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, ОГЛАСЕНО ОТ РЪКОВОДИТЕЛЯ НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА СЪЮЗА НА 16 ДЕКЕМВРИ 1994 Г.


Стига омраза! Петдесет години омраза наистина стигат!

Идва Бъдни вечер. От всички нас, българи и българки, зависи дали нощта на Христовото рождество ще бъде тиха и свята нощ. Дали заедно със своите деца и родители ще седнем около коледната трапеза, озарени от радост и надежда.

Или най-светлият наш, християнски, празник ще бъде помрачен от още омраза.

Нека всички заедно кажем "Стига омраза"!

Нека не допуснем още четири години, четири дълги години, омраза. Нека не позволим отново да властват в България комунистите безбожници и Ахмед Доган.

Да гласуваме всички в неделя със синята бюлетина. Бюлетината на надеждата.

Оцеляването на България сега зависи точно от вас, честните, умните, мислещите, чувствителните хора.

Стига омраза!

Да гласуваме със синята бюлетина.

Да гласуваме за България.

Победа, България!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 19 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ОГЛАСЕНО ОТ СЪПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДЕН СЪЮЗ - БЗНС, ДП АНАСТАСИЯ МОЗЕР НА 16 ДЕКЕМВРИ 1994 Г.


ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ, ЗЕМЕДЕЛЦИ, ДЕМОКРАТИ, ПРИЯТЕЛИ,

Ние сме пред урните. Не оставайте безразлични към своята съдба, към участта на вашите деца, към бъдещето на България.

Гласувайте! Ние нямаме право да мълчим! Ние нямаме право да се затваряме в черупката на отрицанието и отчаянието, защото това искат да направим онези, които доведоха нашата родина до икономическа разруха, които забавиха демократичните реформи.

Ние, Народният съюз - Българският земеделски народен съюз /БЗНС/, Демократическа партия /ДП/, искаме вие да се отърсите от летаргията, да надмогнете колебанието и да направите своя разумен избор с оранжевата бюлетина в името на демократичните ценности - частната собственост, социална пазарна икономика, ефективна масова приватизация, обуздана престъпност. С оранжевата бюлетина ние, Народният съюз - БЗНС, ДП искаме да върнем на българина това, което му отне червената диктатура: земята и свободата, личната инициатива, качеството на живота и възможността да участва достойно и съзнателно в разпределението на създадените от него блага, да знае кой трупа държавните дългове, кой прахосва пенсионните фондове, кой завеща на млади и стари една банкрутирала България.

Народният съюз - БЗНС, ДП тръгна на избори с вяра в способностите и разума на българския народ. Той тръгва към урните убеден, че днес цветът на демокрацията е оранжев - това е яркият мобизилиращ цвят. Това бе цветът на Витлеемската звезда, възвестила Рождество Христово и дала на човека смисъла на живота и силата на духа да преодолее всички трудности.

Повярвайте в демокрацията! Ето, служебното правителство прокарва пътя към това, което ние искаме да постигнем.

На 18 декември Народният съюз - БЗНС, ДП ви призовава да направите своя разумен избор за вас и за България.    

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 19 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, ОГЛАСЕНО ОТ СЪПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДЕН СЪЮЗ - БЗНС, ДП СТЕФАН САВОВ НА 16 ДЕКЕМВРИ 1994 Г.


ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ,

Предизборната кампания завърши. Остава един ден за размисъл. Преди месец ние ви предложихме да последвате разума си и да направите вашия избор. Ние ви казахме, че наш единствен политически противник е БСП, защото заплахата от връщане на ретроградното минало е много голяма. Ние сме против безсмислените конфронтация. Ние сме градивна сила. Коалицията БЗНС, Демократическа партия е нужна, потребна алтернатива за спасението на България. Това разбраха вече хилядите, с които се срещнахме по страната. За всички стана ясно, че нашата програма е привлекателна, тя отговаря на насъщните им интереси. Правеха ни се пречки, поставяха ни се клопки. Сега, в навечерието на изборите, ние можем със сигурност да твърдим: ще влезем в парламента. Нашата парламентарна група ще бъде многочислена и ще направи всичко възможно час по-скоро да се завърти колелото на народното стопанство. Връщане на земята, оземляване на безимотните, завършване на процесите на реституцията и, естествено, енергична и безмилостна борба с престъпността, корупцията и спекулата.

Ние сме против двуполюсния модел, особено когато той зависи от едно несигурно езиче на везните. Дават ли си сметка някои защитници на двуполюсния модел какво ще стане с България, ако единият полюс - БСП, се окаже след изборите с големи предимства.

Ние никога няма да участваме в коалиционно правителство с БСП. Ние сме конструктивни, но не правим компромиси, които биха могли да подронят нашата идеология, основни разбирания, нашата същност.

Тези избори ще бъдат исторически. Ще се решава съдбата на България за години напред. За да дадете своята дан за достойното бъдеще на родината, гласувайте спокойно и уверено с оранжевата бюлетина - бюлетината на надеждата, бюлетината на разумния избор.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 19 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, ОГЛАСЕНО ОТ ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЦЕНТРАЛНОТО ОПЕРАТИВНО БЮРО И ПОЛИТИЧЕСКИ ГОВОРИТЕЛ НА ДВИЖЕНИЕТО НА 16 ДЕКЕМВРИ 1994 Г.


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
ГРАЖДАНИ!

Предизборната кампания е към края си. Всеки избирател вероятно вече е направил своя избор на бюлетината и с това е определил отговорността към себе си, към реформата и към съдбата на страната.

Възползваме се от случая специално да благодарим както на почтените ни политически партньори, така и на онези политически сили, чиято предизборна кампания беше свързана с опити да се идентифицира образът на врага с личността на Ахмед Доган. Въпреки всичко опитът да се намери образът на врага в една конкретна личност ние приемаме и оценяваме не като стремеж да се конфронтираме, а като израз на несподелена любов и разкаяние за собствени прегрешения.

Особено сме задължени на Негово величество избирателя. Навсякъде, където сме отивали на срещи с избиратели, монологът се превръщаше в диалог, а съмненията - в доверие към представителите на Движението за права и свободи. Всеки ден сме осъществявали над сто срещи с избиратели в национален мащаб. Формулата, която избра нашата партия, а именно центризъм, прагматизъм и личен ангажимент на кандидат-депутата към избирателния си район, съответства на реалностите в страната и на очакванията на избирателя.

За нас избирателят не е бил само слушател на платформи и програми, а субектът, който задава социалната поръчка за нашите приоритети в областта на инднвидуалната и общата сигурност на гражданите, на неговата социална обезпеченост и благополучие.

Приоритетите на избирателя са работа, хляб и сигурност.

Преходът от тоталитарен режим към гражданско общество и пазарна икономика хвърли на улицата стотици хиляди безработни. Навсякъде страната ни е като разграден двор - без стопанин. Обедняването на българския гражданин достига до краен предел, след което може да прерасне в социален взрив.

Именно за това Движението за права и свободи поема отговорността да направи необходимото за съживяването на земеделието и животновъдството и за търсенето на възможности за алтернативна трудова заетост съобразно с изискванията на пазара.

Навсякъде, където сме били ние, не сме молили избирателя да гласува за нас, а сме се явявали пред него с една реална и конкретна програма за стабилизиране на общото ни положение. Движението за права и свободи получи висока оценка от избирателя за мирния модел за разрешаването на етническите въпроси в страната. Ние ще продължаваме да работим в това отношение и сме убедени, че нашият пример ще се превърне в образец за разрешаването на правата и свободите на човека и в другите страни.

България е за всички ни. Тя е нашият общ дом и отговорността за нейната съдба е на всички политически сили и на всеки български гражданин поотделно.

И ако вие искате с общи усилия да имаме гарантирана работа, достатъчно хляб на трапезата ни и сигурност в днешния и в утрешния ден, заставайки пред урната, можете да изберете нашата бюлетина - тя е бяла с една розова ивица.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 19 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО ПИСМО НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ДО ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ПО ПОВОД НА ПИСМО НА ХАЧО БОЯДЖИЕВ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ, СЪЗДАВАНИ ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НЯКОИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ В ПРЕДИЗБОРНАТА АГИТАЦИЯ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОЯДЖИЕВ,

В отговор на Ваше писмо от 14 декември 1994 г. относно проблеми, създавани от представители на някои политически партии и коалиции, Ви уведомяваме, че Централната избирателна комисия /ЦИК/ след обсъждане на поставените от Вас въпроси на свое редовно заседание peши:

1. В заключителното обръщение на господин Огнян Цеков, председател на Съюз "Справедливост", следва да бъде заличено и да не се допуска до излъчване в ефир обръщението "поданици".

2. Недопустимо е предоставянето от господин Крум Куманов от Българска отечествена партия "Национален съюз" на времето, определено за неговата политическа партия, на представител на друга такава, самостоятелен кандидат за изборите, в случая господин Маргарит Мицев, който вече е използвал своите пет минути за заключително заявление.

3. Централната избирателна комисия намира за недопустими използваните грубо обидни изрази в обръщението на професор Иван Калчев от Съюза на свободните демократи, поради което не допуска до излъчване в ефир на заключителното му обръщение във вида, в който то е записано към настоящия момент.

4. Неоснователно е искането и на господин Славомир Цанков от Съюза на демократичните партии и движение /СДПД/ "ЕРА - 3" за "бягащ надпис", съпътстващ обръщението му, в който да се описва цветът на неговата бюлетина. Поради липсата на такава практика досега в Българска национална телевизия и излъчените досега обръщения това би нарушило равнопоставеността между политическите партиии и коалиции.

5. Централната избирателна комисия ще направи необходимото да обърне внимание на представителите на всички политически партии и коалиции, участници в изборите за 37-о Народно събрание, включително и в конкретния случай на СДС, за своевременно представяне в Българска национална телевизия на заключителните си обръщения.

София, 15 декември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова
 
СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 19 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО ПИСМО НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ДО ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ И ЧРЕЗ ТЯХ ДО РАЙОННИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ И ДО СЕКЦИОННИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ ПО ВЪПРОСА ЗА НАНАСЯНЕ НА НОМЕРА НА СЕКЦИОННИЯ ПРОТОКОЛ.


Върху извлеченията от протоколите за резултатите от гласуването секционните избирателни комисии да нанасят и уникалния пореден номер на секционния протокол, от който са снети данните.

София, 16 декември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 19 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО ПИСМО НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ДО РАЙОННИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ ВЪВ ВРЪЗКА С ДОПУСНАТА ТЕХНИЧЕСКА ГРЕШКА В ИНСТРУКЦИЯТА "ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА В ИЗЧИСЛИТЕЛНИТЕ ПУНКТОВЕ НА РАЙОННИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ".


1. Във връзка с допусната техническа грешка в Инструкцията

ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТА В ИЗЧИСЛИТЕЛНИТЕ ПУНКТОВЕ НА РАЙОННИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ /РИК/

първото изречение в т. 6. да се чете:

"... в горната част на протокола за РИК вписва с химикал кода на разписката. Същият код се вписва с химикал в горния десен ъгъл на запечатания плик, съдържащ протокола за Централната избирателна комисия /ЦИК/.

2. Протоколът на РИК се съставя въз основа на данните от потвърдените протоколи на Секционните избирателни комисии /СИК/.

София, 16 декември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 19 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО ПИСМО НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ДО РАЙОННИТЕ И СЕКЦИОННИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ ПО ВЪПРОСА ЗА ВПИСВАНЕТО В ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ.


Във връзка с произвеждането на изборите за народни представители на 18 декември 1994 г., на основание чл. 34, ал. 1, т.1, от Закона за избиране на народни представители, общински съветници и кметове /ЗИНПОСК/ Централната избирателна комисия обръща внимание на районните и секционните избирателни комисии, на общински администрации и регионалните дирекции на вътрешните работи и на всички избиратели следното:

1. Всеки избирател може да бъде вписан само в един избирателен списък. В избирателните списъци са включени всички лица, които имат адресна регистрация в съответните населени места най-малко два месеца преди изборния ден, т.е. до 18 октомври 1994 г. включително.

Лицата, които имат адресна регистрация след 18 октомври 1994 г., могат да гласуват по предходната си адресна регистрация в личния им паспорт или по тяхното местожителство. Те трябва да се регистрират адресно по местожителство, а адресната регистрация може да бъде направена и по-късно от 18 октомври 1994 г., както и в самия изборен ден в съответното районно полицейско управление. За такива случаи паспортно-визовите служби към районните полицейски управления ще работят на 17 и 18 декември 1994 г. от 7,00 до 19,00 ч.

Ако дадено лице има адресна регистрация в съответно населено място преди 18 октомври 1994 г. и не е включено в избирателния списък, то може да отиде да гласува в изборния ден в съответната избирателна секция, която обхваща района на неговата адресна регистрация, и трябва да бъде вписано от секционната избирателна комисия към основния избирателен списък.

Удостоверение за гласуване на друго място се издава само на кандидатите за народни представители, техните застъпници, наблюдателите, на членовете на избирателните комисии и на инициативните комитети за издигане на независими кандидати, както и на други лица, ангажирани в провеждането на изборите.

Лицата, които са получили удостоверения за гласуване на друго място, могат да гласуват в която и да е избирателна секция, като секционната избирателна комисия ги вписва в отделен допълнителен списък, към който се прилага и удостоверението за гласуване на друго място.

2. Срочнослужещите гласуват в секциите, в чийто район се намира военното поделение. За целта им се разрешава гарнизонен отпуск от командира на поделението. Срочнослужещите, които се намират в деня на изборите в домашен отпуск, гласуват по местоживеенето си, като преди това съответната парспортно-визова служба към районното полицейско управление им издава бележка с адресната регистрация. Секционната комисия по местоживеене вписва срочнослужещия в основния списък и прави отметка за гласуването му в неговата военноотчетна книжка.

3. Откриването на изборния ден става в 6,00 ч на 18 декември 1994 г. При поискване от секционната избирателна комисия чрез районната избирателна комисия с решение на Централната избирателна комисия гласуването в някои секции може да започне един час по-рано, за да може да се осигури възможност на всеки избирател да осъществи правото си на глас до края на изборния ден.

4. След приключване на изборния ден секционните избирателни комисии преброяват подадените за отделните партии, коалиции и независими кандидати гласове. След това те съставят протоколите за гласуване, като първо попълват данните в трипластовия протокол, подписват същия и едва тогава отделят различните слоеве на протокола за изпращане по предназначение - ЦИК, РИК и общината.

София, 17 декември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 19 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО ПИСМО НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ДО РАЙОННИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДАВАНЕТО НА ПРОТОКОЛИТЕ ОТ РАЙОННИТЕ И СЕКЦИОННИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ.


Във връзка с решение 332 от 23 ноември 1994 г. на Централната избирателна комисия /ЦИК/ относно вида на протоколите на Секционните избирателни комисии /СИК/ и Районните избирателни комисии /РИК/ и начина на предаването им, ви уведомяваме за промяна в реда на попълване на протоклите на РИК по т. Б/ от решението:

1. По технически причини вместо два двупластови протокола и три чернови на РИК са подготвени и изпратени в РИК пет двупластови екземпляра на протокол на РИК.

2. Екземплярът с уникален номер ХХ000 /където XX е двуцифреният номер на избирателния район/ се използва като оригинал. Екземплярът с номер ХХ001 е предвиден като резервен в случай на необходимост. Ако резервният екземпляр ХХ001 остане неизползван, той се унищожава с надпис "неизползван" по диагонал и с подписите на членовете на РИК. В случай, че се наложи използването на резервния екземпляр, екземплярът с номер ХХ000 се унищожава с надпис "унищожен" по диагонал и с подписите на членовете на РИК.

3. Екземплярите с номера ХХ002, ХХ003 и ХХ004 се използват като чернови. Използваните като чернови екземпляри се унищожават с надпис "чернова" по диагонал и подписите на членовете на РИК.

4. При предаване на изборните книжа от РИК и ЦИК всичките пет екземпляра двупластови протоколи се предават на ЦИК.

София, 17 дскемари 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 19 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЪЮЗА НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ ИВАН КАЛЧЕВ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ПО ПОВОД НА РЕШЕНИЕ НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ДА НЕ СЕ ИЗЛЪЧВА ПРЕДИЗБОРНОТО ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ПАРТИЯТА. Документът е адресиран и до председателя на Министерския съвет, до председателя на ЦИК, до генералния директор на Българската национална телевизия, до дипломатическите мисии, акредитирани в София, и до средствата за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

На 15 декември 1994 г. вечерта в най-гледаните информационни емисии на Българската национална телевизия /БНТ,/ бе съобщено, че по решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/ след сигнал на шефа на телевизията г-н Бояджиев се сваля от излъчване записаното на 14 декември 1994 г. заключително обръщение на Съюза на свободните демократи /ССД/ към избирателите поради нарушения на конституцията и на избирателния закон, съдържащи се в текста на обръщението.

Най-остро възразявам срещу това недопустимо решение на ЦИК и настоявам ясно да ми се отговори с кои точно думи и фрази съм нарушил конституцията и избирателния закон! Може би г-н Бояджиев се отъждествява с тях, тъй като аз в изявлението си рязко го критикувам за драстичните нарушения на принципа на равнопоставеност на партиите и коалициите от страна на БНТ по време на предизборната кампания.

Ако с нещо съм нарушил конституцията и избирателния закон, защо това не бе ми казано веднага, а чак на другия ден вечерта се съобщава по телевизията? Можеше да се направи друг запис. Ами че ако я караме така /по сигнали, т.е. доноси/, не бих се изненадал утре да ме обвинят примерно в убийство и да ме вкарат набързо в затвора. Къде се намира г-н Бояджиев, забравил ли е той, че по доноси се преследваха хората по времето на комунистическия тоталитаризъм!

Обръщам се, г-н президент, към Вас като последния гарант на демокрацията в България и Ви моля да употребите влиянието си пред ЦИК за отменяне незабавно на нейното позорящо изборите решение спрямо представляваната от мен партия и моето обръщение да бъде излъчено по телевизията тази вечер /16 декември, петък/ наред с останалите. Ако наистина съм нарушил конституцията и законите /но това трябва да се докаже текстуално!/, нека ми бъде разрешено днес да направя друг запис от името на нашата партия. Сам разбирате, г-н президент, че е абсолютно недопустимо редовно регистрирана от ЦИК партия за изборите да бъде лишена от заключително обръщение към избирателите.

Ако моите искания не бъдат удовлетворени, аз съм в правото си да допускам наличието на груба и преднамерена кампания срещу мен и ССД /встъпителното ми изявление бе излъчено с едноседмично закъснение, а по време на изказването ми в директно предаваната "дискусия" на 12 декември 1994 г. на два пъти за кратко време бе прекъсван звукът/ и да протестирам срещу нея с всички позволени от законите средства. Толкова ли е силен, г-н президент, страхът от ССД и от истината, та такова треперене му удрят някои само от едно 5-минутно изказване? И вероятно, ако имах възможност /като много други политици/ да се явявам през ден по телевизията, ССД наистина би спечелил изборите. А комай единствено ССД не е част от добре известния Ви сценарий, г-н президент.

Разчитам на Вашето съдействие, г-н президент, в името на принципите на демокрацията да съдействате за излъчването тази вечер на обръщението на ССД. Противното би ми дало пълни основания да се обърна и към международни правозащитни организации и да пледирам, включително и до ООН, за непризнаване на изборите в България като честни, свободни и демократични. Освен случая с мен и ССД са се натрупали и други подобни случаи, поставящи вкупом под въпрос моралната и юридическата легитимност на изборите у нас.

София, 16 декември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ССД: проф. Иван Калчев

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 19 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ВЪЗВАНИЕ /ЧАСТ ЧЕТВЪРТА - ПОСЛЕДНА/ "РОМ ЗА РОМА" НА ПРЕДИЗБОРНИЯ ЩАБ НА РОМИТЕ В ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ.


ЕТО ЗАЩО НИЕ СЕ ОБЯВЯВАМЕ:

- За незабавно преразглеждане на образователната политика с оглед поетапното и пълно обхващане на ромските деца в системата на държавни, частни, средни, полувисши и висши учебни заведения чрез специално субсидирани образователни програми и курсове за ограмотяване от страна на държавни и частни институции и фирми.

- За премахване на сега действащите интернати и сиропиталища за ромски деца и прекратяване на пагубната и унизителна изолация на една част от младото поколение роми от системата на националното образование, възпитанието и културата, чрез насърчаване и включване на ромските деца като равностойни в системата на началното, средното и средно-специалното образование.

- За разширяването на изучаване на ромския език в системата на средните училища наред с изучаването на английски, немски, френски, испански и др. европейски езици по линията на специални образователни програми, изготвени за работа с ромски деца, както и деца от други етнически и малцинствени групи в България, в които се възпитава етническа и верска толерантност, търпимост и човешко разбирателство.

- За създаване на ромска културно-просветна фондация, национална мрежа от ромски просветни сдружения и неправителствени организации, които да се ангажират с изпълнението на средносрочни и дългосрочни проекти за образователно и културно развитие на ромите в България, като осигуряват стипендии за ромски младежи и девойки в учебни заведения у нас, специализации в чужбина, да поощряват развитието на художествените занаяти, изкуствата и др.

- За изграждане на общонационална благотворителна организация, която да се посвети на отглеждането и възпитанието на безпризорни ромски деца и деца без родители по подобие на училищата СОС и опита на страни като Австрия, Германия, Швеция и др., като се ангажират социални работници, педагози, частни благотворителни дружества у нас и в чужбина в решаването на образователните и културните проблеми на ромите в България.

- За решителна промяна на културната политика и на дейността на националните медии, които да се обърнат с лице към социалните и културните проблеми на ромите, като се насърчи създаването на художествени творби, посветени на ромската културна идентичност, и се даде възможност за творческа изява на ромски таланти в сферата на театъра, киното, телевизията.

Драги сънародници, братя и сестри - гласувайте с предизборния девиз РОМ ЗА РОМА!

РОМ ЗА РОМА е нашият шанс да прекрачим междата на предразсъдъка и на тесногръдия национализъм. РОМ ЗА РОМА е нашата бариера пред екстремизма отляво и отдясно, пред насилието, проявите на фашизъм и ксенофобия, които заплашват да вземат нови жертви сред ромския народ.

Нека веднъж завинаги загърбим униженията и страховете на миналия ден.

Нека вземем собствената си съдба в нашите здрави ръце.

Нека докажем правото си на един по-достоен и щастлив живот в условията на една истинска демокрация.

БРАТЯ И СЕСТРИ РОМИ,
Гласувайте с предизборния девиз РОМ ЗА РОМА!

Гласувайте с бюлетината на Движението за права и свободи /ДПС/, която е и наша ромска бюлетина!

РОМ ЗА РОМА ни обединява под знамето на демокрацията и прогреса, в защита на нашите човешки и граждански права и свободи, които означават:
- правото на труд
- правото на сигурност и
- правото на достойно бъдеще за всеки ром.

Земята на България е и наша земя още от времето на цар Иван Шишман.

Небето на България е и наше небе.

Наша е и отговорността за днешния, но и за утрешния ни общ демократичен и мирен духовен напредък.

Нека поемем смело предизвикателството на времето!

Защото "ВРЕМЕТО Е В НАС, А И НИЕ СМЕ В НЕГО!"

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ ’94


ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ N 486

София, 15 декември 1994 г.

ОТНОСНО: Контрол от Централната избирателна комисия /ЦИК/ върху компютърната обработка на резултатите от изборите за народни представители на 18 декември 1994 г.

 

На основание чл.34, ал.1, т.5, чл.86, ал.1, чл.29, ал.3 от Закона за избиране на народни представители, общински съветници и кметове /ЗИНПОСК/, както и на договора, сключен на 21 ноември 1994 г. между ЦИК и математическия колектив - изпълнител, с ръководител проф. Камен Ганчев Иванов, и за гарантиране достоверността на комшотърната обработка на резултатите от изборите за народни представители на 18 декември 1994 г. Централната избирателна комисия

РЕШИ:

1. Членовете на ЦИК имат достъп до всички изборни книжа, междинни и крайни резултати от изборите, до помещенията, ползвани от секционните избирателни комисии /СИК/, районните избирателни комисии /РИК/ и ЦИК и екипите на изпълнителя.

2. Изпълнителят е длъжен да оказва съдействие на членовете на ЦИК при извършваните от тях проверки, без това да нарушава технологията на компютърната обработка.

3. След започване на обработката на изборните резултати членовете на ЦИК могат да получават фотокопия от протоколите на СИК и РИК, както и междинни и окончателни данни от обработката на хартиен и магнитен носител.

4. Членовете на ЦИК могат да извършват проверка на хода на изчисленията в ЦИК и РИК съгласно т.3.2 з, и т.3.2.л, от договора.

5. Членовете на ЦИК, съгласувано с председателя и секретаря, могат да извършват проверки със служебен автомобил в РИК без предварително уведомяване.

6. Контролните проверки се извършват от членове на ЦИК, като използват свои или предоставени им от ЦИК компютри и друга изчислителна техника.

7. При поискване от партии, коалиции или независими кандидати ЦИК предоставя на хартиен или магнитен носител базите данни за изборите на 18 декември 1994 г., включващи: избирателен район, населено място, номерация на секциите, брой гласоподаватели и списък на регистрираните кандидатски листи.

8. Партиите, коалициите и независимите кандидати могат да получат данни за резултатите от изборите в посочена от тях извадка от секциите до шест дни след обявяване на изборните резултати. След този срок данни за резултатите от изборите се ползват от бюлетина на ЦИК.

9. При поискване на партии, коалиции и независими кандидати, направено до шест дни след обявяване на изборните резултати, ЦИК им предоставя възможност да се запознаят с работата на програмния продукт, по който е извършена компютърната обработка на резултатите.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Лена Джелепова

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 487

София, 15 декември 1994 г.

ОТНОСНО: Обжалване отказ за промяна в кандидатска листа на коалиция от Районна избирателна комисия.


Постъпила е жалба от Национално движение за коронована демокрация "Царство България" срещу отказа на Районна избирателна комисия на 4 Великотърновски избирателен район да извърши промяна в листата на коалицията в този район във връзка с искането да бъде заличена като кандидат за народен представител Стефка Василева Петрова - Стефанова под номер едно в листата. Моли Централната избирателна комисия да отмени решението на РИК - Велико Търново, като заличи регистрирания кандидат в листата на Националното движение за коронована демокрация "Царство България" Стефка Василева Петрова - Стефанова.

Жалбата е неоснователна. Видно от отбелязването на РИК - Велико Търново, молбата на коалиция Национално движение за коронована демокрация "Царство България" за заличаване на кандидата на коалицията в листата на 4 Многомандатен избирателен район поради снемане на политическо доверие е постъпила на 5 декември 1994 г. При това положение законосъобразно Районната избирателна комисия е отказала заличаване на регистрирания кандидат, предложен от коалицията, Стефка Василева Петрова - Стефанова, тъй като промени в листата могат да се правят от партиите или коалициите до крайния срок на регистрацията - 18 ноември 1994 г., а не и след този момент, както е в случая. Затова решението, с което е отказано заличаване на кандидата за народен представител Стефка Василева Петрова - Стефанова от РИК - Велико Търново, следва да се потвърди.

Предвид гореизложеното и на основание чл.34, ал.1, точка 2 от ЗИНПОСК, Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Потвърждава решение N 11 А от 5 декември 1994 г. на Районната избирателна комисия на 4 Многомандатен избирателен район - Велико Търново, с което е отказано да се извърши заличаване на регистрацията на кандидата за народен представител Стефка Василева Петрова - Стефанова под номер едно от кандидатската листа на Национално движение за коронована демокрация "Царство България" за изборите на 18 декември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 488

София, 16 декември 1994 г.

ОТНОСНО: Гласуване в избирателни секции в 3 Многомандатен избирателен район - Варна, един час по-рано.


Централната избирателна комисия във връзка с писмо изх. N 34 от 15 декември 1994 г. на Районна избирателна комисия на 3 Многомандатен избирателен район - Варна, с което се иска разрешение за гласуване в избирателни секции NN 255 и 266 да започне в 5,00 часа сутринта на 18 декември 1994 г. поради сменния режим на работа на Девненския промишлен комплекс на основание чл.65, ал.2 от ЗИНПОСК,

РЕШИ:

Разрешава гласуването в секции NN 255 и 266 - град Варна, да започне в 5,00 часа сутринта на 18 декември 1994 г.

За решението да се уведоми РИК на 3 Многомандатен избирателен район - Варна, и избирателните секции NN 255 и 266 - град Варна.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 492

София, 18 декември 1994 г.

ОТНОСНО: Гласуването с бюлетини с кандидатски листи на различен избирателен район от този на избирателя.


Централната избирателна комисия на основание чл.34, ал.1 точка 1 от ЗИНПОСК

РЕШИ:

Гласуването с бюлетини по установения образец с кандидатски листи на партия или коалиция от различен избирателен район не прави гласа на избирателя недействителен, тъй като изборът се провежда по пропорционална система с определени от политическата сила кандидатски листи и волята на избирателя може да се идентифицира с регистрирания от партията или коалицията цвят.

Избирателят независимо от имената на кандидатите в бюлетината, регистрирани в друг избирателен район, гласува за кандидатската листа на партията или коалицията в своя избирателен район.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 491

София, 17 декември 1994 г.

ОТНОСНО: Гласуване в избирателни секции в 29 Многомандатен избирателен район - Хасково, един час по-рано от обявения в ЗИНПОСК.


Централната избирателна комисия по повод писмо N 64-00-56 от 16 декември 1994 г. от община Тополовград, с което се иска разрешение изборният ден в посочените в него избирателни секции от 29 Многомандатен избирателен район - Хасково, да започне един час по-рано - 5,00 ч. сутринта, поради сменния режим на работа на избирателите, които ще гласуват в тези секции, на основание чл.65, ал.2 от ЗИНПОСК

РЕШИ:

Разрешава изборният ден на 18 декември 1994 г. да започне в 5,00 ч сутринта за следните секции от 29 Многомандатен избирателен район - Хасково:

Тополовград - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 секции; Българска поляна - 9 секция; Капитан Петко войвода - 11 секция; Каменна река - 12 секция; Княжево - 13 секция; Радовец - 19 секция; Светлина - 20 секция; Синапово - 21 секция; Хлябово - 25 секция; Чукарово - 26 секция.

Решението да се доведе до знанието на Районна избирателна комисия - 29 Многомандатен избирателен район - Хасково, и Община Тополовград.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 493

София, 18 декември 1994 г.

ОТНОСНО: Гласуване с бюлетина с регистрирания цвят на партия или коалиция без текстуална част.


Централната избирателна комисия на основание чл.34, ал.1 точка 1 от ЗИНПОСК

РЕШИ:

Ако избирателят гласува с бюлетина по установения образец с цвят, регистриран от партия или коалиция, но поради грешки в отпечатването й липсва текстуалната й част с имената на кандидатите в регистрираната листа на тази партия или коалиция в избирателния район, подаденият с нея глас на избирателя е действителен и трябва да се отчете като такъв от секционната избирателна комисия при преброяването и отчитането на изборния резултат.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


16:00:00
19.12.1994 г.


Редактори:  Нина Гаврилова
                     Цанка Стойчева - деж. ред.
Технически изпълнители: Мария Станкова
                                           Галина Димитрова
                                           Павлина Стефанова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!