20 декември 1994


София, 20 декември 1994 година
Брой 249 /1294/


София, 20 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ КЪМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ, ГЛАСУВАЛИ СЪС СИНЯТА БЮЛЕТИНА НА ИЗБОРИТЕ ЗА 37-О НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА,

Българската социалистическа партия /БСП/ спечели тези избори. Загуби България!

Сега бившата комунистическа партия открито и сама ще управлява страната ни. Под заплаха са демократичните и икономическите реформи, чието начало постави СДС.

От деня, в който спечели изборите през 1991 г., Съюзът на демократичните сили стана прицел на политическа атака не само от БСП. Срещу СДС застанаха и чужди, и свои, които видяха в разбиването на съюза шанса си.

Скъпи приятели,
Благодарим ви, че сте с нас, че дадохте гласа си в защита на достойнството на отечеството. Подкрепихте ни с безкористна помощ, с дарения, с талант, с авторитета и лицата си.

В момента няма място за малодушие. Сегашната и утрешната ситуация се нуждаят от трезв анализ и зрели решения. Съюзът на демократичните сили ще отстоява и занапред интересите на всички вас, защото това са интересите на България. България не може да бъде победена. Демокрацията е непреходна и в нейната победа е единственият шанс за нашата страна. Макар и като опозиция в бъдещия парламент, ние ще направим всичко, за да не се върне отново в България комунизмът.

Призоваваме да ни подкрепят всички, които бяха чужди на мрачното управление през изминалия половин век.

Ние знаем, че много скоро народът на България ще разбере, че щедро даваните от БСП обещания е невъзможно да бъдат изпълнени. Убедени сме, че БСП ще бъде принудена да отстъпи от изпълнителната власт далече преди изтичането на мандата.

Чувствайте се горди, че гласувахте за демокрацията. Бъдете граждани, а не поданици.

България ще победи!

София, 19 декември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 20 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА "НОВ ИЗБОР", ОГЛАСЕНО ОТ СЪПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОАЛИЦИЯТА ДИМИТЪР ЛУДЖЕВ НА 16 ДЕКЕМВРИ 1994 Г.


Голямата мъка на България е лошото управление и лошите управници. Те са техни - на Българската социалистическа партия /БСП/ и Съюза на демократичните сили /СДС/. И днес от вас се иска да преизберете пак тях, същите, да изберете същото Народно събрание с червена и синя бюлетина в името на социалистическата червена идея и синята кауза. Днес те отново обещават, но това, което са доказали, че могат, е лошо, партизанско управление и едно голямо нямане. Няма пари, няма работа, няма вода, няма сигурност... няма и да има. Ще има облаги и службички за верните, преданите, послушните. Ние, които направихме "Нов избор", казваме - стига! 50 години некадърно управление стигат!

Другите източноевропейски народи излизат от кризата, България затъва в нея. Хората по света се готвят за Коледа, ние правим избори. "Нов избор" има и предлага правителствена програма и екип от управници, с които може да се постигне финансова стабилизация, бързо развитие на частното предприемачество, приток на чужди инвестиции, укрепване и модернизиране на промишлеността и новото селско стопанство, повече работни места и оттук - пари за здравеопазване, образование, култура, спорт, армия, полиция, пенсионери, инвалиди.

Те - БСП и СДС, казаха не на националното разбирателство и ни пратиха на избори, за да укрепят своето партийно господство. Но "Нов избор" казва - не на социализма, не на екстремизма, не на партийния диктат.

"Нов избор" не е коалиция от партии, а съюз на личности. Личности, които правят бизнес, а не грабят, лекуват, учат децата ни, служат добросъвестно в мизерни условия, но не желаят да са слуги на некадърни партийни величия. Само хора, които са измели своя двор, могат да почистят и подредят държавата.

Всички ние загубихме пет години, като гласувахме с цветни бюлетини. Ще повторим ли отново това безумие. Безумието на конфронтацията, празнодумието, деленето на червени и сини, на бивши комунисти и настоящи демократи. И аз бях там. Вярвах, работех и грешах! Много от тези, с които тръгнахме през 1989 година, разбрахме, че не каузата, а хората правят промените. И избрахме белия цвят - свободата, професионализма, човечността. Аз направих своя нов избор. Днес Луджев и Пушкаров направиха "Нов избор" заедно с хиляди други, на които им е дошло до гуша от партийни централи и некадърни управници. "Нов избор" иска в управлението на държавата да влязат хора, знаещи и можещи да работят. Избрани от техните съграждани и отговорни само пред тях. "Нов избор" иска млада България да победи. България може повече. Българите могат много повече. Те искат законност, ясни правила, подкрепа и сигурност от държавата и ще се оправят сами.

Ние всички искаме по-добър живот. Ала Господ помага, но в кошара не вкарва. "Нов избор" има воля и умение да управлява добре с нови хора, с нова политика.

Тези избори не са просто политически избори, те са житейски избор. Днес има две възможности - да гласувате за БСП и СДС, да имате старото Народно събрание и да загубите своя глас. Или - да гласувате за "Нов избор" с бяла бюлетина със синя лента и да превърнете своя шанс за промяна в реален успех на 18 декември 1994 г. За да се срути най-после нашата червено-синя Берлинска стена и да тръгне из България вятърът на промените.

Нова година с "Нов избор" - нов късмет.

/Пресслужба "Куриер”/


* * *

София, 20 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В 37-О ОБИКНОВЕНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ОТ СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ В ПЕРНИШКИ ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН ПО ПОВОД НА РЕШЕНИЕТО НА ОКРЪЖНАТА ПРОКУРАТУРА В ПЕРНИК ДА ВНЕСЕ В СЪДА ОБВИНИТЕЛНИЯ АКТ СРЕЩУ КМЕТА НА ГРАДА ДИМИТЪР БОЯДЖИЕВ.
Документът е адресиран до Българска национална телевизия, до Българско национално радио и до Българска телеграфна агенция.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Възмутен съм от начина, по който Българската национална телевизия /БНТ/ и Българското национално радио /БНР/ отразиха във вчерашните си емисии факта, че Окръжна прокуратура е внесла в съда обвинителния акт срещу кмета на град Перник Димитър Бояджиев.

В продължение на повече от една година прокуратурата остави шестия по големина град в България без управление, отстранявайки законно избрания кмет, уж за да не пречи на следствието.

Добре е, че най-после следствието е приключило. Добре е, че Окръжна прокуратура е внесла обвинението в съда, добре ще бъде съдът да се произнесе по делото в най-кратък срок. Не е добре обаче, че вместо да прекрати действието на постановлението си за отстраняване на кмета от длъжност, прокуратурата, изпълнявайки политическа поръчка непосредствено преди изборите, си присвоява правото на съда да решава кой е виновен и кой - невинен. Вместо да се бори с реалната престъпност, тя отново обслужва интересите на Българската социалистическа партия /БСП/.

София, 16 декември 1994 г.

ЗА КАНДИДАТИТЕ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ СДС ЗА 14 ПЕРНИШКИ ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН: д-р Васил Михайлов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 20 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО ПИСМО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА Д-Р ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ ДО ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ПО ПОВОД НА ДОПУСНАТИ НЕТОЧНОСТИ С БЮЛЕТИНИ НА ДАР В ИЗБОРНИ СЕКЦИИ ВЪВ ВАРНА, ДОБРИЧ И СОФИЯ. Документът е адресиран до президента на Републиката, до заместник-председателя на Министерския съвет Ивайло Трифонов, до главния прокурор на Републиката Иван Татарчев, до Сдружението за честни избори и граждански права, до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

След серията от антиконституционни актове, предприети от различните упълномощени инстанции с цел игнориране на Демократична алтернатива за републиката /ДАР/ от предизборната борба, един ден преди изборите вече е налице и първият опит за груба фалшификация на Избори ’94.

В различни райони на страната - Варна, Добрич и София, в изборните секции са предложени от оторизираните органи фалшиви бюлетини на ДАР, със сгрешен текст или разместен цветови индекс.

Обръщаме внимание, че до този момент нито една от упоменатите Районни избирателни комисии /РИК/ и Централната избирателна комисия /ЦИК/ не са сигнализирали за това явление. Ние не можем да бъдем сигурни, че и на други места в страната, умишлено или не, са предоставени фалшиви бюлетини на ДАР, с цел тяхното касиране.

Обръщаме се към всички упълномощени институции, към международните наблюдатели, към Сдружение за честни избори и граждански права /СЧИГП/, към всички средства за масова информация в страната, помогнете преди да е станало късно.

Не трябва да позволим опорочаване на Избори ’94.

В деня за размисъл българската и международната общественост трябва да узнае за подготвената широкомащабна провокация, нямаща аналог в досегашната история на България.

Това е първият случай, в който ЦИК и Министерският съвет /МС/ създават умишлено предпоставки за суспендиране на предстоящите избори.

София, 17 декември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДАР: д-р Петър Дертлиев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 29 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС, ПОДПИСАНА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ЮЛИЯН КОЦЕВ И СЕКРЕТАРЯ ИВАН ВЕЧЕРНИКОВ.


Изпълнителното бюро на Партия Либерален конгрес /ИБ на ПЛК/ на 15 декември 1994 г. одобри действията на Юлиян Коцев и Иван Вечерников, които съдят Янко Николов Янков за клевета и са предявили иск за неимуществени щети на стойност 200 000 лева.

Изпълнителното бюро се надява, че по този начин ще се сложи край на клеветническата кампания, предприета от Янко Николов Янков с цел да прикрие собствените си злоупотреби.

Уважаеми господа,
Въпросната безскрупулна и непристойна клеветническа кампания предизвиква някои обяснения.

Неоспорим е фактът, че след като присвои милиони от тайните си сделки с петролни фирми, днес Янко Янков обяви своите бивши бизнеспартньори за "мафия", с която той воюва на живот и смърт. Старата максима "Няма постоянни приятели, има постоянни интереси" намира привърженици и у нас, особено когато се касае за милиони. Веднъж започнал тази "борба", Янко Янков заклеймява всеки, който му потърси сметка, че е подставено лице на мафията, на ДС, на КГБ, на БСП и пр. Безпочвените и безотговорни обвинения не могат да скрият един факт, който не се нуждае от коментар - от няколко години насам Георги Тамбуев по различни поводи заявява, че Янко Янков е доносник още от 1978 г. с псевдоним "Кирилов". До днес никой не е потърсил сметка на председателя на бившата комисия за досиетата, не е правено опровержение и дори елементарен опит за отричане. Факт е също така, че Янко Янков отказа да поиска издаването на изискваната от НКС на СДС служебна бележка, че не е бил сътрудник на тайните служби.

Знаменателно е, че юродстващият вестник "Дума" предрече рухването на българската демокрация, защото се "препречва пътят към следващия парламент на такива борци за демокрация като Янко Янков и Тошо Пейков". Червеният журналист, който не отстъпва по хлевоустие на самия Янко Янков, е разделил Партия Либерален конгрес, от една страна, на пречещи на великите демократи "разбойници" и "самозванци", а от друга - подкрепящи го "активисти".

Ето някои черти от портретите на любимците на "Дума".

Най-напорист и коварен е Николай Михайлов, който стои в основата на редица погрешни действия и юридически капани. Без да е член на Партия Либерален конгрес, той се налага чрез личните си отношения с Янко Янков и неизменно участва в пресконференциите и в телевизионните изяви на партията. Той обаче никак не парадира с това, че е бил преподавател в милиционерската школа в Симеоново, както и с командировката си за повече от година и половина в Ню Йорк преди 10 ноември 1989 г. И за него капна нещо от крадените милиони в качеството му на "личен експерт" и управител на двете частни фондации на Янко Янков.

Росен Елезов е главен редактор на вестник "Либерален конгрес", който бе превърнат от него в истинска клоака на антиседесарски клевети и инсинуации. И той не е член на партията, но пък е личен приятел на "лидера". Режисьорският си занаят е "изпекъл" в Москва, а къде се е научил на словоблудство, е неизвестно. Росен Елезов юнашки е засукал от няколко майки - като безпартиен редактор на партийния орган, като директор на частната издателска фирма на "безкористния" демократ и отдавнашен борец за жилище в София Янко Янков.

За ренегата от СДС Тошо Пейкоз е трудно да се определи дали членува в Партия Либерален конгрес. Той свирепо се хвърли на арената на предизборната борба, като се опита да се набута в листата на ... СДС. Когато това не стана, той като предан на партията си, се впусна да събира подписи, за да се кандидатира като... независим. Разбрал, че 2000 подписа не може да събере, той накрая прие партийната бюлетина, но като... мажоритарен кандидат. Свирепа арена или цирк? Ако се вярва на един негов сънаборник, Тошо Пейков е получил "антимафиотската" си закалка по време на редовната служба в армията като старшина-школник от Военното контраразузнаване. Възможно е обаче тази квалификация да е повишена по време на следването на същия в СССР. Бившият депутат от СДС също се навърта около кацата с медени петролни милиони като истински борец срещу мафията. За да удовлетвори публицистичната му логорея и напъните му на безнадеждно заседнал в пубертета теоретик, Янко Янков хвърли 200 000 лева за издаване на книгата "Свирепа арена или цирк".

Активист на Янко Янков е и Петър Манков, който се подвизаваше в "Подкрепа", докато събори директора в предприятието си и респективно сам зае директорското място. Днес той е президент на българско-киргизка фирма "Кибос", която здраво търгува със стратегически материали, като не пропуска случаите и за далавери с цигари. Това, че от киргизка страна съдружник е МВР на братската република, не подлежи на огласяване. Връзките на Петър Манков със страната на съветите са традиционни - там той е получил юридическо образование, там е участвал в строителството на жилища за специалните войски на КГБ, там го е заварил и 10 ноември 1989 г.

Това са всичките "активисти". Останалите няколко души са по-скоро пасивни. Сред тях има съветски и румънски възпитаници, хора, работили в братски страни от Азия и Африка.

Който познава "активистите", лесно се досеща какъв актив са натрупали. Пет години хиляди решителни антикомунисти са подвеждани от тях по криви пътеки, за да действат в крайна сметка в полза на БСП/БКП.

Вестник "Дума" от 13 декември 1994 г. свали маските, като обяви Янко Янков и неговата клика за преследвани борци за демокрация.

София, 15 декември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 20 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА НАЦИОНАЛНИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ СЪВЕТ НА КОАЛИЦИЯ НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА КОРОНОВАНА ДЕМОКРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" ДО НАЦИОНАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" ХРИСТО КУРТЕВ.


ГОСПОДИН КУРТЕВ,

Свиканият от Вас митинг-концерт в НДК на 15 декември 1994 г. в дните преди провеждането му се обявяваше в поканите към обществеността като "обединителен". При всяко обединение е естествено да се поставят въпросите за неговата цел и основа. Националното Движение за коронована демокрация "Царство България" обединява партии, дружества и клубове на легитимистка основа и възприе с предизборната си платформа националната програма "Стабилна икономика", първият етап от която е програмата за прехода "План-пазар".

Легитимистката основа на Движението за коронована демокрация се състои в признаване на върховенството на учредителната власт на народа, осъществена с приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г. Съгласно чл. 4 от Търновската конституция България е монархия, наследствена и конституционна, с народно представителство. Правното действие на Търновската конституция продължава и досега, тъй като не е отменена по предвидения в нея ред. Затова и обявяването на възстановяването и на фактическото й действие може да бъде сторено от Обикновено народно събрание. Естествена последица от това е заемането на престола от легитимния държавен глава - Негово величество цар Симеон II. Не бива обаче да се забравя, че по Търновската конституция законодателната власт принадлежи едновременно на царя и на народното представителство и предстоящите избори са избори за Обикновено народно събрание, а не референдум "за царя". На този очевиден факт обърна внимание сам царят в интервю за Би Би Си, излъчено на 5 декември 1994 г. По-късно същия ден, в разговор със слушатели на "Свободна Европа", Негово величество насочи сънародниците ни да гласуват, след като се запознаят с програмите на партиите и кандидатите, участващи в изборите. Както ви е известно, от всички промонархически организации само Националното движение за коронована демокрация възприе с предизборната си платформа общонационална програма за прехода "План-пазар" на легитимистка основа. Обединителната сила на нашата платформа вече се прояви по време на предизборната кампания с присъединяването на републиканската по същността си Българска отечествена партия "Национален съюз", председателствана от господин Крум Куманов, към Националното движение за коронована демокрация "Царство България".

Господин Куртев,
Надяваме се, че обединението в името на висшия идеал - България, е и Вашето искрено желание. Сигурни сме, че такова е и желанието на членовете и симпатизантите на Федерация "Царство България", поради което Ви предлагаме да призовете гласоподавателите на Федерация "Царство България" да гласуват с бюлетината на Националното движение за коронована демокрация "Царство България" - бяла с три хоризонтални ивици - черна, червена и черна.

София, 16 декември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 20 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО ПИСМО НА БЪЛГАРСКА ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ "НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ" ДО ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ПО ПОВОД НА ДОСТЪПА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ ДО НАЦИОНАЛНИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ.


ДАМИ И ГОСПОДА,

Съгласно чл. 57 от Закона за избиране на народни представители, общински съветници и кметове партиите имат право на достъп до националните средства за масово осведомяване, като начинът на този достъп се урежда с решение на Великото народно събрание.

Това законно право на Българската отечествена партия "Национален съюз" беше грубо потъпкано на 16 декември 1994 г., на която дата Българската национална телевизия трябваше да излъчи записаното на 14 декември 1994 г. заключително обръщение на нашата партия към българските избиратели. Неизлъчването на записаното обръщение е нарушение и на чл. 15, ал. 1 от Закона за политическите партии, който предвижда равни права на всички политически партии в политическия живот.

Неизлъчването на записаното обръщение на Българската отечествена партия "Национален съюз" по същество представлява цензура, което е изрично забранено с чл. 40 на конституцията от 1991 г., която би трябвало да спазвате. Тази цензура се огрубява от обстоятелствата, че от записа на обръщението никой не е информирал легитимния представител на партията ни г-н Крум Куманов, че обръщението няма да се излъчи.

С оглед на изложеното настояваме:

1. Да изясните в съответствие с компетентността си причината за неизлъчването от Българската национална телевизия на записаното обръщение на Българска отечествена партия "Национален съюз".

2. Да осъществите всички свои правомощия за ограничаване на неблагоприятните последици за Българска отечествена партия "Национален съюз", включително и съобщение на Централната избирателна комисия /ЦИК/ по националните средства за масово осведомяване за установеното по случая във възможно най-близко бъдеще.

София, 18 декември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: К. Куманов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 20 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ФРОНТА НА ПРОГРЕСИВНИТЕ СИЛИ В БЪЛГАРИЯ ИГНАТ ИГНАТОВ ДО ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ХАЧО БОЯДЖИЕВ ПО ПОВОД НА ИЗЛЪЧЕНИЯ ПО БНТ ПРЕДИЗБОРЕН КЛИП НА ПАРТИЯТА.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР,

В предаването на 16 декември 1994 г., излъчващо заключителните обръщения на политическите партии, е допусната груба грешка от страна на Българска национална телевизия /БНТ/. Вместо втори дубъл от заключителното обръщение на Фронта на прогресивните сили в България, в който е показана и бюлетината на фронта, е излъчен първият репетиционен дубъл, въпреки че от нас бе одобрен и подписан за излъчване прегледаният втори дубъл.

Настояваме категорично Българска национална телевизия да се извини публично в информационната си емисия на 17 декември 1994 г. вечерта и намери най-подходящия начин да информира избирателите за бюлетината на фронта или чрез излъчване на втория дубъл, или чрез съобщаване на вида на бюлетината на избирателите.

В противен случай ще считаме случилото се за умишлена политическа провокация от страна на БНТ и манипулиране на избирателите с всички произтичащи последствия от това.

Разчитаме на Вашата коректност.

София, 16 декември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС НА ФПСБ: инж. Игнат Игнатов

/Пресслужба "Куриер"/

 


15:00:00
20.12.1994 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Цанка Стойчева
Технически изпълнител: Мария Станкова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!