21 май 1991

СОФИЯ, 21 МАЙ 1991 ГОДИНА                                                                           БРОЙ 98 /373/

СОФИЯ, 21 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ /БНФ/ - СЪС СЕДАЛИЩЕ В САНТА БАРБАРА, ЩАТ КАЛИФОРНИЯ /САЩ/ - ПО ВЪПРОСА ЗА НОВАТА БЪЛГАРСКА ПОЛИТИЧЕСКА ЕМИГРАЦИЯ И ЗА ПОЛИТИЧЕСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ.


ЗАМЯНАТА НА ЕДИН КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕКИП С ДРУГ КАТО РЕЗУЛТАТ ОТ ДВОРЦОВИЯ ПРЕВРАТ ОТ 10 НОЕМВРИ 1989 Г. НЕ ДОНЕСЕ ОЧАКВАНОТО ОБЛЕКЧЕНИЕ НА НАРОДА НИ. НАЛОЖИ СЕ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И НЕЙНИТЕ ЧУЖДЕСТРАННИ ПОКРОВИТЕЛИ И ВДЪХНОВИТЕЛИ ДА СЪЗДАДАТ СВОЯ ПОСЛУШНА ОПОЗИЦИЯ, КОЯТО ДА СЛУЖИ КАТО ПРИКРИТИЕ ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ДЕЙНОСТТА ИМ. НА БЯЛ СВЯТ - ОЩЕ В СРЕДАТА НА НОЕМВРИ 1989 Г. - СЕ ПОЯВИ СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.

СПОЛУЧИЛ В НАЧАЛОТО ДА КАНАЛИЗИРА ВЪЗМУЩЕНИЕТО НА НАРОДА НИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МАНИПУЛАЦИИ, СДС БЕ ПРЕДСТАВЕН КАТО КОМУНИСТИЧЕСКА АЛТЕРНАТИВА. КАТО ТАКЪВ ТОЙ УЧАСТВА И В МИНАЛОГОДИШНИТЕ ИЗБОРИ-ФАРС. РАЗВИТИЕТО НА СЪБИТИЯТА В БЪЛГАРИЯ ОБАЧЕ - ОТ НОЕМВРИ 1989 ГОДИНА ДО ДНЕС - ПОКАЗВАТ САМО ЕДНО: ОФИЦИАЛНАТА ОПОЗИЦИЯ Е ПОРЕДНО ПРИКРИТИЕ НА КОМУНИЗМА В РОДИНАТА НИ!

НЕЖЕЛАЕЩИ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ПРОТИВОКОМУНИСТИЧЕСКИТЕ НАМЕРЕНИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ВОДАЧИТЕ НА СДС СИСТЕМНО ВЪЗПИРАТ И ПРЕЧАТ НА РЕВОЛЮЦИОННИЯ ПРОЦЕС В БЪЛГАРИЯ, ЗАБАВЯТ СРИВАНЕТО НА КОМУНИЗМА И ПРИКРИВАТ ФЛАНГА НА ПРЕСТЪПНИТЕ ШАЙКАДЖИИ ОТ СОФИЯ И ТЕХНИТЕ ПОМАГАЧИ В ПРОВИНЦИЯТА. ТОВА, КОЕТО ДОПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА МОЖЕШЕ ВСЕ ОЩЕ ДА СЕ ПРЕДСТАВИ КАТО ГРЕШКА НА СДС ИЛИ НЕУМЕНИЕ ДА СЕ СПРАВИ С ПОЛОЖЕНИЕТО, СЕГА ВЕЧЕ ЯВНО СЕ КАТЕГОРИЗИРА КАТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ НАРОДА НИ И НЕГОВИТЕ НАЦИОНАЛНИ, ПОЛИТИЧЕСКИ, ОБЩЕСТВЕНИ И СТОПАНСКИ ИНТЕРЕСИ.

В НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА РЕАГИРА ПО ДРУГ НАЧИН НАШАТА МЛАДЕЖ, РАЗОЧАРОВАНА ОТ ИЗМЯНАТА НА НЕЙНИТЕ НАБЕДЕНИ ВОДАЧИ, ПРИБЕГНА КЪМ УЛИЧНИ ДЕМОНСТРАЦИИ, МАНИФЕСТАЦИИ И СТАЧКИ, КОИТО ДОВЕДОХА ДО ПАДАНЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ПЕТЪР МЛАДЕНОВ /"ПЕШО ТАНКИСТА"/ И НА ПОСЛЕДНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, КРИМИНАЛНИЯ ПРЕСТЪПНИК АНДРЕЙ ЛУКАНОВ, ВСЕ ОЩЕ ДЪРЖАЩ СЪВЕТСКИ ПАСПОРТ.

ДЕПРЕСИЯТА, НАСТЪПИЛА СРЕД НАРОДА НИ В РЕЗУЛТАТ НА КОВАРНАТА ПОЛИТИКА НА КОМУНИСТИТЕ И ИЗМЯНАТА НА ВОДАЧИТЕ НА СЪЗДАДЕНАТА ОТ ТЯХ ОПОЗИЦИЯ, ПОДСИЛЕНА ОТ НЕИМОВЕРНОТО ВЛОШАВАНЕ НА СТОПАНСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ, РОДИ НОВАТА, ЧЕТВЪРТА ВЪЛНА ОТ АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА ЕМИГРАЦИЯ. СВОБОДНИЯТ СВЯТ С УЧУДВАНЕ КОНСТАТИРА, ЧЕ ХИЛЯДИ, НЕ, СТОТИЦИ ХИЛЯДИ МЛАДЕЖИ НАПУСКАТ СТРАНАТА СИ И ЕМИГРИРАТ В ЧУЖБИНА. ЛАГЕРИТЕ В АВСТРИЯ, ИТАЛИЯ И ГЕРМАНИЯ СА ПРЕПЪЛНЕНИ ОТ БЪЛГАРИ. БРОЯТ НА НОВИТЕ ЕМИГРАНТИ В КАНАДА И САЩ Е НЕИЗВЕСТЕН, НО СЪС СИГУРНОСТ СЕ БРОИ В ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ.

ВСИЧКИ ТЕЗИ МЛАДИ ХОРА ИМАТ НЕЩО ОБЩО: ТЯХНАТА НЕНАВИСТ КЪМ СОФИЙСКИТЕ ШАЙКАДЖИИ, ОМРАЗАТА ИМ КЪМ КОМУНИЗМА И ЧУВСТВОТО НА БЕЗСИЛИЕ, КОЕТО ГИ ПРИНУЖДАВА ДА ИЗВЪРШАТ ТАКАВА РЕШИТЕЛНА КРАЧКА В СВОЯ ЖИВОТ. В ЧУЖБИНА ТЕ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ КЪМ ПЪРВИТЕ ТРИ ВЪЛНИ НА АНТИКОМУНИСТИЧЕСКАТА ЕМИГРАЦИЯ: ТАЗИ ОТ 1944 ГОДИНА, ГОРЯНИТЕ И СПАСИЛИТЕ СЕ ПРЕЗ 50-ТЕ ГОДИНИ И ТРЕТАТА ВЪЛНА ОТ 1962 ГОДИНА НАСАМ.

БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ - НАЙ-СТАРАТА БЪЛГАРСКА ПРОТИВОКОМУНИСТИЧЕСКА И НАЦИОНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ, КОЯТО ВСЕ ОЩЕ СЪЩЕСТВУВА, ВИНАГИ Е БИЛА НА СТРАНАТА НА СВОЯ НАРОД, ТЪЙ КАТО ЗА НАС БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРЩИНАТА СА ОСНОВНИТЕ КАМЪНИ НА НАШИЯ ЖИВОТ. НИЕ НЕ СМЕ ИЗМЕНИЛИ НИТО ЗА МОМЕНТ НА БОРБАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА НАЦИОНАЛНО И ПОЛИТИЧЕСКО ОСВОБОЖДЕНИЕ И ДНЕС, КОГАТО БОРБАТА ВЕЧЕ ПРЕМИНАВА НА СЪВЪРШЕНО НОВ ЕТАП, СМЕ ГОТОВИ ДА ДАДЕМ И НАЙ-СВИДНОТО КОЕТО ИМАМЕ, ЗА ДА ПОМОГНЕМ НА ТАЗИ БОРБА И НА ТЕЗИ, КОИТО СЕ БОРЯТ.

НАШИЯТ ПОСЛЕДЕН РЕДОВЕН КОНГРЕС В ЧИКАГО ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 1989 Г. РЕШИ ДА ЗАПОЧНЕ ПРЕНАСЯНЕТО НА НАШАТА ДЕЙНОСТ В БЪЛГАРИЯ. ЗА ТАЗИ ЦЕЛ РЕДИЦА РЪКОВОДНИ ДЕЙЦИ ОТ НАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ПОСЕТИХА СТРАНАТА ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА, ОБНОВИХА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ НАШИ СТРУКТУРИ ВЪТРЕ В БЪЛГАРИЯ И ПОЛОЖИХА ЛЕГАЛНИТЕ ОСНОВИ НА НАШАТА ДЕЙНОСТ ТАМ. ЗА КРАТКО ВРЕМЕ СЕ ОСНОВАХА НАШИ КЛОНОВЕ В РЕДИЦА НАСЕЛЕНИ МЕСТА И СЕ УСТАНОВИХА ДРУЖЕСКИ ВРЪЗКИ С НЯКОЛКО РОДОЛЮБИВИ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО РАБОТЯТ В ХАРМОНИЯ С НАШИТЕ ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ. СЪЗДАДОХА СЕ МНОГО ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ СЪС СТУДЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ, С БЪЛГАРСКИЯ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ, НАЦИОНАЛНИЯ СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ", НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА, МАКЕДОНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И НЯКОЛКО ДРУГИ ГРУПИ И ПОЛИТИЧЕСКИ СЪЮЗИ [НА?] НАШИ ХОРА РАБОТЯТ В ПОВЕЧЕТО СЪЗДАДЕНИ ИЛИ ПРОДЪЛЖАВАЩИ ДА СЕ СЪЗДАВАТ ДРУЖЕСТВА И ПАРТИИ. НИЕ СЕ ГОТВИМ ЗА ДЪЛГА И ПРОДЪЛЖИТЕЛНА БОРБА, МИМОЛЕТНИТЕ УСПЕХИ ОСТАВЯМЕ ДРУГИМУ. ЦЕЛТА НИ - КАКТО И ПРЕДИ 43 ГОДИНИ - СИ ОСТАВА СЪЩАТА: БОРБА ДО ОКОНЧАТЕЛНОТО УНИЩОЖАВАНЕ НА КОМУНИЗМА ОТ БЪЛГАРСКИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ.

ДЕЙНОСТТА НИ В ЧУЖБИНА В МОМЕНТА ПРОТИЧА ГЛАВНО ПОД ФОРМАТА НА ПОМОЩ ЗА НАШИТЕ ПОДЕЛЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ, А НАПОСЛЕДЪК СЪС СЪЗДАВАНЕТО НА НОВАТА ЕМИГРАНТСКА ВЪЛНА И В ПОМОЩ НА НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ, КОИТО СА ВЕЧЕ ПРИСТИГНАЛИ В ЕВРОПА, КАНАДА И САЩ И СЕ НУЖДАЯТ ОТ БИТОВА, ПОЛИТИЧЕСКА И ОРГАНИЗАЦИОННА ПОДКРЕПА. С НАСТОЯЩАТА ДЕКЛАРАЦИЯ УВЕДОМЯВАМЕ НАШИТЕ КЛОНОВЕ В БЪЛГАРИЯ И ЧУЖБИНА ДА НАСОЧАТ СВОЕТО ВНИМАНИЕ ОСОБЕНО ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ КЪМ ОКАЗВАНЕ НА ВСЕСТРАННА ПОМОЩ НА ВСЕКИ НОВ БЪЛГАРСКИ ЕМИГРАНТ, КОЙТО ИМА НУЖДА ОТ ТАКАВА. СЪЩЕВРЕМЕННО ЩЕ СЪДЕЙСТВАМЕ СПОРЕД СИЛИТЕ СИ ЗА ДОВЕЖДАНЕ ДО ЗНАНИЕТО НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ В ЧУЖБИНА, КАКТО И НА ОТГОВОРНИТЕ ФАКТОРИ, ОТ КОИТО ЗАВИСИ СЪДБАТА НА НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ, НА ФАКТИТЕ И ПОДРОБНОСТИТЕ ОТ ПРОДЪЛЖАВАЩОТО КОМУНИСТИЧЕСКО ГОСПОДСТВО В НАШАТА РОДИНА. НАШИТЕ АРХИВИ СА ОТВОРЕНИ И ЩЕ БЪДАТ ПРЕДОСТАВЕНИ НА ВСЕКИ НОВ ЕМИГРАНТ, КОЙТО ИМА НУЖДА ОТ ФАКТИЧЕСКИ МАТЕРИАЛИ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ИСТИНАТА ЗА СЕГАШНА - ВСЕ ОЩЕ И ЗА ЖАЛОСТ - КОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ.

ПОЗДРАВЯВАМЕ ВСИЧКИ НОВИ БРАТЯ-ЕМИГРАНТИ С НАШЕТО - ЗА БЪЛГАРИЯ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛА АЛТЪНКОВ       ПОДПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕДУАРД ГЕНОВ  СЕКРЕТАР НА БНФ: ИСКРЕН АЗМАНОВ

САНТА БАРБАРА, 5 АПРИЛ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ^ 21 МАЙ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ РЕШЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, ПРИЕТО НА ЗАСЕДАНИЕТО, СЪСТОЯЛО СЕ НА 20 МАЙ 1991 ГОДИНА.


1. ПОДКРЕПЯ СТАНОВИЩЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, ЧЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО УСЛОВИЕ ЗА СПЕЧЕЛВАНЕТО НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ Е ЗАПАЗВАНЕТО НА ЕДИНСТВОТО НА ПАРТИИТЕ И ОРГАНИЗАЦИИТЕ, ЧЛЕНУВАЩИ В СЪЮЗА.

2. ПРЕДЛАГА НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ДА ВНЕСЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА САМОРАЗПУСКАНЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

3. ЗАПОЧВА РАБОТАТА ПО ИЗГОТВЯНЕТО НА НОВО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ В СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.

4. ОЦЕНЯВА ВИСОКО РЕШЕНИЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ДА ПОДКРЕПЯ УСИЛИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА И НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ИЗВЕДАТ СТРАНАТА ОТ НАЦИОНАЛНАТА КАТАСТРОФА, ВЪЗНИКНАЛА В РЕЗУЛТАТ НА КОМУНИСТИЧЕСКОТО УПРАВЛЕНИЕ.

СОФИЯ, 20 МАЙ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 21 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕТО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НАСЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ Г-Н ФИЛИП ДИМИТРОВ КЪМ ВСИЧКИ, КОИТО МИСЛЯТ ДОБРОТО НА БЪЛГАРИЯ.


СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,

СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПРЕЖИВЯ НАПОСЛЕДЪК НАПРЕГНАТИ ДНИ. ПРИ ВСЕ ТОВА НИЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПО НАШИЯ ПЪТ С ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ НА ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА В СТРАНАТА. ЗАЩОТО НИ ОБЕДИНЯВА ВЪПРОСЪТ:  "КАКВО  МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ ЗА БЪЛГАРИЯ?" И НИ ПРЕДСТОИ ИЗБОР.    

45 ГОДИНИ БЯХМЕ РЪКОВОДЕНИ ОТ ШЕПА ХОРА, ЗА КОИТО БЕШЕ ВАЖНО НЕ КАКВО ТЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ, А КАКВО БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ЗА ТЯХ. ДОЙДЕ ВРЕМЕ ВСЕКИ ДА СЕ ИЗПРАВИ ПРЕД СЪВЕСТТА СИ И ДА СИ ПОСТАВИ ВЪПРОСА: "КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ ЗА НАШАТА БЪЛГАРИЯ И ЗА НАШИТЕ ДЕЦА?"

ЗНАМ, ЧЕ ПОНЯКОГА Е ТРУДНО ДА НАМЕРИМ ОТГОВОРА. ЗНАМ, ЧЕ ПОНЯКОГА СЕ КАРАМЕ, УЖ ЗА ДА ОТКРИЕМ В СВАДАТА ПО-ДОБЪР ОТГОВОР, ПОНЯКОГА ДОРИ СЕ УВЛИЧАМЕ И ЗАБРАВЯМЕ КАКЪВ ОТГОВОР ТЪРСИМ.

НО ДНЕС ВСИЧКИ ИМАМЕ НУЖДА ОТ ЕДНО: ДА ПРЕМИНЕМ ПО МОСТА НАД ОГОРЧЕНИЯТА И ИЗЛЪГАНИТЕ НАДЕЖДИ; ДА ВЯРВАМЕ, ЧЕ ИСКАМЕ ДА ГО НАПРАВИМ; И ДА ВЯРВАМЕ, ЧЕ ИМА ЗА КАКВО ДА СТИГНЕМ ДО ДРУГИЯ БРЯГ.

ТРЯБВА НИ И СИЛА, И ТВЪРДОСТ.

ТВЪРДОСТТА НЕ ОЗНАЧАВА ЯРОСТ. НИТО ОМРАЗА.

ЗАЩОТО КАКТО Е КАЗАЛ АПОСТОЛЪТ: "И АКО ИМАМ ПЪЛНА ВЯРА, ТЪЙ ЩОТО ДА МОГА И ПЛАНИНИ ДА ПРЕМЕСТЯМ, А ЛЮБОВ НЯМАМ, НИЩО НЕ СЪМ.

ИСКАМЕ ВСИЧКИ, КОИТО МИСЛЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ ДА ВПРЕГНАТ СИЛИТЕ СИ ЗА ДА Я ИЗПРАВИМ НА КРАКА.  

С ЛЮБОВ. И С ТВЪРДОСТ.


ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НКС НА СДС: ФИЛИП ДИМИТРОВ

СОФИЯ, 20 МАЙ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 21 МАЙ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПЕЧАТА НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ЗА СЪСТОЯЛАТА СЕ НА 19 МАЙ 1991 ГОДИНИ НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА СЪЮЗА. ДОКУМЕНТЪТ Е ПОДПИСАН ОТ ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КС НА СДС ПЕТКО СИМЕОНОВ.


ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНОТО СЪВЕЩАНИЕ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ /СДС/, СЪСТОЯЛО СЕ НА 19 МАЙ 1991 Г. И СВИКАНО КАТО КОНСУЛТАТИВНО, НЕПРАВОМЕРНО ТО БЕ ОБЯВЕНО ЗА "НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ". ОЧЕВИДНО ПО ПРЕДВАРИТЕЛЕН СЦЕНАРИЙ ПРИСЪСТВАЩИЯТ КАТО ГОСТ Д-Р К.ТРЕНЧЕВ ПРОЗНЕСЕ ОБСТОЙНА ПОЛИТИЧЕСКА РЕЧ, В КОЯТО ПРЕДЛОЖИ СДС ДА ЗАГУБИ СВОЯ КОАЛИЦИОНЕН ХАРАКТЕР И НА НЕГОВО МЯСТО ДА БЪДЕ УЧРЕДЕНА НОВА ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ - ОБЩОНАРОДНО ДВИЖЕНИЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ. ТОВА БЕ ОПИТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНСКИТЕ КООРДИНАЦИОННИ СЪВЕТИ ДА БЪДАТ ПОДВЕДЕНИ И МАНИПУЛИРАНИ. ПО СЪЩЕСТВО БЕШЕ ЛАНСИРАНО ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВА ПАРТИЯ НА БАЗАТА НА ЧЛЕНСКИЯ СЪСТАВ НА СЕГАШНИТЕ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ - ЧЛЕНКИ НА СДС, ПАРТИЯ, КОЯТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ОРГАНИЗАЦИОННИТЕ ПРИНЦИПИ НА СЪЮЗА.  ДЕЛЕГАТИТЕ ОТКЛОНИХА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО, НО ВСЕ ПАК ПРИЕХА РЕШЕНИЕ, СПОРЕД КОЕТО НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ СЕ ОБЯВЯВА ЗА "ВЪРХОВЕН ИЗРАЗИТЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ВОЛЯ НА СЪЮЗА", ЧИИТО РЕШЕНИЯ "СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ВСИЧКИ ПАРТИИ, ОРГАНИЗАЦИИ И ДВИЖЕНИЯ, КАКТО И ЗА СТРУКТУРИТЕ, ВКЛЮЧЕНИ В СДС". ПО ТОЗИ НАЧИН НАЦИОНАЛНОТО СЪВЕЩАНИЕ СИ ПРИСВОИ ПРАВА, КОИТО НЕ СА ПРЕДВИДЕНИ В СТАТУТА НА СДС И СА ИЗВЪН МАНДАТА НА ДЕЛЕГАТИТЕ. А ОПИТИТЕ ЗА ДИКТАТ НАД СУВЕРЕННИ ПАРТИИ И ТОНЪТ /ОСОБЕНО СПРЯМО НАШИ ДЕПУТАТИ/ НАПОМНЯТ СТИЛА НА ВРЕМЕТО, КОЕТО ЖЕЛАЕМ ДА ЗАБРАВИМ.

ВОДЕНИ ОТ ЖЕЛАНИЕТО ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ЕДИНСТВОТО НА СДС, НИЕ ДЕКЛАРИРАМЕ СВОЯТА ГОТОВНОСТ ДА БЪДЕ ПОДПИСАНО НОВО ВЪТРЕШНОСЪЮЗНО ПОЛИТИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ.

СОФИЯ, 20 МАЙ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 21 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ДЕКЛАРАЦИЯ "ЕДНА ГОДИНА НАРОДЕН БЛОК - ЦЕНТЪР" ОТ ИМЕТО НА ПАРТИИТЕ-ВЪЗСТАНОВИТЕЛКИ - БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "ВРАБЧА 1" И НЕЗАВИСИМА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /НДП/.


НИЕ, ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ БЗНС "ВРАБЧА 1" И НЕЗАВИСИМАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ - НДП, ВЪЗСТАНОВИЛИ ОФИЦИАЛНО ПРЕЗ М.МАЙ 1990 Г. НАРОДНИЯ БЛОК ОТ 1931 И 1944 Г. /ДВА ПЪТИ СВАЛЯН ОТ ВЛАСТ С ВОЕННИ ПРЕВРАТИ И ВРЪЩАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НОРМИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ, ГАРАНТИРАНИ ОТ ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ/, ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА РАБОТИМ ПРИ УСЛОВИЯ НА ПЪЛНА ИНФОРМАЦИОННА И МАТЕРИАЛНА ДИСКРИМИНАЦИЯ. ПОВЕЧЕ ОТ 18 МЕСЕЦА СМЕ ПОД НЕПРЕКЪСНАТИТЕ ФАРИСЕЙСКО-ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОВОКАЦИИ ОТЛЯВО - НА САМООБЯВИЛИТЕ СЕ ЗА ГЛАВНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ: БСП - БКП И СДС, И ОТДЯСНО - НА ПСЕВДОНАЦИОНАЛНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ, ОСИГУРЕНИ С ПЪРВОНАЧАЛНА МАТЕРИАЛНА ПОМОЩ ОТ БКП.

БЗНС "ВРАБЧА 1" И НЕЗАВИСИМАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ - НДП, ЕДНА ГОДИНА СЛЕД ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА НАРОДНИЯ БЛОК, ДЕКЛАРИРАТ ПРЕД БЪЛГАРСКАТА И СВЕТОВНАТА ДЕМОКРАТИЧНА ОБЩЕСТВЕНОСТ, ЧЕ:    

1. СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ /СДС/ НЕ ОБЕДИНИ, А РАЗЕДИНИ БЪЛГАРСКАТА ОПОЗИЦИЯ!... НЕЗАВИСИМАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ ОЩЕ В ДЕКЛАРАЦИЯТА СИ ОТ 19 ДЕКЕМВРИ 1989 Г. ЗАЯВИ: "ВНИМАНИЕ! НЕОКОМУНИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ!", А И НА ПРОВЕДЕНИЯ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ БРИФИНГ СЛЕД ПЪРВАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ОПОЗИЦИОНЕН БЛОК /ПОБ/ - ПЛОВДИВ, 9-11 МАРТ 1990 Г. - ЧРЕЗ Г-Н ПЕТЪР ГОГОВ НДП    ПУБЛИЧНО ОБЯВИ, ЧЕ ДЕМОКРАТИЧНИЯТ ПРОЦЕС В БЪЛГАРИЯ СЕ КОНТРОЛИРА И НАПРАВЛЯВА ПО СЕКРЕТЕН ПЛАН-ПРОГРАМА "ДОМИНО", ЧИЕТО ИЗПЪЛНЕНИЕ ОСИГУРЯВА ОВЛАДЯВАНЕТО ОТВЪТРЕ НА ДВИЖЕНИЯ, ПАРТИИ И ПОЛИТИЧЕСКИ СЪЮЗИ ЧРЕЗ ПОДСТАВЕНИ В ОРГАНИЗАЦИОННИТЕ ИМ СТРУКТУРИ ЛИЦА. КОНФЕРЕНЦИЯТА НА ПОБ БЕ ДЕМОНСТРАТИВНО НАПУСНАТА ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СДС: ЖЕЛЬО ЖЕЛЕВ, ПЕТЪР БЕРОН, ИВАЙЛО ТРИФОНОВ, ГЕОРГИ СПАСОВ, ГЕОРГИ АВРАМОВ И ПРИДРУЖАВАЩИТЕ ГИ ЛИЦА /ПРИСТИГНАЛИ В ГР.ПЛОВДИВ ЗА УЧАСТИЕ В НЕЯ/, БЕЗ ДА ПРИЕМАТ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ОПОЗИЦИОНЕН БЛОК ЗА ОБЕДИНЕНИЕ.

Г-Н СТРАХИЛ ГИЧЕВ - ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНИЯ БЛОК - ЦЕНТЪР /ДО НЕГОВАТА СКОРОПОСТИЖНА КОНЧИНА НА 10 ОКТОМВРИ 1990 Г./ В РЕДИЦА ДОКУМЕНТИ ОБЯВИ, ЧЕ ВОДЕНАТА ОТ КС НА СДС ОФ-ПОЛИТИКА Е ПАГУБНА ЗА СТРАНАТА И ЧЕ ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ ЮНИ 1990 Г. Е НЕНАВРЕМЕННО И БЕЗОТГОВОРНО РАЗПИЛЯВАНЕ НА МАТЕРИАЛНИ СРЕДСТВА,
КОЕТО ВОДИ ДО ЗАБАВЯНЕ И ДО МОДЕЛИРАНЕ В ОПРЕДЕЛЕНА ПОСОКА НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРОЦЕС.

2. РЪКОВОДСТВАТА НА БЗНС-КАЗИОНЕН И НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ БЗНС - "НИКОЛА ПЕТКОВ" И НА ОТРОЧЕТО ИМ ОБЕДИНЕН ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ-ОЗС /И ТРИТЕ РЪКОВОДСТВА СА ПОЛИТИЧЕСКИ КРЕАЦИИ НА БЗНС "ПЛАДНЕ"/ С ИНФОРМАЦИОННАТА СИ И ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ, ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЛЪЖАТ И МАМЯТ БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛЕЦ. С ПРИЕМАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА ЗЕМЯТА /22 ФЕВРУАРИ 1991 Г./ И НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕТО МУ /25 АПРИЛ 1991 Г./ СЕ ЗАБАВЯ СЪЗНАТЕЛНО РАЗГРАЖДАНЕТО НА ТОТАЛИТАРНИТЕ СТРУКТУРИ В СЕЛАТА И СЕ УЗАКОНЯВАТ ЗАГРАБЕНИТЕ ОТ КОМУНИСТИТЕ С ПОСТАНОВЛЕНИЯ И АКТОВЕ ЗЕМИ /ЛИЧНИ, ОБЩИНСКИ И ДЪРЖАВНИ/, ЗА ДА НЕ БЪДАТ ВЪРНАТИ ПО КОЛИЧЕСТВО И КАЧЕСТВО НА РЕАЛНИТЕ ИМ СОБСТВЕНИЦИ. ТОВА НЕ Е ЗАКОН ЗА ЗЕМЯТА, КОЙТО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ОЧАКВА ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ.

3. КОМПРОМЕТИРАНАТА ОФ-ПОЛИТИКА, СЪСИПАЛА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ДЪРЖАВА В ИМЕТО НА НЕДОКАЗАНО ДОСЕГА В СВЕТА СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО, ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ ВНУШАВАНА НА БЪЛГАРИНА ПОД НОВА ФОРМА: ЧРЕЗ ИЗГРАЖДАНЕТО НА СОЦИАЛНА ИКОНОМИКА ПО ПЪТЯ НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ. ОБЯВЕНИЯТ ОТ СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ ТРЕТИ ПЪТ НА ПОЛИТИЧЕСКО И ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ /СОЦИАЛНАТА ИКОНОМИКА/ И НАЛАГАНИЯТ НИ ПО ЗАКОНОДАТЕЛЕН ПЪТ ОТ КОМУНИСТИТЕ ДЕМОКРАТИЧЕН СОЦИАЛИЗЪМ, ГАРАНТИРАНО ЩЕ ОТПРАТЯТ СТРАНАТА НИ В КАТЕГОРИЯТА НА СЛАБОРАЗВИТИТЕ СТРАНИ.

ТРЕТИ ПЪТ НЯМА! ТРЕТИЯТ ПЪТИ ВОДИ КЪМ ТРЕТИЯ СВЯТ!

4. ЧАСТ ОТ ПЪРВИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СДС ПРИКРИТИ ЗАД "ДЕКОРА" НА МИТИНГОВИЯ АНТИКОМУНИЗЪМ, УМИШЛЕНО ОТСТРАНИХА ОТ ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРОЦЕС РЕАЛНИТЕ ОПОЗИЦИОННИ СИЛИ. ДЕПУТАТИТЕ НА СДС, С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ, СЕ ОКАЗАХА ПОЛИТИЧЕСКИ НЕГРАМОТНИ И ВОЛЕВО НЕСПОСОБНИ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИ МАШИНАЦИИ НА ДВЕТЕ ПРАВИТЕЛСТВА НА ЛУКАНОВ /БСП-БКП/, КОИТО ЗАДЪЛБОЧИХА НЕ КРИЗАТА, А КАТАСТРОФАТА НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И ДЪРЖАВА ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ НА СОЦИАЛНИЯ НИ, ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ ДО НЕПОЗНАТИ РАЗМЕРИ.    

МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ, МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И МИНИСТЕРСТВОТО НА НАРОДНАТА ОТБРАНА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БЪДАТ КОНТРОЛИРАНИ ОТ ХОРА, ИЗРАСНАЛИ, ВЪЗПИТАНИ И ОБРАЗОВАНИ КАТО "СПЕЦИАЛИСТИ" ПОД ГРИЖИТЕ НА ИЗВЕСТНИТЕ В ЦЯЛ СВЯТ БОЛШЕВИКИ ОТ МОСКВА. ТЕЗИ ХОРА С ПОЛИТИЧЕСКИ И ЛЪЖЕНАЦИОНАЛНИ КОМБИНАЦИИ, ОСЪЩЕСТВЯВАНИ ОТ АГЕНТИТЕ ИМ, ПРОВОКИРАТ, ДЕЗОРГАНИЗИРАТ И РАЗДЕЛЯТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, КОГАТО ИМ Е УДОБНО И ИЗГОДНО, ЗА ДА ГО ВЛАДЕЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ.

5. ДО ТОЗИ МОМЕНТ НИКОЯ ОТ САМООБЯВИЛИТЕ СЕ ЗА ГЛАВНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ БСП-БКП И СДС НЕ ДЕКЛАРИРА, ЧЕ СЛЕД ДЕВЕТОСЕПТЕМВРИЙСКИЯ ПРЕВРАТ, В УСЛОВИЯТА НА СЪВЕТСКА ВОЕННА ОКУПАЦИЯ Е ПОГАЗЕНА И ОТХВЪРЛЕНА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ, ЗАЩИТАВАНА ВИНАГИ ОТ НАРОДНИЯ БЛОК.

ТЕЗИ "ГЛАВНИ" ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ ВСЕ ОЩЕ НЯМАТ ПУБЛИЧНО ЗАЯВЕНО СТАНОВИЩЕ, ЧЕ ДВАТА АКТА НА КОМИНТЕРНОВСКАТА ОФ - ПОЛИТИКА: НАСИЛСТВЕНОТО СВАЛЯНЕ И ФИЗИЧЕСКО УНИЩОЖАВАНЕ НА РЕГЕНТИТЕ - ПРИНЦ КИРИЛ, БОГДАН ФИЛОВ И ГЕН. МИХОВ И ИЗМИСЛЕНИЯТ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРОМЯНА НА ФОРМАТА НА ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ НА СТРАНАТА, СА НЕЗАКОННИ И АНТИБЪЛГАРСКИ.

ДЕПУТАТИТЕ ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ВМЕСТО ДА ВЪЗСТАНОВЯТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ САМО И ЧРЕЗ ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ, СЕ ЗАНИМАВАТ С ИЗРАБОТВАНЕТО НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И КОНСТИТУЦИЯ, КОИТО РАНО ИЛИ КЪСНО ОТНОВО ЩЕ ВЗРИВЯТ НАРОДА И ДЪРЖАВАТА НИ. МЛАДИТЕ ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ РАЗБИРАТ И НЯМА ДА ПРИЕМАТ НЕОКОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МАШИНАЦИИ И ЗАКОНИ, КОИТО МУ НАЛАГАТ С ГЛАСА СИ ДЕПУТАТИТЕ-"ДЕМОКРАТИ" ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

6. ПРИЕТИЯТ ОТ КОМУНИСТИТЕ И ОДОБРЕН ОТ КС НА СДС ЗАКОН ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ /ЗПП/, ОБЯВЕН НА 10 АПРИЛ    1990 Г., МИНИРА ЧРЕЗ ЧЛ.З, АЛ.2, Т.З; ЧЛ.15 И ЧЛ.17 ЕСТЕСТВЕНОТО РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ У НАС.

НАРОДНИЯТ БЛОК - ЦЕНТЪР, ЧАСТ ОТ РЕАЛНАТА ОПОЗИЦИЯ В СТРАНАТА, ЕДИНСТВЕН БОЙКОТИРА НАЛОЖЕНИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ПРОВЕДЕНИ ПРЕЗ М.ЮНИ 1990 Г. НЕНАВРЕМЕННИ, НЕРАВНОПОСТАВЕНИ И    НЕЧЕСТНИ ИЗБОРИ.

7. ХАОСЪТ В БЪЛГАРИЯ Е ПЪЛЕН И ОСЕЗАЕМ!... ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 18 МЕСЕЦА БЪЛГАРИНЪТ Е СЪЗНАТЕЛНО ТРУДОВО ДЕЗОРГАНИЗИРАН, НАЦИОНАЛНО ПОТИСНАТ И ПОЛИТИЧЕСКИ ОБЪРКАН. УМИШЛЕНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНО ОПРЕДЕЛЕНАТА ДАТА 10 НОЕМВРИ 1989 Г. СА ОГРОМНИ,ТЕЖКИ И ТРУДНОПРЕОДОЛИМИ!... ПРЯКАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТЕЗИ, А И ЗА ПОСЛЕДВАЛИТЕ ГИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И НАРОД Е НА БСП-БКП, МВР И НА ОПРЕДЕЛЕНИ ЛИЦА ОТ КС НА СДС!...

ПАРТИИТЕ-СТАТИСТИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ПЪЛНЕЖ НА СДС, РАЗНИТЕ ФРАКЦИИ ОТ РАЗЦЕПИЛАТА СЕ БКП, А ТАКА СЪЩО ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ /ДПС/, "ДВИЖЕНИЕТО" НА МАНУШ РОМАНОВ И РАЗНИТЕ ПРИКРИТИ "БЕЗПАРТИЙНИ" СА САМО ВИДИМИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕКОР, ЗАД КОЙТО СТОЯТ РЕЖИСЬОРИТЕ-ПРЕСТЪПНИЦИ НА ТОЗИ ГРОЗЕН ПОЛИТИЧЕСКИ СПЕКТАКЪЛ, НАРЕЧЕН:

МИРЕН ПРЕХОД С ПОЛУМЕРКИ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА "ДЕМОКРАЦИЯ"!

ЗА КАКВА И ЗА КОГО ДЕМОКРАЦИЯ? КОЙ ЗАПАЗИ МАТЕРИАЛНИТЕ СИ ПРИДОБИВКИ ОТ ВРЕМЕТО НА ТОТАЛИТАРИЗМА? КОЙ НАТРУПА СПЕКУЛАТИВЕН КАПИТАЛ? ЗА КОГО Е ПРАВОТО ДА РАЗВИВА ИДЕИТЕ СИ ПОЛИТИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ? ЗАЩО ДЕПУТАТИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ВЪЗСТАНОВЯТ ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ С ПРОИЗТИЧАЩОТО ОТ НЕЯ ИКОНОМИЧЕСКО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, А СЕ АНГАЖИРАТ ДА ИЗРАБОТЯТ И ДА ПРИЕМАТ НОВА КОНСТИТУЦИЯ? ЗА КОГО РАБОТИ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, ВЪНШНОТО МИНИСТЕРСТВО, МВР И МНО?

НАШИЯТ ОТГОВОР Е: ЗА СОЦИАЛИСТИТЕ-КОМУНИСТИ И ДРУГИТЕ ЛЕВИ СИЛИ В СТРАНАТА, КОИТО БЪРЗАТ ДА ЗАМЕНЯТ ДЪРЖАВНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА СИСТЕМА С ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ!

ДОКАТО НЕ Е СТАНАЛО ТВЪРДЕ КЪСНО, НИЕ, ОРГАНИЗАЦИИТЕ БЗНС "ВРАБЧА 1" И НЕЗАВИСИМАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ, ВЪЗСТАНОВИЛИ НАРОДНИЯ БЛОК КАТО НАРОДЕН БЛОК - ЦЕНТЪР /НБ-Ц/ НАСТОЯВАМЕ ЗА:

1. НЕЗАБАВНО РАЗПУСКАНЕ НА ПОРЕДНОТО ОТЕЧЕСТВЕНОФРОНТОВСКО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ЗА ДА БЪДЕ ПРЕКРАТЕНА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДНАТА МУ ЗАКОНОДАТЕЛНА ДЕЙНОСТ, ОБЪРКВАЩА ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО И ДЪРЖАВА.

2. ПРЕМАХВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО НЕСЪОТВЕТСТВИЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ-ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА ЧРЕЗ ПРЯК ИЗБОР ЗА НОВ ПРЕЗИДЕНТ НА СТРАНАТА.

3. НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА СТРАНАТА ДА ВЪЗСТАНОВИ ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ БЕЗ ГЛ. II-VIII И ДА ОБЯВИ СЛЕД ОПРЕДЕЛЕН СРОК РАВНОПОСТАВЕН РЕФЕРЕНДУМ МЕЖДУ РЕПУБЛИКАНСКАТА И МОНАРХИЧЕСКАТА ИДЕЯ ЗА ФОРМАТА НА ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ. РАВНОПОСТАВЕНИЯТ РЕФЕРЕНДУМ Е НЕОБХОДИМ ПОРАДИ ТОВА, ЧЕ КОМУНИСТИТЕ ПО ВРЕМЕ НА 46-ГОДИШНАТА ИМ ДИКТАТУРА УСПЯХА ДА ВТЪЛПЯТ У ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ РЕПУБЛИКАНСКАТА ИДЕЯ, КОЯТО Е НЕЖЕЛАТЕЛНО ДА БЪДЕ ОТХВЪРЛЕНА ЧРЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК ИЛИ НАСИЛИЕ.

4. НАЗНАЧАВАНЕ НА ВРЕМЕННО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ПРЕЗИДЕНТА КАТО СЕ ИЗПОЛЗВА НАЙ-ДОБРИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ПОТЕНЦИАЛ НА НАЦИЯТА ОТ РЕАЛНАТА ОПОЗИЦИЯ И ЛИЦА ОТ СДС И БСП, ДОКАЗАЛИ С ПОВЕДЕНИЕТО СИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ, ЧЕ СА РОДОЛЮБИВИ И ЧЕСТНИ БЪЛГАРИ.

5. ИЗБОРИ ЗА ОБИКНОВЕНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КОЕТО ДА ВЪЗСТАНОВИ, ДОПЪЛНИ И ОСЪВРЕМЕНИ СЪЩЕСТВУВАЩОТО ДО 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г.
СТОПАНСКО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И СЛЕД ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ ДА ПОДГОТВИ И ПРОВЕДЕ ИЗБОРИ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА САМОУПРАВЛЕНИЕ.

"РОБСКИТЕ НИ" ДОБРОДЕТЕЛИ, КОИТО ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ - ЧУЖДИ И НАШИ - ЗАСЕГА УМЕЛО НАПРАВЛЯВАТ И ИЗПОЛЗВАТ, НЕ ДАВАТ ОЧАКВАНИЯ РЕЗУЛТАТ, НО БОГ ВИЖДА! И НЕКА НИКОЙ НЕ СЕ СЪМНЯВА В НАРОДНАТА ПАМЕТ И МОЩ, КОИТО Е НЕВЪЗМОЖНО ВЕЧНО ДА БЪДАТ ДЪРЖАНИ ПОД ПОЛИТИЧЕСКА "ШАПКА" ИЛИ ВОЕНЕН "ПОХЛУПАК".

НАРОДНИЯТ БЛОК-ЦЕНТЪР /НБ-Ц/ НИКОГА НЕ СИ Е ЗАТВАРЯЛ ОЧИТЕ ПРЕД ИЗВЪРШЕНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ДЪРЖАВА, НЕ Е ПРОМЕНЯЛ ОБЩАТА СИ ПОЛИТИЧЕСКА ПРОГРАМА И НЕ Е СПЕКУЛИРАЛ С ОБЩЕСТВЕНАТА СИ СЪВЕСТ.

ДА БЛАГОСЛОВИ БОГ УСИЛИЯТА НА ТЕЗИ, КОИТО ДО ТОЗИ МОМЕНТ ДЕЙСТВИТЕЛНО СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ БЕЗКОРИСТНО НА ОПИТВАЩИЯ СЕ ДА СЕ УТВЪРДИ У НАС НЕОКОМУНИЗЪМ, И НА ТЕЗИ, КОИТО БЕЗ ДА ОТСТЪПВАТ ИЛИ ПРОДАВАТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИ ИДЕИ, СЕ БОРЯТ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИНА И НА ХИЛЯДОЛЕТНАТА МУ ДЪРЖАВА!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НБ-Ц: ЦАНКО СТАНОЕВ     ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НБ-Ц: ПЕТЪР ГОГОВ

ЗА БЗНС "ВРАБЧА 1":
ИВАЙЛО ХАДЖИВЪЛЧЕВ, ХАРАЛАМПИ ХАДЖИПОПОВ, ЛЮБЕН АЛЕКСАНДРОВ, ВЕСЕЛИН ВЕСЕЛИНОВ, ЕЛЕНА ФРАНГЯ, МАРИ ДРАГИЕВА, ХРИСТО ЦАЧЕВ, ТОМА ТОМАНОВ, ГЕОРГИ ГЮРОВ, ИВАН КУЦАРОВ.

ЗА НЕЗАВИСИМА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ-1 НДП:
БОГДАН ЙОЦОВ, ТРИФОН СИЛЯНОВСКИ, ТИХОМИР МУШАНОВ, ГЕОРГИ КАЦАРСКИ, НИКОЛА НИКОЛОВ, СТОИМИР МИНКОВ, ВЕСЕЛИН БОНЧЕВ, АЛЕКСАНДЪР КОСТОВ, ЗДРАВКА МАРИНОВА, БОРИС КОНСТАНТИНОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 21 МАЙ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ ИЗРАЗЯВА СВОЕТО БЕЗКРАЙНО ВЪЗМУЩЕНИЕ ПО ПОВОД ПОДГОТВЕНОТО ПОСТАНОВЛЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ЗА ОТДЕЛЯНЕТО НА КРУПНИ СУМИ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ НА Т.НАР. "ЕКСКУРЗИАНТИ" ОТ 1989 Г. ДО РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ, ПРОДАДЕНИ ОТ ТЯХ. УСПОРЕДНО С ТОВА СЕ ПРЕДВИЖДА ДА СЕ ПЛАТЯТ ЗАПЛАТИТЕ ИМ ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА - ВРЕМЕТО, ПРЕЗ КОЕТО ТЕ НЕ СА БИЛИ В БЪЛГАРИЯ И ТЕХНИТЕ ТРУДОВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ СА ИЗПЪЛНЕНИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ОТ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ЗА СМЕТКА НА ИЗВЪНРАБОТНО ВРЕМЕ И ГОДИШЕН ОТПУСК. И ТОВА БЕЗЗАКОНИЕ ЩЕ СЕ СТРУПА НА ГЪРБА НА БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ В РАЗМЕР НА НАД ДВА МИЛИАРДА ЛЕВА, В ТОВА ЧИСЛО И НА ТЕЗИ СКРОМНИ БЪЛГАРСКИ ТРУЖЕНИЦИ, КОИТО РАБОТЕХА ТОГАВА ЗА ОНЕЗИ, НА КОИТО СЕГА ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ. ТАЗИ ОБСТАНОВКА АСОЦИАТИВНО НИ НАПОМНЯ ЗА ДАНЪКА "ДИЧ ХАКЪ" ОТ ВРЕМЕТО НА ЖЕСТОКОТО ТУРСКО РОБСТВО.

ЦЯЛАТА ТАЗИ ОБСТАНОВКА ПРЕКРАЧВА ПРЕДЕЛИТЕ НА ЧОВЕШКОТО ТЪРПЕНИЕ. В МНОГО РАЙОНИ ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ МОЖЕ ДА СЕ ХАРАКТЕРИЗИРА КАТО ПРЕДВЕСТНИК НА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА - ЕДИН ВИД "ЗАТИШИЕ ПРЕД БУРЯ".

БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ ПРЕДУПРЕЖДАВА, ЧЕ АКО НАПРЕЖЕНИЕТО В СТРАНАТА ЕСКАЛИРА, ВИНОВНИ ЗА ТОВА ЩЕ БЪДАТ
ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ. В ТОЗИ СЪДБОВЕН ЗА  ОТЕЧЕСТВОТО МОМЕНТ БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ ДЕКЛАРИРА, ЧЕ ЩЕ СЕ ОПЪЛЧИ РЕШИТЕЛНО СРЕЩУ БЕЗЗАКОНИЯТА, ЗАСТРАШАВАЩИ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ.

СОФИЯ, 17 МАЙ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 21 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН OTEЧECTBЕН СЪЮЗ /БНС/, ВКЛЮЧВАЩ БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ, БЪЛГАРСКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ, БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ" И СЪВЕТ ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО ПРЕЗИДЕНТА НА ЕПУБЛИКАТА, ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ.


С ЧУВСТВО НА ГОЛЯМА ЗАГРИЖЕНОСТ И ДЪЛБОКО ВЪЗМУЩЕНИЕ НАУЧАВАМЕ, ЧЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ТЮРКОЕЗИЧНОТО НАСЕЛЕНИЕ В СЕВЕРОИЗТОЧНАТА И ЮГОИЗТОЧНАТА ЧАСТ НА БЪЛГАРИЯ ОТНОВО СА ПОСТАВИЛИ НЕЗАКОННИ ИСКАНИЯ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА АНУЛИРАНЕ НА ДОГОВРИ, СПОРЕД КОИТЕ ТЕ СА ПРОДАЛИ СВОЕ НЕДВИЖИМО И ДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО НА ДРУГИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ.


ТЕЗИ ПРОДАЖБИ СА СТАНАЛИ ПО ВРЕМЕ НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "ЕКСКУРЗИИ" НА ТОВА НАСЕЛЕНИЕ В РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ ПРЕЗ 1989 ГОДИНА.

ПО СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ СЕ ТРУДЕШЕ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПО ПОЛЯТА И ЗАВОДИТЕ НА СТРАНАТА, ЗА ДА СПАСИ ОТ РАЗРУХА НАШЕТО СТОПАНСТВО.

С ДЪЛБОКО НЕДОУМЕНИЕ И ВЪЗМУЩЕНИЕ НАУЧАВАМЕ, ЧЕ МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПОДГОТВЯ ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА АНУЛИРАНЕ НА ТЕЗИ АБСОЛЮТНО ЗАКОННИ ПРОДАЖБИ И ЗА ИЗПЛАЩАНЕТО НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯ НА ЗАВЪРНАЛИТЕ СЕ ПО-КЪСНО ОТ ТУРЦИЯ "ЕКСКУРЗИАНТИ", ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА ВРЕМЕТО, ПРЕЗ КОЕТО ТЕ СА БИЛИ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ. ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ Е, ЧЕ ТЕ ТОГАВА САМОВОЛНО СА НАПУСНАЛИ СВОИТЕ РАБОТНИ МЕСТА.

ПО ВСЯКА ВЕРОЯТНОСТ ТЕЗИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЩЕ КОСТВАТ НА ИЗТЪНЕЛИЯ
ДЪРЖАВЕН ДЖОБ НАД ДВА МИЛИАРДА ЛЕВА.

ВСИЧКИ ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ СЕ ПРЕДПРИЕМАТ В МОМЕНТА, КОГАТО Т.НАР.
"ОБЕДИНЕНА ОПОЗИЦИЯ" ИЗОСТРЯ ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА В БОРБАТА Й ЗА ВЛАСТ С ДРУГАТА ОСНОВНА СИЛА В ПАРЛАМЕНТА - БСП, КОЯТО СЪЩО ТАКА НЕ ПРЕДПРИЕМА НИКАКВИ МЕРКИ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В ТЕЗИ РАЙОНИ, А ВСИЧКО ТОВА ПРЕДСТАВЛЯВА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО ОТ РЕАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ В СТРАНАТА.

БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ, КАТО ОТЧИТА ПАГУБНИЯ ЗА СТРАНАТА НИ ХАРАКТЕР НА ПОДОБНИ ДЕЙСТВИЯ, ИЗРАЗЯВА СВОЯ РЕШИТЕЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ НЕЗАКОННОТО ОТНЕМАНЕ НА ЗАКОННО ПРИДОБИТА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ОТ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ И НЕПРАВОМЕРНОТО РАЗДАВАНЕ НА ПОМОЩИ НА ХОРА, КОИТО С ДЕЙСТВИЯТА СИ ДОКАЗАХА СВОЯТА НЕТОЛЕРАНТНОСТ КЪМ БЪЛГАРИЯ И ПРИЧИНИХА ОГРОМНИ ЩЕТИ НА СТОПАНСТВОТО НИ.

БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ АПЕЛИРА КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ЮРИДИЧЕСКИ НЕОСНОВАТЕЛНИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ, КОИТО ПОВДИГАТ ОТНОВО ГРАДУСА НА НАЦИОНАЛНОТО НАПРЕЖЕНИЕ В СТРАНАТА.

БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ ПРЕДУПРЕЖДАВА, ЧЕ В СЛУЧАЙ ЧЕ ПОСОЧЕНИТЕ ПО-ГОРЕ ИНСТАНЦИИ НА ВЛАСТТА ПРОДЪЛЖАВАТ С ТЕЗИ УВРЕЖДАЩИ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ ДЕЙСТВИЯ, ТОЙ ЩЕ СЕ БОРИ С ВСИЧКИ ЗАКОННИ СРЕДСТВА СРЕЩУ ТЯХНОТО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ И ЩЕ ТЪРСИ СМЕТКА ОТ ВСИЧКИ, КОИТО СЪЗНАТЕЛНО ИЛИ НЕСЪЗНАТЕЛНО ПОСЯГАТ КЪМ ДЖОБА НА БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ И РАЗЕДИНЯВАТ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ.

НИЕ СВАЛЯМЕ ОТ СЕБЕ СИ ВСЯКАКВА ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОСЛЕДИЦИТЕ, НАСТЪПИЛИ ОТ ПОДОБЕН РОД ДЕЙСТВИЯ.

БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ


ЗА БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ: Д-Р ИВ. ГЕОРГИЕВ
ЗА БЪЛГАРСКА ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ: К. КУМАНОВ
ЗА БНС "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ": ИВ. ЛАЗАРОВ
ЗА СЪВЕТ ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ: P. АНАТКОВ

СОФИЯ, 16 МАЙ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 21 МАЙ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ - ОБЩИНА "ТРИАДИЦА", СОФИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПОДГОТОВКАТА НА НОВ ДВУСТРАНЕН ДОГОВОР МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ.


ОБЕЗПОКОЕНИ СМЕ ОТ СЛУХОВЕТЕ, ЧЕ СЕ ПОДГОТВЯ НОВ ДВУСТРАНЕН ДОГОВОР МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СССР.

ПРАВИТЕЛСТВОТО НА Г-Н ДИМИТЪР ПОПОВ БЕ СЪСТАВЕНО В РЕЗУЛТАТ НА СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ, С ЦЕЛ ДА ОСИГУРИ ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИКОНОМИЧЕСКАТА РЕФОРМА И ДА ПОДГОТВИ УСЛОВИЯТА ЗА НОВИ ИЗБОРИ - ПАРЛАМЕНТАРНИ И ОБЩИНСКИ, Т.Е. ПО СВОЯ ХАРАКТЕР ТОВА Е ЕДНО ПРЕХОДНО ПРАВИТЕЛСТВО. ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ СЪЩОТО ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО БЕ ИЗБРАНО ОТ ПАРЛАМЕНТ, КОЙТО НЕ ОТРАЗЯВА РЕАЛНОТО СЪОТНОШЕНИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ В СТРАНАТА.

ЗАТОВА СЧИТАМЕ, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА Г-Н ДИМИТЪР ПОПОВ НЯМА ПРАВО ДА СКЛЮЧВА С ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ ДОГОВОРИ, КОИТО ИМАТ ПРЯКО ОТНОШЕНИЕ КЪМ НАЦИОНАЛНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ И СИГУРНОСТТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

ПРЕГОВОРИ ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА ПОДОБНИ ДОГОВОРИ СЛЕДВА ДА ПРОВЕЖДА ПРАВИТЕЛСТВОТО, КОЕТО ЩЕ БЪДЕ ИЗБРАНО ОТ НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ СЛЕД СКОРОШНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ.

ЗА КС НА СДС - ОБЩИНА "ТРИАДИЦА",
ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЯН ГРУЙЧЕВ

СОФИЯ, 16 МАЙ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 21 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПРОТЕСТНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЕДИНЕНАТА ОПОЗИЦИЯ В ЛОВЕЧ, ВКЛЮЧВАЩА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ И  ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯНА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, ДО МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


НА 16 МАЙ 1991 Г. В ОТГОВОР НА НАШИТЕ МИРНИ ДЕЙСТВИЯ РАЙОННАТА ДИРЕКЦИЯ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА "РАЗФОРМИРОВАНАТА" ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ НА ДВА ПЪТИ УМИШЛЕНО ПРОВОКИРА СБЛЪСЪК МЕЖДУ СЛУЖИТЕЛИ НА МВР - СИМПАТИЗАНТИ НА БСП, И ЛИДЕРИ НА ОБЕДИНЕНАТА ОПОЗИЦИЯ. ГРАЖДАНСКИЯТ МИР БЕШЕ ЗАСТРАШЕН И ЧРЕЗ ДОПЪЛНИТЕЛНА, С НИЩО НЕПРЕДИЗВИКАНА НАМЕСА НА СПЕЦИАЛНО ВЪОРЪЖЕНО ПОДРАЗДЕЛЕНИЕ ЗА БОРБА С ТЕРОРИЗМА, КОЕТО ПРЕДИЗВИКА БУРНО НЕГОДУВАНЕ ОТ СТРАНА НА ГРАЖДАНСТВОТО.

НИЕ, ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ОБЕДИНЕНАТА ОПОЗИЦИЯ И ПОДКРЕПИЛИТЕ НИ С ПОДПИСИТЕ СИ НАД 3000 ГРАЖДАНИ НА ЛОВЕЧ, ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ БРУТАЛНИТЕ В ЗАЩИТА НА БСП/БКП ДЕЙСТВИЯ НА ЧАСТ ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР И КАТЕГОРИЧНО НАСТОЯВАМЕ:

1. ОБЯСНЕНИЕ ОТ МИНИСТЪР ДАНОВ КОЙ РАЗПОРЕДИ ДЕЙСТВИЯТА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР В ЛОВЕЧ.

2. НАСТОЯВАМЕ ЗА УВОЛНЕНИЕТО НА ЛЕЙТЕНАНТ КРАСИМИР КАЛЕВ,
УДАРИЛ БЕЗ НИКАКЪВ ПОВОД ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КС НА СДС И КАНДИДАТ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЛАСТНИЯ НАРОДЕН СЪВЕТ ОТ СТРАНА НА ОБЕДИНЕНАТА ОПОЗИЦИЯ Г-Н ТОШО ПЕЙКОВ. ДЕЙСТВИЯТА НА ЛЕЙТЕНАНТА ТЪЛКУВАМЕ КАТО ОПИТ ЗА ДИСКРЕДИТИРАНЕ НА НАШИЯ КАНДИДАТ.

3. НАСТОЯВАМЕ ЗА ОСТАВКАТА НА ВИНОВНИТЕ ЗА ИНЦИДЕНТА НАЧАЛНИЦИ НА МИЛИЦИЯТА В ЛОВЕЧ.

ОТНОВО ЗАЯВЯВАМЕ: МИРНАТА МИТИНГОВА ОКУПАЦИЯ НА ОБЛАСТНИЯ НАРОДЕН СЪВЕТ - ЛОВЕЧ Е ПРОТЕСТ СРЕЩУ ОСЕММЕСЕЧНОТО ЕДНОПАРТИЙНО КОМУНИСТИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ НА ЛОВЕШКА ОБЛАСТ. БСП ЕДНОПАРТИЙНО НЕ БЕЗ УЧАСТИЕТО НА Г-ЖА НОРА АНАНИЕВА И Г-Н АНДРЕЙ ЛУКАНОВ НАРУШИ ПОСТИГНАТОТО С МНОГО УСИЛИЯ И КОМПРОМИСИ СПОРАЗУМЕНИЕ.

ПОРАДИ ТОВА НИЕ ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ МИРНАТА МИТИНГОВА ОКУПАЦИЯ ЩЕ ПРЕКРАТИМ САМО СЛЕД ИДВАНЕТО НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ Г-Н ДИМИТЪР ПОПОВ В ЛОВЕЧ, КОГОТО ПРИЗОВАВАМЕ ДА СТАНЕ ГАРАНТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА НАРОДНИТЕ СЪВЕТИ, ЗА МНОГОПАРТИЙНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ЛОВЕШКА ОБЛАСТ.

ЛОВЕЧ, 17 МАЙ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 21 МАЙ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЛАТФОРМА /ЧАСТ ВТОРА/ НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ СЪЮЗ НА ЖЕНИТЕ /ДСЖ/.


НАШИТЕ ИСКАНИЯ И ЗАДАЧИ
В СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ОБЛАСТ

В СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА ДА СЕ ВЪЗПРИЕМАТ НОВИ ПРИНЦИПИ. ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ОСТАТЪЧНИЯТ И ДОГОНВАЩИЯТ ПРИНЦИП, КОИТО УНИЩОЖАВАТ АКТИВНАТА И СТИМУЛИРАЩАТА РОЛЯ НА СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА. ДА СЕ ПРИЛАГА ДИФЕРЕНЦИРАНА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА ЗА ЖЕНАТА, КАТО СЕ СТИМУЛИРАТ ТРАЙНИТЕ ПРИОРИТЕТИ С ОГЛЕД УТВЪРЖДАВАНЕ НА РОЛЯТА Й КАТО МАЙКА И ВЪЗПИТАТЕЛКА.

1. ПРИ РАЗРАБОТВАНЕТО И ПРИЕМАНЕТО НА НОВИЯ ЗАКОН ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ ДА СЕ ОТСТОЯВАТ СЛЕДНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ: ЗАКОНОДАТЕЛНО ПРИЗНАВАНЕ НА ВИСОКАТА ОБЩЕСТВЕНОПОЛЕЗНА СТОЙНОСТ НА МАЙЧИНСТВОТО и РОДИТЕЛСКИТЕ ГРИЖИ ПО ВРЕМЕ НА ОТПУСКА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЦАТА И ПОВИШАВАНЕ НА МАТЕРИАЛНАТА ОЦЕНКА НА ТОЗИ ТРУД /УДЪЛЖАВАНЕ НА ПЛАТЕНИЯ ОТПУСК ПО МАЙЧИНСТВО, НАМАЛЯВАНЕ НА РАБОТНИЯ ДЕН НА ЖЕНАТА МАЙКА, УВЕЛИЧАВАНЕ НА РАЗМЕРА НА ДЕТСКИТЕ ДОБАВКИ И ТЯХНОТО ПОЛУЧАВАНЕ ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ НА ДЕЦАТА/.

2. ПРОМЯНА НА ПРИНЦИПИТЕ И ПОДХОДИТЕ ПРИ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СОЦИАЛНИТЕ ФОНДОВЕ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ КЪМ МЛАДИТЕ И МНОГОДЕТНИТЕ СЕМЕЙСТВА И СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ СЛОЕВЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО. СЪХРАНЯВАНЕ НА СОЦИАЛНИТЕ ПРИДОБИВКИ НА ЖЕНАТА В УСЛОВИЯТА НА ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА И СОЦИАЛНОТО Й ОСИГУРЯВАНЕ ПРИ ПРЕСТРУКТУРИРАНЕТО НА ИКОНОМИКАТА, ТЕХНОЛОГИЧЕСКОТО ОБНОВЛЕНИЕ, ЗАКРИВАНЕ НА НЕЕФЕКТИВНИТЕ ПРОИЗВОДСТВА. ТЪРСЕНЕ НА ОПОРА И ВЪВ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ФИРМИТЕ И ДРУГИТЕ СТОПАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ДА ОСЪЩЕСТВЯТ ЦЕЛЕНАСОЧЕНИ СОЦИАЛНИ ПРОГРАМИ ЗА ЖЕНАТА, СЕМЕЙСТВОТО, ДЕЦАТА.

ПРИ РАЗРАБОТВАНЕТО НА АНТИКРИЗИСНАТА ПРОГРАМА ДА СЕ ПРЕДВИДИ ПЕРИОДИЧНО ИНДЕКСИРАНЕ НЕ САМО НА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ, НО И НА СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, В Т.Ч. ДЕТСКИТЕ НАДБАВКИ И ПЕНСИИТЕ.

3. СЪЗДАВАНЕ НА РЕАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА СТАБИЛИЗИРАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО КАТО ЕСТЕСТВЕНА ОПОРА НА ЧОВЕКА, СРЕДА ЗА ВЪЗПРОИЗВОДСТВО НА ДУХОВНИ И НРАВСТВЕНИ ЦЕННОСТИ, ЗА ПРЕВРЪЩАНЕТО МУ В СРЕДИЩЕ НА УЮТ И РОДОЛЮБИЕ.

4. ПЛУРАЛИСТИЧЕН ПОДХОД ПРИ ФОРМИРАНЕ НА МОДЕЛИТЕ ЗА СОЦИАЛНА ЛИЧНОСТНА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ЖЕНАТА.

5. СЪДЕЙСТВИЕ И ЗАЩИТА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПО-ДОБРИ УСЛОВИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ И ВЪЗПИТАНИЕ НА ДЕЦАТА И ПОДРАСТВАЩИТЕ, НА ГАРАНЦИИ И УСЛОВИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЦА БЕЗ РОДИТЕЛСКА ГРИЖА И С МЕДИКО-СОЦИАЛЕН РИСК; ИЗДРЪЖКАТА ПРИ РАЗВОД НА РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ НА ДЕТЕТО, НО НЕ ПО-КЬСНО ОТ 25-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ; ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕ НА РЕЖИМА ЗА ОСИНОВЯВАНЕ И ВЪВЕЖДАНЕ НА ФОРМИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЦА БЕЗ РОДИТЕЛИ В СЕМЕЙНА ОБСТАНОВКА ЧРЕЗ ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ДЪРЖАВАТА.

6. ОСИГУРЯВАНЕ НА БЕЗОПАСНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ УСЛОВИЯ ЗА ТРУД НА ЖЕНАТА, ОГРАНИЧАВАНЕ И ПОСТЕПЕННО ПРЕМАХВАНЕ НА НОЩНИЯ И ТЕЖКИЯ ФИЗИЧЕСКИ ТРУД; ОБЛЕКЧАВАНЕ ТРУДА НА РАБОТЕЩИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЖЕНИ; ПО-ПЪЛНО ОТЧИТАНЕ ПРИ ЗАПЛАЩАНЕТО НА НЕБЛАГОПРИЯТНИТЕ УСЛОВИЯ НА ТРУД НА РАБОТЕЩИТЕ В ЛЕКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ И ДРУГИ ФЕМИНИЗИРАНИ ОТРАСЛИ; АКТУАЛИЗИРАНЕ НА НОРМАТИВНИТЕ АКТОВЕ ЗА ПРОФЕСИИ, НЕПОДХОДЯЩИ ЗА ЖЕНСКИ ТРУД, И ПРЕКАТЕГОРИЗИРАНЕ НА ТРУДА, ПОЛАГАН ОТ ЖЕНИТЕ В ОТДЕЛНИТЕ ОТРАСЛИ.

7. ПОДПОМАГАНЕ НА ЖЕНАТА ДОМАКИНЯ, МАЙКА И СЪПРУГА В СЕМЕЙНИЯ БИТ; УСКОРЕНО РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ, СВЪРЗАНИ СЪС ЗАДОВОЛЯВАНЕ НА ПАЗАРА СЪС СТОКИ И УСЛУГИ, ОСОБЕНО ЗА ДЕЦАТА; ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ И РАЦИОНАЛИЗИРАНЕ НА ДОМАШНИЯ ТРУД.

8. ВЗЕМАНЕ НА НЕЗАБАВНИ И НЕОТЛОЖНИ МЕРКИ ЗА РЕШАВАНЕ НА НАЙ-ОСТРИТЕ ЕКОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ И ПРОБЛЕМИ, ВЪЗНИКНАЛИ ОТ СТИХИЙНИ БЕДСТВИЯ И ПРОИЗВОДСТВЕНИ АВАРИИ, СИСТЕМНИ ГРИЖИ ЗА ОПАЗВАНЕТО И КАЧЕСТВЕНОТО ВЪЗПРОИЗВОДСТВО НА ПРИРОДНАТА СРЕДА В ИМЕТО НА ЖИЗНЕСПОСОБНОСТТА И ДЕЕСПОСОБНОСТТА НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ, НА ПОСТИГАНЕ НА ХАРМОНИЯ МЕЖДУ ЧОВЕКА И ПРИРОДАТА. ГАРАНТИРАНЕ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ ЗА БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ И МАЛКИТЕ ДЕЦА ОТ ЕКОЛОГИЧНИ ЧИСТИ РАЙОНИ.

9. ПРИ РАЗРАБОТАВНЕ НА НОВИЯ ЗАКОН ЗА ДАНЪЧНОТО ОБЛАГАНЕ ДА СЕ ОТСТОЯВА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ ЗА МНОГОДЕТНИТЕ И МЛАДИТЕ СЕМЕЙСТВА, НА СЕМЕЙСТВАТА С ЕДИН РОДИТЕЛ И ПРЕМАХВАНЕ НА ЕРГЕНСКИЯ ДАНЪК.

10. ПОСТИГАНЕ НА ПО-ГОЛЯМА ОПЕРАТИВНОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ В РЕШАВАНЕТО НА ЖИЛИЩНИЯ ПРОБЛЕМ, КАТО СЕ УСКОРИ ЖИЛИЩНОТО СТРОИТЕЛСТВО И СЕ ПРОМЕНЯТ НАЧИНИТЕ ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ЖИЛИЩАТА, СТИМУЛИРАНЕ И ПОДПОМАГАНЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО НА СТОПАНСКИ НАЧАЛА; ПРИОРИТЕТНО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА НОВОПОСТРОЕНИТЕ ЖИЛИЩА ЗА НОВОБРАЧНИ И МЛАДИ СЕМЕЙСТВА И НА ТЕЗИ, В КОИТО ЖЕНАТА Е ГЛАВА НА СЕМЕЙСТВО.

11. СЪДЕЙСТВИЕ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ДЕТСКОТО И МАЙЧИНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, КАТО СЕ ПРЕРАЗГЛЕДА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО И СЕ УВЕЛИЧАТ СРЕДСТВАТА, ОТДЕЛЯНИ ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ОТ БЮДЖЕТА И СОЦИАЛНИТЕ ФОНДОВЕ; УДЪЛЖАВАНЕ НА ПЛАТЕНИЯ ОТПУСК НА МАЙКИТЕ ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНИ ДЕЦА; ЗАСИЛВАНЕ ПРОФИЛАКТИКАТА НА БРЕМЕННОСТТА.

12. ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ПРОЦЕСА НА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ТРАДИЦИИ НА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ И ПРИВЕЖДАНЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО В СЪОТВЕТСТВИЕ С ИЗИСКВАНИЯТА НА ДНЕШНИЯ ДЕН; ИЗДИГАНЕ НА ПРЕСТИЖА HА БЪЛГАРСКИЯ УЧИТЕЛ; СЪЗДАВАНЕ НА ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ПОСТЕПЕНЕН ПРЕХОД КЪМ ЕДНОСМЕНЕН РЕЖИМ НА ОБУЧЕНИЕ.

13. ОСИГУРЯВАНЕ НА СПЕЦИАЛНИ ГРИЖИ ЗА ЖЕНИТЕ ИНВАЛИДИ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА.

14. ОСИГУРЯВАНЕ УСЛОВИЯ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ ЖИВОТА НА НАСЕЛЕНИЕТО В ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ, В ТОВА ЧИСЛО РАЗВИТИЕ НА СЪОТВЕТНАТА СОЦИАЛНА ИНФРАСТРУКТУРА И СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ.

15. СЪЗДАВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА ПЪЛНОЦЕНЕН ОТДИХ НА БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО ПРИ РАЗШИРЯВАНЕ ВРЕМЕТО НА ОБЩУВАНЕ НА РОДИТЕЛИ И ДЕЦА, ПРЕМАХВАНЕ НА ОГРАНИЧЕНИЯТА ЗА ОТДИХ НА МЛАДИТЕ СЕМЕЙСТВА С ДЕЦА ДО 3 ГОДИНИ, ОСИГУРЯВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПОЧИВКА НА МНОГОДЕТНИТЕ СЕМЕЙСТВА.

16. ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАБОТЕЩАТА ЖЕНА ПО ЕДИН ДЕН ПЛАТЕН ОТПУСК В МЕСЕЦА, КОЙТО ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ДОМА И СЕМЕЙСТВОТО.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/

 

РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР": СТЕФАН ГОСПОДИНОВ

РЕДАКТОР: НИНА ГАВРИЛОВА

09:37:24    21-05-1991