21 юни 1993

София, 21 юни 1993 година
        Брой 118 /905/

Главен редактор: Стефан Господинов


София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ТРИ ВАЖНИ ПОБЕДИ" НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ КОАЛИЦИЯТА ПРОТЕСТНИ АКЦИИ.


Събота и неделя бяха дни за равносметка на Съюза на демократичните сили /СДС/. В последните седмици цял един народ застана срещу лъжата в политиката с митинги, шествия, подписки и събрания из цялата страна. На десети юни софиянци дадоха начало на широката подкрепа на Едвин Сугарев, който се изправи с живота си срещу лъжата. По улиците на София преминаха 80 000 души с искането президентът Желев да подаде оставка. Четири дни по-късно същото искане беше подкрепено вече от 100 000 софиянци и още неколкостотин хиляди души в цяла България. На площад "Батемберг", пред президентството, вече има 154 палатки, които образуват града на протеста срещу лъжата в политическия живот.

СДС преценява, че неговите симпатизанти със своите масови акции извоюваха три изключително важни победи:

1. Днес няма сериозна политическа сила в страната, която да не приема идеята на СДС за предсрочни парламентарни избори. Друг е проблемът, дали СДС е съгласен те да са през пролетта на 1994 г., а не по-рано.

2. Едва ли в бъдеще български политици ще си позволяват да мамят така безочливо своите избиратели. Симпатизантите на СДС положиха днес основите на неписаната традиция в развитите демокрации, където политическата измяна е равна на политическа смърт.

3. Пресечен бе пътят на засилващите се тенденции за установяване на диктатурата. Затова СДС предупреждаваше още през март 1993 г.

СДС смята, че едно ремонтирано правителство на Беров няма политическо бъдеще. Онези, които възнамеряват да му вдъхнат живот в идните три дни, само ще задълбочат политическата криза. Следователно изходът за България е да се открие незабавна процедура, съобразена с конституцията, за насрочване на нови парламентарни избори.

София, 20 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ В XXV КОНГРЕС НА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ, СЪСТОЯЛ СЕ НА 19 И 20 ЮНИ 1993 Г. В СОФИЯ. Конгресът избра за председател на партията АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ.


XXV конгрес на Радикалдемократическата партия /РДП/ се проведе в един изключително драматичен и опасен за демокрацията политически момент, характеризиращ се с реален процес на рекомунизация на страната, на блокиране на демократичните реформи, с подмяна вота на народа чрез преструктуриране на политическото пространство в парламента.

РДП призова всички българи да направят своя морален и политически избор.

Конгресът на РДП отново потвърди принципните либерални позиции и ценности на партията, отразени в приетите устав и програма.

Конгресът още веднъж потвърждава позициите на РДП, които са и позиции, намерили отражение в писмото на Едвин Сугарев до президента. Последните изяви и действия на президента на Република България са в противоречие с либералните принципи и индивидуалното му членство в Либералния интернационал.

РДП е за оставка на президента, оставка на правителството и за предсрочни парламентарни избори.

РДП е за запазване единството на СДС.

Ние призоваваме към диалог за създаване на широко антикомунистическо движение, обединяващо всички некомунистически политически сили и граждани, в основата на което да застане СДС.

В потвърждение на взети и преди свои решения РДП се обявява за цялостно разсекретяване на архивите на всички управления на бившата Държавна сигурност.

Конгресът на РДП изразява увереност, че има изход от сегашната политическа ситуация и той е за доброто на България.

София, 20 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРИЗИВ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ЗА ЗАЩИТА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ РЕПУБЛИКАНСКИ ИНСТИТУЦИИ И В ПОДКРЕПА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ


Изпълнителното бюро на Националния комитет на Българската социалдемократическа партия се обръща към ВСИЧКИ демократични политически сили и към цялата наша общественост с ПРИЗИВ за организиране на подписка за ЗАЩИТА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ РЕПУБЛИКАСКИ ИНСТИТУЦИИ В БЪЛГАРИЯ И ПРОТИВ ОСТАВКАТА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА д-р Ж.ЖЕЛЕВ, ИСКАНА от НКС на СДС.

Ние се обръщаме към всички, които обичат България и демокрацията, да дадат своя подпис в защита на мира, закоността и стабилността на страната.

Не на диктатурата! Демокрация за всички!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСДП: д-р П.Дертлиев

ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА БСДП: Ст.Радославов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРЦИЯ НА ПАРТИЯ НОВА БЪЛГАРИЯ И НА КОНСТИТУЦИОНЕН ФОРУМ ЗА АКТИВИЗИРАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО СИ СЪТРУДНИЧЕСТВО.


Водени от чувство за отговорност към демократичните процеси в България, Партия Нова България и Конституционен форум проведоха поредица консултации и съвместни анализи на политическия живот в страната.

Констатирана бе значима идейна близост и сходни позиции в оценките за общественото, политическото и икономическото положение и състояние на българските държавни институции.

Категорично бе потвърдена тревогата от деградирането на демократичния процес и от заплахата за съхраняването на българската държавност и на националните интереси.

Двете партии изразяват убеденост, че в сегашния си вид политическият спектър е изчерпал своите възможности и запазването на статуквото поражда само демагогия и задълбочаване на икономическата и политическата криза в обществото, подронвайки надеждите и вярата на хората в демокрацията.

В съответствие с постигнатите договорености и съобразно с конкретните си решения Партия Нова България и Конституционен форум декларират своята готовност за активизиране на политическото си сътрудничество.

Налице са предпоставки за трайно партньорство, прогнозируемо поведение и перспективна съвместна работа. Партия Нова България и Конституционен форум подчертават необходимостта от създаването на нова политическа сила, адекватна на десноориентирания характер на българския демократичен преход и способна да даде нов тласък на пазарната и гражданската реформа в България.

Двете политически организации определят като такава сила един бъдещ либерално-консервативен съюз /ЛКС/ и заявяват своята готовност за съвместни усилия по неговото изграждане. Създаването на ЛКС се определя като приоритетна задача наред с развитието на двустранното сътрудничество. В рамките на това сътрудничество и по проблемите на ЛКС двете организации ще се информират взаимно и предварително по всички инициативи и контакти с трети сили, както и с вече набелязаните потенциални политически партньори.

Двете партии създават постоянна контактна група с координиращи и консултативни функции по всички въпроси от взаимен интерес. В рамките на първостепенните задачи на контактната група се възлага да изработи съвместен проект за статут на ЛКС, както и форми за координация на експертната, пропагандната и организационната дейност.

Настоящата декларация има характер на рамкова договореност за предстоящо всеобхватно споразумение с всички произтичащи задължения за Партия Нова България и Конституционен форум.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ НОВА БЪЛГАРИЯ:
Стефан Николов

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОНСТИТУЦИОНЕН ФОРУМ:
проф. Николай Генчев

София, 17 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ПАРТИЯ ХРИСТИЯНСКО ЖЕНСКО ДВИЖЕНИЕ ПО ПОВОД НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА.


След по-малко от месец Република България ще отбележи двегодишнината на новата демократична конституция, приета от Великото народно събрание.

Основен принцип на демокрацията е да съзидаваш при победа или да участваш в съзиданието при поражение в името на следващата победа.

Законността не означава възмездие и реваншизъм. Тя е основа на гражданското общество. Нейни стожери са демократично избраните институции.

Партия Християнско женско движение /ПХЖД/ застава решително против политическата истерия, криеща се зад псевдоморални аргументи.

Ние настояваме политическите мъже на страната ни да защитят демокрацията.

Личните желания и решения на един човек, колкото и високоидейни да са от негова гледна точка, не могат да бъдат поставяни над националните и над държавните интереси.

Политиците, които не са в състояние разумно да приемат собственото си поражение, резултат от собствената им политика, нямат място в политическия живот на демократичната държава. Опитът да оглавят гражданското недоволство, предизвикано от тяхната некадърност, би изглеждал смешен, ако не съществува опасност от дестабилизация на все още крехките ни обществени структури. Дестабилизацията няма да нахрани децата ни, няма да даде работа на мъжете ни, синовете ни могат да бъдат противопоставени един на друг. Резултатът от това е само разруха.

Що се отнася до решението на г-н Сугарев, от гледна точка на християнската нравственост, то в никакъв случай не е морално. Самоубийственият акт е един от най-големите грехове и ако той е истински християнин, би трябвало да знае, че Бог възвеличава делата, живота и любовта към ближния. Затова неговото поведение не е мъченическо, а антихристиянско и нищо не може да го опрадвае.

ПХЖД се обръща към жените и мъжете на България с молба да не се поддават на чужди на нашата душевност провокации. Демокрацията преди всичко е свобода на духа.

ПХЖД застава твърдо зад конституцията, държавните институции и зад волята на народа.

България трябва да съществува, за да ни има и нас, и децата ни!

София, 16 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ КЪМ ГРАЖДАНИТЕ, ОГЛАСЕНО ПО БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 13 ЮНИ 1993 Г.


Младежкият съюз на демократичните сили се обръща към младите хора, които са най-чувствителни към чистотата на нравствените ценостти. Ние не предлагаме готови рецепти, а ви призовавме да се огледате и като свободни личности да изберете позицията си.

Млади приятели, днес се решава всичко, което започнахме заедно, за което мечтаехме и се радвахме. Бъдете отново с нас в протеста против лъжата, превърната в държавна политика.

Студенти, никой не може да заличи от българската история онова, което вие направихте за демокрацията у нас. Молим ви, не допускайте разочарованието от измамените очаквания да отнеме волята ви за достоен човешки живот.

Обръщаме се и към по-възрастните. Не само към преминалите през ада на комунистическите палачи, но и към тези, чийто живот бе превърнат в десетилетия на безлично, жалко вегетиране.

Бащи и майки, днес един човешки живот гасне и заради поруганите мечти на вашата младост, отровена от една античовешка утопия. Вие ни възпитахте в уважение към истината и честността. Нека сега бъдем пак заедно в името на тези принципи.

Привърженици и симпатизанти на Съюза на демократичните сили, повикът на Едвин Сугарев е повик и към нас за спиране на котерийните боричкания, за пречистване от дребнавото политиканство. Може би много от вас са обезверени и разочаровани, може би основателно. Но днес повече от всякога е необходимо единството на всички, на които са скъпи демократичните идеали. Доказахме, че когато сме заедно, сме силни. Нека го докажем и сега.

Накрая ще си позволим и няколко думи към нашите политически противници. Над мътната вълна от хули и гаври апелираме към вашата съвест. Никой не обича предателите. Ако тези, които измамиха доверието на избирателите си, съумеят да наложат като норма в полиитческия ни живот лъжата, цинизма и лицемерието, утре вие също няма да бъдете пощадени от тях.

Младежкият съюз на демократичните сили се обръща към всички честни и мислещи хора. Помислете над това, което става днес. Заради самите вас, заради децата, които още не познават подлостта и двуличието.

Заради България.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СТУДЕНТСКИ ДРУЖЕСТВА КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ СТУДЕНТИ, ОГЛАСЕНО НА СЪВМЕСТЕН МИТИНГ С МЛАДЕЖКИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ НА 17 ЮНИ 1993 Г. В СОФИЯ.


СКЪПИ КОЛЕГИ,

Обръщаме се към всички вас, които искате да живеете в демократична и мирна България.

Не позволявайте посегателството срещу крехката ни демокрация, защото днешните заплахи могат да станат утрешна реалност. Не можем повече да стоим безучастни, след като точно ние преди три години извоювахме първите глътки свобода за България. Ние свалихме Младенов и Луканов и дадохме възможността на доктор Желев да стане президент, а той не оправда чистите ни надежди и мечти.

Три години след нашето начало положението ни с нищо не се е подобрило и комунистическите виновници триумфално властват.

Три години след нашата победа, тя е застрашена.

Наш дълг е да спасим демокрацията, както сме доказвали, че можем да я извоюваме.

Съзнаваме, че е тежък сесиен период, но за истината и демокрацията няма неудобно време. Уверяваме ви, че няма да възпрепятстваме изпитния процес, за който полагате нелек труд.

Колеги, всички вие, на които не е безразлично бъдещето на България, заповядайте на 17 юни 1993 г. в 18,00 часа в двора на СУ, откъдето ще тръгне протестно шествие към президентството.

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА СТУДЕНТСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ "ВИЛИ БРАНДТ" ПО ПОВОД НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА.


Студентската социалдемократическа организация /ССДО/ "Вили Брандт" е силно разтревожена от опитите на Националния координационен съвет на Съюза на демократичните сили /НКС на СДС/ за дестабилизация на политическата обстановка в страната и предизвикване на нови парламентарни и президентски избори. Тези опити са в разрез с конституционно установените принципи на парламентарната демокрация.

ССДО "Вили Брандт" застава зад:
- президентската институция и личността на д-р Ж.Желев;
- всички законно избрани органи на държавната власт.

В този момент България най-малко се нуждае от подобен род прояви на екстремизъм, всяващи несигурност и страх в обществото и уронващи престижа на страната пред Европа и света.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ССДО "ВИЛИ БРАНДТ":

Ирина Алексиева

София, 17 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен тект на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ЦЕНТЪРА ЗА НОВА ПОЛИТИКА ЗА ПОДКРЕПА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА Д-Р ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ.


Общото събрание на Центъра за нова политика /ЦНП/ се обяви против опитите да бъде свален президентът Ж. Желев с недемократични средства и призова всеки честен гражданин на републиката да изрази подкрепата си за демокрацията.

Декларации в подкрепа на президента бяха получени в ЦНП от клубовете "Нова политика” в Бургас, Велико Търново, от регионалния център за нова политика, в Благоевград и клубовете за нова политика в Сандански, Петрич, Симитли, Гоце Делчев, Разлог, Банско, Гърмен, обръщението на Клуб "Нова политика" - Шумен, към всички трезвомислещи хора. Подкрепа на президента изразиха и клубовете в Добрич, Пловдив, Варна, Ловеч, Пещера и "Надежда" в София.

Общото събрание на Центъра за нова политика изрази подкрепа на декларацията на Нов съюз за демокрация за сплотяване около националните интереси, за гарантиране на необратимостта на демократичните промени и против политическата истерия, подклаждана от Координационния съвет на СДС.

София, 16 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" КЪМ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ В БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТО НА 17 ЮНИ 1993 Г. НА ЗАСЕДАНИЕ В КЮСТЕНДИЛ.


Като констатира след изчерпателен анализ постигнатите резултати от изпълнението на програмата, декларирана от правителството на Република България през месец февруари 1993 г.;

като отчита изчерпания кредит на общественото доверие към този кабинет въпреки получената от него парламентарна поддръжка;

като застава зад демократичния конституционен ред и демократичните институции в страната;

като взе предвид очевидната невъзможност на XXXVI Народно събрание да излъчи компетентно, действено правителство, способно да реши острите социално-икономически проблеми на България;

като отчита нестабилната обстановка на Балканския полуостров;

като се противопоставя на явната рекомунизация, изразяваща се в реставриране на бивши и настоящи комунистически кадри на ключови управленски постове;

като установява явната несъстоятелност на всички парламентарни и извънпарламентарни политически сили, довели страната до пълен хаос и неспособни да поемат отговорността за нея,

КОНФЕДЕРАТИВНИЯТ СЪВЕТ НА КТ "ПОДКРЕПА" ЗАЯВЯВА:

1. Единственият демократичен изход от катастрофалната ситуация, в която се намира България, са предсрочните парламентарни избори в разумен срок.

2. Единственият начин за избор на нов, отговорен парламент, изразяващ интересите на нацията, е приемането на избирателен закон, основаващ се на мажоритарния принцип. Само тогава за народни представители ще бъдат излъчени достойни, високоморални и компетентни личности.

3. Призовава всички демократични сили да съдействат за приемането на такъв закон чрез всенародно допитване.

4. Възлага на Изпълнителния съвет на КТ "Подкрепа" да създаде работна група за подготовка на структурите на конфедерацията за участие в предстоящите избори.

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "НИКОЛА ПЕТКОВ" В СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА СВИКАНИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА 19 ЮНИ 1993 Г. ОТ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС.


Както е известно, съвсем наскоро така нареченият инициативен комитет на Български земеделски народен съюз /БЗНС/ "Никола Петков" в СДС е решил противоуставно да свика Национален съвет на съюза. Съгласно устава Национален съвет се свиква както от Изпълнителния, така и по искане на Националния съвет. Съвсем наскоро, на 5 юни 1993 г., беше свикан легитимен Национален съвет на БЗНС "Никола Петков" в СДС, на който с квалифицирано мнозинство и с тайно гласуване съгласно устава бяха освободени тия разколници, които целят да разцепят съюза ни, както от Националния, така и от Изпълнителния съвет. Съгласно устава Националният съвет е най-висшият съюзен орган между конгресите и само той може да решава такива задачи. По този начин насроченото вече съвещание от така наречената инициативна група, която се представя за Изпълнителен съвет, е нелегитимна, тъй като тези господа са освободени от ръководните си постове още на 5 юни 1993 г. Освен това тези господа можеха да присъстват на съвещанието, тъй като бяха им изпратени покани, а имаше обявление и във вестник "Демокрация" за насроченото съвещание на легитимния Национален съвет, но те не пожелаха да дойдат, тъй като не бяха готови за разколническата си дейност. На нашето съвещание всички членове на Националния съвет бяха записани с трите си имена, единния си граждански номер и личен подпис. Съгласно регистрацията от миналата година на съюза ни, членовете на Националния съвет са 73, т.е., за да има кворум насроченият, нелегитимен Национален съвет, трябва да има кворум от минимум 37 души, които да фигурират в регистрацията срещу подпис, единен граждански номер и адрес, защото останалото се нарича измама и е наказуемо съгласно Наказателния кодекс. И човек си задава неволно въпроса - на кого и кому служат тия хора, целящи разцепление на една от най-големите и силни организации в този тежък за СДС и демокрацията момент.

София, 18 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО /ЧАСТ ОСМА/ ОТ НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ЕДВИН СУГАРЕВ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ПО ПОВОД НА МОТИВИТЕ МУ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ГЛАДНА СТАЧКА. Документът е адресиран и до председателя на Националния координационен съвет на Съюза на демократичните сили, до председателя на Парламентарната група на СДС, до председателя на Народното събрание, до председателя на Министерския съвет и до всички средства за масова информация.


Има много въпроси, на които Вие сте длъжен да отговорите. Например не съзнавахте ли, г-н Президент, каква е връзката между първите действия на кабинета, свързани с драстично повишаване на цените на горивата, бастисването на директорския борд на "Нефтохим" и интересите на една частна петролна компания, наречена "Елпида-3"? Не съзнавахте ли каква е връзката между милионните дарения на същата тази фирма на КТ "Подкрепа" и договорът за разпределение на петролните продукти, който мафиотската конфедерация на Тренчев бе сключила с ДФ "Петрол"?
Наистина ли не знаете защо структури като "Винимпекс" прехвърчаха от едно министерство на друго със старта на този кабинет? Или защо "Подкрепа" щурмува опълченски Комитета за енергетика? Или защо тъмните сделки на "Кинтекс" бяха отминати, бе премахнат надзорният му съвет, а процедурата до издаване на лицензи за оръжейни сделки от Правителствената комисия бе съкратена? Да сте се запитвали някога защо с идването на новото правителство проф. Вълчев за пореден път бе притиснат да си подава оставката и защо от тестето отново беше извадена мръсната карта на Емил Хърсев, агента на Първа частна банка в БНБ?

Наистина ли не се срамувахте, г-н Президент, когато изговорихте пред Дъглас Хърд ЧИСТАТА ЛЪЖА, ЧЕ РЕКОМУНИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ НЯМА? Как и с какво ще обясните десетките и стотици политически уволнения през последните шест месеца? В името на Вашето национално съгласие ли бе уволнен примерно един чист професионалист като Стефан Софиянски, когото дори лидери на СДС ругаеха, че не е сменил никого в своето ведомство? Как намерихте сили да премълчите комичния мотив, с който кабинетът на Вашия съветник мотивира неговото уволнение? Не Ви ли е минавало случайно през ума, че апетитите към неговия пост бяха свързани със стотиците милиони долари, които лично той осигури за усъвършенстване на системата на далекосъобщения? Как ще обясните завладяването на националните масмедии, възраждането в тях на идеологизирания контрол и цензурата, тенденциозното пресяване на информацията? Защо Асен Агов бе сменен с жалкия кичмен Хачо Бояджиев, защо бе прогонено цялото ръководство на Националната телевизия, защо бе уволнена Нери Терзиева, защо АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННО бе уволнен и Иво Инджев?

Защото били "сини” ли?! Не - и Вие го знаете много добре, - просто защото като добри професионалисти се мъчеха да предадат фактите такива, каквито са, а не каквито биха искали да ги видят управляващите. Само че Вие точно това не можехте да претърпите. Вие отдавна вече предпочитахте лъжата пред истината. Отдавна се радвахте на угодничеството на цял щаб от професионални лъжци от ранга на Петьо Блъсков, Валери Найденов и Тошо Тошев. Не случайно си уреждахте с тях редовни ежемесечни срещи. /Понякога се питам: ще повторите ли публично това, което сте казали след някоя и друга чаша алкохол по адрес на СДС на срещата, на която е бил домакин в. "Труд”?/ Очевидно тяхната патологична журналистика бе Вашият идеал - докато Иво Инджев, назначен с указ лично от Вас и уволнен от Беров по силата на постановление с двадесетгодишна давност - и въпреки изрични текстове в Конституцията, приравняващи статута на БТА към този на радиото и телевизията, е човекът, който Вие гузно отказвате дори да изслушате.

Толкова много премълчахте, г-н Президент! Мълчахте, когато върху нас се изливаха потоци помия, когато на правителството на СДС се приписваха какви ли не престъпления, когато измисляха митични групи за следене и подслушване, когато долнопробни 168-часови лъжци като Григор Лилов биваха лансирани от придворните Ви радиоводещи, за да сипят абсурдни клевети от сорта на тази, че злоупотребите по време на управлението на СДС възлизали на към 30 милиарда! И всичко това при положение, че и като управляваща политическа сила СДС нямаше пари дори да плаща заплати на стотината си служители! Ала в това премълчаване се криеше и нещо зловещо. Когато Ани Крулева започна да чете прокурорски речи в парламента, просто замириса на 1947 година. Поредният фарс на лъжата прозвуча с определено заплашителни интонации - и Вие знаехте, че става дума не само за лъжа, г-н Президент. Защото Вашата довереничка Ани Крулева не само лъжеше, тя прикриваше и престъпления. Реални престъпления, замазвани с лъжи пред самия парламент: затова ли я изпратихте там? Тя прикриваше злоупотреби за десетки милиони, извършени от КТ "Подкрепа" и нейната "фондация"; тя говореше за натиск върху следствието от страна на правителството, но не коментира ОТКАЗА НА СЛЕДСТВИЕТО ДА РАЗСЛЕДВА РЕАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, нито незаконното и направо криминално пускане под гаранция на Свилен Маринов; тя говореше едва ли не за доноси и за изтръгнати показания, но пропускаше факта, че човекът потърсил закрила от правителството, е бил пребиван от бодигардовете на Вашия приятел Константин Тренчев, че е бил заплашван със смърт в негово присъствие, че далаверите, прикрити от Ани Крулева, във всяка цивилизована страна биха вкарали цялата подкрепаджийска мафияа много години в затвора.

Благодарение на този и на много други прецеденти България все повече заприличва на страна, в която престъпленията по правило си остават безнаказани: особено когато техните извършители имат достатъчно висок политически ранг. А Вие се оказахте просто уникален в способността си да покровителствате нечисти люде. Преди две години аз неведнъж Ви предупреждавах за това каква опасност се крие в близостта Ви с Петко Симеонов, вярвайки наивно, че Вие самият играете чиста игра. Тогава се кълняхте, че сте проверили случая, че нито едно от обвиненията ми за злоупотреби в АЧП не отговаря на истината. Ще повторите ли същото и сега, когато докладът на Стефан Чанев вече е готов, когато бюрото му ще се счупи от папките с документи, доказващи същите тези злоупотреби? Вие измислихте една несъществуваща оръжейна сделка, за да свалите правителството на СДС, но не обелихте и дума, когато стана ясно, че с личната благословия на Вашия приятел Димитър Луджев са осъществени оръжейни далавери с фалшиви сертификати и неизвестен краен получател за десетки милиони долари. Колко пъти още трябва да се изнасят факти за злоупотребите и кагебистките обвързаности на Вашия приятел и съветник Венцел Райчев, за да благоволите да изясните отношението си към него? Във всяка нормална страна, ако името на държавни служители се свърже с афери като тези на ген. Аспарухов с "Елена Мак Инвестмънс" или на ген. Андреев с НИТИ, те биха изчезнали завинаги от политическата сцена - тук са неприкосновени, тъй като се радват на Вашата закрила.

Длъжен съм да кажа, че това, в което Вие заедно с Вашите политически приятели стъпка по стъпка превръщате България, е истинското лице на неокомунизма. Това вече не е и няма да бъде система, основаваща се на идеологически догмати и политическа репресия. Днес той се крепи върху скритите механизми на икономическата власт, върху ловката мимикрия на партокрацията, върху сриването на доверието в институциите, върху ценностната и моралната криза в общественото съзнание, върху доказаната безнаказаност на старите виновници и перманентното престъпване на закона от героите на новото време, върху корупцията и лъжата, върху носталгията по старото и все по-веорятно осъществимата надежда за политика на "твърдата ръка". Духът на този неокомунизъм се носи из въздуха, по площадите отново бият, а Вие, както и през 1991 г., отново сте на страната на побойниците.

Наистина ли не виждате рекомунизацията, г-н Президент? Подменят се не само хората; не само на мястото на областните управители идват довереници на ДПС или бивши шефове на изборните щабове на БСП; подменят се и принципите, по които се осъществява тъй нареченият преход към пазарна икономика; ПРОМЕНЯТ СЕ И ЗАКОНИТЕ, КОИТО ТРЯБВАШЕ ДА ГАРАНТИРАТ ОБЕЩАВАНАТА И ОТ ВАС СМЯНА НА СИСТЕМАТА. Вие гордо ходехте по затънтени села, където можехте да раздавате документи за собственост на земята, без да Ви освиркат. И пак Вие подписахте указа, с който узаконихте промените в Закона за земята, осъществени под натиска на БСП. Направихте го въпреки молбите на кметове и земеделски съюзи да наложите вето над този законопроект. Аз се срещнах с хората от Селището на честта, когато парламентът прие измененията. Сълзи течаха по лицата им, г-н Президент! Не се ли срамувате поне малко от своето лицемерие?

/Пресслужба "Куриер"/

 

10:10:10
21.06.1993 г.

Редактори: Нина Гаврилова
                           Любомир Йорданов - деж. ред
Технически изпълнители: Траянка Каличкова
                                           Тинка Христова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1993г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!