22 ноември 1991

София, 22 ноември 1991 година

Брой 230 (505)

Ръководител Пресслужба "Куриер"

Стефан Господинов

 

София, 22 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕ "ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА" ОТНОШЕНИЕТО КЪМ НОВАТА ПОЛИТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА И ПОЕМАНЕТО НА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ ОТ СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ. Документът е приет на извънредната национална конференция на Движението на 16-17 ноември 1991 година.

Движение "Гражданска инициатива" оценява като положителна промяната на политическата обстановка в страната след изборите, поддържа политическата платформа на Съюза на демократичните сили и вижда в негово лице гарант за бърз и безвъзвратен преход към демокрация и излизане на страната от кризата.

Движение "Гражданска инициатива" оценява новото Народно събрание като по-качествено и дееспособно по състав; очаква от депутатите на управляващата коалиция бързи и компетентни законодателни инициативи; подкрепя приемането на закон за реституцията, приватизацията и икономическата реформа.

Движение "Гражданска инициатива" ще настоява за приемането на пакет от антитоталитарни закони, третиращи окончателното превръщане на БСП в нормална политическа организация, разграждането на стопанската номенклатура, обявяването на БКП за престъпна организация и съденето на виновниците за Националната катастрофа, за политическите убийства и за възродителния процес.

Движение "Гражданска инициатива" застава безрезервно зад правителството на Съюза на демократичните сили и ще сътрудничи активно с всички организационни и политически средства, с които борави, за изпълнение програмата на СДС; ще подкрепи правителството в неговите действия за провеждане на силна социална политика.

Движение "Гражданска инициатива" декларира подкрепа за кандидатурата на д-р Желев за президентските избори.

16 ноември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 22 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

РЕШЕНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - НИКОЛА ПЕТКОВ, ВЗЕТО НА ЗАСЕДАНИЕТО МУ НА 16 И 17 НОЕМВРИ 1991 ГОДИНА В СОФИЯ.

 

1. Одобрява работата на Комисията за земеделско единство, а подписаният протокол за разговорите от 11 ноември 1991 г. приема за информация.

2. Задължава същата комисия да продължи работата си за постигане единомислие с представителите на БЗНС(е) по предложенията, направени от членовете на УС на БЗНС - Никола Петков.

3. БЗНС - Никола Петков издига кандидатурата на д-р Желю Желев за президент в насрочените за 12 януари 1992 г. президентски избори.

4. Насрочва извънредния конгрес на Съюза за 15 и 16 февруари 1992 г. в София със следния дневен ред:
а) Изборите за парламент и органи за местно самоуправление и поуките от тях за БЗНС-Никола Петков.
б) Уточнения в стратегията и тактиката и конкретните цели на Съюза в следизборния период и в перспектива.
в) Организационно състояние на Съюза.
г) Промени и евентуални добавки в Програмата и Устава на Съюза.
д) Проблемът за земеделското единство.
е)  Оставка на Управителния съвет и на Постоянното присъствие.
ж) Избор на ново съюзно ръководство.

/Пресслужба "Куриер”/

 

* * *

София, 22 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ОБРЪЩЕНИЕ НА ГРУПА БЪЛГАРСКИ ЛИТЕРАТУРНИ ДЕЙЦИ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВАТА НА СТРАНИТЕ - ЧЛЕНКИ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ, ДО ПОЛИТИЦИТЕ И ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА В ЮГОСЛАВИЯ.

 

Мирът и демокрацията в Европа са в опасност.

Комунистическият терор, развихрил се през последните месеци в Югославия, е ново доказателство за хегемонистичните стремежи на сегашното сръбско социалистическо ръководство, което не прикрива великодържавните си амбиции. Безпрецедентната открита агресия срещу Република Хърватско е връхният израз на истерията, раздухвана спрямо естествените тежнения на югославските народи към независимост от страна на управляващите среди и редица средства за осведомяване в Сърбия чрез акции, които успешно конкурират кампаниите на националсоциалистите в Германия от 30-те години. Сръбското правителство упорито отказва да се вслуша в гласа на интелигенцията и на младежта в своята страна - глас, който многократно произнесе присъдата си над престъпната идеология на управляващата партия. Независимо че наложената от нея система агонизира и рухва, причинявайки неизброими страдания, "твърдата ръка” на Слободан Милошевич и останалите привилегировани от средите на червената сръбска върхушка потъпква безцеремонно демокрацията с решимостта си на всяка цена да задържи господството си, да брани "до последна капка кръв" легендата за "братството и единството" на разпадащата се Югославия и да задуши с бронетанкова прегръдка копнежите за национален суверенитет сред народите на Хърватско, Словения, Македония и Босна и Херцеговина. Убедена в "историческата си мисия" и в призванието си да защитава "завоеванията на социализма", "реформираната" сръбска комунистическа партия нарича техните въжделения и справедливата им борба за независимост "домогвания на шепа фашисти и сепаратисти" и е решена с огън и меч "да спаси" народите на "интегрирана" Югославия от собствената им свобода и от неизбежния дългоочакван процес на демократизация.

За нейната увереност в безнаказаността на престъпленията й спомага недостатъчната решителност на ООН и изчаквателната позиция на редица водещи политици както на Запад, така и на Изток, които поставят на една плоскост "като враждуващи страни" сръбския комунистически империализъм и справедливата отечествена война на бранителите на Хърватско. Тези политици не бързат да признаят държавната независимост на споменатите републики така, както отсрочваха същия жест спрямо балтийските страни в продължение на цели две години. За съжаление Западът на практика отново отказва да се намеси, по подобие на 1956 г., когато предпочете "защитата на интересите си" в Суецката война пред подкрепата на Унгарската революция и както постъпи през 1968 год., когато пожертва "Пражката пролет" заради "мирното съвместно съществуване" на капиталите из поделената в Ялта Европа.

Окуражена от тази позиция на страни с утвърдено демократично развитие, сръбската милитаристична машина вече месеци наред унищожава систематично една нация, изравнява със земята плодовете на нейния труд и изтребва елита й, разрушава с варварска жестокост неповторими творения на съвременната цивилизация. Със злочинствата на самозабравилите се сръбски генерали могат да се сравняват само престъпленията на още две разновидности на тоталитаризма: хитлеристкия фашизъм и бесния фундаментализъм на исляма или на католическата инквизиция през Средновековието. Войнстващият тоталитаризъм на управляващите сръбски социалисти обаче остава ненадминат, защото съчетава в пълна степен агресивността на комунистическия фанатизъм и изстъпленията на националистическата демагогия. Касетъчно-бомбените килими над бисера на Адриатика, разрушените цветущи доскоро градове и труповете на хърватските деца са ярко доказателство за това.

Обръщаме се към правителствата на страните-членки на Организацията на обединените нации, към политиците и интелектуалците от целия свят и особено към литературната общност на Международния ПЕН-клуб с призива за активни действия спрямо незабавното признаване на държавната независимост на Хърватско, Словения, Македония и Босна и Херцеговина и за международното санкциониране на ненарушимостта на техните граници. Наложително е час по-скоро световната общественост да осъди категорично геноцида, извършван от сръбските шовинисти, и да принуди войските им да се изтеглят от окупираните от тях територии.

Червеният фашизъм трябва да бъде спрян!

Обръщението е подписано от:

Радой Ралин, Иван Цанев, Ани Илков, Румен Леонидов, Владимир Левчев, Едвин Сугарев, Генчо Узунов, Весела Люцканова, Иван Теофилов, Божидар Кунчев, Христофор Тзавелла, проф.Розалия Ликова, Георги Борисов, Евгени Кузманов, Димитър Ленгечев, Теодора Ганчева, Стефан Цанев, Енчо Мутафов, Виктор Самуилов, Божанка Константинова, Здравко Попов, Кин Стоянов, Добри Жотев, Георги Тахов, Симеон Венов, Георги Трифонов, Кирил Кадийски, Димитър Коруджиев, Кръстьо Станишев Иван Методиев, Георги Данаилов, Г.К. Кирилов, Атанас Свиленов, Марин Георгиев, Марко Ганчев, Владимир Попов, Янко Димов, Георги Цанков, проф. Вера Мутафчиева, Дончо Цончев, Иван Радоев, Константин Павлов, Кръстан Дянков, проф. Ефрем Каранфилов, Боян Биолчев, Димитър Стойчев, Петър Манолов, Михаил Величков, Невена Стефанова, Пламен Цонев, Здравко Петров, Чавдар Тончев, Добринка Корчева, Маргарит Минков, Божидар Божилов, Юлиан Йорданов, Георги Величков, Любен Дилов, Александър Спиридонов, Петър Незнакомов, Янко Станоев, Васил Станилов, Георги Мишев, Недялко Йорданов, Първан Стефанов, Евтим Евтимов, Ганчо Савов, Стефан Дичев, Димитър Танев, Славчо Донков, Константин Илиев, Тончо Жечев, Миряна Башева, Георги Рупчев, проф. Снежина Панова, Иван Кулеков, Михаил Неделчев, проф. Елка Константинова, Надежда Александрова, Мариана Трифонова, Николай Колев - Босия, Боян Папазов, Богдана Зидарова, Александър Йорданов, Петко Братинов, проф. Александър Шурбанов, Владо Даверов, Минко Бенчев, Михаил Ноев, Явор Чучков.

София, 20 ноември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 22 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ОБРЪЩЕНИЕ НА 170 НАУЧНИ РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ ОТ НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИЯ ИНСТИТУТ ПО ПОЧВОЗНАНИЕ И АГРОЕКОЛОГИЯ "Н. ПУШКАРОВ” ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА И ДО БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ.

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ,

Сръбската империя извършва кървава агресия и геноцид в независимата Хърватска република - заграбват се и се обезлюдяват изконни хърватски територии, избиват се невинни хора - жени, деца, старци, прогонват се хървати от родните им домове и земи, унищожават се световни културни паметници. Сръбските болшевико-фашистки диктатори провеждат ужасяващата политика на "изгорена земя". Пред очите на Европа и света се унищожава един достоен народ.

Но Европа и светът отново мълчат, за да повторят своя позор от началото на века, когато европейските империи създадоха изрода на южното славянство - изкуствената Сръбска империя, за сметка на заграбване на чужди земи и поробването на повечето южнославянски народи - пак с терор и убийства, с геноцид и обезлюдяване на територии.

Но тъй като ние, българите, добре познаваме мръсното лице на сръбския имперски шовинизъм, който изби или прогони от родните им места стотици хиляди наши сънародници, за да заграби с помощта на неговите имперски покровители изконни български земи, наш морален дълг е да вдигнем глас в защита на хърватския народ и да кажем на света, че сръбските убийци няма да се спрат пред най-отвратителни престъпления заради своя шизофреничен шовинизъм.

Ние разбираме, уважаваме и подкрепяме позицията на българския президент и правителството за ненамеса - военна и материална, в агонията на Сръбската империя. Но ние не приемаме моралното и дипломатическото равнодушие към избиването на хора и заграбването на чужди територии. Защото с помощта на такова равнодушие се извършват всички имперски престъпления по света, каквито бяха извършени и срещу българския народ.
Поради това предлагаме на уважаемия господин президент на България проф. д-р Желю Желев:

1. Да предприеме признаване на независимостта на Хърватско и Словения от страна на България, която е морално и политически задължена да направи първа тази стъпка.

2. Да предложи официално на Русия, Украйна, Германия, Австрия, Италия, Унгария, Полша, Чехословакия, Белгия и други страни да признаят незабавно независимостта на Хърватско и на Словения.

3. Да предприеме действия пред правителствата на САЩ, Англия, Франция и други колебаещи се държави за разясняване на реалното положение и абсолютната хуманна необходимост от признаването на независимостта на Хърватската и на Словенска република.

Покланяме се пред новата европейска светиня на свободата - героичния Вуковар, и с цялото си сърце подкрепяме великия по своя героизъм и достойнство хърватски народ. Поканваме всички български граждани да подкрепят тези предложения.

Свобода за хърватския и словенския народ!

Свобода за всички народности, поробени от Сръбската империя!

София, ноември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер”/

 

* * *

София, 22 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА (ОПТ) ПО ПОВОД НА РЕШЕНИЕТО ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИТЕТА ЗА ТЕЛЕВИЗИЯ.

 

ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА подкрепя декларацията на Гражданско движение за национална и обективна телевизия срещу решението за освобождаването на г-н Сапарев от длъжността председател на Комитета за телевизия.

Решението е неправомерно, защото цитираният чл. 84, т. 8, на основание на който е освободен г-н Сапарев, изисква прилагането на закон за масмедиите, който не съществува.

Това е поредното предизвикателство срещу демокрацията.

София, ноември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 22 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ПРОТОКОЛ ЗА ЗАСЕДАНИЕТО НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ", СЪСТОЯЛО СЕ НА 17 НОЕМВРИ 1991 Г. В РУСЕ.

 

На 17 ноември 1991 г. в Русе по случай и във връзка с първата годишнина от основаването на Русенски съюз "Царство България” се събра на заседание Конфедеративният съвет на Конфедерация "Царство България".

На заседанието бяха разгледани:
- текущото политическо положение в страната;
- тактиката и стратегията на конфедерацията в настоящата политическа обстановка;
- организационни въпроси.

Конфедеративният съвет

РЕШИ:

1. Приема изявление на конфедерацията относно политическото положение в страната.

2. Насрочва следващия Конфедеративен съвет на 26 декември 1991 г. 10 ч. в хотел "София" в столицата.

3. Натоварва г-н Георги Бакърджиев - председател на Русенския съюз "Царство България", да изпълнява задълженията на координатор до 26 декември 1991 г.

4. Задължава г-н Георги Бакърджиев да осигури в срок до 25 ноември 1991 г. изпращането на Изявлението до Народното събрание, правителството и средствата за масово осведомяване.

Движение "Корона" - Габрово -

Председател: Манол Цоков

Комитет "Трето Българско Царство" -

Президент: Христо Куртев

Ловешки съюз "Симеон Велики" -

Председател: Кирил Льосков

Монархическо дружество "Надежда" - Добрич -

Председател: Христо Георгиев

Русенски Съюз "Царство България" -

Председател: Георги Бакърджиев

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 22 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ИЗЯВЛЕНИЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" ЗА ОКАЗВАНЕ НА ПЪЛНА ОБЩЕСТВЕНА И ПОЛИТИЧЕСКА ПОДКРЕПА НА ВЛАСТТА В БЪЛГАРИЯ.

 

КОНФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" изразява своето удовлетворение за резултатите от парламентарните избори, състояли се на 13 октомври 1991 г.

Конфедерацията разглежда постигнатото като съществен успех и начало на процеса за смяна на диктаторската комунистическа тоталитарна система в България.

Конфедерацията заявява, че ще оказва пълна обществена и политическа подкрепа на законодателната и на изпълнителната власт в страната при нейните действия, целящи укрепването на младата българска демокрация.

Едновременно с това конфедерацията потвърждава убеждението си, че пръв и най-сигурен гарант за необратимостта на демократичния процес в България е конституционната монархия и връщането на нашия законен владетел Негово Величество Цар Симеон II на престола на българските царе в най-скоро време.

Конфедерацията уверява българската общественост, че ще продължи да работи упорито и целенасочено за спасението, възраждането и възхода на отечество България!

Конфедеративен съвет:

1. Движение "Корона" - Габрово -

Председател: Манол Цоков

2. Комитет "Трето Българско Царство" -

Президент: Христо Куртев

3. Ловешки съюз "Симеон Велики" -

Председател: Кирил Льосков

4. Монархическо дружество "Надежда" - Добрич-

Председател: Христо Георгиев

5. Русенски Съюз "Царство България" -

Председател: Георги Бакърджиев

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 22 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СИНДИКАТА НА АВТОТРАНСПОРТНИТЕ РАБОТНИЦИ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА НАРАСТВАЩОТО СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ В АВТОМОБИЛНИТЕ ФИРМИ. Документът е адресиран до председателя на Министерския съвет, до председателя на Конфедерацията на независимите синдикати в България, до министрите на финансите и на транспорта.

 

ГОСПОДА,

Координационният съвет на Синдиката на автотранспортните работници е сериозно обезпокоен от нарастващото социално напрежение в автомобилните фирми, породено от тежкото икономическо и финансово състояние, в което те се намират. Това оказва влияние и увеличава многократно вероятността за избухване на трудови конфликти при провеждане на преговорите по договарянето на работната заплата и сключването на колективните трудови договори.

Синдикатът на автотранспортните работници настоява до 25 ноември 1991 г. да се проведат преговори със съответните държавни органи и представители на Националната транспортна камара, за да бъдат преразгледани и справедливо решени натрупаните проблеми, породени от провежданата държавна политика във връзка със старите заеми и кредити, акциза върху течните горива, както и включването в бюджета на Република България за 1992 година дотирането на пътническите превози, уредени досега с Постановление на Министерския съвет номер 96 от 29 май 1991 г.

Координационният съвет на Синдиката на автотранспортните работници твърдо застава зад справедливите искания на персонала на автотранспортните фирми и ще положи всички усилия в рамките на закона за уреждане на колективните трудови спорове за защита на техните интереси.

София, 18 ноември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 22 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

АКТУАЛИЗИРАНА ПРОГРАМА (ЧАСТ ВТОРА) НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ (БНРП), ОСНОВАНА НА 1 СЕПТЕМВРИ 1955 ГОДИНА.

 

ОБСТАНОВКАТА В НАШАТА РОДИНА стана особено напрегната след 29 декември 1989 г., когато с цел печелене на избиратели и БКП, и нейната фракция в синьо СДС започнаха да набират такива в предизборната кампания от населението с мюсюлманско вероизповедание. НА ТОВА НАСЕЛЕНИЕ БЕШЕ ВНУШАВАНО ТУРСКО НАЦИОНАЛНО САМОСЪЗНАНИЕ, И ТО ДОРИ В ОНАЗИ НЕГОВА ЧАСТ, КОЯТО СЪЗНАВАШЕ СВОЯ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД И НЕ ЗНАШЕ ТУРСКИ ЕЗИК. ПО ТОЗИ НАЧИН ЗАПОЧНА ИЗКУСТВЕНО ДА СЕ ФОРМИРА ОТ БЪЛГАРОМОХАМЕДАНИТЕ ТУРСКО НАЦИОНАЛНО МАЛЦИНСТВО В РАМКИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И В УЩЪРБ НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ. Изхождайки от демографските процеси на застаряване и отмиране на българската народност и от бурния прираст на мюсюлманското население, не е трудно да се изчисли, че след около 50 години ще настъпи относително изравняване на християни и мюсюлмани. И при положение че се подпомага създаването на културна автономия за мюсюлманите чрез училища и читалища на турски език, чрез вестници, радио и телевизия, то фактически се върви и към създаването и на политическа автономия и създаването на дуалистична държава. Това население с оформено турско национално самосъзнание става все по-нагло, нахално и агресивно спрямо българското, като последното е гонено от родните си домове и селища, подлагано е на систематически морален тормоз и физически терор от мюсюлманите, без да среща защита от правозащитните органи, държавната власт и т.нар. "основни" политически сили у нас. Напротив, издигайки националния нихилизъм в официална политическа доктрина, СДС, подобно на БКП (БСП) застана начело на антинационалните сили в техния стремеж да унищожат българската нация.

Създаването на циганското сдружение "Рома" бе още един антибългарски акт, водещ до разцеплението на българския народ. Той създава условия за формиране на циганско национално самосъзнание в неговите членове, израз на което са терористичните акции на циганското население в Пловдив и Пазарджик срещу българите в тия градове. Всичко това довежда българите до равнището на зависимост и потискане от хора с чуждо етническо самосъзнание, до състояние на отчаяност и безнадеждност.

Ето защо се наложи необходимостта от създаването на здрава и мощна организация, която да възкреси забравеното ни героично минало, да върне потъпканото национално самосъзнание на българина, да събуди у него дремещата народностна гордост, да обедини българите в единна национална спойка, да въоръжи българите в откъснатите от България земи, в Бесарабия и Таврия, с необходимите знания за историческата им  принадлежност към българската народност и по този начин да ги приобщи към лоното на българската нация; да издигне културното равнище на българския народ; да върне съпротивителните сили в борбата му за оцеляване и съществуване. Една такава партия, която с Паисиева жар да се яви като факлоносец в тъмата на националното себеотрицание на българина и неговото духовно опустошение и да върне вярата в собствената му личност, в силите на неговото "Аз", е особено необходима сега, когато е забравена героиката на националреволюционното ни освободително движение от близкото ни минало.

Ето защо Българската национално-радикална партия се явява като връзка и мост между нашите националреволюционери и сегашното българско поколение, защото тя се вдъхновява от целите и програмата на националреволюционните ни демократи ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА, ЦЕЛОКУПНА И ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА В ЕДИНЕН БЪЛГАРСКИ НАРОД С ХАРМОНИЧНИ КЛАСОВИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ И СВОБОДА НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА, ЗАЧИТАЩ ПРАВАТА, СВОБОДИТЕ И ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ МАЛЦИНСТВА: АРМЕНЦИ И ЕВРЕИ. Партията се стреми към все по-пълна демократизация на обществения живот, към правова държава, в която на първо място стои грижата за човека. Затова програмата включва четири основни раздела.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 22 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

РАЗДЕЛ "ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ" (ЧАСТ ВТОРА) ОТ ПРОЕКТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА В БЪЛГАРИЯ, РАЗРАБОТЕН ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ЕКИП НА РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ (ИЗВЕСТНАТА ПРОГРАМА "РАН - ЪТ"). Проектът като цяло е подготвен от Търговската камара на Съединените американски щати като подарък за българския народ. Автор на раздела "Телекомуникации" е известният американски експерт Клейтън Л. Лескълийт - младши.

 

ДОСТАВКА НА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННО ОБОРУДВАНЕ

Нуждите на България от телекомуникационна апаратура се задоволяват от местно производство и от внос от западни производители.

Националното производство включва:

Комутационно оборудване
- А29, стъпкова централа, Siemens, модел 1930 година
- ESK 10000Е Кроспойнт, Siemens;
- МОООС, модифицирана ESK с микропроцесорни превключватели, усъвършенствана в България;
- KRS координатен комутатор, разработен в България.

Предавателни системи
- радиорелейни връзки, по лиценз на Nera (Норвегия), модел от 60-те години;
- балансирани кабели.

Мултиплексни системи
- К-60/120, по лиценз на SAT (Франция);
- К-12/14;
- К-900С
- ВК 900

Телефонни апарати
- телефони с импулсно набиране

Вносното оборудване включва:

Комутационно оборудване:
- МТ20, Thomson (Франция)
- АХВ20, Ericsson (Швеция)
- ESK Кройспойнт, SIEMENS (Германия)
Радиорелейни връзки:
- Teletra (Италия)
- Nera (Норвегия)
 - Moreli (Италия)
Коаксиални кабели:
- SAT (Франция)

 

ПРОИЗВОДСТВО И ИЗСЛЕДВАНИЯ В ОБЛАСТТА НА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИТЕ

По-голямата част от телекомуникационното оборудване е произведено от ИНКОМС, водещият производител на електронна техника в България. ИНКОМС има доста големи производствени мощности, включващи пет изследователски и развойни института, център на обучение и софтуеърна лаборатория, както и двадесет и осем производствени предприятия и два сервизни центъра.

Във фирмата работят повече от 40 хиляди работници, концентрирани главно в предприятията в София. Детайлен списък на поделенията и тяхното местоположение е даден в таблица 20-1.

Продуктна листа

ИНКОМС произвежда преобладаващата част от техниката за обработка на данни, битовата електроника и телевизорите в България. Произвежданото от ИНКОМС телекомуникационно оборудване включва следното:
- автоматизирани телефонни централи;
- радиорелейни системи;
- системи с оптични влакна;
- телефони;
- телеграфно оборудване.

В таблица 20-2 е дадена хронологична развивка на нивото на продукцията.

Изследователска и развойна дейност

Всичките пет изследователски института се намират в София. Те имат филиали в Шумен и Благоевград. Общо в институтите работят повече от четири хиляди души, ангажирани в разработката на системи за обработка на данни и телекомуникация.

Централният институт за изчислителна техника и технологии (ЦИИТТ) е най-големият изследователски институт на ИНКОМС. В него се работи по създаване на големи и минимашини и съответното програмно осигуряване за тях.

Институтът за съобщителна техника (ИСТ) се занимава с разработката на цифрови и аналогови системи за обмен и предаване на данни и съответното програмно осигуряване.

Институтът за интегрирани комуникации и автоматизирани системи (ИИКАС) се занимава с изследване, разработка и реализация на интегрирани информационни, комуникационни и индустриални мрежи и автоматизирани системи.

Институтът за радиолектронни технологии (ИРТ) извършва научни изследвания, разработка и внедряване на специализирано технологично оборудване, периферни устройства за комуникационно оборудване и битови приложения.

СИСТЕМИЗОТ разработва специализирани програмни системи за големи и минимашини и интегрирани мрежи.

Продажби и разпределение на оборудването

ИНКОМС е бил водещ доставчик на Съветския съюз и страните от източноевропейския блок. Разполага с мрежа за продажба и сервизно обслужване на място. Вътрешното разпространение и продажби се реализират чрез преки контакти чрез две поделения - ИНКОМС-сервиз и ИНКОМС-комплект, както и чрез специализирани фирми и кооперативи.
Продажбите в чужбина се координират чрез две търговски организации: ИЗОТИМПЕКС И ТЕЛЕКОМ. Тези фирми уреждат рекламната, лицензионна и разпространителска дейност.

Управленска среда

Телекомуникационата индустрия се управлява и притежава от българското правителство. Не е позволена конкуренция и АС е единствената упълномощена организация, предоставяща телекомуникационни услуги. Все пак с приемането на указ 56 от януари 1989 г., позволяващ частната собственост, се разрешава създаването на съвместни предприятия с чужди фирми и дори се допуска евентуална приватизация на телефонната компания (АС), стига да могат да бъдат създадени гаранции за защита на националните интереси. Засега въпросът за приватизацията на АС не е поставен на дневен ред.

 

Недостатъци на сегашната инфраструктура

Информацията, изложена дотук, показва следните недостатъци на телекомуникационната инфраструктура.

Понастоящем има около 600 000 неудовлетворени заявки за поставяне на телефонни постове. Периодът на чакане до три години или повече е неадекватен за изискванията на пазарната икономика.
Въпреки че България има една от най-високите плътности на телефонизация от страните на Източна Европа и Съветския съюз, тя е по-ниско от средното ниво за индустриализираните държави - около 40 телефонни линии на 100 души. Сравнението на България с другите страни от региона изглежда така:

 

Държава Телефонни линии
  на 100 души
България 28,7
Източна Германия 23,3
Чехословакия 12,0
Югославия 12,9
Унгария 10,0
СССР 9,7
Полша 8,0

 

 

Сегашната аналогова телефонна мрежа има проблеми, дължащи се на овехтелите подземни кабели, телефонните централи и предварителното оборудване, които съответстват на изискванията за качество отпреди Втората световна война. Не е уместно да се привличат нови инвестиции, специално чужди, когато се очаква конкуриране от другите държави от региони, които също имат амбициозни планове за дигитализация на своите съобщителни мрежи. Повредите, сигнализирани от потребителите, са повече от три на потребител годишно, като по влажно време броят им значително нараства.

Полша, Унгария и Чехословакия вече работят със Световната банка, получават заеми с ниски лихви и помощи от западните правителства, създават смесени предприятие с международни фирми за телекомуникационно оборудване и сервиз от Запада. Новите закони в тези държави, позволяващи частна собственост, съчетани с притока на чужди инвестиции и създаването на съвместни предприятия, поставя тези страни в по-изгодна конкурентна позиция от България.

Не е адекватна и сегашната технология на производството. Минимални са наличните производствени мощности, които биха могли да произведат необходимото за дигитализация на телефонната мрежа оборудване. Нуждите от телекомуникационно оборудване изискват незабавното привличане на чужди производствени мощности в производствения процес.

България няма необходимата за обноваване на телефонната мрежа конвертируема валута. Понастоящем България не е в състояние да покрие задълженията си по своите външни дългове. Бартърни сделки за телекомуникационно, оборудване ще бъдат много трудни, понеже България има относително малко стоки и услуги, които отговарят на западните стандарти и биха могли да се продават на западните пазари.
Има голямо несъответствие при образуване на цените за основните телефонни услуги. Това проличава много явно, когато се сравняват тарифите на международните и националните телефонни разговори. Може да се направи заключение, че фирми, извършващи външна търговия, субсидират местните потребители на телефонни услуги.
Организационните структури на телекомуникационните служби подлежат на съществена реорганизация с цел намаляване на персонала и повишаване на ефективността му сега и при въвеждане на новите технологии. Сегашното ниво на 15 души персонал на 1 000 обслужвани линии е много над необходимото за успешно функциониране в условията на пазарна икономика.

Паралелно с преструктурирането на персонала е задължително създаването на нови средства за мотивация на работниците, защото преходът към пазарна икономика ще постави ударението върху повишаване на производителността, която води до възвръщаемост на инвестициите, за да могат да бъдат привлечени чуждестранни инвеститори.

/Пресслужба "Куриер"/

10:10:28

22.11.1991 г.

Редактор: Нина Гаврилова

Технически изпълнител:

Емилия Генадиева

Комплексна обработка:

Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер”, 1991 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали ат този бюлетин позоваването на Пресслужба ’’Куриер" е задължително!