25 юни 1993

София, 25 юни 1993 година
        Брой 122 /909/

Главен редактор: Стефан Господинов


София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА И ОБЩОНАРОДНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ В ПОДКРЕПА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА И ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, ОГЛАСЕНА НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА 22 ЮНИ 1993 Г. В СОФИЯ.


В последните две седмици група хора, манипулирани и направлявани от определени среди, непрестанно ескалират напрежение, вдигайки шум в центъра на столицата, с искането за оставка на правителството, парламента и президента.

Отечествената партия на труда /ОПТ/ и Общонародният комитет за защита на националните интереси /ОКЗНИ/, верни на своята последователна политика на подкрепа на конституционните институции, ЗАЯВЯВАТ:

Ние водихме упорита борба срещу кандидатурата на сините кандидати за президент и вицепрезидент на страната. Съставихме три от кандидатпрезидентските двойки, които се бориха срещу тях. Но веднъж избрани пряко от демократичния вот на народа, те се превърнаха в израз на неговия свободно изразен суверенитет.

Затова ние подкрепяме президента, олицетворяващ единствената стабилна и легитимна за нас държавна институция. Името и личността в случая не са важни, защото става въпрос за националните интереси.

Верни на законите на демокрацията, ние се противопоставяме  категорично на натиска и шантажа срещу институцията, упражняван днес от хора, които предложиха и в крайна сметка избраха за президент кандидата на СДС.

Институциите не могат да бъдат деструктурирани с улични протести. Като се обявяваме за предсрочни парламентарни избори, ние още веднъж напомняме, че вече повече от година настояваме в политическите си документи за тяхното провеждане. Те трябва да се състоят, но предизвикани с конституционни средства.


София, 22 юни 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОПТ: Румен Попов

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОКЗНИ: Добромир Задгорски

ДЕПУТАТИ: Гинчо Павлов, Минчо Минчев, Евгени Друмев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ СТУДЕНТСКИ СЪЮЗ ПО ПОВОД НА ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА.


Съюзният съвет на Българския студентски съюз /СС на БСС/ изразява сериозното си безпокойство от опитите на политически демагози да дестабилизират работата на демократичните институции в България, прикривайки се зад морални аргументи.

Станахме свидетели на поредния призив към "бъдещето на нацията".

Синеблуз "лидер" на набързо скалъпен син Комсомол, определящ се като Младежки съюз на демократичните сили, се обърна и към българските студенти. Отново с празна фразеология се полагат усилия студентите да бъдат въвлечени като разменна монета в политическия покер. С празни лозунги, че демокрацията е в опасност, ни отреждат ролята на удобната и вече експлоатирана "ракета-носител" на политически поръчки.

БСС решително подкрепя демократично избраните институции на властта.

Отхвърляме уличните прояви, които целят с извънпарламентарни средства да се окаже натиск върху президентството, правителството, Народното събрание.

Студентите, една от най-уязвимите социални групи в периода на прехода, имат конкретни проблеми. Подобна дестабилизация на страната не съдейства за тяхното разрешаване.

Отмина времето на еуфорията, с която акцентът от реалния живот и от потребностите на гражданите се измества към измислени прояви на властолюбиви авантюристи.

София, 19 юни 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСС:

М. Копчев

/Пресслужба "Куриер"/

 
*  *  *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ВЪЗВАНИЕ НА НЕЗАВИСИМО ДВИЖЕНИЕ "ЕКОГЛАСНОСТ" КЪМ ВСИЧКИ ПАРТИИ, ДВИЖЕНИЯ, ОРГАНИЗАЦИИ И ДРУЖЕСТВА И КЪМ ГРАЖДАНИТЕ ПО ПОВОД НА ПРОТЕСТА НА ДЕПУТАТА ЕДВИН СУГАРЕВ.


Хора!

Четиринадесет дни вече Едвин Сугарев гладува в името на най-висшите човешки ценности.

Направихме ли всичко, за да го подкрепим!

Времето тече.

"Екогласност” призовава!

Създайте още днес комитети за граждански протест.

Честта на всички нас зависи от нашите активни граждански действия.

Нека не повтаряме трагичната история на България - най-светлите умове да бъдат жертва в борбата за истина!

Няма време!

София, 21 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НЕЗАВИСИМО ДВИЖЕНИЕ "ЕКОГЛАСНОСТ" ПО ВЪПРОСА ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ДОСИЕТАТА.


По повод разпространеното от говорителя на президента становище относно досиетата на сътрудниците на бившата Държавна сигурност Управителният съвет на "Екогласност" е длъжен да припомни, че:

1. Подкрепящите президента и сформирания не без помощта на досиетата президентски кабинет, парламентарни групи на БСП, ДПС и предалите своите избиратели бивши депутати от СДС винаги са спирали внесените законопроекти, третиращи този проблем.

2. През месец януари 1993 г. Национално движение "Екогласност" заедно с многохилядната подписка за оставката на президента внесе и подписка за откриване на досиетата!

Във връзка с посочените факти ние питаме:
- Защо досега не оповестихте своето становище?
- Защо не последва отговор на подписката?
- Защо така държите на бившето ПГУ на ДС?

Това еволюция във виждането ви ли е, или сигнал за нова вълна от мръсни политически игри, кулоарни комплоти, цинизъм, лъжи и демагогия?

Ние питаме: "Защо точно сега г-н президент?..."

София, 18 юни 1993 г.

ЗА УС НА "ЕКОГЛАСНОСТ": Лъчезар Тошев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ ЗА РЕШЕНИЕ НА БЮРОТО, ПРИЕТО НА ЗАСЕДАНИЕ НА 21 ЮНИ 1993 Г. В СОФИЯ.


На свое заседание от 21 юни 1993 г. Бюрото на Зелената партия реши:

1. Зелената партия организира национален митинг в подкрепа на демокрацията, против искането за оставка на президента.

2. Да бъде подадено искане в СГО за митинг на 29 юни 1993 г. от 18 часа на площад "Александър Невски".

3. Възлага на Александър Каракачанов сформирането на Организационен комитет и неговото ръководство.

4. Предлага на партиите и организациите от Съвета за сътрудничество да се включат като съорганизатори на митинга.

София, 22 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА "ГРАДА НА ПРОТЕСТА".


Секретариатът на Централния комитет на Българската комунистическа партия се възмущава от бездействието на правителството и с мълчаливото му узаконяване на беззаконията, които върши кметът на София Александър Янчулев. По нареждане на СДС той настани агитките на СДС на палаткови катуни, за да лежат като песове на жълтите павета и да дестабилизират обстановката в страната ни.

Ако господин Янчулев не желае да изпълнява законите в Република България и правителствените решения и разпореждания, наложително е да бъде отстранен като кмет. Противозаконно е той да бъде и кмет и областен управител на София. Тази аномалия е наложително да бъде коригирана, и то веднага. Той не е и не може да бъде над законите като всевластен тиранин, деспот и господар. Защо Янчулев не облага катуните със съответните такси за тротоарно право?

Докога правителството ще приема палатковите катуни де факто и ще продължава да търпи тази цигания пред президентството, пред Българска народна банка и пред другите институции?

Кой плаща и кой храни безделниците в тези катуни? Кой ще им плаща за времето, през което лежат и пладнуват.

Къде са правозащитните и охранителните органи от МВР и прокуратурата и за бездействията си ли получават заплати?!

Крайно време е, господин Беров, най-после да въведете ред в Република България и да изпълнявате правата си, които ви дава конституцията. Вие нямата право повече да бездействате.

София, 22 юни 1993 г.

ПЪРВИ СЕКРЕТАР: Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЪКОВОДНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ ПО ПОВОД НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА.


Ръководният съвет на Българския земеделски младежки съюз /РС на БЗМС/ оцени създалата се обстановка в страната като изключително напрегната. Причината за това виждаме в създалия се конфликт между президента д-р Желю Желев и стачкуващия депутат Едвин Сугарев, както и в последвалите протестни действия, организирани в подкрепа на едната или другата страна.

БЗМС застава зад президентската институция като един от атрибутите на републиканската форма на управление. Уверени сме, че всички политически сили и обществени формирования ще насочат своята дейност към установяване на спокойствие и ред в страната. Проблемът е в неработещия парламент и смятаме, че единственият изход са предсрочните парламентарни избори.

София, 19 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 24 юни ~ Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ "КОНСТИТУЦИОНЕН ФОРУМ" ПО ПОВОД НА ОБЯВЯВАНЕТО НА ВСЕПРАВОСЛАВНА БЪЛГАРСКА АРХИЕПИСКОПИЯ.


Изпълнителното ръководство на "Конституционен форум” изразява огромното си възмущение от поредното кощунство по отношение на Българската православна църква, българската нация и история, извършено от г-н Христо Събев. Ние разглеждаме действията на този самопровъзгласил се за "архиепископ на Всеправославна българска архиепископия" господин като част от целенасочена кампания за разрушаване на националните ни духовни ценности и традиции.

"Конституционният форум" призовава българската общественост да даде решителен отпор на тези опити и да се обедини около опазването на националните ни добродетели.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА "КОНСТИТУЦИОНЕН ФОРУМ": проф. Николай Генчев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА ОБЕДИНЕНИЯ РОМСКИ СЪЮЗ ПО ВЪПРОСА ЗА ОБУЧЕНИЕТО НА ЦИГАНСКИТЕ ДЕЦА.


Анализът на резултатите от работата в училищата със засилено трудово обучение показва, че в тези учебни заведения подрастващите не получават нито необходимата общообразователна подготовка, нито професионални знания и умения.

Намалените на 22 общообразователни часове, липсата на база за трудово обучение по дърводелство, шивачество и металообработване мултиплицират масовата неграмотност и безразличието, което граничи с омраза към училището. Увеличава се недоверието на родителите към учебно-възпитателната работа на педагозите, съмнението им за дискриминационно отношение към ромските деца. Създават се реални условия за изграждане на чувство за малоценност у ромите.

Постигнатото в трийсетината училища със засилено трудово обучение в България години наред тревожи родители и общество, учители, убива вярата ни за промени и демократизиране в системата на тези учебни заведения.

Имайки предвид всичко това, Централното ръководство на Обединения ромски съюз настоява в близко време Министерството на образованието, науката и културата да разгледа този проблем и да предложи нова, модерна програма за обучение, която да е съобразена със особеностите на ромските деца в тези училища, със социалната поръчка на нашето динамично общество.

София, 21 юни 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Васил Чапразов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ИНЦИДЕНТ НА 18 ЮНИ 1993 Г. В СОФИЯ. Документът е адресиран до средствата за масова информация.


На 18 юни 1993 г., в 21,30 часа на площад "Славейков”, в центъра на София, бе извършен опит за предумишлено убийство от Георги Солунски /първия лидер на незаконната ОМО "Илинден”/ срещу членове на ръководството на БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БНДП/, включително срещу председателя й Лъчезар Стоянов. Терористът Солунски използва огнестрелно оръжие, произвеждайки 6-7 изстрела на три серии, като успя да рани леко Владимир Кръстанов - член на ръководството на БНДП.

По случая се води следствие.

Допълнителна информация - на телефон: 80-ХХ-ХХ и 87-ХХ-ХХ.

София, 23 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ИЗЯВЛЕНИЕ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ - ЛОВЕЧ, ПО ПОВОД НА ПУБЛИКАЦИЯ НА В. "ДЕМОКРАЦИЯ". Документът е адресиран до Националния координационен съвет на СДС и до средствата за масово осведомяване.


От името на Координационния съвет на Съюза на демократичните сили /КС на СДС/ - Ловеч, остро протестираме срещу невярната информация във в. "Демокрация" от 19 юни 1993 г. под наслов "В Ловеч негодуват срещу Тошо Пейков", изнесена от личности, които шест месеца са извън структурите на СДС. Въпросното събрание бе организирано в подкрепа на гладната стачка на Едвин Сугарев от КС на СДС с председател арх. Валентин Баръмов, а не от някой си Василев, и бе срещу лъжата в политиката, а не за нейното налагане. С изказването си депутатът Тошо Пейков подкрепи Едвин Сугарев и предизвика интерес, а не възмущение сред ловчалии. Председателят на "Екогласност" Емил Брънеков, общински съветник, единствен заяви, че ще бойкотира заседанията на Общинския съвет, без да го напуска. По отношение на подписалите "доброжелателния" материал поясняваме:

На 21 януари 1993 г. в присъствието на представители на централните ръководства на партиите в коалицията СДС на "Раковски" 134 бе избрано ръководство на КС на СДС в Ловеч. Четири от местните партии, а именно РДП, ДП, СДП и ОХДЦ, не влязоха в новото ръководство и вече шест месеца не участват в работата на СДС. Предпочитат да се занимават с бизнес, а не с политика и вършат това чрез позициите на лидерите си в изпълнителната власт. Въпреки техния бойкот, новото ръководство проведе шествие-митинг до лагера "Слънчев бряг", организира политически събрания с депутати, оборудва предоставената на СДС сграда и подкрепи стачката на Едвин Сугарев, като опъна първата палатка пред президентството.

Координационният съвет на СДС в Ловеч няма никакви тактически и политически противоречия с депутата Тошо Пейков и подкрепя бойкота му срещу прокомунистическото Народно събрание.

За нас идеята СДС не се простира до границите на реституираните имоти и до задоволяването на финансови интереси, а с антикомунизма - към бъдещето за България.

Ловеч, 20 юни 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КС НА СДС ЛОВЕЧ: арх. В. Баръмов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО "ЛЪЖАТА - НАЧИН ЗА УПОТРЕБА" /ЧАСТ ЧЕТВЪРТА/ НА ГЕОРГИ СПАСОВ, ЕДИН ОТ ОСНОВАТЕЛИТЕ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ И ПЪРВИЯ НЕГОВ ОФИЦИАЛЕН ГОВОРИТЕЛ, ДО НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ СДС ЕДВИН СУГАРЕВ. Документът е адресиран и до председателя на Народното събрание Александър Йорданов, до президента на републиката д-р Желю Желев, до председателя на Министерския съвет проф. Любен Беров, до председателя на Парламентарната група на Съюза на демократичните сили Стефан Савов, до председателя на Националния координационен съвет на СДС Филип Димитров и до средствата за масова информация.


IV. МИТЪТ ЗА "500-ТЕ ХИЛЯДИ ФАНТОМА"

Втората важна причина бе точното познаване на политическата обстановка. Знаейки предварително, че БСП ще изгуби изборите в столицата и в други големи градове, тогавашният председател на Държавния съвет П. Младенов утвърди така избирателните райони, че за един народен представител в тях трябваше да гласуват 2-3 пъти повече избиратели. Ние тогава нямахме и не можехме да имаме такава информация, защото тя е събирана тайно от органите на МВР и общинските съвети на БСП. Вместо да привличаме стопанските ръководства на наша страна, лидерите на КТ "Подкрепа" им се заканваха, че ще ги уволнят, и те работеха за БСП. Освен това нейният предизборен щаб прехвърли десетки хиляди свои емисари в по-малките градове и селата, които увеличиха не само агитаторите, но и избирателите й в тях. А непосредствено преди изборите бяха прехвърлени и концентрирани други десетки хиляди в точно определени избирателни райони /напр. в Плевен за подкрепа на кандидатурата на Андрей Луканов/.

По този начин с по-малко от половината от подадените гласове на избирателите БСП спечели повече от половината /211 от 400/ депутатски места.

Това беше "големият трик", който подхрани по-късно и мита за "500-те хиляди фантома". Не "500 хиляди фантома", а манипулацията с районите, концентрацията на избирателите с отчислителни бележки и 500 хиляди редови комунисти, които, повтарям, нямаха вина за престъпленията на върхушката и искаха да скъсат окончателно с нея, но бяха принудени да гласуват за БСП, решиха изборната победа. Бяха принудени от тъпанари-екстремисти, които се заканваха по митингите, че като дойде на власт, СДС ще уволни бившите комунисти от работа, ще отвори лагера в Белене, и караха множеството да реве "Смърт на комунистите!" и да цепи въздуха със зловещото "За да има мир - БСП в Сибир!".

Това бе не само неоценима услуга на БСП в най-критичния за нейното оцеляване като голяма политическа сила момент, но и първото смесване на синята идея с познатите червени методи на действие.

"Виновниците и престъпниците - под съд, а всички други да се ползват със статута на свободни и равноправни граждани, независимо от тяхната партийна, класова, етническа, религиозна или каквато и да е друга принадлежност!" - това бе печелившата позиция. Печеливша не заради някакви дребни политически сметки или игри, а защото това е демокрацията и тя нямаше и няма алтернатива.

Разбира се, имаше лъжи и измами, заплахи и подкупи, манипулации и фалшификации. Вие пишете: "Днес вече е ясно, че изборите тогава бяха тотално фалшифицирани и манипулирани, че цели 100 мандата са дадени при груби нарушения на Избирателния закон, че през 1990 г. най-вероятно не БСП, а СДС е спечелил изборите." Ако Вие или някой друг е знаел това, наистина е било "лудост да се съгласяваме с изборния резултат и да влизаме в парламента", както пишете. Но защо обвинявате Желев, а не себе си или онзи, който е знаел?

Аз не си спомням дали тогава Вие бяхте член на НКС, но би трябвало да знаете, че по статут председателят на НКС на СДС нямаше право на глас, а изразяваше само приетите /с необходимото за случая абсолютно или квалифицирано мнозинство/ решения. Ето защо Вие лъжете, когато твърдите, че Желев бил дал съгласие за признаване на изборните резултати. Съгласието за признаване на изборите бе гласувано от лидерите на всички партии и организации и аз добре си спомням, че никой не се обяви против.

Може би трябва да Ви напомня, че и чуждите наблюдатели ги признаха за редовни, въпреки че им представихме всички сведения за нарушенията на Избирателния закон, с които разполагахме. Чиста лъжа е, че американските набюдатели били на друго мнение.


V. ДЕМАГОГИЯ И ИСТИНА

Господин Сугарев,

Много ми се искаше Вашето писмо да е плод на самоизмама или на фанатична вяра в собствената Ви правота. Вие обаче толкова ловко подменяте, изопачавате или съчинявате факти и тълкувате превратно и обратно толкова събития, че за мен и хората, които участваха в тях, е напълно ясно: не истината, а политическата демагогия, която може да реабилитира Ф. Димитров и с-ие в очите на излъгания български избирател, Ви е бил господът, макар добре да знаете, че подобна демагогия служи само на дявола.

"След три и половина години уж свободен живот - пишете Вие - страната отново е там, откъдето бе тръгнала."

Лъжете на едро, г-н Сугарев, и то не от незнание или заблуда, а напълно съзнателно. Великото Народно събрание не успя да свали напълно номенклатурата на БКП от власт, но то смени тоталитарната политическа система с многопартийна и узакони републиканската форма на управление.

След изборите на 13 октомври 1991 г. на власт дойде СДС. И все още е на власт. Председателят, един от заместник-председателите на Народното събрание и повечето от председателите на парламентарните комисии бяха и са от ПГ на СДС. Нима те не свършиха и не вършат нищо? Съдът и прокуратурата бяха оглавени и все още се оглавяват от дейци на СДС. Над 7 милиона българи се управляват от кметове на СДС. Нима и те не свършиха и не вършат нищо?

Четиринадесет месеца страната бе управлявана от правителството на СДС начело с председателя на НКС Ф. Димитров. Нима то не свърши нищо? А хилядите дейци на СДС? И те ли не свършиха и не вършат нищо? Ако е така, питам защо не свършиха и не вършат нищо? Ако не е, питам, защо лъжете? Правителството на Ф. Димитров падна, но начело на новото правителство застана проф. Л. Беров - един от създателите на предизборната програма на СДС. Повечето от министрите са или депутати, избрани с бюлетината на СДС, или експерти на СДС. Четирима от 8-те областни управители са назначени от правителството на Ф. Димитров, а трима от новите са членове на бивши или сегашни формации на СДС и само един е от ДПС. По-голямата част от заместник-министрите са също от неговия екип.

Защо обвинявате президента за несвършената работа от Народното събрание? Нали в него ставаше онова, което казваше Ал. Йорданов, а не Ж. Желев. Или сте забравили?

С тази къса памет, г-н Сугарев, Вие сигурно сте забравили, че президент на републиката не е друг, а основателят на СДС д-р Желю Желев. Като един от основателите на СДС, аз мога да кажа с чиста съвест, че СДС не падна от власт, паднаха от власт шепа хора, които искаха да подменят идеалите и идеите на СДС.

Вашият плач е плач по това, че взехте властта с малко и за малко, а не завинаги, както пророкувахте и както Ви се искаше.

Вие пишете: "... българинът продължава да бъде само поданик, лишен от онова, което го прави истински свободен - собствеността”. Прав сте, г-н Сугарев! Свободата започва със собствеността, затова смяната на тоталитарната икономическа система започва със смяната на държавата собственик с частния собственик.

СДС дойде на власт с лозунга "Незабавна смяна на системата!" Питам Ви: защо за 14 месеца парламентът начело с г-н Ст. Савов и правителството начело с Ф. Димитров направиха свободни само собствениците отпреди 9 септември 1944 г.? Ако те имат право да си получат собствеността, която им бе отнета с национализацията, нима 8-те милиона българи, които за четири десетилетия построиха 6600 фабрики и заводи, десетки хиляди търговски обекти и пр., и пр., нямат право да си ги получат?

Получаването на държавната собственост от онези, които я създадоха - това разбирам аз под "смяна на системата" и такава смяна исках и искам. Сигурен съм, че точно такава смяна искат и всички честни граждани на тази страна.

С това, че Ст. Савов, Ф. Димитров и др. искаха СДС да стане изразител на интересите само и единствено на додеветосептемврийската управляваща класа, те измениха основното съдържание и смисъла, които ние, основателите на СДС, вложихме и влагаме в понятието "синя идея". Техният стремеж да подменят синята идея с идея за лично ползване ги свали от власт, а не тайни заговори и предателства.

Вие грижливо отбягвате да дадете отговор на този и много други основни въпроси, които имат пряко, а не абстрактно отношение към свободата и демокрацията.

/Пресслужба "Куриер"/


10:00:00    
25.06.1993 г.    

Редактори: Нина Гаврилова
                           Любомир Йорданов - деж. ред.
Технически изпълнител: Славка Кочева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1993г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер” е задължително!