30 декември 1993


София, 30 декември 1993 година
Брой 256 /1044/


София, 30 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В НАТО.


Секретариатът на Централния комитет на Българската комунистическа партия /ЦК на БКП/ е обезпокоен от изявленията на някои обществени, политически и държавни дейци, които в стремежа си да се харесат повече на задокеанските си господари бързат да прикачат България за колесницата на НАТО. Такова право няма никой. Този въпрос може да реши народът ни чрез референдум и никой друг.

Секретариатът на ЦК на БКП е за разпускане на НАТО. Щом вече не съществува Варшавският договор, няма нужда и от съществуването на агресивния военен съюз НАТО. Договореностите в миналато между ръководствата на бившия СССР и САЩ трябва да се приведат в изпълнение. Решението беше да се ликвидират двата съюза - Варшавският съюз и НАТО.

Никой не е дал право на Желю Желев да решава въпроса за членството на Република България във военни съюзи, какъвто е НАТО. Този съюз до 10 ноември 1989 г. беше враг на Народна република България.

София, 29 декември 1993 г.

ПЪРВИ СЕКРЕТАР: Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 30 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА НЕОФИЦИАЛНОТО ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РУСКАТА ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВЛАДИМИР ЖИРИНОВСКИ.


Тридневното неофициално посещение на лидера на руските либералдемократи Владимир Жириновски в България премина при повишен интерес не само сред българската общественост, но и сред националните медии. И това беше напълно естествено, защото става дума за един нестандартен политик, който на последните парламентарни избори в Русия спечели доверието на огромен брой руски избиратели.

За съжаление обаче ние в България притежаваме редкия дар да превръщаме една нормална за всяка демократична държава ситуация в сензация, и то задължително със скандален привкус.

През първите два дни от гостуването на г-н Жириновски у нас медиите разпространиха толкова много небивалици за казаното и неказаното от руския политик, че човек просто би трябвало да си наеме следовател, за да отдели истината от лъжата.

Ако трябва да говорим сериозно и политически отговорно, а българската Либерално-демократическа партия /ЛДП/ призовава именно към такъв подход, то следва да заявим, че действителна политическа стойност имат само изявленията на Вл.Жириновски на пресконференцията на 28 декември 1993 г. в пресцентъра на агенция "Балкан". ЛДП има касета от тази беседа на г-н Жириновски с журналистите и може да я предостави на всеки, който има желание да се запознае в подробности с направените изявления.

В този смисъл ЛДП на България смята реакцията както на президентската канцелария, така и на изпълнителната власт за прибързана и неадекватна на създадената ситуация.

Твърде нелогична ни изглежда предприетата от властите стъпка на 28 декември вечерта, когато Вл.Жириновски бе обявен за "персона нон грата" и бе задължен до 24 часа да напусне страната, и то в момент, когато беше съвсем ясно, че рано сутринта на следващия ден той излита от България.

Питаме се, на кого беше нужно това бързане, емоции, целият този ажиотаж? Не ни ли напомня това вече отминали времена, когато всяка мисъл и слово трябваше да бъдат грижливо подстригани по възприетата мода на властта. Не е ли случилото се неволна и недостатъчно овладяна реакция на президентската институция за това колко неустановени и колебливи са все още отношенията на България с Русия в условията на прехода от тоталитаризъм към демокрация.

Нямаме ли в случая елемент на двоен стандарт, ако си спомним изявлението на посланик Монтгомъри, който черно на бяло беше тръгнал от Вашингтон за София с намерение да променя българската конституция.

ЛДП винаги е имала сериозен и отговорен подход както към политическата си дейност в страната, така и в международните си контакти. И това е така, защото за нас интересите на независима, свободна и демократична България стоят над всичко. На тази основа ние сме готови да сътрудничим с всички партии в България, с цялата наша общественост.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Веселин Кошев

София, 29 декември 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 30 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРИЗИВ-ОБРЪЩЕНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ТУРИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ, УЧРЕДЕН НА 5 АВГУСТ 1993 Г, ЗА АКТИВНО УЧАСТИЕ В КЛУБОВЕТЕ И ДРУЖЕСТВАТА НА ОРГАНИЗАЦИЯТА. Документът е адресиран до туристите, алпинистите, състезателите по ориентиране, пещерняците, любителите на природните красоти в България.


СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,

Изминаха пет месеца от учредяването на съюза, а структурите ни в страната растат лавинообразно.
В навечерието на Новата година и предстоящата 100-годишнина от създаването на най-родолюбивата, доброволна и демократична организация на българските туристи Управителният съвет на Съюза на туристите в България ви призовава към активно включване в нашите структури.

Създателите на туристическото движение Алеко, Вазов и др. не са и предполагали, че техният призив за излети и отмора сред природата ще бъде така актуален и днес.

Забранен от комунистите след 1944 г., Българският туристически съюз /БТС/ бе възстановен едва през 1957 г. като прокомунистическа организация, копираща партийните форми и структури.

Очакванията ни за промени след ноември 1989 г. в БТС не се сбъднаха. Ръководството му продължава със същия стил и методи да води към ликвидиране на туристическото движение в България. Създават се фирми, хижите се превръщат в кръчми, дискотеки или хотели, недостъпни за редовия турист. Комерсиализацията на туризма доведе до отдръпване на болшинството туристи, любители на природата, от БТС.

Скъпи сънародници,
Новоучреденият Съюз на туристите в България ви призовава към възстановяване и запазване идеалите на Алеко, Вазов и др. Нека всеки от нас, който милее за родната природа и опазването й, за демократичните и родолюбиви идеали на нашите предци, да даде своя принос в изграждането на новите клубове и дружества в страната. Адрес - София 1330, ул. "Златна Добруджа" номер 11.

Съюзът на туристите в България ви честити настъпващата нова 1994 г. и пожелава на вас и вашите близки здраве, щастие и дълголетие.

Честита Нова година!

София, 27 декември 1993 г.

/Пресслужба “Куриер"/


*  *  *

София, 30 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ВЪЗВАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ КООРДИНАЦИОННО-ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКА ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ "НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ" И НА СЪЮЗ "ОБЕДИНЕНО БЪЛГАРСКО ВОЙНСТВО" КЪМ РОДОЛЮБИВИТЕ БЪЛГАРИ В СТРАНАТА И ИЗВЪН НЕЯ И КЪМ КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ИНДУСТРИАЛЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ. Документът е адресиран до Народното събрание, до президента на Републиката, до председателя на Министерския съвет, до Националния координационен съвет на Съюза на демократичните сили, до Парламентарната група на Движението за права и свободи и до средства за масова информация.


УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

Ние всички виждаме и чувстваме тежненията и оскъдиците, на които сме подложени вследствие на така желания преход от социализъм към капитализъм и съпътстващите кризи, които не са ни за първи път /1931 и 1947 г./, но ние ще успеем и сега - друг път нямаме!

Ние чувстваме и виждаме социалните страдания, тежкото морално и материално състояние на хората. Ние виждаме ерозията в бойкостта на българския национален дух, подклаждана определено от външни и немалко и "вътрешни" сили и въпреки всички трудности, то нашите съпротивителни сили не са се изчерпали изцяло.

Организацията на българската държава като цяло е почти разграден двор и в това тревожно за нас положение за физическото оцеляване на хората от глад и нищета в Отечеството ни - България, ежедневно в Родопския регион сноват и шетат безнаказано от нашата изпълнителна власт емисарите на ислямското братство с помощта на Движението за права и свободи /ДПС/ и местните ходжи. Те помрачават съзнанието на българчетата с турско такова, с насаждане на символите на исляма, като фереджетата на момичетата и обредите с момчетата, със смяната на българските имена с арабско-турски имена, с четенето на Корана - не на български и не на арабски, а на турски език.

Ние видяхме вече денационализаторската дейност и антибългарската политика на ДПС и други подобни като Адем-Кенановци, демагогията му, като "национално, българско" движение със статут на партия, извоюван с голямата помощ на българския президент - господин Желю Желев, и неговите американски "приятели" и турски "покровители".

Предателите, братя българи, са между нас и те се виждат и в самото президентство, каквито са някои от съветниците, като например Михаил Иванов, в българския парламент - най-вече от Парламентарната група /ПГ/ на ДПС и част от правителствения екип на г-н Любен Беров.

Тези господа, със заплати от 15 до 18 хиляди лева, не чуват и не виждат, че се потискат човешките права и свободи на българите в самата България - в регионите "със смесено" население, подложено на постоянен тормоз, а също планомерно и методично се изменя българското национално самосъзнание на българите-мохамедани и на българите-роми.

Неприязнеността на Щатите срещу стабилната обединена Европа и страхът им от икономическата, политическата и културната й мощ засилват страданията на българската народност с опасение за териториалната й цялост на вече ограбената България с над 50 % спрямо териториално-етническата констатация от Анкетната международна комисия на Цариградската конференция от 1876-1877 г., документирала площ над 220 хил. кв. км. Готвят се нови набези за изграждане на коридори за турска икономическа, политическа, културна, религиозна и административна експанзия, която в определено икономическо и духовно-религиозно състояние е налице, като крайната цел е обявяването на турска република в Югоизточна, в Североизточна България и в целия Родопски масив.

Такава драстичност с неофициална агресия на турцизиране в "суверенната" ни страна България не помни даже и от времето на петвековното турско робство.

Това не са наши инсинуации за засилване на настоящите реалности и извличане на политически дивиденти за нас, а това са предстоящи реалности, потвърдени с получената информация от секретните разузнавателни служби, че интересите на Турция минават през България, а не както казваше господин Доганов, че интересите на българския преход минават през Босфора. Всичко това налага да се изправи на двата си крака българският лъв, защото нещата стоят трагично за България.

Тези български господа от трите наши институции забравиха, че освен българи в България живеят и страдат и такива в Източна и Западна Тракия, българите в Република Турция и в Беломорска Македония, българите от Вардарска Македония и българите в Ниш и в Нишкия санджак, българите от Западните покрайнини и българите в Румъния - Северна Добруджа и Банат, българите от Молдовска Бесарабия, българите от Украински Крим и Таврия, българите от Австралия, Аржентина, САЩ и Канада и по цял свят.

Поради огромната работа по обем и време, с която сме се нагърбили, и изхождайки от това, че тя е заложена в целите и задачите от програмните документи и на двете организации, ние ще я изпълняваме като наше задължение. Ще защитаваме интересите на Отечеството от вече проведените и провеждащите се процеси на денационализация с американски, турски и арабски капитали, от което следват действия и отстояването им докрай.

Ние отправяме зов за консолидация, зов на борба. Не с оръжие в ръка, а с политическа дейност и действия изключително с мирни средства, морално и юридическо-правни аргументи, с набиране на автентични материали за вече констатирани нарушения.

Набирането на необходимите доказателства, съчетани с обемния резултат от наслоените емоционални заряди и с цел да противопоставим тези наши морални, емоционални и аргументирано-правни обосновки срещу набезите на ислямския капитал, изисква от нас преди всичко време и парични средства.

Разбираемо е, че на този етап за българите извън пределите на България, в сегашния момент с парични средства не можем да им помогнем, но с книжнина, с бройки места в българското школо, с дух и с морал определено ще можем. Разберете го и вие, уважаеми господа управници! После ще е вече късно!

За всичко ние си даваме ясна сметка и добре виждаме, че за някои български политици националните интереси стоят много по-ниско от стремежа им към голата политическа власт. Отношението им към тези проблеми се характеризира с неправилност в оценките им по тези крещящи горецитирани извращения, които са абсолютно проблемни сега за нашата история и род и се счита, че пристрастното ни отношение към българската емиграция е несериозна работа предвид вътрешния ни хал.

Изпратеното ни писмо на 11 октомври 1993 г. и полученият отговор на 16 ноември 1993 г. от г-жа Катрин Лалюмиер - генерален секретар на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/, в контекста на споменатите драстични нарушения на човешките права и свободи в посочените региони, упоменати и в двете ни декларации срещу румънските шовинисти за картографското обследване на Южна Добруджа, и изказванията на Уилям Монтгомъри за създаване на партии на религиозна и етническа основа, изпратени с депозит в писмото ни - са безспорен успех за Българската отечествена партия /БОП/ "Национален съюз" и Съюз "Обединено българско войнство" и зачетено внимание, с приложени указания от ПАСЕ за събиране на допълнителни доказателства.

С ясната цел ние да набираме необходимите веществени доказателствени материали се налага да установяваме погазването на елементарното човешко достойнство от неспазването му спрямо нашите сънародници по места както на българите и другите етноси в България, така и на българите извън страната, като реализираме на практика целите и задачите, залегнали в програмните документи на двете организации. Ние трябва да можем да се вместим в условията за кандидатстване с жалба до Секретариата на Европейската конвенция за правата на човека към ПАСЕ, с цел да използваме и статута на Европейския съд в Хага - Холандия.

Ръководството, членовете и симпатизантите на Съюз "Обединено българско войнство" /ОБВ/ и БОП - "Н. С." си поставяме за цел, предвид обемната работа, с която се захващаме, съчетана от трудности, нерви, време и пари, да се съединим със сродни нам организации в общите ни усилия - от България и извън нея, само в тази насока, в която се доближаваме с Вътрешна македонска революционна организация /Съюз на македонските дружества/ - ВМРО /СМД/; Отечествена партия на труда /ОПТ/, Общонароден комитет за зашита на националните интереси /ОКЗНИ/, Тракийските културно-просветни дружества, Родопския съюз "Родолюбие" и други подобни в страната, както и с Вътрешна македонска революционна организация /Партия на македонското национално единство/ - ВМРО/ПМНЕ/; Партия на човешките права в Македония /ПЧПМ/ и Демократичен съюз на българите в Югославия /ДСБЮ/ - в Сърбия, с цел: оцеляването на българския дух, където и да се намира той в страната ни и извън нея по света.

Уважаеми сънародници,
За всичко това ние ще се борим с хуманни, правни и конституционни средства по вътрешните норми на България и нейните институции, отнасящо се както за България, така и извън нея, както и в онези държави с българско етническо присъствие. В крайна сметка след нерешаването им следва със силата и нормите на Европейската конвенция за правата на човека, която е със статут на международен орган, и тази конвенция де факто и де юре е международен договор, който трябва да се изпълнява от всички европейски и неевропейски държави по света. Защото те, нормите, са в съзвучие с всеобщата Декларация за правата на човека, провъзласена от Общото събрание на ООН на 10 декември 1948 г.

Това обаче изисква не само желание и дух за работа, а и парични средства, които не ще пилеем. А за да успеем в нашето свещено и право дело за българския национален идеал и да осъществим единение, поне само по дух: на Мизия, Тракия и Македония - идеал, завещан ни от Раковски, Левски, Даме Груев, Гоце Делчев, Тодор Александров, Михаил Герджиков и Стефан Стамболов и отдалите се двеста хиляди чада в саможертва на Отечеството ни - България, за социално и национално освобождение от турския поробител.

Време е да кажем на някои български господа, стига с тази деликатност, внушавана ни от комунистите преди петдесет години към нашите арендатори на териториална площ от 120 хил. кв. км., ведно с отдадена им зестра от 4,5 - 5 милиона наши сънародници под чуждо господство.

Ние сме за обединена Европа и времето ще докаже, че ние сме достойни да влезем във всичките нейни структури.

Ние ще отстояваме исканията на нашите бежанци от Тракия и Беломорието да получат правомерните си обезщетения.

Ние не искаме втора босненска трагедия в Родопите и Долна Тракия.

Бог да пази България! Амин!

ПРЕДСЕДАТЕЛ: К. Куманов

Пловдив, 17 ноември 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 30 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
УСТАВ /ЧАСТ ТРЕТА/ НA ГРАЖДАНСКО ОБЕДИНЕНИЕ ЗА РЕПУБЛИКАТА, ПРИЕТ НА ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА /23 И 24 ОКТОМВРИ 1993 Г./


Чл. 23 /1/ Между две национални конференции действа Постоянна конференция, която включва в състава си членовете на Националния съвет, председателите на общинските организации и всички народни представители, членове на ГОР.

/2/ Постоянната конференция може да приема решения по вътрешнополитически и международни проблеми, взема решения за сключване на съюзи и коалиции, приемане на предизборни платформи.

/3/ Постоянната конференция взема решения с мнозинство от 2/3 от присъстващите.

Чл. 24 /1/ Изпълнителният съвет е в състав от 15 членове и се избира за срока на пълномощията на Националния съвет.

/2/ Изпълнителният съвет ръководи дейността на ГОР между заседанията на Националния съвет.

/3/ Изпълнителният съвет заседава най-малко веднъж месечно и се свиква от председателя или от 2/3 от членовете му с писмена покана, изпратена най-малко 3 дни преди обявената дата на заседанието.

/4/ Заседанието е редовно, ако присъстват повече от 1/2 от членовете. Решенията се взимат с обикновено мнозинство от присъстващите.

/5/ В заседанията на Изпълнителния съвет участва и председателят на Контролната комисия със съвещателен глас.

Чл. 25 /1/ Изпълнителният съвет изгражда комисии за организационно, методическо и експертно съдействие на формированията на ГОР, както и други организационни структури по направления и дейности.

/2/ Ръководителите на комисии се утвърждават от Националния съвет. Те участват в работата на Изпълнителния съвет с право на съвещателен глас, ако не са негови членове.

Чл.26. До избор на нов Изпълнителен съвет старият продължава да изпълнява функциите си.

Чл. 27. Изпълнителният съвет:
1. Подготвя заседанията на Националния съвет.
2. Води преговори за сключване на съюзи и коалиции, които се одобряват от Постоянната конференция по чл. 19.
3. Приема решения, декларации, обръщения и др.
4. Създава помощни органи и определя техните членове.
5. Издава препоръки за поделенията на ГОР по организационни, финансови и други проблеми.

Чл. 28. Председателят, заместник-председателят и изпълнителният секретар се избират за срока на мандата на Националния съвет.

Чл. 29. Председателят:
1. Осъществява общото ръководство на ГОР и го представлява пред трети лица.
2. В извънредни ситуации прави изявления, за което уведомява незабавно Изпълнителния съвет.
3. Председателства заседанията на НС, Постоянната комисия и ИС.

Чл. 30. Заместник-председателят подпомага председателя при осъществяване на неговата дейност. При отсъствие на председателя изпълнява функциите му.

Чл. 31. Изпълнителният секретар:
1. Ръководи дейността на служителите на Националния съвет на ГОР и осъществява координационно-методическо ръководство на организациите на ГОР.
2. Отговаря за архива и документацията на ГОР.
3. Следи за организационното състояние на ГОР.
4. Трудовото правоотношение на изпълнителния секретар възниква от момента на избора му и се прекратява с избора на нов изпълнителен секретар.

/Пресслужба "Куриер”/


14:00:00
30.12.1993 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Цанка Стойчева
Технически изпълнители: Цвета Любомирова
                                           Тинка Христова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Copyright © Пресслужба “Куриер”, 1993 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба “Куриер” е задължително!