7 октомври 1991

София, 7 октомври 1991 година
   Брой 196 (471)

Ръководител Пресслужба "Куриер" Стефан Господинов


София, 7 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА БИЗНЕС ПАРТИЯ (ББП), НАПРАВЕНО ОТ НЕЙНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ АЛЕКСАНДЪР ЧЕРПОКОВ ПО БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 18 СЕПТЕМВРИ 1991 ГОДИНА.

Преди да започнат някое начинание, нашите бащи и деди се обръщаха към Бога. Да последваме техния пример.
Господи, пази децата ни и дай сили на всеки от нас да изпълним дълга си!

Да изградим България!

Уважаеми сънародници, гласувайте за себе си с жълто-черната бюлетина на Българската бизнес партия (ББП).

Ние днес и винаги ще правим това, което останалите политически сили само обещават, и то при условие, че спечелят изборите. Това им е работата на политическите сили - да обещават, това им е работата - да рецитират предизборни куплети, един от друг по-хубави и също толкова непотребни, това им е работата - да търсят другото име на сполуката.

А за вас какво остава?
Какво ще правите утре, когато в парламент и правителство на мястото на старите нови чиновници седнат новите стари?

Какво ще правите тогава?
Гласувайте за себе си с жълто-черната бюлетина на ББП, защото хората на частния бизнес не искат партийни чиновници да дирижират тяхното битие и ежедневно даваха, дават и ще дават доказателства за това.

Вземете участие в нашето дело.
Презрете всеки страх и нерешителност.
Отдръпнете унизително протегнатата си ръка - не разчитайте повече на социалните подаяния, даже на задграничните.

Повярвайте на себе си!

Частният бизнес не може без вас и вие не можете без него. Вземете участие в този живот. Рискувайте. Направете нещо сами. С жълто-черната бюлетина на ББП вие имате шанс. Не е възможно всички да успеят, но всеки е длъжен да опита.

Повярвайте, че сте свободни, способни и достойни хора.
Само жълто-черната бюлетина! Няма друга бюлетина с помощта на която можете да гласувате за себе си!

Вие не вярвате, безразлично ви е, разочарован сте - гласувайте с жълто-черната бюлетина. Това е нещо ново, опитайте!
Вие сте пенсионер.
Вие сте болен.
Вие сте социално слаб.
Вие не можете или не искате да гласувате за себе си.
Гласувайте с жълто-черната бюлетина, с нея за вашите роднини, с нея - за вашите съседи, с нея - за вашите лекари, с нея - за всички хора, които ви помагат. За хората, а не за безразлични институции и служби.

Безработен сте!? С жълто-черната бюлетина вие ще гласувата за вашия работодател. Дайте му шанс, защото това е вашият шанс.

Ако нашите идеи не ви допадат, ако ви изглеждат нереалистични или прекалени, ако не ни вярвате и ако не вярвате на себе си, не посягайте към останалата изборна шарения, гласувайте за... независим кандидат. Той е личност и може да носи отговорност, а цветовете - едва ли!

Всички политически сили обещават справедливо разпределение, справедливо раздаване на блага. Всички обещават приватизация, земя, частна собственост, работни места, социален мир, справедливи закони и какво ли още не.

Е, щом е така и Българската бизнес партия ще обащае нещо, едно-единствено нещо. Гласувайте с жълто-черната бюлетина и ние ви обещаваме онова, което другите искат от вас. Ние ви обещаваме ВЛАСТТА! Вашата собственост е вашата власт.

Обещаваме я, защото не искаме такава власт в такава държава.
Ред - да, сигурност - да, дълг, достойнство, добросъвестност, добронамереност за всеки човек - да. Власт - майка хранилница - не. Това го опитахме - стига вече!
Вземете своята съдба в собствените си ръце.
Длъжни сте!
"Утре започва от днес” - звучи хубаво, поетично е, може и да е вярно, но за нас днес е нашият ден и нашият дълг, а утре - денят на нашите деца и отново нашият дълг. За себе си и за децата си, гласувайте с жълто-черната бюлетина на ББП, за да изградим България!
Господи,
пази децата на българите,
тук и навсякъде,
сега и винаги!
Защото, ако ние не успеем, ще успеят те!

/Пресслужба "Куриер”/

 

* * *

София, 7 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ОСТЪР ПРОТЕСТ НА ПОСТОЯННОТО ПРИСЪСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - ЕДИНЕН ДО ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ (ЦИК) ВЪВ ВРЪЗКА С РАЗПРОСТРАНЯВАН ПРЕДИЗБОРЕН ПЛАКАТ НА СДС-ЛИБЕРАЛИ.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,
Обръщаме се към вас и изразяваме остър протест по повод на разпространяването в цялата страна на предизборен плакат на СДС-либерали, в който е включен агитационен текст за БЗНС-единен, както и описание на бюлетината ни. При това в плаката погрешно са описани цветовете на бюлетината на БЗНС-единен, които са цветове на друга партия.

Българският земеделски народен съюз-единен не е давал съгласие за издаването на такъв плакат и считаме своеволието на СДС-либерали като груба политическа провокация.

В случая е нарушен Законът за изборите за народни представители, общински съветници и кметове и по-конкретно текстовете в глава седма.

Поради това настояваме да вземете незабавни мерки за спиране на разпространението на този плакат, за неговото унищожаване и за търсене на най-строга отговорност от неговите автори.

На второ място, протестираме срещу дискриминационното отношение на Българската телевизия към предизборните прояви на БЗНС-единен и грубото нарушаване от страна на ръководството на телевизията на решението на Великото Народно събрание за достъпа до националните средства за масово осведомяване по време на предизборната кампания.

Какво имаме предвид?
В четвъртък с лично разрешение на господин Сапарев след емисията "По света и у нас" бе предоставена възможност на представителя на БСП Любомир Кючуков да говори по телевизията. Същата възможност бе предоставена в петък на господата Александър Джеров и Милан Дренчев, а в събота след "Панорама" на господин Петър Дертлиев.

За да се запази балансът в отразяването на проявите и становищета на отделните политически сили по телевизията, ние поискахме да ни се предостави същата възможност за неколкоминутно изявление по телевизията в неделя вечерта, но това на нас ни бе отказано.

На основата на въпросното решение на Великото Народно събрание правим възражение пред вас и настояваме за вашата позиция във връзка с тези нарушения.

На трето място, отново поставяме въпроса за начина на подреждането на бюлетините в избирателните кабини и напомняме, че Българският земеделски народен съюз-единен бе регистриран под номер ТРЕТИ в регистъра на Централната избирателна комисия.

Заявяваме категорично, че ако Централната избирателна комисия не вземе ясно и категорично становище по повдигнатите въпроси, Българският земеделски народен съюз -единен си запазва правото да преразгледа въпроса за своето участие в предстоящите избори.

София, 6 октомври 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 7 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ КЛУБ "ЕКОГЛАСНОСТ" ВЪВ ВРЪЗКА С НЕБАЛАНСИРАНОТО ИЗПОЛЗВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ В ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ.

Изпълнителният съвет на Политически клуб "Екогласност" изразява възмущението си от начина, по който предаването "Панорама" от 5 октомври 1991 г. бе изцяло използвано за предизборна агитация главно на две политически сили - БСП и СДС-движение. Небалансираното предаване е нарушение на решението за използването на Националните средства за масово осведомяване в предизборния период.

Нашата телевизионна журналистика демонстрира за пореден път както своя непрофесионализъм, така и пристрастието си към тези, които очакват да бъдат силните на деня.

София, 5 октомври 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Петър Слабаков

  /Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 7 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ДЕКЛАРАЦИЯ "СЛУЧАЙНО ЛИ ИЗЛЪГА Г-Н ГИНЬО ГАНЕВ?" НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ВЪВ ВРЪЗКА С РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ГЛАСУВАНЕТО ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПЕНСИИТЕ.

В предаването "Панорама" на Българска телевизия в събота на 5 октомври 1991 г. г-н Гиньо Ганев заяви, че всички парламентарни групи във Великото народно събрание са подкрепили Закона за изменение и допълнение на Закона за пенсиите, съгласно който висшите държавни служители и народните представители ще се пенсионират при привилегировани условия, включително и депутатите от Великото народно събрание. При това г-н Гиньо Ганев заяви, че в подкрепа на закона са гласували тридесет и четирима депутати от Съюза на демократичните сили. Това твърдение е невярно и по същество е опит за груба манипулация на общественото мнение във вреда на СДС. С него г-н Ганев искаше да убеди обществеността, че и едните, и другите са маскари и си заслужава да се гласува само за независимите кандидати за депутати. Истината е, че само двама души от парламентарната група на Съюза на демократичните сили са гласували за това изменение на закона и тяхните кандидатури за народни представители не са издигнати от СДС в предстоящите избори. Още на следващия ден след приемането на този наистина недемократичен и безнравствен закон Съюзът на демократичните сили излезе със специална декларация до Българска телевизия и средствата за масово осведомяване, в което изрази твърдото си неодобрение на направеното изменение в Закона за пенсиите и своето убеждение, че служенето на народа и държавата е въпрос на нравствен дълг и чест и не може да бъде източник на материални облаги. Същият ден на редовна пресконференция на СДС министър Иван Костов потвърди това становище на Съюза на демократичните сили и апелира към президента на Република България да наложи отлагателно вето върху закона. Това бе съобщено и показано по Българска телевизия още същата вечер.

Такава е истината и г-н Гиньо Ганев е длъжен да знае. Както е широко известно, СДС има самостоятелна парламентарна група и тя няма нищо общо със СДС-център и СДС-либерали. Очакваме неговия отговор.

София, 6 октомври 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 7 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ПРЕДИЗБОРНА ПОЛИТИЧЕСКА ПОЗИЦИЯ НА АЛТЕРНАТИВНОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ОБЕДИНЕНИЕ - НЕЗАВИСИМИ (АСО-Н), ВЛИЗАЩО В СЪСТАВА НА КОАЛИЦИЯТА СДС-ЦЕНТЪР.

Алтернативното социалистическо обединение - независими като член на коалицията СДС- Център защитава интересите на ясно определена част от избирателите: всички хора, живеещи от собствения си труд и разчитащи на качествената работа на своя ум и ръце. Няма да станем крупни собственици, но не сме съгласни да бъдем и социално слабите в обществото. Никой няма да ни подравнява според собствените си хрумвания.

Като привърженици на идеите на европейските социалдемократически партии и движения ние заставаме и зад тяхните искания, чието отстояване доведе страните им до икономически успехи и реална социална справедливост.

Отъждествяването на демонополизацията с приватизацията е опасна заблуда, която означава не само прехвърляне на тежестите върху купувача, а разрушаване на нормалните икономически процеси. Невъзможно е въобще да се изгради пазарна икономика при превес на монополи.

Според нас приватизацията не е самоцел, а средство за свободна изява на личната инициатива и способностите.
Затова ще поддържаме частната инициатива и разумния стопански риск - при равни стартови условия, без "мръсни" и "лесни" пари, с ефективни мерки за защита на трудовите спестявания, за обуздаване на инфлацията, за перспективно и стабилно законодателство.

Ние настояваме да се въведе практически оправдалата се система на пряко и прогресивно данъчно облагане на личните доходи, имуществата и наследствата, против спекулативните и рентиерските доходи. Сегашният хаос е за сметка на трудовите хора.

Тъй като в близките години делът на държавната собственост все още ще е значителен, държавните фирми трябва да осигурят отварянето на българската икономика към Европа и света. Доброто им функциониране ще подпомогне и просперитета на частните и кооперативните фирми.

Реформирането на нашата икономика изисква общите ни усилия. Основните икономически решения не трябва да се влияят от политически игри, партийни успехи или поражения, от нечии амбиции. Иначе няма да се отзоват нито стабилни външни партньори, нито нашите стопански дейци ще се реализират като такива.

Мъдри хора от цял свят ни съветват да поставим проблемите на националната икономика над партийните пристрастия, особено когато са ярко полюсирани. Историята ни дава трагични примери за фатални резултати от политическо съперничество и късогледство. Да изберем разума и реализма - това е стабилната основа за всичко друго!

Още ли нищо старо не сме забравили и нищо ново не сме научили? Да отговорим в изборния ден!

октомври 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 7 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

АПЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА СТУДЕНТСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ, НА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ПРЕПОДАВАТЕЛИ И НА СТУДЕНТИ ОТ СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" ПО ВЪПРОСА ЗА ВОЕННИЯ КОНФЛИКТ В ЮГОСЛАВИЯ. Документът е адресиран до президента на Републиката, до Европейския парламент, до Съвета за сигурност на ООН, до председателя на мирната конфренция за Югославия, до президента на САЩ, до посолствата на всички европейски държави, представени в България, и до средствата за масово осведомяване.

С тревога следим ескалацията на военния конфликт в Югославия. Пред очите на света Федералната армия се разправя със защитниците на суверенитета и с мирното население на Хърватско.

Явно съществуват сили, които практически поддържат сръбския милитаризъм и затрудняват дипломатическите усилия за справедливото разрешаване на конфликта.
На фона на жестовете на загриженост, на фразите за демокрация, справедливост и суверенитет в края на XX век почти в центъра на Европа се разиграва кървава трагедия.

НИЕ АПЕЛИРАМЕ ЗА:
- гарантиране на възможността на народите сами да определят съдбата си;
- признаване суверенитета на Словения, Хърватско и Македония след изтичане на срока на мораториума на Европейската общност;
- осигуряване неприкосновеността на представителствата; на Червения кръст, на международното журналистическо присъствие и на изпратените наблюдатели;
- незабавно прилагане на международни санкции срещу агресията, включително и изпращане на умиротворителни сили на ООН в Югославия.
Призоваваме още веднъж към спазване на условията на примирието, към политически разум и морал!
БОГ ДА ПАЗИ БАЛКАНИТЕ!

ЗА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ: доц. Б. Биолчев - заместник-ректор, проф. Г. Шишков, доц. М. Герджикова, доц. Катя Йорданова, доц. Живко Иванов

ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНАТА СТУДЕНТСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ: Атанас Кирчев, Ал. Ванчев, Борислав Райков

ЗА СТУДЕНТИТЕ: Елка Маринова, Иван Маринов, Роберт Леви, Тодор Литовски, Нино Николов.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 7 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ВЪЗРАЖЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ИЗБОРЕН КЛУБ НА КОАЛИЦИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ - ЛИБЕРАЛИ ПО ПОВОД НАРУШАВАНЕТО НА РЕШЕНИЕТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА ДОСТЪПА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ ДО НАЦИОНАЛНИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ. Документът е адресиран до председателя на Централната избирателна комисия.

Искрено съжаляваме, че се налага да започнем диалога между СДС-либерали и Вас като новоназначен Председател на ЦИК с остър протест срещу грубо нарушаване на решението за достъпа до националните средства за масово осведомяване по време на предизборната кампания, прието от Великото народно събрание. Повод за протеста ни е предизборният телевизио¬нен клип на СДС-национално движение, регистриран в ЦИК с име СДС, излъчен на 30 септември 1991 г. Този клип продължи над четири минути, което е в разрез с абзац 8-ми от решението, ограничаващ продължителността на клипове и репортажи до три минути. Това нарушение, както и мълчанието на ЦИК във връзка с нашите протести срещу допускането на Партията Либе¬рален конгрес в телевизионните предизборни дебати и клипове като партия с парламентарно присъствие ни принуждава да възразим срещу начина, по който ЦИК контролира предизборната кампания в средствата за масово осведомяване.

Това са само част от нарушенията на законните условия за предизборна борба, които обясняват нашите нееднократни искания за промени в състава на ЦИК.

София, 2 октомври 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 7 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА РАБОТНАТА ИКОНОМИЧЕСКА ДИСКУСИЯ "ИКОНОМИЧЕСКАТА РЕФОРМА ДЕВЕТ МЕСЕЦА СЛЕД СТАРТА".

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

България затъва все по-дълбоко в разрушителна икономическа, политическа и морална криза. Политическата поляризация, приемаща уродливи форми, примитивното противопоставяне, съчетано с ниска политическа култура заплашват да разрушат едно общество с все по- пропадаща икономика. Предприемчивите хаотични мерки без цялостна икономическа програма на сегашното правителство водят до разпадане на традиционни обществени структури без ус¬пешно изграждане на нови. Жизненото равнище на средния българин спадна до критичния миинимум, произвежданата продукция - също, резервите са почти напълно изчерпани. Издигнатата в догма монетаристична политика с високи лихвени проценти, данъци и мита донесе взривоо¬пасен ценови скок без изгледи за обуздаване на инфлацията. Установяващото се продължител¬но свиване на производството с очаквано изхвърляне на улицата на над 500 000 безработни предвещават още по-трудни и мъчителни месеци. Бездарната външноикономическа политика стана причина за загубването на традиционни и жизненоважни пазари и суровинни доставчи¬ци - Източна Европа и СССР. Увлечени в партийните борби, редица политически ръководите¬ли обсебват вниманието и дразнят емоциите с истеричен тон и безотговорни действия.

Така повече не може да продължава.
Време е изтощителното противопоставяне и политиканстване да бъде заменено със сът¬рудничеството на всички слоеве за съвместно измъкване от ръба на пропастта. Защото иконо¬миката е нашата съдба.

За съжаление днес вече стана ясно това, което мнозина от нас предусещаха от самото начало: Временното правителство доказа, че не може или не иска да осъществи промяната към по-добро. Предприетите мерки на жесток икономически натиск върху нашите сънародници, БЕЗ ДА СЕ ПРАВИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ЖЕРТВИ И ВИНОВНИ, приетият инфлационен път на развитие, унищожил трудовите спестявания на средния българин изцяло в полза на едри и дребни спекуланти, драстичното, удивило цяла Европа спадане на жизнения стандарт до граница¬та на физическото оцеляване, високите лихвени проценти, блокиращи стопанската дейност и стимулиращи само посредническата, плановете за разпродаване на общонародната собственост на фирмено-мафиотски среди или съмнителни чужди бизнесмени, изолирането на специалис¬тите практици или теоретици в областта на икономиката от взимане на решения, съчетано с познатата секретност и заговорничество - всичко това дава основания за извода, че политиката на правителството е с подновена тоталитарна премяна и разтръбената "успешност" на реформата е блъф.

Необходима е промяна в акцента на икономическата реформа. Стопанството ни се нуж¬дае не от потискане на икономическата активност, не от задушаване на търсенето и предлагането, а от тяхното съживяване. Опасността от излишно натрупване на стокови запаси, самоцелно производство и запазване на крайно неефективните структури е голяма. Компетентни правителствени действия за активизиране на нашите и чуждите инвестиции, за поощряване на производството са единственият реален изход от кризата. Една реформа, започната без задълбочен анализ и провеждана без цялостна правителствена програма, логично не можеше да доведе до други резултати, освен катастрофални.

Ние призоваваме за обединение не на "левите” или "десните", а ПРАГМАТИЧНИТЕ БЪЛГАРИ, за които не противопоставянето е самоцел, а движението напред. Ние настояваме за реална, а не фиктивна икономика, за екологично преструктуриране, за социално и национално ориентирана приватизация! Всеки български гражданин трябва да получи възможност да участва със свой собствен дял в тази приватизация. Ние сме за справедлива парична реформа, ако инфлацията не бъде овладяна с други средства, за лоялна конкуренция при равни условия за нашите и чуждите капитали, за нормални пазарни отношения с нашите балкански и източно¬европейски партньори при зачитане на националните ни интереси. Само така ще преодолеем стопанския упадък и ще постигнем икономическо възраждане. ЗАЕДНО СРЕЩУ СТИХИИТЕ НА КРИЗАТА, ЕДИННИ СРЕЩУ НОВИТЕ МАФИИ!

София, 3 октомври 1991 г.

ПОДПИСАЛИ:
Добромир Гущеров - председател на Съюза на частните производители "Възраждане"
Стоян Дръндаров - председател на Националния съюз на стопанските ръководители
Панчо Иванов - председател на Централния кооперативен съюз
Валентин Моллов - председател на Съюза за стопанска инициатива на гражданите
Николай Близнаков - председател на Движение за икономическо възраждане "Капитал за всеки"
Досю Унгаров - председател на Обществения комитет за активна икономическа полити¬ка
Асен Поповски - председател на Движение "Ново българско възраждане"
Ст.н.с. Васил Сивов - кандидат на икономическите науки
Проф. Петко Павлов - д-р на икономическите науки
Проф. Бистра Димова - д-р на икономическите науки

/Пресслужба "Куриер”/

 

* * *

София, 7 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ДЕКЛАРАЦИЯ-ПРИЗИВ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ЕВРЕИТЕ В БЪЛГАРИЯ "ШАЛОМ" ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗАЧЕСТИЛИТЕ АНТИСЕМИТСКИ ПРОЯВИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ.

Вечерта на 26 срещу 27 септември 1991 г. в сградата на Еврейския дом на пл. "Възраждане" в столицата е проникнал с взлом неизвестен злосторник. Унищожени, изпокъсани и изпомачкани са важни документи. На стената са изрисувани 4 пречупени кръста и е изписано полуграмотно: "ЩЕ ВИ ОБИЕМЕ".

Новият вандалски акт се вписва в поредицата антисемитски прояви през последните месеци. След публикуването на ярко антисемитската книга "Световната конспирация" от псевдоучения Никола Николов, след умопомрачаващото интервю с психопата Тодор Дичев във в. "Марица" - Пловдив и нелепите предупреждения във в. "Дебати", в София бе посрещнат с хляб и сол не друг, а лидерът на най-реакционната политическа организация от недалечното минало "фюрерът" на легионерите Иван Дочев.
Организацията на евреите в България "Шалом" призовава цялата българска общественост да бъде нащрек пред проявите на антисемитизъм и неофашизъм, противоречащи на процеса на демократизацията в страната. Не ги ли спрем днес, утре може да се окаже късно.

София, 1 октомври 1991 г.

/Пресслужба "Куриер”/

 

* * *

София, 7 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ - КАЗАНЛЪК ПО ВЪПРОСА ЗА ИЗУЧАВАНЕТО НА ТУРСКИЯ ЕЗИК В ДЪРЖАВНИТЕ УЧИЛИЩА.

Във връзка със странното решение на Народното събрание за изучаване на майчин език извън държавните училища Общинският съвет на Движението за права и свободи (ОС на ДПС) - Казанлък изразява решителния си протест против това дискриминационно решение. Познаването на всеки език е прозорец към света. Този престъпен акт на мнозинството в Народното събрание на БСП(БКП) дава повод да помислим, че загубвайки властта БСП прибягва до последната възможност за повишаване на напрежението в страната. Дългомесечната шовинистична пропаганда по страниците на партийния им печат, влизането в коалиция с националистични партии, речите на партийни лидери по предизборни митинги с открито националистични из¬казвания говорят за дълго подготвяна провокация с цел проваляне на изборите и дестабилизация на политическата обстановка чрез изкуствен етнически конфликт. Това ни кара да мислим, че реставрационните процеси към тоталитаризъм и диктатура са в ход и възродителният процес продължава с парламентарни методи. Това е още един много сериозен повод за президентски указ за забрана на дейността на тази партия по примера на Елцин и Горбачов.

Казанлък, 2 октомври 1991 г.

/Пресслужба "Куриер”/

 

* * *

София, 7 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ДЕКЛАРАЦИЯ-ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ НА СЪЮЗА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ РАЙОННАТА ДИРЕКЦИЯ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ - ВАРНА ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА МВР. Документът е адресиран до президента на Републиката, до министър-председателя, до министрите на МВР и на финансите, до Федерацията на независимите професионални организации на служителите от МВР и до средства за масово осведомяване.

ГОСПОДА,

Приемането на Закона за МВР посрещнахме като отдавна чакана нормативна предпоставка и катализиращ фактор за ускоряване на реформата в министерството, за решаване на най- острите трудови и социално-правни проблеми на служителите от МВР.

Последвалите месеци обаче недвусмислено показаха, че реформата, структурните и кад¬ровите промени са обхванали най-вече изпълнителските звена, но са далеч още от административните нива в министерството. Нищо или почти нищо, ако не се смятат наименуванията им, не се е променило нито в мислите, нито в действията и поведението им.

Особено през последните седмици се наблюдава опасна и тревожна тенденция в политиката на Министерството и най-вече на Управленията "МТОСО", "ФРО", "Личен състав", а имен¬но, с разработването на нормативната база по прилагане на Закона за МВР да се ограничи, а в определени случаи и да се елиминира действието му, най-вече в социалната сфера. Показателен в това отношение е и фактът, че в заповед 1в 235/30 август 1991 г. на главния секретар се указва, че "може" да се вземе предвид мнението на синдикалните организации при разработване на нормативните документи - грубо нарушение на Генералното споразумение и чл. 83-85 от Закона за МВР.

Неочаквано за нас и явно противоречащи на многобройните декларации на правителството са подготвеното му решение за нашите работни заплати (засега обсъдено в работен порядък) и приетото вече решение по жилищните ни въпроси. С тези решения ние отново сме захвърлени в дъното на социалната кошница сред хронично недоимащите и социално пренебрегвани. Оказа се обаче, че конкретна вина за тези решения на Министерския съвет имат Управленията МТОСО и ФРО на МВР, които при подготовката им са внесли свое становище, с което се настоява за купуване на жилищата ни по нови цени и свой проект за работните ни заплати, "удобен" за Министерския съвет, без тези документи да се съгласуват с нашата федерация.

НАШИТЕ ИСКАНИЯ СА:
към Министерския съвет:
- да бъде преразгледан проектът за работните ни заплати, като те бъдат изравнени с тези на въоръжените сили и другите правозащитни органи;
- да бъде изменено решението по жилищните ни въпроси, като се допълнят необходимите данъчни и кредитни облекчения.
към ръководството на МВР:
- да бъдат отменени противоречащите на Закона нормативни актове;
- да бъдат разработени необходимите нормативни документи най-късно до 30 октомври 1991 г.;
- при разработката на нормативните документи да се спазват разпоредбите на чл. 83-85 0Т Закона и т. 9 от Генералното споразумение;
- да бъдат изпълнени разпоредбите на чл. 76 (за застраховка на служителите) на Закона за МВР;
(за регион Варна) - да бъде извършена съвместна административно-синдикална проверка по обект "блок Ваучер", за да се установят причините и виновните за многократното му просрочване, довело до оскъпяване на жилищата.

До 7 октомври 1991 г. очакваме решение на съответните органи и нива.

Ако те не ни удовлетворят:
- ще изразим вот на недоверие към ръководството на МВР и конкретно - виновните лица;
- ще сезираме Конституционния съд за извършените закононарушения;
- ще преминем към ефективни протестни действия!
Ние сме загрижени за гражданския мир, но не искаме да го плащаме с цената на недоимъка в семействата ни и личната ни социална и правна беззащитност.

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
Призоваваме Ви да проявите необходимите политическа далновидност и държавническа мъдрост и обективно да прецените в състояние ли сме при тези условия да изпълним дълга си пълноценно. Подкрепете ни!

Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, ГОСПОДА МИНИСТРИ,
Отговорността за опазване на гражданския мир в изборния период е преди всичко Ваша. И вината за евентуалните последствия от Вашите решения ще е Ваша.

ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ, ПОДКРЕПЕТЕ НИ ! ТОВА СЪЩО ЩЕ Е ВАШ ЗАЛОГ ЗА ИЗБОРНИЯ ВИ УСПЕХ!
Твърдо сме решени да отстояваме реда и законността и в това число да защитим Закона за МВР, нашата чест и права!

/Пресслужба "Куриер”/

 

* * *

София, 7 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ РАЙОННАТА ДИРЕКЦИЯ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ - ПЕРНИК, ПО ВЪПРОСА ЗА СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА МВР. Документът е адресиран до президента на Републиката, до министрите на вътрешните работи и на финансите, до Изпълнителния комитет на Федерацията на независимите професионални организации на служителите от МВР, до Съюза на служителите от Районната дирекция на вътрешните работи - Варна и до средства за масова информация.

ГОСПОДА,
КОЛЕГИ,

С удовлетворение посрещнахме декларацията - предупреждение на колегите от Съюза на служителите от Районната дирекция на вътрешните работи (РДВР) - Варна. Считаме, че интересите на личния състав на МВР са сериозно накърнени в няколко направления:
- Министерският съвет и Министерството на вътрешните работи не спазват Закона за МВР относно задължителното застраховане на офицерите и сержантите за сметка на държавния бюджет;
- Министерският съвет неоснователно не прие облекчен ценови режим за купуване на жилища от служители в МВР, с което съзнателно прокарва линия на дискриминиране на нашия л«чен състав в сравнение с офицерите и сержантите от Министерството на отбраната;
- Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи в бюджетната си политика игнорират постановените от Закона за МВР 40-часова работна седмица (за част от състава) и заплащането на извънредния труд (за целия състав);
- Министерството на вътрешните работи засега не осигурява жизнения минимум на членовете на семействата ни с трудовото ни възнаграждение. Обсъденият прокет за заплатите ни по Единния класификатор е в крещящо противоречие с обещанията на министър-председателят г-н Попов и неговите заместници господата Томов и Луджев, направени пред наши представители. И в тази насока продължава линията на дискриминиране на нашите служители от тези на Министерството на отбраната;
- Определени ръководни нива в Министерството на вътрешните работи упорито игнорират законовите си задължения къде с прокарване на псевдоправни тълкувания, къде с вдигане на рамене, къде с универсално оправдание: "няма пари!";

ГОСПОДА,
ние с разбиране се отнасяме към значителното ограничаване на човешките ни права, в интерес на тържеството на плурализма в политиката и на мирния преход към демократична и правова държава. Но незачитането дори на законови разпоредби, неизпълнението на дадени публично обещания от страна на висши държавни ръкводители, изоставянето ни на социално ниво под жизнения минимум - всичко това изчерпва търпението ни.

ГОСПОДА,
не можем повече да чакаме и лековерно да разчитаме на обещания.
Предстоят избори. Обществения ред, сигурността на хората, охраната на различните изборни обекти изцяло ще осигуряваме ние - личният състав на МВР. Затова разчитаме на бързо и справедливо решение на нашите искания.
Подкрепата на нашата кауза ще бъде проява на социална отговорност и държвнически разум. Ние все още вярваме в мъдростта ви!
Ако и този път бъдем излъгани, ако гласът ни не бъде чут, ако отново бъде проявена дискриминация към нас, ние ще покажем силата и единството си в ефективна протестна акция от 8 октомври 1991 година.

Перник, 27 септември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 7 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ОБРЪЩЕНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (БКП) КЪМ КОМУНИСТИТЕ И КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ.

ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ,

На 1 октомври 1991 г. в 23,55 часа Българска телевизия излъчи съобщение, че БКП се отказва от участие в изборите за народни представители, общински съветници и кметове. Аналогична информация е подадена на следващия ден и от Радио София.

Във връзка с това заявяваме пред комунистите, пред нашите съмишленици и пред целия народ, че ЦК на БКП е изработил и утвърдил политическа линия за самостоятелно участие в предстоящите избори и съвместно с местните партийни организации е създал определена технология за нейното осъществяване. Нашето решение е в съответствие с Конституцита на Република България и закона за политическите партии и е потвърдено от специализираните органи на съдебната и на изпълнителната власт.

Развитието на политическата обстановка в страната през последните седмици с нищо не е налагало ръководните органи на партията да преразглеждат въпросната политическа линия.

Политбюро и Секретариатът на ЦК на БКП квалифицират цитираните съобщения от съответните редакции на Българска телевизия и Българско радио като най-груба провокация с далечни и опасни политически последици. Зад същата стоят определени сили и организации, целящи използването на огромния политически и морален потенциал на БКП за домогване до бъдещите органи на законодателната и на изпълнителната власт, а в по-далечна перспектива и по отстраняването й от нашия обществен живот.

ЦК на БКП използва инцидента, за да осъди категорично прояви от подобно естество и да напомни на авторите им, че БКП е единствената реална политическа сила в страната, способна да изведе обществото от дълбока криза.

Потвърждение за това е собствената история на нашия народ.

София, 3 октомври 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 7 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

СТАНОВИЩА "ПО ДЕЛАТА ЩЕ НИ ПОЗНАЕТЕ" (ЧАСТ ВТОРА) НА БЪЛГАРСКА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ (БРМП) ЗА ПРЕДИЗБОРНАТА БОРБА ПРЕЗ 1991 ГОДИНА. (Партията не успя да се пререгистрира под избраното от нея ново име - Българска комунистическа партия (революционна).

IV. СТАНОВИЩЕ ПО ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА
Европа е разединена. Под прикритието за общ европейски дом всъщност прозират намеренията на определени политически кръгове да властват над народите с икономическо, а по- късно и политическо заробване.

БКП(р) вижда идеята за обединена Европа като сближение между държавите, намиращи се в различен обществено-политически строй на развитие; на задълбочаване икономическите, политическите и културните връзки помежду им.

Ние сме за честни междудържавнически отношения, за отношения на зачитане суверенитета и териториалната цялост, за равноправни икономически и културни връзки между страните.

Преди обединяването на европейските народи ние желаем да изградим ОБЩ МИРЕН БАЛКАНСКИ ДОМ - основоположен на цивилизован диалог, на стремежа противоречията да се разрешават чрез мирни средства с едничка цел - мир на Балканите, мир на обикновените хора.

Убедени сме, че изграждането на МИРЕН БАЛКАНСКИ ДОМ значи изграждане на ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА.

БКП(р) със съжаление установява, че процес на отчуждение се наблюдава и сред славянските народи. БКП(р) е за възраждане идеята за славянско единство. Тя ратува за това България да стане иницатор за свикване на СЛАВЯНСКИ СЪБОР, на който да присъстват пратеници на славянските народи - посланици на работници, селяни, интелигенти, студенти, ученици и деца.

Славянската общност - носител на прогресивни културни традици, чрез своето духовно обединение ще бъде вестител на мира и прогреса в бъдеща ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА.
Смятаме, ме е оправдано България да се обърне към правителството на СССР за сключване на двустранен военен договор, който да гарантира неприкосновеността на териториалните ни граници. При отказ България да се обърне към руския народ - с него ни свързват не само политически и икономически връзки, но и най-силните - исторически доказали сила - духовни, братски връзки.

БКП(р) отдава първостепенно значение на връзката между народите и на второ място на връзката между правителствата.

Ние сме за това интернационалната помощ на страната ни да се изразява във финансова помощ само по линия на Червения кръст; морално-политическа помощ нашата държава да оказва на всички народи, борещи се за социално-политическа и национална независимост.

БКП(р) ще направи 30 % съкращение на дипломатическия ни състав, като паричните средства ще пренасочи за ПРАКТИЧЕСКА РЕКЛАМА НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ЗАД ГРАНИЦА. В течение на една година ще извършим пълно кадрово обновление на дипломатическия състав, основано на професионализма.

Ние сме за развитие и усъвършенстване на социалистическата интеграция и ще направим необходимото за сключването на ДОБРОВОЛЕН ДОГОВОР ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ДЪРЖАВИ.

В своята външна политика БКП(р) ще се ръководи от националните интереси на България. БКП(р) ще извъри нужното, за да се спази Ньойският мирен договор и ще осигури коридор за България на Бяло море.

 

V. СТАНОВИЩЕ ПО ВЪТРЕШНАТА ПОЛИТИКА
ПЪРВОСТЕПЕННА ЗАДАЧА НА БКП(р) Е ДА УСТАНОВИ РЕД И СИГУРНОСТ В СТРАНАТА.

1. Като се основава на законите и конституцията на страната и като не се води от чувство на мъст, БКП(р) ще проведе безкомпромисна и светкавична чистка в законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

2. Ще реорганизира МВР, като не ще допусне деидеологизация на органите му.

3. Законът ще има еднаква сила към всеки гражданин на Републиката и ще бъде приведен в действие.

4. БКП(р) ще възстанови Конституцията на HP България от 1971 г. като по-демократична и ясно определяща целите на българското общество. Измененията и допълненията към нея ще имат характер на утвърждаване законността и ще дават гаранции за изпълнението на законите.

5. Ще премахнем президентската власт и ще я заменим с колективно ръководство - Държавен съвет.

6. Ще усъвършенстваме Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс.

7. За да започнем живота на Републиката на чисто, ЩЕ ПРОВЕДЕМ АМНИСТИРАНО ПОМИЛВАНЕ.

8. Ще направим частична промяна в символиката:
а/ провинилите се граждани ще бъдат съдени в името на конституцията, а провинилите се служители - от законодателна, изпълнителна и съдебна власт, както и държавен глава - в името на народа.
б/ще възвърнем наименованието "НАРОДНА РЕПУБЛИКА” и народнорепубликанският герб.
в/ ще възстановим пост N 1 на Републиката пред Мавзолея на Георги Димитров, като поставим восъчна фигура на героя.

ВТОРА ПО ЗНАЧЕНИЕ ЦЕЛ, КОЯТО БКП(р) СИ ПОСТАВЯ ДА ОСЪЩЕСТВИ ПРИ СВОЕТО УПРАВЛЕНИЕ, Е РЕФОРМАТА В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, ПРИДРУЖЕНА С ГАРАНЦИИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЧОВЕКА.

Здравните ни заведения се намират в катастрофално положение - властва непрофесионализъм, съчетан с немарливост.

9. Ще натоварим местната изпълнителна власт със срочна задача да приведе болничните заведения в чистота и хигиенен ред.

10. Преустройството на здравната система е свързано с отстраняване на неспособните медицински работници, което ние ще извършим, като отделим 30 % от бюджета за възнаграждения на медицински работници от чужбина.

11. Ще провеждаме политика на профилактични прегледи и борба с болестите в научните лаборатории, с желанието по-малко хора да попадат в болнични заведения, но когато това стане - ще осигурим такива условия, които да гарантират зачитането, уважението и милосърдието към всяка личност.

БКП(р) ЩЕ ИЗВЪРШИ РЕФОРМА В ИКОНОМИКАТА
Партията смята, че излизането от кризисното състояние на икономиката ще се постигне не чрез прилагане принципите на пазарната икономика, не чрез самозадоволяване, а по пътя на самоуправление на стопанските единици при запазена част държавно планиране, по пътя на интеграции с чужди икономики, при равноправни условия; по пътя на усъвършенстване на социалистическата собственост.

БКП(р) приема наличие на частна собственост, ако в конституцията е гарантирана забраната и преследването експлоатацията на човек от човека.

Според нас принципите на пазарната икономика са приложими в икономически силноразвити страни, там, където има изобилие от материални блага. В наши условия такава материално-техническа база осигурява развитото социалистическо общество. Централизираната планираност при социализма е доказала способността си в къс исторически период, при оскъдност на ресурси, в икономически блокаден пояс - страна, слабо развита като България, да извърши скок. Нека не сравняваме себе си с другите, които направиха своя голям скок при съвсем други условия - САЩ, Швеция, Германия.

Убедени сме в необходимостта от реформи в икономиката, в селското стопанство.

Смятаме, че единствен гарант за модерно селско стопанство е работническата класа. В недалечно минало селското стопанство беше жертвано в името на тежкото машиностроене. Днес работническата класа е силата, тя е революцонната класа, която има нужда да наложи коренен поврат в развитието на селското стопанство.

Ние виждаме изхода от кризата в селското стопанство единствено в действието на уедрено селско стопанство, подчинено на първородната сила на ТКЗС. Да се разчита на лично стопанство и частна собственост в процеса на строителство на модерно селско стопанство при съществуваща криза е най-малкото път към отслабване на националната икономика, реален принос за социално неравство и насилие.

Ние сме за такива механизми, които да привлекат, а и да принудят промишлените предприятия да инвестират капитали в селското стопанство - в построяване на малки местни предприятия за производство на мляко и млечни продукти; районни цехове за консервиране на плодове и зеленчуци; оранжерии и други подобни, които биха увеличили приходите при подобна кооперация и значително биха намалили разходите по транспорт, поддръжка, горива.

Смятаме, че реален механизъм за промяна в селското стопанство е паричното възнаграждение на работещите там (конкретно в производството) да бъде с 1/3 по-високо от средното възнаграждение в страната, като парите за това се набавят от фонд "Развитие на селското стопанство" - осигурен от данъчно облагане на промишлено-индустриалните предприятия по специална програма ’’Помощ за модернизация на селското стопанство".

БКП(р) е за коопериране между ТКЗС и строителни фирми, които биха строили еднофамилни къщи за млади семейства при договореност за ползване на част от селскостопанската продукция.

Ние сме убедени, че борбата за изход от кризата е наше, само наше дело. Пристъпването към заеми би означавало зависимост, а нашата мечта, нашата съкровена цел на народ, който е преживял дълголетни борби за свобода, е независимостта.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 7 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ПРОГРАМА (ЧАСТ ТРЕТА - ПОСЛЕДНА) НА ПАРТИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ.

СОЦИАЛНА ИКОНОМИКА
68. Икономическото развитие на страната не трябва да бъде самоцел, а социална необходимост. Държавата трябва да поддържа в оптимални граници закономерно породеното от пазарния механизъм социално разслоение, да отслабва социалните напрежения и да гарантира стабилността на обществото.
69. ПС е за развитие на социалното регулиране на икономическото развитие за опазване на природната среда.
70. Икономическото развитие не може да води до безотговорно разрушаване на околната среда и изтощаване на невъзстановимите природни ресурси.
71. ПС счита, че при икономическото преструктуриране ще е необходима социална защита срещу безработицата, политика за преквалификация и социално оправдани инвестиции. За тази цел са необходими следните мерки:
- правна гаранция на трудовата инициатива при всички форми на собственост;
- създаване на смислена трайна заетост;
- създаване на нормални условия за работа;
- създаване на ефективно законодателство, гарантиращо гражданите при безработица;
- защита интересите на потребителите.
72. ПС приема за единствен източник на общественото развитие труда. Той е решаващ елемент на човешкото съществуване, основа на материалния и духовния напредък на всяко общество. Целта на ПС е освободеният от всяко господство и зависимост труд.

Раздел четвърти
73. Свободно, солидарно, демократично и справедливо общество.
Решаващо значение за съзнанет и самочувствието на гражданите има оцененият труд. Той трябва да дава самостоятелност и социално признание, да определя условията на живот, да улеснява обществените и политическите ангажименти, да осигурява материална независимост.
- общо благоденствие и социална сигурност - право на труд и живот;
- равноправие на професионалния труд на мъжа и на жената;
- равни възможности за образование и повишаване на квалификацията;
- осмисляне на свободното време и на личния живот;
- удовлетворение от труда, реализация в труда;
- трудовата среда да осигури безопасен труд, охрана на труда, на живота и здравето на Юрата.
74. ПС е за такава демокрация на труда, която да превърне икономически зависимите поданици в икономически свободни граждани на България.

СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ
75. ПС счита, че справедливото общество трябва да осигурява на всички граждани еднакви възможности за достъп до материалните и до духовните блага.
76. Справедливото общество изключва наличието на привилегии (класови, партийни, национални и др.)
77. Сегашната система за преразпределение на обществените фондове за лично потребление дава предимства на имащите. Затова ПС смята за справедливо тези фондове да се ограничават в развитието си, като средствата им се разпределят чрез преките доходи - заплати, пенсии, стипендии, осигуровки и др.

РАВЕНСТВО
78. ПС е за равни възможности на жената и на мъжа за участие във всички сфери на обществения и на политическия живот.
79. Партията е за равенство между поколенията въз основа на приемственост на традициите и на материалните и духовните ценности.
80. Държавата и обществото зависят от нормално функциониране на семейството. Затова то трябва да има защита. Да се създават социални, културни и икономически условия за развитие на семейството и увеличаване на раждаемостта.
81. Собствениците искат всички млади хора да градят живота си свободно по собствен избор.
82. ПС е за общество, което подпомага старите хора, и е за създаване на условия за из-ползване на опита и труда им.

ОБРАЗОВАНИЕ И КВАЛИФИКАЦИЯ
83. ПС е за гарантирано, достъпно за всички, образование, без привилегии.
84. Целта на образованеието е осигуряване на квалификация,гарантираща професионална дейност и реализация на личността.
85. Образованието трябва да дава възможност на човека да се отнася критично към обществото и света, да помага на младите хора да остояват основните човешки принципи.
86. Желаем такива училища, които дават разностранни възможности за обучение. Да се създават частни училища със свободен избор на преподаватели, формиране на своя програма и подбор на ученици.
87. Ние сме за пълна автономност на висшите учебни заведения ,включително съставяне на учебните програми, формиране на преподавателското тяло и определяне начина за набиране броя на обучаваните студенти.
88. Ние сме за развитие на научноизследователската дейност, която да гарантира качеството й според международните критерии.
89. Обществото трябва да гарантира свободата на науката от властта на държавата и икономиката. Ние сме за защита на интелектуалния труд във всички негови форми. Ние сме за създаване на стимули и условия за запазване и привличане на интелектуалния потенциал на страната.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ЗДРАВНА КУЛТУРА. СПОРТ
90. ПС е за гарантирано право на безплатно здравеопазване и медицинска помощ, осигурени от обществото.
91. Наред с това е необходимо да съществуват кооперативни и частни здравни заведения.
92. ПС е за предимство на опазването на здравето на хората, а след него идва развитието на лечението.
93. Нашият принцип е "спорт за всички”. Основният ни стремеж е към развитие на масовия спорт, изграждане на спортни съоръжения, развитие на туризма.

КУЛТУРА И СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ
94. ПС желае да осигури достъп и участие на всички в богатството на културата.
95. Културата е нещо повече от литература, музика, изкуство и наука. В културната политика ние се ориентираме към всеобхватната култура на базата на основните ни ценности и традиции.
96. Културната политика е дълг на обществените сили, а държавата - гарант за културно то разнообразие.
97. Средствата за масово осведомяване да бъдат защитени от икономически натиск и партийно-политчески въздействия, като се гарантира тяхната автономност и представителност.

/Пресслужба "Куриер"/

 

 

* * *

ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ’91

София, 7 октомври - Следва предоставеният за разпространение изключително от Пресслужба "Куриер" пълен текст на:

РЕШЕНИЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ (ЦИК) ОТ N 219 ДО N 225 ВКЛЮЧИТЕЛНО.

Забележка: Навсякъде в текста съкращението ЗИНПОСК да се чете Закон за избиране на народни представители, общински съветници и кметове.

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ HP. 219

В Централната избирателна комисия са постъпили сигнали, че някои районни избирателни комисии и общински избирателни комисии отказват да регистрират застъпници за изборите за народни представители, общински съветници и кметове на 13 октомври 1991 г.
Централната избирателна комисия, като съобрази, че институтът на застъпниците е предвиден в ЗИНПОСК, че те участавт в различните фази на избирателния процес заедно с кандидатите за народни представители, общински съветници и кметове или вместо тях, че не могат да бъдат задържани и привличани към наказателна отговорност, имат статут на длъжностни лица, на основание чл. 34, ал. 1, точка 1 от ЗИНПОСК,

РЕШИ:

Районните избирателни комисии и общинските избирателни комисии са длъжни да регистрират застъпници на кандидатите за народни представители, общински съветници и кметове по тяхно искане и по искане на партиите, коалициите и независимите кандидати и да им издават удостоверения.
Отказът подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия и пред районния съд.

2 октомври 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова
СЕКРЕТАР: Р. Янков

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

РЕШЕНИЕ HP. 220

На основание чл. 30, ал. 1 и чл. 39, ал. 1 от ЗИНПОСК Централната избирателна коми-сия, като взе предвид протокол N 24 на Временния изпълнителен комитет гр. Крумовград

РЕШИ:

Утвърждава за зам.-председател на Общинската избирателна комисия - гр. Крумовград, Цвятко Василев Ганчев.
Допуска поправка на очевидна фактическа грешка във фамилното име на Елка Любенова Георгиева, което да се чете Иванова, както и в името на Селяхтин Али Мустафа, което да се чете Стефан Илиев Минчев.

3 октомври 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова
СЕКРЕТАР: Р. Янков

/Пресслужба "Куриер”/

 

* * *

РЕШЕНИЕ HP. 221

Във връзка с предложенията на параходство "Български морски флот" - Варна и "Океански риболов" за създаване на възможости за гласуване на екипажите на плавателните съдове, които няма да бъдат в страната в деня на изборите, Централната избирателна комисия

РЕШИ:

1. На плавателните съдове, които тръгват от страната на 11 и 12 октомври 1991 г. и чиито екипажи наброяват повече от 30 души, да се сформират избирателни секции, да им се дадат бюлетини и да им се разреши да гласуват.
2. Резултатите от гласуването да се предадат на РИК посредством радиовръзката.
3. Отметката за гласуване да се прави на предпоследната страница на моряшкия паспорт.
4. Останалите гласоподаватели от параходство "Български морски флот" - Варна и от "Океански риболов" могат да осъществят правото си на глас само при спазване на Закона за политическите партии.

2 октомври 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова
СЕКРЕТАР: Р. Янков

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

РЕШЕНИЕ HP. 222

Във връзка с предложението на ВИК на Общинския народен съвет - Гулянци, и на основание чл. 30, ал. 1 и чл. 39, ал. 1 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Допуска промяна в състава на Общинската избирателна комисия - Гулянци, като вместо ГИНКА ЗДРАВКОВА ДРОБЧЕВА определя за член РУМЯНА ДИМИТРОВА МИРАНЧЕВА.

3 октомври 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова
СЕКРЕТАР: Р. Янков

/Пресслужба "Куриер”/

 

* * *

РЕШЕНИЕ HP. 223

Във връзка с предложението на ВИК на ОбНС - гр. Драгоман, и на основание чл.ЗО, ал. 8 'W- 39, ал. 1 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Допуска промяна в състава на Общинската избирателна комисия и определя вместо ЕКАТЕРИНА КИРИЛОВА АСЕНОВА за член СТЕФКА ДИМИТРОВА ИВАНОВА.

3 октомври 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова
СЕКРЕТАР: Р. Янков

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

РЕШЕНИЕ HP. 224

Във връзка с предложението на Общинската избирателна комисия - Долни Дъбник, и на основание чл. 30, ал. 1 и чл. 39, ал. 1 Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Допуска промяна в състава на Общинската избирателна комисия - Долни Дъбник, като вместо ПЕНКО МАРИНОВ ПЕТКОВ определя за член МАРИН ЙОТОВ ИВАНОВ.
3 октомври 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова
СЕКРЕТАР: Р. Янков

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

РЕШЕНИЕ HP. 225

Във връзка с предложенето на Столичния народен съвет и на основание чл. 30, ал. 1 и чл. 39, ал. 1 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Допуска промяна в състава на Столичната избирателна комисия, като вместо ЯРОСЛАВ МИЛЕНКОВ определя за член ВИШАНА МОЛЕРОВА.

3 октомври 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова
СЕКРЕТАР: Р. Янков

/Пресслужба "Куриер"/


16:30:24
07.10.1991 г.
Редактор: Нина Гаврилова
Технически изпълнител:
Емилия Генадиева
Комплексна обработка:
Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1991 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!