8 октомври 1993


София, 8 октомври 1993 година
Брой 197 /984/


София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА ПАРТИИТЕ И ОРГАНИЗАЦИИТЕ ОТ СЪВЕТА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА В РУСИЯ.


Участващите в Съвета за сътрудничество партии и организации поотделно вече изразиха своето отношение към придобилите трагичен характер събития в Русия. Днес, когато обстановката в тази огромна страна върви към успокояване и стабилизиране, независимо от малката дистаниця, могат да се направят някои оценки и изводи.

Партиите и организациите от Съвета за сътрудничество:

- оценяват събитията в Русия като опит на силите на комунистическата реставрация за реванш, който би върнал света отново в епохата на студената война;

- заявяват подкрепа за президента на Русия Борис Елцин в борбата му с тези сили;

- същевременно считат, че единственият демократичен изход от съществуващата в Русия политическа криза не е насилието, а организирането и провеждането на действително свободни и демократични избори.

Според партиите и организациите от Съвета за сътрудничество събитията в Русия, довели до проливане на човешка кръв, ярко очертаха реалните постижения на българската демокрация. Въпреки своите несъвършенства днес тя прави подобни събития у нас невъзможни. Основен гарант за това е приетата от Великото народно събрание демократична конституция на страната, осигуряваща разделението на властите и определяща техните правомощия.

Събитията в Русия дадоха възможност отново да се откроят позициите, заемани от българските политически сили, и се превърнаха в тест за тяхната привързаност към принципите на демокрацията. И БСП, и СДС не издържаха този тест.

БСП не зае ясна и категорична позиция. Тя не осъди силите на комунистическата реставрация. Това е белег, че в тази партия има влиятелни кръгове, изпитващи носталгия по миналото. Претендиращата за обновление партия не пожела или не посмя да се разграничи от тях.

СДС използва събитията като повод, за да издигне отново плашилото на рекомунизацията. Същевременно той не се разграничи от крайните сили в него, които със своето негативно отношение към конституцията и с поставянето под съмнение легитимността на демократично избраните институции поставят под реална заплаха демократичното бъдеще на страната.

Партиите и организациите от Съвета за сътрудничество вярвят, че народът на Русия на предстоящите избори ще каже свободно своята тежка дума.

София, 7 октомври 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ С ГЛАВЕН СЕКРЕТАР АНАСТАСИЯ МОЗЕР ПО ПОВОД НА РЕШЕНИЕ ЗА СЪДБАТА НА ДОМА-ПАМЕТНИК "АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ", ПРИЕТА НА ЗАСЕДАНИЕ, СЪСТОЯЛО СЕ НА 2-3 ОКТОМВРИ 1993 Г. В СОФИЯ.


На 23 септември 1993 г. правителството на Беров издаде оповестеното по-рано решение за отнемане от Българския земеделски народен съюз /БЗНС/ на Дома-паметник "Ал. Стамболийски" и предаването му на файтонни псевдоземеделски формирования. Това е опит да се отнеме от БЗНС негова собственост от 1918 година.

По същество правителството на Беров повтаря репресивните комунистически действия от 1945 година, когато имуществото на БЗНС бе предадено на казионните "земеделци".

Управителният съвет на БЗНС отхвърля това отмъстително и престъпно решение и изказва увереност, че то ще бъде отменено от Върховния съд на републиката.

София, 3 октомври 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТКРИТО ПИСМО ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 11 ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ОТ 3-МА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПО ПОВОД НА ПРОЕКТА ЗА РЕЗОЛЮЦИЯ, ВНЕСЕН ОТ ДЕПУТАТА ЛЪЧЕЗАР ТОШЕВ В ПАРЛАМЕНТАРНАТА АСАМБЛЕЯ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА. Документът е адресиран и до президента на Република България, до Министерския съвет, до политическите и обществените организации и до средствата за масова информация.


Въпросът за държавното устройство и легитимността на институциите стои в същината на реформите в България при прехода от тираничен режим към свободно и демократично общество. Свидетели сме на това как близо четири години след свалянето на Живковия режим няма съществен напредък по отношение на изграждането на легитимна база на българската държавност. Напротив - фалшификацията на изборите за Велико народно събрание през 1990 г. и нелегитимният начин, по който бе приета конституцията на България, говорят за опасни рецидиви от годините на комунистическа диктатура.

Развиването на демокрация и стабилна икономическа система в България е невъзможно без приемането на страната ни в общността на свободните държави. Това би било немислимо без създаването на убеденост сред световната общественост, че България е поела път на развитие като страна, в която законността и гласът на хората са най-високо зачетени, фалшифицирането на избори и създаването на институции чрез нелегитимна конституция уронва неимоверно престижа на България и я откъсва от развития свят.

В тази връзка, подкрепяме проекта за резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа по въпроса за легитимността на институциите в България, подписан от 17 евродепутати, и изложените в него мотиви и изисквания. Призоваваме институциите в България да удовлетворят исканото от представителите в Парламента на Европа и да сторят нужното, щото да бъде решен проблемът с легитимността на държавата и така да бъде снет срамът, който вече близо половин век тегне над Отечеството ни.

София, 5 октомври 1993 г.

ПОДПИСАЛИ:

ЗА АКАДЕМИЧНО ОБЩЕСТВО ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ: Александър Мошев, Илия Лингорски

ЗА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС: Янко Янков

ЗА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ-ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ: Николай Михайлов

ЗА ОФИЦЕРСКА ЛЕГИЯ "ЦАР СИМЕОН": Богдан Пеев

ЗА НЕЗАВИСИМО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА: Веселин Петков, Свободка Стефанова, народен представител от СДС

ЗА ГРУПАТА ЗА ИНФОРМАЦИЯ, АНАЛИЗИ И ПРОУЧВАНИЯ КЪМ НКС НА СДС: Валери Цветков

ЗА ДРУЖЕСТВО "ПРОСВЕТЛЕНИЕ": д-р Димитър Иванов, Тошо К. Пейков, народен представител от СДС

ЗА ДРУЖЕСТВО "КНЯЗ КОНСТАНТИН-АСЕН ВИДИНСКИ": Виолин Иванов

ЗА НОВА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ: Васил Михайлов, народен представител от СДС

ЗА ДРУЖЕСТВО "ЕКОЕНЕРГЕТИКА": Георги Стоилов, Иван Крадлеков, издател на в. "Българска корона"

ЗА КОМИТЕТ ЗА КОНСТИТУЦИОННА МОНАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ - ГР. ЩУТГАРТ, ГЕРМАНИЯ: Димитър Бачев

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ИЗКАЗВАНЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ АЛЕКСАНДЪР КАРАКАЧАНОВ НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА 5 ОКТОМВРИ 1993 Г. В СОФИЯ.


Нагли лъжи и политически спекулации са клеветническите твърдения на Ал. Каракачанов, препечатани във в. "Дума", че Демократическата партия с председател г-н Стефан Савов се занимава с продажба на алкохол. Това се прави изцяло в услуга на комунистическата пропаганда, особено след поредния болшевишки пуч в Москва. Демократическата партия има вековна история и никога не се е замесвала в корупция.

Декларираме, че никога и под никаква форма не сме се занимавали с търговия на алкохол или с какъвто и да било друг вид такава дейност.

Подобно псевдополитическо поведение е недопустимо не само от гледна точка на морала, но и се преследва от закона.

София, 6 октомври 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДП: Стефан Савов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ДО ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ХАЧО БОЯДЖИЕВ ПО ПОВОД НА ПРЕДАВАНЕ, ИЗЛЪЧЕНО НА 5 ОКТОМВРИ 1993 Г. Документът е адресиран и до главните редактори на вестниците "Дума" и "Демокрация" и до други средства за масова информация.


УВАЖАЕМИ Г-Н БОЯДЖИЕВ,

По повод безотговорните изказвания на Александър Каракачанов на пресконференция от 5 октомври 1993 г., огласени същата вечер в централната емисия на "По света и у нас" по Българската национална телевизия /БНТ/, относно списък на политически партии, които извършват стопанска дейност, Изпълнителното бюро на Социалдемократическата партия категорично заявява:

Лицето Каракачанов умишлено и тенденциозно излъга българската общественост, цитирайки документи с невярно съдържание. С този акт той цели да дискредитира публично една от организациите в Съюза на демократичните сили - Социалдемократическата партия. Тази партия никога не е извършвала каквато и да е търговска дейност /за разлика от Ал. Каракачанов/, което се подкрепя и от писмото на Министерството на финансите - Столично данъчно управление, номер СДУ-542/24 септември 1993 г., където дословно се казва: "Християндемократическата партия /ХРДП/ е закупила от "Бартекс" ООД 992 тона захар, А НЕ ЦИТИРАНАТА ПАРТИЯ Социалрадикалдемократическа партия СДП/... Техническата грешка, която съставилите документа са направили, стана добър повод тя да бъде отстранена, което е добро и за Министерството на финансите, и за СДП. Писмото е с подписа на началника на СДУ г-н Красимир Ангарски.

Уточнението по повод на допуснатата техническа грешка бе направено незабавно по страниците на в. "Демокрация".

Изпълнителното бюро на СДП ще заведе дело в съда срещу Ал. Каракачанов, както и срещу всички, които съдействаха за тиражирането на тази злепоставяща СДП груба лъжа.

Уважаеми г-н Бояджиев, настояваме днес, 6 октомври 1993 г., в централната емисия на "По света и у нас" да бъде прочетен горният текст, с което да бъде окончателно изяснен пред обществеността този случай.

София, 6 октомври 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ИБ НА СДП:

Иван Куртев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПИСМО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА ПРОф. КРЪСТЬО ПЕТКОВ ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО ЕВГЕНИ МАТИНЧЕВ.


Във връзка с усъвършенстване работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ председателят на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ проф. Кръстьо Петков е изпратил писмо до председателя на НСТС г-н Евгени Матинчев, с което настоява в дневния ред на заседанията на НСТС да бъдат включени следните въпроси:

1. Изпълнението на договореностите за изплащане на компенсации, изпълнението на бюджета за тази година, както и рамката за съставяне на бюджет за следващата 1994 г.

2. Неизплатените вноски за социалното осигуряване и тези във фонд ПКБ.

3. Състоянието и перспективите на отрасли като лека и миннодобивна промишленост, земеделие, за което сме внесли предложение още преди месец и половина, и други.

В писмото се настоява разглеждането на тези въпроси да става в присъствието на съответните министри /Ст. Александров и Р. Биков/.

В края на писмото се припомня, че решението на КС на КНСБ предвижда преоценка на участието ни в НСТС, ако другите партньори не желаят разглеждането на тези въпроси.

София, 5 октомври 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА УЧИТЕЛСКИЯ СИНДИКАТ "ПОДКРЕПА" ПО ПОВОД НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СЪБИТИЯ В РУСИЯ.


Отново съдбата на демократичните промени в Източна Европа е поставена на карта.

Отново руските комунисти призовават към "Октомврийска революция", което на практика означава РЕСТАВРАЦИЯ НА ТОТАЛИТАРИЗМА И БОЛШЕВИЗМА в най-уродливите им форми.

От драматичното развитие на събитията в столицата на бившата "ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО" зависи и съдбата на България, на демократичните промени у нас.

Ето защо Учителският синдикат "Подкрепа" заявява категоричната си

ПОЗИЦИЯ:

- не на опитите за комунистически преврат, което означава връщане към недалечното "светло" тоталитарно минало;

- не на реставрацията на един строй, отдавна отречен от историята на цивилизованото човечество и изхвърлен на политическото бунище!

София, 4 октомври 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНА ТЕЛЕГРАМА ОТ ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ДО ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ И ДО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КИТАЙСКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА ПО ПОВОД НА ЧЕТИРИДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТАТА ГОДИШНИНА ОТ КИТАЙСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ.


Централният комитет на Българската комунистическа партия /ЦК на БКП/ поздравява Централния комитет на Китайската комунистическа партия /ККП/ и правителството на Китайската народна република по случай 44-годишнината от победата на великата китайска социалистическа революция, която нашата партия почита и уважава дълбоко. Ние искрено се радваме на успехите на социалистическото строителство във великата китайска страна, изцяло подкрепяме върховните усилия на партията и правителството в изграждането на социализма. Пожелаваме на китайския народ нови, по-високи успехи в близкото бъдеще и желаем укрепване на ККП и китайското правителство за по-пълно въвеждане на комунистическите принципи в икономическото и социалното изграждане на страната.

София, 3 октомври 1993 г.

ПЪРВИ СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП:

Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


10.35:00
08.10.1993 г.


Редактори: Нина Гаврилова
                    Любомир Йорданов - деж. ред.
Технически изпълнител: Цвета Любомирова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТАCopyright © Пресслужба “Куриер”, 1993 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба “Куриер” е задължително!