8 декември 1994


София, 8 декември 1994 г.
Брой 241 /1286/


София, 8 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЦИ, ДЕЙЦИ НА НАУКАТА И КУЛТУРАТА, ПИСАТЕЛИ И ЖУРНАЛИСТИ В ПОДКРЕПА НА ПАТРИОТИЧНОТО ДЕЛО НА ОТЕЦ БОЯН САРЪЕВ ОТ КЪРДЖАЛИ И ПРИЕТО ПО ИНИЦИАТИВА НА ВЕСТНИК "МЕДИЦИНА".


Днес, когато България изживява едно от най-тежките изпитания в националното си и в държавното си оцеляване, когато средствата за поставяне на народите в колониална зависимост са нови, "цивилизовани", и формите на робска подчиненост не се изразяват в ангария на рая, в преследване, клане и бесилки на борци за свобода, а в най-обикновени, перфектни решения на икономически и финансови институции, едно след друго българските правителства вършат не това, което повелява нашият интерес, а това, което определят и диктуват тези институции, всъщност - истинския поробител, който стои зад тях. В интерес на тези институции и с помощта на вътрешните колаборационисти се осъществи тотална стопанска разруха, вследствие на което един цял народ се поставя на колене и друг изход за него няма, освен да живее по диктуваните отвън правила. Но за да бъде постигната генерално целта - абсолютна подчиненост наред с разрушаване на стопанските устои на държавата, е нужно народът да бъде атакуван, разграбен и духовно. Средствата за това се оказаха неподозирано много. Но на едно от тях се възлага стратегическо значение. Упорито и настойчиво се проправя пътят на турцизирането у нас - с гора от минарета, с чужди телевизионни предаватели, с ислямски емисари.

На фона на това едно от най-патриотичните дела по нашите земи днес се явява делото на неизвестния до вчера отец от Кърджалийско, основател на Движението за християнство и прогрес "Свети Йоан Предтеча", Боян Саръев. То е свято дело, защото е дело за спасяване на духа български от чуждоземна духовна инвазия! Това е балканджийововски подвиг, пред който можем само да се преклоним.

Повече от всякога днес са ни нужни апостоли, които да работят за България, за нейното спасяване от разрухата и за оцеляване от материалната и духовната криза. Нужни са ни честни и почтени хора, светци като Боян Саръев, които да разбудят народната съвест и памет, да подкрепят духа ни в това тежко и разломно време. Да отворят очите ни за бедствието и националната драма, която ни готвят чужди "посланици".

Едва ли има българин, който да не се възхищава от родолюбивото дело на отец Боян Саръев. Не е достатъчно обаче само да му се възхищаваме. Това апостолско дело не се нуждае от нашите венцехваления, а от всенародна подкрепа - всички, които се наричаме българи, да застанем зад него. То се нуждае както от морална, така и от материална помощ. Похвална е инициативата на ръководството на вестник "Медицина" да предостави сто абонамента за следващата година на последователите на "Св. Йоан Предтеча" и да организира морална поддръжка чрез пресата.

Ние призоваваме всички честни българи, кой както може, да даде своята помощ - чрез изразяване на становището си в средствата за масово осведомяване, чрез подкрепа на подписката, която се организира, и др. Начинът и формите на тази помощ нека да бъдат толкова, колкото народът ни може да предложи.

ПОДПИСАЛИ: Акад. Благовест Сендов, акад. Веселин Хаджиниколов, проф. Велко Вълканов, Коста Андреев, Николай Хайтов, акад. Никола Попов, Никола Инджов, проф. Сашо Стоянов, Стефан Продев, проф. Тодор Абазов, Стоян Владиков - Кърджали.

София, 28 ноември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ФРОНТА НА ПРОГРЕСИВНИТЕ СИЛИ, НАПРАВЕНО ПО БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ИГНАТ ИГНАТОВ НА 19 НОЕМВРИ 1994 Г.


ТРУДОВИ БЪЛГАРИ,

Страната ни се намира в един от най-срамните периоди в хилядолетната си история. Без война, без видим външен противник, системно се унищожават националното достойнство и многовековната култура на един народ и се разграбват сътворените от него богатства. Внушават се принципите на дивашко общество, които съвременното човечество преосмисля и е на път да отхвърли. Това трябва да се спре час по-скоро.

Затова създадохме Фронта на прогресивните сили в България. Разумът трябва да се изпречи на пътя на разсипията. Очевидно това не може да стане с празни приказки и добре премерени лъжи. Затова - фронт! Защото се готви срамно бъдеще за децата ни, унизителна старост за родителите ни, робско съществуване за самите нас. Ако държим на човешкото си достойнство, трябва да се защитим. Всички заедно!

Работници и селяни, интелигенция - всички заедно! Необходими са ни наши, народни представители, а не хлевоусти дърдорковци. Фронтът е обединение на трудовия и на мозъчния потенциал на нацията с една цел - създаване на нова българска държавност, почиваща на здравия разум, човечност и сговор, почитаща един цар - Цар Труд, човешки, съзидателен труд! Фронтът е разбиране за това, че ние сме всички частици от единен общ организъм и не можем да съществуваме сами за себе си. Фронтът е знание за това какво трябва да се направи, как да се направи и кой да го направи, знание за пътя, по който трябва да тръгнем, и вярната посока, по която трябва да вървим - всички заедно. Фронтът е тревога и предупреждение, че посоката, в която ни тласкат, води към национална гибел, че ако не спрем сега, утре ще бъде късно. Програмите, които представят политиканстващите лидери, са отровена лъжа, обещанията са голи, парите, с които те плащат за пропаганда, са наши пари. Не им вярвайте, хора! За 5 години те доказаха не само че не могат, но и не искат да управляват разумно страната. На тяхната предизборна наглост трябва да кажем: "Стига! Върнете ограбеното!"

Трудови хора,
Не чакайте друг да вземе решение вместо вас, друг да се бори вместо вас, а всички заедно да си изградим държава, човечна и справедлива.

България не е бедна и изостанала страна, както ни внушават. Тя има необходимите производствени, умствени и природни възможности за съвземане от кризата и за изграждане на разумна, служеща на човешкото добруване устойчива национална икономика. Не икономика за някого, а икономика за всички. Ключът за това е един - производството - разумно и целенасочено. Държавни, частни и кооперативни производители - в тази икономика има място за всеки! Не формата на собственост, а организацията на тази собственост е база за успеха. Пропагандата на принципите на примитивния капитализъм отпреди два века: "Пари на всяка цена и с всички средства!", е откровено престъпление срещу бъдещото поколение. Рецептите за успех са твърде прости, нужно е само да ги потърсим. Фронтът призовава онази част от народа, която притежава вярата в бъдещето на страната ни, да застане срещу престъпния сценарий, който се мъчат да ни натрапят. Подкрепете своите представители, млади и честни хора, чуйте гласа на здравия разум, познаващ цената и плодовете на човешкия труд, това е последният ни шанс срещу безумието. Идеите на фронта са историческа необходимост, рано или късно те ще станат реалност. Процесът ще е дълъг, но колкото по-рано започнем, толкова по-малко жертви и лишения ще са нужни. Затова - Фронт на прогресивните сили в България!

За намиране на разумен и справедлив изход за нацията, за да не оставим пустиня след себе си, за да не се срамуваме от децата си, за да имаме право да се наричаме хора! Време за помагане е сега!

Затова - Фронт!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ АНГЕЛ ЦОНЕВ ПО ПОВОД НА ПУБЛИКАЦИЯ ВЪВ ВЕСТНИК "СТАНДАРТ" ОТ 27 НОЕМВРИ 1994 Г.


ГОСПОДИН РАЙОНЕН ПРОКУРОР,

Моля да възбудите наказателно преследване за обида на длъжностно лице по чл. 148, ал. 2 и 3 във връзка с чл. 20 от Наказателния кодекс /НК/ на Република България /РБ/ към отговорните служебни лица на вестник "Неделен Стандарт", които в брой 795 от 27 ноември 1994 г. в заглавна статия подложиха името ми, длъжността ми и партията, която представлявам, на унижение и злепоставяне.

Прилагам документ, че съм регистриран за кандидат за народен представител в 26 Софийски многомандатен избирателен район и съгласно закона съм длъжностно лице.

С уважение: Ангел Цонев

София, 5 декември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА АНАРХИСТИЧНАТА МЛАДЕЖ ПО ПОВОД НА ПРОИЗВЕЖДАНЕТО НА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА 37-О ОБИКНОВЕНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА 18 ДЕКЕМВРИ 1994 Г.


Ние, анархистите, като привърженици на неограничената свобода и радетели за общество без йерархия, насилие и господство, призоваваме българския народ към бойкот на изборите!

Свитедели сме на невиждана демагогия от страна на политическите сили. Съставят се абсурдни коалиции между републиканци и монархисти, либерали и консерватори, болшевики и нацисти. Политическите шарлатани са готови на всичко с цел завладяването на властта.

Изминалите пет години доказаха, че парламентарната демокрация не може да донесе очакваната промяна. Следващите години ще потвърдят тази истина, а всеки опит за реставрация на диктатурата ще бъде обречен.

Депутатите в новото 37-о Народно събрание ще продължат:
- узаконяването на тоталния грабеж над българския народ чрез данъци, такси и астрономически цени за най-необходимите стоки;
- членуването в управителни бордове на бизнесмафиотските корпорации и прикриването на икономическите престъпления на видни делови мъже;
- да ползват привилегии и всички възможни средства за лично облагодетелстване;
- да прикриват корупцията, престъпленията на държавните институции, както и полицейското насилие.

Депутатите, които вече са се избрали в парламента, са бивши, настоящи и бъдещи престъпници, затова не ставайте техни съучастници, като пуснете в урната шарените хартийки.

Самоорганизирайте се в граждански комитети за съпротива срещу държавната машина.

Защитавайте интересите си сами, а не чрез държавата и партиите, в преки действия срещу престъпниците и закрилящата ги полиция.

Борете се за вашите права и вашата свобода!

Никаква власт за никого!

Направете своя избор - бойкот на изборите!!!

Анархия и свобода!

София, 5 декември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА СЕКРЕТАРИАТА НА МОНАРХИЧЕСКАТА ЛИГА В БЪЛГАРИЯ ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА "МАКСИМ БИЗНЕС КЛУБ" КСАВИС ЖИВОДАН В СТРАНАТА.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Предоставяме на вашето внимание специалното поздравление на Канцлера на Монархическата лига граф Николай Толстой към "Максим бизнес клуб" - Женева, за тяхната благотворителна помощ за български деца със заболявания, под егидата на Негово величество Царя. Писмото бе връчено официално на председателя на "Максим бизнес клуб" г-н Ксавис Живодан на тържествен коктейл, организиран от лигата в чест на неговото посещение в България. По време на тържеството г-н Живодан се запозна и разговаря с Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Борис, бизнесмени и кандидати за народни представители от Съюза на демократичните сили - членове на Монархическата лига.

Националният координатор на лигата за България г-н Илия Лингорски и г-н Живодан обсъдиха възможности за съвместна дейност. Изразена бе готовност група членове на клуба да посетят България и да се срещнат с бизнесмени и политици от лигата.

София, 28 ноември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА /ЧАСТ ЧЕТВЪРТА - ПОСЛЕДНА/ "НЕ ПРОСТО ИЗБОР. НОВ ИЗБОР" НА КОАЛИЦИЯТА "НОВ ИЗБОР".


КАЧЕСТВО НА ЖИВОТА

* Здравна и социална политика, реално гарантирана от държавата и насочена към решаване на конкретните проблеми на отделния човек и на семейството. За решаването на тези проблеми ще използваме всички модерни средства, методи и техники, прилагани в наи-развитите страни в света. Ще изграждаме модерна, надеждна, икономична и ясно насочена социална защита на хората. Приоритет са рисковите групи: най-слабите слоеве измежду пенсионери, инвалиди, млади семейства, безработни. В изграждането на подобни защитни мрежи ще включим и частния бизнес.

* Ще наложим промени в средното и висшето образование, създаващи възможност за доближаване на подготовката на учениците и студентите до знанията и уменията, получавани в най-известните учебни заведения в Европа и света. Диференцирано развитие на клонове от науката в съответствие със стратегическите приоритети на развитие на страната.

*  ”Нов избор" ще насърчава с конкретна програма държавното и частно меценатство в националния културен живот. Подкрепа на културата, науката и творчеството чрез специализирани фондове и индивидуални субсидии. Законово регулиране на дарителството и спонсорството.

*  Национална стратегия и прагматична инвестиционна програма за приоритетни действия и проекти за опазване на околната среда.

* Инвестиционна програма за жилищно строителство чрез кредитиране и преференции, насочени преди всичко към младите семейства.

* Данъчни облекчения, преференции и насърчаване на спорта. Приемане на специален закон за спорта.

* Подпомагане на държавата за утвърждаване автономията на църквата. Връщане на църковните имоти. Прекратяване ка незаконната дейност на различни секти. Насърчаване вероучението в училищата.

Изминаха пет години от началото на демократичните промени в България. Всички очаквахме демокрацията да донесе подобрение на нашия живот. Очаквахме България да стане нормална европейска страна, в която живеят нормални, бели, европейски хора и си уреждат живота по нормален, европейски начин, достоен за нашия народ и неговата история.За това, че тази цел все още не е постигната, вината не е на българския народ. Провалите се дължат на липсата на кураж, на воля за работа и за управление от страна на политическите сили.

Същите тези сили провалиха правителството на "Нов избор" - правителство, съставено изцяло от професионалисти. Същите тези сили се опитват да докажат, че извън тях няма друг избор. Същите тези сили се надяват и новият парламент да е копие на стария.

Ние твърдим, че избор има. Този избор е "Нов избор". Това е изборът на онези, които знаят как се работи и които вече никога няма да гласуват за партиите и лидерите на стария избор. Това е изборът на хората, които знаят, че няма никакви пречки пред това реформите в България да стигнат до успешен край - никакви пречки освен слабата воля, импотентността на старата политическа класа.

Работата не е в това да се направи просто някакъв избор. Нова България, новият тип управление, от който тя се нуждае, изискват да се направи нов избор.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА /ЧАСТ СЕДМА - ПОСЛЕДНА/ "СЪГЛАСИЕ ВМЕСТО КОНФРОНТАЦИЯ. РЕАЛИЗЪМ ВМЕСТО ДЕМАГОГИЯ" НА ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА.


8. ОКОЛНАТА СРЕДА - МЯСТОТО, КЪДЕТО ЖИВЕЕМ.

Предлаганата от ДАР икономическа доктрина гарантира устойчивото развитие на обществото, като понижава рисковете за околната среда и човешкото здраве.

ДАР е за сключване на споразумения, които ще позволят част от външния дълг да се използва за въстановяване на българската природа със съдействието на нашите кредитори.

ДАР ще настоява за скорошна ратификация на подписаните от България екоконвенции. Готови сме за съответните промени в законодателството.

ДАР предлага връщане на горите, но при засилен контрол върху ползването им.

ДАР ще отстоява принципа за многофункционално и многоцелево използване на горите, така че дървопроизводствените им функции да бъдат балансирани с природозащитните, водохранните и други полезни функции.

ДАР е готов да внесе закон за горите, гарантиращ възстановяването на всички видове собственост.

ДАР предлага строга финансова система, ефективно действаща срещу замърсителите на околната среда, завишения в изискванията при охрана, строги и ефикасни финансови мерки, гарантиращи, че размерът на санкциите ще надвишава разходите за възстановяване на пораженията.

ДАР предлага изменения в Наказателния кодекс, които ще поставят бариера пред ловното и горско бракониерство.

Защитата на околната среда е защита на хората. Затова настояваме за решаване проблема с трансграничните замърсявания на Дунав, за целево изразходване на получените от Европейския съюз средства за технологично съоръжаване и пречиствателни инсталации, за въвеждане на безотпадни производства и технологии.

ДАР е за увеличаване дела на средствата, постъпващи в общинските екофондове, и за постоянен контрол върху качеството на околната среда и селскостопанската продукция.


9. РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА НА ДАР.

ДАР се обявява за приемане на цялостно законодателство, гарантиращо местното самоуправление и осигуряващо по-пълни права на общинските народни съвети, кметовете и другите органи на местната власт.

Новото, което предлага ДАР в тази насока, е проект на закон за общинската собственост, утвърждаващ разделяне на държавната от общинската собственост и предоставянето на общините на част от сградния фонд, общинските предприятия, земи и част от инфраструктурата и местната транспортна система.

Ние сме за коренна промяна в данъчната система и за автономно събиране на местните данъци и такси. Заедно със Закона за местното самоуправление това ще доведе до реална автономия на общините и до съответствие на правата и отговорностите на общинските съвети и кметове.

ДАР се обявява за политика на децентрализиране на стопанските и културни ценности на нацията от столицата и по-големите градове към бившите общински и окръжни центрове. Ние сме за приемането и на нов закон за териториалното деление преди следващите избори за местни органи на властта, който да е съобразен в по-пълна степен с местните и регионални особености на сегашните общини.


V. КЪМ XXI ВЕК - С НОВО НАЦИОНАЛНО И ДУХОВНО САМОЧУВСТВИЕ


1. ЗА ДРУГО ОТНОШЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА КЪМ НАЦИОНАЛНИТЕ КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ.

ДАР вижда основните задачи на българския народ в края на XX век преди всичко в сложната и болезнена адаптация към новите европейски и световни реалности. Ние смятаме за особено опасни тенденциите към културно обезличаване на нацията.

Ето защо ДАР възприема политика на държавни ангажименти и приоритети за съхраняването на най-важните културни достояния на нацията в областта на фолклора, литературата, театъра, киното, музикалното творчество и др.

ДАР се обявява:
* за държавна помощ и субсидии на творчески произведения с висока художествена стойност и утвърждаващи българското национално самосъзнание;
*закрила на сградите с театрално предназначение, включително читалищните;
* подкрепа на съпътстваща стопанска дейност с данъчни преференции;
* подкрепа на новосформираните частни, общински и кооперативни театри;
* премахване на данъците при субсидии от частни лица на културата;
* съхраняване на оперните и симфонични институти чрез смесено финансиране - държавно, общинско, от спонсори - с данъчни облекчения.

ДАР ше предостави на културата няколко десетки държавни обекта и ще превърне бившия Партиен дом в Национален културен и бизнес център.

Ние сме за приемането на нов закон за културата, гарантиращ правата на заетите в тази сфера, социалното и пенсионното им осигуряване, данъчните преференции и т.н.


2. НЕ ПРИЕМАМЕ РАЗКОЛА В ПРАВОСЛАВИЕТО.

ДАР не одобрява разкола в българската църква, стимулиран от държавници и политици. Ние сме обезпокоени, че в резултат на това се увеличи дейността на секти с антихуманни цели. Ние сме за гарантиране свободата на вероизповеданието, но в хуманните рамки на вярата и обвързаността й с живота.

ДАР изразява пълната си подкрепа на дейността на Българската православна църква. За нас църквата е не само извор на българска вяра и морални устои, но и мощен културен институт, съхранил и съхраняващ културно-историческите ценности на народа.

ДАР разчита на нейното въздействие за възраждане на добродетелите, за разрастване на благотворителството и дарителството, за утвърждаване устоите на българското семейство.


3. СПОРТЪТ - КЪМ НОВОТО С ОПТИМИЗЪМ.

ДАР ще полага по-големи грижи към спорта и неговите деятели. Ние смятаме, че е необходимо да се приеме закон за спорта, чрез който да се уредят мястото, ролята и структурите на спортните дружества и съюзи, както и механизмите за тяхното управление.

ДАР смята, че би било правилно по-голямата част от държавното имущество за спортни цели да се предостави на спортните дружества при определен ред и условия. Основните средства, получени от спортния тотализатор и лотариите, следва да отиват за развитието на масовия спорт, а също така за организиране на фондове, насочени към високо спортно майсторство.


* * *

Нашата програма е обърната към живота на съвременните българи и заедно с това тя е устремена в бъдещето. Ние търсим чрез нея не изгода за една или друга социална група, а хармония и равновесие на интересите на всички граждани. Защото свободата не е само пожелание, а борба и труд за собственото и на Родината ни духовно и материално възвисяване.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ ’94


ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ N 457

София, 6 декември 1994 г.

ОТНОСНО: Отстраняването на несъответствия между адресната регистрация на избирателите и избирателните списъци.


На основание чл. 34, ал. 1, т. 1 от Закона за избиране на народни представители, общински съветници и кметове /ЗИНПОСК/ Централната избирателна коимисия

РЕШИ:

1. При констатиране на несъответствие между адресната регистрация на избирателите, отразена в личните им паспорти, и избирателните списъци - различие в наименование на улиците /поради преименуване и смяна на имена/, секционната избирателна комисия вписва различието в графа N 10 /"забележка" от секционния избирателен протокол/ и допуска избирателите да гласуват.

2. Кметовете да снабдят секционните избирателни комисии със списък, съдържащ старите и новите наименования на улиците в съответния регион.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 458

София, 7 декември 1994 г.

ОТНОСНО: Назначаване на експертна група за оценка на програмното осигуряване за компютърна обработка на резултатите от изборите за народни представители на 18 декември 1994 г.


На основание чл. 34, ал. 1, т. 5 от ЗИНПОСК и решение N 265/17 ноември 1994 г. на Централната избирателна комисия /ЦИК/ и с цел да даде оценка на създадения софтуер от изпълнителя на компютърната обработка на резултатите от изборите за народни представители на 18 декември 1994 г. Централната избирателна комисия

РЕШИ:

1. Определя експертна група в състав:

Доц. Агоп Хачикян - ръководител, и членове: проф. Константин Марков, Валентин Бойчев, Божидар Георгиев, Емил Божанов, Добромир Добрев, Михаил Балев, Илиян Донев, Димитър Йорданов и Благовеста Шойлева, която да проведе контролни изпитания и оцени работоспособността на редовната версия на създаденото програмно осигуряване за компютърна обработка.

2. Дейностите по т. 1 да се извършат съвместно с изпълнителя на компютърната обработка на 12 декември 1994 г. от 9,30 часа в заседателната зала на Института по математика на Българската академия на науките /БАН/, 1113 София, ул. "Академик Г. Бончев", бл. 8.

3. Групата оформя своите решения в протокол в еднодневен срок от провеждане на изпитанията, като го предоставя на ЦИК на следващия ден.

4. На експертната група се изплаща еднократно възнаграждение, както следва:

- на ръководителя - 2500 лв.,

- на членовете - 2000 лв.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 459

София, 6 декември 1994 г.

ОТНОСНО: Обжалване отказ за регистрация на кандидат за народен представител на Съюза на българските общности от Районна избирателна комисия /РИК/.


Обжалвано е решението на РИК на 19 Многомандатен избирателен район - Русе, с което е отказана регистрацията на кандидата за народен представител Димитър Неделчев Димитров от кандидатската листа на Съюза на българските общности в този избирателен район. В жалбата се твърди, че документите, подадени от кандидата - заявление и декларация, са отговаряли на изискванията на ЗИНПОСК, поради което неправилно на това основание е била отказана регистрацията на кандидата на Съюза на българските общности. Молят Централната избирателна комисия да отмени Решение N 44 от 21 ноември 1994 г. на РИК - Русе, с което е отказана регистрацията на Димитър Неделчев Димитров като кандидат за народен представител, предложен в листата на Съюза на българските общности в 19 Многомандатен избирателен район - Русе.

Жалбата е основателна. Видно от представеното заявление и декларация, подадени от кандидата за народен представител при регистрацията му в РИК - Русе, същите отговарят на изискванията за тяхното съдържание, посочени в Указ N 216 на президента на Републиката, с който са утвърдени изборните книжа за изборите на 18 декември 1994 г. В заявлението са посочени трите имена, местожителство, адрес, личен паспорт - серия и номер, ЕГН, съгласието на кандидата да бъде регистриран от партията Съюз на българските общности, подпис на кандидата, а в декларацията същите данни заедно с известността му за наказателната отговорност за деклариране на неверни обстоятелства относно съобразяване изискванията на чл. 3, ал. 1 от ЗИНПОСК. Затова отказът на Районната избирателна комисия Да бъде регистриран като кандидат за народен представител за изборите на 18 декември 1994 г. следва да се отмени, като ЦИК постанови ново решение, с което регистрира Димитър Неделчев Димитров за кандидат за народен представител в 19 Многомандатен избирателен район - Русе, в листата на Съюза на българските общности.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 34, ал. 1, точка 2 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Отменя Решение N 44 от 21 ноември 1994 г. на Районна избирателна комисия на 19 Многомандатен избирателен район - Русе, с което е отказана регистрацията на кандидата за народен представител Димитър Неделчев Димитров от листата на Съюза на българските обшности, вместо което постановява:

Регистрира Димитър Неделчев Димитров като кандидат за народен представител за изборите на 18 декември 1994 г. в листата на Съюза на българските общности в 19 Многомандатен избирателен район - Русе.

За решението да се уведомят Районната избирателна комисия на 19 Многомандатен избирателен район - Русе, кандидатът за народен представител и Съюзът на българските общности.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


14:30:00    
08.12.1994 г.

    
Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Цанка Стойчева
Технически изпълнител: Мария Станкова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!