9 май 1997


София, 9 май 1997 година
Брой 35 (1731)


София, 9 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЛОВО НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПЕТЪР СТОЯНОВ ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА 38-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ /7 МАЙ 1997 ГОДИНА, СОФИЯ/


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, МИНИСТРИ!
ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА!

Тридесет и осмото българско Народно събрание днес започва своя живот. Вие, госпожи и господа депутати, сте това Народно събрание. Духът на този парламент обаче тепърва ще се роди. И всички ние му пожелаваме, дай Боже, да е здрав и родолюбив - като духа на хората, които ви изпратиха тук.

Позволете ми да ви поздравя още веднъж с избирането ви за народни представители и едновременно с това да изразя вярата си, че всички вие, независимо от политическата ви принадлежност, ще бъдете достойни за огромната отговорност, която поемате. Тази отговорност се носи по-леко, ако бъде споделяна с гражданите на България - ако продължите да обичате избирателите си, както ги обичахте по време на предизборната кампания, и им вярвате така, както ви повярваха те.

Казал го е още дядо Славейков при откриването на Учредителното събрание - „Няма по-голяма глупост от тая да счита човек себе си по-умен от всички и да претендува за ръководство над другите... Имайте, господа, по-голяма вяра към народа и към неговото благоразумие; вгледайте се по-добре в него, изучете по-положително неговите качества и свойства и бъдете уверени, че ще си съставите по-добро мнение, за да можете да се положите повече на него, отколкото на неуместни и ненужни някои отбори.“

Дойде моментът, от който няма връщане назад, госпожи и господа народни представители. Защото народът недвусмислено заяви волята си през последните месеци и всички ние сме призвани да я изпълним. Ако днес вие не обедините усилията си в парламента, ако всички държавни институции не застанат единни зад националните приоритети, поколения българи ще ни презират, че не сме се издигнали на висотата на отговорностите си и сме се оказали неподготвени за предизвикателствата на времето.

Днес всички са убедени, че в България се роди ново реформаторско мнозинство. Най-важната част от него е тук, в парламента. Защото вие сте призвани да изнесете на плещите си най-съществената част от реформата. Аз вярвам, че ще се обедините около националната задача: солидна законова основа за истинска структурна реформа, за ясна и прозрачна приватизация, за финансова и банкова стабилност, за борба с престъпността във всичките й разновидности.

Бъдете реформатори, а не имитатори!

За да бъде успешна вашата работа, е крайно необходимо духът на безсмислената конфронтация да бъде изгонен от парламента. Новият дух на толерантност, стремежът към разбирателство в името на голямата цел, която стои пред нас - те трябва да са определящи в пленарната зала.

Обръщам се към мнозинството:

Вие получихте най-скъпото, което българският народ притежава днес - неговото доверие. И сега сте изправени пред най-трудната задача - да го оправдаете. Хората ви дадоха доверие, за да спасите България, и ще очакват точно това от вас. Вие трябва да покажете как великодушието на силния може да работи за Отечеството. Вярвам, че още помните болката от безпардонността на предишния парламентарен валяк. Ако той беше размазал по пътя си достойнството на един дори човек, пак щеше да е осъдително. Когато обаче монологът на мнозинството се превърне в официална политика, засегнатите са милиони. На днешното мнозинство искам да припомня още това, което преди година и половина заявих от тази трибуна на тогавашното мнозинство в 37-то Народно събрание - „Platonem amo, plus autem veritatem аmо“ - или „Обичам Платон, но повече обичам истината.“

Обръщам се и към опозицията днес. Не пропускайте да критикувате онези слабости на мнозинството, които пречат на реформата. И не злоупотребявайте с популизма, когато е срещу голямата цел - спасението и възраждането на родината.

Изкушението и за мнозинството, и за опозицията - да се възползват от възможностите на парламентарната трибуна, за да дискредитират опонента, е голямо. Но, повярвайте ми, има правила, които не бива да се нарушават, има граници, които не трябва да се преминават. Тези граници са националните интереси на България.

Уважаеми госпожи и господа,
Взаимодействието между държавните институции е най-сериозният гарант на националното съгласие. Дойдох при вас, за да обявим заедно:

Войната между институциите свърши!

Създадоха се условия за ефективна работа в посока на реформите, за които националното съгласие е факт. Факт, който няма алтернатива.

Съгласието, което всички вие, парламентарно представените политически сили, успяхте да постигнете, е най-добрият старт на това Народно събрание. И българският народ ще ви се отплати за това.

Но въпросът има и друга важна страна. Усилията, които полагаме през последните месеци, не останаха незабелязани в Европа и по света. Обща е оценката, че стъпките, които предприемаме, са в правилната посока, че доверието на търговските ни партньори и на външните инвеститори се събужда и, което е най-важното - че можем да разчитаме на реална подкрепа за европейска интеграция и членство в НАТО.

Ваши превъзходителства,
Във ваше лице искам да благодаря на всички, които не оставиха България сама в този толкова труден за нас момент.

Уважаеми госпожи и господа,
Спомнете си онези наши предци от Оборище - за тях Захари Стоянов писа: „Моите оборищки депутати са ангели, най-честните, идеални личности измежду народа, единствените възнаграждения на които бяха грозната бесилка и заптийският камшик.“

Не за да се мерим с тях, не за успокоение на собствената ни съвест, а като най-чист синовен дълг ние сме длъжни да преодолеем и себе си, ако трябва, и да върнем България на полагащото й се достойно място в обединена Европа.

Бих искал да кажа на всички народни представители: хората ви дадоха вярата си, последната си неугаснала надежда в трудния български преход. Задачата ви е историческа - пожелавам ви да върнете блясъка на девиза, който осмисля това място и го прави дом на всеки български гражданин - „Съединението прави силата“.

Аз вярвам, че ще успеете!

Аз вярвам, че България ще успее!

Да живее България!

/Пресслужба „Куриер“/


* * *

София, 9 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС БЛОК ЗА ИЗБОРА НА РЪКОВОДСТВО НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА


На днешното заседание на Парламентарната група (ПГ) на Българския бизнес блок (БББ) бе обсъден правилникът на групата и беше избрано ръководство в състав:

Жорж Ганчев - председател;

проф. Нансен Бехар - заместник-председател;

Яшо Минков - заместник-председател;

Христо Иванов - секретар.

Бяха обсъдени основните законопроекти от законодателната програма на ПГ на БББ.

София, 2 май 1997 г.

Председател на БББ: ЖОРЖ ГАНЧЕВ

(Пресслужба „Куриер“)


* * *

София, 9 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА КОАЛИЦИЯ ДЕМОКРАТИЧЕСКА ЛИГА ЗА ПРЕДСРОЧНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 38-О НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ОГЛАСЕНО ПО БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО НА 17 АПРИЛ 1997 ГОДИНА


СЪГРАЖДАНИ,

Коалиция Демократическа лига, в която влиза и Демократическата партия в България, е приела германския модел и програма за обществено и икономическо развитие на държавата.

Това е модел, който има симпатизанти във всеки български дом. С всеки изминал ден става все по-ясно, че друг път за България няма. Този модел и програма бяха приложени в западната част на Германия след войната. В момента България е като след война, напълно опустошена и разграбена, но от собствените си управници. Сега България е в много по-тежко положение от 1919 г. след седем дълги години на непрекъснати войни, и понеже тази програма беше отхвърлена от Съюза на демократичните сили (СДС) през април 1990 г., за да се тръгне по другия път, довел България там, където е, ще говоря открито.

Трагедията на нацията е, че една голяма част от нея не разбира поквареността и подкупността на цялата политическа класа, сменяла се във властта повече от седем години. Безумието на голяма част от избирателите и тези, които хитро си траят с безмозъчното решение „няма да гласувам“, пращат по върховете на властта безумници. Парадоксът на безумието идва от безумието на избирателния ни закон и Конституция, и така гласовете на можещите, мислещите и знаещите отиват към безумците и техният брой в Народното събрание непрекъснато се увеличава.

Те все още не могат да разберат, че бордът е международна оценка за тоталната некадърност на този „А отбор“ и за некадърността на нашия народ да си избере свестни управници.

Те именно вкараха България във всички черни списъци на диваците и варварите, направиха от България необичана страна и накрая я вкараха в списъка на лудите.

Защото на безумния трябва да се надене усмирителна ризница, а на недораслия умствено и физически се поставя попечител, който ще го учи как се яде с нож и вилица, и да поставят ред в собствения ни дом.

Ние всички видяхме стръвната борба между играчите от „А отбор“ пред вратите на Централната избирателна комисия за едноцветните бюлетини. Това убедително показва тяхната безпомощност в идеи и програми и тяхната единствена надежда - първосигналната реакция на немислещия българин.

С основание Европа нарича нашия народ подкупен и корумпиран, а управниците ни - „балкански шмекери“. Тази елементарна истина се повтаря повече от седем години. Няма друг народ, който след толкова мачкане, унизение и първобитна бедност да не направи опит да избере непознатото, но много по-качествено и по вид и по съдържание.

Тази програма е известна още с името „Бунт срещу олигархията“. Тя спестява унижението на нацията с борда, не увеличава външния дълг, не изисква нови заеми, а напротив - бързо завръща заграбеното, не чака т.нар. съживяване на производството, а след това на доходите, провежда се от българи и лечението на безумците става от самите нас.

Тази програма дава равни шансове за всеки, наказва виновните и фиксира доминиращата роля на държавата в образование, здравеопазване, социална осигуреност, жизнен стандарт и достойнство на гражданите. Няма българин, който да не знае какво е немско образование, здравеопазване, социална осигуреност, немска военна служба с всичките й алтернативи. Икономическият просперитет и законност в тази държава нямат нищо общо с националното унижение, което целият народ трябва да изтърпи в мирно време заради умствената и физическа недораслост на нашите управници, които викат попечител, за да запазят грабежа и да се спасят от гнева на тези, които ограбиха страната.

Няма аналог в мирната история на държавите, когато управниците са искали окупация. Това е ставало само в България - през 1962 година за 16-а Съветска република, и сега. Защото валутният борд е съюзна контролна комисия в една окупирана страна след война. Аз не ви обещавам фикции; ние вървим по изпитан път, многократно проверен в живота на други държави. България може да излезе от разрухата само когато си помогне сама и приложи германския опит след войната. На чужда помощ може да разчитаме като вид признание за проявената от нас воля за верния път. Това може да бъде направено единствено от нови политици с морал, личностно и генетично необременени с участие или причастност към предишната и сегашната тотално корумпирана власт.

Нашата историческа съдба и традиции като народ и държава са свързани с Германия, Русия и Украйна. Държавата като цяло не може да надскочи своите възможности и традиции. Остава само едно: съчетаване на всички предимства на опита и традициите в изгода и само за България. Този подход определя и нашите отношения със съседите и отказ от всякакъв вид шовинизъм и национализъм.
Във всички критични и съдбоносни моменти в новата ни история Германия винаги е била съюзник, защитник и опора на българския народ, и в момента е така.

На 19 април всички на избори! Никой няма право да бъде безразличен към съдбата на държавата и идващите поколения.

На 19 април, ако нещо не ви светне в главата и ако продължите безумието по едноцветните бюлетини, усмирителната ризница за всички не ни мърда.

Ако изберете германската програма за обществено и икономическо развитие, пътят ще бъде друг - път на цивилизована Европа, на високо качество и надеждност, на равни шансове за всеки, за истински семеен, среден и частен бизнес, на спокойствието, сигурността и реда в държавата и всеки дом.

Първата работа за просперитета и сигуронстта на държавата - това са мислещите и можещите. Затова на 19 април безумците в Народното събрание трябва да бъдат единици. Не стане ли това, тогава никой няма право да се сърди за мизерията си, хаоса и несигурността в държавата.

(Пресслужба „Куриер“)


* * *

София, 9 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ПО ПОВОД НА ПРОВЕДЕНАТА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ ЗА 38-О НАРОДНО СЪБРАНИЕ


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД,

В грубо нарушение на Конституцията президентът на Република България събра удобни на него партии, с които постигна сепаративно споразумение, разделяйки политическите партии, заявили в ЦИК участието си в изборите, на А и Б отбори. В А отбор бяха включени тези, които разгромиха селското стопанство и сега разграбват промишлеността - това са Съюзът на демократичните сили /СДС/, Българската социалистическа партия /БСП/, Българският бизнесблок /БББ/ и новосформираните Обединение за национално спасение /ОНС/ и Евролевицата. Останалите партии и коалиции отпратиха в 99-а глуха, в така наречения отбор Б. Изборите предварително бяха обречени на провал.

Конституцията беше нарушена и при разпределение на медийните изяви по Българска национална телевизия и Българско национално радио. Партиите не бяха равнопоставени. Най-съществените нарушения са следните:

1. Служебното правителство не ни отпусна безлихвен кредит за предизборната агитация.

2. Цените на транспорта бяха увеличени с над 150 процента, с което беше въведено крепостно право. Нашите кандидати за народни представители нямаше с какво да посетят избирателите, а тези на А отбора пътуваха със служебни коли и подсигурена охрана.

3. В Централния комитет на Българската комунистическа партия /ЦК на БКП/ се получи информация, че кандидатите за народни представители са давали подкупи под формата на дарения и помощи на детски заведения, пенсионери и др., какъвто е случаят в Драгоман, където в клуба на СДС са раздавани по 3000 и 5000 лева помощи на пенсионери. По този непочтен начин Обединените демократични сили /ОДС/ спечелиха мнозинство в Народното събрание.

4. На 18 април т.г. в пощенската ми кутия бяха пуснати бюлетини на кандидатите на ОДС за народни представители в 23-ти Софийски избирателен район, за което уведомих Българската телеграфна агенция, Централната избирателна комисия /ЦИК/ и Районните избирателни комисии /РИК/.

5. На 19 април 1997 г. в жк „Металург“ пред блок 10, до кафенето един мъж на средна възраст е посрещал избирателите и е давал бюлетини на ОДС за гласуване, за което Мария Бойчева - телефон 45-75-03, е уведомила Тодор Модев - заместник-председател на ГС на БСП, който е бил там.

6. В 43-та секция в 24-то училище бюлетините на БКП и на Народния патриотичен ляв фронт /НПЛФ/ са били сложени една до друга за заблуда и измама на избирателите, тъй като ивиците им са сходни. След протестите на Мария Бойчева нарушенията са отстранени, но колко са гласувалите измамени избиратели против БКП в полза на НПЛФ не се знае. Също така в колко секции в България е направена подобна провокация не се знае.

7. До 22 часа на 19 април 1997 г. в ЦИК са получени факсове от всички 31 РИК, но бяха обявени резултатите само за А отбора. За така наречения отбор Б до 21 т.м. не се дава никаква информация. При запитванията в ЦИК ни затварят телефона.

8. Със сигнална записка No 192 от 9 април 1997 г. до президента, до председателя на ЦИК и до министър-председателя на служебното правителство сигнализирах за съмненията ни, че изборите ще бъдат фалшифицирани.

9. Президентът не включи представители на БКП и на Б отбора в ЦИК. ЦИК от своя страна не включи представители на БКП и на Б отбора в 31 РИК в страната. РИК не включиха наши представители в секционните комисии.

10. Трите червени ивици в бюлетината на БКП повече приличат на оранжеви, с което бяха объркани избирателите. Това е тактиката и стратегията на политическите ни опоненти.

11. В изборите отново беше регистрирана антиконституционна протурска партия, каквато е ДПС.

Излагайки горното, най-учтиво Ви моля да касирате изборите като антизаконни и антиконституционни.

София, 22 април 1997 г.

Генерален секретар:

ВЛАДИМИР СПАСОВ

/Пресслужба „Куриер“/


* * *

София, 9 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕ „ГЕРГЬОВДЕН“ ПО ПОВОД НА ЗАЯВЛЕНИЕТО НА ОБЕДИНЕНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ ЗА ТЪРСЕНЕ НА НАЦИОНАЛНО ЕДИНЕНИЕ ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ КРИЗАТА


С удоволствие установихме, че предварително заявеният от Обединените демократични сили /ОДС/ дух на търсене на национално единение по проблемите на излизането на България от кризата се превръща в политическа практика. Дори да имаме различия по предложената декларация за излизане от кризата, ние подкрепяме напълно нейния характер и общата посока на мислене. За нас е ясно, че субектите на българския политически живот, независимо от това дали са представени в парламента или не, ръководени единствено от добрите си намерения, трябва да помагат както могат за излизането на България от ситуацията, в която ни постави собствената ни неразумност през последните седем години. Българските политически сили са склонни да се държат разумно единствено и едва тогава, когато всички други начини за решаването на някакъв проблем са изчерпани.

Радваме се, че непосредствено след като спечели убедително изборите, ОДС джентълменски подава ръка за обсъждане и поделяне на отговорността по такива важни проблеми като борбата с престъпността, участието на България в Европейския съюз и НАТО, разсекретяването на досиетата, въвеждането на строга финансова дисциплина.

Преди да се произнесем категорично по предложените въпроси, ние с внимание ще наблюдаваме политическото поведение на лидерите на ОДС, както и на останалите парламентарно представени сили по конституирането на парламента, обсъждането на приоритетите и съставянето на правителството.

Гарантираме, че ако духът на добронамереност към останалите политически субекти и загрижеността за общото ни измъкване от кризата се запазят, то в лицето на Движение „Гергьовден“ ОДС ще има изключително активен извънпарламентарен поддръжник.

София, 25 април 1997 г.

/Пресслужба „Куриер“/


* * *

София, 9 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧНА МЛАДЕЖ ПО ПОВОД НА ПРОВЕДЕНИЯ ПЕТИ КОНГРЕС НА ОРГАНИЗАЦИЯТА /4-6 АПРИЛ 1997 Г./


На 4, 5 и 6 април в хижа „Иглика“ на Витоша бе проведен Петият редовен конгрес на Българската демократична младеж /БДМ/. Присъстваха 71 делегати, представители на 36 клуба от цялата страна.

Конгресът прие отчетните материали за двегодишния мандат на Националния съвет и Контролната комисия. След проведен явен избор за председател на организацията през следващите две години на този пост за втори мандат бе преизбран Калин Анастасов, 25-годишен, студент последна година в Университета за национално и световно стопанство. Беше избран и нов състав на Националния съвет от 15 души и Контролна комисия от 3-ма човека.

Делегатите приеха е пет резолюции:

1. „Децата - граждани на нашето общество“, в която се настоява:
- отношението на обществото и държавата към децата да бъде като към граждани;
- законодателната, изпълнителната и съдебната власт да положат максимални усилия за реалното прилагане изискванията на Конвенцията на ООН за правата на детето.

2. „Гражданското общество и политиката за младежта“ - в нея се отправя покана към младежките неправителствени организации за незабавно учредяване на НМС под егидата на президента на републиката - като гарант на младежта в отношенията й с държавата. Също така в нея е отправен апел към структурите на гражданското общество и техните общности за по-голяма ангажираност към проблемите на младите хора.

3. „Образованието - условие за развитие“ - чрез нея организацията настоява за запазване светския характер на средното образование, запазване конституционното право на младите хора за свободен избор и безплатен достъп до ВУЗ, а също така и формирането на специален фонд за финансово подпомагане на предприемчивите млади хора, от който те да имат възможност да получават средства за заплащане на своето висше образование.

4. „Държавата и политиката за младежта“ - в нея БДМ декларира готовността си да лобира за създаване на такава данъчна среда, която да дава възможност за децентрализирано финансово осигуряване на националната младежка политика. Настоява се държавата да овласти с повече правомощия местните органи на управление като важно условие за реализиране на горното.

Изразява се готовността за подкрепа на президента в неговата работа на обединителен център при постигането на нов обществен договор по отношение на националната политика за младежта.

В нея също така се предлага създаването на специални съдилища, които да осъществяват правосъдието, засягащо правата и интересите на младите хора.

5. „Реформата и младежта“ - чрез нея организацията декларира готовността си да поеме своята част от тежката социална цена, която трябва да се плати при провеждане на реформата.

Реформата обаче според БДМ трябва да е такава, че да даде възможности на предприемчивите млади хора за тяхната реализация в България и за България, както и да запази някои от социалните завоевания за тази общност.

В нея се настоява за бързото отделяне на социалните и здравноосигурителните фондове от държавния бюджет, както и готовността за съвместна работа с всяка политическа сила, която се ангажира с отстояването проблемите на младежта.

София, 7 април 1997 г.

/Пресслужба „Куриер“/


* * *

София, 9 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА БЮРОТО НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ ФРОНТ ПО ПОВОД НА ПРОВЕДЕНО СЪВЕЩАНИЕ


На 23 април 1997 г. в София се проведе съвещание на Бюрото на Националния съвет на Отечествения фронт /ОФ/. Бяха разгледани резултатите от изборите на 19 април т.г. и обстановката в страната след тях. Също беше разгледано и организационното състояние на ОФ. Взеха се следните решения:

1. Всички низови организации и ОбК на ОФ да представят отчет до Народното събрание за движението на членската маса. Срок - 1 юни 1997 г.

2. Всички членове на ОФ да представят документ за платен членски внос. Срок до 1 юни 1997 г., в противен случай ще се прилага чл. 8 /1, 2/ от Устава.

3. Да се свика конгрес на ОФ през юли т.г., на който да се вземе решение за пререгистрация на ОФ по Закона за политическите партии.

Председател: ИВАЙЛО ДЕНЧЕВ

/Пресслужба „Куриер“/


* * *

София, 9 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ИЗЯВЛЕНИЕ НА СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ПО ВЪПРОСА ЗА САМОУПРАВЛЕНИЕТО НА ЦЪРКВАТА СПОРЕД КАНОНИТЕ И УСТАВА Й


В дните преди парламентарните избори в страната - време за активен родолюбив стремеж към постигане на добрия резултат с обединени усилия, в пресата и медиите се появяват погрешни тълкувания на тема регистрация на Св. Синод, легитимност на българския патриарх, свикване на Църковно-народен събор, ползват се тежки, злонамерени обидни думи и квалификации от г-н главния прокурор по отношение на каноничния предстоятел на светата ни Църква и Св. Синод, които не отговарят на истината. Внушава се, че е предстояща регистрация на разколниците, след което щяло да се посегне на имотите на Българската православна църква /БПЦ/ със съдействието на прокуратурата и полицията.

Всичко това руши авторитета на страната ни в момент когато той толкова й е нужен, смущава и разстройва църковния живот, внушава опасения и несигурност, поддържа постоянно напрежение в отношенията между институциите, на които е вменено в дълг предано да служат на обществения мир и народното единство.

Св. Синод призовава главния прокурор на Република България г-н Иван Татарчев да не се намесва във вътрешния живот на самоуправляемата БПЦ, която се ръководи по каноните на Църквата и Устава, утвърден според изсикванията на Закона за вероизповеданията, да не подвежда, заблуждава и смущава обществеността със своите изказвания било като християнин, било като длъжностно лице от висок ранг, призвано да следи за съблюдаване на законността и правото в страната.

Св. Синод вярва, че държавните органи, обществеността и тружениците от средствата за масово осведомяване ще подкрепят здравите канонични позици на БПЦ, ще съдействат за преодоляване на разкола според църковните канонични и уставни изисквания и за постигане на полезна за младежта и обществото ни църковна дейност в усвояване истините на православната вероизповед, църковното устройство и преданост към здравите ни църковно-народни традиции.

София, 17 април 1997 г.

Главен секретар на Св. Синод

† Митрополит ГЕЛАСИЙ

/Пресслужба „Куриер“/


* * *

София, 9 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ В ЧЕТВЪРТАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА СИНДИКАТИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ ПРИ АСОЦИАЦИЯТА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИНДИКАТИ /12 АПРИЛ 1997 ГОДИНА, СОФИЯ/


Конференцията избра нов национален изпълнителен съвет.

Разгледани бяха следните искания:

1. Увеличаване на заплатите на всички, работещи в системата на образованието.

2. Увеличаване на коефициента за прослужено време на 2 процента.

3. Да се запази броят на учениците в паралелките и броят на децата в групите на детските градини.

4. Да се запази годишният хорариум на учителите.

5. 10 процента от касовата и масовата приватизация да бъдат предадени на фонд „Образование“.

6. Връщане на училищните смени на учениците.

7. Осигуряване на средства за ремонт на училищата и детските градини.

8. Да се извърши оптимизация и стандартизация на учебниците и учебните помагала за всички видове училища.

9. Спиране на конкурсите за директори до изработване на нови правила за провеждането им.

10. Анулиране на заповедите за назначаване на директори на постоянно място без конкурс, с изтекъл срок или преназначени по административен ред.

11. Съкращаване на многобройните административни звена в образованието от МОНТ до всяко училище.

12. В профилираните училища длъжнността „заместник-директор по учебната работа“ да се заема само от лица, чието образование съответства на профила на училището.

13. Да се преразгледа длъжността на педагогическия съветник в училищата и нуждата от такъв.

/Пресслубжа „Куриер“/


* * *

София, 9 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ В СРЕЩАТА „ФОРМИ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ДЪРЖАВАТА И ТРЕТИЯ СЕКТОР В УЧИЛИЩЕ - НЕРЕШЕНИ ВЪПРОСИ И ПЕРСПЕКТИВИ“ НА СТОЛИЧНИ НЕСТОПАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ, КОИТО РАБОТЯТ В СФЕРАТА НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ И УЧАСТНИЦИ ОТ СТРАНАТА


Ние, представителите на институти на държавна власт и управление, на нестопански неправителствени организации, на делови среди, като обсъдихме проблемите на бъдещето на българската нация, на българския ученик и на българското училище

 К О Н С Т А Т И Р А Х М Е:

1. Тежките икономически условия на нашето съвремие предпоставят демографски срив. Конкретните проявления на този срив се очакват след 20 години и пиково да се изявят в течение на 15-18 години.

2. Действието на негативните последици на предпоставения днес демографски срив неминуемо ще принесе акцента от количеството върху качеството на активното българско поколение през този период.

3. След като днес са заложени условията на демографския срив, то наш дълг е сега да заложим по-високи образователни, духовни, културни и интелектуални параметри на днешното младо поколение.

Обединени около разбирането за нашия граждаски дълг, ние

Д Е К Л А Р И Р А М Е
решимостта да работим активно за:

1. Обединяване на усилията и възможностите на институтите на държавна власт и управление, на деловия предприемчив дух на българина, на организираната и лична благотворителност за институционалното укрепване на българското училище, за повишаване на неговата благородна, хуманна и смислово-съдържателна дейност, за подготовката на грамотни, достойни и мислещи български граждани.

2. Обогатяване на системата на българското образование, чийто естествен център е българското училище, с полезни общественозначими извънучилищни форми и институти за образование.

3. Полагане на максимални усилия за израстването на българския ученик като достоен гражданин на достойната българска държава, лишен от расови, етнически и религиозни предразсъдъци, но уважавщ достойните изяви и постижения и техните автори и носители.

Декларирайки тези програмни намерения, ние ще работим за тяхното реализиране в конкретни програми, проекти и начинания в дух на конструктивно сътрудничество, в тясно взаимодействие с всички заинтересовани институции, организации и лица, в толерантен и разумен диалог с всички добронамерени български, чуждестранни и международни институции и организации.

София, 22 април 1997 г.

УЧАСТНИЦИ В СРЕЩАТА:

Съвет на организации за деца (Движение за деца „Рицари на познанието“, Клуб за пътна безопасност на децата „Би-Бит“, Клуб „Природа“, Национално етнопедагогическо сдружение „Проф. д-р Иван Шишманов“, фондация „Деца и култура“, фондация „Природа и здраве“);
Съюз на българските фондации и сдружения;
Фондация „Развитие на гражданско общество“;
Български национален комитет за УНИЦЕФ;
Център „Отворено образование“;
Български младежки Червен кръст;
Българска асоциация „Училище и здраве“;
Български детски форум - Общество;
Фондация „Вселена на човека“;
Фондация „Прометей“;
Фондация „Дарование“;
Фондация „Краище“ - град Кюстендил;
Асоциация за подпомагане на българските частни училища;
Асоциация „Спасение за децата“;
Зелени патрули;
Движение за съвременно училище в България;
Съюз на младежките християнски дружества ИМКА - ИВКА;
Съюз на народните читалища;
Център за изследване, информация и социално-икономическа информация;
Синдикат на българските учители;
Министерство на образованието, науката и технологиите;
Регионален инспекторат на МОНТ - град София;
Научноизследователски институт по образованието;
Главна редакция на педагогическите издания към МОНТ;
Национален дворец на децата;
Център за работа с деца - град Ямбол;
Център за работа с деца - град Свищов;
Общински детски комплекс - град Радомир;
Детски комплекс - град Велики Преслав;
Район „Възраждане“ - Столична община;
Комитет за младежта, физическото възпитание и спорта;
Национален политехнически музей;
Частно основно училище и детска градина „Малкият принц“;
Детска езикова школа „Кимба“;
фирма „Български бизнессистеми“

(Пресслужба „Куриер“)


* * *

София, 9 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА МОРЯШКИЯ СИНДИКАТ ПО ВЪПРОСА ЗА БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА


Моряшкият синдикат изразява своята безрезервна подкрепа на констатираната от Министерството на вътрешните работи /МВР/ и министър Бонев неотложна необходимост за борба с корупцията в съдебната система, след установената й деструктивна роля, в усилията за ограничаване и ликвидиране на престъпността в страната ни.

В последните години изтичането на стотици милиони долари от родината беше улеснено от бездействието на прокуратурата. Разрухата на националната икономика, осъществена от бившите номенклатурни кадри, е резултат от реалната безнаказаност на техните престъпни действия - скрити приватизации, крупни присвоявания, банкови спекулации и брутално разграбване на държавното обществено имущество чрез незаконни ликвидации на печеливши в миналото държавни предприятия. Конкретен пример е случаят с „Океански риболов“.

Добре функциониращият престъпен модел обрече на глад, мизерия и безработица не само моряците. Стотици хиляди български граждани са ощетени и унижени във всички сектори на икономиката, под благосклонния поглед за престъпниците от страна на правозащитната система и нейните магистрати!

Без основание, при наличието на ясен и действащ Наказателен кодекс, престъпното бездействие се обясняваше на нацията с несъвършенства на действащите закони.

В нарушение на Конституцията човешките права на българския гражданин се поставяха по-долу от тези на престъпника, ограбил неговия труд и социална сигурност, чрез съдействието на своята безнаказаност!

Безнаказана е и независимата държава в родината ни - съдебната система!

Моряшкият синдикат призовава националните синдикални конфедерации - КТ „Подкрепа“ и КНСБ, да подкрепят активно президентската и правителствената политика за борба с икономическата престъпност и чрез законни протестни действия да изискат незабавна наказателна отговорност за установените от МВР престъпни бездействия на отделни висши или редови магистрати и служители на националната следствена система.

Призовава всички политически сили, представени в новото Народно събрание, да променят Конституцията и да въведат строг парламентарен контрол и действаща наказателна отговорност за умишлено бездействащите в зоната на престъпността правозащитни органи - прокуратура и следствие!

Призовава националните и частните медии да организират широка обществена дискусия относно паразитното съществуване и функциониране на съдебната власт - финансирана от ощетения от нея български гражданин-данъкоплатец!

Нека не допуснем в държавата ни да съществува друга „независима“, корумпирана държавност!

София, 23 април 1997 година

Генерален секретар: ПЛАМЕН СИМОВ

(Пресслужба „Куриер“)


---------------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 7 май 1997 година.


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова, Нина Гаврилова, Валентина Игнова - деж. ред.
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1997 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.