9 юни 1993

София, 9 юни 1993 година
        Брой 110 /897/

Главен редактор: Стефан Господинов


София, 9 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ В МЛАДЕЖКА КРЪГЛА МАСА /8 ЮНИ 1993 Г. СОФИЯ/ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС 70-ГОДИШНИНАТА ОТ ИЗВЪРШВАНЕТО НА ДЕВЕТОЮНСКИЯ ПРЕВРАТ В БЪЛГАРИЯ.


Преди 70 години с военен преврат беше свалено едно законно правителство и беше зверски убит законният министър-председател на България Александър Стамболийски.

Девети юни насилствено прекъсна демократичното и конституционно развитие на България и отвори трагична страница в българската история. Демокрацията беше потъпкана за десетилетия напред.

Последваха кървави разправи с политически опоненти, монархо-фашистка диктатура, забрана на политически партии, авторитаризъм и тоталитаризъм. Насилието се превърна в норма на политическия и обществен живот.

Промяната на 10 ноември 1989 година откри шанс пред обществото тази злощастна традиция да бъде прекъсната веднъж и завинаги.

Разтревожени от нестихващата и днес политическа конфронтация, която се превръща в потенциална заплаха отново да се повтори трагизмът на историята, ние, представителите на младежки организации с различни политически възгледи, се обръщаме към българските политици, за да кажем настоятелно: 70 години насилие стигат!

Дошло е време да се затвори трагичната страница на насилието в българската история и да отворим новата страница на здравия разум, на съгласието, на взаимното доверие и на съвместното съзидание на общото ни настояще и бъдеще!


        ЗА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧНА МЛАДЕЖ - ПРЕДСЕДАТЕЛ: Иван Атанасов

ЗА БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ - ГЛАВЕН СЕКРЕТАР: Анета Капурдова

ЗА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА МЛАДЕЖ - СЕКРЕТАР: Димитър Георгиев

ЗА МЛАДЕЖКО СДРУЖЕНИЕ "ПРИЯТЕЛИ НА НАРОДИТЕ" - ЧЛЕН НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ: Йордан Ченков

София, 8 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 9 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ "ДА ПОМНИМ УРОЦИТЕ НА ИСТОРИЯТА!" НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ" КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПО ПОВОД 70-ГОДИШНИНАТА ОТ ИЗВЪРШВАНЕТО НА ДЕВЕТОЮНСКИЯ ПРЕВРАТ В БЪЛГАРИЯ.


Навършиха се 70 години от кървавия деветоюнски преврат и от зверското убийство на земеделския водач, големия демократ-републиканец Александър Стамболийски. Яростното настъпление на едрия капитал и монархическата институция срещу законно избраното демократично правителство на земеделския съюз, средновековната по своята същност жестокост, с която най-ретроградните, най-мракобесническите сили у нас посегнаха на демократичните завоевания на народа, бележат едни от най-черните страници в новата история на България.

Ето защо Българският земеделски народен съюз "Александър Стамболийски" се обръща към своите многобройни членове и симпатизанти, към интелигенцията, селяните, и работниците, към младежта на България, към всички истински демократи, към целия български народ с призива никога да не забравяме и никога да не пренебрегваме уроците, които ни поднася историята.

В днешното трудно време на разделение на нацията, на безразсъдната конфронтация е необходимо всички демократични формации и движения да обединят усилията си, за да не се създава възможност за каквито и да са реваншистки настроения и реставрация на отреченото време. Ако някои политически среди и дейци, закърмени с носталгия по това време все пак мислят, че отново ще удари техният час, нека са убедени, че в България има сили, има патриоти, които никога не ще разрешат това да се случи.

БЗНС "Александър Стамболийски" призовава всички, на които са скъпи свободата и демокрацията, на 9 юни да сведат чела и да почетат саможертвата на онези, които положиха мъченически кости пред олтара на българската вечност!

София, 8 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 9 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ОБВИНЕНИЯТА НА ЕДВИН СУГАРЕВ СА И НАШИ ОБВИНЕНИЯ" НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА ОБЯВЕНАТА ОТ ДЕПУТАТА ГЛАДНА СТАЧКА.


Националният координационен съвет и парламентарната група на Съюза на демократичните сили /СДС/ се солидаризират изцяло с обвиненията и оценките в писмото на Едвин Сугарев и с нравствения му протест. Ние всички споделяме неговата тревога, че триумфът на лъжата в политическия ни живот е опасен за бъдещето на нашите деца. Обвиненията на Едвин Сугарев са и наши обвинения. Животът на Едвин Сугарев поради сериозното му заболяване е в изключителна опасност още от първия ден на гладната стачка.

Животът на Едвин е в ръцете на президента. Всички настояваме за незабавен отговор.

София, 8 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 9 юни - Следва предодставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ "ЕКОГЛАСНОСТ" ПО ПОВОД НА ОТВОРЕНОТО ПИСМО НА ДЕПУТАТА ЕДВИН СУГАРЕВ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА.


Независимо от това, че в писмото си до президента Едвин Сугарев се отказва от всички постове, заемани в Съюза на демократичните сили /СДС/, за да бъде тълкувано решението му единствено като дълбоко личен акт, "Екогласност" продължава да го счита за свой председател. Нашата тревога е огромна. Както е ставало толкова често в историята на тази страна, една светла и голяма личност, един от най-добрите синове на нацията, извършва акт на крайна саможертва, за да разбуди задрямалите съвести, да посочи предателствата и измените - не към някаква политическа сила или класова идея, а към свободата и отечеството. Една душа, будна и чувствителна за проявите на злото ни казва днес, че отстъплението пред апатията, умората и егоизма в самите нас може би ще предопредели съдбата ни.

Решението на Едвин Сугарев е вулканичен израз на безсилното донякъде възмущение на всички будни българи от предателството на демокрацията, извършено през последните четири месеца на 1992 г. и реставрацията на комунизма в България. Самият автор на писмото казва, че комунизмът няма да се върне с всеобщата държавна собственост и еднопартийна система. Не, в България наглед ще съществуват всички демократични институции, но те ще са привидни. Те ще бъдат маска за пред света. Но всички ние, деветте милиона българи, ще знаем много добре кой е истинският господар, кой нарежда на президента, министрите, синдикалните босове, депутатите, съдиите какво да вършат. Това ще е пак всесилната червена мафия, ограбила страната, за да я приватизира днес със собствените ни пари и престъпните милиарди от наркотрафика. И бичът пак ще се върти от старите й слуги - бившата номенклатура и бившите партийни секретари. Бедността ни ще остане вечна, а страхът ще се върне.

Но Едвин Сугарев ни показва и нещо друго. Пътят към спасението минава през верността към мечтата за истина, чистота и морал. Той обвинява президента, олицетворил измяната към тази мечта. Но това е видимото и по-дребното. Той обвинява всъщност всички нас. Едвин Сугарев поставя гигантския въпрос за спасението на нашите души. Чрез него се решава и останалото.

"Екогласност" застава зад Едвин Сугарев и ще направи всичко възможно, за да не стигнат нещата до трагичен край.

София, 8 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 9 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ПРОТЕСТА НА ДЕПУТАТА ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ЕДВИН СУГАРЕВ.


Радикалдемократическата партия се присъединява към протеста на нашия колега и приятел Едвин Сугарев срещу политическото поведение на президента на републиката Желю Желев. За съжаление президентът на републиката не защити изразената пред бюрото на Либералния интернационал по време на заседанието му в София позиция за опасността от рекомунизация в страната. Въпреки сдържаните ни очаквания президентът на републиката ни разочарова отново като не върна за преразглеждане в Народното събрание гласуваните от новото парламентарно мнозинство поправки в Закона за земята. Това ни кара да споделяме много от констатациите, изразени в писмото на Едвин Сугарев. Същевременно, ние дълбоко съжаляваме, че нашият приятел бе принуден да постави на изпитание най-висшата ценност - собствения си живот.

София, 8 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 9 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЕКСПОЗЕ /ЧАСТ ПЪРВА/ "ОРГАНИЗАЦИЯТА НИ Е В БЕЗСПОРЕН ПОДЕМ" НА ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ АНАСТАСИЯ МОЗЕР, ИЗНЕСЕНО НА ЗАСЕДАНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ /5 ЮНИ 1993 Г., СОФИЯ/ ПО ВЪПРОСА ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА.


Регистрацията на БЗНС е вече действителност, което доказа, че въпреки посегателствата срещу демократичните промени и закони справедливостта надделя. Една голяма юридическа грешка беше предотвратена. Когато има едно висящо дело, то не може да бъде решавано в полза на някой друг.

Интригите и провокациите срещу Земеделския съюз се изсипват ежедневно /дребни провокации, заплахи, спиране на тока.../.

Считаме това правителство крачка назад. Ние не сме срещу личности, а срещу конкретни прояви на това правителство.

Политическата обстановка в страната е обезпокоителна. Вотът на Беров - въпрос голям, е пропастта между народа и парламента, който за съжаление е в защита на една политика на реставрация в икономическия и политическия живот.


ПОПРАВКИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЗЕМЯТА СА НЕДОБРИ ЗА ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРОЦЕС

Проведохме голям брой митинги и събори да покажем, че земеделските стопани и собствениците са против тези противоконституционни действия. Разочаровани сме от факта, че д-р Желев подписа указа и не чу нашите предложения да наложи вето. Това бе един важен момент за него.
Трябваше да каже ясно и категорично, че не одобрява посегателствата върху частната собственост. С г-н Личев имахме среща с д-р Желев да изложим нашите становища и да го поощрим да наложи вето...

Демократичните сили щяха да го подкрепят. За жалост това не стана. Имахме среща и с г-н Беров... Той говори това, което бе казал преди, и съобщи, че няма намерение да подпомогне Кредитната централа. Всичко това е част от една обща политика на втвърдяване на позициите, на връщане назад... И уволнения последваха. Последното на шефа на БТА Иво Инджев. Махат се хора, които са имали смелостта да критикуват...

В БСП се чуват най-различни сведения за разцепление... За Александър Томов - тяхното не е разцепление, а едно обединение, затова се нарича "Гражданско обединение...". Напомня Франция при Де Гол, но всичко това е далече..., колкото Томов от Де Гол... Ще видим в парламента дали ще се различават от другите в БСП...

НСД за жалост изцяло подкрепи правителството на Беров... Под егидата на БСП са и едни центристки формации...и постарому пригласят на БСП...

В СДС също нещата не ни радват. Тези разцепления, отлюспвания, стесняване на базата...не са от полза за демократичната реформа...Това нефинансиране на поземлената реформа даде възможност правителството да я опорочава. В Крушовица се спира реформата, в с. Опан се подменят от общо събрание членове на ликвидационни съвети... Николай Слатински публикува статия в "24 часа", която трябва да се обсъди на Координационен съвет. В "Демокрация" му отказват публикации.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 9 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПОЛИТБЮРО И НА ЦЕНТРАЛНАТА КОНТРОЛНО-РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ПРИЕТА НА СЪВМЕСТНО ЗАСЕДАНИЕ /5 ЮНИ 1993 Г., СОФИЯ/, ПО ПОВОД НА ИЗКАЗВАНЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА. Документът е адресиран до средствата за масова информация.


На проведеното съвместно заседание на Политбюро и на Централната контролно-ревизионна комисия /ЦКРК/ на БКП на 5 юни 1993 г. в София беше приета декларация за клеветническото изказване на президента на Р. България Желю Желев, който призова присъстващите на митинга във Враца да почетат паметта на загиналите в борбата против турското робство, фашизма и комунизма.

Едва ли някой от българските граждани може да се похвали, че е живял при комунизъм, за да има жертви на комунизма.

Отъждествяването на авторитаризма с комунизма е най-меко казано неосведоменост и граничи с политическа неграмотност.

Ако се приеме за вярна тезата на президента Желю Желев, то при това положение и той като бивш член на БКП и настоящ марксист, е съпричастен към тези жертви, за които клевети българските комунисти, които по същество са против каквито и да било насилия, репресии, убийства, тероризъм и бандитизъм.

С тези и други подобни изказвания Желю Желев цели да създава изкуствено напрежение, да разединява нацията ни, за да угодничи пред СДС, които го отлюспиха и не го искат.

Политбюро и ЦКРК на БКП протестират против такива необмислени и с нищо необосновани антинародни изявления, на каквито няма право Желю Желев като президент на Република България.

София, 7 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 9 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА СИНДИКАТИТЕ ОТ ОТБРАНИТЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ - КАРЛОВО, ПО ПОВОД НА ОБЯВЕНА ЕФЕКТИВНА БЕЗСРОЧНА СТАЧКА.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

На 1 юни 1993 г. работещите в най-голямото научноизследователско, проектантско и инженерингово звено на Военнопромишления комплекс /ВПК/ - "НИТИ" АД, започнаха ефективна безсрочна стачка. Съюзният съвет /СС/ на Съюза на синдикатите от отбранителната промишленост /ССОП/ решително подкрепя основните искания на стачкуващите работници и научно-технически кадри. Считаме за безобразие най-висококвалифицираните работници и специалисти от военната промишленост да получават подаяния вместо работни заплати.

Безотговорното ръководство, което в продължение на 8 месеца не е успяло да разработи своя програма за развитие на дружеството, не е успяло да мотивира работниците и служителите за ефективна работа, не е успяло да предложи свои коректни и аргументирани разчети за обвързване на персонала, ръководството, което не е получило доверието на колектива, трябва да си отиде.

НАСТОЯВАМЕ:

Министерският съвет незабавно да освободи Съвета на директорите и Изпълнителния директор на "НИТИ" АД и в най-кратък срок да обяви конкурси за назначаване на ново ръководство, способно и компетентно да се заеме с решаването на основните социално-икономически проблеми на дружеството.

Готови сме, в случай че се протака вземането на решение от Министерския съвет, да обсъдим въпроса за организиране на солидарни протестни действия в подкрепа на исканията на стачкуващите.

Карлово, 4 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 9 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
УСТАВ /ЧАСТ ПЪРВА/ НА НАРОДЕН ПРОФСЪЮЗ "ЕДИНСТВО". Документът е приет на Първия редовен конгрес на синдиката през месец март 1991 г. в София.


ГЛАВА I
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Член 1. /1/ Народният профсъюз /НП/ "Единство" е доброволно, непартийно синдикално-кооперативно и конфедерационно сдружение със социално-стопанска насоченост и социално-самозащитни функции. В него могат да членуват:
а/ работници от всички признати от обществото професии;
б/ хора на земеделския труд /частни стопани, земеделски кооперативи, горски стопанства и други фирми и сдружения/;
в/ хора на интелектуалния труд - учители, научни и здравни работници, артисти, художници, писатели, музикални дейци, журналисти, кинодейци, икономисти, юристи, студенти и др., упражняващи свободни творчески професии.
/2/ В НП "Единство" не могат да членуват лица, които не са граждани на Република България.

Член 2. Народният профсъюз "Единство" обединява членове в съответствие с конституцията на страната, трудовото законодателство, настоящия устав, с учредителната програма, както и с международните спогодби и споразумения, подписани от нашата страна.

Член 3. НП "Единство" се развива при пълна демократичност, откритост и гласност.

Член 4. Той е отворено синдикално-стопанско кооперативно сдружение, основаващо се на спазване принципите за равенство в правата и задълженията, в социалните и икономическите взаимоотношения.

Член 5. Народният профсъюз "Единство" е юридическо лице със седалище София, представлявано от НРС и неговите помощни органи.


ГЛАВА II
ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ

Член 6. Народният профсъюз "Единство" осъществява многостранната си синдикална дейност чрез следните цели и задачи:
/1/. Организира на доброволна основа в рамките на устава, програмата и действащите закони всички български граждани без оглед на етническа принадлежност, вероизповедание, политическа определеност в синдикално сдружение посредством клубове, дружества, регионални и браншови структури.
/2/. Полага грижи за осигуряване работа на членовете си чрез развитие на социално-кооперативно и стопанско начало. Осъществява договорни взаимоотношения с държавата, с частни лица, регистрирани фирми, кооперации и стопански сдружения в страната.
/3/. НП "Единство" може да членува в обществено-социални групировки, движения и т.н., ако това отговаря на социално-икономическите му интереси и не противоречи на устава и програмата му.

Член 7. НП "Единство" извършва международна синдикално-стопанска дейност в съответствие с приетите конвенции, съглашения, спогодби и други договори в интерес на членовете си, осигуряваща социалната им самозащита. Влиза в делови стопанско-икономически контакти с чуждестранни фирми и сдружения пряко или чрез сродни синдикални организации от съответните страни, като организира фирмена и кооперативно-стопанска дейност в страната и извън нея по установения от закона ред.

Член 8. Упражнява законодателна инициатива при защита на социалните интереси на трудещите се.

Член 9. Осигурява трудовоправна и социална защита на членовете си.

Член 10. Изгражда своя система за допълнително социално осигуряване.

Член 11. Съблюдава нормите за охрана на труда, като участва във всенародното движение на производителите за чиста производствена среда. Изисква от работодателите да осъществяват екологичен режим, нормативно определен от обществото и държавата.

Член 12. НП "Единство" се придържа към изпълнение на изискванията по техническата безопасност, противопожарната охрана и противотоксична обезпеченост. Следи за спазване нормативните изисквания за работниците - миньори, металурзи, химици, печатари, леяри, енергетици, рентгенолози, заварчици и други производства с доказани вредни условия на труд.

Член 13. Осигурява работа на безработни и пенсионирали се членове чрез разширяване и обновяване на своя собствена материална база от кооперативно-производствен характер.

Член 14. Подпомага материално крайно нуждаещите се, самотни майки и възрастни хора, членуващи в него.

Член 15. НП "Единство" по договореност с държавата открива и издържа специализирани училища с утвърден от съответното министерство учебен режим.

Член 16. Поема издръжката за обучение в средни и висши учебни заведения на талантливи деца, чиито родители са членове на профсъюза и са социално слаби.

Член 17. НП "Единство" създава и модернизира материална учебна база за квалификация и преквалификация на членовете си.

Член 18. /1/ Развива на професионална и самодейна основа културно-просветна дейност, за която цел има право на клубна база.
/2/. НП "Единство" издава вестник и списание. Печатните му органи отразяват политически събития със собствени коментари.


ГЛАВА III
ЧЛЕНСТВО В ПРОФСЪЮЗА.
ОСНОВНИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА НП "ЕДИНСТВО"

Член 19. Членове на Народния профсъюз "Единство" могат да бъдат гражданите на Република България, навършили 18 години, като:
/1/. Работници и служители в частни и държавни фирми, учреждения и кооперативни сдружения от всички отрасли.
/2/. Членове на земеделски кооперативи, частни земеделски и горски стопанства.
/3/. Работници, упражняващи свободни творчески професии.
/4/. Научни работници, инженерно-технически специалисти, учители, лекари и здравни работници.

Член 20. Приемането за член на НП "Единство" става лично и чрез подаване на заявление.

Член 21. Клубове, дружества и сдружения се приемат в НП "Единство" въз основа на протоколи от общите им събрания, представени в Централата.

Член 22. Профсъюзният клуб е основна и самостоятелна юридическа единица, която осъществява своята дейност на основа на приетите от конгреса документи и работи за изпълнение решенията на неговите оперативни органи.

Член 23. Дружеството е сбор от профсъюзни клубове в рамките на едно предприятие, учреждение, фирма, кооперативно сдружение и др. То е с юридическа самостоятелност и се ръководи от приетите от конгреса документи. Ръководи и координира дейността между отделните клубове, както и между клубовете и ръководните органи на НП "Единство".

Член 24. Регионално сдружение обединява клубове и дружества на територията на съответната административна единица. Работи за изпълнение решенията на конгреса и неговите оперативни органи. Има юридическа самостоятелност, координира и взаимодейства на територията с компетентните държавни органи при решаване на проблеми от синдикален характер.

Член 25. Браншово сдружение се изгражда от клубове и дружества от един отрасъл /подотрасъл/, има юридическа самостоятелност, ръководи профсъюзната дейност в отрасъла /подотрасъла/ на основа на приетите от конгреса документи. Защитава интересите на трудещите се, свързани със специфични условия на труд и бит.


ГЛАВА IV
РЪКОВОДНИ ОРГАНИ НА НП "ЕДИНСТВО"

Член 26. Ръководни органи на НП "Единство" са:
1. Национален конгрес /НК/.
2. Национален ръководен съвет /НРС/.
3. Контролен ревизионен съвет /КРС/.
4. Съвет по профсъюзна етика /СПЕ/.


РАЗДЕЛ I
НАЦИОНАЛЕН КОНГРЕС

Член 27. Върховен орган на НП "Единство" е Националният конгрес. Редовен конгрес се провежда на всеки четири години. Извънреден конгрес /конференция/ се свиква по решение на Националния ръководен съвет или по искане на 2/3 от общия брой на членовете на профсъюза по основни, стратегически въпроси в рамките на неговата компетентност не по-късно от 45 дни от постъпилото искане или взетото решение.

Член 28. Ако Националният ръководен съвет не обяви свикването на конгрес /конференция/, поискан от 2/3 от общия брой на членовете му, той се свиква по инициатива на Контролно-ревизионния съвет.

Член 29. Членовете на НП "Единство" могат да правят предложения за проекта на дневния ред най-късно 30 дни преди откриването му.

Член 30. /1/ Заседанията на Националния конгрес /конференция/ са редовни, ако присъстват най-малко 2/3 от делегатите-пълномощници.
/2/. Делегатите-пълномощници се избират на общи събрания и конференции от клубовете, дружествата и сдруженията въз основа на норми, определени от Националния ръководен съвет.
/3/. Националният конгрес взема решения с обикновено мнозинство, а при изменение на устава или закриване дейността на НП "Единство" - с квалифицирано мнозинство.

Член 31. Националният конгрес на НП "Единство":
/1/. Приема и оценява отчета за дейността между двата конгреса на НРС, КРС, СПЕ.
/2/. Приема, изменя и допълва устава и програмата.
/3/. Избира председател на НП "Единство",
/4/. Определя броя и избира членовете на НРС, КРС и СПЕ.
/5/. Самоволно напуснали делегати по време на конгреса и конференции не могат да бъдат избирани в ръководни органи.
/6/. Разглежда жалби и молби срещу неуставни действия на ръководните органи и лица.
/7/. Взема решения за прекратяване дейността на НП "Единство".
/8/. Заседанията на Националния конгрес се протоколират. Протоколите се подписват от ръководещите отделните заседания и секретар-протоколчиците.

/Пресслужба "Куриер"/


11:00:00    
09.06.1993 г.    

Редактори: Нина Гаврилова
                           Любомир Йорданов - деж.  ред.
Технически изпълнители: Павлина Стефанова
                                           Маргарита Анева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


[реклама]

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1993г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!