9 октомври 1991

София, 9 октомври 1991 година
   Брой 198 (473)

Ръководител Пресслужба "Куриер" Стефан Господинов

 

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

АПЕЛ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ ИЗБИРАТЕЛ НА ОБЕДИНЕНИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ (ОЗС) ПО ПОВОД НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ. Документът е подписан от съпредседателите на съюза Йордан Дупаринов, Георги Андреев и Валя Ваклинова.

БЪЛГАРСКИ ИЗБИРАТЕЛИ,
ЧЛЕНОВЕ, СЪМИШЛЕНИЦИ И СИМПАТИЗАНТИ НА ОБЕДИНЕНИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ,

България е пред избори!
Един народ - без своя земя, без работа, без гарантирана собственост на магазини, работилници и предприятия, без стабилно законодателство, е призован да участва в свободни и демократични” избори.

Един народ, раздиран от партизанщина, манипулиран от изкуствено създадените много партии и от средствата за масово осведомяване, е в безпътица, объркан от много обещания и обезверен в утрешния ден.

Какъв недостоен политически фарс!
Налице са условия в новия парламент да влязат онези, които бяха в безплодното Велико народно събрание и убиха вярата на гражданите в парламентаризма.

Земеделското движение, разединено и опорочено, навлезе в нова, още по-дълбока криза - фалшивото и измамно "единство", извършено с недостойни "вносни" и вътрешни земеделски "лидери" от оранжевия БЗНС (който за голям срам не успя да защити оранжевата си бюлетина), нанесе покруса в сърцата на хилядите честни и достойни негови членове.

Обединеният земеделски съюз, като не желае да раздробява още повече земеделското движение, се въздържа да създава масово свои дружби.

Ние категорично отказвахме да участваме в предизборни коалици, въпреки многото покани, или да излезем със самостоятелна листа.

Ние твърдо стоим стоим на позициите на достойния земеделски лидер Димитър Гичев -в БЗНС да се вее едно знаме, да пуши един комин на земеделския дом.

В името на бъдещото земеделско единство ние апелираме към нашите съмишленици и симпатизанти:

Гласувайте за кандидатите на БЗНС - Н. Петков, който заедно с другите истински демократични сили се бори за смяна на комунистическата система. Нека на този етап тази наша стъпка да допринесе за постигането на великата земеделска цел - изграждане на нова демократична България.
БЗНС със секретар геройски загиналия Никола Петков изкупи с хиляди жертви и страдания заблудата си от участието във фаталния за страната Отечествен фронт и заедно с достойните дейци на БЗНС ’’Врабча 1" премина към преизподнята на сталинското мракобесие.

Нашият девиз е: кръв с кръв не се мие, омразата ражда мъст.

Нека се сплотяваме, за да постигнем пълни хамбари и обори на земеделеца, стопанин на земята си, пълни магазини, за работа за всички, за разцвета на интелектуалния труд на учените и творците на изкуството, за щастливо детство и спокойни старини. Очакваме, че БЗНС - Н. Петков достойно ще се бори в парламента за постигането на тези цели.

Апелираме: гласувайте за кандидатите за народни представители, кметове и общински съветници с листата на БЗНС - Н. Петков.
София, 3 октомври 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА НАЧАЛНИКА НА КАНЦЕЛАРИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, СЪСТОЯЛА СЕ НА 8 ОКТОМВРИ 1991 ГОДИНА.

Във връзка с пресконференцията на началника на канцеларията на Президента ИВАЙЛО ТРИФОНОВ от 8 октомври 1991 г. Пресцентърът на БСП е упълномощен да заяви следното:

Изразяваме своето недоумение и тревога от обстоятелството, че президентската институция, посредством началника на канцеларията, се въвлича пряко в предизборната кампания в нейния последен етап, използвайки документи на КПСС с цел дискредитация на Българската социалистическа партия.

БСП поддържа широки контакти с над сто политически партии от цял свят. Делегацията на ЦК на КПСС, за която става дума, посети България в началото на август 1991 г. в рамките на международните контакти на БСП и проведе редица срещи във Висшия съвет на БСП. Тя направи постъпки за срещи и с ръководствата на някои партии от СДС, но тези контакти не бяха осъществени. Делегацията се задоволи със срещи с ръководители на опозиционни партии на местно равнище.

В пълно съответствие със законите на страната БСП е водила официални разговори с партии от различни страни, включително и с КПСС, за поканване на техни наблюдатели за изборите в България, за гостуване на други техни представители и делегации, както и за търсенето на подходящ изпълнител на пропагандните материали на БСП срещу заплащане. Практика, която ползват много политически сили у нас.

Самите документи, изнесени от г-н Трифонов, са най-убедителното доказателство и за тенденциозността и безпочвеността на обвиненията за съпричастност; пряка или косвена, на БСП към опита за преврат в Съветския съюз. Разчитаме, че българската общественост ще има възможност сама да се убеди в това, запознавайки се с техния текст.

Изразяваме надежда, че в съответствие с надпартийния си статут президентската институция ще изпълнява последователно своята мисия за консолидиране на обществото и съхраняване на гражданския мир, че ще служи на националната кауза, а не на нечии тяснопартийни пристрастия.

София, 8 октомври 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРИТЕ, ЖИВЕЕЩИ В СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ, ОТПРАВЕНО ОТ ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ЯНЧУЛЕВ - КАНДИДАТ ЗА НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ЗА КМЕТ НА СОФИЯ ОТ СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.

СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ В САЩ,

България отново е пред избори. След една година на надежди и разочарования нашият народ отново е призован да гласува за демокрацията. На предстоящите парламентарни и общински избори България един път завинаги трябва да каже сбогом на комунизма и на неговите социалистически разновидности.

Скъпи братя и сестри, приятели, потомци на родолюбиви българи, прокудени от комунистическия гнет далеч от Родината, към вас се обръща кандидатът за кмет на София, обръщаме се всички привърженици и симпатизанти на Съюза на демократичните сили от столицата! Бъдете с нас! Дайте ни вашата морална подкрепа, мислете за нас, молете се за нас! Нека чрез вашето слово свободните хора от цяла Америка да знаят, че отвъд Океана има народ, който се бори за своето ново възраждане!

Комунистите в България, нарекли сега себе си социалисти, ви прокудиха от Родината. Те ви нарекоха "родоотстъпници", те се погавриха с вашето национално чувство, те ви лишиха от правото на вот, далеч от България вие не може да гласувате за демокрацията, за СДС, за свободата, за нашия стремеж, който е и ваша мечта - да върнем България в обществото на свободните и демократични народи.

Ние вярваме, ние сме дълбоко убедени, че сега нашият народ ще събере сили, за да отхвърли от себе си социалистическата демагогия. Своя принос за това ще дадат и стотиците хиляди столичани, които се задушават в неимоверно нарасналите огромни проблеми на града.

Някога чистата, спретната и потънала в зеленина София сега със своите 1 300 000 души население се превърна в бетонен град с панелни жилищни комплекси, разхвърляни в околностите на града, без връзка един с друг, без подсигурен транспорт, без достатъчно магазини, училища и здравнизаведения. Грижата за чистотата и екологията на София са символични, а от нарастващата безработица избуя невиждана престъпност. Комунистическите кметове на София се сменяха един след друг, но след себе си оставяха все нови и нови нерешени проблеми.

Затова ние, кандидатите на Съюза на демократичните сили, ще се борим за победа и в общинските избори на София. Не е възможно България да възвърне доброто си име, ако столицата й не си възвърне достойнството, благоденствието и своя външен образ, за които всички ние си спомняме с носталгия.

Ние, кандидатът за кмет на София и общинските съветници, издигнати от Съюза на демократичните сили, сме с твърдата решимост да се заемем енергично и компетентно за решаване проблемите на столичната община, ние сме с намерението да отворим София към света, но и да дадем възможност светът да влезе в нашата столица.

Ние се ангажираме да възстановим Американския колеж в София, да създадем съвременно обзаведени болници и рехабилитационни центрове с помощта на родолюбивите българи в САЩ, американски фондации и благотворителни общности, както и с подкрепата на американското правителство.

Скъпи съотечественици, ние разчитаме на вас, на вашия опит, на вашето съдействие за задълбочаване на контактите между българския и американския народ. Нашето желание е да върнем доброто име на София, да върнем спокойствието, усмивките и самочувствието на хората, да превърнем столицата на България в град, с който да се гордеем.

Затова още веднъж се обръщаме към вас, живеещи далеч от Родината, но оценили достойнствата на свободата и демокрацията: Бъдете с нас, мислете за нас, за да почувстваме вашата искрена симпатия и помощ в този тежък за нас момент.

БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
София, 8 октомри 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ОБРЪЩЕНИЕ НА БЮРОТО НА ПРЕЗИДИУМА НА БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ КЪМ ХЪРВАТСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ И ИЗКУСТВАТА ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА В ХЪРВАТСКО.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ, УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ

Бюрото на Президиума на Българската академия на науките с тревога и най-искрено съчувствие се запозна с апела, отправен от Хърватската академия на науките и изкуствата, получен за съжаление едва на 1 октомври 1991 г. На своето заседание на 7 октомври 1991 г. Бюрото на Президиума на Българската академия на науките прие следното обръщение, с което имаме честта да ви запознаем:

Историята на отиващото си столетие недвусмислено ни показа, че съвестта на учените е пробен камък за морала и нравствените ценности на една нация.

Въпреки че в международните си контакти Българската академия на науките не се ръководи от конюнктурни политически мотиви, сега, когато в съседство с нашата страна загиват невинни хора и се разрушават вековни паметници на световнотокултурно-историческо наследство, ние не можем да останем безучастни.

Окончателната оценка на драматични събития от такъв род принадлежи на историята, но за днешния ден противоречието им с общоевропейските процеси тревожи гражданската ни съвест.

В този смисъл, уважаеми колеги, изказвайки ви най-искрени съчувствия и готовност за поддържане на традиционните ни връзки, подкрепяме всички усилия, включително и на Съвета на Европа, на Европейската общност и на ООН за възстановяване на мира и намиране справедливо разрешение на кризата, разтърсваща приятелски нам земи и народи.
София, 7 октомври 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: акад. Бл. Сендов

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

АПЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ (БЛС) ПО ПОВОД СЪБИТИЯТА В ХЪРВАТСКО. Документьт е адресиран до президента на Републиката, до генералния секретар на Организацията за обединените нации и до генералния директор на Световната здравна организация.

Българският лекарски съюз изразява голямата си загриженост от ескалацията на гражданската война в СФРЮ.

Потресени сме и не можем да останем безучастни, когато са застрашени животът и здравето на хората от съседна Югославия.

Протестираме срещу братоубийствената война!

Призоваваме ви да използвате вашето влияние и да положите всички усилия за прекратяването на безумното и безмилостно кръвопролитие.

В единна Европа е необходимо да цари мир и разбирателство.

Нашият апел е отправен до лекарските организации в Сърбия и Хърватско.

София, 8 октомври 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ:

проф. Ив.Киров

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ:

д-р Ив.Иванов

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ПРОГРАМА НА ОБЕДИНЕН ДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ "ПАРТИЯ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ" СЪС СЕДАЛИЩЕ ГРАД ТЕТЕВЕН. Документът е приет на Учредителното събрание на 13 януари 1990 година в Тетевен.

1. Съюзът "Партия за справедливост" ще участва като опозиционна партия на съществуващите досега БЗНС и БКП. По време на избирателни кампании за избори или референдуми ще участва със свои представители, като определя цвета на бюлетината да бъде ясносин и знамето небесносиньо.

2. Съюзът "Партия за сраведливостта" ще се бори активно за изкореняване на досегашната тоталитарна власт, която доведе страната до национална катастрофа. Тя унищожи селското стопанство, което е един от главните източници за укрепване на нашата икономика. Ще води борба за възстановяване на ограбените средства и валутни фондове от номенклатурните кадри.
Средствата са народни и те трябва да се върнат на народа.

3. Да се бори безпощадно против досегашната корупция, кариеризъм и огромна силна бюрокрация, която ни остави режимът на Тодор Живковата власт, която доведе страната до пълно беззаконие и застой.

4. Съюзът "Партия за справедливост" ще се бори против силно раздутите административни щатове в учрежденията и предприятията, където има хора, които не вършат нищо, а получават работна заплата. Да се създаде оперативна система за бързо и срочно обслужване на гражданите, като се премахне ненужната бумащина, създадена от бюрокрацията.

5. Съюзът "Партия за справедливост" ще се бори за възстановяването на селското стопанство, което от административно-командната система под ръководството на Тодор Живков е доведено до пълна разруха.
Земята трябва да принадлежи на тези, които я обработват и ще я обработват и в бъдеше, обособени в кооперативно-земеделски стопанства, държавни земеделски стопанства и частни стопани. Земята трябва да им бъде дадена със закон за вечно ползване и да се предава по наследство.

Министерството на земеделието да обособи своя Земеделска банка, която да финансира селското стопанство и частните земеделци предимно за купуване на инвентар, механизация и за създаване на животновъдни ферми, като лихвата за ползваните заеми да бъде 2-3 %. По този начин ще се укрепи и повиши националният доход.

Да се подобри заплащането на труда на селскостопанските труженици и да се повишат изкупните цени на тяхната продукция реално, а не с лозунги и празни приказки, както беше досега.

6. "Партията за справедливост" ще се бори за възстановяване на доверието между работниците, селяните и интелигенцията, което беше разрушено по времето на Т. Живков. Да се отстранят противоречията в заплащането на труда между отделните категории персонал на нашия народ.

7. Съюзът "Партия за справедливост" ще се бори за правилно разпределение на паричните фондове и инвестиции между промишлеността и селското стопанство. На първо място да се даде предимство на селското стопанство, за да могат да се произвеждат продукти от първа необходимост на пазара.

Стига са строени заводи, които бездействат или работят с намален капацитет. Освободената работна ръка от раздутия чиновнически апарат да се насочи с предимство към селското стопанство и към личните стопанства.

8. Съюзът "Партия за справедливост" ще се противопоставя на всички органи и организации, които със своите действия и производства застрашават екологичните норми, за чиста вода и чист въздух. Да се подобри канализацията на Тетевен и да се построи главен колектор.

9. Съюзът "Партия за справедливост" ще води неспирна борба спрямо онези досегашни антисоциални закони, които са крайно неправилни и несправедливи относно пенсионирането на гражданите в нашата страна.

Постепенно да се намалява разликата между най-голямата и минималната пенсия.

10. Съюзът "Партия за справедливост" ще се бори за отменянето на чл. 1 от конституцията, за разпускане на първичните партийни организации по месторабота, за изграждането на една демократична правова държава, в която всички граждани да бъдат равни пред закона.

11. "Партията за справедливост" ще се бори за деполитизация на училищата, органите на МВР и войската.

12. "Партията за справедливост" ще се бори за пълно разделение на законодателната, съдебната и изпълнителната власт в нашата страна.

След като временният инициативен комитет разработи устава и програмата на своята партия, която ще бъде една нова опозиционна партия на досега съществуващите БЗНС и БКП, и като изхожда от това, че горепосочените партии допуснаха катастрофални грешки в икономическото и духовното развитие на НРБ, то НОВАТА ПАРТИЯ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ ЩЕ СЛУЖИ И ЩЕ СЕ ПОДЧИНЯВА САМО НА ВОЛЯТА НА НАРОДА. Тя призовава останалите демократични сили, както и трудовите селски комитети, масово да се присъединят към "партията за справедливост", за да се превърне в една от най-популярните партии.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ДЕКЛАРАЦИЯ - ОБРЪЩЕНИЕ ДО БЪЛГАРСКИЯ ИЗБИРАТЕЛ ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРУМ "ПРЕОБРАЖЕНИЕ" ПРОФ. СИЙКА ГЕОРГИЕВА И НА ДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ "РОМА" МАНУШ РОМАНОВ ПО ПОВОД НА ПОДПИСАНОТО ПОЛИТИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗА СЪВМЕСТНА РАБОТА ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ И В БЪДЕЩЕ - В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ.

ДРАГИ ИЗБИРАТЕЛИ,

Политически форум "Преображение” направи опит да приеме статут на наблюдател към СДС - гражданско движение, но документите бяха загубени.

По подобен начин беше изключен и Демократичен съюз "Рома". Задавам си въпроса: Едноцветна ли е демокрацията? Може ли милиони обезправени и онеправдани етнически малцинства да бъдат изключени от предстоящите избори? Стига етническа дискриминация, верски и други разпри. Както българите, така и етническите малцинства бяха обезправени в продължение на 45 години. Каква демокрация ще се прави, без да са защитени правата и свободите на малцинствата?

Политически форум "Преображение" е подготвил оранжева програма и готови проекти за преобразяване на България, която да консолидира всички сили, целия човешки потенциал на страната.

Взехме оранжевия цвят и сега искаме да му придадем ново съдържание като цвят на слънцето, земята, плодовете, бизнеса, благоденствието и просперитета на една нация.

Протягаме приятелска ръка към циганското малцинство, огънят на което е много нужен в бъдещото преобразяване на България.

ГОСПОДИН МАНУШ РОМАНОВ,

Предлагаме ви трайно политическо сътрудничество за съвместна работа на изборите и в бъдеще при изпълнителната власт. Имаме много проекти за бъдещото развитие и преобразяване на България чрез частна собственост върху средствата за производство, земята и жилищата, свободен пазар на капитали и идеи. И тук е нужен живецът - човешкият фактор.

Какво бихте казали за това да обединим усилията си за установяване на действителни свободи и права за всички, в това число за малцинствата?

Ще оставите ли циганите на предстоящите избори да се лутат? Малко ли сте изстрадали през годините на тоталитаризма?

Както се вижда, единствено циганското малцинство е вън от официално представителство в предстоящите избори и в бъдещия парламент въпреки участието на повече от четиридесет партии и коалиции.
Елате с нас, подкрепете оранжевото по пътя към демокрацията, социално-пазарната икономика, справедливото заплащане на труда и излизането ни в Европа и в света.

 

* * *

ПРОФЕСОР ГЕОРГИЕВА,
Вълнуват ме същите чувства, които и вас. Демократичният съюз "Рома", отхвърлен от сините си приятели, може би ще намери политически пристан в едно споразумение с оранжевия цвят. Това ще реши ръководството на съюза. От мое име бих казал, че освен синьото и зеленото, оранжевото, като белег на огъня, влиза в съставките на древноромските символи редом със златното колело - староиндийската колесница на времето. Факт е, че нито една партия или коалиция досега не ни е подавала човешка ръка. От 100 години насам правителствени и опозиционни партии с еднакво усърдие се надпреварвали да спечелят циганските гласоподаватели за користни цели, без каквито и да било ангажименти към тях. Нищо друго, освен голи обещания.

За първи път се появява пред нас българска партия с предложение за трайно политическо споразумение. Сътрудничество на равна нога. Това може да стопли и най-студеното циганско сърце.

Както знаете, девизът на Съюз "Рома" е: "Единство на многообразието в гражданското общество!" Това е формула за междуетническа интеграция на обществото при пълно зачитане на етническата самобитност и неповторимост на отделните му съставки. Равенство, недискриминация, неасимилация - ето основните начала на една бъдеща демократична България. Българи, цигани, турци, арменци, евреи - всички ние сме синове и дъщери на изстрадалата българска земя и трябва да живеем в мир, разбирателство и взаимно уважение.

Впрочем, споделям идеите ви за приватизацията и даването на начален капитал по 40 000 долара на всяко българско домакинство. Предполагам, че това се отнася и за всяко циганско и друго небългарско домакинство. Великолепна идея! Що се касае до предложените от вашата партия безмитни зони, нова система за справедливо заплащане на труда, укрепване на производството и сетне поемане към пазарната икономика, както и скорошното ликвидиране на безработицата, намирам за конструктивни жалони на една своеобразна платформа за икономическото развитиена България.

И все пак, най-необичайното е, че вие равнопоставяте етническите съставки на българското общество, идея, която другите партии заобикалят или декларират мъгляво и с недомлъвки. Вашата формула за равноправно междуетническо сътрудничество или-коалиция е цяло откритие. Готов съм на такова сътрудничество. То е част от моята мисия като гражданин и председател на съюз "Рома". Предполагам, че както централното ръководство на съюза, така и моите сънародници като цяло ще ви подкрепят.

Драги сънародници,

Пхралален, пхенялен,

Скъпо многообразие от етнически общности - българи, цигани, турци, арменци, евреи - не ви приканвам към бойкотиране на изборите (от това би се възползвала агонизиращата тоталитарна номенклатура на БСП). Обръщам се към вас с призива, гласувайте с оранжевата огнена бюлетина!

За истинска демокрация от равноправни и равнопоставени български граждани!

3 октомври 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРУМ ’’ПРЕОБРАЖЕНИЕ":

Сийка Георгиева

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ "РОМА":

Мануш Романов

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОФИЦЕРИТЕ ОТ КЛУБ N 216 НА БЪЛГАРСКА ОФИЦЕРСКА ЛЕГИЯ "РАКОВСКИ" ПРИ ЩАБА НА ГРАЖДАНСКА ОТБРАНА. Документът е адресиран до Изпълнителната управа на Координационния съвет на Българската офицерска легия "Раковски", до Централната избирателна комисия и до средства за масово осведомяване.

ГОСПОДА,

Предвид подготовката и участието на офицерите в предстоящите избори със съжаление констатирахме, че в съответствие с избирателния закон голяма част от офицерите и семействата им са лишени от възможността да гласуват за местни органи на властта. Може би на много хора, включително на народните представители, приели закона, не им е известно, че едно от многото лишения на българския офицер е това, че той не разполага със себе си.

Ежегодно с настъпване на есента в интерес на службата се осъществяват разстановки на офицерските кадри. В резултат на това офицерите от един гарнизон се преместват да служат в друг. Така стана и тази година и по условията на цитирания закон офицерството и семействата на офицерите са лишени от възможността да гласуват.

Считаме, че въпросът касае офицерите не само от нашето поделение, а и цялото българско офицерство и настояваме за екстрено решение на Централната избирателна комисия в съответствие с правомощията да направи необходимото и се облекчи изпълнението на гласоподаването. Новоиздадените паспорти също затрудняват гласоподаването от българските офицери.

1 октомври 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ПИСМО НА НАЦИОНАЛНИЯ ИЗБОРЕН КЛУБ НА СДС - ЛИБЕРАЛИ, АДРЕСИРАНО ДО НАЦИОНАЛНИЯ ИЗБОРЕН ЦЕНТЪР НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КОАЛИЦИЯ БЗНС - ЕДИНЕН И КОНСТИТУЦИОНЕН ФОРУМ, ДО ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

С настоящето писмо желаем да изразим искреното си съжаление и да ви поднесем нашите извинения за сторената техническа грешка при отпечатване на плаката "Съдействайте на демократичната българска опозиция".

Отчитайки вината на техническите лица, допуснали несъответствието при описване нюанса на цвета на бюлетината на вашата политическа коалиция, искаме да отбележим, че според нас основна вина за този тип грешки носи Централната избирателна комисия, която до този момент още не е оповестила публично своите решения както за цвета на изборните бюлетини, така и за състава на предизборните коалиции.

Информационното затъмнение, наложено върху цвета на изборните бюлетини на опозиционните демократични организации, към които считаме, че БЗНС - единен и Конституционен Форум несъмнено принадлежат, необходимостта то да бъде преодоляно и същевременно желанието ни да изясним на българския избирател преструктурирането на демократичната опозиция бяха причините за издаване на този плакат.

Нашите активисти ще коригират допуснатата неточност върху вече разпространените плакати. Нещо повече - в случай, че вие настоявате, ние сме готови да заличим наименуванието на вашата коалиция от плаката.

Накрая, като ви поднасяме още веднъж нашите извинения за досадната техническа грешка, ви уверяваме в желанието ни за конструктивно сътрудничество с коалицията БЗНС - единен и Конституционен Форум.

София, 6 октомври 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ПРОТЕСТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ - ЛИБЕРАЛИ (СДС-л) - БУРГАС ЗА НЕРАВНОПОСТАВЕНОТО ПОЛОЖЕНИЕ, В КОЕТО ТЕ СА ПОСТАВЕНИ СПРЯМО ОСТАНАЛИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ. Документът е адресиран до президентството, до председателя на Министерския съвет и до средства за масово осведомяване.

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Дванадесет дни преди изборите коалицията СДС-либерали - Бургас продължава да бъде в неравнопоставено положение спрямо всички останали политически сили: без офис, без клуб, без техническа база. В същото време СДС - движение разполага с четири (4) сгради, в които някои от партиите разполагат с по три стаи. Например- Демократическа партия. От председателя на КС на СДС - Бургас г-н Симеон Симеонов преди седмица "милостиво" ни беше предоставена стая за офис, която впоследствие се оказа описана от ОбНС за офис на фирма (без стъкла на прозорците, с разрушена мебел). Беше ни заявено категорично, че на клуб съвсем не бива да разчитаме. От Общинското ръководство безпомощно констатираха, че в подобна ситуация не може да се прави ново преразпределение и че трябва да се оправяме сами, въпреки внесеното при кмета г-н Демирев писмо и многократните устни настоявания. Заради подписаното споразумение със СДС - център се домогнахме до правото да използваме срещу заплащане техническата база на Българската социалдемократическа партия. Предизборният ни клуб се помещава в едно кафене (на наш симпатизант) - ул. "Търговска" N 27. Няма къде и как да получаваме кореспонденцията си и да осъществяваме необходимата комуникация с административните политически структури.

Г-н председател, убедени сме, че не това е начинът да се води предизборна кампания. Настояваме за Вашата категорична намеса за прекъсване на дискриминационното отношение към СДС - либерали - Бургас.

Бургас, 3 октомври 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ПОСТПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ, НАПРАВЕНО ОТ НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА 177 ЕДНОМАНДАТЕН РАЙОН ЕДВИН СУГАРЕВ ПО ПОВОД НА ГЛАСУВАНИЯ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПЕНСИИТЕ.

Както навярно всички избиратели си спомнят, един от акцентите в предизборната кампания на БСП през миналата година бе, че, ако СДС дойде на власт, ще бъдат отнети пенсиите на възрастните хора у нас. Не на последно място благодарение на тази долнопробна манипулация на общественото мнение партията на СПолуката си осигури мнозинство в печалното недоразумение, наречено Велико народно събрание. Едно от малкото справедливи негови решения, постигнато след дълги и мъчителни усилия отстрана на опозицията, бе премахването на привилегиите на активните борци против фашизма и капитализма, чиято най-ярка форма бяха т.нар. "народни" пенсии. Верен на своя гротесков стил на работа, парламентът финишира с регламентиране на НОВИ ПРИВИЛЕГИИ, облагодетелстващи този път не друг, а самите "велики" депутати и "бащи на конституцията". Сто четиридесет и петима от тях не пропуснаха своя последен шанс да бръкнат в кацата с меда и да облажат старините си с пенсия в размер на 1240 лв. Въпреки достойните за уважение възражения на г-н Филип Боков извадката от гласуването говори съвсем ясно за участието на неговата партия в утвърждаването на този позорен законопроект. Равносметката е: 89 депутати на БСП (между тях, за сведение на комунистическите пресцентрове и на Висшия партиен съвет, са и акад. Николай Тодоров, Димитър Йончев, Кръстьо Горанов, Елена Поптодорова, Връбка Орбецова, Христоч Ходжов и др.), 18 от БЗНС(е), 16 от СДС-център (тук са, разбира се, и Петър Слабаков, и Георги Аврамов, и Вълкана Тодорова, и Николай Павлов, и Стефан Радославов), 6 от СДС-либерали (Владимир Сотиров, Георги Спасов, Георги Мишев, Марко Ганчев, Петър Таслаков и Братислав Талев - все отбор "демократи"), 6 от ДПС, 4 от БЗНС - Никола Петков, 4 незявисими (между които Румен Воденичаров, също загрижен за старините си) и само двама от СДС (Георги Баев и Димитър Пенчев). Така партията на мнозинството, която И ДНЕС плаши пенсионерите и говори за "социална справедливост", прояви една наистина (а)социална справедливост към своите парламентарни представители.

В качеството си на народен представител предлагам: след като това изменение на закона вече е отхвърлено от президента на България, Великото народно събрание да се събере ОТНОВО и да го преразгледа в следния смисъл:

1. Всички народни представители, гласували сами на себе си правото да се пенсионират преди приетата за страната пенсионна възраст, да бъдат НЕЗАБАВНО ПЕНСИОНИРАНИ и заличени от листите на кандидатите за народни представители в предстоящите избори. Размерът на техните пенсии да бъде определен от следващото народно събрание или чрез референдум. (Лично предложение - минималната пенсия за страната.)

Мотиви: Гласувайки в своя полза, тези господа доказаха, че поставят личните си интереси над националните. Ето защо те не отговарят на изискванията за народен представител, съдържащи се в депутатската клетва, и не би следвало да се кандидатират отново. Освен това самият техен вот може да се приеме и като волеизлияние, показващо по категоричен начин, че безметежното рентиерство им е по-скъпо от парламентарните главоболия, свързани с определянето на съдбините на България. Би било справедливо това тяхно волеизлияние да бъде уважено, като същевременно господа ексдепутатите се запознаят с начина на живот и с жизнения стандарт на избирателите, с чиято съдба се разпореждаха самоволно повече от година.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА СДРУЖЕНИЕ "ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА ЗА СВОБОДНИ И ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ".

Сдружение "Гражданска инициатива за свободни и демократични избори" се обръща към всички избиратели с настойчивото напомняне, че всеки, който иска да гласува на 13 октомври 1991 година, трябва да си осигури това, като провери вписано ли е неговото име в избирателния списък.

Според новия избирателен закон по време на предстоящите избори ще бъде лишен от право да гласува всеки български гражданин, който не е вписан в избирателните списъци.

Поправките могат да бъдат извършени всъответния Общински народен съвет или кметство най-късно до 11 октомври (петък) 1991 година.

София, 3 октомври 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЖЕЛЕЗНИЧАРСКИЯ СИНДИКАТ "ПОДКРЕПА". Документът е адресиран до генералния директор на фирма "Български държавни железници", до президента на Конфедерацията на труда "Подкрепа", до стачния комитет на КТ "Подкрепа" и до средства за масово осведомяване.

ГОСПОДА,

С писмо вх. N 94-05-176/31 юли 1991 г. на Министерството на транспорта и писма вх. N 92-00-Р-451/19 септември 1991 г. и вх. N 92-00-Р-451/3 октомври 1991 г. на фирма"Български държавни железници" (БДЖ) настоявахме за участието на Железничарския синдикат "Подкрепа" в тристранната комисия по договаряне на работните заплати и сключване на браншовото споразумение. По този начин спазихме чл. 3 и чл. 4 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове.
За съжаление фирма БДЖ, в лицето на нейното ръководство, отхвърли предложенията ни, като не прие наше участие в тристранната комисия.

Днес, 5 октомври 1991 г., на разширен координационен съвет на Железничарския синдикат "Подкрепа" в изпълнение на чл. 11, т. 1 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове се взе следното

РЕШЕНИЕ:

1. Поради неспазване на 129 ПМС от 5 юли 1991 г. от страна на тристранната комисия във фирма БДЖ и приложенията към него категорично отхвърляме подписаното споразумение по заплащане на труда.

2. Представителят на Федерацията на транспортните работници "Подкрепа" в Комисията по съгласуване на интересите във фирма БДЖ, подписал споразумението, не може да представлява Железничарския синдикат "Подкрепа", който е законният представител на трудовите колективи, членове на КТ "Подкрепа".

3. По искане на синдикалните секции, членове на КТ "Подкрепа" във фирма БДЖ, обявяваме от 7 октомври 1991 г. до 21 октомври 1991 г. включително петнадесетдневна стачна готовност, която ще премине в ефективна стачка при неизпълнение на нашите искания.

София, 5 октомври 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

------------------------------------
БТА
основана 1898

БТА предава за абонати в България и чужбина денонощно по телетипен канал 6 различни емисии с най-актуална информация за света и България.

БТА издава 30 бюлетина и справочника с информация за България и сбета. От тях можете да почерпите разнообразна и специализирана информация за събитията по света, международния бизнес и търговия, публикации в чуждия печат. В бюлетините на БТА може да прочетете как гледа светът на България, както и да се осведомявате най-бързо за всички аспекти на живота в България - вътрешна политика, спорт, икономика, култура.

БТА издава 3 бюлетина на английски език с информация за страната и Балканите.

БТА издава най-четеното в България седмично списание „Паралели“ и специализираните седмичници „ЛИК“, „Наука и техника“ и „По света“.

БТА има квалифицирани фотографи и цветна фотолаборатория, които изпълняват всякакви поръчки с гарантирано най-високо качество.

БТА разполага със собствена хотелска база и леки автомобили под наем за чуждестранни журналисти и специалисти, на които осигурява преводачи и шофьори и урежда програми, посещения, интервюта и срещи, и им предоставя телекомуникации.

БТА има печатна база, която приема поръчки за печатарски услуги .

ЗА ИНФОРМАЦИЯ И АБОНАМЕНТ ЗАПОВЯДАЙТЕ В ТОКУ ЩО ОТКРИТИЯ ФИРМЕН МАГАЗИН НА БТА:

бул „Тракия“ 49, София 1040 телефони: 73-37-380 88-21-34 87-47-46 73-37-232 факс: 80-24-88

---------------------------------------

 


ИЗБОРИ ОКТОМВРИ'91

ПРЕТЕНДЕНТИ ЗА ВЛАСТТА

Изборите за Народно събрание ще се произведат по пропорционалната система. Определянето на резултатите от изборите за народни представители, регистрирани от партии и коалиции, се извършва от Централна избирателна комисия (ЦИК) по метода на Д’Ондт, съобразно Методика за изчисляване на резултатите от гласуването по пропордионалната система (Бюлетин на Пресслужба "Куриер" бр. 195/4 октомври 1991 г.). Право на участие при разпределението на мандатите имат партиите и коалициите, получили най-малко 4 на сто от всички действителни гласове, подадени в цялата страна при изборите за народни представители. Това ограничение не се отнася за независимите кандидати за народни представители.

Максималният реално възможен брой на избирателите в Република България е 6 500 000. Според изчисления на ЦИК и сравнителни данни на Министерство на вътрешнитеработи и на Националния статистически институт действителният брой на избирателите ще бъде около 6 300 000.

Страната е разделена на 31 многомандатни избирателни района, в които трябва да бъдат избрани 240 народни представители. Броят на мандатите за даден район се определя като най-близкото цяло число до числото:

          постоянно население на района

240 х  ---------------------------------
          постоянно население на България

Приема се, че постоянното население на България е 9 006 651 души. За София, която е разделена на три избирателни района, се приема общ брой на населението от 1 238 400 души.

 

БРОЙ НА МАНДАТИТЕ В ОТДЕЛНИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ РАЙОНИ

ПЪРВИ многомандатен избирателен район - БЛАГОЕВГРАДСКИ - 10 мандата;

ВТОРИ многомандатен избирателен район - БУРГАСКИ - 12 мандата;

ТРЕТИ многомандатен избирателен район - ВАРНЕНСКИ - 13 мандата;

ЧЕТВЪРТИ многомандатен избирателен район - ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ - 9 мандата;

ПЕТИ многомандатен избирателен район - ВИДИНСКИ - 4 мандата;

ШЕСТИ многомандатен избирателен район - ВРАЧАНСКИ - 8 мандата;

СЕДМИ многомандатен избирателен район - ГАБРОВСКИ-4 мандата;

ОСМИ многомандатен избирателен район - ДОБРИЧКИ - 7 мандата;

ДЕВЕТИ многомандатен избирателен район - КЪРДЖАЛИЙСКИ - 8 мандата;

ДЕСЕТИ многомандатен избирателен район - КЮСТЕНДИЛСКИ - 5 мандата;

ЕДИНАДЕСЕТИ многомандатен избирателен район - ЛОВЕШКИ - 5 мандата;

ДВАНАДЕСЕТИ многомандатен избирателен район - МИХАЙЛОВГРАДСКИ - 6 мандата;

ТРИНАДЕСЕТИ многомандатен избирателен район - ПАЗАРДЖИШКИ - 9 мандата;

ЧЕТИРИНАДЕСЕТИ многомандатен избирателен район - ПЕРНИШКИ - 5 мандата;

ПЕТНАДЕСЕТИ многомандатен избирателен район - ПЛЕВЕНСКИ - 9 мандата;

ШЕСТНАДЕСЕТИ многомандатен избирателен район - град ПЛОВДИВ - 10 мандата;

СЕДЕМНАДЕСЕТИ многомандатен избирателен район - ПЛОВДИВСКИ - 11 мандата;

ОСЕМНАДЕСЕТИ многомандатен избирателен район - РАЗГРАДСКИ - 5 мандата;

ДЕВЕТНАДЕСЕТИ многомандатен избирателен район - РУСЕНСКИ - 8 мандата;

ДВАДЕСЕТИ многомандатен избирателен район - СИЛИСТРЕНСКИ - 5 мандата;

ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ многомандатен избирателен район - СЛИВЕНСКИ - 6 мандата;

ДВАДЕСЕТ И ВТОРИ многомандатен избирателен район - СМОЛЯНСКИ - 4 мандата;

ДВАДЕСЕТ И ТРЕТИ многомандатен избирателен район - СОФИЯ-ГРАД -12 мандата;

ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ многомандатен избирателен район - СОФИЯ-ГРАД 11 мандата;

ДВАДЕСЕТ И ПЕТИ многомандатен избирателен район - СОФИЯ-ГРАД 10 мандата;

ДВАДЕСЕТ И ШЕСТИ многомандатен избирателен район - СОФИЙСКИ - 8 мандата;

ДВАДЕСЕТ И СЕДМИ многомандатен избирателен район - СТАРОЗАГОРСКИ - 11 мандата;

ДВАДЕСЕТ И ОСМИ многомандатен избирателен район -ГЬРГОВИШКИ - 4 мандата;

ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТИ многомандатен избирателен район - ХАСКОВСКИ - 9 мандата;

ТРИДЕСЕТИ многомандатен избирателен район - ШУМЕНСКИ - 7 мандата;

ТРИДЕСЕТ И ПЪРВИ многомандатен избирателен район -ЯМБОЛСКИ - 5 мандата.

Най-висока цена за един мандат (тя се определя като броят на населението в определен район се раздели на броя на мандатите в него) има в Габровски и Смолянски район - съответно 41 976 и 41 958 души население. Цената на един мандат средно за страната е 37 528 души население.

 

УЧАСТНИЦИ В ИЗБОРИТЕ

От общо 104 структури, регистрирани по Закона за политическите партии, заявки пред Централната избирателна комисия подадоха 65 партии и движения. В определения срок ЦИК регистрира 63 партии и отказа на две - Политическа партия Независимо дружество "Обновление" (като фиктивна структура) и Съюз на антикомунистите в България (нерегистриран в съда). По-късно ЦИК анулира регистрацията на Нова християндемократическа партия (заради фалшифицирани документи), а Върховният съд на Републиката - на Националната партия на труда, частните собственици, производителите и творците (заради нередовни документи).

До изборите за Народно събрание и местни органи на властта са допуснати 61 партии, от които 31 са групирани в 9 коалиции, а 30 ще участват самостоятелно. Ще има общо 38 различни бюлетини.

Следват коалиции и партии, участници в изборите, подредени според реда на регистрирането им от Централната избирателна комисия:

1. КОАЛИЦИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (синя бюлетина) - Демократическа партия, Радикалдемократическа партия, Обединен демократически център, Движение "Гражданска инициатива", Нова социалдемократическа партия, Християндемократичен фронт и Алтернативна социаллиберална партия. Водач на коалицията - Филип Димитров - председател на Националния координационен съвет на СДС.

2. ЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ - ПЕРНИК (зелена бюлетина). Председател на партията - Кирил Борисов.

3. СЪЮЗ НА БЕЗПАРТИЙНИТЕ ГАРАНТИ (бяла бюлетина с две хоризонтални зелени ивици). Главен гарант-координатор на партията - д-р Марин Каменов.

4. СВОБОДНА КООПЕРАТИВНА ПАРТИЯ (бюла бюлетина с две хоризонтални ивици - оранжева и зелена). Национален координатор на партията - Димитър Марковски.

5. БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ (бяла бюлетина с две хоризонтални ивици - зелена и жълта). Председател на партията - Лъчезар Стоянов.

6. ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪРДЕЧНО БОЛНИТЕ И СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ ГРАЖДАНИ В БЪЛГАРИЯ (бяла бюлетина с три хоризонтални ивици - синя, жълта и синя). Председател на организацията - д-р Петър Тодоров.

7. ПАРТИЯ ДРУЖЕСТВО "БЪЛГАРСКИ ОРЕЛ" (бяла бюлетина с три хоризонтални ивици - зелена, лилава и зелена). Председател на партията - Маргарита Кавлакова.

8. ПРЕДИЗБОРЕН СЪЮЗ на Българска социалистическа партия, Българска либела партия, Отечествена партия на труда, Християнско женско движение, Християн-републиканска партия, Народно-либерална партия "Стефан Стамболов", Социалистически младежки съюз, Федерация на българската социалистическа младеж (червена бюлетина). Водач на коалицията - Александър Лилов - председател на Висшия съветна Българската социалистическа партия.

9. ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС (бяла бюлетина с три хоризонтални зелени Ивиди)Юредседател на партията - Янко Янков.

10. БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ И СВЕТОВНИ ЩАТИ (бяла бюлетина с три хоризонтални оранжеви ивици). Съпредседатели на партията - Иван Гърчев и Иван Шабанов.

11. ПАРТИЯ НАЦИОНАЛЕН ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ (бяла бюлетина с три хоризонтални ивици - синя, зелена и синя). Председател на партията - инж. Илия Сипсев.

12. БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ (бяла бюлетина с едва хоризонтална зелена ивица), подкрепена неофициално от Българската християн-демократическа партия (център). Председател на партията - д-р Иван Георгиев.

13. БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧСЕКА ПАРТИЯ (бяла бюлетина с три хоризонтални червени ивици). Първи секретар на Централния комитет - Владимир Спасов.

14. БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ (бяла бюлетина с две хоризонтални ивици - синя и зелена). Председател на партията - Йоло Денев.

15. ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРУМ "ПРЕОБРАЖЕНИЕ" (оранжева бюлетина). Председател на партията - проф. Сийка Георгиева.

16. ХРИСТИЯНРАДИКАЛНА ПАРТИЯ (бяла бюлетина с една хоризонтална оранжева ивица). Председател на партията - Тотю Петров.

17. БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ -ЕДИНЕН (бяла бюлетина с три хоризонтални ивици - зелена, оранжева и зелена). Секретар на БЗНС-е - Ценко Барев.

18. БЪЛГАРСКА РАБОТНИЧЕСКА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ (бяла бюлетина с две хоризонтални червени ивици). Секретар на Централния комитет -арх. Манол Димитров.

19. БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ - МАРКСИСТИ (бяла бюлетина с една хоризонтална червена ивица). Председател на партията - Борис Петков.

20. КОАЛИЦИЯ ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ "СВОБОДА" (бяла бюлетина с три хоризонтални сини ивици) . Българска народна партия, Български съюз за европейска федерация, Консервативна партия, Либерално-демократическа партия и Партия на свободата и прогреса. Председатели на партиите съответно са Димитър Бранков, Димитър Попов, Иван Едисонов, Веселин Кошев и Иван Георгиев.

21. ДВИЖЕНИЕ "БЕЗПАРТИЙНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ" (бяла бюлетина с една хоризонтална сива ивица). Председател на движението - Кузман Кузманов.

22. ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ (бяла бюлетина с една хоризонтална розова ивица). Председател на Централния съвет - Ахмед Доган.

23. БЪЛГАРСКА БИЗНЕСПАРТИЯ (бяла бюлетина с две хоризонтални ивици - черна и жълта). Председател на партията - Александър Черпоков.

24. ПАРТИЯ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ - ЦЕНТЪР (бяла бюлетина с две хоризонтални ивици - жълта и синя). Председател на партията - доц. Христо Сантулов.

25. БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - НИКОЛА ПЕТКОВ (бяла бюлетина с две вертикални сини ивици). Главен секретар на БЗНС-Никола Петков - Милан Дренчев.

26. НЕЗАВИСИМА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ (бяла бюлетина с една хоризонтална черна ивица). Председател на партията - Петър Гогов.

27. БЪЛГАРСКА РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКА ПАРТИЯ - ВАРНА (бяла бюлетиc две хоризонтални ивици - червена и зелена). Председател на партията - Станчо Станчев.

28. ХРИСТИЯНРАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ (бяла бюлетина с една хоризонтална жълта ивица). Председател на партията - Лиляна Петкова.

29. ПОЛИТИЧЕСКИ КЛУБ "КОНСТИТУЦИОНЕН ФОРУМ" - в изборите за Народно събрание ще участва в листите и с бюлетината на БЗНС - единен; самостоятелно ще участва само в местните избори. Председател на клуба - Огнян Аспарухов.

30. КОАЛИЦИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ - ЦЕНТЪР (бяла бюлетина с една хоризонтална синя ивица) - Българска социалдемократическа партия, Политически клуб "Екогласност", Демократическа партия - Пловдив (неофициално участва и Алтернативно социалистическо обединение - независими). Водач на коалицията - д-р Петър Дертлиев.

31. КОАЛИЦИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ - ЛИБЕРАЛИ (бяла бюлетина с разположени отвесно по дължината три жълти ивици) - Демократическа партия - консервативен сговор, Зелена партия и Федерация на клубовете за гласност и демокрация. Председатели на партиите съответно са Стефан Стоянов, Александър Каракачанов и Петко Симеонов.

32. БЪЛГАРСКА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖККА ПАРТИЯ - ВАРНА (бяла бюлетина с три хоризонтални ивици - две сини и една червена). Председател на партията - Ангел Цонев.

33. ПАРТИЯ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ (бяла бюлетина с три хоризонтални ивици - една зелена и две сини ивици). Председател на Централния координационен съвет - Димитър Тодоров.

34. КОАЛИЦИЯ БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ (бяла бюлетина с три хоризонтални ивици - зелена, жълта и зелена) - Българска отечествена партия - Пловдив и Български национален съюз "Нова демокрация". Председатели на партиите съответно са Крум Куманов и Иван Лазаров.

35. БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС БЛОК (бяла бюлетина с три хоризонтални черни ивици). Председател на партията - Жорж Ганчев.

36. СВОБОДНА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ (бяла бюлетина с две хоризонтални оранжеви ивици). Председател на партията - Димитър Димитров. 37. ОБЕДИНЕН ДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ "ПАРТИЯ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ" - ТЕТЕВЕН (бяла бюлетина с три хоризонтални розови ивици). Председател на партията - Йосиф Йосифов.

38. КОАЛИЦИЯ "КОНФЕДЕРАЦИЯ ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" (бяла бюлетина с две хоризонтални ивици - червена и синя) - Дружество "Просветление" и Конституционен съюз - Пловдив. Председатели на партиите съответно са д-р Димитър Иванов и Манол Журналов.

/Пресслужба "Куриер"/

11:05:24
09.10.1991 г. 

Редактор: Нина Гаврилова
Технически изпълнител:
Емилия Генадиева
Комплексна обработка:
Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1991 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!

 

 

* * *

Ladies and Gentlemen,

We hope this special supplement will help you cover the parliamentary and local elections in Bulgaria on October 13,
1991.

Stefan Gospodinov

Chief of the Courier Press Service

 

Sofia,  October 9, 1991            SPECIAL SUPPLEMENT

 

ELECTIONS  OCTOBER'91

POWER PRETENDERS

The National Assembly elections will be held on the basis of the proportional representation system. The Central Electoral Commission (CEC) will allocate the registered parties and coalitions the mathematical share of seats they are entitled to by applying the D’Hont system and the methodology of calculating the results of elections based on the proportional representation (ref. the Courier Press Service Bulletin No. 195/4, October 1991). The parties and coalitions with an aggregate vote of at least four per cent each of all valid votes cast all over the country are entitled to take part in the distribution of seats.

The restriction is not applicable to independent candidates.

The maximum possible number of electors in the Republic of Bulgaria is 6,500,000. According to calculations made by the CEC and comparative data of the Ministry of the Interior and the National Institute of Statistics, the actual number of electors will be about 6,300,000.

The country has been divided into 31 multi-member constituencies which will have to elect 240 candidates. The representation rate for each constituency is determined as the | closest integer to the figure calculated in the following way:

        permanent residents in the constituency

240 x -----------------------------------

          permanent residents in Bulgaria


It is assumed that the number of people permanently residing in Bulgaria is 9,006, 651. The total number of the permanent residents of Sofia, which has been divided into three constituencies, is assumed to be 1,238,400.

NUMBER OF SEATS ALLOCATED TO EACH CONSTITUENCY

  

The rate of representation (determined through dividing the number of population in the constituency by the number of seats is has been allocated) is the highest in Gabrovo and Smolyan:
41,976 and 41,958 respectively; the average representation rate for the country is 37,528.

ELECTION PARTICIPANTS

65 parties and movements of a total of 104 structures registered in compliance with the Political Parties Act filed registration applications with the Central Electoral Commission. The CEC registered 63 parties within the prescribed time limit; two parties were refused registration: the Obnovlenie Independent Society Political Party (considered a fictitious structure) and the Union of Anti-communists in Bulgaria (as it is not registered through a court of law). Later on the CEC cancelled the registration of the New Christian Democratic Party (the submitted documents found forged) and the Supreme Court of the Republic cancelled the registration of the National Party of Labour, Private Owners, Producers and Creators (invalid documents submitted).

61 parties were allowed to compete in the parliamentary and local elections, 31 of which united in nine coalitions while 30 will run on separate lists. There will be 38 different ballot-papers.

Following are the coalitions and parties which will run in the elections arranged in the order of their registration by the CEC:

1. UNION OF DEMOCRATIC FORCES COALITION (blue ballot-paper): Democratic Party, Radical Democratic Party,

United Democratic Centre, Civil Initiative Movement, New Social Democratic Party, Christian Democratic Front, Alternative Social Liberal Party. Leader of the coalition: Filip Dimitrov, Chairman of the UDF National Coordinating Coucil;

2. LIBERAL PARTY-PERNIK (green ballot-paper). Chairman: Kiril Borissov;

3. UNION OF INDEPENDENT GUARANTORS (white ballot-paper with two horizontal green bands). Chief Guarantor-coordinator: Dr Marin Kamenov;

4. FREE COOPERATIVE PARTY (white ballot-paper with two horizontal bands - orange and green). National Coordinator: Dimiter Markovski;

5. BULGARIAN NATIONAL DEMOCRATIC PARTY (white ballot-paper with two horizontal bands - green and yellow). Chairman:  Luchezar Stoyanov;

6. ORGANIZATION OF HEART PATIENTS AND SOCIALLY DISADVANTAGED CITIZENS IN BULGARIA (white ballot-paper with three horizontal bands - blue, yellow, blue). Chairman: Dr Peter Todorov;

7. BULGARSKI OREL (Bulgarian Eagle) SOCIETY PARTY (white ballot-paper with three horizontal bands - green, lilac, green). Chairman: Margarita Kavlakova;

8. ELECTION ALLIANCE OF BSP (red ballot-paper): Bulgarian Socialist Party, Bulgarian Liberal Party, Fatherland Party of Labour, Christian Women’s Movement, Christian Republican Party, Stefan Stambolov National Liberal Party, Socialist Youth Union, Federation of the Bulgarian Socialist Youth. Leader of the coalition: Alexander Lilov, Chairman of the Supreme Council of the BSP;

9. LIBERAL CONGRESS PARTY (white ballot-paper with three horizontal green bands). Chairman: Yanko Yankov;

10. BULGARIAN DEMOCRATIC PARTY FOR EUROPEAN AND WORLD STATES (white ballot-paper with three horizontal orange bands). Co-chairmen: Ivan Gurchev and Ivan Shabanov;

11. NATIONAL PATRIOTIC UNION PARTY (white ballot-paper with three horizontal bands - blue, green, blue). Chairman: Iliya Sipsev;

12.  BULGARIAN NATIONAL RADICAL PARTY (white ballot-paper with one horizontal green band), unofficially supported by the Bulgarian Christian Democratic Party (Centre). Chairman: Dr Ivan Georgiev;
13. BULGARIAN COMMUNIST PARTY (white ballot-paper with three horizontal red bands. First Secretary of the Central Committee: Vladimir Spassov;

14. BULGARIAN DEMOCRATIC PARTY (white ballot-paper with two horizontal bands - blue and green. Chairman: Yolo Denev;

15. PREOBRAZHENIE POLITICAL FORUM (orange ballot-paper). Chairman: Professor Siyka Georgieva;

16. CHRISTIAN RADICAL PARTY (white ballot-paper with one horizontal orange band). Chairman: Totyu Petrov;

17. BULGARIAN AGRARIAN PARTY-UNITED (white ballot-paper with three horizontal bands: green, orange, green). Secretary: Tsenko Barev;

18. BULGARIAN WORKERS’ SOCIAL DEMOCRATIC PARTY (white ballot-paper with two horizontal red bands). Secretary of the Central Committee: Manol Dimitrov;

19. BULGARIAN COMMUNIST PARTY - MARXISTS (white ballot-paper with one red horizontal band). Chairman: Boris Petkov;
20. SVOBODA (Freedom) COALITION FOR THE TURNOVO CONSTITUTION (white ballot-paper with three horizontal blue bands: Bulgarian People’s Party, Bulgarian Union for European Federation, Conservative Party, Liberal Democratic Party, Party of Freedom and Progress. Chairmen of the parties: Dimiter Brankov, Dimiter Popov, Ivan Edissonov, Vesselin Koshev and Ivan Georgiev;

21. INDEPENDENTS FOR DEMOCRACY MOVEMENT (white ballot-paper with one horizontal grey band). Chairman: Kouzman Kouzmanov;
22. MOVEMENT FOR RIGHTS AND FREEDOMS (white ballot-paper with one horizontal pink band. Chairman of the Central Council: Ahmed Dogan;

23. BULGARIAN BUSINESS PARTY (white ballot paper with two horizontal bands - black and yellow). Chairman: Alexander Cherpokov;

24. PARTY OF THE FREE DEMOCRATS - CENTRE (white ballot-paper with two horizontal bands - yellow and blue). Chairman: Associate Professor Hristo Santoulov;
25. NIKOLA PETKOV BULGARIAN AGRARIAN PARTY (white ballot-paper with two vertical blue bands). Chief Secretary: Milan Drenchev;

26. INDEPENDENT DEMOCRATIC PARTY (white ballot-paper with one horizontal black band). Chairman: Peter Gogov;

27. BULGARIAN WORKERS’ AND PEASANTS' PARTY (white ballot-paper with two horizontal bands - red and green) Chairman: Stancho Stanchev;

28. CHRISTIAN RADICAL DEMOCRATIC PARTY (white ballot-paper with one horizontal yellow band). Chairman: Lilyana Petkova;

29. The CONSTITUTIONAL FORUM POLITICAL CLUB will run in the Parliamentary elections on the list and with the ballot-paper of the Bulgarian Agrarian Party (United); it will run on a separate
30. UNION OF DEMOCRATIC FORCES-CENTRE COALITION (white ballot-paper with one horizontal blue band): Bulgarian Social Democratic Party. Eco-glasnost Political Club, Democratic Party - Plovdiv and Alternative Socialist Organization - Independent as an unofficial member. Leader of the coalition: Dr. Peter Dertliev;

31. UNION OF DEMOCRATIC FORCES - LIBERALS COALITION (white ballot-paper with three vertical yellow bands): Conservative Alliance Democratic Party, Green Party, Federation of Democracy Clubs. Chairmen of the parties: Stefan Stoyanov, Alexander Karakachanov and Petko Simeonov;

32. BULGARIAN REVOLUTIONARY YOUTH PARTY - VARNA (white ballot-paper with three horizontal bands - two blue and one red). Chairman: Angel Tsonev;

33. PARTY OF OWNERS IN BULGARIA (white ballot-paper with three horizontal bands - one green and two blue). Chairman of the Central Coordinating Council: Dimiter Todorov;

34. BULGARIAN NATIONAL UNION COALITION (white ballot-paper with three horizontal bands - green, yellow, green): Bulgarian Fatherland Party - Plovdiv, New Democracy Bulgarian National Union. Chairmen of the parties: Kroum Koumanov, Ivan Lazarov;

35. BULGARIAN BUSINESS BLOC (white ballot-paper with three horizontal black bands). Chairman: George Ganchev;

36. FREE DEMOCRATIC PARTY (white ballot-paper with two horizontal orange bands). Chairman: Dimiter Dimitrov;

37. PARTY FOR JUSTICE UNITED DEMOCRATIC UNION - TETEVEN (white ballot-paper with three horizontal pink bands). Chairman yossif Yossifov;

38. KINGDOM OF BULGARIA CONFEDERATION COALITION (white ballot-paper with two horizontal bands - red and blue): Enlightenment Society, Constitutional Union - Plovdiv. Chairmen: Dr. Dimiter Ivanov, Manol Zhournalov.