Път: : Проектът

Какво можете да прочетете в сайта?

Какво можете да прочетете в prehod.omda.bg ?

Подчертаваме: това е сайт за документи.

Ще започна с цялото течение на изданието на БТА "Куриер".

Пускаме в Мрежата броевете един след друг. Докато ги обработим. В тях са документите на партии и организации от декември 1989 г. до края на 1997 г. Освен това - документите на Централната избирателна комисия. Няма на друго място такава пълна информация за партии и  избори.

 

Другият голям масив са емпиричните социологически изследвания. Правете разлика между тях и демоскопските изследвания за рейтингите на политици и партии. Ще дам пример. Не е точен, но става ясно какво имам предвид. Емпиричните социологически изследвания са нещо като медицината, а демоскопските изследвания са като астрологията. Но ще направя крачка назад, защото нито докторите са безгрешни, нито астролозите са все грешни. Специално ще ви обърна внимание на изследването "Града и селото - 86" . Снимка на българското население три години преди да започнат  големите промени. По-добра картина за старта по пистата на прехода едва ли ще получите от друг източник.

 

Третият голям масив е свързан с промените в селското стопанство главно през 90-те години на ХХ век. Информацията е предимно от пловдивските села, но дава представа какво е ставало в българското село. Снимали сме около 40 000 страници от ТКЗС-ета, разни кооперации и земеразделяния. Трябва, разбира се, да се чете и да се вниква. Все още не сме пуснали всички файлове, с които разполагаме. И тук има предварителна работа.

Но това далеч не е всичко. Ако можех да го изброя, нямаше да има нужда от 25 гига информация, 2000 статии, 600 галерии.

Можете да коментирате сайта и отделните му страници в профила на Омда във  Фейсбук

Приятно четене.

 

Петко Симеонов