12 юли 2024г.

Празник на националната гвардейска част, открит Панамският канал, приета новата българска конституция

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Контакти с чужбина на правителството на Попов

 


- 14 януари 1991 г. - министърът на външните работи на Ирландия Джерард Колинс пристигна на официално посещение по покана на българския външен министър Виктор Вълков. Това е първият контакт на равнище министри на външните работи между България и Ирландия, които установиха дипломатически отношения през юли 1990 г. /”Труд”, 14.01.1991 г. /

- 23 януари 1991 г. - официално посещение в Австрия на зам.-председателя на МС и министър на външните работи Виктор Вълков по покана на австрийския външен министър Алоис Мок. Това е първата визита на Вълков в друга държава като ръководител на българската дипломация. Той ще участва и в конференцията по въпросите на миграцията от Изток на Запад на 24-ти и 25-ти януари т.г. във Виена. /”Труд”, 24.01.1991 г. /

- 28 януари 1991 г. - двудневно официално посещение на делегация на Република Гърция, водена от министъра на отбраната Йоанис Варвициотис. Това е първото официално посещение в България на гръцки военен министър в новата и най-новата история на двете страни. /в. “Труд”, 29.01.1991 г./;

- 1 февруари 1991 г. - Д. Попов на Световния икономически форум в Давос : “Тази година организаторите на срещата в Давос са поканили министър-председателя Д. Попов, който заминава днес, придружаван от Д. Луджев, И. Пушкаров, Ем. Масларова и Тодор Вълчев. Той ще има близо 20 срещи с ръководители на правителства, политици, икономически експерти.”
/"Труд”, 1.02.1991 г./

- 10 - 13 февруари - посещение в Гърция и на зам.-председателя на МС и министър на външните работи Виктор Вълков.

- 14 февруари 1991 г. - 4-дневно официално посещение на Д. Попов в Гърция. То е по покана на гръцкия министър-председател Константинос Мицотакис.

- 17 - 21 февр. 1991 г. - Посещение на Виктор Вълков в Лондон, където придружава президента Желев и участва в разговорите с британския министър-председател Джон Мейджър и външния министър Дъглас Хърд. Двамата министри имат и самостоятелен двучасов разговор. На церемония във Форин офис министрите подписват 2 спогодби в областта на културата. /"Труд”, 19.02.1991 г./

- 7 март 1991 г. -официално посещение в България на министъра на външните работи на Р Унгария Геза Йесенски.

- 8 - 10 март 1991 г. - по покана на правителството на посещение в България е делегация на УНИЦЕФ, водена от Савир Баста, председател за Европа.

- 10 март 1991 г. - еднодневно посещение на Франс Андрийсен, зам.-председател на Комисията на ЕО.

- 10 март 1991 г. - официално посещение на В. Вълков в Техеран. Приет е от президента на Иран Рафсанджани, на когото връчва покана от името на българския президент Желев до иранския президент за официално посещение в България.

- 28 март 1991 г. - посещение на председателя на Конституционния съвет на Франция Робер Бадентер.

- 17 април 1991 г. - посещение на зам.-държавния секретар на Министерството на народното благосъстояние на Унгария д-р Андреш Байтай и разговори с министъра на здравеопазването на България проф. Черноземски. Подписват двугодишен план за двустранно сътрудничество.

- 18 април 1991 г. - Атина, сесия на смесената българо-гръцка комисия за разпределянето на водите на р. Места.

- 22 - 23 април 1991 г. - посещение на министър Вълков в Букурещ. Разговор с външния министър на Румъния Адриан Настасе по подготовката на политическата декларация, която ще замени все още действащия двустранен междудържавен договор.

- 28-30 април 1991 г. - посещение на Димитър Попов в Брюксел, придружен от министъра на отбраната ген. полк. Йордан Мутафчиев, министъра на външно икономическите връзки Атанас Папаризов и други официални лица. Разговори на Попов с министър-председателя на Белгия Вилфрид Мартенс, с ръководители на НАТО и ЕО - с Манфред Вьорнер, с Жак Делор. Пресконференция на Попов и Франс Андрийсен във връзка с асоциирането на България към общността.

- 3 май 1991 г. - посещение на уругвайския външен министър Ектор Грос Еспиен. Двамата с българския външен министър В. Вълков подписват документи за облекчаване на визовия режим между двете страни.

- 9 май 1991 г. - посещение на Лионел Столерю, държавен секретар на Франция, отговарящ за държавния план.

- 13 май 1991 г. - посещение на Ален Деко, министър на франкофонията във френското правителство във връзка с приемането на България в групата на франкофонските страни.

- 16 - 19 май 1991 г. - работно посещение на премиера Д. Попов в Москва за подготавката на новия българо-съветски договор за междудържавно сътрудничество и икономически връзки. Среща на Попов с премиера на СССР Валентин Павлов, с премиера на Русия Иван Силаев, с президента Горбачов. Двамата със Силаев подписват договор в областта на външната търговия.

- 16 май 1991 г. - Българска правителствена делегация в Япония и Южна Корея, водена от външния министър В. Вълков и финансовия министър И. Костов..

- 23 май 1991 г. - официална българска делегация в Рим и Ватикана във връзка с тържествата за 24 май. В делегацията участва министърът на образованието проф. Фотев и от страна на БПЦ митрополит Дометиан. Прием при папата.

- 25-29 май 1991 г. - посещение на външния министър Вълков в Анкара.

- 29 май 1991 г. - зам.-министър Луджев и министърът на индустрията, търговията и услугите Пушкаров на посещение във Финландия за участие в Третата конференция на Световния институт за икономическо развитие в Хелзинки.

- 5 юни 1991 г. - посещение на българския министър на транспорта Пенчо Пенчев в Гърция.

/6 юни - посещение на премиера Попов в Париж - неофициално. Води разговори с председателя на Френската социалистическа партия Пиер Гидони./

- 7 юни 1991 г. - в София пристига за няколко часа американският вицепрезидент Дан Куейл. По време на визитата му се подписват две споразумения - от българска страна В. Вълков, тъй като премиера не е в България. В 2-странните преговори вземат участие и другите двама зам.-премиери - Луджев и Томов.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
- 11- 12 юни 1991 г. - официално посещение на външния министър на Кипър Георгиус Якову по покана на В. Вълков. Среща и с премиера Попов. Кипър ще отпусне на България кредит от 30 млн. долара.

- 18 юни 1991 г. - В. Вълков приема назначения за постоянен зам.-министър на външните работи на Великобритания сър Дейвид Гилмор


- 19 юни 1991 г. - среща на Жак Франкие, нач.-отдел за международно полицейско сътрудничество в МВР на Франция и член на пребиваващата в България френска делегация на същото министерство, с ръководния състав на Столична дирекция на вътрешните работи. На срещата присъства директорът на милицията на Р България полк. Милчо Бенгарски.

- 18-19 юни 1991 г. - Вицепремиерът Александър Томов в Атина. Среща на Томов с министър-председателя на Гърция Константинос Мицотакис. Подписана е рамковата спогодба за сътрудничество в областта на трудовоправното осигуряване и движението на работната сила. Мицотакис потвърждава готовността на Гърция да отпусне кредит от 50 млн. долара.

- 19-20 юни 1991 г. , Берлин - Първа сесия на Съвета на външните министри на държавите, участнички в СССЕ, с участието на българския външен министър В. Вълков. Среща на В.Вълков с министъра на външните работи на Германия Ханс Дитрих Геншер.

- 21-24 юни 1991 г. - участие на премиера Попов и председателя на БНБ проф. Вълчев в Международен форум в Кранс Монтана, Швейцария, посветен на развитието на страните от Централна и Източна Европа.

- 24 юни 1991 г. - Посещение на премиера Попов в Лихтенщайн по покана на княз Ханс Адам Втори. Попов не отива в двореца във Вадуц и не провежда предвидените разговори поради несъгласувана промяна в програмата, според която на официалната среща ще присъства Симеон Кобурготски, на когото се посвещава и приемът в двореца.

- 26 юни 1991 г. - по покана на правителството пристига зам.-генералният секретар на ООН по правата на човека Ян Мартенсон.

- 28 юни 1991 г. - министърът на културата проф. Димо Димов е на официално посещение в Никозия.

- 28-30 юни 1991 г., Будапеща - вицепремиерът Томов участва в Заключителното заседание на СИВ, където заедно с вицепремиерите на другите страни-членки на СИВ слага подписа си под документа за саморазпускането на съюза.

- 1 юли 1991 г. - президентът Желев е в Прага начело на българската делегация с участието на премиера Попов и външния министър Вълков за тържественото подписване на ликвидационния протокол на Варшавския договор.

- 2 юли 1991 г. - Финансовият министър Костов и председателят на БНБ проф. Вълчев са в Брюксел, където подписват споразумението между България и Комисията на ЕО за първия транш от кредита на Групата на 24-те. Заемът е в размер на 325 млн. долара. Средствата са кредит за развитие.

- Среща на Костов с финансовия министър на Белгия Филип Майстад.

- 3-4 юли 1991 г. - официално посещение на външния министър Вълков в Италия по покана на колегата му Джани ди Микелис. Подписан е договор за правна помощ.

- 4 юли 1991 г. - зам.-министърът на външноикономическите връзки и председател на правителствената комисия по управление на външния дълг Мариана Тодорова се завръща след 2-седмично посещение във Вашингтон във връзка с окончателната подготовка на кредитното споразумение със СБ. Кредитът е за структурната реформа.

- 8 юли 1991 г. – министърът на вътрешните работи Христо Данов подписва в Атина споразумение за сътрудничество в борбата с тероризма.

- Министър Папаризов се завръща от посещение в Иран. Подписан е протокол за преминаване към разплащане в конвертируема валута от 1 юли. Иран ще изплати с петрол някои от неизпълнените договори по сегашната спогодба.

- Вицепремиерът Ал. Томов е във Виена за участие в съвещанието на експерти от МАГАТЕ. Томов заявява, че България е готова да изключи след 30-40 дни двата най-застрашени реактора на АЕЦ “Козлодуй”.

- 11-12 юли 1991 г. - министър В. Вълков в Москва на среща на външните министри на България, Гърция, СССР и Румъния за разглеждане на проекта за създаване на зона за икономическо сътрудничество в Черно море.

- 12 юли 1991 г. - завършва работното посещение в Австрия на вицепремиера Луджев и на министър Пушкаров.

- 13 юли 1991 г. – разговори в Русе между министъра на външноикономическите работи Папаризов и румънския министър на търговията и туризма Константин Фота за клирингова спогодба и взаимни митнически облекчения между България и Румъния.

- 23 юли 1991 г. – румънска правна делегация, водена от министъра на правосъдието на Румъния Виктор Бабюк е на посещение в България.

- Официално посещение на министър Вълков в Израел по покана на зам-министър-председателя и министър на външните работи на Израел Давид Леви. Вълков е приет от израелския министър–председател Ицхак Шамир и от председателя на Кнесета Дов Шименски.

- Срещи на транспортния министър Веселин Павлов с израелския транспортен министър.


- 23-25 юли 1991 г. – българска правителствена делегация в САЩ. Тя се ръководи от вицепремиера Луджев, в състава й са и финансовият министър Костов и председателят на БНБ проф. Вълчев. Обсъжда се ускоряване на процедурата за предоставяне на на България на статут на най-облгагодетелствана нация в търговията със САЩ, за отмяна на ограниченията по линията на КОКОМ. Провеждат се политически разговори с вицепрезидента на САЩ Дан Куейл за българо-американските отношения. Подписват споразумение със СБ за включването на България в Международната агенция за гарантиране на инвестициите.

- 26 юли 1991 г. – Премиерът Попов приема министъра на правосъдието на Румъния Виктор Бабюк.

- 27 - 30 юли 1991 г. – правителствена делегация в Париж, водена от вицепремиера Томов във връзка с проект за интеграцията на българската енергийна система в европейската, подкрепен финансово от ЕБВР. Среща на Томов с Жак Ширак.

- 29-30 юли 1991 г. – посещение на постоянния представител на САЩ в НАТО Уилям Тафт, срещи в министерствата на вътрешните работи и на отбраната.

- 6 август 1991 г. – официално посещение на държавния министър на външните работи на Нигерия Закари Ибрахим.

- 8 август 1991 г. – в България е 6-членна военна германска делегация, начело с ген.майор Манфред Айзеле, началник- управление “Военна политика и ръководство” на Бундестага. Срещи с вицепрезидента Семерджиев, с първия зам.-министър на отбраната и началник ГЩ ген. Любен Петров

- Министърът на външноикономическите връзки Папаризов се завръща от Либия и съобщава, че дългът на Либия към България е 21 млн. долара. Водени са разговори за ускоряване на изплащането с по-големи доставки на нефт. Папаризов разговоря с министър-председателяна Либия Дурга.

- 10 август 1991 г. – посещение на вицеадмирал Уилям Оуенс, командващ 6-ти американски флот. Среща в МО с първия зам.-министър на отбраната ген. Любен Петров.

- 27 август 1991 г. – посещение на израелския министър-председател Ицхак Шамир за официални преговори с премиера Попов. Подписват междуправителствена спогодба за развитие на търговското, промишлено и технологично сътрудничество.

- 27 август 1991 г. , Санторини – делова среща на външните министри на България - Вълков, на Гърция – Андонис Самарас и на Италия - Джани де Микеле.

- 2 – 5 септемр1991 г. – В. Вълков, Ив. Костов, министърът на науката и висшето образование Г. Фотев са в състава на делегацията на президента Желев, който е на официално посещение в Германия по покана на федералния президент Рихард фон Вайцзекер. Вълков и Геншер обсъждат българо-германския договор за приятелски отношения и сътрудничество.

- 12 септ. 1991 г. – Официално 8-часово посещение на премиера на Румъния Петре Роман в България. Специално обсъждат екологичните проблеми в района Русе – Гюргево, обстановката в Югославия. Подписват Декларация за добросъседство, приятелство и сътрудничество.

- Двудневно посещение на вицепремиера Томов в СССР.

- Посещение на В. Вълков в Москва за разговори с външния министър на СССР Борис Панкин. Съветският министър изказва благодарност на българския президент и правителство за заетата от тях позиция по време на опитите за преврат в Москва.

- 17 септ. 1991 г. - Посещение на премиера на Р Македония Никола Клюсев в София по покана на Д. Попов. Това е първа визита на Клюсев в чужбина след обявяването на независимостта на Македония.

- Вицепремиерът Луджев на посещение в Израел по покана на Световния еврейски конгрес. Провежда и официални разговори с премиера Шамир.

- 18 септ. 1991 г. – Посещение в София на министъра на външните работи на Словения Димитрие Рупел – разговори с президента Желев, с премиера Попов и с външния министър Вълков.

- 24 септ. 1991 г. – Премиерът Попов е на официално посещение в Атина. Това посещение е след провала на обявената среща в Атина на премиерите на България, Гърция, а и на Румъния, както се решава по-късно, с Милошевич. Заради усложнената обстановка в Югославия срещата се отлага. Освен това Попов настоява в разговорите да участва и Македония. Провалът на срещата не се приема добре в Гърция. Така се стига до срещата единствено на Попов с Мицотакис. Те провеждат разговори на четири очи. Попов връчва на гръцкия примиер българския проект на двустранния договор за приятелство и сътрудничество.

- 25 септ. 1991 г. – Вълков на посещение в Ню Йорк начело на българска делегация за участие в откритата сесия на Общото събрание на ООН.

- 31 септ. – 1 окт. 1991 г. – Вицепремиерът Томов на кратко посещение в Бон за специална помощ за АЕЦ “Козлодуй” в размер на 19 млн. марки за модернизацията на 3-ти, 4-ти, 5-ти и 6-ти блок.

- 7 окт. 1991 г. – Официално посещение на гръцкия премиер Константинос Мицотакис в България по покана па премиера Попов. Двамата подписват 20-годишен договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство.

- 9 окт. 1991 г. – Външният министър на ФРГ Геншер на посещение в България. В. Вълков и Геншер подписват българо-германски договор за приятелско сътрудничество и партньорство в Европа.

- 11 окт. 1991 г. – Посещение на председателя на правителството на Р Хърватска д-р Франьо Грегурич по покана на правителството на България. Това е първо посещение на Грегурич след провъзгласяването на пълната независимост на Р Хърватска. Той иска дипломатическа помощ от България, вкл. и признаване.

- 21-23 окт. 1991 г. – Посещение на гръцкия министър на Македония и Тракия Панайотис Хадзиниколау – среща с премиера Попов и с политически лидери.

- Посещение на вицепремиера Луджев в Москва в състава на съпровождащата президента Желев делегация. Разговори с Горбачов, подписване на политическа декларация за отношенията между Съветския съюз и България, възстановяване на дипломатическите отношения. Луджев и вицепремиерът на СССР Олег Лобов подписват спогодба за търговско-икономически връзки и научно-техническо сътрудничество и спогодба за взаимните разплащания.

- 29. окт. 1991 г. - Министърът на вътрешните работи Христо Данов в Берлин за участие в 2-дневно съвещание на вътрешните министри на европейските страни.

- 31 окт. – 2 ноември 1991 г. – посещение на делегация на ЗЕС, водена от генералния секретар на организацията Вилем ван Екелен по покана на българския външен министър Вълков.

- Финансовият министър Костов се завръща от посещение в Швейцария, където е подписал 2 споразумения – за избягване на двойното данъчно облагане и за взаимна защита на инвестициите. Потвърдено е предложението за кредит от 32 млн. долара като добавка от страна на Швейцария към заема на групата на 24-те.

- 7 ноември 1991 г. – посещение в София на литовския министър на икономиката Албертас Шименас по покана на министър Папаризов. Подписват дългосрочна спогодба за търговско-икономическо сътрудничество.

 

  * 
* *