Пресконференция - лятото на 1992 г.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ на ЦС на СЪЮЗА на ОФИЦЕРИТЕ и СЕРЖАНТИТЕ от ЗАПАСА

УЧАСТВАТ: Христо Смоленов, Румен Воденичаров, кап. З-ти ранг Данов.

В своето експозе Смоленов подчерта , че Общественият комитет в подкрепа на запасното войнство не се конфронтира с ДПС. Единствената претенция на комитета, в който и участват видни общественици, учени и правозащитници, е ДПС да получи друга сграда, удовлетворяваща потребностите на движението.

Запечатаната от МС сграда е свързана с историческите традиции, с ценностите на родолюбивите българи и там няма място за пoлитически партии, каквито и да са те. Тези действия на правителството са плод на недоразумение в основата, на което е Д. Луджев и са част от програмирания paзпад на страната.

При срещите си с президента и с председателя на НС Смоленов е получил уверения, че ДПС ще получи друга страда и в този смисъл действията на правителството будят недоумение, заяви той. В ДПС има умерени хора, но има и екстремисти, които всъщност настояват раздухването на този предизвикан конфликт. Според Смоленов ДПС си има проблеми - електоратът му намалява поради политиканските игри на неколцина лидери, които пpoдадоха социалните им интереси, свързани с приватизацията и поземленета реформа. С подобни стъпки ръководството на ДПС цели да консолидира електората, да му попречи да мисли социално.

Провокативното поведение, насочено към превръщането на България в Швейцария нa Балканите, т.е. в кантонално разпокъсана страна, НЯМА ДА МИНЕ. В заключение Хр. Смоленов aпелира към министър-председателя да оттегли решението на МС. "Освен чисто морален този въпрос е и социално-политически, особено сега, когато ретро-политиката на някои управляващи разгражда България."

Според Р. Воденичаров в момента сме свидетели нa действия, които отново ще разединят нацията, защото става дума за една национална светиня —дома на Българското запасно войнство. Това е резултат от ескалацията на исканията на ДПС. Особено показателни за бъдещите претенции на ДПС са думите на Юнал Лютфи: "в новото НС трябва да има поне 80 депутати от ДПС, а в правителството - поне половината министри".

Действията на ДПС се подкрепят от едно протурско лоби. Във ВНС то беше съставено от представители на Екогласност и Зелената партия, а сега главатар на това лоби е Луджев. То е свързано с еврейското протурски лоби в американския Конгрес.

У нас пък действа фондацията "Отворено общество", която е свързана с тези среди. В момента ДПС подготвя най-големия удар - пенсии за изселените по време на "възродителния процес" турци, съобщи Воденичаров. Любомир Иванов парира, че първата работа на едно ново правителство ще бъде да отмени решението на МС за предоставяне сградата, принадлежаща на запасните офицери на ДПС.

Борислав Цеков