2 октомври 1995


София, 2 октомври 1995 година
Брой 192 /1493/


Редактор: Нина Гаврилова
тел: 73-37 - 202
факс: 73-37 - 342


София, 2 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА КОАЛИЦИЯ БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ" И ПОЛИТИЧЕСКИ КЛУБ "ЕКОГЛАСНОСТ", ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БСП ЖАН ВИДЕНОВ ПО БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 30 СЕПТЕМВРИ 1995 Г.


СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

Преди десет месеца вие ни дадохте своето доверие, за да изведем България от бездната на разрухата, на бедността и на отчаянието. Днес, в навечерието на изборите за местна власт, правителството полага всички усилия, за да потегли страната ни нагоре по стръмното, към едно ново бъдеще. Вашият глас за нова местна власт, за кандидатите на коалицията Българска социалистическа партия /БСП/, Български земеделски народен съюз /БЗНС/ "Ал. Стамболийски" и Политически клуб /ПК/ "Екогласност" ще ни дадат така необходимата подкрепа в борбата с разрухата в изграждането на нова България.

Централната власт не би могла да действа успешно без координация на своите усилия със силна местна власт. Подкрепата в изборите на 29 октомври за Демократичната левица и нашите коалиционни партньори по места ще ни даде шанс за истинска местна власт на обикновените хора. Само така, с общи усилия ще отхвърлим довелото до обезлюдяване на цели краища от страната дезангажиране на държавата от това, което става в регионите, в общините, в градовете и в селата. Авторите на тази политика, сегашните опозиционни лидери, не могат да се скрият от отговорността за нейния провал чрез закъснялото си дистанциране от своите представители в местната власт, техните недомислия, грешки, престъпления през изтеклите четири години. Тази политика трябва да отхвърлим на 29 октомври. Нека заедно я заменим с истинско местно самоуправление.

Още от началото на Българското възраждане нашите деди свято са тачили традицията на местната демокрация - читалището, църквата, училището, селището. Най-добрите са били избирани за настоятели и общинари. Сега отново можем да изберем тези, които ще вземат най-верните решения за това, което непосредствено ви вълнува. Ще имате ли и при какви условия жилище, вода, осветление, отопление, транспорт, съобщения, ще намалее ли безработицата, какъв въздух ще дишат децата ни, кой ще ги възпитава, на какво ще ги учи, ще има ли кой да се грижи за общинската собственост, ще можем ли да живеем и работим като достойни граждани в собствените си домове, квартали, села, градове, общини?

Скъпи сънародници, ние, българските социалисти и коалиционните ни партньори подкрепяме кметове и общински съветници, които се ангажират с решаването на тези проблеми, които имат идеите, имат отговорността, имат опита да сторят това.

Българският избирател направи своя мъдър избор на 18 декември миналата година, той ще го затвърди на 29 октомври тази година.

Демократичната левица призовава към демократична и цивилизована предизборна кампания.

Успех на местните избори ’95!

/Пресслужба "Куриер”/


* * *

София, 2 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ НА СДС ИВАН КОСТОВ.


ИЗБИРАТЕЛИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ,

На 29 октомври вие всички ще видите пред себе си бюлетините на Съюза на демократичните сили /СДС/. Създаването на разгърната общонационална структура на съюза бе нашият отговор на поражението от миналите парламентарни избори. Сега в почти всяка община на страната има наша организация, която издигна свои кандидати и кандидатски листи чрез пряк, свободен и демократичен избор. Кандидатите бяха предложени и гласувани на многолюдни събрания на членовете и симпатизантите на СДС. От вас самите.

Ние заложихме на единодействието на опозицията, което винаги е било ваше желание. Поради теснопартийни и лични егоистични интереси, както и заради нашата неопитност изборите на 18 декември завариха българските демократи разпокъсани и враждуващи помежду си. Сега в 80 на сто от общините СДС участва на изборите с коалиция, като в 1/4 от градовете и селата сме обединили почти всички антикомунистически сили. Ние самите вътрешно сме единни и сме готови за единодействие.

Всички сме съгласни, че в България трябва да има истинска власт на народа, което означава, да няма власт на една партия над всичко: над банките и заводите, над търговията и енергията, над парламента и правителството, над местната администрация и над съдбата на всеки един от нас.

СДС не е партията на "червените бабички" и на "червените мобифони". Ние не искаме градовете и селата на България за ималите досега и имащите днес властта и парите. СДС е силата на обикновените хора, създадена от тях и заради тях самите. Ние искаме заедно да сме отговорни за местната власт.

На прага на общинските избори нашият съюз е единствената политическа сила, способна да гарантира икономическата и политическата реформа и местното самоуправление като най-важна част от демократичните промени.

СДС никога не е искал властта заради самата нея. Ние се стремим към местното самоуправление, за да върнем земята и имотите, да осигурим самостоятелност на общините при решаване на местните проблеми и да осигурим финансовата им независимост. Ние ще воюваме срещу корупцията. СДС е за открита и честна общинска приватизация, за насърчаване и развитие на дребния и на средния частен производител и търговец. Ние сме за общински референдуми по най-важните местни проблеми, за местна власт, упражнявана под контрола на обществеността. Местното самоуправление да бъде във ваши ръце.

СДС е силата на обикновените хора. Той е вашата сила.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 2 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА НАРОДЕН СЪЮЗ - БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ОГЛАСЕНО ОТ СЪПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДЕН СЪЮЗ СТЕФАН САВОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ.


ДРАГИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

Народният съюз бе създаден само преди една година. На парламентарните избори постигна значителен успех. Ние сме коалиция, която се противопоставя на всякакъв вид тоталитарно мислене и действие. Даваме предимство на конструктивното, а не на негативното начало.

Народен съюз - БЗНС, Демократическа партия и партиите, които го подкрепят е дълбоко убеден, че изборите за местни органи на властта са от решително значение. От политическа гледна точка те дават възможност да се спре връщането към стари тоталитарни форми на управление, които застрашават процеса на демократизацията. От друга страна, се открива път на хора с нови идеи и силна воля да спрат разрухата на градовете и селата ни.

Нашите кандидати за кметове и общински съветници ще положат всички възможни усилия да се спре обедняването. Те ще се борят за финансовата самостоятелност на общините. Техен пръв враг ще бъде престъпността от всякакъв вид. Жителите на градове и села трябва да се почувстват спокойни и сигурни за живота и имота си. Проблемите на благоустройството, бита и транспорта, толкова различни и в същото време толкова общи за всички населени места, няма да слизат от вниманието на нашите общинари.

Народният съюз вижда в корупцията опасен враг на демокрацията. Демократично избраният кмет или съветник трябва да помни, че преди всичко е служител на народа.

Ние сме реалисти. Противопоставяме се на демагогията. Ето защо не обещаваме леки успехи. Необходима е къртовска работа и постоянство. Нуждаем се от помощта на всички. На тези избори нашият лозунг остава същият както на парламентарните: "Разумният избор!"

Ще водим толерантна, коректна предизборна борба, дълбоко убедени в предимствата на многопартийната парламентарна демокрация.

Нашите кандидати се явяват самостоятелно или в коалиция с други демократични формации. Повтарям, ние се противопоставяме само на ония, които проповядват и налагат тоталитарни методи.

Драги съотечественици! Направете разумния избор!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 2 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, ОГЛАСЕНО ОТ ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДПС КАСИМ ДАЛ.


СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,

В навечерието сме на избори за местни органи на властта. Дали ще запазим специфично българската демократична традиция в самоуправлението на общинско ниво, зависи от вас, ИЗБИРАТЕЛИТЕ? На 29 октомври 1995 г. Вашият вот ще потвърди или ще отхвърли две възможни алтернативи:

- демократична правова държава, гарантираща правата и свободите на човека и малцинствата;
или

- хегемония на Българската социалистическа партия /БСП/ в структурите на властта, централизиране и контрол върху обществения живот в страната.

Ще позволим ли социалистите кадрово и политически да контролират местните и регионалните звена на стопанството и администрацията, зависи от всички нас, ИЗБИРАТЕЛИТЕ?

Движението за права и свободи натрупа опит в местното самоуправление, където най-ясно се очертават конкретните потребности и интереси на отделните социални групи от населението. Важно за нас е колко кметове и общински съветници ще спечелят вашето доверие, драги избиратели, за да решим заедно:

Икономическите, социалните, екологичните проблеми на общините, населените места и регионите.

Да пазим човешките права, свободи и достойнството на всеки гражданин в Република България.

Движението за права и свободи заедно със своите 37 кандидати за кметове за общините, 814 кандидати за кметове на населени места и 2500 кандидати за общински съветници ви обещава нова регионална и селищна политика, насочена към:
- стабилизация на местната икономика и развитие на селскостопанското и промишленото производство;
- защита на тютюнопроизводителите и обезпечаване на държавни гаранции за изкупуването на тютюна;
- стабилизиране на изкупните цени на селскостопанската продукция и ограничаване на спекулата;
- промяна на местите данъци и такси;
- приватизация на общинската собственост;
- подкрепа за частни инвестиционни проекти, осигуряващи нови работни места в общините;
- привличане на чуждестранни и на местни инвестиции, насочени към мащабни инфраструктурни, транспортни и строителни проекти с местна и национална значимост.

Движението за права и свободи не обещава невъзможното.

Ние знаем вашите ежедневни тревоги и грижи и искаме заедно да ги решим. Да постигнем заедно ред и сигурност за всеки гражданин, за всеки дом.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 2 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС БЛОК, ОГЛАСЕНО ОТ ГОВОРИТЕЛЯ НА ПАРТИЯТА ХРИСТО ИВАНОВ.


УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

Като парламентарна партия със собствен облик Българският бизнес блок /БББ/ участва в местните избори със самостоятелни листи за общински съветници.

Българският бизнес блок издига свои достойни кандидати за общински кметове в София, Барна, Бургас, Стара Загора, Шумен, Враца, Силистра, Кърджали, Пазарджик, Хасково и много други градове на страната.

Кандидатите на Българския бизнес блок са утвърдени професионалисти с авторитет и воля за работа. В общинските съвети Българският бизнес блок ще бъде балансьорът, който вместо политизиране ще предлага практически решения. Основна цел в политиката на БББ е финансовата и икономическата самостоятелност на общините.

Приоритетни за нас са:
- борбата с безработицата;
- жилищното строителство;
- здравеопазването и социалното подпомагане;
- транспортът и пътищата;
- българското училище;
- приватизацията.


УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

Останаха ли български семейства, които не бяха унижени, ограбени или зачернени?

Възможен ли е нормален икономически живот в общините, когато рекетът смазва стопанската инициатива на гражданите?

Ако днес не се пресече жестоката престъпност и корупцията, утре те ще поставят на колене институциите на властта!

БББ внесе в Народното събрание предложение за въвеждане на смъртното наказание.

Ако народните избраници нямат куража да поемат тази отговорност, то ние ги призоваваме:

Уважете конституционното право на суверена, българския народ, да се защити срещу престъпниците чрез референдум за смъртното наказание.

БББ внесе в парламента Закон за общонародно допитване, което да се проведе на 29 октомври 1995 г. заедно с местните избори.

Уважаеми български граждани, защитете вашите интереси и бъдещето на вашите общини с бюлетина на БББ.

За разлика от много политици със здравия си разум българинът разбра, че пътят към Европа минава през България. Затова нека бъдещите кметове и съветници не жалят сили София да стане отново столица, а нашите общини - европейски по стандарт, но български по дух и традиция.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 2 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ КОАЛИЦИЯ БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ", ПОЛИТИЧЕСКИ КЛУБ "ЕКОГЛАСНОСТ" - СОФИЯ, И СТОЛИЧНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ И СЪТРУДНИЧЕСТВО.


Коалицията Българска социалистическа партия /БСП/, Български земеделски народен съюз /БЗНС/ "Ал. Стамболийски", Политически клуб /ПК/ "Екогласност" в София и Столичният съвет на Съюза на пенсионерите в България /СПБ/, водени от грижата си за състоянието и просперитета на столицата и в частност - за решаване проблемите на пенсионерите в София, се

СПОРАЗУМЯХА:

1. Приемат общо виждане за решаване на проблемите на пенсионерите в столицата, което става неразделна част от предизборната платформа на коалицията БСП, БЗНС "Ал. Стамболийски", ПК "Екогласност" в София и което включва следните основни моменти:
- необходимост от разработване и приемане на нов закон за пенсиите;
- създаване на нови специализирани магазини за пенсионери и подпомагане на действащите такива;
- създаване на пунктове за топла храна на ниски цени за пенсионери;
- формиране на обществени комисии за контрол при разпределението на социалните помощи;
- възстановяване /при съществуващите възможности/ на част от закритите културни клубове на пенсионерите;
- стимулиране на производствената и културната активност на пенсионерите.

2. Двете страни да участват съвместно при разясняването на приетата обща платформа.

3. Да се включи в листата за съветници в Столичната община председателят на Столичния съвет на Съюза на пенсионерите в България.

4. Столичният съвет на Съюза на пенсионерите да подкрепи издигнатите или подкрепени от коалицията кандидати за кмет на София, кметове на райони и населени места и за общински и районни съветници.

София, 28 септември 1995 г.

ЗА КОАЛИЦИЯТА БСП, БЗНС "АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ",
ПК "ЕКОГЛАСНОСТ" В СОФИЯ:
Ал. Маринов

ЗА СТОЛИЧНИЯ СЪВЕТ НА СПБ:
Ф. Генов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 2 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
КОНЦЕПЦИЯ /ЧАСТ ЧЕТВЪРТА/ "ИНТЕГРИРАНЕТО НА КУЛТУРИТЕ - ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРЕХОД КЪМ НОВАТА ЕПОХА" НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА НОВА КУЛТУРА С ПРЕДСЕДАТЕЛ КУБРАТ ТОМОВ.


8. ИНТЕГРИРАНЕ НА РЕЛИГИОЗНИТЕ КУЛТУРИ

Религията е основен елемент на човешката същност. Досегашната еволюция се оказа недостатъчна, за да се стигне до единна религия - човечеството още е във фразата на различните религии и на употребата им за чужди на тях цели. Техните служители обикновено изпълняват желанията на властите и се отклоняват от задълженията си, силните ги използват за свои цели и затова религиозните различия усложняват и утежняват политическите и други конфликти. Общо взето, църквите успокояват и укротяват бедните и нещастните, а не променят поведението на богатите и силните изобщо, не намаляват престъпността и растящата пропаст между богати и бедни, между силни и слаби, догматиката също им пречи да са адекватни на епохата днес и истинските й проблеми. Ако различните църкви се върнат към мисията си да сочат пътя за свързване на човека пряко с Бога и да събуждат любовта в хората, цената на прехода към новата религия и култура ще стане приемлива, без човешки жертви и разруха.

Някои от по-важните теми на тази среща могат да бъдат:

1. Към източниците на религията: откровения, извънземни същества, Бог... - що е Бог; истината за Христос, люлката на съвременните основни религии и цивилизации - арабският регион, културните му богатства, обекти за изследване, традиции и съвременност в едно единство...

2. Същност на религиозността и религията, съвпадения и разминавания между религии и съответните им църкви като човешко дело.

3. Същност и главни постулати - заповеди на всяка съвременна религия - главно на християнството, исляма, юдаизма, бахайската вяра.

4. Сравнителен анализ на религиите - съвпадения, разминавания, историческа толерантност и противопоставяния, мостове в тях и между тях...

5. Защо църквите днес слабо изпълняват моралния си дълг, а предимно укрепват статуквото, т.е. старото.

6. Сектите - какви, колко, защо, степен на различия между тях и с господстващата църква, кой е най-близо до Бога - дадената църква или някоя секта, от гледна точка на отдалечаването на Бога не е ли църквата секта.

7. Връщане към истинското християнство - учението за всемирното Бяло братство.

8. Какво да се прави за интегриране на религиите и постепенния преход към единната религия - както Бог е един.


9. ИНТЕГРИРАНЕ НА ПОЛОВИТЕ КУЛТУРИ

Важна черта на човека е неговото полово разделение на мъже и жени. Всеки пол си има силните и слабите страни - те са допълващи се. Човешката култура в последните хилядолетия е предимно мъжка - със силно подценяване и пренебрегване на жената и нейните силни страни, което е и една от причините за егоизма, отчуждението и безлюбието, станали основни черти на хората в края на съвременната цивилизация. В противовес на това човешкият дух е безполов - полът има определена роля в етап от човешкото развитие и на по-висока степен ще изчезне, както се е и появил. Този момент е далече, нуждите на епохата в края на XX век налагат връщане към силните страни на жената - любовта, отговорността за потомството и съхранението на културата, всеодайността, интуицията и пр. Това налага възраждане, справедливост и равноправие на жените, хармоничен баланс между мъжкото и женското - по този начин може да се улесни значително преходът към новата епоха.

В тази среща ще се обсъждат примерно следните проблеми:

1. Характеристиките на мъжа и мъжкото начало, на мъжката култура, на бащата; психология на мъжа; мъжкото в жената.

2. Същото за жената и женското, на женската култура; на майката; психология на жената; женското в мъжа.

3. Сравнителен анализ на половите култури, плюсове и минуси, физиология и психология, мислене - разликите и приликите.

4. Женски организации и движения в историята и днес; общите им характеристики, цели, създаване и разпадане.

5. Велики жени в световната и националните истории.

6. Семейството като необходимо единство на мъжа и жената - плюсове и минуси, еволюцията му, съвременният брак, браковете на бъдещето.

7. Женските роли: видове, характеристики, какво е остаряло в тях, какво да се разгърне; възраждане, справедливост, равноправие за жената и нейните положителни роли и характеристики; къде жената е незаменима.

8. Какво да се прави за ускоряване интеграцията на половите култури, за развитие на женски черти в мъжа и мъжки черти в жената.


10. ИНТЕГРИРАНЕ НА ЦЕЛОКУПНАТА ЧОВЕШКА КУЛТУРА - КЪМ СВЕТОВЕН КУЛТУРЕН СЪЮЗ

Различните аспекти на културната интеграция в предишните срещи-конгреси тук се обобщават, обединяват и разгръщат. С това ще се дойде до едно много по-дълбоко разбиране на човека и културата - неговия начин на съществуване, ще се изяснят остарелите и перспективните елементи и аспекти на културата в контекста на властно налагащото се единение и сътрудничество във и след разрешаването на сегашната тотална криза. Тогава ще се осмислят и процесите, ставащи днес в организма на човечеството, ще се осъзнаят докрай дефектите на съвременната цивилизация и елементите на новата култура на XXI век и нататък - културата на сътрудничество, взаимопомощ, умерено материално потребление и безкрайно духовно развитие.

Някои от главните теми тук са:

1. Древни, съвременни и перспективни възгледи за Бога, Вселената и техните закони, качества, свойства и пр.

2. Същото за произхода, еволюцията и целта на земното човечество и културата му, истинската история на човека и човечеството, градинарите на Вселената.

3. Същото за смисъла на битието и човешкия живот; духовно и космическо творчество - човекът като космически гражданин.

4. Масовата култура и манипулирането - методи, преодоляването им.

5. Единното познание на XXI век: единни в многообразието си наука, религия, изкуство, окултизъм - допълващи се страни на интегралното познание.

6. Любовта, Красотата, Жената, Знанието - спасителният път към бъдещето.

7. Новата държава, право и образование: от закона на Мойсей към закона на Христос; перфектната федерация на независими общини; образованието - от най-духовното до най-прагматичното.

8. Какво да се прави за реализирането на безкръвен преход към епохата на сътрудничеството и правилното мислене.

Програмата е отворена за промени и допълнения. Темите са ориентировъчни. Нейната конкретизация ще се извърши според заявките за участие.

/Пресслужба "Куриер"/

-----------------------------------------------------------------------


АБОНИРАХТЕ ЛИ СЕ ЗА
ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"


>> За да имате неподправена картина на обществено-политическия живот в България
>> За да знаете кои са регистрираните организации по Закона за политическите партии
>> За да следите решенията на Централната избирателна комисия за президентски, парламентарни, местни избори
>> За да се запознаете с уставите и програмите на партии, съюзи, синдикати, фондации
>> За да имате в ръцете си единственото издание за автентична документална политическа, обществена и синдикална информация

-----------------------------------------------------------------------


* * *


ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ’95


ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ


РЕШЕНИЕ N 401
София, 28 септември 1995 г.

ОТНОСНО: Жалба от Политически съюз "Демократична алтернатива за републиката" - ДАР, против решение на ОИК - с. Георги Дамяново, област Монтана, от 23 септември 1995 г. относно отказ за регистрация на политическия съюз за участие в местните избори на 29 октомври 1995 г.


Постъпила е жалба от Политически съюз "Демократична алтернатива за републиката" - ДАР, с която се обжалва решение на ОИК - с. Георги Дамяново, област Монтана, от 23 септември 1995 г. относно отказ за регистрация на Политическия съюз за участие в местните избори на 29 октомври 1995 г. Приложено е решението на ОИК - с. Георги Дамяново. Като основание за отказа Общинската избирателна комисия сочи липсата на образец от подписа на председателя на ДАР и образец от печата на Политическия съюз ДАР.

Жалбата е основателна и следва да се уважи. Решението на ОИК - с. Георги Дамяново, е незаконосъобразно.

Предвид изложеното и на основание чл.25, ал.1, точка 4 от ЗМИ Централната избирателна комисия


РЕШИ:

Отменя Решението на ОИК - с. Георги Дамяново, област Монтана, от 23 септември 1995 г. за отказ да регистрира Политически съюз "Демократична алтернатива за републиката" - ДАР, за участие в изборите на 29 октомври 1995 г.

Указва на Общинска избирателна комисия - с. Георги Дамяново, да регистрира за участие в местните избори на 29 октомври 1995 г. Политически съюз "Демократична алтернатива за републиката" - ДАР.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л.Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *


РЕШЕНИЕ N 402
София, 28 септември 1995 г.


Постъпила е жалба с вх. N 489/27 септември 95 г. от Анатол Василев Гърков против Решение N 8'13 от 21 септември 1995 г. на ОИК - София, с което не се уважава молбата му за регистрация като независим кандидат за кмет на с. Чепинци, район Нови Искър, тъй като последната адресна регистрация на същия е след 10 август 1995 г.

От представените фотокопия адресната регистрация на Гърков в кметство с. Чепинци е от 25 август 1995 г. Изискването на чл.3, ал.1 от ЗМИ е кандидатът за кмет на кметство да бъде адресно регистриран в него, а не в съответната община.

Предвид гореизложеното и на основание чл.25, ал.1, т.4 във връзка с чл.4 и чл.3, ал.1 от ЗМИ, Централната избирателна комисия


РЕШИ:

ПОТВЪРЖДАВА отказа на ОИК в Столична община да регистрира като кандидат за кмет в с. Чепинци Анатол Василев Гърков.

Решението е окончателно.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *


РЕШЕНИЕ N 404
София, 27 септември 1995 г.

ОТНОСНО: Проверка на подписките за независими кандидати за съветници и кметове от общинските и районните избирателни комисиив местните избори на 29 октомври 1995 г


На основание на чл.35, ал. 3 и 5 и чл.36 от ЗМИ и във връзка с част III, т.9 от Решение N 5 от 25 август 1995 г. на Централната избирателна комисия, комисията


РЕШИ:

1. Общинските и районните избирателни комисии да извършат проверки на всички подписки за независими кандидати за съветници и кметове в съответните общини. Проверките да започнат на 29 септември 1995 г. и да приключат не по-късно от 24.00 часа на 10 октомври 1995 г.

2. Проверките по т.1 да обхванат коректността на ЕГН на участващите в подписките избиратели. Ако в хода на дадена проверка се установи, че поради грешни ЕГН броят на участващите в подписката се редуцира под изискуемия от ЗМИ минимум избиратели, следващите проверки не се изпълняват.

3. Възлага проверката на данните от подписките за независими кандидати за съветници и кметове на специалистите от системата на Главно управление "Гражданска регистрация и административно обслужване" /ГУ ГРАО/ при Министерството на териториалното развитие и строителството чрез граждански договори между Централната избирателна комисия и съответните специалисти при базова цена за изпълнение на задачата 1 лев за проверено ЕГН.

4. Проверката на всяка подписка по т.1 се извършва по следния ред:

а/ На 29 септември 1995 г. Секретарят или друг специално упълномощен от ОИК или РИК член на комисията предава по опис всички регистрирани от комисията подписки на упълномощен за целта служител на ГУ ГРАО. В описа за всяка подписка се посочват предметът на подписката и изискуемият от ЗМИ минимален брой избиратели.

б/ След проверка на данните от ГУ ГРАО извършилият проверката служител съставя протокол в два екземпляра - първия за ОИК или РИК, а втория - за ЦИК, в който се посочват изрично следните данни;
- общият брой на избирателите в подписката преди започване на проверката;
- брой неверни ЕГН, включващ неверните ЕГН, установени по всички извършени за ЕГН проверки;
- брой въведени и проверени ЕГН по т.2.

в/ Протоколът по предходната подточка се подписва от извършилият проверката служител на ГУ ГРАО и от специалиста, по подточка "а", след което заедно със съответната подписка се връща на ОИК или РИК срещу разписка за приемане и предаване. Разписката се изготвя в три екземпляра - един за ОИК или РИК, един за ЦИК и един за изпълнителя, и се подписва от председателя и секретаря на ОИК или РИК и от упълномощеното по подточка "а" лице.

5. Ако Общинската или Районната избирателна комисия на основание на проверката по т.1 установи, че даден независим кандидат не е подкрепен от изискуемия от ЗМИ минимален брой подписи, ОИК или РИК анулира с решение съответната регистрация.

6. Настоящото решение да се доведе незабавно до знанието на ГУ ГРАО и на общинските и районните избирателни комисии.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


15:00:00
02.10.1995 г.


Деж. редактор: Нина Гаврилова
Технически изпълнител: Галина Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!