12 юли 2024г.

Празник на националната гвардейска част, открит Панамският канал, приета новата българска конституция

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

3 септември 1996

 


София, 3 септември 1996 година
Брой 109 (1664)


София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КОАЛИЦИЯ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!" ПО ПОВОД ПРЕДСТОЯЩОТО ГЛЕДАНЕ ОТ ВЪРХОВНИЯ СЪД НА ДЕЛОТО СРЕЩУ ОТКАЗА НА ЦИК ДА РЕГИСТРИРА КАНДИДАТПРЕЗИДЕНТСКАТА ДВОЙКА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ - ИВАН МАРАЗОВ ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБОРИТЕ, ОГЛАСЕНА ПО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 30 АВГУСТ 1996 ГОДИНА ОТ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ, ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ


За понеделник във Върховния съд е насрочено делото на коалиция "Заедно - за България!" срещу отказа на Централната избирателна комисия да регистрира кандидатите Георги Пирински и Иван Маразов.

Отказ, до който в ЦИК се стигна след драстичната злоупотреба на представителите от опозицията с добрата воля на българския парламент решенията в комисията да се вземат с консенсус. Те блокираха регистрацията на Пирински и Маразов без всякакви основания и аргументи.

Няма никакво съмнение, че те ще опитат да въвлекат в същата игра и Върховния съд. Съюзът на демократичните сили /СДС/ вижда шанса си в президентските избори единствено в служебното отстраняване на Георги Пирински.

Не бихме поставяли въпроса публично, ако досега делото във Върховния съд се развиваше нормално, защото уважаваме независимостта на съдебната система.

Вече се натрупаха обаче твърде много факти, будещи най-сериозно безпокойство:

- придвижването на жалбата бе спряно лично от председателя на Върховния съд с разпореждане по мобифона от морския бряг;

- сформиран бе специален състав в пълно противоречие с цялата досегашна практика на Върховния съд по всички 89 дела по решения на ЦИК през последните години;

- нещо повече, в този състав отново се включват магистратите, които системно през последните години изпълняваха политически поръчки - осигуриха служебната победа на Стоян Ганев през 1990 г. в Пазарджик; опитаха се да отстранят единия от конкурентите на сегашния президент през 1992 г.; те пренебрегнаха фактите от петорната експертиза и поощриха изборните нарушения и фалшификации, подарявайки Кърджали на ДПС.

Ние настояваме за безпристрастен състав на Върховния съд; ние настояваме въпросът за регистрацията на кандидатите да бъде разгледан по установената практика, а не да бъде решаван от извънредни състави, доказали вече своята необективност.

Ние настояваме да се отчетат фактите. Те категорично потвърждават, че Георги Пирински отговаря на всички необходими изисквания на конституцията и законите. Налице са всички документи, доказващи недвусмислено това.

Истината е, че опозицията измисли "случая Пирински", за да избяга от основния въпрос - какъв трябва да бъде държавният глава на Република България. С яростната атака срещу регистрацията на Пирински опозицията подменя политическия отговор с псевдоюридически произвол.

Ние решително възразяваме срещу този опит да бъдат отстранени най-сериозните кандидати и да се предреши изборът на президент на страната.

Никой не може да си присвоява правото да лишава българина от възможността сам да направи своя избор. Справедливостта трябва да възтържествува.

София, 30 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ В СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА "ЛОЗЕНЕЦ" СРЕЩУ ОТКАЗА НА ЦИК ДА РЕГИСТРИРА ДВОЙКАТА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ - ИВАН МАРАЗОВ, ИЗДИГНАТИ ОТ КОАЛИЦИЯ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!" ЗА УЧАСТИЕ В ПРЕДСТОЯЩИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ. Документът е адресиран до Върховния съд на Република България и до средства за масова информация.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Ние, членовете на Първа организация на Българската социалистическа партия /БСП/ - община "Лозенец" в София, най-енергично протестираме против незаконния отказ за регистрация на кандидатите за президентските избори - Пирински и Маразов.

За всички е вече ясно, че с т. нар. гражданство по рождение на Пирински се използват неконституционни и недемократични силови средства, за да се елиминират кандидатите на Демократичната левица от предизборната борба.

Ще се допусне ли подобно безпрецедентно за цивилизования свят "юридическо решение" и насилие?

Настояваме Върховният съд бързо и справедливо да реши въпроса с регистрацията иа Пирински и Маразов!

София, 30 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ - ГРАД ВИДИН, ОТ ИМЕТО НА СОЦИАЛИСТИТЕ ОТ РЕГИОНА СРЕЩУ ОТКАЗА НА ЦИК ДА РЕГИСТРИРА ДВОЙКАТА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ - ИВАН МАРАЗОВ, ИЗДИГНАТИ ОТ КОАЛИЦИЯ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!" ЗА УЧАСТИЕ В ПРЕДСТОЯЩИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ. Документът е адресиран до Върховния съд на Република България, до Висшия съвет на Българската социалистическа партия и до средства за масова информация.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Видинските социалисти протестират срещу решението на ЦИК за отказ на регистрация на кандидатпрезидентската двойка Пирински - Маразов.

Считаме, че за сетен път то е политическо, с което грубо се погазват законите и конституцията на страната ни.

Уверени сме, че Върховният съд няма да се поддаде на политически натиск, ще даде справедливо и обективно становище, с което ще стартира честна и цивилизована кандидатпрезидентска кампания.

Господа, дайте възможност на българския народ да каже своята последна и мъдра дума.

Видин, 31 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ - ГРАД ВИДИН, СРЕЩУ ОТКАЗА НА ЦИК ДА РЕГИСТРИРА ДВОЙКАТА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ - ИВАН МАРАЗОВ, ИЗДИГНАТИ ОТ КОАЛИЦИЯ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!" ЗА УЧАСТИЕ В ПРЕДСТОЯЩИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ. Документът е адресиран до Върховния съд на Република България и до средства за масова информация.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Решението на ЦИК да откаже регистрация на кандидат-президентската двойка Пирински - Маразов погазва грубо конституционното право българският гражданин да се чувства българин в собствената си родина.

Антифашистите от Видинския регион протестират най-остро срещу опита на една група самозабравили се реставратори да опорочат правото на българския народ да избере двойката кандидати, притежаваща неоспорими качества за оглавяване на президентската институция.

Върховният съд трябва да предостави това право на българския избирател.

Видин, 31 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА МЛАДЕЖ - ГРАД ВИДИН, ОТ ИМЕТО НА МЛАДЕЖИТЕ СОЦИАЛИСТИ ОТ РЕГИОНА СРЕЩУ ОТКАЗА НА ЦИК ДА РЕГИСТРИРА ДВОЙКАТА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ - ИВАН МАРАЗОВ, ИЗДИГНАТИ ОТ КОАЛИЦИЯ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!" ЗА УЧАСТИЕ В ПРЕДСТОЯЩИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ. Документът е адресиран до Върховния съд на Република България, до Висшия съвет на Българската социалистическа партия и до средства за масова информация.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Ние, младежите социалисти от Видин, се обръщаме с настоящия протест към вас, водени от желанието си да изразим своето несъгласие с решението на ЦИК за отказ от регистрация на кандидатпрезидентската двойка Пирински - Маразов.

Нашето мнение е, че това решение има политически характер и грубо погазва конституцията и законите на Република България. То противоречи на основни принципи в правото.

Вярваме, че Върховният съд ще вземе решение, което да е в съответствие с нормативната уредба и респективно с изискванията за регистрация на кандидатпрезидентската двойка.

Видин, 31 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ ВЪВ ВИДИНСКИЯ РЕГИОН СРЕЩУ ОТКАЗА НА ЦИК ДА РЕГИСТРИРА ДВОЙКАТА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ - ИВАН МАРАЗОВ, ИЗДИГНАТИ ОТ КОАЛИЦИЯ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!" ЗА УЧАСТИЕ В ПРЕДСТОЯЩИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ. Документът е адресиран до Върховния съд на Република България и досредства за масова информация.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Общинският съвет на Отечествения съюз, хилядите членове на организацията ни са възмутени от отказа за регистрация на кандидатпрезидентската двойка Пирински - Маразов.

Убедени сме, че Върховният съд като най-висш правораздавателен орган ще прояви безпристрастие и няма да се поддаде на политически натиск при вземането на решение.

Видин, 31 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ ВЪВ ВИДИНСКИЯ РЕГИОН СРЕЩУ ОТКАЗА НА ЦИК ДА РЕГИСТРИРА ДВОЙКАТА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ - ИВАН МАРАЗОВ, ИЗДИГНАТИ ОТ КОАЛИЦИЯ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!" ЗА УЧАСТИЕ ВПРЕДСТОЯЩИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ. Документът е адресиран до Върховния съд на Република България, до Висшия съвет на Българската социалистическа партия и до средства за масова информация.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Регионалният и общинският съвет на ветераните от воините в град Видин, от името на ветераните от региона, рязко реагират против решението на ЦИК за отказа да регистрира кандидатурата на г-н Георги Георгиев Пирински за президент на Република България в предстоящите избори.

Ние питаме ЦИК дали би регистрирала кандидатурата на г-н Георги Георгиев Пирински за президент, ако в документите му имаше приложен и документ, издаден от САЩ, в който да пише: Г-н Георги Георгиев Пирински е бивш гражданин на САЩ от български произход?" Ние питаме дали и Върховният съд би отказал регистрирането му при наличието на този документ?

Видин, 31 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ, ОГЛАСЕНА ПО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 30 АВГУСТ 1996 ГОДИНА ОТ ЙОРДАН СОКОЛОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СДС


УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

Днес икономическата криза, в която Българската социалистическа партия /БСП/ вкара страната ни, е по-тежка от всякога - доларът стигна 215 лева, бензинът надхвърли 100 лева, зърнената криза доведе до драстично поскъпване на хляба и липса на зърно, банковата и финансовата система рухнаха, задава се режим на тока въпреки непосилното за българския гражданин поскъпване на електричеството и отоплението; престъпността залива страната.

Вместо да решава тези създадени от управлението на БСП проблеми, правителството на Жан Виденов и неговата партия продължават да отклоняват вниманието на нашата общественост, като ни занимават непрекъснато със случая Пирински.

Те издигнаха на партиен пленум кандидатурата на Георги Пирински за президент, разнесоха я из цялата страна чрез прекръстените си в клубове "Заедно - за България!" партийни организации и всичко това с ясното съзнание, че той не отговаря на основното изискване на конституцията - да бъде български гражданин по рождение. Опитват се да подменят липсата на това условие с твърдението, че Георги Пирински бил български гражданин изобщо, че след като живеел в България, не можел да не е български гражданин, представят удостоверение, че той бил станал български гражданин... с писмо от Народната милиция; заявяват, че не било редно хората да се занимават с "някакви си членове и параграфи", макар и тези членове и параграфи да са от Конституцията на България.

Целта на всички тези действия е прозрачна - да бъде отклонено вниманието на българската общественост от наистина важните проблеми, стоящи пред нашата страна.

БСП съзнава, че много скоро ще дойде краят на тези нейни усилия и тя ще трябва да изпие докрай горчивата чаша на дефектната си кандидатура. Затова, за разлика от СДС, БСП прие с такова раздразнение отказа на ЦИК да регистрира нейния кандидат, макар че в същия този ЦИК тя има абсолютно мнозинство.

Обжалвайки този отказ, БСП започна безпрецедентна кампания срещу независимата съдебна власт в лицето на Върховния съд. Ръководителят на предизборния щаб на Пирински и други ръководни дейци на БСП се опитаха да разпореждат кое точно отделение на Върховния съд трябвало да гледа жалбата по отказа, макар да знаят, че става дума за специален закон, предвиждащ специална процедура. Позволиха си изявления, че ако жалбата не бъдела уважена, решението на Върховния съд щяло да бъде политическо.

Клубовете "Заедно - за България!" започнаха да изпращат протестни и заплашителни телеграми до ЦИК и Върховния съд. БСП не се посвени да въвлече в недостойната си игра и част от послушната си интелигенция. Отново сме свидетели на митинги пред Съдебната палата. Всичко това напомня за мрачните дни след 9 септември 1944 година, когато пак се правеше всичко това, когато Централният комитет на Българската комунистическа партия /ЦК на БКП/ повеляваше кой състав на съда кое дело да гледа и как то да бъде решено.

БСП и псевдоклубовете "Заедно - за България!" трябва да знаят, че времето на комунистическата диктатура и тоталитарния режим безвъзвратно отмина и всяко посегателство срещу независимата съдебна власт е посегателство срещу демокрацията и правовата ни държава.

Съюзът на демократичните сили, действайки заедно с останалите демократични сили, заявява, че не ще допусне връщане към най-мрачните години на комунистическото беззаконие и безправие.

София, 30 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ ЗА УЧРЕДЯВАНЕТО НА 26 ЮЛИ 1996 ГОДИНА В СОФИЯ НА НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ВЪПРОСИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!"


Членове на Сдружението станаха: Научният център за изследване на национапната сигурност, Софийският център за анализи и стратегически изследвания, Центърът за стратегически изследвания, Клубът за мир, сигурност и демокрация при Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Клубът на свързочниците, Клубът на летците, Асоциацията на разузнавачите и Асоциацията на контраразузнавачите. Освен това в сдружението като индивидуални членове се включиха и редица изтъкнати специалисти по въпросите на националната сигурност.

Целта на Сдружението е да съдейства за укрепването на националната сигурност на Република България.

В изпълнение на тази цел, като оцени програмните документи и предизборните изяви на обявените досега кандидатпрезидентски двойки, Сдружението реши да подкрепи кандидатпрезидентската кампания на Георги Пирински - Иван Маразов и прие обръщение към българските специалисти по въпросите на националната сигурност. В обръщението се излагат мотивите за взетото решение.

Сдружението изпълнява следните задачи:

1. Оказва съдействие на предизборния център на кандидатпрезидентската двойка Георги Пирински - Иван Маразов при изработването на програмните документи в разделите, отнасящи се до националната сигурност на страната.

2. Изготвя анализи за състоянието на Въоръжените сили и органите за сигурност на Република България, като определя причините за съществуващите слабости и пътищата за отстраняването им.

3. Разработва програма за изграждането на национална система за сигурност, която ще предложи на кандидатпрезидентската двойка Георги Пирински - Иван Маразов.

4. Води активна пропаганда сред избирателите в полза на кандидатпрезидентската двойка Георги Пирински - Иван Маразов.

Националното Сдружение "Заедно - за България!" на специалистите по въпросите на националната сигурност е отворено за присъединяване на патриотични организации и индивидуални членове.

София, 30 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА УЧРЕДЕНОТО НА 26 ЮЛИ 1996 ГОДИНА В СОФИЯ НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!" НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ВЪПРОСИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ. Документът е адресиран до българската общественост и до средства за масово осведомяване.


Ние, учредителите на Националното Сдружение на специалистите по въпросите на националната сигурност "Заедно - за България!",
сплотени от:
- принципите, провъзгласени в Конституцията на Република България,
- стремежа ни да допринесем за изграждането на националната система за сигурност,
- волята ни да преодолеем дълбоката криза, обхванала структурите на националната сигурност,
- необходимостта да се обединим, за да помогнем за изграждането на силна България, която да заеме полагащото й се място в системите за сигурност на Балканите, в Европа и в света,

се обявяваме

в подкрепа на кандидатурите на Георги Пирински за президент и на Иван Маразов за вицепрезидент на Република България.

Убедени сме, че

на най-високия пост в държавата трябва да бъде избран човек, способен да сплотява нацията, за да посрещне тя единна и силна новия двадесет и първи век.

Националната сигурност е състояние на държавата, при което не съществува опасност от въоръжено нападение, политически натиск, икономическа принуда, информационна, културна, етническа или религиозна експанзия, така че обществото е свободно да осъществява своето развитие.

Националната сигурност на Република България зависи:

- във външнополитическата област - от състоянието на междудържавните отношения и преди всичко от добрите отношения с балканските съседи и с водещите в световната политика държави;

- във вътрешнополитическата област - от решаването на икономическите, политическите, социалните, информационните, културните, етническите, религиозните и екологическите проблеми на обществото.

Мощта на въоръжените сили на всяка страна се крие не само в тяхната численост, в професионализма на военнослужещите и в осигуреността им със съвременни оръжейни системи. Силата на армията се измерва с уважението на обществото към нея.

Без съмнение,
обединени около кандидатурата на Георги Пирински, ще му помогнем като върховен главнокомандващ да върне на военнослужещите чувството им на самоуважение и на гордост за избраната от тях професия на защитници на отечеството.

Борбата с кризата е неотделима от борбата с престъпността. Днес страната ни е изправена пред заплаха от създаване на криминапно общество, в което престъпните структури могат да поемат контрола над икономиката и над редица държавни и обществени органи. В тези условия борбата с престъпността става въпрос на националната сигурност и на оцеляването на България като държава.

Заедно


ще помогнем на кандидата за президент Георги Пирински да оглави борбата с корупцията сред държавните служители като главна задача в борбата с растящата престъпност.

Призоваваме


всички специалисти по въпросите на националната сигурност, всички патриотични организации, които милеят за отечеството ни и за изграждането на национална система за сигурност, да подкрепят нашата инициатива.

Да използваме даденото ни от конституцията право, за да изберем достоен държавен глава и върховен главнокомандващ!

Ние сме открити за всеки, който пожелае да работим заедно.

Да бъдем заедно!

Заедно ще победим!

Заедно - за България!

София, 30 август 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДРУЖЕНИЕТО:
Явор Генов

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Иван Порталски

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
МЕМОРАНДУМ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ НЕЯ И ДРУГИ ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ. Документът е адресиран до всички политически партии, съюзи и коалиции и до средства за масова информация.


Уважаеми политически опоненти!
Уважаеми политически противници!
Уважаеми настоящи и потенциални политически съюзници!

Българската комунистическа партия /БКП/, която тези дни отбеляза 105-годишнината от своето основаване, Орлицата от Бузлуджа, се готви за своя редовен XVII конгрес. Тя отива към конгреса по-силна, отколкото към XVI и ще излезе от него по-сплотена и боеспособна. БКП отдавна прочисти редиците си от номенклатурата и зорко бди да не ги омърси наново с тази презряна и агресивна напаст, която нанесе и продължава да нанася на България огромни щети - материални, икономически, морални и духовни.


Уважаеми дами и господа!
Ние с вас винаги сме имали, имаме и ще имаме много политически различия и противоречия, които никога няма да бъдат изгладени и които са и ще бъдат в основата на политическата борба помежду ни. Но политическата борба не може да бъде безогледна, дори когато е най-остра. Достойните политически противници винаги съумяват да спазват определени норми на коректност независимо от остротата и стила на взаимно отправената критика. БКП спазва тези норми и със задоволство отбелязва, че повечето политически партии - наши опоненти и противници, също ги спазват по отношение на БКП. Това обаче не се отнася до нашите основни политически противници - Българската социалистическа партия /БСП/ и Съюза на демократичните сили /СДС/.

БСП и СДС възникнаха почти едновременно и на базата на бившата номенклатура на БКП, която на практика скъса с комунизма още на Априлския пленум през 1956 г. Техните програми се различават само в детайли, но в основата си са идентични: пълен разгром на социализма, реставрация на капитализма, западна ориентация на външната политика, присъединяване на страната към ЕС и НАТО, подчинение на националната икономика на МВФ и СБВР. Под маската на "двуполюсен модел" и разигравайки цирк на "непримирими противоречия", те заедно осъществяват на практика едно истинско тоталитарно управление на страната и я водят към сигурна гибел. Но докато СДС открито застана на позициите на антикомунизма, БСП се нагърби с "претопяването" на комунистите в социалисти и ликвидирането на БКП под маската на "бивша БКП", насилствено отнемайки червения цвят на изборната бюлетина от истинската БКП, запазвайки червения цвят на знамето си, но заменяйки революционните сърп, чук и петолъчка със символа на "Мулен Руж". Пропагандната машина на СДС ежедневно подкрепя събратята си от БСП, наричайки ги "комунисти" в острите си критични нападки, като по този начин им помага да държат в заблуда и упражняват влияние върху много хора, които подкрепят идеите на комунизма.

Не може човек да притежава елементарна политическа грамотност и в същото време да нарича БСП "столетница". Столетницата е БКП. А БСП е създадена през април 1990 г. въз основа на фалшификации. Димитър Благоев не може да бъде родоначалник на БСП, защото той създаде партия, която се бори с капитализма, с експлоатацията на човек от човека, а БСП работи за реставрацията на капитализма от първия ден на своето съществуване. В БСП има бивши членове на БКП, но те не са комунисти - такива бивши членове на БКП могат да се намерят във всички партии и на второ място след БСП - в СДС! Сред тях може да има и убедени в комунистическата идея хора, но заблудени и неориентирани политически, но това не изменя нещата. Такива "заблудени" няма нито във Висшия съвет на БСП /ВС на БСП/, нито в Парламентарната група на Демократичната левица/ПГДЛ/, нито в правителството на БСП. Там има само антикомунисти!

Некоректността и наглостта на бесепарската мафия се изразяват не само в узурпирането на "наследствени права" спрямо БКП, но и в нечуваното нахалство да се меси във вътрешните работи на БКП. Изпълнителното бюро /ИБ/ на ВС на БСП си позволява не само да обсъжда, но и да взема решения по въпроса кой трябва и кой не трябва да бъде начело на БКП. Разбира се, тези решения остават неизпълнени - досега са разобличени и изключени от БКП повече от 30 агент-провокатори на БСП и такава ще бъде съдбата на всеки следващ. ВС на БСП организира фалшиви "извънредни конгреси" и "извънредни пленуми" на БКП, които вземат "решения" и ги публикуват в печата. ВС на БСП и Централният съвет /ЦС/ на Българския антифашистки съюз /БАС/ създадоха половин дузина лъжекомпартии, за да заблудят общественото мнение за съществуването на някакво разцепление в българското комунистическо движение, но и това не им се удава - във всичките тези лъжекомпартии, взети заедно, има не повече от 1000 души, повечето от които са членове на БСП с поръчения, а някои лъжебекапета се състоят само от ръководствата си, макар и да издават вестници-ментета.

Предвид всичко това Секретариатът на ЦК на БКП обръща вниманието на всички политически опоненти и противници на БКП към следното:

1. Българските комунисти са в Българската комунистическа партия, а не в БСП. Ако някой иска да критикува БСП, следва да критикува не комунистите, а БСП. Ако пък иска да критикува именно комунистите, то няма защо да ги търси в БСП - те са в БКП.

2. Секретариатът на ЦК на БКП заявява, че нито един член на ВС на БСП, нито един член на правителството на БСП, нито един депутат в ПГДЛ не отговаря на изискванията да носи званието "комунист" и не може да бъде приет за член на БКП в нито една от нейните структури, дори и да има такова желание. Затова Секретариатът на ЦК на БКП ще приема занапред като нагла некоректност спрямо БКП назоваването със званието "комунист" на което и да е лице от структурите на БСП от страна на който и да е деец на която и да е политическа партия.

3. Секретариатът на ЦК на БКП разпорежда на своите пропагандни структури следното: в случай, че даден политически деец на дадена партия назове "комунисти" дейци на БСП, той да бъде своевременно разобличаван като агент на БСП в редовете на своята партия. Такива верни сътрудници на БСП като Филип Димитров, Едвин Сугарев, Александър Йорданов и други наричат дейците на БСП "комунисти", като по този начин изкуствено ги държат на власт, заблуждавайки трудовия народ да ги подкрепя и да гласува за БСП.

София, 5 август 1996 г.

ЗА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦК НА БКП,

ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР:

Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ ЦЕНТРАЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ" ПО ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ. Документът е адресиран и до средства за масова информация.


В тези тежки дни за България - дни на икономически, социален и духовен срив, Централното ръководство на Български национален съюз "Нова демокрация" на свое редовно заседание, след като разгледа фактическото състояние на нещата, отнасящи се до държавния ни живот, и проблемите, пред които е изправено отечеството, направи своите изводи за тази катастрофа. Ние сме загрижени за оцеляването на българския род, който е подложен едва ли не и пред духовен геноцид.

Земя райска, дадена от Бога на българите, днес е превърната в пустиня. Деца, благословени от Господа, днес са духовно осакатени. Затова Българският национален съюз /БНС/ "Нова демокрация", преценявайки историческия момент и политическата зрялост на народа, излиза с това морално обръщение към всички, които обичат България, да разберат и осъзнаят единствената истина, която толкова години грижливо криеха програмирани хора и която истина намираме като нафора за спасението на нашето мило отечество.

Ето я истината и пътя, братя и сестри,

1. Силна вяра в Бога, защото сме богоизбран народ.

2. Всенародно движение за връщане на Търновската конституция и връщане на Негово величество Симеон II - цар на всички българи, като държавен суверен.

3. Неуморен, всеотдаен труд за излизане от икономическата криза.

4. Силна любов към Родината и обогатяване на националното ни самочувствие.

Като заключение БНС "Нова демокрация" призовава своя народ:

1. Да запазим спокойствие, мир и добра воля помежду си.

2. Да простим, защото прощаването е изява на висше благородство.

3. Задължаваме морално духовниците в България, а и зад граница, да влязат в ролята си на духовни водачи и пастири за осъществяване на историческите ни духовни потребности. А сега, като заключение, в чест на 53-годишнината от смъртта на о Бозе почившия цар Борис III, да започнат ежедневно отслужване на света литургия за здраве и многолетие на НВ Симеон II, царица Маргарита, престолонаследника княз Кардам и царицата майка Иоанна и целия царски дом.

Нека се прави и молитва към Бога за вразумление и прошка на греховете на българския народ, за обединение на духовните, физически и морални сили, за проявление на висша мъдрост.

За справка и координация се обръщайте на адрес: гр. София, бул. "Генерал Скобелев" N 46 или телефон 54-24-91, а също и в храм. "Св. мъченица Петка Самарджийска", бул. "Мария Луиза” N 2, подлеза на ЦУМ.

София, 27 август 1996 г.

Свещеноиконом Пламен Спиридонов Ангелов, завеждащ секцията по религиозно-нравствена просвета и възпитание към Български национален съюз "Нова демокрация"

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ЕВРЕИТЕ В БЪЛГАРИЯ "ШАЛОМ" ВЪВ ВРЪЗКА С ОТМЯНАТА ОТ ВЪРХОВНИЯ СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ПРИСЪДАТА НА НАРОДНИЯ СЪД И РЕАБИЛИТИРАНЕТО НА ОСЪДЕНИТЕ ПО НЕЯ НА СМЪРТ, РАЗЛИЧНИ СРОКОВЕ ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО НА ТРИМА РЕГЕНТИ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛИ И МИНИСТРИ ОТ ТРИТЕ ПОСЛЕДНИ КАБИНЕТА ПРЕДИ 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА


Организацията на евреите в България /ОЕБ/ "Шалом" многократно е заявявала своето отношение към ревизирането на присъдите на Народния съд. Нашата позиция винаги е била, че несправедливо осъдените могат да бъдат реабилитирани чрез преглед по реда на надзора, но "оневиняване" "ан блок" не е допустимо. Такова становище изразихме и по делото в Конституционния съд.

Българското еврейство в страната и Израел обаче е озадачено от последното решение на Върховния съд, което има точно белези на решение "ан блок".

Считаме за недопустимо отмяна на присъди на лица, пряко отговорни за антиеврейските гонения и унищожението на повече от 11 000 евреи от Тракия и Македония, на формални основания.

Тези престъпни деяния са признати за такива от целия цивилизован свят. И до ден днешен се водят дела срещу извършителите им. Оневиняването на лица, извършили антиеврейски престъпления в България, единствено ще злепостави името на страната и ще тежи върху съвестта на допусналите това магистрати.

София, 30 август 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОЕБ "ШАЛОМ":

Еди Шварц

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ /БАС/ ПО ПОВОД РЕШЕНИЕТО НА СЪСТАВ НА НАКАЗАТЕЛНАТА КОЛЕГИЯ НА ВЪРХОВНИЯ СЪД /ВС/ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА ОТМЕНЯНЕ НА ПРИСЪДИТЕ НА НАРОДНИЯ СЪД И ЗА РЕАБИЛИТИРАНЕ НА ОСЪДЕНИТЕ НА СМЪРТ, РАЗЛИЧНИ СРОКОВЕ ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО ТРИМА РЕГЕНТИ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ И МИНИСТРИ ОТ ТРИТЕ ПОСЛЕДНИ КАБИНЕТА ПРЕДИ 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА. Документът е приет на 28 август 1996 година от Изпълнителното бюро на Централния съвет на БАС и е адресиран до средства за масова информация.


Българският антифашистки съюз оценява решението на Върховния съд за отменяне присъдите на Народния съд като нагъл акт на реваншистките сили у нас.

Това позорно решение е политическа, икономическа и съдебна реабилитация на военнофашистките престъпници, които прикачиха България към колесницата на фашистка Германия, донесла огромни беди, хиляди жертви и нещастия на народа. Те превърнаха територията на страната в плацдарм на хитлеристите за нападение над Гърция и Югославия, обявиха война на САЩ и Великобритания, в резултат на която бяха разрушени десетки хиляди жилища, хиляди хора намериха смъртта си, а на държавата бяха причинени загуби за милиарди левове.

Българските правителства водеха истинска война срещу своя народ. Бяха избити стотици партизани и ятаци, хиляди къщи бяха изгорени, десетки хиляди бяха изпратени в концлагери.

Висшите магистрати не само се погавриха с милионите жертви на фашизма, но и грубо нарушиха международните задължения, поети от България при подписване на споразумение за примирие с правителствата на страните от антихитлеристката коалиция.

Ние сме дълбоко възмутени и изненадани, защото и днес в другите страни се издирват и наказват фашистките военнопрестъпници, а тричленният състав на Върховния съд на Република България ги оневинява.

Решително осъждаме и категорично се обявяваме против това действие, защото то е открита гавра с борбата на народа против фашизма, за свобода и демокрация.

Срамно е за България, че нейният Върховен съд, вместо да бъде стожер на законността, в името на политическата поръчка грубо и безочливо я погазва. Това ще засили разделението между хората у нас, реваншистките тенденции и неофашистките прояви, ще доведе до бум на престъпността в страната.

Българските антифашисти призовават всички честни българи, демократи и патриоти да заклеймят това позорно решение на Върховния съд, което ни отдалечава от Европа.

София, 28 август 1996 година

/Пресслужба "Куриер”/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРИЗИВ ОТ БЪЛГАРСКОТО ДРУЖЕСТВО ЗА МЕЖДУНАРОДНИ ПРИЯТЕЛСКИ ВРЪЗКИ "КОТРАГ" КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА БЪЛГАРЩИНАТА. Документът е адресиран до средства за масова информация.


Дружеството за международни приятелски връзки /ДМПВ/ "Котраг", учредено на 22 март 1996 година в София, има за цел възстановяването на връзките между нас, българите в дунавската българска република, и българите, с които столетията са ни разделили. Водени от убеждението, че изолацията на така близки групи хора в никой случай не спомага за съхранението и развитието на българщината, както и на българската народност, ние, членовете и сподвижниците на ДМПВ "Котраг" желаем духовното свързване на българите - потомци на нашите общи деди и прадеди. Възцарилата се забрава по отношение на нашите братя по род и произход не ни прави чест. Смятаме, че както сме длъжни пред народността и заветите на дедите си, така е нужно и заради самите нас да проявим поне елементарни братски чувства.

ДМПВ "Котраг" влезе във връзка с културно-просветните организации на волжките българи. Сполетени от не по-лека от нашата историческа съдба, нашите братя - волжките българи - полагат усилия за възраждане и запазване на потисканата си народност и усилията им са сравними с тия на нашите /на дунавските българи/ възрожденци. Нима ние, дунавските им събратя, не трябва да знаем и подкрепяме техните усилия, така както тачим и уважаваме възрожденците на Дунавска България? Когато става въпрос за българщината, трябва всички българи да се чувстват съпричастни - поне така, както това правят други народи.

ДМПВ "Котраг" получи от организациите на волжките българи Обръщение до народа и ръководството на Република България. Представяйки това Обръщение на вниманието на обществеността, обикновените хора, държавниците и официалните институции на България, ние, членовете и сподвижниците на ДМПВ "Котраг", се обръщаме към човешката съвест, родолюбието и националната ви отговорност, за да отговорим достойно на Обръщението на нашите братя до всички нас!

София, 25 юли 1996 година

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДМПВ "КОТРАГ":
Андрей Анри Вънгев

Адрес за контакти:
София, жк "Стрелбище", бл. 91, вх. В, an. 71;
тел: 58-70-36

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА, ПАРЛАМЕНТА И МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД С ПРИЗИВ ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ КЪМ ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА И ПО ПОВОД УЧРЕДЕНОТО В СОФИЯ ДРУЖЕСТВО ЗА МЕЖДУНАРОДНИ ПРИЯТЕЛСКИ ВРЪЗКИ "КОТРАГ". Документът е адресиран и до средства за масова информация.


СКЪПИ БРАТЯ СЪНАРОДНИЦИ!

Получихме вест за организирането в София на Дружеството за международни приятелски връзки "Котраг" с цел заздравяване на връзките между народите на дунавските /балкански/ и волжките /волгоуралски/ българи. Тази радостна вест стопли сърцата ни. Стана ни ясно, че нито историческата съдба, разделила някога териториално двете части на единното българско племе и дала им различни езици и религиозни обреди, нито злата воля на съветските управници, държали ни в изолация зад "желязната завеса", не можаха да ни попречат отново да чуем за своите братя и да си протегнем едни на други ръце за топло, приветствено ръкостискане. В това се вижда волята на Всемогъщия Тангра, нашия Господ, комуто ние ще възблагодарим от цялата си душа по своите привични обреди.

На нас, волжките българи, сега ни е много трудно. Наброявайки в началото на XX век около милион и 300 хиляди души, имайки своя община и партия - "Съвета на волжките българи-мюсюлмани", оглавявани от Багаутдин, Сардар-Гайнан и Газизан Ваисови - преки потомци на Котраг, волжките българи през 1923 година първи от всички народи на СССР станаха обект на сталинските репресии. Обвинявайки "Съвета на волжките българи-мюсюлмани" в опит за възстановяване на независимата Волжко-Българска държава, сталинското ръководство лиши волжките българи от абсолютно всички национални права и изпрати ръководителя на волжко-българската община Газизан Ваисов в Соловецкия концентрационен лагер ГУЛAГ. Забранени бяха българските партии, общински организации, кооперативи, културните огнища и училища, даже празниците, историята и името на волжките българи. Волжките българи нито веднъж не се споменаха по време на преброяванията на населението и в списъците на народите на СССР, а хиляди волжки българи бяха репресирани от съветските власти само заради опита да се наричат волжки българи /"булгарами" на руски/ и да изучават родната литература и история. Съветската власт унищожи всички волжко-български обществени и частни архиви и библиотеки, хиляди уникални български книги и паметници. Съветските трактори с веригите си разтрошаваха и превръщаха в чакъл за селските пътища волжко-българските надгробни камъни с надписи от XII-XVIII век. По такъв начин се унищожаваха волжките българи, приели своята сегашна вяра - исляма, още през 737 година и в края на IX век вече имали своя собствена литература на тюрко-български литературен език - "български тюрюн".

Горбачовата перестройка даде на народите от Руската федерация /РФ/, в това число и на волжките българи, гласност. Вече през 1988 година общината на волжките българи, съществувала до това време нелегално, излезе от нелегалност и проведе в Казан своя пръв открит митинг в защита на националните права на нашия народ, а също образува самостоятелен културен волжко-български център - Клуб "Булгар алъ - Джадид" /Клуб "Нова България"/. Но призивът на волжко-българската община за прекратяване на дискриминацията на нашия народ не бе чут нито от Горбачовите, нито от последвалите тъй наричащи се "демократични" ръководства на РФ. Дискриминацията на волжките българи в Русия - и особено в нейната част Република Татарстан /РТ/ - продължава. Властите с нищо не помагат на волжките българи - лоялни граждани на РФ. Нещо повече. Забраняват се книгите по историята на волжките българи. Активистите на клуба "Булгар алъ - Джадид" са нападани, опитват се да ги сплашват и да ги хвърлят в затвора. Стотици хиляди волжки българи не могат свободно да получат даже паспорти със записана своя националност "булгар" /на руски/ - "болгар" /на тюркски/ . Това се удаде само на неколцина волжки българи - и то чрез съд, на което не се решават повечето измъчени и наплашени от дискриминацията волжки българи. Властите на РФ /и РТ/ и досега скриват от световната общественост, че покрай Волга, в Урал и в градовете на Централна Русия живеят волжки българи. Без права на живот, на образование и на развитие на културата волжките българи вече напълно забравят своя език "български тюрки" и изчезват като етнос. Жалбите на волжките българи от нарушенията в РФ /и РТ/ на техните национални и общочовешки права до Конституционния съд, до ООН, до Комисията на Съвета за сигурност и сътрудничество в Европа и до други правозащитни организации до нищо не доведоха.

Но Всевишният не ни позволява да се отчайваме, а получената вест за създаване в София на общество за връзки между дунавските и волжките българи "Котраг” ни вдъхва надежда, че братският дунавско-български народ и ръководството на Република България ще помогнат на нас, волжките българи, да се избавим от оковите на национапната и гражданска дискриминация.

Да живее единството на дунавските и волжките българи!

Двата наши народа - една българска нация!

От името и по поръчение на членовете на волжко-българските организации в Казан, Набережние Челни, Самара, Астрахан, Оренбург, Москва и Санкт Петербург.

Председател-координатор на Казанския клуб на любителите на българската история и култура "Булгар алъ-Джадид" /"Нова България"/:

ФАРХАТ ГАБДУЛ-ХАМИТОВИЧ НУРУТДИНОВ

г. Казань, 420 057, пр-т Ибрагимова, д.17, кв.3
Нурутдинову Ф. Г.-Х.

Принуден съм да дам домашния си адрес, тъй като организацията на волжките българи няма свои помещения и сгради.

Казан, 21 юни 1996 година

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КОМИТЕТА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНОСТТА И СЕМЕЙСТВОТО ПО ПРОБЛЕМИ НА РАЗКОЛА В БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА. Документът е адресиран до средства за масово осведомяване.


Ние, членовете на Комитета за защита на личността и семейството, които сме представители на една обществена и политически неангажирана организация, искаме да изразим нашата гражданска и личностно-човешка позиция като българи по отношение на негативните процеси, които от дълго време протичат в средите на Българската православна църква, да изкажем дълбоката си тревога и загриженост от последвалите тези процеси събития.

Свидетели сме на един изключителен по своята важност и съдбовност акт в развитието на българското православие и църквата ни.
Разединението сред православните ни отци стигна връхната си точка и взе още по-нежелани и гибелни насоки. Стигна се до невероятния и непознат досега у нас, а навярно и в целия православен свят канонически абсурд да имаме два синода и на светия престол да седят двама патриарси.

Съществуването на това срамно и позорно явление сред някои представители на висшия клир до голяма степен е плод на лични амбиции за власт и слава, на липса на мъдрост и далновидност, на нечувана безотговорност за съдбата на българската църква и православието у нас.

Користни и некадърни духовници и политици си съперничат и надпреварват как по-лесно да докарат до пропаст и погибел народ и държава, как по-бързо да затрият България!

Тези, които трябва да бъдат духовни пастири на нацията ни в това трудно, смутно и размирно време, отстъпват от своите задължения и отговорности и отварят още по-широко вратите за проникване на злото в земята ни, олицетворявано от всевъзможни външни криминогенни псевдорелигиозни култове и общности.

Църквата ни, която в години на робство и неволи е била страж на народностната ни свяст и ни е опазила като народ чрез своята етноинтегрираща и консолидираща функция, днес е изгубила напълно ролята си на духовна българска твърдина, на духовен щит срещу чуждите верски и националистически пропаганди. Тя самата е подложена на удари и разколи, инспирирани от същите ония презгранични и враждебни нам сили, които протекционират и новодошлите в страната ни фундаменталистки и екстремистки настроени сектантски "мисионери" и духовни пирати и са финансовата им опора.

Тези сили, за голямо съжаление, намират проводници в България сред безотечественици и поклонници на съмнителни морални и политически стойности, сред среди на административния, управленския и политическия елит, сред обществени организации и движения от типа на т. нар. "Български Хелзинкски комитет", чийто сподвижници уж "ратуват" за правата на човека, но всъщност застават твърдо само зад онези лъжепроповедници на Христовото учение в сектите, които постоянно доказват своята враждебност и войнстваща агресивност и нетърпимост към традиционните вероизповедания у нас и които, напълно естествено, не се приемат и толерират от обществото и законите ни.

Застават зад незаконни политически организации като ОМО "Илинден" и други подобни на нея, които не съвсем прикрито се ръководят от чужди правителства и държави и които имат за цел да активизират денационализаторски стремежи и тенденции сред част от българското население в определени райони на страната с недотам далечен стратегически прицел.

Случайно ли е съвпадението на обстоятелства и факти, че едновременно с разпада на нашата държавност върви разрухата и разложението в православната ни църква и се извършва духовна инвазия отвън; че се нанася удар по културно-историческата ни самоличност и националния ни идентитет; че едни съседни нам държави изготвят програми за сътворяване в западните ни предели на т. нар. "шопски език" и формиране на т. нар. "шопска нация", а други пък измислят "помашка нация" в югоизточните ни краища. Пред смаяния взор на всички ни масово се турцизират българомохамеданите от свободно шетащи из родните ни селища емисари и като гъби след дъжд никнат джамии и минарета.

Отвсякъде към земите и душите ни се протягат хищни ръце! А нашите люде, които се опитват да творят политиката ни, объркани и изтощавани от вътрешни междупартийни борби и сложната международна конюнктура на Балканите и в света, нямат ясна и трайна национална позиция и национална стратегия и програма с точни проекции в бъдното по тези жизненоважни проблеми за съдбата на България, не отстояват твърдо и безкомпромисно нейните интереси и бъдещото й съществуване!...

Българската история ни дава достатъчно ярки примери от нашето минало, когато в държавата ни са царели раздори и несъгласия, до какви трагични сетнини за народа ни са водели те и как сме изпадали за векове в историческо безвремие и забвение от света.

Много от днешните ни църковни и държавни управници обаче проявяват упорито историческо и политическо късогледство и не искат или не могат да разберат великите уроци на историята ни.

Именно в тези дни на върховни изпитни за отечеството ни църковните ни първенци заедно с политици и държавници са в дълг пред народ и вяра. Те трябва да осъзнаят огромната си отговорност пред нацията и държавата. Съдбовно необходимо е да намерят достатъчно нравствени сили у себе си и пътища за сближение и всеопрощение помежду си в името на високите народни цели. Потребно е да свикат един истински църковно-народен събор, на който чрез всеобщо одобрение да се избере достоен и законен глава на родната ни църква.

А тя, църквата ни, точно в този исторически момент има въпиюща нужда от единство, нов морал и привеждане в съзвучие с времето ни на своята дейност и на своите богослужения, които трябва да се обновят и актуализират, за да стигнат до ума, сърцето и душата на всички вярващи християни. И най-вече да станат привлекателни и разбираеми за младежта ни.

Само в единство и в достойно противоборство може да се противостои успешно в полето на духовната бран на верския фанатизъм на сектите, на "религиозния" бандитизъм на чуждите "мисионери" и на "нашите" духовни ябанджии.

Само така ще се намери изцеление против сектантската зараза в заболялата българска душа и заедно с икономическото и политическо съграждане и съзидание, което трябва да започне в страната ни с усилията на всички българи, ще се постигне оздравяване на нашия народностен организъм и ще се опази бъдещето на българската държавност.

Илюзия, голяма илюзия е да се мисли, че народ и вяра, държава и църква могат да пребъдат разделени!

София, юли, 1996 г.

ЗА КОМИТЕТА:
Григор Рашов
Сава Маркова
Искра Анчева
Александър Анчев
Незабравка Джоргова
Илина Илчева
Светла Роланска

/Пресслужба "Куриер”/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА МЕДИЦИНСКА ФЕДЕРАЦИЯ "ПОДКРЕПА" ПО ПРОБЛЕМИ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ПО КАДРОВИ ВЪПРОСИ НА ИНСТИТУТА ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ "ПИРОГОВ". Документът е адресиран до Министерството на здравеопазването и до средства за масова информация.


Категорично възразяваме срещу амбициите на министър Виткова да отстрани медицинския директор на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов” доцент Емил Таков, който многократно е доказал своите високопрофесионални качества като специалист и администратор. Свидетели сме на поредното политическо уволнение. Напомняме, че хуманните традиции в здравеопазването не могат да бъдат заменени от полицейски режим и терор. Министър Виткова не може да прости отказа на доц. Таков да се подчини на нейната заповед и да даде под съд протестиращите през юни т. г. медици от "Пирогов”.

София, 30 август 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МФ "ПОДКРЕПА":

д-р Теодора Вълчева

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТГОВОР ОТ "БЪЛГАРСКИ ПОЩИ" ЕООД ПО ПОВОД ОБВИНЕНИЯ, ПУБЛИКУВАНИ В ПЕЧАТА, ЗА ИЗЗЕТА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ. Документът е адресиран до средства за масово осведомяване.


По повод хумористичните изяви на известния шуменски политик Дончо Дончев - Американеца в печата и смешния му плач за претарашена и иззета кореспонденция с американските му колеги - рейнджъри, "Български пощи" /БП/ най-отговорно го уверяват, че нямат право и не са в състояние да спрат ничия кореспонденция. Ако епистоларният диалог между тях е толкова важен, както твърди Американеца, е било редно да изпращат писмата си препоръчани. Тогава БП би могла дори да му отговори съвсем точно в коя държава, в кой сортировъчен пункт по дългия път на писмата евентуално са се "потурчили" неговите бумаги, защото препоръчаната кореспонденция между държавите се предава по протокол, в който всяка писмовна пратка е описана под съответен номер. А що се касае за отварянето на писмата му, преписването им и редактирането им, го уверяваме, че това освен че е уморително и скъпо удоволствие, е и никому ненужно.

И понеже /ако се вярва на в. "168 часа"/ г-н Дончо смята да се обърне с послание към международната общественост в САЩ за беззаконието в пощите у нас, му напомняме, че "Български пощи" е една от първите членки на Всемирния пощенски съюз, подписала е Сеулската конвенция и по силата на тези международни ангажименти всички нормативни актове, които регламентират работата на българските пощи, цялото пощенско законодателство е съобразено с европейското и световно законодателство в тази област.

А писмото - жалба до Бил Клинтън, което се кани да пише, сме готови да му го изпратим безплатно, та и Бил да се посмее, както ние се смяхме.

София, 7 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


-----------------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 31 август 1996 година


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова - деж. ред., Нина Гаврилова
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.