4 февруари 1997


София, 4 февруари 1997 година
Брой 10 (1706)


София, 4 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ И НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС БЛОК, ОГЛАСЕНА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА 29 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА ОТ ЯШО МИНКОВ - ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ И ГОВОРИТЕЛ НА ПГ НА БББ


УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Вчера президентът на Република България връчи официално мандат на кандидата на Парламентарната група на демократичната левица г-н Николай Добрев за съставяне на правителство.

С това пред лицето на нашата и международната общественост Българската социалистическа партия (БСП) и Обединените демократични сили (ОДС) отхвърлиха предложението на Българския бизнес блок (БББ) за съставяне на временно програмно правителство.

В официални писма до ръководствата на парламентарните партии и коалиции и до ръководствата на всички парламентарни групи БББ призовава към преговори тук, в Народното събрание, за приемане на краткосрочна програма на съставен от експерти кабинет. Тази програма съдържа:

- Спешни мерки за въвеждане на дисциплина и контрол в управлението на държавните финанси;

- Законова защита на спестяванията на гражданите;

- Приемане на Закон за бюджета, за да осигурим здравеопазването, училищата, армията, полицията и другите държавни сфери.

Не само БББ, но и чуждестранните дипломати и институции заявиха, че за да се финализират преговорите с Международния валутен фонд (МВФ), са нужни:

1. Редовно действащо правителство;

2. Работещ парламент.

Предложената от нас формула на експертен кабинет изискваше неговата програма да бъде подкрепена от всички парламентарни групи - при наличието на такъв консенсус мандатоносителят е формален.

Кратката програма на това експертно правителство трябваше да определи технологично и срока за изборите, като ние заявихме, че предсрочните избори не трябва да са по-късно от септември 1997 година. Още на 24 декември 1996 година политическото ръководство на БББ взе решение за предсрочни избори, защото конфронтацията между БСП и СДС превърна Народното събрание в неработещ орган.

Абсурдният правилник на парламента спъваше нашата законодателна инициатива, а проектозаконите на БББ се блокираха системно. Особено показателен е случаят с внесения от нас Закон за малкия, средния и семейния бизнес, без който в България няма да има нито конкурентоспособен частен сектор, нито средна класа. А в общество без средна класа няма нито политическа, нито социална стабилност.

Уважаеми дами и господа,
Предлаганата от нас формула на краткосрочен програмен кабинет, подкрепен от всички парламентарни сили, беше и остава единственият и спасителен вариант - конституционен изход от дълбоката политическа криза.

С отказа си от програмен кабинет от експерти БСП и ОДС поемат цялата отговорност за отприщването на хиперинфлацията, за стопяването на спестяванията на българските граждани, за възможния граждански сблъсък.

Защото протестите и недоволството на българина от седемгодишното некадърно управление са основателни. След седем годишна конфронтация и невъзможност на политиците да разговарят помежду си оставихме децата на България без бъдеще.

Не е виновен българският народ, а неговите управници и политици, че го наредиха на опашката сред бившите социалистически страни.

Уважаеми дами и господа,
В знак на протест срещу безотговорната позиция на БСП и ОДС, в знак на протест срещу техния отказ да се въведат спешни спасителни мерки за нацията и държавата преди предсрочните избори, Парламентарната група на БББ напуска пленарната зала.

Следващото заседание, на което ще присъства нашата парламентарна група, ще бъде по време на дебатите по програмата и по състава на второто правителство на демократичната левица.

А сега аз и моите колеги от Парламентарната група на Българския бизнес блок напускаме пленарната зала.

София, 28 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 4 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
АПЕЛ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ЗА РАЗУМНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ И СВЕТОВНИ ЩАТИ ИВАН ВЕСЕЛИНОВ


Нещата в България са зле и отиват към още по-зле. Страната е в окаяно икономическо положение. Народът ни е заплашен от физическо унищожение. Броят на новородените е по-малък от броя на починалите. Непрестанно нараства броят на тези, които се изселват в чужбина, а това са все млади и здрави хора.

Приказки много. Обещанията са още повече. Думи, думи и нищо повече. И все на едни и същи хора - на тези, които доведоха България до това отчаяно положение.

Вярно, че трябва да ни се помогне, но по-напред ние трябва сами да си помогнем. Толкова е просто! В брой 1 (206) от 6 януари на 1997 година вестник "Спорт-тото" с големи букви на първа страница тръби "За Бога, братя, играйте тото!", и с още по-големи "Това ни остана!". Злостна шега ли е или нещо сериозно?

Тежко ни, ако очакваме да си подобрим работата с печалби от лотариите - Държавната лотария, тотото, бингото, от лихви, заеми, държавни ценни книжа и тем подобни. И последните левчета на българските граждани ще бъдат измъкнати. Щастливците ще бъдат единици, наивниците - милиони!

С нищо няма да забогатеем и от помощите, които бихме получили отвън, от чужбина. Нито пък от заемите, защото ще трябва да връщаме с лихвите. Външни заеми имаме предостатъчно, на които мъчно можем да плащаме лихвите им, камо ли главницата. А все още управляващите, пък и опозицията, не обявяват официално колко милиарда дължим, кой и кога, и при какви условия е взел тези пари, та всеки български гражданин да знае!

Хората миналото лято си бяха понаправили компоти, консерви, туршии, мармалади, сиропи, бяха се позапасили с брашно, олио, захар, месо, юфки, макарони, картофи и пр., купени на поносими цени. Криво-ляво ще изкарат тази зима!

А за догодина какво ще направят с хранителни продукти, които ще трябва да купуват на астрономически цени?

Заемите отвън, чуждестранните инвестиции и най-сетне валутният борд биха направили нещо за подобрение на икономическото ни състояние, но трябва време.

Тогава празният лозунг на тотото трябва да бъде заменен с друг: За Бога, братя, разорете и разкопайте с каквито сечива имате на разположение - рала, плугове, лопати, мотики, малки машини, направете си и всички пустеещи ничии земи с картофи, царевица, тикви, домати, чушки, краставици, лук, чесън, дини, пъпеши, помъчете се да отгледате повече пилета и кокошки за яйца и месо, и прасета, събирайте и оползотворете всички диворастящи плодове, билки, гъби и прочие, правете компоти и консерви, защото само така ще имате прехраната си идущата зима. Защото, знайте, никой наготово няма да ви даде нищо. А така все ще имате нещо за ядене.

Това е единственият начин за оцеляване през идните една-две години! Пролет идва - използвайте я!

Пък когато дойде доброто, хубавото, добре дошло!

София, 28 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 4 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ТЕЖКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ПОЛОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. Документът е адресиран до председателя на Народното събрание, до председателя на Висшия съвет на Българската социалистическа партия, до председателя на Националния координационен съвет на Съюза на демократичните сили и до средства за масово осведомяване.


Господа управляващи и псевдоопозиционери от Съюза на демократичните сили (СДС), Българския бизнес блок (БББ), Движението за права и свободи (ДПС) и Народен съюз - Български земеделски народен съюз, Демократическа партия,

Секретариатът на Централния комитет (ЦК) на Българската комунистическа партия (БКП) е обезпокоен от факта, че народът ни, особено пенсионерите, безработните и социално слабите, сме обречени на гладна смърт. Нито един пенсионер няма с какво да плати отоплението, водата и осветлението, а това са хората, които построиха нашите каскади, електроцентрали, заводи. С пенсии и заплати от три до осем хиляди лева нито един пенсионер, безработен и социално слаб не може да оцелее. Ако вие веднага не подсигурите нормален живот на целия ни народ, той ще премине към гражданско неподчинение, в това число разбиване на магазините за хранителни стоки и разграбване на хранителните продукти, за да оцелее.

Вие, господа управляващи и псевдоопозиционери, не си затваряйте очите пред немотията, мизерията и глада на пенсионерите, безработните и социално слабите жители на България. Не сравнявайте вашия живот с нашия. Вие сте се охранили и не искате да разберете нещастието на народа, който е дал гласа си за вас, а е гладен, жаден, гол и бос. Ако веднага не гарантирате храна на гладуващия ни народ, снемаме всяка отговорност от нас. Утре ще бъде късно. Не предизвиквайте гнева на народа - последиците ще бъдат непредсказуеми. Всеки обречен на гладна смърт няма доброволно да я посрещне. Не може едни да преяждат, а други да умират от глад. Въпросът е трагичен. С вашите "структурни реформи" заблуждавате гладуващия и бедстващ народ и го водите към жестоко експлоататорско-капиталистическо общество.

София, 10 януари 1997 година

ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР:

ВЛАДИМИР СПАСОВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 4 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪЮЗ, ПРИЕТА НА ЗАСЕДАНИЕ НА 12 ЯНУАРИ В РУСЕ ПО ПОВОД НА ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В БЪЛГАРИЯ


Управителният съвет на Конституционния съюз преутвърждава становището си от публикуваните досега свои документи за обществено-политическата обстановка в страната на 15/16 септември 1996 година, на 5/6 октомври 1996 година и на 16/17 ноември 1996 година. Сегашното политическо и икономическо положение в България, на нацията и народа е вследствие на банкрута на институционалната система. Всички институции на Републиката следва заедно да понесат отговорността за трагичното положение, в което вкара народа и държавата управлението на Българската социалистическа партия. Като парламентарна република основна отговорност трябва да носи парламентът и сегашните народни представители следва единодушно да гласуват разпускането му. Насрочването на предсрочни парламентарни избори е абсолютно необходимо с оглед да се даде отговор на различното от октомври/ноември 1994 година съотношение на подкрепа на политическите сили в страната и на кои политически сили българският народ ще даде подкрепата си за измъкване на България от безпрецедентната стопанска и политическа криза.

Управителният съвет на Конституционния съюз изразява становището си, че политическите сили, заангажирани вследствие на резултатите от парламентарните избори през 1994 година се опитват всячески да монополизират политическото статукво в страната, да наложат действаща политическа система, която става неприемлива за все по-значителна част от българското общество. Крайно наложително е взаимодействието между опозиционните политически сили да доведе до постигане на абсолютно мнозинство в бъдещия парламент, и който парламент да постави въпроса за необходимостта от избори за ново Велико Народно събрание и нова Конститцуия на България.

Управителният съвет на Конституционния съюз е готов да отговори позитивно на всяка инициатива на Обединените демократични сили (ОДС) в посока на консолидиране на виждането на ОДС в горната насока, както и във връзка с решението на Националната си конференция от 15/16 септември 1996 година Съюзът да участва в евентуални предсрочни парламентарни избори.

Управителният съвет на Конституционния съюз призовава всички промонархически организации в България да подкрепят изцяло действията на Общонародното гражданско движение "Цар Симеон II" и да включат структурите си в общата структура на движението.
Управителният съвет на Конституционния съюз реши Съюзът да стане инициатор на Национална среща на промонархическите организации в България, на която среща да бъде обсъдена и решена програмната готовност на промонархическите организации за участие в евентуални предсрочни парламентарни избори. Датата и мястото на Националната среща ще бъде уточнена допълнително, след провеждане на съответните консултации със заинтересованите страни.

Русе, 11 януари 1997 година

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
инж. ФИЛИП БУЧКОВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 4 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ СЪЮЗ НА ЖЕНИТЕ, ПРИЕТА НА ЗАСЕДАНИЕ НА 24 ЯНУАРИ В КЪРДЖАЛИ. Документът е адресиран до президента на Републиката Петър Стоянов, до председателя на Народното събрание Благовест Сендов и до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ДЪРЖАВНИ МЪЖЕ,

Представителки на Демократичния съюз на жените от всички краища на България, разтревожени и с надежда се обръщаме към вас сега, когато всички сме изправени пред тежки изпитания - да призовете законодателните и изпълнителните органи на страната и политическите сили да спрат конфронтацията на обществото.

В нашия съюз са и безработни жени, и мизерстващи пенсионерки, и майки, които изпращат децата си на училище гладни.

В тази динамично променяща се обстановка ние казваме не на разделянето на българския народ, да - на националната отговорност и единението на нацията, да - на силата на разума.

Ние, като жени и майки, сме разтревожени от превръщането на децата ни в заложници на нашите политически страсти, разтревожени сме, че преди да са изпитали благотворната сила на любовта, у тях се сее чувството на омраза.

Ние сме майки, вие - бащи. Длъжни сме заедно да спрем въвличането и участието на децата в политическите борби.

Вярваме във вашия авторитет и в авторитета на институциите, които оглавявате.

Вярваме в доброто бъдеще на Отечеството ни.

Кърждали, 24 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 4 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА РЕПРЕСИРАНИТЕ КОМУНИСТИ И СЪМИШЛЕНИЦИ ДО 10 НОЕМВРИ 1989 Г. ЗА КРИЗАТА В ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ


Днес България е в дълбока криза, която обхваща всички страни на обществения живот - икономика, политика, култура, морал, идеология. Тя е естествен резултат от безогледната антисоциалистическа и антинародна политика, провеждана след 1989 година от парламента, правителствата, президента, съдебната власт. Непрекъснатото обедняване на огромната част от българския народ достигна връхната си точка при правителството на Жан Виденов.

Излъганите, ограбените, гладните, а следователно и недоволните хора всяка година, всеки месец, всеки ден ставаха все повече и все по-ясно осъзнаваха своето окаяно състояние. Успоредно с това нарастваше болката и гневът им от безсилието пред неправдата, от безпомощността да спрат връхлитащата ги бедност и беззаконие. Така постепенно и методично безотговорните и корумпирани български политици превърнаха страната ни в огромен резервоар на социално напрежение, готово всеки момент да експлоадира.

Днес скрито или явно, по домовете или по улиците, площадите, заводите и учрежденията на България справедливо манифестира седем години провокираното недоволство на българския народ. За съжаление компрометирани политици като Желю Желев, Иван Костов, Филип Димитров, Стефан Савов, Йордан Соколов и други, които са едни от най-големите виновници за днешното жалко състойние на България, отново успяха да излъжат част от хората, и без свян вървят в челните редици на демонстриращите срещу резултатите от собствената им политика. Нещо повече - те се опитват най-цинично да възседнат справедливото народно недоволство и да го превърнат в средство за осъществяване на пагубните си лични и котерийни интереси и цели. С провокираното от тях нападение над парламента показаха, че са готови да превърнат България в бойно поле, на което другите се бият, а те берат плодовете на победата. Това българският народ не бива да позволи!

Затова призоваваме:

1. Президентът Петър Стоянов незабавно да изпълни конституционното си задължение и да даде мандат на Парламентарната група на Демократичната левица за съставяне на ново правителство. Всяко забавяне съдейства за ескалиране на безредиците, беззаконието, стачките и другите протести, които още повече отежняват и без това тежкото положение на народа.

2. Да се състави правителство от честни и компетентни специалисти, изразяващо националите интереси, което задълбочено да анализира допуснатите грешки в досегашното управление и да приеме и осъществи ясна и силна програма за решаване на всички неотложни въпроси, които стоят пред страната.

3. Да се анализират действията и бездействията на членовете на всички досегашни правителства и да се потърси съдебна отговорност на тези от тях, които са нанесли щети на страната, с което да се сложи началото на цивилизовано отношение на управляващите към делегираната им власт от народа.

4 Да се прекрати разюзданата кампания на управляващите срещу държавната собственост и безогледното й разграбване и разпродаване, да се задейства нейното ефективно функциониране и да се укрепи като естествена основа за пълноценно изпълнение на социално-икономическите функции на държавата.

5. Да се обяви война на безотговорността, корупцията, некадърността, които са обхванали всички ешалони на властта, всички пори на обществения живот и които пречат за неговото нормално протичане и развитие.

6. Да се потърси най-строга отговорност от тези, които извършиха погром над парламента; да се потърси отговорност и от техните вдъхновители.

7. Да се предприемат незабавни и действени мерки за възвръщане на отнетото по незаконен път национално богатство както от отделни престъпници, така и от различни техни групировки.

8. Парламентът и правителството да подготвят страната за предсрочни избори по мажоритарно-пропорционалната система, които да се проведат до края на настоящата година.

София, 22 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 4 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА С ПРЕДСЕДАТЕЛ ПАТРИАРХ МАКСИМ ПО ПОВОД НА ИЗВЪРШЕНИЯ ЦЪРКОВЕН ОБРЯД ПРИ ВСТЪПВАНЕТО В ДЛЪЖНОСТ НА НОВОИЗБРАНИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПЕТЪР СТОЯНОВ


Във връзка с проведените тържества в деня на встъпване в длъжност на президента на Република България г-н Петър Стоянов Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ) счита за свой дълг да направи следното изявление:

Българският патриарх Максим и Светият Синод на Българската православна църква, свещеници и църковнослужители, съпричастни към общата радост на нашия народ по повод встъпването в длъжност на новия български президент г-н Петър Стоянов на 22 януари 1997 година, отслужиха молебен в Патриаршеската катедрала - храм-паметник "Свети Александър Невски", и в отговор на специална покана от г-н президента присъстваха на тържественото издигане на националното знаме и при поднасянето на венец пред паметника на Незнайния воин.

Българският партиарх Максим от свое име и от името на Светия Синод на Българската православна църква поднесе поздравления и благопожелания към президента на Републиката и вицепрезидента г-н Тодор Кавалджиев.

Светият Синод бе изненадан и изказва огорчение за противоканонично извършения църковен обряд, възглавен от низвергнатия, отлъчен и отпаднал от Църквата бивш Неврокопски митрополит Пимен (Деян Неделчев) и последвалите разколници.

София, 23 януари 1997 година

ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА СВЕТИЯ СИНОД:

† Митрополит ГЕЛАСИЙ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 4 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА УВОЛНЕНИЯ НА ДИРЕКТОРИ НА ПРЕДПРИЯТИЯ И РЪКОВОДИТЕЛИ НА УЧРЕЖДЕНИЯ


Правителството в оставка продължава своите криминални действия в сферата на икономиката. Тези дни са отстранени 69 директори на предприятия и ръководители на учреждения. Готвят се нови промени в стопанските и административни структури.

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) решително протестира срещу тези неморални действия. Чистката е прозрачен и отчаян опит в последния момент да се поставят на ключови места верни хора.

КНСБ апелира да бъдат отменени всички неоснователни заповеди за уволнения на административни и стопански ръководители.

София, 25 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 4 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ ЗА ОРГАНИЗИРАНИТЕ СИНДИКАЛНИ И ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ В СТРАНАТА


Курсът на долара в България днес достига 2000 лева. Заплатите реално спадат под 10 долара месечно, а пенсиите и социалните помощи са вече под незапомнените 3 долара месечно.

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) продължава да подкрепя общите искания на протестиращите за предсрочни избори и антикризисна програма. Поддържаме и обръщението на президента на Република България Петър Стоянов за излизане от кризата.

Но хиперинфлацията, стопанският хаос и повсеместната мизерия ни карат да заявим още днес:
- искаме доходи: заплати, пенсии и социални помощи, съобразени с хиперинфлацията;
- искаме нова система на ежеседмично изплащане;
- искаме всичко това да влезе в действие от февруари, като се компенсират и загубите за януари.

З А Я В Я В А М Е:

Протестите ни няма да спрат, дори да има ново - редовно или служебно, правителство.

Организираните синдикални и граждански протести ще продължат до реализиране на исканията. Този път срещу всички властимащи.

София, 29 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 4 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
АПЕЛ НА РЪКОВОДСТВОТО НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ КЪМ СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ДА СЕ НАПРАВЯТ ИСКАНИЯ ЗА ЕЖЕМЕСЕЧНО ДОГОВАРЯНЕ И ЕЖЕСЕДМИЧНО ИЗПЛАЩАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ


От няколко седмици България навлезе в хиперинфлация. Цените се увеличават ежедневно и предизвикват хаос на пазара. Валутният курс и основният лихвен процент са извън контрол.

Същевременно предстоят плащанията на нови, многократно увеличени данъци, задават се нови цени на тока и горивата. Опитите да се пусне печатницата за пари при сегашната рецесия допълнително намалява покупателната способност на лева.

Прекъсната е връзката между доходи, цени - стопански резултати.

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) се обръща към синдикалните организации с препоръка стачните декларации в предприятията да бъдат допълнени с искания за ежемесечно договаряне и ежеседмично изплащане на работните заплати до въвеждането на валутен съвет.

КНСБ апелира тези искания да бъдат подкрепени от всички синдикални организации в предприятията.

София, 26 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 4 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ПРОТИВ ЕКСТРЕМИЗМА, НАСИЛИЕТО И ХАОСА" НА НАЦИОНАЛНИЯ РЪКОВОДЕН СЪВЕТ НА НЕЗАВИСИМ ПРОФСЪЮЗ "ЕДИНСТВО" ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА ОКОЛО И ВЪВ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА 10-11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА


Националният ръководен съвет на Независим профсъюз (НП) "Единство" осъжда вандализма и хулиганско-престъпните прояви върху Народното събрание на 10 януари 1997 година. Поругана е най-голямата национална светиня, олицетворяваща държавността, народовластието и конституционализма. Това е един позорен и срамен акт, който решително заклеймяваме; заклеймяваме и неговите организатори и вдъхновители. Всичко, което стана пред парламента и в сградата, е антидемократична и антинационална проява. Тя хвърля мрачна сянка върху цялата обществено-политическа действителност.

За пореден път справедливият и оправдан протест на доведените до отчаяние и безизходица хора се използва за мерзки политически цели.

НП "Единство", верен на своята демократична същност, подкрепя и застава зад справедливото недоволство на огромното мнозинство отрудени и онеправдани хора, но решително отхвърля стихията на улицата, насилието и екстремизма. Отхвърляме и осъждаме самоцелните анархо-синдикални прояви. Те нямат нищо общо с икономико-социалните искания на хората на умствения и физически труд.

"Единство" твърдо застава на позиция, че и сега социалният и граждански мир трябва да бъде свято пазен. На тази основа призоваваме към диалог и разбирателство за стабилизиране на вътрешно-политически процеси. Всички политически и обществени сили носят отговорност за днешното тежко социално-икономическо положение. Точно затова те са длъжни да проявят разум и мъдрост и да кажат не на хаоса, безпътието и омразата. Тази повеля следва да изпълни г-н Желю Желев и новоизбраният президент, и особено лидерите на основните политически сили.

Ние смятаме, че трябва да се спази конституцията и да се състави правителство на широка обществена основа, за да се извади страната от тежката криза.

София, 13 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 4 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИТЕ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЩНОСТТА НА СВОБОДНИТЕ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРИЯ, УЧРЕДИТЕЛИ НА ОБЕДИНЕНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНИ СИНДИКАЛНИ И ГРАЖДАНСКИ ДЕЙСТВИЯ "ПРОМЯНА"(НАЦИОНАЛНА СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ "МИНЬОР"; НАЦИОНАЛНА СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ "ГАРАНЦИЯ, МИР, ХЛЯБ"; СЪЮЗ НА ЕНЕРГЕТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ; СВОБОДЕН ДЕМОКРАТИЧЕН СИНДИКАТ "МЕТАЛУРГИЯ"; НАЦИОНАЛЕН СИНДИКАТ НА ТЕКСТИЛНИТЕ РАБОТНИЦИ В БЪЛГАРИЯ; НАЦИОНАЛЕН СИНДИКАТ НА ТЮТЮНОРАБОТНИЦИТЕ; НАЦИОНАЛНА СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ "ХИМИЯ"; НАЦИОНАЛЕН СИНДИКАТ НА ДОКЕРИ И ПОРТОВИ МОРЯЦИ; АСОЦИАЦИЯ "ЕКОТРОНИКА"; НАЦИОНАЛЕН ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ЖЕЛЕЗНИЧАРИТЕ). Документът е адресиран до Народното събрание, до президента на Републиката, до всички синдикални организации в България и до средства за масово осведомяване.


България е в криза!

Състоянието е прединфарктно!

На прага сме пред хмперинфлация!

Физическото оцеляване на българския народ е под въпрос!

Политическата обстановка се нажежава с всеки изминат ден!

Огънят може да разпали и гражданска война. Тогава няма да има България! Ще остане пепел от малкото, което ни остана на нас, българите!

България не може повече да съществува, разделена на два лагера! Ако ние не си помогнем, и Бог  няма да ни помогне!

Ето защо ние заявяваме:

1. Правителство на Българската социалистическа партия (БСП) с мандата на този парламент не може да има!

2. Парламентът трябва да се саморазпусне във възможно най-кратък срок, като задължително преди това приеме необходимите за въвеждане на валутен борд нормативни актове.

3. България се нуждае от законно преходно правителство, което да стартира въвеждането на валутен борд и да подготви и гарантира нормална обстановка за провеждане на предсрочните парламентарни избори.

Всички тези мерки са неотложни и трябва да бъдат изпълнявани в пределно кратки срокове. Ето защо политиците трябва да осъзнаят своята огромна отговорност за бъдещето на страната и на народа ни.

Да седнат и да се споразумеят!

Ние сме за Национална програма за оцеляване на българската нация с участието на национално отговорните политически сили и социалните партньори под егидата на президента на Република Блъгария. Това е условие за постигане на единение на нацията и национален консенсус в бъдеще. Но ако това не се проумее от политиците от този вече изчерпал доверието си парламент ние - всички наши структури, ще предприемем законни синдикални национални протестни действия. Загубите за България ще бъдат огромни. Отговорността за тях ще падне изцяло върху твърдоглавите български политици и ще бъде доказателство за тяхната национална безотговорност.

България повече не може да съществува разделена на два лагера!

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 4 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЗИЦИЯ "ЗА ДОСТОЙНСТВОТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ" НА СЕКРЕТАРИАТА, НА КОНТРОЛНИЯ СЪВЕТ И НА КОМИСИЯТА ПО ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ЕТИКА НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ПО ВЪПРОСА ЗА ГРАЖДАНСКАТА ОТГОВОРНОСТ НА ЖУРНАЛИСТА


За седем години осем правителства последователно излъгаха надеждите на българския народ и доведоха България до катастрофа.
Правителството на Жан Виденов сложи точка над "и"-то и народното недоволство избухна.

Управленската некадърност на правителство и парламент през последните две години доведе до:
- Определено информационно затъмнение за действията на държавните органи;
- Недопустими намеси в работата на националните електронни медии;
- Неприемане на конституционно съобразен закон за радио и телевизия, който би осигурил превръщането им в обществени институции, неподвластни на политическите сили (създаването на Обществен съвет за управление на телевизията и радиото би направило невъзможно прилагането на цензура в тях).

В тези драматични времена Съюзът на българските журналисти напомня, че моралът на професията изисква: журналистът отстоява свободата на словото, зачита истината, независимо от политическите си възгледи, убеждения и пристрастия. Журналистът не допуска негови произведения да способстват за противопоставяне на хора по расов, етнически, верски или съсловен признак, не използва квалификации, засягащи човешкото достойнство. Журналистът не злоупотребява с искреността или страданието на хората, предмет на съобщението му.

Гражданската отговорност на журналиста трябва да се отстоява всеки път отново!

На 10-11 януари освен граждани, депутати и полицаи пострадаха и нашите колеги: Велко Ангелов - вестник "Капитал", Рали Маринов - вестник "Земеделско знаме", Асен Тонев - оператор на свободна практика; Ирина Алексиева - "Дарик радио", Сава Динев - Радио Франс Интернасионал; Иво Момчев - Радио "Седем дни", а може би и други.

Категорично осъждаме насилието! Журналистите (репортери, фотографи, оператори) в такива кризисни ситуации са на работното си място и трябва да бъдат защитени и подпомагани от органите на реда, а не малтретирани. Това са стандарти и принципи, уважавани по цял свят. Настояваме за извинение от съответните органи на МВР. А разследванията са задължителни.

Събитията на 10 и 11 януари и след това откроиха покрай другото и нова медийна ситуация в нашата страна, която тъне в хаос, безхлебие и справедливи протести. В този момент ролята на политиците, на медиите и на всеки отделен журналист нараства неимоверно, нарастват и техните отговорности:
- За пълно и честно информиране на обществеността за това, което става.
- За премахване на всяка цензура.
- За спазване на моралните принципи на професията.

Вярно е, че българският журналист е в тежко полсжение. Вярно е, че никой не знае какво му носи утрешният ден, но не изглежда той да бъде по-добър. Задава се концентрация на медии, гибел на големи издания, вече са тук безработицата и нелоялната конкуренция. Има реална опасност да се засили злоупотребата със свободата на словото. В тези условия обединяването на журналистите около техните професионални и синдикални интереси и права е от огромно значение. От огромно значение е активността на дружествата на Съюза на българските журналисти (СБЖ) за отстояване достойнството на журналиста.

София, януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

Софияу 4 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ДВИЖЕНИЕТО "ЖЕНИ И МАЙКИ ПРОТИВ НАСИЛИЕТО" ПО ПОВОД НА УЧАСТИЕТО НА МЛАДЕЖИ В СЪБИТИЯТА ОКОЛО И ВЪВ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА 10 - 11 ЯНУАРИ 1997 Г.


БЪЛГАРИ И БЪЛГАРКИ, БРАТЯ И СЕСТРИ,

Отново насилието раздава правосъдие. Млади хора, освирепели от конфронтация и бедност, се нахвърлиха върху неприкосновеността на Народното събрание. Отново лумна пожарът на натрупаната омраза към законодателите. Отново заиграха кървав танц тоягите на сблъсъка.

Вакханалия на разюздани страсти се разигра пред очите на измъчения ни народ и света. Демокрацията, за която обществото бленува вече седем години, бе потъпкана като надежда и опора. Пропастта между сцената на политиците и територията на народа зейна мрачна и действителна!

Кой ще понесе отговорност за възродения уличен хаос?

Ние, жените и майките, подкрепяни в своята дейност от хиляди българки, заявяваме:

Отговорност за ескалацията на насилието на хилядите демонстранти пред парламента, над полицията и народните представители носят:

- Иван Костов, който от пленарната зала буквално подстрекаваше пристигането на нови участници в театъра на бойните действия, уверявайки ги, че само по този начин ще се постигне приемането на декларацията на Обединенинете демократични сили (ОДС);

- Любомир Начев, който с присъщата си артистичност демонстрира презрение към събитието и стана практически фактор за взрива на изстъпленията на множеството;

- Групата депутати от Българската социалистическа партия (БСП), които предизвикателно показно пееха подканящия текст да се хванем на "оружие". Те навярно нямаха и най-малка представа, че предаванията пряко от Народното събрание стигаха до хиляди хора и не беше нужно да се разиграват патриотарски сцени. Просто защото поведението на депутатите в този момент се тълкуваше като символ и можеше да се приеме превратно.

- Стефан Савов, който с популистки изводи и оценки се вайкаше за цената на свинското месо, но оставаше в забравата на близката история ролята на правителството на Съюза на демократичните сили (СДС) за разгрома на животновъдството и селското стопанство в България;

- Съвкупното депутатство от всички цветове в парламента, които показаха на цяла България, че спасението от кризата задължително зависи от тесните им партийни интереси.

Стана ясно, че трагедията пред Народното събрание е плод на продължителния политически инфантилизъм и некомпетентност на елита на политическите партии от целия спектър.

Тази трагедия може да прерасне в мощно развитие на безредиците, терора и насилието на улицата над всичко, свързано с управлението на държавата. Защото безработицата, бедността, престъпността раждат гнева на хората! Защото българският народ е търпелив, но не овчедушен! Защото за българина ценностната система на разпуснатост, криминална арогантност и корупция е дълбоко вредна и опасна! Защото за нас, жените и майките на България, най-ценното благо е децата ни да имат бъдеще в Отечеството! Защото преди седем години ни излъгаха за светлото бъдеще на новата демократична система, в която ще живеем! Защото продължава политикантството в плен на демагогията и чуждопоклонничеството, а България все повече е принуждавана да приеме колониалната зависимост и загубата на суверенитета си!

Народът ни обаче е доказал в хилядолетното си съществуване, че не приема нищо на гола вяра. Той все още има запазена имунна система срещу вируса на социалното и икономическо изтребление. И той вече предявява правата си! Моментът е действително повратен и действително исторически! Нито един доморасъл политик или властимащ авантюрист няма да защити името си, ако не прогледне за простата стара истира - народът е господарят на съдбата и бъдещето на Отечеството си! Той ще изхвърли и отрече всички, които го управляват против интересите му за осигурен живот. Нападението над Народното събрание показва, че ножът е опрял до кокала. Безизходицата в битието ражда отчаяние и безцеремонност.

Депутати и политици,
Повикайте остатъците от патриотизма си и своя разум! Та вие всички сте избрани легитимно да управлявате от името на народната воля. Намерете брод към консенсуса - защото улицата ражда вече други лидери, а много от тях са може би по-ярки популисти и жадни за власт авантюристи от някои от вас. Изберете отговорността пред народа си без да го разделяте на цветове. Той е единно беден и единно отчаян. Изберете подхода на уважение към проблемите на хората. Те са общи за нацията ни. Изберете любовта към Отечеството! То е на колене, но не още по очи!

Движението "Жени и майки против насилието" призовава жените към общи действия за запазване на гражданския мир.

Предлагаме свикването на Национален женски форум, който да изработи програма за сътрудничество с легитимните държавни институции и да предложи за новото правителство действително професионално подготвени и обществено отговорни българки.

България - това сме ние. Да я спасим днес, за да я имат утре поколенията ни!

София, януари 1997 година

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РУМЯНА МОДЕВА

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 4 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНАТА АСОЦИАЦИЯ НА РОДИТЕЛИ И УЧИТЕЛИ ПО ПОВОД НА УЧАСТИЕТО НА ДЕЦА И ЮНОШИ В УЛИЧНИТЕ ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ


В последните дни и седмици в по-големите градове на страната се организират масови протестни мероприятия. За съжаление в тях биват въвличани деца и юноши, в противоречие със законите на страната, Конвенцията на ООН за правата на детето и други международни актове. По този начин се извършва груба политическа манипулация на съзнанието на ученици, участници в уличните прояви, ограничават се техните възможности за политическо самоопределение и съзнателен избор. Негативните емоции и напрежението по време на масови прояви крият рискове за сериозни увреждания на психичното развитие на малолетните и непълнолетните участници. Съществува и реална опасност за физическото им здраве. В много училища на София и страната участието на ученици и учители в шествия и митинги нарушава нормалния учебен процес.

Във връзка с това се обръщаме към всички политически сили, държавни институции, синдикати, обществени организации и граждани за недопускане участието на деца и юноши в уличните протестни действия!

София, 17 януари 1997 година

ПРЕДСЕДАТЕЛ: проф. НИКОЛАЙ ГЕНЧЕВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 4 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЗИЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ (ФНСО - БА) ЗА КРИЗИСНАТА СИТУАЦИЯ В СТРАНАТА И В АРМИЯТА


Дългогодишното некомпетентно и безотговорно управление на страната, особено през последните две години, доведе българското общество до безпрецедентна икономическа и морална разруха. Българският политически елит още веднъж и за кратко време успя със своето безхаберие да срине доверието на народа в институциите на държавата и гражданското общество. Българската нация е доведена до крайна бедност и нищета, като вече е под заплаха биологическото й оцеляване.

Непоносимата социална цена на т.нар. преход естествено предизвика спонтанни протести навсякъде из страната. Като български граждани и синдикалисти ние категорично подкрепяме справедливите искания на хората и протестираме заедно с тях.

Българската армия през последните години също изпадна в незапомнено критично състояние. Поддържането на необходимата бойна готовност е под реална заплаха поради оскъдното финансово осигуряване. Това състояние се дължи на нежеланието и неспособността на политиците да се обърнат с лице към проблемите на националната сигурност.

В тази обстановка Изпълнителният комитет на федерацията на независимите синдикални организация в Българската армия (ФНСО - БА) призовава:

- за незабавно консолидиране на обществено отговорните сили и за формиране на нова изпълнителна власт от авторитетни и достойни българи, способни да изведат страната от критичното й състояние;

- за подкрепа на законните и справедливи граждански и синдикални протести на хората;

- за предприемане на неотложни действия по осигуряване финансирането на Българската армия в сегашния кризисен за обществото период.

София, 22 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")

 


----------------------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 29 януари 1997 година.


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова - деж. ред., Нина Гаврилова
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1997 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.