19 юни 2024г.

Ден на Св. Преподобни Пасий Хилендарски, Годишнина от написването на "История славянобългарска"

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Велко Вълканов и Форум в "Дума" за промените

Тя унищожава всичко, което ни прави българи

https://www.duma.bg/duma/node/8512

 

Велко Вълканов

15 декември 2010, брой 289


Първата вълна на разрухата, която носи името на Желю Желев и Филип Димитров, опустоши нашето селско стопанство. Като истинско цунами тя  връхлетя страната след парламентарните избори  през 1991 г., когато СДС спечели и на власт дойде фаталното за страната правителство на Филип Димитров.

Вдъхновявано от президента Желев, правителството на Димитров прие един от най-ужасните закони у нас - Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ДВ. бр.17 от 1 март 1991 г., с множество последващи изменения и допълнения). Именно с този закон бе ликвидирано в буквалния смисъл на думата нашето селско  стопанство. Създадените органи така и бяха наречени - ликвидационни съвети, доколкото тяхната задача бе именно ликвидирането на ТКЗС, които съставляваха основата на нашето едро селско стопанство. Те не само ликвидираха юридически кооперативните стопанства, но и ограбиха тяхното имущество. Това, което не можа да бъде заграбено, бе унищожено.

Милиони селскостопански животни (1 млн говеда, 2,5 млн свине, 5,5 млн овце) бяха изклани, материални ценности за милиарди левове (40 хиляди трактора, 10 хиляди комбайна машинен парк, съоръжения за напояване на 10 милиона декара земя, хиляди селскостопански сгради) бяха  разрушени или разпродадени на безценица. Самата земя бе, по идея на президента Желев, върната на в реални граници, което доведе до неимоверното раздробяване на земеделските земи. 


Катастрофалното положение в селското стопанство се признава днес и от официални длъжностни лица. Ликвидационните съвети, заяви неотдавна министърът на земеделието Мирослав Найденов, доведоха българското животновъдство до спад не в проценти, в пъти. Пак той съобщава, че производството на зеленчуци в България е спаднало четири-пет пъти. А според Александър Каракачанов, лидер на Зелената партия с ликвидационните съвети започна най-безумният и срамен процес в икономическата история на страната ни.

Втората вълна на разрухата, която опустоши нашата промишленост, е свързана преди всичко с името на Иван Костов. Осъществената от неговото правителство приватизация пропълзя като проказа за да унищожи за две-три години създаваното с десетилетия. Правителството на Костов доведе приватизацията до нейния абсурд. Тя придоби най-напред подчертано криминален характер. (Тя бе  една не съвсем скрита форма на истински грабеж.)  Тя, освен това, се оказа дълбоко противопоказана за нашата икономика. Подчинена не на идеята за една по-висока ефективност, а на идеята за създаване на капиталистическа класа, тя срина нашата промишленост.  

Държавни и общински предприятия се продаваха буквално на безценица и във всички случаи някъде между 20-40% от действителната им стойност. "Кремиковци" бе продаден за 1 долар, а по-късно  препродаден за няколко стотин милиона долара. БГА "Балкан", чиято собственост по света възлизаше на милиони долари бе продадена за 150 хил. долара. В края на 1997 г. Обединената българска банка бе продадена на Европейската банка за възстановяване и развитие, инвестиционния  фонд "Опенхаймер и Ко" и Булбанк за 3 млн. долара. 3 години по-късно те продават дяловете си от тази банка на Националната банка на Гърция, но вече срещу 207 млн. долара. На безценица бе продадена и Булбанк, както и много други крупни държавни обекти. Сочат се различни числа за действителната стойност на разпродадените предприятия, но в държавната хазна така или иначе са влезли не повече от 20% от тази стойност. Другото е присвоено, т.е. откраднато. Твърди се, че от различните приватизационни сделки са се облагодетелствали приятелите на Костов и самият Костов.
Капиталистическата класа, която трябваше да възникне в резултат на приватизацията, се оказа тежка социална малформация.

Обогатилите се лица използват натрупаните "капитали" не за развитието на икономиката ни, а за да си осигурят "сладък живот". Почти нищо от получените "капитали" не се върна в промишленото производство, за да обслужи интересите на страната, а се превърна в луксозни жилища, скъпи коли, яхти, самолети и пр. Нашата буржоазия има изцяло паразитен характер. Нейната единствена грижа е да изяде това, което други преди нея са създали. Тя живее на принципа "След нас, ако ще и потоп!".
В резултат на така осъществената  приватизация бяха ликвидирани почти всички основни клонове на нашата промишленост: оръжейната, тютюневата, текстилната, хранително-вкусовата, електрокарната и всичко, което можете да си помислите.

Правителството на Иван Костов нанесе тежки удари на нашата промишленост и с изцяло компрадорската си политика. То се ръководеше не от интересите на България, а от интересите на чужди капиталистически формации. То дори изпревари очакванията на чуждите интереси, като   предсрочно затвори 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Третата вълна, която носи името на партията ГЕРБ и нейните главни  шамани  Бойко Борисов, Симеон Дянков и Симеон Игнатов, днес
опустошава духовното пространство на нашата Родина. Това е без съмнение най-страшната вълна. Тази трета вълна унищожава всичко онова, което ни прави българи. Предприет е истински поход срещу различните средища на българския дух - науката, културата, изкуството. Закриват се учебни заведения, театри, опери, други културни институти. Полагат се неимоверни усилия да се ликвидира БАН - това вековно огнище на българския изследователски дух. Преди да сме изчезнали като количество, ние ще изчезнем като качество, т.е. като българи по национално самосъзнание. Духовното ни развитие е блокирано.

Не зная доколко е вярно, че  Алън Дълес е произнесъл в началото на студената война: "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. Как? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството, т.е. безнравствеността. Нужни са ни писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата,  пиянството и наркоманията, животинският страх сред хората, безсрамието и доносничеството и още много пороци, заложени в човека, трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек  с консумативна  психика на елементарен потребител. Всичко това ще вършим под девиза: защита правата на човека и гражданските му свободи".
Повече от вероятно е Дълес да е изрекъл тези думи, защото у нас стана точно това, което по-горе четем. Страната ни е залята от престъпност, наркомания, проституция, хазарт, лихварство.

Вместо литература ни поднасят порнография
Кичът и чалгата завладяват все по-широки пространства. Разните шоумени "култивират" простащина, низък вкус, пошлост, безогледност. Внасяните в насипно състояние американски филми задръстват общественото съзнание със секс и насилие. Няма никакво благородство, изисканост, почтеност.
България от държава на духа, по думите на великия Лихачов, се превръща в бунище на всякакви нравствени нечистотии.

Но какво можем да очакваме от едно управление, чийто пръв държавен и партиен ръководител си служи с речника от най-долната квартална кръчма.
Силно се боя, че след тази трета вълна, няма да има нужда от четвърта. Тя, четвъртата, няма да има вече какво да опустошава. 

Бива ли обаче останалото да е мълчание!?

 


 
 
Стана хубава приказка!
Изпратен от volodia на 31. Май 2011 - 11:31.

Социалист21 иска спокойствието на Кралство Бутан, понеже няма промишленост, а само будистки монаси, отказали се от категорията - БВП и са си създали Брутно национално щастие. Хората живеят с природата и дъждовния червей има правата на министър- председателя. Това, ако не е социализъм, здраве му кажи!Имат годишна квота, колко чужденци да допуснат, за да не ги развалят като местно население. Там е супер, но не допускат чужденци/българи/.

А социалист21, не иска да мисли, така му е по-лесно, да не се чувства съпричастен и виновен!

Включих се във Форума, като видях, че сме трима различни- един комунист, един социалист21 и един (к)хуманист - социалдемократ-БРСДП(ш.с), - за съжаление центриста от нас тримата се лута и не знам, аз какво да правя. Той е човек който е приел, че успоредна права е тази която е успоредна на партийната линия на БСП... Аз като десен край на левицата и предател на соц. тоталитарната идея, какво да кажа... Аз като Гражданин, Ви питам, как се развивате еволюционно...Не разбирам! Защо никой от БСП, не измисли социализъм-пазарен с човешки образ, а създават мутренски капитализъм и после се чудят, че им пада Рейтинга...!
За Белене имаше народно обсъждане, за "17 -те области" - не! И после пак мутрите на ГЕРБ на власт!

Смятам, още, че буржоазните Революции са налагали необходими жертви и терор като Великата френска, английска, немска, руска и др., там проблема е бил да се промени статуквото на наследствената аристокрация, /в България- Освобождението/, другото са невинни политически жертви, но си остава мирната еволюция към хуманизъм!

https://vbox7.com/play:c06cf6dc

Трагедия за България е този начин на мислене /липса на мислене/,

социалист21!
https://www.youtube.com/watch?v=mMo0x0xUDJA&feature=relate
володя

 

Говорим си, да, но какво пречи да сме сериозни?
Изпратен от ламбен на 27. Май 2011 - 14:23.

Несериозна е твоята защитна линия. Ти превръщаш обсъждането в пародия на хумореската за песимиста и оптимиста, които спорят за това колко е пълна или празна бутилката. Аз казвам - половината е празна, ти казваш - не си прав, половината е пълна. Не ми се водят този тип безсмислени разговори. Остави, моля ти се, опитите да ме убеждаваш, че има много неща в бутилката. Защото аз не използувам тактиката да твърдя, че много неща няма в нея. Аз правя друго нещо. Посочвам ключов проблем, който е пренебрегнат и незабелязан изобщо, но без решаването на който няма решение на задачата. Ако има такъв проблем, значи онзи, който прави анализа и се опитва да намери решението, е некадърник, който няма да се справи. Това търся да изтъкна аз в конкретното обсъждане. Разбираш ли моята тактика? Моля ти се, прочети още веднъж какво съм казал и помисли малко върху постановката на моята аргументация.

По-конкретно. Мен не ме интересува колко пъти са увеличени пенсиите. Хубаво са увеличени, няма спор по това. Но ... да наливаш в каца, от която много тече, няма много смисъл, нали? Е, и аз казвам какво и защо тече в пенсионната система. Разбира се, че там има много други проблеми. Огромни други проблеми. Няма спор и по това. Но, не формулираш ли този с голямото изтичане, не го ли адресираш, както казват англосаксонците - ти никога няма да решиш задачата. Това е източникът на моя негативизъм, защото проблемът с изтичането на пенсиите не е бил формулиран никога в програмната деятелност на БСП. И затова мисля, че съм прав да го имам моя негативизъм. Прав съм да мисля, че пенсионните БСП "управленски програмни писатели" са некадърници. Не е ли така? Току-що доказахме, че е така.

После. Намерил съм ти много удачен косвен пример за енергетиката. Благодарение на него много ясно се вижда, че най-малко 30% от цената на тока в държавата се краде и отива в ганстерските джобове. Представяш ли си? Най-малко 30% от честните пари на трудовите хорица отиват при крадците! И това е ставало 20 години подред през цялото време на "прехода" и продължава през днешните дни! Представяш ли си какви пари са това? Милиарди. Много милиарди! Формулиран ли е този проблем в партийните програми? Адресиран ли е? Друг път. Е, извинявай, ама как няма да си негативист, при това положение? Как няма да наречеш некадърници хората, които са си затворили очите пред това, пишейки (тфу!) "програмите на партията за енергетиката"?

И да знаеш, че това, което казваш за държавните предприятия в енергетиката, също е глупост. Всичко зависи от хората, които управляват, а не от това дали субектът на управлението е частен или държавен. В енергетиката е пълно с лошо управлявани държавни предприятия и структури, дори самото министерство винаги е било такова, за твое сведение, но ти просто не знаеш за това. Аз не съм фен на приватизацията, която се извърши в енергетиката. Напротив - не мога да я понасям! Но, знаеш ли какво не мога да понасям още много пъти повече? Хората, които се оправдават с нея. Защото, дори и при сегашното положение, проблемите могат да бъдат решени. Всички проблеми могат да бъдат решени! Стига да си е на място държавата. И по точно - хората, които управляват държавата. Само, че ... както току-що видяхме, тези хора са какво? Некадърници. Партийни въздухари, зад които се крият гангстерите и мръсниците.
Защото нашата държава е не само много крадлива, тя е, както вече ти казах, гангстерска и мръснишка - никога недей дори за секунда да забравяш това!

Последно. Публичното обсъждане. Извинявай, ама, смешен си - "Имаше публични обсъждания на някои от проектите" - казваш ти. Значи, бутилката не е съвсем празна, нали? Има малко на дънцето. Да, ама не. Глупости. Не само, че е празна, но е дори счупена. Къде в този вестник или в някое друго средство за масова информация са били обявявани тези публични обсъждания? Никъде, разбира се. Е, как разчитате тогава да съберете компетентни форуми? Как добрите специалисти ще разберат, за да дойдат? Ами нормално интересуващите се граждани? И колко пъти е имало публични обсъждания? Ако не са били десетки, няма какво изобщо да се хабиш да ми отговаряш. Защото става въпрос за "управленски програми в 17 области", нали така? Прочее - всичко е ясно - смешен си.
За довиждане - едно предупреждение. Аз не съм себичен човек - запомни това. Дали участвувам аз някъде или не участвувам - няма никакво значение. Аз пледирам за друго - на тези обсъждания да участвуват много (!) хора - както широка, така и тясно специализирана публика. Ние имаме много добри специалисти в тази държава и според мен - тяхното масово участие в обсъждането на партийните "управленски програми в 17 области" е абсолютно задължително. Иначе това няма да е истинска и полезна управленска програма, а ще е въздухарски бълвоч. Каквото, всъщност, става на практика.

А защо съм толкова язвителен и сърдит към върхушката в БСП, ли? Защото, въпреки че съм комунист и в червата, не мога да ги понасям в продължение на всичките "преходни" 20 години. Върволица от слабаци, пикльовци и некадърници. Безмозъчни кукли на конци. Те ни съсипаха и партията и държавата.

 

Ламбен радвам се, че те
Изпратен от социалист21bu на 26. Май 2011 - 17:17.

Ламбен радвам се, че те събудих да се обадиш.Това е разбира се в кръга на шегата.Е, не е ново за мен твоя велик негативизим.Но аз нито ти се сърдя,нито ти се обиждам.Защото зная, че няма да те променя.Ние, както ти каза, само си говорим.Е, може и да минеш без официалното другарю, но като толкова държиш на него използувай си го.

За пенсиите ще ти кажа, че на моите родители два пъти се увеличиха.За теб, като човек с личен бизнес, може да не е от никакво значение, но за моите старци е от много голямо.Аз не превъзнасям нещата, а казвам фактите, а те са такива.За броя на полицаите съм напълно съгласен с теб.Само ще те допълня с един интересен факт.Преди 9.9.1944 полицията е наброявала около 30000.Тук наистина има голям проблем и това, което казваш е така, но не е вина основно на БСП.

Защо стана така.Защото, като намаляваха армията, прехвърляха част от тези хора в полицията.Това е една от причините.

Не мисли, че това което говориш за енергетиката като далавери не са ми ясни.Да така е.Просто сърбите провеждат по-социална политика от нас и то не само в енергетиката.Но за всички тези неща главеи виновник БСП ли е?
Аз дадох енергетиката като пример как отлично работещи там държавни фирми успешно се конкурират с частните и се обновяват технологично по-бързо, и добре от частните.

А това каква да е цената на тока е държавна политика.
Едно важно допълнение.Не цените трябва да се свалят, защото сме отворена икономика и те са такива каквито са в ЕС, а доходите трябва да се вдигат.

Средната работна заплата при нас е 10-15 пъти по-малка от тази в ЕС, а БВП на човек и производителността на труда у нас е 3 пъти по-малка от ЕС.
Това показва, че първо доходите трябва да се регулират в тези съотношения между България и ЕС, КАКТО СА СЪОНТОШЕНИЯТА НА БВП И ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА 3:1, а не (10-15):1.

А това първо трябва да го направи ДЪРЖАВАТА в държавните компании и учрежденията чрез ефективна работа, и оптимален състав на компаниите, и учрежденията.Тук е и проблемът с полицията, за който основателно пишеш, но не само там.Работи се с много хора в държавните учреждения и неефективно се използуват информационните технологии.Примерно, ако се инвестират на възлови места камери за видеонаблюдение защо ни е такъв голям състав на полиция.

И не само там.Ами държавните учреждения като общини, министерства и ведомвства, съдебна система, и т.н.

Ака държавата тук завиши ефективността и вдигне индивидуалните доходи в съотношение 1:3 спрямо ЕС натискът на пазара на труда ще принуди и частните компании да го направят, защото ще им бягат кадрите.
Тези допълнения ги направих, защото считам, че са важни.

За това, че държавата е в това състояние основната вина на БСП ли е?
Ти казваш, че 3 пъти сме идвали на власт.

Формално да, но реално нека видим нещата.

Луканов колко време управлява. От юни-юли до октомври -ноември.Това управленски мандат ли е.Разбира се, че не.

Жан Виденов управлява 2 години.Първата беше успешна.Като се видя това му скроиха номерата отвън и отвътре.Омразата към нас бе огромна, а и сега не е малка.

Единственото ни реално управление и то с десни коалиционни партньори бе при Станишев.

И това бе най-успешното управление по социално-икономически показатели за тези 22 години, а не спрямо социализма.

Данните са ясни.6-6.5% ръст на БВП всяка година.Спад на безработицата от 12-14% в началото на мандата на 5.6%.Ръст на пенсиите за 4 години 2 пъти.Ръст на средната работна заплата 85%.Ръст на резерва до 8-10 млд.Осигурени нови работни места около 340000 при обещани 240000.Огромни средства за апаратура и модернизация на важни отделения на най-големите болници.Ръст на заплатите на лекари и учители.Да сте видяли стачки на лекарите след като оправиха Пирогов и реанимациите му.Да сте видяли стачки на учителите след като им осигуриха делегираните бюджети.Зная отлично какви бяха възнагражденията им в началото на мандата и какви станаха в края, защото имам информационни системи за обработка в такива сфери.

Така, че Ламбен не ме вземай за наивник на определена възраст.Аз не говоря празни приказки, а имам факти от реалния живот.
А за програмите които БСП подготвая вземи се включи в тях, а не ги отричай категорично.Е сега тук не си прав.Ти си искрен човек.Разбрал съм го.Макар и много сърдит на БСП, не зная по какви причини.Но си част от нас.В това нямам съмнение.

Имаше публични обсъждания на някои от проектите.Това е факт.
Така, че те съветвам още веднъж да се включиш.Мен ако ме поканят ще се включа, но ако не ме поканят няма да се обидя.Нека не мислим, че освен нас други експерти няма.Има и съм сигурен в това.Пък нека по-младите да се включват активно.

Но има един принцип в живота който е много важен.Приемствеността на поколенията.Това важи във всяка област.Това го зная отлично от личния си живот.Зная, че ако искам да направя отлично-работещ екип трябва да заложа на опита на по-опитните и ентусиазма и енергията на по-младите.Тогава резултатите са най-добри.Това съм го правил много пъти и резултатите тогава наистина са били най-добри.Убеден съм, че и ти си го правил.Аз съм ходил да си подбирам кадрите в самите вузове и съм им осигурявал работа, жилища ,обучение и сериозни проекти за изява.През живота си съм подготвил стотици специалисти.Убеден съм, че и ти си го правил.

Така, че може да се сърдиш на част от кадрите на БСП, но трябва да помагаш на БСП, ако се чувствуваш част от нея.

Ако обаче считаш, че не си част от нея, това е вече друг твой личен проблем, за което нито те упреквам, нито имам такова намерение.

 

Прав си другарю Социалист
Изпратен от ламбен на 26. Май 2011 - 11:19.

Много си прав. Но, едно нещо никак не ми хареса. Ама никак! Ти казваш: "Ние правим управленски програми в 17 области". Извинявай, но май не си даваш сметка, че това са пълни глупости - програмите в 17-те области. Ако ние наистина имахме вярно разбиране за поне 3 от твоите 17 области, поне в една от тях нещо свястно щяхме да направим за времето, през което сме били на власт. За съжаление, обаче, ние не можем да се похвалим с успех дори в една област. Повтарям за глухите - дори в една!

Дори в пенсионното осигуряване, за което ти с такова въодушевление говориш. Знаеш ли какъв е там най-големият проблем? Дори да си го представиш не можеш - пенсиите на полицаите. Първо - трудът им е първа категория, а това са огромно количество хора. Най-много са в държавата. Второ - те не са като миньорите - миньорите мрат бързо, но полицаите се пенсионират сравнително млади и здрави и живуркат дълго и дълго, а нашата пенсионна система непрекъснато им прави подаръци, за които те не са си платили дори и наполовина. Пенсиите на тези търтеи, а те на всичкото отгоре са огромно като брой количество, изсмукват системата, защото, освен всичко останало - нито вноските са им достатъчни като размер, предвид дългия период на последващото изсмукване, нито са внесени всичките, като количество, което трябва да бъде внесено. И изобщо - как е възможно това? При това ниво на престъпност, при това ниво на вътрешна корупция, при това ниво на изтичане на информация - полицейският труд да бъде повсеместно окачествен за труд първа категория? Това си е чиста подигравка със сълзите на хората! Да не говорим за труда им, от който произлизат парите за полицейските заплати и пенсии!

Този проблем е много добре известен. Ако някой го реши, пенсионната система ще се облегчи много. Повтарям - много. Някой да го е решил? Не, разбира се. Затова трябва здраво дупе, а нашите партийни управленци са пълни посерковци. Защото знаеш ли какво е работещото решение? Броят на полицаите се съкращава най-малко два пъти (тези безделници и без това по цял ден гледат само да се скатаят някъде), а от останалата по-малка половина само отличниците в службата, които са по-малко от една десета, са приравняват към първа категория труд. Останалите - не, в никакъв случай! Да, ама кой ще посмее да направи това? Защото всички, които са ги управлявали досега, са посерковци. Така, че - дармоедите от полицията много добре са се намърдали да смучат кръвта на нормалните пенсионери и още много ще има да ни висят на шията. Докато не вземе властта някой от нашите. Имам предвид от тези, които не са вчерашни пикльовци.
Не ми се говори просто, толкова ме хваща яд, като се замислям. Затова ще ти спомена само още една област. Енергетиката. Знаеш ли колко се краде там? Идея си нямаш. И се стреля директно, без много мислене, между другото. Затова няма разкрития. Онези бивши шефове в НЕК, дето ги разстреляха с автомат в една кола на входа в Истанбул, помниш ли ги? Някой нещо да е разкрил? Как ли пък не. Но, аз ще ти дам един косвен пример. Много ясен, обаче. Нашата енергетика много прилича на сръбската. Има и важни разлики, разбира се, но няма сега да правим анализи. И там се краде, естествено, но знаеш ли какво е важното? Първо, сърбите са пичове, а нашите са точно обратното на това. Защото, второ, знаеш ли каква е разликата в цените на тока? Отговорът е - 30%. Представяш ли си? Сърбите, които внасят ток и нямат ядрена енергетика, имат 30% по-ниска цена на тока от нас, които имаме и изнасяме. Защо? Много ясно защо - защото при нас се краде три пъти повече, затова.

Е, и къде са тук твоите "управленски програми в 17 области", мой човек? Ти какво, не знаеш ли, че нашата държава е гангстерска? Шпионско-мръснишка. Не знаеш ли това? Съжалявам те. Вече 20 години е така.
И последно - ти знаеш ли как в нормалните държави се пишат "управленски програми в 17 области"? На тъмно, от някакви никакъвци, чийто имена не са известни нито на широката, нито на тясно специализираната публика? Без многократни и задълбочени, открити (!) дискусии?

Ми, ако така се правеха нещата, колкото пъти вземехме властта, толкова пъти щяхме да сме успешни управляващи. И за нас щяха да говорят, както се говори днес за комунистите от предишната държава. Ама, не говорят така, нали? Напротив - казват точно обратното - ние сме слаби управленци за хората през последните 20 години. Защото, драги, твоите "управленски програми в 17 области" са пълен въздух под налягане, а авторите им са пълни нещастници. Нима за 20 години не си го разбрал? Тези от твоите "17 управленски програми" са доказани кукли на конци, въздухари и некадърници. Животът отдавна и много ясно и недвусмислено е показал това.

 

до Социалист 21
Изпратен от volodia на 28. Май 2011 - 0:17.

Данъчната политика на БСП е дясна, няма и грам солидарност.
Капитала, когато инвестира и създава работни места, не знам защо го мразиш!

Нали всички искаме повече инвестиции в икономиката, или пак не съм ясен.
За престъпния капитал на нашите олигарси е нужен съд и справедливост- БСП го толерираше и доведе ГЕРБ на власт. Мутри да се борят с мутри!
А да те питам от 1989 г, до 1997 г., с изключение на правителството на Филип Димитров, кой управляваше!
https://www.duma.bg/duma/node/15243
володя

 

Какви 3 мандата, че и повече
Изпратен от социалист21bu на 26. Май 2011 - 13:04.


Какви 3 мандата, че и повече Володя.

Луканов управлява няколко месеца.

Жан управлява 2 години, като първата бе успешна и като видяха това отвътре и отвън направиха всичко възможно да го махнат.

Хайде стига с тези митични куфарчета, които никой не е доказал и видял.Това са празни лакърдии от 22 години.Защо аз и много като мен не получиха куфарчета?

Извинявай, но Жан Виденов не бе ръководител на БНБ .Там имаше други хора поставени от СДС, които хвърлиха умишлено на пазара 500 млн.$ само за 3-4 месеца с мотива да крепят лева.Те тези хора, които Жан не смени поради неизтекъл мандат и там сбърка, като спази закона, те бяхa креатури на СДС и те раздаваха валутата.Те бяха и главната причина за разразилата се финансова криза.Те заедно с МВФ.Защо фонда не приложи валутен борд още през май-юни 1996-та.Защо даде само един транш през август 1996-та от 228 млн.$ и повече не даде, като се оправдаваше с тъпи мотиви.Точно тези хора от БНБ и МВФ са главните виновници за тези събития.

Хайде сега да махнат борда и минат на реален свободен финансов пазар, както бе при Жан, пък да видим до къде ще удари лева спряма еврото или долара.

Много е лесно със задна дата да се хвърлят неверни обвинения.
Ти си ми написал:

"Все креатури на ДС, КГБ и БКП, за това говоря. БСП не иска да се противопоставя на тези хора и води по-дясна политика и от Иван Костов."
Нещата не са така прости.Има хора от ДС които нищо не са спечелили и не са забогатели и те са много.Те са работили за България.Същото е с БКП.Аз също бях член на БКП.И какво следва.Какви престъпления съм извършил.Работил съм до припадък за България и не съм вземал митични куфарчета.

Иван Костов той наистина е бил на подготовка в КГБ В УКРАЙНА. И какво да не би да е в БСП.

Животът ясно показа кои и колко са кариеристите и нагаждачите и кои с истинските стойности.

Казвал съм много пъти и сега ще ти кажа.Всеки отговаря лично пред съвестта си.Има лични вини, но не групови.

Защо америкавски президент може да стане бивш шеф на ЦРУ по време на студената война, а при нас това е много лошо.Или какво пак двойните стандарти.Те са добрите, а ние лошите.Това е въпрос на гледна точка.
Това бяха две противоположни системи и бе напълно естествено да са противници.

Всеки работи за собствената си ценностна система.Да не би такива като мен да харесват ценностната система на капитализма.Нищо подобно, въпреки че лично не съм така зле както много други хора.Но това е защото имам подготовката от социализма.А и ще ти кажа, че в света на капитала тук или навън много бързо всеки човек може рязко да си влоши социалния статус.Това важи и за богатите, но го осъзнават когато им се случи, за разлика от такива като мен, които го знаят преди да се случи.
А за "дясното" управление на БСП дай боже такива "десни" управления.
Не забравяй, че управлявахме в коалиция не с леви партии.Това въобще се изпуска и забравя.

Данните са ясни.6-6.5% ръст на БВП всяка година.Спад на безработицата от 12-14% в началото на мандата на 5.6%.Ръст на пенсиите за 4 години 2 пъти.Ръст на средната работна заплата 85%.Ръст на резерва до 8-10 млд.Осигурени нови работни места около 340000 при обещани 240000.Огромни средства за апаратура и модернизация на важни отделения на най-големите болници.Ръст на заплатите на лекари и учители.Да сте видяли стачки на лекарите след като оправиха Пирогов и реанимациите му.Да сте видяли стачки на учителите след като им осигуриха делегираните бюджети.Зная отлично какви бяха възнагражденията им в началото на мандата и какви станаха в края, защото имам информационни системи за обработка в такива сфери.

Тези данни ги има и в отговора ми към Ламбен и едва ли някой може да ги оспори.

Всъщност Володя аз не разбирам какво предпочиташ.Веднъж ни упрекваш нас от БСП за някакво си мислене, което ти се струва ляво, защото сме били против капитала.Друг път казваш, че сме провеждали дясна политика.Кое от двете е верното, защото са взаимно-изключващи се тези.
Аз имам професионален навик за логични заключения и не схващам кой е предпочитания упрек, защото двата са взаимно изключващи се..

 

"Ако искаме капитализмът ни
Изпратен от volodia на 25. Май 2011 - 22:43.

"Ако искаме капитализмът ни да стане по-човешки и нормален е необходимо държавата да не приватизира безразборно, а да поеме възловите компании и отрасли с преобладаващо държавно участие, да започне създаване на нови високо-технологични такива и ги пусне в конкуренция с частните.Тогава частните ще се дисциплинират, като видят реалната и силна конкуренция на държавните, както е в Енергетиката.
Ако в държавните компании и учреждения възнагражденията растат, няма къде да отидат частните, защото ще ги натисне конкуренцията на пазара на труда."

Ето с това съм съгласен, но защо се създаде възможност да станат разни бармани, бивши спортисти и други хора без познание в икономиката да са водещите бизнесмени-милионери. Защо Луканов си произведе с "червените куфарчета" новите милионери, банковия фалит от 1997 г. с кредитните милионери на Жан Виденов... БСП изкараха повече от три мандата на власт за тези двадесет години и какво създаде:
https://novinar.bg/news/sik-i-vis---mitove-i-realnost_MTczODsxNg==.html
https://www.obshtestvo.net/content/view/722/13/

Все креатури на ДС, КГБ и БКП, за това говоря. БСП не иска да се противопоставя на тези хора и води по-дясна политика и от Иван Костов.
А МВФ знаят за фиска:
https://darikfinance.bg/novini/55107/%C4%E5%E1%E5%EB%E0%F2%E0+%F7%E5%F0%E...
володя

Не Володя.За това, че
Изпратен от социалист21bu на 25. Май 2011 - 17:51.

Не Володя.За това, че България е социалистически тип държава, тук не съм съгласен.Ние при социализма си имахме подредена и силна държава.Не оспорвам недостатъците, които можехме да променим и реформираме социализма.Това винаги и много пъти съм го казвал.Но да се оправдаваме, че калпавият ни мутренски и мафиотски капитализъм е социализъм това никак не върви.Тези мутри и мафиоти нямаше как да процъфтят при социализма.Простo щяха да бъдат поставени много бързо на мястото си и освен това системата нямаше как да ги създаде, защото големите средствата не бяха в отделни хора, а в държавата, респективно обществото.Така, че не съм съгласен всичките ни грехове на капитализма, който шествува в България, а и не само тук, а и в света да го оправдаваме със социализма.Достатъчно го плюха, та нека не си оправдават капитализма с ланския сняг.Тези хора които се възползуваха от системата при капитализма може много от тях да са били близко до БКП, но това беше партия-държава от съвсем друг тип и хиляди кариеристи влязоха вдъхновено да ползуват облаги.Тези като мен и Ламбен си останаха в соц-партията и си запазиха убежденията НАЛИ, без да имат никакви облаги от това А НАПРОТИВ.Я кажи, че си от БСП в много държавни или частни компании или учреждения, пък да видим какво ще ти се случи.Има вече 22 години жестока репресия срещу нас.Това е истината и много хора не издържаха и затова напуснаха БСП.

АЗ НЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯМ НА ЦИВИЛИЗОВАНИЯ КАПИТАЛ, НО ТОЙ НЕ Е В ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО В БЪЛГАРИЯ.Но няма как да си затворя очите за този, който прескача закона и жестоко експлоатира хората.Това го живея вече 22 години.Имам богат опит в тези неща и реално виждам каква несправедливост и страх за работното място цари.

Освен това не гледам само големите градове, въпреки че и тук нещата много се влошиха.Ти знаеш ли какво става в по-малките.Там в някои от тях е ужасна безработица.Казах ти че имам близки хора, които с висше образование и сериозен стаж и опит са изхвърляни брутално от работа и не могат вече година да си намерят работа по специалността.Това не са празни думи.София, Варна, Пловдив не е България въпреки, че и тук нещата се влошиха рязко.

Ако искаме капитализмът ни да стане по-човешки и нормален е необходимо държавата да не приватизира безразборно, а да поеме възловите компании и отрасли с преобладаващо държавно участие, да започне създаване на нови високо-технологични такива и ги пусне в конкуренция с частните.Тогава частните ще се дисциплинират, като видят реалната и силна конкуренция на държавните, както е в Енергетиката.

Ако в държавните компании и учреждения възнагражденията растат, няма къде да отидат частните, защото ще ги натисне конкуренцията на пазара на труда.

КАТО ПРИВАТИЗИРАХМЕ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА, КАКВО СПЕЧЕЛИХМЕ.ИНВЕСТИРАТ ЛИ В ИНФРАСТРУКТУРАТА И МРЕЖИТЕ НИСКО НАПРЕЖЕНИЕ.НЕ НАЛИ, ЗАЩОТО СИ ИЗНАСЯТ ПЕЧАЛБИТЕ В ЧУЖБИНА.

КАЗВАШ, ЧЕ АКТИВИТЕ ОСТАВАТ В БАНКИТЕ.ЧЕ ТЕ КАКВИ СА.НАЛИ БОЛШИНСТВОТО СА ЧАСТНИ - КЛОНОВЕ НА ЧУЖДИ БАНКИ, КОИТО СЪЩО СИ ИЗНАСЯТ ПЕЧАЛБИТЕ НАВЪН.ИМА САМО ЕДНА БЪЛГАРСКА БАНКА И ТЯ СЪЩО Е ЧАСТНА-ПИБ.

Нормално ли е частната индустриална собственост у нас да е 97% и 3% държавна, а в ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ ПРИМЕРНО 30-35%държавна .ЕТО ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ.

И докато е така няма да си облагородим капитализма.Това е моето твърдо мнение.

Че той като няма конкуренцията на мощни държавни компании какво ще прави.Ще си изнася пачалбите в чужбина и ще държи монополни цени, защото държавата почти няма да има никакви сериозни икономически лостове да го промени това положение.

Не разбирам кое е сбърканото ни мислене в БСП.Не ние направихме ликвидацията на селското стопанство и тоталната приватизация.Не ние изгонихме целият управленски елит на улицата по политически причини.Ако е така нека ми го докаже някой с факти.

Народът други го лъгаха, че ще ходи в близки и далечни страни и, че всеки ще е богат.

Не ние му разправяхме тези лакардии.Но той народът слушаше други и сега ги слуша.

Как да си обясним 25-37% влияние на ГЕРБ при тези жалки резултати за 2 години.

Виж Володя,ако ние бяхме с тези резултати щяха да ни залеят с отрова и тиня до гърлото.А за ГЕРБ нищо не се е случило нали.

Резервът който им оставихме 8.2 мрд. стана 4.1 млд. и ни лук яли, ни мирисали.

Не, ние от БСП няма да носим чужди вини.Това време свърши.
Като гласуват популистки да си сърбат попарата.Ще стоим в опозиция, докато узреят хубаво и поискат нещо по-различно.Ние правим управленски програми в 17 области.

Хайде да те попитам примерно за пенсионерите.Като им вдигнахме 2 пъти пенсиите за 4 години, което и Тодор Живков не е правил в такъв срок те къде гласуваха.Пак бяха недоволни.Моите родители, които са пенсионери точно на пенсионерите най-много ги е яд.Сега нека чакат да падне тавана.
Затова написах фразата на Левски: Народе ????.

Като не знаеш какво искаш това е.

Пак казвам.Ние не сме партията - държава и не можем винаги да носим отговорности за чужди грехове.Нашите си ни стигат.

 

Но напротив, борбата продължава.
Изпратен от volodia на 23. Май 2011 - 1:30.

Първо трябва да изясним въпроса, че България си е социалистическа/руски тип/ държава, а не бивша. Това в момента е мутренски капитализъм на ТИМ, ВИС, СИК и др. соц. мафиоти.Мишо Бирата е пример за назначен от Луканов, милионер, който не разбира. Така, че ако в БСП, не си оправите сбърканото мислене, ще е така "Жална ни майка" и ще викаме духа на Левски!

Путин се опита да си създаде, дясна опозиция не успя. В РБ също няма такава, ако изключим екстремистките актове на "Атака" и дясната политика на Симеон Дянков, но и те проповядват социална справедливост!
Не знам защо се противопоставяш на капитала, нека инвестира, да създава работни места,още повече, че малко или повече, и той става обществен- на банките!

Както казва Ламбен, ние трябва да вървим към нормалните държави! За това трябва да се борим, да няма сива икономика, в Унгария предвиждат 100 000 работни места за тяхните цигани!

Не сме и нормална пазарна социалистическа държава, като Швеция или Германия!

Там има други проблеми. Като работех в една военна болница, от НАТО ни изпратиха един военен лекар- полковник от Бундеса на обмяна на опит. Работил като личен лекар там, изкарвал много пари 30-40 хиляди марки, месечно, но се отказал и станал военен лекар с 2 хиляди марки. Казваше така, "В Германия всички имат пари. Нямат свободно време. Аз като отида на ресторант и видят моята бяла униформа на военен лекар и пагона, всички жени са мой, защото имам свободно време да им обърна внимание."
https://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9236§ionid=h...
володя

 

Володя, явно не съм се
Изпратен от социалист21bu на 20. Май 2011 - 15:10.

Володя, явно не съм се изразил добре.Аз никога не се е случвало да се предавам и изпадам в пораженство.Винаги се боря до край.Просто исках да кажа, че ако така вървят нещата с икономиката и управлява още 2 години ГЕРБ, ние ще се върнем 10-15 години назад, и всички усилия на предишните 2 правителства ще отидат напразно.Ние и нашите деца ще загубим още 10-15 години в простотия и бедност.Това съм имал в предвид.
Но напротив, борбата продължава.Дано убедим народа да се събуди и отрезви.

 

Предпочитам названието...
Изпратен от volodia на 19. Май 2011 - 23:24.

Предпочитам названието - пазарен социализъм, дето го предложи Ламбен.
ГЕРБ определено завиват наляво предизборно! В "Гласове" има статия за това, което не е лошо! А за фиска и аз разбрах, има едно предаване по ТВ "7", "Пряка демокрация" и Петър Димитров, го каза.

За условията на труд е работа на синдикатите, да се намесят и да си стегнат една стачка, а че има безхаберници като Мишо Бирата, съм съгласен!

И стига с това "Жална ни майка"-Пораженци, предавате се преди да е започнала борбата за извеждане на РБ от блатото!
Моята майка е жива и здрава на 78 г. с учителска пенсия, но работи и си докарва повече пари от мен, и не се жалва, даже ме нарича некадърник! Нямам право с длъжността, която имам да практикувам и разчитам на една заплата.

Пак, не съм бил достатъчно ясен.

Споменах ти, че имам Волво дизел, двигател "Рено" 1800 куб. на 20 г, харчи 4-5 на сто, но е в гаража и не го карам, защото прецених, че поддръжката ми излиза много скъпо. На последния некачествен ремонт/майстори самодейци от сервиз "Ситроен",който беше най-близо- пробит радиатор и избила гарнитура/, ми взеха над две хиляди лева с ремонт последващ, при майстор, който разбира с още пари... Та това ни е РБ, при това качество.
Та става въпрос за потребностите. Колко сме различни, а не равни и по-този показател, а не само възможностите, затова дадох примера с Джипа.
Реших, че не ми трябва кола. С такси ми е по-удобно и по-евтино, излиза ми 2 лева на ден.

Представих, тази част на форума на една германка:
prav si , i e taka
[22:43:15] Володя: Де прочети цялото!
[22:43:51] OVA60: nie da mu mislim 51 godischite
[22:48:06] A60: ribata mirische otkam glavata, i dokato ima schuro badganasctina sa sagalenie e taka
[22:51:09] OVA60: vale ,malko sa covecite ,horata sa oslobeni isnerveni i depresirani i ima sa kakvo
de uspokoi se ti nema da opravisch schumigite, islisa ce tia deto nemat mnogo umstven bagag sa mai po slucili, stoto nemat nikavi sadragki i sa nevaspitani
володя

 

Володя, аз експлоатацията я
Изпратен от социалист21bu на 19. Май 2011 - 12:17.

Володя, аз експлоатацията я споменах мимоходом, но явно е необходимо малко разяснение, защото виждам, че не си ме разбрал добре.Този пример, който ми даваш за развитите държави, аз въобще не го имам в предвид.Това което казваш за развитите държави, а и у нас, се отнася за лични, семейни и малки фирми, които аз въобще не слагам в сметката.Те също са под диктата и пресата на капитала.Въпреки, че и за малки фирми мога да ти дам фрапиращи примери на безотговорност към собствените си фирми, колкото и куриозно да ти звуча.Има малки фирми, в които специалистите са по-отговорни от собствениците, но не мога да конкретизирам в публичното пространство, защото професионалната и морална отговорност го изисква да не се публикува.

Аз имам повече от 3 десетилетия опит в държавни и частни компании.Тъй като професионално правя и поддържам корпоративни икономически и технически системи във почти всички сфери, то мога да те залея с примери, но професионално съм задължен да не го правя.

Експлоатацията, за която говоря не го казвам като партийно-политическо-идеологическа пропагандна терминология от наръчниците на агитатора.
Аз никога не съм постъпвал така, защото съм професионално далеч от тези неща.

Без присвояване на част от принадената стойност, сиреч експлоатация на част от чужд труд не може да функционира нито частният, нито държавният капитал, нито при капитализма, нито при социализма.Това е така, защото капиталът, дали частен или държавен, трябва да се развива и умножава или както казват политикономистите да се възпроизвежда.Маркс е заявил, че и при социализма държавата ще присвоява част от принадената стойност, за да има въпроизводство.Това е ясно като бял ден и не в това е проблемът с експлоатацията.

Проблемът е каква част се присвоява от принадената стойност от частния и държавния капитал и къде се инвестира този възпроизвеждащ и разширяващ се капитал.

Ти с примера за джипа си усетил втората част на този проблем.
Държавата при социализма и при силно социален държавен капитализъм отнема по-малка част от принадената стойност и оставя у работещите специалисти по-голяма част.Освен това държавата при социализма и социалният държавен капитализъм връща голяма част от тази принадена стойност в социални системи, като здравеопазване, образование, земеделие и други дейности.По такъв начи фактически изземваният чрез експлоатация чужд труд първо е по-малко и второ се връща обратно в социалните системи, и фактически се намалява силно експлоатацията.Ето за това говоря аз и то научно и професионално по тези въпроси, защото претендирам да съм добре и теоретично и практически подготвен по тях.А не за малния, личен или дребин бизнес.

Да там има бизнесмени които здраво работят.Спор няма.Но такива като мен мислиш ли, че не работят здраво.Аз така съм свикнал и иначе ще ми е терсене.Когато се налага работя докато реша, без да ме кара някой да оставам извънредно.Като имам проблем го мисля и на улицата, и в къщи ,и там някога сядам на компютъра и стоя по цяла нощ, иначе този проблем ми стои в главата, и не ме пуска.Новите технологии ги усвоявам в извън-работно време защото първо няма кога на работа и второ няма система за преквалификация, както имаше преди при социализма.

Но за всички тези неща никой не ме стумулира съществено, а го правя заради собствената си квалификация.

От време на време участието ми тук във форума е само за леко разтоварване от тежката работа.

Ще ти кажа, че и сега при капиталистическа България държавните компании и учреждения, както при социализма отчисляват 100% от данъците и вноските.Тук няма сива икономика.Тя е в част от частните компании.Също така разпределението на доходите в частните компании е с по-драстични разлики от държавните.

Ще ти дам красноречив пример с енергетиката.Там има много силни и отлично-работещи държавни компании, като АЕЦ КОЗЛОДУЙ, ТЕЦ-2, БУЛГАРГАЗ И Т.Н.

ДЪРЖАВАТА КАКВО ПРАВИ.ИЗКУПУВА ТОКА НА ПО-НИСКИ ЦЕНИ ОТ ТЕЗИ ЦЕНТРАЛИ И ПО ТОЗИ НАЧИН СЪЗДАВА МИКС ОТ ПО-НОРМАЛНИ ЦЕНИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО, ВЪПРЕКИ ЧЕ ОЩЕТЯВА ПАЗАРНО ТЕЗИ КОМПАНИИ.НО ЕТО ТОВА Е СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА НА ДЪРЖАВАТА.
ЗАТОВА КАЗВАМ, ЧЕ В КОМПАНИИТЕ ВЪВ ВЪЗЛОВИТЕ ОТРАСЛИ ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА Е МОЩНА И СИЛНА.

ЕТО ТОВА Е ПРЕДИМСТВОТО НА ДЪРЖАВНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ И РЕСПЕКТИВНО СОЦИАЛИЗМА.

Нека има смесена икономика, но крупните отрасли, като енергетика, особено ядрена, машиностроене, върхови тихнологични отрасли, изискващи големи инвестиции и постоянно обновление, държавата трябва сериозно да присъства там.Също в селското стопанство, защотото дава храната на народа и спестява излишна валута за внос.

Ще ти кажа сега едни числа за да бъда по-ясен и образен.

Нашият БВП на човек и нашата производителност на труда е грубо около 3 пъти по-малка от тази в развитите европейски държави.

Средната заплата обаче у нас е около 10-15 пъти по-малка от тази при тях.
Това какво показва логично.Че експлоатацията при тях е от 3 до 5 пъти по-малка от тази при нас.

Ето за това става въпрос.Затова на призива на нашия капитал доходите да нарастват пропорционално на производителността на труда аз казвам ДА, НО ПЪРВО ИЗРАВНЕТЕ ТЕЗИ СЪОТНОШЕНИЯ ОТ 15 КЪМ 1 ПЪТИ НА 3 КЪМ 1 И ТОГАВА ДА, СЪГЛАСЕН СЪМ.

Всичко това го казвам не заради себе си, защото аз все някак ще мина, а заради обществото, което искам да е социално и солидарно.

Предполагам, че и ти и Ламбен точно затова сте в този сайт.Иначе можем да кажем не ни интересува и толкова.

И последно.Разбра се един факт, който силно ме смути.Фискалният резер в момента се оказва, че е на ниво 4.1 млд. лв.

А санитарният минимум заради валутния борд е 4.5 млд. лв.
Какво става тогава.Само преди месец съобщиха че нивото на резерва е 4.7 млд.лв.

Тогава ли са излъгали или има още спад за месец.
Аоттук нататък какво правим, ако тази тенденция продължи.Кредити от МВФ и рестрикции като в Румъния, Гърция, Испания, Португалия, Ирландия.
Ако така продължат нещата малко ще е това жална ни майка, казано от Ламбен.

А социолозите убедено твърдят, че за втори месец ГЕРБ задържа процентите доверие.
Левски би казал: НАРОДЕ ????

 

Аз съм напълно съгласен с теб...
Изпратен от volodia на 18. Май 2011 - 20:52.

А още повече с Ламбен:"Що се отнася до реформата на източноевропейския социализъм – именно това беше най-големият проблем на тази реформа - как да се съчетае плановата икономика с полезните свойства на пазарните механизми - естественото стимулиране на производителността на труда и автоматичната саморегулация на пазарното търсене и предлагане. Японската и германската икономика бяха (и все още са, макар и не в тази степен, в която бяха) едни полезни примери за подобно нещо - планиране на високите държавни нива и пазар и саморегулация на ниските нива на икономиката. Плюс социализъм, от който може да ти падне шапката. Може да се нарече по два начина - държавен капитализъм или пазарен социализъм. И двата са верни. За съжаление, неолиберализмът, който навремето така впечатли и уплаши Горбачов и жена му, на чиято простотия той много се уповаваше и който неолиберализъм ние днес виждаме много добре как доведе капиталистическата икономика до световна криза, значително осакати както германската, така и японската държавна икономика, а неотдавнашната ядрена катастрофа ще смаже японската държава още повече. Но, все пак - това бяха и това и до днес са ориентирите. Само, че - от тях трябваше да се "преписва" творчески и с много мислене."

Трябва от държавата да се търсят форми на кооперативно производство с ЕС. Виждаш как Ариана, Еарбъс и много други производства са по-добри от всичко друго.Какво ни пречи да произвеждаме части и агрегати за електромобили. Тъкмо, ще се научим на планиране, до части от минутата...
Трябва само, малко маркетинг от нашето правителство и желание!
За експлоатацията, не съм съгласен, в нормалните държави, онези дето ги наричаш експлоататори си скъсват гъза от работа и плащат данъци и осигуровки ум, да ти зайде.Но са останали малко. Повечето са акционери, предпочели влога в акции, пред банка и рискуващи!
А българина е отвикнал, да мисли за общественото, като свое и това е голям проблем!

За равенството, трябва ясно да го кажете на хората, защото се плашат!
Проблем е и потреблението, за един един джип или някое БМВ е върха на сладоледа, а за мен е глупост да го притежаваш.
володя

 

Володя, пълно равенство не
Изпратен от социалист21bu на 18. Май 2011 - 18:04.

Володя, пълно равенство не може да има, защото хората са различни.Но, не може да се говори за социализъм при класово антагонистично общество.Не може единият, дали с далавера или жектока експлоатация да лежи на гърба на много други и те всички да плеснат с ръце и се прегърнат.Освен това ако големи възлови отрасли не са под контрола на държавата, а това става ако тя притежава мажоритарните дялове на крупните компании, то тогава тя държавата, ако само наблюдава съзерцателно какво се случва.Случва се ядрена авария като Чернобил и Япония, защото никоя компания не е по-мощна от държавата.Иначе тогава защо ни е държавата.Да защитава капитала ли.

Ето енергетиката.Да не би АЕЦ Козлодуй и Тец-2 като са държавни да работят и се развиват по-лошо.Напротив те работят по-добре, продават по-евтино, с което държавата прави социална политика и са най-модернизираните централи в България.Това става в реална конкуренция и доказва тезата, че държавата може да бъде по-добър стопанин, ако се напъне и го желае.

И държавата при социализма експлоатира чрез принадената стойност, но тя го връщаше под форма на социална политика и инвестиции във важни отрасли но под нейн контрол а не стихийно както при капитализма.
Освен това при социализма нямаше такива огромни социални различия, което правеше обществото по хомогенно и единно и намаляше антагонизма.
Това възпитаваше на друг морал и друг начин на мислене.След като хората бяха социално по-близки те не се конфронтираха на тема богатство.Това създаваше коренно различни нагласи и принципи в обществото и засилваше духовното начало.

Над 90% си изградиха жилища и всички имаха работа и не мислеха за утрешния ден което снижаваше стреса тотално.

Тези неща на пръв поглед може да не се набиват на очи но имаха огромен психологичен и морален ефект.

Хайде добре някои имат милиони.И какво от това .За какво са им.Те не могат да ги използуват за лични цели а има хора тотално зле.Е тези хора доволни ли са да живеят в такова общество нищо че са богати.Съмнявам се.Те се отрезвяват само когато ги споходи лично нещастие но тогава е късно.

Ето за това говорим за социализъм.Това не е само икономика а друг начин на мислене и друг начин на живот.Това са преди всичко нравствени и морални категории от филосовска гледна точка.

 

Аз станах социалдемократ......
Изпратен от volodia на 18. Май 2011 - 15:49.

Аз станах социалдемократ, още като студент, когато изучавах история на БКП и критиките към социалдемокрацията. Явно критиката е била много добра, за да ме убеди в правотата на една идея.

80-те години на миналия век, по времето на Горбачов, не се говореше за капитализъм, а за демокрация.

Смятам, че това е искал да каже Айнщайн в цитата, който ви представих от 1949 г.

Проблема не е в плановата икономика/извадено е от контекста/, а в централизацията на властта в малка група хора, силово и без алтернатива-Култ към личността.

В Русия, добре.Там пребориха феодализма и буржоазията в едно, но си понесоха и всички негативи на едно тоталитарно управление.Както се видя не можаха да прескочат и капитализма.След като се решава еднолично, виждате как лесно се проваля една система. Но поне студената война свърши,макар, че пак бяхме на страната на победените.

Мисълта ми е,че много от нас така наречени демократи тогава бяхме за демокрация, особенно БСДП, а не за капитализъм. Бяхме дори за повече социализъм, но с демократичен тип управление.

А икономиката не беше целесъобразна.Тя си работеше за себе си. Кога липсваха суровини, кога друго непредвидено в плана.Дефицит на пазара за всичко, появиха се рушвети и тази вездесъща бюрокрация, която си я отгледахме и сега дава отровни плодове.

Гледам ги сега младите, говорят само за далавери!!!Не за бизнес -социалист21, а за далавера, ако може да открадне нещо обществено, щото частно не смее или няма.

П.С. Смятам, че възхода на неолиберализма се дължи най-вече, на нашия провал.Техните демагози използват нашия горчив опит да си направят пиар.
А хората равни няма да станат, както иска Социалист21, въпроса е да им се дадат равни шансове и избор за живот.
володя

 

Леко подобрена и допълнена версия
Изпратен от ламбен на 18. Май 2011 - 11:16.

Плановата икономика и социализмът не са задължително свързани. Може да има социализъм без планова икономика. Както и обратното - може да има планова икономика без социализъм. Това са различни работи. Що се отнася до реформата на източноевропейския социализъм – именно това беше най-големият проблем на тази реформа - как да се съчетае плановата икономика с полезните свойства на пазарните механизми - естественото стимулиране на производителността на труда и автоматичната саморегулация на пазарното търсене и предлагане. Японската и германската икономика бяха (и все още са, макар и не в тази степен, в която бяха) едни полезни примери за подобно нещо - планиране на високите държавни нива и пазар и саморегулация на ниските нива на икономиката. Плюс социализъм, от който може да ти падне шапката. Може да се нарече по два начина - държавен капитализъм или пазарен социализъм. И двата са верни. За съжаление, неолиберализмът, който навремето така впечатли и уплаши Горбачов и жена му, на чиято простотия той много се уповаваше и който неолиберализъм ние днес виждаме много добре как доведе капиталистическата икономика до световна криза, значително осакати както германската, така и японската държавна икономика, а неотдавнашната ядрена катастрофа ще смаже японската държава още повече. Но, все пак - това бяха и това и до днес са ориентирите. Само, че - от тях трябваше да се "преписва" творчески и с много мислене.

Разбира се, мисленето и съзиданието руските шпиони и перестройчици ги имаха навремето за нищо - тези неща само излишно ги затрудняваха. Затова те предпочетоха директното пренасяне на чуждия опит без много замисляне и днес ние виждаме много добре докъде се стигна по този начин. Защото ценностните координатни системи на Източна и Западна Европа бяха много различни, а те не си дадоха изобщо сметка за това. Пренасянето на успешни модели и решения от едната система в другата нямаше да може да работи автоматично и без сериозна, дори коренна преработка и изменения. Това положение беше същото, като при пренасянето на подобни триълници. Хората, които са учили и знаят да работят с висша математика, знаят много добре - между различни координатни системи подобни триъгълници не могат да се пренасят без преработка и изменения. Това пренасяне не е като в началното училище - щрак с пръсти и айде готово. За него се искат друго ниво на разбиране и много работа, която само високообразовани и културни хора могат да свършат. Но ... не такива хора, за съжаление, бяха руските перестройчици и тяхните местни български шпиони, мекерета и подлизурковци. Това бяха прости и тъпи държавни превратаджии, които никога не можаха да се издигнат над нивото си.

Какво направи Горбачов, за да въведе пазарните механизми в Съюза, помните ли? Ами че той чисто и просто обвърза плановете на предприятията само наполовина с държавния план. За другата половина се оправяйте сами - това беше казано на предприятията. Резултатът на руснаците беше ясен още преди да започнат - пълна разруха и хаос в икономиката. Само едни пълни идиоти можеха да направят това, което те направиха. Но, за съжаление, точно така стана - идиотите се оказаха пълни отвсякъде и направиха това механично глупаво съчетание на планова икономика с пазарни механизми без много да му мислят изобщо и без каквато и да било сериозна предварителна подготовка за това. А ние тук, с всичкия си акъл и овчедушно доверие, им позволихме на тези същите пълни идиоти да ни съсипят и на нас държавата. И още си патим от това и до днес - руските шпиони и тъпи перестройчици още са разхвърляни и продължават да действуват между нас като отровни радиационни пръти от разпаднал се ядрен реактор.

 

Володя, социализмът не
Изпратен от социалист21bu на 17. Май 2011 - 20:31.

Володя, социализмът не загина, нито от външен натиск, нито от вътрешен, нито от плановата икономика.

Ние през последните 10 години социализъм тотално изпреварвахме Гърция, Турция и други капиталистически държави.Ламбен в преден коментар посочи данните.

Пазарната икономика не е прерогатив на капитализма, както и плановата не е прерогатив на социализма.Това са икономически инструменти, които трябва оптимално да се съчетават.

Това, че плановата икономика е погубира социализма е дясна идеологема.
Нищо подобно не е вярно.

СССР започва с 12% от промишленото производство на САЩ и достига преди да дойде Горбачов през 1984 80% от промишленото и 85% от селско-стопанското производство на САЩ.

Сега по последни данни на ЦРУ, Русия плюс бевшите републики имат 3.3 трилиона БВП, а САЩ 14.7 ТРИЛИОНА ДОЛАРА- ИЛИ 22.45%
Няма спор, че бихме ускорили икономиката при въведени и контролирани пазарни инструменти.

А бюрокрацията сега е в пъти по-голяма от социализма.

Все пак, ако се придържаме към филосовско-икономическите категории западните развити общества не са постигнали социалистическо такова, а някакъв хибрид от капитализъм и много елементи на социализъм.
За да говорим за социализъм при тях е необходимо да няма голямо класово разделение и антагонистично общество, а то го има.
Ние това го бяхме постигнали, но ни трябваше по-високо индустриално ,защото започнахме от много неразвита индустриално-аграрна структура на нашия бивш капитализъм.

А социализма го ликвидира Горбачов и върхушката му, защото нямаха капацитет да го реформират и след като изтърваха процесите се хванаха за капитализма, като удавник за сламка.

 

Плановата икономика и социализмът не са задъжително свързани
Изпратен от ламбен на 17. Май 2011 - 18:03.

Може да има социализъм без планова икономика. Както и може да има планова икономика без социализъм. Това са различни работи. Що се отнася до реформата на източноевропейския социализъм - това беше най-големият проблем на тази реформа - как да се съчетае плановата икономика с полезните стимули за производителността на труда и автоматичната саморегулация на пазарните механизми. Японската и германската икономика са едни полезни примери за подобно нещо - планиране на високите държавни нива и пазар и саморегулация на ниските. Плюс социализъм, от който може да ти падне шапката. Може да се нарече по два начина - държавен капитализъм или пазарен социализъм. И двата са верни. За съжаление, неолиберализмът, който навремето така впечатли и уплаши Горабачов и жена му, на чиято простотия той много се уповаваше и който неолиберализъм ние днес виждаме много добре как доведе капиталистическата икономика до световна криза, значително осакати както германската, така и японската държавна икономика, а неотдавнашната ядрена катастрофа ще смаже японската държава още повече. Но, все пак - това бяха и това и до днес са ориентирите. Само, че - от тях трябваше да се "преписва" творчески и с много мислене.

Разбира се, мисленето и съзиданието руските шпиони и перестройчици ги имаха навремето за нищо - тези неща само излишно ги затрудняваха. Затова те предпочетоха директното пренасяне на чуждия опит без много замисляне и днес ние виждаме много добре докъде се стигна по този начин. Защото ценностните координатни системи на Източна и Западна Европа бяха много различни, а те не си дадоха изобщо сметка за това. Хората, които са учили и знаят да работят с висша математика, знаят много добре - между различни координатни системи подобни триъгълници не могат да се пренасят. Това не е като в началното училище. Но ... не такива хора, за съжаление, бяха руските перестройчици и тяхните местни български шпиони, мекерета и подлизурковци. Това бяха прости и тъпи държавни превратаджии, които никога не можаха да се издигнат над нивото си.

Какво направи Горбачов, за да въведе пазарните механизми в Съюза, помните ли? Ами че той чисто и просто обвърза плановете на предприятията само наполовина с държавния план. За другата половина се оправяйте сами - това беше казано на предприятията. Резултатът на руснаците беше ясен още преди да започнат - пълна разруха и хаос в икономиката. Само едни пълни идиоти можеха да направят това, което те направиха. Но, за съжаление, точно така стана - идиотите се оказаха пълни отвсякъде и направиха това механично глупаво съчетание без много да му мислят изобщо. А ние им позволихме на тези същите пълни идиоти да ни съсипят и на нас държавата. И още си патим от това и до днес - руските шпиони и тъпи перестройчици още са разхвърляни и продължават да действуват между нас като отровни радиационни пръти от разпаднал се ядрен реактор.

 

Не знам защо спорите за миналото...
Изпратен от volodia на 17. Май 2011 - 11:51.

Миналото е важно, дотолкова, доколкото можем да си извадим поуки. Реалният(развит, по-развит)социализъм, отстъпи почти навсякъде, поради икономическа нецелесъобразност, а не поради идеологическа такава.
Стана така, че съветския социализъм изостана, от не толкова реалния, но много по-социален и демократичен социализъм на западните социалдемокрации, които не пренебрегнаха пазарното производство, а го съчетаха със социална политика. Те направиха със своята данъчна система така, че са много по-близо до идеята за равни шансове за развитие на всеки индивид от обществото.

Тук, давам притесненията на един велик човек за бъдещето на социализма и за жалост, оказал се прав...

"Въпреки това, необходимо е да се напомни, че плановата икономика все още не е социализъм. Плановата икономика като такава, може да бъде придружена от пълно заробване на индивида. Постигането на социализма изисква решение на някои крайно трудни социално-политически проблеми: по какъв начин, имайки в предвид разрастващата се централизация на политическата и икономическата власт, да се преодолее превръщането на бюрокрацията във вездесъща и всепоглъщаща? Как може правата на индивида да бъдат защитени, с което да се осигури демократично контрабалансиране на мощта на бюрокрацията."

https://antipropaganda.comxa.com/Einstein.html

А, тук и размисли, доколкото разбирам на едно дете...
https://bobi-tashev.blogspot.com/2009/05/blog-post.html
Коментирайте!
володя

 

Не те обвинявам за нищо
Изпратен от ламбен на 16. Май 2011 - 23:23.

За бога! Говорим си. Но, аз признавам напълно правото ти да бъдеш себе си. Нито пък имам заблудата, че мога да съдя другите. Просто имаме различни мнения по някои основни партийни въпроси. Аз никога не съм искал да ставам партиен работник - в нашия род това ограничение е семейна традиция и ние си вадим хляба като всички нормални хора. Не от партията. В партията ние сме редници. Членуваме. Командваме другаде. Между другото - и мен не ме избраха за кандидат на оня конгрес. Избраха един отворко, който правеше добро впечатление. Както и да е - ти добре знаеш как тези спектакли биват дирижирани. Що се отнася до вярата, прав си, но тя идва от сърцето. А сърцето или го имаш, или го нямаш. Докато нашият разговор тук е за убеждения. Е, и в този ред на мисли аз не съм съгласен с теб - нашето бъдеще не е нито в ръцете на пикльото парашутист Станишев, нито в главата на историческия гений Ленин. Понеже гледам, че ти от тези точки искаш да се оттласнеш, аз съм казал каквото съм казал. Няма сега да го повтарям. Във всичко останало аз съм съгласен с теб. Ние сме съмишленици.

 

Виж Ламбен.Това което мен и
Изпратен от социалист21bu на 16. Май 2011 - 18:04.

Виж Ламбен.Това което мен и теб ни свързва е много повече от това, което ни различава.Естествено е, че не можем да мислим абсолютно еднакво.Нито аз ще променя твоето мнение, а и не се стремя, нито ти моето.Поне аз съм останал с това впечатление.Свързват ни социалистическите идеи, които са идеи на нашите бащи.А аз мисля, че нито аз, нито ти сме били някога склонни да ги предадем.
Аз можеше да не ти отговарям, защото задълбаваме в контрапродуктна посока, точно сега, когато левицата се съвзема от стреса.
Но ти отговарям, за да изясним нещата и да няма недоразумения помежду ни, понеже ти за втори път ми отправяш нещо като обвинения.
Ако ти обвиняваш такива като мен, който е написал стотици коментари в Дума в защита на социализма, тогава кого ще харесаш?Много ми е интересно за разбера.

По добре послушай съвета на един честен и почтен социалдемократ- Володя и помагай заедно да отворим очите на хората.
Улянов не е първо мой, а на световното социалистическо движение и е пърният човек успешно осъществил социалистическа революция, социалистическо общество и социалистическа държава.Мисля, че по това не може да има спор.

Той Ленин не е мой безприкословен кумир, както и Маркс, и Енгелс.Аз приемам и приноса на западната социалдемокрация и съм го заявявал многократно.Но съм казвал много пъти и сега го казвам, че Улянов за мен е най-интересен, защото реализира единствен от големите класици на социализма всичките си идеи, докато беше жив.Друг е въпросът, че други погребаха делото му.Освен това Улянов ми е интересен, защото Китай реализира реформа на социализъм, като в основата и е идеята на Улянов за НЕП или просто казано елементи на държавен капитализъм под контрола на социализма с цел развитие на социализма.Точно затова ценя Улянов, а не заради твърдоглавие, ретроградно мислене или ретрограден догматизъм.
В живота успяват тези, които не робуват на догми, а са прагматици и вземат, и развиват всичко ценно, което работи положително за обществото, кавито са китайците.Това е основно причината да ценя и уважавам Улянов, защото неговата последна идея НЕП бе реализирана, поне досега в Китай по блестящ начин.

Четох скоро спомени на Арманд Хамър, който е познавал лично Ленин за срещите му с Дън Сяо Пин.Бизнесменът Хамър казва, че Дън винаги го е питал най-напред за Ленин и НЕП.

За това става въпрос и от тук се вижда, че Улянов е виждал далеч напред във времето, затова го ценя сега толкова години след смъртта му, когато много други го плюят.Това обаче съвсем не означава, че в сегашното време трябва да се приеме всичко това, което той е вършил в друго време.Това е толкова ясно и логично, и не страдам от кокоша слепота.

Понеже ме обвиняваш, че се прекланям пред Станишев ще ти кажа, че никога пред никого не съм се прекланял, затова съм имал сериозни проблеми в живота, както разбирам ,че си имал и ти.

Виж Ламбен, пак ти казвам, видял съм страшни неща в живота си и не съм се прекършил, слава богу, и волята може би ми помогна да преодолея тези неща.

Така че не страдам от поклоничество, но и не страдам от краен негативизъм.
И двете неща са контрапродуктивни в живота.

Но аз съм член на социалистическата партия.Тя има устав и програма.Ако ги приемам оставам в нея.Ако не ги приемам, я напускам.Не зная защо така поставяш нещата със Станишев и други от ръководството.В устава има мандатност и те са 2 мандата, така че в БСП никой не е вечен.Освен това тези ръководства се избират демократично вече 20 години от цялата 200000-на партия по уставен начин.Аз може да не съм съгласен с този или онзи, но след като болшинството ги е избрало трябва да спазя устава и приема нещата така, както мнозинството е решило.В противен случай решението е напускане.А аз не си сменям как да е партията.Това може да стане в краен случай при много голяма колизия.

Освен това не мисля, че Станишев е виновника за всичките ни беди.Напротив считам, че правителството на което той беше министър-председател постигна най-добри резултати в икономическата и социална област от всички през тези 22 години, и това се вижда от обективните статистически данни.Така, че нищо не печелим, ако незаслужено си хулим собственото правителство.Само един не толкова незначителен факт.Родителите ми получиха за мандата на нашето правителство 2 пъти по-високи пенсии, а всички близки имаха работа.Сега някои от тях са безработни от година, а други са на половин заплата.Освен това не бяхме сами в управлението и знаеш много добре, че някои социални мерки ги приехме без да се съобразяваме с партньорите като последното увеличение на пенсиите.След като народът не ни даде пълен мандат как да прокарваме само нашите идеи.А дори да ни даде и ти примерно си министър председател при тази обстановка в света сигурен ли си че ще ти позволят всичко каквото си искаш.Едва ли.

Ами само в България ли е така с левицата.Нали виждаш какво става в западна Европа.Там се срива социалната държава от десни управления дори като скандинавските държави.Така че не е лесно да правиш ляво управление в тези времена.

Нека си даваме реална и трезва оценка за нещата.

Разбира се, че имаше и грешки, но няма такъв, който да работи и не греши.И аз и ти сме допускали грешки, и сигурно няма да оспориш това.Затова прощавам грешките.

Нямам самочувствието да показвам пътя.Казвам си вижданията и единствен животът е този, който ще покаже кой крив, кой прав.Аз съм скромен човек и стоя в този форум, за да помагам на социализма, доколкото мога, въпреки че това ми отнема ценно време.

Разбира се, че считам, че този път от 22 години капитализъм не е вярната посока, но това не зависи само от мен и теб.Нали народът ги избира управниците и пътищата.

А народите за съжаление грешат често и тежко, и не ме е страх това да го кажа, защото така е по-честно, въпреки че не е популистко.

Ние социалистите и БСП не сме единствената партия в България, и не е само наша отговорността за държавата.Нека всяка партия си носи своите отговорности.

Пак повтарям.Не само ние сме отговорни за България.Народът не ни е оторизирал само ние да сме отговорни.Когато го направи, тогава ще разсъждаваме другояче.

Не си въобразявам, че дори аз и ти да сме начело ще ни е по-лесно от сегашното ръководство на БСП.

Ти видя какво се случи с Жан Виденов.Той не се казваше нито Първанов, нито Станишев, но какво се случи.Капитализмът е много силен в момента след краха на социалистическата система и е наивно да не си даваме сметка за това.

Считаш ли Ламбен,че да приемем ти си начело на БСП и си застрахован от това което се случи на Жан.Ти казваш никой не те слуша.Не аз не мисля така.Сигурно много хора са прочели нашите коментари и са си направили изводите.

Ламбен, ти много често казваш превратаджиите.Но мислиш ли, че това ръководство с Тодор Живков можеше да остане при онези обстоятелства.Аз твърдо ти казвам, че не можеше.Тези хора около Тодор Живков отдавна трябваше да се откажат, както и тези които го смениха, ако имаха висок личен морал и да дадат път на по-младите, но проверени в живота технократи и за това си прав.

Тази смяна на поколенията трябваше да стане още през 70-те, но ние не сме китайците и при нас битува манталитета за незаменимост, и затова не стана.

Ти веднъж ми каза като упрек за мен и себе си защо ние не сме направили така, че да спасим социализма.Ами отговарям ти -защото нямахме тази реална власт да го направим и не е редно да се терзаем за нещо, за което не сме били овластени.

Ще ти кажа, че веднага след 1989-та мен не ме избраха за делегат на конгреса, а предпочетоха военен пенсионер, защото болшинството бяха възрастни хора от кварталните организации и презпочетоха да не изберат мен програмиста и по-младия тогава, защото се страхуваха, че няма да защитя социализма.Виждаш ли парадокса.А къде е сега този военен пенсионер?Сигурно си е сменил няколко пъти партията, а аз и ти се налага да защитаваме социализма в коментарите си в Дума.

Усещаш ли парадоксите и затова не трябва да се терзаеш за това какво не сме направили аз и ти.

Това за чудесата го казах не за да те засегна, а за да кажа че при силна воля и огромна вяра, която нашите бащи са имали винаги, може да се преодолеят огромни препятствия.Знаеш историята на нашата партия и предполагам ще се съгласиш с това.

Да това за жалната майка е вярно, но хайде да дадем вяра и надежда на поколенията.

Длъжни сме да го направим точно ние социалистите, защото сме минали през огъня и пак сме постигали целите си.

Вяра е нужна сега, повече от всякога.Огромна вяра, дори ние с теб да не доживеем това, за което се борим.Нека го доживеят бъдещите поколения и ние сме морално задължени да им помагаме доколкото можем.
Всичко това ти го написах не за да спорим безцелно, а за да изясня моите принципи и виждания и го написах съвсем доброжелателно.

Моята цел в този форум е да подкрепям социализма на бъдещето и за това никой не ме е упълномощавал и агитирал, а го считам мой дълг.
Друго много не мога да направя.Правя го заради бъдещето на нашите деца.
*****Извинявам се, че направих леки корекции в текста по-късно сега, но имаше и технически грешки. 16.05.2001- 17:59- социалист21 ****

 

Стъпка по стъпка, добре, но ... в каква посока?
Изпратен от ламбен на 14. Май 2011 - 22:05.

Социалист, прав си братче, за стъпките, но не си прав за посоката. Ние не вървим "стъпка по стъпка" във вярната посока. Нищо подобно! Защото пикльото Станишев не знае вярната посока. За твоя любим чичко Ленин, да не говорим въобще - той също не я знае. Знаел я е в минало далечно бешело време, но сега е много по-различно. Така, че, уважаеми другарю социалист, от горното следва, че ти също не знаеш посоката, защото ти прекланяш глава на пикльото Станишев и на отдавна остарелия чичко Ленин. Аз не правя това, но дори и да знам посоката (а аз си мисля, че я знам и съм говорил много тук за нея), мен не ме слуша никой. Е, и за това аз говоря за чудо - само то може да ни спаси, защото между обществените лидери и външните им наставници и подбудители никой не знае посоката. Най-малко пък руските шпиони и тукашните им тъпи мекерета. В резултат на това ние вече 22 години вървим не към където и каквото трябва. Поне по това, надявам се, няма да има спор, нали? Следователно, предвид горното - само чудо може да ни оправи - това казвам аз. Но ... чудеса стават много рядко. Затова аз казвам и още нещо - жална ни майка. Ние не заслужавахме тази съдба, но ще си я понесем в пълния й размер. Защото скоро няма да има оправия. Тя не се вижда отникъде. Някой ден, разбира се, ще дойде Видовден. Той винаги идва. Само, че ние няма да сме живи. Жална ни майка - още и това добавям аз предвид обстоятелствата.

 

Комунистическият принцип
Изпратен от социалист21bu на 14. Май 2011 - 20:32.

"От всекиго според способностите, на всекиго според потребностите" е комунистическият принцип на висшият стадий на гражданското общество на планетата,а наречено от създателите на научния комунизъм комунистическо.

Но за да стигнем до него, трябва да минем през междинния стадий социализма.

Няма как да го прескочим.То ако можеше щеше да е лесно, но не става така в живота.Така, че Володя модерният социализъм на 21-ви век е на дневен ред и няма как да не те интересува, иначе не става в живота.Тези дадни които ги пише Ламбен ги зная отлично и е така.Но ние нямаме право да обезверяваме младите.Ние заварихме след 9-9-44-та още по бедна и жалка България, но я извисихме много високо.Разбира се сега е капитализъм и е по трудно.Но не само БСП носи отговорността за България.Ако това го иска народът нека ни го каже с гласа си.Иначе да си носи последствията.Не може един да гради, а друг да руши.Ние не сме партията-държава от социализма.Всеки да си носи отговорностите.Нама да стане с чудеса а STEP BY STEP.Това е истината.Нали сме преминали през робството и капитализма на миналите векове с 2 национални катастрофи и при социализма скочихме в космоса.Вяра е нужна и то голяма и безбожна упоритост.Това е.Лесни пътища има само във филмите.

 

Не се отказвам...
Изпратен от volodia на 14. Май 2011 - 14:18.

Не се отказвам от (К)Хуманизма, "От всекиго според способностите, на всекиго според потребностите", за социализма- развит и по-развит, не отговарям и не ме интересува!
володя

 

111
Изпратен от volodia на 14. Май 2011 - 3:32.

https://www.google.bg/search?rlz=1C1SKPC_enBG346BG354&aq=1&oq=%D0%91%D0%9...
володя

 

Помагай на социалист21 и мисли позитивно!
Изпратен от volodia на 14. Май 2011 - 3:27.

Помагай на социалист21 и мисли позитивно!
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0_%D0%A0%D0%B8...
володя

 

Трябва ни чудо, за да се спасим
Изпратен от ламбен на 14. Май 2011 - 2:38.

Колко години минаха след разрушаването на предишната държава? Отговор: 2011 – 1989 = 22

И вижте къде сме сега? Били сме на 33-то място в списъка на развитите държави. След 22 години сме се смъкнали със 130 места назад. Предишната ни държава за последните 10 години от своето съществуване е изнесла продукция толкова, колкото Гърция и Турция взети заедно. Повтарям за глухите – 9 милионна социалистическа България през последното десетилетие преди 22 години е изнесла стоки колкото 10 милионна Гърция и 45 милионна Турция взети заедно.

Как да се върнем на тези позиции? Днес никой не мисли за това. Нещо повече – никой не го осъзнава. Нито партия, нито държава, нито дори отделни личности. Затънали сме до шията в болести, беднотия и дребнотемие. Дотам сме се докарали. Нищожно съществуваме.
Говорят се някакви ужасни глупости. Европейски помощи – това щяло било да ни бъде основният спасителен пояс. Жална ни майка. Защото тези помощи са смешно малки, бе другарки и другари и прочее останалите баламурници. Направете си проста сметка. Колко пари трябваха на Източна Германия, за да премине от социализъм към капитализъм? Отговор – 1200 милиарда долара за първите 10 години на прехода. Ние сме 2 пъти по-малки от тях като площ и 4 пъти по-малки от тях като население, така че – нека да допуснем, че ще се оправим с 4 пъти по-малка сума. Колко прави това? Отговор – 275 милиарда долара. Къде са тези пари? Отпускат ни се 8 милиарда евро за 7 години, но като извадим от тях собствената си вноска ... остават 3.8 милиарда. В долари това е приблизително 5 милиарда. Отнесени към германските пари, това прави по-малко от 2%. Повтарям за глухите – два процента! Толкова са нашите пари за преход спрямо германските. Горните сметки може да ги направи всеки петокласник. Интересно защо, обаче, нито един възрастен досега не ги е направил? Отговор – защото ние възрастните в тази държава сме – идиоти! Сега повтарям за масата от идиотите, които не осъзнават истински реалното положение на държавата спрямо околната действителност – жална ни майка. Това ни е бъдещето.
Питам за последно – няма ли свестни хора в тази партия? Няма ли някой да го боли, някой постоянно да мисли, да работи и да се бори срещу това? Този път няма да отговарям. Излишно е. Както казах в заглавието – само чудо може да ни спаси. Примерно – да започнем да правим ток от Черно море. То е пълно със сероводород и това не е химера, между другото, но – кой от нашата партия или от нашата академия на неуките се занимава с това? Хрантутници и буфосинхронисти. Друго чудо – продаваме си земята на китайците или по-добре – на японците. Щели били да сеят на нея фураж, както чуваме, щото това им било трябвало. На времето тъпите ни братя – македонците – признаха Тайван за държава. За пари. Що да не го направим и ние? Защото казвам ви – само чудо може да ни спаси. Жална ни майка.

 

Не съм Работник!
Изпратен от volodia на 13. Май 2011 - 18:29.

Аз съм, служител, работя за Вас, контролирам по някакъв законен начин, Вашите пари от здравни осигуровки, за да Ви помагат моите колеги максимално с Вашите здравноосигурителни права.
Така, че работя за НВ Народа и ЗЗОЛ!
володя

 

Ламбен!
Изпратен от volodia на 13. Май 2011 - 18:08.

“Когато казваме истината каквато и да е тя, тогава ще имаме авторитет и подкрепа от народа и ще ни вярват.”

Истината, уважаеми другарю Социалист, е сложна работа. Истината, общо казано, е система от взаимно свързани факти и събития, които са работели или работят заедно по един понякога твърде сложен начин. Истината понякога е като реактивен самолет, който е паднал в гората и един дивак го е намерил и се чуди какво е това. Затова, когато казваме на диваците истината, трябва да го правим много внимателно и така че те да я разберат правилно. А когато се опитваме да преценяваме истината, ние трябва много да знаем и да разбираме от самолети, за да можем да оценим всичко в нея. Защото пак повтарям – истината винаги е сложна система, в която частите са взаимно свързани и тази система прави нещо или се движи на някъде по един понякога твърде сложен начин. Истината не е за всяка глава, както е казал нашият Петър Берон в своя рибен буквар, имайки предвид само аритметичното деление, което (във времената на Гаус и Лобачевски!) е счел, че не е за всички българи. Аз се доверявам на неговата (много обидна днес за нас) преценка. Сигурно делението тогава не е било аритметично действие за всички български глави.

А как стоят тези неща днес? Кой и защо уби Луканов? Кой методично изтребва като въшки разбогатялите и самозабравили се гангстери и олигарси? Всички ли трябва да знаем истината? Защо?"
володя

 

Добре Володя.Приемам като
Изпратен от социалист21bu на 13. Май 2011 - 17:43.

Добре Володя.Приемам като работещ ши правилен и този отговор.Да има БСП в която има от по-ляво до по-центристко.Програмата и уставът си прав, че по принцип са на лявата социалдемокрация което не е лошо а напротив.Аз винаги съм казвал че социалдемократизациятаа на БСП бе положителен процес а и нашите корени идват от там.Но главното е да не се загърбва социалистическата идея.Да не се отказваме от социализма като каза на времето Митеран, че никога няма да се откажат от социализма.

 

Свободата, като осъзната необходимост...
Изпратен от volodia на 13. Май 2011 - 17:18.

Приятелю Социалист21,
Предпочитам, да съм безпартиен гражданин с убеждения, отколкото безхаберно поддържащ партийната линия, член на която и да е партия.
Предпочитам да имам гражданска позиция, особено в България.
Ако, има полза от НДСВ, това е че, сринаха двупартийния модел... Стига политизация. Те бяха жълти, сега милиционерско-сиви. Народа не иска политизация, иска експерти и това е нормалното!

БСДП беше към СДС, после постепенно се отцепи, 1992 год., като СДС - център, където нищо не направиха... и т.н.

Ламбен е прав, че няма нужда от БСДП. И в БСП сте социалдемократи, поне аз така ви виждам.

https://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=537&aid=13045
Не е проблема, кой прави бизнес.

Говорим за равни шансове и равен старт. Това е лявата идея!
https://www.google.bg/search?rlz=1C1SKPC_enBG346BG354&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=Говорим+за+равни+шансове+и
Навремето и СДС, се опита да си създаде номенклатура след 1997 г., като БКП!

Така, че предпочитам да ви давам идеи, ако ги искате и осъзнавате.
В моята работа досега никога не съм си позволявал да преценявам, Човек или проблем, от партийна гледна точка, дал съм Хипократова клетва!
володя

 

Ти, като медиатор на групата...
Изпратен от volodia на 13. Май 2011 - 17:56.
!!!
володя

 

Грешка
Изпратен от ламбен на 12. Май 2011 - 15:49.
Много се извинявам. Ще изпратя текст тук по-късно.

 

Володя, ти повдигаш няколко
Изпратен от социалист21bu на 10. Май 2011 - 9:47.

Володя, ти повдигаш няколко въпроса и аз откровено ще ти кажа мнението си.За мен няма неудобни теми и аз винаги казвам истината без заобикалки, колкото и неприятна да е тя.Аз не съм Горбачов да използувам гласността за сриване на социализма, а само за дa му помагам да се изчиства от наглеците.

Първо считам, че си постъпил неправилно като си напуснал БСДП, както и други честни хора като теб.Защо считам така.Защото по този начин сте оставили социалдемокрацията да я овладеят хора с егоистични интереси.Такива като теб трябваше да стоите вътре и да принудите да напуснат наглеците и корумпираните типове, както ние заставихме такива като Ал.Томов и други да си отидат.Това според мен е правилния подход.Да си ходят нагаждачите, а ние оставаме до гроб да се борим срещу тях и ги принудим да си ходят.

Володя, ако такива като теб бяха останали в БСДП бъди сигурен, че отдавна щяхме да се разберем и заедно да увеличим силата на левицата.
А по отношение на използвачите естествено, че ги има във всяка партия, но нашата мисия е историческа - да променим света, като преди това ги накараме да си ходят такива хора.

Виж Володя такива като мен никога не се предават и продават.Вярвай ми какво ти казвам.Такива като мен има много в БСП и сме много упорити да знаеш.

Ние няма какво да губим, а само оковите си.Нямаме богатства, а и не ни трябват.Имаме си сериозни професии и не ни гонят, защото им трябваме.
Не искаме длъжности, защото сме минали отдавна по този път и не се блазним ни от власт, ни от пари.Аз съм видял страшни неща в живота си и съм разбрал колко преходни сме на света и колко жалки са еснафите, борещи се за власт и богатство.Те какво си въобразяват.Като имат милиони по-дълго ли ще живеят.Утре всичко ще се промени и затова човек живял и видял и хубавото и жестокото разбира, че смисълът на живота не са парите и властта, а много по-различни неща.

Аз веднъж ти писах, че е тъпо да караш хората да станат винтчета в една бясна надпревара във времето.В името на какво да са високи темповете и напрежението в живота.Всеки човек веднъж се ражда и трябва да изживее живота си не в стрес и напрежение, а в спокойна творческа обстановка.
Точно това е един от принципите на социалистическата идея.

Не да живеем заради работата, а да работим заради удоволствието да живеем спокойно и приятно.Какво от това дали човечеството ще се развива по-бързо или по-бавно.Нали човек само веднъж живее и трябва да го изживее пълноценно, спокойно и щастливо.Иначе бясното самозабравило се общество на капитализма превръща човека във винтче на един неспиращ конвейр, както го пресъздаде Чаплин във великите си филми.
Така, че не се съсредоточавай в това какви клюки ще изплюе костовата марионетка Васил Филипов.Той отдавни си ги говори тези глупости.Който има данни да ги дава на съдебната система и тя да си върши работата.Нали затова им плащаме данъци.

Ако, обаче това са клевети, да съдят клеветниците със същата строгост, както ако има тежко престъпление.

Има и друг момент тук.Аз не искам на никой да съм адвокат, но си имам принципи.

Не искам чрез статии във вестницте и интернет да се оклеветяват каквито и да било хора.Този филм сме го вече гледали.Нали точно от това се отказахме.

Ако има данни за престъпления, има си ред и институции.
Какви ли не глупости и лъжи се пишат в пресата и интернет.
Ето Красимирчо като му посочих глупостите и безумията, които пише отдавна в коментарите си, вместо да опонира смислено и логично написа един куп лъжи и клевети по мой адрес, без въобще да познава мен и семейството ми.И какво.Да не би като го е писал да има и капчица истина в това.Нищо подобно.Защо да вярвам тогава на такива писаници за различни хора.

По отношение на хората на бизнеса ще ти кажа, че наистина една част от тях дойдоха от БКП, но случаите са различни.Една част си използуваха положението и това бяха кариеристите, които винаги ги има. Има обаче друга част, които бяха изхвърлени брутално от работа със семействата си и нямаха друг изход и влязоха в частния бизнес, и успяха много от тях, защото имат квалификация и възможности.Но голяма част от тях си останаха социалисти.Тях капитализмът насила ги направи бизнесмени.

А и да задам въпроса.В капитализма социалистите нямат ли право на частен бизнес?

Нали и класиците на социализма са от богати семейства, но какво от това.
Така, че нещата са сложни и многопластови и не бива да сме догматици.
Или десницата какво иска.Ние от левицата да сме ратаите, а те господарите.Не няма как да стане.Тези времена бяха преди 9-9-1944-та.
Аз съм убеден, че много социалисти,които имат частен бизнес не биха се поколебали да се разделят с него, ако дойде социализма на 21-ви век.
Сигурен съм в това.

 

В БСП както Ламбен казва...
Изпратен от volodia на 7. Май 2011 - 13:15.

Социалист21, ще ти разкажа, че навремето напуснах БСДП, защото се появиха лумпени, които смятаха, тази партия трябва да копира порядките от БКП и да се осъществят чрез политическата власт - лично материално-икономически, т. е. да работят за своите чисто егоистични интереси. Ето и сега БСП я виждам по-скоро като синдикат, отколкото като партия.
Ваши членове на БСП, са ме молили да ги запознавам с хора от СДС, през 90 - те години, та да могат да си направят съвместна далавера и да ощетят държавата и обществото. Аз съм за лявата идея, но не бих подкрепил корумпирана и подкрепяща бандитизма и олигарсите, партия, независимо как се е самонарекла!

Според мен е много важно, БСП да се разграничи от тези хора. Обществена тайна, е как част от ръководството на БСП се занимават с пране на пари и далавери, и са станали най-големите капиталисти с покровителствени от тях фирми. Не искам да ходя на съд за обида и да споменавам лица, но това не е тайна. Не искам да бъда опонент на лица като Румен Овчаров, Румен Петков и др. такива!

https://gerbsenior.blog.bg/politika/2010/11/23/zashto-rumen-petkov-padna-...
https://bsparestanti.blog.bg/politika/2010/05/27/rumen-ovcharov-inkasator...
Ролята на партиите в съвременния 21-ви век, трябва да стане чисто елитарна- на политиците, по-малко на брой, но подготвени да решават икономическите проблеми на обществото, а не членска маса, която за да си намери реализация или каквато и да е работа, се записва в която и да е партия на власт.

А това ми хареса: "Иначе в БСП сега се изготвят управленски проекти във всички области и те трябва да са конкретни, а не тезиси.Те трябва да се популяризират в тази кампания и да се работи дългосрочно, а не кампанийно за популяризирането и реализацията им".
володя

 

Ще стигнем вероятно до едно.мнение...
Изпратен от volodia на 7. Май 2011 - 12:00.

Ще стигнем вероятно до едно мнение... Аристотел, бащата на плурализма и демокрацията, се надявал, да научи истината в спор с опонентите си.Явно няма да имам този късмет...

Според мен дясното мислене е временно явление, свързано с икономическата криза, човек като няма какво да яде, как ще го накараш да плаща данъци и да мисли за обществото. Но като гледам даже Обама, възприема лява ориентация в политиката. На нас хората с леви идеи, няма да ни лесно, при народопсихология, която издига егоизма като основна ценност, "Аз не искам да съм добре, искам Вуте да е зле", и ще бъде малко трудно, но не невъзможно! Смятам, че основния проблем, е да се върне доверието в левицата, проблема е чисто субективен, а иначе лявата идея е вечна. Проблема са забърканите с далавери!!! И без популизъм - без икономика няма заплати и пенсии, това е реалността!

Ето днес, имам Рожден ден, а пък се оказва, че деня е и бюджетен Великден, за тези като мен, платили сме си, бюджетните работници и служители с работа и данъци задълженията към държавата за календарната година, да ни е честито!!!
володя

 

Володя, това е наш дълг на
Изпратен от социалист21bu на 3. Май 2011 - 18:35.

Володя, това е наш дълг на направим така, че България да стане не само нормална, но и високо-развита държава.Това винаги сме го считали за наш дълг.Така сме възпитавани от нашите родители при социализма.Не се съмнявай в това.Въпросът е, че не е лесно това да стане след самоубийството на реалния социализъм на 20-ти век.Ние тепърва ще усещаме все по-често и все повече какво загубихме.

Сега си спомням как хора с леви убеждения от западна Европа ми казваха, че скоро ще разберем какво сме загубили.Срещат ме колеги от работатата ми през социализма и въпреки, че никога не са членували в нашата партия говорят с тъга за социализма.Даже аз се учудих на това.Даже се учудват, че ги наричат сега комунисти, като те никога не са членували в комунистическата партия.

Но сега обстановката за левицата е много тежка в света.Проблемът не е само в България.Както виждаш левите партии в Европа са притиснати от капитала.В момента върви демонтаж на социалната държава в цяла Европа, дори в страни като Швеция.Това не е случайно.Необходимо е завръщане към автентичните леви ценности.Имаше залитане на дясно от левицата и реверанси на капитала, което сега ни се връща, а освен това липсва мощната подкрепа, която даваше нащият реален социализъм и на левите хора в Европа.Това няма как да не се усети.

Трябва сериозно преосмисляне на пътя, който от сега нататък да се следва, но не само в България, а в Европа и света.Ние разбира се няма какво да чакаме отвън да ни оправят, а сами трябва да намерим правилния път.За това обаче не е достатъчно само усилия от БСП, а от цялата левица.Трябва да се включи целия интелектуален потенциал на нацията.Интелигентите на България, като най-будни и образовани хора трябва да разберат, че техния път е с нас и тяхното бъдеще е с нас.Това се отнася за лекари, учители, учени и научно-технически кадри, хора на изкуството и културата.
Точно тази категория хора по презумция са леви, защото са хора на труда, а не на капитала.Но много от тях страдат от стари идеологеми и предразсъдъци и не могат да се отърсят от дясната пропаганда, която ни залива.Тук трябва много работа.

Трудовата интелигенция на България трябва да осъзнае, че нейния път е с левицата.

Вижда се какво изпростачване и чалгализация на обществото се шири.
Трябва да се върнат духовните ценности, а не парица да е царица.
Не зная какво е положението в работническите среди.Но ми се струва, че там нещата са още по-зле.Там властва според мен евтиния и елементарен популизъм.

То и каква ли индустрия ни остана и това още повече влошава нещата.
Като зная, че точно в големите държавни компании прави популизъм Подкрепа, а тя съвсем не е лява.В тази насока трябва много работа сред тези среди.

Но тук работата се затруднява от това, че има хиляди дребни фирми и работничеството е разпокъсано, дезорганизирано и манипулирано с популизъм.

Капиталът държи електронните медии, защото парите са у него и той поръчва музиката, а журналистите играят както им кажат.Ето как започват да изритват журналисти като Светла Петрова, когато се отклони от предписаната линия.

Големият проблем на левицата е ляв електронен канал, който Манджуков провали съзнателно.

Много хора започват да усещат какво значи двойно да ти вдигнат пенсиите за 4 години и какво да замръзнат, но вече е късно.ГЕРБ имат лакейски партньори и ако не се разбият сами ще управляват още 2 години.Но целта сегa е да не си разширят властта, защото ще стане още по-лошо.Не зная дали този наш народ разбира за какво става дума.Не зная и на какъв език да му се обяснява.

Иначе в БСП сега се изготвят управленски проекти във всички области и те трябва да са конкретни, а не тезиси.Те трябва да се популяризират в тази кампания и да се работи дългосрочно, а не кампанийно за популяризирането и реализацията им.

 

Молба...
Изпратен от volodia на 2. Май 2011 - 1:41.

Ламбен и Социалист21, мечтата ми РБ да стане нормална европейска държава. Моля помогнете с Вашата голяма партия, с Вашия интелектуален потенциал- намесете се, където трябва и помогнете на Отечеството. Това е Моята молба.

Международния ден на труда, ми беше много приятен, гледах пенсионери да празнуват високите пенсии и един Голям Баща...

В същото време по света имаше синдикати, и бяха организирали ден Гнева...
володя

 

Ламбен, не си прав...
Изпратен от volodia на 30. Април 2011 - 8:30.

Според Mensa сме на второ място по интелигентност, след евреите. Било се получило, като естествен отбор.

Навремето като ни приемаха в ЕС, всички очакваха, че Европа, ще ни оправи законите и ще се оправим. Законите, почти са оправени, но ето Ковачки с милионните неплатени данъци е без ефективна присъда, фирмата изнесена на Сейшелските острови...И после говорим за справедливост. Та Б.Б. е прав, че е хубаво, че има мониторинг на съдебната власт.
А пък, не съм съгласен, че да се управлява една страна като Русия и България е едно и също. Най-малкото, тук всичко се знае, като на село. Въпроса е да има политическа воля, която липсва. Както социалист21, казва, на държавната собственост нищо и няма, заводи "Пежо" си работят с печалба.

А държавата да си намери механизми да оправи икономиката, само с фискална политика не става.

Според мен, в продължение на твоите мисли, новата класа, от която, ще зависи бъдещето, са интелектуалните собственици. В САЩ са 5 процента от населението, а дават 20 процента БВП/това, го четох някъде, според мен са даже 2/3 и повече, от БВП на САЩ/.

Най-малкото, че губим точно тези хора, трябва да ни накара да се замислим.

Иначе до 2009 г. като гледам статистиката по БВП, се движим криво-ляво...
https://www.google.com/publicdata?ds=wb-wdi&met=ny_gdp_mktp_cd&idim=count...

https://www.webcafe.bg/id_746294366_Svetat_koyto_nay-bogatite_sazdavat_za...
П.С. На времето приемаха медицина от Рабфак/неприет/а, щото е тъп да изкара елементарен кандидат-студентски изпит, сега повличат цялото съсловие/, в момента най-некъдърните и най-големите търгаши в здравеопазването, познавам ги, поне от моя випуск, някой от тях си взимаха изпитите с 3, щото се водеха партийни секретари на професорите... Поне утехата ми е, че научно, не са се издигнали!
володя

 

Проблемите на Русия и България са еднакви - решенито е различно
Изпратен от ламбен на 25. Април 2011 - 19:45.

Русия и България имат да се борят с огромна корупция. Но ... тази борба ще бъде много различна. Защото Русия е много по-голяма държава - при 1% умници на глава от населението - това значи 75 хиляди умни човека при нас срещу 1.5 милиона при тях, заедно с емигрантите. А парламентите на двете държави са горе долу еднакви. Което значи, че руският избор на политици е 20 пъти по-богат от нашия. Следователно, да - нашите политици са много по-тъпи от руските - точно 20 пъти са по-тъпи. От тук пък следва, че - руската борба с корупцията би могла да бъде много по-ефективна от нашата. Защото техните политици са по-качествени.

 

А тук, къде е истината!
Изпратен от volodia на 24. Април 2011 - 19:39.

Слушам др. Путин по ТВ "Европа", ще изгражда Русия до 2020 г., да стане 5-та икономическа сила. Възлага надежди на високотехнологични производства, а не на производства и износ на суровини, като петрола!
С какво, нашите политици са по- тъпи и не знаят какво да правят!
https://www.webcafe.bg/id_983711281
володя

 

Благодаря за коментара!
Изпратен от volodia на 23. Април 2011 - 21:27.

Вие двамата със Социалист21, сте интелигентни и познавате много добре историята, и икономиката на соца, което прави дискусията с вас приятна и поучителна. Според мен, няма и историческа необходимост, за появата на личности от ранга на Маркс,Ленин и др. Още повече, че нещата се решават в днешно време от творчески колективи...

Според мен основното в момента, за развитието на обществото е подпомагане от страна на държавата, на производителните сили и постигане ръст на икономиката. Второто е социалната политика и борбата с неолиберализма. За доброто на обществото, а не само на отделния индивид. Ето, дори Дарвин е частично отречен, защото еволюцията не се обяснява само с естествения отбор, а има и други фактори, като любовта например, стадото, социума и др! Даже развитието на човечеството и отделянето от маймуната, се смята, че се дължи на отстраняването на агресивните индивиди и овладяването на властта в племето от слабите...
Като гледах кадрите, по телевизията за Куба, имах чувството, че гледам България от 60-те години на миналия век.

А, това, ако не искате, не коментирайте! https://www.webcafe.bg/id_721863686_Fars_ili_false
Светли празници!
володя

 

Истината не е там, където я търсиш - тя е в бъдещето
Изпратен от ламбен на 23. Април 2011 - 13:58.

“Когато казваме истината каквато и да е тя, тогава ще имаме авторитет и подкрепа от народа и ще ни вярват.”

Истината, уважаеми другарю Социалист, е сложна работа. Истината, общо казано, е система от взаимно свързани факти и събития, които са работели или работят заедно по един понякога твърде сложен начин. Истината понякога е като реактивен самолет, който е паднал в гората и един дивак го е намерил и се чуди какво е това. Затова, когато казваме на диваците истината, трябва да го правим много внимателно и така че те да я разберат правилно. А когато се опитваме да преценяваме истината, ние трябва много да знаем и да разбираме от самолети, за да можем да оценим всичко в нея. Защото пак повтарям – истината винаги е сложна система, в която частите са взаимно свързани и тази система прави нещо или се движи на някъде по един понякога твърде сложен начин. Истината не е за всяка глава, както е казал нашият Петър Берон в своя рибен буквар, имайки предвид само аритметичното деление, което (във времената на Гаус и Лобачевски!) е счел, че не е за всички българи. Аз се доверявам на неговата (много обидна днес за нас) преценка. Сигурно делението тогава не е било аритметично действие за всички български глави.

А как стоят тези неща днес? Кой и защо уби Луканов? Кой методично изтребва като въшки разбогатялите и самозабравили се гангстери и олигарси? Всички ли трябва да знаем истината? Защо?

Не можем да правим оценка на един автомобил, гледайки само колелата му и казвайки – ау, ама тази система може да мачка кучета и котки! Да, може. Може и хора да мачка. Зависи кой и как я управлява. Е, и ако системата е управлявана от некадърници, примерно – като твоя чичко Ленин (знам, че ще подскочиш до тавана, но приеми нещата спокойно и ги разгледай без лични емоции), чийто портрети на времето висяха навсякъде? Какво правим тогава, ако се окаже, че автомобилът, управляван от чичко Ленин, е мачкал хора? Ами автомобилът, управляван от чичко Сталин? Той е смачкал много повече хора от чичко Ленин, верно е и това. Но и чичко Ленин е мачкал. Били са времена на ужасно кървави войни, революции и контрареволюции. Страшни времена. В които основната цел е била да се измъкне автомобилът на бъдещето от бомбите, взривовете, стрелбата, пожарите и непроходната кал на човешката простотия и ретроградно противопоставяне.

Добре, и тогава какво? Въз основа на това, че са били мачкани хора, ние отричаме бъдещето, отричаме посоката, отричаме пътя, отричаме автомобила, отричаме водача, отричаме всичко, така ли? Защото точно това направиха руските журналисти перестройчици, с ненормално изкривена от подтисничеството на цензурата психика, които Горбачов отвърза от синджирите. Те отрекоха всичко. Всичко! И така стъпкаха в калта и унищожиха обществените – социалистически и комунистически, ценности. Днес в руското и в българското общество единственото нещо, което се цени от младите хора е само силата на парите. Щели били руснаците да възраждат църквата. Идиоти. А българите – буржоазните ценности от преди 9-ти септември. Кретени. Колелата на историята не се въртят назад. Не можеш да се върнеш назад там, където си сбъркал (или си мислиш, че си сбъркал) и от там да поемеш в друга посока. Можеш да вървиш само напред. Е, и къде отиваме ние с ценностна система, която е напълно унищожена от перестройката на Горбачов? Само силата на парите ли ще ни води напред?

А знаеш ли, уважаеми другарю Социалист, какво беше оправданието на престройчиците? Твоето. “Когато казваме истината каквато и да е тя, тогава ще имаме авторитет и подкрепа от народа и ще ни вярват” – тази тъпота изповядваха те. Кой народ, бе? Този тук, проруският лумпен във форума – и той е народ. На него каквато и истина да му кажеш, той ще я разбере колкото на магарето да му прочетеш евангелието. Или гьотевия Фауст. Защото, както вече ти казах – истината е сложна система. За да я разбереш, трябва да разбираш от самолети. За това на първобитните диваци, като нашия руски лумпен, не трябва да им се казва истината. Те не могат да я разберат цялата, ще разберат само част от нея и то накриво. Много навреме се появи този идиот между нас – погледни го само и си помисли – как можеш да се разбереш с такъв елементарен и прост индивид? Като му кажеш истината ли? Ми той пред нея ще бъде като дивак пред реактивен самолет. Какво ще направи той със самолета? Ще си отчупи някое лостче, за да си бърка с него в носа или да се чеше с него по гърба?
Колко хора разбират от самолети, уважаеми другарю Социалист? Е, само те трябва да знаят истината. Защото само те могат да я разберат. Така са мислели по времето на твоя чичко Ленин. И чичко Сталин е мислел така, разбира се. Това е било общоприето.

Аз не ги обвинявам. Нещо повече – аз не искам изобщо да ги съдя. Да ги разбера – да, но да ги съдя – с какво право? За да ги съди човек, трябва да се пренесе в техните времена, да се потопи изцяло в тях и да стане част от тях. Защото дори самата конструкция на самолетите в различните времена е много различна. Тя също се променя и то много силно. Е, как тогава да им станеш съдия? Ти даваш ли си сметка какво ще стане с тебе, ако ти с твоите тревопасни днешни разбирания (нищо лично, извинявай – аз много те уважавам) се пренесеш във времената на чичко Сталин? Ами, че натрупаната срещу тебе обществена и държавна мощ ще те смачка и ще те смели за секунда заедно с парцалите. Не им ставай съдия със задна дата, уважаеми. Това искам да ти кажа аз. Можеш да ги съдиш само, ако си бил техен съвременник. Такава е моята позиция. Защото аз смятам, че историческите времена в различните епохи са били много различни и съответно – такава е била и истината. Тя също била различна – една е била при цар Петър, друга е била при чичко Ленин, нали така? Трета е днес. Е, как и защо ще ги съдиш ти? Могат да ги съдят само техните съвременници.
А ние, които днес сме много далече от онези времена, можем да гледаме само едно – вярна ли е била посоката и правилен ли е бил пътят? И ... измъкнал ли е на времето водачът автомобила на бъдещето от огромните трудности? Моят отговор на всичките тези въпроси е – да. Така че - аз затова съм комунист. Родителите ми са били, децата ми са и внуците ми ще ми бъдат. Нас никой не ни е приуждавал за това. Ние сами сме си избирали пътя. И ще продължаваме да го избираме, защото това е верният път.
Но, по него продължава да има огромни трудности. Огромни! Ето днес, например – ясно е (и то много отдавна), че не може да се продължава напред със старите идеи на чичко Ленин и дядо Маркс. Животът много ясно ни го показа, когато ни разби по времето на перестройката. Никакъв конник без глава, като нашия скъп идиот Михаил Сергеевич, нямаше да може да направи нищо, ако ние знаехме тогава какво да правим. Но ние не знаехме. Ние бяхме много объркани пред бързо нарастващата тогава мощ на неолибералната революция. Която днес докара света до катастрофа, но ... тогава беше много силна. Ние не бяхме подготвени. Айде Горбачов беше млад тракторист и комбайнер, завършил някакви партийни школи за общонародни тъпанари, ама ние с тебе, уважаеми другарю Социалист, какви бяхме? Нали бяхме, пусто, интелигентите на партията? Знаехме езици, пътувахме навсякъде, работехме и гребяхме здравата – като роби на галера, както казва „другарят” Путин – постигнали бяхме много и много неща, но ... какво от това? Не можахме да наложим своите разбирания в партията и ни отнесе вълната на стихията. Като японското цунами ни разби и само трески останаха след нас. Здрави останаха само ядрените пръти от реакторите на милиционерите и разузнавачите да разпръскват своята заразна радиация ...

Трябва да се борим за новото, докато още имаме сили за това. Епохата на работническата класа е отдавна отминала. Защото това беше епохата на механичните машини, които качествено повишават производителността на физическия човешки труд. Сега е настъпила епохата на изчислителните машини, които качествено повишават повишават производителността на умствения човешки труд. Разликата е огромна. Като от земята до небето! И следователно – трябват съвършено нови постановки. Отдавна трябваше да разберем това и понеже не го разбрахме (имам предвид масата от членовете на партията), затова катастрофирахме! Нека поне да се опитаме да помогнем на оставащите след нас да го разберат. Дядо Маркс и чичко Ленин отдавна ги няма. Няма ги и водещите им постановки - те са били верни за други времена, които отдавна са отминали. Нови класи ще водят напред общественото развитие. И който не може да разбере и да се приспособи към това е обречен на загиване.

 

Володя, прегледах статията за
Изпратен от социалист21bu на 22. Април 2011 - 14:16.

Володя, прегледах статията за Куба.Разбира се германците си тълкуват по
своемо.За кубинците ще е по-трудно отколкото можеше при нас тогава в България.Те имат много по затегнат режим отколкото ние имахме.Нащата партия и теоретично и практически заедно с унгарската тогава беще готова за реформите, но точно този който по късно изтърва нещата Горбачов ни спря тогава.Имаше указ 56 и се готвеше търговски закон.Говореше се за собственика и стопанина и ако бяха ни оставили щяхме да дадем реални акции на милиони хора, за да имат стимул за работа и приемат и държавната собственост като обществена и от там своя.И наистина щяхме да го направим, а не както казват десни политици и идеолози, че сме искали да правим капиталисти, което е пълна глупост и слабоумие.Ние щяхме да прехвърлим част от активите примерно 30-49% на милиони обикновени хора и то реално.Ако бяха ни позволили щяхме да реформираме и спасим социализма.Но уви вече е история нереализирана.

За кубинците ще е още по трудно, защото са сами до САЩ, няма я социалистическата система за помощ и солидарност, но пък те имат авторитет в Латинска Америка и трябва де се интегрират с Бразилия, Венецуела и т.н.

Те сами си направиха революцията и са имали винаги интелигентни ръководители като Кастро и Гевара.Те разбират, че много трябва да внимават да не испуснат социализма както Горбачов, но и да въведат внимателно пазарни механизми.Аз помня, че те още през 80-те внедриха западна технология за производство на интерферон и го продаваха в България.Когато Чирков направи първата трансплантация у нас кубинските лекари имаха 10 успешни.

Те тогава имаха най-модерния биологичен център в СИВ И ПРОФЕСОРИ НА ПО 32-33 ГОДИНИ.

Те изнасят лекари и учители в Латинска Америка и печелят от това.
Кастро винаги е давал много средства за здравеопазване, образование и спорт.Той е суперинтелигент до мозъка на костите и те винаги са държали на това.

Пожелавам им искрено да успеят.

Ламбен, да не може заради репресиите на Сталин и сталинизма това да го
приравним със социализма и като идея и като практика.

Не може с мръсната вода от коритото да изхвърлим и детето, но и не може
да отричаме очевидното за репресиите, а и не е здравословно.

Ти сам си посещавал репресирани комунисти и го знаеш отлично.
Но наистина това трябва да става интелигентно, научно и обективно.

Когато казваме истината каквато и да е тя, тогава ще имаме авторитет и подкрепа от народа и ще ни вярват.

 

!
Изпратен от volodia на 23. Април 2011 - 23:07.
Закон на Бернули!

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BD%...

Момче, ти и елементарна наука, като Механиката не познаваш...Какво остава за другите неща!

https://mashinostroene.net/index.php?option=com_content&view=category&id=...
Най-добре се лекувай, после Учи!
володя


Идентифицирайте се или се регистрирайте за да изпращате коментари
ха ха ха,много смешна контраразведка сте.


Изпратен от разведчик на 22. Април 2011 - 22:42.
ха ха ха,много смешна контраразведка сте.

сега да не пишете още глупости за моята скромна личност, ще ви кажа че съм чист българин, трудов селянин, човек от народа. И като всеки честен българин съм съветски патриот, горд със славната си Родина България, която ще бъде в новия, още по-голям СССР и то много по-скоро, от колкото допускате. Прочие, в профила имам връзка към профил на фацебука, с името си- Светослав Пройнов. Ние победителите не се крием, защото нашето дело е право и победата ще бъде наша !

Прочие трябва да направя една заметка, като член на СССР, разни такива запанофилски продажници ще изпращаме в Сибир, конечно. Но тези които пожелаят да сътрудничат, бих могъл да уредя на по топло- в Белене. Така че добре си помислете, сега е момента да ми сътрудничите и да издавате ваши пиятелчета- чуждопоклонници, евро-аталантици и подобна сволач. Сега е момента, после ще бъде късно! Правете си сметка, после да не ви измръзнат ушите в Сибир :)

Така, за да бъдат обработвани сигнали от радиовълни, не трябват супер мощни компютри ,още по малко пък софтуер. Закони, формули, изчисления, може да са сложни, но това не значи че има нужда от бърз изчислителен процес. Цялата система в ракетното дело е като една тръба, с различна дебелина,по която тече вода.Скороста и дебита се определя от най тънкото място. Е , това най-тънко място при ракетноото дело изобщо не е изчислителния процес! Ето за това сте толкова смешни като намесвте съвременния компове и софтуер, при това супер идиотските хамерикански такива:)

Сталин -това е знаково име. Сталин е жив, той и днес продължава да разобличава фашизма и неговите лакеи. Това става ясно по отношението към него. И днес псевдо-левите не издържат изпита по честност пред името на Сталин. Слава на Сталин!

Ето тук другаря Мао разобличава хрушчовските "разобличители" на "култа към личноста"- открито писмо на Мао Дзедун до ЦК на КПСС от 1963г:
https://www.shapovalov.org/news/k_voprosu_o_staline_mao_czehdun/2011-02-0...

 

Примитивизмът на един руски лумпен
Изпратен от ламбен на 22. Април 2011 - 15:59.

Нямам време напоследък да чета редовно какво става тук. Верно е руснак тоя лумпен. Словоредът му е много руски и липсата на пълен член в него много ярко се откроява. Българите, които не употребяват пълен член, грешат по друг начин – сравнително по незабележимо, а при руснаците това веднага изпъква. С руския произход става лесно обясним и блъфът му с КГБ. Един българин не би го направил – в България КГБ не звучи толкова страшно, колкото в Русия. Сега що се отнася обработката и преобразуването на сигналите – много е зле и много ме дразни с неговата селска простотия – все едно да говориш с първобитен дивак за намерен от него в гората цветен телевизор. И още има нахалството да се обажда – нямално било радарна обработка на сигнали, а само преобразуване. Все едно да кажеш, че няма обработка на житото – само се жъне и става на хляб. Или на млякото – само се дои и се смесва с житото – така пък се правят пасти. Пълен идиот с примитивно съзнание. Включително и по въпроса за Сталин.

Макар че - аз съм много против начина, по който по времето на "перестройката" беше изпозуван Сталин от разбеснелите се (идеологически неподготвени и философски необразовани) руски журналистически кучета, които още навремето Горбачов отвърза от здравите синджири с които бяха вързани (и които бяха направили тяхната психика абсолютно ненормална), насъска ги и им даде правото на "гласност". Покрай Сталин и неговите репресии тези разбеснели се отведнъж псета моментално стъпкаха в калта и унищожиха всички комунистически и социалистически ценности, обявявайки всички комунисти, заедно с тяхната идеология, за поддръжници на сталинските репресии и едва ли не за организатори и надзиратели в сталинските лагери. Помня, че тогава (още нямаше Интернет) всяка събота получавах два руски вестника. Прочитах ги от кора до кора и после лягах и по два-три часа лежах като отровен, докато ми се възстанови съзнанието. Такова нещо беше руската гласност.

И ето сега виждаме обратната реакция - примитивизмът от едната страна е предизвикал примитивизъм от другата. Така става при елементарните съзнания. Така се е пръкнало и съзнанието на нашия побългарен, примитивен руснак. От елеметарното желание за съпротива срещу оплюването и стъпкването в калта на исконните комунистически ценности. Аз уважавам тези ценности. Но не приемам елементарната съпротива. Много е примитивна за съвременното ниво на развитие на човешкия интелект. Може би върви за някоя изпусната от течението на цивилизацията руска деревня, но не върви за една съвременна държава, като българската. Надявам се и съм сигурен, разбира се, че не това е нивото на масата от хората в руската КПРФ. Знам, че там също са против обявяването на Сталин и цялата му епоха за чудовища. Съчувствувам им и съм съгласен с тях. Но се надявам на много повече интелигентност в тяхната позиция. Не съм чел отдавна техния вестник и ще се опитам да наваксам пропуснатото.
На времето бях написал един анализ, който се казваше „Минали възражения по миналото”. Мисля, че го има в разни архиви, включително и тук. Там накратко съм описал (това е една голяма и много важна тема, която е много повърхностно и несправеливо пренебрегвана) същността на корена на злото в така наречените „комунистически” репресии по следния начин:
Този упорито отбягван от всички отговор е следният:

- изворите на варварската жестокост и несправедливото беззаконие в българската история (но също така и в историята на комунистическото движение въобще) нямат партиен цвят и идеологическа основа и никога не са били политически.

Защото тези варварски извори (равномерно разпределени между политическите сили, разбира се) черпят своята сила само и единствено от най-долния пласт на исторически разпределилите се в масата на населението отрицателни човешки типови характеристики, където има само вероятностна статистика и няма никаква политика.

В скоби ще отбележим кратко, че динамиката на това статистическо разпределение (на варварските отрицателни типови човешки характеристики) с течението на времето през годините на историята постоянно се развива и променя, като се определя от следните процеси на:
- разширяване или най-малкото поне - постоянно поддържане на обхвата на комбинативните възможности за развитие на генетичното наследство,
- непрекъснатата обработка и усвояване на новия текущ жизнен опит, натрупван при условията на постоянно развитие на обществения прогрес,
- непрекъснато развиваща се дълбочина на осмисляне на вече натрупаното историческо наследство.

Като който и да е от тези процеси, ако бъде прекъснат в своето положително развитие, както се е случвало, за голямо съжаление, многократно през човешката история, се спира и съответно тласка надолу развитието и обогатяването на вътрешното съдържание на качествата на засегнатата от това нация или цивилизация.

През току-що вече отминалия век са натрупани многобройни доказателства в потвърждение на тезата за политическата безцветност на българската простотия и трудно преодолявано национално наследство. Като и на комунистическите репресии въобще. Всеки, който поиска, много бързо може да ги намери.

 

Коментирай, като намериш време..
Изпратен от volodia на 21. Април 2011 - 17:45.

Куба, интересна статия!
https://www.webcafe.bg/id_1613830689
володя


Виж момче.Ти си със смесен българо-руски произход.В това съм сигурен по писането ти.

Някъде не членуваш думи, което е характерна грешка за руснаци, говорещи български, защото там в руския това го няма.

Освен това българският ти корен е свързан с централна България, защото често казваш "биле" вместо "били", което е характерен диалект там.
Казах ти, че не искам да се конфронтирам с теб, защото си от левицата.
Не те наричам предател на социализма, както ти нас българските социалисти, защото не си такъв, както и ние не сме такива.Но това, че КПСС с Горбачовото ръководство провали окончателно социализма и го предаде, а с това и нас е безспорно и това го казват много честни социалисти на Запад и САЩ.Казват го и хора с леви убеждения в Русия, дори наскоро един известен руснак го призна откровено в България.
Такава фразеология за врага с партиен билет и предатели е характерна за сталинизма и са рецидиви от миналото.Те много лесно хвърляха обвинения и след това с лекота издаваха наказателните си присъди.Този филм ние българските социалисти сме го гледали и няма да го допуснем повече.
Никакъв социализъм не сме предавали и няма да го предадем да ти е ясно.
Но ние сме образовани хора с реално самокритично чувство, което винаги е липсвало на сталинистите.

Като искате хвалете Джугашвили, но това е път за никъде и не е във Ваш интерес.Казвам го най-отговорно и честно като приятелски съвет.

Не вярвайте на стандартните лакардии на сталинистите с напраднала възраст.Те едно знаят едно си баят.Нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили.

Говоря ти за добро, а не да оплювам КПРФ.Зная фалшивите западни пропаганди.Не ме учи.Не е това което си мислиш.Това какво е казала Надежда Крупская го зная още от 70-те години на 20-ти век и не от западна пропаганда, а от виден лектор на ЦК на БКП, когато управляваше Брежнев, а той съвсем не бе анти-сталинист.

Така, че си малък и не са ти известни тези неща.Ти говариш това, което ти казват старците на Зюганов.Пак те питам.

Защо не обновите с млади и високообразовани хора КПРФ и не поставите тях начело.Докога с тези старци на 75-80 години в ръководството си.Защо нямате мандатност.Ето в Куба въведоха 2 мандата по 5 години.Трябва ум и гъвкавост, а не "УРА" и "ДА ЖИВЕЙ".

Дън Сяо Пин се оттегли много рано от всички постове и даде път на младите технократи, които се представят блестящо.Той не ламтеше за постове и им даваше отстрани съвети като мъдрец.Вижте какво правят успелите и тогава ще спечелите.

По същия начин постъпи и Фидел Кастро в Куба.

Не виждаш ли какво писаха в Правда за Зюганов-"Вечният Зюганов".Това в лениската Правда го пише, а не в мой коментар в Дума.Сложете младото интелигентно интерет-поколение в КПРФ и тогава ще привлечете младежта в Русия.

Улянов пише в "Държавата и революцията" - контрол и сменяемост по всяко време.А трябва да знаеш, че аз добре познавам най-важните произведения на Улянов и много го ценя.Той за мен е най-ценния, защото всичко което е развил теоретически го е осъществил.Завоят му към НЕП е бил критикуван тогава от много като десен, но той е виждал много напред и това китайците го потвърдиха, защото реализираха половин век по-късно неговата идея.
И накрая един последен приятелски съвет.Остави Библията и Христос на мира.

Комунистите и социалистите по презумция са атеисти.Иначе нищо няма да излезе, ако се хванем за попа и църквата.

Нека си съществуват и пеят "Отче наш", но не се месят в светската държава.Аз уважавам българската православна църква, защото е помогнала за запазване на българщината през турското робство, но до там.Да не и преувеличаваме ролята, особено за настоящето и бъдещето.
Освен това и в България, и в Русия има около 9-12% население, изповядващо ислямска религия.Между тези хора в България има и социалисти, както в Русия комунисти.На тях какво ще обяснявате.Даже в Русия някои поискаха полумесец на руското национално знаме.Затова внимателно по тази линия.Много е хлъзгава и опасна.

 

Сталин и Крупская са верни другари и съратници до нейната смърт
Изпратен от разведчик на 21. Април 2011 - 3:00.

Сталин и Крупская са верни другари и съратници до нейната смърт 1939. Биле са заедно членове на ЦК , Крупская е 20 години министър на образованието в СССР. Не са врагове, а другари и съратници. Такива са фактите!

Просто западната пропаганда раздухва интригите на Троцки, по повод смъртта на Ленин. Когато заболява тежко, Ленин е пожелал да бъде умъртвен, заради болките които са го измъчвали. Помолил е Сталин да свърши това, чрез Крупская.Изрично е искал само Сталин да бъде уведомен. Впрочем, това само по себе си говори на кого е имал най голямо доверие. Но Сталин смята че това е изключително важен държавен въпрос и го поставя в политбюро. За това временно се скарват с Крупская, всеки си има своите разбираеми мотиви. После това скарване от 1923-24 е широко раздухвано и преувеличено от Троцки и западната пропаганда.

Днес другарите от Китайската Компартия са верни сталинисти. Те са в прекрасни отношения с КПРФ и със Зюганов.

Вашите фантазии за добрите ленинци и добрите китайци, пък много лошия Сталин са нелепи. Те също са резултат на западно-фашистки интриги и пропаганда, която вие папагалствате.

Сталин не е отричал частна собственост! Сталин е създател и вдъхновител на стахановското движение, при него отличните работници вземат по голяма заплата от директори и от висши партийни кадри. Сталин е прославил труда. Така както труда е прославен в Библията и от самият Христос.