Път: : Имена

Делян Пеевски купува телевизия Канал 3

Делян Пеевски купува телевизия Канал 3, силно притеснени са от медията. Едва сега там си дават сметка защо бяха уволнени Сашо Диков и Лили Маринкова - защото още отпреди няколко месеца са вървели преговори за сделката, а условието е било да не се държи телевизията като опозиционна на правителството и партиите, които управляват. "Засега не знам за тази сделка, но ние научаваме за такива неща едва когато те вече се регистрират", коментира пред Свободен народ он лайн Георги Лозанов, председател на СЕМ.

"Оказва се, че всъщност новият собственик е бил само един посредник за прибавянето на поредната медия към империята на Пеевски, коментират обаче запознати. Нищо от това, което говореше официалната собственичка Мария Опренова, не се е сбъднало. Напротив - телевизията губи неимоверно много рейтинг с всеки изминал ден. Тя спря преките предавания от протеста, натири Лили Маринкова, защото тя зададе въпроса "Кой?"(избра Пеевски за шеф на ДАНС“), а Сашо Диков, защото даваше думата на опозицията. Покрай това и публицистиката започна да затъва. На живо вече се предават само скучни пресконференции и официозни събития".


Нова рекламна политика с привличане на повече рекламодатели, запазване на челната позиция на "Канал 3" на кабелния пазар, увеличаване на аудиторията 4-5 пъти, както и привличане на млади зрители - това са задачите, които си постави тогава Опренова. За целта тя се зарече да привлече експерти в областта на продажбите и маркетинга. "Три са стожерите в програмата ни, чрез които ще се опитаме да подобрим работата - запазване на публицистиката, на спортните предавания, като се опитаме да излъчваме и българското футболно първенство, както и навлизането на развлекателни шоу програми. Те няма да са чужди, тъй като лицензните им такси са огромни. Ще разчитаме на програми от българските продуценти", каза Опренова. И добави:"Телевизията ще продължи да е обективна, с гражданска и твърда позиция, държим на онази ръбатост и нешлифованост на Сашо Диков, които са визията на "Канал 3". Самият Диков тогава обяви: "Новите собственици ще инвестират в студиа и техника. Предстои пускането на 4 нови студиа, изработени от фирмата, правила и студиата на Би Ти Ви, каза Диков. "Канал 3" ще има свое студио и срещу парламента в хотел "Радисън". "Хотелът е собственост на Спас Русев, на когото преди години, когато беше младо момче, му станах кум. Така че ще имаме там помещение, нещо като парламентарно студио, от което да предаваме пряко". 

Нищо от това досега не се е случило, кълнат се обаче хората от Канал 3, които са силно притеснени. След като Опренова назначи програмен директор, само за няколко дни тя го уволни. На Диана Найденова пък предложила смешна сума, за да заеме поста. През последните месеци тя дори не се мяркала в телевизията.

Телевизията Канал 3 беше купена от „Медийна инвестиционна организация" АД през юни. Новата й собственичка Мария Опренова заяви, че "парите са семейни, нейни и на съпруга й". По неофициална информация става въпрос за 1 млн. лева. 

Съпругът на Мария Опренова е Любомир Минчев, който е в борда на директорите на фирмата за телекомуникационно оборудване "Телелинк", еднолична собственост на "Телелинк Холдингс Б.В." Нидерландия (предишно име "СийТех Холдинг"). Директори на холандската фирма са лицата Спас Русев, Любомир Минчев, Йордан Попов, Якобус Схаутен и Робърт Доуел, показа проверка на Биволъ в търговския регистър. Самият Спас Русев обаче не фигурира в борда на българската фирма. Най-впечатляваща е поръчката за "интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница", спечелена от консорциум между Телелинк и Индра Системас АД (ИСПАНИЯ), която е на стойност 28 149 242.79 лв без ДДС. Тази поръчка е финансирана по европейските оперативни програми и е възложена от Дирекция "Международни проекти" на МВР на 07.05.2013 г.

"Дейностите включват изграждане на локални координационни центрове, стационарни постове за техническо наблюдение, мобилни постове за техническо наблюдение и периметрови сигнално охранителни системи, комуникационно оборудване за осигуряване на предаване на видеоинформация, данни и др. между отделните елементи на интегрираната система, доизграждане на регионален координационен център, надграждане на национален координационен център, както и съпътстващи строително ремонтни работи, обучение, инсталационни и интеграционни дейности и тестване на системата" - гласи описанието на поръчката.

"Парите за телевизията не са на Делян Пеевски, нито на ГЕРБ", категорична бе Опренова. Тя самата е била маркетинг мениджър още при старта на НВО в България, години по-късно е и директор маркетинг комуникации в "Мтел". "За мен беше логичен и желан ход да продължа да се развивам вече като собственик, а не като служител", обясни Опренова покупката на телевизия.

10 Януари 2014

https://www.svobodennarod.com/bulgaria/4111-peevski-kupuva-kanal3.html