19 юни 2024г.

Ден на Св. Преподобни Пасий Хилендарски, Годишнина от написването на "История славянобългарска"

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Допълнителни въпроси към г-н Ивайло Маринов

 

Допълнителни въпроси към г-н Ивайло Маринов:
 
 
  1. Как се включихте в частния бизнес и какъв беше той? С какъв бизнес се занимавахте в периода 1993г. – до стартирането на подготовката за учредяването на приватизационния фонд?
  2. Кога се зароди идеята за създаването на приватизационен фонд и кой е нейния “създател”. Как събрахте управленския екип, който започна да работи по подготовката за създаването на фонда (лични познанства, приятелства, бивши колеги, препоръки и т.н.)?
  3. Имате специализации, които са много важно ноу-хау за прилагането на успешни стратегии в мениджмънта и умелото управление на всички придобити ресурси. Моля Ви да споделите, защо решихте да се включите точно по тези програми за специализация?
Очевидно има връзка между Вашите специализации и стратегията на АКБ. Вие еднолично ли взимате решението какво точно да специализирате или това се решава от целия мениджмънт на концерна с оглед бъдещата стратегия?
  1. Бихте ли ни разказали по-подробно за Вашите отношения с чешките инвеститори? Доколкото разбираме, те са участвали в създаването на фонда с капитал и ноу-хау, което имат от опита им в масовата приватизация, проведена по-рано в Чехия, докато Вие от друга страна поемате цялата организация. В пресата имаше публикации за конфликти между Вас и чешките инвеститори? Каква е Вашата гледна точка?
  2. Интересно ни е да научим кои от фондовете бяха сред Вашите партньори в масовата приватизация? С кои фондове извършвахте “размени на пакети”? За кои предприятия? Моля Ви да опишете някои успешни сътрудничества. А имаше ли “размени на пакети”, които доведоха до конфликти с Вашите партньори и останалите приватизационни фондове?
  3. Вашия портфейл от инвестиции, придобит при масовата приватизация е силно диверсифициран (по информация от пресата придобивате около 80 предприятия в най-различни области от промишлеността). Отделните сектори в индустрията обаче изискват различна логика на управление, различно ноу-хау, зададено от технологиите във всеки един от тях. Как решавате този проблем?
 
 
“Опасни” въпроси, не знам как да ги преработя така, че да може да се пита “по-отдалече”:
  1. АКБ Форес успява да придобие едни от най-добре работещите предприятия, предвидени за масово раздържавяване. След това обаче, в доста от тях се появяват проблеми. Какви са те и на какво се дължат? Имат ли проблеми с мениджмънта на предприятията?
(За източването на Полимери; опита за елиминиране на мажоритарния акционер в Декотекс...)
  1. Отношението им към дребните акционери; защо не са изплащали дивиденти до момента; скандалното провеждане на общите им събрания...

Май не стават...