12 юли 2024г.

Празник на националната гвардейска част, открит Панамският канал, приета новата българска конституция

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Път: : Имена

Екзекуциите на Луканов, Павлов и Кюлев с един поръчител

https://frognews.bg/news_43071/Ekzekutsiite_na_Lukanov_Pavlov_i_Kiulev_s_edin_porachitel/

22.02.2012

Тримата известни масони са убити заради бизнес и политически интриги и защото знаели мръсни тайни

Андрей Луканов, Илия Павлов и Емил Кюлев са поръчани за екзекуции от един и същи човек или кръг. Сензационната версия разкри пред „Торнадо” човек, близък до разследването на изваденото от фризера убийство на банкера Кюлев.

Това е човек или група от хора, които били много високо в държавата и практически са били недосегаеми за разследващите органи и правосъдната система. Мотивите за ликвидирането на едни от най-знаковите имена на прехода били три: икономически, политически и това, че знаели мръсни тайни за т.нар. елит. Затова са и отстранени физически защото вече са били много силни, с влияние и са могли да разкрият в един момент истината за кукловодите, както и външните фактори, които влияели на развитието на България след 10 ноември 1989 г. Станали опасни и неудобни. Въпросният поръчител или поръчители били тясно свързани със социалистическата партия. В тази посока продължават да работят оперативни работници след възобновяване на разследването покрай разкритата група, нашумяла като „Килърите”.

Известни са скандалите между Андрей Луканов и Илия Павлов около Топенерджи. До 1994 г. Луканов толерирал Илия Павлов и му осигурил достъп до огромен ресурс в областта на енергетиката и химическата промишленост. От 1995 г. обаче, след като Луканов се заел лично с новосъздадената компания Топенерджи, между двамата назрял сериозен конфликт. Доста нашумяла теза от онези години е и неразбирателството на Луканов с премиера Жан Виденов. Спорът между двамата обаче бил принципен по отношение на самата партия. След като бил ликвидиран стратегът на прехода Луканов, а Жан Виденов дискредитиран като министър-председател, начело на партията застанал Георги Първанов, който по-късно бе избран за президент.

„Политическата сила, към която принадлежеше Андрей Луканов, нямаше интерес да излезе в общественото пространство фактът, че стои зад убийството на лидера си”. Това са думи на дългогодишния шеф на отдел „Тежки престъпления” в МВР Ботьо Ботев, изречени в предаването „Тази неделя” на бТВ. След това идва убийството на Павлов през 2003 г. Екзекуцията е изпълнена дни след завръщането на Павлов от Украйна и след срещите му с руския президент Владимир Путин в София. Близки на Илия Павлов твърдят, че в американското посолство в София са знаели, че около него се затяга обръч и може да бъде ликвидиран Дори споменават, че месец преди 7 март лидерът на ДПС Ахмед Доган, близък приятел на Павлов, е бил предупреден да прекъсне връзките и срещите си с него.

Кюлев е убит през 2005 г., ден след излизането на убийствен доклад на ЕК за корупцията във властта у нас по време на тройната коалиция и за неработещата правораздавателна система. И тримата – Луканов, Павлов и Кюлев са били масони. И тримата са били сред политическите и бизнес лидерите след преврата на 10 ноември. Били са тясно свързани с БКП, а след това с БСП. И тримата са знаели много за т.нар. „червени куфарчета”. Илия Павлов става крупен капиталист от спортист в „Олимпийски надежди” и офицер в ЦСКА, а Емил Кюлев – от милиционер криминалист е обявен два пъти за „Банкер на годината”. Двамата са сред основателите на Г-13 първата формация на едрия капитал у нас. Ненавиждали са се, имали са открит конфликт, но и двамата са били продукт на един и същи кръг, свързан с БСП и властта. Оттам е дошла и поръчката за тяхното премахване. Не било изключено обаче в убийството на Кюлев да има и любовен към останалите мотиви. Говори се, че докато бил жив, съпругата му Весела е имала връзка с много високопоставен човек в държавата. Кюлев научил и можело да гръмне огромен скандал.

Тодор Велев