19 юни 2024г.

Ден на Св. Преподобни Пасий Хилендарски, Годишнина от написването на "История славянобългарска"

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Интервю с Мустафа Юмер

Интервюто бе взето на 29.10.2013 г. (13:59-18:24 ч.) в г. Крумовград от Васил Харалампиев и Христо Божинов. Снемането беше извършено с две звукозаписни устройства и една видеокамера.

Материалът започва с автобиографична информация за детството и младостта на Мустафа Юмер. Обзорът на обществената му дейност започва със спомени от 1984 г. и противопоставянето на насилственото преименуване на турците в Крумовградско и реакцията на българските служби към личността му, края на преподавателската му дейност, работата му в строителството, натиска от страна на държавата срещу семейството му. Подробен разказ за протичането на възродителния процес в областта.
В детайл са обхванати годините на интернирането му във Врачанско (1986 - 1989 г.), първоначално в с. Кунино, а в последствие - в с. Кумарево, битовите, работните и социалните условия, срещите и разговорите с представителите на ДС по време на интернирането.

Мустафа Юмер описва срещите си с Али Орманлъ и Сабри Искендер през 1988 г., идеята за раждането на „Демократичната лига за защита правата на човека в България“ и нейното основаване и публично оповестяване. Разяснява се дейността на лигата и набирането на членска маса, както и държавния отпор срещу дейността им.

Подробно е обхванат целият процес и протичане на екстрадирането му в Турция, средата на 1989 г., както и пристигането и престоят му в Турция, участието му на Парижката конференция и завръщането на Мустафа Юмер в България.

Последната част на интервюто обхваща работа му като кмет на Крумовград, но и отношенията му с ДПС и Ахмед Доган в частност.

За изход от разговора Мустафа Юмер споделя личните си впечатления за политическия преход у нас.

 

Интервю с Мустафа Юмер - 1 част

Тип на файла: Wave Sound (.wav)

Размер: 103MB

Интервю с Мустафа Юмер - 2 част

Тип на файла: Wave Sound (.wav)

Размер: 309MB