19 юни 2024г.

Ден на Св. Преподобни Пасий Хилендарски, Годишнина от написването на "История славянобългарска"

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Информационен обзор - 1 декември 1997 г.

Информационен обзор

1 декември 1997 г.

Теми от деня:

Централна тема на всички столични ежедневници е вчерашното погребение на младши лейтенант от Вътрешни войски Пламен Трайков. Той беше убит на поста си пред посолството на Япония в София. В ритуалната зала на Централните гробища се събраха роднини и близки на Трайков и войници от неговото поделение. На церемонията присъства секретарят на МВР Люцкан Люцканов, командващият Вътрешни войски полк. Иван Иванов и офицери от службата. Прочетена беше заповед на министър Богомил Бонев за присвояване на офицерско звание на загиналия. Пл. Трайков беше погребан в родното си село Локорско с почетна рота, която даде три залпа.

За БНТ - Канал 1 - полковник Иван Иванов заяви, че се прави всичко възможно за залавяне на убиеца и за най-строгото му санкциониране. Л. Люцканов декларира за БНТ, че се обмисля възможността за носене на охранителната служба пред чуждите посолства от професионални войници, което може да се реализира към 2004-та година. Засега караулната служба пред посолствата е удвоена и са взети допълнителни предпазни мерки при част от тях.

Друга централна тема е предстоящото посещение в България на прокурора Антонио Марини, който води трето следствие за атентата срещу папата, за да провери последните показания на Али Агджа от 17 ноември т. г. Целта на Марини е да се опита да открие вдъхновителите на атентата като уточни и ролята на тайните служби по това време.


Президент

Заседание на Консултативния съвет за национална сигурност

Днес в Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/ към президента Петър Стоянов ще бъде разгледан проектът на Министерския съвет за концепция за национална сигурност, който ще бъде представен от премиера Иван Костов. Ще бъде обсъден и доклад на министъра на отбраната Георги Ананиев за финансовото осигуряване на реформата в Българската армия.


Посещение на президента Петър Стоянов в Словакия

На 3 и 4 декември 1997 г. президентът П. Стоянов ще направи официално посещение в Република Словакия. Предвиждат се срещи и разговори с президента Михал Ковач, с министър-председателя Владимир Мечиар, с парламентаристи и представители на словашките политически партии.

Външна политика

Посещение на Иван Костов в Сараево

Всички централни ежедневници отделят място на резултатите от участието на премиера Иван Костов в годишната среща на правителствените ръководители на 16-те страни от ЦЕИ /Централноевропейска инициатива/ в Сараево. Най-обширни са статиите по този въпрос на ежедневниците "Пари" и "Континент".
В изказването си на форума премиерът Костов е акцентирал върху прагматичните измерения на ЦЕИ, на необходимостта да бъдат осъществени инфраструктурните проекти, между които България отделя особено значение на сътрудничеството между Албания, България и Македония по изграждането на коридор № 8 /в. "Пари"/.

На импровизирана пресконференция с македонските журналисти, излъчена по БНТ, Иван Костов изрази съжаление, че 4-те страни не са достатъчно настойчиви за получаване на финансови средства за коридор № 8 от Европейската инвестиционна банка и ЕБВР. Македонските журналисти го запитаха в каква степен е необходим езикът, на който се водят преговорите, на което Иван Костов отговори, че той е нужен на политиците, за да се разберат помежду си. Той заяви, че "Ако ние политиците трябва да гледаме на споразуменията като на необходима реалност, тогава трябва да ги подпишем на какъвто и да било език, стига да се доближат до същността на споразумението". Ако се жертва икономическия интерес на една страна, заяви Костов, значи, че се плаща данък на една идеологема от миналото. Повече позитивни крачки, по-малко идеология в днешния ден - това е откритата и честна позиция на България, отбеляза премиерът.
Иван Костов се срещна с премиерите на Босна и Херцеговина /БиХ/ Харис Силайджич и Боро Босич, на Хърватска - Златко Матеша, на Украйна - Валери Пустовойтенко, и на Македония - Бранко Цървенковски.

При срещата със Силайджич и Босич премиерът Костов е изразил политическа и морална подкрепа за БиХ и за Дейтънския мир, както и задоволство от възобновяване на дейността на работната група на ЦЕИ за възстановяване на БиХ, с което България свързва своите сериозни надежди за цялостна стабилизация на положението в региона и неговото икономическо развитие. Иван Костов е изразил готовността на българското правителство да даде държавни гаранции на българските фирми, които ще участват в международните търгове за възстановяване на БиХ.
При срещата със Златко Матеша, премиерът Костов се е договорил за организиране на тристранна среща съвместно със CP Югославия, за да се уеднаквят условията за превоз на стоки и да се прилагат еднакви стандарти. Трите страни трябва да имат единна съгласувана политика спрямо проявите на корупция и престъпност. Тук се има предвид и крайно лошото отношение на югославските митнически служби спрямо български фирми и граждани.

На срещата е взето решение министрите на транспорта на България, Албания, Македония и Италия да проведат преди Коледа среща в Скопие, на която да подпишат меморандум, с който да дадат своето съгласие за изграждането на коридор № 8. Към него по-късно може да се присъединят Турция и страните от Закавказието.

В. "Континент" публикува статията "Кабинетът опитва да руши бариерите пред коридорите Изток - Запад". В статията се разглежда въпросът за възможностите за изграждане на коридор № 8 в конкуренция с гръцкия коридор Виа Игнация и румънския от Констанца през Румъния за Централна и Западна Европа. Изразява се и идеята, че с предоставянето на държавни гаранции за българските фирми, които ще участват във възстановяването на БиХ, нашата страна ще може да се влючи в ожесточената конкуренция за усвояване на средствата за това възстановяване.

В. "Демокрация" публикува обширно интервю с министъра на транспорта Вилхелм Краус под заглавие "Продължихме пътя на коприната до Япония?". Той отбелязва изключително голямото значение за България на коридор № 8 и на модернизацията на пристанище Бургас. На българска територия жп трасето /Гюешево-София/ на коридор № 8 ще бъде завършено през 1998 г. Водят се успешни преговори с Русия за фериботни връзки Варна - Иличовск - Поти и Варна - Новоросийск - Поти. Съществува голям интерес в САЩ, Англия и Япония към инфраструктурата на България и инфраструктурните проекти с участието на България, към модернизацията на жп превоз и на пристанищата Варна и Бургас.

Посещение в САЩ и отношения с Русия

Вчера в предаване по БНР вицепремиерът Евгений Бакърджиев заяви, че от 1 декември т. г. заминава на 6-дневно посещение в САЩ. Той ще посети университета "Харвард" и ще участва в семинар по местно самоуправление в центъра "Таубман". В Департамента по държавно управление "Джон Кенеди" ще изнесе лекция за промените в Източна Европа и разширяването на НАТО. Домакин на дискусията ще бъде Джоузеф Най, а г-н Бакърджиев ще бъде представен от Ричард ГДифтър - специален пратеник на Мадлин Олбрайт.

На 4 декември Бакърджиев ще се срещне с председателя на Международния републикански институт У. Краймър. Той ще се срещне и със Стивън Фланаган - специален помощник на президента и старши директор по въпросите на Централна и Източна Европа в Съвета за национална сигурност /СНС/, както и с Майкъл Матера - директор в СНС.

В програмата на Евгений Бакърджиев се предвиждат и срещи с представители на "Шеврон", "Мобил", "Дженерал електрик", "Уестингхауз". В българската делегацията са включени още и зам.-министърът на транспорта Калчо Химов и председателят на Столичния общински съвет Антоан Николов.

В същото интервю по БНР вицепремиерът Бакърджиев отбеляза, че на току-що завършилата среща на българо-руската комисия по всички въпроси е отбелязан напредък. Договорът за изплащане на руския дълг от 100 млн. долара ще бъде подписан до 15 декември между Булбанк и Внешекономбанк. 48 млн. долара от този дълг ще бъдат предназначени за резервни части и оборудване за Българската армия, а 52 млн. долара - за доставки за Кремиковци. Съществувала обаче възможност от тази част /$ 52 млн./ да бъдат отделени и за строителството на метрото в София. Г-н Бакърджиев се изказа оптимистично относно подписването на споразумение за доставка и транзит на газ през България, както и за сключването на ново търговско споразумение с Русия, при което ще се разглеждат всички възможности, включително и за свободни търговски зони.
Всички централни вестници отбеляват, че днес Москва започва нов кръг от преговорите по договорите за доставка и транзит на руски газ, на които ще бъде решен най-важният въпорс - за цената на газа. България желае да се сключи дългосрочна спогодба за 10-15 години при фиксирани цени и гарантирани доставки, заяви по БНР Евгений Бакърджиев.

По предложение на българската страна договорите ще бъдат подписани след преструктурирането на Топенерджи, което може да стане на общото събрание на 16 декември т.г.


Посещение в Норвегия

В. "Стандарт" съобщава, че днес вицепремиерът Александър Божков заминава за Норвегия за участие в среща за България, която е организирана от Норвежкия търговски център. На нея г-н Божков ще представи възможностите за инвестиране в България. Той ще се срещне и с ръководителите на компанията "Норск Хидро".

Посещение в Москва

Днес на официално посещение в Москва заминава министърът на външните работи Надежда Михайлова. Тя ще проведе срещи сс своя колега Евгени Примаков и с председателя на Държавната Дума Генадий Селезньов, както и с депутати. Целта на посещението е да се уточнят детайлите за предстоящето посещение на президента Петър Стоянов в Москва.Правителство


Проект на МС за стратегия за национална сигурност

На заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, което президентът П. Стоянов свиква днес, премиерът Иван Костов ще представи правителствения проект на стратегията за национална сигурност. Костов обаче ще поиска засекретяването на този документ. Според премиера той засягал теми за сигурността на страната, които не би трябвало да стават обект на широки дискусии.

Правителствената стратегия предвижда вече всяка година да се прави доклад за опасностите, тъй като сега се боравело с рискове дори отпреди 1989 г.

В момента България се пазела отвсякъде, което изтощавало силите на спецслужбите и войската ни. Ежегодната актуализация на рисковете щяла да позволи планиране на финансовите разчети и кадровите планове. Правителствената стратегия била насочена към конкретните заплахи на днешния ден, които според Костов безспорно съществуват.

Рисковани за сигурността ни са наркотрафикът и контрабандната търговия, защото са част от организирани престъпни мрежи. Поради стратегическото си положение България е желан партньор в подобни международни канали. По мнението на специалистите, писали документа, ислямският фундаментализъм също е реална заплаха за националната ни сигурност.


Министерство на вътрешните работи

МВР започва акция "Незаконно оръжие", съобщава главният секретар на министерството Божидар Попов. В нея ще се включат всички служби. Сега у нас законно притежаваните оръжия надхвърлят 300 000. Според г-н Попов търговията с оръжие е бизнес на чужди мафиотски групи, който трудно ще бъде разбит.Министерство на търговията

В. "Труд" съобщава, че търговският министър Валентин Василев е предложил национална програма за насърчаване и развитие на електронна търговия. Документът ще се гледа днес на заседанието на МС. Той предвижда в България скоро да има разплащания по електронен път, търговия на дребно по каталог чрез компютър, електронно предлагане и договаряне между търговците на едро и предоставяне на търговска информация по компютър. В мотивите към предложението на министъра се посочва, че световната практика е показала необходимостта от водеща роля на държавата при създаването и развитието на този вид търговия.Съдебна система

В. "Демокрация" публикува в рубриката си "Общество" обширен материал на Христо Христов със заглавие "Съдебната власт - дела на трупчета". В нея авторът анализира конфликта между вътрешния министър Богомил Бонев и главния прокурор Татарчев, изхождайки от въпроса "Защо почти всички значими дела за последните 5 години потънаха в забрава?".

В публикацията се проследява дейността на Иван Татарчев от 1992 г., когато той поема поста на главен прокурор на Република България. Авторът цитира предизборните му обещания - "Обществото очаква най-после виновните, тези, които ни докараха до национална катастрофа, да получат възмездие" - и посочва безславния изход от дело N 4 срещу виновниците за националната катастрофа, завършило с реална присъда само срещу Георги Атанасов и Стоян Овчаров. Друг неуспех за Татарчев е и дело N 3 за раздаването на секретни оръжейни помощи на братски комунистически партии. Следствието бе вкарано в "трета глуха" след 1993 г., за да стигне до Страсбург, където Луканов посмъртно осъди България за ареста му, наложен по искане на Татарчев.

Проследявайки дейността на съдебната система и на главна прокуратура в частност, авторът заявява, че днес е особено актуален въпросът за сменяемостта на онези магистрати, които не си вършат работата. Родното ни правосъдие е развило комплекса "горещ картоф", се казва в публикацията. Почти при всеки скандален случай следствие, прокуратура и съд си прехвърлят делата, докато бъдат забравени.


* Вчера в предаването "Неделя 150" на БНР председателят на окръжния съд в Кърджали Владимир Трифонов заяви, че окръжният прокурор Лазар Базлянков е централна фигура в местната мафия, и призова главния прокурор Иван Татарчев да се заеме с окръжната прокуратура. Трифонов обвини Татарчев, че носи цялата вина за скандала в магистратурата в Кърджали.

В. "Дума" публикува статия със заглавие "Битката в Кърджали била за мястото на Татарчев" във връзка с изказването на окръжния прокурор на Кърджали Лазар Базлянков в "Неделя 150" на БНР. Според него в Кърджали се реализира зловещо активно мероприятие с политическа, институционална и личностна насоченост. Директорът на РДВР в града И. Коларов и окръжният съдия Трифонов са сред изпълнителите на плана, който се осъществява с активното участие на МВР, и чийто мозък и център се намира в София. Според Базлянков главният прокурор Татарчев няма участие в скандала между магистратите в Кърджали, а целта на борбата са главния прокурор или мястото му.

Политически партии и организации

 

Частични избори за кмет в с. Долни Дъбник

ОДС спечели кметските избори в Долни Дъбник на проведеното в събота гласуване. 40-годишният Живко Желев, издигнат от ОДС и подкрепен от Евролевицата, е новият кмет на селото, съобщават от Общинската избирателна комисия. На балотажа той е победил с 309 гласа повече д-р Добри Донов, независим кандидат, подкрепен от БСП и коалиция, БББ и Български антифашистки съюз. Гласували са 60% от имащите право на глас. 3972 от бюлетините са за Желев, а 3663 - за Донов. Класиралият се трети на първия тур на изборите Пенко Маринов от ОНС и БЗНС, се е оттеглил от балотажа.

В. "Демокрация" коментира, че за трети пореден мандат община Долни Дъбник ще бъде управлявана от кмет, който не е член на БСП. В публикацията се изтъква, че БСП е хвърлила много усилия в кампанията на Добри Донов. Другият кандидат - Петко Маринов, се оказал случайна личност, която не е трайно обвързана със земеделския съюз по думите на главния секретар на БЗНС Петко Илиев.

Кметски избори в община "Красно село", София.

Кандидатката на ОДС - 49-годишната Лора Загорова спечели 60% /над 11 хил. гласа/ от пуснатите 18 568 бюлетини. Активността на столичани е била слаба - малко под 30% от 68-те хиляди жители на общината.


Национален младежки съюз

Вестниците съобщават за учредяването на Национален младежки съюз /НМС/ в събота в гр. Банско. За лидер на тази организация е избрана 26-годишната депутатка от СДС Виктория Василева. За нея единодушно са гласували представителите на 45 организации у нас. Без дебати форумът гласувал и 9-членния екип, предложен от Виктория Василева за Управителен съвет на НМС. В него е включена студентката Т. Ралчева, която е представител на младежките клубове на ООН у нас. В УС на НМС влизат още депутатът от ОНС Камен Костадинов, едно от местата е за младежката организация на БСП. Съюзът е гласувал декларация, с която иска от държавните институции да бъде признат за техен партньор.


Съюз на демократичните сили

Отношения между СДС и присъдружните партии в коалицията ОДС

В. "Труд" публикува материал на Ивайло Кутов със заглавие "Формулата "ОДС" има нужда от осъвременяване". Той коментира резултатите от срещата на управленския елит с политически експерти и социолози в Боровец. Основният извод, до който са достигнали участниците във форума, е, че не се очаква срив в управляващата коалиция. Това обаче според Кутов се дължи най-вече на липсата на перспектива пред малките партньори на СДС. Той посочва като симптоматичен факта, че най-слабите звена в управлението до този момент са онези две-три министерства, начело на които са представители на съюзниците. Тези министерства са обект на атаки от страна на заинтересувани от всякакъв политически цвят и икономически интерес.

Според Ивайло Кутов не се очертава следизборно споразумение между СДС и Народен съюз за отпускане на 10%-на квота на "по-малкия партньор" за участие на всички нива на изпълнителнителната власт. Настойчивите акции на Народен съюз да прокара в парламента т. нар. законопроект за лустрацията не среща одобрение нито от страна на ръководството на СДС, нито от страна на президента. СДС даже "смъмри" от най-високо място Народния съюз за пасивност в обсъждането на проектозакона за държавния бюджет за 1998 г., с което според Кутов е било намекнато на демократите да не се "изсилват" с неоснователни претенции.

Въз основа на този анализ на взаимоотношенията в ОДС авторът прави извода, че Народният съюз все повече се превръща в "досаден сегмент със затихващи функци във властта. За СДС се очертават като много по-интересни Евролевицата и ОНС."
Според Кутов СДС днес представлява "чиста потеницалност", която се нуждае от актуализиране чрез идейно и организационно преструктуриране. Той посочва, че СДС твърдо декларира своите предпочитания към неоконсервативния десноцентристки спектър в Атлантическата общност, но остава реално да го "избистри" чрез изясняване на отношенията си с т.нар. присъдружни партии. ОДС трябва да докаже още, че не е само сдружение за упражняване на власт. Малките партньори се нуждаят от по-ясни приоритети и цели, за да не се превърнат само в придатък в името на поддържането на една формула, създадена при други условия. Още повече те биха се обезличили, смята Кутов, ако обективни обществени процеси наложат през следващите месеци СДС да потърси и предложи "по-отговорни ангажименти на ОНС и Евролевицата".


Семинар на СДС във Велико Търново на 6-7 декември

Пред агенция "Балкан" вчера секретарят на "Национална координация" в СДС Илия Петров е събщил, че СДС няма да гони масовост, а ще следва европейския модел на християндемократическите партии. Според него дори 85 хиляди члена са достатъчни, което и е приблизително 1 % от имащите право на глас в България.

На 6 и 7 декември СДС ще проведе семинар във Велико Търново, на който ще се обсъжда участието на партийните структури в избори. Организатори на проявата са фондациите "Демокрация" и "Конрад Аденауер". /"24 часа"/


Обединен християндемократически център

На проведения през уикенда VII национален форум на ОХДЦ, за лидер на организацията е преизбрана председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова. Заместник-председатели на ОХДЦ са Александър Божков, преизбран на този пост, Любомир Павлов и Евгени Чачев, спечелил на балотаж с Василка Добрева. За главен секретар на партията е преизбран депутата Николай Апостолов.
Стефан Софиянски е заявил пред форума, че ОХДЦ е най-силната присъдружна партия в СДС. Той е изтъкнал, че със силните си контакти с европейските християндемок­ратически партии ОХДЦ е помогнал за утвърждаване на международните позиции на СДС.
Гласувана е Програма за развитие на християндемократическите ценности в условия­та на управление на СДС. В нея партията настоява за приватизация на принципа "чисти пари", за външнополитическа стратегия на България, за единна православна църква. ОХДЦ се обявява за създаване на ефективна система за разследване и доказване ва вината на корумпирани, бързо забогатели и престъпни магистрати, бивши и настоящи полицаи, митничари, стопански ръководители и държавни служители. Документът ще бъде даден на Националния съвет на СДС за сведение, а приетите от форума християндемократически принципи ще бъдат отпечатани в брошура. Според Ал. Божков целта е да се подпомогне християндемократизацията на СДС. /"Демокрация"/

Българска социалистическа партия

Предложения на ПГДЛ за доклада на комисия "Антимафия"

Вчера в предаването "Неделя 150" на БНР, Любен Корнезов от БСП оповести, че депутатите от ПГДЛ в доклада си за мерките "антимафия" ще предложат висшите чиновни­ци да публикуват имуществото и доходите си в специален регистър. Публичният регистър щял да предпазва от изкушенията на пазарното стопанство и можел да противодейства на корупцията. Чиновниците трябвало да попълват сведения в него на всеки 6 месеца. БСП е против създаването на финансова полиция. Ако тя се създаде, в държавата щели да изникнат 2 министерства на вътрешните работи, коментира Корнезов.

Конкуренцията за лидерския пост на БСП 6 месеца преди конгреса на партията

В. "24 часа" публикува в рубриката "Съмнения" обширен материал със заглавие "БСП пак се втренчи в пъпа си". Авторките В. Симеонова и Е. Гилтяй анализират процесите в БСП преди предстоящия конгрес на партията. Те констатират, че вече набира скорост надпреварата за лидерското място. Според авторките очевидни "чаровници, покорители на тълпите сред БСП няма".

1. По отношение на Първанов - доскоро смятаните за негови достойнства интелигентност, цивилизованост и способност за диалог, вече са обявени за най-големите му недостатъци. След срещата в Лесидрен той ясно се идентифицира с модерното мислене в БСП. Като негови поддръжници в това отношение се очертават Румен Овчаров и някои бивши областни управители, назначени от Виденов, като Кръстьо Трендафилов, Кирил Йорданов, Ангел Найденов и Тодор Костадинов. Пирински също "дискретно е в отбора на "перестройчиците". Николай Добрев според публикацията също няма път назад към Виденов и Премянов, за когото е враг N 1 заради "изпуснатия" мандат.
В публикацията се прогнозира, че ако на конгреса на БСП се стигне до самоопределянето "От две злини по-малката да изберем", тя със сигурност ще се казва Първанов. Очакванията са почти всички депутати от БСП да се идентифицират с "новото" и дори да не застанат еднозначно зад Първанов, те няма да са с Виденов или Премянов.

2. Що се отнася до другия претендент за лидерското място - Премянов - според публикацията вече е станало ясно, че той не играе за Виденов, а за себе си, като програмата му е да покаже, че Първанов "не струва", защото държи БСП в ролята на "беззъба опозиция". Подкрепата за него ще бъде от страна на твърдия електорат на БСП, към който се цели и Виденов. Приликата между двамата, посочват авторите, е, че са готови да разцепят БСП, за да запазят идейната й чистота. Към Премянов ще се присъединят доста от бившите депутати без влияние в момента, а също и соцбизнесът.

3. Въпреки появата на Премянов все още е актуална и "старата хипотеза за епична борба между Виденов и Първанов". На Виденов не му върви в центъра, въпреки че в провинцията му се радват. Той не се ползва с популярност дори в родния си Пловдив. Тамошният лидер и негово бившо протеже Пламен Червеняков обяви за несъстоятелен опитът на марскистите да издигнат Виденов за председател в Пловдив. Виденов ще бъде подкрепен от всички, които мечтаят за "бащица с желязна ръка", както и от приятелското си обкръжение - Райдовски, Мила Манова, Невена Гюрова, Валентин Вацев, които вече действат активно в медиите в негова полза.

Отношение на БСП към участие в изпълнителната власт

В. "Дума" цитира думите на Георги Първанов, казани на пресконференция във Велико Търново вчера в публикация със заглавие: "Социалистите ще се завърнат във властта". Първанов е заявил, че БСП естествено се стреми към завръщане във властта, но не за да управлява сама. Социалистите са за формирането на силно и трайно управление, което да има солидна обществена подкрепа. Лидерът на БСП е подчертал, че всеки, който се опита да натика БСП в един безперспективен курс към властта сега, създава предпоставки за самоизолация на партията, което може да има сериозни последици. Според Първанов една бъдеща широка коалиция, изградена не върху принципите на идеологическите ограничения, а върху привличането на колкото се може повече политически сили, е истинската алтернатива на днешното деструктивно и антисоциално управление.Синдикати

Четвърти конгрес на КНСБ

На завършилия IV конгрес на КНСБ за лидер на синдиката бе избран с мнозинство от 70,6% досегашният и. д. шеф на КНСБ д-р Желязко Христов. Конгресът реши синдикалната организация да има трима зам.-председатели и гласува тези постове да се заемат от Юри Аройо - досегашен изпълнителен секретар, Пламен Димитров - изпълните­лен секретар на КНСБ и д-р Иван Кокалов - председател на Федерацията на независимите синдикати от здравеопазването.

За първи път конгресът на КНСБ е избрал и свой почетен председател - проф. Кръстьо Петков - председател на синдиката в оставка. Той е уверил синдикалистите, че с мисъл и пръст няма да докосне независимостта на конфедерацията.

Делегатите са приели и окончателните промени в устава и са одобрили предложената програма за действието й до 2001 г. Според гласуваните промени в устава всеки желаещ може да членува индивидуално в синдиката, а при един работодател може да има само една организация. Така там, където има повече от една секция, както е в учителския бранш и електрониката, трябва да остане само една. Според Кръстьо Петков тази промяна може да доведе до отлив на около 5 000 члена. Към настоящия момент членовете на КНСБ са 850 000.

Поздравления към делегатите на конгреса на КНСБ е отправил лично премиерът Иван Костов, придружен от Екатерина Михайлова и социалния министър Иван Нейков. Иван Костов уверил новото ръководство на синдиката, че правителството ще развива отношения на базата на коректното партниране, ще води открит диалог с желание за постигане на разбирателство.

Проф. Петков е прогнозирал, че "както са тръгнали нещата, до 5 години КНСБ и КТ "Подкрепа" ще се обединят в асоциация".

За в. "Труд" новоизбраният председател на КНСБ д-р Желязко Христов споделя, че КНСБ ще доразвива идеите на европейския социален модел, подкрепяйки пазарното общество и реформата. Той ще се стреми да постигне "равновесие между капитала и труда, което в никакъв случай да не бъде за сметка на едното или другото".

В. "Демокрация" публикува интервю с д-р Ж. Христов със заглавие "Нямаме нужда от война между институциите", в което той заявява, че стратегията на конфронтация, войнстващият синдикализъм от времето на Жан Виденов и Любен Беров, днес вече не са приложими. "Необходим е конструктивен синдикализъм, който отчита интересите на държавата, на бъдещето и на гражданите." Г-н Христов подчертава, че КНСБ подкрепя програма 2001 на правителството на Иван Костов, но според синдикалистите се забавя структурната реформа. КНСБ одобрява програмата за преструктуриране на черната металургия, но това трябва да стане и в химическата, и в леката промишленост, както и в рудодобива и въгледобива. При политиката на доходите синдикалистите смятат, че трябва да се върви към либерализация и на стоката "труд".Социалноикономическа обстановка

В. "24 часа" публикува данни от изследване на MBMD за предпочитана професия, проведено на 17-18 ноември сред 550 души в София и големите градове. Данните сочат, че икономическата криза е ударила и мечтите на българина, който вече иска да е счетоводител, а не политик. Тежкият преход е направил едни професии рискови, а други -престижни. Сред най-престижните е професията "счетоводител". Лекарската професия също е предпочитана, но традиционната й популярност се сблъсква с голям процент отхвърляне /18%/. Трети са юристите. Най-нежелана е професията на учителя, а най-опасна - тази на миньора.Титули и заглавия

в. "Дума" - "Стадионите у нас опасни за публиката"
в. "Земя" - "Кабинетът търси 14 млр. лева за зърнения заем"
в. "Стандарт" - "Двама в ареста за разстрела на часовия"
в. "Демокрация" - "Суперджакпотът в тотото остана"
в. "Новинар" - "КНСБ и "Подкрепа" се обединяват"
в. "Континент" - "Арестуват българин за трафик на хора"
в. "Пари" - "Държавни гаранции за нашите в Босна"


В печата днес:


"Новинар" - интервю с министъра на държавната администра­ция Марио Тагарински : "Доброто управление излиза по-евтино на данъкоплатеца"

"Демокрация" - интервю с Вилхелм Краус: " Продължихме пътя на коприната до Япония?"

"Стандарт" - интервю с Петя Шопова.

"Дума" - "Валутният борд - начин на употреба"

"Пари" - "Основни насоки на политиката на БНБ до края на 1997 г. Москва и София слагат крайна търговската битка"

"Континент" - "Кабинетът опитва да руши бариерите пред коридорите Изток - Запад"

"Сега" - "Костов жертва Бонев?"

"Стандарт" - изследване на НОЕМА: "Всеки трети българин доволен от образованието си"