Факти - 1995, бр.9

СЪДЪРЖАНИЕ:

Народно събрание

Президент

Коалиция Демократична левица

Съюз на демократичните сили

Коалиция Народен съюз

Български земеделски народен съюз

Движение за права и свободи

Български бизнес блок

Коалиция Патриотичен съюз

Коалиция Демократична алтернатива за републиката

Зелена партия

Алтернативна социалистическа партия

Българска социалдемократическа партия

Либерален съюз Нов избор

София  1995 г.

 

НАРОДНО  СЪБРАНИЕ

01.09.95

- Икономическата комисия обсъжда подготвяния за второ четене Закон за цените. Депутатът Стефан Стоилов настоява да бъде уреден контрол и върху цените на лекарствата и здравните услуги.

- Председателят на Комисията по национална сигурност Николай Добрев заявява пред БТА, че президентът Жельо Желев има прекалено високо самочувствие, щом с лека ръка отхвърля предложенията на военните за промени. Повод за оценката на г-н Добрев е президентското вето над кадровите промени на висши военни чинове и създаването на инспекторат на въоръжените сили под ръководството на МО. Според г-н Добрев изявлението на президента може да се окаже политически ход, който да блокира работата на армията през новата учебна година.

- Председателят на Комисията по външна политика Николай Камов заявява, че на предстоящото учредително събрание на съвместния парламентарен комитет  „България - Европейски съюз" делегацията ще защитава кандидатурата на България за пълноправно членство в ЕС.

02.09.95

- НС приема на второ четене текстове от Закона за въоръжените сили и отбраната.

- Комисията по национална сигурност изслушва министъра на отбраната Димитър Иванов по въпроса за създаване на армейски инспекторат.

- Провежда се Учредително събрание на съвместния парламентарен комитет "България - Европейски съюз".

04.09.95

- Председателят на НС Благовест Сендов заявява, че България ще има герб до края на есента. Господин  Сендов декларира, че ще настоява всеки ден пред депутатите да приемат по-бързо законите за държавните символи –„… ще започна офанзивата си след местните избори, за да не се политизира проблемът”, пояснява г-н Сендов.

- Икономическата комисия одобрява списък-приложение към Закона за цените, съдържащ 20 стоки, чиито цени ще се контролират от правителството. Председателят на Комисията по цените Димитър Гривеков предлага правителството да контролира 73 отделни продукта и групи стоки, на което остро се противопоставя депутатът Атанас Папаризов.

- Комисията по национална сигурност изслушва началника на военното разузнаване Ангел Кацаров, който обяснява, че България не е застрашена от евентуално разширяване на босненската криза след извършените от НАТО бомбардировки.

06.09.95

- Председателят на НС Благовест Сендов открива есенната парламентарна сесия.

- НС приема на първо четене предложения от Иван Куртев (СДС)  проектозакон за защита на инвалидите.

- Провежда се учредителното заседание на съвместния парламентарен комитет "България-Европейски съюз". В заседанието участва и министър Георги Пирински.

- Председателят на НС Благовест Сендов забранява на депутата Филип Димитров да разпространява в пленарна зала брошура за структурите на ЕС, без знанието на председателя.

- Провежда се работна среща между депутати от Комисията по национална сигурност и прокурора Кирил Гогев във връзка с гибелта на 14-те войници.

- Икономическата комисия одобрява за ратифициране от парламента на споразумения за разсрочване на външния дълг към японската Ексим банка и испанската Компания еспаньола де сигурос де кредито а ла експортасион.

07.09.95 

- В НС с участието на Президента Жельо Желев, министър-председателя Жан Виденов и председателя на парламента Благовест Сендов се открива смесеният парламентарен комитет „България - Европейски съюз”. Тримата потвърждават, че членството ни в ЕС се подкрепя от всички политически сили. Д-р Желев настоява кандидатурата ни да бъде заявена в близките месеци; премиерът Виденов съобщава, че националната стратегия за членство ще бъде готова в скоро време; Благовест Сендов заявява, че не е привърженик на фиксираните дати и се надява до края на века България да покрие изискванията за членство в ЕС.

- НС обсъжда на второ четене проектозакона за цените; депутати настояват да бъдат премахнати възможностите, които законът дава на правителството, то да определя цени за неопределен брой стоки. Опозицията настоява да бъде изготвен списък на стоките, чието поскъпване ще бъде регулирано от държавата.

- Бюджетната комисия обсъжда изготвения от МС  проект за Закон за държавния финансов контрол.

- Бюджетната комисия решава да изслуша на закрито заседание ръководителите на Банковата консолидационна компания по програмата на холдинга за преструктуриране на банковата система.

- Комисията по национална сигурност решава, че инспекторатът на армията ще изпълнява граждански контрол над армията и може да бъде оглавен от цивилно лице.

- Председателят на Комисията по енергетика Пламен Денчев съобщава за отпусната от Япония безвъзмездна помощ от 170 000 долара за НЕК.

08.09.95 

- ПГ на СДС внася искане за оставки на министрите Любомир Начев и Стамен Стаменов във връзка с трагичния инцидент със загиналите 14 войници. Министър-председателят Жан Виденов коментира искането. "…Няма да натъкмявам правителството според извратените представи на опозицията за света.” - заявява г-н Виденов.

- НС изслушва доклада на Анкетната комисия за финансовите пирамиди. 95 депутати подкрепят доклада, 31 гласуват против, а 13 се въздържат. Депутатите приемат решение докладът да се изпрати на съдебната власт, която да вземе мерки.

- НС гласува на второ четене текстове от Закона за цените.

- В заключителна декларация съвместния парламентарен комитет "България-Европейски съюз" обявява, че страната ни е постигнала значителен напредък през последните години в областта на реформите. Председателят на Комисията по външна политика Николай Камов съобщава, че комитетът е отправил 16 препоръки към страната ни. Г-н Камов констатира, че препоръките се отнасят до икономическия преход, защото политическата реформа е приключила.

- Бюджетната комисия решава да поиска от Сметната палата проверка на изразходването на средствата на парламента през последните години. Пленарното заседание решава отчетите за разходите на НС за 1992, 1993 и 1994 да бъдат разглеждани заедно.

- Комисията по енергетика решава 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ "Козлодуй" да не бъдат спирани през 1997 г., както настоява ЕБВР. Председателят на комисията Пламен Денчев обяснява, че това няма да наруши договора, тъй като в него има клауза, според която реакторите продължават да работят, ако до 1997 г. не може да бъде осигурена достатъчно електроенергия от други източници.

10.09.95

- Председателят на Икономическата комисия Атанас Папаризов заявява, че по масовата приватизация ще работят само десетина фонда заради високото изискване за начален капитал на фондовете. Г-н Папаризов смята, че проектозаконът за приватизационните фондове не трябва да влиза в пленарна зала, преди да са готови поправките в Закона за приватизацията.

- Административната комисия решава София да стане домакин на европейски семинар за трансграничното замърсяване.

12.09.95

- Зам.-председателят на Комисията по външна политика Асен Агов настоява министърът на външните работи Георги Пирински да изясни пред комисията българската позиция по босненския конфликт; да отчете резултатите от посещението на Андрей Козирев, както и от балканската среща в Янина /Гърция/.

13.09.95

- Комисията по правата на човека решава общините да настанят пострадалите от реституцията в недовършени къщи. Комисията отхвърля предложението на Иван Сунгарски (СДС) наемът да се индексира със задна дата.

- Председателят на НС Благовест Сендов и оглавяваната от него българска парламентарна делегация са приети от чешкия президент Вацлав Хавел. Двамата обсъждат бъдещите отношения на бившите социалистически страни с НАТО.

- Комисията по етика решава депутатите Ахмед Доган (ДПС), Юнал Лютфи (ДПС) и Стоян Денчев (ДПС) да бъдат порицани от трибуната на парламента, защото са пропуснали всички срокове да обявят страничните си доходи.

- Икономическата комисия обсъжда проектозакона за инвестиционните фондове.

- НС приема на второ четене текстове от Закона за ВУЗ.

14.09.95

- ПГ на СДС внася искане за гласуване вот на недоверие към  кабинета на Жан Виденов заради отказа му да отстрани министрите на транспорта и на вътрешните работи, които носят  морална и политическа вина за смъртта на 14-те войници.

- След завръщането си oт Чехия председателят на НС Бл. Сендов отправя покана към президента Ж. Желев за редовни седмични срещи, на които да обсъждат предварително с държавния глава законопроекти. Бл. Сендов заявява, че споделя позицията на чешкия президент Вацлав Хавел, че бившите социалистически страни трябва да изчакат покани за влизане в НАТО.

- НС приема внесените от депутата Велко Вълканов поправки в Закона за възстановяване на собствеността върху одържавени недвижими имоти. Мнозинството отхвърля всички корекции, предложени от ПГ на СДС, която обявява поправките за антиконституционни и заявява, че ще сезира Конституционния съд.

- Комисията по радио и телевизия решава новата схема на БНТ да не влиза в сила преди да е обсъдена от комисията и задължава Иван Гранитски да я представи на следващото заседание.

- Комисията по национална сигурност обсъжда и приема текстове от Закона за отбраната и въоръжените сили, уреждащи сроковете за пенсиониране на военнослужещите.

15.09.95

- НС решава дебатите по вота на недоверие да се състоят на извънредно заседание и 24 часа по-късно да се състои тайното гласуване.

18.09.95

- Комисията по външна политика изслушва парламентарна делегация от руската Дума, която настоява България да вдигне едностранно югоембаргото и да даде коридор за хуманитарна  помощ от бензин, нафта и смазочни масла за СР Югославия. Председателят на комисията Николай Камов(БСП) и заместникът му Асен Агов(СДС) единодушно заявяват, че едностранна отмяна на югосанкциите е невъзможна.

19.09.95

- Председателят на Комисията по устройството и дейността на държавните органи Спас Мулетаров съобщава, че от началото на годината досега в комисията са внесени 73 проектозакона, 13 проекторешения и 9 сезирания на Конституционния съд.

- Депутати от икономическата комисия установяват, че министерски съвет е приел наредба за боновете за участие в масовата приватизация, която нарушава Закона за приватизация.

- Председателят на Комисията по външна политика изслушва посланик  Уилям Монтгомъри /САЩ/, който заявява, че до края на годината в Босна ще има мир. Американският посланик уведомява депутатите за последните действия на САЩ за решаване на конфликта, както и за срещите си с министър Г. Пирински и президента Ж.  Желев. Г-н Монтгомъри заявява, че Бейли не е американски шпионин.

- Зам.-председателят на Комисията по външна политика Асен Агов заявява, че комисията ще настоява за среща с директора на БНТ Иван Гранитски във връзка с отпадането на предаването "Еврожурнал" от новата схема на БНТ.

20.09.95

- В НС се провеждат дебатите по внесения от ПГ на СДС вот на недоверие към правителството на Жан Виденов. Парламентарните групи на СДС и ДЛ си разменят обвинения в цинизъм, неадекватност и стремеж към разруха. ПГ на БББ заявява, че ще подкрепи министър-председателя  Жан Виденов, а Народният съюз - искането на СДС. Лидерът на СДС настоява Жан Виденов да поеме отговорността за трагедията с 14-те войници и обвинява БСП за взрива на престъпността и убийствата в армията. В отговор председателят на ПГДЛ Красимир Премянов заявява, че престъпленията са по-малко, а разкриваемостта им по-голяма в сравнение с управлението на правителството на Ф. Димитров. Вотът на недоверие е предварително обречен, признава Иван Костов и заявява, че „Виденов е лъжец и арогантен циник с помътено от марксизма съзнание”. В изказването си министър-председателят Жан Виденов заключава, че „СДС е жалък, самотен и ненужен и може да вирее само в обществена истерика”; опозицията също носи вина за ръста на престъпността, смята той.

- НС обсъжда на второ четене текстове от Закона за отбраната и въоръжените сили.

- Председателят на медийната комисия Валентин Стоев внася в НС проекторешение, уреждащо реда и условията за достъп на политическите сили до националните медии.

- Икономическата комисия обсъжда начините за участие на граждани в масовата приватизация. Комисията решава боновите книжки да бъдат получавани и регистрирани в пощенските клонове по местоживеене, а минималният капитал за приватизационните фондове да бъде намален на 10 млн.лв.

- Икономическата комисия одобрява проектозакона за Държавния финансов контрол.

21.09.95

- На среща с председателството на Комисията по външна политика испанският посланик Хорхе Фуентес  оценява високо позицията на България по конфликта в Босна.

22.09.95

- НС отхвърля вота на недоверие за кабинета на Жан Виденов с тайно гласуване, в което участват 232-ма депутати; резултатът е 130 гласа "за" и 102 "против". Председателят на НС Благовест Сендов отказва да даде думата за изказвания след обявяване на резултатите от гласуването. Депутатът Иван Сунгарски (СДС) призовава г-н Сендов да се извини и да се самосанкционира за неспазване на Правилника за дейност на Народното събрание.

25.09.95

- Председателят на НС Благовест Сендов заминава за Страсбург, където ще произнесе слово пред Парламентарната асамблея на ПАСЕ по покана на Мигел Мартинес.

26.09.95

- Председателят на Комисията по външна политика Николай Камов заявява, че твърденията, че България е рискова страна и междинна спирка на нелегални емигранти от Азия и Африка са несъстоятелни. Г-н Камов допълва, че никой официално не е обявил защо една асоциирана към Европейския съюз държава е включена в негативния списък за преминаване границите на страните членки на съюза.
- Икономическата комисия подготвя за второ четене Закона за концесиите.

27.09.95

- НС отхвърля предложението на депутата Васил Михайлов (СДС) в дневния ред  да бъде включен внесеният от него проект за присъединяване на България към НАТО.

- НС гласува на първо четене Закона за държавния финансов контрол. Депутатът Венцислав Димитров заявява, че приемането на закона в сегашния му вид ще предизвика война между данъчните инспектори и ревизори.

- НС приема на първо четене законопроекта за отделяне на фонд "Обществено осигуряване” със 116 гласа "за", 23 "против" и 37 "въздържали се".

- Комисията по национална сигурност обсъжда текстове от Закона за отбраната и въоръжените сили.

- Депутатът Георги Дилков (БББ) внася в НС проектозакон за рефередум за отмяна на мораториума върху смъртното наказание.

28.09.95

- НС гласува на второ четене текстове от Закона за отбраната и въоръжените сили.

- В НС започва второто четене на Закона за концесиите, но поради възникнали спорове гласуването е прекратено. Икономическата и правната комисии се събират на извънредно заседание, за да търсят решение.

- НС разрешава 18 самолета на американските военновъздушни сили да прелетят над България на 29.09.95 г.

29.09.95

- Депутатът Венцислав внася проект за поправка на акцизната тарифа с мотив, че българското производство на автомобили трябва да бъде стимулирано.

- Кольо Семерджиев (БСП) полага клетва като народен представител на мястото на напусналия Анжел Вагенщайн (БСП).

 

ПРЕЗИДЕНТ

01.09.95

- Президентът Желев се среща с американските сенатори Арлън Спектър и Ханк Браун. Д-р Желев настоява пред двамата сенатори за подкрепата на САЩ за приемането на България в НАТО; и Световната търговска организация да бъде уредена със закон. Републиканецът Арлън Спектър заявява, че България ще получи предимства за търговските си връзки със света при мирно решаване на кризата в бивша Югославия.

- Президентът Желев се среща с лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, който му връчва документи за ситуацията във фирма "Океански риболов" и отправя молба държавният глава да апелира към правителството да преговаря за проблемите в отрасъла.

- Президентът Желев връчва орден "Мадарски конник" I степен на  уругвайския посланик Гидо Йерлас.

02.09.95

- Президентът Желев е освиркан по време на изказването си на редовния граждански дискусионен форум "Хайд парк" в Пловдив, заради изявлението му, че въздушните удари на НАТО над босненските сърби са необходими за мира.

04.09.95

- На среща с министъра на вътрешните работи Любомир Начев президентът Желев потвърждава решението си да не освобождава командващите на Вътрешни войски, Гранични войски и Директора на Националната служба за противопожарна охрана.

- Президентът Желев приема акредитивните писма на новите посланици на Турция - Мехмед Али Иртечемлик, на Германия - Петер Мецгер и на Чили - Раймундо Гонзалес  Анинат.

05.09.95

- Президентът Желев се среща с испанския премиер Фелипе Гонсалес, който го уверява, че Испания ще подкрепи България за членство в НАТО.

- Началникът на военния кабинет на президента Желев ген.Стефан Димитров заявява, че създаването на военен инспекторат и щатът му не са съгласувани дори и с Генералния щаб.

- На среща с изпълнителния директор на МВФ Йоханес  Вейнхолдс  президентът Желев заявява, че е убеден в необходимостта от ново споразумение между МВФ и България.

06.09.95

- На тържествено честване на 110-ата годишнина от Съединението президентът Желю Желев, председателят на НС Благовест Сендов и министър-председателят Жан Виденов произнасят тържествени слова.

07.09.95

- Президентът Желев се среща с руския външен министър Андрей Козирев. Д-р Желев заявява, че не е поемал еднозначен ангажимент да подкрепи позицията на Москва по кризата в Югославия и изтъква, че употребата на сила в Босна е средство НАТО да принуди враждуващите сили да преговарят. Д-р Желев уверява госта, че суверенната позиция на България за НАТО не е насочена срещу Русия. Външнополитическият съветник на президента Камен Величков съобщава, че д-р Желев е изразил опасенията на България за нейното собствено развитие като съседна на бивша Югославия страна и настоява да се отчитат и мненията на съседните страни при търсенето на решения на конфликта.

08.09.95

- Президентът Желев се среща във Варна с представители на инициативния комитет на пострадали от финансови пирамиди. Д-р Желев заявява, че държавните институции са длъжни да издирят виновните за пирамидите и да ги накажат. Според него проблемът с рухването на пирамидите е политически, защото засяга десетки хиляди души и става въпрос за многобройни житейски драми. Държавните институции или отделни представители на държавата нямат право да наричат вложителите "ливади", смята президентът. Д-р Желев се ангажира с обещание да организира среща на представители на инициативния комитет с министри, с главния прокурор и с председателя на БНБ.

- Президентът Желев присъства на официалното откриване на завода за автомобили "Роувър" във Варна.

11.09.95

- По повод изявление на руския президент Борис Елцин, президентът Жельо Желев заявява, че никой на Изток или на Запад няма да решава вместо България въпроси, свързани с националната ни сигурност и суверенитет – „… страната ни води национална политика, съобразена единствено с националните ни интереси”, подчертава д-р Желев. Президентският говорител Валентин Стоянов допълва, че отношението ни към Русия не е еднозначно, тъй като д-р Желев подкрепя Б. Елцин, който е символ на демократичните промени в Русия.

- Началникът на военния кабинет на президента ген. Стефан Димитров  заявява, че отказът на един от центровете на властта да съгласува кадровите смени на висши военни с д-р Желев е довел до напрежение в армията. Според генерала МС е изпаднал в конфузно положение, защото не съгласувал предварително промените с д-р Желев.

- Президентският съветник по национална сигурност Румен Данов подава оставка поради желание да се занимава с частен бизнес.

12.09.95

- Британският вестник "Гардиън” съобщава, че президентът Желев е обещал лично да провери защо българските власти са експулсирали американския археолог Дъглас Бейли по обвинение в шпионаж.

- Според  в-к "24 часа" президентът Желев разговаря в продължение на 2 часа с началника на Националната следствена служба Юлий Георгиев по случая Бейли.

13.09.95

- Президентът Желев приема посланик  Уилям Монтгомъри. Двамата обсъждат случая с американския археолог Дъглас Бейли и плановете на САЩ за босненския конфликт. Д-р Желев заявява, че ще настоява за бързо изясняване на всичко, свързано с обвинения в шпионаж американски археолог, за да не се поставят пречки пред българо-американските отношения. 

15.09.95

- На среща с 16-те посланици на страните-членки на ЕС и НАТО в присъствието на министър Георги Пирински президентът Желев заявява, че настоящата ситуация около босненската криза дава сериозни възможности за постигане на мирно разрешаване на конфликта.  Д-р Желев настоява ЕС и НАТО да обмислят начини за възстановяване на щетите ни от югоембаргото и заявява, че страната ни е готова да участва в евентуалния план за подпомагане на балканските държави, когато войната в Босна бъде прекратена. МС подкрепя д-р Желев и апелира да започнат преговори по свалянето на ембарг ото срещу Сърбия и Черна гора.

- Президентът Желев и председателят на НС Бл. Сендов разговарят с кмета на Тел Авив Рони Мило за връщането на еврейските имоти в България.

18.09.95

- Президентът Желев се среща с кмета на Атина Димитрис Аврамопулис.  Д-р Желев заявява, че подкрепя гръцката инициатива за среща на кметовете на столиците от Югоизточна Европа и ще изготви специално обръщение до тях.

- Президентът Желев се среща с председателя на турската централна банка Яман Тьорюнер и с представители на смесената френско-немска банка "БНП-Дрезден", която иска да инвестира в наши приватизационни обекти и да кредитира български фирми с бизнес във Франция и Германия.

- Президентът Желев изпраща съболезнователна телеграма на дъщерята на починалата журналистка Румяна Узунова. „Тя направи радио "Свободна Европа” трибуна на българската опозиция и изричаше това, което официалните власти се опитваха да скрият”, се казва в президентското послание.

- Юридическият съветник на президента Пламен Богоев заявява, че президентът не е основната причина за престъпността в страната. Той призовава за диалог между институциите и адекватни мерки за сигурността на гражданите. „Освобождаването на 3586 от общо 12 499 затворници след амнистията през 1989 г. е един безпрецедентен акт” казва г-н Богоев.

21.09.95

- Президентът Желев разговаря с министър Георги Пирински, който настоява да бъде отзован посланик Слави Пашовски.

- Президентът Желев заминава за Берлин, да участва в организираната от фондация "Фридрих Науман" конференция "Завръща ли се социализмът".

22.09.95

- В разговор с федералния министър на външните работи Клаус  Кинкел президентът Желев настоява Западът да не изключва България от т.нар. мини-"План Маршал" –„… не искаме пари в брой, а включването ни във възстановителния план на региона, когато войната в бивша Югославия бъде прекратена”, допълва г-н Желев. Д-р Желев изразява недоволството си „… от мудността на българските дипломати около мини-"Маршал". Външно министерство от времето на кабинета Беров проспа и възможността за навременното ни включване в Нео-КОКОМ, на която страната ни е една от основателките”, пояснява г-н Желев. Той смята, че изпадането на България от организацията за високи технологии с военно предназначение е по-голяма беда от Шенгенското споразумение.

24.09.95

- Президентът Желев се среща с български дипломати в Берлин. Д-р Желев получава обещание от федералния икономически министър Гюнтер Рексрот, че германското правителство ще отпусне заем за създаване на кредитна банка в София за стимулиране на дребния и среден бизнес.

- Съветникът на президента по вероизповеданията и етническите въпроси Михаил Иванов заявява, че предстоящата обиколка на д-р Желев из Западните Родопи и поречието на р. Места не е предизборна – „… президентът ще поиска да бъде изработена регионална и държавна политика за региона, където проблемите имат и социално-политически характер”, уточнява М. Иванов.

25.09.95

- Президентът Желев започва обиколката си из Западните Родопи. На среща в Доспат д-р Желев заявява, че правителството и парламентът са длъжници на населението от Западните Родопи и обещава да използва влиянието си, за да ускори изработването на държавна политика за региона.

26.09.95

- Президентът Желев продължава обиколката си в Родопите. Той заявява, че правителството има определена вина за мизерията в Родопите. В гр. Гоце Делчев д-р Желев заявява, че правителството бави плащанията на субсидиите и не помага на общините и препоръчва на местните жители да си направят стокови борси, цехове за колбаси и мандри, за да не бъдат лъгани от фирми фантоми.

28.09.95 

- В слово пред XXVII-ия конгрес на Съюза на инвалидите президентът Желев заявява, че държавата не е решила въпроса с пенсиите и здравните осигуровки на инвалидите.

- Президентът Желев изпраща за обнародване Закона за цените. Според  д-р Желев кабинетът трябва да приеме  и пакет с нормативни актове и да поеме цялата отговорност за равнището на цените. Едновременно президентът Желев изразява надежда, че законът няма да върне практиката на неограничена държавна намеса в икономическия живот.

 

МИНИСТЕРСКИ  СЪВЕТ

01.09.95

- МС и посолството на САЩ подписват споразумение за парична помощ, според което американското правителство отпуска 16 000 долара за борба с наркотрафика.

- Банковата консолидационна компания въвежда двустепенна система на управление в Минералбанк.

- Председателят на Националната комисия по цените Димитър Гривеков заявява пред Икономическата комисия на НС, че МС може да вземе под контрол цените на суровия петрол и стоманата, тъй като това са стоки с важно за страната значение.  Д.Гривеков смята, че за цените на цимента и жилищата, строени с държавни и общински средства, също трябва да се предвиди възможност да се регулират от държавата.

- Министърът на промишлеността Климент Вучев заявява, че няма да допусне "Кремиковци" да плаща дълга си към "Булгаргаз" веднъж към бюджета и втори път на "Мултигруп".

02.09.95

- В специално изявление по БНР министър Илчо Димитров съобщава, че Министерството на образованието забранява извършването на предизборна агитация за местните избори в училищата. „Ще направим всичко възможно предизборната борба да не се пренася сред учениците и да пречи на нормалния учебен процес”, заявява г-н Димитров.

- Министърът на отбраната Димитър Иванов съобщава, че ще създаде инспекторат на армията, независимо от това дали парламентът ще го сформира със закон.

03.09.95

- Министър Климент Вучев съобщава, че предприятията от цветната металургия ще бъдат обединени в нова холдингова структура. Целта на обединението е стабилизиране на отрасъла, допълва г-н Вучев.

- Ръководители на Банковата консолидационна компания съобщават, че БКК предвижда в най-скоро време сливане на една държавна с две частни банки.

04.09.95

- Министър-председателят Жан Виденов и испанският премиер Фелипе Гонсалес се срещат в резиденция Бояна. Двете страни подписват тържествени договори за взаимна защита и насърчаване на инвестициите и юридическия статут на културните центрове, които ще се открият в София и Мадрид. След срещата г-н Гонсалес заявява, че Испания искрено желае скорошното разширяване на ЕС на Изток. България не трябва да бъде по-назад от страните от Вишеградската четворка, смята г-н Гонсалес.

- Министър-председателят Жан Виденов се среща с постоянния представител на Международния валутен фонд Франек Розвадовски, за да уточнят подробности по предстоящата визита на изпълнителния директор на фонда Йоханес Вейнхолдс. Двамата обсъждат и възможностите за активизиране на сътрудничеството между  България и международните финансови институции.

- Петчленна правителствена делегация начело с министъра на екологията Георги Георгиев заминава за Вашингтон, за да преговаря с Глобалния екофонд за околната среда - ДЖЕФ и със Световната банка.

- БКК не приема годишния отчет на Балканбанк на общо събрание на банката в Благоевград.

- Председателят на НЕК Дянко Добрев заявява: „Още на 3 февруари уведомих вицепремиера Цочев, че ако не вдигнат тока от 1 март, НЕК става неуправляема и не се наемам да я ръководя. Писменото ми предупреждение не бе уважено, а по-късно ни обвиниха за тежкото финансово състояние.”

05.09.95

- Вицепремиерът Румен Гечев се среща с изпълнителния директор на МВФ Йоханес  Вейнхолдс. След срещата г-н Вейнхолдс заявява, че има реална възможност МВФ да отпусне кредит за България. Правителството ще сключи договор с МВФ само ако условията в него са икономически изгодни за страната, заявява г-н Гечев.

- Колегиум на Министерство на науката, технологиите и образованието обсъжда проект за възстановяване на училищните настоятелства и правилник за дейността им.

- Зам.-министърът на земеделието Мария Лазарова съобщава, че правителството ще финансира есенната сеитба със средства от фонд "Земеделие".

- Вицепремиерът Дончо Конакчиев съобщава, че в МС е започнал семинар по стратегията на административната реформа, която ще започне в изпълнителната власт. Към МС е създаден отдел "Административна реформа", ръководен от проф. Огнян Панов.

- Изпълнителният директор на БКК Валентин Цветанов съобщава, че до средата на септември бордът на БКК ще обсъди обединяването на "Хеброс" и "Експресбанк" с частни банки.

06.09.95

- След срещата си с изпълнителния директор на МВФ Йоханес Вейнхолдс  министър-председателят Жан Виденов съобщава, че най-рано в края на годината България ще подпише стендбай споразумение с МВФ. Министър Георги Пирински заявява на г-н Вейнхолдс, че България има намерение да се включи във всички инициативи за следвоенното икономическо сътрудничество на Балканите. Г-н Пирински изтъква предимствата на инфраструктурните проекти и заявява, че сигурността в региона е един от елементите на икономическото сътрудничество на Балканите.

07.09.95

- Министър-председателят Жан Виденов обявява в парламента, че по време на участието си в годишната, юбилейна сесия на ООН в Ню Йорк през септември ще поиска икономическа помощ за загубите, които страната търпи от югоембаргото.

- Външните министри на България и Русия Георги Пирински и Андрей Козирев подписват консулска конвенция и работен план за консултации между двете министерства до края на следващата година. Двамата обсъждат двустранните икономически отношения, режима на проливите в Черно море и конфликта в Босна.

- Министрите на МВР и МВнР внасят в МС предложение за реципрочно въвеждане на заплащане при молба за българска виза за американски граждани.

- Министерство на финансите съобщава, че бюджетният дефицит е достигнал 41.805 млрд.лв.

- Министър Кирил Цочев и колегата му от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия лорд Фрейзър обсъждат сътрудничеството между България и Великобритания. Лорд Фрейзър обещава да съдейства за интеграцията на България в Европейската общност.

- Вицепремиерът Кирил Цочев заявява, че България няма друга алтернатива, освен да строи атомни централи - друг е въпросът дали да се строи голяма централа, или само да се довърши хиляда мегаватовият блок.

- Вицепремиерът Кирил Цочев заявява, че МС ще настоява "Нефтохим" да участва в дружеството за строежа на петролопровода Бургас-Александруполис.

- МС решава да бъде построен електропровод от подстанция Ивайловград  до помпената станция на р. Арда в Гърция. Чрез електропровода ще бъде продаван ток на Гърция. Министър Кирил Цочев заявява, че новият електропровод е с малка мощност и регионално значение, а изграждането му е в съответствие с рамковото споразумение между двете правителства от май 1995 г.

- МС одобрява проектозакон за контрол на външната търговия със стоки и технологии за гражданска и военна употреба.

- МС одобрява проектозакон за арендата.

- Министър Илчо Димитров заявява, че съдът, полицията и прокуратурата трябва да се занимават с учениците, които ходят на дискотека след  10 часа вечерта, посещават игрални домове, пият и пушат. Според г-н Димитров ученическата униформа не е задължителна, но не може момичетата да ходят в клас като "Мис Мокра фланелка".

- Министърът на отбраната Димитър Павлов съобщава, че ще бъде създадено ново държавно застрахователно дружество за армията, чийто капитал ще се набира от бюджетни средства и доброволни вноски.

- МС увеличава щата на Центъра за масова приватизация от 8 на 60 души.

- Председателят на Центъра за масова приватизация Калин Митрев съобщава, че ЦМС води преговори с "Български пощи" за продажба на боновите книжки. 

- Министърът на финансите Димитър Костов замразява създаването на Централна служба за борба с контрабандата към ГУ "Митници", поради опасения, че се дават прекалено големи пълномощия на тези служби.

08.09.95

- Транспортните министри на България и Румъния постигат договореност за фериботните превози по река Дунав между Русе и Гюргево.

- На среща между министър Климент Вучев, премиерския съветник Иван Ангелов и директори на 10 структуроопределящи предприятия се обсъждат взаимоотношенията на индустрията с държавния бюджет. Министър Климент Вучев заявява, че Министерството на промишлеността няма да прави отделен списък на предприятията за масова приватизация, защото е против предприятията да бъдат обособявани в отделни групи по какъвто и да е признак. Според него всички заводи, без военната индустрия и предприятията с особено значение за страната, трябва да се включат в бъдещото  раздържавяване.

09.09.95

- В Пловдив министър-председателят Жан Виденов съобщава, че по време на предстоящото му посещение в Москва ще обсъжда с руския премиер Виктор Черномирдин бъдещето на смесеното дружество "Топенерджи".

10.09.95

- Според  доклад на Агенцията за чуждестранни инвестиции, представен на 5-ата пленарна сесия ОИСР, само 326 фирми са получили финансова подкрепа от местни или външни фондове. Директорката на АЧИ Даниела Бобева предлага в доклада си координирането на финансирането на малкия и среден бизнес да се осъществява от една институция.

- Министърът на промишлеността Климент Вучев съобщава, че списъкът със заводи, подлежащи на закриване, ще бъде готов до средата на септември, след съгласуването му със синдикалните организации.

11.09.95

- Министър-председателят Жан Виденов заявява в Бърно, че българското правителство има политическа воля за икономическа интеграция в Европа. Той присъства на срещата на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА) заедно с премиерите на Полша, Унгария, Словакия, Чехия, Румъния, Словения и с министъра на външните работи на Литва.

- Вицепремиерът Румен Гечев и генералният директор на Британския съвет Джон Хенсън обсъждат възможностите за обучение на български експерти в Лондон.

- Говорителят на МВнР Радко Влайков заявява, че позицията на България към кризата в Босна не се влияе от чужди внушения или външен натиск.

- Министърът на екологията Георги Георгиев съобщава при завръщането си от САЩ, че България ще получи 10.5 млн. долара от Глобалния екологичен фонд ДЖЕФ. Министърът подписва споразумителен протокол със Световната банка за управлението на средствата.

- Министър Илчо Димитров заявява, че Министерство на просветата започва да работи по концепция за масовия спорт и туризъм в училищата.

12.09.95

- Министрите на вътрешните работи на България и Македония Любомир Начев и Стево Цървенковски на среща в Скопие заявяват, че обявяват война на престъпността. Те обсъждат проблемите на тероризма, ислямския фундаментализъм, търговията с наркотици и контрабандата на културни ценности. По същото време министрите на правосъдието на двете страни Младен Червеняков и Владо Поповски обсъждат как да се опрости граничния контрол и прекратят забраните за законно преминаващите граждани.

- В отговор на предложението на премиерския съветник Иван Ангелов за публично обсъждане на енергийната стратегия на страната, вицепремиерът Кирил Цочев заявява: „Не зная дали да проведем диспута на пл. "Александър Батенберг", или в аулата на Софийския университет, но на него трябва да присъстват  2000 души, които не разбират от енергетика.”

- Министърът на финансите Димитър Костов и директорът на мисията на МВФ в България Ръсел Кинкейд обсъждат изпълнението на държавния бюджет.

- Началникът на Генералния щаб ген. Цветан Тотомиров се среща с военното аташе на Русия ген. Анатолий Кисельов. На срещата се обсъжда безвъзмездното предоставяне на бойна техника за БА и предстоящото посещение на руския военен зам.-министър ген.-лейтенант Владимир Колесников.

- На заседание на МС министър Минчо Коралски заявява, че правителството ще компенсира доходите сто на сто, ако през 1996 г. инфлацията е до 20-25%.

13.09.95 

- Вицепремиерът Кирил Цочев и посланик Александър Авдеев обсъждат бъдещето на българо-руското газово дружество "Топенерджи" и петролопровода Бургас-Александруполис. На срещата се дискутира и въпросът за изплащането на дълговете на Русия към  България и либерализацията на търговския режим между двете страни.

- Говорителят на МВнР Радко Влайков заявява, че МВнР е разтревожено от готовността на Албания да предостави възможности за подпомагане на въздушните удари над Босна и Херцеговина. Така балканска страна се намесва, макар и непряко, в конфликта. Българските дипломати са разтревожени и от готовността на Турция да активизира ролята си в установяването на мира в района. Г-н Влайков припомня позицията на България да не участва по никакъв начин в операции, включително и на ООН, в Босна и Херцеговина.

- Министърът на финансите Димитър Костов обещава на директора на мисията на МВФ Ръсел Кинкейд  да подготви рамката на бюджета за следващата година и да я внесе в кабинета  през октомври. Вицепремиерът Румен Гечев заявява пред г-н Кинкейд, че до края на годината ще стартира продажбата  на приватизационни бонове за граждани. Г-н Кинкейд изразява задоволство от обещанията на министрите и заявява, че не вижда пречки за подписване на споразумение, ако те бъдат спазени.

- Министър Климент Вучев съобщава, че директорският борд  на "Кремиковци" няма да взема важни решения, докато Върховният съд не се произнесе за легитимността му.

- Специалисти от Министерство на правосъдието и МВР, прокурори и следователи обсъждат изработена от МВР програма за борба с престъпността.

- Министърът на финансите Димитър Костов представя на заседание на МС доклад за изпълнението на бюджета за първото полугодие. Г-н Костов заявява, че предстоят промени в законите за данъчното производство, данъчната администрация и за счетоводството и в постановленията за митническия контрол. МС решава да се дадат повече права на данъчните инспектори, за да се осигурят приходите в бюджета.

- Вицепремиерът Кирил Цочев съобщава, че се извършва проверка на дружествата, влизащи в състава на Военно-промишления комплекс.  Анализира се колко решения за търговия с военна продукция са приети, колко са отказани и защо, пояснява г-н Цочев.

14.09.95 

- Вицепремиерът Дончо Конакчиев заявява, че решението на миньорите да стачкуват е безотговорно, тъй като целта му е да дестабилизира държавата преди местните избори.

- МС повишава заплатите на държавните служители от 1 юли с 4,3 на сто. Министър Минчо Коралски заявява, че отговорни за забавянето са общините, защото използват преведените пари за други цели.

- Вицепремиерът Кирил Цочев заявява, че договорите за доставка на стоки за изплащане на 100 млн. долара руски дълг ще се подпишат в най-скоро време, като техническите подробности са били уговорени на срещата между министър Цочев и руския посланик Александър Авдеев.

- Представители на МС и БНБ се срещат с представителя на мисията на МВФ в България Ръсел Кинкейд. Г-н Кинкейд заявява, че краткосрочно, едногодишно споразумение ще бъде парафирано по-лесно от борда на МВФ. 

- Министър Кирил Цочев заявява, че фирмите на "Булгартабак холдинг", големите стокови тържища и външнотърговските дружества няма да се предлагат за масова приватизация.

- МС приема проектозакона за опазване на земеделските земи.

- МС възлага на "Български пощи" ЕООД регистрацията на боновите книжки за приватизация.

15.09.95

- МС призовава въвлечените в босненската криза страни да се въздържат от военни действия и враждебни актове на територията на Босна и Херцеговина. Това ще стимулира мирния процес в района, смята говорителят на МС Никола Балтов.

- МВнР се разграничава от депутата Велко Вълканов, който подписва в Скопие документ, признаващ съществуването на македонски език. Страната ни не е признавала македонска нация и език, пояснява говорителят на министерството Радко Влайков.

- Вицепремиерът Румен Гечев се среща с представителя на МВФ Ръсел Кинкейд. Двамата заявяват, че нямат различия по моделите за осъществяване на приватизация.

- Зам.-министърът Мария Лазарова съобщава, че стартът на фонд "Земеделие" се отлага за неопределено време.

17.09.95

- Министър-председателят Жан Виденов заминава на посещение в Москва.

18.09.95

- При завръщането си от Москва министър-председателят Жан Виденов заявява, че руската страна е настояла в българо-руското дружество "Топенерджи" да бъдат включени частни или държавни банки. Премиерският съветник Владимир Жеглов изразява изненада от думите на министър-председателя: „Откъде на къде руснаците ще диктуват кой да влезе в "Топенерджи?" Г-н Виденов заявява, че не се е срещал в Москва с президента на „Мултигруп”.  До края на годината той очаква акционерите на "Топенерджи" да обсъдят предложения за нови акционери.

- Говорителят на МВнР Радко Влайков съобщава, че проектът на Русия за създаването на нов СИВ е получен във Външно министерство. В него се предлага сътрудничество на страните от Източна Европа в областта на икономиката, науката и техниката.

- Министърът на вътрешните работи Любомир Начев посреща руския си колега Анатолий Куликов. Двамата обсъждат възможностите за сътрудничество между двете министерства.

- Външните министри на България и Словакия Георги Пирински и Юрай Шенк подписват договор за връщане на граждани и протокол за изпълнението му; спогодба за безвизов режим на пътуванията.

- Вицепремиерът Румен Гечев се среща с председателя на Турската централна банка Яман Тьорюнер.

- Зам.-министърът на промишлеността Вера Христова съобщава, че в новия фонд "Индустрия" са събрани 500 млн. лв.

19.09.95

- Министърът на финансите Димитър Костов участва на пленарна среща с представители на МВФ и БНБ. Г-н Костов подкрепя по принцип искането на МВФ правителството да изработи спешна програма за оздравяване на банките. Сключването на споразумение между фонда и правителството се отлага за октомври.

20.09.95

- Министър-председателят Жан Виденов се среща с представители на обществото "Изток-Запад", председателя на Българо-руската инвестиционна банка Емил Кюлев и изпълнителния директор на ТСБанк Пламен Грозданов. На срещата се обсъждат възможностите за развитие на сътрудничеството между България и Германия.

- Зам.-министърът на външните работи Ирина Бокова заявява, че посланик Слави Пашовски злепоставя България. Г-жа Бокова смята, че постоянният представител на България в ООН трябва да подаде оставка, след като се разграничава от правителствената политика.

- Банковата консолидационна компания отлага продажбата на държавния дял в "Хеброс" и Експресбанк.

- Министър Минчо Коралски внася в МС искане за промяна на Кодекса на труда, предвиждаща трудовите книжки да станат всеобщо задължителни.

- Началникът на управление в Министерство на промишлеността Борис Янев съобщава, че ведомството е разработило проект за допълнителен текст в Закона за ДДС и митническите тарифи, освобождаващ покупката на машини и съоръжения при учредяването на смесени дружества.

- БКК решава съвместно с БНБ да изработи програма за оздравяване на банковата ни система. Според зам.-председателя на БКК Ганчо Колев причината да се вземат подобни мерки е, че до юли повечето банки са със загуби.

21.09.95 

- Вицепремиерът Кирил Цочев получава от посланиците на САЩ, Англия, Германия, Канада, Франция, Италия, Япония и Европейския съюз официален демарш срещу пускането на I-ви блок на АЕЦ "Козлодуй". Г-н Цочев заявява, че не могат да бъдат приети аргументи без научна стойност и да бъде спрян реакторът преди зимата. Според него много страни се плашели от това, че България се превръща в енергиен център на Балканите и това е една от причините за натиска. Г-н Цочев подчертава, че не говори от името на правителството.

- Според  в. "24 часа" на закрито заседание МС решава да отзове 9 посланици от т.нар. президентски хора. В списъка, който ще бъде предложен на президента, са включени Слави Пашовски от Ню Йорк, Лea Коен от Брюксел, Светлозар Раев от Страсбург, Владимир Филипов от Лисабон, Елена Кирчева от Берн, Яни Милчаков от Варшава, Веселин Филев от Будапеща, Стефан Наумов от Тирана и Кирил Маричков от Ватикана.

- Вицепремиерът Кирил Цочев заявява, че държавата ще запази защитна квота от 25,1% в българо-руското дружество "Топенерджи".

- МС утвърждава спогодба за сътрудничество с Русия в атомната енергетика.

- МС обсъжда позициите на България за създаване на зона за свободна търговия с Чехия и Словакия.

- МС гласува поправка в кодекса на труда, която да внесе в НС. Текстът предвижда кабинетът да определи способите, по копито ще се установява националната представителност на синдикални и работодателски организации.

22.09.95

- Вицепремиерът Кирил Цочев заявява, че правителството няма да се поддаде на политически натиск в отговор на заплахи на Френската електрическа компания, че ще прекъсне връзките си с АЕЦ "Козлодуй", ако бъде пуснат в действие I-ви блок на централата. MC ще вземе политическо решение за пуска на І-ви блок след като в края на седмицата получи три независими доклада за състоянието на централата. Вицепремиерът се среща с авторите на двете концепции за развитие на енергетиката и нарежда до 10 дни да бъде изготвена обща стратегия за развитие на енергетиката.

- Министър-председателят Жан Виденов заявява пред парламента, че американският археолог Дъглас Бейли не е обвиняван в шпионаж. Ученият е експулсиран заради митнически нарушения и разкопки без разрешение, уточнява премиерът.

- МС се ангажира пред мисията на МВФ да изготви програма за намаляване дълговете на държавните банки. Правителството се съгласява, че те трябва да се оздравят, за да се намерят купувачи за тях. Бюджетът няма да дава пари за оздравяване, преди да се приемат съответните закони и да бъдат закрити някои банки, подчертава министър Димитър Костов.

- Правителственият комитет по европейска интеграция решава България да протестира срещу включването й в негативния списък за пресичането на границите на Европейския съюз.

- Министър Георги Пирински заявява: „Тригодишният мандат на 9-ата посланици, предложени за отзоваване от МС, отдавна е изтекъл и това е основната причина, заради която ги сменяме. МС не е нарушил конституцията, изключвайки посланик Слави Пашовски от делегацията в ООН”, смята г-н Пирински.

- Министърът на външните работи Георги Пирински обявява, че правителството и МВнР не са изпращали депутата Велко Вълканов на посещение при кюрдски партизани. Г-н Пирински обяснява на депутата Стоян Денчев (ДПС), че трябва да прави разлика между официалната позиция на МС и поведението на В. Вълканов.

24.09.95

- Министърът на вътрешните работи Любомир Начев заминава на среща с колегите си и министрите на правосъдието от страните на Европейския съюз в Брюксел.

25.09.95

- Министър-председателят Жан Виденов открива есенния панаир в Пловдив.

- Министерство на индустрията съобщава, че фирмите от електротехническата промишленост ще се обединят в консорциум. В отговор на протести срещу проекта на някои предприятия министър Климент Вучев заявява, че фирмите остават финансово независими в консорциума.

26.09.95

- Министър-председателят Жан Виденов заминава за Ню Йорк, където ще вземе участие в 50-ата юбилейна сесия на ООН.

- Министър  Любомир Начев и Младен Червеняков депозират в Брюксел протест срещу включването на България в негативния списък на Европейския съюз.

- МВнР съобщава, че България ще подписва документи с Македония на македонски, без да признава официално македонския език.

27.09.95

- Министър-председателят Жан Виденов заявява пред 50-ата юбилейна сесия на ООН, че загубите на България от санкциите на ООН за СР Югославия са 25% от очаквания брутен продукт за 1995 г. Г-н Виденов уверява Общото събрание, че България стриктно спазва санкциите, въпреки че търпи огромни загуби и настоява ООН внимателно да разглежда инструментите на миротворческата си политика - санкциите и умиротворителните операции. Припомняйки за смъртта на български сини каски в Камбоджа, г-н Виденов посочва, че организацията трябва да гарантира сигурността на служителите си. Премиерът изразява готовността на страната ни да участва активно в следвоенното възстановяване на Босна. България се надява да получи част от международната помощ за региона. Страните с преки загуби от санкциите трябва да са сред първите, които да получат помощ.

- На среща с председателя на ООН Бутрос  Бутрос-Гали  г-н Виденов обсъжда положението на Балканите.

- Говорителят на МВнР Радко Влайков съобщава, че министър Георги Пирински е протестирал в Ню Йорк пред външните министри на Швеция, Дания и Люксембург. На трите срещи  Георги Пирински е заявил, че категорично настояваме ЕС да преразгледа решението си за включване на България в негативния списък за преминаване през границите на ЕС. Г-н Пирински инструктира посланиците ни в Бон, Брюксел, Париж, Мадрид и Лондон да изразят негативната ни позиция пред външните министри на съответните страни.

- Тристранната комисия постига договореност от 1 септември минималната пенсия да бъде 1210 лв.

- В-к "24 часа" съобщава, че в началото на седмицата председателят на НЕК Дянко Добрев е подал оставка.

29.09.95 

- Министър-председателят Жан Виденов се среща с Карл Билд в Ню Йорк. След срещата г-н Виденов заявява, че до няколко седмици може да се очаква премахване на санкциите на ООН срещу бивша Югославия и че западните дипломати придават изключително важна роля на България за следвоенното възстановяване на Босна.

 

Коалиция  ДЕМОКРАТИЧНА  ЛЕВИЦА:  БЪЛГАРСКА  СОЦИАЛИСТИЧЕСКА  ПАРТИЯ /БСП/, БЗНС "АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ",  ПK "ЕКОГЛАСНОСТ”

01.09.95

- На заседание в Боровец председателите на общински съвети на БСП в Софийска област, депутатите от ПГ ДЛ и кметовете на левицата от Софийска област обсъждат Закона за местните избори и задачите на общинските съвети на БСП за неговото изпълнение. Заседанието е официално начало на предизборната кампания на социалистите от Софийски, Пернишки, Кюстендилски и Благоевградски регион. Подготовката на предстоящата кампания се провежда с необходимите темпове, съобщава Виолета Василева, член на ИБ на ВС на БСП.

02.09.95

- Началникът на "Организационно" направление на ВПС Николай Добрев съобщава пред БТА резултати от анализ, според който 51% от членовете на БСП са над 60 години, от 45 до 60-годишни - 32.6%, до 44г. - близо 17%, а до 34 години 5.8%. Една четвърт от членовете на БСП са с висше образование, със средно - 42.5%, а 32.3% са с основно. През последните пет години членската маса на партията е достигнала до 334 163 членове, като веднага след 10 ноември 1989г. числеността е била 980 хиляди.

03.09.95

- Организацията на БЗНС "Александър Стамболийски" в Пловдив се разграничава с остра декларация от ръководството на съюза в София. В парафирания от местния лидер на БЗНС Рангел Илиев  документ се казва, че лидерът и вицепремиер в кабинета на Жан Виденов Светослав Шиваров е обезличил съюза и го е превърнал в послушен придатък на БСП. 

- Направление "Организационно" на ВС на БСП съобщава, че в БСП до момента членуват 334 163 души. За последните 5 години се забелязва тенденция към намаляване на количествения състав на партията. Социалистите имат 278 общински;  9551 основни организации, от които 7424 по местоживеене и 2127 по интереси. Близо 41% от членовете на партията са жени.

- Регионалното съвещание на БСП в Плевен с участието на члена на ИБ Владимир Топенчаров и водача на плевенската листа Андрей Луканов констатира висока степен на готовност за местните избори. Утвърдени са кандидатурите за кметове в три от общинските центрове, а в останалите 7 това ще стане известно до края на седмицата.

04.09.95

- Лидерите на общинските организации на БСП, БЗНС "Ал. Стамболийски" и ПК "Екогласност" във Велико Търново подписват политическо споразумение за предстоящите местни избори. Споразумението урежда издигането на общи кандидати за кметове и единна листа за общински съветници. Споразумения за взаимодействие с партиите от ДЛ са сключили БСМ, БАС, Българска Партия Либерали, Демократичния съюз на жените, ОКЗНИ, Отечествения съюз, Съюза на пенсионерите и Съюза на инвалидите. Продължават преговорите с още 4-5 политически партии и организации.

- Варненските организации на БСП, на Българската единна комунистическа партия, на Българска работническа партия и на "Марксистка платформа" в БСП се обединяват в предизборна коалиция, обявена като "Народен фронт".

05.09.95

- На среща с депутатите от ПГДЛ министър-председателят Жан Виденов заявява, че Законът за държавния бюджет ще бъде спазен така, както е приет от НС. До края на годината ще има яснота по бюджета за 1996 г., като е "открит" пътят за сериозни преговори с международните финансови институции. Г-н Виденов определя успешното провеждане на местните избори като основна задача на политическия сезон. На следващо място са реформата в социалното дело и масовата приватизация.

- Общинският съвет на Плевен предлага на всички политически сили, в това число СДС, Народен съюз и ДПС да подпишат споразумение за толерантна предизборна борба, подчинена на интересите на Плевен и неговите граждани.

- На пресконференция Клара Маринова съобщава, че процедурата по издигане на кметове по места още не е завършена, никъде не се е стигнало до гласуване и няма уточнени имена. На своето заседание Политико-експертната група на БСП за местните избори съобщава за очертаване на "много широка лява коалиция" в Ловеч. В три града, съобщава групата, социалистите взаимодействат с  БСДП. БСП ще взаимодейства и с Патриотичния съюз. На заседание на ИБ на БСП Янаки Стоилов излага собствен анализ за развитието и състоянието на опозицията след парламентарните избори, чийто основен извод  е, че не може да се говори за обединена опозиция поради неясните идейни образувания в дясното пространство и негласния опит на СДС да се отклони от въпроса за своята идейна идентичност.

06.09.95

- В интервю за в-к "Дума" председателят на ПГДЛ Красимир Премянов заявява, че определя социалните въпроси като приоритетни –„… и  чрез законодателна дейност, и чрез управлението трябва да търсим и създаваме условия за излизане на България от кризата.” Г-н Премянов почертава, че като социална партия и демократична левица БСП се стреми към възможно най-социално ориентираните решения. Според него няма маловажни закони и мотивирането на законодателната програма от текущата конюнктура е неправилно. Като свои евентуални партньори г-н Премянов определя всички, които проявяват национална отговорност и разум, подчертавайки, че не отнема  априори  такова качество на никого.

07.09.95

- В интервю за в-к "Стандарт" лидерът на софийската организация на БСП Александър Маринов заявява, че тя е третата по големина партия в държавата. Г-н Маринов смята, че 50-те хиляди членове на организацията са голяма сила и пледира  управлението на Демократичната левица да разгърне потенциала им. Г-н Маринов заявява още, че не предвижда загуба на БСП в изборите за кмет на София, но ако това все пак се случи, ще поеме отговорността и прогнозира свикването на извънреден конгрес или друг висш форум на БСП, който да анализира резултатите за кметската надпревара и да установи кой е провокирал евентуална загуба в столицата.
- Демократичната левица в гр. Ловеч подписва политическо споразумение с местните организации на БСДП, съюз "Нов избор", Демократичен съюз на жените и БСМ.

- В статия във в-к "Дума" председателят на БАС и депутат от ДЛ Велко Вълканов споделя впечатленията си от посещението си при кюрдски партизани в Близкия изток.

08.09.95

- След продължителна дискусия в ОС на БСП в Кърджали става ясно, че БСП в Кърджали ще издигне за кмет социалист с доказан професионализъм и управленски качества или ще подкрепи обществено приемлива фигура на безпартиен кандидат, за да преодолее досегашния пагубен монопол на ДПС в общинското управление. Социалистите декларират, че са готови на широк разговор с всички национално отговорни политически сили в общината за кандидатурата на бъдещ кмет.

09.09.95

- БСП и БАС организират митинги на победата на 9 септември в цялата страна. Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов заявява на 10 000-ен митинг на Братската могила в София, че след като БСП спечели властта в София, ще върне всички свалени паметници и ще ги нареди в специална алея – „… други народи са преживели по-тежки и кръвопролитни граждански сблъсъци в своето минало и са ги преодолели, защо да не можем и ние?”, пита ораторът. Председателят на столичния БАС смята, че в страната надигат глава фашисти, а съдебната власт се отнася твърде меко с тях, нарушавайки конституцията. Депутатката Мариела Митева констатира, че в България отново се проявява политическа нетърпимост, рисуват се кръстове и се поругават гробове.

10.09.95

- С участието на депутатите Мариела Митева и Петър Слабаков конференцията на общинската организация на БСП в Шумен обсъжда 8 кандидатури за кмет и 106 за съветници.

11.09.95

- Градският съвет на БСП в София обсъжда първи вариант на проекта за предизборна платформа, в която са разработени нарочни мерки за водоснабдяването, жилищните нужди на столицата, за работа с предприемачите, безработицата, пресичане на престъпността, преференции на работниците и служителите при раздържавяването на общинските фирми, повишаване на държавните субсидии за образованието. Платформата се разработва от група под  ръководството на Тодор Модев. ГС на БСП обсъжда и постъпилите предложения за кмет на столицата. Като основни кандидати са посочени Христо Генчев, Венцислав Йосифов, Александър Каракачанов, ген. Пешевски, Тодор Модев и др.

12.09.95

 - ВС на БСП решава БСП да се регистрира за участие в местните избори в коалиция с БЗНС "Александър Стамболийски" и ПК "Екогласност". Коалицията ще се представлява от Жан Виденов, който получава мандат да подаде заявление за регистрация в ЦИК. Заседанието не обсъжда сключването на коалиция на централно ниво с Патриотичен съюз, но е съобщено, че е изготвен проект за сключване на такова, препоръчващо на местните структури да сключват споразумения за общи листи, общи предизборни щабове и след изборите общи групи на съветниците. ВС на БСП получава мандат да подпише това споразумение едва след като се постигне съгласуваност със сегашните коалиционни партньори, между които най-сериозни резерви по отношение на Патриотичен съюз изразява ПК "Екогласност". ВС отчита, че засега няма принципни различия между БСП, земеделци и еколози по отношение на политиката на взаимодействие за местните избори, но на места са възникнали напрежения за квотите на съветническите листи. Като най-ефективно по места се оценява взаимодействието с БББ, ДАР и БСДП. В доклада си пред пленума Янаки Стоилов съобщава, че „… има случаи на взаимодействие и с комунистически партии. Затруднен е диалогът с ОПТ заради разцеплението в ОКЗНИ.” ВС одобрява план за работата си до края на годината.

- ПГДЛ гласува законодателната си програма до Коледа. В нея се предвижда да бъдат приети 23 закона изцяло и 9 на първо четене. В първата група са включени законите за приватизационните фондове и програмата за масова приватизация, за цените, концесиите, застраховането, държавния финансов контрол и срещу спекулата. В неотложния раздел са включени уточняващи регламенти на законите за земята, реституцията, концепцията за национална сигурност, довършването на закони за отбраната и за висшето образование, пакет социални и данъчни законопроекти.

14.09.1995

- В-к "Дума" - на Позитано е проведена среща между лидерите на БСП Жан Виденов, Янаки Стоилов и Дончо Конакчиев с над 100 „червени” кметове по проблемите на местното самоуправление. Като основни проблеми кметовете са посочили затрудненията в изплащането на заплатите в бюджетната сфера и предизборните напрежения. Отчетено е, че в 12 от проведените 13 частични избора през мандата са се наложили кандидатите на БСП.

- Националният център за изследване на общественото мнение  /НЦИОМ/е представил свое изследване, според което БСП и коалиционните й партньори на местните избори ще имат огромно предимство в над 57% от общините. Изключение правели София, Пловдив и Варна. Ново явление за нашата страна било появата на "червени" бизнесмени.

- Във Враца са подписани предизборни споразумения с коалиционните партньори на БСП и Отечествения съюз.

15.09.1995

- В-к "Дума" - лидерите на партиите в предизборната коалиция "БСП, БЗНС "Ал. Стамболийски", ПК "Екогласност" подписват протокол за взаимодействие и сътрудничество с предизборна коалиция Патриотичен съюз.

- На общо събрание на акционерите на "Дума прес" АД  притежателят на 49% от дружеството Николай Кривошиев предлага да прехвърли безвъзмездно дела си на ВС на БСП, заявява първиятвият зам.-главен редактор на "Дума" Тодор Коруев. Изпълнителният директор на "Дума прес" АД е освободен от длъжност поради преминаване на друга работа.

18.09.95 

- В-к "Дума" съобщава, че са определени кандидатурите за кандидат-кметове на БСП в градовете Стара Загора, Търговище, Антоново, Опака, Добрич, Ямбол, Велико Търново, Свищов, Лясковец, Сухиндол, Горна Оряховица, Павликени, Полски Тръмбеш, Стражица, Елена, Велинград, Брацигово, Нова Загора и Котел.

20.09.1995

- В-к "Дума" - Столичният градски съвет на БСП е решил да подкрепи независимия кандидат за кмет на София Венцислав Йосифов. Пленумът с гласуване е определил формулата за участие на БСП - с 38 гласа на 29 е взето решение за подкрепа на независима пред  чисто партийна кандидатура. Обсъждани са четири кандидатури, които коалицията евентуално да подкрепи - Венцислав Йосифов,  Александър Каракачанов и партийните на Тодор Модев и на арх. Христо Генчев. Още в началото Модев и Каракачанов били преценени като неизбираеми, но след определяне на формулата основни претенденти останали Каракачанов и Йосифов. Градският съвет на БСП е бил информиран за водените разговори с ДАР и БББ за евентуална подкрепа на поддържания от БСП кандидат на втория тур.

- На пресконференция Георги Първанов е заявил, че кризата на влияние на БСП в смесените райони вече се преодолява. Възстановени са основни партийни организации в 52 селища. На заседание на Изпълнителното бюро е направен анализ, че при предстоящите местни избори ДПС вече не може да се надява на същото влияние.

- Комисията по култура към ВС на БСП препоръчва БСП да започне преговори новият герб да е с Мадарския конник вместо с лъв. Повод за решението на комисията са писма на председателя на Парламентараната комисията по култура Иво Атанасов до акад. Благовест Сендов, Красимир Премянов и министър Георги Костов.

21.09.1995

- В-к "Дума" - в интервю за вестника Александър Маринов заявява, че БСП в София разполага с шансове, каквито досега не е имала. Целта в изборите е кандидатът за кмет да успее и групата съветници на БСП да има сериозно влияние в Общинския съвет. Начинът да се реализира целта е да се привлекат по-широк кръг от патриотично и демократично настроени столичани. Собствените проучвания на БСП показвали, че Венцислав Йосифов можел да разчита на собствен електорат между 10 и 14 %. Важно преимущество на Йосифов било, че той не просто има теоретични виждания, а че открито декларира непримиримост с драстичното социално разслоение и ще се стреми да го преодолее.

22.09.1995

- В парламента е отхвърлен вотът на недоверие на правителството на Жан Виденов. 130 от общо 232-ма народни представители гласуват "против" вота на недоверие. 102- ма са "за", „въздържали се” няма. След като резултатите стават известни, Жан Виденов заявява, „… че ходът на СДС беше с чисто пропагандна насоченост и не го разглеждам като сериозен политически акт нито в положителния, нито в отрицателния смисъл.”

- Политическо споразумение за издигане на обща листа във Видин подписват БСП, ПК "Екогласност", БЗНС "Александър 'Стамболийски", Отечествения съюз и Българската комунистическа партия.

23.09.1995

- В-к "Дума" - на път за Белград  депутатите от ПГДЛ  Красимир Премянов, Клара Маринова и Николай Добрев разговарят с кмета на Димитровград, с лидера на Общинския комитет на Социалистическата партия на Сърбия и с председателя на Изпълнителния съвет на общинската скупщина. Шефът на ПГДЛ се е ангажирал да бъдат проучени три основни искания на сънародниците ни от Западните покрайнини - да се разшири хуманитарната помощ за осигуряване на горива; двустранен обмен на студенти и по-скорошно решаване на проекта за съвместна водоснабдителна дейност.

25.09.95 

- Председателката на Общопартийната контролна комисия Сашка Каракашева заявява, че до седмица ще бъде извършена ревизия в "Дума прес" АД.

26.09.1995

- В-к "Дума" - социалисти, които не са могли да съберат необходимите гласове в заседанията на общинските съвети на БСП и събранията на основните партийни организации в селата за кандидат-кметове в Пиринския край, са решили да участват като независими. Алтернативни кандидатури на демократичната левица, които са членове на БСП ще се издигнат в градовете Петрич, Разлог и Кресна и в селата Хаджидимово, Добринище и др.

26.09.95 

- След завръщането си от посещението в Белград председателят на ПГДЛ Красимир Премянов заявява, че в състоялите се разговори българската делегация се е ангажирала с предложения за построяване на детска градина за децата на сръбските бежанци и болници. От своя страна сръбските социалисти настояват България да стане основен партньор в икономиката и търговията, като получи възможност за участие в икономическите инициативи след войната и ембаргото. „ Изпускаме влака като държава, защото не работим за Сърбия.  България има интерес от възстановяването на Югославия” -  заявява г-н Премянов. Говорителката Клара Маринова разяснява, че БСП не е искала официален  Белград  да признае Република Македония - въпросът бил повдигнат само пред  съпредседателя  на сръбската соцпартия Горан  Перчевич.

27.09.1995 

- В-к "Дума" – според  депутата Никола Койчев, председател на социалната комисия в парламента, 300 000 млади специалисти със средно и висше образование ще попълнят редиците на безработните, ако Народното събрание приеме одобрената от правителството поправка в Кодекса на труда. Поправката щяла да има и положителен ефект, тъй като ще задържи броя на пенсионерите и ще направи възможно увеличението на пенсиите.

- БСП сключва споразумение за предизборно сътрудничество с Патриотичен съюз в Бургас.

 

СЪЮЗ  НА  ДЕМОКРАТИЧНИТЕ  СИЛИ  /СДС/

01.09.1995

- В-к  "Демокрация" - СДС и БСДП са подписали споразумение за взаимодействие в местните избори. Двете политически сили ще участват с обща кандидатура за кмет и обща листа за съветници в общините и кметствата, където структурите са постигнали съгласие.

- В Казанлък Обединените демократични сили /ОДС/- СДС, Народен съюз, ДПС, Обединените монархически движения подписват споразумение с БББ за подкрепа на кандидатурата на Николай Колев за кмет.

02.09.1995

- В-к "Демокрация" - във Варна се провежда работно съвещание по въпросите на подготовката на местните избори с участието на Иван Костов. В града кандидатурата на Христо Кирчев за кмет се подкрепя от СДС, ДАР, ХАП, дружество "Просветление", Конституционния съюз и районния център на Федерация Царство България. Продължават разговорите с ВМРО-СМД, НС и ДПС.

04.09.1995

- В предаване на частно радио Йордан Соколов е заявил, че СДС вероятно ще поиска вот на недоверие на правителството по повод трагедията на 14-те войничета, ако министър-председателят не поднесе на НС оставките на транспортния и вътрешния министри. Решението било само на Националния изпълнителен съвет. НКС на СДС и ПГ още не са определили окончателно бъдещата тактика на съюза.

- В-к "Демокрация" - в Сливен е постигнато споразумение между СДС, "Нов избор", БЗНС, ДПС, Федерация Царство България и Зелената партия за издигане на обща кандидатура за кмет.

05.09.1995

- В-к "Демокрация" - в позицията на коалицията "силовите действия са оправдана стъпка". СДС смята за оправдани военните действия на НАТО, ООН и силите за бързо реагиране срещу военни обекти на босненските сърби в защитените от ООН зони в Босна и Херцеговина.

- В Петрич е подписано политическо споразумение за съучастие в местните избори между СДС и БСДП.

06.09.1995

- С тържествен молебен за отечеството и панихида за дейците на Съединението на площада в гр. Пловдив привърженици на СДС, ВМРО, БСДП, Обединените монархически организации, НРК, НКСП отбелязват годишнината от Съединението.

- В-к "Демокрация" - на заседание на политическите формации в столицата, подписали споразумението за единни действия, се взема решение да се именуват Обединена демократична опозиция - София. Съюзът на монархическите сили е включен чрез анекс  като 16-а организация, подписала споразумението. За председател на изборния клуб в София е избран Любомир Павлов.

- На работен обяд с изпълнителния директор на Международния валутен фонд Йоханес Вейнхолдс  тримата  депутати от СДС - Иван Костов, Александър Божков и Стефан Софиянски са заявили, че изпълнението на изискванията по споразумението ФЕСАЛ би накарало социалистите да свършат нещо за реформата в България.

- В-к "Демокрация" - в Бургас е подписано споразумение за единодействие между общинските ръководства на СДС, БСДП, ХАП и Федерация Царство България. Ще бъде издигната единна кандидатура за кмет и обща листа за съветници.

- В-к "Демокрация" - в статия за вестника Валентин Василев, депутат от ПГ на СДС, заявява, че за започналата сесия на парламента НСПГ на СДС единодушно е решила приоритетно да разработи законопроекти, свързани с реда, сигурността и борбата с престъпността в България.

08.09.1995

- В-к "Демокрация" - в Ямбол е подписано споразумение за издигане на единна кметска кандидатура между СДС, Народен съюз, БНРП, ВМРО, Нов избор, Български женски съюз и Съюз на индустриалците.

09.09.1995

- В-к "Демокрация" - в курорта Паничище се провежда семинар за обучение на кандидати за кметове с лектори от Американския републикански институт у нас. В приветствия към участниците г-жа Надежда Михайлова и г-жа Анастасия Мозер са подчертали, че не бива да се забравя, че имаме единствен политически противник и той е БСП.

- На заседание е избрано председателството на предизборната столична коалиция на Обединената демократична опозиция - Евгени Бакърджиев - председател на софийския регионален съвет на СДС, Божидар Митев - председател на столичната градска организация на БСДП и д-р Димитър Иванов - председател на дружество "Просветление".

12.09.1995

- ПГ на СДС взема решение да внесе искане до края на седмицата за вот на недоверие към министър-председателя и правителството на БСП. Повод е инцидентът на 11-и август, при който загинаха 14 военнослужещи.

13.09.1995

- В-к "Демокрация" - в Декларация "Обнадеждаващи стъпки за постигането на мир" на НКС на СДС се заявява, че СДС приветства Женевското споразумение между Босна и Херцеговина, Хърватия и СР Югославия като първа стъпка към цялостното мирно уреждане на босненския конфликт.

- СДС внася своите документи за регистрация в ЦИК. Петър Стоянов заявява, че СДС ще се регистрира като коалиция от 11 партии, като причината да не бъдат представени всички членове на съюза е от юридически характер.

14.09.1995

- В-к "Демокрация" - в гр. Плевен Обединените демократични сили ще излязат с единна кандидатура за кмет - юристът Теодосий Симеонов, досегашен председател на СДС. Кандидатурата се подкрепя от Народен съюз, РДП извън СДС, Партия на демократичния център, Нов избор, Комитетът за защита правата на човека, Федерация царство България, Ромска партия, БСДП, ДПС, Български национален фронт, "Подкрепа" и АДС. Евентуално ще се  присъединят Зелената партия и АСП.

16.09.1995

- В-к "Демокрация" - СДС се е регистрирал под номер 1 в ОбИК за участие в изборите за местни органи на властта в гр. София. 

- В гр. Ловеч е подписано политическо споразумение между СДС, Народен съюз, Федерация Царство България, ДПС, РДП извън СДС и Съюз на безпартийните. Ще бъде подкрепена кандидатурата за кмет на СДС и ще се издигне обща листа за съветници.

- В гр. Сливен СДС, Народен съюз, ДПС, Нов избор, Федерация Царство България и Зелената партия са се обединили в коалиция Демократична платформа.

- В гр. Русе Народният съюз е взел решение да излезе на изборите с обща листа за съветници със СДС и да подкрепи кандидата за кмет на СДС.

- В гр. Благоевград кандидатурата за кмет на СДС ще бъде подкрепена от ВМРО-СМД, ХАП, Нов избор, Федерация Царство България и царски клуб "Горна Джумая".

18.09.1995

- В-к- "Демокрация" - на извънреден конгрес Конституционният съюз е приел декларация за съвместни действия със СДС на предстоящите местни избори. На форума е присъствал Спас Гърневски от СДС, който в своето приветствие е заявил, че монархията е интелигентно пътуване към бъдещето на България.

- Националният партиен съвет на РДП на свое работно заседание в Чирпан е взел решения, свързани с подготовката на местните избори и е приел проект за създаване на информационна система на РДП.

19.09.1995

- В-к  "Демокрация" - състояла се е среща между Стефан Софиянски и ръководството на РДП. Александър Йорданов е изразил подкрепата на неговата партия за кандидатурата на Софиянски. Експерти и специалисти от РДП ще се включат в предизборния щаб на кандидата.

- В-к "Демокрация" - Националната арбитражна комисия на СДС, в която влизат членове на НИК, на Националната изборна комисия, депутатите от съответните райони и председателите на регионалните съвети на коалицията е разгледала възраженията на вътрешните избори за кандидатури на Съюза. В повечето от спорните случаи - Ботевград, Добрич, Карлово са били потвърдени решенията на проведените вече общински събрания.

20.09.1995

- В-к "Демокрация" - в декларация на СДС "Опитите за международна изолация на България будят тревога" се заявява, че СДС посреща с тревога съобщението за предложеното от Русия възраждане на структура по подобие на бившия Съвет за икономическа взаимопомощ. Създаването на една нова икономическа общност под егидата на Русия щяла да отдалечи възможността на България за присъединяване към ЕС и окончателно ще прекрати нашите стъпки към членство в НАТО. В документа се казва, че тези събития са най-сериозната заплаха за българската национална и независима външна политика през последните пет години.

- От пресконференция - Иван Костов информира, че в една четвърт от общините в страната СДС ще участва в местните избори в коалиция с Народен съюз. На пресконференцията е съобщено, че местните клубове на СДС наброяват 2200 и продължава  учредяването на нови. Във всички общини в страната били изградени структури на коалицията.

- В-к "Стандарт" - СДС и ДПС не са постигнали конкретни договорености на разговорите за сътрудничество по време на двата тура на изборите. В Кърджали СДС и ДПС ще излязат със свои кандидатури.

25.09.1995

 - В НДК Стефан Софиянски представя своята предизборна програма "За развитие на столицата". Сред основните приоритети са поощряването на инициативата в строителството, услугите, търговията и здравеопазването. Стефан Софиянски смята, че разрешаването на проблемите на столицата са по силите единствено на организация, която е готова да поеме отговорност.

- В-к "Демокрация" - на свое заседание Националният съвет на БЗНС "Никола Петков" в СДС е окачествил политиката на БСП като реваншистка, водеща към все по-задълбочаващо се обедняване. Във външнополитически план България все повече се изолирала от свободните демокрации и от членство в евроатлантическите структури. Националният съвет е утвърдил състава на изборния щаб на БЗНС "Н. Петков” в СДС. В срок до 31 декември щяла да бъде извършена нова съдебна регистрация на Съюза.

- В-к "Демокрация" - на свое заседание Националният комитет на Социалдемократическата партия е приел решение, в което порицава някои местни организации на СДС във връзка с намеренията им да участват в общинските избори, регистрирайки свои членове като независими кандидати или като кандидати на политически формации извън СДС. В Призив на Националния комитет на Социалдемократическата партия се заявява, че управлението на преименуваните комунисти спира икономическата реформа. ИК на СДП призовава социалдемократите и социалдемократическите партии за сътрудничество и единодействие в борбата за опазване на първите демократични кълнове.

- На заседание на Националния комитет на Републиканската партия са обсъдени предложените от РП и издигнати от СДС кандидати за кметове и съветници. Възложено е на Изпълнителното бюро да изготви концепция за издаването на печатни издания на партията. 

26.09.1995

- В-к "Демокрация" - кандидатът за кмет на Обединената демократична опозиция Стефан Софиянски е направил обиколка в община "Студентска", за да се запознае с най-неотложните проблеми на района. Той е посетил пазарите и е разговарял с търговци и граждани. Търговското обслужване и връщането на земята ще залегнат на едно от първите места в работата на бъдещата кметска управа.

- Във Велико Търново СДС е регистриран под номер 7, а кандидатът на Обединената демократична опозиция под номер 17.

- В Габрово под номер 1 се е регистрирала коалицията СДС - Федерация Царство България.

27.09.1995

- В-к "Демокрация" - след заседание на НИС Петър Стоянов огласява оценката на НИС за вота на недоверие на кабинета Виденов. В оценката се заявява, че министър-председателят спечели вота в парламента, но не получи доверието, че може да спечели войната с престъпността. Според Иван Костов фактът, че кабинетът бе избран със 137 гласа, а на вота е подкрепен от 130, означавал, че процесите на разномислие сред социалистите се задълбочават. В свое изявление Иван Костов предупреждава командващия войските на Министерството на транспорта, че извършва закононарушение, съгласявайки се войниците да бъдат използвани като работна сила за принудителен труд в частни обекти.

- В-к "24 часа" - Надежда Михайлова е избрана за заместник-председател на Комисията по парламентарни и обществени връзки при Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

- В-к "Демокрация" - кандидатът за кмет Стефан Софиянски е провел среща с интелектуалци като Георги Данаилов, Радой Ралин, Димитър Коруджиев и др. Организатори на срещата са били Сдружението на българските писатели, редакцията на вестник "Литературен форум" и пресцентърът на кандидата. Споделени са вижданията, че културните дейци трябва по-активно да се включат в процесите на демократизация на обществото.

- В община "Възраждане" - София е подписано споразумение между СДС и Народен съюз, съгласно което на предстоящите избори се подкрепя кандидатурата за районен кмет - кандидат на СДС, при обща листа за районни съветници.

28.09.1995 

- В-к  "Демокрация" - Обединената демократична опозиция представя официално своята общинска листа. Водач на листата е Евгений Бакърджиев - председател на софийската организация на СДС, кметски наместник в община "Изгрев", организационен секретар на БЗНС "Никола Петков" в СДС; Ангел Ахрянов - заместник-председател на БСДП, депутат във ВНС - ще се занимава с проблемите на културата; Борис Спиров - основател на ХАП, бивш министър на земеделието - основна насока на бъдещата му дейност  като общински съветник - финансова политика на общината; Христо Дерменджиев - зам.председател на монархическо дружество "Просветление", главен кореспондент на Световната академия по хералдика на Британската кралска академия и на Международния институт по орденски заслуги - ще отстоява традициите на София; Никола Даскалов - бивш първи заместник-министър на отбраната в правителството на СДС; Петър Джорински - бивш зам.министър на земеделието през 1992 г.; Иван Таушанов - председател на Асоциацията на демократичните синдикати и др.

- В-к „Демокрация" - Стефан Софиянски е посетил в район "Надежда" 152-ра детска градина, VIII-а поликлиника и др. Кандидатът за кмет е заявил, че дълг на всеки кметски наместник е да помисли първо за децата.

- В гр. Ловеч обединените демократични сили са подписали споразумение за издигане кандидатурата на бившия заместник областен управител Кольо Колев за кмет на града. Политическите сили СДС, Народен съюз, Федерация Царство България, РДП извън СДС и Съюзът на безпартийните ще участват в местните избори и с единна листа за общински съветници.

29.09.1995 

- В-к  "Демокрация" - СДС оповестява декларация  "БСП е неспособна да осигури на българите свободна виза за Европа" по повод заседанието на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи на Европейския съюз, което гласува единодушно България да остане в негативния списък на рисковите държави, валиден за страните-членки на съюза. В документа се заявява, че решението на Съвета на министрите е ясен сигнал, че България изостава в три главни посоки по пътя към Европа - развитието на демократичните реформи, отсъствието на напредък в пазарната реформа, рязкото обедняване на българите и растящата и търпяна от правителството престъпност. СДС смята, че не трябва всички българи да бъдат наказвани с карантина от Европа заради некадърното управление на БСП.

- В-к "Демокрация" - ръководствата на столичните организации на БЗНС "Никола Петков" и коалиция Нов избор - Сбор за демокрация сключват споразумение с Обединената демократична опозиция за съвместни действия по време на местните избори. Председателят на софийската организация на СДС Евгений Бакърджиев заявява, че „… Стефан Софиянски получи подкрепата на онези, които заедно тръгнаха да променят България през 1990 г.”

- В-к "Демокрация" - кандидатът за кмет Стефан Софиянски е посетил община "Витоша". Той се е срещнал с колектива на 50-о основно училище, граждани на Драгалевци; посетил е сиропиталището в Драгалевци и Дом 1 за проблемни деца в Бояна.

- Стефан Софиянски се среща с областния управител Тодор Константинов по негова покана. Г-н Константинов е заявил, че намеренията на управата са предизборната надпревара да протече коректно. Кандидатът за кмет е запознал областния управител с приоритетите на своята програма.

- В гр. Несебър е подписано споразумение между СДС и Народен съюз за издигане на единна кандидатура. Коалицията издига за кмет на общината кандидата на Народния съюз Янаки Стоянов.

- Обединената демократична опозиция и съюз Нов избор на територията на община "Младост" са сключили политическо споразумение за подкрепа на кандидата за кмет и общи действия по време на местните избори.

 

Коалиция НАРОДЕН  СЪЮЗ: ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /ДП/ И БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ /БЗНС – НС/

05.09.1995

- В-к "24 часа" - на проведена среща в парламента между СДС и Народен съюз не се достига до решение за единна кандидатура за кмет на град София. Постигната е договорка подписаните споразумения в цялата страна да не се развалят.

- Депутати от ПГ на Народен съюз са се срещнали с представители на Международния републикански институт от САЩ.  На 9-и и 10-и септември ще се проведе поредният семинар в местността Паничище.

06.09.1995

- По време на посещението на испанския министър-председател Фелипе Гонзалес  е проведена 15 минутна среща с депутати от Народен съюз. Депутатите поискали България да бъде поставена на равна основа с другите страни от Шенгенското споразумение.  -
- На пресконференция Георги Пинчев съобщава, че Народен съюз ще настоява за среща с кабинета и лично с министър-председателя Жан Виденов на тема "ценовата политика на управляващите". На нея ще бъде поискано разяснение за бъдещото покачване на цените на електроенергията и Съюзът ще застане зад искането на синдикатите за компенсиране на увеличението.

- В гр. Велинград СДС ще подкрепи кметската кандидатура на Народен съюз.

07.09.1995

-  В-к "Земеделско знаме" - в Народното събрание депутатът Георги Пинчев прочита декларация на ПГ на НС "Върховенството на националните интереси" по повод  110 години от Съединението.

08.09.1995

- В-к "Земеделско знаме" - в декларация на Народен съюз "Подкрепяме президентската позиция" се заявява, че коалицията с тревога констатира опитите на БСП да възстанови своето влияние и контрол върху въоръжените сили на Република България. Народният съюз се консолидира с позицията на президента на републиката, изразена на 5-и август в словото му пред випускниците на Военната академия и в обръщението му към нацията на 29-и август. Коалицията изисква от правителството да предприеме спешни и действени мерки за финансовото и материално-техническото осигуряване на въоръжените сили и за решаване на острите социални проблеми на военнослужещите.

- Депутати от ПГ на Народен съюз са се срещнали с членове на Съюза на собствениците на гори в България. Участниците в срещата стигнали до становището, че първо трябва да се върнат горите, а след това де се приема закон за горите.

11.09.1995

- В-к "Знаме" - в гр. Велико Търново е постигнато споразумение за единодействие между Народен съюз, СДС, ДПС.

13.09.1995

- В-к "Земеделско знаме" - на 9 и 10.09. се е провел семинар, организиран със съдействието на фондация "Ханс Зайдел". Участниците са били 60 души от коалиция Народен съюз. Предвидени са семинари в още 7 големи града.

14.09.1995

- Коалиция Народен съюз внася своите документи за регистрация в ЦИК.

15.09.1995

- В-к "Земеделско знаме" - на съвместно заседание на Постоянното присъствие на БЗНС и Централното бюро на ДП е решено пълномощия за регистриране на кандидатите в общинските избирателни комисии да се издават от съпредседателите на коалицията. Ако в определена община не е постигнато споразумение между двете организации, писмени възражения ще разглежда Арбитражната комисия. В общините, където един от коалиционните партньори няма структура, пълномощното ще получи представителят на другия партньор.

- Общинското ръководство на БЗНС и ДП единодушно е решило да подкрепи кандидатурата за кмет на СДС в гр. Сандански.

18.09.1995

- В-к "Знаме" - в интервю за вестника Анастасия Мозер заявява, че преговорите между Народен съюз и СДС продължават. В много градове има единни кандидатури - Велико Търново, Русе, Казанлък. В София тя щяла да се появи на втория тур. Становището на Народния съюз е, че опозицията не е разединена.

- В-к "Земеделско знаме" - главният секретар на БЗНС Анастасия Мозер е участвала в конференция по земеделските проблеми в Страсбург. В интервю пред вестника тя заявява, че конференцията е имала за задача да разгледа проблемите на бъдещото развитие на селското стопанство в слаборазвитите, неиндустриални страни и региони. Един от основните акценти на срещата бил въпросът за изграждането на автономни наднационални организации в бившите соцстрани, които да защитават интересите на фермерите.

19.09.1995

- В гр. Лом е постигнато споразумение между БЗНС и БСДП за съвместно участие в местните избори.

20.09.1995

- В гр. Нова Загора е постигнато споразумение зад кандидатурата за кмет на БЗНС да застанат Народен съюз, СДС, БББ, Федерация Царство България, Партия на свободните демократи, ДПС, Зелената партия, Либерален конгрес и Съюз на репресираните.

21.09.1995 

- Провежда се среща между депутати от ПГ на Народен съюз и представители на КТ "Подкрепа".

22.09.1995

- Провежда се срещу между ръководствата на Народен съюз и КНСБ. Дискутирани са социалната политика и предстоящите местни избори. Договорено е синдикатът да поддържа връзки с коалицията, без да се нарушава Закона за местните избори.

26.09.1995

- В-к "Земеделско знаме" - според Веселин Бояджиев, председател на Централния предизборен щаб, коалиция Народен съюз, като най-търсения партньор от политическите сили в страната, е с най-благоприятни изходни позиции в навечерието на местните избори. В обобщени данни се съобщава, че в две трети от населените места коалицията е издигнала свои кандидати за кметове и в повече от 95% от общините - самостоятелни листи за общински съветници.

27.09.1995

- В читалище "Славянска беседа" официално е открит пресцентърът на предизборната кампания на кандидата за кмет Ренета Инджова.

29.09.1995 

- В НДК официално е открита кампанията на кандидатката за кмет на София Ренета Инджова. Бившата премиерка представя своята предизборна програма за съживяване на града. Най-важните приоритети са чистотата, довършването на метрото, комуникациите и водния проблем. Тя ще настоява за разширяване на правомощията на общинската полиция. На представянето на предизборната платформа са присъствали съветниците на президента Боян Славейков, Румен Христов, Кирил Велев, Георги Георгиев и Юлия Гурковска.

 

БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ  /БЗНС/

01.09.1995

– В-к „Земеделско знаме" - в община Добрич-селска БЗНС провежда конференция, на която гласува кандидатура за кмет и листа от 33 общински съветници. В 56 села са избрани окончателно кандидатите на БЗНС  за кметове. Предстои да се уточнят 10-ина имена съгласно споразумение, постигнато с ДПС и СДС.

04.09.1995

- В-к ”Земеделско знаме" - на 2 и 3.09. се провежда заседание на Управителния съвет на БЗНС. Управителният  съвет не взема решение по издигане и утвърждаване на кандидатурата за кмет на София, защото уставът на БЗНС не дава подобни прерогативи. Решението ще вземе Софийската градска организация. По повод на това решение Петко Илиев, организационен секретар,  подава оставка с мотива, че не може да бъде организационен секретар на една организация, вземаща решения, които не водят до единение, а до разединение на опозицията. Г-н  Карапетков съобщава, че от присъстващите 86 членове на УС на заседанието само трима са гласували за оттегляне кандидатурата на бившата премиерка. На заседанието е избран инж. Яне Янев за председател на Експертния съвет и к.г.н. Веселин Бояджиев за председател на Предизборния щаб. УС на БЗНС избира още Арбитражна комисия за разговори с ДП. На заседанието е взето и решение, с което се препоръчва ръководството на Съюза да продължи контактите с некомунистическите демократични сили на централно и местно равнище по издигане на общи кандидатури за местните избори.

27.09.1995

- В-к "Земеделско знаме" - на 29 и 30 септември в Прага ще се осъществи официалното приемане на БЗНС в Европейския християндемократически съюз. Земеделският съюз и Демократическата партия ще бъдат първите български партии, допуснати до редовно членство в ЕХДС /Европейски християндемократически съюз/.

 

ДВИЖЕНИЕ  ЗА  ПРАВА  И  СВОБОДИ  /ДПС/

01.09.1995

-  В-к "Новинар" - Георги Първанов, зам.председател на ВПС на БСП заявява в Кърджали, че социалистите ще залагат на независимите кандидати за кметове в смесените региони. В противен случай, ако БСП издигне старите си кадри с "отличен управленски опит”, щяла да бетонира гласовете за ДПС. Основната идея в предизборната платформа щяло да бъде премахването на монопола на ДПС върху управлението.

- В-к „Демокрация" - лидерът на ОбС на ДПС в Момчилград  Махмуд  Али подава оставка, която депозира в ОС на организацията. Предишния ден лидерът Али Хюсеин подава заявление с молба да бъде освободен от функциите си в ОбС на ДПС в Кирково.

- В-к "Демокрация" - холандското посолство и Международният център за малцинствата правят дарение от 15 хиляди гулдена за образованието в община Сатовча.

- В-к "24 часа" - общото събрание на СДС в Силистра избира Генади Илиев за свой кандидат за общински кмет. Той ще бъде предложен за обсъждане в консултативния съвет на обединената опозиция в състав СДС, НС и ДПС.

02.09.1995

- В-к "Демокрация" - ДПС ще подкрепи кандидатурата на д-р Христо Даракчиев за кмет на Шумен, предложен от СДС.

04.09.1995

- В-к "Земя" - председателят на ОКЗНИ Румен Воденичаров призовава ЦИК да защити Конституцията и да не допуска регистрацията на ДПС за местните избори. Движението продължавало да води антибългарска  дейност;  крайните му цели били турцизиране на цели райони от страната.

05.09.1995

- В-к "Новинар" - лидерът на ОС на ДПС в Разград Мехмед  Джафер подава оставка по лични причини. Окръжната формация ще се оглави от Гюнай Хюсмен, председател на общинската организация на ДПС в Исперих. Той бива упълномощен да изпълнява длъжността до провеждането на извънредна окръжна изборна конференция.

06.09.1995

- В-к "Стандарт" - с тричасов митинг бива открита джамия в русенското село Преображенци. Целият митинг се провежда на турски език. На откриването присъстват депутатът от ДПС Ибрахим Татърлъ и лидери на Движението. Г-н Татърлъ заявява пред множеството, че навсякъде в района трябва да се говори на турски език. Според него комунистите нямали право да изтриват имената на терористите край с. Трънак. Татарлъ призовал всички турци към обединение срещу сегашната политика на БСП. На тържественото откриване на джамията присъстват и оратори от Турция. Дауд Кея и Мехмед Юсуф от Турция проповядват на майчиния си език и приканват българските турци да се обединят с всички мюсюлмани по света, за да бъдат непобедими.

- В-к  „Стандарт" - специалистите от отдел ЕСГРАОН в гр.Кърджали регистрират, че градът се е увеличил с 10 000 жители след последното преброяване. Към 28 юли градът има вече 58 000 души. Основният приток на жители идвал от селата. Този факт се обяснява с това, че при управлението на ДПС в града прииждащите от селата се устройват по-лесно на работа и с жилища.

- В-к "Стандарт" - американският дипломат Кристофър Раун пристига в Кърджали за срещи с кмета и лидерите на политическите сили във връзка с предстоящите местни избори.

- В-к „Демокрация" - в гр. Русе местните организации на СДС, НС, ДПС и БЗНС подписват споразумение за съвместни действия в предстоящите избори. Подписалите споразумението ще подкрепят кандидатурата на СДС за кмет. ДПС ще има самостоятелна листа за общински съветници. А СДС и НС ще излязат с обща листа.

07.09.1995 

- В-к "Континент" – Ахмед  Доган възстановява на поста му отстранения в края на август със заповед на Осман Октай лидер на ДПС в Кубрат Исмаил Джафер след продължило почти цял ден заседание на Централното оперативно бюро на Движението (провело се на 05.09.95 г.).

- В-к "Стандарт" - лидери на ДПС и 25-членна делегация от общинската организация на Движението в Разград провеждат среща на 05.09.95 г. с Ахмед Доган във връзка с недоволството им от отстраняването на председателя на местната организация в Кубрат - Исмаил Джафер. Той бил свален с фалшива декларация, която партийните членове подписали след заплахи от бодигарда на Октай - Сезгин Ботлу, без да е проведена общинска конференция, както изисква уставът на ДПС.

- В-к "Демокрация" - от ДПС съобщават, че местните съвети на Движението предложили за кандидат-кмет настоящия градоначалник на Кърджали Исмет Саралийски, са погазили приетите критерии при издигане на кандидатурите. Саралийски не отговарял на изискването за едногодишно членство в ДПС. Общинската организация на ДПС в гр. Кърджали застава зад кандидатурата на Яшар Шабан за кмет на общината. Окончателното решение обаче ДПС ще вземе в средата на септември.

08.09.1995

- В-к "Новинар” - ръководството на ДПС се събира на извънреден Централен съвет на 12.09.95 г., за да обсъди проблемите около издигането на кандидатури за предстоящите местни избори. ЦС ще реши дали общинският съвет на Движението трябва да се намесва при установено нарушение в съставянето на общинските листи и дали може да направи рокади на кандидатите. Същото се отнася и за окръжните съвети, които ще уточняват нещата около общинските кандидатури и листите за кметове и съветници.

По информация на "Новинар" лидерът на ДПС Ахмед Доган е бил помолен от заместника си Касим Дал да се намеси в подготовката на изборите. Доган обаче отказал да изостави бизнес делата си и да се захване с укрепването на структурите на Движението. Той нямал никакво желание да участва дори в заседанията на ЦОБ.

11.09.1995

 - В-к "Стандарт" - ЦИК регистрира ДПС за участие в местните избори.

- В-к ”Стандарт" - зам.-председателката на ПГ на ДПС заявява, че обмислят процедура, по която да внесат в ПАСЕ въпроса за нелегалния износ на деца в Турция. Движението поставило проблема на всички равнища, но без резултат.

12.09.1995

- В-к "Стандарт" - по информация на парламентарната Комисия по контрола върху приходите и разходите на партиите ДПС е представила изрядна счетоводна документация за 1994 година.

- В-к "Демокрация" - преди заседанието на ЦС на ДПС Осман Октай (председател на Изборния щаб на ДПС) заявява, че съществуват някои аномалии и нарушения на процедурите при издигането на кандидат-кметове на Движението, а на някои места подготовката върви слабо. Засега ДПС има свои кандидат-кметове в 32 общини на страната. В големите градове и в общините, където ДПС няма да има свои кандидати, ще подкрепи СДС или Народен съюз. За София е взето решение да се подкрепи синия кандидат Стефан Софиянски.

- В-к "24 часа" - депутатът от ДПС Стоян Денчев изпраща официално писмо до външния министър Георги Пирински с въпроса дали Велко Вълканов е ходил на своя глава при кюрдските партизани, или е бил пратен с поръчение от външно министерство. Става въпрос за 8-дневното посещение на Велко Вълканов в кюрдски бази в Ливан по покана на ПКК по време на парламентарната ваканция. Според г-н Денчев пътуването на соцдепутата може да навреди на националните ни интереси и сигурност.

- В-к „Континент" - сегашният зам.-кмет на Кърджали Яшар Шабан е най-вероятният кандидат на ДПС в предстоящите местни избори. Лидерът на СДС в града съобщава, че тази кандидатура е приемлива и за тях.

13.09.1995 

- В-к "Труд" - Осман Октай подава оставка като шеф на предизборния щаб на ДПС. Мотивите са му от здравословно естество - бил претърпял наскоро инфаркт. На негово място са избрани Мустафа Занков и Касим Дал.

- В-к "Дума" - ЦС на ДПС взема решение основната тежест и съответна отговорност за представянето на ДПС на изборите да се поеме не от централното ръководство, а от местните структури.

- В-к "Труд" - на заседанието на ЦС на ДПС биват разгледани 650 кметски кандидатури и около 2000 за общински съветници. В София ДПС ще включи свои хора в синята листа. ДПС ще подкрепи кандидатурите за кметове на СДС и Народен съюз в редица градове - в това число и Разград, Хасково и Русе, но след като се подпишат предизборни споразумения с опозицията в районите, където Движението е слабо. Свой кандидат за кмет Движението ще издигне в Кърджали и в още 35 общини.

- В-к "Новинар" - на заседанието на ЦС на ДПС се взема решение ПГ на Движението да подкрепи исканата от СДС оставка на правителството. Мотивът е слабата социална политика, която кабинетът води от девет месеца.

- В-к "Дума" - местната организация на СДС в гр. Кърджали заявява на пресконференция, че ще предложи на ДПС да не издигат собствена кандидатура за кметските избори, а да подкрепи излъчения вече от СДС кандидат. Според сините само по този начин можело да бъдат обединени усилията на опозицията, в противен случай ДПС щяло да направи услуга на политическите си опоненти. СДС обаче не допуска възможността на същото основание сините привърженици да подкрепят издигнатата от ДПС кандидатура.

- В-к "Дума" - ОС на ДПС в гр.Кърджали съобщава, че в листите за общински съветници са включени и разкаяли се доскорошни сподвижници на партията на Мехмед Ходжа.

- В-к "Континент" - депутатът от ДПС Ремзи Осман предлага на заседание на Комисията по националната сигурност да се изслушат шефовете на службите за сигурност заради съобщенията за срещи на български политици и депутати с активисти на Кюрдската работническа партия.

 - В-к "Континент" - зад гърба на официалните мюсюлмански власти в Шумен турският генерален консул в Бургас Еткин Адайълмаз преговаря с ДПС за предстоящата реконструкция на най-големия мюсюлмански храм у нас - джамията "Шериф Халил паша", известна повече като Томбул джамия. Дипломатът поискал среща с кмета на Шумен и с ректора на местния университет, но отбягвал среща с областния мюфтия Мустафа Чакър. Еткин Адайълмаз се интересувал още от строителството на нова сграда за турското читалище "Назъм Хикмет" и от обучението на студентите по турска филология в Шуменския университет. И двете теми попадали в неизпълнената част от обещанията на Ахмед Доган преди парламентарните избори.

- В-к "Континент" - Бившият главен мюфтия Фикри Сали обявява, че ще организира протестен митинг шествие с искане оставката на Матанов, което ще бъде връчено на министър-председателя на България Жан Виденов на 14.09.95 г. Фикри Сали официално иска от ЦС на ДПС подкрепа. Според настоящия главен мюфтия Хаджибасри Хаджишериф в момента ДПС подкрепя Фикри Сали,  за да му се издължи за парите, които той е отпуснал за предизборната им кампания през миналата година.

- В-к  "Труд" - Михаил Иванов, съветник на президента по етническите въпроси, предприема тридневна обиколка в Пиринския регион. Целта на визитата му са последните данни за миграцията в районите със смесено население, ръстът на безработицата, поминъкът на населението и проблемите в планинските селища.

14.09.1995 

- В-к "Стандарт" - Ахмед Доган, Юнал Лютфи, Стоян Денчев и Александър Джеров са единствените депутати, които не са декларирали пред Комисията по етика дали получават странични доходи.

- В-к "Дума" - Ахмед Доган заявява пред журналист на вестника, че веднага след изборите ще извърши радикални промени в ДПС, които ще засегнат структурите и отделни личности. Лидерът на Движението допълва, че няма да чака нито редовен, нито извънреден национален форум на ДПС, за да предприеме замислените действия. Ахмед Доган пояснява, че според устава на организацията партийният  лидер оглавява и Централния съвет на ДПС, което му дава правото и възможността да прави подобни промени. Доган заявява, че не е оптимист по отношение на местните избори. Според него окръжните структури следва да поемат цялата отговорност за резултатите от 29 октомври. Именно затова на последното заседание на ЦС  той се е отказал доброволно от правото да приложи последната си дума в избора на кандидатите за кметските места и поискал смяна в процедурата, която дава тази власт в ръцете на окръжните шефове. Лидерът на ДПС подчертава, че е оставил възможност в определен момент да се намеси в хода на изборите в райони, какъвто е Кърджали.

- В-к  "Стандарт" - с решение на ЦС на ДПС окръжните ръководства получават правото самостоятелно да подменят кандидат-кметовете, когато има разногласия с местните организации.

- В-к "Новинар" - окръжният лидер на ДПС в Кърджали Ахмед Юсеин съобщава, че 20 абитуриенти от региона ще учат в турски ВУЗ. Месечна стипендия от 3 млн. лири им е осигурило турското просветно министерство.

- В-к "Стандарт" информира, че БСП е поканила депутата от ПГ на ДПС Максим Димов да оглави БНБ. В началото на годината той отказва шефското място в ДСК и тогава БСП предпочете Бистра Димитрова.

15.09.1995 

- В-к "Дума" - около 200 мюсюлмани от цялата страна организират протестен митинг шествие, с който искат Фикри Сали отново да бъде признат за главен мюфтия.

- В-к "Стандарт" - във връзка с проведения митинг на последователите на бившия главен мюфтия Фикри Сали независим мюсюлмански комитет "Помирение" в Кърджали, с председател Енвер Еюб, ще разследва откъде са дошли средствата за автобусите, докарали доброволците до София. Мюфтийските пари в Кърджали били използвани и за финансирането на предизборната кампания на ДПС. От сметките им са изтекли 150 000 лв. със съдействието на джамийското настоятелство, което подкрепяло Фикри Сали. Ревизия на главните мюфтийства в Плевен, Пловдив, Разград и Шумен е открила разходвани 5,5 млн. лв. без оправдание.

- В-к "Стандарт" - Европейският парламент в Страсбург отхвърля оплакването на ДПС за „възродителния процес” в България. В жалбата до международната институция се казва, че престъпниците за насилственото преименуване не са наказани. Това било знак, че в България не се спазват правата на етническите общности.
Идеята за жалба до Европейския парламент се ражда в Кърджали преди една година. ОС на ДПС предлага на централата да се поиска възмездие за 17-те жертви на "възродителния процес" и обвинява съдебната власт, че е мудна и пази престъпниците. В Европейския парламент не са приели това твърдение.

- В-к "24 часа" съобщава, че турски език ще се учи редовно само в училищата на селата Блатка, Дъбница и Хвостяне от целия Гоце-Делчевски район. Становището на МОНТ било категорично, че само там майчиният език е турски. В останалите села с помашко население можело да се организират извънкласни часове, но министерството нямало да се ангажира да плаща за учители.

- В-к "24 часа" - Стоян Денчев предава декларацията си за странични доходи в Комисията по парламентарна етика, като обяснява закъснението си с лична немарливост. Депутатът от ДПС признава, че не живее само от заплата, а е вземал и хонорари по консултантски договори  и четени в САЩ лекции.

Юнал Лютфи, който също не е подал такъв документ, обяснява, че се е объркал и не знаел за необходимостта от подаването на втори имуществен документ.

Ахмед Доган все още не е обявил дали има странични доходи.

- В-к „Стандарт" - Иван Костов и Ахмед Доган се срещат тайно в курорта "Белите брези", за да уточнят позициите си относно кандидат-кметската кандидатура на Кърджали. Срещата е поискана от лидера на СДС. От двете политически централи в Кърджали са отказали да коментират информацията.

- В-к "Новинар" информира, че на гореспоменатата среща Костов и Доган са се договорили ДПС да издигне кандидат за кмет, който да обедини опозицията.

17.09.1995

- В-к "24 часа" - лидерът на ДПС Ахмед Доган присъства на обсъжданията за кандидат-кметската кандидатура на Движението в Кърджали. Ахмед Доган заявява пред 60-те свои активисти в Кърджали, че с позволени и непозволени средства, в законовите рамки, разбира се, ДПС трябвало да спечели кметските избори в града, който бил стратегически бастион на Движението.
Досегашният председател на общината Расим Муса спечелва 30 гласа срещу 29 за зам.-кмета Яшар Шабан при балотажа. След първия тур отпадат сегашният кмет Исмет Саралийски и директорката на "Сердика" Бахар Палова.

- В-к "24 часа" - по време на пресконференция Ахмед Доган прогнозира, че между 600 и 1000 гласа ще определят кмета в Кърджали, и то на втори тур. Той се надява при балотажа местното СДС да призове 3-хилядния си електорат да подпомогне кандидата на Движението. Синият кандидат на първия тур щял да предотврати етническото гласуване, а тройният балотаж бил изгоден за ДПС.

- В-к "24 часа" - Ахмед Доган съобщава от Кърджали, че кандидат-кметът на ДПС ще бъде натоварен със специална програма, изготвена съобразно спецификата на района. ДПС вече не се надявало на инициативи от рода на програмите за планинските райони, а спасението на родопчаните виждало в приватизационните бонове и други механизми.

- В-к  "Новинар" - председателите на СДС и Народен съюз в Кърджали заявяват, че кандидатът на ДПС Расим Муса не дава шансове за очакваното споразумение - "обединяваща фигура за кандидат-кмет, предложена от ДПС и подкрепена от опозицията".

18.09.1995

- В-к "Континент" - местната организация на ДПС в Кърджали взема решение да издигне кандидатурата на досегашния шеф на общинските съветници от Движението Расим Муса за кмет на града. С уточнението "кон за кокошка" Доган изключил възможността ДПС-структурага да предпочете претендента на СДС Пламен Иванов.

- В-к "Дума" - пред активисти на ДПС Ахмед Доган заявява, че Централата на Движението ще осигури допълнително финансиране за структурата в Кърджали във връзка с изборите. Той признал и че ако ДПС загуби в Кърджали,това ще е крахът на Движението във вътрешен и в международен план.

- По информация на в."Дума" Турция ще финансира ДПС в предстоящата предизборна кампания. Средства щели да бъдат преведени по сметките на смесени фирми, които развиват търговска или друга дейност между двете страни. В тази връзка се спрягат имената на мощните турски групировки "Коч  холдинг" и "Сабанджъ холдинг". Според вестника и Ахмед Доган не криел, че очаква големи финансови инжекции, ако ДПС успее да запази монопола си в стратегическите за Турция Източни Родопи.

- В-к "Дума" - в Крумовград се разпространяват листовки с информация за издигнатия от ДПС кандидат за кмет в Крумовград Ахмед Юмер. През 1984-1985 година той е преименувал български турци. Тогава Ахмед Юмер е заемал отговорна длъжност в Общинския съвет на града и проявил особена активност при насилствената смяна на имената на мюсюлманите. Тази информация е потвърдена и от сегашния кмет на Крумовград Мустафа Юмер.

- В-к "Демокрация" - СДС, Народен съюз и ДПС в община Суворово подписват рамково споразумение за обща предизборна кампания, единни кметски кандидатури и общи листи за общински съветници.

19.09.1995 

- Централната преса информира, че по време на уикенда Ахмед Доган и Иван Костов са били в Кърджали по различни поводи. Там лидерът на ДПС е пожелал да се срещне с председателя на СДС, но вторият отклонил поканата и предложил срещата да стане в София на неутрален терен.

По време на посещението си в Кърджали Иван Костов заявява, че един лош избор за кмет на града от страна на ДПС може да ги изхвърли от властта.

- В-к "Земя" - провежда се среща на Ахмед Доган и Иван Костов в централата на СДС. Основният обсъждан въпрос е кметската кандидатура в гр. Кърджали, тъй като предложеният от ДПС Расим Муса не удовлетворявал сините.

От централата на ДПС информират, че те са инициаторите на тази среща. А на пресконференция на СДС Иван Костов съобщава, че те са поканили Ахмед Доган на разговор по гореспоменатия въпрос.
- В-к "Континент" - в интервю Ахмед Доган подчертава, че за първи път ДПС дава пълна свобода на общинските съвети сами да решават кого да издигат за кметове на общини и населени места, сами да определят листата на общинските съветници. С това рязко се различавали от БСП и СДС, чиито централи активно се намесвали в работата на местните структури, а оттам и върху техните решения. Ахмед Доган заявява, че ДПС има регионални програми за икономическия стабилитет на районите, в които те активно присъстват и участват във властта.

- Според Ахмед Доган кандидатурата на ДПС за кмет на Кърджали е много подходяща за търсената от опозицията обединяваща фигура. СДС бил в пълното си право да издига свой кандидат за кмет, тъй като основните политически сили в Кърджали били ДПС, БСП и СДС, но за Движението щели да бъдат критични 600-1000 гласа за спечелването на местните избори там. Лидерът на ДПС твърди, че в Кърджали ще се стигне до втори тур, а на него преразпределението на силите ще бъде различно. Целта на ДПС е да не бъде допуснато етническо гласуване при повторния вот.

20.09.1995

- В-к "Стандарт" - на 19.09.95 Иван Костов и Ахмед Доган се срещат на "Раковски" 134, за да уточнят дали споразумението между ДПС и СДС е пред провал, или още има шансове за компромиси. В Кърджали СДС взема решение да издигне свой кандидат за кмет и няма да подкрепя представителя на Движението на първия тур. Според Иван Костов в Кърджали БСП лансира откровен националист и гласуването там ще бъде етническо. Ахмед Доган обаче се опитвал да осуети очакваното етническо противопоставяне и помолил за синя подкрепа на „кандидата си. В замяна той обещава зам.-кметски места за СДС в Кърджали и рамото на ДПС за Софиянски. Костов официално отхвърля това предложение.

Централата на СДС признава след тази среща, че споразуменията за единодействие на опозицията в смесените райони, където ДПС има силни позиции, са обречени. Двете политически сили са се договорили за общи кметски кандидатури само в няколко общини.

22.09.1995

- В-к "Континент" - социалистите в Кърджали се обединяват около независимата кандидатура за кмет на д-р Георги Георгиев, главен лекар на районната поликлиника в града.

23.09.1995

- В-к "24 часа" - според Юджел Атилла цялата ПГ на ДПС подкрепя поискания от групата на СДС вот на недоверие към кабинета, гласуван на 22.09.95 г. Но из кулоарите на НС се носи мълвата, че Стоян Денчев и Максим Димов, хора близки на Ахмед Доган, са подкрепили Виденов.

- В-к "24 часа" - зам.-министърът на МОНТ Любомир Коцев обявява, че от министерството са изпратили 3 млн. лева за ремонт на десетте училища в община Сатовча, но са разбрали за пренасочването им в предизборната кампания на ДПС.

От кметството в Сатовча потвърждават, че средствата са пристигнали (но със закъснение)- една част от тях е била разходвана по предназначение, а останалата е в банкова сметка. Всичко е било надлежно осчетоводено, още повече, че преди две седмици е имало проверка от служители на просветното министерство, които не са установили никакви финансови нарушения. Г-н Коцев отказва да коментира казаното в Сатовча и продължава да повтаря първоначално изказаните от него твърдения за ДПС.

- В-к "24 часа" - ДПС в Сатовча обявява, че за местните избори ще са им нужни 200 000 лв., които те сами щели да осигурят.

- В-к "Новинар" - председателят на Висшия духовен съвет на мюсюлманите в България Недим Генджев заявява, че лидери на ДПС в Шумен и бившият областен мюфтия Тахсин Иляз правели всичко възможно, за да достигнат до 5-те хил. долара, оставени от президента Сюлейман Демирел за ремонта на местната Томбул джамия.

25.09.1995 

- В-к "Демокрация" - на среща на вицепремиера Дончо Конакчиев с кметове и представители на общински съвети от областта, директорът на РДВР-Кърджали подполк. Златко Пилев заявява, че прокуратурата в Кърджали извършва проверка по повод изявление на Ахмед Доган пред 60 активисти на ДПС на 16 септември. В местни и централни вестници бяха тиражирани призивите на лидера на ДПС, че "кметските избори в Кърджали трябва на всяка цена, било с позволени, било с непозволени средства, в рамките на закона да бъдат спечелени". Прокуратурата изяснява достоверността на публикациите и дали в двусмислените думи на Доган не се съдържа подстрекателство към нарушаване на етническия мир в региона.
Прокуратурата е започнала проверка по сигнал на полицията и за подобни изявления на кандидат-кмета на ДПС в Кърджали Расим Муса.

- В-к "Новинар" - от щабовете на СДС и Народен съюз в Кърджали обявяват, че са готови да свалят кандидатурите на своите хора за кмет на града, ако от ДПС оттеглят издигнатия от тях кандидат Расим Муса и на негово място предложат Яшар Шабан.

Окръжното ръководство на ДПС ще разгледа на свое извънредно заседание в Кърджали спора около случая Муса – Шабан.
Окръжното ръководство на ДПС ще преразгледа също и избора на кандидат-кмета на Момчилград, срещу когото имало 7 жалби, депозирани в Централата на организацията.

- В-к ”Дума" - след завръщането на президентския съветник Михаил Иванов и колежката му Илона Томова от обиколката им в района на Западните Родопи и поречието на река Места те поясняват, че президентът Желю Желев иска да се запознае със социално-икономическото състояние на горепосочения район, което нямало нищо общо с предизборната агитация. Решаването на проблемите на региона не били в правомощията на президента според г-н Иванов, но той припомня, че след посещението на Желев в Кърджалийско местните власти се активизирали да оправят тютюнопроизводството и други неща.

 Там той трябва да се срещне с представители на Асоциацията на родопските общини в Доспат и с представители на Асоциацията на общините Места - Западни Родопи в гр. Гоце Делчев.

- В-к "Дума" информира, че едно от "позволените и непозволените средства в рамките на закона”, с които ДПС смята да запази монолитното си влияние на изборите в Кърджали на 29 октомври са парите. Буквално купуване на гласове в кв. "Боровец" в Кърджали, където живеят предимно цигани, подготвяли в Движението. От квартала те очаквали да получат по този начин около 3 000 гласа за кандидата на ДПС.

- В-к "Дума" - председателят на Висшия духовен съвет на мюсюлманите в България Недим Генджев заявява в Момчилград, че депутати от ДПС покровителстват влиянието на сектите в страната и получават облаги от това. Синът на Юнал Лютфи учел в чужбина със стипендия на сектата на Муун.

- В-к "Пари" - 34 са кандидат-кметовете в Кърджали. В установения от закона срок Общинската избирателна комисия в Кърджали регистрира за предстоящите местни избори 15 партии и 19 граждански комитета.

26.09.1995 

- Президентът Желев започва (от 25.09.95) обиколката си из Средните и Западните Родопи с посещение в Доспат. Кметовете от Асоциацията на родопските общини настояват пред Желев за незабавното приемане на Закон за планинските райони, преди още Родопите да са се-обезлюдили.

- В-к "Континент" - ръководствата на ДПС и ДАР в Шумен официално заявяват подкрепата си за досегашния кмет на града инж.Христо Христов, избран с бюлетината на БСП през 1991 година. Местната организация на БСП обаче излиза с друга кандидатура за кмет.

- В-к "Труд" съобщава, че начело на новосформираната организация на ДПС в Свиленград застава Данаил Вълков, който е с две висящи дела за сводничество.

28.09.1995

- В-к "Демокрация" - председателят на Общинския съвет на ДПС в Ямбол съобщава, че след заседание са взели решение Движението да подкрепи кандидатурата за кмет на община Ямбол, издигната от блока на демократичните сили. Движението се задължава да осигури минимум 5 хиляди гласа в подкрепа на Проданов и предизборна агитация.

29.09.1995

- В-к  "Пари" - ДПС са първи в предизборния маратон по БНТ и БИР с 3-минутно начално обръщение.

- В-к "Демокрация" твърди, че БСП атакува масирано смесените райони, като включва етнически турци в листите си там. Това бил опит от страна на БСП да навлезе в традиционното пространство на ДПС. Според вестника БСП е разделила районите със смесено население на три групи, във всяка от които те имали различни цели. В първата влизат населените места, в които социалистите_считат, че нямат никакви шансове за успех - като Венец, Кирково, Бенковски.
В райони като Сатовча и Кърджали БСП си е поставила  задачата: или успех, или изоставане от ДПС до 3-4 процента.

Основната цел на БСП обаче са Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Хасково. Там целта е победа на всяка цена.

30.09.1995

- В-к "Земя" - с откриването на фолклорния фестивал в Стамболово в Хасковско стартира предизборната кампания на ДПС. Лично Ахмед Доган представя 37-те кандидати за кметове в общини и населени места. Само в Кърджали, от бившите окръжни центрове, ДПС издига самостоятелна кандидатура.

В Стамболово на 30 септември и 1 октомври се провежда фестивал на турския фолклор. Жури с председател Йълдъз Ибрахимова оценява фолклорните състави от страната. Присъстват скулпторът Вежди Рашидов и майсторът на кларинета Иво Папазов. Фестивалът се финансира от фондация "Закрила", която се оглавява от Шерифе Мустафа - зам.-председател на ДПС. В Хасково ДПС използва като предизборен коз "проблема с квартал Хисаря".

 

БЪЛГАРСКИ  БИЗНЕС  БЛОК  /БББ/

07- 10.09.1995 

- В-к "Българофил" - на заседание на Националния съвет на Бизнес блока, проведено на 18 август в Пловдив, с пълно мнозинство е взето решение за участие на БББ в местните избори със самостоятелна партийна листа за общински съветници. При избора за кметове по мажоритарната система по места конкретно ще се оценяват предложените личности. БББ ще издига свои кандидатури или ще подкрепя други, реално избираеми претенденти. Ако е наложително, може да се сключи конкретно споразумение с друга политическа сила, без да се влиза в коалиция.

- Жорж Ганчев е направил изявление, че е намерен общ език с БСП и коалиция и можело да се работи с нея по време на изборите за местно самоуправление.

- На Националния съвет за говорител на БББ е избран Христо Иванов.
- В интервю за вестника, отговаряйки на въпрос: Как ще стартирате в предизборната кампания? - председателят на БББ отговаря, че предвижда тур из страната - 15-20 дни преди изборите - с негови песни и поезия.

- В интервю за вестника Вълчо Друмев, председател на ОКЗНИ във Варна и кандидат за кмет на Владиславово от листата на БББ, заявява, че допирните точки между ОКЗНИ и БББ са в това, че ги обединява борбата за защита на българската национална кауза и интересите на България във всички сфери.

11.09.1995 

- Пресконференция - Жорж Ганчев съобщава, че основните акценти в предизборната кампания за Бизнес блока са борбата срещу корупцията и престъпността. БББ ще работи за: създаването на широка средна класа; придвижване процеса на приватизация; разумно отношение между държавен и частен капитал.
Председателят на БББ е възмутен от невключването на представител на Бизнес блока в ЦИК. По места в страната имало опити да се търси претекст за недопускането на БББ в Общинските избирателни комисии. Като причини са били изтъквани липсата на пeчат, липсата на адрес на местните организации.

Кандидати за кметове, издигнати от БББ:

- София – БББ издига кандидатурата на бившия председател на Комитета по туризма Емил Лозанов и кандидатурите на още 11 души за кметове в отделни общини на столицата.  Сред  водещите в листите за общински съветници е бившият вицепремиер Пейчо Пеев.
Девизът на Бизнес блока за предизборната кампания е:
"СОФИЯ ОТНОВО СТОЛИЦА!"

- Пазарджик - Арлин Антонов; Враца - сегашният зам.-кмет Гена Велковска; Бургас - ще бъде издигната кандидатурата на Тодор Андреев, бивш кмет на Созопол; Варна - арх. Симеон Саралиев; Стара Загора - Иван Иванов; Силистра - Гарабед Бохосян; Кърджали - Кирил Кирев;- Хасково - Атанас Стоилов; Шумен - Гичо Тодоров. 

- Говорителят на партията Христо Иванов заяви, че има решение на Националното съвещание за свикването на Конгрес /15.10.1995 в зала No 2 на Националния дворец на културата/. Във връзка с последното са създадени две комисии: 1) по промените в Устава, с председател Сираков; 2) по актуализацията на политическата програма, с председател Христо Иванов. Депутатът Кристиян Кръстев ще се завърне в парламентарната група на БББ.

12.09.1995

- Проведено е заседание на Изпълнителния съвет на Български бизнес блок, на което са разгледани предстоящите задачи във връзка с местните избори.

14-18.09.1995

- В-к ”Българофил" - на 5 септември в резиденция Бояна испанският премиер се среща с Жорж Ганчев и депутатите от БББ Димитър Дичев, Румен Русев и Георги Дилков. Председателят на БББ запознал Фелипе Гонсалес с програмите и идеите на Българския бизнес блок. На въпроса чии интереси защитават, е отговорено, че БББ търси формирането на средната класа в страната и се бори за развитие на малкия и на средния бизнес. Фелипе Гонсалес възприел политиката им по отношение на средния бизнес и изказал готовност да помага на Бизнес блока с информация или проекти в законодателната инициатива. 

- В интервю за вестника говорителят Христо Иванов формулира стратегията на партията за изборите: съчетаване актуалните проблеми по места с общата програма на БББ; на преден план е екзистенциалната стабилност на общините и грижата за средната класа.

19.09.1995

 - Заседание на Националния съвет на БББ. По информация на Христо Иванов БББ има самостоятелни листи за общински съветници в около 240 общини у нас.

21-27.09.1995

- В-к "Българофил" – поместено е интервю c кандидат-кмета на София, издигнат от БББ, професор Емил Лозанов.

- Русенската организация на БББ има самостоятелна листа за общински съветници, казва в интервю председателят на парламентарната група г-н Димитър Дичев. За кмет на Русе ще подкрепят инж. Димитър Калчев, който е кандидат за кмет от БСП. Одобряват програмата му за развитие на града и се надяват, че той ще откликне на проблемите на съгражданите си.

- Що се отнася до дейността на парламентарната група, Румен Русев е готов със законопроекта за младежта, спорта и туризма. Димитър Дичев и Георги Дилков имат предложение за изменение на Наказателния кодекс във връзка с кражбите на автомобили. Внесли са за разглеждане законопроект за изменение на Закона за МВР.

- На 27.09.95 г. Георги Дилков и Димитър Дичев от ПГ на БББ депозират проектозакон за отмяна на мораториума върху изпълнение на смъртното наказание. Депутатите предлагат президентът да насрочи провеждането на референдум на 29.10.95 г. заедно с местните избори.

 

Коалиция  ПАТРИОТИЧЕН  СЪЮЗ:  БЪЛГАРСКА  ПАРТИЯ  ЛИБЕРАЛИ /БПЛ/, СЪЮЗ ЗА ОТЕЧЕСТВОТО /ОС/, ДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ НА ЖЕНИТЕ /ДСЖ/, ДВИЖЕНИЕ „ВОЛЯ ЗА БЪЛГАРИЯ”, П К „СТЕФАН СТАМБОЛОВ”

11.09.1995

- Гиньо Ганев оповестява, че Съюз за отечеството няма да се регистрира за участие в местните избори. Решението е продиктувано от това, че "на много места в страната вече са установени непосредствени връзки и конкретни форми на взаимодействие между организациите на Отечествения съюз /Съюз за отечеството/ и левите и левоцентристки сили преди всичко с БСП" и че "този процес е напреднал, поради което се смята за невъзможно и объркващо в малкото време, което остава до изборите, ОС да се включва в предизборната коалиция Патриотичен съюз."

12.09.1995

- На пленум на ВС на БСП се разисква сключването на централно споразумение с Патриотичен съюз. На Жан Виденов е даден мандат, след изясняване на позициите на БЗНС "Ал.Стамболийски" и ПК "Екогласност", да подпише споразумението.

14.09.1995

- Подписан е Протокол за взаимодействие и сътрудничество между коалиция: БСП, БЗНС "Ал.Стамболийски", ПК "Екогласност" и предизборна коалиция Патриотичен съюз - БПЛ, Движение "Воля за България", ПК "ДСЖ". С него се препоръчва на местните организации да преценяват политическата целесъобразност от сключване на коалиционни споразумения за участие в местните избори.

15.09.1995

- Градският политически съвет на Патриотичен съюз в София решава да подкрепи независимата кандидатура на Венцислав Йосифов за кмет на Столичната община.

16.09.1995

- В Пловдив се провежда заседание на Националния съвет на Българска партия ЛИБЕРАЛИ. Избрано е Изпълнително  бюро, зам.-председател, говорител и национален координатор. Приета е структура на план за развитието на партията до следващите избори. Потвърдено е участието на БПЛ в Патриотичен съюз и подписването на споразумение с Демократичната левица.

17.09.1995

- Българска партия ЛИБЕРАЛИ е регистрирана за участие в местните избори в предизборна коалиция Патриотичен съюз.

26.09.1995

- Подписва се споразумение между градските организации на коалиция: БСП, БЗНС "Ал.Стамболийски", ПК "Екогласност" и Патриотичен съюз за съвместно участие в изборите за местни органи на властта в Столичната община.

27.09.1995

- Българска партия ЛИБЕРАЛИ разпространява декларация, в която изразява остър протест срещу решението на Съвета на министрите на Европейския съюз за включване на България в негативния списък на "рисковите държави".

 

Коалиция ДЕМОКРАТИЧНА  АЛТЕРНАТИВА  ЗА  РЕПУБЛИКАТА /ДАР/: ГРАЖДАНСКО ОБЕДИНЕНИЕ ЗА РЕПУБЛИКАТА /ГОР/, ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ /ЗП/, АЛТЕРНАТИВНА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /АСП/

01.09.1995

 - В-к "Новинар" - на 31.08.95г. ДАР се регистрира в ЦИК за участие в местните избори.

05.09.1995

- В-к "Демокрация" - ДАР подкрепя издигнатата от инициативен комитет кандидатура за кмет на София в лицето на Александър Каракачанов, председател на Зелената партия.

07.09.1995

- В-к "Стандарт" - с решение на Националния политически съвет на ДАР лидерът на ГОР Александър Томов оглавява преждевременно коалицията Демократична алтернатива за републиката. Той заема председателското място на Александър Каракачанов поради издигането на лидера на Зелената партия от Инициативен комитет за кандидат-кмет на София. Използвайки този повод за промени в статута на ДАР, Александър Томов успява да прокара мандатния принцип на председателство на коалицията (досега действен беше ротационният принцип).

08.09.1995

- В-к "Демокрация" - Александър Томов ще бъде и национален координатор за изборите на ДАР. Новият председател на ДАР заявява, че ДАР ще изразходва 1,2 милиона лева за предизборната си кампания.

- В-к "Стандарт" - лидерите на АСП, ГОР и Зелената партия вземат решение разходите по предизборната кампания за кметове и общински съветници да се поемат солидарно. Партиите ще внасят парите на три пъти след като Предизборният център гласува бюджета на ДАР.

12.09.1995

- В-к "Стандарт" - на нощен извънреден пленум на БСП се сблъскват две гледни точки за коалиционната политика на социалистическата партия. Първата, на Янаки Стоилов (зам.-председател на ИБ на БСП) предвижда създаването на нова коалиция с Гиньо Ганев и изолация за ДАР. Втората, защитавана от Николай Добрев (организационен секретар), предлага подписването на споразумение само с БП Либерали.

13.09.1995

- В-к "Пари" - на пресконференция новият председател на ДАР  Александър Томов съобщава, че коалицията на практика ще има листи за общински съветници във всички общини на страната. Около 60-70 кандидатури за кметове ще има коалицията в по-големите общински центрове на страната. В София ще издигнат 5 техни кандидатури за районни кметове. В 3 района водят преговори за общи кандидати с БСП, а в други три - с Народен съюз.

- В-к "Пари" – А. Томов заявява, че конфедеративният  характер на ДАР трябва постепенно да се премахне и да се върви към създаване на единна лявоцентристка формация, или т.нар. алтернативна левица.

- В-к "Пари" - пред журналисти А. Томов критикува икономическата политика на кабинета и предрича скок на цените след януари. Той определя външната ни политика като слаба и неинициативна.

25.09.1995 

- В-к "Демокрация" - в Общинската избирателна комисия във Варна под номер 15 се регистрира коалицията: ДАР, БСДП и БЗНС-оранжев.
26.09.1995 

- В-к"Континент" - ръководствата на ДАР и ДПС в Шумен официално заявяват подкрепата си за досегашния кмет на града инж.Христо Христов, избран с бюлетината на БСП през 1991 година. Местната организация на БСП излиза с друга кандидатура за кмет.

 

ЗЕЛЕНА  ПАРТИЯ

05.09.1995

 - В-к ’’Пари’’ - Инициативен комитет издига на 04.09.95 г. кандидатурата на лидера на Зелената партия Александър Каракачанов за кмет на гр. София. В списъка на инициаторите стоят 19 имена, сред  които са акад. Георги Близнаков, чл.кор. Григор Мечков, Нешка Робева, сатирикът Иван Кулеков, журналистът Димитър Езекиев, режисьорът Вили Цанков, ексминистрите Валентин Карабашев и Кирил Ерменков.

Кандидатурата на Александър Каракачанов е представена като независима, за да се хармонизират интересите на столичани.

- В-к ’’Континент" - от учредения Комитет за издигане на кандидатурата на Ал.Каракачанов за кмет на София съобщават, че 15 % от софиянци ще гласуват за него.

Сред приоритетите в програмата на Каракачанов за управление на столицата е приватизацията на общинска собственост. Оттам според него могат да се съберат достатъчно средства за поддържането на града.

06.09.1995

- В-к "Дума" - в разпространеното предизборно обръщение на предизборния щаб на Александър Каракачанов, подписано от 19-те учени и интелектуалци - членове на Инициативния комитет се казва: "Ние ви предлагаме да изберете един млад, енергичен, компетентен и почтен човек, който беше кмет на столицата в продължение на една година в периода на най-големия хаос и бурни страсти (1990-1991)."

Инициативният комитет уверява, че г-н Каракачанов няма да бъде зависим от партийни и групови интереси.

07.09.1995

- В-к "Новинар" съобщава, че Александър Каракачанов се е срещнал с ръководството на ПК ’’Екогласност”,  за да представи кандидатурата си за кмет на София. Еколозите от лявата коалиция заявяват, че имат свой кандидат за този пост.

- В-к „Пари" - Александър Каракачанов заявява пред Националния политически съвет на ДАР, че отстъпва председателското си място в коалицията във връзка с участието си в местните избори.  Ако НПС приеме искането на г-н Каракачанов, председателството ще бъде прието от Александър Томов.

А. Каракачанов в обръщение към Националния съвет на ЗП иска за периода до изборите задълженията му да бъдат поети от зам.-председателя на партията Албена Симеонова.

08.09.1995

 - В-к "Дума" - Александър Каракачанов заявява на пресконференция, че ако бъде избран за кмет на София, ще възобнови 100-те дела за неправомерно раздадени жилища. Според него бъдещият кмет на София трябва да е готов да си сложи главата в торбата, като уволни некадърните чиновници и даде на прокурор корумпираните. Лидерът на Зелената партия е убеден, че проблемът на София не е в липсата на пари. С организационни мерки Каракачанов смята, че може да реши въпроса с дупките по улиците, чистотата и кучетата.

- В-к "Труд" - предизборните лозунги на Александър Каракачанов ще бъдат: "Край на войната между институциите” и "Война с корупцията и престъпността".

- В-к "Земя" - според статистически проучвания на щаба на независимия кандидат за столичен кмет Александър Каракачанов неговата кандидатура и тази на Ст. Софиянски били с реални шансове за успех. Каракачанов е убеден, че подкрепа не може да очаква единствено от СДС и НС поради това, че те помежду си не можели да се разберат, а какво остава да водят разумни преговори с още някого. Но според независимия кандидат-кмет, ако софиянци предпочетат Софиянски, рискуват да наблюдават повторение на ситуацията със сегашния градоначалник.

11.09.1995

- В-к "Земя" - разширено заседание на Националния съвет на Зелената партия освобождава Александър Каракачанов от председателския пост до провеждането на местните избори.

- В-к "Труд" - Зелената партия отхвърля предложенията на Александър Томов за промяна на статута на ДАР, най-важното от които е промяната от федеративен към конфедеративен принцип на съществуване на ДАР. Зелената партия била доволна от досегашния статут на коалицията и не виждала смисъла на тези промени точно преди избори.

- В-к "Труд" - лидерът на Зелената партия Александър Каракачанов става на 35 години.

12.09.1995

- В-к "Дума" - имената на арх. Христо Генчев, Венцислав Йосифов и Александър Каракачанов са най-често спряганите имена за кандидат-кмет на София една седмица преди пленума на Столичния градски съвет на БСП, който трябва да вземе окончателното си решение кого ще подкрепят социалистите в столицата. И трите предложения са плод на разбирането, че в столицата БСП следва да подкрепи независима кандидатура, която да обединява и други леви и патриотични сили. Не малко привърженици има обаче и идеята за червен кандидат-кмет.

13.09.1995

- В-к "Пари" - председателят на ПК "Екогласност” Стефан Гайтанджиев заявява, че кандидатурата за кмет на Александър Каракачанов е много сериозна. Еколозите още не са решили дали да го подкрепят, но смятат, че бившият им партньор има шансове да управлява София. Ст. Гайтанджиев определя като много добра работата му като софийски градоначалник преди 5 години.

18.09.1995

- В-к  "Континент" - независимият кандидат Александър Каракачанов заявява, че очаква градската организация на БСП да го подкрепи за кмет на София.

- В-к "Дума" - според Александър Каракачанов, ако социалистите го подкрепят, те ще докажат готовността си да следват нова национална политика. Ако обаче не го подкрепят, БСП щяла да докаже, че е огледален образ на СДС. Според него няма друг независим кандидат, който да има неговото влияние извън средите на БСП и зад когото столицата би могла да застане.

Само двама били кандидатите, които имат шанс да станат кмет на София и това са Александър Каракачанов и Стефан Софиянски, заявява лидерът на Зелената партия.

Александър Каракачанов съобщава, че кандидатурата му е подкрепена от Конституционния форум на проф. Николай Генчев.

- В-к "Пари" - в предизборната си програма Александър Каракачанов обещава на столичани по-ниска цена на водата, София без воден режим, борба с корупцията в общината, борба с престъпността. В края на мандата си щял да остави на съгражданите си язовир "Искър" с повече от 300 млн. куб. м вода.

 

АЛТЕРНАТИВНА  СОЦИАЛИСТИЧЕСКА  ПАРТИЯ  /АСП/

01.09.1995 

- В-к "24 часа" информира, че АСП е дала под съд правителствата на Беров и Виденов за изгонването им от двата етажа на ул."Аксаков" 21. Делото ще се гледа на 19 октомври от 5-членен състав на Върховния съд. 

 

БЪЛГАРСКА  СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА  ПАРТИЯ

01.09.1995

- В-к "Дума" - лидерите на БСДП и СДС д-р Петър Дертлиев и Иван Костов подписват на 31.08.95  общи принципи за взаимодействие в местните избори. Двете политически формации се споразумяват да участват заедно в изборите в общините и населените места, където структурите им са постигнали съгласие - в коалиция само на двете политически сили или заедно с други опозиционни сили. Те ще издигнат обща кандидатура за кмет и евентуално обща листа за съветници. Върху бюлетините ще бъдат фиксирани имената и на двете политически сили.

След подписването д-р Петър Дертлиев заявява, че БСДП ще запази идентичността си и самостоятелността си, тя няма намерение да отива в СДС.

- В-к "Новинар" - споразумението предвижда подкрепа на кандидатите за кмет или общински съветници на по-силната формация в местата, където другата няма влияние.

- В-к "Континент" - Иван Костов подчертава, че със споразумението СДС ще разчита на БСДП особено в районите със смесено население, където няма градски или селски организации.

- В-к "Континент" - д-р Дертлиев не изключва възможността в недалечно бъдеще БСП да се разцепи и част от "розовите социалисти" да се присъединят към социалдемократите.

- В-к "Демокрация" - по време на срещата между СДС и БСДП  д-р П. Дертлиев говори за разширяване пространството на социалдемокрацията. Според него добрите отношения със СДС  и цялата синя коалиция ще благоприятстват процесите на консолидация на демократичните сили в България.

- "Капиталпрес" - (от 04.09.95) - според Иван Костов БСДП трябва да запази идентичността си, за да бъде алтернатива на социалдемократите от БСП при евентуално разцепление на социалистическата партия.

05.09.1995

- В-к "Демокрация" - организациите на БСДП и СДС в гр. Петрич подписват политическо споразумение за съвместно участие в изборите за местни органи на властта .

- В-к "Земя" - лидерът на БСДП д-р П.Дертлиев  заявява пред репортери, че Ренета Инджова е реакционер. Нейните идеи не съвпадали с тези на БСДП, а често били и противоположни. Социалдемократите заставали зад кметската кандидатура на Ст.Софиянски не от солидарност със СДС, а по собствена преценка. Обединяването на БСДП със сините не било стъпка нито вдясно, нито вляво, нейните позиции били твърдо леви.

- В-к "Пари" - д-р П.Дертлиев съобщава, че още от 1990 година социалдемократите са влезли в дълбоки противоречия с Ренета Инджова. Причината била масовата приватизация, на която  Инджова гледала като на социално бедствие.

06.09.1995

- В-к "Демокрация" - организацията на БСДП в Стара Загора взема решение да подкрепи кандидатурата на СДС за кмет.

08.09.1995

- В-к "Демокрация" - местните организации на БСДП , Нов избор, Демократичния съюз на жените и Българска социалистическа младеж в гр. Ловеч подписват предизборно споразумение с Демократичната левица. Споразумението е на програмна основа, върху която са работили всички.

12.09.1995

- В-к "Стандарт" - по информация на парламентарната Комисия по контрола върху приходите и разходите на партиите БСДП е представила изрядна счетоводна документация за 1994 година.

- В-к "Стандарт" - по време на пресконференция д-р Петър Дертлиев съобщава, че предизборно споразумение между БСП и БСДП ще има само в Ловеч. Става ясно, че опозицията дава на БСДП само един районен кмет в София. А в Пловдив - едно зам.-кметско място и 20 общински съветници.

- В-к "Демокрация" - след изказването на Александър Томов пред журналисти на 07.09.95 г., че БСДП нямала полза от подписаното споразумение със СДС, г-н Петър Дертлиев съобщава за предложението на социалистите за кметски места в София, ако се подпише споразумение за сътрудничество в местните избори. Лидерът на БСДП заявява: "Ние не сме партия на политическия джамбазлък и хайван пазар с БСП няма да правим."

Според Теодор Дечев, зам.-председател на БСДП, след местните избори партията щяла да стои по-добре в големите градове.

- В-к "Демокрация" - БСДП подкрепя идеята на 14-те общини от Северна и Южна България за построяването на мост на р. Дунав около Свищов. Предимствата на този мост пред видинския проект са, че готова жп линия ще свързва българския север и юг, както и сговорчивостта на румънската страна с такова местоположение на моста.

18.09.1995

- В-к "Труд" - лидерът на БСДП д-р П.Дертлиев и заместниците му се срещат със Стефан Софиянски. Целта на срещата е изясняването на следното недоразумение - шефовете на градските организации Евгени Бакърджиев (СДС) и Божидар Митев (БСДП) имали устната уговорка, че 5-то и 29-то място в софийската синя листа ще се дадат на социалдемократите Ангел Ахрянов и Кирил Ранев, но в момента приближени на Софиянски се опитвали да изтласкат кандидатите социалдемократи.

- В-к "Труд" публикува отворено писмо на ИБ на БСДП до проф. Захари Карамфилов, председател на Националния статистически институт. Поводът за написването му е поместеното във в-к "Дума" негово интервю. Според членовете на ИБ на БСДП тонът на интервюто е твърде непочтителен и нападателен спрямо длъжността на проф. Карамфилов.

Апелът, с който те се обръщат към председателя на НСИ и техен съпартиец е следният  "… да престане да се крие зад академични мъглявини и да заяви ясно и открито:

- че задържащият инфлацията фактор не е нарасналото благополучие, а намалената до крайност консумация дори на най-необходимото от страна на докарания да просешка тояга народ;

- че цените растат чудовищно поради безсрамната спекула пред безучастния поглед на правителството."

19.09.1995 

- В-к "Демокрация" - на пресконференция П. Дертлиев  заявява, че ще гласува за Стефан Софиянски в избора за кмет на София, защото в програмата му имало силен социален подтекст и желание за сътрудничество с квалифицирани специалисти. Решението си е взел след среща със Стефан Софиянски (18.09.95), на която кандидат-кметът е представил програмните си намерения.

- В-к "Демокрация" - на пресконференция Божидар Митев, председател на градската организация на БСДП съобщава, че БСДП също участва в изработването на програмата на Стефан Софиянски. Сътрудничеството продължава и на районно равнище - в програмата на район "Оборище" например социалдемократите участват в изготвянето на разделите "Екология” и "Здравеопазване".

- В-к "Пари" съобщава, че Ангел Ахрянов има личен принос към разработката с програмните намерения на кандидата за кмет на София Стефан Софиянски в частта й за културата.

- В-к "Демокрация" - вътрешният списък с кандидати на БСДП за общински съветници включва 11 души. Води го Кирил Ранев, директор на Домостроителния комбинат, в момента общински съветник от БСДП.

- В-к "Земеделско знаме" - на пресконференция д-р Дертлиев заявява, че е необходима една генерална преоценка на тревожното състояние на престъпността у нас. Ето защо искането на вот на недоверие на Министерски съвет от страна на СДС е напълно в реда на нещата. То давало възможност правителството да каже какви мерки ще вземе.

25.09.1995

- В-к "Демокрация" - организацията на БСДП в Бургас подкрепя кандидатурата на инж. Димитър Николов, издигнат от СДС за кмет на общината, съобщава на пресконференция регионалният председател на социалдемократите Атанас Демирев. В предстоящите избори местната структура ще издигне своя листа за общински съветници. Демирев определя като неверни твърденията, че БСДП е подписала предизборно споразумение с БСП. Това било сторено от шепа привърженици на Стефан Радославов, представящи се като фракция "Движение за социален хуманизъм". Тези хора нямали нищо общо с неговата партия, в която процесът на пререгистрация на членовете щял да приключи всеки момент.

- В-к "Демокрация" - в Общинската избирателна комисия във Варна под номер 15 се регистрира коалицията: ДАР, БСДП и БЗНС-оранжев.

26.09.1995

- В-к "Новинар" - Петър Дертлиев заявява във Варна, че местната организация на БСДП ще подкрепи кандидата за кмет на СДС.

- В-к "Новинар" - по покана на Петър Дертлиев  г-н Хауърд Найт от английската Лейбъристка партия изнася лекции във Варна на тема: "Местно самоуправление". Предвиждат се такива и във всички областни градове на страната. Семинарите по въпросите на местното управление се организират от фондация "Янко Сакъзов" съвместно с Уестминстърската фондация за демокрация.

- В-к "Континент" - на пресконференция Стефан Радославов заявява, че Движението за социален хуманизъм има намерението в близко бъдеще да се регистрира юридически като официална фракция в БСДП, което няма да е в противоречие с Устава на партията.

- В-к "Земя" - на пресконференция Стефан Радославов информира, че представители на Движението за социален хуманизъм са подписали споразумение с БСП в Бургас, Несебър, Царево. Във Враца и Ловеч, където ДСХ няма изявени представители, организациите на БСДП също са подписали споразумение с БСП. Подобен е случаят в софийската община „Сердика”, където социалдемократите предлагат свой кандидат в листата за общински съветници на БСП, а за кмет на столицата ще гласуват по съвест.

- Собств. инф. - на пресконференция Стефан Радославов заявява, че откритото писмо на ИБ на БСДП е целяло да дискредитира Захари Карамфилов поради неговите симпатии към Движението за социален хуманизъм.

- В-к "Земя" - на пресконференция Захари Карамфилов заявява, че вместо да разговаря с него, неговата партия му пише открити писма. Става ясно, че Националният комитет, на който и Захари Карамфилов е член, е заседавал три часа във връзка с откритото писмо, без да поканят и изслушат професионалните аргументи на своя съпартиец. На г-н Карамфилов му е още по-обидно и от факта, че в откритото писмо на БСДП професионализмът му е подложен на критика от д-р Дертлиев - лекар, Григор Шишков - лекар, Вълкана Тодорова - зоотехник, Йордан Нихризов - инженер, Теодор Дечев - инженер. И сред тях - нито един икономист със статистическа грамотност.

27.09.1995

- В-к"Демокрация" - на пресконференция д-р Петър Дертлиев съобщава, че БСДП застава твърдо зад кандидатурата на издигнатия от синята коалиция кандидат за кмет на община Бургас.

29.09.1995

- В-к "Земя" информира, че БСДП е имала тайно допълнение към споразумението си със СДС, според което се указвало в кои опозиционни кандидатски листи и на кои места ще има представители на социалдемократите. Сините обаче в последния момент вземат решение да преместят представителите на БСДП по-надолу в листите.

 

ЛИБЕРАЛЕН  СЪЮЗ  НОВ  ИЗБОР  /СНИ/

01.09.1995

- Лидерът на ЛС Нов избор Димитър Луджев се завръща от 2-месечна специализация в "Уинстън център" във Вашингтон.

05.09.1995

- Лидерът на ЛС Нов избор в Северозападна България д-р Георги Езекиев заявява, че на предстоящата сбирка със симпатизанти във Враца ще настоява за единни кандидатури за кметове на опозицията, съобщава председателят на общинското събрание на СДС Христо Койчев.

07.09.1995

- Местните организации на СНИ, БСДП и БСП в Ловеч подписват споразумение за издигане на общи кандидати за кмет и съветници. 

19.09.1995

- На пресконференция в агенция Балкан лидерите на СНИ Димитър Луджев и Иван Пушкаров заявяват, че ще подкрепят кандидатурата на Стефан Софиянски, ако подпишат споразумение с градското ръководство на СДС. Преговорите на коалицията с Народен съюз са се провалили окончателно, съобщава Д. Луджев. Той прогнозира, че в стремежа си да елиминира някои политически партньори и конкуренти опозицията пак ще глътне голяма лъжица рициново масло. Двамата съпредседатели отричат категорично съобщенията за подписано предизборно споразумение между структури на СНИ и БСП в Ловеч и заявяват, че това са инсинуации на Стефан Гайтанджиев от ПК "Екогласност".

28.09.1995

- СНИ се присъединява към обединената опозиция в столицата и декларира подкрепата си за кандидатурата на Стефан Софиянски. Споразумението е безкористно, защото се сключва часове преди края на регистрацията на кандидатите, заявява Милан Миланов. Той подчертава, че организацията му няма да има свои представители в листите на обединената опозиция.

 

Издава: Информационен отдел на Българска партия ЛИБЕРАЛИ
Даниела Михалкова, Зорница Христова, Силвия Петрова, Александър Кацаров, Борислав Цеков

тираж: 1000 бр.