19 юни 2024г.

Ден на Св. Преподобни Пасий Хилендарски, Годишнина от написването на "История славянобългарска"

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Факти - 1995, бр. 5

 СЪДЪРЖАНИЕ

 • Народно събрание
 • Министерски съвет
 • Президент
 • Коалиция Българска социалистическа партия, БЗНС "Ал. Стамболийски", ПК "'Екогласност"
 • Обединение за социална демокрация
 • Съюз на демократичните сили
 • Народен съюз
 • Български земеделски народен съюз
 • Български бизнесблок
 • Парламентарната група на БББ - 1995 г.
 • Движение за права и свободи
 • Демократична алтернатива за републиката
 • Българска социалдемократическа партия
 • Алтернативна социаллиберална партия
 • Гражданско обединение за републиката
 • Зелена партия
 • Съюз "Нов избор"
 • Патриотичен съюз

 

Изтеглете в PDF

 

НАРОДНО  СЪБРАНИЕ

01.05. 95 - Председателят на НС Благовест Сендов се зaвръща от Русия. Впечатлението за хладен прием на нашата делегация в Русия създадоха медиите, заявява г-н Сендов. Според него петдневната визита е била "много успешна, приятна, топла, а по време на математическия форум направо гореща".

- Според в. "24 часа", позоваващ се на анонимен източник,  депутати от Икономическата комисия и Комисията по младежта и спорта искат да контролират българският туризъм - вестникът твърди, че депутатите Атанас Папаризов (БСП), Александър Божков (СДС) и Максим Димов (ДПС) предложили съдействие на Комитета по туризъм.

02.05.95 - Бюджетната комисия отхвърля проекта на Висшия съдебен съвет за приходите и разходите на съдебната власт  и подкрепя варианта на правителството.

- Депутати от икономическата комисия предлагат "Трансимпекс" и  "Деспред" да се извадят от списъка на фирмите, в които държавата трябва да запази преобладаващо участие.

03.05.95 - НС продължава обсъждането и приемането на държавния бюджет за 1995 г. Приемат се 3 млрд.лв. разходи за съдебната власт вместо предложените от ВСС 4.2 млрд.лв. Опозицията гласува против орязания бюджет, предупреждавайки, че мнозинството прави услуга на престъпния свят като обрича на безпаричие съдебната власт.

- Комисията по правата на човека гласува предложения от депутата от Народен съюз Иван Неврокопски законопроект за реабилитация на пострадалите по политически причини.

- Комисията по културата гласува предложения от Гинчо Павлов законопроект за защита на българския език. Против проекта гласува депутатът Ибрахим Татърлъ. Според него законът е дискриминационен и ще нарушава правата на малцинствата.

- Депутати от СДС и Народен съюз внасят в Конституционният съд искане да бъде обявена за противоконституционна гласуваната от НС промяна в Закона за местното самоуправление и местна администрация, с която бе назначен областен управител на гр. София.

- По предложение на депутати от ПГДЛ Комисията по бюджета гласува републиканския и общинските бюджети и ДОО да бъдат обслужвани само от банки с над 50% държавно участие. Мотивите за решението са, че е целесъобразно "държавата да поддържа своите банки" като им осигурява печалба от бюджетните суми. Ако парламентът гласува промяната, ще се попречи на лоялната конкуренция между кредитните институции, предупреждава Стефан Софиянски.

05.05.95 - На извънредно нощно заседание НС приема Закон за държавния бюджет за 95 г. Според опозицията бюджетът обрича на безпаричие армията, полицията, съдебната власт, пенсионерите, лекарите, учителите и ще доведе до нарушаване правилата на лоялната конкуренция между кредитните институции и до ново обедняване на българите.

07.05.95 - При посещението си в гр. Шумен председателят на НС Благовест Сендов заявява, че най-важните дела се вършат през нощта. Г-н Сендов обещава нощното приемане на Закона за бюджета да не е единственият случай в работата на 37-ото НС. Той обяснява, че мнозинството в НС ще наложи удължаване на заседанията като контраатака срещу връщането на закони от президента и опитите на опозицията да бави работата в пленарната зала.

08.05.95 - Председателят на НC Благовест Сендов приема основателят на веригата от фондации "Сорос" Джордж Сорос. След продължилата два часа при закрити врати среща акад. Сендов заявява: никой не може да ни диктува какво да правим с бюджета си - извиненията на г-н Сорос не отговарят на тона, който трябва да използва един гост.
- Депутати от Комисията по външна политика се срещат в Белград с представители на комисията за външна политика на югославската Скупщина. Българската делегация е приета от зам.-председателя на сръбската социалистическа партия Горан Перчевич.

10.05.95 - НС приема със 125 гласа "за" поправките в закона за земята след наложеното от президента Желев вето върху тях. Депутати от Народен съюз и СДС изразяват възмущението си от това, че депутати социалисти гласуват с карти на отсъстващите си съпартийци. Опозицията заявява, че ще сезира Конспиуционния съд за поправките и фалшификациите при гласуването им.

- Законодателната комисия предлага да бъде  криминализиран износът на капитали от страната.

- Икономическата комисия решава, че досегашният опит в приватизацията налага нова поправка в Указ 56, на членове в него, които затрудняват процеса. Председателят на комисията Атанас Папаризов предлага да бъдат замразени вече откритите процедури за приватизация на големите туристически комплекси. Според него мораториумът може да се наложи, докато не се изясни по каква схема ще се раздържавяват курортите. Комисията одобрява и поправка в Закона за акцизите, според която за временен внос на цигари и алкохол няма да се признават банкови гаранции.

11.05.95 - НС започва обсъждането на първо четене на Закона за отбраната и въоръжените сили. Депутатът о.з.ген Любен Петров заявява, че е напълно достатъчно приетите във ВУЗ да служат една година. Според депутата Венцислав Димитров частната собственост не би трябвало да подлежи на мобилизация.

- Председателят на Комисията по външна политика съобщава, че парламентарната ни делегация в Северноатлантическата асамблея, водена от Иван Гайтанджиев, ще обобщава всички различни позиции за влизането ни в НАТО, които постъпват в комисиите по национална сигурност и външна политика. Комисиите по външна политика и национална сигурност започват обсъждането на взаимоотношенията ни с НАТО, по които са внесени три проекта - Асен Агов(СДС), Васил Михайлов(СДС) и Иван Генов. ПГ на СДС настоява страната ни да заяви незабавно, че има желание да бъде приета за член на НАТО, а позицията на ПГДЛ е. че не трябва да се избързва.

- НС приема на първо четене с 119 гласа "за" и 83 "против", законопроектът на депутата Велко Вълканов(ПГДЛ), който приравнява партизаните и ятаците с участниците във Втората световна война на страната на антихитлеристката коалиция. Йордан Соколов(СДС) заявява, че проектът е правно недомислие, тъй като България не е била участник в антихитлеристката коалиция и след края на световната война е третирана като победена страна - според него това е опит да се върнат част от привилегиите на "активните борци".

- На заседание на Комисията по образование се обсъждат промени в наименованията и статута на някои висши учебни заведения.

- Парламентарната правна комисия одобрява за второ четене в пленарна зала промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за изпълнение на наказанията.

- Комисиите по национална сигурност и външна политика одобряват прелитането на гръцки транспортен самолет над България - самолетът ще превозва 66 български войници до Гърция за участие в международни учения.

- НС ратифицира споразумение за 50 млн. долара от Световната банка за подпомагане на частните земеделски стопани. Според председателя на Икономическата комисия Атанас Папаризов, заемът ще съдейства за насърчаване на частните земеделски стопанства. 

12.05.95 - МС обсъжда и приема на първо четене Закона за въоръжените сили. По време на дебатите г-жа Сашка Каракашева (ПГДЛ) предлага наборната военна служба да се замени с доброволна или платена; Васил Михайлов (ПГСДС) - да бъдат забранени професионалните сдружения в армията и да се разпусне Легия "Раковски"; проф. Ибрахим Татърлъ (ДПС) - да бъдат закрити транспортни и строителни войски и войските на пощите и далекосъобщенията, а ако се запазят, срокът за служене в тях да бъде 15 месеца (12 за висшисти) както и българският език да не бъде задължителен при изпълнение на войнските задължения; Народен Съюз настоява законът да регламентира президентските пълномощия като върховен главнокомандуващ.

- Д-р Орлин Драганов попълва квотата на БББ в българската делегация в Северноатлантическата асамблея, на мястото на касирания от КС Жорж Ганчев.

- Административната комисия препоръчва Комисията по национала сигурност да реши проблема със секретчика на Народното събрание.

- Петър Слабаков(ПГДЛ) поставя пред парламента искане за оставката на председателя на Комитета по горите Валентин Карамфилов. Депутатът съобщава, че председателят на КГ е дал на арендатори 200 хил.дка. от варненското фазаново стопанство за 500 хил. лв. годишно.

13.05.95 - На среща с бургаски бизнесмени председателят на НС Благовест Сендов, вицепремиерът Румен Гечев и депутати обещават в проектозакона за закрила на селскостопанските производителя да бъде включена възможността агробизнесмените да използват преференциите, които ползват кооперациите в селското стопанство и да бъдат освободени от данъци за три години.

15.05.95 - На посещение в Германия заминава наша парламентарна делегация водена от председателя на НС Благовест Сендов.

17.05.95 - НС приема окончателните поправки в Наказателния кодекс. НС започва и приемането на второ четене на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

- Депутатът Веселин Методиев (Народен съюз) предлага изменение в Закона за отбраната и въоръжените сили, в което се предвижда президентът на страната да има пълен достъп до секретна информация. Като изменения в Закона са предложени в 12 месеца казарма, вместо 18, като студентите отбиват военната си служба през летнитe месеци.

- Председателят на Комисията по културата Иво Атанасов съобщава, че българският трибагреник ще остане без герб до края на годината. Г-н Атанасов смята, че в сегашната обстановка националният символ само шял да раздели хората.

- Комисията по здравеопазване връща за преработка проектозакона за защита на животните. Комисията не се съгласява с предвидената в проекта забрана животните да не се използват за медицински опити.

- Комисията по етика гласува текст за декларация, според който депутатите ще декларират до края на юни дали са получавали подаръци за над 1000 лв. на месец или пари в брой oт странични източници.

- Депутати от ПГ на СДС организират подписка, в която предлагат на Конституционния съд да разгледа антиконституционността на някои текстове от Закона за земята.

- Икономическата комисия обсъжда проектозакон за цените. Депутатът Стефан Софиянски (СДС) предлага само фирмите, които произвеждат или изнасят основни храни, да продават на едро, защото това ще съкрати пътя на стоките до крайните купувачи. Атанас Папаризов (ПГДЛ) предлага да се въведе регистрация на фирмите, които искат да продават храни на едро и дребно.

- Председателят на парламентарната Комисия по земеделие Тодор Тодоров се среща с посланик Щефлер. На срещата започва договаряне на 30 000 долара помощ за земеделието от Германия.

- Депутатът Боян Киров (ПГДЛ) внася законопроект за приватизацията. В проекта се предвижда пълна забрана за участието на банки в приватизацията.

18.05.95 - НС гласува на първо четене закон за ЦСБОП. При дебатите депутатът Евгений Еков (ПГСДС, ВМРО) възразява, че съществуването на ЦСБОП е неоснователно, защото дейността и се покрива с тази на НСС и МВР. Г-н Георги Карев (ПГСДС) предлага законът да дефинира дейността на извънщатните и доброволни сътрудници.

- НС гласува на първо четене два закона за ценните книжа и фондовите борси - по проекти на МС и Валентин Стоев (ПБББ). Народните представители възразяват срещу привилегиите, които правителственият проект дава на държавата - според становището на Комисията за защита на конкуренцията някои от текстовете на проекта противоречат на конституцията.

- Комисията за радио, телевизия и БТА решава да поиска помощ от МВнР за визови облекчения за журналисти при посещение в страните, подписали Шенгенското споразумение.

- Депутатите Светослав Мичев и Георги Аврамов от ПГДЛ предлагат в парламентарната Комисия по радио, телевизия и БТА  предлагат Комитета по пощи и далекосъобщения да бъде поставен под контрола на комисията.

- Комисията по външна политика започва преглед на балканската политика на България. Депутатите препоръчват Министерски съвет да побърза с ратификацията на спогодба за двойното данъчно облагане с Гърция, тъй като търговският ни баланс с нея, според доклад на МВнР, е отрицателен.

- Бюджетната комисия предлага да се осъвремени наредбата за командировки. Председателят на комисията Георги Николов обвинява Министерство на финансите, че в Правилника за прилагане на Закона за ДОЛ е натоварило с данък социалните придобивки на работниците.

- Депутати от наша делегация в Бундестага се скарват пред немските си колеги. Йордан Соколов (СДС) заявява, че изявленията ни пред немския парламент не представят действителното положение в България, където управляващите извършват рекомунизация. Той информира немските си колеги за междупартийните спорове в нашето НС по основните закони и членството ни в НАТО. При завръщането на делегацията, председателят на НС Благовест Сендов заявява, че между представителите на делегацията не е имало караница, а само различия в мненията. Той обяснява отложената за вчера сутринта среща между него и висшият ръководител на НАТО Карстен Фойгт с пропуск на секретарка.

19.05.95 - Председателят на НС Благовест Сендов заявява, че настоява парламентът да излезе с ясна позиция, че сме единни за влизането на България в НАТО. преди лятната си сесия. Разделението сред политиците за влизането на България в НАТО се раздухва изкуствено, смята г-н Сендов.

- НС изслушва отчета за 1994 г. и приема оставката на председателя на Агенцията за чуждестранна помощ Стефан Чанев.

- Председателя на НС Благовест Сендов наказва за трети път с отстраняване от залата депутатът Васил Михайлов (СДС), заради поредно пресрочване на времето за изказване.

22.05.95 - На специална среща депутатите от Комисията по външна политика Николай Камов, Стоян Денчев, Асен Агов и министър Г. Пирински, и неговите заместници обсъждат въпроса за интегрирането на България в НАТО. След срещата става ясно, че до два дни трябва да се сближат мнението на кабинета и проекторешенията, внесени в НС от Асен Агов (СДС) и Иван Генов. (ПГДЛ).

24.05.95 - На тържествено честване на 24 май пред Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" присъстват президентът Желев, министър-председателят Жан Виденов, председателят на НС Благовест Сендов, министри и депутати.

25.05.95 - НС приема на второ четене Закона за БДЖ.

- След тричасово съвместно заседание комисиите по национална сигурност и външна политика не стигат до компромис за внесените проекторешния за интегрирането на България в НАТО. Васил Михайлов (СДС) настоява за своя вариант, но депутатите го отхвърлят като краен. Опозицията започва консултации с мнозинството.

- Народният представител Иван Сунгарски (СДС) внася проект за поправки в Закона за ЦСБОП и Закона за отбраната и въоръжените сили.

- НС приема допълнение на Указ 56.

26.05.95 - Делегация на НС заминава за пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в Букурещ без декларация за присъединяването ни към Северноатлантическия договор. ПГДЛ отказва да вкара в дневния ред проекторешение, консултирано с всички парламентарни групи в парламента и предизвиква протеста на опозицията. ПГДЛ не приема текста на работната група от 5-те парламентарни сили, тъй като не е запозната с условията за влизане в НАТО. Очевидно мнозинството не желае да направим ясни постъпки за членство, обобщава събитията председателят на парламентарната група на СДС Йордан Соколов. Отказът да се интегрираме в Севрноатлантическия договор поставя националната ни сигурност под въпрос, тъй като България е в неизгодно положение спрямо балканските си съседи, заявява зам.-председателят на Комисията по външна политика Стоян Делчев.

- Председателят на НС Благовест Сендов открива помпена станция и водоснабдителна мрежа във врачанското село Софрониево.

- Депутатът Емил Капудалиев (СДС) предлага на заседание на Комисията по радио, телевизия и БТА да се ограничи с лимит телевизионното време на Жорж Ганчев.

- Депутатът Георги Дилков (БББ) внася в НС 11 предложения за изменения и допълнения към Закона за отбраната и въоръжените сили.

28.05.95 - На сесия на Северноатлантическата асамблея в Будапеща депутатът Иван Гайтанджиев (ПГДЛ) заявява, че е необходимо да се изясни дали НАТО ще иска да разположи на наша територия военни бази и ядрени оръжия - в България никога не е имало военни бази, дори когато бяхме член на Варшавския договор, допълва г-н Гайтанджиев пред Комисията по отбраната и сигурността. Според г-н Гайтанджиев едва след като НАТО ни отговори и след като се запознаем подробно с предложените от пакта критерии и условия за приемане, ще бъдат направени съответните стъпки, отговарящи на националните интереси. Депутатът Асен Агов (СДС) обявява, че само НАТО може да гарантира сигурното преминаване на руски петрол и газ през България и Южната част на Централна Европа.

- Депутатът Иван Неврокопски (Народен съюз) предлага като допълнение към Закона за реабилитация политическите  затворници, излежавали присъди повече oт три години, да получат като компенсация бонове за приватизация на държавни предприятия.

31.05.95 - НС гласува промени в работното си време - депутатите приемат пленарните заседания да продължават от 9 часа сутринта до 14:30. Опозицията гласува против.

- Икономическата комисия обсъжда проблема с т.нар. варненски "пирамиди". Според депутата Петър Димитров прокуратурата не може да конфискува средствата на срутилите се пирамиди, защото няма законови основания.

- На заседание на Комисията по правата на човека депутати предлагат допълнения към Наказателния кодекс, отнасящи се до кражбите на МПС.

 

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ 

01.05.95 - На митинг, организиран от ВС на БСП по случай Деня на труда, министър-председателят Жан Виденов заявява, че тези, които отричат празника, се нареждат в редиците на реакцията и експлоатацията. Г-н Виденов уверява, че правителството няма да се откаже от поетите пред избирателите ангажименти.

- Министър Любомир Начев заявява в Панагюрище, че собственика на застрахователното дружество "ВИС-2" Васил Илиев е трябвало да бъде арестуван преди десет дни, но някой е изпреварил полицията. Той нарича Васил Илиев "рекетьор 1 на България, който натрупа богатството си с изнудване и пребиване на хора". През следващите няколко дни предстоят да се случат някои неща, обещава г-н Начев.

- Зам.-министьрът на икономическото развитие Димитър Димитров съобщава, че държавните банки ще бъдат задължени да се отчитат за работата си пред вицепремиера и министър на икономическото развитие Румен Гечев. Проектът ще "бъде предложен за съгласуване с борда на Банковата консолидационна компания на 12 май, като ще бъдат предложени и промени в управителния съвет на банковия холдинг, допълва г-н Димитров.

- На среща с пловдивски бизнесмени вицепремиерът Кирил Цочев заявява, че трябва да бъде премахнато ограничението фирмите в страната да се разплащат само в левове. Г-н Цочев открива пролетния международен панаир в града.

02.05.95 - Министерски съвет обсъжда програма за управление до 1998 г.

- В отговор на журналистически въпрос за относителния дял на Мултигруп в националния капитал, вицепремиерът Румен Гечев заявява, че в България няма толкова мощна икономическа групировка, която да диктува стопанското развитие.

- Вицепремиерът Румен Гечев заявява, че правителството договаря с банкери регулирано повишаване на валутния курс. Според г-н Гечев това е начина да бъде стимулиран износът на наши предприятия.

- Зам.-министър-председателят Румен Гечев заявява, че в началото на лятото започва организационната работа по проекта за инвестиционна банка, в която ще се отчисляват 70% от касовите постъпления от приватизацията и средства от ДФРР.

- Председателят на Комитета за младежта и децата Веселин Вълчев заминава за Люксембург, за да участвува в извънредна среща на европейските министри, отговарящи за младежта.

- Министър Димитър Павлов посещава щаба на Трета армия в Сливен. Г-н Павлов съобщава, че се слага край на спада на бойната подготовка на армията.

- Колегиумът на Министерство на земеделието приема краткосрочна и дългосрочна законодателна програма. Сред неотложните нормативни актове зам.-министър Маньо Манев посочва законите за арендата и за новите сортове и породи животни. В краткосрочната програма са включени и законите за защита на земеделските земи и за закрила на земеделските производители.

- Председателят на Националната комисия по цените съобщава, че цените на горивата няма да се променят през месец май.

03.05.95 - Министърът на правосъдието Младен Червеняков заявява, че правителството е готово да въведе екстремни мерки за борба с престъпността, които ще накърнят някои права на гражданите за сметка на тяхната сигурност. На продължила повече от един час среща г-н Червеняков и министър Любомир Начев уточняват последния вариант неотложни мерки за "озаптяване" на престъпниците. Това са неизбежни временни действия, а не мероприятия, които ще ни превърнат в полицейска държава, обяснява г-н Червеняков. Той иска да се засилят специалните разузнавателни средства като подслушване, проследяване, филмиране и т.н. и въвеждането им като доказателство в съда. Нетрадиционната престъпност изисква нетрадиционни мерки за борба с нея, изтъква г-н Червеняков. Министърът на правосъдието твърди, че в парламента има консенсус, че конституцията може да бъде променена и да се въведе и полицейското дознание. Има дружества и организации, които се занимават с пране на мръсни пари, и банковите им сметки трябва да бъдат проучени, смята г-н Червеняков.

- Министър Любомир Начев освобождава директорите на РДВР в Добрич, Силистра и Хасково. Директорът на РДВР Добрич майор Аргил Спасов е освободен по свое желание, на негово място е назначен майор Ефтим Костадинов. Полк. Симеон Радев - досегашен директор в Хасково, е преназначен на друга длъжност. Временно изпълняващ длъжносттa директор в Хасково става подполк. Олег Димов. Поради негодност е освободен директорът на РДВР-Силистра, майор Иван Тишев, а на негово място е назначен подполк. Ваньо Маринов.

- Министър Георги Пирински заявява, че външно министерство е направило добре като не е реагирало официално в ООН на изявленията за някакво "сръбско малцинство” в България. Според г-н Пирински това щяло да измести въпроса за положението на българите в западните покрайнини, който министърът смятал да постави при предстоящата си визита в Белград. Г-н Пирински казва, че подкрепя желанието на депутатите от СДС в Комисията по външна политика да посетят Западните покрайнини.

- Вицепремиерът Кирил Цочев и ръководителят на делегацията на ЕС Томас О’Съливан подписват финансови меморандуми за съдействие по програмата ФАР. Меморандумите включват помощ за транспортната инфраструктура, за масовата приватизация, за "Марица-изток", за неправителствените opганизации, ядрената безопасност, околната среда и др.

- В становището си по проектозакона за застрахователното дело Комисията за защита на конкуренцията настоява лицензирането на дружествата да става след предварително решение от нея.

- Зам.-министърьт на земеделието Маньо Манев съобщава, че е договорен 50 млн. доларов заем от Световната банка за селското стопанство.

- Комисията за защита на конкуренцията отхвърля жалбите на търговци, недоволни от конкурса за разпределение на квотите за износ на дребен рогат добитък и месо от него в ЕС.

- Зам.-председателят на Комитета по горите Георги Стенин заминава на посещение в Русия, където ще обсъжда сътрудничеството в областта на дьрводобивната, горската и дървообработващата промишленост.

04.05.95 - Министерски съвет приема по принцип програма, за управление до 1998 г.

- Министерски съвет одобрява мерки за борба с престъпността. Министрите отказват да оповестят одобрените мерки заради негативната реакция от всички политически сили и обществото.

- Министър Георги Пирински се отчита пред Парламентарната комисия за първите 100 дни на правителството и изразява ясното си желание за членство на България в НАТО.

- Министър Георги Пирински се среща с Европейския комисар Ханс ван ден Брук, отговарящ за външните връзки на ЕС.

- Вицепремиерът Румен Гечев заявява, че увеличаването на минималните задължителни резерви на банките и ограничаването на заемите от БНБ за търговските кредитни институции ще осигурят регулирано поскъпване на долара. Според него БНБ ще продължи намесата си на пазара, за да не се допусне рязко покачване на валутата; Г-н Гечев смята, че без намесата на централната банка доларът днес щеше да струва 60 лв., което е недопустимо, защото ще засегне износителите. Търговският министър Кирил Цочев също подкрепя идеята за регулиран растеж на долара като мярка за защита на износителите.

- Председателят на Комитета по енергетика Никита Шервашидзе заявява, че приемането на енергийна стратегия на страната е отложено с месец, поради преоценка на положението във въгледобива и изменение в политиката на държавата към неефективните мини.

- Министерски съвет взема решение да се построи деривация "Грънчар" на каскада “Белмекен-Сестримо" към язовир "Бели Искър".

05.05.95 - На пресконференция в София-прес министър-председателят Жан Виденов заявява, че сто дни не стигат, за да се оцени работата на един или друг министър, но като екип правителството се справя добре. Според г-н Виденов сред успехите на правителството са изготвянето на бюджета, Бялата книга и програмата за управление. Като опашата лъжа окачествява г-н Виденов обвиненията на лидера на КНСБ Кръстьо Петков, че кадровите смени в промишлеността обслужват корпоративни интереси. Мултигруп никога не е спонсорирала проява на БСП, за да сме и задължени, твърди г-н Виденов. Той смята, че корупцията в държавата няма да се отстрани чрез Кодекса на труда и отдел кадри, а като ясно се разграничат функциите на държавния служител и на стопанския ръководител и се въведат реални законови механизми за борба с корупцията. Няма да се поддаваме на умишлени провокации и грубиянски жестове от други власти - след 20 месеца ще стане ясно кой е крив, кой е прав, отговаря Виденов на въпрос за отношенията с президента. За сто дни правителството е приело 69 постановления, 15 разпореждания, 150 решения и 19 проектозакона. Реализирани са 36 приватизационни сделки, които са започнали при друг състав на Агенцията за приватизация.
- В отговор на въпрос на депутата Йордан Соколов министър-председателят Жан Виденов заявява, че новият секретар на МВР Цвятко Цветков е професионалист и неопетнен професионално.

На специална пресконференция министрите Младен Червеняков и Любомир Начев заявяват, че МВР ще ограничи максимално броя на хората, която имат право да носят оръжие, и ще завиши критериите за раздаването му. Г-н Начев съобщава, че за 100 дни само два пъти е разрешил да се използват специални разузнавателни средства без предварително прокурорско съгласие. Сред приетите от правителството неотложни мерки за борба с престъпността са създаването на граждански формирования за подкрепа на полицията, засилването на контрола върху използването на радиостанции, намаляването на притока от нелегални имигранти. Специални мерки ще бъдат вземани през туристическите сезони, за да се ограничи делът на охранителните фирми в комплексите.

- Министър Кирил Цочев съобщава, че за 10 години България ще влезе в Европейския съюз. Г-н Цочев заявява, че европейската интеграция е приоритет на министерството на търговията и обещава ведомството да подобри платежния баланс на страната и да стимулира износа. Министерството работи над проектозаконите за митниците, експортния контрол, стоковите тържища и вносно-износна банка, допълва г-н Цочев.

- Зам.-министърът на икономическото развитие Венцислав Харманджиев съобщава, че в проект, подготвян от министерството се предвижда по няколко предприятия да се обединяват  в конгломерат  и да се приватизират заедно. Според проекта в конгломератите ще се включат задължително и дялове на кредитни институции и те се предлагат както за масова, така и за касова приватизация.

- Министърът на транспорта Стамен Стаменов се среща с Комисаря по външнополитическите въпроси и отношенията с Източна Европа на ЕС Ханс ван ден Брук, който дава висока оценка на транспортната ни политика.

- Министерство на финансите съобщава, че към 30 април бюджетния дефицит е достигнал 19.572 млрд.лв.

- Пред участници в пролетното изложение на Пловдивския панаир министър Климент Вучев заявява: "При възлагане на държавните поръчки сме сгрешили поне с 30%. През следващите години грешката ще бъде поправена и в държавните поръчки ще се включат повече частни фирми."
- Министър Горан Банков съобщава, че от 1 април най-ниската заплата в страната става 2451 лв.

07.05.95 - Министър-председателят Жан Виденов и министри oт кабинета представят на открит пленум на БСП npoграмата за управление до 1998 г.

- Според публикация във в. Стандарт правителството е взело спешни мерки за "озаптяване на критиката по държавните и частните медии", изразяващи се в кадрови и финансов натиск върху тях.

- Министър-председателят Жан Виденов заминава за Москва за да присъства на тържественото честване иа 50-годишнината от победата над хитлерофашизма. Преди заминаването си г-н Виденов заявява, че въпросът за отказа за членство в НАТО ще възникне, когато ни поканят там. Моралните, емоционални и прибързаните оценки едва ли ще помогнат за една национална кауза, реагира премиерът Виденов на изказвания на президента Желев в интервю за Би Би Си.

 - Председателката на Агенцията за чуждестранни инвестиции Даниела Бобева съобщава, че законът за чуждите инвестиции ще бъде променен съвсем скоро, като измененията ще създадат по-добри условия за влагане на западни капитали у нас.

- Министърът на земеделието нарежда да се съставят тричленки, които да поемат делата на ликвидационните съвети. Според заповедта в тричленките трябва да се избират хора, които разбират от земеделие и познават Закона за земята, като работят на обществени начала.

- Зам.-министърът на икономическото развитие Венцислав Харманджиев съобщава, че икономическите проекти на правителството ще бъдат одобрявани от девет експертни съвета, които ще бъдат включени в структурата на Министерството на икономическото развитие. Експертните съвети ще бъдат създадени до края на месеца и ще са съставени изцяло от директори на структуроопределящи предприятия в страната.

- Министърът на търговията Кирил Цочев заявява, че приватизацията в търговията е спряна засега. Мярката е била временна, за да се анализират резултатите от раздържавяването. Според г-н Цочев досега приватизацията е правена само, за да се отчитат бройки и без никаква стратегия - "хаосът е основна характеристика на смяната на собствеността".

- Министър Червеняков назначава 5-дневна проверка на дейността на военния съд.

08.05.95 - Пресцентърът на Комисията за защита на конкуренцията съобщава, че КЗК ще се произнесе по най-бърз начин по сигналите за дискриминация на частните банки при обслужването на държавния бюджет.

- Вицепремиерът и министър на икономическото развитие Румен Гечев уволнява главния секретар на МИР Начко Радев. Официалният мотив за уволнението е в "интерес на работатa". Според в. "Стандарт" причината е, че г-н Радев не е уведомил вицепремиера за участието си в директорския борд на Първа източна международна банка.

- Управителният съвет на Държавния фонд за реконструкция и развитие одобрява два кредитни проекта.

- Медодобивният комбинат в Пирдоп получава 3 млн.долара, а "Главбулгарстрой" 40 млн.марки. Оценката на управатa на фонда за миналата година е, че средствата не са използвани ефективно. УС решава да създаде работна група начело с министъра на финансите, която да обсъди идеите за раздвижване на средствата на фонда да представи проект за активизиране на дейносттa му.

- Министър Климент Вучев нарежда да се и извърши проверка на търговската дейност на "Нефтохим". Проверката е предизвикана от многобройни сигнали за сделки с частни фирми, които не  изплащат средствата за получените нефюпродукти или бавят издължаването си.

- Колегиумът на социално министерство връща проектозакона за защита при безработица. Зам.-министърът М. Димитров съобщава, че до 31 май трябва да бъдат преработени всички текстове в документа.

Министър Климент Вучев заявява, че промишлените предприятия, които ще фалират, няма да са повече от 30 - това вероятно ще са главно инженерингови организации и развойни бюра, които отдавна са разпилели персонала си, смята г-н Вучев.

- При завръщането си от Русия зам.-председателят на Комитета по горите заявява, че са постигнати договорености за създаване на смесени дружества за дърводобив.

09.05.95 - Министър-председателят Жан Виденов взема участие в тържественото честване на 50-годишнината от края на Втората световна война в Москва. На среща с министър-председателя на Русия Виктор Черномирдин г-н Виденов му благодари за разбирането за взаимните дългове.

- Министър Червеняков заявява, че ратифицираните от България Директива на Европейския съюз и конвенция, налагат приемането на закон за мръсните пари. В подготвяния проектозакон се предвижда специална служба да събира информация дали големите сделки се правят с мръсни пари, съобщава г-н Червеняков.

- Вицепремиерът Дончо Конакчиев съобщава, че правителството обмисля частична отмяна на мораториума за продажба на общински жилища. Това е единствения начин имотите ла поевтинеят, смята г-н Конакчиев.

- Зам.-министърът на строителството Даниел Левиев  съобщава, че до края на юни правителството ще приключи преговорите със Световната банка.

10.05.95 - Министърът на културата Костов представя пред парламентарната Комисия по културата новата структура на министерството.

- Министър Георги Пирински заминава за Страсбург, където ще участвува в 96-ото заседание на Съвета на министрите на CЕ.

На заседанието ще бъде обсъдена ролята на Съвета на Европа в демократичните промени на страните в преход.

- Вицепремиерът Румен Гечев открива в София международната конференция правете бизнес в България. Г-н Гечев заявява, че икономическите показатели на страната сочат, че вече има по-добри условия за инвестиране в страната. Правителството ще окуражава чуждестранни кредитни институции да купуват дялове в българските държавни банки - това не означава, че БНБ няма да дава лицензи на желаещите да работят в страната, а че за тях вече ще бъде по-лесно да купуват дялове в наши банки, отколкото да получават лиценз, съобщава г-н Гечев.

- На среща с дипломати в Международния бизнесклуб вицепремиерът Румен Гечев съобщава, че Държавният фонд за реконструкция и развитие ще се трансформира в банков институт за инвести;ии, който няма да работи като търговска банка, а ще финансира малки и средни бизнеспроекти.

- Вицепремиерът Румен Гечев уточнява с представители на Дойчебанк условията за откриване на акредитив на български оператори в банките на страните, членки на Лондонския клуб.

- Министърът на транспорта Стамен Стаменов внася в правителството проект за одобрение на споразуменията на БДЖ със Световната банка и Европейската банка.

- Зам.-министьрът на външните работи Станимир Александров е определен за зам.-председател на правителствената комисия по санкциите на ООН.

11.05.95 - Вицепремиерът Кирил Цонев заявява, че ако има някакво поскъпване на тока през летните месеци, то в никакъв случай няма да е високо - увеличаването на цените може да става постепенно, като се съобразява с доказаните разходи на НЕК. Налагането на мненията на Световната банка и Европейската банка за развитие и възстановяване за рязко увеличаване на тока не съвпада с политиката ни, допълва г-н Цочев.

- Министър Георги Пирински подписва в Страсбург втория и четвъртия допълнителни протоколи към общото споразумение за привилегиите и имунитетите на Съвета на Европа.

- Вицепремиерът Дончо Конакчиев заявява, че правителството ще одобри програмата си до 1998 г. на 14 май, а до декември 95 г. ще бъде готова първата част от стратегия за териториалното развитие на страната.

- Председателят на Комитета по пощи и далекосъобщения Любомир Коларов заявява, че въпросът за национална частна телевизия няма да се обсъжда до 31 август, тъй като каналите, по които евентуално тя ще излиза, са заети. Предстои да се изяснят отношенията между комитета и парламентарната Комисията по телевизия, радио и БТА, тъй като тя няма други права, освен да пише закони, допълва г-н Коларов.

- МС приема отчета на Националния компенсационен жилищен фонд за 1994 г.

Министър Минчо Коралски заявява, че няма да бъдат настанявани бежанци "през главата на кметовете". МТСГ ще отпуска допълнителни средства за общинските бюджети и разкриване на нови работни места, ако общините приемат настаняването на бежанци на своя територия, съобщава г-н Коларски. Той допълва, че се проиграват и други варианти за решаване на проблема, но МС трябва да вземе окончателно решение.

- Директорът на Дирекция по вероизповеданията Христо Матанов, заявява, че е необходимо да се инкриминира въвличането на деца в религиозна дейност без съгласието на родителите им. Според него в една нормална държава лидери на секти като Георги Бакалов щели отдавна да са в затвора най-малкото за провеждане на хипнотични сеанси без правоспособност. В проектозакона, който МС ще внесе, няма да има фрапиращи ограничителни мерки, допълва г-н Матанов.

12.05.95 - Министър-председателят Жан Виденов открива официално ПАВЕЦ "Чаира".

- Акционерите на Банковата консолидационна компания избират нов състав на съвета на директорите. В новия съвет влизат: подуправителите на БНБ Ганчо Колев и Любомир Филипов, зам.-министърът на икономическото развитие Димитър Димитров, министърът на финансите Димитър Костов, директорът на клон "Стройбанк" към ОББ Валентин Цветанов. Последният вероятно до няколко дни ще стане изпълнителен директор на БКК, заявява вицепремиерът Румен Гечев. Необходима е консолидация на държавните банки, защото броят им досега е доста голям, съобщава г-н Гечев. Той смята, че консолидацията на държавите банки няма да попречи на приватизацията им - "ускоряването на раздържавяването във финансовия сектор ще бъде приоритет на новия съвет на БКК".

- Министерство на промишлеността ще организира фонд за кредитиране на фирмите от индустрията, съобщава министър Климент Вучев.

14.05.95 - Зам.-министърът на земеделието Иван Лилов съобщава по БНТ, че Министерството на земеделието и хранителната промишленост започва финансови ревизии на ликвидационните съвети.

- Агенция "Балкан" съобщава, че министерство на финансите започва масови проверки на бингозалите в цялата страна. Според експерта на министерството много от тях използват фалшиви талони.

15.05.95 - На специална пресконференция в МС министър-председателят Жан Виденов и министри от кабинета представят официално програмата на кабинета за управление до 1998 г. Министърът на вътрешните работи Любомир Начев съобщава, че в правителствената програма е разработена идея за изграждане на Координационен център от експерти, който ще събира, анализира подпомага министър-председателя, президента и председателя на НC с информация от специалните служби. За целта министерски съвет планира законодателни промени. Жан Виденов обяснява, че макар и подобна идеята на правителството на Филип Димитров за събиране на специална информация, е била издържана в духа на борбата" между институциите. Ние няма да се стремим и да допуснем такова нещо, допълва г-н Виденов. Очевидна е необходимостта от координация между специалните служби, които сега са на различно noдчинение, мотивира намеренията на кабинета министър Начев. Кабинета представя и програма от 160 законопроекта, които смята да внесе в парламента до 1998 г. Жан Виденов заявява, че изпълнението на правителствената програма ще се отчита на предстоящите местни, президентски и парламентарни избори.

- Министър Димитър Павлов и зам.-министърът на външните работи Станимир Александров вземат участие в редовната министерска среща на ЗЕС в Лисабон.

- Министърът на финансите Димитър Костов съобщава, че МС подготвя ново споразумение с МВФ, което няма да е едногодишно, а ще покрива следващите 2-3 години, когато страната ще има потенциални проблеми с платежния баланс.

- МС взима решение ла гарантира 140 млн. долара заем за БДЖ. Средствата се отпускат от Световната банка и ЕВБР за преструктуриране и оздравяване на железниците.

- Новият съвет на директорите на Банковата консолидационна компания избира за председател на борда на БКК зам.-министърът на икономическото развитие Димитър Димитров. Консолидационната компания ще анализира активите, капиталовата адекватност, мениджмънта и ликвидността на банките, които управлява и въз основа на информацията ще реши как те ще се приватизират.

- МС назначава 6-членна комисия по изкуствата към ВАК и определя проф. Добри Палиев за неин председател.

- Министерски съвет повишава с около два лева цените на бензина. Председателят на Националната комисия по цените Димитър Гривеков съобщава, че МС е взел решение цените на горивата да се променят на три месеца.

16.05.95 - Министър-председателят Жан Виденов и президентът Желев провеждат двучасова среща на четири очи в резиденция Бояна. След срещата пресслужбите на МС и президентството излизат с общо комюнике в което се съобщава, че президентът и министър-председателят са решили да сложат край на войната между институциите, но не и на различията си от идеологически и политически характер. Президентският говорител Валентин Стоянов заявява, че двамата се съгласили, че прекият контакт между тях е по-полезен отколкото общуването чрез посредници.

- Министър Минчо Коралски съобщава, че наесен, два месеца след като МС и парламентът отделят фонд "Обществено осигуряване" от държавния бюджет, старите и нови пенсионери ще получават еднакви пенсии.

Министър Любомир Начев заявява: Няма нищо лошо, ако преди да се излъчат, филмите се оценяват от експерти. Според г-н Начев това не е цензура, а грижа за психиката на зрителя.

- Колегиумът на Министерството на труда и социалните грижи обсъжда и приема по принцип проектозакона за държавния служител.

- Зам.-председателят на Комитета по енергетика Костадин Русинов съобщава, че НЕК започва да спира електроенергията на по-големите си длъжници на НЕК.

- Вицепремиерът Румен Гечев отменя пътуването си за Германия, където трябваше да преговаря с немските финансисти за създаването на държавна банка за инвестиции, защото немският финансов министър Тео Вайгел отложил срещата с  делегацията ни. Оставащата част от делегацията - министърът на финансите Димитър Костов и председателят на БНБ Тодор Вълчев, заминават за преговорите в Германия.

17.05.95 - Министерски съвет приема изменения в правилника за приложение на Закона за земята.

- Министър Любомир Начев се среща е главните редактори на вестници и електронни медии. На продължилата два часа и половина среща ръководството на МВР и журналисти обсъждат възможностите за взаимопомощ в борбата с престъпността. Нужна е политическа воля, която да осигури промяна в Конституцията и да създаде надежден правозащитен механизъм по веригата: полиция - следствие - прокуратура - съд, смята мииистър Начев.

18.05.95 - Министър-председателят Жан Виденов посреща премиерът на Русия Виктор Черномирдин. След проведените между тях преговори г-н Виденов съобщава, че предстои да бъдат подписани петнадесет българо-руски споразумения.

19.05.95 - През втория ден на визитата на руския премиер В. Черномирдин двете страни подписват меморандум за изграждане на Балкански диспечерски център за транзит на руски природен газ в София и спогодби за: Връщане на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" в Русия при определени условия; Сътрудничество в ядрената енергетика; Създаване на смесено дружество между "Газпром" и "Булгаргаз". Подписана е и съвместна декларация за икономическо сътрудничество. На пресконференция в Бояна руският премиер заявява, че разширяването на НАТО може да доведе до нова студена война. Жан Виденов добавя, че България не възнамерява да гради сигурността си за сметка на безопасността на други държави.

- Зам.-министърът на земеделието Маньо Манев съобщава, че министерство на земеделието внася в МС мерки за преодоляване на кризата в млекопроизводството. Според него проблемът не е във вноса на сухо мляко, а в нелоялната конкуренция между преработвателните предприятия.

- Министър Климент Вучев освобождава от директорския борд на ДЗУ-Стара Загора изпълнителният му директор Рафаел Саркисян, в интерес на работата. На негово място е назначен зам.-директорът по науката Иван Жизгов.

- Банковата консолидационна компания въвежда двустепенна система на управление в ОББ.

21.05.95 - Министърът на културата Георги Костов заминава за Рим начело на делегация, която ще участвува в тържественото честване на 24 май.

- Вицепремиерът Румен Гечев заминава за Брюксел, където ще участвува в работна среща на министрите на икономиката и финансите на страните членки на ЕС. На форума ще бъдат обсъждани проблемите на макроикономическата интеграция на страните от Централна и Източна Европа.

На сесия на междуправителствената комисия за сътрудничество в специалното производство България и Русия договарят 29 проекта за съвместно производство на военна продукция.

22.05.95 - Вицепремиерът Кирил Цочев и зам.-председателя на Държавния комитет по отбранителната промишленост на Русия Генадий Воронин, договарят руският дълг към България ла бъде изплатен с резервни части за бойните ни самолети.

- Зам.министърът на икономическото развитие Димитър Димитров оглавява Надзорния съвет на ОББ.

24.05.95 - Министър-председателят Жан Виденов приема турския министър на вътрешните работи Нахит Ментеше. Българската територия никога няма да бъде използвана за терористична дейност срещу съседна приятелска Турция, декларира премиерът Виденов.

- Българска делегация, водена от министъра на културата Георги Костов, полага венец на гроба на Константин-Кирил в римската базилика "Сан Клементе". Делегацията е приета от папа Йоан-Павел Втори, който благодари за поканата да посети България.

- Правителственият Комитет за европейска интеграция решава България да усвои 82.5 млн.екю по програмата ФАР през 1995 г. Министър Георги Пирински докладва пред комитета за първото заседание на Съвета за асоцииране "България-Европейски съюз", което ще се състои на 29 май.

25.05.95 - МС предлага на парламента да разреши съвместно учение в наши териториални води на Военноморските сили и постоянния средиземноморски флот на НАТО.

- МС променя документите подготвяни за укрепване финансовото състояние на Стопанска и Минералбанк.

- МС приема проектозакон за застраховането, според който чуждестранни застрахователни компании няма да бъдат допускани в страната в следващите 10 години. Забраната не изключва възможността да се създават смесени дружества.

- Зам.-министърът на финансите Бисер Славков съобщава, че 10-процентният авансов данък върху доходите на свободните професии ще се въведе отново от 1 юли.

- Министър Любомир Начев съобщава, че от 1 април средната работна заплата в министерствата на отбраната и вътрешните работя се вдига с 500 лв.

- Министерство на социалните грижи и труда отнема правото на КТ "Подкрепа" да изнесе официалния доклад за ситуацията в страната на сесията на Международната организация на труда.

- Председателя на Комитета по горите Валентин Карамфилов съобщи, че в Коми ще бъде изградено българско предприятие за дърводобив. Предвижда се то да се създаде с държавен и частен капитал.

- МС намалява ставките на някои митнически такси.

26.05.95 - Министър Георги Пирински и министър-председателят Жан Виденов обсъждат в МВнР 100-те дни на българската външна политика.

- Министър-председателят Жан Виденов съобщава, че участниците в българо-руското дружество на горивно-енергийния комплекс ще имат равни дялове.

- Министър  Климент Вучев съобщава, че памукотекстилните заводи ще бъдат обединени в холдинг. Г-н Вучев е назначил проверка в заводите "Сирма" и Текстилни влакна", след като депутатът от БББ Николай Кисьов е сигнализирал за нарушения на директорите им.

- По предложение на БКК зам.-министърът на търговията Тодор Надев е избран в борда на Експресбанк.

28.05.95 - В-к "Стандарт" съобщава за издадена от министър Климент Вучев заповед, според която заводите, произвеждащи специална продукция за нуждите на отбраната, нямат право да закупуват материали и комплектовки от частни фирми без негово разрешение. Според изявление на г-н Вучев заповедта цели премахване на възможността за задкулисни сделки и корупция на служителите, както и да се пресече използването на нестандартни детайли от ВПК. Забраната не важи за частни фирми, които са лицензирани, пояснява г-н Вучев.

- Зам.-мниистърът на финансите Боян Славков съобщава, че Министерство на финансите е против преференциална данъчна ставка за фирмите - производителки, тъй като в бюджета не са разчетени промени в ставките на налога върху печалбата.

29.05.95 - Вицепремиерът Кирил Цочев заявява, че ръководството на Българо-руското газово дружество може да се окаже нелегитимно, с което поставя под съмнение избора на Андрей Луканов за председател на дружеството. Регистрацията на дружеството може би е предшествала подписването на договора за създаването му, допълва г-н Цочев. Той съобщава, че е научил за избора от бюлетина на БТА, докато е бил на посещение в Германия.

- Говорителят на МС Николай Балтов съобщава, че правителството е уволнило председателя на Комитета по енергетика Никита Шервашидзе в интерес на работата - министрите разгледали на кьсно закрито заседание изчистването на дълговете на фирмите към "Булгаргаз". При обсъждането г-н Шервашидзе настоява кабинета да вземе решение по договора, чрез който "Мултигруп" ще погасява дълговете на "Химко" към "Булгаргаз", като заявява, че договорите за уреждане на дълговете на държавни фирми нямат нищо общо с държавата и нейните вземания. Това с причината за отстраняването му, допълва г-н Балтов.

- Министър Климент Вучев уволнява председателя на съвета на директорите в "Подем" АД к.т.н. Николай Дачев и назначава на негово място инж. Петър Карабаджаков, бивш управител на фирма "Тесма" ЕООД.

- Министър Климент Вучев съобщава, че директорите на държаните предприятия са задължени да увеличат с 20% производството си. Разпореждането цели да гарантира предвиденото увеличение на брутния национален продукт с 1,5 - 2%.

30.05.95 - В-к "Стандарт" съобщава, че на закрито заседание МС е уволнил изпълняващият длъжността председател на ДСК Асен Друмев.

- Министър Мими Виткова уволнява директора на Националният център по фитотерапия и народна медицина д-р Славчев заради неправомерно издавани разрешителни за сеанси на природолечители. Г-жа Виткова нарежда да се анулират всички разрешителни, които са издадени досега от центъра на екстрасенси и биоенерготерапевти.
- МС одобрява правила за застраховане на държавни фирми.

31.05.95 - В-к "Стандарт" съобщава, че вицепремиерът Кирил Цочев е подал оставка на закрито заседание на МС в понеделник. Според анонимен източник, на който се позовава вестникът, министърът на търговията е бил обиден, че изборът на Андрей Луканов в управителния съвет на българо-руското газово дружество "Топ енерджи" е станал без знанието му, но министрите отказват да приемат оставката на г-н Цочев. 

- Вицепремиерът Светослав Шиваров се среща с лидера на КНСБ Кръстьо Петков. Г-н Петков предявява искане да не се нарушават правата на уволнените членове и председатели на ликвидационнн съвети. 

- Министър Любомир Начев назначава бившият служител на Първо главно управление на ДС полк. Божидар Антонов за началник на РДВР-Враца. След комплексна проверка в РДВР-Плевен за директор на районното управление е назначен полк. Славчо Савов.

 


ПРЕЗИДЕНТ

01.05.95 - Президентът Желев открива официално новото крило на поликлиниката в Панагюрище. В речта си за 119-годишнината от Априлското въстание, президентът заявява, че на бунта от 1876 г. трябва да се гледа най-вече като на събитие, с което един малък народ е променил външнополитическия курс на една велика сила. Не съм противник на кооперациите, но в тях трябва да влизат хора със собственост, а не наемници, заявява д-р Желев. Той изразява надежда, че ще успее да намери общ език със социалистическото правителство и припомня, че демокрацията няма алтернатива, а реформите все едно ще бъдат извършени, но забавянето им ще ги оскъпи. Нищо не бива да спира връщането на земята, никога няма да имаме стабилна демокрация, ако няма стабилна средна класа, а най-чистият път до нея е връщането на земята, казва д-р Желев. Той призовава парламента и правителството да декларират категорично желанието за влизане в НАТО, защото няма друга организация, която да осигури гаранции за национална сигурност. Д-р Желев нарича ЗЕС "добро намерение за военна организация, което обаче не може да бъде източник на гаранции за нас”. Държавният глава призовава отново за национално единство и за уважение на всички етнически групи в страната.

02.05.95 - Президентът Желев е избран за почетен член на Общонационалния инициативен комитет за честване на 120-ата годишнина от избухване на Априлското въстание през 1996 г.

03.05.95 - Президентът Желев се среща с депутати от ПГДЛ. Д-р Желев предлага компромис във връзка със закона за земята, но депутатите не приемат аргументите му. Председателят на Комисията по земеделието Тодор Тодоров заявява: "Той ни покани едва след като върна закона в парламента”. Говорителят на президента Валентин Стоянов съобщава, че президентът е помолил депутатите социалисти да погледнат сериозно на мотивите за ветото над Закона за земята. Според г-н Стоянов д-р Желев се опасява, че прегласуването на закона в стария вид ще предизвика сериозни трусове в българското селско стопанство.

04.05.95 - В приветствието си по случай Деня на войската и храбростта 6 май, президентът Желев призовава държавните институции, политическите сили и обществото да погледнат отговорно към проблемите на Българската армия и адаптирането й към балканските военно-политически реалности.

05.05.95 - Президентът Желю Желев произвежда в звание генерал офицери от Българската армия в чест на празника на войската и храбростта 6 май.

- Президентът Желев се среща с швейцарското семейство Урсула и Герхаргер Хайбергер и с г-жа Божидара Вандерслайс-Ризова, за да благодари за благотворителните им акции за домовете с увредени деца и сираци.

07.05.95 - Президентът Желев се включва в международните тържества по случай 50-годишнината от края на Втората световна война в Лондон. Той присъствува на тържествената благодарствена служба в катедралата "Свети Павел", а по-късно и на официалния обяд на кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец в чест на гостите на възпоменателните чествания. Следобед д-р Желев участвува в символичната церемония на помирението между народите в Хайд парк, след което вечерта заминава за Париж.

08.05.95 - В интервю за Би Би Си президентът Желев заявява, че отказът за влизане в НАТО е равносилен на национално предателство. България трябва да депозира своята кандидатура в НАТО, за да не остане на опашката, смята г-н Желев, различните институции или политическите сили, които ги доминират, се опитват да правят различна външна политика, а една държава не може да има две външни политики, обяснява д-р Желев.

09.05.95 - Президентът Желев взема участие в тържественото честване на 50-годишнината от края на Втората световна война.

10.05.95 - При завръщането си от Москва президентът Желев заявява, че политиците от богатия и демократичен Запад възприемали по различен начин края на Втората световна война от колегите си в бедна, но не съвсем демократична Източна Европа.

11.05.95 - Президентският съветник по въпросите на националната сигурност Румен Данов съобщава, че д-р Желев ще подпише указа за освобождаване на директора на Националната полиция, но няма да подпише указ за началника на контраразузнаването. Според г-н Данов спорът около предложението на МС за уволнение на директора на Националната служба за сигурност Стефан Димитров е принципен - кабинетът иска НСС да се управлява 3-4 месеца от секретаря на МВР Параскев Парасксвов, докато се открие подходящ човек за титуляр, докато г-н Данов заявява, че е недопустимо тази основна служба да се ръководи по съвместителство "от разстояние".

- Президентът Желев разговаря с представители на ръководството на Дойчебанк. След разговора президентския съветник Боян Славенков заявява, че банките в България са на ръба на фалита и това спира чуждите инвеститори.

12.05.95 - На специална пресконференция в резиденция Бояна президентът Желев отправя покана за обяд към министър-председателя Жан Виденов. Д-р Желев отказва да даде оценка на 100-те дни на кабинета, да критикува БСП за НАТО и да се оплаква за рекомунизацията в страната. Правителството е на парламента, затова аз не искам да му давам оценки с лека ръка, казва д-р Желев пред повече от 200 журналисти. Д-р Желев заявява, че се интересува от взаимодействието на държавните институции и края на войната между тях, което при сегашната конфигурация на политическите сили е много болезнен въпрос. Остатъците на тоталитарната система пречат на помирението между политическите сили у нас, смята г-н Желев. Президентът заявява, че не приема критиката на социалистите, че връщайки техните закони, не зачита народния вот. БСП забравя, че за мен са гласували 600 000 души повече, отколкото за парламентарното им мнозинство, казва той - аз изпълнявам конституционните си правомощия, а не провокирам междуинституционална война, а лекомисленото отношение на депутатите към някои закони пречи на политическата стабилност у нас. По конституция правителството води външната политика, но президентът представлява държавата навън - без негов указ никой посланик не може да замине в чужбина, припомня държавният глава.

13.05.95 - Пред 300 фермери в гр. Силистра, след учредяването на Добруджанския фермерски съюз президентът Желев заявява: "Идвам повече да слушам, отколкото да давам акъл. За мен е много важно това, че начинанието се осъществява на базата на реално върната земя". Президентът призовава селяните да защитят собствеността си заради промените в Закона за земята. Д-р Желев изразява опасение, че в луфта между влизането в действие на Закона за земята и отмяната на негови отделни членове от Конституционния съд на ред места реваншистки настроени хора ще се опитат да ликвидират направеното досега. Според президента крахът на българското село започва от 70-те години - дори да бе от злодеи, правителството на СДС не би могло до такава степен да разруши българското село, смята д-р Желев. 

14.05.95 - Президентът Желев заявява, че се надява декларациите на социалистите за национално съгласие и търсене на допирни точки да са искрени. Д-р Желев съобщава, че на предстоящата среща с министър-председателя Жан Виденов ще разтоваря за посещението на Виктор Черномирдин, външната и вътрешна политика и хода на реформата у нас. Д-р Желев смята, че въпросът за земята е национален, а не партиен - той заявява, че не иска да се конфронтира с кабинета, защото не одобрява войната между институциите.

16.05.95 - Министър председателят Жан Виденов и президентът Желев провеждат двучасова среща на четири очи в резиденция Бояна. След срещата пресслужбите на МС и президентството излизат с общо комюнике, в което се съобщава, че президентът и министър-председателят са решили да сложат край на войната между институциите, но не и на различията си от идеологически и политически характер. Президентският говорител Валентин Стоянов заявява, че двамата са се съгласили, че прекият контакт между тях е по-полезен, отколкото общуването чрез посредници.

- Пресцентърът на президентството съобщава, че президентът ще подпише указ за освобождаването на началника на Националната служба за сигурност полк. Стефан Димитров, едва когато стане ясно кой ще го замести.

- Пресцентърът на президентството съобщава, че президентът Желев е подписал указ за обнародване на Закона за държавния бюджет за 1995 г.

17.05.95 - Пресцентърът на презилентството съобщава, че президентът Желев е сезирал Конституционния съд за антиконституционността на някои текстове от Закона за земята. Законът засяга частната собственост, която е неприкосновена, и лишава хората от тяхното наследство, са част от мотивитe на д-р Желев.

18.05.95 - Президентът Желев изпраща поздравителна телеграма на новия държавен глава на Франция Жак Ширак, с която му пожелава успех в управлението. Д-р Желев изпраща телеграма и до Франсоа Митеран, в която изразява уважението си към оттеглящият се лидер.

19.05.95 - След 40-минутна среща с руския премиер Виктор Черномирдин президентът Желев заявява, че няма основание да се подозира промяна в българската външна политика, както и да се мисли, че задълбочаването на икономическите връзки с Русия противоречи на нашите европейски и евроатлантически приоритети.

22.05.95 - Президентът Желев получава чрез посланик Монтгомъри писмо от президента на САЩ Бил Клинтън. В писмото Държавният глава на САЩ информира д-р Желев за срещите си с Борис Елцин в Москва. Президентския говорител Валентин Стоянов отказва да коментира съдържанието на писмото - когато и другите източноевропейски страни публикуват писмата си, ще го направим и ние, обяснява отказа си г-н Стоянов.

- Президентът Желев се среща с държавния министър на Испания по въпросите на европейската интеграция Карлос Вастендорп.

В разговор двамата потвърждават, че България ще представи кандидатурата си за членство в Европейския съюз до края на 1995 г.

24.05.95 - На тържествено честване на 24 май пред Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" присъстват президентът Желев, министър-председателят Жан Виденов, председателят на НС Благовест Сендов, министри и депутати.

- Президентът Желев присъствува на честването на годишнината на ВВВУ "Георги Бенковски".

25.05.95 - Президентът Желев се среща с Димитър Луджев, Стефан Савов(ДП), Анастасия Мозер(БЗНС), Аспарух Панов(РДП) и Стефан Хаджитодоров(РДП). След срещата г-н Луджев заявява, че президентът Желев застава зад новата политическа формация, замислена от шестимата лидери, като поискал тя да не бъде пропрезидентска, а човешка.

26.05.95 - Президентският съветник Михаил Иванов съобщава, че по искане на д-р Желев екип от президентски съветници в състав Боян Славейков, Пламен Богоев и Михаил Иванов ще проучва Момчилград, Крумовград, Кирково и др. . Ще бъде събирана информация за социално-икономическата картина в Кърджалийския регион. Д-р Желев се нуждае от данните, за да формира своя позиция за положението в Източните Родопи, допълва г-н Иванов.

29.05.95 - Президентът Желев свиква заседание на Консултативния съвет но национална сигурност, във връзка с изработването на позицията на България за членство в НАТО. На заседанието д-р Желев заявява, че трябва да се декларира ясно и категорично желание за членство в съюза, като решението се вземе с консенсус на политическите сили и институциите на властта. България може да стане член на Северноатлантическия съюз до края на годината, стига да има кой да ни приеме, казва д-р Желев. Опозицията, в лицето на председателите на парламентарните групи на СДС, ДПС и Народен съюз подкрепя Държавният глава. Постигнахме консенсус, съобщава лаконично министърът на вътрешните работи Любомир Начев след заседанието. Министър-председателят и останалите членове на КСНС отказват коментар.

- Президентът Желев отправя покана до посланиците на Полша, Унгария. Чехия, Словакия и Румъния, за да отбележат годишнината от приемането на България за асоцииран член на Европейския съюз. 

- Президентът Желев приема руския посланик Александър Авдеев. На срещата г-н Авдеев заявява, че Москва не е променила отношението си към НАТО.

 

 * * *

КОАЛИЦИЯ БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, БЗНС "АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ", ПК "ЕКОГЛАСНОСТ"

02.05.95 - "24 часа" - в София се провежда голям митинг, организиран от ВС и ГС на БСП по случай деня на труда. В словото си Ж. Виденов уверява, че правителството на левицата няма да се откаже от поетите пред избирателите ангажименти.

03.05.95 - "Труд" - на пресконференция на ИБ на БСП и на ПГДЛ става ясно, че соцръководството е дало положителна оценка на първите сто дни на правителството. Основание за това му давали успешните опити за овладяване на инфлацията, намаляването на цените на някои стоки, увеличаването на работните места за март и април, нарастването на валутните резерви и тенденцията към съживяване иа производството.

- "Дума" - в словото си пред митинга - събор в местността Оборище по случай традиционните национални априлски тържества Б.Сендов заявява, че огромна дързост и воля са необходими на българския народ, за да бъдат преодолени и днес дребните страсти и разделението на нацията.

- "Дума" - в интервю за вестника Ф.Боков окачествява българското участие в поредната сесия на ПАСЕ като "активно". Председателят на българската делегация в ПАСЕ твърди, че разпространяването от депутата от СДС В. Гоцев на меморандум на НКС с критики срещу кабинета в същия ден, в който Страсбург е бил министър-председателят, е било неудачно.

- "Дума" - в изказването си на започналата в София научна конференция, посветена на приноса на балканските народи за разгрома на хитлерофашизма. В. Вълканов обосновава необходимостта от създаване на Балкански антифашистки фронт.

04.05.95 - "Дума" - на среща с ръководството на ПГДЛ президентът призовава левицата да се отнесе сериозно към мотивите за отлагателното му вето върху закона за изменение и допълнение на закона за земята. Депутатите изразяват възмущението си от подобна препоръка, защото мотивите, според тях, били несериозни и абсурдни.

- "Дума" - на заседание на ИБ се обсъжда проектодоклад за заседанието на ВС "Първи стъпки" на МС. Ал. Маринов вьзрязява срещу "самодоволния" дух на документа и главно срещу оценките за състоянието на престъпността.
ИБ взема решение за създаване на фондация, която ще финансира научни изследвания, ще насърчава изследователски проекти и ще подпомага надарени студенти и млади научни работници. Новото образование вероятно ще носи името на Д. Благоев. Основен учредител ще бъде ВС на БСП.

05.05.95 - "Стандарт" - при гласуването на бюджета соцдепутатите съкращават с 5 млн. лева издръжката на президенството. Без самостоятелна издръжка е оставен ВСС. Гласувано е финансирането на ВСС да бъде осигурено от бюджета на министерство на правосъдието;

- "Стандарт”- Софийски градски съд отлага за есента делото срещу БСП, с което финансовото министерство претендира за 9 млн. лева неплатен наем за партийния дом.

- "Земя" - в интервю за вестника по повод на състоялата се предишния ден среща с президента Т.Тодоров заявява, че критиките на президента най-малкото не са последователни и че следващата седмица законът за изменения и допълнения в закона за земята ще бъде гласуван отново и президентското вето ще бъде отхвърлено.

- "Дума" - в статия от рубриката "Ние пак сме тук" Ст. Продев твърди, че "десницата все по-нахално и двусмислено започва да "левее" и че "лявата игра на десницата е белег не само на хитрост, но и на безсилие".

- "Дума" - в статията "Външната ни политика най-после може да има ясна концепция" З. Захариев аргументира заложената в заглавието теза с принадлежността на основната част oт националния дипломатически елит към БСП, промените, настъпили във външнополитическите представи на опозицията, наличието на партиен кабинет, ползващ се със солидна парламентарна подкрепа, освобождаването на отношенията на Запада с бившите социалистически страни от първоначалната идеологическа окраска и вниманието на великите сили и на международните структури към нашата страна, породено от цялостната дестабилизация в района на Балканите.

- "Дума" - в публикуваната във вестника статия "Сто дни в сто реда", Ж. Виденов се спира на основните постижения на правителството през първите 100 дни от работата му - изготвянето на програмата за управление, "бялата книга" и бюджетът за 1993 г.; ограничаването на бюджетния дефицит; намаляването на безработицата; по-добрите показатели на износа и инфлацията;  ускоряването на приватизацията; новата политика на доходите и на цените и др. Виденов признава за основателни критиките по изоставане на работата по трудовото и осигурителното законодателство и ескалацията на престъпността. Председателят на ВС на БСП твърди, че правителството на демократичната левица провежда последователна политика на национално съгласие и декларира, че това ще продължи и занапред.

06.05.95 - "Дума”  - в публикувани във вестника отговори на Ж. Виденов на въпроси на журналисти, министър-председателят декларира, че за него правителството успешно е изпълнило задачите за 100-те дни, които са поставени в програмната декларация, твърди, че като екип правителството се справя добре, окачествява като смехотворно твърдението, че правителството се е оказало в международна изолация и визирайки президента, заявява намеренията на правителството да не се поддава на никакви конфронтации отстрана на другите власти.

- "Дума" - в интервю за вестника Ал.Маринов изразява опасенията си от това, че БСП твърде директно е прилагала аритметичното си мнозинство и твърди, че при гласуване на закона за земята редица положения е могло да бъдат обмислени по-сериозно, за да ое покаже желание за вслушване в аргументите на опозицията. Зам. -председателят на ПГДЛ признава, че има съзнателна тенденция парламентарната група да е функция на правителството, но предупреждава, че полека-лека този дисбаланс трябва да се изравнява. Маринов посочва като слабости на правителството в първите 100 дни от работата му пасивната и не съвсем адекватна информационна политика и нуждата от повече дискусии по същество.

- "Стандарт" - в интервю за вестника Кр. Премянов изключва възможността ВС да се произнесе по-различно от ПГ за работата на правителството през първите 100 дни от съществуването му. Председателят на ПГДЛ заявява желанието си ПГ да има решаваща дума в правенето на политиката. Премянов съобщава, че при подготовката на доклада за предстоящото заседание на ВС на БСП за работата на правителството е било взето мнението на Ал. Лилов, Ал. Маринов, К. Желев и  заместник-председателите на ПГДЛ.

07.05.95 - "24 часа" - премиерът Ж. Виденов открива в Разград войнишки паметник, на който са изписани 240 имена на загинали във войните българи, турци, евреи и арменци.

- "Репортер 7" - 4-ма дейци на БСП отговарят на въпроса на вестника - "В какво упреквате собственото си правителство";

- Ю. Борисов - твърди, че правителството показва устойчивост, която не била характерна за предишните кабинети и се застъпва за по-енергични промени в министерството на образованието;

- Ал. Маринов - заявява, че до сега няма видим ефект от дейността на кабинета и настоява да се предприемат верните стъпки, произтичащи от случая в 7 РПУ и да се постави въпросът за стила на работа и ръководството на МВР. Председателят на Софийския съвет на БСП посочва като заплаха номер 1 влиянието на определени икономически интереси в структурите на властта;

- Г. Първанов - настоява за по-ясно послание на правителството и парламентарната група към обществото.

-  "24 часа" - в интервю за вестника Ал. Маринов заявява, че относно престъпността могат да се извършат и по-енергични и по-точно премерени действия. Според Маринов от самото начало правителството се е стремяло да действа енергично. Шефът на столичната организация на БСП предупреждава, че има опасност от самозатварянето на БСП и от отчуждение на кабинета и парламента към избирателите.

- "Пари" - при участието си в "Панорама" Ж. Виденов посочва икономическата стабилизация и достойната външна политика като основни поводи за гордост на правителството в първите му 100 дни. Според премиера неспирните атаки на президента са попречили на кабинета да реализира внесените в парламента 19 проектозакона. Виденов подчертава, че няма намерение да прави кадрови промени в МС, но заявява, че ще се заеме лично с междуведомствената координация.

- "Труд” - след участието си в тв предаване "Панорама" министър-председателят заявява, че ще използва в практиката някои идеи, изказани от коренно противоположни по нагласа политици като ускоряването на приватизацията и поземлената реформа, борбата с престъпността и по-прекия контакт с обществото. Ж. Виденов споделя, че няма по-добра вест за един политик и за един държавник от това, сънародниците му да гледат с надежда напред. Председателят на ВС на БСП изказва мнение, че по-нататък в условията на политическа стабилност опозицията сама ще пожелае по-пряка намеса в решаването на някои управленски проблеми.

- "Стандарт” - във връзка с приетия бюджет Ст. Стоилов изказва мнение, че бюджетът може да бъде разглеждан като инструмент, който да превърне слабото икономическо съживяване от есента на 1994 г. в стабилен икономически ръст. Депутатът от ПГДЛ признава, че исканията в бюджетните сфери са много по-големи, отколкото може да им осигури бюджетът, но защитава тезата, че те все пак са изкарани от състоянието на критичен минимум, в което са били през 1994 г.

- "Дума" - на съвместно заседание ВС на БСП, ПП на БЗНС"Александър Стамболийски", ИС на ПК"Екогласност" и депутатите от ПГДЛ обсъждат първите 100 дни от работата на правителството. В доклада на Н. Койчев кабинетът е критикуван главно за информацаонната си политика и за неефективната борба срещу престъпността, правителството е посъветвано да отговори с толерантност и стремеж към консенсус на нападките на президента и са поощрени отказът от досегашната практика на безприкословно подчинение на международните финансови институции и преодоляването на опасността от срив в банковата система.

В изказванизказванията си проф. Д. Спасов и Ст. Гайтанджиев настояват съответно за подобряване на информационната политика на правителството и останалите две партии в правителството ясно да заявят отношението си към реституцията на горите.

Кр. Прсмянов предлага на пленума проект за законодателна програма на левицата за лятната сесия, включваща 16 законопроекта. Приоритетният списък на ПГДЛ за мандата на 37 НС включва 192 закона.

В приетата от пленума "Позиция за 100-те дни на правителството на Демократичната левица" дейността на кабинета се оценява "положително"; препоръчва се на правителството в кратки срокове да приключи институционализацията и стабилизацията на своите органи; одобрява се политиката, съдържаща се в правителствената програма за 1995 -1998 г. и се приемат законодателните приоритети на ПГДЛ за пролетно-лятната сесия на НС.

 - "Дума" - ИС на ПК "Екогласност" разпространява декларация, в която се заявява, че депутатите на клуба няма да подкрепят никакви пронатовски декларации - нито от СДС, нито от БСП. Еколозите декларират, че са против военните пактове, и смятат приетата в страната кампания по въпроса за евентуалното членство в НАТО за неуместна и ненавременна.

08.05.95 - "Стандарт" - при посещението си в Шумен Б. Сендов обяснява нощното заседание за приемането на бюджета с недостатъчното време и обещава мнозинството да наложи удължаване на заседанията като контраатака срещу връщането на закони от президента и опитите на опозицията да бави работата в пленарната зала. 

09.05.95 - "Стандарт" - непосредствено преди заминаването си за Москва Ж. Виденов заявява по повод на твърдението на президента, че БСП и правителството вдигат цялата шумотевица около президентските избори, за да отвлекат вниманието на опозицията от предстоящите местни избори и да й попречат да се обедини, че не разбира как един президент може да дава съвети на политическите сили за местните избори.

- "Стандарт" - председателят на НС Б. Сендов разглежда откритата същия ден във Военноисторическия музей изложба за" 50-гoдишнината от края на Втората световна война.

- "Труд" - в интервю за вестника А. Луканов декларира, че правителството е напълно самостоятелно и че неговата работа през първите 100 дни не дава основание за ожесточени нападки срещу него, както от опоненти на БСП, така и от съидейници. Бившият министър-председател твърди, че оценява в Ж. Виденов чувството му за независимост и че искрено уважава действащия премиер.  Луканов изказва мнение, че в лошия смисъл на думата БСП постепенно се "българизира" и заявява готовността си да помага на правителството през времето, в което то формира своя подход кьм проблемите на страната.

- "Новинир" - в интервю за вестника Бл. Сендов заявява, че работата му носи удовлетворение и че към ограничение на правата на личността с цел борба с престъпността правителството трябва да пристъпи много внимателно.

- "Земя" - в интервю за вестника Ст. Стоилов обяснява бюджетния дефицит от 50 млрд. лв. с необходимостта от около 10 млрд. за задоволяване на исканията на някои ведомства, които е трябвало да бъдат взети под внимание. Депутатът от ПГДЛ твърди, че дефицитът е по-добър от миналогодишния и че световната банка и Международния валутен фонд нямат възражения по основните параметри на бюджета.

- "Пари" - в интервю за вестника Ф. Боков защитава тезата, че през първите 100 дни от управлението си правителството е осигурило приемственост в областта на външната политика и работи активно в областта, декларирана като приоритет - интегрирането на страната в европейските структури. Депутатът от ПГДЛ заявява, че България не може да остане единствената страна в Европа, която е извън НАТО, ако организацията се разшири и че при сериозна дискусия държавата би могла да заяви, че е за участие в НАТО при няколко условия - да не се разполагат на наша територия ядрени оръжия и чужди войски.

- "Капитал” - в интервю за вестника М. Минчев заявява, че оценката му за първите 100 дни на правителството е двойнствена - като пропуски се посочват прибързаност към комплектуването на екипа, формалното нарушаване на връзките между ВПС, правителството и парламентарната група и ограничаването на социалните придобивки за сметка на намаляването на инфлацията. Председателят на Марксистка платформа заявява, че те са принципно против ускорения ход на приватизацията, като се аргументира с това, че националното богатство ще попадне в частни ръце, но не в най-добрите частни ръце. Минчев предупреждава, че Марксистка платформа има свои хора в парламента.

10.05.95 - "Дума" - лидери на БСП и ПГДЛ участват в официалната церемония по полагане на венци и цветя пред паметника на Съветската армия в София.

- "Труд" - в продължението на интервюто от предишния брой А. Луканов споделя, че силовите министерства са направили сериозен опит да покажат на престъпния свят, че досегашнатата толерантност и липса на строги законови рамки за действията на всеки гражданин ще бъде изоставена, че приходната част на бюджета е изпълнима само при затягане на финансовата дисциплина и пресичане на опитите за неплащане на данъци и че в областта на икономиката правителството трябва ла приеме сътрудничество с икономически групировки. Бившият министър-председател декларира, че на този етап не вижда реална възможност да се кандидатира за президент и твърди, че в момента липсва авторитетен и силен социалистически кандидат.

11.05.1995 - "24 часа" - в интервю за вестника Ив. Генов твърди, че дилемата "за" или "против" НАТО и измислена. Депутатът отклонява обвинението, че БСП е отказала мълчаливо членството на България в НАТО и изказва предположение, че т.нар. "право на вето" на Русия върху разширяването на НАТО на Изток е измислена теза.

- "Труд" - според информация на вестника ръководството на АСО е излязло с декларация, в която квалифицира като неуместна и ненавременна подетата кампания за евентуалното членство на България в НАТО.

12.05.95 - "Дума" - в хода на дебатите в НС на предложен от ПГДЛ законопроект за приравняване на участниците в антифашистката съпротива по статут с участниците във Втората световна война В. Вълканов декларира, че става дума само за морално признание, а не за привилегии, както продължава да спекулира опозицията.

- " Труд" - в интервю за вестника непосредствено след завръщането си от Москва Ж. Виденов заявява, че НАТО е отговорило единствено на въпроса, че ще се разширява и предполага, че ще бъдат взети някакви решения за Централна Европа, които ще бъдат обвързани с Русия. Премиерът споделя, че по време на тържествата за 9 май руснаците са демонстрирали привързаност към държавността, към историята и към националната гордост. Виденов категорично заявява намерението на правителството да махне ликвидационните съвети, като изразява надежда това да стане без бой.

13.05.95 - "Стандарт" - в интервю за вестника Л. Коларов декларира, че реформата в системата на съобщенията няма да се забави и че ще се отнема лицензът на фирми, които ненавреме изпълняват поетите по него задължения.

15.05.95 - "Земя" - Ж. Виденов открива първия етап от хидроенергийния проект ПАВЕЦ "Чеира".

- "Дума” - в интервю за вестника, в което разказва за посещението на българска парламентарна делегация в Белград председателят на комисията по външна политика в НС Н. Камов заявява, че контактът е бил изключително важен и изразява съжалението си от доста бедния, в сравнение с възможното политически диалог между България и Сърбия.

- "Континент" - в интервю за вестника Ал. Лилов заявява, че през първите 100 дни от управлението си правителството не е направило фалстарт и че е поставено едно успешно начало за добро управление. Бившият лидер защитава тезата, че БСП е дошла на власт в отговор на надеждите на избирателя и на обществото, че е способна да извърши прехода по различен начин от този, по който той се правеше до сега. Лилов твърди, че БСП не трябва да се бои от това, че ще й се налага да прави ремонти, да съставя кабинети -един или повече и повтаря няколкократно, че въпреки, че след 100-те дни не се налага да се правят персонални промени в кабинета, не изключва това след известен период от време. Стратег 1 на БСП настоява да бъде разширена основата за управлението и мнозинството да прояви по-голяма диалогична инициатива. Лилов твърди, че не одобрява конфликта между президента и премиера и че политическите пристрастия на президента надделяват над неговата държавническа мъдрост и далновидност.

- "Дума" - в Стара Загора Бл.Сендов е заявил, че президентът, с пресконференцията си от 12 май, е направил разумна стъпка. Председателят на парламента се надява държавният глава да продължи в тази посока.

- "Стандарт" - в интервю за вестника Кр. Премянов заявява, че не съществува солидна основа да се смята, че има противоречия между партия, парламентарна група и правителство и че няма основание да се смята, че министрите са загубили доверието. Председателят на ПГДЛ твърди, че в парламента БСП е отворила широко вратата към опозицията и че след време няма да поиска да стане председател на ВС.

16.05.95 - на заседание на ИБ на БСП се обсъждат темите на предстоящата среща на лидера на партията с президента и проекторешение за информационното осигуряване на работата на ПГДЛ през лятната сесия на НС.

17.05.1995 - "Дума", "Пари" - в обстановка на пълна секретност, по инициатива на президента, в резиденция "Бояна" се провежда двучасова среща между Ж. Желев и Ж.Виденов. Постига се договореност за редовни срещи. Информация за обсъжданите теми след срещата липсва. Според твърдения в пресата президентът поискал срещата, поради безпокойството си от публикации, в които западни дипломати обясняват, че схващането на Виденов е по-правилно и оборват президентската теза за шоково приобщаване към пакта. Източник, близък до "Позитано" 20, декларира, че никакви договорености от типа кръгла маса не е имало и не може да има на такива срещи.

- Пред журналисти Кл. Маринова посочва като цели на информационната политика на БСП, съобразно обсъждания на заседанието на ИБ документ, синхрон в информационното осигуряване на програмата за управление, изпреварващо информиране на обществото за важни държавни актове и отразяване на програмата за управление в основните й направления. Л. Петров определя закона за отбраната и въоръжените сили като добра юридическа основа за реформата в армията и представя основните моменти в проекта. Министърът на труда и социалните грижи прави извода, че правителството е устояло на изкушението да си поставя трудноизпълними цели и че политиката на кабинета в социалната област е насочена към трайно разрешаване на съществуващите проблеми.

- "Дума", 24 часа" - в речта си на митинг в Батак, посветен на 119-годишнина от Априлското въстание Ж. Виденов призовава българския народ да си спомни за всички жертви, дадени за свободата на отечеството, за създаването на справедлива и модерна България. Министър-председателят категорично отказва да коментира пред журналисти как е протекла срещата с президента.

- "24 часа" - пред НКС Ив. Костов съобщава, че БСП е хвърлила над. 40 млн. лв., за да събира информация за СДС и да въздейства на синия електорат.

- "Новинар" - в интервю за вестника Ф. Боков заявява, че президентът  не може да има своя външна политика и че неговите изявления в чужбина не могат да ангажират външната политика. Боков окачествява като "странни" обвиненията на президента в национално предателство, като се аргументира с факта, че правителството и мнозинството са били избрани преди 4 месеца.

- "Континент” - в интервю за вестника И. Атанасов защитава тезата, че има нужда от приемането на специален закон за българския език.

- "Труд" - в интервю за вестника Св. Шиваров заявява, че няма как да не одобрява екипа на министерство на земеделието, тъй като той е участвал в подбирането му. Председателят на ПП на БЗНС "Александър Стамболийски" декларира, че няма никакви съмнения по поправките в закона за земята и че не е чувал за оттегляне на Чичибаба от министерство на земеделието.

19.05.95 - "Стандарт" - в приветствието си към участниците в провеждащата се в НДК III балканска конференция за състоянието на обществата в Източна Европа Ж. Виденов поисква помощ от учените за решаването на социалните и политически проблеми на бившите социалистически страни.

- "Дума" - заедно с членове на правителството Ж. Виденов посреща руския премиер В. Черномирдин на летище София и провежда първите официални преговори с руската делегация в резиденция "Бояна".

- "Стандарт” - според публикувано във вестника мнение на А. Луканов за срещата Желев - Виденов: сам по себе си фактът, че срещата се е състояла, е положителен. Бившият министър-председател изказва мнение, че срещите между президента и премиера трябва да бъдат нещо  редовно и дори рутинно и че от българския речник трябва да изчезне фразата война между институциите.

- "Дума" - при завръщането си от посещение в Германия Бл. Сендов определя като много полезни разговорите с председателката на Бундестага Рита Зюсмют, с федералния  президент Роман Херцог и с представителите на всички парламентарни групи от Бундестага.

20.05.95 - "Дума” - след подписването на обща декларация за развитие на икономическото сътрудничество между България и Русия и на 15 междуправителствени и междуведомствени споразумения, Ж. Виденов заявява, че тези договорености дават възможност да се постите ново равнище на двустранните отношения в нови условия и по нов начин.

- "Дума" - в интервю за вестника Т. Тодоров посочва като най-силна страна на поправките в закона за земята оргазирането на производството и разпределянето на имуществото. 

22.05.95 - "Дума” - в огласена от Българския студентски съюз декларация се казва, че за разлика от кабинетите на Л. Беров и Р. Инджова новото правителство е възстановило социалния диалог със студентите.

23.05.95 - "Дума"  - А. Луканов официално заявява, че ще напусне политическата сцена и че ще поеме ръководството на новосъздаденото българо-руско газово дружество.

- "Дума"  - пред журналити Ст. Гайтанджиев заявява, че ПК "Екогласност" предлага бюлетините за избор на общинска съветници и кметове на общини да бъдат сини, а на кметове на райони и на населени места жълти на цвят.

- На среща със студенти и преподаватели в зала "Максима" на УНСС Ж. Виденов заявява, че правителството разглежда промените в сферата на висшето образование като един от факторите за решаване на проблемите на страната, определя като "актуален" въпроса за нова политика по отношение на младежта, а студентските организации като "важна структурна част при формирането на гражданското общество" и изразява надежда последните да намерят място в изграждащия се социален съвет към МС. При отговорите на въпроси министър-председателят опровергава твърденията, че новият закон за висшето образование има за цел отграничаване на академичната автономия на ВУЗ, изразява готовност проблемите на младите научни работници и преподаватели да бъдат решени с бюджета за 1996 г. и обещава правителството да започне реално осъществяване на стратегия за присъединяване на България кьм ЕС. И. Димитров декларира готовността на държаватa да създаде условия квалифицираните млади хора да намират поприще в страната и изразява безпокойството си от "непрекъснатото подравяне на принципа за свободен достъп и безплатно образование във ВУЗ".

- "Дума” - на среща с обществеността на Велико Търново Бл. Сендов заявява, че чрез приетите до сега закони мнозинството на демократичната левица изпълнява обещанията, които са били дадени по време на предизборната кампания. Председателят на НС разговаря с академичния съвет на ВТУ "Свети свети Кирил и Методий", посещава Природо - математическата гимназия "Васил Друмев" и ое среща с жителите на с. Дебелец.

- "Капитал" - в интервю за вестника Ал. Маринов заявява, че няма яснота за конкретните механизми на взаимодействие на БСП с едрия бизнес и че го безпокои болезнената реакция на критика. Председателят на софийската организация на БСП споделя опасенията си от провокиране на сблъсък между отделните лобита в БСП и от поставяне на соцпартията в тежко положение в случай, че правителството не реализира определена политика. Маринов настоява за ясна позиция на БСП в отношенията с коалиционнитe й партньори и сочи за пример Мултигруп.

- "24 часа" - в интервю за вестника Л. Коларов признава, че може да има недоволство сред някои депутати от БСП и по-специално в комисията по телевизията и радиото, породено oт решението му за закриване на временния съвет по радиочестоти и тв канали и за предоставяне на лицензи за частните медии само от комитета по пощи и далекосъобщения. Председателят на комитета обяснява решението с принципа за разделение на властите.

- "Континент" - във вестника са публикувани оценки на соцдепутати за срещата Желев - Виденов. Според тях, макар и инициатор Желев не бил подготвен за този диалог и само разигравал пред медиите добра воля. На срещата Виденов дал да се разбере, че всичко разумно предложено от президента ще бъде подкрепено от БСП и от правителството и заявява, че атакуването на закона за земята от президента в Конституционния съд ще се смята като желание да се пречи на аграрната реформа и в частност на кабинета. Министър-председателят казал на д-р Желев, че страната не бива да приема безусловно идеята за присъединяване към НАТО, ако държи на собствените си интереси.

- На заседание на ИБ се обсъждат пакет от 4 законопроекта за местните избори и се прави анализ на предизборните и следизборните отношения на БСП с политически сили извън парламента.

- На редовна пресконференция на ИБ на БСП и на ПГДЛ Р. Хубенов съобщава, че се създава организация до края на юли в "Държавен вестник" да се обнародват 15 закона, като 7 от тях са изцяло нови и че основните направления на законодателната дейност през лятната сесия на парламента ще бъдат борбата с престъпността, местните избори и приватизацията. Мл. Червеняков разяснява основните момент и от измененията в наказателния кодекс и се застъпва за изработване на единна национална програма за борба с престъпността. Кл. Маринова съобщава, че на завършилото заседание на ИБ са били разгледани 2 варианта за система за избор на общински съветници - пропорционална и смесена, че се предвиждат бели бюлетини за местните избори и че е била потвърдена коалиционната политика от парламентарните избори.

- "Дума" - в обширно интервю А. Луканов обосновава решението си да напусне политиката с желанието да се занимава сьс столанска дейност. Новоназначеният член на управителния съвет на българо-руското газово дружество заявява, че със създаването на последното и на Българския диспечерски център ще бъдат гарантирани не само значими по обем дългосрочни доставки на газ, които могат да достигнат до около 8 млрд. куб. метра годишно, но и едно уникално положение сред балканските държави. Луканов категорично подчертава, че оттеглянето му не означава отказ от БСП.

24.05.95 - "Труд" - пред журналисти в парламента А. Луканов заявява, че посещението на Черномирдин у нас и изборът му за шеф на българо-руската газова компания не е случайно съвпадение.

- "Стандарт" - във вестника е публикувано мнение на Ал. Маринов за  оттеглянето на А. Луканов. Шефът на столичните социалисти твърди, че това е било изненада за него и за хората около него и че не знае да е имало някакъв натиск от страна на партията.

- "Континент" - спорел публикувана във вестника информация още месец преди влизането на измененията в закона за земята в сила, ИБ на БСП е приело и разпространило по селата инструкция за действията на основните организации но изпълнение на разпоредбите на закона.

25.05.1995 -  "Дума”, "Стандарт" - на среща с избиратели от Плевен А. Луканов благодари на плевенцани за помощта, оказана му от тях в трите изборни кампании и обещава в новото си качество да направи каквото може за развитието на града и района. В 15-минутно обръщение по Радио Плевен Луканов посочва като мотиви, поради които е приел дa оглави българо-руското акционерно дружество "Топ-енерго" възможностите да участва в реализирането на проекти, които ще допринесат за енергийната сигурност на  държавата, разширяването употребата на газ като алтернативно гориво и изграждане на газови електроцентрали. На специална пресконференция в Плевен Луканов обяснява оттеглянето си като протест срещу една политика, лишена от морал и норми, срещу липсата на добронамереност и сътрудничество между партиите в името на националните интереси и срещу кариеристичните амбиции и и реваншистки мераци.

- "Дума" - в интервю за вестника Кр. Премянов изказва мнение, че поканата българска  парламентарна делегация да посети Бундестага говори за една принципна нагласа на германските партньори в сегашните условия при сегашното политическо статукво да развиват отношенията с България. Председателят на ПГДЛ споделя като впечатления от посещението си в Германия наличието на съвпадането между германската позиция и съществените акценти в българската позиция по проблема НАТО и солидарността на германските партньори с проблемите на България по повод на югоембаргото.

- "Дума” - в интервю за вестника Л. Коларов обяснява предстоящото поскъпване на телекомуникационните услуги с дотирането на част от тях от държавата и с обвързването от Световната банка на по-нататъшно отпускане на кредити с подобно условие. Председателят на комитета по пощи и далекосъобщения декларира, че приватизацията в отрасъла ще продължи, но трябва ла се внимава, защото става дума за милиарди лева.

- "Дума" - Ж. Виденов и Бл.Сендов участват в тържеството пред Народната библиотека, посветено на деня на славянската писменост и култура. В словото си председателят на НС подчертава, че тъкмо на този ден не иска да подмине въпроса за българския език, заменян с лекота от латиница в обществените заведения. В словото си пред събралите се за празника пред НДК ученици Ж. Виденов заявява, че днес, когато сътрудничеството и интеграцията са най-сигурните гаранции за прогреса и стабилността, ние трябва да се гордеем с това свое историческо достояние.

26. 05.95 - "Континент" - в интервю за вестника Г. Първанов заявява, че за първите 100 дни на социалистическото правителство е било свършено много повече, отколкото, което и да било правителство и парламентарна група и упреква правителството за създадената представа, че се работи на парче. Зам.-прсдседателят на ВС на БСП твърди, че ще бъде голяма грешка, ако се разчита единствено на гилотината на мнозинството и ако не се вземат своевременно мерки за осигуряване на добри партньорски отношения с най-близките до БСП политически партии и обществени организации. Първанов защитава тезата, че сега сме далеч от ситуация, която може да бъде определена като война на институциите.

29.05.95 - "Труд" -  след участието си в ТВ предаване "Панорама"  М. Попов заявява, че на всички е ясно, че Желев чрез конфронтацията с БСП се опитва да обедини в общ предизборен фронт всичко извън БСП. Членът на ИБ изразява съмнение. че такъв фронт ще бъде създаден.

- "Дума" - на закрит пленум на ВС сьвместно с ръководствата на БЗНС "Александър Стамболийски" и ПК "Екогласност", регионалните ръководства на БСП и депутатите социалисти се обсъжда подготовката за местните избори. Пленумът решава белият цвят да бъде цвят на бюлетините, БСП да се яви на местните избори в коалицията от парламентарните и местните организации да имат възможност да се коалират с политически партии, обществени организации и отделни граждани съобразно определени условия.

30.05.95 - "Континент" - на заседание на

-  "Стандарт” - пред журналисти М. Минчев окачествява белите бюлетини като голяма политическа грешка и предупреждава партийното ръководство, че ще носи цялата отговорност, ако изборите по места се провалят. Лидерът на Марксистка платформа заявява, че оттеглянето на А. Луканов от политиката е голямо облекчение за БСП.

- "Стандарт" - във вестника е публикувана информация, че БСП е пуснала неофициална подписка за оставката на парламентарния главен секретар Красимир Стоянов.

- "Стандарт" - в публикувано във вестника интервю Н. Камов категорично заявява, че между институциите не може да възникне спор за европейската интеграция, подобен на този за НАТО и се аргументира с пълния консенсус за това в България. Председателят на парламентарната комисия по външна политика изказва мнение, че колкото повече ангажименти поемаме в процеса на интегриране, толкова повече законите ще отговарят на изискванията.

- На заседание на ИБ на БСП се обсъжда хода на отчетно-изборната кампания в БСП.

- На редовната пресконференция на ИБ на БСП Д. Конакчиев съобщава, че са готови във висока степен законите за местните избори и за административно-териториалното деление в големите градове и че цялостната политика за местните избори протича в съответствие с начертаните срокове. М. Добрев информира за добър интерес и висока посещаемост и критичност в отчетно-изборната кампания за БСП. Според председателя на комисията по организационните въпроси към ВС доброжелателната критика към правителството, отправена в хода на кампанията, се свежда до липса на умерена протекционистична политика по отношение на селскостопанските продукти и бележки към отделни министри за кадрови въпроси.

31.05.95 - "Стандарт" - Ж. Виденов открива новата международна цифрова телефонна централа в Софийските телефонни и телеграфни съобщения и провежда първия разговор.

- "24 часа" - при завръщането си от заседание на Североатлантическата асамблея в Будапеща Ив. Гайтанджиев изказва мнение, че  България трябва да реши с референдум дали да се присъединява към НАТО.

- "Труд" - според информация, публикувана във вестника депутати са съобщили, че Кл. Маринова ще оглави парламентарната комисия по радио телевизия и БТА.

 

* * *

ХРОНИКА НА ОБЕДИНЕНИЕТО ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ

03.05.95 - на редовна пресконференция на ОСД Ч. Кюранов заявява, че задача на правителството е да осъществи лявата алтернатива. Председателят на ОСД посочва като положителни страни в работата на кабинета - започване на подготовка за масова приватизация, подготовка на бюджета, възстановяване на социалния диалог, икономическа стабилизация, спадане на напрежението и успехи във външната политика. Като отрицателни моменти Кюранов изтъква - недостатъчното ограничаване на престъпността, изоставането с промените в НК и НПК, допускането на слабости в приетите закони и неотчитането на разумните предложения на опозицията. Лидерът на ОСД подчертава, че се изостава с административно-териториалната реформа.

05.05.95 - "Дума" - в статия на В. Дърева авторката сочи като "плитчини" по пътя на "правителствения кораб" - възможността Върховният съд, президентът и Конституционният съд съответно да отмени всяко правителствено решение, върне всеки закон и обяви актове на парламента за некоституционносъобраразни, отпуската на престъпния свят по времето на служебното правителство и отпуснатите от "Позитано" на "Дондуков" 100 дни предбуреносно спокойствие. Членът на Политическия съвет на ОСД прави извода, че в своята немощ опозицията често прибягва до услугите на две институции - президентската и КС и че ако пленумът на ВС, посветен на 100-те дни, приеме формулировката "правителство на Ж. Виденов", значи БСП не е готова да носи отговорността и превръща правителството в мишена.

08.05.95  "Капитал" - в статия, публикувана във вестника, "Правителството и лявата алтернатива", Ч. Кюранов посочва като недостатъци в работата на правителството борбата с престъпността, допуснати слабости в приетите закони, неотчитане на предложенията на опозицията в същия процес в никаква степен и др. Председателят на ОСД повтаря позициятa на обединението за начина, по който трябва ла бъдат уредени отношенията ВС - ПГ -правителство - ВС казва какво трябва, а ПГ и правителството какво може. Кюранов заявява като становище на ОСД мнението, че не е необходимо и не е полезно изостряне на отношенията с институциите и специално с президента.

13.05.95 - "Дума" - в статията "Война за лично ползване" В. Дърева защитава тезата, че в ситуация на отстъпваща опозиция президентът се опитва да я създаде отново. Дърева изказва мнение, че БСП фаворизира президента като свой главен противник и препоръчва левицата да остави опозицията да се самосъздаде.

15.05.95 - "Капитал" - в статията "Моралът в политиката изисква да се приемат опонентите каквито са" Д. Йончев защитава тезата, че политическият календар за следващите две години започва да влияе на сегашния политически ден. Според зам.-председателя на ОСД една активна линия на обединението да контактува с възможно по-широк кръг участници в политическия живот би създала повече грешно впечатление у тях, отколкото да допринася за стабилизация. Йончев декларира, че политическият диалог е задължителен, независимо колко ти е приятен или неприятен политическият опонент.

17.05.95 - пред журналисти Д. Йончев заявява, че ОСД има претенция към правителството за по-ясно изразяване на отношението към различните финансови кръгове. Според зам.-председателя на ОСД правителството реализира ценностите, които обединението отстоява в последните няколко години. Ч. Кюранов определя срещата Желев -Виденов като "положителен факт" и подчертава, че премиерът е приел веднага поканата на президента.

22.05.95 - "Дума" - в статията "Назад към Правец" В. Дърева твърди, че Т. Живков познава добре отделните страни от българската народопсихология и знае как да ги употреби.

25.05.95 - "Стандарт" - в публикувано във вестника мнение за оттеглянето на А. Луканов, Д. Йончев твърди, че сега бившият министър-председател има по-силни позиции като най-авторитетен представител на червения мениджмънт. Според Йончев влиянието на Луканов върху процесите в страната ще идва непосредствено от икономиката, а не от политиката. Зам.-председателят на ОСД категорично заявява, че оттеглянето на Луканов не е направено под натиск.

27.05.95 - На заседание на Политическия съвет на ОСД е салона на ”Позитано" 20 се обсъжда досегашната работа на правителството. В приетото решение се изразява надежда, че в периода до изборите БСП ще продължи своята промяна, предлага се признаците на стабилизация да бъдат използвани за постигане на националното съгласие и се настоява за много енергични мерки за укрепване на държавността, пълна информация за произхода на капиталите, които ще бъдат вложени при приватизацията и за синхронизиране по въпросите на сигурността. Според ОСД правителството трябва да стане политически лидер на реформите.

- "Дума" - в обширна статия "Напускането като завръщане" В. Дърева прави преглед на политическата кариера на А. Луканов и проследява участието му в промяната на политическия режим през 1989-1990 г. Авторката защитава тезата, че Луканов "напуска тесния за неговата душа манастир, наречен парламент и се завръща в държавното управление". Според Дърева "той може би ще получи такова влияние, каквото няма никой в България".

 

* * *

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

03.05.95 - ПГ на СДС започна подписка до Конституционния съд, в която настоява да се отменят гласуваните изменения в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

04.05.95 - ръководството на СДС се среща с президента на Републиката. Обсъждана е подготовката за местните избори, начинът, по който СДС ще се организира за тях и взаимодействието му с останалите опозиционни формации. Акцентът на разговорите е бил, има ли разбирателство между опозицията. След срещата Иван Костов е отклонил въпроса на журналисти, дали СДС ще подкрепи кандидатурата на Желю Желев за президентските избори.

- "Демокрация" - в декларацията "Властниците поощряват престъпността" ПГ на СДС изразява протест срещу гласувания силно орязан бюджет на съдебната власт. Крайно недостатъчният размер на гласувания бюджет означавал, че съдебната система няма да работи нормално и това е косвен начин за поощряване на престъпността в страната. СДС изразява своя протест срещу поведението на парламентарното мнозинство, защото то противоречи на националните интереси и застрашава реда и сигурността в страната.

- "Демокрация" - състояла се е среща между ръководствата на СДС и Федерация "Царство България”, на която са обсъдени взаимоотношенията между двете организации преди местните избори.

06.05.95 - "Демокрация" - в декларация "Дремещи социалисти гласуваха подарък на Жан" във връзка с приемането на бюджета за 1995 г., ПГ на СДС заявява, че мнозинството работи много и некачествено, за да ознаменува първите 100 дни на своето управление. Погазената парламентарна процедура не позволила да се гласува бюджетът на съдебната власт, настройвали се помежду си институции и общини, допуснати били многобройни формални и фактически грешки. В заключение се заявява, че приетият бюджет не можел да бъде основа на структурната реформа, социалистите доказали, че не приемат никакъв политически диалог и не се нуждаят от национално съгласие.

- ПГ на СДС взима решение да не излъчва свои представители, които да посетят парламента на Сърбия в състава на делегацията на Комисията по външна политика. Мотивите са свързани с тревожното развитие на събитията в Хърватско и неясната реакция на сръбския парламент и правителство по повод изявленията на сръбския представител в Комисията по правата на човека в Женева за съществуването на "сръбско малцинство" в България.

08.05.95 - "Демокрация" - 70 делегати от Разлог учредяват общинско събрание на коалицията. За председател е избрана ннж. Росица Тоткова (ОХДЦ), която става и лидер на КС на СДС. Събранието е решила до продължи изграждането на местни клубове на СДС в града и селата от общината.

- Националният изпълнителен съвет на СДС на свое заседание разпределя функциите на своите членове - Васил Гоцев - външна политика, Петър Стоянов - вътрешна политика, Александър Божков - икономическа политика, Надежда Михайлова - информационна политика, Йордан Соколов - парламентарна дейност, Христо Бисеров - организация и структура на съюза.

09.05.95 - официални гости на тържеството в чест на 119-го-дишнината от перущенската епопея са председателят на СДС Иван Костов, Александър Божков, Филип Димитров, Иван Куртев, Владислав Костов и др. На тържеството не присъстват представители на БСП.

- председателят на НКС на СДС Иван Костов изпраща поздравителна телеграма до Жак Ширак.

- по БНТ е прочетена проектодекларация, внесена от ПГ на СДС в Народното събране, по повод 50-годишнината от победата на антихитлеристката коалиция. В документа, озаглавен "Велика победа срещу една от най-отвратителните доктрини" се казва, че това беше велика победа на демократичните сили от цял свят срещу националсоциализма - една от най-отвратителните тоталитаристични доктрини, символ на мракобесието и насилието.

10.05.95 - "Демокрация” - на пресконференция Иван Костов заявява, че с политиката си по приходите, отразени в Закона за бюджета, правителството обслужи не малко групови интереси, като позволи на банки, финансови групировки, вносно-износни централи да се измъкнат. Според председателя на НКС правителството на Жан Виденов все повече падало в прегръдките на Луканов и групировките, които стоят зад него.

11.05.95 - "Демокрация" - и интервю за вестника по повод празника на РДП Александър Йорданов заявява, че неговата партия, колкото и да са искали неговите противници, не се разцепи. Юридически и политически тя продължавала да бъде едно цяло и да е член на коалицията СДС. Спорел председателя на РДП налице е реално настъпление на прокомунистическите среди и започвал преход към безсмисленото време на социализма. СДС и демократичните некомунистически сили трябвало да се разберат за обща стратегия за реванш на местните избори.

12.05.95 - "Демокрация" - в изрична декларация ПГ на СДС се явява против гласувания на първо четене Закон за признаване на участниците в антифашистката съпротива за участници във Втората световна война на страната на антихитлериската коалиция. СДС окачествява този закон като възстановяване привилегиите на активните борци.

13.05.95 - "Демокрация" - лидерите на СДС и Народен съюз са одобрили на среща в парламента три принципа на взаимодействие между двете организации за предстоящите местни избори - издигане на единни кандидатури, широка автономия на местните структури и предварително обвързване на кандидатите с предизборна програма за населеното място и гаранции за провеждане на демократичната реформа. Предстояло да се изработят общи предизборни регионални програми. След разговора Иван Костов е заявил, че срещата е позакъсняла, тъй като един - два, може би и шест месеца са необходими, за да има пълно доверие между двете организации.

14.05.95 - за БНР Александър Божков заявява, че към споразумението, подписано между СДС и Народен съюз, за издигане на общи кандидатури за местните избори вероятно ще се включат доста извънпарламентарни сили. Според Божков лични конфликти между лидерите няма да попречат на опозицията. Не било необходимо и задължително да се подписват споразумения на национално ниво с всички извънпарламентарни сили, защото някои от тях имали влияние само в определени региони. Контактите ще се водят на местно равнище, националните ръководства само ще контролират.

15.05.95 - "Демокрация" - в протестна декларация КС на СДС - Петрич категорично се обявява против приетия на първо четене Закон за признаване на участниците в антифашистката съпротива за участници във Втората световна война. Недопустимо е АБПФК да ползват благата на хората, които наистина са се борили за свободата на отечеството, се казва в декларацията.

16.05.95 - провежда се първото заседание на разширения НКС на СДС след промените в статута на VII национална конференция. Присъстват 92 души - представители на партиите, на регионите, в които има изградени структури и депутати от ПГ на СДС. За членове на НKC са приети и председателите на общинските събрания на СДС в бившите окръжни градове. За главен секретар на коалицията е избран Христо Бисеров. Приети са последните изменения в статута на съюза - общинските структури на СДС са общинските събрания и ОбКС. В КС в общините ще бъдат представени по двама души от партийните организации и от местните клубове с равни права. Регионалните съвети ще се изграждат на смесен принцип - в тях ще бъдат представени с по трима души и партиите и общинските събрания чрез своите ръководства.

18.05.95 - "Демокрация" - състояла се е среща между председателя на НКС на СДС Иван Костов и председателя на БСДП Петър Дертлиев, на която двете страни взаимно са се информирали за решенията на висшите си форуми за предстоящите местни избори.

19.05.95 - "Демокрация" - по три закона ПГ на СДС сезира Конституционния съд. Внесени са подписки, с които се оспорват поправките в Закона за земята, Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти и Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия.

20.05.95 - "Труд" - провежда се общонационален събор в памет на загиналите от комунистическата диктатура и срещу приравняването на активните борци с ветерани от Втората световна война, организиран от Съюза на репресираните.

- "Демокрация" - на редовно заседание на Изпълнителния съвет на ХДС е взето решение организацията да предложи зa кмет на София кандидатурата на Стефан Софиянски.

- "Демокрация" - на редовното заседание на Либералния интернационал в Берн председателят на РДП Александър Йорданов връчва на генералния секретар Маатен политически меморандум, в който се прави анализ на политическата ситуация в България и се дава информация за последните събития в РДП. В меморандума се изтъква, че след съставянето на новото правителство са налице тенденции и опити за рекомунизация във всички сфери на обществения и икономическия живот на страната. Председателят на РДП и Аспарух Панов са били приети от президента на Либералния интернационал сър Дейвид Стийл, който е изтъкнал, че проблемите на РДП са от компетенцията на самата партия и че на настоящото заседание няма да се обсъждат тези въпроси.

22.05.95 - "Демокрация" - в град Варна се провежда двудневен семинар на тема "Партии и структури, партийно финансиране”, организиран от СДС и фондация "Конрад Аденауер". През втория ден се провежда и областно политическо съвещание по проблемите, засягащи предстоящите избори - местните програми и предизборното послание на коалицията. Иван Костов заявява, че СДС е разработил нова модерна информационна система, която включва анализ на местната преса и медии, както и осъществяването на обратна връзка и че коалицията отива на избори с изяснени принципи и позиции. В началото на юни предизборната кампания на СДС щяла да стартира с готови политически споразумения, програми по места, с ясен ред за издигане на кандидатите.

- в гр. Бургас 295 делегати учредяват общинско събрание на СДС. За председател е избран н.с., к.т.н. Живко Нечев от БЗНС "Никола Петков в СДС”. Събранието взема решение до края на юни да се изградят местните клубове на СДС на територията на общината и да започнат преговори за съвместни действия с некомунистическите партии и организации за местните избори.

- в Несебър е учредено общинско събрание, на което за председател е избран Стоян Джоков от БДФ.

- учредени са нови клубове на СДС в с. Самуилово /Петрич/, Радомирско - 3 селски и 3 градски клуба.

23.05.95 - в обръщение на НКС на СДС се заявява, че СДС настоява да бъде прекратена незабавно недостойната игра със съдбата на изстрадала София и призовава общинските съветници да подкрепят предложението.

- в Пловдив се учредява първият зa страната регионален съвет на СДС от 64 делегати от 12 общини. За председател е избран Спас Гърневски.

26.05.95 - на заседание НKC взема решение, че кандидатите за предстоящите местни избори ще бъдат определени на принципа на пряката демокрация - кандидатите трябва да получат одобрението на структурите на съюза в населеното място, а окончателното им определяне ще се извършва от общинското събрание. Възможно е процедурата да бъде по-различна за по-малките селища от тази за столицата и големите градове. Там, където опозиционните сили излизат с общи кандидати, това ще става на основата на споразумение и конкретна програма, която да гарантира продължаването на реформите, е заявил Иван Костов. Той се надява до месец и половина процесът на вътрешния подбор да приключи. НИС е взел решение да анализира внимателно всички слабости в Закона за земята и правилника към него с цел подготовка на хората да организират обоснованите си протести. Намерението на СДС е със законни средства да се предотвратят негативните последици от прилагането на закона до признанието му от Конституционния съд.

- "Демокрация" - в статия за вестника Светослав Лучников под заглавие "Внимание, диверсия" защитава тезата, че критиката на кабинета, която се изразявала от всички организации, била с цел размиване на  "рефрена на недоволството". Така той щял да престане да бъде оръжие само на истинските борци против комунистическата реставрация.

- "Демокрация" - в статия за вестника Асен Агов застъпва тезата, че България трябва да се присъедини към НАТО и че СДС ще поддържа тази идея.

- в Хаджидимово 60 делегати учредяват общинско събрание на СДС. За  председател е избран Илиян Чапкънов.

- в град Пазарджик е подписано споразумение за политическо сътрудничество, съвместно участие в местните избори и управление на общината между СДС, Народен съюз, Федерация "Царство България” и БСДП.

27.05.95 - в декларация "Пренебрегват се националните интереси" се изразява тревогата на Демократичната опозиция от категоричния отказ на парламентарното мнозинство на БСП да подкрепи членството на България в НATO. С този свой акт БСП доказала отново, че поставя партийния догматизъм над националните интереси, се казва в декларацията.

- за председател на ДПС-1896- в Пловдив е избран Васил Зидаров, бизнесмен и досегашен секретар на организацията.

29.05.95 - "Демокрация" - в София се провежда двудневен семинар на Софийските организации на СДС. Взето е решение на 16 юни да приключи предлагането на кандидатурите за кмет на столицата, а до тогава Софийския регионален съвет да изработи процедура за провеждането на вътрешен избор. Предлагането на кандидати може да става на събрание на местен клуб или на местна партийна организация, от ОбКС, от ръководство на общинско събрание, от инициативен комитет. Имената се внасят в ЦИК на СДС с протокол и лична анкета. Вътрешното състезание може да се проведе по общини или по избирателни райони.

- в град Варна 51 делегати от 21 структури на партии и общински събрания учредяват Регионален съвет на СДС. За председател е избран Добрин Митев. До края на юли щяло да приключи и изграждането на местни клубове, които досега са 58. Делегатите са решили да се водят преговори с други антикомунистически сили и движения само за мажоритарните места.

- в Генерал Тошево се провежда общинско учредително събрание. За председател е избрана Иванка Панчева от БЗНС "Никола Петков” в СДС.

30.05.95 - "Стандарт" - на провелата се V-та Национална конференция на ДГИ за председатели са преизбрани д-р Лорета Николова, Станислав Икономов и Захари Кръстев. Взето е решение за създаване на информационен център на движението и е приета декларация, подкрепяща ПГ на СДС за членство в НАТО.

31.05.95 - НКС приема реда за предлагането и утвърждаването на кандидатите на СДС за кметове и общински съветници. До 16 юни трябва да приключи издигането на кандидатурите. За столицата СРС ще определи начина за провеждане на вътрешна изборна кампания. За повечето общини в страната Общинското събрание ще извършва гласуването. В НKC ще се извършва само регистриране. 3а малките селища изборът ще става на общо събрание на местните клубове. Вътрешната кампания трябва да завърши нa 16 юли.

- 38 делегати, представители на всички общински ръководства на СДС в София и на партиите от съюза избират за председател на СДС Евгени Бакърджиев - икономист, кметски наместник на община "Изгрев", член на БЗНС "Никола Петков" в СДС.

- в Карнобат в учредено Общинско събрание на СДС. За председател е избрана Ценка Балтийска от РДП. 

 

* * *

НАРОДЕН СЪЮЗ

04.05.95 - по лична покана на президента на Републиката д-р Желю Желев се състои среща между държавния глава и г-жа Анастасия Мозер. Председателката на БЗНС е уведомила д-р Желев за решенията, взети на конгреса. Поставянето на въпроса за президентската кампания лидерът на БЗНС е окачествила като средство за отвличане на вниманието на обществото.

05.05.95 - състои се среща между парламентаристи от Бундестага и народни представители от ПГ на Народен съюз. На срещата депутатите от Народен съюз са изказали опасения, че в законодателната дейност на 37-ото Народно събрание се утвърждава тенденция за реставраторски законoпредложения, които са в ущърб на истинското пазарно стопанство. Г-жа Мозер е заявила, че оценката на коалицията за 100-те дни на правителството е отрицателна, тъй като то е започнало една офанзива срещу демокрацията.

08.05.95 - "Земеделско знаме" - в декларация на ПГ на Народен съюз "Партията на богатите не може и не иска да се грижи за бедните” по повод стоте дни на правителството на "Виденов" се заявява, че съществува взаимна противоречивост на обещанията и средствата за тяхното изпълнение, хаотичност в правителствените действия, дейност, изцяло насочена към ново политизиране на икономиката с единствена цел - тотално настаняване на държавата, с оглед приватизирането й от БСП. Правителството обявило истинска война на прохождащата частна собственост и плахите опити за формиране на средна класа в България.

09.05.95 - "Земеделско знаме"- състояла се е среща между лидерите на БЗНС д-р Анастасия Мозер, на ДП Стефан Савов и Джордж Сорос. На срещата председателите на двете организации са запознали г-н Сорос с историята на своите партии и са изразили съжаление, че мнозинството в парламента е отхвърлило предвидената сума за фондацията.

11.05.95 - в Декларация на ПГ на Народен съюз по повод 50-годишнината от края на Втората световна война се заявява, че едва днес България и други балкански народи приключват с последиците от наложената след Втората световна война политическа система. Отговорността пред българските политици е да не се позволят рецидиви от близкото и далечното минало.

12.05.95 - провежда се среща между ръководствата на коалиция Народен съюз и СДС. Подписани са Принципи зa взаимодействие между двете формации за местните избори 1995 и Декларация. Ще бъдат издигани единни кандидатури, местните структури ще имат широка автономия, кандидатите ще се обвързват предварително с предизборна програма за населеното място. В декларацията се заявява, че решително се противопоставят на опитите на БСП и нейните сателити да рекомунизират българското общество и са загрижени от кризата в демократичния процес декларират готовността за сътрудничество с всички демократични сили. На срещата присъстват представители на Народен съюз, ДП, РДП. Съюз "Нов избор",  Партия на демократическия център, както и отделни политически личности, известни с антикомунистическите си възгледи и дейност.

16.05.95 - на пресконференция Асен Николов, председател на експертния съвет, съобщава становището на Народен съюз във връзка с изготвената "Програма за неотложни мерки на правителството за противодействие на престъпността” и посочва, че тя е с положителен характер, без конкретни мерки за осигуряване на ефективна работа на правозащитните органи.
- г-жа Мозер отправя покана към ДПС за среща между ръководствата на двете парламентарни групи.

18.05.95 - "Земеделско знаме" - в декларация "Подкрепяме исканията на млекопроизводителите" ПГ на Народен съюз се заявява, че коалицията протестира срещу пагубната политика на управляващата БСП и напълно се солидаризират с протестите на млекопроизводителите.

19.05.95 - "Демокрация" - на състоал се разговор между ръководствата на Народен съюз и ДПС е постигнато съгласие за единодействие на предстоящите местни избори. Ще бъде създадена работна група с представители на двете организации, която ще изработи принципите за споразумението. Ще бъдат издигани общи кандидатури, които ще се определят от местните структури.

25.05.95 - на пресконференция Анастасия Мозер характеризира срещите със СДС, РДП и ДПС като конструктивни, насочени към изработване на принципите на сътрудничество на "некомунистическите" демократични сили. Според коалиция Народен съюз е необходимо да се изготви план за действие и сътрудничество на регионално ниво. Според Анастасия Мозер връзките с Русия не трябва да се прекъсват, но в тях трябва да има приоритет защитата на националните интереси.

26.05.95 - "Земеделско знаме" - в Декларация "За  ефективни мерки срещу престъпността" на ПГ на коалиция Народен съюз -БЗНС, ДП се посочва, че след поемането на властта от правителството на БСП престъпността в България е достигнала нови върхове. Приетите промени в Наказателния и Наказателно-процесуален кодекс се окачествяват като недостатъчни, а неотложните мерки, които правителството е приело за противодействие на престъпността навеждали на мисълта, че те имат главно за цел да успокоят общественото мнение. В документа се заявява, че коалиция Народен съюз ще подкрепя всички мерки за реална борба с престъпността и смята като най-неотложна задача създаването на специална структура, която да се бори срещу разпространението на корупцията сред правозащитните органи.

  
* * *

БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ

07.05.95 - на проведените избори за кмет на с. Средноговорово, Казанлъшко е избран кандидатът на БЗНС Деню Хаджиев.

10.05.95 - "Земеделско знаме" - на заседание ПП на БЗНС определя длъжностите на членовете: Петко Илиев - организационен секретар, Тодор Каваллжиев - идейно-политическа дейност, Георги Пинчев - говорител, Жеко Стоянов - стопанско-административен отдел, Искър Шуманов - външнополитически връзки, Илия Василев - работа със ЗМС, Крум Хорозов - земеделие и социална политика, инж. Георги Каркъмов - работа с Експертния съвет,  Атанас Железчев - юридически отдел.

12.05.95 - "Земеделско знаме" - състояла се е среща между г-жа Анастасия Мозер и г-жа Донели - представител на Агенцията за международно развитие в САЩ. Г-жа Донели е споделила, че в центъра на тяхното внимание стои големият проблем, дали ще се обединят опозиционните сили на предстоящите избори. Изразена е готовност да се финансират семинари за обучение.

19.05.95 - "Земеделско знаме” - състояла се е среща между ръководствата на БЗНС и РДП, с председател д-р Кирил Бояджиев. След разговорите председателят на РДП посочва, че срещата е допринесла за разширяване на диалога между двете партии с оглед възможностите за сътрудничество не само на местните избори, а и в по-далечна перспектива.

23.05.95 - "Земеделско знаме" - на пресконференция в Сливен Атанас Железчев - зам.-председател на Народното събрание и член на ПП на БЗНС, е изразил мнение, че при коалиране на опозицията за местните избори по места задължително ще се стигне до писмено споразумение между политическите партньори с цел избягване на следизборни противоборства и нелоялност.

25.05.95 - "Земеделско знаме" - главният секретар на БЗНС д-р Анастасия Мозер и организационният секретар на ПП на БЗНС Петко Илиев са се срещнали с посланика на Индия г-н Нирупам Сен. При разговорите г-н Сен е изразил желание за подобряване и развитие на връзките между България и Индия, особено в аграрния сектор.
- на пресконференция г-н Асен Николов от експертния съвет на БЗНС огласява оценката на съюза по програмата на правителството на демократичната левица - в програмата БСП прави  сериозно отклонение от предизборната си платформа, в основната си част не е конкретизирана, в социалната област е извършено генерално отстъпление от предизборните обещания. ПП на БЗНС изразява тревогата си от ниските изкупни цени на месото и млякото. По този повод при честванията на годишнината от събитията в Дуранкулак и Шабла по инициатива на БЗНС ще се проведе митинг на земеделски стопани - млекопроизводители.

  
* * *

БЪЛГАРСКИ БИЗНЕСБЛОК

04.05.95 - "Демокрация" - БББ ОТНОВО ИСКА ПЪРВОТО
МЯСТО В КОМИСИЯТА ПО РАДИО И ТВ - "Депутатите от БББ избраха вчера с 9 гласа "за" Николай Кисьов за зам -председател на групата си. Те потвърдиха второто място на Орлин Драганов в ПГ и отхвърлиха директивата на партийното ръководство за определяне на трети заместник. Изпълнителният съвет на БББ препоръча на депутатите да намалят мандата на своя шеф Иво Трайков от 8 на 6 месеца. Борчески групировки се опитаха да застанат зад някои народни представители, но те нямат шанс и трябва да се съобразяват с платформата на бизнесблока, казва зам.-шефът на БББ Петър Кацаров в изявление, разпространено от БТА.

ПГ на БББ реши вчера да предложи Валентин Стоев за овакантеното шефско място на Жоро Ганчев в Комисията по радио и тв. В случай че медийната директорка Клара Маринова се добере до поста преди него, БББ ще лансира бившето ченге Георги Дилков - Лорда за неин заместник. Все още групата на блока е разцепена на две по въпроса трябва ли БББ да предложи отново заместник-председател на парламента."

- "Стандарт" - МУЛТИГРУП И БББ ПИШАТ ПЕТИЦИЯ в отговор на споразумението от Шенген,  в чийто текст се иска ограниченията от Шенген да се прилагат към чужденците, които идват в страната ни.

06.05.95 - "Стандарт" - БББ НЯМА КВОТА ЗА КОМИСИЯТА ЗА ТЕЛЕВИЗИЯ И РАДИО - състояла се е тайна среща между Иво Трайков, председател на ПГ на БББ, и членовете на Комисията за телевизия и радио. Иво Трайков имал информация, че председателско място в тази комисия не се предвижда. То било отпуснато на Жорж Ганчев заради личните му качества.

10.05.95 - "Стандарт" - ДОКАТО СЕ ЧУДИ КОИ ИЗБОРИ СА ПО-ВАЖНИ, СДС ОТНОВО ГУБИ ПОЗИЦИИ - на последния пленум Чавдар Кюранов /ОСД/ упрекнал своите, че се отказват от взаимодействие с Народния съюз и Бизнесблока.

11.05.95 - "Стандарт" - БББ СЕ ОПИТВА ДА СЕ РАЗЦЕПИ ТАЙНО ОТ ЖОРЖ ГАНЧЕВ - по данни на депутати oт ПГ на БББ ще бъде регистрирана нова партия под името Българска бизнесасоциация. Това е опит за разцепление в Бизнесблока. Като учредител на новата инициатива се посочва Николай Кисьов /говорител на ПГ/. До два-три месеца се чакало всички бизнесбратства да тръгнат с отцепниците Любомир Марков /шеф на  канцеларията на Жорж Ганчев/ казал, че такава формация се опитвала да дублира структурите на БББ още през септември миналата година.

13.05.9 - "24 часа" - в анкета за вестника Жорж Ганчев казва, че след 2 години може да стане голяма, революционна промяна - президентска република.

16.05.95 - "Дума" - ЖОРЖ ГАНЧЕВ ПИШЕ АВТОБИОГРАФИЧНА КНИГА с работно заглавие "С пет стотинки около света". Жорж Ганчев отрича да е получил писмо от шестима депутати от ПГ на БББ, с което да настояват  да върне по 30 хиляди лева за предизборната кампания и уточнил, че това са пари от държавата към партията, а не към отделен депутат.

17.05.95 - проведено е съвместно заседание на Изпълнителния съвет на БББ, Изпълнителния съвет на фирменото братство на ПГ на Бизнесблока. Представители на Експертния съвет на БББ присъстват на заседанието. По време на заседанието са разгледани приоритетите в законодателната инициатива на Бизнесблока, което означава да се отговори максимално на нуждите и желанията на избирателите в страната. За тази цел Експертният съвет на БББ ще работи съвместно с ПГ при изготвянето на дадени законопроекти.

18.05.95 - "24 часа" - ЖОРЖ ГАНЧЕВ ПИСА 2 НА ДЕПУТАТИТЕ ОТ БББ за работата им в парламента. Те не защитавали частния бизнес - обещания от предизборната програма на БББ. Ръководството не е доволно и от експертите.

- "Труд" - ЖОРЖ СИ ПАЗЕЛ ТЕЛЕВИЗИОННОТО ВРЕМЕ -Жорж Ганчев се опасявал групата да не се пререгистрира под друго име, лишавайки го от телевизионното време, необходимо на Жорж за президентските избори. Румен Русев е предложил да се свика национална конференция, която да разреши противоречията между парламентарната група и политическото ръководство.

- "Демокрация" - ДЯСНАТА РЪКА НА ЖОРО ГАНЧЕВ ИСКА ДА ПОДЧИНИ ПГ НА БББ - Румен Русев е предложил на заседание на изпълнителния съвет на БББ /на 17 май/ да бъде създаден специален партиен орган, който да взема политически решения, задължителни за блока и за парламентарната група. Структурата, според Русев, трябва да се нарича национален съвет и да бъде по-висша от партийното ръководство. Предложенията на Русев не са приети на заседанието.

18.-24.05.95 - "Българофил" - ОПАШАТИ ЛЪЖИ ЗА БББ - по повод статията от 11.05. във вестник "Стандарт" Николай Кисьов е оттрекъл достоверността на съобщението, като пояснил, че никога не е имал намерение да основава Българска бизнесасоциация;

- С ПОГЛЕД КЪМ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ - по предварителен график до края на април трябвало да се състоят 31 регионални конференции на БББ. Досега са минали 13, а до началото на август щели да се състоят и останалите. След приключването на всички регионални конференции щял да се проведе работен семинар с новоизбраните ръководства в страната. Целта на срещата, която ще се проведе около два месеца преди изборите, е да се дадат указания и да се набележат мерки за успешна предизборна борба. По думи на Даниел Сираков - зам.-председател на Бизнесблока - "ако БББ отново спечели доверието на избирателите си и ако вкара свои представители в местната изпълнителна власт, това ще бъде сериозна предпоставка за една успешна предизборна кампания".

25- 31.05.95 - "Българофил" - ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ПРЕДИЗБОРНИТЕ ОБЕЩАНИЯ - в интервю за вестника Борислав Борисов, депутат от Варна, влязъл в НС на мястото на Жорж Ганчев, споделя мнението си, че много сили и средства били насочени за овладяване ситуацията в ПГ през последните месеци, вместо силите да се хвърлят за законотворчество и за утвърждаване мястото на групата в политическото пространство.

26.05.95 - "Стандарт" - ЖОРЖ ГАНЧЕВ ЕЛИМИНИРАН ОТ ПРЕГОВОРИ ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ - по инициатива на ДПС се организира среща между депутати от БББ и ДПС, на която Жорж Ганчев няма да бъде поканен, за да не осуети преговорите. Двете организации ще обсъждат варианти за сътрудничеството си на местните избори. От ДПС вече предложили проект за взаимодействие в отделни райони на страната.
 
  
* * *

ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА на БББ - 1995 г.

16.03.95 - Сменен е зам.-председателят на ПГ Румен Русев с Иво Трайков.

19.03.9S - Жорж Ганчев заминава на едноседмично делово посещение в Лондон.

22.03.95 - От ПГ пишат декларация, подписана от Иво Трайков, Дончо Димитров, Диляна Димитрова, Димитър Дичев, Георги Дилков, Валентин Стоев, Орлин Драганов, Николай Кисьов. Депутатите недоволстват от авторитарния стил на Жорж Ганчев, от липсата на вътрешни обсъждания, от взимане на еднолични решения.

Декларацията е депозирана в ръководството на парламента. Замисля се ново формирование извън БББ - наричащо се Група за национален просперитет. Евентуалният ръководител е Иво Трайков.

Благовест Сендов призовава депутатите да не предприемат необмислени постъпки, да изчакат завръщането на председателя на ПГ.

От последвали информации /непотвърдени официално/ десет депутати се обявяват срещу Жорж Ганчев, само Румен Русев, който не присъства, "остава верен" на лидера.

23.03.95 - За 13.00 часа е обявена пресконференция, на която да бъде оповестено решението за напускане. До брифинга двама са оттеглили подписите си. Благовест Сендов и Красимир Премянов се опитват да разколебаят подписалите декларацията. Пресконференцията се проваля, но е изнесена информация, че:

не са подписали декларацията:
Румен Русев
Яшо Минков
проф. Христо Стоянов
Жорж Ганчев /в чужбина/

подписали, но зачертали подписите си:
Димитър Дичев
Георги Дилков
 Валентин Стоев
Николай Кисьов
Орлин Драганов

подписали и държащи на подписите си:
Иво Трайков
Дончо Димитров
Диляна Димитрова

Поддържащите декларацията решават ди изчакат с излизането от ПГ на БББ до завръщането на председателя от чужбина.

25.03.95 - Иво Трайков е в Пловдив. Осуетена е насрочената регионална конференция иа БББ, чуват се гласове за извънреден конгрес и дори за "отстраняване на лидера". Появяват се бивши членове or разпуснатата миналата година местна организация.

26.03.95 - В 15.35 часа Жорж Ганчев се завръша oт Лондон. Отказва да коментира "разцеплението" с думите: такъв филм не е прожектиран.

27.03.95 - Взривена е колата на Иво Трайков. Говори се, че това не е опит за убийство на депутата, а акт на сплашване.

Във Варна успешно се провежда регионална конференция, в която участват Жорж Ганчев, Румен Русев, Даниел Сираков.

28.03.95 - За 14.00 часа е насрочено съвместно заседание на ИС и ПГ на БББ, на което страните трябва да се изяснят и изгладят конфликта. Заради това заседание "отцепниците"  изчакват с излизането от ПГ, за да не изглежда като преврат.

На заседанието е написана декларация за единство (прочетена от Николай Кисьов - говорител на ПГ), в която се заявява, че парламентарната група остава единна и ще продължава да се води oт програмите на БББ. След текста има осем подписа.

30.03.95 - "отцепниците" /Иво Трайков, Дончо Димитров, Диляна Димитрова/ са в отпуск.

05.04.95 - Съвместно заседание на ИС и ПГ се занимава с депутатските разногласия.

На пресконференция Иво Трайков от името и на Дончо Димитров и Диляна Димитрова дава изявление, че оттеглят декларацията си за напускане на ПГ на БББ. Иво Трайков нямало да напуска, защото не желаел да е оръдие на други политически сили, които имали интерес от разрушаването на ПГ на БББ. Тези сили били СДС и ДПС. Ролята на балансьор в Народното събрание най-много подхождала на БББ, според Трайков.

Вечерта в телевизионно предаване Иво Трайков казва за посоката на БББ - "център-дясно".

ПГ се събира. По предложение на Жорж Ганчев чрез гласуване, като зам.-председател на ПГ е върнат Румен Русев, а Иво Трайков - освободен.

06.04.95 - В Конституционния съд трябва да се гледа делото за предполагаемото двойно гражданство на Жорж Ганчев.

Валентин Стоев, от името на ПГ, депозира в Конституционния съд искане делото да бъде отложено, за да могат колегите на Жорж Ганчев да се запознаят с новите документи. Искането на групата, която е страна по делото, е уважено. Гледането се отлага с една седмица.

...04.95. На съвместно заседание на ИС и ПГ на БББ е приета декларация против решението на Конституционния съд за касирането на Жорж Ганчев като народен представител.

25.04.95 - На заседание на ИС на БББ,  в което не участват депутатите от БББ /поради великденска ваканция/, е решено:
1) изборът на Иво Трайков за председател на ПГ е легитимен;
2) препоръчва на ПГ да изпълни решението на ИС за трима зам.-председатели /препоръчани са кандидатурите на Христо Стоянов, Валентин Стоев, Янко Минков/.
Решението е прието с абсолютно мнозинство.
Сираков уверява, че разцепление в БББ няма.

03.05.95 - С 9 на 3 гласа е избран зам.-председател на ПГ -Николай Кисьов. На предходното заседание за зам.-председател е избран и Орлин Драганов.

Новият член на ПГ на БББ Борислав Борисов полага депутатска клетва.

 

 * * *

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

01.05.95 -  "Права и свободи" /от 05.05.95/ - зам.-председателят на ПГ на ДПС Стоян Денчев заминава на посещение в САЩ по покана на Американския конгрес и на Националния съвет за сигурност на САЩ за времето от 1 до 6 май. В програмата са включени срещи в Белия дом, с канцеларията на президента Бил Клинтън, с лидера на републиканското мнозинство в Сената Робърт Доул (който вече е един от кандидатите на  Републиканската партия за следващите президентски избори), с председателя на Сенатската комисия по външните работи Джеси Хелс, с конгресмена Бен Гилмън, отговарящ за международните проблеми в Камарата на представителите на Конгреса; с директора на Държавния департамент на САЩ, отговарящ за Южна и Централна Европа. Във връзка с посещението на г-н Денчев в САЩ е организиран официален брифинг в Националния клуб по печата в института в Бруклин. Програмата предвижда изнасяне на лекция в Джорджтаун на тема "Положението в България и на Балканите”.

03.05.95 - "Труд" - в Централата на ДПС все още не са пристигнали всички отчети на регионалните организации за парламентарните избори.

На заседание ръководството на ДПС взима решение да бъдат изключени по места онези членове, които с действията или бездействия са помогнали за изборния провал на ДПС.

04.05.95 - "Стандарт" - Ибрахим Татарлъ единствен от Комисията по културата гласува срещу проектозакона на Гинчо Павлов за защита на българския език. Според г-н Татарлъ законът е дискриминационен и ще наруши правата на малцинствата. Той заявява, че в пленарна зала цялото ДПС щяло да гласува против приемането на закона.

05.05.95 - "Права и свободи" публикува свой анализ под заглавие "100-те дни на правителството на Виденов - един очакван провал". Там се казва, че "безпомощността пред наглата престъпност е най-големият провал от серията провали, каквито са 100-те дни на Виденов". Според материала кабинетът Виденов не е в състояние да се противопостави на криминалните групировки по простата причина, че те са били създадени с благословията на неговата партия и под ръководството на бивши членове на предшественичката й БКП.

Анализът на бюджета показвал, че обещанията за справедлива социална политика са празни приказки и цинична демагогия.

БСП не е приела в парламента нито един закон за структурната реформа.

Външната политика на кабинета Виденов била откровено проруска и практически антиатлантическа.

Социалистите не искат България да влезе в НАТО и се опитват да възкресят стари призраци в общественото съзнание като например неразполагането на ядрено оръжие на българска територия, ако страната ни се включи в Северноатлантическия пакт.

06.05.95 - "Стандарт" - ДПС в Бургас протестира срещу подписката за събаряне на чешмата до с. Търнак в памет на трима турски терористи. Активисти предупреждават, че Движението ще се съпротивлява, ако се посегне на мемориала.

- "Континент" - с гласувано решение Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) дава срок на Турция до следващата сесия в края на юни да изтеглят войските си от Северен Ирак и да обявят програма за изменение на Конституцията и законите си, които противоречат на международните конвенции за човешки права. От 156 гласували в ПАСЕ 112 депутати подкрепят препоръката да се санкционира Турция, а само 29 са против (oт тях 12 са турските депутати). Въздържалите са 15.

Деликатно е било положението на българския депутат от ДПС Юнал Лютфи, който "по недоразумение" първоначално гласува с "да". Малко след това поисква да бъде записан като "въздържал се", но корекцията не е била отразена в официалния протокол.

Коментарът на Светослав Терзиев, автор на материала за последната сесия на ПАСЕ е, че ако Юнал Лютфи не бе настоявал за промяна на вота си, щеше да създаде впечатление за ДПС като неетническа партия, претендираща да бъде движение за защита на правата и свободите на хората без разлика на тяхната народностна принадлежност. Но г-н Лютфи положил толкова много усилия, включително и чрез изказване последния ден в последния час от сесията на ПАСЕ, за да настоява да бъде записан като въздържал се, че не оставил съмнение за съобразяването си с официалната турска политика. Това се потвърдило и от неговите обяснения, които общо взето повторили тезите на турската делегация. Странно прозвучал аргументът на г-н Лютфи, че докато не се изпратела делегация на ПАСЕ в Северен Ирак, не можело да се прецени дали има нарушение на международното право от страна на Турция.

09.05.95 - "Демокрация" - депутатите Гюлбие Реджеб и Хасан Али заявяват на конференция в Кърджали, че след 100-те дни управление на соцправителството БСП доказа, че е неспособна да управлява.

Те твърдят, че от "Позитано" 20 налагат диктат на опозицията.  Те определят като твърде опасна силната централизация на власт в ръцете на вицепремиера Румен Гечев.

Според тях свикването на нова национална мюсюлманска конференция с наблюдатели от ислямските страни е единият от вариантите за преодоляване на кризата в мюсюлманското вероизповедание.

- "Труд" - ДПС разпространява декларация срещу растящите изяви на краен национализъм и ксенофобия. Те призовават всички политически сили да се разграничат от тях, а правителството да вземе мерки за ликвидирането им.

- "Стандарт" - окръжният лидер на ДПС в Кърджали Ахмед Юсеин заявява на проведена там конференция, че все още не е получен отговор на изпратената в Страсбург декларация. В нея ДПС уведомява Съвета на Европа, че убийците на 17 жертви от възродителния процес са още ненаказани.

10.05 .95 - "Стандарт" - зам.-председателят на ДПС Мюмюн Емин съобщава, че привърженици и цели организации на партията на Мехмед Ходжа искат да се върнат в Движението. Той смята, че това може да е стратегически ход точно преди местните избори, но ако отцепниците докажели, че се разкайват, те щели да бъдат приети отново в ДПС.

- "24 часа" - лидерът на Родопския съюз "Родолюбие" Бранко Давидов заявява, че експерти от турското Министерство на културата ще наблюдават три дни в Родопите дали се накърняват правата на мюсюлманите по време на най-големия им празник Коч Байрам. Те щели да обходят общините Мадан, Рудозем, Доспат, Сърница и Сатовча.

Според религиозни лидери от Рудозем за празненствата се очаквали и арабски наблюдатели.

- по информация на "Стандарт" ДПС вече има два центъра -партийната централа и парламентарната група. Партийната централа се опитвала да изолира депутатите от дейността си.

- "Стандарт" - депутатите от ПГ на ДПС излизат в едноседмичен отпуск поради религиозния им празник Коч Байрам.

Двамата българя в нея Стоян Денчев и Максим Димов остават да представят ДПС в Народното събрание.

Уговорката им с председателя на НС акад.Сендов е, че ако в пленарна зала се гледат важни за Движението закони, няколко мюсюлмани ще се явят в пленарната зала и по време на празника.

- "Новинар" - ръководството на ДПС също почива по време на мюсюлманския празник Рамазан Байрам и ще оставят решаването на въпроса за "отлюспванията" (това е термин, използван от ръководството на ДПС, засягащ едно тяхно решение за изключване на всички членове на Движението, които с действия или бездействия са помогнали за изборния им провал) за 16 май, когато трябва да бъде представен доклад по проблема. До тук единственият отстранен от структурите на Движението е Хаалид Гаази.

- "Труд" - проф. Татарлъ и Ремзи Осман са в пленарната зала, за да се подготвят за дебатите по Закона за въоръжените сили, независимо че би трябвало да са в отпуск поради празненствата по случай мюсюлманския празник Курбан байрам.

11.05.95 - "Труд" съобщава, че 31-годишния Ремзи Осман ще сключи брак по граждански и мюсюлмански обичай на 20-ти май. Избраничката Гюлнар е инженер по образование и е завършила английска гимназия.

12.05.95 - "Права и свободи" /от 19.05.95 г./ - проф. Ибрахим Татарлъ се изказва в пленарната зала по законопроекта за отбраната и Въоръжените сили на Република България.

ДПС приема този законопроект като един от основните приоритетни законопроекти, крайно необходими за Българската армия. Проф. Татарлъ се спира на две групи проблеми, касаещи законопроекта:

ПЪРВАТА засяга някои по-общи принципи на организацията и структурата на българските въоръжени сили:

1. Според досега действащия закон "Въоръжените сили на РБългария се състоят от Българската армия и от войските на Министерството на вътрешните работи". А според новия законопрект към тях се включват и войските на Министерството на транспорта, на Комитета по пощите и далекосъобщенията, Строителните войски, даже Националната служба за сигурност, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана. Според ДПС трябва да се прецизират компонентите на една такава широка формулировка, защото не се отчита в достатъчна степен тяхната специфика и тяхното място в други държавни институции на РБългария.

2. Много съществен според ДПС е и въпросът за единонначалието във Въоръжените сили и взаимодействието, субординацията и координацията между Министерския съвет, в лицето на цивилния министър на отбраната по Конституция, и началника на Генералния щаб. Добре било да се потърси баланс между тях, без да се допуска дуализъм в управлението на Въоръжените сили.

3. По определената възраст на дългосрочните военнослужещи в армията. При положение, че новият законопроект предвижда възрастово завишаване на различните степени офицери от 5-6 до 10 години, би следвало според ДПС този въпрос да се прецени още веднъж в интерес на поддържането на боеспособността на армията.

ВТОРАТА група въпроси се отнасят до някои по-частни проблеми:

1. По въпроса за строителните войски, войските на Министерството на транспорта, войските на Комитета по пощите и далекосъобщенията.

В годините на тоталитарната власт в тези войски се изпращат предимно хора от средата на малцинствата и "политически неблагонадеждни" младежи. Сега, в периода на прехода към демокрация и свободна пазарна икономика, тези така наречени Строителни войски се превръщат в анахронизъм от една отминала епоха. При наличието на над половин милион безработни не е оправдано задържането на хиляди работни места.

Освен това в Строителни войски съществувал елемента на принуда и липса на свободен избор на труд. В този смисъл тяхното съхраняване влиза а противоречие с правото на свободен труд, провъзгласено в Конституцията. Освен това по силата на чл.5 на нашата Конституция, международните договорености по правата на човека, подписани от РБългария, са инкорпорирани в нашето законодателство и имат приоритет включително пред вътрешното законодателство. В този контекст тези формирования са в противоречие с редица международни пактове, като чл. 23 от Всеобщата декларация за правата на човека, чл. 6 от Международния пакт за икономическите, социалните и културните права. В чл. 4 на Конституцията за зашита на правата на човека и основните свободи се казва следното: "Никой не може да бъде заставен да извършва принудителен или задължителен труд." Пряко отношение към тази материя има Конвенция 29 относно принудителния и задължителен труд още от 28 юни 1930 година. Тези идеи и съображения много по-широко са доразвити в Конвенция 105 за премахване на принудителния труд от 25 юни 1957 година.
Не е тайна, че повече от 60 % от трудослужешите са от средите на малцинствата. При положение, че се отиде към закриване на т.нар. Строителни войски, всички младежи, независимо от тяхната етническа или релегиозна принадлежност, ще трябва да се влеят в редовете на Българската армия и ще получат на общо основание воинска и бойна подготовка за защита на РБългария.

Ако на второ четене на законопроекта на се възприеме това предложение, ПГ на ДПС ще подкрепи формулировката на Въоръжените сили, залегнала в сега действащия закон, в който по-добре се отчита специфичният характер на Строителните войски и войските към другите невоенни ведомства.

2. По въпроса за езика във Въоръжените сили и Строителните войски.

ПГ на ДПС смята, че в обсъжданията трябва да се запази формулировката: "Във Въоръжените сили официалният език е българският." Те предлагат да отпадне продължението на този член, в което се казва: "При изпълнение на войнските задължения ползването на българския език е задължително."

Естествено командният език, езикът на уставите, правилниците ще бъде българският. Но наред с официалния български език трябва да се предвиди военнослужещите и служещите в Строителни войски да имат възможност в междуличностните си отношения, при срещите със своите родитeли или в кореспонденция с тях да използват и своя майчин език. Или в преходните разпоредби да се даде ясна формулировка за военните задължения, при които българският език е задължителен. Едно такова решение би съдействало за доброто съжителство, дружбата и приятелството между всички български граждани.

3. В законопроекта се предвижда 18-месечна служба. ПГ на ДПС предлага, ако се запазят Строителните и другите войски към невоенните ведомства, следите срокове:
18 месеца за военнослужещи,
15 месена за трудови войски и
12 месеца за младежите с висше образование.

15.05.95 - "Стандарт” - зам.-председателят на ДПС Касим Дал, Стоян Денчев и областният управител на Бургас са включени в делеглция, която ще се срещне в Анкара с евентуалния бъдещ премиер на Турция Месут Йелмаз. Поканата е отправена от лидера на турската партия Анат Месут Йелмаз по повод изграждането на гранично-лропусквателен пункт при Малко Търново.

- "24 часа" - ОбС на ДПС в Джебел снема доверието си от кмета на общината Алиосман Яшар. Според лидера на Движението Бахри Юмер кметът подронвал авторитета на общинската структура и предизвикал загубата на гласове в последните парламентарни избори.

16.05.95 - "Дума” - на отчетно-изборна конференция в Момчилград Махмуд Али е преизбран за лидер на Общинското ръководство на ДПС. Под звуците на националния химн 150-те присъстващи делегати почитат паметта на загиналите по време на т.нар. възродителен процес.

- "Дума” - на конференцията в Момчилград депутатът Осман Октай заявява, че ДПС е успяла да постигне споразумение със СДС и с коалицията Народен съюз да получат зам.кметски места за турци в големи градове на България. А в замяна електоратът на ДПС в смесените райони ще подкрепи кметските кандидатури на опозицията.

- "Континент" - Осман Октай допълва, че през тази седмица се очакват срещи на лидерите на ДПС с водачите на СДС и ИС, на които да бъдат уточнени бъдещи съвместни действия. По време на тези разговори ДПС ще настоява опозиционните сили да подпишат споразумение на национално ниво за сътрудничество преди и по време на избори.

- "Континент" - за разлика от водачите на СДС и НС, Осман Октай смята, че в разговорите на несоциалистическите сили трябва да бъде включен и Бизнес Блока. Според него в БББ сега текат интересни процеси, които трябва да бъдат поощрявани.

- "Стандарт" - зам.-председателят на ДПС Мюмюн Емин заявява, че Ахмед Доган е оставил подготовката за местните избори на заместниците си, защото подготвял програма за масовата приватизация. Членове на ЦС на ДПС ще поискат на заседание лидерът на ДПС да се върне в Народното събрание, защото парламентарната група отслабнала.

- "Стандарт" - местни ръководители се оплакват от пълното разлагане на регионалните организации и липсата на връзка между тях.

- "Стандарт" - Гюлбие Осман, депутат от 37-то НC заявява, че в ДПС има разрив между Севера и Юга и обединение е възможно единствено на извънредна национална конференция.

- "Новинар" - докладът с членовете на ДПС, които с действие или бездействие са спомогнали за изборния провал на Движението, се представя на заседание на оперативното бюро на Движението.

Неучаствалите в изборите председатели или членове на Общинските съвети, ЦС и съветите по места ще бъдат освободени от ръководни длъжности за 1 година. За същия срок ще бъдат отстранени хора, които активно са работили срещу кампанията на ДПС. Отговорник за процедурата по "отлюспванията" е Осман Октай като заместник-председател по организационните въпроси в ЦС на ДПС. Единственият отстранен вече е Хаалид Гаази.

- "Дума" - на свое заседание Съюзният съвет на ВМРО-СМД решава, че ако на местните избори СДС подкрепи общи кандидати с ДПС, те ще се откажат от своята лоялност към синята коалиция.

- "Континент" - по повод на гореизказаната позиция на ВМРО-СМД Осман Октай заявява, че "трябва да се реагира държавнически, а не емоционално".

17.05.95 - "Труд" - след изявеното от страна на СДС желание първо да разговарят с ВМРО-СМД преди да предприемат конкретни стъпки за предизборно споразумение с ДПС, Осман Октай заявява, че ДПС ще изчака СДС да се оправи с ВМРО, но ще постигнат съгласие за единодействие. ДПС не очаквали гласове от СДС и НС. Споразумение обаче било необходимо за да се знае цената на подкрепата, която Движението ще даде в някои селища на СДС.

- "Стандарт" - на заседание на ПГ на ДПС се подготвя законопроект, според който се иска близо 15-кратно обезщетяване за отнетото на границата имущество на върналите се oт Турция български изселници. Юджел Атилла съобщава, че около 2 000 са етническите турци, които трябва да бъдат компенсирани за отнетото им на границата имущество. За целта са необходими около 30 милиона лева. Очаква се проектът да влезе до края на седмицата в пленарна зала. ДПС ще търси подкрепа от всички парламентарни групи.

- "Континент" - на заседанието на ПГ на ДПС Стоян Денчев е запознал колегите си с дейността на МС за седмицата, в която те отсъстват заради празника Курбан Байрам и за посещението си в Белград. Депутатите на ДПС проявили интерес към проблемите на българите в Западните покрайнини във връзка с правата на българските турци.

- "Демокрация" - на заседание на ПГ на ДПС се взима решение през седмицата да се състои среща с лидерите на Народен съюз.

- "Стандарт" - зам.-председателят на ДПС Мюмюн Емин прогнозира, че след сегашнатa проверка на МВР кърджалийското РДВР ще има нов шеф. Имало вероятност дирекцията да се оглави от "възродител, защото ценните кадри се връщали в системата".

- "Стандарт" - окръжният лидер на ДПС в Кърджали Ахмед Юсеин изпраща 150 анкетни карти в Турция, в които да се посочат имената на служители от МВР, които са превишили правата си, но досега нито една карта не се с върнала обратно. Според него ДПС е пропуснала шанса да настани свои хора в МВР.

- "Дума" - Ахмед Доган и неговата годеница Ширин Карнобатлъ ще бъдат гости на двудневното сватбено тържество на депутата Ремзи Осман в Кърджали, на което са поканени около 400 души.

В-к "Дума" припомня, че Ахмед Доган не е идвал от миналия май в Кърджали, смятан за бастион на ДПС. Тогавашната му 4-двевна политическа визита не е била особено сполучлива. Тогава сподвижници на ДПС за първи път открито критикували политиката на Движението и заплашили, че няма да гласуват тотално за него.

18.05.95 - "24 часа" - чуждият дипломатически корпус е поканен на възпоменателен митинг в Джебел на 19.05.95 г. по случай 6-годишнината от граждански протест, който подкопал основите на тоталитарната власт у нас. Оратор на този митинг ще бъде лидерът на ДПС Ахмед Доган.

На 20.05.89 г. няколко хиляди мюсюлмани се стекли на градския площад в Джебел с транспаранти и скандирания в прослава на Михаил Горбачов и искания за възстановяване на майчините имена и език.

Вътрешни войски и милиция арестували организаторите.
Мирни походи трябвало да има по същото време в почти всички смесени райони, но страхът провалил организацията.

- "Дума" - според ДПС жертвите на възродителния процес в България са 27 души, в това число и деца. Въпросът за наказанието на виновните отново щял да се постави на митинга в Джебел, като се поиска публично делото за възродителния процес да бъде ускорено.

- "Континент" (от 19.05.1995 г.) - след близо двучасова среща лидерите на ДПС и Народен съюз се договарят за единодействие преди и по време на местните избори в издигане на общи кметски кандидатури. Специална експертна група ще подготви двустранно споразумение между двете организации.

Според г-жа Мозер то ще представлява още една стъпка към обединението на опозиционните сили.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган не присъства на срещата поради пътуването си до Джебел. От страна на ДПС присъстват Осман Октай, Мюмюн Емин и Кемал Еюп.

Зам.-председателят на ДПС Осман Октай заявява, че времето на двустранните контакти е свършило. Според него трябва да се проведе среща между СДС, НС и ДПС, на която да бъдат уточнени принципите на единодействие на несоциалистическите сили преди местните избори във вид на национално споразумение.

Според Александър Джеров от НС все още е рано да се говори за рамков договор между опозиционните сили.

- "Стандарт" - по повод срещата между президента Желю Желев и премиера Жан Виденов Стоян Денчев, депутат от ПГ на ДПС, заявява в интервю, че тя не е изненада за него и може би тя ще доведе до едно по-нормално състояние на отношенията между ининституциите. Той твърди, че срещата между двамата не е реверанс от страна на д-р Желев, а резултат на една по-зряла позиция.

- "Труд" - Стоян Денчев информира президента Желев за разговорете си с Робърт Доул и други американски политици. Премиерът Виденов също проявява интерес към визитата на г-н Денчев в САЩ.

19.05.95 - "Новинар" съобщава, че Ахмед Доган вече втори месец отказва да изплати заплатите на служителите в Централата на "Стамболийски" 44. Пари не са получавали и членовете на Централното ръководство на ДПС.

Подобно е положението вече втори месец и с партийния им орган - в-к "Права и свободи", въпреки че 13 милиона лева били получени от турски читатели на вестника, но никой не знаел къде са те.

- "Новинар" - на специално заседание лидерите на ДПС обсъждат финансовото състояние на в-к "Права и свободи".

- "Права и свободи" - по решение на Централното оперативно бюро на ДПС през последната седмица на май и първата седмина от юни се обявява активна подписка за набиране на абонати за органа на Движението - в. "Права и свободи". В тази връзка ЦОБ на ДПС се обръща с призив към всички свои структури - окръжни, общински и местни съвети, както и към кметовете, администраторите и активистите на ДПС в общините и селищата да съдействат за .../б.р. - липсваща страница в оригинала: стр.74/

... остават равнодушни. Виденов и Желев не присъстват на митинга, независимо, че са били поканени.

- "Права и свободи" - Стоян Денчев е включен в състава на парламентарната делегация в Москва, водена от акад. Благовест Сендов.

- "Права и свободи" - депутатът Юджел Атилла е участник в конференция, организирана по инициатива на фондация "Бъдеща Евpoпa" По покана на Британското посолство той има възможност да се срещне и разговаря с млади парламентаристи от над 40 страни по въпроси, касаещи европейските интеграционни процеси.

20.05.95 - "Континент" - ДПС организира в Шуменски регион възпоменателни тържества за възродителния процес. Координаторът на ДПС за Североизточна България Сабри Галиб съобщава, че в различни селища в района се провеждат митинги, конни надбягвания, бавни борби и два концерта. В програмата се включват 60 самодейци от истанбулския квартал "Картал", водени от кмета на общината.

22.05.95 - "Дума” - по време на тържествата в Демир Баба теке ло случай 6-годишнината от майските събития, Ахмед Доган заявява пред журналисти в гр. Исперих, че ще се върне в парламента, само когато цялата опозиция се обедини срещу БСП.

Ахмед Доган твърди, че разполага с програма "Вътрешно инвестиране", с която ще преодолее негативните резултати от ниските цени на млякото и тютюна за своя електорат.

В близките дни щял да посети Шумен, за да изпълни предизборните си обещания за инвестирането на 30 млн. лични средства в икономиката на района.

- "Дума" - цялото оперативно бюро на ДПС и парламентарната група посещава селата Пристое и Никола Козлево в Шуменско и Демир Баба в Разградско.

- "Новинар" - Стоян Денчев от ПГ на ДПС като зам.-председател на парламентарната комисия по външна политика заявява по БНР, че според него ще се намери консенсус или разбирателство по една обща декларация за членството на България в НАТО, която да даде отворени врати към западната цивилизация, а от друга страна да отчита ролята на Русия по отношение на Балканския регион.

Той припомня, че при неотдавнашното му посещение в САЩ републикански сенатори и конгресмени държали България да излезе с декларация не толкова за приобщаване към НАТО, колкото да се декларира българската готовност за приобщаване към западната цивилизация. Всички чиновници от администрацията на президента Клинтън обаче го съветвали първо да развиваме отношенията по линия на "Партньорство за мир" и тогава да поставим въпроса за членството ни в НАТО.

- "Труд" - състои се сватбата на депутата от ДПС Ремзи Осман с Гюлнар Палова от Кърджали. Гражданският ритуал е последван от религиозен в местната джамия. ПГ и централното ръководство на ДПС подаряват на семейството хладилник, кафемашина, пералня и сушилня.

25.05.95 - "Континент"  - зам.-председателят на ЦС на ДПС Мюмюн Емин информира, че Юнал Лютфи още е критикуван за вота си по време на сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург (виж в."Континент" от 06.05.1995). Г-н Лютфи ще дава отчет на заседание на ЦС на партията.

Според окръжния лидер в Кърджали Ахмед Юсеин недопустимо е представител на ДПС да вдига ръка заедно с българските социалисти. Юсеин признава, че в неговата глава не се побирал фактът, че техен човек се е включил във вот против Турция.

Още в Страсбург, а след това и в София Юнал Лютфи обяснява, че е гласувал "въздържал се" за препоръката към Анкара, а е казал "да" при проверка на кворума, което обаче не е било разбрано правилно от председателстващия заседанието.

26.05.95 - "Труд" предлага двете противоположни гледни точки на Айсехел Руфи и Ахмед Доган за разтрогнатия им брак. Доган твърди, че се е развел с Айсехел, защото е имала интимна приятелка. А Айсехел заявява, че си е отишла от Доган, защото пиел и я биел.

- "Дума" - ПГ на ДПС предлага всяка сряда работна комисия от представители на парламентарната опозиция да обсъжда дневния ред и единодействието си в пленарна зала. От името на Движението в нея ще участват Осман Октай, Стоян Денчев и Кемал Еюб. Лидерът на СДС Иван Костов обаче поисква предложението да бъде изпратено писмено, за да се обсъди по канален ред.

В Народния съюз нямат възражения срещу подобна група.
- "Дума" - групата, която работи над политическото споразумение между ДПС и Народен съюз се състои от по трима депутати.

- "Новинар" - Гюнер Тахир, Гюлбие Реджеб и Осман Октай от ДПС отговарят за разговорите със СДС и Народния съюз на национално ниво относно сътрудничеството между трите политически сили.

- "Дума" - Осман Октай вече е правил сондажи и за тристранна среща с БББ (ДПС, Народен съюз, БББ).

- "Дума" - зам.-председатслят на ЦС на ДПС  Мюмюн Емин съобщава, че ДПС ще се яви самостоятелно на местните избори в Кърджали и други близки селища.

От Окръжната централа на ДПС в Кърджали  уточняват, че в Източите Родопи няма да се търси коалиция нито със СДС, нито с Народния съюз.

Евентуално партньорство на местните избори в 7-те източнородопски общини, където ДПС спечели последните местни избори можело да бъде обсъждано, едва след като БСП обяви своите намерения.

- "Континент” - според Мюмюн Емин споразумение между трите политически сили - СДС, НС, ДПС за общи действия трябвало да се сключи само при невъзможност една от тях да спечели изборите сама.

- "Континент" - Осман Октай съобщава, че представители на СДС, Народния съюз и ДПС ще се срещнат следващата седмица, за да уточнят сътрудничеството на опозиционните сили преди местните избори.

Целта била да се договорят за единодействие на регионално ниво и да определят принципите за излъчване на общите кандидат-кметове.

Според Октай евентуалното споразумение на 3-те опозиционни сили ще очертае най-общо тяхното сътрудничество, без да се поемат конкретни ангажименти. 
Според него така СДС ще избегне деликатното положение когато уговаря сътрудничество с ДПС, а с политически партньор на ВМРО-СМД.

Основният въпрос от страна на македонската организация към СДС е кого ще подкрепи синята коалиция в Западните Родопи.

- "Дума" - Висшият духовен съвет разпространява декларация срещу намесата на ДПС в делата на мюсюлманското изповедание.

От Висшия мюсюлмански духовен съвет съобщават, че депутатът от ДПС Юджел Атилла заедно с местни координатори на Движението са заплашвали джамийското настоятелство в Хасково, че ако допусне Главния мюфтия Басри Шерифов да открие на 28.05.95 г. възстановената джамия в града ще остане без работа.

Отново по тяхна информация на 25.05.95 г. активисти от ДПС са малтретирали пловдивския областен мюфтия.

27.05.95 - "Демокрация" - окръжният председател на ДПС и говорител на ПГ на Движението Юджел Атилла препоръчва на мюсюлманското настоятелство в гр. Хасково да не допуснат присъствието на Недим Генджев на официалното откриване на реставрираната Чарджи джамия, което ще бъде на 29.05.95. Мотивите му са, че ДПС не иска синдромът на разделението да влезе и сред вярващите в Хасково. Освен това Генджев бил не само религиозен деец, а и политически лидер, който имал за гръб БСП.

- "Демокрация" напомня, че след обедната молитва на 25-ти май в Ески джамия в Хасково, дошлият от Пловдив районен мюфтия Хаджи Мюмюн казва няколко думи в подкрепа на Недим Генджев. Четирима вярващи, които не одобрили похвалите, били псувани, ритани и удряни от 10-ина бодигардове, събрани от Генджев, вероятно oт Пловдив (според в."Демокрация").

Председателят на настоятелството в Хасково Фаик Мурад и имамът Кадир Тахир се отървали само със заплахи, че ще се лее кръв, ако на 29.05.95 г. не се държат разумно.

- "Дума" - Юджел Атилла опровергава съобщенията, че той е станал причина за инцидента на 25-ти май (сбиването между привърженици на ДПС и Демократическата партия на справедливостта по повод идването на Недим Генджеа в Хасково), тъй като по това време е бил в пленарната зала и обсъждал новия закон за БДЖ. - "Дума" - Емин Тормуш от името на инициативен комитет за откриването на възстановената след големия пожар през 1990 г. Чарши джамия предупреждава, че ако хората на Недим Генджев дойдат в Хасково, ще има война.

- "Дума" информира, че на 26.05.95 г. привържениците на ДПС остават извън джамията, в която главният мюфтия Хаджибасри, Хаджишариф и заместник генералния секретар на Европейския мюсюлмански съвет Недим Генджев присъстват по време на служба. Двете страни взаимно се обвиняват в неверничество и комунизъм, но без да се стигне до инцидент.

- "Стандарт" - председателят на Висшия духовен съвет на мюсюлманите в България Недим Генджев заявява в Хасково, че с политиката си ДПС е докарало до просешка тояга своите избиратели. Той твърди, че близо 70 % от електората на ДПС са безработни. Ахмед Доган бил излъгал около 5 000 души, че ще ги изпрати на работа в Германия. ДПС провокирало например сред правоверните преди откриването на възстановената джамия в Хасково. За ремонта й Генджев осигурил 13 000 $.

- "Стандарт" - в аналитичен материал Чавдар Сираков твърди: "В ДПС са наясно, че единственият шанс БСП да не спечели и местните избори е опозицията да се противопостави обединена под някаква форма."

Според него плод на самата реалност е намекът на Ахмед Доган, че ДПС може да не издига кандидати за кметове в селища, където преобладават негови симпатизанти, ако опозиционният представител е приемлив. В замяна Доган заяви, че ще поиска зам. кметски места в някои от по-големите български градове. Това, което авторът има предвид, е трагичното кадрово състояние на Движението в страната поради изселването в Турция на преобладаващата част от образованите български турци.

- 29.05.95 - "24 часа" - над 150 полицаи се събират в Хасково, за да охраняват откриването на възстановената Чаршъ джамия.

Исмет Киязим, представител на Световната ислямска лига, Ферид Котони от Световната ислямска благотворителна организаци, 8 областни мюфтии и изявени имами присъстват на откриването. Велко Вълканов, председател на парламентарната комисия по правата на човека също уважава с присъствието си мюсюлманите и влиза в джамията по чорапи.

Мюсюлмани препречват входа на храма и не допускат вътре депутата от ДПС Юджел Атилла и бившия главен мюфтия Фикри Сали и едва след намесата на полицията те влизат.

Правоверни се опитват да нападнат председателя на Висшия духовен съвет на мюсюлманите у нас д-р Недим Генджев.

Депутатът Юджел Атилла заявява пред репортери, че това тържество е нелегитимно и насилствено и мюсюлманите от Хасково щели да си организират ново.

Местното настоятелство декларирало още преди два месеца, че не желае на празника да присъстват нито Недим Генджев, нито Фикри Сали. А бившият депутат от ДПС Реджеп Чинар заявява, че и Генджев, и Фикри Сали, и Христо Матанов трябва да бъдат изхвърлени.

- "Труд” - Емин Хамди, зам.председател на нерегистрираната Турска Демократическа партия и вуйчо на Айсехел Руфи твърди в интервю, че Ахмед Доган е присвоил 500 000 $ (около 33 милиона лева) дарения за ДПС от мюсюлмански държави.

Според думите на Емин Хамди Движението е било спонсорирано от Либия, Ирак и Сирия с по 100 000 $, а от Кувейт - с 200 000 $.

Ахмед Доган бил получил комисион от 157 милиона лева за продадения в Италия през 1992 г. български тютюн. Това станало чрез подставеното лице в турския парламент Али Динчер, братовчед на българския депутат Гюнер Тахир.

Провадийската фирма "Камея" подарила на Ахмед Доган като сватбен подарък 17 милиона лева, с които той си купува вила на "Златни пясъци".

Г-н Хамди твърди, че на 4-ти юли 1990 г. в неговия апартамент е било основано ДПС, но като Движение за права и свободи на турците и мюсюлманите. Доган еднолично променя изготвения и приет на проведената национална конференция на 26 март 1990 г. и за регистрацията на ДПС си е послужил с неговия вариант. А истинският автор на този устав бил преподавателят в полицейската школа в Симеоново Мирослав Дърмов, който после станал и депутат oт ПГ на ДПС.

- "168 часа" твърди, че през 1992 година Ахмед Доган поисква от Филип Димитров да се напише нова история в учебниците. В резултат на това излизат "Записките" за "османското присъствие" в България на историка Боби Бобев, които впоследствие стават основа за официални учебници.

Кореспондентът на "Континент" Никола Стоянов твърди, че като най-голямо селище в община Сатовча, управлявана от ДПС, в с. Кочан Движението е с най-слабо влияние. То е и с най-многочислената в Западните Родопи организация на ВМРО-СМД от българи мохамедани.

Лидерът на регионалната организация на ВМРО-СМД Хари Мавродиев отбелязва безпринципно обединение на антибългарска основа между нелегитимната ОМО "Илинден" и ДПС.

Омовците признавали мюсюлманския характер на населението на Западните Родопи, а ДПС - че това са македонски, а не българска мюсюлмани. Активисти от Движението не отричат тази теза, защото тя се подкрепяла и от идеолога на ДПС проф. Ибрахим Татарлъ.

- "Континент" - депутатът на ВМРО-СМД Анатоли Величков съобщава, че в неофициални разговори те са поискали от СДС да не подписва споразумение на централно ниво с ДПС.

По повод това изказване Осман Октай припомня, че на всички избори Движението е подкрепяло синята коалиция и не е спечелило, така че сега ДПС ще подкрепи СДС само на основата на споразумение на централно ниво.

- "Континент" - Мехмед Ходжа (преди време той напусна ДПС и създаде Партия на демократичните промени) е посетен в родното си село Скалите, където в момента се занимава с тютюнопроизводство, от депутата от ПГДЛ Велко Вълканов и народния представител от ДПС в 7-то ВНС Юлий Бахнев. Вълканов определя посещението си като частно. По време на разговорите Мехмед Ходжа заявява, че е готов да се върне в ДПС, ако Ахмед Доган, Юнал Лютфи, Осман Октай и Ибрахим Татарлъ напуснат Движението.

- "Новинар" - на заседание на ЦОБ миналата седмица Юнал Лютфи отказва да даде каквото и да е обяснение по случая с гласуването "за" замразяване участието на турския представител в Страсбург заради процесите в Северен Ирак. Турция обаче настоявала за адекватен отговор. Във връзка с този и други негови външнополитически гафове поведението на Юнал Лютфи ще бъде обсъждано на следващото заседание на Централния съвет на ДПС, което ще се проведе в средата на м. юни. Дори има предложение той да бъде смъкнат от поста си като заместник председател на ДПС.

30.05.95 - "Труд” - петима бегълци и тримата им водачи са заловени от гръцки граничари на 4 км от браздата. Един от тях е Зекерие Махмуд - момчилградски общински съветник, избран с листата на ДПС.

- "Новинар" /от 31.05.95/ - Централното Оперативно бюро на ДПС провежда редовното си заседание. Обсъждат се приключването на окръжните конференции и решенията, които са взети на тях.

Във връзка с предстоящите местни избори се обсъждат предстоящи консултации с другите политически сили. Осман Октай определя като най-желани партньори СДС и Народния съюз. Той уточнява, че ДПС ще настоява съюзът между трите политически сили да бъде скрепен с тристранно, а не с  двустранни споразумения.

Финансирането на в. "Права и свободи" също е точка от дневния ред.

- "Труд" /31.05.1995/ - ЦОБ на ДПС решава, че на 24 юни т.г. ще се свика разширено заседание на Централния съвет с участието на парламентарната група. А на 30 юни ще се проведе среща и с общинските кметове на ДПС. Основната тема на тези заседания ще са изборите и определянето на  критерии за подбор на кандидатурите на ДПС.

31.05.95 - "Континент” - на заседанието на 24 юни ще се обсъжда информацията от регионалните структури за чистката в Движението на нелоялните активисти, които с действията си са довели до изборното отстъпление на организациите. Ще бъде поискано обяснение и от Юнал Лютфи за вота му в Страсбург срещу Турция.

- "Дума" - зам.-председателят на Демократическатa партия съобщава, че е въпрос на дни подписването на политическото споразумение между Народния съюз и ДПС.
- "Новинар" - Осман Октай определя като плод на болен мозък изявленията на Емин Хамди във в. “Труд" за това, че ДПС било създадено в школата в Симеоново. Г-и Октай заявява, че Емин Хамди не е бил ангажиран в ръководството на ДПС с нищо друго, освен с предоставяне на квартира.

- "Демокрация" - депутатът от ДПС Ремзи Осман опровергава твърденията в печата, че ще напусне парламентарната група на Движението и ще се присъедини към народни представители от БББ, които тази седмица се канели да прекратят отношенията си с Жорж Ганчев. Според г-н Осман източникът на тази информация вероятно е от средите на ДПС, който иска да го конфронтира с централното ръководство. Преди време депутатът е съобщил, че ще създаде вътрешна опозиция в ДПС и има съмишленици в ПГ, но политическата си кариера той е започнал в ДПС, където и  смятал да я продължи.

- "24 часа” - на заседание на ПГ на ДПС обсъждат икономическата  обосновка на закон, изготвен от депутатката Сейхан Садък за 15-кратно обезщетение за отнетото през лятото на 1989 г. имущество на заминаващите за Турция етнически турци.

Този закон ще бъде внесен в деловодството на НС до края на седмицата. ДПС ще го предложи за включване в дневния ред в деня на опозицията през юли.

- "Континент" - Проучванията на регионалния инспекторат пo образованието показват, че 2 000 деца в Кърджалийско не желаят да посещават учебни часове по турски като майчин език. В тази връзка депутатът Хасан Али предлага на заседание на местния актив на Движението родителите на всички ученици, които не искат да посещават часовете по турски език, да бъдат извикани на разговор в общинското ръководство на ДПС в Момчилград. Президентският съветник по етническите вьпроси Михаил Иванов пояснява, че отливът oт часовете по турски език не се дължи на затруднения от обективен характер, а е резултат от личного решение на учениците.

 

* * *

ДАР

02.05.95 - "Свободен народ" - Националния политически съвет на ДАР приема Декларация във връзка със 100-те дни на правителството на БСП.
В нея се заявява:

1. БСП е спечелила изборите не поради някакви ясни програмни намерения, а заради изтощаване на доверието на хората към предишния парламент и предишните правителства.

2. Още в началото на своя мандат правителството допуска грубата грешка да търси опора изключително в собствените си редици и да преследва теснопартийни цели.

3. БСП се хвалеше, че разполага с необходимия потенциал от кадри, опитни и способни да управляват страната, но това не се потвърди в новите демократични условия.

4. Направените структурни промени не са предпоставени от ясна предварителна концепция. 

5. По същество "Бялата книга" е пространна декларация, в която се търси алиби на миналото и индулгенция за бъдещи грехове.

6. В управлението на икономиката също не е направено нещо, което да заслужава особена позитивна оценка.

7. Забележимо е сериозното нарастване на държавната намеса в управлението и на икономиката, а и на останалите сфери. Правителството съзнателно задържа и дори спира реформата.

8. Пресилено е да се твърди, че правителството на г-н Виденов води откровена политика на рекомунизация. Но реставрационните тенденции в БСП стават все по-отчетливи и будят тревога. Стана дума за тенденцията към сливане на изпълнителната и законодателната власт, зле прикритото желание за слагане ръка и върху съдебната власт, стремежът към размиване границите между партия и държава.

9. Въпреки предизборните обещания за борба с престъпността и корупцията, те се увеличават. Борбата с тях е декларативна. Неясни за обществеността остават и отношенията на управляващото мнозинство с крупни икономически групировки във и вън от страната.

 

* * *

БСДП

06.05.95 - (информацията е въз основа на Учредителния акт на Движението за социален хуманизъм в БСДП) - във Варна членове на БСДП учредяват Движение за социален хуманизъм в рамките на социалдемократическата партия. Негови инициатори са Стефан Радославов, Захари Карамфилов, Стефан Златев, Стефан Нешев и др. Основните цели, които си поставят са:

Първо: На основата на идеите на д-р Атанас Москов за социален хуманизъм да развиват теорията и програмата на модерната социалдемокрация в България.

Второ: Дейно да участват в живота на БСДП и чрез диалог и дискусии да спомагат за нейното идейно-теоретично и програмно обновление и развитие.

Трето: Да разработват алтернативни политически и организационни документи, които да предлагат на националното ръководство и на организациите на БСДП за обсъждане и приемане.

Четвърто: Да организират научно-теоретически и практически конференции, семинари, симпозиуми и други подходящи форуми и обсъждане на актуалните проблеми на социалдемокрацията и на прехода към гражданско общество.

Пето: Да работят за обединяването и сплотяването на всички социалдемократически сили в България в защита на интересите на хората на труда.

08.05.95 - "Земя" - зам.председателят на БСДП Йордан Нихризов съобщава на пресконференция, че в момента в БСДП тече финансова ревизия за изясняването на някои "скандални" факти, които бяха изнесени във финансовия отчет на доскорошния главен секретар Стефан Радославов пред извънредния 41-ви конгрес на БСДП.

- "Земя" - според лидера на БСДП д-р Дертлиев следващите 100 дни на правителството ще покажат какво му предстои - Ватерло или победа. Още преди общинските избори в кабинета щели да бъдат направени промени, като най-вероятно било Шервашидзе и Коралски да се сбогуват с постовете си.

- /пресконференция - собствена информация/ - г-н Дертлиев заявява, че БСДП ще излезе с оценка на дейността на кабинета Виденов не в края на 100-те, а на 120-те му дни.

09.05.95 - "Труд" определя целта на новосформираното Движение за социален хуманизъм в създаването на социалдемокрация по западен образец. Тя трябвало да включва "култура на поведение спрямо управляващото мнозинство".

- "Дума" - на пресконференция г-н Дертлиев заявява, че коалициите не трябва да бъдат безпринципни и той лично не би участвал в съюз с монархистите, защото не би желал да бъде съпричастен в даването на обществена легитимност на една отживелица. Независимо, че по места организациите имат право сами да избират съюзниците си, той не ги съветвал да участват в подобни комбинации.

11.05.95 - "Свободен народ" - зам.-председателят по партийно-организационните въпроси па БСДП г-н Теодор Дечев изразява лично мнение, че участието на БСДП в съставянето на Декларацията на Националния политически съвет на ДАР е  твърде недостатъчно, независимо, че споменатият документ бил твърде приличен. Оказвало се, че в оценката на 100-те и 120-те дни на правителството може да се появи съществена разлика. Според него социалдемократите трябвало да излязат със самостоятелно, премислено и добре аргументирано становище по този въпрос.

16.05.95 - "Новинар" - на последното заседание на ръководството на БСДП Движението за социален хуманизъм представи исканията си - представител в Изпълнителното бюро с право на съвещателен глас и стая в партийната централа.

- "Пари" - според ръководството на БСДП било противоуставно създаването на Движението за социален хуманизъм в рамките на партията.

- "Труд" - ръководството на БСДП ще покани на откровен разговор Стефан Радославов, Захари Карамфилов и Стефан Нешев за да обяснят какво точно искат да правят - идейно течение, фракция или нова партия.

- "Труд" - лидеритe на БСДП смятат да наложат мораториум върху спекулирането с идеите на д-р Атанас Москов. Според тях Радославов и съмишлениците му не предлагали алтернативи, а "приватизирали" идеите на д-р Москов за лично ползване.

- "Труд" - от БСДП припомнят, че преди време подобни амбиции имал и Антон Антонов, който създал нова партия, но тя изчезнала в небитието.

18.05.95 - "Стандарт" - на 17.05.95 г. лидерът на БСДП и заместникът му Теодор Дечев отиват в централата на "Раковски" 134, тъй като Иван Костов поискал документ, че БСДП вече не е член на синята коалиция, за да може да се осъществи пререгистрацията на СДС. Това е първото посещение на г-н Дертлиев в централата на СДС от 4 години насам.

- "Дума" допълва информацията за срещата между Костов и Дертлиев. В продължение на близо час те взаимно са се информирали за решенията на висшите си форуми за предстоящите избори за местна власт, без да вземат конкретни решения.

26.05.95 - "Труд" - Захари Карамфилов, председател на Националния  статистически институт към НС става на 60 години.

- "Дума" - Стефан Радославов от Движението за социален хуманизъм в БСДП заявява на пресконференция, че мястото на БСДП не е в СДС, освен ако не искат да стигнат до самоубийство. Според него срещата на ръководството на БСДП със СДС е много закъсняла и не е положителна стъпка, след като явно е била свързана с наследството на БСДП в старата синя коалиция. Имуществото, което д-р Дертлиев е оставил на СДС, било на стойност около 2 милиона през 1991 г.

- "Дума" - Стефан Радославов определя като злонамерено твърдението на д-р Дертлиев, че той бил оставил БСДП с 2 милиона лева дългове и в тежко финансово състояние. Тези 2 милиона били главно отложени плащания по данъци. В заключение бившият главен секретар заявява, че двамата с д-р Дертлиев са наравно отговорни за финансовото състояние на партията.

30.05.95 - "24 часа" - зам.-председателят на БСДП Теодор Дечев съобщава на пресконференция, че структурите на БСДП вече преговарят за общи бюлетини на местните избори със СДС, Народен съюз и Федерация Царство България в Пазарджик. В Пловдив ориентацията била към НС и СДС, а в Перник и Плевен към хората на Мозер и Савов. БСДП дава право на общинските си организации сами да избират партньори.

- "Дума" - Тодор Дечев съобщава на пресконференция, че в Харманли и два големи града БСДП ще е в коалиция с БСП.

- "24 часа" - лидерът на БСДП заявява по време на пресконференция, че някои хора от социалдемократическата партия са направили "мечешка услуга" на БСП, намеквайки за групата около Стефан Радославов, Захари Карамфилов и Стефан Нешев. Като реакция на техните червени тежнения, в провинцията се разграничавали от съюз с БСП.

- "Новинар" - зам.-председателят на БСДП Теодор Дечев заявява на пресконференция, че обвиненията на лидера Дертлиев към ексзаместника му Радославов в присвояване на 2 милиона лева от партийната каса са прибързани. Всъщност ставало дума за около 1 300 000 неразплатени сметки, а не крадени пари. Д-р Дертлиев допълва, че финансовата ревизия в БСДП продължава и дано не се установи престъпление, защото това щяло да е срам за социалдемокрацията.

- "Дума" - на пресконференция д-р Дертлиев поздравява БСП с това, че са се отказали от партийния червен цвят и ще се явят на равни начала с другите политически формации с бялата бюлетина.

- "Демокрация" - по повод новото икономическо амплоа на Андрей Луканов, д-р Дертлиев заявява на пресконференция, че насочването на България към латиноамериканския модел е  една от заслугите на бившия премиер.

- "Демокрация" - в декларация БСДП изразява безпокойство от подготвените изменения в Закона за ДОД, премахващи и умерените предимства, които едноличните търговци ползваха досега при данъчното облагане.

- "Дума" - по повод изявленията на лидера на "Нов избор", че ще се опита да привлече към създаващата се нова политическа формация "Обединени демократични сили" БСДП и ГОР, ако те се откажат от лявата си ориентация, д-р Дертлиев заявява, че Димитър Луджев е човек със замах, който е в състояние да зашие балтон на копчето. Д-р Дертлиев уточнява, че ако Луджев приеме разумната социалдемократическа политика, БСДП може да помисли за обединение с него.

 

* * *

АСП

22.05.95 - "Новинар" - на пресконференция в Бургас Жорж Ганчев заявява, че Кристиян Кръстев е член на АСП и е бил внедрен от нея, за да разбие БББ отвътре.

25.05.95 - "Дума" - зам.изпълният директор на Агенцията за приватизация Стоян Тодоров и главният секретар Румяна Станева с помощта на полиция се опитват да изхвърлят Алтернативната социаллиберална партия от помещенията, които тя заема на ул."Аксаков" 21 в столицата. Г-н Васил Велинов, лидер на АСП и председател на коалицията ДАР тълкува инцидента или като политическа провокация, или като безотговорно чиновническо поведедение.

Помещенията на ул. "Аксаков" 21 са предоставени на АСП под наем с решение на Министерския съвет от 24 юни 1993 година. На последното си заседание на 14 октомври 1994 г. кабинетът на проф.Беров отменя решението си и предоставя същите помещения на Агенцията по приватизация. Следват писма от страна на АСП до служебното правителство и до кабинета на Жан Виденов с молба за разрешаването на проблема. Решение на МС от 8 май I995 година отнема от Агенцията по приватизация въпросните помещения и ги предоставя на Министерството на промишлеността за административните му нужди. В писмо до Жан Виденов с копие до президента, парламента, главния прокурор и всички медии Васил Велинов алармира обществеността и очакват ново решение на правителството.

26.05.95 - "Стандарт" - след разговор с премиера Жан Виденов в кулоарите на парламента. Васил Велинов заявява, че АСП няма да бъде изхвърлена от помещенията, които заема на "Аксаков и21. Спорът между агенцията и АСП ще се решава в понеделник като със случая нямало д се занимава Румен Гечев, а Дончо Конакчиев.

- ”Труд"  - Валентин Карабашев като бивш вицепремиер прави коментар на дългосрочната правителствена програма. Според него в по-голямата си част тя не съдържа никакви конкретни намерения и имала силно декларативен характер. Изречението, което най-много го удивлява, е следното: "Паричната, валутната, бюджетната, подоходната и външнотърговската политика ще бъдат така настроени, че да постигат набелязаните цели и приоритети."

27.05.95 - "Континент" - на Национален съвет на координаторите на АСП се взима решение да настояват за промяна на статута на ДАР, която да дава възможност на местните структури на партията в отделни случаи да подкрепят кандидат-кметoве, неиздигнати от коалицията. Това предложение ще бъде официално направено от АСП на заседанието на политическия съвет на ДАР на 30 май.

Националното ръководство на АСП препоръчва на местните си структури да участватв изборите за общински съветници с листа на ДАР, като настояват подреждането на кандидатите да не бъде на квотен принцип, а в зависимост от техните лични качества. В селищата, където няма кандидат-кметове на ДАР, партията ще подкрепя тези, чиито програми са най-близки до нейната.

30.05.95 - "Дума" - Васил Велинов заявява, че след разговор с премиера са се споразумели, докато Комисията към МС, която се занимава със стопанисването на държавни сгради, предложи други канцеларии на АСП, тя да продължи да обитава старите помещения.

- "Демокрация” - Веселин Благоев, директор на Агенцията по приватизация прави опит за насилствено влизане в офиса на АСП на ул. "Аксаков”, като при инцидента разбиват входната врата. Полицейски отряд съпровожда г-н Благоев, но след телефонен разговор между лидера на АСП Васил Велинов и главния секретар на МВР Георги Ламбов се изяснява, че заповед от МВР за полицейска акция няма.

- "Континент" - след закрито заседание лидерите на четирите партии в ДАР излизат с обща декларация по случая с Веселин Благоев, в която се казва, че това е грубо погазване на демократичните свободи и законите на страната. Политическият съвет на ДАР окачествява инцидента като “акт на самозабравили се чиновници, за които времето е спряло през 1989 голина".

 

* * *

ГОР

06.05.95 - "Стандарт" - Лидерът на ГОР г-н Александър Томов взима участие в откритата конференция в Прага, организирана от Социалистическия интернационал и Партията на европейските социалисти.

08.05.95 - "Знаме" - Александър Томов е гост на конгреса на БЗНС. Същият вестник информира, че според г-н Томов местните избори ще са проверка на възможностите за коалиране и за диалог между политическите сили. За него истинска проверка, ще има ли силен центристки блок, ще бъдат президентските избори, тъй като до местните имало твърде малко време.

15.05.95 - "Дума“ - Александър Томов е поканен за оратор в пловдивския Хайд парк. В речта си той заявява, че ако г-н Ж. Желев се кандидатира за президент, изборите ще бъдат спечелени от представителя на БСП. Ако обаче г-н Томов се явял, той щял да спечели поне 50 % от гласовете на БСП.

Тук той припомня, че през месец януари миналата година ВС на БСП е отхвърлил неговия доклад за вината на партията, тъй като е бил много критичен.

21.05.95 - "24 часа" - зам. председателят на пловдивската организация на ГОР Стефан Харизанов съобщава, че за лидерското място на местната структура ще се състои наддаване между бизнесмени. Мястото ще бъде свободно на 15 юни, когато настоящият  председател Валентин Найденов подава оставка. Освен да си осигурят средства с търга, горяните искали и да провокират съпартийците си от страната, тъй като ГОР постепенно изоставила всички афиширани при създаването си бизнес-проекти.

25.05.95 - "Труд" - по повод едногодишния си юбилей организацията на ГОР в Бургас организира официален турнир по футбол между местните политически сили. В турнира участват 7 отбора - Нов избор, ГОР - младежи и мъже,  БСП,  АСП и БСДП. Първото място е за Нов избор, втори са ГОР - мъже.

31.05.95 - "Труд" - ГОР организира коктейл, в ресторанта на Дома на киното по повод 2-годишнината от създаването на организацията. Лидерът Александър Томов отчита, че ГОР има вече над 200 структури в страната. На коктейла присъстват политици от всички цветове, хора от президентството и правителството и независими интелектуалци.

- "Труд" - Александър Томов обядва с Димитър Луджев в дипломатическия клуб в Горна баня. Това била неофициална среща между ръководствата на ГОР и Център за нова политика.

- "Дума’' - лидерът на ГОР Александър Томов заявява на брифинг, че широк обществен комитет за възраждане или за спасяване на София трябва да издигне кандидатурата за кмет на столицата. Според горяните издигането на политически оцветени кандидатури едва ли ще е най-удачният вариант в ужасното състояние, в което се намирал милионният град. Комитетът от видни интелектуалци трябвало да заложи на професионализма и на програмата на кандидат-кмета. ГОР обаче само предлагали идеята за подхода без да се ангажират със създаването му.

 

* * *

ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ

15.05.95 - "Земя" - в изборитe за съветници Зелената партия участва в рамките на коалицията ДАР, като местните организации ще си запазят  правото да се явяват самостоятелно или да подкрепят други формации. За кметските кандидатури Зелената партия ще води преговори с всички демократични политически организации.

21.05.95 - "Дума " - Зеленатa партия организира почистване на Витоша по случай Международния ден на почистването, който се отбелязва за първи път в България. Съорганизатори са Български туристически съюз, ТОА "Витоша” и Национален парк Витоша. Александър Каракачанов заявява, че подобен род мероприятия имат за цел да повдигат екологичната култура на гражданите.

 

* * *

СЪЮЗ "НОВ ИЗБОР"

01.05.95 - В статия за в-к "Труд" по повод 100-те дни на правителството г-н Руслан Семерджиев заявява, че сто дни са прекалено много за оценка на всяко едно социалистическо правителство, защото по традиция, те идват на власт след много примамливи обещания и пак по традиция не създават нещо полезно, освен в случаите, когато има натрупани много държавни пари. С болшевишки ентусиазъм се преследва частната собсвеност, за да стане практически невъзможно установяването на каквато и да е степен на демокрация, смята г-н Семерджиев. Според него проевропейската външна  политика е по-скоро "модна дрешка, която се облича според присъствуващите на приема, отколкото истински последователни действия".

09.05.95 - Председателят на Центъра за нова политика Димитър Луджев заявява в Смолян, че петролната фирма "Елпида" е финансирала с 6 млн. долара предизборната кампания на БСП. Сегашният премиер, смята г-н Луджев, няма намерения да връща в брой сумата, а чрез банкови кредити,  уредени от правителството и чрез договори.

12.05.95 - На поредица от срещи Димитър Луджев, д-р Кирил Бояджиев(РДП), Анастасия Мозер и Стефан Савов обсъждат политиката на БСП и вариантите за сътрудничество на местните избори. На срещите присъстваха и Венцислав Димитров и Стоян Ганев.

- В интервю, публикувано във в-к "Труд", Димитър Луджев заявява, че програмата за управление до 1998 г. на кабинета на Жан Виденов е "просто нов идеологически документ, който иска да хвърли мост между предизборните обещания и бъдещето, както и да успокои електората, че ако сега няма яснота какво да се прави, то в следващите години обещанието ще бъде изпълнено". Това, което прозира и е лайтмотив във всички документи, е ориентацията към връщане на държавата като основен инструмент за решаване на всички проблеми, смята г-н Луджев.

25.05.95 - Президентът Желев обсъжда създаванетo на коалиция на Обединените демократични сили на среща с Димитър Луджев (СНИ), Стефан Савов (ДП), Анастасия Мозер (БЗНС), Аспарух Панов (РДП) и Стефан Хаджитодоров (РДП). След срещата г-н Луджев заявява, че президентът Желев е подкрепил създаването на нова политическа формация, замислена от шестиматa лидери, като поискал тя да не бъде пропрезидентска, а човешка.

26.05.95 - Димитър Луджев заявява в Плевен, че случаят "Луканов" е безочливо срастване на държавния, партийния и частния капитал. Със сигурност БСП ще се задържи на върха 4 години, променя първоначалната си прогноза за управлението на социалистите лидерът на "Нов избор". Д-р Желев се нуждае от подкрепата на либерална формация за президентскитe избори - в сегашната ситуация на двуполюсен модел, доминиран от БСП, кандидатурата му може да бъде издигната само от Центъра за нова политика заедно с Народния съюз, РДП извън СДС, хората на д-р Дертлиев и ГОР, смята г-н Луджев.

28.05.95 - Лидерът на Центъра за нова политика Димитър Луджев заминава за Полша, за да участвува в международна конференция на политолози от Централна и Източна Европа.

29.05.95 - Центърът за Нова политика свиква Национален съвет, за да се обсъди ходът на преговорите с вероятните партньори на местните избори. До този момент ЦНП не е подписал нито едно споразумение. Според в-к "Стандарт" Димитър Луджев преговаря с РДП извън СДС, Християндемократическия съюз и федерация "Царство България" за общи бюлетини.

 

* * *

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

16.05.95 - “Стандарт" - ДОКАТО СЕ ЧУДИ КОИ ИЗБОРИ СА ПО-ВАЖНИ, СДС ОТНОВО ГУБИ ПОЗИЦИИ - на Националната конференция на СДС Филип Димитров призова да се търси сътрудничество с ДАР и Патриотичния съюз.

17.05.95 - "Стандарт" - снимка /Емилия Масларова и Любомир Начев/ с текст: Емилия Масларова спечели вътрешния министър Любомир Начев за каузата на Демократичния съюз на жените. Те се договориха полицаите да влязат в училищата, за да върнат доверието в униформата и да предпазват децата от престъпления.

- "Труд" - СОБСТВЕНИКЪТ НА ЯПОНСКИЯ ОТКЛОНИ СРЕЩА С ГИНЬО ГАНЕВ -  Иван Зографски, собственикът на хотел "Витоша", не се явил на уговорената за 16 май среща с Гиньо Ганев, председател на Агенцията за българите в чужбина.

- "Стандарт" - ОФ ИСКА ИМУЩЕСТВО ОТ ГИНЬО ГАНЕВ - "Отечественият фронт поиска пари и имущество от приемника си Отечествения съюз. Председателят на възстановеният на 7 май т.г. ОФ Ивайло Денчев покани публично на разговор шефа на ОС Гиньо Ганев. В писмо до БТА г-н Денчев пише, че "гениалният Георги Димитров" е създал сградите и финансовите средства на отечественофронтовците. 110 000 българи са възстановили членството си в Отечествения фронт, уточнява шефът им. Гиньо Ганев е председател на Агенцията за българите в чужбина. Той е единственият български политик, който се споразумя с управляващата БСП на два пъти - от името на Патриотичния съюз и на ОС.

18.05.95 - "Дума" - ЛИБЕРАЛИТЕ НА ПЕТКО СИМЕОНОВ ГЛАСЯТ КОНГРЕС  - в неделя Националният съвет на БПЛ ще обсъжда подготовката за участие в местните избори, начина на подбор на кандидатурите, както и коалиционните си партньори.

19.05.95 - "Дума" - ПОЛИТИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ ПОДПИСАХА БСП И БПЛ В ПЛЕВЕН - двете партии се задължават да започнат политическии организационни действия, които са в съответствие с интересите на града и общината. Сътрудничеството включва участието на дейци на БПЛ в структурите на местната власт, държавната администрация и сферата на стопанската дейност.

22.05.95 - "Новинар" - ЛИБЕРАЛИТЕ ЩЕ СИ ВЗАИМОДЕЙСТВАТ С БСП - "Партия Либерали ще продължи досегашната си линия на  взаимодействие с БСП, заяви след заседание на Националния съвет  лидерът й Петко Симеонов вчера. Като участници в Патриотичен съюз те следвали същата политика, макар че имали много  резерви срещу лоялността на социалистите като партньори. 11 либерални клуба от Великотърновско излезли с протестна декларация срещу политическото според тях уволнение на либерал от длъжността инспектор в управление "Просвета" в града. 

Националният съвет на либералите обсъди вчера и подготовката на III партиен конгрес, който ще се проведе в началото на юли.

- "Стандарт" - БСП НЕ БИЛА ЛОЯЛНА С ЛИБЕРАЛИТЕ -"Партия Либерали има сериозни резерви  срещу БСП и правителството, 100-годшината партия не била лоялен партньор и създавала големи проблеми в управлението. Специалистите са твърде затворени в себе си, каза вчера шефът на либералите Петко Симеонов. Засега сътрудничеството обаче щяло да продължи. Партия Либерали има официално двама представители във властта - Светлана Шаренкова - зам.-шеф на Агенцията за децата, и Еленко Божков - главен секретар на Комитета по енергетика. И двамата не излизат от парламентарните кулоари заради постоянното съгласуване на политическата линия. Членът на ИБ на БСП Николай Добрев бил натоварен да ги консултира по всяко време."

- "Труд" - ЛИБЕРАЛИТЕ НЕДОВОЛНИ ОТ ПАРТНЬОРИТЕ СИ БСП.  "Третият конгрес на Българска партия Либерали ще се проведе на 8 и 9 юли, реши Националният й съвет вчера. Форумът бил насрочен за края на май, но поради намерението на левицата да промени законите за изборите и местното самоуправление е отложен, обясни говорителката Светлана Шаренкова.

Либералите ще участват на местните избори в рамките на Патриотичния съюз. Според някои членове на БПЛ социалистите били нелоялни партньори. Ръководството окачестви като политическо уволнението на либерал от великотърновския инспекторат "Просвета" и подкрепи протеста на клубовете от региона."

- "Дума" - ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ НАСРОЧИ КОНГРЕС -"Третият редовен конгрес на Българска партия либерали да се проведе на 8 и 9 юли, реши вчера Националният съвет на партията. Честването на 100-годишнината от смъртта на Стефан Стамболов на 6 юли и голямата ангажираност около годишнината на либералите наложи предварително планираната дата на форума за 27 и 28 май да бъде отменена. До провеждането на конгреса БПЛ се надява да има яснота и по въпроса за нормативната база на местните избори. Засега становището на партията е в местните избори да участва в коалицията Патриотичен съюз."

- "Земя" - ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ НА КОНГРЕС ПРЕЗ ЮЛИ -"Конгресът на Българска партия Либерали ще се проведе на 8 и 9 юли, а не на 27 и 28 май, реши на вчерашното си заседание НС на партията. Доклад чете лидерът Петко Симеонов. Отлагането било поради очакваните промени в Закона за партиите и Закона за избори на кметове и общински съветници. На местните избори партия Либерали ще се яви в рамките на Патриотичния съюз, но има сключено споразумение за взаимодействие и с БСП, заяви говорителката на партията Светлана Шаренкова.

Нови членове на партията прие Националният съвет. Това са клубовете от Момчилград и Ардино и по един клуб от Смолян и Стара Загора".

- "24 часа" - ЛЮСПИТЕ СЕ ОТРЕКОХА ОТ ИМЕТО СНС СЪВСЕМ - подписан е документ от лидерите на БСДП, Зелената партия и Партия Либерали, че нямат претенции към името "СДС".

23.05.95 - "Стандарт" - БСП ВАДИ ЛИСТИТЕ СИ ЗА КМЕТОВЕ - на общото заседание, на което ще се обсъждат проектолистите за кметове и нови коалиционни партньори, "Позитано" 20 официално пуска ПП на БЗНС "Ал. Стамболийски" и ИС на ПК "Екогласност". ОПТ, Патриотичният съюз и независимите нямат представители.

25.05.95 - "Стандарт" - БСП ГОТВИ БЕЛИ БЮЛЕТИНИ И НЕЗАВИСИМИ КМЕТОВЕ - споразуменията с Патриотичния съюз и ОПТ остават в сила и за местните избори /съобщение на говорителката на БСП Клара Маринова/, но последните не били поканени на консултациите, на заседание на мнозинството, проведени на 23 май.

31.05.95 - "Земя" - КАБИНЕТЪТ БРЪКНА В "ЧЕРНАТА КУТИЯ НА КНЯЗ ШЕРВАШИДЗЕ с подзаглавие: Финансова ревизия е "хванала" неправомерни разходи в енергетиката за 6-7 милиарда лева..." Твърде възможно е след уволнения в интерес на работата бос да си отидат и навои негови съмишленици. Заместникът му Иван Марков бил замесен в игри с въглища, а секретар на КЕ Еленко Божков лавирал между партии, хуманитарни помощи, интереси на КТ "Подкрепа и т.н. ...".

-------------------------

* Издава: Информационен отдел на Българска партия Либерали

Даниела Михалкова, Александър Кацаров, Николай Николов, Силвия Петрова, Зорница Христова

тираж: 100 бр