12 юли 2024г.

Празник на националната гвардейска част, открит Панамският канал, приета новата българска конституция

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Факти - 1996, бр.3

издание на  Институт за развитие на демокрацията

съвместно с отдел "Информация" на БПЛ

Съдържание

 • Народно събрание
 • Президент
 • Министерски съвет
 • Българска социалистическа партия
 • Съюз на демократичните сили
 • Народен съюз
 • Движение за права и свободи
 • Български бизнес блок
 • Българска социалдемократическа партия
 • Гражданско обединение за републиката
 • Зелена партия

 


Народно събрание

01.03.96 - народните представители гласуват поправките в Закона за пенсиите, според който се узаконяват индивидуални пенсионни коефициенти. Те ще се изчисляват като отношение между средната брутна заплата през 3-те години, избрани за базови при пенсионирането и средната брутна заплата за страната за същия период.
Размерът на пенсиите ще се увеличава с по 2% за всяка година трудов стаж над изисквания /25 години за мъжете; 20 - за жените/. Пенсиите, които при новото изчисление трябва да бъдат намалени ще запазят стария си размер.
02.03.96 - „Дума “ - депутатите от ПГДЛ Ана Миленкова, Велко Вълканов и Бончо Рашков предлагат законопроект за хората загубили апартаментите си по силата на закона „Доган“ /хора купили имоти от заминаващите за Турция по време на „голямата екскурзия“ през 1989 г. По силата на закона „Доган“ те трябва да платят 12 пъти цената, която вече веднъж са платили през ’89 г. или да напуснат собствеността/. Проектът предвижда обезщетяване от държавата с равностоен имот или с 12-кратната стойност.
- в НС е внесен за разглеждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство. Вносител е Гинчо Павлов от ПГДЛ. Предложението е допълване на нова точка към сега действащия закон /16а/, според която лицата, които са придобили по собствена воля, чрез натурализация, избор или възстановяване, гражданство на друга страна, да загубят българското си гражданство.
06.03.96 - „Дума“ - акад. Сендов щял да повдигне въпроса за закона за народния представител, приет на първо четене преди близо година. Проектът е остарял още преди да е окончателно приет е мнението на парламентарния председател.
- „Дума“ - на среща акад. Сендов, проф. Васил Мръчков (председател на Съвета по законодателство - СЗ) и Младен Червеняков (министър на правосъдието) обсъждат възможности за оптимизиране на законодателната дейност. Акад. Сендов със съжаление констатирал, че препоръките на СЗ не са задължителни и понякога парламентарните комисии не се съобразяват с тях.
07.03.96 - „24 часа“ - депутатът от ПГ на БББ Георги Дилков внася проект за промяна на Наказателния кодекс. В предложените поправки се предвижда:
- задържането под стража за тежки престъпления да не може да се отменя до края на следствието;
- по-къси срокове за следствието;
- служебна защита да се предоставя не само на обвиняемия, но и на жертвата на престъплението;
- отменяне нормата в Наказателния кодекс, според която противодействието при неизбежна отбрана се преследва като престъпление;
- постановяването на доживотни присъди за рецидивисти, осъдени за тежки престъпления, ако не са изтекли 5 години от предишната им присъда;
- отнемането на автомобили да се определя като кражба, а не като взимане за „временно ползване".
- „24 часа“ - Здравната комисия на парламента обсъжда поправките в Закона за здравеопазването, внесени от правителството. Депутатите са против идеята за печати в паспорта на тези, които не желаят да стават донори след смъртта си. Според тях - който иска да стане донор трябва да напише нарочна декларация.
10.03.96 - депутатска делегация с представители на всички парламентарни групи, водена от акад. Сендов, заминава на двудневно официално посещение в Белград. Поканата е изпратена от сръбския парламент.
Акад. Сендов получил покана от Сръбското математическо дружество, за изнасяне на научен доклад пред колегите си.
11.03.% - ^Стандарт" - Председателят на парламента Сендов преди заминаването си за Белград заявява, че в програмата не е предвидена среща с българите от Западните покрайнини, но „Понеже пътуваме с коли, може и да се отбием пътьом до нашите сънародници в Сърбия“ - уточнил той.
13.03.96 - Комисията по бюджет и финанси решава на свое заседание необлагаемият месечен доход за 1996 г. да бъде 3 200 лв.
14.03.96 - „Труд“ - По законопроекта за данъка върху печалбата на фирмите народните представители били на мнение, че не трябва да се облагат разходите за сгради, машини и производствена техника - обратно на становището на вносителя - Министерски съвет. Мнението на депутатите е кооперациите да не плащат данък върху доходите си. Според Спас Мулетаров /БСП/ се нарушава българската традиция да не се облага печалбата на кооперациите.
Муравей Радев /СДС/ констатира, че няма никакви преференции за малкия и средния частен бизнес.
Според Росен Михайлов /БСП/ липсата на данъчни облекчения ще отблъсне външните инвеститори.
15.03.96 - "24 часа“ - на 19 март на посещение в България идва германският президент Роман Херцог. Депутатите все още не са избрали председател на групата за приятелство с Бон. При обсъждането опозицията е напуснала залата и провалила гласуването. Недоволството на сините е продиктувано от факта, че социалистите се опитвали да сложат свой човек за председател. Венцислав Димитров е предложил съпредседателство, но идеята била отхвърлена.
В програмата на Роман Херцог е включена среща с депутатите в сградата на Народното събрание.
- "24 часа“ - председателят на парламентарната енергийна комисия Пламен Денчев заявил, че ще настоява за по-голямо увеличение на тока от 1 април. (КЕ предвижда токът да поскъпне през април с 25-38% и след това през есента да достигне 3.5 цента за киловат.) Според Денчев по-добре било токът да скочи само през април, но с по-голям процент (цената за киловат да стане 3.5 цента), защото инфлацията през лятото нараствала по-малко в сравнение със зимата и населението по-лесно щяло да я приеме. И от друга страна КЕ щял да претърпи по-малко загуби.
- „Стандарт“ - в интервю за вестника Георги Дилков /БББ/ обвинява ПГДЛ, че отлага гласуване по отмяната на мораториума върху смъртното наказание, страхувайки се да поеме отговорността от гласуването и прилага парламентарни трикове, в резултат на което гледането на проектозакона е претупано.
Георги Дилков смята да внесе проекторешението отново, за да може да се разгледа на 22 март.
- „Стандарт“ - промените в Закона за местните данъци и такси са внесени в Народното събрание, след като кабинетът приема предложението на финансовия министър Димитър Костов и увеличава данък сгради и такса смет. Предложените от кабинета данъчни оценки на сградите съвпадат с отхвърлените на 7 март от Върховния съд.
16.03.96 - "24 часа"- парламентарна делегация заминава за Токио. В делегацията са включени акад. Сендов, Иван Куртев (СДС), Красимир Премянов и Петър Башикаров (БСП), Илия Данов (НС), Гюнер Тахир (ДПС) и Димитър Дичев (БББ). Депутатите ще проведат срещи с представители на Долната и Горната камара на японския парламент, с премиера Хашимото и външния министър Икеда. Семейство Сендови ще бъдат приети от имераторското семейство.
- "24 часа"- парламентът приема промяната в Закона за местните данъци на първо четене. От 1.5 до 25 пъти се е увеличила данъчната оценка в зависимост от мястото и предназначението на сградите.
Всички депутати от опозицията са гласували против приемането на проектозакона, защото това покачване на таксите допълнително увеличавало бедността на българина.
- депутатът от ПГ на ДПС Максим Димов претърпява автомобилна катастрофа.
18.03.96 - „Стандарт“ - Българска парламентарна делегация, водена от Николай Камов, председател на Комисията по външна политика, се е завърнала вчера от Братислава и Виена. Според наблюдения на Димо Гяуров /СДС/ в Словакия опозицията нямала за какво да критикува управляващите. Нашите депутати били впечатлени от единството на местните политици по въпросите на икономическото развитие.
19.03.96 - Дума“ - парламентарните представители от официалната делегация в Япония лансирали при посещението си идеята български фирми да поемат ангажименти по конкретни проекти от плана за възстановяване на Босна и Херцеговина, които ще бъдат финансирани от Япония.
20.03.96 - „Стандарт“ - председателят на Комисията по корупцията Лилян Сираков се оплаква, че от 11 члена в комисията са останали 9, които не са експерти по изследване на корупцията. Според него дори и 30 души да влязат в състава на комисията работата отново няма да е добра. Необходими били 5 човека, но компетентни.
21.03.96 - „Дума" - на 20 март е внесен за разглеждане в пленарната зала законопроект за администриране на отнето имущество. Според вносителката Гюлбие Реджеб (ПГ на ДПС) проектът предвижда връщане на отнетото имущество по време на възродителния процес.
- "24 часа“ - депутатите от Комисията по национална сигурност са изслушали отнета на директора на Националната полиция полк. Иван Димов за проблемите във ведомството през 1995 г. Вбесени народните представители коментирали, че Иван Димов е изнесъл лекция за престъпността пред Комисията и не отговорил на нито един депутатски въпрос.
Пред Комисията трябвало да говори и министър Начев, но отсъствал от страната. Затова срещата е отложена за следващата седмица.
- "24 часа“ - Икономическата комисия е одобрила три нови гранични пункта - в района на гр. Рудозем, прохода Маказа и гр. Гоце Делчев.
22.03.96 - „Стандарт“ - Проектозаконът за фалита на банките щял да тръгне към парламента на 25 март. Кабинетът е одобрил документа и последният е върнат на юристите на БНБ да го прецизират.
- „24 часа“ - на първо четене е приета поправка в Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия. Тя предвижда при работническо-мениджърска приватизация разсрочено плащане на цената да се допуска само когато участват най-малко 50 % от работниците и служителите в приватизиращото се предприятие.
При обсъждането Александър Йорданов е предложил боновите книжки да се продават до 15 юни, а не до 8 април, както е в момента. Венцислав Димитров е предложил незакупените бонове да се прехвърлят във взаимноосигурителния фонд, а от там в пенсионно и здравно осигуряване.
24.03.96 - „Труд“ - според Клара Маринова медийният закон трябва да влезе в пленарна зала до Великден. Според коментарите законът залагал „бомба“ с темата за кабелизирането на страната, защото липсвала специална глава за кабелните телевизии.
Клара Маринова е изразила мнение, че на комисията предстои разработването на нова закон за съобщенията.
25.03.96 - „Труд“ - Законът за данък върху печалбата на юридическите лица, внесен от правителството е приет на първо четене от Народното събрание. Според Венцислав Димитров от данък печалба финансовото министерство иска да изстиска много повече приходи, отколкото е практиката в развитите страни.
26.03.96 - „Стандарт“ - депутатите от Бюджетната комисия извънредно гледат ново предложение за промяна в закона за БНБ. То предвижда възможността назначените от президента членове на управителното тяло на БНБ да бъдат освобождавани преди края на мандата им, по преценка на управителя на Централната банка.
Предложение е постъпило и от Златомир Орсов, предвиждащо съставът на Управителния съвет на БНБ да се избира изцяло от парламента. В момента управителят и тримата подуправители се одобряват от Народното събрание, а останалите петима се назначават от президента.
27.03.96 - Парламентът приема промените 6 Закона за данъка върху общия доход.
28.03.96 - „24 часа“ - работната група към бюджетната комисия подготвя поправките на Закона за БНБ. Най-оспорваното предложение било мандатът на управителя на БНБ, на подуправител или на член от Управителния съвет да може да бъде прекратен предсрочно с гласовете на 1/2 от депутатите.
Работната група предлага управителят на БНБ да бъде освобождаван предсрочно, ако се занимава с личен бизнес. Депутати поискали личният бизнес да не е причина за уволнение.
Принципът на екипност е отхвърлен от работната група.
Едно от предложенията на работната група е президентът да е длъжен да назначи член на Управителния съвет, ако управителя на БНБ го предложи повторно. Същото правило да се използва и при предсрочно освобождаване. Според депутатите не било редно със Закона за БНБ да се ограничават правата на държавния глава.
- „24 часа“ - Според Закона за данъка върху общия доход 10% авансов данък ще плащат работещите на граждански договор и свободните професии от 1 април. Ако доходът от началото на годината до сега е надвишил 60 хил. лв. удръжката ще бъде със задна дата.
Едноличните търговци, частните лекари и зъболекари ще плащат 20% авансово на тримесечие. Първата вноска трябва да е до 1 май, а последната до 25 декември и тя ще бъде равна на 1/3 от дължимите вноски за деветте месеца. За едноличните търговци ще се признават за разходи инвестиции за дълготрайни материални активи и държавни съкровищни бонове само до влизането на Закона в сила.
До 1 май занаятчиите и таксиметровите шофьори трябва да внесат 2/3 от патентния данък за първото тримесечие. Налогът ще се внася 4 пъти в годината.
Авторските и лицензните възнаграждения ще се облагат с 32%
данък.
Декларации за доходите трябва да подават всички, независимо дали са под или над облагаемия минимум.
29.03.96 - „Стандарт“ - данък сгради и такса смет влизат в сила с дата от 1 януари 1996 г. е решил парламентът на 28 март. Налогът да се плаща на четири равни части /през април, юли, септември и ноември/. Платилите данъка до 30 април получават 5% отстъпка.
- "Дума“ - единадесет депутати от опозицията са внесли искане за извънредно заседание на Икономическата комисия на тема масовата приватизация. На заседанието СДС щяла да представи доклад за хода на масовата приватизация. (Желанието на опозицията е да бъдат изслушани вицепремиерът Румен Гечев, директорът на Центъра по масова приватизация Калин Митрев, изпълнителният директор на Агенцията за приватизацията Веселин Благоев и председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси Християн Танушев.)


Президент

02.03.1996 - „Дума“ - президентът Желев получава поздравления по случай националния празник на България - 3 март от руския президент Борис Елцин. В телеграмата се изразява увереност, че съществуващите исторически корени в руско-българските отношения и занапред динамично ще се разширяват в интерес на двата народа, като съдействат за укрепването на международния мир и сигурност, на равноправното и взаимно изгодно сътрудничество.
- "24 часа“ - президентът Желю Желев е изпратил венци и гвардейци пред дома-паметник на Александър Стамболийски по повод 117-годишнината от рождението на държавника земеделец. На церемонията са присъствали членовете на Постоянното присъствие на БЗНС, депутати земеделци.
04.03.1996 - „Пари“ - в словото по БНР и БНТ по случай националния празник на България президентът Желев изтъква, че българският народ е успявал само когато е бил обединен. Д-р Желев заявява, че България е имала своя исторически просперитет само когато не е забравяла, че силата на един народ е в неговото единство, в умението и готовността на неговите граждани да поставят общия национален интерес над своите лични, групови и партийни интереси. Според президента Желев безпримерният героизъм на българските опълченци е показал, че българинът е зрял за свободата си и може да умира за нея.
- "24 часа“ - държавният глава Желев и премиерът Виденов са участвали в официалната церемония по случай националния празник на България - 3 март пред Паметника на Незнайния войн. Двамата са обменили помежду си по няколко думи, но са поздравили поотделно присъстващите дипломати.
- "24 часа“ - на тържеството за 3 март в Софийския университет е изпята два пъти „Многая лета“. Веднъж за националния празник и веднъж за 61-ия рожден ден на Желев. Поетът Радой Ралин, спазвайки народната традиция, е издърпал ухото на президента Желев.
- "Континент" - 14 са селата в Сливенската община, изградили комитети по призива на президента Желев. Създаването на комитетите било решено на общоселски събрания, а регионалната статистика съобщило общинското ръководство на БЗНС.
05.03.1996 - „Стандарт“ - по покана на президента Желев у нас на посещение ще пристигне президентът на Република Словения Милан Кучан. Гостът ще се срещне още с премиера Виденов и ще посети Народното събрание.
- "Континент“ - работната група на опозицията ще се срещне с президента Желю Желев, за да го запознае с проекта за първичните избори, съобщава синият депутат Михаил Михайлов. От Народен съюз заявяват, че д-р Желю Желев може сам да реши съдбата на вътрешните избори, като каже дали ще се яви на тях или не.
- "Дума“ - кметът на Стара Загора Цанко Яблански заявява, че няма информация в старозагорската община да са създадени обществени комитети за връщането на земята, за които призова в обръщение президентът Желю Желев.
06.03.1996 - „Земя“ - работната група за подготовката на предварителните избори на кандидат-президент в опозицията се среща с президента Желев. В групата участват на партиен принцип представители от всички опозиционни парламентарни сили.
- "Новинар“ - съветникът на президента Желев Георги Спасов заявява пред агенция „Балкан“, че СДС провокира Желев да участва във вътрешните избори на коалицията за кандидат-президент. Експертно проучване на президентството сочело, че Желев нямал равностойни съперници. Авансът на Желев се е измервал в пъти, а не в проценти.
- „Труд" - президентът Желев е поздравен за националния празник на България 3 март от президентите на САЩ - Бил Клинтън, на Германия - Роман Херцог и на франция - Жак Ширак.
- „Стандарт“ - председателят на Висшия мюсюлмански духовен съвет Недим Генджев заявява, че е обиден на президента Желев. Повод за това била поканата на Желев към нелегитимния главен мюфтия Фикри Сали за коктейла в резиденция „Бояна“ по случай 3 март. Той добавя още, че президентът прави метан на ДПС преди изборите, защото Сали е свързан с партията на Доган.
- „Пари“ - лидери на СДС казват, че обществените комитети за връщането на земята може да се окажат формации за подкрепа на кандидатпрезидентската кампания на д-р Желев. Според Йордан Соколов всичките досегашни опити на президента да направи своя партия пропаднали, затова сега комитетите щели да поемат кампанията. Единствено БЗНС досега е подкрепила инициативата на Желю Желев.
- „Континент“ - за трети пореден път президентът Желев открива в Пловдивското панаирно градче международната специализирана изложба „Агра-96“ под надслов „Всичко за селското стопанство“.
07.03.1996 - "Новинар“- след среща на работната група изготвила механизма за първичен вот с Желев, съветникът на държавния глава заявява, че президентът е харесал правилата за провеждане на предварителни избори в опозицията. Д-р Желев е казал, че това е най-демократичната процедура за издигане на единна опозиционна кандидатура. Желев обаче все още не е съобщил дали ще участва в тях.
- „Труд“ - на среща с президента Желев Асоциацията на търговските банки изразява притесненията си от политизирането на банковата сфера у нас. Президентът е поел ангажимент за разработката на програма за излизане от кризата, за запазване независимостта на БНБ и отстраняване на държавния рекет в тази сфера.
09.03.1996 - "Континент“ - на среща с президента Желю Желев 7 атомни физици, сред които и директорът на Ядрения институт към БАН Йордан Стаменов заявяват, че първи енергоблок на АЕЦ „Белене“ трябва да бъде довършен и да влезе в действие най-късно до 2004 година. Държавният глава е изслушал становището на учените, без да взема отношение по проблема за АЕЦ „Белене“.
11.03.1996 - "Пари" - акцентът на предстоящите разговори между президентите на България и Словения Желю Желев и Милан Кучан се очаква да бъде зоната за свободна търговия. Външнополитическият съветник на президента Желев Камен Величков е напомнил, че подготовката за споразумението за зона за свободна търговия върви от няколко години. Той смята, не предстоящото сключване на спогодбата може да бъде една стъпка към по-сериозното приобщаване на България към държавите от Вишеградската тройка. Президентът Желев смятал още да предложи сътрудничество между България и Словения при изпълнението на телекомуникационните и транспортни проекти на Балканите.
12.03.1996 - "Дума“ - президентският говорител Валентин Стоянов заявява по повод проведения на 10.03.96 г. форум на Демократичната левица, че от Жан Виденов се е очаквало да даде обективна и почтена оценка по всички въпроси, които разтърсват страната през последните седмици. Повод за изявлението на г-н Стоянов били нападките срещу президента в премиерския доклад. Президентът Желев смятал, че Виденовото правителство е шесто в президентския мандат и първо с толкова остра конфронтация. Държавният глава е предупредил още преди година, че БСП прави опит да стане партия-държава, а нейният лидер имал сталинистка представа за държавност. Президентът бил загрижен, че правителството зачерква шансовете на БСП да стане модерна лява от европейски тип.
- „Дума“ - по покана на президента Желю Желев у нас пристига президента на Република Словения Милан Кучан.
13.03.1996 - "Континент" - след разговора на четири очи между президентите Желю Желев и Милан Кучан става ясно, че Словения подкрепя българската инициатива за провеждане на общобалканска среща на министрите на външните работи през юни. Словения става седмата страна от региона, поддържаща идеята за регионалния форум. Двамата президенти заявяват, че България и Словения трябва да доизградят правно-договорната си основа за сътрудничество. Двете страни имали сходни интереси за по-тясна интеграция в евроструктурите. Д-р Желев подчертава значението на подготвяния договор за създаване на свободна зона за търговия между двете държави. Според г-н Кучан България и Словения са пострадали достатъчно от югоембаргото, а с президента Желев имали идентично отношение към Дейтънското споразумение.
- „24 часа“ - жителите на доспатското село Змеица са изпратили искане до президента Желю Желев да им намери пазар за 4000 тона картофи. При посещението си през есента в този край Желев е обещал да помогне за продажбата на картофите.
14.03.1996 - „Континент“ - на съвместна пресконференция със словенския си колега Милан Кучан президентът Желю Желев отчита, че с неговото посещение се затваря кръгът на българската външна политика към страните в Югоизточна Европа. Единствено изключение все още оставала Сърбия. Като пример за високата активност на БСП към Белград д-р Желев е посочил посещенията на министъра на външните работи Пирински, премиера Виденов и председателя на НС акад. Сендов. Словенският гост е говорил пред Народното събрание и е имал среща с премиера Виденов. От него е получил уверение, че до края на 1996 година двете правителства ще подпишат най-важните спогодби в икономическата област.
- „Континент“ - лидерът на НД „Екогласност“ Едвин Сугарев е поискал на заседание на синята парламентарна група депутатите да вземаш решение в.“"Демокрация" да не пише за президента Желев. Г-н Сугарев недоволствал, че на първа страница на опозиционния вестник е било отпечатано изявлението на Желев заедно със снимка на съветника му Валентин Стоянов след пленума на БСП.
- „Пари“ - Херберт Браун, президент на Ротари интернешънъл пристига в София. Това е първото му посещение в страна от Източна Европа. Целта на посещението му е официално да връчи на президента Желев престижната награда „Приятелите на Пол Харис“ за заслугите му в миналогодишната кампания за ваксинирането на българските деца срещу детски паралич.
- „Труд" - д-р Желев ще бъде издигнат за кандидат-президент от инициативен комитет от пет шуменски партии - СДС-89, Съюзът на репресираните, движение „Гражданска инициатива“, „Екогласност“ и националният съюз „Демократична България“.
15.03.1996 - „Дума“ - на среща с управителя на централна банка Любомир Филипов президентът Желю Желев е изразил критичното си отношение към някои от действията на БНБ. Освен Камен Тошков, шеф на „Банков надзор, одобрението на президента е загубил и Стоян Шукеров, шеф на направление „Валутни операции“ в банката. Техният мандат изтичал през юли и Желю Желев нямало да утвърди кандидатурите им, ако те бъдат предложени за нов мандат.
- Дума“ - президентът Желю Желев е разговарял с шефа на Елитбанк Иво Георгиев за състоянието на банковия сектор. След срещата г-н Георгиев заявява, че според президента Елитбанк е от банките с адекватно поведение. Държавният глава бил искрено загрижен за банковата система и се интересувал от предложението на банката за използване на валутните облигации на Булбанк от добри частни банки. Д-р Желев не е искал от Елитбанк някакви финансови ангажименти за президентската му кампания.
- "24 часа“ - източници от белгийската столица съобщават, че предстоящата визита на Желю Желев в Брюксел е смутила сериозно работата на най-висшия орган на страните от Шенген. Мястото на насроченото за 26 март заседание на вътрешни и правни министри от шенгенската група е било сменяно 2 пъти заради протоколните нужди по програмата на българския президент. Отговорен служител от групата, затворила границите си за български граждани признава, че „Желев си го е върнал на Шенген“. Държавният ни глава ще бъде в Брюксел на 25-27 март.
- "24 часа" - при президента Желю Желев на 18 март ще се събере Консултативният съвет за национална сигурност, за да обсъди проблемите на производството и търговията с оръжие. Желев вече е изслушал мненията на търговци, военни и синдикалисти и сега ще обсъжда съвместно с премиера, министри и депутати как да си върнем мястото на световните пазари на оръжие.
- „Новинар “ - синият депутат Сашо Стоянов заявява, че 30 хил. души, активизирани от БСП да гласуват на вътрешните избори на опозицията, ще са достатъчни, за да бъде номиниран най-неподходящият човек. Той подозира заговор между Желю Желев и Андрей Луканов за създаване на либерален център, който да постави на колене СДС.
- „Пари“ - президентът Желев става почетен член на Ротари, след като председателят на Ротари интернешънъл Хърбърт Браун му е връчил значка на организацията. Държавният глава е бил патрон на акцията „България без детски паралич“ през миналата година.
Действителната причина за посещението на Хърбърт Браун в България е била самостоятелното отделяне на двата български Ротари клуба, които досега са били организационно подчинени на дистрикт / географското понятие в ротари обществата/ 2480 със седалище в Солун. Българският държавен глава също е пожелал скорошното отделяне на клубовете и регистрирането на самостоятелен дистрикт за България.
16.03.1996 - "Континент" - Президентът Желев призовава за общи действия на държавните институции, БНБ и търговските банки за излизане от кризата в банковата система. Д-р Желев е споделил мнението, изразено на срещите с банкери, че БНБ и по-точно нейният Управителен съвет носят отговорност за сегашната криза.
18.03.1996 - "Пари"- президентът Желев е предложил в обръщение българите, спечелили четвърто място на световната олимпиада по програмиране, да получат най-високите държавни отличия. Желев сравнява успеха на математиците с четвъртото място на българските футболисти на първенството на планетата, които е отличил с орден Стара планина.
19.03.1996 - „Дума“ - от изявление на шефа на президентската канцелария Ивайло Трифонов става ясно, че на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Желю Желев е разгледал проблемите на отбранителната индустрия и търговия и е направил препоръки за оздравяването на военната промишленост на България. Бил е разгледан и документ, разработен в президентството въз основа на разговорите на държавния глава с ръководители на производствени и търговски фирми и синдикалисти.
По проблемите на оръжейната промишленост са говорили и министрите Димитър Павлов, Климент Вучев и Атанас Папаризов. На заседанието са присъствали премиерът Виденов, министри и членове на парламентарната Комисия по националната сигурност.
- "Новинар" - Асен Агов заявява пред вестника, че съществува политически триъгълник Андрей Луканов, Желю Желев и Бриго Аспарухов. Г-н Агов смята, че оглавяваната от ген. Аспарухов Национална разузнавателна служба (НРС) е елемент от политическата криза в България. Там се криели твърде много тайни, които обаче не се използвали за защита на гражданите, а за политически цели и натиск. Тъй като НРС е на пряко подчинение на президента на републиката, в неговите правомощия е да уволни генерала.
- „Земя“ - по покана на президента на Република България Желев на официално посещение у нас пристига президентът на федерална република Германия Роман Херцог. Двамата държавни глави ще обсъдят развитието на двустранните отношения, проблемите на интегрирането на България в Европейския съюз и други организации на Стария континент. В центъра на вниманието ще бъдат търговско-икономическите връзки между двете страни. Сега Германия е втори след Русия търговски партньор на нашата страна и заема първо място сред чуждестранните инвеститори.
20.03.1996 - ^Континент" - президентът д-р Желю Желев е обещал на Анастасия Мозер да присъства на заседанието на Върховния съюзен съвет на БЗНС, когато ще се обсъжда неговата кандидатура за нов мандат за държавен глава. Г-жа Мозер съобщава, че лидерите на Народен съюз ще разговарят с водачите на СДС за нападките срещу оранжевата коалиция и д-р Желев на столичната конференция на СДС.
- "Континент" - на среща на четири очи президентите Желев и Херцог са обсъдили конкретни въпроси - от обезопасяването на АЕЦ „Козлодуй“ с германска помощ до възможностите за скорошно интегриране на България в ЕС и НАТО.
- "Континент" - президентът Желю Желев заявява за „Франкфуртер Алгемайне цайтунг“, че България е забавила темповете си на приобщаване към евроструктурите. Мнозинството на бившите комунисти блокирало реформите и се опитвало да върне част от старите структури чрез псевдокооперативи на село.
- „24 часа" - президентът Желю Желев заявява пред вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, че БСП постепенно се превръщала в родоначалник на мафиотски структури. Според президента соцпартията се обвързвала с финансови групировки, „които очевидно оперират с престъпни капитали“. Партия, която се бои от частната собственост и от НАТО, за президента Желев си оставала комунистическа. В интервюто д-р Желев предрича разцепление на БСП заради сериозните противоречия в нея.
21.03.1996 - "Дума" - екслидерът на СДС д-р Петър Берон заявява пред журналисти в Стара Загора, че очаква бъдещите президентски избори „да изметат Желю Желев от българската политическа сцена заедно с кръга от предатели и нищожества край него“. Според Берон бъдещият президент на България задължително трябва да бъде патриот и общоприемлива фигура без двойно гражданство, която не е корумпирана и има приличен външен вид.
- "Континент" - след среща с държавния глава г-жа Анастасия Мозер заявява, че президентът д-р Желю Желев се е съгласил да бъде кандидат на БЗНС на предварителните избори за общ претендент на опозицията. Д-р Желев е обещал да се оттегли, ако вътрешният вот бъде спечелен от претендента на СДС. Ако загубел президентът да помоли Народният съюз да излъчи вицепрезидент на синия избраник.
Лидерът на СДС Иван Костов бил обещал на Анастасия Мозер да спре атаките срещу д-р Желев на националната конференция на коалицията.
22.03.1996 - „24 часа" - в специално изявление по повод на решението на руската Дума отпреди седмица, отменящо актовете, с които бе разпуснат Съветският съюз, президентът Желю Желев заявява, че България осъжда възстановяването на СССР като безпрецедентен опит за реставрация, за връщането на историята назад. Според Желев вотът на руските депутати доказвал, че НАТО трябва да се разшири на изток, а България „да депозира най-после своята кандидатура за редовно членство“. Държавният глава смята, че силите от миналото все още представляват заплаха за руската демокрация и за бившите соцстрани.
- "24 часа" - президентът Желю Желев смятал да се намеси в църковния скандал със свещоливницата в Илиянци. Той е поканил на разговор противника на патриарх Максим дядо Пимен. На 91-годишния старец му прилошало от 4 часовото чакане пред портала на спорната свещоливница и не се е явил на срещата.
23.03.1996 - „Дума“ - президентът на републиката Желев е изпратил поздравление до министър-председателя Жан Виденов по случай рождения му ден.
- „Дума“ - при посещението си във Видин президентът Желев заявява, че никога не е бил против кооперациите, но подкрепял такива с членове собственици, а не като сегашните - с наемници. Той не бил против комасацията на земята, но ако се питат собствениците. Държавният глава обвинил БСП, че изменила философията на Закона за земята така, че тя да не може да бъде върната. Създаваните по негово настояване комитети за земята били един вид стачка срещу управляващите, подобно на тези на работниците в промишлените предприятия.
- "Континент“ - пред журналисти президентът Желю Желев заявява, че разполага със социологическо изследване, различно от публикуваните, според което е с 5 на сто пред Георги Пирински.
- "Новинар"“ - във Видин президентът Желю Желев заявява, че лансираната напоследък идея от проф.Николай Генчев и Румен Воденичаров за неутралитет на България е противопоставяне на опитите ни да се присъединим към НАТО. Според него трябвало най-сетне да се разбере, че Северноатлантическия пакт е гаранция за сигурност, а не просто военен блок. Неутралитетът щял да ни превърне в сателит на някоя от великите сили, както било преди години.
25.03.1996 - "Континент" - на провелия се на 24 март Върховен съюзен съвет на БЗНС д-р Желев е избран за кандидат-президент. С ръкопляскания и ставане на крака земеделците са посрещнали президента Желев на форума. Той е благодарил за оказаното му доверие и е изразил надежда, че ще спечели президентските избори, тъй както през 1991 година кандидатурата му била издигната от сините земеделци.
В отговор на изказването на Иван Костов, че на предварителните избори ще се борят един перестройчик и новото лице на опозицията президентът Желю Желев заявява, че това са несериозни изказвания, които показват едно твърде ниско равнище на политическо мислене. Г-н Желев заявява, че е бил срещу комунизма и разрушаването на системата преди 30 години, когато въпросният господин е бил едно асистентче по политикономия в института „Карл Маркс“.
- „Стандарт“ - президентът Желю Желев заминава за Брюксел на тридневно официално посещение. Програмата му предвижда среща с краля на Белгия Алберт Втори и с министър-председателя Жан Люк Деан.
Президентът Желев ще настоява за пълноправно членство на страната ни в НЕОКОКОМ - организацията, която упражнява контрол върху търговията и технологиите на стоки с двойно предназначение. Разширяването на НАТО на изток и изграждането на регионална балканска система за сигурност ще бъдат обсъждани от Желев и белгийските му домакини. В качеството си на върховен главнокомандващ президентът Желю Желев ще договаря съвместното участие на двете страни по програмата „Партньорство за мир“. Имало вероятност България и Белгия да се споразумеят и за сътрудничеството във военноикономическата и военномедицинската област.
26.03.1996 - „24 часа“ - президентът Желю Желев заявява в главната квартира на НАТО в Брюксел, че единствено членството в НАТО гарантира националната сигурност на България. Според българския президент само обвързването с евро- и атлантическите структури може да гарантира необратимостта на демократичните процеси. Желев е говорил пред Съвета на НАТО, където е настоял никоя държава извън пакта да няма възможност да блокира или спира процесите на разширяване. НАТО представлявал уникален шанс за малките и средните държави през този век да гарантират националната си сигурност, без да стават сателити на някоя велика сила. Президентът Желев е коментирал решението на руската Дума да възстанови Съветския съюз като акт, който може само да направи по-твърди и категорични страните, които искат да влязат в НАТО. „Решението на Думата показва какви опасности могат да възникнат за страните, които държат на своята независимост“, е мнението на българския президент.
- "Новинар" - лидерът на БСДП Петър Дертлиев заявява, че Желю Желев президент, Петър Стоянов вице била печелившата кандидатпрезидентска формула на опозицията за изборите. Единствено сегашният президент можел да надбори червения претендент.
- "Новинар" - след срещата си с президента Желю Желев шефът на НАТО Хавиер Солана заявява, че България трябва да бъде включена в следвоенното възстановяване на Босна като компенсация за тежките загуби, които е претърпяла, спазвайки югоембаргото. В реч пред Съвета на НАТО президентът Желев заявява, че има всички основания да се очаква разширяването на НАТО и ЕС да протече едновременно.
27.03.1996 - „Континент“ - на среща с председателя на Европейската комисия Жак Сантер президентът Желев е поставил въпроса за по-скорошното изключване на България от негативния списък със 101 държави на ЕС. На кратка съвместна пресконференция след срещата с Жак Сантер д-р Желев заявява, че е нелогично страни, които имат статут на асоциирани членки на ЕС като България и Румъния да фигурират в този списък. Президентът е изтъкнал също така, че за България разширяването на ЕС към Балканите е много важен въпрос. На среща в главната квартира на ЗЕС в Брюксел д-р Желев заявява, че е илюзия да се смята за възможно приемането на България в ЕС, без да е показано категорично желание за присъединяване към НАТО.
- "Континент“ - на специално заседание на Постоянния съвет на Западноевропейския съюз българският президент Желю Желев заявява, че липсата на консенсус в България по въпроса за членство в НАТО се дължи до голяма степен на водена у нас пропаганда срещу Северноатлантическия съюз. Пред журналисти д-р Желев споделя, че ако в разяснителната кампания за същността на НАТО са били хвърлени толкова средства, колкото за пропагандиране на масовата приватизация, в България вече щяло да има консенсус, какъвто сме постигнали за кандидатстването в ЕС. Президентът изтъкнал, че НАТО и ЗЕС не са просто военни блокове, а части от една общност заедно с Европейския съюз, която защитава ценностите на демокрацията и пазарната икономика.
- „Труд“ - президентът Желю Желев е водил около 15-минутен разговор с краля на Белгия Албер И. В наскоро открития в Брюксел Американски търговско инвестиционен център посланикът на САЩ в Брюксел Алън Блинкен е дал обяд на Желю Желев. Българската официална делегация е поднесла цветя на бюст- паметника на Тодор Ангелов - национален герой на Белгия, интербригадист и по-късно ръководил белгийската съпротива срещу нацизма. Тодор Ангелов е баща на нашата писателка Свобода Бъчварова.
28.03.1996 -,Пари“ - в последния ден от посещението на президента Желев в Брюксел е било свикано извънредно заседание на Комисията по външна политика на Европейския парламент. Д-р Желев е отговарял на запитвания на депутати за арестите на журналисти у нас, за отношението ни към ЕС и НАТО, за законодателните спънки пред чуждите инвестиции, за отношението на обществото към българските турци. Според президента Желев не арестите били толкова важни, колкото уволненията на журналисти от телевизията и радиото, които говорели за явна цензура.
Преди заседанието българската делегация е била приета от председателя на парламента Клаус Хенш. Д-р Желев е настоял Европа повече да не ни свързва с размириците в бивша Югославия, когато става дума за интеграцията ни в евроатлантическите структури и за инвестициите.
- "Пари" - след повторно правителствено решение 121 от 27 февруари т.г., канцеларията на президента е дала съгласие за започване на процедура за отзоваването на посланичката ни в Швейцария Елена Кирчева във връзка с антисемитския скандал, в който е замесена. Още преди половин година правителството е предложило отзоваването й, но президентът Желев не е дал ход на искането.
- „Земя“- пред Европейския парламент президентът Желю Желев заявява, че България води мъдра политика на равновесие и стабилност на Балканите. Желев подчертава, че България трудно ще се справи сама с натрупалите се тежки проблеми и призова депутатите да съдействат за защита на националните ни интереси.
- "Земя“- д-р Желев е бил гост и на брюкселската община, където е водил разговор с кмета Ксавие дьо Донеа.
- "Новинар“ - по повод изказване на руския военен министър ген.Павел Грачов президентът Желю Желев заявява в Брюксел,че е абсурд България, Русия и Сърбия да правят ответен военен блок на НАТО. Желев заявява също, че няма да позволи Русия да диктува външната ни политика. Държавният глава е отхвърлил „полуветото“ на Русия за членството ни в НАТО - терминът е използван във въпроса, отправен му от генералния секретар на СЕ г-жа Катрин Лалюмиер.
- „Труд“ - Осман Октай заявява, че ръководството на ДПС ще поиска срещи с двамата кандидати на опозицията - Желю Желев и Петър Стоянов, за да изслуша програмните им намерения. Поканите към тях ще бъдат отправени след подписване на споразумението за първичните избори в опозицията. Желев няма да прави откриване на вътрешната предизборна кампания, както е запланувал кандидатът на СДС.
29.03.1996 - „24 часа“ - президентът Желю Желев награждава Николай Гяуров с най-високото българско отличие - орден „Стара планина“ първа степен.
- "Пари“ - президентът Желю Желев ще насрочва нов избор за кмет, когато е касиран изборът, предвиждат гласуваните в парламента промени в Закона за местните избори.
„Земя“ - президентът Желю Желев е поканил на среща-разговор министъра на земеделието и хранителната промишленост Светослав Шиваров по повод очертаващата се криза в животновъдството.
В срещата са поканени за участие ръководството на парламентарната Комисия по земеделие и гори, шефове на Асоциацията по животновъдството и на различни съюзи. Сред поканените са и производители на фуражи и около 40 управители на частни и държавни животновъдни предприятия в страната.
- „Труд“ - Стоян Ганев заявява от САЩ пред вестника, че предварителните избори са избори на партийния апарат и затова Желев ще ги загуби. Той бил изненадан, че президентът е допуснал да бъде подведен за реалните му шансове в такова допитване. Г-н Ганев бил видял как от партийните структури е зависел резултатът на първичните избори в един от щабовете на Боб Доул, който е бил до неговия дом.
30.03.1996 - „Труд“ - президентът Желю Желев прави изявление пред представители на БТА, БНТ и БНР във връзка с изявленията на президента Елцин (на пресконференция в Москва на 29.03.1996 г.), че е възможно България да се присъедини към новия Съветски съюз заедно с Беларус, Казахстан и Киргизстан, както и във връзка с изявленията на генерал Грачов, направени в Главната квартира на НАТО през януари тази година, че ако НАТО се разпространи в Полша и там бъдат разположени военни бази, то Русия също ще разположи такива бази на територията на България.
Според президента това са все въпроси, които никога не са били обсъждани от официалните държавни институции на Република България и с които българският народ никога не би се съгласил. В изявлението г-н Желев пита официално правителството: водени ли са тайни разговори с Русия, поемал ли е някой подобни ангажименти зад гърба на българския народ?
В случай, че правителството не отговорело ясно, недвусмислено и категорично на споменатите изявления и на поставените от президента въпроси, Желев щял да сметне, че кабинетът води тайни разговори зад гърба на българския народ и извършва национално предателство.
31.03.1996 - „Труд“ - на срещите си с ДП и РДП извън СДС президентът Желев предрича, че около Народния съюз може да се роди нова политическа сила, която ще се превърне в алтернатива, разрушаваща двуполюсния модел у нас, така вреден за България.
Държавният глава щял да поиска в анекс към споразумението твърди гаранции за честно и почтено провеждане на първичните избори, без манипулации и „шашми“. Президентът смята, че първичните избори по американски модел не са уместни за българската опозиция. Те били отчаян опит за обединение.
Министерски съвет
02.03.1996 - „Дума“ - министър-председателят Жан Виденов провежда работна среща в Пазарджик с кметове и председатели на ОбС от Пловдивска област. Основни теми са проблемите на масовата приватизация и изпълнението на републиканския бюджет. Министър-председателят заявява, че самоцелни промени в кабинета няма да има.
Той не би приел и оставката на здравната министърка Мими Виткова по повод скандала около заразените със СПИН граждани.
- „Дума“ - в отговор на депутатски въпрос на Владислав Костов дали има осигурена пшеница за изхранване на населението, министър-председателят Жан Виденов отговаря, че кабинетът стимулира производството на пшеница, като увеличава изкупните цени, които са нараснали от 3 000 лв./тон през 1994 г. на 6800 лв./тон през тази година. Това се отразявало на цената на брашното и на хляба, но цялото общество трябвало да поеме тежестта, тъй като цените трябва да стимулират зърнопроизводителите. Снабдяването с брашно и хляб е нормално и ще е такова до новата реколта, а квотите, дадени от държавния резерв, не са използвани, информира Жан Виденов.
- Дума“ - членовете на медицинските федерации на КНСБ, „Подкрепа“, АДС, Съюза на частно практикуващите лекари и Софийската организация на БАС организират на площад „Св. Неделя“ протестен митинг срещу политиката, водена от здравното министерство.
Веднага след митинга министър Виткова заявява пред журналисти, че тя е отправила покана за разговор с организаторите на митинга, но синдикалистите отказали. Според нея с митинга се преследвали политически, а не социални цели.
- „Дума“- военният министър Димитър Павлов съобщава, че тъй като Министерството на отбраната като институция няма право да създава приватизационни фондове, е образуван инициативен комитет, който ще убеждава и привлича хората с пагони в свой фонд.
Министър Павлов припомня, че от два дни е в сила новият военен закон, подготвени били редица подзаконови актове. Той съобщава, че за първи път военното ведомство е получило 1,2 млрд. лева за развитието на реформата, за цялостното прекрояване до 2010 г. щели да са нужни 150 милиарда.
- ,Дума“- министърът на търговията Атанас Папаризов получава персоналната награда „Златна мартеница“ от съюз „Произведено в България“ заради приноса му в оптимизиране работата на Икономическата комисия към Народ но то събрание, чийто председател беше той.
- „Дума“ - на пресконференция в Правец по повод състоялото се там национално съвещание на окръжните и районните съдии, министър Младен Червеняков заявява, че изработването на програма за реформа в съдебната система е основната задача пред министерството на правосъдието за 1996 година. Промените се налагали поради срока от 10 години, в който България трябва да приведе законодателството си към изискванията на ЕС. Според министъра моделът на нашата съдебна система подлежи на анализ, тъй като не бил удачен и глава 6 от Конституцията за съдебната власт имала нужда от промяна.
На второ място бил стремежът за постигане на по-добро взаимодействие между отделните звена в съдебната система, което включва и изготвянето на национална програма за контрол върху престъпността.
Съдебната система се нуждаела и от обща информационна система по наказателните дела.
- Дума“ - в интервю вицепремиерът Дончо Конакчиев заявява, че до септември т.г. трябва да са ясни условията за преференции с Русия.
03.03.1996 - министър-председателят Жан Виденов взима участие в церемонията за отбелязване на Трети март в София пред Паметника на незнайния воин.
- „Дума“ - от 3-ти до 5-ти март в Балтимор, САЩ се провежда конференцията на страните от Г-7 плюс всички източноевропейски държави на равнище министри и вицепремиери. Там се обсъжда икономическото взаимодействие „Изток-Запад“ в търговията, производственото коопериране, инвестициите, както и помощта на западните държави за реформите в Източна Европа.
В интервю за вестника от 05.03.96 г.. преди заминаването си за Балтимор, вицепремиерът Румен Гечев заявява, че смята да поиска за България статут на най-облагодетелствана нация, но не година за година, а като постоянно решение.
04.03.1996 - „Дума“ - в Смолян министър Виткова заявява, че Министерството на здравеопазването предвижда наказания по цялата верига за допуснатия СПИН скандал. Министър Виткова е в Смолян по покана на общината. Там се среща с директори на здравни заведения от региона.
05.03.1996 - „Дума“ - на специална пресконференция в агенция „Балкан“ зам.-министърът на здравеопазването доц. Радка Аргирова представя в хронологичен план фактите около заразения със СПИН фибриноген. На пресконференцията присъства и директорът на Националния център по трансфузионна хематология проф. Тодор Мешков. Според него, ако центърът е разполагал с информация, фаталната серия фибриноген е могла да бъде спряна много по-рано.
- „Дума“ публикува интервю с вицепремиера и министър на икономическото развитие Румен Гечев, в което той опровергава твърденията за отнемането на масовата приватизация от функциите на неговото министерство, дори напротив - задачите се увеличавали. А що се отнасяло до Центъра за масова приватизация - той бил към МС.
Вицепремиерът Гечев смята, че този път поради добрите резултати у нас МВФ е склонен да подпише четвъртото стенд-бай споразумение още по време на преговорите на България със Световната банка за подписването на договор по ФЕСАА. Той очаква това да стане не по-рано от юни или юли. Вицепремиерът Гечев е поискал среща с вицепрезидента на МВФ Стенли Фишер и с вицепрезидента на Световната банка.
Според Гечев не бива да се смята, че без споразумение с банката и фонда загиваме.*
- „Дума“- за двустранни консултации в София пристига делегация, водена от зам.-министъра на външните работи на Китай Джън Дъчуан. По време на тридневната си визита делегацията има срещи с премиера Жан Виденов, с министрите на външните работи Георги Пирински и на външноикономическите връзки Атанас Папаризов.
- „Дума“ - зам.-министърът на МВнР Константин Главанаков информира за провелия се форум „Разширението на ЕС на Изток“ в Триест. Единодушната позиция на страните- членки на съюза и асоциираните държавите е, че преговорите за пълноправно членство в ЕС трябва да приключат най-късно до 2000 година. По предложение на българските участници в кръглата маса, в документите са включени инициативи за гарантиране на регионална и общоевропейска сигурност и сътрудничество в областта на инфраструктурните проекти.
Зам.-министър Главанаков информира, че представители от Германия, Австрия и Италия са проявили интерес към проекти, засягащи шосейният транспорт, софийското летище, мостовете на Дунав, телекомуникациите и туризма.
06.03.1996 -" Дума“ информира за проекта за доклад на Жан Виденов пред съвместното заседание на трите управляващи партии идната неделя. В документа се казвало, че опасностите от лично облагодетелстване чрез властта или лобиране на тесногрупови интереси са главните изпитания пред левицата. Вече съществували опити структури с неясен произход на капитала да се вплетат във властта, да я превръщат в територия за сблъсък на икономически интереси.
Състоянието на борбата с престъпността и информационната политика са посочени като неудовлетворителни. Като своя грешка кабинетът оценява допуснатото раздухване на т.нар." зърнена криза“, каквато всъщност не е имало. „Орионгейт“ също била измислена афера. Премиерът признавал, че кабинетът недостатъчно обяснявал своите действия и подценявал политическия диалог с обществото. Поради това образът на правителството му в общественото мнение бил изкривен от подвластни на икономически интереси вестници.
Вестникът предполага, че проекто-докладът на Виденов ще бъде преработен след „бурното“ 7-часово заседание на ИБ на БСП миналата нощ.
- "Дума“ - на пресконференция проф. Иван Ангелов, ръководител на група икономисти от БАН, които изследват и прогнозират развитието на страната трета година, прогнозира годишна инфлация през 1996 г. в размер на 35 %, при заложена в бюджета 26-27 на сто. Лихвата щяла да е средно 33 на сто, а не 25, както е в бюджета. Средногодишната им прогноза е 82 лв. за долар, което означавало, че в края на годината максимумът на курса трябва да е 93-94 лв. За сравнение в бюджета е заложен курс от 75-77 лв. за долар. Според екипа на БАН през 1996 година бюджетният дефицит ще стигне до 6 на сто, брутният външен дълг - до $ 9,1 млрд./ при $ 9,7 млрд. в края на 1995 г./. Според проф. Ангелов до края на 1998 г. страната ще изплати 4,2-4,3 млрд. долара, т.е. половината от външния дълг.
Екипът на проф. Ангелов смята, че пазарната революция се изражда в криминална. Според него в България все още нямало условия за траен растеж, а държавата трябвало да амнистира изнесените незаконно капитали, за да се върнат в страната част от тях.
- "Дума" - д-р Даниел Бешков, завеждащ Централната лаборатория по СПИН съобщава, че първото изследвано лице от 32-мата, на които е преливано от фаталната серия фибриноген, не е заразен.
- "Дума" - транспортният министър Стамен Стаменов е на посещение в Скопие. Там той разговаря с македонския премиер Бранко Цървенковски, с транспортния министър Димитър Бузлевски. Обсъждан е бил въпросът за ускоряване изграждането на жп линията между двете страни. Договорено е експерти да работят по създаването на регламент, чрез който да се подобрят условията на транспорт и откриването на нови гранични пунктове.
07.03.1996 - "Дума"“ - министър-председателят Жан Виденов, неговото семейство и членове на правителството нямат акции и депозити в Българска земеделска и промишлена банка, заявява пресслужбата на банката във факс до БТА. Повод за декларацията били изявленията на представители на ръководството на СДС.
- "Дума“ - по повод предлаганата от премиера Жан Виденов общобалканска среща от МВнР в Словения с факс съобщават, че „Словения като централноевропейска страна, имаща граници в Балканския регион, би последвала балканските страни и поздравява възможността да бъде осведомена за изхода и решенията на форума“.
Говорителят на МВнР г-н Пантелей Карасимеонов информира, че инициативата за срещата намирала добър отклик сред съседните на България страни. Някои страни смятали, че подобна среща се нуждае от много сериозна подготовка, а други са поискали да не се стига до създаване на различни оси. От МВнР подчертават, че на форума ще се разискват общите проблеми на Балканите, а не двустранните отношения между отделните страни в района. Досега нямало нито един официален отговор. Срещата трябвало да се проведе до края на юни.
- „Дума“ - след заседание на Висшия съдебен съвет заместник главният прокурор Владислав Славов съобщава, че Главната прокуратура е образувала предварителна проверка по СПИН скандала.
- "Дума"- министър Виткова ще бъде изслушана на следващото заседание на Комисията по здравеопазването към НС, на което ще бъде разглеждан СПИН скандалът. Министър Виткова заявява пред журналисти, че ако въпросът опирал само до нейната оставка, тя можела да я подаде. Според нея обаче тя първо трябва да разреши въпроса и тогава да слезе от поста.
- "Дума" - военният министър Димитър Павлов посреща официална военна делегация, водена от министъра на отбраната на Украйна Валерий Шмаров по повод двудневното им посещение в България. Целта на посещението е разширяването на двустранните отношения във военната област, които съществуват, но не са на достатъчно равнище, според министър Шмаров.
- "Дума" - преговорите за индексациите на бюджетните заплати са преустановени поради непреодолими различия в мненията на синдикатите и правителството. Причината - кабинетът внася за обсъждане проектопостановление за изпълнение на държавния бюджет за тази година и за доходите на държавните служители, по които обаче нямало договореност със синдикатите и работодателите.
- "Дума"- след срещата си с ръководителката на мисията на^МВФ г-жа Ан Макгърк, лидерът на КНСБ проф. Кръстьо Петков съобщава, че фондът е склонен да приеме по-либерално споразумение за бюджетните заплати.
- "Дума"- министър Любомир Начев назначава за шеф на служба „Инспекторат“ в МВР полковник Йордан Ковачев, който наскоро е освободен от длъжността директор на СДВР. Досегашният началник на службата полковник Теодор Владимиров е преназначен на длъжност заместник-директор на СДВР. Освен кадровите проблеми колегиумът на МВР обсъжда и охраната на дипломатическите представителства, кражбите на автомобили и проект за концепция и правилник за връзките на МВР с обществеността.
08.03.1996 - "Дума" - министър-председателят Жан Виденов приема заместник-министъра на външните работи на Китай Чжан Дъгуан. На разговора се потвърждава доброто развитие на двустранните отношения в редица области и се подчертава възможността за тяхното задълбочаване и конкретизация. От името на китайския премиер Ли Пън бива отправена официална покана до българския му колега. Визитата е потвърдена и ще се състои до средата на годината.
- "Дума" - ръководството на Българския лекарски съюз настоява министър Виткова до 11.03.96 г. да създаде независима комисия от експерти, която да разследва случая със заразените кръвни продукти. Председателят на съюза д-р Игнатов заявява, че ако това не бъде направено те ще поканят специалисти от СЗО и Международната медицинска асоциация.
- „Дума“ - правителството преобразува Националния център по клинична и трансфузионна хематология и Републиканския център по кръвопреливане и хематология в Национален център по хематология и трансфузиология към Министерството на здравеопазването като юридическо лице с бюджетна сметка. Досегашните самостоятелни центрове по трансфузионна хематология в Пловдив, Варна и Плевен и центърът по клинична и трансфузионна хематология в Стара Загора от пряко подчинение на общините преминават на централно подчинение на Министерство на здравеопазването.
- Дума официална справка на МВР сочи, че 520 души (от всичко 2077души) от т.нар. списък „Начев“ са задържани до вчера.
- "Дума" избухва скандал в пресцентъра на правителството преди заседанието на кабинета. Присъстващите журналисти, след като напразно са чакали при тях да дойдат министрите, излизат във фоайето на Министерския съвет, откъдето биват изгонени от охраната. Представителите на медиите демонстративно излизат пред сградата на МС, за да пресрещат министрите.
- "Дума" - правителството одобрява правилник за дейността на Инспектората в Министерството на отбраната. Правилникът предвижда Инспекторатът да няма командни и управленски функции и да не може да отменя заповеди на командирите във войсковите поделения.
Инспекторатът ще включва военни и цивилни лица и ще контролира чрез проверки спазването на нормативните актове, действащи в системата на МО, кадровата и социалната политика, предказармената подготовка на младежта, войсковия ред и дисциплина. Началникът му ще бъде на пряко подчинение на министъра на отбраната.
- "Дума" - правителството приема Наредба за регулиране на нарастването на средствата за работната заплата през 1996 година. Тя предвижда възможността за шестмесечно регулиране на заплатите.
- "Дума" - вицепремиерът Румен Гечев е на делово посещение в САЩ. Там той провежда поредица от срещи с американски бизнесмени. Вицепремиерът Гечев е разговарял с г-н Джоан Спиро, заместник държавен секретар на САЩ по икономическите въпроси.
- "Дума" - в резиденция „Бояна“ завършва сесията на смесената комисия на България и СРЮ за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Там се взима решение България и СРЮ да подпишат двустранно междубанково споразумение, което ще гарантира деловите контакти.
09.03.1996 - "Дума" - посланикът на ЕС Томас 0’Съливан и министърът на търговията и външноикономическото сътрудничество Атанас Папаризов подписват 5 финансови меморандума за общо 41 млн.екю, които ФАР ще отпусне на страната ни за 1995 година.
Средствата ще отидат за агросектора, образованието и науката, транспорта, енергетиката и околната среда. Очаква се подписването на още един меморандум - относно парите на ФАР за трансграничното сътрудничество.
- "Дума" - след среща на 09.03.96 г. с директора на Световната банка Кенет Лей, вицепремиерът и министър на икономическото сътрудничество Румен Гечев заявява, че било въпрос на няколко дни уточняването на датата, когато в София ще пристигнат експерти на Световната банка за нов кръг преговори по ФЕСАЛ. Г-н Гечев е разговарял още със зам.-изпълнителния директор на МВФ Стенли Фишер и с изпълнителната директорка за България на Световната банка Евелин Херфкенс.
Вицепремиерът е запознал представителите на международните финансови институции с решенията на българското правителство за стабилизирането на банковата сфера и преструктуриране на реалния сектор.
- „Дума“ - Върховният съд отменя постановление № 254 на МС за повишаване размера на данък сгради и такси смет. Министерски съвет нямал правно основание да определя данък сгради.
- "Дума" - заместник-министърът на британското Министерство на външните работи Франсис Ричардс пристига на посещение в България от 12 до 14 март. Гостът отговаря за Централна и Източна Европа и в София ще се срещне с министър Пирински, с председателя на НС, с лидери на партии и делегации.
11.03.1996 - "Дума"“ - премиерът Жан Виденов представя анализ пред съвместното заседание на ВС на БСП, ръководствата на ПК „Екогласност“ и БЗНС „Ал.Стамболийски“ и ПГДЛ за едногодишното управление. В анализа министър-председателят отхвърля обвиненията за обвързаност на Министерски съвет с групировки и призовава към критичност, която усилвала, а не отслабвала управлението. Премиерът подчертава, че трупаните с десетилетия дългове, наследената криза в банковата система и идеологически мотивираният разгром на селското стопанство не могат да бъдат преодолени за година, /вестникът публикува пълният текст на анализа на Жан Виденов „1996 г. - решаваща за лявото управление“/.
- "Дума" - проверката на Министерството на здравеопазването показва, че фибриногенът с т.нар. фатална серия 090495 не е заразен с вируса на СПИН. Това означава, че всички лица, които са получили от него ще бъдат отрицателни за инфекция на HIV. С антихемофилен глобулин през декември 1994 г. и януари 1995 г. са били заразени със СПИН трима хемофилици.
Серопозитивният дарител е открит. Епидемиологичното проучване на министерството показва, че еритроцитната маса от кръвта на серопозитивния дарител и плазмата са били прелети през август и декември 1994 г. на три лица, които в близките дни ще бъдат изследвани.
Министър Мими Виткова заявява, че епидемиологичното проучване е показало, че не става дума за масово заразяване, нито за укриване на информация, а за висока степен на риск при лечението с кръвни препарати. Всички други произволни тълкувания били чиста проба политическа спекулация, представляваща сериозна опасност за всички хора, които се лекуват или им предстои да бъдат лекувани с кръвни продукти.
- "Дума" - министърът на вътрешните работи Георги Пирински заминава на двудневно официално посещение в Кипър.
12.03.1996 - „Дума“ - съвместното заседание на управляващата коалиция приема резолюция, според която „на основата на утвърдените цели и задачи министър-председателят да осъществи необходимите промени в системата на изпълнителната власт“. На пресконференция Жан Виденов заявява, че ще изпълни своя ангажимент, произтичащ от решенията на заседанието. Той добавя, че не е чул искания за оставки, нито са дадени оставки, но ще обмисли инициативата си по този повод.
- "Дума" - Министерството на външните работи и Министерството на културата са спомоществуватели на организираната в България програма в Деня на франкофонията - 20 март.
13.03.1996 - "Дума" - при завръщането си от Кипър Георги Пирински заявява, че Кипър се интересува най-вече от инфраструктурните проекти в рамките на сътрудничеството на Балканите. Вече имало телекомуникационен проект, който да свърже двете ни страни. Министър Пирински подписва в Никозия нова търговска спогодба. Външният министър на Кипър ще посети България до края на годината.
Георги Пирински смята, че е преждевременно да се институционализира идеята за балканско сътрудничество поради опасенията на някои страни да не се отива към нови организации.
- "Дума" - Министерският съвет одобрява проект на закон за допълнение на Закона за местните данъци и такси, който ще бъде внесен в Народното събрание.
- "Дума" - Николай Добрев изпраща писмо до министъра на вътрешните работи Любомир Начев, в което настоява Комисията по национална сигурност писмено да бъде информирана дали се подслушват и следят политици (за което Андрей Луканов говори на съвместното заседание на управляващата коалиция на 10.03.96 г.).
- "Дума" - по време на посещението на парламентарната делегация в СРЮгославия президентът на Сърбия Слободан Милошевич приветства предложението на българския премиер Жан Виденов за балканска среща в София.
- "Дума" - премиерът Виденов получава факс от Евробанката, в който се казва, че тя е готова да отпусне кредит от 75 млн. долара кредит за технологично обновление на „Марица-изток 3. Вицепремиерът Румен Гечев допълва информацията като казва, че Европейската инвестиционна банка също участва в проекта с още 100 млн.долара.
- "Дума" - Румен Гечев заявява пред журналисти, че разговорите с МВФ и Световната банка били успешни и можело да се очакват споразумения до средата на 1996 година. МВФ и СБ предложили кредитите да са за две или три години. Сумата от МВФ ще е най-малко за 150 млн. долара. 85 млн. долара ни дава Световната банка не по заема ФЕСАЛ, който щял да тръгне по-късно, а само за първите стъпки в реформата за закриване на губещи държавни фирми и стабилизиране на банки. Вицепремиерът отказва да назове имена на предприятия и банки от този списък.
Евробанката била поела ангажимент за създаване на следприватизационен фонд.
- “Дума“ - правителството предлага на парламента да одобри 190 млн. долара кредитна линия от Япония за внос на капиталови стоки.
- "Дума" - вицепремиерът Генев съобщава пред журналисти, че е пред подписване проектът за инвестиционно участие на ЕБВР в стабилизирането и приватизацията на Обединена българска банка със 100 млн. долара.
- "Дума" - министър Светослав Шиваров съобщава пред ПГ ДЛ, че е освободил 20 души от Министерството на земеделието и хранителната промишленост. Всички те или не са се справяли с работата си, или са били свързани с групировки. Само осем души от 285 в състава на министерството носели политическа отговорност от името на левицата, тъй като само толкова били членовете на БСП и на БЗНС „Ал. Стамболийски“.
14.03.1996 - "Дума"“- министърът на финансите Димитър Костов съобщава, че 2,5-3 млрд. лева е равностойността на удара, който се нанесе с решенията на Конституционния и Върховния съд срещу ПМС 254 за увеличението на данък сгради и такси за смет.
- "Дума" - министър-председателят заминава на двудневно официално посещение в Москва. В руската столица той и водената от него правителствена делегация ще участват в откриването на Дните на България.
Програмата за визитата на Жан Виденов предвижда разговори с министър-председателя на Руската федерация Виктор Черномирдин и подписване на документи. В делегацията участват министърът на търговията и външноикономическото сътрудничество Атанас Папаризов, министърът на финансите Димитър Костов, министърът на труда и социалните грижи Минчо Коралски, министърът на културата Георги Костов. В нея са включени и българският посланик в Москва Христо Миладинов, зам.-министърът на външните работи Ирина Бокова и началникът на кабинета на премиера Красимир Райдовски.
- „Дума" - зам.- външният министър Ирина Бокова изнася в Берлин лекция от поредицата „Европа - следващата стъпка“.
- „Дума“ - зам.-министърът на земеделието Румен Попов заявява пред вестника, че Държавен фонд „Земеделие“ не може да стане акционер на Българска земеделска и промишлена банка, защото това противоречало на Закона за защита на земеделските производители. Казаното е по повод публикациите в печата за желанието на банката фондът да стане неин акционер.
15.03.1996 - " Дума“ - шефката на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) за България Ан Макгърк обявява, че големи държавни фирми и някои банки, които работят на загуба трябва да фалират. По този повод вицепремиерът Румен Гечев заявява, че вече е оповестена чрез Държавен вестник ликвидацията на 45 фирми, а още 30-40 ще бъдат обявени във фалит. Правителството сега проучвало състоянието на фирми и банки от последните 2 години, за да определи кои от тях да фалират. Според вицепремиера тази и следващата година предстояли решителни действия в тази насока. Вицепремиерът прогнозира, че за 1996 г. платежният баланс на страната ще е отрицателен, за разлика от този през 1995 година.
Според министъра споразумение с МВФ ще има най-вероятно около средата на 1996 г. Ние сме готови да действаме толкова бързо, колкото бързо действа правителството, уточнява г-жа Макгърк. Румен Гечев допълва, че само от Евробанката за 1996 и 1997 г. по различни проекти се чакат общо 900 милиона долара. Пари щели да дойдат и от Европейската инвестиционна банка. Кабинетът поддържал активни контакти с водещи западни банки, особено добри били отношенията с Ексимбанк - САЩ, и Ексимбанк - Япония.
Г-жа Макгърк споделя, че МВФ се безпокои от забавянето на реформите в България. Според нея правителството действа бавно в структурната реформа, фондът препоръчва да се ускори касовата приватизация. Мисията на фонда щяла да води преговори за конкретна сума и срок на четвъртия стенд-бай кредит вероятно след годишното събрание на Евробанката в София през април.
- „Дума“ - 300 хил.тона бил недостигът от хлебна пшеница до новата реколта. Доставките за март не били осигурени. Министърът на земеделието и хранителната промишленост Светослав Шиваров все още не бил подписал заповедта за разпределението на зърно от държавния резерв за работата на мелниците през този месец, защото заповедта не била подготвена в срок.
- "Дума" - министър Виткова заявява пред журналисти, че „измисленият СПИН скандал е имал за цел нейното сваляне“. Въпреки, че имало пропуски в трансфузионната система, уволнения нямало да има. Кръводарителите не били застрашени.
- "Дума" - премиерът Виденов взима участие в тържественото откриване на Дните на България в Русия, което се състои в Конгресната зала на Кремъл. Това е първата подобна проява на руска земя от 10 години насам.
- „Дума“ - правителството одобрява кандидатурата на Румен Гечев за председател на четвъртата сесия на Комисията по устойчиво развитие на ООН. Сесията е от април тази година до април 1997 година.
Министерският съвет взима решение дипломатът Валентин Божилов да бъде българският кандидат за директор на постоянния секретариат на Черноморското икономическо сътрудничество.
Правителството ще предложи полк. Ефрем Радев, началник-отдел „Международно сътрудничество“ в МО, за координатор в щабквартирата на НАТО.
16.03.1996 - "Дума" - премиерите на България и Русия Жан Виденов и Виктор Черномирдин подписват меморандум за активизиране на българо-руското сътрудничество в горивно-енергийната област. След успешните преговори между правителствените делегации на двете страни български и руски министри и зам.-министри подписват още пет други важни документа: конвенция между правителствата на двете страни за сътрудничество в областта на ветеринарната медицина, споразумение за доставка на руски танкове и бойни машини за пехотата на българските въоръжени сили, споразумения за сътрудничество в селското стопанство, хранителната промишленост и горското стопанство. Приета е и декларация за сътрудничество в социалната сфера между българското Министерство на труда и социалните грижи и руското Министерство на труда.
- „Дума“ публикува интервю с Жан Виденов и Виктор Черномирдин във връзка с посещението на българския премиер в Москва.
- ,Дума“ - петима са общо заразените с вируса на СПИН чрез кръвопреливане от дарителя, който през август 1994 г. е дал кръв по време на прозоречен период.
18.03.1996 - "Дума" - в резиденция „Евксиноград“ във Варна Жан Виденов разговаря с външните министри на България, Гърция и Румъния, които провеждат тристранна среща. Според премиера тристранната среща показва, че европейските стандарти са приложими в политиката на Балканския регион.
В центъра на разговорите между тримата първи дипломати са инфраструктурните проекти, регионалната сигурност и сътрудничеството в областта на правосъдието и културата.
- "Дума“ - премиерът Жан Виденов споделя впечатленията си от посещението в Москва. Според него приоритетните направления в развитието на двустранните отношения по-нататък ще са либерализация на търговията между двете страни с цел балансиране на стокообмена и на подобряване на неговата структура.
19.03.1996 - "Дума"“ - в специално телевизионно обръщение министър Мими Виткова поднася съчувствието си към петимата, заразени с вируса на СПИН.
- "Дума“- министрите Димитър Павлов, Климент Вучев и Атанас Папаризов взимат участие в дискусиите за оръжейната промишленост по време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност за проблемите на отбранителната индустрия и търговия.
- "Дума" - министрите Любомир Начев и Младен Червеняков взимат участие в четвъртата среща на министрите на вътрешните работи и на правосъдието на страните - членки на Европейския съюз, и асоциираните страни от Централна и Източна Европа. Двамата министри излагат позициите на България за наложените ни ограничения във визовия режим и проблемите на организираната престъпност.
- "Дума“ - социалният министър Минчо Коралски предлага превишение на прогнозната инфлация до 5 на сто да се компенсира автоматично за всички бюджетни доходи. Добавките да се дават от месеца, който следва превишението на разчетната инфлация от 20 на сто. Той очаква евентуално надхвърляне на 20-те процента чак в края на годината.
- „Дума“ - финансовият министър Димитър Костов заявява, че подготвя предложение за либерализация на валутния режим, целта, на която е да се прекратят спекулациите за закриване и изземване на валутни сметки на гражданите. Според него плаващият валутен курс е по-удачен за България. Размерът на бюджетния дефицит догодина можел да е по-нисък от тазгодишния, финансовият министър не е съгласен от хазната да се отклоняват пари за оздравяване на банките.
- "Дума" - по инициатива на кмета на Русе Димитър Калчев в града пристига вицепремиера Румен Гечев за обсъждането на конкретни проблеми на масовата и касовата приватизация.
20.03.1996 - "Дума" - на среща с партийния актив на БСП в столичната община „Средец“ премиерът Виденов заявява, че 1996 година ще бъде по-трудна от предишната, но правителството ще може да се справи с предизвикателствата й.
През тази и следващата година правителството трябвало да изплати почти 3 млрд. от външния дълг, да „плати“ за „прекалено самонадеяната банкова политика през последните 4-5 години“, да вземе болезнени политически решения за фалити на банки и предприятия.
- ,Дума“ - финансовият министър Димитър Костов ще стане шеф на Държавната банка за инвестиции и развитие, известна като Насърчителната банка. Законопроектът за ДБИР е внесен в Икономическата и Бюджетната парламентарни комисии.
- "Дума" - в присъствието на президента Желю Желев и федералния президент на Германия Роман Херцог е подписана от министъра на културата Георги Костов и държавния секретар Петер Хартман спогодба за културно сътрудничество.
- ,Дума“- зам.-министърът на труда и социалните грижи заминава в Страсбург за участие в дискусиите по проблемите на циганите в страните от Източна Европа, организирани от Комитета по миграцията към Съвета на Европа.
- Дума“ - министърът на културата проф. Георги Костов обявява официално на пресконференция, че ще оглави организационния комитет на фестивала „Златния Орфей - 96“.
21.03.1996 - "Дума"“ - в София премиерът Виденов се среща с немския президент Роман Херцог. На срещата е присъствал и министърът на външните работи Георги Пирински. Немският гост заявява, че Германия подкрепя инициативата на българското правителство за общобалканска конференция на външните министри и на държавите от региона.
- "Дума" - министър-председателят Жан Виденов е приел Светия синод на БПЦ, воден от патриарх Максим. От страна на правителството е изразена готовност за съдействие на традиционното изповедание в България в рамките на закона, се казва в съобщение на правителствения пресцентър. Наблюдатели коментират, че явно премиерът е обещал на синодалите подкрепа, за да задържат овладяната от тях на 18.03.96 г. синодална свещоливница в Илиянци.
На 20.03.1996 г. главният прокурор Татарчев определя влизането на Светия синод в свещоливницата като самоуправство и издава постановление за връщане на Пименовите хора там.
- "Дума" - приключва работата на заседанието на министрите на вътрешните работи и на правосъдието на държавите - членки на ЕС, с колегите им от асоциираните страни от Централна и Източна Европа в рамките на съвета „Правосъдие и вътрешни работи“. В дневния ред по българско настояване е била включена и точка за визовата политика на ЕС към асоциираните страни. Министрите Младен Червеняков и Любомир Начев поставят проблема с включването на България в т.нар. негативен списък на ЕС, което не отговаря на статута й на асоциирана страна и на практика представлява дискриминационна мярка. Те призовават за политическо решение за изваждането на страната ни от този списък като първа стъпка към безвизов режим със страните членки.
- "Дума" - просветният министър Илчо Димитров връчва на отбора по информатика от СУ, класирал се четвърти на Световната университетска олимпиада във филаделфия албуми на Атанас Божков „Български приноси“.
22.03.1996 - министър-председателят Жан Виденов има рожден ден. Независимо от това той отговаря на 6 актуални въпроса в петъчния парламентарен контрол 6 Народното събрание.
В отговор на питане на Едвин Сугарев от СДС премиерът обещава плавно обезценяване на лева и мобилизиране на вътрешните ресурси като главен източник на средства за инвестиции за икономическия растеж. Другите механизми, на които правителството щяло да разчита за съживяването на икономиката са откриването на външни пазари и стимулирането на износа, както и повишаването на вътрешното търсене.
- Дума“ - от финансовото министерство съобщават, че с 500 млн.лв - до 20,005 млрд.лв. е намалял бюджетният дефицит от края на февруари до средата на март. Предвиденият за цялата година дефицит е 35 млрд.лв.
- „Дума “ - просветният зам.-министър Станчо Стамов съобщава, че МОНТ планира за следващата учебна година да се намали броят на платените и на задочните студенти във висшите училища. Държавната поръчка няма да бъде намалена спрямо тази година. В държавните висши училища да бъдат приети 24 хил. студенти в държавна поръчка и 16 хил. в платено обучение.
- "Дума" - по време на дискусията, организирана от Центъра за изследване на етническите конфликти и регионалната сигурност секретарят на МВР Цвятко Цветков излиза с предложение за създаване на комитет за обработка и координация на информацията, обслужваща държавното управление. Той подчертава, че е разкъсана връзката между производителите и потребителите на информация в управлението. Освободени от такъв ангажимент били дори данъчните, финансовите и митническите служби.
- „Дума“ - научно-практическа конференция на тема „100 години Наказателен закон и актуални проблеми на наказателно-законодателната дейност“ се провежда в НДК. Съорганизатори на форума са Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, Върховният съд, Главната прокуратура и Националната следствена служба.
- "Дума" - с решение на правителството утвърждава приходно-разходната сметка на фонд „Тютюн“.
- "Дума" - правителството утвърждава единните държавни изисквания за придобиване на висше икономическо образование.
23.03.1996 - „Дума“ - в отговор на депутатско питане министър-председателят заявява, че засиленият диалог с НАТО ще ни позволи да осъществим задълбочена размяна на мнения и дискусии по съдържащите се в проучването на НАТО схващания и принципи за европейската сигурност и разширяването на съюза.
Според премиера дебатът за НАТО е интегрална част от комплексния, сложен общоевропейски процес за търсене на нова система за сигурност в Европа и не може и не бива да се отрича априори. Г-н Виденов информира, че тази позиция на правителството не се различава от заявеното от Народното събрание намерение за интегриране на България в европейските и евроатлантическите структури.
Моделът за сигурност чрез интеграция успешно приложен от страните - членки на ЕС, през последните четири години се оказал най-удачният инструмент за преодоляване на традиционните вражди и противоречия, за хармонизиране на интересите на участващите страни. Ето защо европейската интеграция се утвърждавала като ключово направление в изграждането на новата архитектура за сигурност в Европа.
Премиерът Виденов подчертава, че основният външнополитически приоритет на правителството е осигуряване на сигурност и стабилност чрез сътрудничество и интеграция в европейските и евроатлантическите структури. Бъдещото членство в ЕС щяло да укрепи икономическата база за гарантиране и на националната ни сигурност. То ще стабилизира международното положение на страната, ще засили възможностите на външната ни политика за реализиране на националните интереси и на международните отговорности на България в рамките на една водеща интеграционна общност в съвременния свят.
- "Дума" - в официален отговор на македонското МВнР до нашето външно ведомство се казва, че Република Македония е поела по-тесен кръг от ангажименти по отношение на международните механизми в областта на човешките права.
През януари българското МВнР изпрати запитване в Македония заради нарушаването на човешките права на хора с бъларско самосъзнание и призова съседката ни да спазва ангажиментите си като член на Съвета на Европа.
- "Дума“ - министър-председателят си взима боновата книжка в Пловдив. Там той заявява, че масовата приватизация е една от възможностите да се тушират дебалансите във финансовата система.
25.03.1996 - "Дума"“- в Министерски съвет се обсъждат промените в Закона за банките и кредитното дело, отнасящи се до банковите фалити. Според Борислав Стратев, член на УС на БНБ и шеф на управление „Правно“ в проектозакона не са използвани само западни модели, но и българския опит.
26.03.1996 - „Дума“ - министър-председателят Жан Виденов се среща в София с председателя на Държавната дума на Русия Генадий Селезньов. Те обсъждат проблеми на двустранните отношения и плановете за строителството на нефтопровода Бургас-Александруполис.
- "Дума“ - министърът на външните работи Георги Пирински разговаря с гостуващия в София председател на руската Държавна дума Генадий Селезньов по въпроси на европейската сигурност.
"Дума" - Софийското сдружение на частните хлебопроизводители съобщава, че София може да осъмне без хляб в следващите дни. Причината е застрашителният недостиг на брашно. Софийската мелница и вчера не била получила очакваните от държавния резерв десетина хиляди тона зърно, за да възстанови работата си.
27.03.1996 - „Дума“ - на „Позитано“ премиерът Жан Виденов и земеделският министър Светослав Шиваров заявяват, че криза за зърно и брашно няма. Според г-н Шиваров в София има достатъчно брашно, а мелничните комбинати го подават ритмично и пропорционално и към държавните, и към частните производители на хляб.
Мнението на министър-председателя е, че в мелничните комбинати е пълно и със зърно, и с брашно. Според Виденов частните производители отчаяно рекетирали държавата заради желанието им за големи печалби и издуване на цената на хляба. Абсурдна била натрапваната представа в обществото, че държавата е длъжна да осигури функционирането на отрасъла от началото до края, при положение, че той е почти изцяло частен.
- „Дума“ - на журналистически Въпрос дали премиерът има вече собствени предпочитания за кандидат на левицата за президент, Жан Виденов отговаря, че засега все повече четял социологически проучвания и все по-малко им вярвал. Според Виденов каквито и решения за промени в кабинета да бъдат взети, те нямало да злепоставят президентската кандидатура на БСП.
28.03.1996 - „Дума“ - правителството взима решение да поиска отзоваването на българския посланик в Испания Михаил Петков. Мотивът, според говорителя на МС Никола Балтов, е, че посланикът е поканил Симеон на прием по случай националния ни празник. Г-н Балтов поисква от името на Министерски съвет Симеон Кобургготски да признае референдума „република-монархия“ от 1946 година и да не прави оценки за политическото положение в България, защото е обикновен гражданин и няма право на това.
29.03.1996 -"Демокрация" - на пресконференция след тържественото подписване на договор за задълбочаване на интеграцията между Русия, Беларус, Казахстан и Киргизстан руският президент Борис Елцин заявява, че новата общност е отворена за „евентуално подписване и от други страни“ - преди всичко тези от Общността на независимите държави, но „може би това ще бъдат републиките от Прибалтика, а може би например България“. Изявлението на Елцин е предадено и от двете руски информационни агенции ИТАР-ТАСС и Интерфакс.
- "Дума“ - със свое решение МС приема наредба за единните държавни изисквания за придобиването на висше образование по специалността право и професионалната квалификация юрист.
- "Дума“ - експерти от външните министерства на балканските страни взимат решение в началото на май В София да се свика подготвителна среща на равнище политически директори от външните министерства на държавите от Югоизточна Европа, на която ще бъде уточнена датата на срещата на външните министри от района. Словения, която не се смятала за балканска страна, е заявила готовността си да се включи в заключителния етап на срещата на външните министри като наблюдател. Предложени са пет теми за обсъждане - сътрудничество в областта на транспорта и комуникациите, трансграничната търговия, общорегионалното сътрудничество, стимулирането на търговията и борбата с престъпността.
30.03.1996 - "Дума"“ - вицепремиерът Светослав Шиваров отказва поканата на президента Желев за среща за разговор по въпросите на животновъдството. Според Шиваров срещата била предизборна проява, а не загриженост към българското земеделие и животновъдство. В подобна проява той не можел да участва. Шиваров смята, че подобна „грижа“ е много закъсняла.
Вицепрмиерът приканва Желев да си спомни каква е личната му отговорност към свършеното от ликвидационните съвети, които унищожавали българското животновъдство.
- "Дума“ - в отговор на депутатски въпрос министърът на земеделието Светослав Шиваров заявява, че Държавен фонд „Земеделие“ няма да търси съдебна отговорност от производителите на зърно, които откажат да подпишат анексите към договорите, задължаващи ги да продадат 50 на сто от произведената пшеница, но не по-малко от 150 кг на декар. Мотивът за това решение на фонд „Земеделие“ е необходимостта от гарантиране на 1 милион и 600 хиляди тона пшеница за задоволяване потребностите на населението от хлебно зърно. Предвидената за целта субсидия е 3 милиарда и 100 милиона лева.
- "Дума" - вицепремиерът Румен Гечев заявява на пресконференция, че Евробанката (ЕБВР) вероятно ще увеличи капитала си двойно на годишната сесия на управителите в София (15 и 16 април). За увеличението обаче трябвало съгласието най-вече на най-големия акционер САЩ, които имат дял от 1 млрд. екю, но провеждат политика на рестрикции заради бюджетния си дефицит. България е акционер със 70 млн. екю. Ежегодната квота на България като страна - членка на Евробанката, е 5 млн. долара.

 

Българска социалистическа партия

02.03.1996 - "Дума" - на свое заседание за едногодишното управление комисията на ВС на БСП по организационните въпроси и връзките с местните организации е решила да не дава оценка за дейността на всяко министерство. Според много от членовете на комисията един от най-болните проблеми на управлението на БСП е кадровата политика. Комисията поддържа мнението на ИБ, че заседанието, на което ще се анализира едногодишното управление, трябва да е разширено - с участието на ВС на БСП, ПГДА и ръководствата на трите партии от коалицията.
- "Дума“ - в интервю Янаки Стоилов заявява, че БСП е най-активният български фактор в българо-югославските отношения. Обяснението било това, че в двете страни управляват социалстически партии, които имат общи идеи. По време на посещение в Белград е лансирана идеята на Центъра за стратегически изследвания за създаване на Балкански клуб. Стоилов смята, че в този клуб може да се включат авторитетни учени, политици, стопански дейци, без идеологически и професионални ограничения. Клубът можел да се разглежда като своеобразен аналог на Римския клуб.
04.03.1996 - "Дума" - в интервю Юрий Борисов, председател на Комисията по политиката на БСП в областта на културата, науката и образованието заявява, че основните успех на управлението е установяването на по-сериозен ред в тези сфери - приети били законите за висшето образоване и поправките в закона за паметниците на културата и музеите. Освен това МОНТ направило опит да постави всички важни проблеми в много широк обществен диалог; най-после се обърнало нужното внимание на диалога със синдикатите. В комисията не била обсъждана смяна на министъра, но това не означавало, че няма критики към него.
05.03.1996 - "Дума" - на заседанието на ИБ е разгледан първи вариант на доклад от 45 страници за едногодишното управление на Демократичната левица, базиран на становищата на комисиите на ВС. Съдокладчици на съвместното заседание ще са Жан Виденов и Красимир Премянов. Обсъждането е било главно по структурата и основните тези на текста.
- „Дума“ - 6 интервю Николай Койчев, председател на комисията на ВС на БСП по икономическата и социалната политика заявява, че неоспорим факт са добрите макроиномически показатели за изминалата година. През 1996 г. управлението гарантирало спиране на обедняването, леко повишение на реалните пенсии и работни заплати. Безработните са намалели със 100-тина хиляди. В масовата приватизация обаче имало половингодишно изоставане от фиксирания в предизборната програма срок. МС малко работел в концептуално отношение - липсвали концепции за съдържанието на структурната реформа, за развитието на отраслите, за приватизационната стратегия и др. Според Койчев банковата криза не е вина на сегашното управление. Председателят на комисията се надява да успее през май-юни да подготви пленума на БСП за националния капитал. Изпреварващо Койчев заяви, че отношението на БСП към частното предприемачество е положително. Комисията не препоръчвала кадрови промени.
06.03.1996 - "Дума"“ - Йордан Илиев Юопробашиев полага клетва като народен представител от ПГДА, избран с листата на Демократичната левица в Добрич. Той заема мястото на трагично загиналия доц. Тодоров. Юопробашиев е 46-годишен, учител с висше историческо образование, член на БСП.
- "Дума" - ловешкият окръжен съд е оставил без уважение жалбата на синия лидер Иван Костов и на кандидата за кмет Тотю Бенев за касиране на изборите в град Троян. Кмет на града остава Дилян Енкин от БСП.
- "Дума" - на пленум в Кърджали местните социалисти поискали ПГДЛ да обсъди изменение на Закона за приватизационните фондове, за да не бъде допуснато създаване на етнически и партийни фондове. Те настояват още за снижаване на дела на одържавяваните предприятия в Източните Родопи под 50 на сто, заради стратегическото разположение на района, както и за изваждането на фирмите „Бентонит“ и „Минералсувенир“ от списъка за приватизация.
- "24 часа“ - в интервю премиерският съветник Иван Ангелов представя своята идея да се обмисли и постигне съгласие между политическите формации в страната за амнистиране (освобождаване) от наказателно преследване на хора, които са изнесли капитали в чужбина. Размерът на изнесените средства бил неясен, някои хора посочвали* 10-15 млрд., а човек, на когото Ангелов вярвал потвърдил за 2-3 млрд. лв. По този начин постъпили в Латинска Америка и имало резултати.
- "Дума“- Клара Маринова, председател на Комисията на БСП по пропаганда и връзки с медиите посочва в материал, че през последната една година управление на БСП била създадена подходяща информационна среда за управление на Демократичната левица. Като слабости се посочват недостатъчната информационна защитеност на някои болезнени за обществото проблеми. Общият анализ на работата на комисията показвал, че немалка част от хората надценявали възможностите на медийната политика, като смятали за възможно тя да замести или да прикрие липсата на определена политическа стратегия, цели и действия.
07.03.1996 - "Дума"“ - на заседание в Комисията по организационните въпроси е споделено, че нерешителност, а понякога и за некомпетентност създават напълно блокираният селскостопански сектор, боксуването в структурната реформа, безсилието в борбата с престъпността, безобразията в банковото дело, неовладяната корупция в държавния апарат и други. Комисията не е успяла да се обедини около еднозначна оценка за кадровата политика на правителството.
- Дума“ - в разпространено съобщение на пресцентъра на БСП и ПГДА се казва, че нито един от членовете на ИБ, включително Николай Камов, Янаки Стоилов и Александър Маринов не се е изказвал за извънреден конгрес, за национална конференция или пък за промяна на лидерския пост и рокади в ръководството на БСП и парламентарната група. Това изявление е по повод на някои публикации в пресата, съдържащи подобни твърдения. На заседанието били обсъждани въпроси, свързани с едногодишното управление на Демократичната левица и с предстоящите задачи на законодателната и изпълнителната власт.
08.03.1996 - Дума“ - на форум организиран от „Марксистка платформа“ в БСП е изразено мнение, че трябва да се свика извънреден конгрес за разделяне на председателския и премиерския пост и попълване на Висшия съвет с по-опитни кадри над 60-годишна възраст, форумът е приел меморандум, който е събрал над 300 подписа и ще бъде депозиран в ИБ и на предстоящия пленум.
- Дума" - в интервю Георги Първанов, председател на Комисията на ВС на БСП по идейното развитие, заявява, че намира за силно преувеличени твърденията, че БСП изживява криза. Изводът в анализа на неговата комисия е, че политиката, следвана от БСП се вписва в идейната рамка, очертана в програмата и предизборните документи. Според тях няма данни, че при управлението на Демократичната левица се засилва социалната диференциация. Притесненията на Георги Първанов били, че имало опити на определени икономически групировки да лобират сред политическия елит и това е една от най-сериозните заплахи за БСП. Комисията не намирала за необходимо да се ревизира програмата. В становището било записана обаче тревогата, че определени среди, по-конкретно „Марксистка платформа“ като че ли искали да върнат БСП на изходната точка - да се решават фундаментални въпроси на преходи, които вече са решени.
Анализът показвал, че БСП като че ли забравила националното съгласие. В същото време отдясно или категорично отхвърляли идеята или я разбирали като съгласие против БСП. В президентството пък търсели съгласието чрез отстраняване на двуполюсния модел, като създават трети полюс - против БСП и против СДС. Според Премянов диалогът с медиите не вървял добре - нямало достатъчно информация и се появявали все едни и същи лица. Комисията препоръчвала рамката на политиката да не се променя. В отделните сфери обаче се налагали структурни и кадрови корекции.
- "Дума" - в интервю Александър Лилов споделя за идеята за създаване на Балкански клуб. Според професора Балканите са на прага на втора вълна на едно широко регионално сътрудничество. Това сътрудничество нямало да затвори или изолира Балканите нямал да ги противопостави на Европа. Лилов се надява клуба да събере елитни балкански специалисти и авторитети в науката, бизнеса, политологията, медиите и да започне практическа работа през лятото.
09.03.1996 - "Дума" - 100-страничен документ, разпространен за участниците 6 пленума се казва, че правителството е изпълнило своята програма за 1995 г. Отчетът подробно се спира на състоянието на банковата сфера, бюджетната политика, чуждестранните инвестиции. Министрите отчитат и висока законодателна инициатива - през 1995 г. са внесли 47 законопроекта, НС е приело 25 от тях.
- "24 часа" - в интервю Александър Маринов изразява мнение, че има свръхочаквания да се случи катаклизъм на пленума. Според него "подгряванията" не са случайни и те идват от хора, които имат интерес или нищо да не се промени или да няма сериозна дискусия. Председателят на градската организация посочва, че диалогът е проблем номер № 1 на БСП - вътре в БСП, и между БСП и обществото. Според Маринов едно намусено, намръщено, арогантно отношение към медиите и към обществеността е отрицание на самата идея за диалог. Не можело да се внушава, че всяка критика директно се връзва с личността на премиера. Много хора искали да се скрият за неговата фигура, а той допускал грешка, че „е разперил крила като майка орлица“. Съветниците на премиера трябвало да ограничат своите публични изяви. Вместо това имало тенденция на завишаване на ролята им.
- "Дума" - в интервю Красимир Премянов, председател на комисията на ВС на БСП по национална сигурност и външна политика и международни връзки заявява, че не приема очакванията за сензации и формули за радикални промени по време на пленума. Във връзка с проблема за престъпността депутатът заявява, че е липсвала нужна координация и ефективност - между законодателната власт, изпълнителната власт и като цяло съдебната система. Не трябвало да се пропуска и бездействието на президента. ПГ ДА имала готовност да приеме всички необходими мерки за създаването на законови условия за борба с престъпността. Въпрос на организация и управление от МВР било какви мерки ще предприеме за практически действия. В анализа на комисията се съдържала констатацията, че МС и МВнР осъществили прелом в отношенията с Русия. Премянов смята, че това е така, но "сме продължавали да бъдем длъжници по отношение на възможностите за икономическата реализация на отношенията с Русия и страните от ОНД".
- "Дума" - в интервю Николай Добрев, председател на комисията на ВС на БСП по организационните въпроси и връзките с местните организации, заявява, че освен позитивните неща има и осезаемо недоволство от резултатите постигнати в първата година. Недоволството идвало от факта, че като управляваща БСП влязла в пропагандни кампании, в провокации, които дори не били много умно замислени. Добрев смята, че БСП има управленски потенциал, но няма изградена система за използването му. През тези 6 години на прехода БСП нямала целенасочена кадрова политика. Сега пластът бил изтънял, а нов не се откривал. В структурите на ведомствата, в местната администрация не се назначавали подходящи, компетентни и ерудирани хора. За редица хора можело да се каже, че са пленници на корупцията, имало случаи на пряк, доказан саботаж. Според Добрев трябва да се търси подкрепа и разбиране от другите политически сили. Без нормален диалог проблемите щели да се решат много по-трудно и на по-висока цена. Най-болният проблем за една година управление бил проявеното безсилие в борбата срещу престъпността. Според г-н Добрев ръководството на МВР трябва да е силен екип с управленска култура и адекватни оперативни възможности. В момента екипът на Начев не бил екип и в управленско и професионално отношение е под сложността на оперативните реалности.
10.03.1996 - /всички вестници/ На разширено заседание на Парламентарната група на Демократичната левица, Висшия съвет на БСП, с участието на ръководствата на коалиционните партньори, както и на министрите от кабинета е обсъдено едногодишното управление на левицата. В едночасов доклад Жан Виденов прави оценка на извършеното /в. „Земя“ и „Дума“/.
- Пресслужба Куриер“ /от 13.03/- на съвместното заседание на ПГ на Демократичната левица, на ВС на БСП, ПП на БЗНС „Ал. Стамболийски“ и на НС на ПК „Екогласност“ от е констатирано, че едногодишното управление на Демократичната левица в основни линии следва рамките на политиката, за която са поети ангажименти в предизборните послания и няма основания за радикален поврат в тази политика. В прието решение от 7 точки се казва, че съвместното заседание приема „Анализа за едногодишното управление на Демократичната левица и задачите в изпълнителната и законодателната власт през 1996 г.“ и се определят основните цели за укрепване и засилване на управлението. Решено е още ръководството на ПГДЛ да предприеме инициативи за преговори с парламентарните и извънпарламентарните партии по проблеми с общонационално значение, да се подобри взаимодействието между правителството и ПГ във всички фази на законодателния процес и парламентарния контрол. В последна точка от решението се казва, че на основата на утвърдените от заседанието цели и задачи министър-председателят да осъществява необходимите промени в системата на изпълнителната власт.
11.03.1996 - "Дума" - вестникът публикува доклада на министър-председателя Жан Виденов, прочетен на пленума на 10 март. Премиерът се спира на резултатите от едногодишното управление, на основните трудности, на атаките срещу кабинета, на пропуските в управлението и предстоящото през 1996 г. В заключение председателят на БСП заявява, че БСП и сигурните наши коалиционни партньори - Демократичната левица на България отново е и ще бъде на висотата на историческата си задача. Левицата била реална политическа сила, способна истински да тласка напред промяната към по-добро за огромното мнозинство от народа. Демократичната левица, щяла да изпълни своите задачи - и в законодателната, и в изпълнителната власт, през решаващата 1996 г.
12.03.1996 - "Дума" - вестникът публикува изказването на Александър Лилов - „БСП се нуждае от политическо, морално и кадрово засилване“, направено на пленума на 10 март. В материала се казва, че най-важното е да се разбере, че 1996 г. е решаваща за управлението на Демократичната левица. Най-важното било да се дадат гаранции за постигане на забележими стъпки в изпълнителната власт. Ако това не станело щяло да се стигне до това да настъпи объркване в партията плюс появата на вътрешнопартийна опозиция; извън партията - падане на доверието. Необходимо било да се обсъдят в БСП следните шест проблема: да се направи трезва оценка на едногодишното управление; ясна практическа програма за 1996; потвърждаване на взаимното политическо доверие в управляващата коалиция и на сега действащата форма на коалиционно правителство; саниране и разширяване на политическия диалог; извършване на необходимите кадрови промени в правителството; осигуряване на прозрачност на управление. Лилов предлага следните политически цели за 1996 г. пред управлението: чувствително засилване на управлението във всички области; изработване и реализиране на практическа програма в борбата с престъпността, селското стопанство, банковата система и т.н.; завой в информационната политика; конкретни инициативи за по-голяма диалогичност и за намаляване на политическото напрежение и конфронтация в страната; сурови мерки срещу корупцията, особено в държавната^власт и политическия елит; извършване на персонални промени в правителството.
13.03.1996 - "Дума" - вестникът публикува изказването на Андрей Луканов - „Най-строга отговорност от всеки проводник на „късния сталинизъм“, направено на пленума на 10 март. Според депутата месеци наред членовете на БСП били свидетели на една кампания, чиято цел била да се осуети възможността за демократична и обективна дискусия в БСП и левицата. През едногодишното управление били постигнати съществени успехи, но не можело да не се отбележи, че започналото оживление има нестабилен характер; до този момент няма действена инвестиционна, индустриална и технологична политика; огромните замразени възможности на селското стопанство не се използват пълноценно,;изпуснато е ценно време за оздравяването на банковата сфера. Нещата в банките нямало да се оправят като се изпращали правителствени съветници, които не носели практически никаква отговорност за действията си. Друг изключително тежък проблем бил проникналата навсякъде корупция в икономиката и администрацията. Трябвало да се отговори на въпроси като как се стигнало до назначаването на пълни аматьори в ръководството на пощите и далекосъобщенията. Според Луканов положението в кадровата политика е толкова обезпокояващо, че било правилно да се посвети специално съвместно заседание. Депутатът припомня, че още на XIV конгрес на БСП е взето твърдо решение никога да няма връщане към гибелната за всяка демокрация практика на срастване на политическите и държавните структури с органите на сигурността. Луканов заявява: „Твърдя отговорно, че напоследък някои длъжностни лица от изпълнителната власт и системата на МВР се опитват да отклонят специалните органи… и да ги използват отново като инструмент за вътрешнополитическа борба и дори за уреждане на вътрешнопартийни отношения. Надявам се и настоявам категорично др. Виденов и Начев да поставят на място и да потърсят най-строго отговорност от всеки проводник на „късния сталинизъм“. В заключение Луканов заявява, че преходът на БСП към цивилизовано и демократично състояние е струвало твърде много усилия и жертви, за да бъде поставян под въпрос от случайни хора толкова лекомислено.
14.03.1996 - „Дума вестникът публикува изказването на Николай Добрев - „Корупцията в МВР взима застрашителни размери“, направено на пленума на 10 март. Основните проблеми, съществуващи в МВР били: професионалната и личностна несъвместимост и нездраво противоборство между секретарите на МВР и допуснатите при формирането на ръководствата на националните служби за водещи ориентири да бъдат „лобирането“ на бивши управления и „линии“. В оперативната работа на МВР продължавало по най-драстичен начин да се нарушава основният критерий - принципът на държавността. Позициите на силовите групировки вътре в службите и структурата на МВР нараствали. Като неуважение и позор за професията, определя Добрев, това политически сили, икономически групировки, отделни личности да вербуват и придобиват агентура вътре в службите за сигурност. Срамно било, че всички гейтове и политически провокации, организирани в последно време срещу партията, били информационно осигурени от служби на МВР. Според Добрев с хирургически нож трябва да се пресече опасното срастване на престъпните групировки и службите за обществен ред и сигурност, да се неутрализира лобито им сред политиците и хората на властта.
- „Дума“ - публикува изказването на Минчо Минчев - „Силно колебание завладява нашите привърженици“, направено на пленума на 10 март. Според него е ясно, че досегашният макар и омекотен неолиберален модел на преход трябва да бъде заменен с модел на съживяване на производството. Трябвало да се изхожда от досегашната логика на развитие, при която ключова форма на собственост е държавната. Най-важният въпрос бил как левицата смята да управлява по-нататък. Според Минчев трудно ще се даде отговор, защото партийният актив сам не бил наясно нито кой взима най-важните решения за управлението, нито къде. Висшият съвет се бил превърнал в колективен наблюдател. Според Минчев ако не се възстанови нормалното работно взаимодействие между ВС, ПГ и МС (като носител на политическата воля на партията е Висшият съвет) все по-често ще бъдем свидели на разни „гейтове“.
15.03.1996 - "24 часа“ - в интервю Красимир Премянов заявява, че на пленума е изразил принципната постановка, че не може отговорностите на политиците да се изместват от правата или отговорностите на експертите. Те имали обслужваща и подпомагаща функция и ако някой не я изпълнява трябва да си отиде. Според Премянов министър-председателят се натоварва с много задачи. Други хора биха могли да се ангажират с изпълнението на второстепенните въпроси. Депутатът споделя, че не приема обвинението на Луканов, че се следят политици. Луканов трябвало да се извини за подобно обвинение.
- „Дума" - вестникът публикува изказването на Чавдар Кюранов -„Тревожно е сливането на партийни, държавни и бизнесменски постове“ -направено на пленума на 10 март. Председателят на ОСД посочва, че БСП изостава в определянето на отношението си към предприемаческата дейност, а сега вече партията е застигната от нов въпрос - отношението към икономическите групировки. Едно правителство на БСП не трябвало да дава предпочитания на една групировка пред друга, а да бъде арбитър между тях. Друг изоставен въпрос бил положението на наемния труд. Кюранов припомня, че според някои другари бил възможен преход от реалния социализъм към демократическия социализъм само чрез някои реформи, стига да бъде взета властта. Сега обаче демократически социализъм нямало. Друг въпрос бил укрепването на държавността. Имало проблеми в отношенията на правителството с обществеността и с партийното обществено мнение, които намирали израз и в историите с някои от съветниците в кабинета. Тенденцията да се сливат партийни и държавни постове, държавни и бизнесменски бил друг тревожен въпрос.
Критиката на Кюранов към правителството била не в принципите и необходимостта от реформи, а в непоследователното им и бавно провеждане. Според него е необходимо БСП да води друга политика по отношение на опозицията в НС.
16.03.1996 - „Стандарт“ - в интервю вицепремиерът Дончо Конакчиев заявява, че промени в кабинета ще има, когато са необходими, предварителен план нямало. В отговор на въпрос той споделя, че е спрял да се притеснява за скандалите около „Орион“. Той бил положил усилия да потърси този приятелски кръг, но не успял да го намери. Ако някой знаел къде е да му го покажел.
- "Дума"“ - вестникът публикува изказването на Александър Маринов, направено на пленума на 10 март. Председателят на ГС на София подчертава, че внушението за някакви вътрешно партийни заговори и преврати е тревожен индикатор за влошаването на атмосферата, в която се работи. Според Маринов най-голямото предизвикателство пред левицата е възстановяването на диалога и доверието, тъй като левицата се нуждаела от изясняване на отношения си с редица обществени формации и слоеве. В заключение Маринов предлага да се даде мандат на министър-председателя да предложи нужните структурни и кадрови промени.
18.03.1996 - „Дума“ - на редовен пленум на идейното обединение „Марксистка алтернатива“ членовете на фракцията са изразили критична подкрепа по приоритетите в управлението на БСП. За БНТ Минчо Минчев е определил едногодишното управление на БСП нито като провал, нито грандиозен успех.
- „Дума“ - проф. Владимир Топенчаров член на ИБ е заявил в Плевен, че дори и западните посолства не са в състояние да помирят СДС и Желю Желев и да ги накарат да се споразумеят за единна президентска кандидатура. БСП нямала да бърза с определянето на своя кандидат-президент, тъй като единствена разполага със структура, способни да подготвят бързо населението за конкретния кандидат.
- "Дума“ - Политическият съвет на ОСД проведен преди два дни, не е приел оценките за мирния преход, дадени в анализа на Жан Виденов от 10 март. ОСД отхвърля представянето на националното съгласие като съглашателство и „сговор на политически въжеиграчи“ и се обявява против явните опити за ревизия на политиката на БСП, приета на 14-я и 39-я конгрес. Според ОСД това е отказ от всичко ценно, постигнато от БСП след 10 ноември. Георги Близнашки е заявил, че „ако се възприеме пътят от 10 март, ние ще бъдем принудени да предприемем друг вид действия“.
- "Дума" - председателят на общинския съвет в Ивайловград Красимир Кръстев е съобщил за вестника, че е подал жалба до общопартийната контролна комисия да разгледа въпроса за неговото изключване от БСП, тъй като не приема мотивите и основанията. Кръстев, кметът Ангел Петров и временно изпълняващата длъжността секретар на общината Гинка Желязкова са били изключени преди една седмица с решение на общинския съвет с мотив, че не са изпълнили партийни решения - Петров е бил избран за кмет като независим.
20.03.15)96 -,"Демокрация"- на заседание на изпълнителното бюро е обсъждан годишният счетоводен баланс на БСП. През 1995 г. са похарчени 129 313 000 лв. Приходите на БСП за 12 месеца са били 138 522 000 лб. Висшият съвет е получил 55 469 000, от които е похарчил 54 641 000. ИБ е върнало за доработване доклада на финансовия отговорник Кирил Желев за партиен бюджет през 1996 г.Той предложил да не се определя горна граница за разходи в предстоящите избори, но идеята му била отхвърлена. Желев предложил съкращения в апарата на БСП. В момента в централата работели 182 човека. Заместник-председател в партията вземал заплата около 18 000, ако не работи другаде.
- "Демокрация" - Столичната организация на БСП е предложила писмено кандидатурата на Николай Генчев на комисията Дончо Конакчиев, Николай Добрев и Красимир Премянов и е настояла за среща с г-н Генчев. Според вестника досега споменаваните имена за кандидат-президент на БСП са на Сендов, Пирински, Лилов, Тодор Вълчев, Гиньо Ганев и арх. Христо Генчев. Към изискванията, които ИБ ще има към претендент Клара Маринова допълнила условието за „медийна привлекателност“.
Г-н Добрев е съобщил, че кандидата ще бъде определен в първите 10 дни на април. Според него СДС е много сериозен политически опонент, който има много демократична процедура за издигане на кандидат и ако я реализира ще разшири своята организационна мрежа. Депутатът е заявил, че анализът на комисията показвал, че досегашният президент е изчерпал своите възможности. Желев бил символ на застоя, конфронтацията, старите отминали дисидентски времена. Държавният глава демонстрирал „некомпетентност и аматьорство в управлението“.
- „Дума“ - на заседание ИБ на БСП е решило да се проведат пленум на ВС на БСП и разширено заседание на ръководните орани на Демократичната левица, посветени на аграрната политика на коалицията, които да предшестват насрочения за втората половина на април пленум за определяне на президентската кандидатура. Николай Добрев е съобщил, че следващата седмица ИБ ще утвърди организационните аспекти на документа „Принципи, критерии, подходи и механизми“ за издигане на кандидатите за президент и вицепрезидент". Добрев е допълнил още, че левицата категорично няма да търси кандидати отвън.
- „Стандарт“ - в интервю Добромир Задгорски от ОКЗНС изразява мнение, че единствено Благовест Сендов в комбинация с вицепрезидент от БСП може да се пребори с кандидата на обединената или разединената опозиция. По отношение евентуалната кандидатура на Александър Лилов, Задгорски казва, че го уважава като политик, но той е свързан с миналото. Лилов превърнал БКП в социалистическа партия, но и негова била инициативата за връщането имената на хората, които се определят като български турци. Трудно било да бъдеш стратег и при комунизма, и при демокрация. Кандидатурата на Пирински била силна, но имало две пречки - той бил чисто червен кандидат и е роден в Ню Йорк.
22.03.1996 - "Дума"- проф. Велко Вълканов, председател на БАС е изпратил специална телеграма до краля на Испания Хуан Карлос, в която изразява огромното задоволство на българските антифашисти от кралския указ, с който се предоставя испанско гражданство на доброволците, участвали в Испанската гражданска война 1936-1939 г.
- "Стандарт“ - във връзка със законопроекта за дипломатическата служба Филип Боков заявява, че това, което предлага е президентът да не може безкрайно да отлага назначаването на дипломати, предложени от изпълнителната Власт. По същия повод Николай Камов казва, че в комисията не се знае кой модел на система ще се приеме - американската, която се основава на политическите назначения или френската - залагаща на технократите. Камов бил склонен да приеме втория модел.
23.03.1996 - "Дума"“- на организирана на „Позитано“ 20 кръгла маса на тема „Ролята на президентската институция в демократичния преход“ участниците са се обединили около мнението, че в БСП предпочитанията клонят към партийно ангажирана кандидатура. На дискусията проф. Минчо Семов е предложил БСП да издигне надпартиен и национален кандидат. Присъстващите експерти са предупредили, че БСП подценява Желев. Те смятат, че сегашният президент е избираем и в същото време много уязвим. Отбелязана е също динамиката в т.нар. твърд електорат на БСП. Неговата твърдост и хомогенност не са гарантирани при кой да е кандидат и каква да е политика, казали участниците. Зреели вътрешни напрежения, които могат да избухнат и 15 дни преди изборите. Според Андрей Бунджолов най-важното е БСП да радикализира реформите, което неминуемо ще означава фалити и безработица. А тези болезнени мерки изисквали много труден и откровен общонационален диалог. Според немалко от изказващите се СДС и Желев водели много по-стратегически разчетена кампания. На дискусията е представено социологическо изследване на НЦИОМ, според което политик тип „Георги Пирински“ печели в национален мащаб подкрепата на 53%. Според изследването от 5 март, Пирински води класацията - 14,5% след него следват Желев - 13,9%, Симеон Кобурготски - 8,4%, Жорж Ганчев - 6,3% и накрая Благовест Сендов - 5,2%.
- " Стандарт“ - в интервю по повод обвиненията, че е подбудител за убийството на Ламбо Юочуков, Андрей Луканов споделя, че не познавал посоченото лице. Депутатът не познавал и Живко Желев, който през 1990 и 1991 г. направил обществените съдилища в Стара Загора и София. Луканов гарантирал, че би призовал парламентарната група на левицата да гласува за снемане на депутатския му имунитет, ако проверката покаже, че в тези твърдения има истина.
25.03.1996 - "Дума" - Минчо Минчев, председател на идейното течение „Марксистка платформа“ е заявил, че по въпроса за бъдещия кандидат-президент на БСП са готови на компромис и ще се подчинят на всяко партийно решение, но все пак най-предпочитаната от тях личност е Александър Лилов. Според Минчев вече е дошло време БСП да излезе на открит сблъсък с опозицията, като издигне кандидат социалист.
27.03.1996 - „Дума“ - на пресконференция организационният секретар на ВПС Николай Добрев е съобщил, че в хода на отчетно-изборната кампания вече са проведени близо половината събрания на основни партийни организации. Около 10 хиляди основни организации има БСП в момента, от тях близо 7 500 по местоживеене и 2 500 по интереси. За февруари и март в БСП са влезли 1 709 души и са изградени 162 нови организации. Според Добрев има повишен интерес към партията, но в същото време се забелязвала вътрешна съпротива към определен тип хора, които от конюнктурни съображения се втурвали сега да възобновяват партийното си членство.
29.03.1996 - "Дума"- след юбилейното събрание на Института по психология при МВР министър Начев е определил като несериозни обвиненията на бившия шеф на ДЗУ- Стара Загора към Андрей Луканов за причастност в убийството на Кючуков.
30.03.1996 - "Дума"- Николай Добрев и Стоян Денчев са изпратили писма до министър-председателя и министъра на транспорта с предложение в най-кратки срокове да се отпусне на Сергей Антонов персонална пенсия.
- Континент“ - в интервю Златимир Орсов споделя, че в подготвения доклад за пленума на БСП за аграрната реформа се обръща внимание върху необратими процеси, които са предизвикани от ликвидацията. Те били свързани и с политическото противопоставяне на президента и на КС. Според Орсов са необходими промени в Закона за кооперациите.

 

Съюз на демократичните сили

01.03.1996 - Пресслужба куриер“Iот 4.03/ - на свое заседание НКС на СДС, след като обсъдил предложението на изпълнителния директор на Банка за земеделски кредит към СДС да се ангажира с участие в банката и изнесените данни за катастрофалното състояние на банковата система и аферата „Орион“ е взето решение да не се приеме направеното предложение като противоречащо на политическата същност и цели на СДС и да възложи на ПГ на СДС да внесе предложение за създаване на парламентарна анкетна комисия.
- Пресслужба куриер“ - ПГ на СДС оповестява декларация по повод кръвни препарати, заразени с вируса на СПИН - „При престъпно бездействие може ли Виткова да остане министър“.
02.03.1996 -,"Демокрация" - Стефан Атанасов, организационен секретар на регионалния КС на СДС в Ямбол е съобщил, че ще бъдат създадени клубове на симпатизанти във всички населени места в окръга. Новата структура щяла да изиграе решаваща роля в провеждането на първичните избори за кандидат-президент от обединената опозиция.
04.03.1996 - "Демокрация" - градската организация на ДП-1896 е провела отчетно-изборно събрание. В разискванията е изтъкната необходимостта кадри на партията да заемат подобаващи места в политическата и административната власт, за да осъществяват в живота принципите на либералната демокрация. Избрано е ново ръководство с председател г-н Никола Чолаков и заместници Антон Раев и Димитър Кантарджиев.
06.03.1996 - Пресслужба куриер“ /от 7.03/ - ПГ на СДС внася в парламента предложение, подкрепено от 53 депутати за образуване на временна комисия за проучване на кризата в изпълнителната власт и в банковата система във връзка с действията на „Орион комерс“ ООД. В документа се казва, че действията на групировката „Орион“ са един от факторите, причинили дестабилизация на банковата и финансовата система, която сега е катастрофално разклатена. В мотивите се казва, че групировката „Орион“ е свързана недопустимо с властта в страната чрез: народни представители в 37 НС - Златимир Орсов, Ангел Димов, Крил Желев и др.; с Централна банка - Стоян Шукеров; с правителството - Аюбомир Коларов и Михаил Данов; с кабинета на Виденов - Красимир Райдовски и Владимир Жеглов. Посочените в мотивите данни дали основание ПГ на СДС спешно да поиска създаването на временна анкетна комисия за проучване на кризата в изпълнителната власт и банковата система, причинена от действията на групировката „Орион“.
- "Демокрация" - на пресконференция Йордан Соколов е заявил, че свързаната с правителството и БСП групировка „Орион“ пуска пипалата си и в медиите, което ще доведе до опасни последици за свободата на словото. Според него върху Първа частна банка се оказва натиск да се съгласи пресгрупа „168 часа“ да бъде продадена на „Орион“. Според председателя на ПГ на СДС директорът на БЗК „Витоша“ Атанас Тилев се е обърнал към СДС с предложението да му предаде дяловете си в банката, търсейки всъщност политическа подкрепа от най-голямата опозиционна сила. НКС на СДС обаче преценил, че политическите минуси за коалицията ще бъдат повече, защото ако приеме СДС ще се постави на една плоскост с БСП по отношение на връзките с икономическите групировки с недостатъчно изяснени средства и механизми на създаване. СДС имало сведения, че Виденов притежава 5% от акциите на Българска земеделска и промишлена банка.
07.03.1996 - "Демокрация" - в интервю Стефан Софиянски съобщава, че на проведената среща с министър-председателя са обсъждани три конкретни въпроса - за проблемите с общинския бюджет, проблемите с няколко обществени сгради - Сметната палата, някои здравни заведения и др. Г-н Софиянски поставил въпроса за отмяна на мораториума за продажба на оборотни общински жилища и е получил уверение, че съвсем скоро въпросът ще бъде решен.
- "Демокрация" - в диспут с Александър Лилов по Радио „Свободна Европа“ Иван Костов е заявил, че поради протекциите от висшето ръководство на страната и високопоставени народни представители „Орион“ се чувства защитена и делата, които се водят срещу групировката не се движат от съдебната власт. Г-н Костов е подчертал, че съдебната власт е блокирана от своите страхове, а вероятно и от много други фактори и поради това се нуждае от политически жест на подкрепа.
08.03.1996 - "Демокрация" - на среща лидерите на СДС, НС и ДПС са се споразумели да подкрепят на изборите за президент обща кандидатура, която да бъде излъчена на предварителни избори. Иван Костов, Анастасия Мозер, Стефан Савов и Ахмед Доган са парафирали текстовете на споразумението и правилата за предварителните избори и ще ги внесат за одобрение в своите упълномощени органи. Към споразумението могат да се присъединят и други партии и коалиции. В споразумението се казва, че политическите сили ще подкрепят тази кандидатура, която спечели предварителния вот и се задължават да не издигат или подкрепят друга на президентските избори.
- "Демокрация" - на среща със симпатизанти в гр. Симитли Иван Костов е заявил, че правителството на Виденов е допуснало много провали в управлението, с което създало криза на недоверие сред висшия елит на БСП. Според председателя на СДС Виденов се опитвал да наложи Сендов за кандидат-президент, който не можел да бъде обединител на православна нация с протестантските си убеждения. Това създавало благоприятна обстановка за опозицията в спечелването на президентските избори. Иван Костов вярвал, че симпатизантите на СДС ще предпочетат кандидата на синята коалиция, избран на националната конференция.
- в гр. Благоевград се е провело събрание на СДС, в което са участвали 270 делегати. Досегашния председател Ивайло Ловджиев в доклада си посочил, че са създадени 15 градски и 8 селски клуба на СДС с над 500 членове.
- в община Красно село, София на общо събрание триста делегати са избрали за председател Александър Янакиев (КЕП).
- в обръщение на НСДП към коалиционните партньори в СДС и всички други опозиционни сили се настоява за ускоряване и завършване на реформата в земеделието. НСДП предлага извънпарламентарен и парламентарен натиск върху институциите, осъществяващи връщането на земята посредством създаване на местни комитети.
09.03.1996 - "Демокрация" - на среща с граждани в гр. Мелник Иван Костов е заявил, че БСП спечелила изборите през 1994 г. с мръсни пари, получени чрез гръцкия търговец Кокалис, който е съдружник в „Интраком“. Тя взела от БТК концесиите за експлоатация на различни комуникации у нас. Гръцкият търговец дал парите на БСП чрез Красимир Райдовски, който по това време бил аташе по печата в Гърция.
- "Демокрация" - в гр. Кърджали на съвместна среща ръководствата на местните организации на СДС и ДПС са решили да бъдат публикувани в местния печат списъците на гласоподавателите, които според заключенията на петорната експертиза са гласували неправомерно и на двата тура на местните избори. Според лидера на СДС Пламен Иванов експертизата е доказала немарливостта на служба ГРАОН.
- Пресслужба куриер“ /от 14.03/ - на свое разширено заседание Националния съвет на Земеделския демократичен съюз оценява управлението на Демократичната левица като един от най-трагичните и катастрофални периоди в най-новата история на България. НС на СДС смята, че единствената възможност за излизане от кризата е провеждането на предсрочни парламентарни избори и поемането на отговорностите за властта от СДС.
- Пресслужба "Куриер“ /от 13.03/ - в декларация на НД „Екогласност“ се казва, че движението изразява своята загриженост от липсата на ясна стратегия на СДС по отношение на президентските избори. Крайно наложително било коалицията да заяви гласно отношението си към досегашния президент и неговите политически действия, довели до свалянето на правителството на СДС. НД „Екогласност“ изразява своето недоумение от факта, че било договорено споразумение за предварителните избори без да бъдат утвърдени неговите рамки. Организацията е на мнение, че досегашният президент Желев не може да бъде кандидат на СДС и затова от предварителните избори зависи самото оцеляване не само на СДС, но и на демократичните промени в България. Според НД „Екогласност“ най-големи шансове да спечели президентските избори има г-н Петър Стоянов.
11.03.1996 - Пресслужба куриер“ /от 13.03/ - в декларация на СДС „България отново губи доверие“ по повод огласения годишен доклад на държавния департамент на САЩ се казва, че за съжаление правителството на Виденов не пожела да се съобрази с нито една от инициативите, които предложи СДС за преодоляване на вредните и опасни тенденции в управлението на държавата. В документа се казва, че е налице отново сливане на партията с държавата и със структурите на МВР, възстановявала се политическата полиция.
- „ Демокрация“ - общото годишно събрание на националните клубове за демокрация е преизбрало за председател Светослав Лучников. Негови заместници са Петър Стоянов и Димитър Ненов. Събранието е препотвърдило решението си за издигането на Петър Стоянов за кандидат-президент. В своя доклад Лучников е посочил, че целта на формацията е да се отстоява развитието на частното либерално стопанство и на частната собственост.
- ^"Демокрация" - в интервю Йордан Василев изразява мнение, че че според него няма ярка президентска двойка. По отношение на Симеон II, според Василев при отсъствието на ярки фигури да оглавят държавата и да я представят пред света в един трагичен икономически момент за България, една авторитетна фигура, която може да повлияе на световните финансови кръгове би била нужна. В този смисъл царят би могъл да бъде много полезен за страната, но не като президент.
- „Демокрация“ - в гр. Силистра е създаден регионален съвет на СДС. За председател е избран Христо Димитров.
12.03.1996 - Пресслужба куриер“/от 14.03/ - на свое заседание НКС на СДС, след като е обсъдило проектите за споразумение и правила за предварителни изори за определяне на единен кандидат за президент на опозицията е взел решение да ги одобри и прави свои предложения за подобряване и усъвършенстване на текстове в тях. НКС дава мандат на председателя на СДС да подпише споразумението с правилата към него.
- "Демокрация" - в гр. Бургас е учреден регионален съвет. За председател е избран д-р Живко Нечев от СДС.
13.03.1996 - на вчерашното заседание на НКС решението да се даде мандат на Иван Костов да подпише споразумението между парламентарните опозиционни сили е гласувано с пет гласа против и трима въздържали се. Дебатите са продължили три часа и са били направени препоръки за корекции на някои текстове предимно от правилата за провеждане на първичния вот. Едвин Сугарев е предложил гласуването да стане в един ден вместо в два и е възразил срещу използването на подвижни урни. Преброяването на гласовете в края на първия ден създавало възможности за спекулации, които могат да повлияят на гласуването през втория ден и не било ясно, кой и къде ще съхранява бюлетините. Сугарев настоял да се изготвят списъци на желаещите да участват в предварителните избори. Г-н Соколов е уточнил, че идеята за социологическо проучване, което да предшества предварителните избори не намира достатъчна подкрепа. НКС е уточнил процедурата, по която ще бъде излъчен кандидата на коалицията на националната конференция - чрез тайно гласуване. Кандидатът трябва да е събрал повече от половината подадени гласове, ако това не стане ще има балотаж.
- общинското събрание на СДС в гр. Велико Търново е преизбрало за председател Константин Дочев. На събранието са присъствали депутатите Надежда Михайлова и Цветан Димитров.
- „Дума" - с решение № 121 на УС на БНБ е предоставен лиценз за извършване на банкови сделки на столичната Общинска банка на територията на Република България. Председател на Надзорния съвет е Христо Михайловски, а главен изпълнителен директор е Ваня Василева, работила в Пощенска банка.
- „Стандарт“ - Александър Йорданов заявява, че няма никаква логика държава да повери съдбата си в такъв преходен период на "едно момче, младо комсомолско работниче от Пловдив”. По време на управлението на г-н Виденов била налице тотална реставрация на комунистическите структури. Ходът на реформите спрял пред 1992 г. със свалянето на правителството на СДС, за което активно участие взел д-р Желев. Тази дата щяла да остане в историята на България, както и д-р Желев щял да остане като българския президент участвал в свалянето на първото демократично правителство.
- „ 24 часа“ - в интервю Йордан Соколов споделя, че СДС има сведения, че наистина са създадени звена за следене на политици. Те били съставени от служители на Националнаша служба за сигурност, но не са ръководени от шефовете на тази служба. В отговор на въпрос как това ще се докаже, Соколов заявява: "документи може би ще имаме".
14.03.1996 - "Демокрация"- в изявление на ПГ на СДС „Безподобно нарушение на данъчното законодателство и конституцията“ се казва, че сме свидетели на поредното безцеремонно погазване на закона и елементарната данъчна етика от финансовия министър.
- "Демокрация" - в интервю за посещението на българска парламентарна делегация в СР Югославия Валентин Василев заявява, че БСП се опитвала да постави междудържавните ни отношения със СРЮ само от гледна точка на собствените си партийни интереси да обещае всичко на Милошевич,. Валентин Василев изразил позицията на СДС, която била за добросъседски отношения на трайна основа, но коалицията никога нямало да приеме те да станат пречка за интегрирането на България в европейските и евроатлантическите структури. Това изявление било продиктувано от това, че в разговорите югославските ръководители клоняли към изместване на европейското сътрудничество и подмяната му с балканско.
- "Демокрация" - Александър Йорданов се е срещнал в гр. Варна със симпатизанти. Според него преходът към демокрация не е нито мирен, нито е преход, тъй като е спрял още през 1992 г. с падането на кабинета на Ф. Димитров.
15.03.1996 - „Пресслужба куриер “- в Декларация на СДС във връзка с терористичните атаки срещу израелски граждани и по повод свикването в Египет на международна конференция за борба с тероризма, се казва, че СДС подкрепя усилията на ръководителите на Израел и Палестинската автономия на САЩ, Европейския съюз и всички демократични страни за предприемане на решителни политически, икономически и военни действия срещу поддръжниците на тероризма.
16.03.1996 - "Демокрация" - в изявление на ПГ на СДС „Да спре данъчния тормоз“ във връзка с приетия на първо четене проект на закон за допълнение на Закона за местните данъци и такси, се казва, че в него се повтаряло постановлението, което е отменено от Върховния съд. СДС изразявала своя остър протест срещу поредния опит на БСП да превърне парламента в подвластна на правителството институция.
- „Демокрация“ - в интервю за вестника Стоян Райчевски, председател на ДП-1896 заявява, че споразумението за единна кандидатура за президент оценява преди всичко като успех за СДС, който като основна опозиционна сила съумява да стане обединителен център и основен двигател на борбата срещу комунизма и мафията.
18.03.1996 - "Демокрация" - тримата кандидати за президент на СДС са представени с кратки биографични данни и отговарят на 7 въпроса на вестника. Асен Агов заявява, че ако стане президент ще извърти промени в Националната разузнавателна служба, промени в Генералния щаб на въоръжените сили, за да се даде път на млади, патриотични български офицери, при първа конституционна възможност разтурване на народното събрание и нови избори и натиска върху червеното правителство за ясен избор на България към Европа и НАТО. На същия въпрос Александър Йорданов отговаря, че най-напред ще заяви своята позиция за смяна на сегашното правителство и за нови парламентарни избори. Чрез подкрепата на СДС, Народен съюз, ДПС и по-малките демократични партии ще води активна политика за интегриране на България в Европейския съюз и НАТО. Приоритетите в отношенията на Балканите щели да бъдат държавите, в които има истинска демокрация и истинска пазарна икономика. Петър Стоянов мята, че президентът има достатъчно правомощия, които го правят една от най-важните политически фигури и той може да бъде реален защитник и гарант на българските интереси.
- "Демокрация" - на форума на ОХДЦ Стефан Софиянски е подал оставка, защото по закон не може да бъде едновременно кмет и лидер на партия. На негово място за председател е избрана Екатерина Михайлова, за заместници Александър Божков и Любомир Павлов. Партията взема решение при избора на кандидат-президент на предстоящата национална конференция на СДС делегатите от ОХДЦ да гласуват по съвест.
- „Демокрация“ - на проведената градска конференция на СДС Иван Костов е заявил, че кандидатът на СДС ще победи в предварителните избори. Костов припомня, че софиянци ще решат изхода на предварителните избори в полза на синята коалиция. На местните избори са гласували 213 000 души, ако 40 на сто участват в първичния вот, ще спечели кандидата и СДС. 25% стояли твърдо зад СДС, а едва ли други 26% са привърженици на Желев, за да получи той 51% и да спечели президентските избори, е мнението на лидера. На градската конференция на СДС са представени кандидатурите на Александър Йорданов, Асен Агов и Петър Стоянов. Александър Йорданов е обявил, че може да победи както Желев, така и претендента на социалистите. Според него по-сполучлива била формулата кандидат за президент от СДС и вицепрезидент от БЗНС, вместо да се организира първичен вот.
Асен Агов е подчертал, че той е лансирал идеята за предварителни избори и е изразил мнението, че Желев принадлежи на миналото. Г-н Стоянов е заявил, че присъединяването ни към цивилизования свят трябва да стане с политическа сила и интелигентност, а не с хитрост. Градската конференция на СДС не е гласувала кого от тримата претенденти да подкрепи.
Градската конференция на СДС-София е решила да препоръча на НКС да разработи „Програма на СДС“ и да се изготви подробен план за стратегическите и тактическите действия в близките 4-5 години. Конференцията е задължила столичния регионален съвет също да си състави програма. СДС да изработи и приложи система за подбор на кадри за съответните нива в изпълнителната Власт и общинските фирми. Според правилата „назначаването на ръководни длъжности в общинските и районните администрации от кметове на СДС да се извършва само след съгласуване и утвърждаване от съответната структура на СДС. Регионалният съвет на СДС в София до края на април ще предложи промени в статута на СДС.
- „Демокрация“ - в националния събор на ДП-1896, проведен в гр. Варна са взели участие 165 делегати от близо 80 структури. Делегатите са приветствани от Христо Кирчев, от Борис Кюркчиев, почетен председател на партията и от Филип Димитров. По решение на делегатите съборът прераснал в първи конгрес на партията. За председател е преизбран Стоян Райчевски, негови заместници ще бъдат Валентин Василев, Васил Сгуров, Димитър Саръиванов, Иван Кръстев и Петко Джамбазов. Делегатите са определили кой от тримата кандидат-президенти ще подкрепят, но решението си ще оповестят на националната конференция на СДС. Чрез своите депутатите ДП-1896 щяла да се бори за отмяна на присъдите от народния съд.
- в гр. Хасково е учреден PC на СДС. За негов председател е избран Константин Калъпов. На учредяването са присъствали Христо Бисеров, главен секретар на СДС и Йордан Георгиев областен координатор.
19.03.1996 - "Демокрация" - в декларация „БСП води политика на ограбване“ на градската конференция на СДС - София се казва, че СДС е единствената политическа сила, способна да се противопостави успешно на антисоциалната политика на БСП и да превърне България в демократична европейска държава.
- в Ловеч депутатът Евгений Михайлов е съобщил, че сегашният президент Желев ще получи предложение от някои кръгове в СДС за отказ от трети мандат. Според кинооператора шестте години управление на Желев се свързвали с пораженията, които станали в България. Комунистите през това време натрупали още по-голямо богатство, а СДС бил лишен от перспектива. Желев не можел да изненада с нищо в един нов свой мандат.
20.03.1996 - "Демокрация" - на заседание на НИС главния секретар на СДС Христо Бисеров е съобщил, че на конференцията на СДС се очакват над 3 500 делегати. От тях 1 500 души ще бъдат изпратени от структурите на 15-те партии от коалицията, а 2 000 са представители на общинските ръководства и местните клубове на СДС задно с депутатите и председателите на регионалните съвети на съюза. Сформирани са и двете комисии за конференцията. В комисията по решенията с председател Александър Божков влизат по един човек от всяка партия и всички водачи на регионалните съвети на СДС. Комисията по мандата и избора на кандидат за президент включва по един представител на партия и по един застъпник. За гласуването са предвидени 15 урни с толкова секционни комисии. Бюлетините съдържат имената на тримата претенденти. Делегатите трябва да зачертаят квадратчето срещу името на предпочитания от тях кандидат. Разноските за националната конференция се поемали от структурите на партиите и местните клубове, а част от тях и лично от делегатите.
- „Демокрация“ - в гр. Пловдив в залата на Младежкия дом е проведена среща между тримата кандидати за президент на СДС и членове и симпатизанти на коалицията. Александър Йорданов е заявил, че в парламента кипи безсмислен труд. Президентът на СДС трябвало да върне властта на СДС. Асен Агов е споделил, че е кандидат за президент, защото един път завинаги иска да види гърба на комунистите. Той бил предложил на НКС предварителните избори, за да видят опонентите на СДС кой кой е в тази страна. Според Петър Стоянов ако един президент е добър шахматист ще може да разиграе нещата така, че да постигне блестящи резултати, а не позитивна посредственост, каквато е налице сега. Г-н Стоянов смята, че трябва „да се хванем на европейското хоро, защото там, ако залитнеш винаги има кой да те подкрепи“.
- "Демокрация" - в декларация ДП-1896 заявява, че непосредствената задача на СДС е спечелването на президентските избори. Стратегическата цел се състояла в предизвикването на предсрочни парламентарни избори.
- "Демокрация" - експертна група на СДС е разработила алтернативен график и схема за масовата приватизация - с реални срокове и действителни промени в законодателството, с искане за дългосрочна цялостна програма за приватизация. СДС е против непрофесионалното извършване на раздържавяването, което създава възможности за корупция и води до изкривяване на целия смисъл на раздържавяването.
- "Демокрация"- Надежда Михайлова е съобщила, че на заседанието на изпълнителното бюро на Либералния интернационал в Единбург е била развита тезата, че е спорно оставането на българското РДП за член, тъй като тя вече не е същата организация, която е приета преди 5 години. Изслушана е била и другата страна - радикалдемократите извън СДС, и е било изразено становището, че РДП днес е разделена на две почти равни половини, форумът е решил въпросът с членството на РДП в Либералния интернационал да бъде разгледан отново след няколко месеца. Отправена е препоръка спорните проблеми да бъдат решени в България.
- организациите на СДС в Ловеч, Троян, Тетевен, Летница, Априлци, Угърчин и Ябланица са създали регионален съвет на коалицията. За председател е избран Васил Мандев.
21.03.1996 - "Демокрация" - в интервю Филип Димитров оценява предварителните избори като единственият способ да се отиде на избори за президент, без да бъдат разпилявани гласовете в резултат на желанието на досегашния президент г-н Желев да се кандидатира. Според г-н Димитров единствения начин СДС да спечели на предварителните избори е смислена кампания и ефикасна дейност на националната координация. Бившият министър-председател смята, че СДС не трябва да взима участие в битките между клановете на комунистическата партия, ангажирайки се с тях.
- "Демокрация" - в изявление на ПГ на СДС „Гласовете на опозицията се задушават“ се изразява безпокойство от това, че в измененията на Закона за собствеността и Закона за държавната и общинската собственост се предвиждали възможности управляващата БСП произволно да лишава от помещения политическите партии. ПГ изразява тревогата си, че крачката между предприемането на тези действия и политическата репресия била много малка.
- " 24 часа“ - в интервю за вестника Асен Агов споделя, че не вярва д-р Желев да спечели предварителните избори. Те щели да бъдат най-отрезвяващия ден за сегашния президент, защото той се отчуждил от всички, които го поддържали и се затворил в малък кръг от приятели. Депутатът съветвал д-р Желев да се оттегли и да подкрепи една кандидатура на син президент с вицепрезидент от БЗНС, защото това е печелившата формула за България. Според Агов СДС има енергията да предложи онази формула на управлението, която да се обърне към обикновените хора. Кандидатът за президент споделя, че дълбоко вярва в изборите и трябва „да извадим 300 000 души да гласуват“. Затова бил предложил предварителните избори в СДС. Агов споделя, че видял как платформите на СДС или губят изори - 1994 г. или остават нереализирани във времето, както било през 1992 г., след отказа на Желев да застане зад първото демократично правителство. Затова най-съществено било да се чуят онези 1 млн. души, които са мълчаливото мнозинство на българите. Агов смята, че в днешно време завръщането на Симеон в управлението на страната може да стане единствено и само чрез възстановяване на Търновската конституция и възстановяване на монархията.
22.03.1996 - "Демокрация" - гостуващият у нас федерален президент на Германия Роман Херцог дал закуска в резиденция „Бояна“ на лидера на СДС Иван Костов, на председателя на ПГ Йордан Соколов, Асен Агов, съпредседателите на Народен съюз Стефан Савов и Анастасия Мозер на Стоян Денчев (ДПС), на председателя на БСДП Петър Дертлиев. Асен Агов се е спрял на сервилната политика на управляващите спрямо Русия. След срещата Иван Костов е съобщил, че президентът Херцог е изтъкнал, че очаква да чуе две „да“ от България - за интеграцията й в ЕС и в НАТО.
- "Демокрация" - в интервю председателят на СДС Иван Костов обобщава изминалата година за коалицията като много тежка, през която едновременно е извършена реформа, създадени са структури и организации в цялата страна, направено е национално коалиционно движение СДС. Той очаква от конференцията освен да избере кандидата, да бъдат взети важни политически оценки и решения, които да потвърдят курса към продължаване на реформите в СДС, разширяване на основаната на коалиционното движение. Важно било да се знае, че огромната част в СДС е за тази реформа. Г-н Костов смята, че има един политически стил, който се олицетворява от Желев и има една нова политика на СДС. Те се различавали съществено. Проблемът бил коя от тези две политики ще се окаже по-привлекателна за демократичните избиратели. СДС искали да се изостави перестройката и да се води чиста и ясна политика, а това означавало демократите да управляват, но без БСП.
- "Демокрация" - в интервю Христо Бисеров съобщава, че за конференцията на СДС са изпратени официални покани на ръководствата на ВМРО, ХАП, БСДП, БЗНС, ДП, БЖС, ФЦБ, Нова демокрация, множество синдикати - АДС, НПС, КТ „Подкрепа“, КНСБ. Поканени били всички посланици и ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в София.
- "Демокрация" - на последна среща преди националната конференция кандидатите на СДС за президент Александър Йорданов и Петър Стоянов се представили пред регионалния съвет на синята коалиция и представители на общинските КС на СДС от Великотърновски окръг. Асен Агов е изпратил извинителен факт, че поради срещата с президента Херцог не може да присъства. Петър Стоянов е заявил, че новата политика на СДС е на протегнатата ръка.
- „Стандарт“ - в интервю Асен Агов изразява мнение, че трябва да се приеме закон за дипломатическата служба. Президентът трябвало да запази сегашните си пълномощия
- „Пари“ - вестника публикува контраграфик за масовото раздържавяване на експертна група на СДС.
23.03.1996 - /соб. инф./ - през първия ден от VIIV конференция на СДС доклади прочитат председателя на СДС Иван Костов и председателят на ПГ на СДС Йордан Соколов. Изказвания правят и всички председатели на партиите и организациите членки на съюза. В своя доклад Иван Костов се спира на политическото настояще и бъдеще на съюза, за задачите на конференцията. Председателят подчертава, че за една година е създаден фундамент на нова организация на СДС, обхващаща почти всички общини и значителни селища на страната. Най-важните елементи от новия образ на СДС са: „най-важни за нас са националните проблеми, търсим диалог и национално съгласие, ние сме инициатори за единодействие на опозицията, ние сме открити и прозрачни, ние сме проевропейската българска политическа сила“. В доклада се посочва, че предварителните и президентските избори трябва да станат важен фактор за успешното развитие на съюза. Стратегията на СДС е да убеди обществеността, че е реална алтернатива на позорното, вредно и опасно управление на БСП. Пътят на реализирането на тази стратегия е: победа на предварителните избори, разбиване управлението на БСП, победа на президентските избори, предсрочни парламентарни избори, поемане на законодателната и изпълнителна власт. Иван Костов посочва, че СДС трябва да има две послания за президентската кампания - едно за предварителните li друго за президентските избори. В заключение в доклада се казва, че „предлагаме политика с ново лице - добро, съчувстващо, спокойно и компетентно. Искаме президент, с който България да влезе в следващото хилядолетие.“
В своя доклад Йордан Соколов отчита работата на парламентарната група и се спира на законодателната инициатива, работата в комисиите на НС, парламентарния контрол, декларации по БНТ, БНР и пресконференции, сезиране на Конституционния съд, международната дейност, отношенията на ПГ на СДС с НКС и НИС, отношенията с другите опозиционни парламентарни групи. Като най-голяма слабост Соколов посочва лошата дисциплина на ПГ.
В края на първия ден конференцията приема следните решения: да се извършат промени в статута на СДС в областите, засягащи взаимоотношенията между ръководните органи и структурите на СДС на местно, общинско и регионално ниво; НКС да осигури изграждането на единна пропагандна и информационна политика на СДС; НКС са създаде
условия за изграждане на единна кадрова и финансова политика; да бъдат оттеглени от ръководните структури на коалицията тези членове, които открито са работили срещу кандидатите на СДС по време на местните избори; НКС да изгради съвет за регионална политика и местно самоуправление.
- Дума“- по предложение на кмета Софиянски общинският съвет е взел решение да бъде създадено еднолично акционерно дружество „Софийски аптеки“ с капитал 1 млн. лв. Според Софиянски подобно дружество ще улесни изплащането на безплатните рецепти.
- Демокрация" - вестникът публикува интервю на Александър Божков - „СДС трябва да поеме историческата отговорност за българската приватизация“.
- "24 часа“ - в интервю председателят на НКС на СДС Иван Костов заявява, че не очаква никакви изненади от конференцията на СДС. Според него най-важните качества, които трябва да притежава кандидат-президента на СДС е да е отговорен, спокоен и доброжелателен, да може да реализира новия курс на СДС. На въпрос наистина ли е обещал на Мозер да тушира "Пари срещу Желев Иван Костов отговаря, че никой не може да затваря на никого устата. Председателят на СДС смята, че шансовете на Желев да спечели предварителните избори са много по-малки, отколкото изглеждат сега.
24.03.1996 - /соб. инф./ - през втория ден от конференцията кандидатите за президент на СДС представят своите виждания и намерения. След гласуване, продължило три часа резултатите са следните:
регистрирани за участие в конференцията: 2 705 гласували: 2 536 намерени бюлетини: 2 519 недействителни: 14
Александър Йорданов: 306 Асен Агов: 268
Петър Стоянов: 1 945 - 77% от гласовете Комисията провела избора се състои от 50 члена избрани от конференцията и по трима застъпници на всеки един от кандидатите. След обявяването на резултатите Анастасия Мозер поднася поздравление на конференцията на СДС и завършва с думите: „Да свалим от власт тези, които забутаха България в тресавището и политическата изолация“.
- "24 часа“ - в интервю Александър Йорданов заявява, че смята, че е подходящ за държавен глава, защото на България е необходима промяна и освен това от добър човек ставал добър президент. В отговор на въпрос кандидата за президент споделя, че Симеон трябва да се посрещне с уважение. Негово величество символизирал достойнството и градивния дух на България. Според Йорданов Симеон едва ли ще се откаже от короната, за да се кандидатира за президент. Дългът обаче на демократичните сили е^ да направят всичко възможно за отмяна на референдума от 1946 г. Йорданов заявява, че Желев не се е извисил на висотата на държавник, а „слезе долу в мазето на политиката, където на тъмно и скришно се подготви свалянето на Филип Димитров“.
26.03.1996 - „"Демокрация" - в интервю Свободка Стефанова окачествява конференцията на СДС като първата, която е протекла изключително делово, без противопоставяния, без предизвикателства. Делегатите показали извисяване на политическото си мислене. Според нея гаранцията, че предварителните избори ще протекат честно и лоялно е новото лице на СДС. Депутатката очаквала с радост идването на Симеон II, който от „толкова далеко непрекъснато ни учел на любов към България“.
30.03.1996 - "Демокрация" - лидерите на опозицията Иван Костов, Анастасия Мозер, Стефан Савов и Ахмед Доган подписват споразумението за излъчване на общ кандидат за президентските избори в зала „Запад“ на парламента. Стефан Савов оценил документа като последна бариера пред рекомунизацията в страната. Според Ахмед Доган - „обречени сме да победим“. На конференцията след подписването лидерите са се обединили около мнението на Иван Костов, че ако на първичните избори участват 10 на сто от гласоподавателите, това ще е достатъчно представително за настроенията в обществото, федерация Царство България е направила заявка да се присъедини към договореността. Съобщено е, че финансирането на предварителния вот ще се извърши от специално създадена за целта фондация, в чийто управителен съвет ще бъдат представени равностойно страните по споразумението. Иван Костов е уточнил, че ще бъде поискано техническо съдействие от правителството за урните от местните избори и отваряне на секции там, където хората са свикнали да гласуват.
- "Демокрация" - д-р Желев е изпратил поздравителна телеграма до Петър Стоянов за избирането му за кандидат-президент от СДС. Според президента делегатите на VIII конференция на СДС решително отхвърлили агресията и предпочели г-н Стоянов е добър знак. Г-н Стоянов също е поднесъл своите поздравления на д-р Желев и вярва, че почтеността и толерантността между тях ще съпътстват предварителните избори на опозицията в името на доброто на България.
- "Демокрация" - в декларация на НИС на СДС - „Безпрецедентна провокация към националната ни независимост“ се заявява, че СДС оценява казаното от президента Елцин като провокация към националния суверенитет на България, към националната й външна политика и правото й на национален избор. Президентът на Русия не би си позволил такова поведение без благосклонното отношение на управляващите социалисти в България. СДС разглеждал сегашното поведение на управляващата партия като повторение на предателството на Живковото политбюро. СДС искал страната да се интегрира в Европейския съюз и в Организацията на Северноатлантическия договор. Коалицията настоява правителството светкавично и категорично да откаже поканата на руския президент.
- "Демокрация" - кандидатът на СДС за президент Петър Стоянов се среща с общинския актив на СДС в гр. Габрово. Г-н Стоянов е поканен специално да посети и Големия федеративен съвет на федерация Царство България, който се състои в града и обсъжда въпроса за предварителните избори. Г-н Стоянов е изразил готовност да се срещне с всички монархически организации в страната, които проявяват интерес към неговата предизборна платформа, като смята, че е съвсем естествено да получи поддръжката им.
- "Демокрация" - от името на ПГ на СДС Асен Агов е изразил в пленарна зала протест срещу решението на кабинета да поиска от президента отзоваването на българския посланик в Мадрид Михаил Петков, затова, че той е поканил на прием Симеон. Г-н Агов е посочил, че се посяга на конституционните права на царя като български гражданин. Според депутата БСП разделя нацията, а правителството се опитвало отново да всява страх.
- „Демокрация“ - председателите Екатерина Михайлова, Асен Агов и Иван Глушков подписват споразумение за образуване на конфедерация Обединена християндемокрация. Трите партии запазват своята самостоятелност и структури и ще продължат да действат заедно с останалите си партньори от СДС. Действията им ще координира Председателски съвет. Според Асен Агов по пътя на окрупняването се обогатява структурната реформа на СДС. Екатерина Михайлова смята, че споразумението ще активизира международните връзки на християндемократите със сродни партии. За международен координатор е избран Юлий Павлов.

 

Народен съюз

06.03.1996 - "Демокрация" - на пресконференция Анастасия Мозер е заявила, че Народен съюз ще търси най-доброто решение, за да се стигне до общата президентска кандидатура. По информация на вестника Стефан Савов е склонен да приеме първичния вот, но г-жа Мозер се опасявала от него.
08.03.1996 - „Демокрация“ - на среща между лидерите на опозиционните сили е парафирано споразумението за провеждане на вътрешни избори за кандидат за президент. Народния съюз очаквал от работната група да прецизира в правилата текста за социологическо допитване сред избирателите, което да даде представа за отношението им към първичния вот. Лидерите подчертали, че това допитване не е алтернатива на предварителните избори.
- Пресслужба Куриер “ - в декларация на ПГ на Народен съюз по повод годишнината от приемането на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, огласена по БНТ се казва, че парламентарното мнозинство и правителството на БСП направиха всичко възможно да бъде спряна поземлената реформа. Законът бил променен така, че на практика не действал. Коалицията Народен съюз смята, че при тази безотговорна политика на правителството на БСП собствениците на земята трябва да поемат своята отговорност както за получаване на собствената си земя, така и за съживяването на българското земеделие. Народен съюз ще подкрепи призива на президента Желев за създаване на обществени комитети на собствениците на земята, така и всички други инициативи и обществени прояви в тази насока.
13.03.1996 - „Стандарт“- Румен Йончев, експерт на Народен съюз е съобщил, че коалицията започва социологическо проучване за предварителните избори. Допитването щяло да се извърши от НЦИОМ за 100-200 хил. лв. Социолозите ще изследват мнението на 1 500 души.
Въпросите ще бъдат три: дали възприемат идеята за предварителни избори, ще участват ли в тях и това ли е най-удачният начин за избор на единен кандидат-президент на обединената опозиция. Резултатите трябва да са готови до 23 март, преди Върховния съюзен съвет на БЗНС. Йончев е заявил, че ще се преговаря със СДС и ДПС, но дори да не искат ще се проведе допитването.
14.03.1996 - "Демокрация" - комисията по правата на човека отхвърлила проекторешението на Стефан Савов за отмяна на мораториума върху смъртното наказание. Само трима депутати подкрепили проекторешението, Анастасия Мозер се въздържала от гласуване, 8 депутати били против.
19.03.1996 - „Дума“ - на пресконференция в гр. Сливен Атанас Железчев, член на ПП на БЗНС и заместник-председател на парламента е заявил, че с издигането на сегашните трима кандидати СДС предварително признава, че ще претърпи неуспех в президентските избори. Той е съобщил, че 18 от 19 изказали се на последното заседание на УС на БЗНС дали своята подкрепа за кандидатурата на д-р Желев. Според Железчев в България нямало психическа нагласа за провеждане на исканите от СДС първични избори за президент.
20.03.1996 - "Демокрация" - на пресконференция Народния съюз е съобщил, че 67 процента от анкетираните избиратели искат единна кандидатура за президент на опозицията.
21.03.1996 - „Стандарт“ - в интервю Стефан Савов, председател на ДП и съпредседател на Народен съюз заявява, че ако д-р Желев загуби първичните избори коалицията ще спази споразумението. Г-н Савов окачествява подозрения на политици като Едвин Сугарев за сделка между Народен съюз и БСП за президентските избори като провокация, в която няма нищо вярно. На въпрос политика отговаря, че преговорите със СДС са успокояващи, но отново среди в СДС се стремят към сблъсъци на всяка цена. Тази тенденция била много опасна. Според Савов в СДС съществуват две тенденции - на прагматиците и на закъснелите революционери. Според председателя на ДП д-р Желев сега като президент е една много сериозна бариера срещу рекомунизацията. Д-р Желев единствен можел да се пребори с комунистите като кандидат за президент.
22.03.1996 - „Дума“ - на официална среща в президентството, поискана от ПП на БЗНС д-р Желев официално е бил запитан дали ще приеме, ако кандидатурата му бъде издигната от Върховния съюзен съвет на земеделците. Президентът е приел да бъде издигнат първоначално от БЗНС, след това вероятно и от Народен съюз.
23.03.1996 - "Дума"“ - според поръчано от Народния съюз социологическо проучване на НЦИОМ, около 350 хиляди души ще участват в предварителните избори на опозицията за издигане на единна президентска кандидатура. Най-убедени в необходимостта от първични избори били хората на Народен съюз, а най-твърдо зад идеята за издигане на общ кандидат заставал електоратът на СДС. Асен Йосифов е обяснил на обща пресконференция с лидерите на опозицията, че в по-малките градове и по селата се наблюдавал страх от участие в първичните избори. 90 процента от искащите да участват гарантират, че ще признаят резултатите от изборите, а 2-3 на сто са колебаещи се. От името на ДПС Осман Октай е заявил, че не го изненадва това, че електоратът приветства издигането на единна президентска кандидатура. Стефан Савов е предложил политическото споразумение за единодействие и признаване на резултатите от предварителните избори да се подпише и от кандидатите на отделните политически сили.
- „24 часа“ - в интервю Анастасия Мозер заявява, че мнозинството в БЗНС е намерило у Желев човек, който винаги е отстоявал връщането на земята и възстановяването на частната собственост. Надеждата била, че споразумението за предварителните избори ще проправи пътя за едно по-стабилно единодействие в опозицията. Слабото място в споразумението било дали ще бъдат спазени поетите ангажименти, ще бъде ли осъществен механизмът на предварителните избори навсякъде, а не само в няколко големи града. Мозер споделя, че в Народен съюз се притесняват, особено напоследък, от изявленията на отговорни личности в СДС, че те няма да признаят резултатите от изборите. На въпрос как оценявате шансовете на Симеон за президентския пост, председателката на БЗНС отговаря, че всички говорят за испанския модел, но той не се състоял във възстановяването на монархията, а в обединението на всички политически сили за измъкването на страната от състоянието, в което я оставил франкисткият режим.
24.03.1996 - /соб. инф./ - завършва двудневно заседание /23 и 24 март/ на Върховния съюзен съвет на БЗНС. През първия Анастасия Мозер изнася политически доклад, Петко Илиев отчетен доклад за организационното състояние на съюза, председателя на ЦПЩ - доц. Веселин Бояджиев - анализ на резултатите от изборите за местна власт. По време на докладите журналисти не се допускат, но стана ясно, че членовете на БЗНС са намалели с 10 000 за последните 11 месеца. В момента в БЗНС членували 85 000 души, 6 000 от които не плащали членския си внос. През втория ден се обсъжда президентската кандидатура, проблемите на в.„Земеделско знаме. Д-р Желев присъства в началото на втория ден и заявява, че БЗНС е истинската българска политическа партия, която води борба срещу тоталитаризма както пред 9.09, така и след тази дата; тя даде много жертви, но и създаде борци. Със земеделците го свързвали три идеи: връщането на земята в реални граници и с нотариални актове, републиканската идея и идеята за демокрация. Решенията, които взима ВСС са: ВСС на БЗНС приема доклада и анализите за резултатите от местните избори; приема кандидатурата на д-р Желев и го издига за свой кандидат; дава мандат на ПП да продължи да преговаря с другите опозиционни сили и дава мандат на Анастасия Мозер да подпише споразумението за предварителните избори. Задължава всички членове на ВСС да станат акционери с една акция, всички общински ръководства да внесат в „Земеделско знаме“ АД по 5 000 лв., всяка дружба в страната да закупи по една акция.
- "24 часа" - в интервю Петко Илиев обяснява, че не е противникът на д-р Желев, но смята, че въпроса може да има друго разрешение. Вицепрезидентът поне трябвало да бъде от БЗНС, което било много реално, ако Желев загуби предварителните избори, защото той няма да иска да се кандидатира за вицепрезидент. Според Илиев, ако президентът Желев спечели президентските избори ще се запази статуквото. Досега той е шест години президент и шест години БСП управлявала. Илиев не искал това да се запази, искал промяна.
25.03.1996 - "Демокрация" - в интервю Петко Илиев споделя, че за него предварителните избори са бягане от отговорност от всички лидери. Г-н Илиев не бил очаквал друго развитие на форума на БЗНС, защото нещата били предрешени с изказванията на главния секретар под формата на лично мнение. Най-добрия вариант бил президент от СДС и вице от БЗНС.

 

Движение за права и свободи

01.03.1996 - "Права и свободи“ помества изказването на г-н Фикри Салих, представен от вестника като легитимен главен мюфтия на мюсюлманите в България, пред международен семинар на тема „Държавата, гражданското общество и религиозните малцинства“, организиран от Българския Хелзинкски комитет, белгийската неправителствена организация „Човешки права без граници“, Програмата за демокрация „ФАР и Тасис“ на Европейския съюз.
Той припомня, че проведената Първата национална конференция на мюсюлманите в Република България на 19.09.1992 г. приема Устав за устройството и ръководството на мюсюлманското изповедание на Висшия духовен съвет и избира главен мюфтия - хаджи Фикри Салих, които са утвърдени и признати от тогавашното българско правителство. На
22.02.1995 г. с писмо № Р-12 зам.-председателят на МС г-н Светослав Шиваров утвърждава устав, приет от една незаконна (според Фикри Салих) сбирка, организирана от „разколника“ Недим Генджев. Въз основа на това неправомерно според Салих решение директорът на Дирекцията по вероизповеданията Христо Матанов с писма № 071 от 27.02.1995 г. регистрира като главен мюфтия Х.Б.Хаджишериф и назначава за председател на Висшия духовен съвет Недим Генджев.
Г-н Салих настоява да бъдат анулирани Устава на мюсюлманското изповедание, утвърден от зам.-премиера Шиваров, да бъде заличена регистрацията на главния мюфтия Басри Хаджишериф и ВДС с председател Недим Генджев, извършени от директора на Дирекцията по вероизповеданията Христо Матанов. За груба намеса в делата на изповеданието и манипулация с мюсюлманите Фикри Салих смята, че трябва да бъде освободен от длъжност директорът на Дирекцията по вероизповеданията Христо Матанов.
Друго искане на Салих е да се утвърди като законен уставът за духовното устройство и управление на мюсюлманите в Република България, приет на Извънредната национална конференция на мюсюлманите от 06.03.1995 год., и да регистрира Висшия ислямски съвет и главния мюфтия Фикри Салих, избрани на същата конференция.
Освен това в Дирекцията по вероизповеданията да има представител на мюсюлманското изповедание, който да движи неговите въпроси.
В изказването си пред семинара г-н Салих определя като кощунство привличането на лицето Бончо Асенов като експерт по религиозните въпроси. Асенов бил от VI отдел на Държавна сигурност, завеждащ катедра по научен атеизъм в полицейската академия в Симеоново, автор на книги по възродителния процес.
02.03.1996 - "Демокрация" - след заседание на ЦС на ДПС става ясно, че националната конференция на Движението няма да се проведе на 27 и 28 април, както гласеше предишно тяхно решение. Точната дата още не е определена.
- „Труд“ - ЦС на ДПС взима решение националната конференция да се проведе след повторните кметски избори в Кърджали.
- Демокрация “- членовете на ЦС на ДПС приемат смесен принцип за излъчване на делегатите за националната конференция на движението, според който от 500 делегати, половината ще бъдат излъчени на базата на броя на депутатите от ДПС, избрани в конкретните избирателни райони, а другата половина - според членския състав на Движението по места. Освен тях в националната конференция ще участват и членовете на ЦС и ПГ на ДПС, с което броят на делегатите ще достигне цифрата 560.
- континент“- на заседанието на ЦС на ДПС, по предложение на Стоян Денчев ръководството на ПГ на Движението поисква и получава ан блок вот на доверие. С което Гюнер Тахир запазва поста си на зам.-председател, въпреки поисканата му от проф. Татарлъ смяна. Ръководството на ЦС на ДПС отново отлага приемането на отчета за работата на парламентарната група, подготвен от Гюнер Тахир.
- „Стандарт“ - „младите“ в ДПС били против провеждането на предварителни избори в опозицията, за които Доган вече е дал съгласието си.
- „Континент“ - на заседанието на ЦС на ДПС се взима решение парламентарната група да не участва в консултациите в НС за промените в Закона за местните избори, защото в противен случай това би означавало, че действат заедно с БСП. Готвените поправки са във връзка с касирането на изборите за местна власт в Кърджали.
- Дума“ - членовете на ЦС на ДПС взимат единодушно решение да не издигат свой кандидат за президент.
- „Новинар“ - в Момчилград се провежда общинска отчетно-изборна конференция на ДПС. На нея Махмуд Али, бивш лидер на ДПС в Момчилград обвинява Движението, че се е сраснало с административната власт в общината. Депутатката Гюлбие Реджеб и Сабахатин Али, настоящ кмет на града, били извършили многобройни финансови злоупотреби. Поради тази причина Махмуд Али поисква оставката на Сабахатин Али.
Г-жа Реджеб отговаря пред вестника на тези думи с информацията, че депутатката била донесла на общината повече от 200 хиляди лева само за тази година.
Сунай Мехмед, икономически съветник на Ахмед Доган съобщава, че Момчилградското ДПС щяло да бъде подложено на политическа карантина заради скандалните истории.
- „Стандарт“ - депутатът от ПГДЛ Гинчо Павлов внася в НС законопроект за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство. Предложението му е да се допълни чл.16 от сегашния закон с нова точка 16а, според която лицата, които са придобили по собствена воля, чрез натурализация, избор или възстановяване гражданство на друга страна, губят българското си гражданство.
- „Стандарт“ - В интервю за Вестника Гинчо Павлов заявява, че поправката В Закона за българското гражданство ще внесе ред В процеса на масовата приватизация. Тази промяна щяла да блокира и манипулациите по време на избори. Законопроектът му бил насочен срещу опитите граждани с двойно гражданство да бъдат употребявани за политически цели.
- „Труд“ - чрез адвокатката си Петя Шопова бившият кмет на Кърджали Исмет Саралийски е подал жалба до Върховния съд с искане да му бъдат възстановени кметските правомощия до провеждането на новите избори. Саралийски настоява Върховният съд да отмени заповедта на областния управител Ангел Найденов, с която е назначен и временен кмет на града.
- "Дума" - в записка до областния управител 8 Хасково кметът на кърджалийското село Млечино Ремзи Халил, избран с листата на БЗНС (е) се жалва, че кметът на Ардино Мехмед Дикме и ДПС го притискали и му пречели на работата.
Общинският градоначалник всячески спъвал намеренията на Ремзи Халил и се разпореждал с местно имущество. В жалбата пише още, че наскоро управата в Ардино назначила за отговорник на младежкия дом в Млечино кандидатка, която се провалила, преди това на конкурс за селска библиотекарка заради недостатъчна езикова подготовка.
04.03.1996 - „Труд“ - провежда се диспут по местната телевизия „Родопи“ между местните лидери на БББ, БСП и ДПС. От него става ясно, че всичките ще настояват за актуализирането на списъците за новите избори в града. Според специалисти изчистването на списъците от фантоми ще отнеме месеци.
- "Дума" - принципно съгласие за актуализацията на избирателните списъци дават и БЗНС на Анастасия Мозер.
- "Континент“ - депутатът от ДПС проф. Ибрахим Татърлъ заявява от парламентарната трибуна, че Законопроектът за защита на българския език засяга правата на малцинствата в България. Той не бил закон за защита на българския език, а закон за ограничаването на езиците на малцинствата.
- "Континент“ - Юрий Борисов от ПГДЛ заявява в интервю, че Законът за българския език трябва да определя в кои случаи официалният език е задължителен. Защото досега неизползването на задължителния български език не се е санкционирало, а и информационната среда се отнасяла с голямо пренебрежение към нашия език.
Според г-н Борисов ДПС протестира срещу този закон поради предвиденото в него задължение определени обществени отношения да се реализират чрез официалния език - политическа дейност, здравеопазване и др.
- „Знаме“ - пред журналисти Осман Октай заявява, че след срещата на ДПС с контактната работна група по изготвяне правилата за предварителните избори, ДПС ги приема по принцип. Според него ще трябва гласуват около 250-300 хиляди, за да се говори за реална оценка на избирателите. Заслужавало внимание искането на Народния съюз за включването на социологическо проучване, но все още ДПС не били разговаряли с формацията на Мозер и Савов, за да разберат не крие ли рискове то.
Най-доброто било, че се дава възможност на извънпарламентарните демократични сили да се включат в споразумението и да издигат свои кандидати.
- „168 часа“ пресмята, че 9 от общо 14-те депутати на ДПС са от т.нар. „млади“, които са сериозни противници на Юнал Лютфи и Осман Октай и поддържат зам.-председателя на ПГ на ДПС Гюнер Тахир. Тяхно предимство е и това, че са председатели на окръжни организации на ДПС.
05.03.1996 - „Стандарт“ - пред вестника Ахмед Доган заявява, че тиражираните версии за Джихад в Кърджали били извън стратегията и тактиката на ДПС. Движението имало планове как да реагира на незаконната ситуация около кърджалийския кмет.
- „Дума“ - Юджел Атилла кани на публичен диспут Георги Първанов, зам.-председател на ВС на БСП. Според зам.-председателя на ЦС на ДПС евентуална дискусия Първанов - Доган за касираните избори в Кърджали няма да е равностойна и затова той предлага срещата да е с ранг на заместници. ДПС поставя условие диспутът да се проведе по телевизията, въпросите да задават журналисти и да не се излиза от темата за местните избори.
Вестникът припомня, че преди около месец Георги Първанов покани Ахмед Доган на публичен разговор, но лидерът на ДПС отказва с мотива, че диспутът ще е неравностоен. На което Георги Първанов отговоря, че Ахмед Доган е само един от лидерите на средно голяма партия.
- „Стандарт“- след заседание на Националния съвет на Партията на демократичните промени в Шумен председателят й Ариф Ахмедов заявява, че партията му ще издигне свой кандидат за кмет на Кърджали. Целта на ПДП била да се разбие етническия модел в местните избори. В специална декларация ПДП обявява, че ДПС не е оценило нейната подкрепа в местните избори..
- Дума“ - окръжният лидер на ДПС в Кърджали Ахмед Юсеин заявява, че Движението е за отварянето на българо-турската граница и границите на България с другите държави. Юсеин потвърждава, че ПГ на ДПС е ангажирала посолството на Турция в София с проблема за нелегалния трафик на деца, в решаването на който следвало да се включат органите на полицията и прокуратурата. Според ДПС само без&изов режим със съседите ни може да гарантира нормалното придвижване на хора. Депутатите от Движението щели да поставят искането пред българските власти.
- Континент“ информира, че в средата на февруари депутати от Движението са разговаряли с турския посланик в София Мехмед Али Ертемчелик за да издействат обещание за по-лек визов режим с Турция, но вместо това консулството в Пловдив съобщава, че се спират визите за пътуването на деца към южната ни съседка. Изселниците трябвало да заплащат от!-ви февруари и по 100 долара за всяко излизане от Турция, според решение на властите в Анкара.
- "Демокрация" - окръжният лидер на ДПС Ахмед Юсеин заявява в Кърджали, че не е призовавал към Джихад. На общинската конференция в Момчилград той се бил изказал, че трябва да се мобилизират силите за предстоящите избори.
- "Дума" - Ахмед Юсеин, окръжен председател на ДПС в Кърджали прогнозира, че е възможно третия тур на изборите в града да бъде забавен до новото териториално деление в страната. Той споделя, че преди новото гласуване в Кърджали взаимодействието между ДПС и СДС ще бъде много близко, тъй като предстояли президентски избори.
- "Демокрация"- Ахмед Юсеин съобщава, че местната организация на ДПС в Кърджали се е кандидатирала официално за домакинството на националната конференция на Движението. Общинската конференция и националният форум ще се проведат след изборите, освен ако те не се проточели прекалено дълго. В 6 общини вече били проведени отчетно-изборните конференции на ДПС.
- „24 часа“- по време на отчетно-изборната конференция на ДПС в Ардино депутатът Ремзи Осман съобщил, че Движението волно или неволно е станало домакин на терористи. 24-има либийци, синове и внуци на големци от екипа на Муамар Кадафи са били в България в края на юли и началото на август миналата година. Централата на ДПС тогава ги изпраща в Кърджалийско за сметка на местните организации.
Според Ремзи Осман този ход бил голяма грешка, защото революционното управление в Либия подкрепя незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК). фактически Триполи поддържала и незаконния наркотрафик от Изтока към Западна Европа, който минавал през нас.
През миналото лято либийците поискали да разлепят из Кърджалийско плакати с антиамериканска насоченост и протерористични лозунги, но председателят на студентското движение към ДПС Хасан Азис отказал.
Вестникът предполага, че заради това изказване на Ремзи Осман може да се провали посещението на представители на ДПС в Либия през април или май тази година.
- „Демокрация" - в анкета Осман Октай заявява, че според ДПС най-важното предимство на предварителните избори е тяхната представителност. За да бъде гарантирана тя, ДПС предложила да се покрият с избирателни секции всички селища на страната. Според тях 10 % от гласоподавателите на опозицията са достатъчни, за да се определи най-избирателната кандидатура.
06.03.1996 - "Пари“ - Конституционният съд единодушно отклонява искането на 53 народни представители от опозицията, настояващи да се отговори на въпроса кой е изборният орган, имащ право да управлява след касирани избори за местни органи на властта до провеждането на нов избор.
Искът е отклонен, а делото - прекратено, тъй като не се касае за тълкуване на конституционна норма.
- „Новинар" - Гюнер Тахир заявява пред журналисти, че ДПС ще се съобрази с решението на КС, но ще търси решение на въпроса в парламентарните комисии. Зам.-председателят на ЦС и ПГ на ДПС потвърждава решението на Движението да не участва в консултациите за промените в Закона за местните избори.
- „Стандарт“ информира, че до седмица Георги Първанов, зам.-председател на ВС на БСП ще внесе в парламента поправките в Закона за местните избори. Промените предвиждат възможността кметът да се избира с жребий вместо трети тур, ако са получили равен брой гласове.
Според проекта при касиран избор областният управител назначава служебен кмет до новия избор. Правомощията в случаите на касиране на изборите за кмет и общински съветници ще бъдат на ЦИК.
- „Стандарт“ - по време на общинската конференция на ДПС в Момчилград делегатът Фахри Сеидахмед настоява турците да получат статут на национално малцинство. Само така щели да се гарантират правата им в България.
- „Континент“ припомня, че по време на националната конференция на ДПС в края на 1993 г. Мехмед Ходжа (тогава един от най-активните политици на ДПС, сега извън Движението) поставя въпроса за признаването на национално малцинство. Тогава лично Ахмед Доган се противопоставил на това искане като ненавременно.
- Дума“ припомня, че на националната конференция в Кърджали през 1993 година Ахмед Доган предизвиква делегатите на ДПС да излъчат човек, който да формулира публично какво представлява статут на национално малцинство, срещу парична награда от 1000 лева. Тогава никой не е успял да се справи с формулата.
- „Континент“ - по повод твърденията, че по време на Момчилградската общинска конференция е поискан статут на национално малцинство, Гюнер Тахир заявява за вестника, че ДПС иска равни права за всички български граждани, а не статути. Гюлбие Реджеб, която е присъствала на конференцията в Момчилград заявява, че не е чула подобно искане.
- „Труд“ - делегатите в Момчилград предлагат на ПГ на ДПС да внесе в Народното събрание проект за задължителното обучение по турски език в училищата. Местната организация на ДПС изпраща до парламента протестна декларация срещу проектозакона за защита на българския език.
07.03.1996 - "Демокрация"- по покана на Иван Костов в парламента се организира среща на трите опозиционни сили - СДС, Народен съюз и ДПС.
- „Дума“- трите сили преговарят за създаваното на политически съвет, който да ръководи провеждането на предстоящите предварителни избори в рамките на опозицията. Предложението е съветът да се състои от 6-има души от ръководствата на отделните формации.
- „Пари“ твърди, че СДС и ДПС са се споразумели за сътрудничество в Кърджали и твърде вероятно Ахмед Доган ще подпише правилата за предварителните избори на опозицията.
- „Дума“ - зам.-председателят на ДПС Мюмюн Емин потвърждава, че Движението ще поиска чуждестранни наблюдатели да се произнесат за провеждането на третия тур на изборите в Кърджали. Само по този начин можели действително да се гарантират демократичния вот и правата на избирателите. Според г-н Емин чуждото присъствие ще направи невъзможна евентуална политическа поръчка в тълкуването на резултатите от третия тур.
- „Стандарт“ коментира, че е извън практиката на чуждите наблюдатели да се включват в избори за местна власт. Случаят „Кърджали“ обаче можел да мотивира едно изключение. Наблюдение на местни избори е имало през 1991 година, когато гласуването съвпадна с парламентарния вот. Тогава са дошли наблюдатели от Демократическия и Републиканския институт в САЩ.
- „Дума“ - зам.-председателяш на ЦС и ПГ на ДПС Гюнер Тахир заявява, че ДПС не смята да участва в Консултативния съвет, предложен от БСП във връзка с предложенията за изменение на Закона за местните избори. Според Движението с направените промени БСП цели узаконяването на статуквото в Кърджали. ДПС е съгласно с предложението на БСП в местните избори в Кърджали да гласуват регистрираните до 9 август миналата година граждани.
- "Новинар“ - Ахмед Доган нарежда на депутатите от ПГ на ДПС предварително да го информират за задграничните си командировки.
- „Стандарт“ - Би Би Си съобщава на 2-ри март, че в най-гледаното време по германската държавна телевизия е бил излъчен 45-минутният документален филм „Българските дъщери на Аллаха“, с автор Асен Баликчи. филмът е портрет на българските помаци от с. Бистрица.
08.03.1996 - „24 часа“ - на проведената среща в парламента председателите на опозицията дават съгласието си предварителните избори да определят единния й претендент за президент. Лидерите на СДС и Народния съюз трябва да получат мандат от политическите си органи. Ахмед Доган заявява, че има мандат и може да подпише документа веднага.
- "Континент" - в анкета Касим Дал, зам.-председател на ДПС заявява, че подкрепата на Движението за предварителните избори не е политическа сделка, а увереност, че това е единственият вариант. Според него най-вероятно в правилата ще се включи и предложението на Народния съюз за предварително социологическо проучване.
- "Пари“ - областният управител внася в Окръжната прокуратура резултатите от приключилата проверка по незаконно сключените сделки с общинска собственост през последните 3 месеца от мандата на бившия кмет на Кърджали Исмет Саралийски. Той е осъществил продажби на 51 апартамента, 8 гаража и 12 парцела на стойност 6,5 млн.лв. по базисни цени, при положение, че е имал право да се разпорежда с общински имоти на стойност до 500 000 лева. Освен това не било ясно по какви критерии са били избирани купувачите.
- „Континент“ - от трибуната на общинската отчетно-изборна конференция в Момчилград окръжният лидер на Движението Ахмед Юсеин обвинява депутатката Гюлбие Реджеб, че дели хората на турци, помаци и алиани. Той протестирал, че по време на местните избори на преден план бил изтъкнат смесения брак на родителите му и версията, че общината трябва да се управлява от „чист турчин“. Според него това провалило кандидатурата му за кмет. Ахмед Юсеин заплашва, че след провеждането на новите избори в Кърджали щял да разкрие потресаващи факти за дейността на местни активисти и депутати на Движението.
- "Права и свободи “ - приключилата отчетно-изборна конференция на ДПС в община Дулово, която има 21 местни организации избира за председател на 9-членното ръководство бизнесменът Гюнай Хасан Сефер.
- "Права и свободи “- приключилата отчетно-изборна конференция на ДПС в община Ситово, която има 3 местни организации преизбира председателя на ОбС на ДПС - Закир Исмаил.
- „Права и свободи“- ОбС на ДПС в Кърджали категорично отрича, че е финансирал посещението на група от деца на либийски политици и държавници, както в-к „24 часа“ от 05.03.1996 година твърди.
- "Права и свободи“ - в интервю Гюлбие Реджеб заявява, че си е купила боновата книжка и съветва всички да направят същото.
- "Права и свободи“ - депутатът от ДПС Хасан Али е внесъл предложение за законопроекта за държавен бюджет, което гласи: „Вноските за фонд „Тютюн“ в размер на 350 млн.лв. да се разходват за пряко субсидиране на тютюнопроизводителите за реколта 1995 година.“
- "Права и свободи“ - ПГ на ДПС подкрепя обръщението на президента на Република България Желев към българския народ във връзка с приложението на Закона за земята.
09.03.1996 - "Демокрация"- според г-н Пламен Иванов, председател на организацията на СДС в Кърджали нарушителите на местните избори са двама, а всички останали, които са определени от петорната експертиза са били въпрос на технически грешки.
Двете местни партийни централи смятат, че трябва да се санкционират службите, които са се отнесли небрежно с работата по адресните регистрации.
10.03.1996 - Новинар“ - в декларация на Демократическата партия на справедливостта в Шумен се казва, че ДПС работи за етническото прочистване на България. Лидери на Движението били в тесни връзки с нелегални фирми за трафик на хора. Те се обръщат към транспортното и вътрешното министерство да се намесят за пресичането на престъпната дейност.
По този повод координаторът за Северна България Сабри Галиб заявява, че това не е политиката на ДПС. ДПС многократно са настоявали за въвеждането на ред във визовия режим между двете страни. ДПС нямала нищо общо с фирмите, занимаващи се с нелегалното прехвърляне на хора през границата.
11.03.1996 - "Демокрация"- в Шумен се провежда третата редовна окръжна конференция. На нея единодушно бива преизбран досегашният председател на ОС на ДПС Ебазер Реджеб.
Основните акценти в отчетния доклад на лидера Ебазер Реджеб са анализ на резултатите от местните избори, насоките за работа с избирателите за възвръщане авторитета на организацията в етническите райони и прочистването й от „клакьори“. Присъствалият там Гюнер Тахир, зам.-председател на ИБ на ДПС заявява, че организационни слабости в местните организации и централното ръководство са довели до загуба на 10 000 гласа в сравнение с парламентарните избори.
- "Континент"“ - преди началото на конференцията на ДПС в Шумен Осман Октай съобщава пред вестника, че Движението подготвя за 28 март общонационален митинг и панихида (мевлит) в памет на жертвите на т.нар. възродителен процес, който започнал още през 1972 г. със смяната имената на помаците.
Ръководството на ДПС и членовете на парламентарната група, заедно с духовници от мюфтийството на Фикри Сали и чуждестранни гости ще се съберат в гоцеделчевското село Корница, в което на 28.03.72 г. милицията убила трима помаци при митинг срещу смяната на имената на селския площад.
Честванията в този район на Родопите щели да станат ежегодни, подобно на помените за загиналите през 1984 г. В Кърджалийско и през 1989 г. В Лудогорието.
- Дума“ - зам.-председателят на ЦС на ДПС Мюмюн Емин заявява пред журналисти, че има съмнения за умишлено забавяне на предстоящия трети тур на изборите В Кърджали. ДПС щяла да настоява за бързо приемане на Закона за местните избори.
Ахмед Доган потвърждава, че ДПС отлага конференцията си в Кърджали за след третия тур на изборите в града. Окръжната централа не изключвала възможността, ако ДПС спечели в Кърджали, да покани отново в кметския екип сегашната и.д. кмет Антоанета Панушева, която преди това е била секретар на общината по предложение на ДПС.
- „168 часа“ твърди, че членовете на ДПС са 28 000. Вестникът пресмята, че с утвърдения от Централния съвет квотен принцип за избор на делегати на националната конференция при общ брой делегати 500 души само от контролираните от противниците на Ахмед Доган и обкръжението му Разград и Кърджали ще дойдат 157 делегати. От Хасково, Търговище, Сливен, Добрич и Силистра ще пристигнат още близо 200 делегати, които също щели да застанат зад „младите“. Не било изключено от Шумен, Пловдив и Бургас, където председателите на местните организации са хора на Ахмед Доган и Осман Октай също да има делегати, които да се присъединят към тези, които искат обновяване на ръководството. Налагащият се извод е, че е твърде възможно Ахмед Доган да бъде сменен на предстоящата национална конференция на ДПС. Според вестника поради тази причина Ахмед Доган отлагал провеждането й.
- „Новинар“ - Мехмед Али Рамадан, бивш шофьор на кмета на община Момчилград Сабахатин Али обвинява бившия си работодател, че взимал по 1200 DM за осигуряване на входна виза за Турция. През 1993 година Рамадан платил на Али 4800 лв. за 6 визи.
Депутатката Гюлбие Реджеб съобщава по този повод на общинската конференция в Момчилград, че е видяла лично как Рамадан разлепва афиши на кандидата на ПДП и точно това е довело до уволнението му.
12.03.1996 - "Демокрация"- на заседание на ОС на ДПС в Кърджали отправят препоръки към ПГ на Движението да настояват за по-бързото приемане на измененията в Закона за местните избори, независимо от това дали промените са удовлетворителни, съобщава Ахмед Юсеин, окръжен лидер на ДПС в Кърджали. Ос на ДПС в Кърджали взима решение да предложи официално домакинството си за националната конференция на Движението. На форума ще присъстват 100 делегати от региона, което е 1/5 от всички присъстващи там.
- „24 часа“ - говорителят на ПГ на ДПС Юджел Атилла заявява в Хасково, че на следващото заседание ЦС на ДПС ще предложи на Осман Октай да напусне парламента, за да може да влезе следващият в листата от Благоевградско - помакът Ариф Мустакли. ДПС се намирала в най-голяма опасност от своето съществуване досега. Тя идвала от отлично организиран опит за разцепление на Движението, в чиято основа е БСП. Противопоставянето било по линията: турци - помаци. Създавало се впечатлението, че на българомохамеданите не се давала възможност за издигане до ръководни постове в ДПС.
Според Атилла най-добрият вариант за създалото се положение е ДПС да зъдължи Осман Октай да напусне Народното събрание за да влезе на негово място Мустакли.
13.03.1996 - „Новинар“ - по повод измененията в Закона за местните избори депутатът от ДПС депутатът от ДПС Ремзи Осман коментира, че е смутен от възможността при равен резултат кметът да бъде определян чрез жребий. В поправките липсвал текст, който да определи кой ще назначава ЦИК за местните избори.
14.03.1996 - „Континент“ - поправките в Закона за местните избори влизат в пленарна зала. ПГ на ДПС заявява, че ще гласува против, а на второто обсъждане ще внесе свои поправки, без да уточнят какви.
Левицата предлага три варианта при касиране на избори в случаи като този в Кърджали. ЦИК да насрочи нова дата за гласуване, областният управител временно да назначи служебен кмет или да се върнат правомощията на старата кметска управа.
Юджел Атилла заявява, че ДПС одобрява третия вариант и категорично възразява срещу узаконяването на временния кмет. ДПС са съгласни при насрочването на нови избори да важи адресната регистрация от указа на президента, което означава, че на третия тур в Кърджали ще бъде валидно адресното регистриране до 9 август 1995 година.
- „Труд“ - по време на посещението на българската парламентарна делегация в СРЮгославия на 12.03.96 г. депутатката от ДПС Сейхан Садък и от БББ Валентин Стоев предлагат на сръбските си колеги да се създаде Асоциация на младите депутати от Балканските страни. Целта на асоциацията ще бъде създаването на трайни контакти между младите депутати чрез редовни срещи и семинари.
- „Труд“ - Центърът за масова приватизация съобщава, че най-слаба е активността в закупуването на бонови книжки в бившия Кърджалийски окръг.
15.03.1996 - „Континент“ - със 127 гласа „за“ парламентът приема на първо четене поправките в Закона за местните избори. Повечето от опозицията гласуват „против“, а останалите се въздържат.
Говорителят на ПГ на ДПС Юджел Атилла заявява, че при второто четене на проекта ДПС ще поискат да отпаднат правомощията на областния управител да назначава временно служебен кмет до насрочването на нови избори.
Петър Стоянов от СДС предлага държавният глава, а не ЦИК да насрочва нови частични избори, тъй като Конституцията дава такова правомощие само на президента. СДС не се съгласява и с предложения текст съветниците и кмета да не встъпват в длъжност, ако техният избор се оспорва.
Александър Джеров от Народния съюз определя като правен абсурд варианта кметът да се излъчва с жребий, ако не бъде избран и на двете гласувания.
- "Пари" - Стоян Анадолиев, председател на движение „Бъдеще за Кърджали“, подкрепило кандидатурата на независимия кандидат-кмет на общината д-р Георги Георгиев съобщава, че са уточнени 2 листи за кандидат общински съветници. Първата листа ще се води от БСП, като в нея ще влязат ОПТ и Демократическа партия на справедливостта в Република България, с която листа се надяват да спечелят минимум 13 500 гласа, гарантиращи им 15 общински съветници.
Втората листа ще се оглавява от БББ заедно с БНДП, Българска партия Либерали, БНРП и партия Национална демокрация, които разчитали на не по-малко от 4 000 гласа и минимум 5 съветници. Все още не било изяснено в коя от двете листи ще се включи БЗНС (е). Стоян Анадолиев смята, че по този начин при това разпределение на силите движение Бъдеще за Кърджали ще има мнозинство в местния парламент.
- „Земя“ - движението Бъдеще за Кърджали е включило на изборни места и кандидати от турски произход, с което целели опровергаването на твърденията, че се стремят към етническо гласуване.
- „Стандарт“ - в репортаж на вестника за кризисното състояние на тютюнопроизводството в България, депутатът от ДПС Хасан Али заявява, че производителите трябва да получат премиите си за тютюна най-късно до края на март, тъй като сега започва неговото засаждане и в противен случай няма да имат стимулиращ ефект. Даването на премиите за 1995 година би дало и възможност на хората да разберат, че държавата мисли за тях.
Хасан Али припомня, че миналата година отпуснатите от държавата 500 млн.лв. субсидии биват изплатени от фонд „Тютюн“ на търговците, а не на производителите на тютюн.
- "Права и свободи“ помества декларацията на ОбС на ДПС в Момчилград във връзка с появилите се в местни и централни вестници съобщения, свързани с името на народната представителка Гюлбие Реджеб. ОбС на ДПС отхвърля обвиненията за делене по етнически признак като органически чужди на идейната същност на организацията и определят публикациите в тази насока като тенденциозни, целящи единствено дискредитирането на отделни лидери и на Движението като цяло в навечерието на предстоящите нови избори в Кърджали.
В резултат на тенденциозно и превратно тълкуване била и широко раздухваната теза за съществуващ проблем в това отношение между г-жа Гюлбие Реджеб и окръжния лидер г-н Ахмед Юсеин. ОбС на ДПС-Момчилград заставал твърдо зад двамата свои лидери и нямал да допусне въвличането им в евтин политически скандал, обслужващ интересите на управляващата БСП.
- "Права и свободи“ - делегатите на общинската конференция на ДПС в Разград изпращат протестно писмо до президента, председателя на НС, министър-председателя и до ЦС на ДПС срещу закона за защита на българския език.
- „Права и свободи“ помества коментара на Юджел Атилла по повод написаното в „24 часа“ твърдение, че той е предложил Осман Октай да напусне парламента за да влезе следващият по ред кандидат-депутат от листата - помак. Изказването му преди време е било по радио „Свободна Европа“. Там той е защитавал тезата, че Рило-Родопският масив не трябва да бъде оставен без представител в парламента. И тъй като единственият шанс бил Благоевградския регион, където водач на листата е г-н Осман Октай - в този смисъл г-н Юджел Атилла подсказал изход. В това нямало нищо лично, нищо конфронтационно. Защото най-голямата твърдина на ДДС - Рило-Родопският масив бил оставен на боянсаръевци и националисти и трябвало да се мисли за алтернативни варианти, дори и свързани с подобни изненадващи предложения.
- "Права и свободи “- в интервю на първа страница Юджел Атилла споделя, че си е купил боновата книжка и съветва всеки да направи това.
16.03.1996 - ^Континент“- министърът на вътрешните работи в отговор на депутатски въпрос, зададен от Юджел Атилла защитава в парламента шефа на РДВР-Кърджали подп. Златко Пилев за подкрепата му за независимия кандидат-кмет на общината д-р Георги Георгиев. Пилев имал конституционното право да изразява мнението си и ако то му бъде оспорено, все едно да не му се позволява да гласува.
Министър Начев уточнява, че по искане на Общинската избирателна комисия, полицията е иззела 41 от общо 850-те домови книги в града, които са послужили като веществено доказателство на съда при касирането на изборите. Документите били нужни за проверка на адресната регистрация на допълнително записваните в избирателните списъци на балотажа в Кърджали. Подполковник Златко Пилев раздал нови домови книги заради иззетите.
- „24 часа“ - Гюнер Тахир от ДПС участва в парламентарната делегация, предвождана от Благовест Сендов, която е на едноседмично посещение в Япония.
- „Труд“ - председателят на организацията на ДПС в Кърджали Сейфи Неджиб съобщава, че заедно с местната СДС ще поискат ОбИК да обжалва касираните избори в Кърджали. Възможно било те да настояват и за преглед по реда на надзора пред върховните съдии. До две седмици се очаквало насрочването на делото по жалбата на касирания кмет Расим Муса. Негови адвокати са Крум Неврокопски и Сабри Хюсеин.
17.03.1996 - “24 часа“ - в Бургас ДПС провежда окръжна конференция. На нея е преизбран окръжния лидер Сабри Мехмед Али. Ахмед Доган присъства на форума.
18.03.1996 - "Права и свободи“- Столичната организация на ДПС провежда отчетно-изборната си конференция.
- Дума“- депутатът от ДПС Максим Димов и още 5-има души са ранени при автомобилна катастрофа край с. Дяково, Кюстендилско. Димов управлявал „Опел Вектра“ на фондация „Хомолуденс“. Причината за катастрофата е неправилно изпреварване, предприето от друга кола.
19.03.1996 - „Континент“ - делегатите на общинската конференция в Кубрат, проведена на
16.03.96 г. поискват замразяване на членството на Гюнер Тахир в ЦС на ДПС. Мотивът за това е незадоволителната работа по подготовката на местните избори, при които при 60 % турско население в Кубратско БСП спечелва властта. По същата причина е бил сменен лидерът на ДПС в гр.Кубрат с Юстюнгел Садък, съпруг на депутатката Сейхан Садък.
Гюнер Тахир не е присъствал на общинската конференция, тъй като по същото време е с парламентарната ни делегация в Япония.
С решение на конференцията е било потвърдено изключването от ДПС на 10 души, сред които 6 общински съветници, 3 кмета и зам.-кмета на община Кубрат. На практика единственият съветник - член на ДПС остава съпругът на депутатката Сейхан Садък. Ахмед Доган и Сейхан Садък присъстват на конференцията.
По този повод Ахмед Доган заявява пред разградски ежедневник, че това е началото на оздравителните процеси в ДПС в национален мащаб. Според Доган въпросът със замразяването на членството на Гюнер Тахир в ЦС можел да се реши само от Централния съвет на ДПС.
- "Дума" - изключеният от ДПС зам.-кмет на община Кубрат Али Салиев бил трети в местните избори, след кандидатите на БСП и ДАР, а после се съгласил да работи в кметството. Изключените общински съветници пък гласували „ан блок“ с колегите си от БСП.
- "Новинар" съобщава, че 5-има членове от кърджалийската ОбИК са подали молба за преглед по реда на надзора във Върховния съд. В нея те твърдят, че окръжните магистрати са постановили решението си в нарушение със Закона за местните избори.
- „Стандарт“ - председателят на Висшия духовен съвет на мюсюлманите в България Недим Генджев пристига в Кърджали заедно с главния мюфтия Хаджибасри Хаджишериф за обиколка из Източните Родопи. Двамата имат среща с областния управител, за да обсъдят непрекъснатите скандали в областното мюфтийство, които били провокирани от привърженици на ДПС и бившия мюфтия Фикри Сали.
20.03.1996 - "Дума"- от Централата на ДПС съобщават, че всички народни представители от Движението за права и свободи са си купили бонови книжки. ДПС щели да започнат просветна дейност сред електората си. Според Реджеб хората трябва да инвестират боновете си във фондове, зад които стоят големи търговски банки. Изследване сред поддръжниците на ДПС сочело, че все още само около 5% от тях са взели книжките си.
- „24 часа“ - председателят на Висшия духовен съвет на мюсюлманите в България Недим Генджев призовава в Хасково Конституционния съд да забрани ДПС, защото Движението било вредно за изповядващите исляма. Народните избраници на ДПС били полуграмотни и за 4-годишния си мандат мислели само как да си купят апартаменти в Истанбул. Недим Генджев призовава вече да се забрави възродителния процес.
21.03.1996 - „Дума“ - след заседание на ПГ на ДПС депутатката Гюлбие Реджеб съобщава, че ДПС са внесли в канцеларията на Народното събрание законопроект за амнистиране на отнето имущество по време на възродителния процес. Тогава на контролно-пропусквателния пункт Капитан Андреево е отнемана различна собственост на граждани, напускащи България. Автори на законопроекта са членовете на Централното оперативно бюро на ДПС.
- "Континент“ - изследване на НЦИОМ, обхващащо над 900 души симпатизанти на опозицията от цялата страна показва, че 90% от привържениците на ДПС одобряват идеята за провеждането на вътрешни избори. На фона на 85% - за Народен съюз и 76% - за СДС.
22.03.1996 - "Дума" - състав на Върховния съд отлага за 4 април делото по жалбата на екскмета на Кърджали Исмет Саралийски срещу назначаването на временно изпълняващ длъжността кмет на града след касирането на изборите на 5 февруари.
- "Континент" - след отлагането на делото на Исмет Саралийски от Върховния съд, бившият кмет на Кърджали заявява, че проблемите на общината за загърбени, въпреки изявленията на правителството. Саралийски смята, че в момента той е единственият представител на изпълнителната власт в Кърджали, тъй като официално не е напускал поста си и не е бил освободен от трудовоправните си отношения. Според Саралийски Панушева, и.д. кмет нямала право да оформя изборните документи и това можело да доведе до обжалване и на следващите изборни резултати.
- „Континент“ - за да се запознае с мнението на опозицията за интегрирането на страната в евроструктурите намиращият се в София немски президент Роман Херцог кани на работна закуска Петър Дертлиев (БСДП), Мозер и Савов (НС), Асен Агов, Йордан Соколов и Иван Костов (СДС) и Стоян Денчев (ДПС).
Закуската завършва с пожеланието на Стоян Денчев за нова среща догодина, като на мястото на опозицията бъде поканена БСП.
- „Стандарт“ информира, че наскоро депутатът от ДПС Стоян Денчев, който е и зам.-председател на Комисията по външна политика, е внесъл свой законопроект за дипломатическата служба.
23.03.1996 - Дума“ - говорителят на ДПС Юджел Атилла заявява в Кърджали, че Движението ще поиска със специален законопроект създаването на малцинствени училища в България, в това число и турска гимназия. ДПС очаквало негативна реакция от страна на парламентарното мнозинство.
Юджел Атилла предупреждава, че ДПС в скоро време ще представи документи, че БСП възражда националсоциализма.
- Континент" - кметът на кубратското с. Мъдрево Хасан Челик съобщава, че кметове от Разградско, избрани с листата на ДПС, и активисти на Движението, недоволни от политиката на Ахмед Доган, ще поискат с писмо до ЦС на ДПС неговата оставка.
Хасан Челик е един от тримата кметове, които заедно с 6-има общински съветници от Кубрат бяха изключени от ДПС на общинската конференция в Кубрат на 16.03.1996 година. Според изключените от ДПС, лично от Ахмед Доган идвала директивата за тяхното наказание, за което той трябвало да понесе отговорността за дискредитирането на местната власт в Кубратско.
58-годишният делегат на конференцията от с.Мъдрево Хюлсеин Манаф, който е един от основателите на ДПС в региона, подложил на разгромителна критика изключените по време на общинската конференция. Още същият ден той бил набит от кмета Челик и петима негови приближени. Пострадалият е подал жалба в полицията.
- "Новинар" - председателят на Българския хелзинкски комитет заявява, че проектозаконът за българския език е нов възродителен процес. Особено обезпокоителен бил текстът, който задължавал масмедиите да ползват само българския език.
25.03.1996 - Дума“ - от централата на ДПС съобщават, че лидерът Ахмед Доган ще замине в началото на април в Турция, за да се срещне с новия министър-председател на страната Месут Йълмаз. Вероятно с Доган ще пътуват Осман Октай, Юнал Лютфи и Ибрахим Татарлъ.
Лидерите на ДПС и на турската Отечествена партия се познавали от преди няколко години. Месут Йълмаз е бил два пъти в България. В края на миналата година той пристига в България като специален гост за откриването на джамията в с. Мрежичко. Месут Йълмаз е бил външен министър по време на възродителния процес.
- „Континент“ - кметът Байрям Зул потвърждава пред агенция Балкан, че ДПС е дало 6 млн.лева на общината в с.Корница, Гоцеделчевско за възпоменателния митинг за гибелта на трима местни жители на 28 март тази година.
- „Знаме“ - по повод предварителните избори Юджел Атилла, говорител на ПГ на ДПС заявява пред вестника, че явно опозицията все още не е дорасла до необходимата форма на междупартийни взаимоотношения. Той не можел да си представи как е възможно една част от опозицията да говори предварително срещу кандидат на другата част (срещу д-р Желев). Такова поведение било нетолерантно, некоректно и не работело за спечелването на изборите. Освен ако целта не е - „по-добре президент на БСП, отколкото Желю Желев“.
27.03.1996 - „"Демокрация"- Осман Октай, организационен секретар на ДПС съобщава, че следващата седмица Централното оперативно бюро ще се срещне с кандидатите на СДС и Народния съюз Петър Стоянов и Желю Желев, както и с ръководствата на двете коалиции. Бюрото ще информира ЦС на ДПС за резултатите от разговорите и след това ще излезе с конкретно предложение кого да подкрепи. Окончателното решение на ДПС ще бъде известно в края на април. Осман Октай потвърждава намерението ДПС да не издига собствена кандидатура за президентските избори.
- „Стандарт“ - Юджел Атилла заявява в Хасково, че религията е единственият възможен начин да се вклини разцепление сред електората на ДПС. Представителят на сегашното главно мюфтийство Недим Генджев тясно обслужвал партийните интереси на БСП, като призовавал от позицията на религиозен водач да се гласува по регионите за Демократичната левица и нейните представители в местното самоуправление.
Мюсюлманската религия в България вече се разцепвала опасно. Имало две главни мюфтийства, които си оспорвали по съдебен път легитимността - на Недим Генджев, което било с мандат от управляващата левица и на Фикри Сали, което се опитвало да бъде истински представител на мюсюлманите.
Според Юджел Атилла това разцепление можело да бъде овладяно само с насрочването на референдум за избор на главен мюфтия.
- "24 часа“ - по повод организирания от ДПС възпоменателен митинг на 28 март в с. Корница селата в Гоцеделчевския район са облепени с цветни листовки „Демокрацията е в опасност“. Главният мюфтия Фикри Сали (признаван за такъв от ДПС, но не и от Дирекцията по вероизповеданията), районни мюфтии и имами ще отслужат мевлит.
- „Стандарт“ - кърджалийският лидер на ДПС Ахмед Юсеин заявява, че от поведението на опозиционните партии в местните избори в Кърджали ще зависи на кой кандидат-президент ще даде подкрепата си ДПС. Второто условие било Движението да има съветник в Президентството.
- „Континент“ - Ахмед Юсеин, окръжен лидер на ДПС в Кърджали съобщава, че нов набор от 100 студенти ще подбира Движението за турските висши учебни заведения. Квотата за Кърджалийския регион била 18 души. Според писмото от турското посолство съотношението между юноши и девойки трябва да е 70 към 30.
- "Пари“ - Лиляна Митева, началник на управление ГРАО-Добрич, съобщава, че масова акция за закупуване на бонови книжки от турски изселници е регистрирана В Добрич. Около 20% от напусналите през 1989 г. страната фигурират В списъците за масова приватизация. 90% от тях обаче нямат постоянен български адрес, което противоречи на закона (ЗППДОП).
Повече от 20 000 са регистрираните В Добрич турски изселници, които Въпреки липсата на местоживеене у нас ще могат да участват В раздържавяването.
Експерти от Центъра по масова приватизация уточняват, че повечето от емигрантите живеят постоянно в Бурса, Турция, но българските им паспорти не са били иззети от полицията. Причината за нарушението е липсата на съгласуваност между ГУ ГРАО и ЦМП при изготвяне на списъците.
28.03.1996 - "Демокрация" - говорителят на ПГ на ДПС Юджел Атилла заявява, че лидерът на Движението ще подпише споразумението за първичните избори, но ще настоява за клауза, включваща толерантност и коректност както в кампанията, така и след като стане известен кандидата.
- всички централни вестници - в с. Корница (Гоцеделчевско) ДПС провежда възпоменателен митинг в памет на загиналите по време на възродителния процес.
На този ден преди 23 години селото сменя управата си и обявява, че скъсва с българската държавна власт. Кметството решава да поддържа връзки единствено с турското консулство в Пловдив и със специален комитет в Истанбул. След официално изявление на МВР, че „държавата няма да позволи чисти българи да се обявяват за турци, нейна земя да се обявява за турска територия и българското знаме да се сменя с турско“, в района са изпратили елитни части на МВР. След въоръжен отпор на населението няколко милиционери са ранени с хладно оръжие, а 4 жители на Корница, обявили се в защита на т.нар. „Корнишка република“, са убити.
За митинга Фикри Сали, бивш главен мюфтия отслужва възпоменателната служба мевлит. На митинга присъстват 9 депутати от ПГ на ДПС, Крум Неврокопски - като представител на БЗНС-Мозер, лидери на СДС от Гоце Делчев и двама представители на изселническата организация в Турция „Балгьоч“ от Бурса и Измир.
Над 20 оратори взимат участие в протестния митинг. Ораторът Ахмед Доган започва словото си с думите: „Демокрацията е в опасност,…готви се нов възродителен процес…Който забравя миналото, е обречен да го преживее отново“. Ахмед Доган обявява, че всяка година на 28 март ДПС ще организира митинг в с. Корница за да почете паметта на загиналите, надигнали се срещу решенията на държавната власт за т.нар. възродителен процес.
На поставен от Ахмед Доган въпрос „кой ще бъде следващият президент?“ присъстващите на митинга скандират: „Желю Желев!“. Ах мед Доган призовава хората да си закупят боновите книжки.
29.03.1996 - лидерите на ДПС, Народен съюз и СДС подписват споразумението за провеждане на предварителни избори за единна кандидатура за президент на опозицията.
Ахмед Доган заявява, че ще призове електората на ДПС да гласува по съвест на първичните избори.
„Труд“- парламентът приема поправките в Закона за местните избори. Според тях президентът насрочва нов избор за кмет, ако на втория тур са участвали само двама кандидати и са получили равен резултат. Президентът, а не ЦИК ще насрочва и новия вот при касирани избори. Президентът насрочва дата за частични избори 14 дни след като получи съобщение от ЦИК, че предишните са недействителни или няма избран кмет. ЦИК пък е длъжна да уведоми президента най-късно 7 дни след като бъде информирана от ОбИК.
Общинският съвет ще избира временен кмет, когато кметът и неговите заместници са регистрирани като кандидати. Ако в 7-дневен срок общинарите не направят това, или когато изборните резултати за общински съветници са обявени за недействителни, временният градоначалник се назначава от областния управител след консултации с политическите сили.
- лидерът на ДПС Ахмед Доган става на 42 години.
30.03.1996 - "Континент“ информира, че в рубриката „Какво става в България“ на турския вестник „Тюркие“ е било поместено обширно интервю с лидера на ДПС Ахмед Доган. Вестник „Тюркие“ бил популярен сред ислямистките среди от Партията на благоденствието и се смятал за неин неофициален орган.
В интервюто Ахмед Доган предлагал да се свика общобалканска конференция на турските общности, които можели да послужат като мост за сътрудничество. Според Доган на Балканите нищо не можело да стане без Турция. Но Турция щяла да направи голяма грешка, ако забрави, че България се намира в центъра на Балканите и е мостът към Европа. ДПС искало да послужи като мост между България и Турция. На въпрос какво очаква от Турция Ахмед Доган отговаря: „Инвестиции!“.
По спора за избора на кърджалийския кмет Доган обяснява, че БСП се опитва чрез този проблем да отклони вниманието на своите избиратели от кризата в страната, породена от нейното управление.
Според Ахмед Доган електоратът на ДПС ще подкрепи сегашния президент Желев и в крайна сметка решаващата дума щяла да бъде отново на ДПС, както при предишните избори.
- „Труд“ - провежда се окръжна конференция на ДПС в Хасково. Присъстващият лидер Ахмед Доган заявява, че нежеланието на мюсюлманите да гледат българска телевизия била една от причините ДПС да се представи толкова лошо на местните избори. Според него в смесените райони турските канали се гледали и в най-бедните къщи, които били окичени със сателитни антени. Лидерът на ДПС се бил натъкнал на хора, които дори не били чували за масова приватизация, и които не четели български вестници. Ахмед Доган декларира, че гледа скептично на идеята за телевизионен канал или часове по двете национални програми, информационно осигурени от ДПС. Електоратът на Движението пак щял да си гледа интересните шоупрограми на турската телевизия.
31.03.1996 - Дума"- от окръжната централа на ДПС в Кърджали съобщават, че Движението замисля протестен поход срещу Недим Генджев и структурите на сега действащото Главно мюфтийство в града.

 

Български бизнес блок

02.03.1996 - „Труд“ - по повод подадената от русенския лидер на БББ Асен Генов молба да се спре изпълнението на присъдата му по здравословни причини, от Окръжна прокуратура съобщават, че тъй като не се налага хоспитализация на Генов, той ще трябва да доизлежи остатъка от 16-годишната си присъда за документни измами и подкупи.
/повече информация на 27.03.1996 г./
- „24 часа“ - Жорж Ганчев е написал пиеса за промените след 10 ноември 1989 г. Той съобщава, че това е първата му драма на български език. Творбата в 2 действия се нарича „Пристрастия“ и разказва за живота на завърнал се в България емигрант. Пиесата показвала как един аполитичен човек се захваща да прави партия и става политик, „защото аполитичните са евнуси“, обяснява г-н Ганчев
04.03.1996 - „Дума“ - лидери на БББ, БСП и ДПС са поискали в диспут по първа частна телевизия „Родопи“ актуализация на сегашните избирателни списъци преди третия тур в Кърджали. Стотици фантоми и недействителни лица в момента населяват избирателните списъци в община Кърджали. Принципно съгласие за актуализацията са дали и земеделците на Анастасия Мозер.
05.03.1996 -„Континент“- лидерът на БББ Жорж Ганчев се среща с тричленна делегация на федерация Царство България, водена от председателя й Христо Куртев. Монархистите са посетили републиканеца Ганчев по негова покана в дома му във Владая. Жорж Ганчев е запознал привържениците на Симеон II с предизборната си програма.
06.03.1996 - „Труд“- след заседание на Политическия съвет на БББ става ясно, че депутати от ПГ на Бизнесблока ще внесат два законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Инициативата била част от програмата на партията за борба срещу престъпността. В законопроектите щели да бъдат включени и предложени от прокурора Борислав Йотов мерки.
07.03.1996 - „Труд“ - депутатите от Народен съюз са решили да поискат от г-н Сендов и Комисията по етика да забрани на Жорж Ганчев да влиза в парламента. Лидерът на БББ Жорж Ганчев е връчил протестно писмо, в което той обвинява Народен съюз и „с погнуса констатира“ за втори път, че те саботират БББ и неговата група чрез предоставяне на телевизионно време на „партия“ от трима ренегати - бивши депутати на БББ. В набиране на съмишленици същите рекламирали даже и домашните си телефонни номера по Българска национална телевизия. Всички забелязвали опитът им да дестабилизират ПГ на БББ и партията като цяло. Жорж Ганчев го намирал за грозно и недостойно.“
- „Труд“- депутатът от БББ Георги Дилков е внесъл в парламента пакет от законопроекти за промени в НК и НПК. Той иска на прокурорите да се забрани да огласяват предварително извършваните проверки, защото се дава възможност за политически и икономически спекулации, както и за укриване на факти и документи. Предварителното производство да се приключва за 10 месеца, а не да продължава години. На всеки 2 месеца следователят да докладва на прокурора новите моменти в разследването, особено ако то е срещу неизвестни извършители. Образуването на делата да става в 3-дневен срок, разглеждането им да започва до месец, а за сложните процеси - до 3 месеца. Половин година по-късно съдът трябва да издаде мотивирана присъда.
09.03.1996 - „Труд“ - парламентарното мнозинство не е допуснало в пленарна зала проекторешението за отмяна на мораториума върху изпълнението на смъртните присъди на БББ-депутата Георги Дилков-Лорда. Г-н Дилков смята, че депутатите от левицата са му приложили „трика на парламентарния сандвич“ - за да не остане време за обсъждането на проекта програмата за деня се сгъстява.
Красимир Премянов е посъветвал Лорда отново да внесе проекта си на 1 юли, когато по правилник ПГ на БББ ще е на ред да предлага свой законопроект. Лорда щял да напомни на левицата, че за левицата не е без значение дали 9-тимата депутати на БББ гласуват с БСП или не.
10.03.1996 - „Труд“- парламентарният шеф Благовест Сендов посъветвал лидера на БББ да използва празника на жената, за да целуне ръка на г-жа Мозер и да й поиска прошка за лошото поведение към нея. Г-н Ганчев обаче отказал и заявил, че „няма да целуне ръката на тази Баба Яга“.
11.03.1996 -,,24 часа“- в интервю за вестника депутатът от БББ Георги Дилков заявява, че е имало вече няколко случая, в които предложенията на БББ стояли с месеци. След това правителството, позовавайки се на тези законопроекти е внасяло други със същия смисъл, но от свое име.
Председателят на ПГ на БББ е бил при министър Начев, който е поискал да му се предостави проекта на Георги Дилков за промени в наказателния и наказателно-процесуалния кодекс. Г-н Дилков потвърждава, че БББ продължава да иска оставката на Начев и то не само защото не бил създал по-добра организация в борбата с престъпността, а защото кадровата му политика била под всякаква критика.
12.03.1996 - "Демокрация" - депутатите от „Нова "Демокрация" ще предложат две допълнителни алинеи към Закона за избор на държавен глава. Образователният ценз на президента, който е и главнокомандващ, не може да бъде по-нисък от висшист. В документите в парламента в графата за образование на Жорж Ганчев е било записано „актьор, режисьор и сценарист от Холивуд“. Другото предложение е за тройна експертиза за психическо здраве да освидетелства претендентите за високия пост. На 30 март ще стане ясно чия кандидатура за президентския пост ще подкрепи партия „Нова "Демокрация".
15.03.1996 - Дума“ - от 3 до 20 години лишаване от свобода за блудство с малолетни предвиждат в проект за промени в Наказателния кодекс Георги Дилков и депутати от БББ. Законопроектът е внесен в деловодството на Народното събрание.
- „Стандарт“ - в интервю Георги Дилков-Лорда заявява, че той подготвя пакет от закони, с което се опитва да помогне за овладяване на престъпността. Депутатът от БББ изразява учудване, че мнозинството на практика забавя прокарването на текстове срещу престъпността, въпреки че те са спешни и жизненонеобходими. Седем месеца са минали, откакто комисиите са се произнесли по отмяна на мораториума върху смъртното наказание. Забавянето нарушава и парламентарния правилник.
В отговор на въпрос защо се е хвърлил толкова страстно да кове сурови закони г-н Дилков заявява, че неговата цел е по-ефективно противодействие на престъпността и защита на интересите на живота и социалните придобивки на приятелите му от полицията. Затова е внесъл вече 10 законопроекта и две проекторешения. Според него за да се реши въпросът с престъпността, парламентът трябва да вземе спешно отношение по смъртното наказание.
21.03.1996 - „Земя“ - депутатът от БББ Георги Дилков-Лорда смята да внесе серия от предложения, които да допълват проектозакона за избиране на президент и вицепрезидент на „триото Драганов-Кисьов-Трайков“. Дилков приветства проектозакона на „Нова "Демокрация" и предлага президентът да има задължително докторска степен, за предпочитане по философия, да е франкофон и да има доказан селски произход. Според Дилков в закона трябва да залегне и идеята, че новият президент не трябва да бъде по-висок от първия демократично избран държавен глава.
22.03.1996 - „24 часа" - Жорж Ганчев ще разпродава скулптури а та си колекция на 29 т.м. в Ню Йорк, за да набави средства за предизборната си кампания. Два дни преди това лидерът на БББ е планирал да се види със Симеон II в Лондон. Г-н Ганчев щял да е сред публиката на приятелския мач на Националния ни отбор по футбол с английските национали. Между двете събития той щял да присъства на сватбата на малката си дъщеря Силвия в Бостън. А след церемонията и празненството щял да замине за Канада, за да представи пред наши емигранти в Монреал последната си книга „Жорж“.
- „24 часа“ - националистическият водач Георги Гелеменов е включен в предизборния щаб на Жорж Ганчев и ще отговаря за агитацията в Южна България. На него Ганчев щял да провери борбата с престъпността и разработването на иракския пазар след вдигането на ембаргото.
27.03.1996 - „Труд“ - председателят на организацията на БББ в Кърджали Стоян Анадолиев подготвя пускането на водка „Жорж“ на пазара. Вестникът предполага, че 40-градусовата кандидат-президентска реклама най-вероятно е идея на отец Георги Гелеменов, който отскоро е в предизборния щаб на Жорж Ганчев. Лидерът на скинхедс е известен и като автор на водка „Гелеменов“.
- „Труд“ - в русенския окръжен съд е насрочен процесът срещу местния лидер на Бизнесблока Асен Генов. Асен Генов трябва да доизлежи остатъка от 16-годишната си присъда, произнесена на 15 октомври 1986 г., която е влязла в сила и не е променяна от върховните магистрати. Освен за присвояване, президентът на частна фирма „Астометал“ е признат за виновен в документна измама, вземане и даване на подкуп, предприемаческа
дейност под прикритието на държавно предприятие и незаконно притежаване на оръжие.
Веднага след като съдебното минало на Асен Генов е било извадено на показ, изпълнителното бюро на Бизнесблока е решило политическият лидер да бъде отстранен от длъжност до изясняване на обстоятелствата около присъдата му. Временно лидерският пост В Бизнесблока е заел Петър Костов - частен бизнесмен и общински съветник.
Жорж Ганчев е оценил случая с местния лидер на БББ като поредната интрига в кандидатпрезидентската му кампания и лично е звънял по телефона в прокуратурата да се интересува „какъв е правният статус на Асен Генов“. Окръжният прокурор Люлин Матев обаче е настоял лидерът на БББ да не превръща прокуратурата в политически арбитър и го е уведомил, че решението на Върховния съд ще бъде изпълнено.
- „Труд“ - в интервю за вестника относно проекторешението за отмяна на мораториума върху смъртното наказание БББ-депутатът Георги Дилков-Лорда заявява, че депутатите от мнозинството бавят прокарването на този жизненонеобходим текст срещу престъпността, защото се страхуват да поемат отговорността за гласуването му.
На въпрос дали той не се бои от отмъщение или от славата на екзекутор, която връщането на смъртното наказание може да му донесе г-н Дилков заявява, че не се страхува нито за себе си, нито за децата си. Той бил готов дори снемането на мораториума да влезе като поправката „Дилков“, зад която да застанат 190-220 анонимни депутати. Криминогенната обстановка, в която живеем, налагала свалянето на мораториума, макар и като временна, изключителна мярка.
В заючючение г-н Дилков казва, че нашият закон е прекалено либерален към извършителите на тежки престъпления и именно заради престъпността Европа ни е включила в няколко черни списъци.

 

Българска социалдемократическа партия

04.03.1996 - „Труд“ - в материала си „От тия весели президентски избори може да ти се доплаче“ д-р Петър Дертлиев коментира известните до този момент кандидатури - от Йоло Денев и Кире Либерало, Жорж Ганчев и Симеон, до кандидатите на опозицията и БСП.
Според Дертлиев в битката за президентството, опозицията очевидно искала… да загуби изборите.
05.03.1996 - „Стандарт“ - на пресконференция лидерът на БСДП г-н Петър Дертлиев заявява, че нито една от издигнатите досега президентски кандидатури не е печеливша. До тук всички претенденти търсели изява, а не спечелване на изборите.
Според д-р Дертлиев проблемът на СДС е, че търсели непременно антикомунист за президент. Александър Томов също нямал шанс. С кандидатурата си той искал да вдигне повече шум около себе си. Самият Дертлиев още не е решил дали да се кандидатира за президент.
- "Дума"- на брифинг д-р Дертлиев заявява, че опозицията може да спечели президентските избори само ако БСП го поиска. Според него вътрешните избори в СДС са бягане от отговорност или израз на безсилие. Петър Стоянов бил най-успешната от трите кандидатури на СДС, но той още не бил израснал като национална фигура и затова не е печеливш вариант.
- Демокрация" - на пресконференция д-р Дертлиев заявява, че няма да бърза да информира Социалистическия интернационал за едногодишното управление на Жан Виденов. Според него в писмото до Социнтерна трябва да се включи и актуална информация за банковата криза, предизвикана от икономически групи, лобирани в БСП.
- Пари" - на брифинг Петър Дертлиев заявява, че в България се е наложила тенденцията за партийно овладяване на банковия сектор в това число и БНБ. Вече проблемите във финансовия сектор прераствали в политически скандал като се правел опит за подчиняване но кредитните институции, което да позволи преливане на средства към бюджета или към избрани банки, финансовата система била в срив, според Дертлиев, а лечението й щяло да стане за сметка на вложителите.
- Дума“ - в интервю лидерът на Движението за социален хуманизъм г-н Стефан Радославов определя писмото на ИБ на БСДП до 25-те души от ДСХ като пореден опит за натиск върху тях. Според Радославов ултиматумът - „или се откажете от идеите си, или напуснете БСДП“, е израз на наречения от него социалдемократически фундаментализъм.
Според Радославов главният проблем в спора му с Дертлиев е за това каква да бъде БСДП - „социалреформистка, лявоцентристка политическа сила, каквато е по ген и дефиниция, или резервно колело на СДС и на десницата“.
- "Дума“- в интервюто Стефан Радославов информира, че на 6. и 7. април в Бургас ще се проведе национална среща на Националното движение за социален хуманизъм, на която общото събрание трябва да подпише документите с гласуване, след което те ще бъдат депозирани в съда за регистрирането на сдружението по Закона за лицата и семейството.
06.03.1996 - Стандарт“ - в интервю Петър Дертлиев заявява във връзка с Движението за социален хуманизъм, че в БСДП никой няма намерение да гони никого, изборът е на ДСХ. Според председателя на БСДП спорът не е идеен, а предизвикан от въпроса дали социалдемократическата партия да върви с БСП.
По повод варианта „Дертлиев - кандидат-президент“, лидерът на БСДП счита, че той „вероятно би имал повече шансове от някои други сега“.
07.03.1996 - „Свободен народ“ - в агенция „Балкан“ КНСБ, КТ „Подкрепа“, Асоциацията на демократичните синдикати, СДП в СДС и БСДП огласяват подписаните от тях Становище и Меморандум, с които предупреждават правителството, че изпълнението на социалната част от бюджета е под въпрос още с приемането му и че разходите със социално предназначение отново не са на равнището на разумната достатъчност. Тяхното заключение е: „ Управляващата партия не може да твърди, че в нейно лице социално ориентираната икономика е намерила адекватен политически застъпник“.
По същия повод успоредно с пресконференцията в София се провежда такава и в Бургас.
08.03.1996 - „Свободен народ“- на съвместна пресконференция в Ямбол организациите на БСДП, СДП и КТ „Подкрепа“ огласяват становището и меморандума, подписани на 07.03.1996 година. От страна на БСДП присъстват Теодор Дечев, зам.-председател на БСДП и Мария Качулева, председател на местната организация на БСДП в града.
09.03.1996 - соб. инф. - на свое заседание Националния комитет на БСДП решава, че „така нареченото Движение за социален хуманизъм не представлява каквато и да е съставна част от партията и не може да действа от нейно име. Използването на името на БСДП в документи на „ДСХ“ и отправянето на организационни претенции от страна на „ДСХ“ към БСДП е неправомерно, недопустимо и вреди на единството на партията“.
- соб. инф. - с решение Националният комитет на БСДП подкрепя идеята за обединение на всички демократично мислещи хора в България за издигане на единна, печеливша кандидатура за президент на страната. НК задължава Изпълнителното бюро на БСДП да изработи критериите за одобряване на кандидатура за президент на република България, издигната от партията или от нейните съюзници. До 30 април 1996 г. продължава вътрешнопартийната дискусия относно президентските избори.
- соб. инф. - Националният комитет на БСДП приема декларация, с която иска оставката на здравната министърка Мими Виткова и нейната заместничка д-р Радка Аргирова във връзка със скандала с кръвните биопродукти, заразени със СПИН.
10.03.1996 - Новинар“ - Националният комитет на БСДП гласува 4,1 млн.лв. бюджет на партията за 1996 година.
14.03.1996 - „Свободен народ“ помества подробна информация за проведената на 28.02.1996 г. среща между ръководствата на гръцката „Синаспизмос“ (пристигнала в България по покана на ВС на БСП) и БСДП в централата на Българската социалдемократическата партия. Представителите на двете организации обменят мнения относно обстановката на Балканите, отражението на възхода на ислямските фундаменталисти в Турция върху положението на полуострова, положението в Гърция след смяната на министър-председател. БСДП запознава гостите си със становището им за едногодишното управление на БСП, със становището на социалдемократите за земеделската политика на социалистите, със становищата на някои синдикални централи (КНСБ, КТ „Подкрепа“ и АДС) за социалната политика на БСП, които се споделяли изцяло от ръководството на БСДП.
От своя страна г-н Константопулос отправя официална покана към ръководството на БСДП да присъства на третия конгрес на коалицията на левите и прогресивни сили.
- „Свободен народ“ препечатва интервюто на Стефан Радославов, публикувано на 05.03.96 г. в „Дума“. На същата страница помества и решението на националното представителство на Движението за социален хуманизъм в БСДП от 10.02.96 г., с което ДСХ прераства от идейно течение в Българската социалдемократическа партия в Национално движение за социален хуманизъм. Като НДСХ се регистрира в съда като гражданско сдружение на частни лица с нестопанска (идеална) цел по Закона за лицата и семейството и да започне набиране на членове и изграждането на свои местни структури в цялата страна.
- „Свободен народ" помества върху цяла страница рецензията на инж. Груди Панчев и инж. Александър Константинов по повод излязлата от печат брошура на Стефан Радославов „Хуманизмът на новото време“, издание на Движение за социален хуманизъм. По същество брошурата почвала и свършвала с оспорване на казано или писано, а по средата „поне 100 пъти“ се повтаряло името на Дертлиев. Затова тя спокойно можела да се нарече „Антидертлиевизъм“.
„Земя" - в интервю д-р Дертлиев заявява, че ако монархията в България има бъдеще, то тогава България няма бъдеще.
19.03.1996 - "Дума"“ - на пресконференция д-р Петър Дертлиев заявява, че ако БСДП получела покана за участие в предварителните избори, организирани от СДС, те щели да участват в тях със собствена кандидатура, или като подкрепят издигната от друга политическа сила.
- "Новинар" - след пресконференцията на БСДП става ясно, че те обмислят кандидатура на социалдемократ вицепрезидент. Това обаче щяло да стане само ако президентът е от СДС. БСДП все още нямала покана за участие предварителните избори.
- "Демокрация" - по време на пресконференция г-н Теодор Дечев заявява, че ръководството на БСДП вероятно нямало да се срещне с ОСД в БСП по замислените от Кюранов совалки с всички политически сили. Причината за отказа им е, че ОСД се е намесила във вътрешните работи на БСДП. Димитър Йончев лично бил помагал в подготовката на документите на т.нар. Движение за социален хуманизъм около Стефан Радославов по регистрацията им в съда.
22.03.1996 - соб.инф. - Социалдемократическият алианс - СДП, БСДП излиза с декларация по повод изявленията на вицепремиера Дончо Конакчиев по БНТ от 18.03.96 г. по повод несъгласието на синдикатите с правителствените намерения за компенсиране на заплатите в бюджетната сфера, придружено и с напускането им от Тристранния съвет. Декларацията определя изказването на Конкчиев като арогантно и без аналог в цялото досегашно едногодишно управление на кабинета Виденов.
Партиите от СДА са на мнение, че в този вид бюджетът е неизпълним и вината за сриването му трябвало да се търси при тези, които са го предложили. БСДП и СДП категорично стояли зад правото на синдикатите да протестират срещу антисоциалния и рестриктивен подход на правителството, включително и зад правото им да стачкуват по законоустановения ред.
- соб.инф. - на пресконференция Петър Дертлиев заявява, че правителството на Виденов е антисоциално, антисиндикално и антикооперативно. Ето защо БСДП и СДП, посредством Социалдемократическия алианс щели да работят все по-задълбочено със синдикатите.
- соб.инф. - на пресконференция Петър Дертлиев изразява съмнението си, че Желю Желев ще се яви на първичните избори на опозицията, защото по този начин би могъл да си накърни имиджа на действащ президент. На същата пресконференция Петър Дертлиев споделя, че Българския социалдемократически съюз поддържа връзки със СДК „Европа“, който скоро щял да се включи в дейността на Социалдемократическия алианс.
25.03.1996 - соб.инф. - на пресконференция д-р Дертлиев прогнозира, че до предварителни избори в опозицията едва ли ще се стигне, защото СДС и БЗНС тръгвали към споразумение с взаимно отправяне на нападки. Поради все още неизяснените правила на предварителните избори социалдемократите заемали засега позицията на активно наблюдаващи. Окончателната им позиция по отношение на президентските избори ще бъде определена на национален форум през април.
Според Дертлиев единствено Желев като кандидат-президент би могъл да се противопостави на кандидата на БСП.
- соб.инф. - на брифинг Петър Дертлиев споделя, че резултатите от вътрешния избор на СДС за техен кандидат-президент показали, че вече политическия популизъм не е печеливш. Метафизичният стил на общуване на Филип Димитров бил отстъпил на позитивизма.
- „Зора“ твърди, че голямата загриженост на БСДП по кооперативния въпрос била в пряка връзка със сегашното безпаричие в партията. БСДП имала интерес не към кооперативизма като цяло, а само към една кооперация - Кооперацията „Народ“. Това е бившата кооперация на БСДП/БРСДП, управлявана от Янко Сакъзов и Кръстю Пастухов и която след 1944 година се обединява с комунистическата кооперация „Труд“. Към днешна дата д-р Дертлиев се опитвал да си върне кооперацията, но за това нямал никакви юридически основания, защото всичко е било извършено по тогавашните закони и под документите стояли подписите на тогавашните социалдемократически лидери.
- „168 часа“- състои се премиерата на представената от Свободен театър постановка „Хладнокръвно“ на Труман Капоти. Драматизацията по романа и сценографията на пиесата са на Ангел Ахрянов-Джопо, зам.-кмет по културата на Стефан Софиянски и зам.-председател на БСДП.
30.03.1996 - "Континент“ на заседание на Социалдемократическия алианс, СДП и БСДП не успяват да стигнат до взаимно приемливо решение за съвместно участие в кандидатпрезидентската кампания. Очаква се то да бъде преразгледано и огласено в края на април. Двете партии заявяват подкрепата си за кандидата на СДС Петър Стоянов на първичните избори. Според лидера на СДП Иван Куртев президентът Желев няма никакви шансове на вътрешно опозиционния вот. Д-р Дертлиев смята, че издигнатия от БЗНС и ДП Желю Желев търсел в Народния съюз своята масова база. Цялостната политика на Савов - Мозер имала за цел да измести опозиционния център, са единодушни д-р Дертлиев и Куртев.

 

Гражданско обединение за републиката

02.03.1996 - соб.инф. - Националният съвет на Гражданското обединение за републиката взима решение да издигне кандидатурата на Александър Томов за президент в предстоящите избори.
04.03.1996 - "Дума"“- кандидатурата на лидера на ГОР за президент е била издигната от 40 местни клуба и инициативен комитет, в който влизат интелектуалци и учени. Сред тях са Николай Волев и Димо Димов.
- „Труд“- Националният съвет на ГОР приема декларация, в която се казва, че бъдещият български президент трябва да е обединителна фигура, да бъде специалист макроикономист и да е известен в чужбина.
- „24 часа“ припомня, че Александър Томов е бивш вицепремиер от кабинета „Попов“ и член на Римския клуб. Той бил достатъчно популярен сред европейския бизнеселит и в международните дипломатически кръгове.
- "Дума"“- ГОР ще проведе поредица срещи с различни политически партии и организации за подкрепа на кандидатурата на Томов. По всяка вероятност ДАР ще бъде първата политическа формация, с която ГОР ще проведе разговори и която ще застане зад кандидатурата на г-н Томов.
На 20 април конференцията на ГОР трябва да утвърди решението на Националния съвет.
- „Стандарт“- в интервю Александър Томов заявява, че бъдещият президент трябва да представи и изпълни национална програма за изход от тежката ситуация в страната. Той вече бил готов с такава и ще се откаже от това той да я изпълни само ако след сондажите на ГОР стане ясно, че някой друг може да поеме ангажимента за изпълнението й.
Александър Томов щял да разчита на гласове и от БСП, и от СДС, защото симпатизантите на едните били разочаровани от правителството, а другите вече показали какво могат.
- „Труд“- на заседанието си от 02.03.96 г. Националният съвет на ГОР прави оценка на едногодишното управление на правителството, в която изразяват безпокойство от опитите на социалистите да установят пълен административен контрол върху държавата.
- Пари“ - ГОР дава положителна оценка на дейността на Демократичната левица само в областта на външната политика и образованието.
- "Банкеръ“ - в интервю председателят на ГОР заявява, че ако правителството не се замисли над икономическите параметри на собствената си политика, не само БСП, но и цялата левица ще се сгромоляса. Българската левица още търсела себе си. Разделенията били естествени, неестествено било това, че нямало диалог. Ако имало диалог, можело да не се получат различните крила в левицата.
06.03.1996 - "Дума" - на 11.03.1996 г. в НДК ГОР организира национална среща дискусия „Развитието на политическите системи в света и българската републиканска идея“. Поканени са представители на всички републикански политически формации, на някои монархически организации, Царският автомобилен клуб и посланиците на Испания, Белгия, Франция, Япония, Мароко, Италия, САЩ, Русия.
По време на пресконференция Александър Томов съобщава, че испанският посланик Фуентес проявил интерес към срещата и дори попитал лидера на ГОР дали тя не е насочена пряко срещу предстоящото посещение на Симеон в България. Отговорът на Томов бил „не“.
- "Дума"- на пресконференция Александър Томов обявява, че ГОР ще раздаде членски книжки на своите членове. Първата, с номер 1, няма да бъде за лидера на ГОР Александър Томов. Като любител на футбола той предпочитал номер 11.
07.03.1996 - „Стандарт“- 6 интервю Александър Томов припомня, че за първи път през м.септември м.г. е предупредил за опасността от банкова криза, а през октомври м.г. се е опитал да предупреди лично и премиера като го е помолил за среща, но такава не се е състояла. Начело на банките били поставени съветниците на премиера, вследствие на което финансовите институции не се ориентирали по пазара, а по администраторите. Това е било направено и от глупост, и по предварително подготвен план, според г-н Томов.
Нужна била политика на ясни държавни приоритети. Трябвало да се започне с програма за стабилизиране на банките.
В интервюто г-н Томов заявява, че ако той се кандидатира за президент, ще демонстрира една по-различна, социално справедлива политика, която увеличавала реалните ангажименти на държавния глава. За да се направели каквито и да е реформи, оттук нататък бил необходим един критичен минимум национално съгласие.
- „Новинар“ - на специална пресконференция проф. Димо Димов, отговарящ за културната политика в ГОР съобщава, че е разработил проект за възраждане на българската култура.
Според г-н Димов изводите от едногодишната работа на ръководството на Министерството на културата са тревожни. Според него не само липсата на пари е причина за разрухата на историческите и културните ни паметници, а и некомпетентността на министър Георги Костов.
08.03.1996 - "Пари“- на пресконференция във Велико Търново зам.-председателят на ГОР Иван Тодоров заявява, че е несериозно да се мисли, че Александър Томов би се съгласил да стане вицепрезидент, ако БСП му предложи това. Той информира, че обединението вече е започнало подготовката за предстоящата президентска кампания и очаква до 25 март т.г. г-н Томов да обяви личното си решение по издигането на кандидатурата му за президент. На 20 април националната партийна конференция на ГОР ще излъчи окончателно кандидат-президентската двойка, зад която застава.
- „Стандарт“ публикува анализа „Кабинетът „Виденов“: една година по-късно“, изготвен от екип на ГОР - Александър Томов, Кирил Ерменков, Иван Тодоров, проф. Матей Матеев и проф. Димо Димов. Според документа ако правителството бе „подхванало“ и развило унаследените положителни тенденции в промишлеността и експорта от 1994 година, то би могло да разчита на трайно увеличаване на растежа. Условие за успеха е било и подписване на ново споразумение с Международния валутен фонд, възможностите, за което до март-април 1995 г. са били много големи.
Вместо това обаче правителството започнало поредните революционни действия: обявява (чрез „неубедителната“ „Бяла книга“) за греховни всички правителства (дори тези, които БСП е подкрепяло). Започва мащабна промяна на стопански и административни кадри и се явява нов тип управление, наречен регулиран преход. Едногодишната практика на регулирания преход показала, че под това се разбира стремеж към овладяване на всички сектори на икономиката, финансите и банките, поставяне под контрол на частния сектор, електронните държавни медии и т.н.
Ако тенденциите от 1995 г. се запазели още известно време, страната очевидно щяла да бъде тласната по пътя на държавно-корпоративния капитализъм. Това означавало, че директен партийно-държавен контрол върху основните сфери на обществото, подчиняването на гражданското общество, ограничаването на частния капитал, осигуряване на правителствени привилегии за партийни фирми, приятелски кръгове и т.н.
Общият им извод е, че макроикономическата политика от 1995 г. трябва да бъде променена. „Естествено, когато се променя политика, трябва да се променят и личности, за да се повярва в новата политика.
Лошото е, че за разлика от началото на 1995 г. сега възможностите били много по-ограничени, а необходимите мерки щели да бъдат значително по-болезнени. В противен случай 1996 г. щяла да е много по-лоша от предишната.
- „Труд“ - в статия председателят на ГОР Александър Томов поставя въпроса защо и до кога държавата ще компенсира колосалните загуби на банките с пари на данъкоплатците. Така е станало и с Агробизнесбанк, и с Банка за земеделски кредит, където пасивите ще бъдат поети от данъкоплатеца чрез централната банка. Без в крайна сметка да се разбере кои са виновниците, кой е профукал парите, кой трябва да отиде в затвора, кой ги е изнесъл зад граница.
Огромното в своите мащаби, най-голямо в Източна Европа кредитиране на губещи предприятия се е засилило изключително през 1995 година.
- Стандарт“ помества на страниците си интервю с проф. Димо Димов, председател на комисията за култура на ГОР. Той заявява, че Министерството на културата не е наясно със своите приоритети. Нещо по-лошо: то нямало дори собствена програма за действие. Ако не можели - „да си ходят“, заключава проф. Димов.
10.03. 1996 - соб.инф. - Александър Томов се среща с шефа на мисията на Международния валутен фонд в България г-жа Макгърк. Тя е споделила с г-н Томов, че си тръгва без никакви предпоставки за нов кредит. Причините - неизпълнението на основни критерии на фонда. Коментарът на Александър Томов е, че има опасност България да изгуби външно-икономическата си ориентация. Съществувала възможност за обявяването на втори мораториум върху външния дълг.
11.03.1996 - соб.инф. - ГОР организира и провежда конференция под надслов „Развитие на политическите системи в света и републиканската идея“. На нея присъстват представители на политически сили от целия спектър - БСП, ГОР, АСП, БСДП, СДС и други. Свои тези представят Андрей Пантев, Минчо Семов, Драгомир Драганов, Васил Велинов, Огнян Минчев, Петър Корнажев, Георги Първанов. Мариус Донкин прочита писмо от името на федерация Царство България в защита на монархията като държавна форма на управление.
Според Александър Томов на този форум за първи път е била обоснована републиканската форма на управление от гледна точка на световните тенденции. Защото републиката нямала алтернатива в съвременния съвет.
12.03.1996 - соб.инф. - на пресконференция Александър Томов съобщава, че ще напише писмо до премиера Виденов за да изрази тревогата си от икономическото състояние на страната. Според него в момента в България се извършвала кражбата на века. Ако до 25 март Томов не получел отговор ще публикува в пресата текста на писмото. Според Александър Томов последният шанс на правителството за промяна на политиката им е краят на м. април.
- соб. инф. - на пресконференция Александър Томов обвинява в лъжа вицепремиера Гечев заради изявлението му, че е уговорил със Световната банка отпускането на 400 млн. долара. Според Томов човек, който е запознат с процедурите по отпускането на такива заеми, би трябвало да знае, че това е невъзможно.
- соб. инф. - на брифинг Александър Томов съобщава, че е получил покана от Демократическата партия на САЩ за техния конгрес, който ще се проведе най-вероятно от 24 до 29 август т.г. в Чикаго.
24.03.1996 - „Новинар “ - в статия Иван Николова припомня, че за периода 1989-1994 г. Александър Томов е бил зам.-председател на БСП, председател на ДЕМОС, зам.-председател на ОСД, председател на ГОР, съпредседател на ДАР, вицепремиер и премиер в сянка. Завършил е икономика в Ленинград, лондонска специализация в бизнесучилище, с доцентура по политология, с 2 книги, 40 научни публикации.

 

Зелена партия

23.03.1996 - "Дума" - по време на 3-дневната национална конференция на Зелената партия 22-24.03.1996 г., в доклад Александър Каракачанов изразява очакването си на настоящия форум „зелените“ да намерят собственото си самостоятелно политическо лице след първоначалния им седесарски период, след конференцията на разцеплението през 1991 г. и в търсене на коалиционни партньори през 1994 година.
24.03.1996 - „Труд“ - в доклада си Александър Каракачанов заявява, че ако Зелената партия иска да има самостоятелно политическо лице, не трябва да отива при СДС и БСП. Зелената партия променя устава си и приема да има 3 зам.-председатели.
25.03.1996 - „Дума“ - проведената V-та национална конференция на Зелената партия преизбира Александър Каракачанов за председател на партията. Конкурент за лидерското място е бил Владимир Сотиров, който след гласуването заедно с делегати от Перник, гр. Сандански, Ботевград и столичната община „Студентска“ напуска конференцията. Владимир Сотиров заявява пред вестника, че с избора си на коалиционни партньори Каракачанов години наред проваля партията.
Самостоятелното развитие е новият политически курс, по който ще поеме партията.
- "Континент“ - в решенията си форумът записва, че „Зелената партия поема курс на съдействие с опозицията“.
- „Труд“ - Владимир Сотиров, Любомир Иванов, Соломон Паси, Албена Симеонова и около 1/3 от делегатите на V-ата националната конференция на ЗП напускат форума, несъгласни с поведението и политиката на лидера Каракачанов.
Владимир Сотиров, ексдепутат от ВНС и бивш зам.-председател на ЗП заявява пред Вестника, че напусналите „не приемали повече болшевишкия стил на ръководство на Каракачанов и апаратните му игри. Зелената партия щяла да продължи да се лута между мижави коалиции и БСП.
Александър Каракачанов коментира, че новото на тази конференция е, че Зелената партия е скъсала със седесарския начин на мислене: всяко различно мнение да се тълкува като приближаване към БСП. Той заявява, че напусналите всъщност от 2 години не работели за партията.
- „Труд“ - в интервю Владимир Сотиров, бивш зам.-председател на Зелената партия представя мотивите на напусналите членове след конференцията на партията. Основният мотив - Зелената партия отново е избрала за лидер човек, който години наред не желаел да следва курса, определен от сегашната конференция. Ставало въпрос за курс на една опозиционна партия, която да си сътрудничи с другите опозиционни формации. След поредицата изборни катастрофи на Зелената партия лидерът Каракачанов трябвало да отстъпи. Още повече, че на конференцията делегатите фактически отхвърлили доклада му и са приели решения, на които Каракачанов се противопоставял, а сега с избирането му за председател - и да ги изпълнява.
След напускането на Зелената партия Владимир Сотиров смята, че би могъл да създаде нова формация, защото България имала нужда от истинска Зелена партия.
- "Дума" - на V-ата национална конференция Зелената партия издига кандидатурата на Желю Желев за президент в предстоящите избори. Досегашната политика на д-р Желев доказала, че той е последователен демократ, работещ за интересите на България. Зелената партия призовава всички парламентарни и извънпарламентарни демократични сили да се обединят около тази кандидатура.
"Труд" - Каракачанов съобщава, че ще разговаря с БЗНС и СДС, ако синята коалиция се съгласи, за участието на Желев в първичните избори на опозицията.
- "Новинар“ - по време на конференцията Зелената партия призовава за ускоряване на масовата приватизация, връщането на земята и търсенето на алтернатива на атомните централи.
- соб.инф. - след като научава за напускането на Владимир Сотиров, Соломон Паси и Любомир Иванов от Зелената партия, по време на пресконференция на БСДП д-р Дертлиев възкликва: „Честито, Сашо (Каракачанов)! Отърва се!“

 

Предстоящото посещение на Симеон през 1996 година в България

10.11.1995 - 101 интелектуалци се подписват под писмо до Симеон, с което го канят да участва в дискусия по проблемите на страната в периода на криза и за излизането от нея. Посланието завършва с думите: „Считайте го като призив и покана за ваше посещение в страната в удобно за Вас Време.“ Сред тях са д-р Александър Табаков, проф. Александър Чирков, проф. Ангел Венедиков, Асен Ошанов, Андрей Чапразов, Борис Димовски, Георги Чапкънов, Георги Липовански, акад. Марин Големинов, проф. Павел Герджиков, Радой Ралин, Лили Иванова, Константин Коцев, Милчо Левиев, Тодор Колев, Невена Коканова, Цветан Владовски, Петър Вучков, Иван Яхнаджиев, Теодоси Спасов, Александър Сталийски, Коста Цонев, Петър Ступел и др.
/Пълният списък е публикуван във В-к „Българска корона“ от 30.11.95 г., бр.46/
23.11.1995 - „24 часа" - В аналитичен материал на Адриана Божилова „Ще се Върне ли Симеон II като турист?“ се казва, че всеки път, когато държавата зацикли, някой се сеща за Симеон II. Сега поводът са местните избори. 101 интелектуалци подписват посланието до Симеон, с което го канят да посети България.
Вестникът информира, че истинският инициатор на писмото е фондация „България“, която е създадена това лято в Лос Анжелис по време на тържествата в чест на цар Борис III, организирани от Европейския национален фонд. Първите пари дошли от там, казва в интервю за „"Демокрация" през лятото учредителната на фондацията американката Линди Грей. Целите на фондацията, пак според това интервю, са две - да се спре изтичането на мозъци от страната ни и да се подпомагат частните земеделски стопани. Знае се още, че фондацията е под патронажа на Симеон II.
Шефът й Асен Ошанов и част от директорския борд заминали спешно преди два дни лично да връчат посланието, според уточнение от фондация „България“, но отказват каквито и да било подробности за писмото и целите му.
В отговор на въпроса в качеството си на какъв Симеон ще посети България авторката описва три възможни начина - като цар, като президент или като турист. Шансовете да се върне като цар били малки. През 1991 г. пред италианския „Кориере де ла сера“ Симеон заявява: „Президентската перспектива е неприсъща, но не и абсурдна“. А по повод третата възможност, още по времето на Виктор Вълков се разбрало, че няма проблеми Симеон да си вземе български паспорт. Виза пък изобщо не му трябвала, защото е български гражданин по рождение.
- „24 часа" - материалът на Адриана Божилова /виж предходната информация/ „Ще се върне ли Симеон II като турист?“ съдържа импровизирана анкета с част от подписалите се под писмото до негово величество 101 интелектуалци.
Режисьорът Крикор Азарян признава пред вестника, че не е монархист по убеждение, а и в обръщението не ставало дума той да оглави държавата. Той се подписал, защото Симеон II му е правил впечатление с интелигентното си мислене. Освен това бил добре приет във висшите европейски среди. Това било личност, която в никакъв случай не бивало да игнорираме. Крикор Азарян вярва, че Симеон II може с нещо да помогне на България в следизборния хаос.
Актьорът Андрей Чапразов смята, че човек като Симеон трябва да дойде тук и да помогне на своята родина в тези невероятни времена. Симеон бил български гражданин и трябвало заедно с всички нас да спасява отечеството си.
Илка Зафирова заявява, че не се смятала за царска особа, но подписала, защото зад Симеон не стояла никаква политическа сила.
25.11.1995 - соб.инф. - Националното съвещание на Големия федеративен съвет на федерация Царство България взима решение да започнат подписка „Цар Симеон II - държавен глава“ с цел 1000 000 подписа.
„Вътрешният избор“ на всеки монархист бил вече направен, но ФЦБ предлагала на другите да размислят за тази уникална възможност.
По този повод те изпращат отворено писмо до Н.В.Цар Симеон II, с което го информират за подписката и го канят да се завърне у дома и заеме мястото си. Писмото на ФЦБ завършва с думите: „Личността на Ваше Величество е надежда на все повече българи. Затова от все сърце молим за Вашето разрешение в тази кампания да застанем зад Вас като държавен глава.“
30.11.1995 - "Пари" - поздравително писмо от Симеон получава кметът на столицата Стефан Софиянски. В него се честити изборната победа на г-н Софиянски и се изпращат сърдечни поздрави на кмета и на хубавото му семейство.
В писмото Симеон II казва: „Сега пред Вас стои една голяма отговорност - да ръководите красивата ни столица за следващите 4 години.“ Царят в изгнание изразява и увереността си, че г-н Софиянски няма да разочарова гражданите на столицата.
01.12.1995 - „Стандарт“ -  на среща със студенти Желю Желев заявява, че Симеон II може да се върне в България само след референдум.
- „Стандарт“ - президентът Желю Желев и премиерът Виденов присъстват на конференцията на Европейския съюз на високо равнище в Мадрид. Прогнозираната от медиите евентуална среща на двамата със Симеон практически е невъзможна за осъществяване поради деловите ангажименти на негово величество в Рим.
05.12.1995 - соб.инф. - след Големия си федеративен съвет (ГфС) федерация Царство България разпространява прес-комюнике, в което се заявява твърдата им убеденост, че Н.В.Цар Симеон II ще се завърне в Родината през 1996 година, когато ще се навършат 50 години от принудителното му изгнаничество. ФЦБ пожелава:“Нека 1996 г. бъде Царската година на България“.
- соб.инф. - след откриването на подписката „Цар Симеон II -държавен глава!“ ГфС на ФЦБ решава тя да се съпровожда и от Инициативен комитет за посрещането на Царя в България, който ще има филиали в цялата страна.
- соб.инф. - г-н Вячеслав Тунев и ръководството на БНР отказват излъчването на платени реклами на федерация Царство България за подписката „Цар Симеон II - държавен глава!“.
13.12.1996 - „Труд“ - Симеон Кобургготски отговаря на писмото на 101-те поканили го в България интелектуалци с факс, разпространен чрез царската пресслужба и до медиите. В него се казва:
„…Безграничното ми желание да видя пак България като съзнателен човек, а не с детски очи, заедно с вашия призив и настояването на толкова много сънародници, ме доведоха до заключението, че е дошло време да сторя именно това, да се завърна там, където съм се родил.
Въздържал съм се досега, тъй като съм се ръководел не от импулсивно желание, а от решимостта ми да поставя над всичко останало спокойното и мирно протичане на демократичните процеси в Родината.
… Погрешно би било да се гледа на моето евентуално присъствие през призмата както на архаичните политически предразсъдъци, така и на илюзорните очаквания. Чувствам, че устояването на твърди позиции у някои политици ги превръща в заложници на постоянния им електорат и с това не допринасят за постигането на националното помирение. Без него нещата не могат да се подобрят, а аз съм твърдо убеден във възможностите на народ като нашия, ако бъдат поставени интересите на България над личните!… „
Писмото носи дата 12.12.1995 г.. Пълният текст е публикуван от „Труд“ и „"Демокрация".
- „Стандарт“ - шефът на царската пресслужба в София Галя Дичева заявява пред Ройтер: „За света завръщането на Симеон ще бъде признак, че сме достигнали нивото на старите демокрации.“
"Труд" - от СДС заявяват, че царят е трябвало да се консултира с тях, преди да вземе решението си за визитата в България.
- „Стандарт" - Александър Лилов от БСП счита, че завръщането на царя би било грешка. Той не вярвал, че Симеон се е обградил с толкова лоши съветници, които да го посъветват да направи това.
- „Дума" - президентският съветник Георги Георгиев-Геш заявява пред вестника, че не е коректно да се коментира личната кореспонденция на Симеон.
Говорителят на МС Николай Балтов коментира, че Симеон Кобургготски притежава задграничен паспорт и като всеки български гражданин е свободен да пътува, където си поиска. Балтов информира, че до този момент никой не е правил сондажи от името на Симеон за евентуални срещи с представители на изпълнителната власт.
- "Новинар“ - зам.-председателят на ВС на БСП Янаки Стоилов коментира, че Симеон не може да се кандидатира за президент, тъй като не е живял през последните 5 години в България.
- „Стандарт“ - Кристиян Кръстев, който се срещна наскоро със Симеон II в Мадрид заявява, че Н.В. има авторитет, който може да послужи на страната ни.
- "24 часа" - телефонна анкета на BBSS Gallup с 456 столичани показва следното - 37 % от тях смятат, че Симеон II ще има успех ако стане президент, 37 % отговарят отрицателно и 26 % нямат мнение. 44 % от запитаните считат, че Симеон II би бил по-добър президент от Желю Желев, 18 % - не са съгласни с това твърдение и 38 % са без мнение.
- „24 часа“ публикува мнението на Боян Чуков, председател на Партия „Нова България“ за отношението на българите към Симеон. Според него днес проблемът със Симеон II трябва да има коренно различен прочит. Тъй като младите бягали от България, не гласували и не желаели да жертват настоящето в името на миналото. А Симеон и неговата фамилия били част от нашата история.
В този смисъл персоната му би следвало да се разглежда в далеч по-широк аспект от седнал на трона монарх с оглед на сериозните му позиции в Мадрид.
Освен това единствени от „големите“ в Европейския съюз испанците не само ни се усмихвали приятелски, но и ни подавали ръка. С всяка изминала година Мадрид увеличавал тежестта си в Брюксел. С избора на Хавиер Солана за генерален секретар на НАТО през Испания очевидно свободно ще минавал и широкият трансатлантически коридор до Вашингтон. Мадрид можел да стане за България най-важната западноевропейска столица при активна и обмислена външна политика.
03.01.1996 - "Пари“ - ФЦБ предлага политическите сили да не излъчват свои кандидати за президентския пост, защото единствената фигура, която може да обедини нацията е Симеон II. Според тях президентските избори били безпредметни. Този извод се налагал от организираната от федерацията подписка за връщането на Симеон Кобургготски като държавен глава на България, формата, под която той да застане начело на нацията, можела да се обсъди с политическите сили. Конституцията също не била пречка, защото тя можела да бъде променена.
- „Пари“ - Христо Куртев, национален секретар на ФЦБ информира, че вече е започнало създаването на инициативни комитети за посрещането на Симеон.
04.01.1996 - "Демокрация" - цар Симеон е присъствал на представянето на книгата „Забранени мемоари“ на испанския писател Карлос Луис Алварес. Авторът се обръща към Симеон с думите: „Голяма чест е за мен, че Ваше величество е тук днес. Възможно е испанските интелектуалци, които през 30-те години искаха република, да са имали право. Днес, когато интелектуалците от Вашата родина застават зад монархията, също са прави.“
- "Континент“- ръководителката на царската пресслужба в София Галя Дичева заявява пред вестника, че Симеон II е приел поканата на 101 български интелектуалци, а не на монархисти да се върне в родината си. Най-вероятната дата за завръщането му в България била след май и преди август.
06.01.1996 - „Труд" - 101-те интелектуалци, поканили монарха в изгнание му изпращат писмено предложение председателят на фондация „България“ - Асен Ошанов, да стане координатор на посещението на Симеон у нас.
Асен Ошанов е президент на Ротъри клуб и председател на фондация „България“. Заедно с кръга около проф. Чирков, той е сред инициаторите, поканили Симеон да се върне в родината си. Асен Ошанов е и човекът, занесъл посланието на интелектуалците до Симеон II в Мадрид.
Шефката на царския пресцентър в София Галя Дичева уточнява, че Симеон няма да избира или да назначава координатора. Решение за него могат да вземат само инициаторите на поканата, а царят ще утвърди кандидатурата, която те му предложат.
- „Континент“ - пресслужбата на Симеон II в Мадрид изразява недоумението си от появата на самозвани „инициативни комитети за посрещането на Негово Величество“, които обявявали пресконференции в София. За да бъдат предотвратени подобни прояви, за които се предполагало, че могат да зачестят педи пристигането му в България, Симеон II щял да обяви името на утвърдения от него координатор на поканилите го 101 интелектуалци.
07.01.1996 - "24 часа“ - ФЦБ Взима решение да даде Възможност на всеки, който поиска да участва В инициативния комитет по посрещането на царя да го направи. Георги Тахов от федерацията пояснява, че В него ще влязат не само членове на ФЦБ, но и част от 101-те интелектуалци.
08.01.1996 - „24 часа“ - след посланието от Мадрид на Симеон, ФЦБ отменя предварително обявената от тях пресконференция в „София прес“ под надслов „Посрещането на царя“.
09.01.1996 - „24 часа“ - ФЦБ изпраща до Симеон Кобургготски писмо с молба за аудиенция в Мадрид.
- „24 часа“ - националният секретар на ФЦБ съобщава, че подписката „Цар Симеон - държавен глава“ е събрала 100 000 подписа.
11.01.1996 - „Стандарт“ - Асен Ошанов е одобрен от Симеон II за координатор на посещението му в България, което ще се състои в края на пролетта или началото на есента.
- „Труд“ твърди, че Симеон II и Асен Ошанов са поддържали контакти от няколко години, а източници от чужбина намекват и за техни бизнес отношения. При последното посещение на Ошанов в царския двор в Мадрид преди Коледа Симеон II обмислял формулата на завръщането си в България. Приетата засега формула от Симеон е: „Дошло е време да се завърна там, където съм се родил.“ /виж писмото от 13.12.95 г../
- "24 часа" - в интервю с Асен Ошанов става ясно, че инициаторите на писмото на 101-те интелектуалци са д-р Чирков, Александър Табаков и Асен Ошанов. Все още било рано да се говори за точната дата на посещението, както и за програмата му. Симеон обезателно искал да посети места свързани със спомени от детството му - Варна, Пловдив, Бургас.
Мнението на Ошанов е, че държавата трябва да се отнесе с необходимото уважение и ангажименти към посещението на Симеон. Макар и да ставало въпрос за частно посещение, царят не е случайна личност. Симеон щял да пристигне най-вероятно само със съпругата си.
- „Стандарт" - в интервю за вестника Асен Ошанов заявява, че идването на Симеон ще е отговор на една деполитизирана покана, отправена от интелектуалния елит на страната. Досега Симеон1 не се бил върнал в родината си, защото над всичко поставял мирното протичане на демократичните процеси в страната, на които не искал да влияе ежедневно. Според Ошанов царят няма да се кандидатира в президентските избори, но той не знае как ще реагира негово величество, ако го поканят за този пост. Едва ли посещението му в България тази година щяло да бъде свързано с претенции към трона.
Според координатора, Симеон можел да помогне на България с внушителните си международни контакти и опит, с голямата си политическа образованост и ерудиция или с прякото си участие в политическия живот на страната.
15.01.1996 - „Знаме“ - Петко Бочаров прави кратък исторически преглед на възкачването на крал Хуан Карлос в Испания. През 1947 г. диктаторът франко прави т.нар. Закон за приемствеността, с който Испания отново става монархия, но без монарх. Чак през 1969 г. Хуан Карлос е провъзгласен за крал. Така Испания формално е била република 16 години, а фактически 38 години. Минават 22 години между решението на Франко да върне монархията и фактическото й възстановяване. След това още 6 години франко укрепва престола с "правата" си власт (до 1975 г., когато Франко умира).
Тази история била поучителна и за България.
- „Капитал прес“ - в анализа си „Република или монархия?“ Красен Станчев твърди, че конституционните препятствия за „връщането на царя“.пораждали усещането за алтернативност. Съждението е: щом на монархията й се пречи, значи тя е опасна за сегашния режим; а след като е опасна - значи тя наистина предлага възможност за изход от днешните житейски и политически неуредици. Затова монархията запазвала своята привлекателност като абстрактна алтернатива, като политически отдушник.
- "24 часа“ - прессекретарят на Атлантическия клуб Максим Минчев съобщава, че от 1993 г. Симеон II е член на борда на директорите на клуба. Така че ако дойде в България, монархът в изгнание щял да бъде посрещнат от родните атлантици като техен почетен шеф. Връзките на Атлантическия клуб със Симеон били от 1992 г., когато те потърсили съдействието му за ускоряване асоциирането им към Атлантическата асоциация (АТА), неправителствена организация на държавите-членки на пакта, което и станало през 1992 г. в Копенхаген.
Пак с помощта на Симеон II преди броени дни Соломон Паси бил един от първите чужденци, които се свързали с новоназначения генерален секретар на НАТО Хавиер Солана.
Неотдавна била обсъждана възможността Симеон II и неговият братовчед Хуан Карлос, крал на Испания, да направят съвместно пътуване до Антарктида. Двамата монарси възнамерявали да гостуват на о-в Ливингстън, където работят българска и испанска полярни експедиции.
17.03.1996 - "24 часа“ - пред посетилите го 50 интелектуалци от сдружение „Съгласие за България“ президентът Желев допуска, че референдумът за монархия или република може да се повтори. Питането трябвало обаче да е в удобен момент, за да се отхвърлят съмненията в резултатите от референдума през 1946 година.
"Труд“ - Клара Маринова от БСП заявява пред журналисти, че „Симеон Кобургготски няма друга възможност да дойде в България, освен като турист, а БСП го очаква точно като такъв“.
- „Дума“ - лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев е в Мадрид по покана на испанските профсъюзи, които провеждат свой конгрес. Там Тренчев се среща и със Симеон, което е 15-ата му поред визита при царя от март 1990 г. насам, когато синдикалният бос отива в Мадрид пръв от българските политици. Последната му среща със Симеон е била през април 1995 година.
Преди заминаването си в Мадрид Тренчев споделя, че е приел с благодарност поканата на Асен Ошанов да се включи в организационния комитет за визитата на Симеон в България. Лидерът на Подкрепа се притеснява, че „войнстващият примитивизъм от ляво и в центъра могат да помрачат посещението на един безспорен европеец“. Основното, което щели да обсъждат двамата, било изявеното желание на Симеон да посети България.
- „Новинар“ - отложена е срещата на Иван Костов със Симеон II, която е трябвало да се състои в края на седмицата. Нормалният повод за посещението в Мадрид отпаднал, след като Народната партия оттегля поканата си към сините лидери.
- „Труд“ - попзвездите Лили Иванова, Богдана Карадочева, Панайот Панайотов, Кристина Димитрова, вили Кавалджиев, Катя Филипова и други пеят и позират за снимки с трактор пред двореца „Врана". Тракторът е купен със средствата на певците, които го даряват на стопанството в с. Ягодово, Пловдивско. Това е част от благотворителния концерт, който те ще организират в София на 05.02.96 г. „Царете на българската попмузика пеят за царя“.
Организатор на шоуто е фондация „България“, чийто председател е Асен Ошанов. От фондацията, чийто патрон е монархът в изгнание, уточняват, че „естрадният елит засвидетелствал уважение и ангажираност към фермерите и цар Симеон“.
17.01.1996 - "24 часа “ помества анкета сред българските политици с въпроса „Какво означава изявлението на Желев, че референдумът „Република или монархия“ трябва да се повтори?“.
Според Клара Маринова от БСП било очевидно, че действащият ни президент е навлязъл в предизборна кампания.
Лъчезар Тошев от СДС мисли, че сега Желев е притеснен от идването на Симеон в България и като превантивна мярка предлага да се попита народа.
Според Стефан Савов от Народен съюз една страница можела да се прелисти, едва след като бъде прочетена и в този смисъл одобрявал намерението на президента Желев за референдум.
Петко Илиев от Народен съюз заявява, че въпросът република или монархия е решен и не е сега време да се поставя, защото ще разедини опозицията, в която има и монархисти, и републиканци.
Николай Кисьов, независим депутат счита, че един референдум ще постави точка на тези въпроси, по които се шуми от 3 години.
Д-р Дертлиев от БСДП заявява, че с приемането на Конституцията от на България от 1991 година, проблемът цар или президент е бил решен. Според лидера на социалдемократите президентът в желанието си да се хареса на широката общественост сега говори за референдум.
22.01.1996 - "Континент“ - след завръщането си от Мадрид президентът на КТ „Подкрепа“ д-р К.Тренчев заявява, че най-вероятно Симеон II ще пристигне в България през май. Мястото на неговото слизане на българска земя, броят на срещите му и кой ще поеме охраната тепърва щели да се уточняват. Не било задължително царят в изгнание да пристигне първо в София, затова не бил изключен „вариантът Свиленград“, откъдето;е напуснал страната преди 50 години. Симеон щял да бъде придружен единствено от съпругата си Маргарита. Организационният комитет щял да създаде специален фонд по повод визитата на Симеон II.
- "Дума" - царят е споделил пред д-р Тренчев, че иска да изпревари президентската кампания, за да не го обвинят в претенции към поста. Симеон пожелал срещи с изпълнителната власт и другите държавни институции, както и с патриарх Максим. В разговорите си с тях нямал намерение да влага политически елемент.
- „Дума" - според д-р Тренчев не са изключени опити да се попречи на посещението на Симеон по законов път. Ето защо в организационния комитет за визитата щели да бъдат привлечени юридически съветници, които да им противодействат.
Президентът на „Подкрепа“ вече бил уговорил с кмета Софиянски в самолета от Цюрих за София среща, за да уточнят някои технически подробности - като разрешителни за демонстрации и маршрут на царския кортеж. Всъщност самият гост не желаел показни ескорти, скъпи автомобили и резиденции. Не било изключено някои от нощувките да бъдат дори в частни домове. 500 покани от частни лица вече били получени в Мадрид.
- "Новинар"- д-р Тренчев съобщава, че КТ „Подкрепа“ ще дублира охраната на Националната служба за охрана за опазването на Симеон при посещението му в България.
24.01.1996 - „Стандарт" - след срещата на д-р Константин Тренчев става ясно, че Симеон е въодушевен от предложената му от организационния комитет дата за пристигане в България - 6 май - Денят на храбростта и българската войска и Гергьовден. Тя била подходяща и защото не съвпада нито с Европейското първенство по футбол, нито с Олимпийските игри.
Симеон искал в програмата му да бъдат включени посещения в София, Варна, Евксиноград, Пловдив и Велико Търново. Той искал да поеме сам разноските по пътуването и пребиваването си. На инициативата за създаването на специален фонд по посрещането му, Симеон отговорил, че ще даде събраното на сираци и социални домове. Единствените вещи, които би запазил за себе си са библиотеката на дядо му Фердинанд и сервиз за храна на баща му Борис III. Реликвите се пазят в две български семейства, които обещали да му ги предадат при срещата си с него.
- „Труд“ - д-р Тренчев смята, че монархическият модел е много по-подходящ за България. Според него монархията е начин да се балансира обществото и да се възпрат както крайнодесните, така и крайно левите.
- „24 часа“ - Асен Ошанов съобщава, че до края на седмицата ще се срещне с президента Желев и с председателя на Народното събрание Благовест Сендов или с най-приближените им съветници. Асен Ошанов заявява, че срещите са негова инициатива и ги прави в качеството си на координатор.
25.01.1996 - „Труд“ - в статия Васил Люцканов и Валерия Велева представят вариант на човек от ведомството на Бриго Аспарухов, разработен от спецслужбата за бъдещата ни национална сигурност, а именно: „В България се връща царят и монархията като последно средство за гарантиране на националния суверенитет на страната, който в следващите двайсетина години може да бъде застрашен от автономистки тежнения.“
Тази прогноза се базирала на оперативна информация за дирижираната от Анкара мащабна програма за създаването на двумилионно мюсюлманско мнозинство в България с протурско самосъзнание. То можело да поиска автономия по всички правила на международните хелзинкски споразумения за признаването на етническите малцинства в Европа.
Разработката била известна и на военни от Министерство на отбраната, Дондуков 1 и 2.
В статията се казва, че скорошните посещения на Любен Гоцев и Гиньо Ганев в Мадрид са част от „царския сценарий“ на БСП. Секретна информация сочела, че БСП, изправена пред икономическата и социална криза у нас, нямала нищо против да се опре на широките връзки на царя за реализирането на огромни капитали, проекти и инвестиции.
Симеон от дълги години, при особено висока цена, е консултант на редица крупни английски и швейцарски банки. Освен това Симеон ръководел група експерти за координиране на европейските проекти с испански банки в рамките на Пиринеите. Синът му Кирил също е водещ банков консултант в Англия. Ето защо в икономическите среди на БСП вече се прокрадвала идеята защо по документите за бъдещите банкови реформи и изграждането на финансова система у нас да не се консултира от експерти на Симеон.
- „Труд" информира, че засега само президентът Желев и парламентарният шеф акад. Сендов са заявили публично, че нямат нищо против идването на Симеон II и са декларирали, че ще го приемат.
- „Земя" - по повод посещението на Симеон клуб „Св. Йоан Рилски“ ще организира две изложби - едната с фотоси от новомонархическата вълна у нас след 1989 г., а другата - с мебели и предмети от царския бит в резиденция „Врана“?
- „Земя" - Николай Колев-Босия, който категорично заявява, че не е царедворец, ще снима филм за Симеон и за неговите връзки с кралски особи и високопоставени личности - крал Хуан Карлос, крал Хасан II, д-р Хенри Кисинджър, Бутрос Гали и др.
Според Босия, Симеон щял да пристигне в България, воден единствено от стремежа да помогне на страната си, като провокира чуждестранни инвестиции в икономиката ни.
- „Новинар“ - продукцията на Николай Колев-Босия за Симеон ще се казва „Алтернатива“. За да уточни сценария с царя, Николай Колев ще отлети за Мадрид на 6 февруари.
26.01.1996 - "Демокрация" - лидерът на СДС Иван Костов заявява в интервю за пловдивското радио „Канал Ком“, че идването на Симеон II е ход в подкрепа на демократичния процес.
- "Демокрация" - в рубриката „Мнения“ Наско Мандаджиев счита, че с идеята си за допитването „референдум“ президентът Желев печели и при отговора „да“ и при отговора „не“. В заключение авторът на статията се пита дали нещата няма да се подредят така, че до идването на царя времето за организиране на референдума няма да стигне, а след идването му Желев няма да иска, защото идеята за царство ще натежи.
28.01.1996 - „Новинар" - пред „Дарик радио“ заместник- председателят на ВС на БСП Г. Първанов прогнозира, че пристигането на Симеон Кобургготски ще усложни обстановката у нас. Царската визита щяла да наруши спокойствието в страната, но и да разцепи опозицията, в която противниците на монархията не били малко.
Първанов напомня, че за БСП са валидни резултатите от референдума през 1946 година. Социалистите не се плашели от нов референдум, защото републиканските настроения у нас били преобладаващи. Според него тайни срещи между хора на левицата със Симеон не е имало.
Високият рейтинг на царя у нас се дължал на неучастието му в активния политически живот на България. По това популярността му съвпадала с тази на Тодор Живков.
Нямало нищо лошо в това Желев и премиерът Виденов да се срещнат с видни българи от чужбина, включително и с монарха, ако все пак той дойде. Поведението на царя било достойно и БСП го оценявала. Първанов смята, че ако Симеон иска да помогне на България, да го направи като бизнесмен, не като политик.
29.01.1996 - "Континент“ - в интервю пред старозагорски вестник депутатът от ПГДЛ Георги Близнашки заявява, че последният български монарх Симеон II не би могъл да се вмести в днешния политически живот и едва ли ще се кандидатира на президентските избори.
Депутатът смята, че Симеон II е политически отговорен човек, който със самия факт на своето съществуване въздейства благоприятно на политическите промени у нас. Монархът бил далечна и възможна алтернатива при провал на възникващите и утвърждаващи се в страната политически линии. Възможно било у нас да се случи най-лошото - тогава той би се оказал алтернатива за излизане от хаоса. Струвало му се обаче, че самият Симеон не би искал нещата да стигнат до тази преломна точка, казва г-н Близнашки.
30.01.1996 - "24 часа“ - в декларация, разпространена от Българския антифашистки съюз се казва, че посещението на Симеон II ще е източник на опасно политическо напрежение. Симеон Кобургготски не бил обикновен гражданин, а основна политическа фигура в заговора срещу конституционно установената републиканска форма на нашата държава.
Оспорваното от антифашисткия съюз посещение щяло да е възможно само ако Симеон декларира, че признава референдума и няма претенции като бивш монарх.
- "24 часа“ - в интервю с Иван Станчов, чийто род е бил свързан с приятелски връзки с царското семейство заявява, че не е поканен да участва в Инициативния комитет по посрещането на Симеон в България, от което се чувствал обиден. Според г-н Станчов референдумът от 1946 година е невалиден.
Иван Станчов е бивш посланик в Лондон и ексвъншен министър в кабинета на Ренета Инджова.
/Следва/