Бомбардирането на Сърбия

Георги Манолов

24 март 2018 във Фейсбук

На днешната дата преди 19 години НАТО отбеляза 50-годишнината от създаването си като бомбардира суверенна Югославия без мандат от ООН и без последвали санкции. Бомбардировките продължиха до 11 юни.
За първите четири часа са изстреляни над 100 ракети от самолети „F 16“ и „F 117 stelt“, а други 40 са направлявани от спътници и също поразяват цели в Югославия. Поразени са летища, мостове, училища и болници и гъсто населени квартали. Сърбите стояха на мостовете с окачени мишени с надпис "Аз съм сърбин, убийте ме".

Точният брой на жертвите в тази операция е неизвестен. Според оценките на сръбските власти по време на бомбардировките са загинали около 2500 човека, сред които и 89 деца. Безследно изчезналите също са около 2000. Ранени са били 12 500 човека. Материалните щети от нападението според различни данни се оценява от 30 до 100 милиарда долара. 

Използваните бомби са с обеднен уран, като освен разрушенията и човешките жертви, за десетилетия напред е замърсена почвата и водата. И днес голям процент от смъртността в Сърбия, както и в нашите погранични райони се дължи на ракови заболявания причинени от обеднения уран.
Нищо не е забравено!