ОКТОМВРИ 1996 г.

01.10.1996 - годишна среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон. Там е лансирана идеята за въвеждане на валутен борд у нас. На нея присъстват управителят на БНБ Любомир Филипов и финансовият министър Димитър Костов. След приключването й членът на УС на БНБ Здравко Бальозов изготвя доклад за валутния борд, предоставен на целия Управителен съвет на Централната банка, стига и до централата на БСП.

01.10.1996 - 46 182 софиянци се отказват напълно или частично от парно. Скача цената на тока, на бензина, на картите за градски транспорт.

02.10.1996 - в 9:20 е убит пред дома му на ул. "Латинка"15 депутатът Андрей Луканов.

- Народното събрание приема декларация по повод убийството на Андрей Луканов, с която осъжда "този нагъл терористичен акт, превърнал политик в мишена".  "В тези трудни кризисни времена българският парламент изразява твърдата си воля да защити демократичните процеси в страната. Противопоставяме се решително на всякакви опити чрез подобни провокации да се дестабилизира нашия политически и обществен живот. Няма да позволим този терористичен акт да доведе до въвеждането на извънредно положение в България.

Насрочените от народното събрание избори за президент ще се проведат на 27.10. тази година.

Обръщаме се към всички български граждани с призив да запазят спокойствие и заедно с нас бъдат гаранти за конституционния ред и необратимото демократично развитие на България".

- след среща с Масимо Русо /МВФ/ и Стенли Фишер /СБ/ Любомир Филипов заявява, че втори транш от МВФ ще има много скоро. Той коментира, че преговорите с МВФ няма да бъдат повлияни негативно от новината за убийството на Андрей Луканов.

- Левицата печели на първи тур на частичните избори в 3 села в Асеновградска община. С 97% в с. Орешец, с 90% в с. Добростан, с 69% в с. Бор.

03.10.1996 - 19 организации създават Обединение за граждански и синдикални действия "Промяна". В същия ден обединението договаря на среща в парламента с лидери на КНСБ, "Подкрепа" и опозицията съвместни действия. Обединението е създадено с основна цел - свалянето на правителството на Жан Виденов.

- за "Дума" министър Димитър Павлов заявява, че убийството на депутата Андрей Луканов реално не създава ситуация за обявяване на извънредно положение, още по-малко - на военно. Той напомня, че това официално е декларирано  и от парламентарните групи, и от премиера Жан Виденов.

Съгласно закона армията се грижи за националната сигурност при заплаха от външен противник, тя е деполитизирана институция и не се намесва във вътрешнополитическия живот, казва Д.Павлов. Дадени са указания  по команден ред никой във войската да не се поддава на провокации в сегашната ситуация.

05.10.1996 - от Вашингтон се връщат управителят на БНБ Любомир Филипов и финансовият министър Димитър Костов - МВФ не дава втория транш от 4-ото споразумение, а праща нова мисия.

27.10.1996 - първи тур на президентските избори - Петър Стоянов - Тодор Кавалджиев /ОДС/ - 44,07%, Иван Маразов - Ирина Бокова /"Заедно за България"/ - 27,01%, Жорж Ганчев - Арлин Антонов /БББ/ - 21,87%.

29.10.1996 - премиерът Жан Виденов заявява: "Въвеждането на валутен борд ще е доказателство за финансовия крах на държавата, а и това не може да стане преди да бъде суспендирано банковото законодателство. Ако бордът бъде въведен, понятията "финансов министър" и "държавен бюджет" се обезсмислят. Финансовата стабилизация на страната е в компетенциите на БНБ. Не вярвам Народното събрание да гласува подобна промяна в законите."

30.10.1996 - УС на БНБ взима решение да отправи иск за обявяване в несъстоятелност на 8 от 9-те обявени под особен надзор банки /с изключение на Елитбанк, която остава под особен надзор/.

- Жан Виденов, Красимир Премянов и Георги Първанов разговарят последователно с Жорж Ганчев и Александър Томов в НДК преди втория тур на президентските избори.

- официална промоция на Консорциум "Европа" с председател Димитър Иванов.

31.10.1996 - Иван Костов и представители на ОДС разговарят 1 час с Александър Томов преди втория тур на президентските избори.

- Жорж Ганчев призовава своите симпатизанти да гласуват на втория тур на президентските избори по съвест.

- Александър Томов призовава своите последователи  да гласуват според своята воля, но в съгласие с неговата програма, предизборни послания и мисъл за бъдещето.