Път: : Имена

Димитър Иванов - 1

 

В рубриката "Едно наум" "Дневник" публикува прессъобщения, информации, откъси от материали, изказвания и т.н., които е важно читателите да прочетат заради контекста на случващото се, едно към едно без допълнителен коментар.

Днес обръщаме внимание на няколко цитата от Димитър Иванов, последния шеф на Шесто управление на Държавна сигурност и бивш вицепрезидент в "Мултигруп", издател на вестник "Земя", в телевизионно интервю по Би Ти Ви, анонсирано като "какви са тайните договорки в политиката" и "кой дърпа конците на историята" .

"Познавам Георги Първанов от 20 години, той е силна фигура със самочувствие заради пътя, който извървя", обясни Иванов, който предрекъл преди около месец под някаква форма завръщането на президента в политиката. Той обаче оцени АБВ като грешка и обясни, че Калфин не е социалист. А според Иванов, след като Първанов е с него (Калфин), значи и той не е, така че мястото му не е в БСП.

Бившият шеф на Шесто, който през последните години се изявява основно като издател на вестници и пише книги (представи в студиото последната си "Лидерът Стамболов"), каза още, че "формацията АБВ трябва да се заяви като социалдемократическа, а Ивайло Калфин има достатъчно подкрепа от европейската политическа сцена".

Иванов обяви, че според него в момента няма истински лидер в България и че Първанов, когото е оценявал като такъв - вече не е, той се "опитвал да се върне обратно чрез една малка и с неясни позиции формация". От друга страна, обясни, че Станишев и хората около него твърде дълго държат властта и е време да я пуснат, но на лидера на БСП ще му трябва нестандартен ход.

Димитър Иванов коментира и какво е отношението към случващото се в БСП на кръга "Монтерей" (компания от бивши червени генерали, наричана така по името на едноименния ресторант, в който редовно се събират, и на която се приписва решаващо влияние върху политически процеси и играчи през годините).

"Дори да симпатизират на Първанов, подкрепят единството на партията", заяви той и го обясни с това, че в БСП "председателят е свещена крава" и който е "начело на партията, той е партията". Политически клюки и темата Първанов-Станишев се обсъждала от генералите, разказа Иванов, който, когато издаде книга, ходел да я подари на хората от "Монтерей" и да почерпи.

На въпрос какво е правил Младен Михалев-Маджо (един от четиримата основатели на групировката СИК) на сбирката на кръга този вторник, за което беше съобщено в медиите, Димитър Иванов каза: "Аз съм го запознал Маджо с Любен Гоцев (бившия офицер от Първо главно управление на ДС)". Това било преди 20 години и понеже знаел отношението на Михалев към авторитетни хора, към лидерите, смята, че е отишъл да го поздрави. "Не, не за услуга, да го уважи, да му каже "Добър ден".  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/02/02/2232964_edno_naum_dimitur_ivanov_zapoznal_madjo_s_ljuben_gocev/