Брифинг - 12 май 1992 г.

РЕДОВЕН БРИФИНГ НА ЗП от 12.05.1992г.
 
Присъстващи: Ив. Горинов, Л.Иванов, Вл.Сотиров и Д.Димова.
 
В събота / 10.05.92г/ е проведено редовно заседание на НС на ЗП, на което са взети следните решения:
1. НС ратифицира подписването от страна на ЗП на Статута и споразумението на БДЦ и възложи на бюрото на ЗП да не допуска промени в така подписаният Статут.
2. Беше разгледан Проекта за становище на ЗП за ядрената енергетика в Б-я като окончателният текст ще бъде готов на следващият НС.
3. Приета е Декларация на ЗП по повод намесата на държ.структури в управлението на изповеданията в Б-я, в която ЗП настоява за бързо приемане на внесения в НС законопроект за изменение и допълн.на Закона за изповеданията и по-точно за отпадане на чл.12, приет през 1949г, благодарение на който бе извършена разправа със свещенниците, неудобни на комунист.власт и който се използва и сега от т.нар.демократична власт. НС трябва да регламентира точно структурата и функциите на Дирекцията по вероизповеданията.
Относно проблемите в правителстото Л.Иванов припомни, че още преди четири месеца ЗП е заявила, че това правителство е ялово и е необходим нов екип на СДС-ДПС с ясна програма. Той приветства К.Тренчев и Кр.Петков за тяхното "проглеждане", но е обезпокоен от опита те да бъдат едва ли не кадровици на правителствените промени. Синдикални средства, включително и стачки - да, но за синдикални промени. Иначе се остава с впечатление, че се води борба за това, кой да контролира приватизацията. Г-н Иванов препоръча на д-р Тренчев вместо да вади нож на умряло куче изневиделица,да направи аутопсия на правителството на Ф.Димитров и ще види, че причините за проблемите на това правителство е политическата криза на управляващата коалиция, т.е СДС-ДПС не създаде необходимите законодателни и политически предпоставки за своето управление. Прогнозата на ЗП е същата: и през следващите месеци промените в Б-я ще протичат все така мъчително и с деформации.
Според Вл.Сотиров се наблюдава преразпределение на политическата територия на парламента: ДПС, която поиска забраната на БСП сега я защитава; Ахмед Доган иска оставки и снема доверието си от цялото правителство, а оставката на Й. Соколов се иска, защото той е знаел какво трябва да се направи по "оня списък", но не го е направил.
Според Ив.Горинов започва третото действие на плана "клин", в който ще се види истинското лице на някои хора.Визира евентуалният нов избирателен закон, който е с изключително високи бариери при пропорц.с/ма за влизане в парламента, което говори, че хора в и извън парламента се ориентират към двупартийната система: БСП-мутирал СДС от изпълнителите на плана "клин".
На въпрос на Веселинов след като НС на ЗП настоява да няма промени в статута на БДЦ значи ли това, че се слага точка на възможността БСДП да го подпише, Л.Иванов отговори, че това е джентълменско споразумение на добра воля м/у организациите, подписали статута в БДЦ. А в статута е залегнало, че БДЦ трябва да бъде действена коалиция, която да има структури по места. Не е допустимо на този етап да се тръгва към друг вид коалиция, която би била една "кръгла маса". Пътят на БСДП е отворен и те могат да се присъединят към статута и пол.споразумение на БДЦ без да станат негов пълноправен член. А на въпроса ще се избира ли ръководство на БДЦ през това време и едно закъснение от страна на БСДП не би ли го лишило от важни постове, г-н Иванов обясни, че процедурата по избор на ръководство е открита, но ако БСДП реши да се присъедини на по-късен етап, те ще имат свои представители в това ръководство. Това важи и за други партии, които биха се присъединили към БДЦ.
На въпрос от"168ч" ЗП готова ли е да спечели едни евентуални избори, Л.Иванов уточни, че не ЗП, а БДЦ ще ги спечели, но в момента тино една полит.партия не е гонова за избори, при все, че и обществеността не би приела нови избори. Не съществуват нито политическите нито социалните предпоставки за тях.
На въпрос на Чичкова какво показват социологическите прогнози за промяната на електоралните настроения и конкретно за БДЦ, Л.Иванов каза, че от една страна БДЦ не присъства в масовото съзнание на хората, но от друга - има огромни кръгове центристки настроен електорат. Той счита, че БДЦ не може да присъства в съзнанието на хората без да присъства като структури по места.
На въпрос на Стоянов ЗП ще подкрепи ли морално стачкуващите от ОПТ и в писмото на Огнян Дойнов има ли обвинение с/у Луджев, Л.Иванов обясни, че това е тяхно право, но не е стил на политическо поведение на ЗП. По повод публикуването на писмата на Дойнов до Луджев, Ив.Горинов смята, че това не е случайно и показва, че противоречията в СДС са много дълбоки. От тях не може да се прецени дали това е компромат и е редно да се изслуша Луджев. Във връзка с прибирането на "мръсните" пари в Б-я ЗП смята, че е много важно да няма закони с обратна сила.
На въпрос ЗП разполага ли с конкретни факти, че ДП подготвя нов избирателен закон, тъй като Савов е отрекъл, Ив.Горинов заяви, че той знае от пресата, а Л-Иванов пък каза, че има сведения по други канали.
На въпроса на Андреевски какво ще направи ЗП за отмяната на чл.12 от Закона за изповеданията, г-жа Димова обясни, че имат Законопроект за изменение и допълнение на изповеданията, който след събирането на необходимите подписи ще внесат в НС, а Ив.Горинов се обърна към Татарчев да сезира Конст.съд за отмяна на чл.12 от Закона за изповеданията.
Отразил събитието: Здравка Рачева