Брифинг - 9 юни 1992 г.

РЕДОВНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ЗП от 09.06.1992

 

 

Присъстващи: Ал.Каракачанов, Ив.Горинов, Л.Иванов, Вл.Сотиров и И.Савов.

 

В експозето си Л.Иванов акцентира върху няколко проблема. Той изрази упрека на ЗП към правителството на Ф.Димитров, че не е поставило въпроса в ООН за компенсиране загубите от санкциите, наложени върху Сърбия и Черна гора.

Според г-н Иванов предложението на Ф.Димитров да се приложат силови методи за разрешаване конфликта в Босна и Херцеговина е поредния негов "гаф".

По въпроса за досиетата ЗП поддържа предложението на Ал.Йорданов да бъде съставена Комисия по отваряне на досиетата, но настояват в нея да участват представители на всички партии и групи, които са засегнати - парламентарни,извънпарламентарни, синидикати и журналисти.

Л .Иванов изрази протеста на ЗП срещу решението на Янчулев за изсичане на тополите в София. Аргументите му че предизвикват алергии и т.н. смятат за неоснователни. ЗП ще подкрепи всеки разумен проект по отношение озеленяването на София, а проф.Янчулев трябва да се заеме с решаваното на

Mного по-важни въпроси.Ив. Горинов подозира , че с назначаването на М.Спасов като дирекор на Дирекцията по вероизповеданията, /Хр .Събев го е довел и предложил/ отеца си е подготвил епископското място още преди две години, когато се е съставяло правителството на Д. Попов.

 

Въпрос на СТОЯНОВ: Поддържат ли идеите на ОСД, изложени в доклада на Кюранов и Томов и най-вече на Луканов които заяви, че трябва да се обърне гръб или дори да се изостави марксизма —ленинизма?

 

Л .ИВАНОВ: ЗП приветства усилията за промяна в БСП, но все пак остава неяснота относно начина, по които ОСД съдейства за тази промяна. ОСД предлага съюз с леви и центристки сили, който да бъде алтернатива и да работи за спасението на Б-я. Но тъй като ОСД не напусна БСП - то значи съюз с БСП. Лилов и Виденов също са предлагали такъв съюз. Второ: БСП не може да бъде алтернатива, защото като парламентарна сила заедно със СДС носи отговорност за сегашното положение на страната. Такава алтернатива е ЗП и някои други извънпарламентарни сили. Трето: Съюз на центристките сили с БСП би бил само алтернатива на СДС, т.е. отново се установява двуполюсния модел, като с това с ликвидира центъра. По-скоро има почва за съюз между БСП и СДС.

Различията, които все пак съществуват между ОСД и БСП, според Л.Иванов са следните:

1. ОСД и издига знамето на социалдемокрацията.

2. Хората от ОСД не са в ръководството на БСП.

Следователно, ако ОСД иска да се социалдемократизира, то ЗП няма отношение тъй като са либерална формация, а ако целтана ОСД е да вземе властта — те им пожелават успех, но проблемът е вътрешен и трябва да си го решат сами.

 

ПАВЛОВ: Хр.Събев ратува за обединение на християни и католици. Кого подкрепя ЗП - старото или новото ръководство на Св .Синод?Какво трябва да се направи за да се спре нахлуването на различни религиозни секти в Б-я?

 

СОТИРОВ: Опасността от сектите наистина е реална, защото те са богати , но пo-страшно е , когато институциите на държавата подпомагат тези секти, уреждайки общи мероприятия с тях. Що се отнася до единението на християнската и католическата църква — това е великолепно, но не бива да върви редом с разцеплението на БПЦ, което прави Хр.Събев. Вл.Сотиров не е сигурен, че Калиник и Панкратий са дисиденти, борили се за истинско православие и (за) правата на вярващите в Б-я. Смята, че новосформираната черква на СДС върши добра услуга на исляма в Б-я, поради факта, че правителството на СДС се крепи благодарение на сделки с ДПС. Хр.Събев не се е oбявявал досега против помохамеданчването на българи и по турцизирането на ислямизирани българи, коетостава в Пиринска Македония. Смята, че по чисто православните въпроси на вярата и единението на бълг.народ, ролятa на Хр. Събев е отрицателна.

 

 

З. Рачева