Мутри vs капути*

Емилия Милчева

11.11.2013

Представете си, че искат да ви направят срамна снимка и предложат да си изберете компания от ВИП-ове, в която ще ви е най-срамотно, кого бихте си избрали: а/ В.С., Десислав Чуколов и сие; б/ Христо Бисеров, Делян Пеевски, Николай Бареков и сие; в/ Васил/Георги Илиев или Иво Карамански, Стоил Славов и сие?

Последните са покойници. Не е ли странно, че политиците на прехода надживяха мутрите? Не е - гущерът надживява всичките си опашки.

Може би отговор "в" - поне по-мъжкарска изглежда компанията, макар че проститутките, в които Карамански е гасил цигари, едва ли са си мислили така.

Менте капут*!

Безуспешен опит за компромат произтече преди ден - снимка, на която Бойко Борисов беше редом с Иво Карамански, Киро Японеца и др. Истински се оказа само Кръстника, както приживе беше митологизиран Карамански. И ... "Менте капут".

От всички (мъртви) "мутри" Карамански е от малцината, които могат да бъдат причислени към мафията, просто защото имаше влезли в сила присъди и дори лежа в затвора. Но нима България не е страната, в която мафията си има държава?

Няма да открием снимка, която да документира например среща на Карамански и прокурор Малена Филипова, уволнена дисциплинарно през февруари т.г. като шеф на Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП), или на Карамански със земеделския министър Светослав Шиваров, или с Йордан Соколов, или с други политици...

Вместо с таран, с десертно ножче

Мутра или бизнесмен беше Илия Павлов, покойният шеф на "Мултигруп" - най-известната офшорна компания в България, регистрирана в швейцарския кантон Цуг, която години наред успешно беше окупирала входа и изхода на най-големите държавни предприятия?

С какво е по-различен от Карамански - освен че не е лежал в затвора като него? И двамата имаха купища фирми, е, Павлов го раздаваше по-арт от Карамански, но Карамански имаше далеч по-развит бизнес нюх, защото искаше софийското сметище още през 1995-а. Но се вживя като някакъв Робин Худ и публично обяви, че  югоембаргото се нарушава с политическите протекции на кръговете около кабинета "Беров".

В доклада на "Конгрешенъл Куотърли" за Борисов имаше много по-притеснителни писания (виж вдясно). Но очевидно кръговете, които не успяха да направят Делян Пеевски шеф на ДАНС, за да го използват като острие (!!!) - всъщност като таран - срещу Борисов и Цветанов, сега опитват да направят същото с десертно ножче.

Въпросът не е дали Борисов се е виждал или не с Карамански, ако ще кръвни братя да са били. Въпросът е какъв работодател е, какви предприятия и медии охранява ИПОН, плащат ли осигуровки на хората си, върху какви суми. През 2013 г. това е въпросът. Да не надигаме мъртъвците от гроба. Нищо няма да ни кажат.

Паметник на мафиотската арогантност

Осем години след показния разстрел на боса на ВИС 2 (Вярност, Инвестиции, Сигурност - или ВИС - бел.р.) Георги Илиев в Слънчев бряг, на плажа все така си стърчи тъмночервеният му хотел "Дюн". Неразрушим, незаконен, неподатлив на политическите промени - съществува при четвърто правителство.

Когато Георги Илиев отвори "Дюн" през 2004-а, бумът на застрояването по Черноморието тип "китайска стена" още беше далеч, нямаше ги и скандалните заменки на тройната коалиция. И шефът на ВИС 2 го направи по мутренски нагло - стъпи на плажа, който по Конституция е изключителна държавна собственост, и не се намери институция, власт, политик, чиновник, който да го събори. Камо ли да конфискува в полза на държавата - по Закона за отнемане на незаконно придобито имущество, преустроения в луксозен хотел ресторант от соца.

"Аз лично си мисля, че преходът в България ще свърши тогава, когато изчезнат мутрите на прехода и тези знакови фигури свързани с организираната престъпност бъдат отстранени от българския обществен живот и бъдат изправени пред правосъдието", заяви Борис Велчев на среща с КРИБ като главен прокурор през февруари 2010 г.

Е, отстраниха ги. Убитите мутри лека-полека стават студени досиета. Нямаше кой да ги остави на правосъдието, защото до тях щяха да се изправят и други - тези, които ги надживяха, и обслужващите ги капути.

*Капути (от bgjargon.com):

1. презерватив
        2. тъп, некадърен мъж, неправещ нещата както трябва

От тълковния речник:

1) (междуметие). Във възклицание - за означаване, че някой е напълно изтощен, разбит, унищожен или се желае неговият край, гибел, смърт. Пример: Хитлер капут!
        2) (жаргон; презрително). Жалък, нищожен, пропаднал човек.

https://www.webcafe.bg/id_1989128829