Иван Пушкаров: Исках да вкарам големите фирми в България. И ми отрязаха главата

24 часа.bg

21.11.2012 15:51; Пенчо Ковачев;

С Иван Пушкаров разговаря Пенчо Ковачев

- Валентин Карабашев ли написа Закона за приватизацията?

- Да, той водеше групата. Но да се върнем към генералното различие, заради което ми взеха главата. И заради които си платих цената и излязох от политиката, защитавайки моя принцип. Смяната на собствеността за мен означаваше така да се промени собствеността, че да осигури работеща индустрия, работещ капитал. И това можеше да стане преобладаващо на основата на вкарването в приватизацията на големите технологични компании от Западна Европа и Америка. Единствено успях да направя това нещо с вкарването на "Американ-Стандарт" във "Видима-Идеал". Това беше моят модел на приватизация, който исках да реализирам с по-големите дружества и фирми в България.

- Но "Видима" не беше ли малко предприятие?

- Да, беше сравнително малко, но много подходящо за модела, който исках да наложа за бъдещата политика. Исках за всеки отделен обект да се прави закон. Тогава нямаше закон за приватизацията, още действаше указ № 56. Заради това моето виждане беше да правим джойнтвенчър с българска фирма и съответната голяма технологична компания от Западна Европа, която иска да влезе в България.

- Имаше ли такова желание от западните компании?

- Имаше, и то голямо. Тогава основните ни заводи работеха макар и на ниско технологично равнище. И представляваха голям интерес за много западни компании. На базата на няколко разговора с "Катър Пилър" бяхме подготвили нещата за смесено дружество с "Балкан кар".

"Балкан кар" имаше повече от 25 завода, над 45 000 добри професионалисти, пълен затворен цикъл и огромния пазар на Русия и Средна Азия със сервиз. Включително и изнесени в Германия, Италия и Австрия предприятия.

"Катър Пилър" имаха изключителен интерес да влязат първо като участници в джойнт-венчъра и след това да го приватизират по познати техники. Да сменят технологията, да я качат на по-високо равнище. Ако ме бяха оставили още една година, щях да го направя.

Същото беше за "Кремиковци" и завода за тежко машиностроене в Русе - един изключително качествен и на високо равнище завод, в който още не бяха монтирани всички машини. За там бях влязъл в преговори с една руска фирма и една немска.

- Какви бяха тези фирми?

- Руската беше производител и доставчик на оборудване за сонди. Русия харчи годишно между 15 и 20 милиарда долара за резервни части за сондажно оборудване. Огромен пазар! Проблемът им е, че това сондажно оборудване е на много ниско равнище.

А немците още тогава имаха технология за хоризонтално сондиране - карат до някаква дълбочина и след това минават на хоризонтален способ. Целта е кладенците да бъдат изчерпани максимално. В руските кладенци обикновено остават по още 20, 30, а на места и 40% неизвлечен нефт. Замисленият от мен троен джойнтвенчър щеше да прави такова сондажно оборудване.

- А каква беше идеята на Карабашев и компания за приватизацията в България?

- Да се осигурят законови форми за разграбване. Грабежът беше направен изключително успешно, включително и особено по време на управлението на СДС през 1997-2001 г.

- Къде изчезна Асен Мичковски?

- Във Виена. Успешен капиталист, който сега си харчи парите. Но той забогатя не толкова от приватизация, колкото от много други неща, включително и от оръжейни доставки.

- За да се скарате с Иван Костов, значи той е подкрепял техния модел на приватизация. Така ли е?

- Не. Той "мина зад гърба ми", за да си спаси кожата. Иначе трябваше да си тръгне от правителството на Филип Димитров заедно с мен. Когато стана ясно, че ще ни искат оставките, Иван Костов беше в Белгия. Обадих му се по телефона, казах му, че аз и Луджев сме пътници и го попитах: "Казвай, какво ще правиш ти? Твоето отношение е важно, защото, ако скочим и тримата, нещата отиват много далеч..."

- Пада правителството.

- Да, беше напълно реално правителството да падне. Костов ми каза: "Вуйчо, (така ми викаха тогава), чакаш ме и си подаваме оставките и тримата..."

На другия ден щеше да има заседание на Министерския съвет и трябваше да е ясно кой накъде. Още сутринта обаче Елена Костова се обажда по телефона на жена ми и казва: "Марте, всяка коза за своя крак!" Много велика мъдрост! Еклесиаст! Никога няма да я забравя. И се срина всичко, което бяхме замислили да правим.

- Не попитахте ли Костов защо се обърна на 180 градуса?

- Не, никога не сме говорили за това.

- Филип Димитров каза ли ви мотивите, с които ви гони от правителството?

- Извика ме и каза: "Ваньо, трябва да спасяваме СДС!" Викам: "Чакай, сега. От кого да го спасяваме и как да го спасяваме?". Той обясни, че натискът от страна на синдикатите срещу мене е толкова голям, че трябва да ме жертва, за да спаси СДС. Иначе съюзът щял да бъде разбит чрез парламентарната група, контролирана от Тренчев.

- А Луджев?

- Митко поначало много трудно влезе в правителството, Филип Димитров не го искаше за министър. Покрай моята оставка намери сгода да се освободи и от него.

- Кой е идеологът приватизацията в България да стане по начина, по който се извърши и държавата наистина беше разграбена?

- Комунистите. Помним, че те спечелиха парламентарните избори в края на 1994 г. Имаха една група, която се ръководеше от Ирина Бокова...

- Чакайте... Мен ме интересува кой беше идеологът по времето на Филип Димитров, когато Карабашев пишеше закона.

- Идеята идва от Чехия, където бяха направили работническо-мениджърска приватизация. Чешкият опит, идеално побългарен, се превърна във великолепна форма на грабеж. Това са РМД-тата, които народът чудесно разшифрова като Разбойническо-ментърджийски далавери. Законът започна от Карабашев, но не завърши тогава. Завършиха го комунистите със създаването на механизма на РМД. Мисля, че те и промениха закона на Карабашев. Те не можаха да приложат напълно този механизъм, но Иван Костов го направи идеално.

- Защо Костов направи приватизацията по механизма на комунистите, а не измисли друг - по-справедлив, по честен?

- Това е голямата енигма. Едно от обясненията го знам. С въвеждането на валутния борд (това стана при Софиянски, но ползата беше за Костов) условията на Световната банка и на МВФ към България се ожесточиха. Особено на СБ, която отговаряше за трансформацията на собствеността. Банката упражни голям натиск върху Костов за бързото прехвърляне на тази собственост, за да може да ползва стендбай кредити и друга помощ. Това безспорно е така.

Друг е въпросът, по който всичко беше направено. Как се избираха участниците например. Далаверата с боновите книжки. И още, и още... А как благовиден беше предлогът: да направиш акционери огромната част от населението. Великолепно е. Това е тенденцията на съвременния капитализъм. Да стане капитализъм на съучастие. Съучастието дава съвършено друга мотивация за работа и взаимоотношения. Виждате опорочаването и вулгаризирането на тази идея докъде ни докара. Всичко да отиде у мутрите.

- Лично Костов ли е определял кой да бъде купувачът на дадено предприятие, завод, фабрика?

- При всички случаи групата, която е определяла това, е била много малка. Не съм бил в кухнята и не мога да кажа, че всичко е преминавало през Иван. Но той е такъв човек - не позволява почти нищо да минава без него. Заради това го кръстиха Командира.

- Вземат ли се комисиони при тези сделки?

- Разбира се, че се вземат.

- Законни ли са?

- Е, хайде сега! (Смее се силно.) Какъв въпрос ми задавате?! Къде корупцията е законна.

- Преди години едно социалистическо проучване показа, че хората мислят Костов за най-богатия човек в държавата. Така ли е и сега?

- Не мога да говоря за неща, които са невероятно трудни за доказване. Но си заслужава например да се анализира приватизацията на Булбанк. Разпитайте как се приватизира Булбанк. Чавдар Кънчев, бившият управител на банката, е жив, да ви разкаже за какво става дума. Или пък как точно е направена приватизацията от "Уникредит".

- Вие знаете ли как?

- Не ми работата да водя разследване.

- Освен Булбанк коя друга приватизирана банка да разследваме?

- Разследвайте "Нефтохим". Ще ви кажа само следното: "Нефтохим" вземаше 100 милиона долара за процесинг, тоест за преработка на ишлеме на чужд нефт. Годишно 100 милиона долара! А беше продаден за 120 милиона долара.. Числата може да не са много точни, но съотношението е това.

- Защо толкова дълго време в средата на 90-те години "Мобилтел" беше единствен на пазара, при положение че толкова много други оператори са искали да навлязат тук?

- Много искаха... (Смее се.) И сега продължават да искат. Въпроса трябва да отнесете към онези, които контролираха честотите, а този контрол е много сериозен. Нещата опират до управленското решение за даване на лиценз. Но зад него безспорно стоят големи интереси. Питайте Красимир Стойчев, той е много информиран в тази област. Знае и детайлите.

- А бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев знае ли?

- Питайте него. Питайте го и за газовите договори и за Рем Иванич, който му е много близък на душата. Как Бакърджиев е подписал договорите, какви са условията за тях. Особено договорите за транзит на газа...

https://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1642432