Под сянката на робота, направен от празни кутии "Marlboro"

Gratsian, vestnik Sega 17012004,

https://www.segabg.com/17012004/p0050005.asp

До сега, забелязвам как колегите-форумци (както и самият "дразнител" - авторът на статията ) се опитват да поставят политически акценти върху сакатлъците на трансформацията, игнорирайки най-същественния - ИКОНОМИЧЕСКИЯ.

Дами и господа, излишно е да се говори за политика извън контекста на дуалистичната мартеничка ПОЛИТИКА-ИКОНОМИКА.

Икономическата политика на дадена страна днес не е автономна величина, която може да бъде регулирана локално ( с изключение на тоталитаристични островчета със самозадоволителни претенции ). Ако до сега, плачещите по СВЕТЛОТО ВЧЕРА не са разбрали, че ЧЕРВЕНА БЪЛГАРИЯ е неразривно свързана с такива отметени от безкомпромисната логика на ИСТОРИЯТА образувания като СИВ, Варшавски договор, петилетни планове, "карти" за море, работнически стол, трудово-изправителни лагери, строителни войски, АБПФК привилегии и бригади за социалистически труд , то те или вярват също така и в самодиви, тенеци и караконджули или чисто и просто са анахронизъм, който само може да предизвика повдигане на вежди.

Край, конец, end, ende, fin...забравете за Утопия и туй то. Колкото по-бързо изтръскате остатъчната носталгия от реверите си, толкова по-бързо ще се аклиматизирате към настоящите реалии. Реставрация на ОНОВА ВРЕМЕ ня'а и ня'а и да има!!! Просто противоречи на настоящите икономически реалности. Точка.

Разбира се, когато се съберете там на онези задушевни сбирчици с привкус на ТЕРЕН, можете да си помечтаете там за някакви си утопични образувания с "хуманистични" оттенъци, но толкова. След като свърши терена, където сте кривили позастарелите си телеса в унисон с ритмите на "Бони М", "АББА" и Дона Съмър, приберете меките си главички у дома и се върнете в света на "Нанай си маро, ако не се бачка".

Забравете, също така, и за онова ПРОСЛОВУТО САМОЧУВСТВИЕ на ВЛАСТЕЛИНИ НА ПЛАНЕТАТА. Разбирам разочарованието, но фактите са си факти и туй то. Твоето ИНТЕЛЕКТУАЛИЗИРАНЕ, колкото и да ти е неприятно да го чуеш, е било само процес чрез който ти си задоволявал онзи постоянно човъркащ от вътре любознателен механизъм и толкова. Него никой не може да ти го отнеме и му се радвай най-сърдечно. То в края на краищата е също един вид богатство, колкото и да не ти се вярва.
Това че ти си (колкото и да е трудно за преглъщане-постарай се...затвори очи и глътни наведнъж! ) интелектуалец, обаче (забелиежи!), не е условие да си по-добре ситуиран материално от онзи гъз - Симо Тъпира, на който си подсказвал в техникума и който според думите и на най-оптимистично настроените педагози от онова време не ставал дори и за свинска пичка. Защото ето на - гледай. Симо Тъпира си има вила в Бояна, джип "Сузуки" и дори и джакузи, а ти дето беше гордостта на випуска и ти чертаеха светло бъдеще си все още заврян в този тъп едностаен апартамент, който на всичкото отгоре и вони на влага и мухъл.

Ако си бил, толкова умен и просветен, в края на краищата, би трябвало да си разбрал все пак, че онази радост от познанието, няма нищо общо с МАТЕРИАЛИСТИЧНИЯ ЕКВИВАЛЕНТ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ, а не сега да си губя времето тук и да ти обяснявам като на малко детенце, че в действителност сега лозунга е: "От всекиму според способностите( да се състезава в ловните полетата на свободния пазар), на всекиму според способностите( да се състезава в полетата на свободния пазар ).

Онова което си акумулирал като Знание би трябвало да те топли, но не по същия начин както чугунен радиатор ( от ония старите). Бъркането на материалното и идеалното в ценостните скали само може да ти донесе разочарования и туй то.

И мисля, че именно тази неадекватност в асимилирането на ПОНЯТИЯТА е най-пагубна за МЕНТАЛНОТО ЗДРАВЕ на ГОСПОДИН ПЛАЧЕЩ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ.

Именно това диспаратно тулкувание на много от семантичните послания в мои текстове предизвиква гнева на много от участниците в този форум. Аз, дами и господа интелектуалци, честно казано нямам нищо против вас. Вие сте мои сънародници, отраснали сме дето има една дума, с едни ценности, чели сме същите книги, гледали сме същите филими и сме слушали същата музика, но в края на краищата светът еволюира ( или дееволюира според някои тълкуватели ) и далеч по-здравословно за самите вас би било съобразяването с новите икономически реалии. Това от своя страна би трябвало и да поизчисти и вашите политически пристрастия, надявам се. ( да не се смята като пропаганда за която и да е партийна линия, тъй като самия аз съм безпартиен и за мен, дай да повторя, разликата в платформите на партиите е точно толкова голяма, колкото и разликата в окуражиителните игрови стимуланти: иху, иха и иха-ха )
Хиляди високообразовани кадри на "най-хуманитарния строй" след като се камбурна той, отидоха да реализират познанията си там, където тези познания се оценяват. Факт, който някои "болезнено чувствителни националисти" третират едва ли не като предателство към Родината, без да се съобразяват с факта, че наличието на образован баласт ( стотици хиляди високообразовани единци, без шансове за реализация по специалността си) би еродирал бюджета на държавата много по-сериозно, отколкото ако тия същите "специалисти" се реализират в отрасли на световната икономика извън страната, където те имат по-големи шансове за реализация и дори възможността вместо да "киснат на помощи за безработни в Родината" ( докато не ги изпоскат и стигнат до кофите за боклук ) и епизодично "дотират" ( макар и само своите роднини).

Всичките онези МАМУТИ на Родната Икономика, след като им се отне възможността безпрепятственно да бълват "не чак дотам качественна" ( айде дори и да оставим качеството настрана) стока с ГАРАНИТИРАН В РАМКИТЕ НА СИВ ПАЗАР издишаха като спукан надуваем дюшек.

Разбира се, услужливи "неодемократи" се възползуваха от възможността да доопразнят джобовете на всеоще топлите трупове и хептен да орезилят картинката, но все пак това е вторичната злина. Основното което тези ПРОПАГАНДАТОРИ НА СВЕТЛОТО ВЧЕРА трябва да си татуират на челата е златното правило:

Ако дори и ти самия-производителя, не искаш да купиш своето си субстандартно производство, какво остава за хора на които не им дреме, че ако не закупят твоите дрънкулашки ти ще гладуваш!

Та, припомнете си дами и господа онези ранни индикации от вашето вчера, когато в студентските ви стаички се мъдреха тотемите на ТЪРСЕНАТА СТОКА. Онези празни бутилки "VAT 69", "White Horse", "Haig" и "Remy Martin" напълнени бутафорично с чай, онези калумбойски панталони ( дънкиту, джинсити ) за които дадохте половин месечна заплата, припомнете си маратонките които с трепет закупихте от отиващия си германски летуващ и роботите които градихте от празни кутийки "боро" преди да питате: "Кой ми сра в гащите?"